Materiaalkunde tentamen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Materiaalkunde tentamen"

Transcriptie

1 Materiaalkunde tentamen Dit tentamen is met veel moeite een keertje uitgetypt door mij. Waarschijnlijk heb je er wel iets aan. Mocht je nu ook een keer zo gek zijn om een tentamen een keer uit te typen; VOORAL DOEN!!!!! De antwoorden zij redelijk betrouwbaar. 1. Welke uitspraak is het meest correct? Gewapend beton A is een composiet. B is een metaal. C is een polymeer. D is een silicaat. 2. in een zwaar stalen raam wordt bij 0 C van 1 m. lengte spanningsloos en passend ingeschoven (fig. 1) De temperatuur van raam en kuststof wordt tot 100 C verhoogd. Het stalen raam mag als oneindig stijf worden beschouwd t.o.v. de kunststof staaf en de kuststof staaf als onknikbaar. De spanning inde staaf bedraagt nu: A een drukspanning van 24 N/mm 2. B een drukspanning van 20,4 N/mm 2. C een trekspanning van 12 N/mm 2. D een drukspanning van 3,6 N/mm 2. Gegevens Elasticiteitsmodulus (E) Uitzettingscoëff (α) warmtecoëff Staal N/mm / C - Kunststof N/mm / C - 3. Bij een elastische vorming keert een materiaal A geheel terug in de oorspronkelijke toestand na wegnemen van belasting. B meestal niet terug in de oorspronkelijke toestand na wegnemen van belasting. C soms terug in de oorspronkelijke toestand na wegnemen van belasting. D niet geheel terug in de oorspronkelijke toestand na wegnemen van belasting. 4. Zie figuur 2 en 3 ( deze hebben gelijke schalen) A B C D Welke uitspraak is juist? materiaal 1 is stijver dan materiaal 2 en materiaal 1 kan meer vervormingsenergie opnemen. materiaal 1 is slapper dan materiaal 2 en materiaal 1 kan meer vervormingsenergie opnemen. materiaal 1 is stijver dan materiaal 2 en materiaal 1 kan minder vervormingsenergie opnemen. materiaal 1 is slapper dan materiaal 2 en materiaal 1 kan minder vervormingsenergie opnemen. 5. Welke uitspraak is het meest compleet; de treksterkte van een steenachtig materiaal kan worden bepaald met: A de trekproef. B de trek- en splijtproef. C de trek-, splijt- en buigproef. D de trek-, splijt, buig- en drukproef. 6. De opzuiging van een vloeistof in een poreus steenachtig materiaal zal het sterkst zijn als: A de capillairen klein zijn en de oppervlaktespanning van de vloeistof hoog. B de capillairen groot zijn en de oppervlaktespanning van de vloeistof hoog. C de capillairen klein zijn en de oppervlaktespanning van de vloeistof laag. D de capillairen groot zijn en de oppervlaktespanning van de vloeistof laag.

2 7. Welk product wordt niet van plastische klei gemaakt? A baksteen. B wasbak. C dakpan. D wandtegel. 8. De uithardingsreactie van het bindmiddel kalk (Ca(OH) 2 loopt als volgt (Ca(OH) 2 + CO 2 -> CaCO 3 H 2 O de minimale water/bindmiddel verhouding voor kalk bedraagt nu: A 0. B 0,4. C 1. D 0, De uitrolroef wordt gebruikt om van een klei-watermengsel: A de kleefgrens en de plasticiteitsindex te bepalen. B de grens tussen vaste en vloeibare klei te bepalen. C de grens tussen vaste en plastische klei te bepalen. D de grens tussen vloeibare en plastische klei te bepalen. 10. Baksteen kan na het bakken een zwarte kern hebben indien: A als er veel CaO in de klei aanwezig is. B de steen te heet gebakken is. C een lagere Al 2 O 3 in de klei aanwezig is. D de steen niet lang genoeg is gebakken. 11. Bij de uitharding van cement speelt de vorming van calciumsilicaathydraten (CSH) een belangrijke rol voor de sterkteontwikkeling. Naarmate de verhouding klinkerbestanden C 3 S/C 2 S hoger is zal de cementsteen: A een hogere eindsterkte en een lagere beginsterkte. B een hogere eindsterkte en een hogere beginsterkte. C een lagere eindsterkte en een lagere beginsterkte. D een lagere eindsterkte en een hogere beginsterkte. 12. Hoogovencement en portlandcement zijn belangrijke bestanddelen voor de productie van beton. Onder vergelijkbare omstandigheden bereikt beton bereid met hoogovencement ten opzichte van beton met portlandcement: A een lagere eindsterkte en wordt de cementsteen ondoorlaatbaarder. B een hogere eindsterkte en wordt de cementsteen ondoorlaatbaarder. C een hogere eindsterkte en wordt de cementsteen doorlaatbaarder. D een lagere eindsterkte en wordt de cementsteen doorlaatbaarder. 13. De stalen wapening in uitgeharde beton wordt gepassiveerd door: A Ca(OH) 2. B H 2 O. C CSH. D Al 2 O In cementsteen vindt men in het algemeen capillaire en gelporiën. Welke uitspraak is juist: A capillaire poriën en gelporiën door overtollig water. B capillaire poriën door overtollig water. C gelporiën onstaan door overtollig water. D capillaire poriën onstaan door hydratiekrimp. 15. Naarmate de hydratie vordert, wordt het: Aantal gelporiën totaal poriënvolume in de cementsteen A groter groter. B kleiner groter. C groter kleiner. D kleiner kleiner.

