VME Residentie August Vermeylenlaan 21-23

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VME Residentie August Vermeylenlaan 21-23"

Transcriptie

1 ann vandevelde * benny bollen * eva van leuven * herman de bleser * hugo decuypere * ilse verwilt mieke jaeken * peter van bragt * raymond duivesteijn x rina kimzeke * architect vennoot x architect medewerker medewerker VME Residentie August Vermeylenlaan August Vermeylenlaan ANTWERPEN SAMENVATTEND VERSLAG VAN KERNBORINGEN Antwerpen, 05 september 2013

2 p. 2 / 9 KERNBORINGEN EN RESULTATEN INLEIDING Reeds bij een eerste gesprek met de werkgroep en de raad van bestuur werd door ons (Groep Archo architecten cvba) het belang van het uitvoeren van kernboringen duidelijk gemaakt. Ook in het begeleidend schrijven bij onze offerte hebben wij gewezen op de noodzaak tot het uitvoeren van kernboringen met daaraan gekoppeld labo-onderzoek om de samenstelling van het beton en gebeurlijke negatieve processen in het beton te kunnen achterhalen. We hebben de noodzaak hiervan trachten te verduidelijken door onze kandidatuur voor deze opdracht onmiddellijk in te trekken indien de gemeenschap NIET akkoord zou gaan met deze onderzoeken. Gezien de oorspronkelijke bouwperiode van het gebouw (periode waarin vaak toestagstoffen werden gebruikt waarvan de volgen later pas gekend werden), de aannemer, de schadebeelden (en vooral de weggemoffelde schadebeelden door de cache misères ), achtten wij de kans dat er ongewenste processen in het beton zouden voorkomen groot. Deze ongewenste processen in het beton zijn o.a.: - Roestvorming op de wapening door carbonatatie (Door de reactie van het CO2 uit de lucht met de alkalische bestanddelen in het beton daalt de ph-waarde van het beton. De passivatielaag (voor zuurstof ondoordringbare laag) rond de wapening wordt bijgevolg instabiel en verliest haar beschermende werking >> redelijk gelijkmatige wapeningscorrosie (roest) van de wapening treedt op) - Roestvorming/putcorrosie door chlorideaantasting - Secundaire ettringietvorming (chemische reacties vormen expansieve kristallen, hetgeen leidt tot verlies van de samenhang tussen grind en cement) - Alkali-silicareactie (hierna aangeduid als ASR ) (chemische reacties vormen een gel, hetgeen leidt tot zwellen en uitoefening van druk) Herstellingen op dergelijk aangetast beton zijn niet duurzaam; maw zou er binnen korte termijn terug betonrot kunnen optreden wat we natuurlijk ten allen tijde willen vermijden. Het is van belang niet alleen visueel de staat van het beton te inspecteren en het nodige betonherstel (na wegpikeren van het slechte beton) op een oordeelkundige manier uit te voeren, maar het is tevens van belang te weten dat gebeurlijk uitgevoerd betonherstel wordt uitgevoerd op beton van voldoende kwaliteit (waarin geen negatieve processen werken die niet met het blote oog zichtbaar zijn). Labo-onderzoek op betonkernen moet hierover uitsluitsel geven, door te achterhalen of er al dan niet intern chemische reacties in het beton voorkomen die de stabiliteit van het beton in gedrang brengen.

3 p. 3 / 9 Uit ervaring weten we ondertussen dat het noodzakelijk is niet alleen de traditionele onderzoeken op de betonnen kernen (Drukproef, Carbonatatiediepte en Chloridegehalde ) uit te voeren, maar tevens dadelijk over te gaan naar een petrografische analyse (waarbij het beton in flinterdunne schijfjes wordt gezaagd en microscopisch wordt onderzocht. Dit bijkomend onderzoek naar een eventueel aanwezige ASR of een ettringietvorming is noodzakelijk (omdat ze kunnen leiden tot scheurvorming en tot het falen van het constructieonderdeel) alvorens verder te bouwen op de bestaande ondergrond/betonplaat.

4 p. 4 / 9 KERNBORINGEN KEUZE VAN DE TERRASSEN. Op basis van eerste visuele vaststellingen over de staat van het beton werd door ons een lijst gemaakt met terrassen waar wij bij voorkeur boringen wilden laten uitvoeren. O.a. de volgende visuele kenmerken hebben deze keuze bepaald : opmerkelijk slechte staat van het beton van een aantal van de terrashemels: een soort vorming van pokken over het ganse terrasoppervlak beeld op enkele terrashemels, alsof er in een bepaalde zone en soort vloeiing heeft plaatsgevonden; We gaven een aantal appartement-nummers op dan de uit te voeren boringen. Het betrof volgende terrassen: - doorheen de terrasvloer Voorgevel (2 boringen) bij voorkeur J7 of D4 in volgende orde van voorkeur G10 indien bovenstaande niet akkoord L7 of E8 Achtergevel (2 boringen) bij voorkeur H9 of I5 (i) in volgende orde van voorkeur G9 of C8 indien bovenstaande niet akkoord I10 (i) - doorheen de terrasboord (silex boordsteen) hadden we niet bepaald een voorkeur. Werd bepaald ifv makkelijkheid tot plaatsing van de stelling (1 boring) Met dank aan de betreffende eigenaars werden uiteindelijk op volgende terrassen de kernboringen uitgevoerd : - doorheen de terrasvloer Voorgevel F3 en G10 Achtergevel F3 en H9 doorheen de terrasboord (silex boordsteen) vloer eerste verdieping

