Kadir van Lohuizen/NOOR. Olie, vervuiling en armoede in de Nigerdelta

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kadir van Lohuizen/NOOR. Olie, vervuiling en armoede in de Nigerdelta"

Transcriptie

1 Kadir van Lohuizen/NOOR Olie, vervuiling en armoede in de Nigerdelta

2 Olie, vervuiling en armoede in de Nigerdelta Samenvatting Amnesty-rapport Petroleum, pollution and poverty in the Nigerdelta juni 2009 Al een halve eeuw wordt er door multinationals olie gewonnen in de Nigeriaanse Nigerdelta. Het land heeft er miljarden mee verdiend, maar de overgrote meerderheid van de bevolking leeft in armoede. Olie mag dan een kleine groep welvaart hebben opgeleverd, voor de meerderheid heeft het verarming, conflict, mensenrechtenschendingen en wanhoop gebracht. De groeiende crisis in de Nigerdelta wordt aangejaagd door grootschalige vervuiling en milieuschade, fouten en onacceptabele praktijken van bedrijven, ernstige nalatigheid van de regering, het gebruik van geweld door veiligheidstroepen en criminele activiteiten van militante groeperingen. De olie-industrie De opsporing en productie van olie worden ondernomen in joint ventures, met deelname van de Nigeriaanse Nationale Aardolie Maatschappij (Nigerian National Petroleum Company, NNPC), een of meer oliemaatschappijen zoals Shell, Eni en Total, en een aantal Nigeriaanse maatschappijen. In de joint ventures heeft de NNPC het meerderheidsbelang. Meestal is een van de commerciële oliebedrijven verantwoordelijk voor de feitelijke oliewinning (de operator), en dus voor de activiteiten in het veld. Shell Petroleum Development Company (SPDC), een dochteronderneming van de Koninklijke Shell, is de belangrijkste en grootste operator in de Nigerdelta. De olie-industrie is zichtbaar aanwezig in de Nigerdelta en heeft controle over een grote hoeveelheid land. Alleen al SPDC opereert op vierkante kilometer. De Nigerdelta wordt doorkruist door duizenden kilometer pijpleiding, onderbroken door oliebronnen en verdeelstations. Veel van de olie-infrastructuur ligt vlakbij de huizen, landbouwgrond en waterbronnen van de lokale gemeenschappen.

3 Het milieu en mensenrechten Het verband tussen schendingen van mensenrechten en milieuvervuiling wordt reeds lang onderkend. Internationale mensenrechtenexperts en internationale, regionale en nationale rechtbanken hebben een vervuild milieu aangemerkt als veroorzaker van mensenrechtenschendingen. Voor de bewoners van de Nigerdelta is de kwaliteit van de leefomgeving cruciaal voor hun algehele welzijn. Meer dan 60 procent van de mensen in de regio is afhankelijk van de natuurlijke leefomgeving voor het levensonderhoud. Vaak is gebruik van de natuur, landbouw of visserij, de enige of belangrijkste bron van voedsel. De rivieren en kreekjes worden alom gebruikt voor wassen en andere huishoudelijke doeleinden, en zijn in veel gebieden de belangrijkste of enige bron van drinkwater. Vervuiling van het milieu vormt dan ook een risico voor de rechten van de inwoners. Olielekkages, afvaldumping en gasaffakkeling zijn wijdverbreid in de Nigerdelta. Ieder jaar zijn er honderden olielekkages, en het Nigeriaanse Nationaal Bureau voor Opsporing en Tegengaan van Olielekkages (dat onder verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Milieu) heeft zo n tweeduizend plekken geregistreerd als vervuild. Het werkelijke aantal kan vele malen hoger zijn. Ook activiteiten gelieerd aan de oliewinning, zoals het leggen van pijpleidingen, het bouwen van infrastructuur en het toegankelijk maken van het gebied via wegen en water, brengen aanzienlijke schade toe aan het milieu. De bewoners van de Nigerdelta drinken vervuild water en ze koken en wassen ermee. Ze eten vis die besmet is met olie en andere gifstoffen als ze überhaupt nog genoeg vis kunnen vinden. Veel land waarop ze gewassen verbouwen is verwoest. Na een olielekkage is de lucht die ze inademen vermengd met de geur van olie, gas en andere vervuilende stoffen. Ze hebben hierdoor ademhalingsproblemen, huidbeschadiging, en andere gezondheidsklachten. Maar hun problemen worden niet serieus genomen en ze krijgen nauwelijks informatie over de draagwijdte van de vervuiling. De vervuilde omgeving leidt tot schendingen van het recht op gezondheid en een gezonde leefomgeving, het recht op een adequate levensstandaard (waaronder het recht op voedsel en water) en het recht om door middel van werk in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

