Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verschillende lenzen, verschillende toepassingen."

Transcriptie

1 Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke lens moet ik kopen? waar ik steevast op antwoord: wat wil je er mee gaan doen?. Als je landschappen wilt fotograferen heb je niet zoveel aan een supertele lens. Als je portretten wilt schieten, moet je geen groothoeklens gebruiken. Uiteraard gaat het hier om algemene toepassing. Er is niemand die je verbied om een groothoeklens te gebruiken voor portretfotografie. Voordat we naar de lenzen gaan kijken zou ik eerst graag even wat uitleggen over de natuurkunde achter deze lenzen. Met name de brandpuntafstand (het aantal mm op de lens). Fotografie betekend vrij vertaald het schrijven met licht. Licht is onderworpen aan de wetten van de natuur. De meest belangrijke voor een lens is de zogenaamde focal length, ofwel brandpuntsafstand. Het licht, wat van een object af komt, wordt gereflecteerd. Dit gereflecteerde licht wordt opgevangen door de camera. Dat gebeurd echter altijd op zijn kop vanwege het glas wat in de lenzen zit. Het punt waar de twee uiterste lichtbundels elkaar kruizen noemen we de brandpuntsafstand, oftewel de focal length. Het aantal millimeters geeft aan hoe ver dit punt af zit van het midden van de sensor van de camera. Alle lenzen werken volgens dit principe. In onderstaand voorbeeld is een mm zoomlens gebruikt om uit te leggen hoe zoom werkt. In de uiterste lage stand is de bandpuntsafstand 24mm. Omdat de brandpuntsafstand klein is zal er meer van de omgeving rondom het te fotograferen object in beeld komen. Dit noemen we een groothoek lens.

2 Een zoomlens is in staat om de brandpuntsafstand te veranderen. Bijvoorbeeld van 24mm naar 105 mm (en alles daar tussenin). Als we kijken naar de brandpuntsafstand bij 105mm dan zien we dat er meer van het object in beeld komt en minder van de omgeving. Het kunnen veranderen van de brandpuntsafstand noemen we zoomen. Picture 2: zoom lens De hoeveelheid zoom staat vaak op de lens. In dit voorbeeld was dat dus lens die de mogelijkheid heeft om de brandpuntsafstand te variëren tussen 24 en 105mm. Dit komt neer op een zoombereik van ongeveer 4.5x. Lenzen die een zoomrange hebben tussen 18mm en 200mm hebben een zoombereik van ongeveer 11x. Hou even in je achterhoofd dat lenzen met een groot zoombereik vaak ook minder scherpe foto s maken. Nu dat we het principe van lenzen bekeken hebben zal ik verder gaan met welke lens het meest geschikt is voor welke toepassing. In het algemeen zijn er vier categorieën waarbinnen we alle lenzen onder kunnen verdelen. Deze categorieën zijn: - Prime lenzen (vaste brandpuntsafstand) - Groothoek lenzen - Standaard zoom lenzen - Tele/supertele lenzen Elk van deze lenzen heeft zijn/haar eigen toepassing. Ik zal voor elke categorie een beschrijving en een voorbeeld geven. Er zijn nog wat andere lenzen op de markt, zoals Fisheye, tilt-shift en creatieve lenzen zoals de Lensbaby. Deze lenzen werken volgens hetzelfde principe maar kunnen iets speciaals. Ik zal deze lenzen niet meenemen in de blog. Misschien doe ik dat nog in de toekomst.

3 Prime lenzen De eerste categorie is de zogenaamde prime lens. Deze lenzen hebben een vaste brandpuntsafstand en kunnen dus niet zoomen. Op de foto hiernaast is een voorbeeld te zien van een prime lens. Dit is de Canon EF 50mm F1.4. Prime lenzen hebben een aantal vooren nadelen (zoals alles). Het grote voordeel van een prime lens is dat ze onovertroffen beeldkwaliteit geven, ze (vaak) ontzettend lichtsterk zijn en de autofocus razendsnel werkt. De lichtsterkte wordt aangegeven door de F waarde op de lens. Des te kleiner de F waarde des te meer licht er door de lens op de sensor komt. De toepassing van een lens wordt vaak ingedeeld aan de hand van de brandpuntsafstand. Een 50mm lens wordt gezien als de standaard lens (op een full frame camera). Dit komt omdat onze ogen ongeveer een brandpuntsafstand hebben van 50mm en omdat er bijna geen vertekening optreed bij deze brandpuntsafstand. De camera ziet bij 50mm ongeveer wat jij ziet waardoor het bruikbaar is voor bijna alles. De langere brandpuntsafstanden (b.v. 85mm, 100mm etc.) worden veel gebruikt voor portretfotografie. De kortere brandpuntsafstanden (b.v. 10mm, 24mm etc.) worden gebruikt voor landschapsfotografie. Het grootste nadeel van prime lenzen is uiteraard het onvermogen om te kunnen zoomen. Als je van landschap naar portretfotografie gaat zal je dus van lens moeten wisselen.