5 p. 5 / 9 KERNBORINGEN De betonkern van terras 10G : o Het beton bleek hier dadelijk van minder goede kwaliteit dan de boringen uitgevoerd op de andere verdiepingen. o De eerste boring verbrokkelde geheel tijdens het uitvoeren van de boring, dit wijst reeds op een slechte betonkwaliteit Labo-proeven op dit monster waren niet meer mogelijk In het boorgat was te merken dat het beton in horizontale lagen gebarsten was. o Er werd op dit terras een tweede boring uitgevoerd ifv de mogelijkheid tot labo-onderzoek op de kern. Microscopisch onderzoek wijst uit dat: hoewel uiterlijk een stevig beton met slechts beperkte carbonatatie, het beton toch een slechte granulaathechting heeft met microscheuren waarin sulfaat en ettringiet aanwezig is. er een slechte hechting is tussen de cementsteen, het zand en de granulaten o Het labo-onderzoek van de tweede kern verklaart dus volkomen de slechte staat van de eerste kern. Een interne onthechting van de granulaten (grind en zand) en het cement ten gevolge van expansieve kristallen. (Ettringietvorming is een gevolg van o.a. gebruikte toelagstoffen in het beton; het is dus stortgebonden waardoor het binnen eenzelfde gebouw in bepaalde zones wel kan voorkomen en in andere zones niet. Daarenboven komt het proces ook alleen voor in combinatie met vocht (binnen, waar het geen vocht aanwezig is, zal er dus ook geen ettringietvorming vastgesteld worden)). verbrijzelde proefstuk op 10 e verdieping verschillende lagen waarneembaar in beton tweede boring op 10G

6 p. 6 / 9 De betonkernen van terrassen 3F (voor en achtergevel) o vertoonden zowel in de voor- als achtergevel geen carbonatatie. o Nadat de vaststellingen m.b.t. de ettringietvorming in het beton van terras 10 G ons in een verslag werden bezorgd hebben wij een bijkomend petrografisch onderzoek laten uitvoeren op een kern van de terrassen van 3F. Hierin werd GEEN EXPANSIEVE ettringietvorming vastgesteld. Wanneer het beton door de renovatiewerken zal worden beschermd tegen vochtindringing is het beton nog voldoende stevig. De betonkern van terras 9H vertoont geen carbonatatie maar wel een vrij hoog chloridegehalte, goede bescherming tegen vochtinfiltratie moet hier tevens de chloride geïnitieerde corrosie voorkomen. De betonkern van de boordsteen uit de achtergevel vertoonde wel carbonatatie en dit tot een diepte van 25mm Aangezien deze boordsteen geen dragende functie heeft en in de toekomst (na de werken) met een carbonatieremmende coating zal afgewerkt zijn, is dit niet verontrustend. (de overgang tussen rood en wit is het carbonatatiefront)

7 p. 7 / 9 CONCLUSIE: vochtinfiltratie in de terrasopbouw is de hoofdoorzaak van de vastgestelde tekortkomingen aan het beton zoals blijkt uit destructief onderzoek is er GEEN dichtingslaag aanwezig in de vloeropbouw. Uit het petrografisch onderzoek is op de 10 de verdieping expansieve ettringietvorming vast te stellen. Voor wie hierover toch een meer diepgaande verduidelijking wenst vindt u op volgende bladzijde een verdere verduidelijking. Gezien de vaststelling van expansieve ettringiet op het terras van de 10 de verdieping en niet op de 3 de verdieping zal het noodzakelijk zijn tijdens de werken, en dan in het bijzonder tijdens het afbikken van het beton, ter voorbereiding op het uitvoeren van het betonherstel bijzondere aandacht te schenken aan de bestaande betonkwaliteit. Wij zullen hier samen met de aannemer Renotec voldoende nazicht en controle ter plaatse uitvoeren. Ervaring heeft ons geleerd dat bij aanwezigheid van secundaire ettringiet de aangetaste zones een duidelijke andere samenhang tijdens het wegpikeren vertonen dan niet aangetaste zones. Aan de terrassen van de tiende verdieping zal er quasi zeker meer betonherstel dienen uitgevoerd te worden dat initieel werd ingeschat. De kans is groot dat dit op andere verdiepingen ook het geval zal zijn en dit meer in het bijzonder bij de terrassen waar wij, voortgaande op visuele vaststelling van het schadebeeld, bij voorkeur graag een kernboring hadden laten uitvoeren. Een goede inschatting maken van de hoeveelheid uit te voeren betonherstel is ook op dit moment niet mogelijk. We kunnen hier dan ook alleen maar toejuichen dat de gemeenschap in zee is gegaan met een aannemer met niet alleen voldoende kennis van zaken en ervaring in dit soort werken, maar tevens met een BCCA keuring - PROCESCERTIFICATIE BETONHERSTELLERS.