4 Honderdduizenden mensen zijn getroffen, vooral de allerarmsten en degenen die afhankelijk zijn van traditionele middelen van bestaan, zoals visserij en landbouw. Geen informatie Lokale gemeenschappen in de Nigerdelta hebben meestal geen toegang tot zelfs de meest basale informatie over de gevolgen van de olie-industrie op hun leven. De Nigeriaanse overheid heeft nooit gecontroleerd of onderzoek gedaan naar de effecten van de olie-industrie op de gezondheid, visserij en landbouw. Dit ondanks het feit dat er al jarenlang zorgen worden geuit door de lokale gemeenschappen, burgergroeperingen, de Afrikaanse Commissie voor de Rechten van Mens en Volken en vele anderen. De oliebedrijven zeggen dat ze een aantal onderzoeken hebben uitgevoerd maar daarvan is er zelden een gepubliceerd. Armoede en mensenrechten Oliemaatschappijen en de overheid moeten zorgvuldig opereren en zorgen voor goede beschermingsmaatregelen bij oliewinning in de nabijheid van arme plattelandsgemeenschappen die voor voedsel, water en middelen van bestaan afhankelijk zijn van hun natuurlijke leefomgeving. De afgelopen vijf decennia waren die maatregelen echter volstrekt ontoereikend. Ondanks de overvloed aan olie is de Nigerdelta arm en onderontwikkeld. Basisvoorzieningen als water en sanitair ontbreken zelfs in veel gebieden. De ontwikkelingsprojecten die zijn opgezet worden gehinderd door corruptie en mismanagement. Een spoor van half afgemaakte en niet-functionerende projecten is het gevolg. Er is nauwelijks een sociaal vangnet en er zijn zeer beperkte mogelijkheden om in het levensonderhoud te voorzien, dus als sectoren als landbouw en visserij worden getroffen, hebben mensen weinig alternatieven voor hun verloren inkomsten. Niet alleen worden mensen in dit gebied steeds verder de armoede in geduwd door vervuiling en milieuschade, hun armoede maakt het ook nog extra makkelijk ze te negeren en uit te buiten. Ze krijgen vrijwel geen bescherming door de overheid, en het ontbreekt aan de middelen om op te staan tegen oliebedrijven.

5 Brandstof voor conflict Olie en conflict zijn beeldbepalend voor de Nigerdelta. Het contrast tussen de olierijkdom van een kleine groep en de groeiende armoede van de meerderheid zorgt voor onvrede en woede. De verwoesting van bestaansmiddelen, het gebrek aan aansprakelijkheid van zowel de overheid als de oliemaatschappijen, het falen van de overheid om te investeren in de ontwikkeling van het gebied al die factoren voeden een frustratie die in toenemende mate tot uiting komt in (vaak gewelddadig) conflict. Conflict binnen en tussen gemeenschappen, tussen gemeenschappen en de oliemaatschappijen, tussen gemeenschappen en overheidstroepen, en steeds vaker tussen gewapende groeperingen aan de ene kant en de oliemaatschappijen en de overheid aan de andere. De laatste jaren komen er steeds meer georganiseerde gewapende groeperingen. Deze groeperingen spinnen garen bij lokale frustraties en eisen in toenemende mate controle over de hulpbronnen in olieproducerende gebieden. Ze houden zich bezig met een scala aan criminele activiteiten, waaronder sabotage van olie-infrastructuur, grootschalige diefstal van olie, en schendingen van de mensenrechten, waaronder ontvoeringen en moord op oliearbeiders. De Nigerdelta is een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld voor werknemers in de olie-industrie. Zwaarbewapende veiligheidstroepen, ingezet door de overheid, hebben de onveiligheid en het geweld in de Nigerdelta alleen maar doen toenemen. Zowel protesten van de lokale bevolking tegen de olie-industrie (waaronder vreedzame demonstraties) als aanvallen door gewapende groeperingen op olie-installaties worden tegengegaan met buitensporig geweld en ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder buitengerechtelijke executies, marteling en vernietiging van huizen en bezittingen. Deze veiligheidstroepen kunnen hun gang gaan; hun daden worden nauwelijks onderzocht of berecht. Gebrek aan gerechtigheid en aansprakelijkheid Hoewel uiteraard de nadruk zou moeten liggen op het voorkómen van vervuiling, zijn snelle en effectieve schoonmaak, en sanering van milieuschade die reeds is aangericht, cruciaal voor de bescherming van de mensenrechten. Als vervuiling en milieuschade aanhouden, houden ook de mensenrechtenschendingen aan bewoners worden nog dieper in de armoede gedrongen, omdat hun bestaansmiddelen en gezondheid worden aangetast.