3 16. De druksterkte van beton wordt bepaald met de kubusproef. Grindbeton onder druk bezwijkt in het algemeen: A bij een hogere druk naarmate de kubus groter is, en wel door scheurvorming in grindkorrels. B bij een hogere druk naarmate de kubus groter is, en wel door scheurvorming in cementsteen. C bij een lagere druk naarmate de kubus groter is, en wel door scheurvorming in grindkorrels. D bij een lagere druk naarmate de kubus groter is, en wel door scheurvorming in cementsteen. 17. De betonsterkte wordt groter bij: A een lage wcf en gebruik van rond toeslagmateriaal. B een lage wcf en gebruik van gebroken toeslagmateriaal. C een hoge wcf en gebruik van rond toeslagmateriaal. D een hoge wcf en gebruik van gebroken toeslagmateriaal. 18. Welke uitspraak is juist? A plastificeerders en vliegas zijn hulpstoffen. B plastificeerders zijn hulpstoffen en vliegas is een vulstof. C plastificeerders en vliegas zijn vulstoffen. D plastificeeders zijn vulstoffen en vliegas is en hulpstof. 19. Welke uitspraak is juist? A In grindbeton wordt de doorlaatbaarheid bepaald door van het toeslagmateriaal en een doorlaatbaar beton is in het algemeen sterker. B In grindbeton wordt de doorlaatbaarheid bepaald door van het cementsteen en een doorlaatbaar beton is in het algemeen sterker. C In grindbeton wordt de doorlaatbaarheid bepaald door van het toeslagmateriaal en een doorlaatbaar beton is in het algemeen zwakker. D In grindbeton wordt de doorlaatbaarheid bepaald door van het cementsteen en een doorlaatbaar beton is in het algemeen zwakker. 20. Waterindringing in beton verloopt beter bij beton gemaakt met: A een hoge wcf en met luchtvormer. B een hoge wcf en zonder luchtbelvormer. C een lage wcf en met luchtbelvormer. D een lage wcf en zonder luchtbelvormer. 21. Beton is beter bestand tegen erosie in water bij: A een lage wcf en laag cementgehalte. B een lage wcf en hoog cementgehalte. C een hoge wcf en laag cementgehalte. D een hoge wcf en hoog cementgehalte. 22. vorst- en dooischade van beton wordt beperkt door het gebruik van: A een lage wcf en zonder gebruik van een luchtbelvormer. B een lage wcf en het gebruik van een luchtbelvormer. C een hoge wcf en zonder gebruik van een luchtbelvormer. D een hoge wcf en wel gebruik van een luchtbelvormer. 23. Zie onderstaande figuur. In deze grafiek staat de uitzetting van cementmortel ( een maat voor de schade aan beton) uitgezet tegen de temperatuur bij een zoutconcentratie van 0%, 2,5%, 5% en 10%. De lijn 1 behoort bij: A 0%. B 2,5%. C 5%. D 10%. 24. Beton bezit een hogere druksterkte als: A het aan vorst-dooi cycli is onderworpen en met neutronen bestraald. B het niet aan vorst-dooi cycli is onderworpen en wel met neutronen bestraald. C het aan vorst-dooi cycli is onderworpen en niet met neutronen bestraald. D het niet aan vorst-dooi cycli is onderworpen en niet met neutronen bestraald.

4 25. Met betrekking tot de chemische aantasting van de cementsteen in beton is de volgende uitspraak correct: A zacht water en humuszuur tasten beton aan door het in oplossing gaan van Ca(OH) 2. B zacht water en humuszuur veroorzaken carbonatie. C zacht water tast beton aan door het in oplossing gaan van Ca(OH) 2. D humuszuur veroorzaakt carbonatie. 26. De cementsteen in beton is beter bestand tegen chemisch aantasting bij: A een lage wcf en laag cementgehalte. B een lage wcf een hoog cementgehalte. C een hoge wcf en laag cementgehalte. D een lage wcf en hoog cementgehalte. 27. Carbonatie is een chemische reactie in de cementsteen waarbij de ph van de cementsteen in waarde daalt. Het carbonatiefront schrijdt sneller voort in beton met: A een hoge wcf en hoge 7 daagse kubusdruksterkte. B een lage wcf en hoge 7 daagse kubusdruksterkte. C een hoge wcf en lage 7 daagse kubusdruksterkte. D een lage wcf en lage 7 daagse kubusdruksterkte. 28. Carbonatie is met name wenselijk, omdat: A bij een lage ph de cementsteen zijn sterkte verliest. B de gevormde CaCO 3 uitzet en het beton scheurt. C het wapeningsstaal niet langer gepassiveerd is. D het wapeningsstaal aan putcorrosie gaat lijden. 29. Ter voorkoming van wapeningscorrosie is het zaak in het beton te zorgen voor: A een hoog Chloride (Cl - ) gehalte en hoog Hydroxide (OH - ) gehalte in het beton. B een hoog Chloride (Cl - ) gehalte en laag Hydroxide (OH - ) gehalte in het beton. C een laag Chloride (Cl - ) gehalte en hoog Hydroxide (OH - ) gehalte in het beton. D een laag Chloride (Cl - ) gehalte en laag Hydroxide (OH - ) gehalte in het beton. 30. Wapeningscorrosie kan worden tegen gegaan door toepassing van: A reactieversnellers (CaCl 2 ) en silica fume. B silica fume. C reactieversnellers (CaCl 2 ). D toepassing van zeegring. 31. De temperatuur in een gebouw wordt gelijkmatiger door toepassing van een materiaal met: A een hoge warmtegeleidingscoëfficient en een hoge warmtecapaciteit. B een lage warmtegeleidingscoëfficient en een hoge warmtecapaciteit. C een hoge warmtegeleidingscoëfficient en een lage warmtecapaciteit. D een lage warmtegeleidingscoëfficient en een lage warmtecapaciteit. 32. Scheurvorming door thermische schokken treedt eerder op bij materialen met: A een hoge elasticiteitsmodulus en een hoge thermische uitzettingsgraad. B een lage elasticiteitsmodulus en een hoge thermische uitzettingsgraad. C een hoge elasticiteitsmodulus en een lage thermische uitzettingsgraad. D een lage elasticiteitsmodulus en een lage thermische uitzettingsgraad. 33. van een betonmortel worden enkele balken en kubussen (150x150x150 mm). De sterkte van de betonnen balken wordt bepaald via een 3- en 4-punts buigproef en de van de kubussen grootste sterkte zal waarschijnlijk worden gemeten bij: A de 3-punts buigproef en de drukproef van de 100 mm kubussen. B de 3-punts buigproef en de drukproef van de 150 mm kubussen. C de 4-punts buigproef en de drukproef van de 100 mm kubussen. D de 4-punts buigproef en de drukproef van de 150 mm kubussen.