8 p. 8 / 9 Wat is expansieve ettringietvorming : o sulfaataantastingen Sulfaten in beton reageren met de vrije kalk. Dit resulteert in de vorming van gips. Het gehydrateerde tricalciumaluminaat (C3A) reageert bij contact met voldoende water met het aanwezige gips. Het bij deze reactie gevormde mineraal is ettringiet. De reactie vindt doorgaans plaats bij een temperatuur tussen 20 en 40 C. Het ettringiet ontstaat hetzij in de reeds aanwezige scheuren in beton, hetzij in de overgangszone tussen de cementsteen en de granulaten. De vorming van ettringiet gaat gepaard met een volumetoename die tot 8 maal het oorspronkelijk volume bedraagt. Het is gemakkelijk te begrijpen dat een dergelijke uitzetting noodlottig is voor beton. Toch zijn er nog steeds twee verschillende hypothesen rond dit schadeproces gangbaar. Volgens de hypothese van de zweltheorie ontstaat er een zweldruk, omdat de nog kleine ettringietpartikels het water uit de omgeving opzuigen en daardoor uitzetten. Een tweede hypothese, de kristaldruktheorie, stelt dat de ettringietexpansie optreedt door het ontwikkelen van de kristallen, die bij aangroeien het omliggende cement en de granulaten wegdrukken. Bij lagere temperaturen (ongeveer 5 C) wordt meestal geen ettringietvorming meer vastgesteld. Wanneer er echter voldoende water beschikbaar is, wordt dan wel de vorming van thaumasiet waargenomen. Vermits de vorming van thaumasiet minder expansief is dan die van ettringiet, zou men kunnen veronderstellen dat thaumasiet minder schadelijk is voor beton. Door het ontbinden van de cementsteen om SiO2 vrij te maken, treedt echter een sterkteverlies bij het beton op. Dit sterkteverlies, gecombineerd met een lichte expansieve reactie, zorgt ervoor dat de uiteindelijke schade door thaumasiet- vorming ernstige proporties kan aannemen. In betonnen elementen die een te vroege of een te warme behandeling hebben ondergaan, ontstaat ook bij 20 C een gelijktijdige vorming van thaumasiet en ettringiet. o vereenvoudigde weergave van sulfaataantasting : Sulfaten uit de omgeving kunnen in het beton reageren tot ettringiet (candlotzout). Deze kristalvorming gaat gepaard met een enorme expansie en kan zowel optreden tijdens de plastische fase van het beton (primair) als in het verharde beton (secundair). Enkel secundaire ettringietvorming is schadelijk voor het beton. De inwendige druk die veroorzaakt wordt door de expansie kan immers leiden tot scheurvorming en tot het falen van het constructieonderdeel. De sulfaten kunnen eveneens de hoofdbestanddelen van de binding in de cementsteen ontkalken, waardoor de betonsterkte vermindert en er stabiliteitsproblemen kunnen optreden.

9 p. 9 / 9 Verslag, ter goeder trouw opgemaakt te Antwerpen op 05 september 2013 Voor Groep Archo architecten cvba Ann Vandevelde, architect, bestuurder Raymond Duivesteijn, architect,

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte?

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? 1. Wat is A.S.R.? A.S.R. is een expansieve reactie tussen alkaliën in het beton, water en reactief silica (mineraal) dat in het toeslagmateriaal voorkomt.

Nadere informatie

ABG CONSULTING. DIAGNOSE van betonschade. ir. Hugo WILDEMEERSCH. BETON een uniek bouwmateriaal

ABG CONSULTING. DIAGNOSE van betonschade. ir. Hugo WILDEMEERSCH. BETON een uniek bouwmateriaal ABG CONSULTING DIAGNOSE van betonschade ir. Hugo WILDEMEERSCH BETON een uniek bouwmateriaal ONTWERPNORMEN STERKTE - STABILITEIT Bij de oprichting kan veel mislopen voorbeeld ASR Alkali - silicareactie

Nadere informatie

Aantasting door sulfaten

Aantasting door sulfaten Aantasting door sulfaten Een typische vorm van chemische aantasting van beton is de inwerking van sulfaten. De aantasting wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de vorming van expansief ettringiet,

Nadere informatie

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland code: V0891 Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland 11 december 2008 datum:

Nadere informatie

Betonherstelling in theorie

Betonherstelling in theorie Betonherstelling in theorie ing. Josse Jacobs Laboratorium Betontechnologie Technologisch Adviseur Herstellen van Beton ir. Niki Caubergs Laboratorium Betontechnologie Technologisch Adviseur Speciale betonsoorten

Nadere informatie

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie Toestand Proactief - onderhoud Reactief - herstelling Minimale toestand

Nadere informatie

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN EBEMA NV Dijkstraat 3 Oostmalsesteenweg 204 B-3690 Zutendaal B -2310 Rijkevorsel T +32(0)89 61 00 11 T +32(0)3 312 08 47 F +32(0)89 61 31 43 F +32(0)3 311 77 00 www.ebema.com www.stone-style.com www.megategels.com

Nadere informatie

STABILITEIT. scheuren in gebouwen

STABILITEIT. scheuren in gebouwen STABILITEIT scheuren in gebouwen Uit analyse van de TV s (2011, zelfstandige woningen): - 27 % van de onderzochte niet-conforme woningen minstens 1 ernstig of zeer ernstig stabiliteitsprobleem; - 7 % met

Nadere informatie

Betonschade herstellen : de diagnose

Betonschade herstellen : de diagnose Betonschade herstellen : de diagnose ir. Hugo Wildemeersch www. abg.be www.fereb.be Betonreparatie 4 PIJLERS voor succes 1. Correcte diagnose 2. Keuze en gebruik producten en technieken -> volgt uit diagnose

Nadere informatie

Kathodische bescherming in een notedop

Kathodische bescherming in een notedop in een notedop ir. Bram Dooms Labo Betontechnologie Kathodische bescherming (KB) voor de bouwsector 23/02/2017 1 Corrosie van staal Ijzer komt in de natuur voor onder stabiele vorm: metaaloxides (bv. Fe

Nadere informatie

RobbeDouce Goethalsstraat 9, Nieuwpoort

RobbeDouce Goethalsstraat 9, Nieuwpoort > appartement 0001 > oppervlakte appartement: 74,5 m² > oppervlakte balkon voorgevel 10,9 m² > appartement 0101 appartement 0201 appartement 0301 appartement 0401 appartement 0501 > oppervlakte appartement:

Nadere informatie

Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming

Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming Gewapend beton en chloride een moeilijke relatie Lessius Campus De Nayer 24 November 2011 dr. ir. Kris Brosens ir. Sven Ignoul prof. dr.