6 In de Nigerdelta hebben oliemaatschappijen de verantwoordelijkheid voor het schoonmaken van de meeste olievervuiling. Dit gebeurt onvoldoende en er is onvoldoende toezicht door de overheid. De schoonmaak gaat vaak langzaam en is gebrekkig, zodat de bewoners achterblijven met de voortdurende gevolgen voor hun levensonderhoud en gezondheid. Bewoners hebben geen middelen tot hun beschikking om bedrijven ertoe te zetten hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar ook de lokale gemeenschappen zelf dragen bij aan het probleem. Vandalisme aan olieinfrastructuur kan worden gezien als een manier om tenminste nog enig oliegeld op te strijken in de vorm van compensatie of schoonmaakcontracten. Ook is het bekend dat gemeenschappen toegang tot locaties van olielekkages verhinderen zolang oliemaatschappijen geen toegangsgeld hebben betaald. Dit vertraagt het schoonmaken, en daardoor zijn bewoners nóg slechter af. In sommige delen van de Nigerdelta is het duidelijk dat de lokale gemeenschappen door hun activiteiten zelf deel zijn van het vervuilingprobleem. Maar zolang bedrijven niet onderkennen dat de eigen wanpraktijken deel zijn van het probleem, zal de situatie niet verbeteren. Hoewel mensen van wie bezittingen zijn beschadigd door olieoperaties in theorie toegang hebben tot schadeloosstelling, hebben de gemeenschappen in de praktijk veel moeite om die te krijgen. Het ontbreekt hen aan cruciale informatie en toegang tot de rechtbanken. Nietjuridische maatregelen, die worden geïnitieerd en uitgevoerd door oliemaatschappijen, kennen ernstige tekortkomingen. Bij olielekkages wordt alleen schadeloosstelling verleend als de oorzaak geen sabotage of vandalisme is. In veel gevallen verschillen de gemeenschap en de oliemaatschappijen van mening over de oorzaak van de lekkage. Maar aangezien er geen onafhankelijke manier is om de feiten te achterhalen, en de bedrijven over meer technische kennis beschikken, lukt het gemeenschappen zelden om te bewijzen dat ze recht hebben op compensatie. De oliemaatschappijen hebben meer controle over de manier waarop de oorzaak van een lekkage wordt vastgesteld. En soms wordt wat in het veld is overeengekomen tussen de gemeenschapsvertegenwoordiger en het bedrijf, later weer betwist door de oliemaatschappij. Zelfs als door alle partijen wordt overeengekomen dat de oorzaak van een lekkage controleerbaar is, moet de gemeenschap alsnog onderhandelen met het bedrijf over wat wordt gedekt in de schadeloosstellingovereenkomst.

7 Overheidsfalen Door systematisch en ernstig falen van de overheid worden de bewoners van de Nigerdelta niet voldoende beschermd tegen schendingen van hun rechten en vervuiling van het milieu. Ondanks aanbevelingen van verschillende instanties, waaronder de Afrikaanse Commissie voor de Rechten van Mens en Volken, heeft de Nigeriaanse overheid nog altijd niet gezorgd voor goed toezicht op de olie-industrie. De regels die gelden in de Nigerdelta schieten ernstig tekort. Nigeria heeft wetten en bepalingen die van bedrijven eisen dat ze zich houden aan internationaal erkende normen van good oil field practice, alsmede wetten en bepalingen om het milieu te beschermen. Maar die worden slecht gehandhaafd. De overheidsinstellingen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn ineffectief of functioneren slecht door belangenverstrengeling. De oliemaatschappijen hebben van de Nigeriaanse overheid de bevoegdheid gekregen om twistpunten die met mensenrechten te maken hebben zelf op te lossen. Op de uitvoering hiervan houdt de Nigeriaanse overheid weinig tot geen toezicht. Dit leidt tot de situatie dat gemeenschappen moeten onderhandelen met de oliemaatschappijen over de aanpak van het probleem en het verkrijgen van schadeloosstelling. De praktijk om bedrijven zoveel directe controle te geven over het onderzoek naar olielekkages en het toewijzen van schadeloosstelling is tekenend voor een cruciaal overheidsfalen om de mensenrechten te beschermen en te zorgen voor effectieve mogelijkheden tot rechtsherstel en genoegdoening. Nigeria s zware afhankelijkheid van olie, plus het feit dat de Nigeriaanse overheid een meerderheidsbelang heeft in joint ventures, onderstreept de verantwoordelijkheid die de overheid heeft en haar falen die verantwoordelijkheid te nemen. Laakbaarheid van bedrijven Een bedrijf kan niet zomaar de ogen sluiten voor de gevolgen van zijn activiteiten wanneer een overheid er niets van zegt. Er zijn internationale normen met betrekking tot de olieindustrie en breedgedragen normen over impact op sociaal en milieugebied, waarvan de oliemaatschappijen in de Nigerdelta uitstekend op de hoogte zijn. Bovendien hebben bedrijven beleid dat hen bindt aan good practice wat betreft impact op mens en milieu.