4 Deze foto is genomen in Parijs, om half één s nachts zonder gebruikt te maken van een statief. Door de lichtsterkte van de 50mm F1.4 te gebruiken kon ik op ISO 400 toch nog een sluitertijd van 1/100s gebruiken. Zonder de lichtsterkte van deze lens had ik deze foto niet kunnen maken. Samenvatting voor prime lenzen: - Onovertroffen beeldkwaliteit, lichtsterkte en autofocussnelheid - Toepassing is afhankelijk van brandpuntsafstand - Geen zoom betekend dat je je lens moet wisselen als je naar een andere toepassing gaat. Groothoek lenzen Groothoek lenzen kunnen worden herkent aan de korte brandpuntsafstand. Deze lenzen hebben vaak een range van ongeveer 10 tot 40mm. Vanwege de korte brandpuntsafstand wordt er meer van de omgeving op de foto gezet, zoals ook te zien was in het voorbeeld in de inleiding. Hierdoor zijn groothoek lenzen de eerste keus als het gaat om landschaps- en straatfotografie. Voor landschapsfotografie is de lichtsterkte van de lens niet zo belangrijk. Vaak wil je een landschap van voor tot achteren scherp hebben. Hiervoor moet je hoge F waardes gebruiken (b.v. F22). Voor straatfotografie is de lichtsterkte belangrijker, voornamelijk als je binnen fotografeert. Denk daarbij aan treinstations, metro s, kroegen, restaurants, dichtbebouwde steden etc. Vanwege hoe ze gebouwd zijn, vertonen groothoek lenzen vaak vervorming, de zogenaamde barrel distortion. Dit betekent dat de buitenste hoeken van de foto krom trekken, zoals bij een ton.

5 Wees daarom voorzichtig met het fotograferen van billen en dijen, die lijken met een groothoek lens groter dan dat ze zijn! Deze foto heb ik gemaakt met een 16-35mm lens op F8. Zonder de korte brandpuntsafstand zou ik niet in staat geweest zijn om zoveel van de zee en het strand te fotograferen, aangezien ik een aantal meters bij de zee vandaan stond. Ik heb F8 gekozen om ervoor te zorgen dat het strand en het water scherp waren. Samenvatting voor groothoek lenzen: - Korte brandpuntsafstand (ongeveer 10mm tot 40mm) - Gebruikt in landschaps- straat- en architectuurfotografie - Lichtsterkte is niet belangrijk voor landschappen, wel voor straatfotografie. - Wees voorzichtig met de vertekening. Mensen kunnen groter/breder lijken dan dat ze zijn. Standaard zoom lenzen De volgende categorie die ik wil bespreken is de zogenaamde standaard zoom. Standaard zoomlenzen hebben een zoomrange van ongeveer 4-6x. Deze zoomrange gaat vaak van groothoek naar tele. Een standaardzoom is daarom een van de meest breed inzetbare lenzen die je kan hebben.

6 Als voorbeeld: dit is de Canon EF L. Dit is dezelfde lens die ik in de inleiding heb gebruikt. Met deze lens kan ik zowel landschappen (groothoek, 24mm) als portretten (tele, 105mm) maken zonder de lens te verwisselen terwijl ik goede optische kwaliteit en autofocussnelheid blijf behouden. Standaard zoomlenzen zijn de beste lenzen die je mee op vakantie kan nemen als je niet meerdere lenzen mee wilt zeulen. Oké, hij heeft niet het bereik van een mm superzoom, maar de beeldkwaliteit is vele malen beter. Als gekeken wordt naar lichtsterkte zien we dat deze lens een vaste lichtsterkte heeft van F4 over het gehele zoombereik. Superzoom lenzen beginnen vaak op F3.5 in het groothoek bereik, maar zodra je gaat inzoomen veranderd dit naar F5.6. Deze foto is genomen op de NDSM werf in Amsterdam Noord. De 24mm van mijn standaard zoomlens stelde me in staat om het hele kunstwerk in beeld te krijgen. Deze foto is met dezelfde lens genomen als die hierboven. Door de 105mm van deze standaard zoom is hij ook geschikt voor portretfotografie.

