Het fotograferen van mensen kunnen we onderverdelen in enkele groepen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het fotograferen van mensen kunnen we onderverdelen in enkele groepen:"

Transcriptie

1 03 Mensen op de foto Het fotograferen van Mensen is populair. Komt dit omdat we met zo velen zijn? Of is het omdat we de resultaten kunnen laten zien? of is het voor de herinneringen? Het staat vast dat mensen één van de meest gefotografeerde onderwerpen zijn. We kijken zelf ook graag in de spiegel. Het fotograferen van mensen kunnen we onderverdelen in enkele groepen: Het PORTRET, wellicht de belangrijkste groep. De MENS in zijn OMGEVING, kan boeiender zijn, maar is ook moeilijker te verwezelijken. De MODEL- of GLAMOURfoto. Je bent ER voor of niet... Hoe kunnen we nu op een creatieve manier onze mede mensen het best in beeld brengen? Laten we starten met het PORTRET. Portretfotografie wordt als geslaagd beschouwd, als de persoonlijkheid van degene die u fotografeert, op de foto tot uitdrukking komt. Toch kan, een lachende foto van iemand die als ernstig te boek staat, veel waardering oogsten. Ga daarom vooral op uw gevoel af. En als u er vanuit gaat dat de eerste de beste foto echt niet altijd raak kan zijn, maar dat een goede portretfoto meestal na een serie foto's tot stand komt, kan het haast niet misgaan.

2 De meest voor de hand liggende manier is om iemand recht van voren te fotograferen. En face noemt men dat en de foto's die daarvan het resultaat zijn tonen een indringend oogcontact met de geportretteerde. U kunt ook iemand en profil fotograferen, waardoor vooral de vorm van (voor)hoofd, neus en kin tot uitdrukking komen. Wilt u een zo duidelijk mogelijke portretregistratie, dan fotografeert u iemand schuin van voren. Aldoende komt zowel de voorzijde als een deel van de zijkant van het gezicht op de foto. Hoewel mensen soms gekscherend over hun 'fotogenieke kant' spreken, is het een feit dat ieder mens wel degelijk een mooiste kant heeft! Door rekening te houden met die fotogenieke kant, worden fotoportretten extra mooi. Als regel wordt aangehouden dat u bij rechtshandige mensen het best de linker gezichtshelft kunt fotograferen en bij linkshandigen de rechter gezichtshelft. Een ander aspect is de manier waarop u iemand in beeld gaat brengen aan de orde. Daarbij speelt het standpunt van de camera een grote rol. Normaal gesproken wordt een portretfoto op ooghoogte gemaakt. Dan komt de gelaatsuitdrukking het best op de foto tot uiting. Door van standpunt te veranderen, kunt u iets aan het beeld toevoegen. Wilt u iemand groot en machtig laten lijken, dan kunt u dat gevoel op de foto overbrengen, door uw camera van onderaf naar iemand te laten kijken. Deze wijze van kijken noemen we kikvorsperspectief. Daartegenover staat het van bovenaf op de dingen (neer)zien, het zogenaamde vogelperspectief. Met de camera boven ooghoogte kijkt u op iemand neer en dat geeft uw fotoportret al snel iets vertederends.