8 De overgrote meerderheid van de zaken die bij Amnesty zijn gemeld en door Amnesty onderzocht, betreffen de Shell Petroleum Development Company (SPDC). Maar ook andere bedrijven zijn debet aan de situatie. SPDC opereert al decennialang in de Nigerdelta en heeft zich ingelaten met praktijken die schadelijk waren voor het milieu en mens. Gedurende een korte periode van openheid in de jaren negentig erkende SPDC dat haar operaties ernstige problemen veroorzaakten. Vandaag de dag lijken SPDC en moederbedrijf Koninklijke Shell niet bereid veel van de problemen die samenhangen met hun activiteiten in de Nigerdelta te onderkennen. Hoewel SPDC opereert binnen een deltasysteem, en de olie-infrastructuur vaak dichtbij landbouwgrond en waterwegen ligt, heeft het bedrijf weinig tot geen adequate beschermingsmaatregelen getroffen. Pijpleidingen worden niet goed onderhouden en bedrijfsafval wordt geloosd zonder afdoende controle op de gevolgen voor de mensen. Ondanks wettelijke verplichtingen om land en water schoon te maken en te herstellen, gebeurt dat vaak niet. In diverse gevallen, in dit rapport beschreven, heeft het falen van SPDC om olievervuiling adequaat aan te pakken vernietigende gevolgen gehad voor de mensenrechten. De rechten van de bewoners van de Nigerdelta worden ondermijnd door een oliebedrijf dat hun eigen regering niet ter verantwoording wil of kan roepen. Hen wordt systematisch de toegang tot informatie onthouden over de manier waarop oliewinning en -productie hun leven beïnvloeden. Toegang tot gerechtigheid wordt herhaaldelijk geblokkeerd. De Nigerdelta is een sterk voorbeeld van het gebrek aan aansprakelijkheid voor een regering tegenover haar bevolking, en van het vrijwel totale ontbreken van aansprakelijkheid voor multinationale bedrijven als het gaat om de gevolgen van hun handelingen op de mensenrechten. Aanbevelingen Amnesty International roept de Nigeriaanse regering op om: Te garanderen dat mensenrechten en het milieu worden beschermd. Preventieve toezichthoudende maatregelen moeten worden ondersteund door effectieve handhaving en toepasselijke sancties. Bedrijven moet niet langer worden toegestaan aan zelfregulering te doen. Amnesty International roept bedrijven op om:

9 Hun publiek beleden betrokkenheid bij het milieu en de mensenrechten waar te maken. De gevolgen van hun handelen op mens en milieu te monitoren, informatie vrij te geven, en zinvolle en respectvolle consultatie met de getroffen gemeenschappen te houden. Vervuiling die ze hebben veroorzaakt schoon te maken en te zorgen voor effectieve voorzorgsmaatregelen. Amnesty International roept regeringen van landen waar hoofdkantoren van bedrijven gevestigd zijn op om: Maatregelen in te stellen om de operaties van grondstofverwerkende industrieën, zowel in het eigen land als in het buitenland, te reguleren. Bedrijven moeten gepaste maatregelen nemen met betrekking tot de mensenrechten en de gevolgen voor het milieu, waar ze ook opereren.

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 25 juli 2017 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Simulatiespel: Shell in Nigeria

Simulatiespel: Shell in Nigeria Simulatiespel: Shell in Nigeria Atlantische Commissie 2007 Simulatiespel: Shell in Nigeria Inleiding Dit simulatiespel is gebaseerd op de recente onlusten in Nigeria. Nigeria is het grootste olieproducerende

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie sociale zaken en milieu 19 september 2003 APP 3590/1-16 AMENDEMENTEN 1-16 Ontwerpverslag (APP 3590) Joaquim Miranda en Gado Boureïma (Niger) over duurzaam

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting van het Kind

Klachtenregeling Stichting van het Kind Klachtenregeling Stichting van het Kind 1. Doelstellingen In deze klachtenregeling wordt voorzien in het omgaan met klachten van donateurs, leveranciers, sollicitanten en alle andere relaties van Stichting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Internationaal Ondernemen Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon

Nadere informatie

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten 1. GEEN ARMOEDE Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal Ondanks de halvering van de extreme armoede in de wereld tijdens de afgelopen decennia, leeft nog steeds 1,3 miljard mensen in extreme armoede.