5 34. Bij steenachtige proefstukken wordt een hogere druksterkte gemeten wanneer de belasting: A met een lagere snelheid wordt opgelegd en de proefstukken droog zijn. B met een lagere snelheid wordt opgelegd en de proefstukken nat zijn. C met een hogere snelheid wordt opgelegd en de proefstukken droog zijn. D met een hogere snelheid wordt opgelegd en de proefstukken nat zijn. 35. Cellenbeton(gasbeton) is gemaakt van: A kalk, zand, water en oppervlakteactieve stoffen. B cement, kalk, water en oppervlakteactieve stoffen. C kalk, zand, water en aluminiumpoeder. D gips, zand, water en aluminiumpoeder. 36. Hydraulische kalk: A verhardt aan lucht en water en is waterbestendig. B verhardt alleen aan water en is waterbestendig. C verhardt aan lucht en water en is niet waterbestendig. D verhardt alleen aan water en is niet waterbestendig. 37. Grote formaten van kleibakstenen zijn moeilijk te realiseren vanwege: A de richtingsgevoeligheid van natte klei. B de droogkrimp vóór het bakken. C de mullietvorming tijdens het bakken. D de afkoelingskrimp na het bakken. 38. Wapeningsstaal wordt koud vervormd om: A de taaiheid van het staal te verhogen. B de brandwerendheid van het staal te verhogen. C de sterkte van het staal te verhogen. D de stijfheid van het staal te verhogen. 39. Bij verharding van gips: A krimpt het gips door de reactie met water en heeft eventuele invloed op de afmetingen. B krimp het gips door de reactie met water en krimpt vervolgens door droging. C zet het gips uit door de reactie met water en krimpt vervolgens door droging. D zet het gips een beetje uit door de reactie met water en krimpt vervolgens door droging. 40. Een hogere druksterkte bij gips en cement wordt verkregen: ( helaas bij deze vraag geen antwoordmogelijkheden) 41. Waar hoort glasvezelversterker kunststof bij? A composieten. B metalen. C polymeren. D silicaten. 42. Wat van Hooke geldt als: A de oude situatie volledig terugkeert. B soms terugkeert. C niet geheel terugkeert. D geen van de bovenstaande antwoorden is juist. 43. Wat is correct (trekproef): A Delta Volume is nul als μ = 0,3 is. B hogere sterkte als het proefstaal langer is. C hoge sterkte als de proefstaaf langzamer belast wordt. D de spanning stijgt na insnoering.

6 44. De porositeit stijgt van 13% naar 42%, hoeveel stijgt de omzet van het product? A 1,5. B 3,3. C 4,8. D 10, Plastische klei wordt gebruikt voor: A bakstenen en wasbakken. B wasbakken en toiletpotten. C wandtegels en toiletpotten. D dakpannen en wandtegels. 46. Wat is de minimale wcf bij volledige hydratatie van C28? A 0,21. B 0,24. C 0,38. D Wanneer worden bakstenen roder? A veel CaO. B kort bakken. C veel Fe 2 O 3. D lang bakken. 48. Hoogovencement versus portlandcement: A meer Al 2 O 3 en meer CaO. B meer Al 2 O 3 en minder CaO. C minder Al 2 O 3 en meer CaO. D minder Al 2 O 3 en minder CaO. 49. Verhard beton wordt gepassiveerd door: A H 2 O. B CSH. C Al 2 O 3 D geen enkele. 50. De verhouding kubuslengte en grootste korrel is: A 2. B 4. C 8. D De betonsterkte stijgt bij een: A lage wcf en betonpuin. B lage wcf en primair toeslagmateriaal. C hoge wcf en betonpuin. D hoge wcf en primair toeslagmateriaal. 52. waterindringing is laag bij: A lage wcf en onder water verhard. B lage wcf en in de lucht verhard. C hoge wcf en onder warer verhard. D hoge wcf en in de lucht verhard.

7 Antwoorden: 1 a 8 a 15 c 22 b? 29 c 36 a 43 b? 50 b 2 b 9 c 16 d 23 b 30 b 37 b 44? 51 b 3 a 10 d 17 b 24 d 31 b 38 c 45 d 52 a 4 b 11 d 18 b 25 c 32 a? 39 c 46 c 53 b 5 c 12 b 19 d 26 b 33 a 40 b 47 c 6 a 13 a 20 b 27 c 34 c 41 a 48? 7 b 14 b 21 a? 28 c 35 c 42 a 49 d

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL)

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) Oefening vakcode 226073 Let op: Kies voor iedere vraag slechts één antwoord. Kies het beste of enig juiste antwoord. Antwoorden aankruisen op het

Nadere informatie

Tentamens 2,5% Beton

Tentamens 2,5% Beton Tentamens Beton is beter bestand tegen erosie bij lage WCF Beton is beter bestand tegen erosie bij laag cementgehalte Vorst wordt beperkt door gebruik van lage WCF en luchtbelvormer Betonsterkte wordt

Nadere informatie

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL)

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) Oefening vakcode 226073 Let op: Kies voor iedere vraag slechts één antwoord. Kies het beste of enig juiste antwoord. Antwoorden aankruisen op het

Nadere informatie

Beton. HST 8 verharding.

Beton. HST 8 verharding. HST 8. 1. Wat is het verschil tussen bindingstijd en verhardingstijd van beton? Bindingstijd: de tijd die nodig is om de boel te binden (dat alles aan elkaar hecht en dat het nog verwerkbaar is). Verhardingstijd:

Nadere informatie

CEM III voor betonverhardingen

CEM III voor betonverhardingen Duurzaamheid II CEM III voor betonverhardingen Werner Remarque CEMEX Keuze van Cement De Europese cementnorm EN 197-1 kent 27 cementtypes. In Nederland zijn volgens NEN 8005 (Nederlandse invulling van

Nadere informatie

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL)

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) TENTAMEN CIIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) Antoorden vakcode 226073 1 MEERKEUZERAGEN raag 01 Asfalt a) is een composiet. Want bestaat uit een polymeer (bitumen) en steenachtige materialen (steenslag,

Nadere informatie

Vervormingseigenschappen

Vervormingseigenschappen Vervormingseigenschappen Betonconstructies kunnen niet uitsluitend worden ontworpen op druk- en treksterkte. Vervormingen spelen ook een belangrijke rol, vooral doorbuiging. Beheersing van de vervorming