7 Samenvatting voor standaard zoomlenzen: - Breed inzetbaar door zowel groothoek als tele bereik - Meeste standaard zoomlenzen blijven lichtsterk over het hele bereik - Bijna geen lenzen wisselen. Tele/supertele lenzen De laatste categorie is het tele/supertele segment. Deze lenzen hebben normaliter lange brandpuntsafstanden van ongeveer 120mm tot 1700mm. De grootste super telelens ter wereld is een 5200mm prime! Op deze foto is een supertele lens van Nikon te zien. Tele en supertele lenzen worden normaliter gebruikt voor dieren-, sport- en voyeurismefotografie. Vanwege de lange brandpuntsafstand raken de foto s diepte kwijt, ze worden plat. Daarom zijn deze lenzen niet zo geschikt voor landschapsfotografie. Ze laten je wel veilig een foto nemen van een leeuw in Afrika, het winnende doelpunt van Lionel Messi of van die naakte beroemdheid op het strand van California. Deze foto is gemaakt met een mm tele zoomlens tijdens een bezoek aan vogelpark Avifauna in Alphen aan de Rhijn. De flamingo zat redelijk ver weg en door in te zoomen heb ik een mooi portret van deze vogel kunnen schieten. Door gebruik te maken van een diafragma F4 is de achtergrond mooi onscherp geworden (bokeh) en ligt alle focus op de kop.

8 Samenvatting voor tele/supertele lenzen: - Vaak groot, duur en zwaar - Gebruikt in dier- sport- en voyeurismefotografie - Stelt je in staat om schuwe dieren en winnende doelpunt scorende voetbalspelers te fotograferen. Tot zover mijn blog over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik zou alleen nog even de volgende website willen aanraden: Op deze website is een groot aantal foto s te vinden die gemaakt zijn met verschillende lenzen op verschillende camera s. Als je twijfelt of je een lens wel of niet moet kopen, kijk dan even op deze website. Selecteer je body en de lens in kwestie en bekijk honderden voorbeeldfoto s, gemaakt door professionals en amateurfotografen. Dat was het weer voor de blog. Zoals ik in de intro aan gaf gaat het hier om algemene toepassing. Natuurlijk kan je een supertele lens gebruiken voor landschapsfotografie en wie weet, misschien komt er wel een verrassend goed resultaat uit! Als er nog vragen, suggesties, klachten of complimenten zijn kan je contact met mij opnemen via info@photojitsu.nl. Breng ook eens een bezoekje aan of volg mij op Tot de volgende blog!

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Fotograferen op reis Apparatuur en tips

Fotograferen op reis Apparatuur en tips Fotograferen op reis Apparatuur en tips Het gaat eindelijk gebeuren. Je hebt tijden gespaard, veel landen overwogen en uiteindelijk besloten om 4 weken naar Azië te gaan. Omdat fotografie je grootste hobby

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Gebruik hyperfocale afstand

Gebruik hyperfocale afstand Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven.

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Telelens of zoom Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Als het objectief zou bestaan uit één enkele lens met een brandpuntsafstand

Nadere informatie

Brandpunten en cropfactor

Brandpunten en cropfactor Inleiding Iedereen die de overstap van kleinbeeldfilm naar digitaal maakt, zal er vroeg of laat eens mee geconfronteerd worden: onze geliefde brandpunten zijn niet meer zoals ze altijd geweest zijn. De

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering De Laatste les Bereik Kleurfouten Vignettering Snelheid scherpstellen Prijs Met of zonder beeldstabilisatie Canon - IS - Image Stabilisation Nikon - VR - Vibration Reduction Sony - SSS - SuperSteadyShot

Nadere informatie

Fotografie basics. Ektor Tsolodimos

Fotografie basics. Ektor Tsolodimos Fotografie basics Ektor Tsolodimos Inhoud Introductie & kennismaking Belichting: sluitertijd, diafragma & ISO Advies m.b.t. apparatuur Eindhoven Glow YouTube channels Introductie Programma 17:00-18:00

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

10 tips voor sportfotografie

10 tips voor sportfotografie 10 tips voor sportfotografie door Iris van Liempt De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met sportfotografie, met name het fotograferen van voetbalwedstrijden. Omdat dat me zo bevalt ben ik erover gaan

Nadere informatie

Consequent scherpe foto's in 3 stappen

Consequent scherpe foto's in 3 stappen Consequent scherpe foto's in 3 stappen Veel fotografen worstelen ermee: hoe maak je consequent scherpe foto's bij elke fotoshoot? Ikzelf ook. Soms kreeg ik een haarscherpe, perfecte foto en soms waren

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Objectiefkeuze. Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven???