Nadere informatie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 110, lid 2, van het

Nadere informatie

Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas

Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas Onderzoek naar houding en kennis van Nederlandse burgers ten aanzien van schaliegas Inhoudsopgave 1. Doelstelling 2. Onderzoeksverantwoording 3. Samenvatting 4. Resultaten 5. Bijlagen (open antwoorden,

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting door V. 1226 woorden 30 oktober 2016 7,1 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Par. 1.2 Er zijn 2 manieren om

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Goed nieuws voor Ethiopië Ethiopië, met 100 miljoen inwoners het grootste land in de instabiele Hoorn van Afrika, heeft zich in een groot avontuur gestort. Na

Nadere informatie

Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november Persbericht Antwerpen 2 juni 2017 DEME

Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november Persbericht Antwerpen 2 juni 2017 DEME Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november 2007. Persbericht Antwerpen 2 juni 2017 DEME 2 Persbericht - Antwerpen, 2 juni 2017 DEME: UPDATE OVER DREDGING CYPRUS Naar

Nadere informatie

B8-0360/37. Anja Hazekamp, Curzio Maltese, Eleonora Forenza, Barbara Spinelli namens de GUE/NGL-Fractie

B8-0360/37. Anja Hazekamp, Curzio Maltese, Eleonora Forenza, Barbara Spinelli namens de GUE/NGL-Fractie 27.4.2015 B8-0360/37 37 Overweging A A. overwegende dat "Voedsel voor de planeet, energie voor het leven" het thema van de expo 2015 in Milaan is en dat dit evenement een forse impuls kan geven aan het

Nadere informatie

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Er is dus asbest verspreid, wat betekent dit voor mij? Het asbestgebied is afgezet. U mag hier wel uit, u wordt ontsmet bij het naar buiten gaan. Mag ik het

Nadere informatie

thema Shell in nigeria GliBBeriGe BUSIneSS

thema Shell in nigeria GliBBeriGe BUSIneSS thema Shell in nigeria GliBBeriGe BUSIneSS Onlangs schikte Shell voor 70 miljoen euro met Nigeriaanse dorpsbewoners voor twee olielekkages uit 2008. Maar lekkages zijn er nog altijd aan de orde van de

Nadere informatie

Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria. Een onderzoeksrapport voor Zembla

Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria. Een onderzoeksrapport voor Zembla Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria Een onderzoeksrapport voor Zembla Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria Een onderzoeksrapport voor Zembla Juni 2010 Jan Willem van Gelder

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 2014/2204(INI) 5.1.2015 ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid aan de

Nadere informatie

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking Drive Against Malaria Newsflash Februari 2016 Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking (Samenstelling Julia Samuël & Johan Nebbeling) Met een jaarlijkse donatie van 50.000 aan Drive Against

Nadere informatie

12897/15 rts/sl 1 DG C 2B

12897/15 rts/sl 1 DG C 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 12 oktober 2015 (OR. en) 12897/15 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 12 oktober 2015 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties MAMA 161 CFSP/PESC 631 RELEX

Nadere informatie

STANDPUNTEN. Maart 2019

STANDPUNTEN. Maart 2019 Waarom geen uitbreiding van de zoutwinning in onze regio? Inwoners van Kiel-Windeweer, Zuidlaarderveen en Oud Annerveen zijn zo ongerust over de uitbreidingsplannen van zoutwinner Nedmag dat ze zich hebben

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU Commissie politieke zaken 5.3.2009 AP/100.506/AM1-24 AMENDEMENTEN 1-24 Ontwerpverslag (AP/100.460) Co-rapporteurs: Ruth Magau (Zuid-Afrika) en Filip Kaczmarek

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Gedragscode werknemers (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.1/2009 op 29 september 2009) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

HET FENOMEEN TERRORISME

HET FENOMEEN TERRORISME TERRORISME Sinds de 11 september 2001, is het fenomeen terrorisme nog steeds brandend actueel en geniet steeds van een permanente aandacht vanwege de overheden. Hij werd trouwens als prioriteit in het

Nadere informatie

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen)

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Amateur wielrenner Robert Knol stapt op 24 januari 2011 op zijn fiets om binnen 80 dagen van Caïro naar Kaapstad te rijden. De

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Europese opinie over diergebruik en -handel Een enquête onder 2407 inwoners van zes Europese landen April 2014

Europese opinie over diergebruik en -handel Een enquête onder 2407 inwoners van zes Europese landen April 2014 Europese opinie over diergebruik en -handel Een enquête onder 2407 inwoners van zes Europese landen April 2014 1 Steekproefsamenstelling en methodologie Abacus Data heeft zojuist een enquête afgenomen