3 De sfeer van een portretfoto kunt u sterk beïnvloeden met licht. Zacht licht bijvoorbeeld zorgt ervoor, dat gezichten mooi gedetailleerd worden weergegeven. Het licht voegt niets aan het portret toe, maar brengt alleen een zo nauwkeurig mogelijke registratie binnen handbereik. Binnenshuis krijgt u zacht licht door een indirecte flits als voornaamste belichting te gebruiken. Buiten zorgt een bewolkte hemel voor een zachte belichting. Hard licht maakt niet alleen een gedetailleerde weergave mogelijk, maar kan ook het beeld beïnvloeden: het kan zware schaduwen veroorzaken en storende details overstralen. In huis zorgt een (zonnig) raam voor hard licht. Als u iemand naast zo'n venster zet, ziet u direct wat het licht met het gezicht 'doet'. Ook kunt u een direct flitslicht op afstand van de camera plaatsen en op uw fotomodel richten. Buitenshuis zorgt een felle zon voor hard licht. In alle gevallen is het zaak om veel aandacht te besteden aan de juiste positie van uw foto onderwerp ten opzichte van het harde licht. Check-list Portret. De fotograaf Moet zich goed voorbereiden; Model moet zich prettig voelen, dus goed ontvangen; Model wat te drinken geven; Ideeën hebben voor de fotosessie; Verlichting, achtergrond, etc. in orde; Camera, geheugen, accu, etc. vooraf in orde maken; Praat met het model, er moet interactie en vertrouwen zijn; Ook al is de foto (nog) niet optimaal, positief blijven; Fotograaf ziet in de lens wat er gebeurt en is dus de persoon die aanwijzingen geeft aan het model; Model observeren en bepaalde houdingen, gezichtsuitdrukkingen versterken; Complimenten geven; Samen naar de foto s kijken, een afdruk laten zien; Beginnen met fotograferen, knip maar raak, model wordt dan ontspannen; Denk bij de compositie aan kleding, haar, bril, oorbellen, sieraden, achtergrond, etc.

4 Houding en expressie model Stoel met rugleuning, (andersom) geeft een goede zithouding en steun voor armen en handen; opletten met clichés Natuurlijke houding aannemen; Handen moeten functie hebben om bijvoorbeeld gezicht te ondersteunen; Houding spannender maken door schouder te draaien; Niet lachen op foto (wel voor familiealbum), vriendelijk mag wel; In de lens kijken is kijker aankijken; Samen naar de foto s kijken; Een afdruk laten zien; Beginnen met fotograferen, knip maar raak, model raakt gewend; De eerste zijn nooit de beste; Model moet gaan zitten zodat hij/zij lekker zit, van daaruit andere houding aannemen; Bril af, roken, etc.; Pop-foto, staren naar een punt achter de camera. Lege foto GEEN emotie; maar kan! Anticiperen op bewegingen model en als fotograaf compositie bepalen; Beste garantie voor goede foto s is een model dat zich op haar gemak voelt Plaats model t.o.v. lichtbron Groot raam bij noorderlicht is altijd goed, (schilders en fotografen doen het op het noorden); Zuider(zon)licht is harder; Bestaand licht is een hele zachte en natuurlijke lichtbron; Altijd met het licht mee fotograferen (camera bij het raam); Model heel/half naar het licht laten kijken. Lichtbron: Er is altijd één lichtbron, (studio of bestaand) de rest toevoegen met reflectie en/of meerdere lichtbronnen; 1 lichtbron geeft hard licht, met veel schaduwen, met reflectiescherm (piepschuim, diascherm, wit laken etc) geeft lager contrast; Maak proeffoto ter beoordeling van het licht; Diascherm als reflectiescherm werkt perfect; Via (wit) plafond of reflectiescherm indirect flitsen (hoek van inval is hoek van uitval); Bestaand licht met flits in reflectiescherm geeft bijna studiolicht met 2 lampen; Bestaand licht (altijd minder licht) eventueel met statief fotograferen, ISO verhogen of lichtsterke lens gebruiken; Effect van het haar los van de achtergrond bereik je met een spotje achter het hoofd. 1/15 bij diafragma 4 + flits, programma: manueel instellen > resultaat kamer is verlicht. Objectief 50 mm lens (~75mm bij cropfactor 1.5) is een perfecte portretlens; Hoe kleiner het diafragma hoe meer speling met de sluitertijd; Brandpuntafstand voor portretten: tussen 70 en 150mm vertekenen het model niet ; Een groothoek gebruiken als achtergrond ook zichtbaar moet zijn; Bij korte brandpuntafstand (50-70) model smaller, langer >150 is het model dikker;