Objectiefkeuze. Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven??? Objectiefkeuze Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven??? Standaard zoomobjectief Alle merken brengen bundels uit van

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 gratis Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 01 Hey you! Wat super leuk dat je dit ebook gedownload hebt! Dat betekent dat je meer wilt leren over

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

M A C R O fotografie

M A C R O fotografie Macrofotografie M A C R O fotografie wat is macrofotografie welke lens sluitertijd diafragma en bokeh scherpte/diepte verlichting A F S P R AA K negatief = beeldsensor = full frame full frame (ff) = 24

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

DYNAMIEK IN JE FOTO S

DYNAMIEK IN JE FOTO S WWW..NL Een moeilijk onderwerp om vast te leggen met je camera is beweging. Als je sluitertijd te snel is, dan bevries je de beweging, en kan het lijken alsof een snel rijdende auto of een hardloper stil

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

Cursus fotografie les 4. De computer les

Cursus fotografie les 4. De computer les Cursus fotografie les 4 De computer les Wat bepaalt de belichting? ISO Belichtingstijd Diafragma Extra (flits) licht 2 Verband ISO-Belichtingstijd-Diafragma ISO Diafragma Belichtingstijd 3 Voorbeeld van

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Je zet je camera op de M stand. ISO waarden zet je op 800. De sluitertijd op -25 Je camera blijft dan 25 seconden open staan. Je diafragma zet op als het kan

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto?

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? HET GEBRUIK VAN SCHERPTE OF JUIST ONSCHERPTE Scherpte in het algemeen benadrukt iets Onscherpte laat iets in de achtergrond of voorgrond

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Minicursus Digitale fotografie

Minicursus Digitale fotografie Minicursus Digitale fotografie De zomer is in aantocht: de periode waarin je digitale camera overuren draait. Omdat niet iedereen weet wat je allemaal kunt met een digitale camera, geeft het NTI je deze

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

www.studio-vandam.eu Eerste Druk Uitgifte in eigen beheer: studio vandam 2015: studio vandam ISBN: 979402137712 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar

Nadere informatie

Het maken van herfst foto s.

Het maken van herfst foto s. Het maken van herfst foto s. Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

Filmfragment 001: intro Filmfragment 002: intro 2

Filmfragment 001: intro Filmfragment 002: intro 2 Voordelen videocamera: - model geschikt voor handwerk - kleine chip > grote scherptediepte - zoeker (EVF) voor daglichtopnamen Voordelen DSRL/CSC - ISO waarden (weinig ruis) - kleine scherptediepte - verwisselbare

Nadere informatie

Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF.

Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF. Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF. Nieuw-Vennep, 18 juni 2018: Transcontinenta BV, de distributeur voor Samyang in de Benelux, kondigt hierbij met trots

Nadere informatie

BEWEGING. > Doel. > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken. 14 april 2016

BEWEGING. > Doel. > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken. 14 april 2016 BEWEGING 14 april 2016 > Doel > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken doel BEWEGING 14 april

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) De uiteindelijke belichting op de foto van een scène, hoe donker of licht, wordt bepaald door een samenspel van het DIAFRAGMA, de SLUITERTIJD en de ISO LICHTGEVOELIGHEID.

Nadere informatie

DIGITALE FOTOGRAFIE: FOOD

DIGITALE FOTOGRAFIE: FOOD 12 DIGITALE FOTOGRAFIE: FOOD 1 Apparatuur en techniek Voor veel mensen is techniek misschien niet het interessantste onderwerp, maar een beetje technische kennis is wel essentieel voor het maken van een

Nadere informatie

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd.

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Hans van Esdonk versie 2009-02-16#1 methodes om een onscherpe opname te maken... verkeerd scherpstellen bewegen tijdens de opname vieze lens verkeerde

Nadere informatie

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen HET DIAFRAGMA Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen Allemaal gebruiken wij het, maar toch blijkt uit regelmatig terugkerende vragen op het forum dat dit gebruiken soms iets anders is dan

Nadere informatie

Workshopvoorbereiding

Workshopvoorbereiding Het klikt in de natuur e-book natuurfotoworkshop Workshopvoorbereiding www.natuurfotoworkshop.nl Voorbereiding op de workshop natuurfotografie Bij het geven van de natuurfotoworkshops merken we dat er

Nadere informatie

Techniek. Microfotografie. Huub de Waard

Techniek. Microfotografie. Huub de Waard Techniek Microfotografie Huub de Waard Microfotografie Microfotografie is de overtreffende tak van macrofotografie. Bij vergrotingen van 1:1 spreken we van macro en is het onderwerp op de sensor net zo

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Alles over de cropfactor

Alles over de cropfactor Alles over de cropfactor De cropfactor is een term die aangeeft dat een sensor kleiner is dan het daadwerkelijke equivalent van een 35mm kleinbeeldfilm. Vroeger werkten ze niet met geavanceerde digitale

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

STOF OP DE SENSOR WAT NU.