Nadere informatie

4,6. Samenvatting door L. 989 woorden 30 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

4,6. Samenvatting door L. 989 woorden 30 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door L. 989 woorden 30 november 2016 4,6 5 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde SAMENVATTING AK HOOFDSTUK 1. VWO 2. Primaire sector: landbouw, visserij, mijnbouw, jacht. Secundaire sector: industrie,

Nadere informatie

SAMENVATTING RAPPORTAGE ARMOEDE, SOCIALE UITSLUITING EN MENSENRECHTEN IN CARIBISCH NEDERLAND

SAMENVATTING RAPPORTAGE ARMOEDE, SOCIALE UITSLUITING EN MENSENRECHTEN IN CARIBISCH NEDERLAND SAMENVATTING RAPPORTAGE ARMOEDE, SOCIALE UITSLUITING EN MENSENRECHTEN IN CARIBISCH NEDERLAND Inleiding U leest een samenvatting van de vijfde Rapportage Mensenrechten in Nederland van het College voor

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

Snel en effectief ingrijpen dankzij ziekte-overstijgend immunologisch onderzoek. Een betere aanpak van chronische ziekten

Snel en effectief ingrijpen dankzij ziekte-overstijgend immunologisch onderzoek. Een betere aanpak van chronische ziekten Snel en effectief ingrijpen dankzij ziekte-overstijgend immunologisch onderzoek Een betere aanpak van chronische ziekten Samenvatting Het probleem Door de vergrijzing van de bevolking groeit het aantal

Nadere informatie

Vervolg aantekeningen H1 Nat. Hulpbronnen. Omgaan met Natuurlijke Hulpbronnen Hoofdstuk 1.1 Aardrijkskunde CA-3

Vervolg aantekeningen H1 Nat. Hulpbronnen. Omgaan met Natuurlijke Hulpbronnen Hoofdstuk 1.1 Aardrijkskunde CA-3 Vervolg aantekeningen H1 Nat. Hulpbronnen Water kent geen grenzen. Het stroomt van land naar land. Het teveel aan water moet ergens naartoe. Het zoekt een weg naar zee. Zee is het laagste punt in een landschap.

Nadere informatie

Platteland vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Platteland vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 November 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/82616 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Gedragscode werknemers (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.1/2009 op 29 september 2009) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

Voor het eerst is er een vaccin dat baarmoederhalskanker kan voorkomen

Voor het eerst is er een vaccin dat baarmoederhalskanker kan voorkomen Samenvatting Voor het eerst is er een vaccin dat baarmoederhalskanker kan voorkomen In Nederland bestaat al decennia een succesvol programma voor bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Daarmee

Nadere informatie

De Bilt, 7 februari 2019

De Bilt, 7 februari 2019 De Bilt, 7 februari 2019 De Global Goals (1) Wereldwijde agenda met 17 doelen voor duurzame ontwikkeling: Sustainable Development Goals Duurzaamheid in de breedste zin In 2015 vastgesteld door VN Te realiseren

Nadere informatie

Water en politiek in Palestina

Water en politiek in Palestina Water en politiek in Palestina Een posterpresentatie van Stefan Deconinck, KU Brussel Meer informatie: Waternet de geopolitiek van waterschaarste in het Midden-Oosten http://www.waternet.be/ Referenties

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

Toespraak bij de lancering van het Defensie Cyber Commando door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 25 september 2014 te Den Haag.

Toespraak bij de lancering van het Defensie Cyber Commando door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 25 september 2014 te Den Haag. Toespraak bij de lancering van het Defensie Cyber Commando door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 25 september 2014 te Den Haag. Let op: Alleen het gesproken woord geldt! De lancering

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting door Anne 1154 woorden 12 april 2017 6,3 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling?

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november 2004 4,3 19 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Vaak hebben mensen in een onderontwikkeld land ( of ontwikkelingslanden/de

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Hulp armen (Nederland + ontwikkelingslanden)

Opdracht Levensbeschouwing Hulp armen (Nederland + ontwikkelingslanden) Opdracht Levensbeschouwing Hulp armen (Nederland + ontwikkelingslanden) Opdracht door een scholier 1508 woorden 10 oktober 2004 4,1 33 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Stichting ATD Vierdewereld De

Nadere informatie

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Best Practice: FLEXIBILITEIT FLEXABILITY Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Ik ben Paulette Allicock uit het dorp Surama in Rupununi, Guyana. Ik ben verheugd dat ik mijn landbouwmethoden met

Nadere informatie

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK.