5 Instellingen van de camera Een goede portretfoto heeft bij handmatige instellingen in de studio nodig: o Het juiste moment; o ISO waarde in studio , indien hoger is er meer kans overbelichte foto s; o Diafragma van 5,6 of 8. Is bij flitsen de sluitertijd te snel dan heb je kans op half belichte foto s; Bij flitsen sluitertijd te laag (1/30-1/50) gaat omgevingslicht meedoen; Diafragma bepaald de hoeveelheid licht ; Langer belichten dan synchronisatietijd kan altijd (bv 15 sec), korter niet. Achtergrond en kleur Achtergrond dicht op model reflecteert de kleur op het model; Grijze of zwarte achtergrond is neutraal; Model verder van de achtergrond plaatsen geeft een strakkere achtergrond (geen kreukels en vouwen van het fotodoek). Bij zwarte kleding op een zwarte achterwand is het mooi om een shirt/blouse aan te trekken met een mooie halsuitsnede; Witte kleding en pastelkleurige kleding geeft ook een heel mooi effect, heel naturel op een witte achterwand, in sepia, zwart-wit of kleur; Jeans geeft een tijdloos casual effect. Het belangrijkste is het om iets aan te trekken waarbij u zich op uw gemak voelt. Let wel op de drukte van de kleding. Bv strepen of velle kleuren. Kinderen. Het mooiste is het als u uw kind(eren) zoveel mogelijk effen kleding aangeeft, dit komt mooier over dan drukke prints, de aandacht gaat dan uit naar het kind; Baby s fotografeer ik het liefste helemaal naturel bloot dus. Juist dit soort foto s worden prachtige kunstwerkjes in zwart-wit of sepia.

6 Scherptediepte Hoe langer de lens (tele), hoe kleiner het scherptediepte vlak; Hoe groter het diafragma, bijvoorbeeld 1.4, hoe kleiner het scherptediepte vlak; Zwarte jurk is moeilijk om tekening in te krijgen, blauw, rood of grijs gaat veel beter; Ogen scherp geeft indruk hele foto scherp; Diafragma op 11 of 16 alles scherp. Extra Tips Hoog standpunt geeft vriendelijk model, laag standpunt geeft strenger beeld; Niet teveel bling-bling; Haar opsteken geeft mooiere gezichtscontouren. Kaaklijn en jukbeenderen komen dan beter uit; Licht in de ogen doet het altijd goed; Bij concertfoto s en overige portretten, probeer contact met model te krijgen. Wat niet altijd lukt. Tot slot een nadenkertje: "Als portretfotograaf registreer je de emotie van één moment. Een portret waar fototechnisch gezien misschien iets op te zeggen valt, kan toch een ontzettende zeggingskracht hebben. Maar de foto die je als fotograaf het mooist vindt, is niet altijd diegene die de geportretteerde het meest waardeert. De confrontatie met een foto van jezelf roept steeds emoties op, van waardering of afkeuring. Soms kom je bij mensen binnen en voel je je daar meteen goed. Op zulke momenten kiezen we vaak beiden onbewust voor dezelfde foto. Het 'klikt' en de camera doet dat dan haast vanzelf ook op het goede moment."

7 De MENS in zijn omgeving foto s. Veel van voorgaande tips zijn ook van toepassing op deze groep. Hier laten we echter de omgeving / achtergrond meewerken aan de foto. Het is ook zo dat we, hoe meer informatie we krijgen, hoe beter een beeld kunnen schetsen van de geportretteerde. Zeker met reisfotografie kunnen we ons de plaats beter indenken, en ons wat eigen maken met de omgeving van de geportretteerde. Dus hier ligt meer de nadruk op de wereld naast de persoon. Al blijkt dit niet steeds zo gemakkelijk weer te geven. Hier geldt dus ook weer, observeer je omgeving en sla een praatje met je onderwerp. En als het niet met woorden lukt, dan maar met een blik of gebaren.

8 echte MODEL en/of GLAMOUR foto s? Hier is ook veel over te vertellen.. maar laten we bovenstaande tips en onze ogen gebruiken waarbij we andere beelden analyseren. Over modelfotografie is er en wordt er nog steeds veel geschreven. Hier verder op ingaan is een aparte cursus. Laten we het maar creatief houden.