STOF OP DE SENSOR WAT NU. STOF OP DE SENSOR WAT NU. SAMENVATTING AANLEIDING - INLEIDING HOE KOMT STOF OP DE SENSOR TIPS HOE KAN IK STOF OP DE SENSOR CONSTATEREN HOE KRIJG IK HET STOF ERAF REINIGINGSMETHODEN CONCLUSIES KINDERDIJK

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte.

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Lezing door Hannes Voor CGC Fotoclub 22 november 2018 Inleiding Iedere fotograaf wordt vroeg of laat geconfronteerd met onscherpte. Onscherpte kan functioneel

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over Nikon-objectieven

Alles wat je wilt weten over Nikon-objectieven Alles wat je wilt weten over Nikon-objectieven We zeggen misschien vaak wel lenzen, maar dat is fout. Een lens is een element in je objectief. Een lens is een enkel stukje geslepen glas en niet de hele

Nadere informatie

Cursus Digitale Fotografie

Cursus Digitale Fotografie 2011-2012 Cursus Digitale Fotografie Deel 1 : Basis Peter Van Caneghem Syntra Limburg 2011-2012 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : De digitale camera 1.1 Soorten camera s Pag De compact camera 2 De hybride camera

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

Focus Stacking in Photoshop CC

Focus Stacking in Photoshop CC Focus Stacking in Photoshop CC Focus stacking, sorry er is geen fatsoenlijke Nederlandse term, is het stapelen van verschillende foto's en die omzetten tot één foto waarop veel meer scherp is. Bij iedere

Nadere informatie

Groothoek. Ultragroothoek. Fisheye: Nikon introduceert drie nieuwe NIKKOR-objectieven voor fascinerende mogelijkheden

Groothoek. Ultragroothoek. Fisheye: Nikon introduceert drie nieuwe NIKKOR-objectieven voor fascinerende mogelijkheden Groothoek. Ultragroothoek. Fisheye: Nikon introduceert drie nieuwe NIKKOR-objectieven voor fascinerende mogelijkheden Nikon breidt haar assortiment objectieven uit met het allereerste NIKKOR-fisheyezoomobjectief

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Vraag en Antwoord - Lenzen

BETER FOTOGRAFEREN Vraag en Antwoord - Lenzen BETER FOTOGRAFEREN Vraag en Antwoord - Lenzen VRAAG: Ik heb een vraag en hoop dat jij hem wilt beantwoorden en mij wat wijzer wilt maken. Ik fotografeer nog niet zo lang en moet nog heel veel leren. Ik

Nadere informatie

Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera. Peter van Veen Moor Fotografie

Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera. Peter van Veen Moor Fotografie Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera Peter van Veen Moor Fotografie Welke onderwerpen? Camera & Objectief Diafragma & Scherptediepte Sluitertijd & Bewegingsonscherpte ISO waarde Soorten Licht Standpunt

Nadere informatie

PERSBERICHT. ultra-groothoekzoom in zijn klasse: - Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD (Model A037)-

PERSBERICHT. ultra-groothoekzoom in zijn klasse: - Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD (Model A037)- Tamron introduceert de kleinste en lichtste ultra-groothoekzoom in zijn klasse: - Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD (Model A037)- Nieuw-Vennep 6 augustus 2018; Transcontinenta, importeur van Tamron in Nederland,

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Nieuwe FUJINON GF objectieven voor Portret-, Landschap- en

Nieuwe FUJINON GF objectieven voor Portret-, Landschap- en Nieuwe FUJINON GF objectieven voor Portret-, Landschap- en Architectuurfotografie Gorinchem 19 april 2017 FUJIFILM introduceert vandaag een tweetal nieuwe objectieven die uitermate geschikt zijn voor Portret-,

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen AUTOMATISCH? Stel je een toestel in op automatisch dan is in principe de belichting, scherpstelling enz. altijd juist. Dus, camera op automatisch, richten

Nadere informatie

Jeroen Horlings, juli 2012 www.jeroenhorlings.nl

Jeroen Horlings, juli 2012 www.jeroenhorlings.nl en opgebouwde ervaring wordt het uiteindelijk steeds makkelijker om in elke situatie de beste instellingen te bedenken. Los van de instellingen spelen ook andere zaken een rol. De compositie bijvoorbeeld.

Nadere informatie