Nadere informatie

Bouwkundig Opname Rapport. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 VOORBURG. Interactief Gebouw Beheer Systeem, versie 6.01 Copyright.

Bouwkundig Opname Rapport. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 VOORBURG. Interactief Gebouw Beheer Systeem, versie 6.01 Copyright. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 Bladzijde 1 INHOUDSOPGAVE: Inleiding Algemene object en klant gegevens Elementenlijst met conditiescore Bevindingen Bladzijde 2 INLEIDING Het doel van

Nadere informatie

Beton. HST 8 verharding.

Beton. HST 8 verharding. HST 8. 1. Wat is het verschil tussen bindingstijd en verhardingstijd van beton? Bindingstijd: de tijd die nodig is om de boel te binden (dat alles aan elkaar hecht en dat het nog verwerkbaar is). Verhardingstijd:

Nadere informatie

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton?

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton? 3. Algemeen 3.1 Wat is cellenbeton? Versteende lucht Zand, kalk en cement vormen de basisgrondstoffen die volgens een welbepaald recept intensief worden gemengd, waarna water wordt toegevoegd. De unieke

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2

100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2 2016-05-09 100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2 Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing in betonwaren

Nadere informatie

Instructie onderhoud balkons

Instructie onderhoud balkons Instructie onderhoud balkons 1. Geschiedenis van de balkons. 2. Wat zijn de meest voorkomende balkonconstructie. 3. Wat voor type schades zijn herkenbaar. 4. Hoe dient het onderhoud te worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Rapport. Verslag onderzoek en herstelplan. 1 t/m 20. Tekeningen stempelconstructie Rapporten van Nebest Briefrapport 19 september 2014

Rapport. Verslag onderzoek en herstelplan. 1 t/m 20. Tekeningen stempelconstructie Rapporten van Nebest Briefrapport 19 september 2014 Rapport Project: Beukenhorst 1-829 Diemen Opdrachtgever: Woonstichting De Key Postbus 2643 1000 CP AMSTERDAM Tel: 020 621 43 33 Architect: n.v.t. Onderdeel: Verslag onderzoek en herstelplan Projectnummer:

Nadere informatie

Rapportage opname ten behoeve MJOP

Rapportage opname ten behoeve MJOP Rapportage opname ten behoeve MJOP Schilperoortstraat 45 te Rotterdam Juli 2018 Bouwkundig Adviesbureau Rietdijk B.V. Inleiding Bouwkundig Adviesbureau Rietdijk B.V. is een onafhankelijk adviesbureau dat

Nadere informatie

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda.

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda. Renovatie van Parkeergarages Christian Carlie Tebecon B.V. Innovatiesachter de slagboom? UITDAGINGEN achter de slagboom! Agenda Even voorstellen Even voorstellen Schadebeelden in parkeergarages Stappenplan

Nadere informatie

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 What s New? CO 2 uitstoot vanuit cement Belangrijke aspecten:

Nadere informatie

RESIDENTIE MANDERLEY RENOVATIE ZUIDGEVEL

RESIDENTIE MANDERLEY RENOVATIE ZUIDGEVEL RESIDENTIE MANDERLEY RENOVATIE ZUIDGEVEL Presentatie: Koen Van Nevel Cobe ingenieurs John Stal Verhelst Bouwmaterialen PROJECTTEAM Architecten Cobe ingenieurs ism PVL-architecten Studie stabiliteit - prefabricatie

Nadere informatie

Duurzaam betonherstel

Duurzaam betonherstel ir. Bram Dooms Labo Betontechnologie Concrete Day 2018 18/10/2018 1 Falende betonnen infrastructuur Concrete Day 2018 18/10/2018 2 Falende betonnen infrastructuur Concrete Day 2018 18/10/2018 3 Falende

Nadere informatie

Conditiemeting kunstwerken 2012

Conditiemeting kunstwerken 2012 Conditiemeting kunstwerken 2012 Objectnaam Objectnummer Locatie : Brug Bartelsluis : BV0053 : Wormer Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier A.C. Smidt Movares Nederland B.V. Kenmerk OHM-HHNK

Nadere informatie

Maatregelen ter preventie van Alkali-Silica Reactie (ASR)

Maatregelen ter preventie van Alkali-Silica Reactie (ASR) Maatregelen ter preventie van Alkali-Silica Reactie (ASR) Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België Lid van de Commissie E104 Voor FedBeton Agenda 1 Wat is ASR? 2 Achtergrond bij de

Nadere informatie

BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw Lid van UEAtc en van EOTA

BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw Lid van UEAtc en van EOTA BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw Lid van UEAtc en van EOTA Technische goedkeuring Sector burgerlijke bouwkunde Goedkeuringsleidraad nr. G0011 BESCHERMING VAN DE WAPENING IN

Nadere informatie

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst?