9 Hier volgen vijf eenvoudige tips voor het maken van de mooiste foto's: Blijf dicht bij uw onderwerp Als u het kader vult met het gezicht (of het figuur, afhankelijk van hoeveel u van het lichaam wilt laten zien), wordt een portret veel krachtiger en kunt u de persoonlijkheid van de gefotografeerde beter vastleggen. Een goede oefening is om één foto te maken vanaf een normale afstand en om vervolgens van hetzelfde onderwerp een foto van dichtbij te maken. Het zal u verbazen hoeveel mooier de tweede foto wordt dan de eerste. Deze techniek is eenvoudiger als u een zoomlens hebt, want dan kunt u op onderwerpen inzoomen zonder dat u er met uw neus boven op hoeft te staan. Als u een lens met groothoek en een vaste brandpuntafstand hebt, maak dan geen foto's van alleen het gezicht. Met deze lenzen worden gezichtstrekken namelijk vaak vervormd als de foto van te dichtbij wordt gemaakt. Houd de achtergrond eenvoudig Hoe meer er te zien is op de achtergrond, des te meer leidt het af van het onderwerp. Als de achtergrond bijdraagt aan de foto, houd deze onderwerpen dan klein, ver weg en enigszins onscherp. Dit werkt als volgt. Zorg ervoor dat de persoon zich dichtbij de camera bevindt, maar op een redelijke afstand van de andere mensen. Selecteer vervolgens de modus Portrait (Portret) op uw camera (aanwezig op de meeste Point-and-Shoot-camera's). De modus Portrait (Portret) stelt automatisch een hoger diafragma van de lens in, waardoor de scherptediepte van de foto wordt verkleind. Dit zorgt ervoor dat de camera scherpstelt op uw onderwerp en dat de achtergrond enigszins wazig wordt. Als uw camera een handmatig instelbaar diafragma heeft, selecteert u de f-stop met het kleinste f-getal (f/2, f/4 enz.), waardoor u de grootste lensopening en de kleinste scherptediepte krijgt. Maak er een mooi plaatje van Een portretfoto is uiteraard het best gelukt als deze er aantrekkelijk uitziet. Professionele fotografen plaatsen hun onderwerpen op aantrekkelijke locaties, zoals een tuin, strand, binnenhof of mooie houten trap. Kleding is ook belangrijk. Natuurtinten zoals bruin, grijs of geelbruin zorgen voor een subtielere foto en laten het gezicht beter uitkomen. In sommige situaties zijn heldere kleuren zoals geel, rood en blauw juist mooi, bijvoorbeeld bij het fotograferen van peuters. Vermijd echter opzichtige patronen, want deze leiden af van uw onderwerp. Als u met uw foto een verhaal wilt vertellen, gebruikt u rekwisieten zoals een teddybeer of pop, of locaties die met interesses of iemands levensstijl te maken hebben. Zo kan het onderwerp bijvoorbeeld naast een geliefd bezit staan of met een huisdier spelen.

10 Vul de schaduwen Houd rekening met scherp zonlicht; het werpt donkere schaduwen over gezichten! De beste oplossing voor dit probleem is om de ingebouwde flitser van de camera te gebruiken om donkere oogkassen lichter te maken en gezichtslijnen en rimpels te vereffenen. Dit werkt het best als uw camera beschikt over de functie Fill flash (Altijd flitser), die het aanwezige licht beoordeelt en de flitser aanpast zodat er precies genoeg licht wordt toegevoegd om de schaduwen te vullen zonder dat het gezicht te fel belicht wordt. Als de camera niet is voorzien van de functie Fill flash (Altijd flitser), of als u de voorkeur geeft aan een natuurlijke lichtbron, probeer uw onderwerp dan dichtbij een grote witte muur of een groot wit hek te plaatsen, zodat het zonlicht wordt weerkaatst in het gezicht. Voor individuele portretfoto's kunt u een kleine witte of zilveren reflector gebruiken, zoals een stuk karton. Houd het onder de kin van uw onderwerp zodat het zonlicht erop valt en wordt weerkaatst op het gezicht (hiervoor hebt u hulp nodig van iemand anders). Maak geen profielfoto's! Er zijn verscheidene technieken die u helpen portretten er natuurlijker uit te laten zien. Laat uw onderwerpen eerst enigszins naar één kant draaien (met de knieën 45 tot 90 graden van de camera), zodat ze niet recht voor de camera zitten of staan. Als u een groep fotografeert, laat iedereen zich dan naar het midden van de groep draaien. Spreid de personen zodat ze niet in een rechte lijn staan. Laat een aantal mensen zitten en laat anderen staan of knielen. Praat vervolgens met hen over iets anders dan de foto. Mensen ontspannen zich meer als u tegen hen praat en als u dan foto's maakt, kunt u een leuke reeks gezichtsuitdrukkingen vastleggen. Laat uw onderwerpen ook contact met elkaar maken. Ouders en kinderen zijn bijvoorbeeld fotogenieker als ze elkaar aankijken. Wissel vrolijke foto's af met serieuze foto's om verschillende stemmingen vast te leggen. Vergeet niet dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Hoe persoonlijker en creatiever u bent, hoe dierbaarder uw foto's worden en blijven. Veel plezier!