Nadere informatie

10 Hulpstoffen en toevoegingen

10 Hulpstoffen en toevoegingen 10 Hulpstoffen en toevoegingen 10.1 Definitie Een hulpstof is een stof die, als regel bij een toevoeging in hoeveelheden gelijk aan of minder dan 5% (m/m) van de cementhoeveelheid, een significante wijziging

Nadere informatie

Civieltechnische Materiaalkunde - Uitwerkingen tentamen 1

Civieltechnische Materiaalkunde - Uitwerkingen tentamen 1 Civieltechnische Materiaalkunde - Uiterkingen tentamen 1 TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) Antoorden vakcode 226073 1 MEERKEUZEVRAGEN Vraag 01 Asfalt a) is een composiet. Want bestaat

Nadere informatie

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek 1 Inhoud Autogene krimp Typen krimp Definitie Autogene krimp Wat is autogene krimp Definitie autogene

Nadere informatie

De trekproef. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. Principe. Bepalen van materiaaleigenschappen

De trekproef. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. Principe. Bepalen van materiaaleigenschappen De trekproef Principe Materiaal inklemmen tussen klemmen welke met een constante snelheid uit elkaar bewegen Hoe belangrijk is het om materiaaleigenschappen te kennen? Uitvoering: volgens genormaliseerde

Nadere informatie

De technologie van waterdicht beton

De technologie van waterdicht beton 1 Waterdichtheid afhankelijk van materiaaleigenschappen, scheuren en voegen De technologie van waterdicht beton Is beton waterdicht? In de praktijk wel, zo bewijzen vele woonarken met betonnen casco in

Nadere informatie

Betonsterkte vs. Duurzaamheid

Betonsterkte vs. Duurzaamheid Oorzaak en gevolg vs. Duurzaamheid De aanleiding : Vaste commissie in situ Cur vc12 voorschriftenbetontechnologie Stufib en Stutech Stufib rapport 20 (studiecel 18) te downloaden www.stufib.nl Ab van den

Nadere informatie

beton voor bedrijfsvloeren

beton voor bedrijfsvloeren ABT staat voor voegloze bedrijfsvloeren, zonder beperkingen. In het principe van voegloos ontwerpen (zie ook de flyer voegloze vloeren ) is het beperken van de krimp één van de belangrijkste aspecten.

Nadere informatie

Beton. Marjo de Baere Bas Vrencken Thomas Kleppe Robin Hamers Olaf Steenhuis Ruud Kemper. Kees Kampfraath Jan de Gruijter. Lerarenopleiding Tilburg

Beton. Marjo de Baere Bas Vrencken Thomas Kleppe Robin Hamers Olaf Steenhuis Ruud Kemper. Kees Kampfraath Jan de Gruijter. Lerarenopleiding Tilburg Beton Studenten: Begeleiders: Opleiding: Maarten van Luffelen Marjo de Baere Bas Vrencken Thomas Kleppe Robin Hamers Olaf Steenhuis Ruud Kemper Guido Mollen Kees Kampfraath Jan de Gruijter Lerarenopleiding

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Mechanica: Sterkteleer Januari 2015 Theaterschool OTT-1 1 Sterkteleer Sterkteleer legt een relatie tussen uitwendige krachten (MEC1-A) en inwendige krachten Waarom lopen de balken taps toe? Materiaaleigenschappen

Nadere informatie

Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2012/2013

Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2012/2013 Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen /3 De betontechnoloog is vanouds de functionaris die bij de betoncentrale en de betonproductenindustrie verantwoordelijk is voor de selectie

Nadere informatie

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : tot uur (90 minuten)

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : tot uur (90 minuten) Examen : SISKENNIS ETON LGEMEEN [bba] atum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : 19.30 tot 21.00 uur (90 minuten) Het examen bestaat uit 60 meerkeuze vragen. Gebruik van het cursusboek of andere literatuur is

Nadere informatie

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 What s New? CO 2 uitstoot vanuit cement Belangrijke aspecten:

Nadere informatie

Definitie van het einde van de levensduur van beton blootgesteld aan wapeningscorrosie en effect hiervan op de milieuscore van het beton

Definitie van het einde van de levensduur van beton blootgesteld aan wapeningscorrosie en effect hiervan op de milieuscore van het beton Definitie van het einde van de levensduur van beton blootgesteld aan wapeningscorrosie en effect hiervan op de milieuscore van het beton Renée Callens Promotor: Prof. dr. ir. Nele De Belie Begeleider:

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Beton met specifieke eisen of bijzondere samenstellingen. 3.2 Beton met bijzondere specificaties. 3.3 Bijzondere uitvoeringsmethoden

Hoofdstuk 3. Beton met specifieke eisen of bijzondere samenstellingen. 3.2 Beton met bijzondere specificaties. 3.3 Bijzondere uitvoeringsmethoden Hoofdstuk 3 Beton met specifieke eisen of bijzondere samenstellingen 3.2 Beton met bijzondere specificaties 3.3 Bijzondere uitvoeringsmethoden 1 Beton met bijzondere specificaties Beton met verhoogde sterkte

Nadere informatie

4. Fysische en mechanische eigenschappen

4. Fysische en mechanische eigenschappen 4.1 Uiterlijk en structuur De structuur van cellenbeton wordt bepaald door de aanwezigheid van een groot aantal uiterst kleine cellen. Cellenbeton wordt in verschillende volumemassa s vervaardigd, variërend

Nadere informatie

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 4 april 2017 Tijd : tot uur (90 minuten)

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 4 april 2017 Tijd : tot uur (90 minuten) Examen : SISKENNIS ETON LGEMEEN [bba] atum : dinsdag 4 april 2017 Tijd : 19.30 tot 21.00 uur (90 minuten) Het examen bestaat uit 60 meerkeuze vragen. Gebruik van het cursusboek of andere literatuur is

Nadere informatie

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden ir. Luc Rens FEBELCEM Raadgevend ingenieur l.rens@febelcem.be dr. ir. Anne Beeldens OCW Onderzoeker a.beeldens@brrc.be CONCRETE

Nadere informatie

Beton. college Utrecht maart 2010 HKU. Beton Tadao Ando

Beton. college Utrecht maart 2010 HKU. Beton Tadao Ando Beton college Utrecht maart 2010 HKU Beton Tadao Ando 1 14-03-2011 Lengte: 2460 meter Breed: 32 meter Hoogte: 343 4 meter beton gieten in 3 dagen Glijbekisting Architect: Norman Foster 127.000 m3 beton