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK. DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK STARTPUNT In beginsel art. 2 (4) HVN: geweldsverbod interstatelijke betrekkingen Uitzonderingen:

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede Waar staat je gemeente Gemeente Enschede Inhoudsopgave Sheetnummer Samenvatting 3 Burgerpeiling Waar staat je gemeente & respons 4 Woon & leefomgeving Waardering & sociale samenhang 5 Veiligheid en overlast

Nadere informatie

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2015

Gearchiveerd op 02/02/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2494 Fabrieksvaartuig (garnalenkotter waar schaaldieren aan boord worden gekookt)

Nadere informatie

Immigratie- en Naturalisatiedienst Ministerie van Veiligheid en Justitie

Immigratie- en Naturalisatiedienst Ministerie van Veiligheid en Justitie Immigratie- en Naturalisatiedienst Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 1794 2280 DT Rijswijk Aan Ministerie van Buitenlandse Zaken Directie Consulaire Zaken en Migratiebeleid Afdeling

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Internationalisering > wegnemen barrières grensoverschrijdend vervoer > werken waar je wilt > meer innovatie over de grenzen heen Internationalisering Maastricht is de meest internationale

Nadere informatie

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek Wat is aardrijkskunde op zoek naar een verklaring voor de ruimtelijke verschijnselen aan het aardoppervlak. Beschrijvende vragen: bodem

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

Stichting Wondem Cornelis Krusemanstraat ND Amsterdam Nederland tel.: 31 (0) internetadres:

Stichting Wondem Cornelis Krusemanstraat ND Amsterdam Nederland tel.: 31 (0) internetadres: Stichting Wondem Cornelis Krusemanstraat 27-1 1075 ND Amsterdam Nederland tel.: 31 (0)6 40 72 52 28 internetadres: www.wondemfoundation.org e-mailadres: wondemfoundation@gmail.com De revolutie van Abiy,

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

"De financiële sector is het probleem,

De financiële sector is het probleem, 1 van 5 22-2-2019 07:44 sg.uu.nl "De financiële sector is het probleem, niet de oplossing" 6-8 minuten Investeren in een duurzamere wereld? Als het aan de aandeelhouders ligt, liever niet. Onderzoeker

Nadere informatie

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles!

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen

Nadere informatie

Workshop Health Impact Assessment

Workshop Health Impact Assessment Workshop Health Impact Assessment Loes Geelen, Lea den Broeder SCHAKELDAG 2014 ALLES ONDER ÉÉN DAK Wat komt vandaag aan bod? Opwarmer Wat is HIA? Theorie naar praktijk: een voorbeeld Vergeet niet na afloop

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Procedurerichtlij nen voor informanten

Procedurerichtlij nen voor informanten Procedurerichtlij nen voor informanten De bijgevoegde procedurerichtlijnen voor informanten die door elke bestuurder, directeur en werknemer van BARNES Group Holland B.V., zakendoend met de naam KENT,

Nadere informatie

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel.

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel. Beste leerling, Wij vinden het erg leuk dat jij informatie opvraagt, voor het houden van een spreekbeurt over de voedselbank. Met het downloaden van deze toolkit heb je alle benodigde informatie binnen

Nadere informatie

Hartelijk dank voor uw deelname aan de TULYP-studie en de TULYP-studie patiënten vragenlijst.

Hartelijk dank voor uw deelname aan de TULYP-studie en de TULYP-studie patiënten vragenlijst. Vragenlijst TULYP studie Hartelijk dank voor uw deelname aan de TULYP-studie en de TULYP-studie patiënten vragenlijst. U ontvangt deze vragenlijst omdat u recent op controle bent geweest of omdat u recent

Nadere informatie

Ro1a. Er zal over 25 jaar ruimschoots olie zijn Olie zal over 15 jaar zijn verbruikt. Ro1b

Ro1a. Er zal over 25 jaar ruimschoots olie zijn Olie zal over 15 jaar zijn verbruikt. Ro1b Ro1a Sommige mensen zeggen dat we over 25 jaar nog ruimschoots olie zullen hebben. Anderen zeggen dat als we op dezelfde voet doorgaan met het gebruik van olie, alles over 15 jaar verbruikt zal zijn. Welke

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 Inleiding/voorwoord Gemeente Noordoostpolder biedt een breed scala aan producten en diensten aan. Denk hierbij aan vergunningen, paspoorten, rijbewijzen,

Nadere informatie

Vuile olie en Ogoni (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig)

Vuile olie en Ogoni (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) Vuile olie en Ogoni (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) In deze workshop wordt in het eerste deel kennis gemaakt met de situatie van de Ogoni, een volk in Nigeria, dat geconfronteerd wordt met milieuproblemen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater Indicator 2 december 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK 1 (2007/28317) QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK 1. ONDERZOEKSVRAGEN 1. Kan de raad met de programmabegroting beoordelen of de voorgenomen beleidsmaatregelen doeltreffend