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen AUTOMATISCH? Stel je een toestel in op automatisch dan is in principe de belichting, scherpstelling enz. altijd juist. Dus, camera op automatisch, richten

Nadere informatie

Portretfotografie Dieptescherpte

Portretfotografie Dieptescherpte Portretfotografie Hoe benaderen : Dieptescherpte o Lens o Instellingen diafragma o Instellingen sluitertijd o Instellingen gevoeligheid Belichting o Lichtmeting Matrix Centraalmeting Spotmeting o Belichting

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen 25 TIPS voor het fotograferen van kinderen Kinderen fotograferen is dankbaar werk. Niet alleen zijn ouders, familie en het kind zelf meestal erg blij met de foto s, het is ook nog gewoon erg leuk om te

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

7 tips voor een prachtig Moederdag portret

7 tips voor een prachtig Moederdag portret 7 tips voor een prachtig Moederdag portret Naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm De Matchmaker, geeft Nikon 7 tips voor het maken van een prachtig portret van je moeder. Of natuurlijk van iemand anders

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet:

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet: Een goede profielfoto: je juiste visuele indentiteit Iedereen weet dat in deze hippe en moderne digitale wereld een goede profielfoto belangrijk is. Instagram, LinkedIn, Facebook en niet te vergeten ID-badges

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

WERKEN MET DE FLITSER

WERKEN MET DE FLITSER WERKEN MET DE FLITSER Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Bijna iedereen heeft een ingebouwde flitser op zijn camera en de wat serieuzere fotograaf is al snel in het bezit van een (externe) reportageflitser.

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m!

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m! 10 tips die je stap voor stap begeleiden naar de perfecte profielfoto Tip 1. Sta beeldvullend op de foto Elke social site hanteert voor z n profielfoto s een eigen beeldgrootte, maar één ding hebben ze

Nadere informatie

10 fotografietips voor jouw vakantie

10 fotografietips voor jouw vakantie 10 fotografietips voor jouw vakantie Ga je op vakantie? Daarbij ook al nagedacht over welke foto s je gaat nemen? Het is handig dat alvast te doen! Zo krijg je foto s waar je straks het meest mee kunt.

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram + High/Low Key + Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Focus + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

Om op feestjes foto s te maken kun je voor lastige situaties komen te staan, vooral als er weinig licht aanwezig is.

Om op feestjes foto s te maken kun je voor lastige situaties komen te staan, vooral als er weinig licht aanwezig is. Om op feestjes foto s te maken kun je voor lastige situaties komen te staan, vooral als er weinig licht aanwezig is. Veel hobby-fotografen werken liever met natuurlijk licht dan met flitslicht, vaak zijn

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

GIMP cursus deel 6: ogen

GIMP cursus deel 6: ogen GIMP cursus deel 6: ogen Handleiding van Auteur: Erik98 Maart 2015 handleiding: GIMP cursus deel 6: ogen Deel 6 gaat over ogen. Het grootste probleem met ogen is het "rode ogen" effect dat zich voordoet

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Een interactieve avond waarbij je via het beeldscherm mee kan kijken wat er gebeurd met de foto bij verschillende flitser en kamera instellingen Weet

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

GEBRUIK VAN EEN REPORTAGE FLITSER

GEBRUIK VAN EEN REPORTAGE FLITSER JM 2013 GEBRUIK VAN EEN REPORTAGE FLITSER Introductie Wanneer gebruik je een flitser? Bij weinig licht, licht toevoegen Contrasten verlagen Voor meer creatieve mogelijkheden zoals: Onderwerp bevriezen

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Een verzameling voorbeeldfoto s

Een verzameling voorbeeldfoto s Een verzameling voorbeeldfoto s SB-800/600 Ontdek de fascinerende wereld van Nikons creatieve verlichtingssysteem met de SB-800/600. De bladzijdennummers tussen haakjes verwijzen naar beschrijvingen in

Nadere informatie

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt.