Nadere informatie

Eero Saarinen, JFK airport

Eero Saarinen, JFK airport Eero Saarinen, JFK airport Beto college Utrecht maart 2010 HKU Beton Tadao Ando Beton Beton Lengte: 2460 meter Breed: 32 meter Hoogte: 343 4 meter beton gieten in 3 dagen Glijbekisting Architect: Norman

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingen in cement en beton. Milieubelasting woningbouw (NIBE, 2010) Nederlandse ambities voor bouwmarkt

Duurzame ontwikkelingen in cement en beton. Milieubelasting woningbouw (NIBE, 2010) Nederlandse ambities voor bouwmarkt Cement & BetonCentrum Praktijkseminar Duurzaam Bouwen met Beton Duurzame ontwikkelingen in cement en beton Jeroen Frenay en Peter de Vries ENCI Technische Marketing Groningen, 9 april 2014 Nederlandse

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten 2016-06-21 100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? 100% circulair beton Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten 2016-06-21 100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? 100% circulair beton Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing

Nadere informatie

Bijscholing docenten 7 nov. 14

Bijscholing docenten 7 nov. 14 Bijscholing docenten 7 nov. 14 Zelfverdichtend beton (ZVB) Zelfverdichtend beton is zo vloeibaar dat het zonder verdichten een bekisting, met een dicht wapeningsnet volledig kan vullen en ontluchten. De

Nadere informatie

KWALITEITSVOL WERKEN MET GERECYCLEERDE GRANULATEN IN BETON. Het belang van recycling beton. Ir. Willy Goossens

KWALITEITSVOL WERKEN MET GERECYCLEERDE GRANULATEN IN BETON. Het belang van recycling beton. Ir. Willy Goossens KWALITEITSVOL WERKEN MET GERECYCLEERDE GRANULATEN IN BETON Het belang van recycling beton Ir. Willy Goossens Wat is beton en hoe is het geëvolueerd door de eeuwen heen - In de oudheid (Egypte, Babylonië,

Nadere informatie

Wapeningscorrosie door chloriden

Wapeningscorrosie door chloriden Wapeningscorrosie door chloriden In gewapend beton is het wapeningsstaal normaal gesproken goed beschermd tegen corrosie. Dankzij het sterk alkalische milieu in beton, wordt op het wapeningsstaal een dunne

Nadere informatie

5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen

5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen 5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen 5.1 De productie van portlandcement 5.2 Opnamen elektronenmicroscoop 5.3 De productie van hoogovencement 5.4 De productie van portlandvliegascement 5.5

Nadere informatie

Cement en water vormen cementlijm

Cement en water vormen cementlijm Nabehandelen De nazorg van vers gestort betonwerk wordt nabehandelen genoemd. Doel van het nabehandelen is om het water in het verhardende beton vast te houden en niet te laten verdampen. De kwaliteit

Nadere informatie

DEEL IV STEENACHTIGE MATERIALEN: Beton, Metselwerk, Glas en Bodemmaterialen

DEEL IV STEENACHTIGE MATERIALEN: Beton, Metselwerk, Glas en Bodemmaterialen DEEL IV STEENACHTIGE MATERIALEN: Beton, Metselwerk, Glas en Bodemmaterialen 233 "Ceramics hierarchy" Uit: Open University, England. Cursus Materials 234 6 BETON 6.1) 6.1 Inleiding Algemeen: Beton is één

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2

100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2 2016-05-09 100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2 Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing in betonwaren

Nadere informatie

Bijscholing betontechnologie 7 november 2014. Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V.

Bijscholing betontechnologie 7 november 2014. Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V. Bijscholing betontechnologie Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V. Onderwerpen Beton Regelgeving Sterkteklassen Milieuklassen Rekenvoorbeeld Sterkteontwikkeling Krimpgedrag Beton

Nadere informatie

De weg naar de circulaire economie is de betonweg.

De weg naar de circulaire economie is de betonweg. De weg naar de circulaire economie is de betonweg. Dick Eerland ZOCO Innovations BV Samenvatting De bijdrage van de wegenbouw aan de circulaire economie staat volop in de belangstelling. Asfaltbetongranulaat

Nadere informatie

De SmartCrusher Groeve 2020

De SmartCrusher Groeve 2020 De SmartCrusher Groeve 2020 Marc Ottelé / Koos Schenk www.slimbreker.nl 1 De SmartCrusher Groeve 2020 Betonpuin als de nieuwe CO2 vrije groeve voor cementen productie Inleiding De cementindustrie was in

Nadere informatie

Examen Betontechnoloog BV

Examen Betontechnoloog BV Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2013/2014 Vraag 1 (14 scorepunten) Een betonsamenstelling met cement CEM III/B 42,5 N moet voldoen aan de volgende eisen: - sterkteklasse C30/37;

Nadere informatie

Extra info Beton. Oplossingsreacties door zuren. Uitwisselingsreacties door zouten. Bijlage 1. Aantasting van beton

Extra info Beton. Oplossingsreacties door zuren. Uitwisselingsreacties door zouten. Bijlage 1. Aantasting van beton Bijlage 1 Extra info Beton Aantasting van beton Aantastingmechanismen Voor de aantasting van beton bestaan drie soorten chemische reacties: oplossingsreacties door zuren en zacht water; uitwisselingsreacties

Nadere informatie

Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Reader. Reader Periode 3 Leerjaar 3. J. Kuiper. Transfer Database

Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Reader. Reader Periode 3 Leerjaar 3. J. Kuiper. Transfer Database Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal Reader Reader Periode Leerjaar J. Kuiper Transfer Database ThiemeMeulenhoff ontwikkelt leermiddelen voor Primair Onderwijs, Algemeen Voortgezet Onderwijs, Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef

Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef Werkstuk door een scholier 2017 woorden 30 juni 2004 6,8 79 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Inhoud Doel van de proeven De trekproef De buigproef

Nadere informatie

11.3 Inerte vulstoffen (type I)

11.3 Inerte vulstoffen (type I) 11 Vulstoffen 11.1 Definitie Een vulstof is een inerte dan wel puzzolane of (latent) hydraulische stof, meestal fijner dan 63 µm, die aan betonspecie kan worden toegevoegd ter aanvulling van de hoeveelheid

Nadere informatie

Oppervlakkige vorstschade aan beton: Invloed van het cementtype

Oppervlakkige vorstschade aan beton: Invloed van het cementtype : Invloed van het cementtype ir. Bram Dooms Labo Betontechnologie Concrete Day 2014-16 oktober 2014 - Nr.1 0. Inhoud 1. Toepassingsgebied 2. Schademechanismen 3. Bestaande richtlijnen 4. Resultaten onderzoeksproject

Nadere informatie

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte?