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? ir. M. (Maaike) Ebberink 11 oktober 2012 Constructief oogpunt 2 1 Bron: www.nu.nl 3 4 2 GEBOUWVOORRAAD Woningvoorraad peildatum 1 januari 2009: 7.104.518

Nadere informatie

Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken

Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken Martin de Jonker Voorzitter VABOR Mederapporteur CUR-Publicatie 248 Aanleiding:

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten 2016-06-21 100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? 100% circulair beton Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten 2016-06-21 100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? 100% circulair beton Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing

Nadere informatie

De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen.

De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen. Deelexamen : Betononderhoudskundige Datum : 16 april 2015 Tijd : 14.00 16.30 uur (150 minuten) Het examen bestaat uit drie gedeelten met een totaal van 13 vragen: categorie A (5 vragen), categorie B (4

Nadere informatie

SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans)

SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans) SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni 2016 - Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans) Inhoud Voorstellen Aanleiding Samenhang Aanbeveling / Handboeken Inhoud

Nadere informatie

Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning Albert II-laan 20 bus Brussel

Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning Albert II-laan 20 bus Brussel Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken Departement Mobiliteit en Openbare Werken Technisch Ondersteunende Diensten Expertise Beton en Staal (EBS) Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning

Nadere informatie

Handleiding Inspectie tool KMO Reno p 1/ 13

Handleiding Inspectie tool KMO Reno p 1/ 13 p 1/ 13 Handleiding: Conditiemeting bestaande KMO gebouwen Ing. Karolien Couscheir, Prof. dr. ir. Bart Craeye 1 Situering conditietool Binnen het project KMO Reno (VLAIO TETRA project: HBC.2016.0120) wordt

Nadere informatie

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent Pien Hoogervorst Mathieu Vande Voorde Liselotte Verhofstadt 3MAK B Vastgoed

Nadere informatie

: Onderzoek verfschade steenachtige plafonds

: Onderzoek verfschade steenachtige plafonds Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron : Onderzoek verfschade steenachtige plafonds : Idem : Verf Advies Centrum : Intern rapport Inleiding Tijdens de renovatie van een appartementencomplex zijn de bestaande

Nadere informatie

CODES VAN GOEDE PRAKTIJK N 5

CODES VAN GOEDE PRAKTIJK N 5 Afdeling Milieupolitie & Bodem CODES VAN GOEDE PRAKTIJK N 5 Codes van goede praktijk voor de grafische voorstelling van boor- en peilbuisbeschrijvingen Versie 07/05/2013 5 Codes van goede praktijk voor

Nadere informatie

geoanc Hoogwaardige verankering voor het bevestigen van metselwerk aan de dragende constructie met ACS-mechanisme

geoanc Hoogwaardige verankering voor het bevestigen van metselwerk aan de dragende constructie met ACS-mechanisme geoanc Hoogwaardige verankering voor het bevestigen van metselwerk aan de dragende constructie met ACS-mechanisme grupo OMSCHRIJVING Deze metalen elementen in roestvrij staal hebben als functie het bevestigen

Nadere informatie

CODES VAN GOEDE PRAKTIJK N 5

CODES VAN GOEDE PRAKTIJK N 5 Afdeling Milieupolitie & Bodem CODES VAN GOEDE PRAKTIJK N 5 Codes van goede praktijk voor de grafische voorstelling van booren peilbuisbeschrijvingen Versie 16/01/2013 5 Codes van goede praktijk voor de

Nadere informatie

Uitkragende Galerijvloeren

Uitkragende Galerijvloeren Uitkragende Galerijvloeren IR. DIK-GERT MANS N A M E N S P L AT F O R M C O N S T R U C T I E V E V E I L I G H E I D D.G. M A N S @ M EG E D. N L Aanleiding Mei 2011 Een galerijplaat van de 5 e woonlaag

Nadere informatie

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek 1 Inhoud Autogene krimp Typen krimp Definitie Autogene krimp Wat is autogene krimp Definitie autogene

Nadere informatie

RESTAURATIE VAN DE BETONNEN KOEPEL VAN DE ENSOR GAANDERIJ TE OOSTENDE

RESTAURATIE VAN DE BETONNEN KOEPEL VAN DE ENSOR GAANDERIJ TE OOSTENDE RESTAURATIE VAN DE BETONNEN KOEPEL VAN DE ENSOR GAANDERIJ TE OOSTENDE ir. S. Ignoul, Triconsult nv & KU LEUVEN em. prof. dr. ir. D. Van Gemert, KU LEUVEN & Triconsult nv Technisch Seminarie 18 november

Nadere informatie

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen September 2013 Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Opdrachtgever Project

Nadere informatie

CEMENTSLUIER OP GLAS. Oorzaak, preventie en reinigingsmethode

CEMENTSLUIER OP GLAS. Oorzaak, preventie en reinigingsmethode CEMENTSLUIER OP GLAS Oorzaak, preventie en reinigingsmethode Dit document geeft achtergrond informatie over de diverse oorzaken van het ontstaan van cementsluier op glas, de preventieve maatregelen die

Nadere informatie

Materiaalkunde tentamen

Materiaalkunde tentamen Materiaalkunde tentamen Dit tentamen is met veel moeite een keertje uitgetypt door mij. Waarschijnlijk heb je er wel iets aan. Mocht je nu ook een keer zo gek zijn om een tentamen een keer uit te typen;

Nadere informatie

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum 25 februari 2014 1 Inhoud - Inspectietypen - Wat zien we zoal? - Wat is er te onderzoeken? - Viaduct afslag Bunnik 25 februari 2014 2 Inspecties Definitie van

Nadere informatie

Stoomketels. 13.0 Demineralisatie. toren

Stoomketels. 13.0 Demineralisatie. toren 13.0 Demineralisatie 13.1 Inleiding Ionenwisselaar Om het zogenaamde ruw leidingwater geschikt te maken voor ketel voedingwater, moet het water ontdaan worden van diverse hardheidvormers zoals Calcium

Nadere informatie

BETONCONSTRUCTIES IN DE PRACTIJK

BETONCONSTRUCTIES IN DE PRACTIJK BETONCONSTRUCTIES IN DE PRACTIJK EEN OVERZICHT VAN VEEL VOORKOMENDE SCHADE BEELDEN EN DE DAARBIJ TE NEMEN MAATREGELEN (Door: ir. J.D. Bakker, Bouwdienst Rijkswaterstaat) Inleiding In het dagelijks leven

Nadere informatie

Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen.

Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen. Afdichten zeker en duurzaam Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen. Afdichtingen in badkamers worden over het algemeen alleen bij

Nadere informatie

BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE. Plaatsingsvoorschriften. nidagreen

BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE. Plaatsingsvoorschriften. nidagreen BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE Plaatsingsvoorschriften nidagreen nidagreen onderlaag voor sierkunstgras 1 - Algemeen nidagreen platen zijn honingraatplaten in polypropyleen die bedoeld zijn als stevige

Nadere informatie

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Bedrijf: Researcher: Stoter Beton B.V. Dhr. R. Beumer Spoorstraat 29 8084 HW 't Harde Ing. H.W. Corporaal, MICT

Nadere informatie

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Reparatie methoden Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Hierbij informeren wij u over de Total Wall Concept herstel methode voor gescheurd metselwerk. Door middel van het Total Wall Concept (TWC)

Nadere informatie

Editie september 2009 Memento verpakt cement

Editie september 2009 Memento verpakt cement Editie september 2009 Memento verpakt cement tv@enci.nl - www.enci.nl Overzicht ENCI verpakt cement Cementbenaming Portlandcement 42,5 N Portlandcement 52,5 R Wit portlandcement Wit portlandkalksteencement

Nadere informatie

Vervormingseigenschappen

Vervormingseigenschappen Vervormingseigenschappen Betonconstructies kunnen niet uitsluitend worden ontworpen op druk- en treksterkte. Vervormingen spelen ook een belangrijke rol, vooral doorbuiging. Beheersing van de vervorming

Nadere informatie

Hygroscopische eigenschappen

Hygroscopische eigenschappen 2013/12 Hout Hygroscopische eigenschappen Hout en vocht Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig,

Nadere informatie

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008 12 Aanmaakwater 12 Aanmaakwater is een essentiële grondstof voor beton; zonder water geen hydratatie. Het is daarom belangrijk dat het aanmaakwater geen verontreinigingen bevat die: het hydratatieproces

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Verhoeven Montage & Onderhoud

Algemene voorwaarden Verhoeven Montage & Onderhoud Algemene voorwaarden Verhoeven Montage & Onderhoud Ad Verhoeven Verhoeven Montage & Onderhoud Algemene voorwaarden Het bouwen van een schutting, vlonder, carport, veranda,tuinhuis of overkapping houdt

Nadere informatie

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN 2015 2016 Faculteit Natuur en Techniek CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN PROJECT CHOCOLATERIE WILLAERT BOUWHEER: FRANCIS WILLAERT ARCHITECT: CHARLOTTE PATTYN INE DECOCK GROEP 1F 0 DOCENT: DHR. GIJSEMANS Inhoudsopgave

Nadere informatie

NESTAS, HET DIGITALE PASPOORT VAN UW WONING OF APPARTEMENT

NESTAS, HET DIGITALE PASPOORT VAN UW WONING OF APPARTEMENT NESTAS, HET DIGITALE PASPOORT VAN UW WONING OF APPARTEMENT Voor velen onder ons is een woning de grootste investering in ons bestaan. Een woning is ons comfort, ons spaargeld en ons legaat. We willen onze

Nadere informatie

: Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding

: Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron : Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding : Idem : Verf Advies Centrum : Intern rapport Inleiding De vuren gevelbekleding van een natuur- en milieucentrum

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/31602 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Cuylle, Steven Hendrik Title: Hydrocarbons in interstellar ice analogues : UV-vis

Nadere informatie

Opnamerapport. Straatnaam, Plaatsnaam. Project kenmerk: 0000-R-V1. Opdrachtgever : Datum opname: - Datum rapport: - Behandeld door :

Opnamerapport. Straatnaam, Plaatsnaam. Project kenmerk: 0000-R-V1. Opdrachtgever : Datum opname: - Datum rapport: - Behandeld door : Opnamerapport Project kenmerk: 0000-R-V1 Opdrachtgever : Datum opname: - Datum rapport: - Behandeld door : Bouwstudio PelserHartman BV Veemarktkade 8 5222 AE s-hertogenbosch Project nummer : 0000 Straatnaam,

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Tab 4 Steenachtig Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Idem Verf Advies Centrum Intern rapport Inleiding De vloeren van een parkeergarage zijn

Nadere informatie

Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2012/2013

Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2012/2013 Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen /3 De betontechnoloog is vanouds de functionaris die bij de betoncentrale en de betonproductenindustrie verantwoordelijk is voor de selectie

Nadere informatie

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Bert Kriekemans Fortius Diest, België info@fortius.be Kathodische Bescherming (KB) Het principe van Kathodische Bescherming is niet nieuw. Het idee was eerst

Nadere informatie

endotherme reactie met soda

endotherme reactie met soda endotherme reactie met soda 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we temperaturen behalen onder de nul graden Celsius m.b.v. dinatriumcarbonaat? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Endo-energetisch

Nadere informatie

ADVIES VAN HET GEMEENTEBESTUUR

ADVIES VAN HET GEMEENTEBESTUUR PROVINCIE LIMBURG GEMEENTE BILZEN INGESCHREVEN OP DE TABEL VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VAN LIMBURG Ingenieurs-architectenbureau Techniek & Ruimte bvba 3740 Bilzen, Bammestraat 51 tel. 012/23 69 48 - fax.