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt. Deze tekst is (vrij) vertaald voor EOSDigitaal.nl door Sarpa zonder de intentie een taalkundig correcte vertaling te schrijven. Voor aanvullingen en opmerkingen is de pb beschikbaar. Veel plezier ermee.

Nadere informatie

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok Creatief flitsen Met een standaardflitser door Adrie de Kok Theorie Eerst moeten we het verband tussen sluitertijd diafragma en ISO weten. Deze staan in een gelijke verhouding tot elkaar, verandering van

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Inzendinstructie *236E-IP-2017* Tenzij anders vermeld, berust het auteursrecht van de in dit werk voorkomende afbeeldingen bij OGN.

Inzendinstructie *236E-IP-2017* Tenzij anders vermeld, berust het auteursrecht van de in dit werk voorkomende afbeeldingen bij OGN. Inzendinstructie Tenzij anders vermeld, berust het auteursrecht van de in dit werk voorkomende afbeeldingen bij OGN. LOI Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

Flitsfotografie. begrippen. Basis

Flitsfotografie. begrippen. Basis Flitsfotografie begrippen Basis Enkele begrippen Belichtingswaarde/lichtwaarde(LW) (Exposure value EV in het Engels) Dit is een maat die aangeeft hoeveel licht er nodig is om een goed belichte

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

Strobistfotografie.

Strobistfotografie. Strobistfotografie www.moorfotografie.nl Strobistfotografie méér dan alleen een trend Door Peter van Veen Van Moor Fotografie Staat voor Mensen Leren Fotograferen Professioneel fotograaf en workshopleider

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

05/01/2016. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt.

05/01/2016. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt. Brian Elings 2015 1 Waarom vinden fotografen flitsen moeilijk? en wat denk jij aan als

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

8 Tips om betere foto's te maken van je dagelijks leven

8 Tips om betere foto's te maken van je dagelijks leven 8 Tips om betere foto's te maken van je dagelijks leven SANDRA STOKMANS FOTOGRAFIE D O C U M E N T A I R E F O T O G R A F I E D A Y I N T H E L I F E W W W. S A N D R A S T O K M A N S. N L G R A T I

Nadere informatie

Waarom is een goede foto goed?

Waarom is een goede foto goed? Waarom is een goede foto goed? Een korte controlelijst voor de evaluatie van de kwaliteit van foto's Door Charlotte K. Lowrie Hoe springt een foto uit tussen 20, 30 of misschien wel 100 andere foto's?

Nadere informatie

De maansverduistering fotograferen

De maansverduistering fotograferen Geplaatst op 22 september 2015 126 De maansverduistering fotograferen Op 28 september 2015 is het zover. Om 4:47 uur in de ochtend is er een volledige maansverduistering te zien. Onder voorwaarde dat het

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht Maandthema februari 2015 Vuur en Licht 1 Vuur en Licht tezamen 2 Vuur Vuur is het zichtbare (licht) en voelbare (warmte) verschijnsel dat optreedt als een brandbare stof een oxidatiereactie ondergaat bij

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 Kijk even op www.erikboot.nl/dnv/213202v en klik bij de les even op de link 'flitslessen deel 1' Je ziet dan een pagina met

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen Ontdek De Basis Van De Betere Foto Door Peter van Veen Hoi en welkom. Mijn naam is Peter van Veen, van Moor Fotografie! Allereerst wil ik je bedanken voor de aanschaf van dit rapport. Door middel van dit

Nadere informatie

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN BETERE FOTO S MAKEN WAT DOE IK MIS? Nog niet zo lang geleden was het belangrijkste antwoord: je houdt je vinger voor de lens. Dat heb ik intussen afgeleerd, maar echt goed kan je mijn foto s nog altijd

Nadere informatie