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? 1. Wat is A.S.R.? A.S.R. is een expansieve reactie tussen alkaliën in het beton, water en reactief silica (mineraal) dat in het toeslagmateriaal voorkomt.

Nadere informatie

Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon. Ronald Diele

Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon. Ronald Diele Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon Ronald Diele Schagen Infra MIO Asfaltcentrale Schagen Infra BCH Betoncentrale Schagen Infra Terug naar Pioneering bijeenkomst op 26 april jl. Sessie over hergebruik

Nadere informatie

VABOR. Bepaling druksterkte betonconstructies september 12. Bepaling van de druksterkte van bestaande betonnen constructies. Doel van het onderzoek

VABOR. Bepaling druksterkte betonconstructies september 12. Bepaling van de druksterkte van bestaande betonnen constructies. Doel van het onderzoek 1 VABOR Bepaling van de druksterkte van bestaande betonnen constructies Doel van het onderzoek Controle van de geleverde betonkwaliteit Hoe kan op basis van de resultaten van drukproeven op boorkernen

Nadere informatie

MIX DESIGN MIX PROPORTIONING. BEKISTINGEN ONTWERP EN UITVOERING partim BETONSAMENSTELLING. Peter Minne

MIX DESIGN MIX PROPORTIONING. BEKISTINGEN ONTWERP EN UITVOERING partim BETONSAMENSTELLING. Peter Minne BEKISTINGEN ONTWERP EN UITVOERING partim BETONSAMENSTELLING Peter Minne INHOUD - Eisen gesteld aan het beton - Samenstelling van de betonstructuur - Van eisen naar samenstelling - Het gebruik van software

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 8 Sterkteleer (deel 1) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Doel van de sterkteleer Berekenen van de vereiste afmetingen van constructieonderdelen

Nadere informatie

3D-Computersimulatie van het verhardingsproces

3D-Computersimulatie van het verhardingsproces 3D-Computersimulatie van het verhardingsproces ir.r.j. van Eijk en dr.ir.h.j.h. Brouwers, Universiteit Twente, afdeling Civiele Technologie en Management De ontwikkeling van geavanceerde meettechnieken

Nadere informatie

Lichtbeton voor balkons

Lichtbeton voor balkons 1 Intro Constructief gedrag lichtbeton experimenteel onderzocht Lichtbeton voor balkons Een manier om gewicht te besparen voor balkons, is het verlagen van de volumieke massa van het beton. In een afstudeeronderzoek

Nadere informatie

Plus zuurbestendig beton

Plus zuurbestendig beton Plus zuurbestendig beton Het cementvrije beton dat hoge weerstand biedt tegen zuren, zouten en sulfaten De plussen van zuurbestendig beton Economisch alternatief PLUS zuurbestendig beton is een economisch

Nadere informatie

01 kwaliteitscontrole beton

01 kwaliteitscontrole beton RAPPORT 01 kwaliteitscontrole beton kwaliteit en samenstelling schatting sterkte specie-analysemethoden STICHTING COMMISSIE VOOR UITVOERING VAN INGESTELD DOOR DE BETON VER E N IGI N G RESEARCH ONDERZOEKINGSCOMMISSIES

Nadere informatie

Aantasting door sulfaten

Aantasting door sulfaten Aantasting door sulfaten Een typische vorm van chemische aantasting van beton is de inwerking van sulfaten. De aantasting wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de vorming van expansief ettringiet,

Nadere informatie

BETONSCHADE DOOR CHLORIDEN

BETONSCHADE DOOR CHLORIDEN BETONSCHADE DOOR CHLORIDEN Betonschade Beton is een robuust materiaal, sterk en duurzaam. Indien goed ontworpen en uitgevoerd, zijn betonproducten en betonconstructies zeer goed bestand tegen een veelheid

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materi Samenvatting door een scholier 1210 woorden 6 april 2015 6,9 35 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Hoofdstuk 3: Materi Eigenschappen van moleculen: -Ze verschillen

Nadere informatie

Metselen met natte of droge stenen? Experimentele bepaling van watertransport tussen voeg en baksteen

Metselen met natte of droge stenen? Experimentele bepaling van watertransport tussen voeg en baksteen Metselen met natte of droge stenen? Experimentele bepaling van watertransport tussen voeg en baksteen Roel Hendrickx, Koenraad Van Balen, Dionys Van Gemert, Staf Roels Mooi bedacht, nuttig toegepast Brussel,

Nadere informatie

Eddy Brinkman. Materiaalkunde in een notendop. Materials Veldhoven - 31 mei 2017

Eddy Brinkman. Materiaalkunde in een notendop. Materials Veldhoven - 31 mei 2017 Eddy Brinkman Materials 2017 - Veldhoven - 31 mei 2017 Materiaalkunde: geeft antwoord op waarom Waarom is juist dat materiaal geschikt voor die toepassing? Materiaaltechnologie: geeft antwoord op hoe Aan

Nadere informatie

2 Beton als bouwmateriaal

2 Beton als bouwmateriaal 2 Beton als bouwmateriaal 2.1 Inleiding 2 Beton is een product dat grotendeels vervaardigd wordt uit natuurlijke grondstoffen: cement, zand, grind en water. Als bouwmateriaal kent het een historie van

Nadere informatie

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008 12 Aanmaakwater 12 Aanmaakwater is een essentiële grondstof voor beton; zonder water geen hydratatie. Het is daarom belangrijk dat het aanmaakwater geen verontreinigingen bevat die: het hydratatieproces

Nadere informatie

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.:

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.: Locatie(s) waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd Hoofdkantoor Olivier van Noortweg 10 5928 LX enlo Nederland Locatie Afkorting Olivier van Noortweg 10 5928 LX enlo Nederland errichting