Nadere informatie

Toenemende belang van de waterkwaliteit in een moderne CV-installatie. EasyFairs ICS learnshop 22/09/11 Eric Ladang Aqualisys Belgium

Toenemende belang van de waterkwaliteit in een moderne CV-installatie. EasyFairs ICS learnshop 22/09/11 Eric Ladang Aqualisys Belgium Toenemende belang van de waterkwaliteit in een moderne CV-installatie EasyFairs ICS learnshop 22/09/11 Eric Ladang Aqualisys Belgium INHOUD Wie is Aqualisys Waarom is waterkwaliteit belangrijk Problemen

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon HydroProtect

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon HydroProtect Titel Tekst Orange Nano Guardon HydroProtect Schade door vocht Minerale bouwmaterialen absorberen vocht, door de capillaire werking worden water en daarin opgeloste mineralen tot diep in het materiaal

Nadere informatie

Acht luxe appartementen in Overloon

Acht luxe appartementen in Overloon impressie terreinindeling impressie van de appartementen Acht luxe appartementen in Overloon achtergevel voorgevel G G sp Appartement type G -115 m 2 (bruto vloeroppervlak) Tuingrootte Type G: ca. 33 m2

Nadere informatie

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Bert Kriekemans Fortius Diest, België info@fortius.be Kathodische Bescherming (KB) Het principe van Kathodische Bescherming is niet nieuw. Het idee was eerst

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

ProRail. HSL Tunnel Rotterdam Noordrand. Rapportage inspectie betonkwaliteit

ProRail. HSL Tunnel Rotterdam Noordrand. Rapportage inspectie betonkwaliteit ProRail HSL Tunnel Rotterdam Noordrand Rapportage inspectie betonkwaliteit ProRail HSL Tunnel Rotterdam Noordrand Rapportage inspectie betonkwaliteit referentie projectcode status RIS430-8/pouc/017 RIS430-8

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen rond KB. Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018

Nieuwe ontwikkelingen rond KB. Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018 Nieuwe ontwikkelingen rond KB Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018 Discrete titanium anodes in een silicaatmortel R.Giorgini CorrPRE Special anodes manufacturing GaCP ZLA zinc layer anode ICCP CorrAnode

Nadere informatie

Blaasvorming, onthechting. scheurvorming

Blaasvorming, onthechting. scheurvorming Blaasvorming, onthechting scheurvorming Detail raam-alu- pleister Detail raam-alu- pleister Spanningen horizontale richting hygrische krimp houten raam verschillende uitzetting alu/pleister hygrische

Nadere informatie

renovatie/uitbreiding van een tehuis voor niet-werkenden/nursing

renovatie/uitbreiding van een tehuis voor niet-werkenden/nursing DEEL 2 BOVENBOUW ART. OMSCHRIJVING EENHEID HOEV. EENH.PRIJS TOTAAL 20,00 METSELWERKEN 20,01 METSELWERKEN - TER PLAATSE GEMETST 20,10 MATERIALEN 20,11 MATERIALEN - METSELMORTEL 20,11,10 MATERIALEN - METSELMORTEL

Nadere informatie

Dit bestek is opgesteld door FEREB conform de nieuwe norm EN 1504.

Dit bestek is opgesteld door FEREB conform de nieuwe norm EN 1504. VOORAFGAANDE OPMERKING. FEREB gaat ervan uit dat iedere gebruiker (architect, ingenieur of bevoegd ambtenaar) van deze tekst zich vergewist heeft, door een voorafgaande diagnose, waarvan de verplichting

Nadere informatie

Versterken van Beton, Metselwerk en Hout Kathodische Bescherming

Versterken van Beton, Metselwerk en Hout Kathodische Bescherming Versterken van Beton, Metselwerk en Hout Kathodische Bescherming Gelijmde wapening met koolstofvezel : lamellen, folies, mesh Kunststofwapeningstaven Staalvezels met ATG certificaat Kunststofvezels om

Nadere informatie

: PandGarant Postbus AE Groningen

: PandGarant Postbus AE Groningen Betreft Opdrachtgever Contactpersonen Rapportdatum Project-/rapportnummer : Onderzoek en beoordeling van de constructieve veiligheid van de uitkragende balkons van complex 425 te Groningen : PandGarant

Nadere informatie

: PandGarant Postbus AE Groningen

: PandGarant Postbus AE Groningen Betreft Opdrachtgever Contactpersonen Rapportdatum Project-/rapportnummer : Onderzoek en beoordeling van de constructieve veiligheid van de uitkragende balkons van complex 350 te Groningen : PandGarant

Nadere informatie

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid DE NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ B.V.,

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid DE NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ B.V., ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/2 Beslissing van de Arbiter aardbevingsschade van 4 juli 2016 inzake X, wonende te Appingedam, eigenaar van het pand aan [adres] Appingedam, hierna ook te noemen:

Nadere informatie

HC Sinus Slide joints voor voeg reparaties in industrievloeren

HC Sinus Slide joints voor voeg reparaties in industrievloeren HC Sinus Slide joints voor voeg reparaties in industrievloeren Beschadigde dilatatievoegen zijn een echte nachtmerrie voor elke warehouse and facility manager. Het is een bron van continue frustratie en

Nadere informatie

Thermische isolatie van bestaande platte daken

Thermische isolatie van bestaande platte daken Thermische isolatie van bestaande platte daken In onze maatschappij gaat steeds meer aandacht naar energiebesparingen, milieubescherming en comfort, wat een doordachte thermische isolatie van de gebouwschil

Nadere informatie

: PandGarant Postbus AE Groningen

: PandGarant Postbus AE Groningen Betreft Opdrachtgever Contactpersonen Rapportdatum Project-/rapportnummer : Onderzoek en beoordeling van de constructieve veiligheid van de uitkragende balkons van complex 518, Couperusstraat 66 t/m 136

Nadere informatie

Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Claude Ployaert Concrete Technology Engineer Inter-Beton

Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Claude Ployaert Concrete Technology Engineer Inter-Beton Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Claude Ployaert Concrete Technology Engineer Inter-Beton Leden van de Commissie E104 voor FedBeton Hoe beton specifiëren volgens de nieuwe

Nadere informatie

De coördinatie van tijdelijke of mobiele bouwprojecten Vereenvoudigd regime voor kleinere bouwwerken

De coördinatie van tijdelijke of mobiele bouwprojecten Vereenvoudigd regime voor kleinere bouwwerken De coördinatie van tijdelijke of mobiele Vereenvoudigd regime voor kleinere bouwwerken De totstandkoming van de reglementering Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen heeft een langdurig en moeilijk verloop

Nadere informatie

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden ir. Luc Rens FEBELCEM Raadgevend ingenieur l.rens@febelcem.be dr. ir. Anne Beeldens OCW Onderzoeker a.beeldens@brrc.be CONCRETE

Nadere informatie

http://www.kuurwater.nl/gebruik.html

http://www.kuurwater.nl/gebruik.html http://www.kuurwater.nl/gebruik.html Overgewicht, vermoeidheid, veel zitten, stress, dat zijn problemen die vaak te maken hebben met het leven van vandaag. De hydroxydase kuur kan u helpen deze problemen

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad volgens richtlijn 91/155/EEG

Veiligheidsinformatieblad volgens richtlijn 91/155/EEG Pagina 1 van 5 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming Handelsnaam : KNAUF LFP 235 NAW fabrikant : KNAUF BV Mesonweg 8-12 3542 AL UTRECHT NEDERLAND Telefoon fabrikant

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

De SmartCrusher Groeve 2020

De SmartCrusher Groeve 2020 De SmartCrusher Groeve 2020 Marc Ottelé / Koos Schenk www.slimbreker.nl 1 De SmartCrusher Groeve 2020 Betonpuin als de nieuwe CO2 vrije groeve voor cementen productie Inleiding De cementindustrie was in

Nadere informatie

Notitie Dossier 8915

Notitie Dossier 8915 Notitie 02 03 2016 Dossier 8915 Brandschade bergingen Tichelberg Noord te Zoetermeer Verslag inspecties d.d. 21 en 26 januari 2016 tijdens verwijderen dakbedekking 1 Inleiding Op 31 december 2014 heeft

Nadere informatie

Wapeningscorrosie door carbonatatie

Wapeningscorrosie door carbonatatie Wapeningscorrosie door carbonatatie Wapeningsstaal in gewapend beton is normaal gesproken goed beschermd tegen corrosie. Dankzij het sterk alkalische milieu in beton, wordt op het wapeningsstaal een dunne

Nadere informatie

Van Onderzoeker tot Ondernemer

Van Onderzoeker tot Ondernemer Van Onderzoeker tot Ondernemer dr. ir. Tim Soetens dr. ir. Mathias Maes DBm Seminar 2015: Samenwerking brengt innovatie in de bouw 2-12-2015, Gent Overzicht 1. Voorstelling SANACON 2. Traject tot oprichting

Nadere informatie

Bestekteksten Conform systematiek Neutraal Bestek

Bestekteksten Conform systematiek Neutraal Bestek DEEL 8 LOT 86 AFWERKINGEN VLOERAFWERKING 86.80. DIVERSE AFWERKINGEN 86.82.00. VLOERPLINTEN 86.82.50. 4. Vloerafwerkingen, plinten, metalen / alg. (43) Hh.10. OMVANG.12. De werken omvatten: - Het leveren

Nadere informatie

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen :

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen : TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN Ongeacht de aard van de ingreep en zijn doeltreffendheid vergt het drogen van muren vrij veel tijd. Zo bijvoorbeeld bevat een muur met een dikte van 40

Nadere informatie

Masterproef Methodiek ter remediëring van betonpathologieën toegepast op de Deschaneltunnel in Schaarbeek

Masterproef Methodiek ter remediëring van betonpathologieën toegepast op de Deschaneltunnel in Schaarbeek 2014 2015 FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN master in de industriële wetenschappen: bouwkunde Masterproef Methodiek ter remediëring van betonpathologieën toegepast op de Deschaneltunnel in

Nadere informatie

Restlevensduur persleidingen

Restlevensduur persleidingen Restlevensduur persleidingen George Mesman (030 60 69 571) Amersfoort, 24 maart 2011 Introductie KWR Waterinfrastructuur Waterkwaliteit in het leidingnet Assetmanagement UStore, Uniforme storingsregistratie

Nadere informatie