Nadere informatie

Duurzaam construeren met. Frans van Herwijnen

Duurzaam construeren met. Frans van Herwijnen Duurzaam construeren met Frans van Herwijnen 1 Duurzaam construeren 1. Ontwerpen op levensduur (flexibel, aanpasbaar, demontabel) 2. Inzet massa als warmteaccumulator (BKA) 3. Hergebruik van bestaande

Nadere informatie

BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN

BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN MSc. H.W.M. van der Ham Dr. E.A.B. Koenders Prof. Dr. K. van Breugel DIANA Ontwikkelings Verening Technische lezingen 31 oktober 26 Presenting

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Beton in de kist

Hoofdstuk 4: Beton in de kist Hoofdstuk 4: Beton in de kist Horizontale speciedruk Gewogen rijpheid Temperatuurbeheersing Nabehandeling Ontkisten 1 Horizontale speciedruk op bekisting Hydrostatisch drukverloop Reactie cement met water

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Infrastructuur: Ontwikkeling, realisatie en management van viaducten, bruggen, tunnels, sluizen en (water)wegen

Rijkswaterstaat Dienst Infrastructuur: Ontwikkeling, realisatie en management van viaducten, bruggen, tunnels, sluizen en (water)wegen Joost Gulikers Dienst Infrastructuur Afdeling Civiele Techniek LEVENSDUUR VAN INFRASTRUCTUUR: DE (ONGEZONDE) SPANNING TUSSEN THEORIE EN PRAKTIJK Inleiding Dienst Infrastructuur: Ontwikkeling, realisatie

Nadere informatie

Tentamen Materiaalmodellen en Niet-lineaire Mechanica Docent: P.C.J. Hoogenboom 29 mei 2012, 18:00 tot 19:30 uur. Vraagstuk 1 (30 minuten, 3 punten)

Tentamen Materiaalmodellen en Niet-lineaire Mechanica Docent: P.C.J. Hoogenboom 29 mei 2012, 18:00 tot 19:30 uur. Vraagstuk 1 (30 minuten, 3 punten) Tentamen Materiaalmodellen en Niet-lineaire Mechanica Docent: P.C.J. Hoogenboom 29 mei 2012, 18:00 tot 19:30 uur. Vraagstuk 1 (30 minuten, 3 punten) Een gewapend betonnen constructiedeel heeft in een maatgevend

Nadere informatie

AEC-granulaat als toeslagmateriaal voor beton. Nieuwe CUR-Aanbeveling 116

AEC-granulaat als toeslagmateriaal voor beton. Nieuwe CUR-Aanbeveling 116 1 Nieuwe CUR-Aanbeveling 116 CUR-Aanbeveling 116 CUR-Aanbeveling 116: 12 AEC-granulaat als toeslagmateriaal voor beton is te raadplegen of te bestellen (digitaal en op papier) op www.cur-aanbevelingen.nl

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Berekenen van betonsamenstellingen

Hoofdstuk 2: Berekenen van betonsamenstellingen Hoofdstuk 2: Berekenen van betonsamenstellingen 1 Berekenen van betonsamenstellingen A: Inventarisatie van de eisen B: Keuze van de materialen Geldt voor alle betontypen, zie dictaat BBT C: Ontwerpen van:

Nadere informatie

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN EBEMA NV Dijkstraat 3 Oostmalsesteenweg 204 B-3690 Zutendaal B -2310 Rijkevorsel T +32(0)89 61 00 11 T +32(0)3 312 08 47 F +32(0)89 61 31 43 F +32(0)3 311 77 00 www.ebema.com www.stone-style.com www.megategels.com

Nadere informatie

a) Benoem de verschillende weefsels van een loofboom die je tegenkomt als je de stam horizontaal doorzaagt. Geef tevens de functie van elk weefsel.

a) Benoem de verschillende weefsels van een loofboom die je tegenkomt als je de stam horizontaal doorzaagt. Geef tevens de functie van elk weefsel. Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Bouwkunde Capaciteitsgroep FAGO FAGO/Lamers/Van Schaijk Zet op elk blad uw naam enldentiitsnummer. - Tentamen: Vakcode: Datum: Tijd: Materiaalkunde 2 75100 12

Nadere informatie

Hout. Houteigenschappen 2013/12

Hout. Houteigenschappen 2013/12 2013/12 Hout Houteigenschappen Hout is een natuurproduct. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen echter per soort enigszins variëren. Om tot optimaal gebruik en

Nadere informatie

BASISKENNIS BETON ALGEMEEN. [bba]

BASISKENNIS BETON ALGEMEEN. [bba] BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] De Betonvereniging en degenen die aan deze publicatie hebben meegewerkt, hebben een zo groot mogelijke zorgvuldigheid betracht bij het verwerken van de in deze publicatie

Nadere informatie

aantasting van beton door vorst en dooizouten

aantasting van beton door vorst en dooizouten aantasting van beton door vorst en dooizouten Kenmerkend voor de Belgische winters zijn de veelvuldige afwisselingen van vriezen en dooien. Deze cyclische temperatuurschommelingen zijn zeer belastend voor

Nadere informatie

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten)

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten) Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 21 Tijd : 14. tot 17. uur (18 minuten) Het deelexamen bestaat uit 9 open vragen. Indien een open vraag volledig juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd

Nadere informatie

ONDERZOEKINGSCOMMISSI

ONDERZOEKINGSCOMMISSI ONDERZOEKINGSCOMMISSI COMMISSIE A 1 A 7 A 11 A 12 A 13 A 15 A 16 A 17 A 18 A 19 A 20 A 21 A 22 A 23 COMMISSIE B 3 B 4 B 6 B 7 B 8 B 8a B 9 B 10 B 12 B 13 B 14 B 15 B 16 COMMISSIE C 4 C 11 C 14 C 15 C 16

Nadere informatie

Aantasting door zuren

Aantasting door zuren Aantasting door zuren Zuren zijn agressief voor beton. Aantasting door zwakke en matig sterke zuren kan gedurende lange tijd worden voorkomen. Bij sterke zuren helpen de gebruikelijke betontechnologische

Nadere informatie

: Vermeld op alle bladen van uw werk uw naam. : Het tentamen bestaat uit 3 bladzijden inclusief dit voorblad.

: Vermeld op alle bladen van uw werk uw naam. : Het tentamen bestaat uit 3 bladzijden inclusief dit voorblad. POST HBO-OPLEIDINGEN Betonconstructeur BV Staalconstructeur BmS Professional master of structural engineering Toegepaste mechanica Materiaalmodellen en niet-lineaire mechanica docent : dr. ir. P.C.J. Hoogenboom

Nadere informatie

Kan Cement zonder Klinker?

Kan Cement zonder Klinker? Workshop Beton in Nederland Belgische Betondag Constant Vanden Stock Stadion Kan Cement zonder Klinker? ing. Peter de Vries, FICT ENCI BV, Technische Marketing Brussel, 16 oktober 2014 CO 2 uitstoot vanuit

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting door F. 874 woorden 3 maart 2015 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Samenvatting NaSk, hoofdstuk 5 Omgekeerd ontwerpen = hierbij

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. SikaTop -122 FR PRODUCTBESCHRIJVING VOORGEDOSEERDE HYDRAULISCHE MORTEL VOOR BETONHERSTELLING

TECHNISCHE FICHE. SikaTop -122 FR PRODUCTBESCHRIJVING VOORGEDOSEERDE HYDRAULISCHE MORTEL VOOR BETONHERSTELLING TECHNISCHE FICHE VOORGEDOSEERDE HYDRAULISCHE MORTEL VOOR BETONHERSTELLING PRODUCTBESCHRIJVING Voorgedoseerde mortel bestaande uit: component A (hars in emulsie) component B (cement en speciale vulstoffen)

Nadere informatie

Nederlandse NEN Inhoud

Nederlandse NEN Inhoud Nederlandse NEN 3532 Hulpstoffen voor mortel en beton Definities, eisen en keuring Admixtures for mortar and concrete. Definitions, requirements and inspection 4e druk, december 1995 UDC 666.96/.98.014/.017:691.53/54:001.4

Nadere informatie

Dichtwanden Bentoniet-Cement wanden

Dichtwanden Bentoniet-Cement wanden Strong foundations, Solid future More than 107 years of international experience in foundation solutions Dichtwanden Bentoniet-Cement wanden 1 Inhoud 1) Doelstelling en toepassingsgebied 2) Constructie

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02)

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Scheurvorming in jong beton

Scheurvorming in jong beton Scheurvorming in jong beton Scheurtjes in beton zijn niet direct reden voor ongerustheid. Sterker nog, wapeningsstaal in beton kan zijn werk pas doen als er enige scheurvorming in het beton is opgetreden.

Nadere informatie

Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving. Hoge sterkte beton. Interimrapport onderzoek en aanzet tot regelgeving

Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving. Hoge sterkte beton. Interimrapport onderzoek en aanzet tot regelgeving Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving rapport 93-7 Hoge sterkte beton Interimrapport onderzoek en aanzet tot regelgeving 93-7 HOGE STERKTE BETON Interimrapport onderzoek en aanzet

Nadere informatie

Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON

Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON ir. Claude PLOYAERT Raadgevend ingenieur Vertaling : prof.dr.ir.

Nadere informatie

TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN. Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten. Dirk Vandecappelle

TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN. Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten. Dirk Vandecappelle TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten Dirk Vandecappelle 1. Inhoud - Eisen gesteld aan de granulaten - Acceptatiebeleid

Nadere informatie

Normen Antenne Fiche Beton Mortel Granulaten

Normen Antenne Fiche Beton Mortel Granulaten Normen Antenne Fiche Beton Mortel Granulaten NBN EN 4487- SPUITBETON DEEL : DEFINITIES, SPECIFICATIES EN CONFORMITEIT VOORWERP VAN DE NORM Deze norm gaat over spuitbeton bestemd voor reparatie en versteviging

Nadere informatie

Contopp Versneller 10 Compound 6

Contopp Versneller 10 Compound 6 DIN EN 13813 Screed material and floor screeds - Screed materials - Properties and requirements Contopp Versneller 10 To e p a s s i n g s g e b i e d e n Contopp Versneller 10 is een pasteuze hulpstof,

Nadere informatie

Vorst en dooizouten. Figuur 1 Invloed van de verzadigingsgraad van beton op de bestandheid tegen vorst (A.M. Neville)

Vorst en dooizouten. Figuur 1 Invloed van de verzadigingsgraad van beton op de bestandheid tegen vorst (A.M. Neville) Vorst en dooizouten Beton wordt veel gebruikt als materiaal voor bestratingen (stenen, blokken, tegels), terreinverhardingen en wegverhardingen (gesloten betonverhardingen). Vorst en dooizouten zijn dan

Nadere informatie

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Het doel van de aanneming is mede, bij de herstelling van wegvakken, de ingebruikname van cementbetonverhardingen te verkorten tot 36 uur na de aanleg door gebruik te maken

Nadere informatie

4 Aanvulling bij hoofdstuk 4 Gebakken kunststeen

4 Aanvulling bij hoofdstuk 4 Gebakken kunststeen 4 Aanvulling bij hoofdstuk 4 Gebakken kunststeen 4.1 De samenstelling van klei 4.2 Het gedrag van klei 4.1 De samenstelling van klei Bij paragraaf 4.2.2 in het boek. De kleimineralen behoren meestal tot

Nadere informatie

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton?

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton? 3. Algemeen 3.1 Wat is cellenbeton? Versteende lucht Zand, kalk en cement vormen de basisgrondstoffen die volgens een welbepaald recept intensief worden gemengd, waarna water wordt toegevoegd. De unieke

Nadere informatie

Samenstellen van beton 2 SAMENSTELLEN VAN BETON

Samenstellen van beton 2 SAMENSTELLEN VAN BETON Samenstellen van beton 2 SAMENSTELLEN VAN BETON In de Basiscursus BetonTechnologie [BBT] is aan de hand van een stappenplan behandeld hoe relatief eenvoudige traditionele betonsamenstellingen kunnen worden

Nadere informatie

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.:

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.: Esscheweg 105 5262 TV Vught Nederland Locatie(s) waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd Hoofdkantoor Locatie Afkorting Hoofdlocatie Esscheweg 105 5262 TV Vught Nederland Leonard Springerlaan

Nadere informatie

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 302 Herz. 7 2015/6 PTV 302/7 2015 BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE

Nadere informatie