Nadere informatie

De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden

De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden EUROPESE UNIE ~OVERZICHT~ De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden PERS 6 februari 2008 In december 2001 heeft de EU voor

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H8 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H8 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H8 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 8 Eerlijke handel? Paragraaf 8.1 Waar

Nadere informatie

De Lindeboom Ammerzoden

De Lindeboom Ammerzoden De Lindeboom Ammerzoden BrabantZorg Zorg en ondersteuning bieden tijdens het ouder worden. Dat is de kern van ons werk. Niet alleen op de momenten dat het nodig is, maar ook omdat we ouder worden zo aangenaam

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0026/1. Amendement. Louis Aliot namens de ENF-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0026/1. Amendement. Louis Aliot namens de ENF-Fractie 2.3.2016 A8-0026/1 1 Paragraaf 11 11. is bezorgd over de btw-derving en de geraamde verliezen bij de btw-inning, die in 2013 uitkwamen op 168 miljard EUR; onderstreept dat in dertien van de in 2014 onderzochte

Nadere informatie

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 28 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [28] v1 C: conform NC:

Nadere informatie

Inleiding. Afbeelding 1: Satellietfoto NASA (Taylor 2011)

Inleiding. Afbeelding 1: Satellietfoto NASA (Taylor 2011) Inhoud Inleiding... 2 1. Inzichten conflictstudies... 5 1.1 Inleiding... 5 1.2 Koloniale geschiedenis... 7 1.3 Behoeften: Greed or Grievances... 9 1.4 De rol van de staat... 10 Federalisme... 11 1.5 Samenvatting

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

De dreiging tegen Nederland en Europa is in de loop van 2016 toegenomen. Dominant is de terroristische dreiging die samenhangt met de strijd in Syrië

De dreiging tegen Nederland en Europa is in de loop van 2016 toegenomen. Dominant is de terroristische dreiging die samenhangt met de strijd in Syrië De dreiging tegen Nederland en Europa is in de loop van 2016 toegenomen. Dominant is de terroristische dreiging die samenhangt met de strijd in Syrië en Irak. Daarnaast zag de AIVD het afgelopen jaar dreigingen

Nadere informatie

WE KUKELEN DE AFGROND IN

WE KUKELEN DE AFGROND IN Fietsers komen de pont af bij steiger De Ruyterkade, februari 1951 Foto Ben van Meerendonk/Algemeen Hollands Fotopersbureau, collectie IISG, Amsterdam Heeft u wel eens van EROEI gehoord? De meeste mensen

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14901 23 maart 2018 Vrijstelling op grond van artikel 46, eerste lid, Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden inzake

Nadere informatie

2016 Beleidsplan 2016 Stichting Sparrow

2016 Beleidsplan 2016 Stichting Sparrow 2016 Beleidsplan 2016 Stichting Sparrow Inhoudsopgave Over Sparrow... 2 Doelstelling... 2 Christelijke grondslag... 2 Organisatiestructuur... 2 Werkgebied... 2 Visie op armoede en armoedebestrijding...

Nadere informatie

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw Werk van iedereen Democratisering en vredesopbouw Foto: Rebke Klokke Werk van Gladys Haar man werd vermoord. Haar broer ontvoerd. En zelf raakte Gladys getraumatiseerd door wat ze meemaakte tijdens de

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 april 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2014-12276 Herzien Toezicht en handhaving verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen16 oktober 2014 7 oktober 2014 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

informatiebrochure OLIE, GOUD, STEENKOOL VAN GROND VOOR CONFLICT NAAR BRON VAN VREDE www.ministerievanvrede.nl

informatiebrochure OLIE, GOUD, STEENKOOL VAN GROND VOOR CONFLICT NAAR BRON VAN VREDE www.ministerievanvrede.nl informatiebrochure OLIE, GOUD, STEENKOOL VAN GROND VOOR CONFLICT NAAR BRON VAN VREDE www.ministerievanvrede.nl De bronnen van het leven zijn niet te koop Verdedigen wat van ons is, is ons behoud Want het

Nadere informatie

Het Regenwoud in Amazonië

Het Regenwoud in Amazonië Het Regenwoud in Amazonië A. Situering B. Klimaat en vegetatie Warm en altijd nat. Tropisch regenwoud 1. Kenmerken van het tropisch woud Woudreuzen: 40 m hoog en kunnen vrij van de zon en lucht genieten.

Nadere informatie

Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging

Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging Het pakket Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging is wonen

Nadere informatie

: Nota van Beantwoording inspraak- en overlegreacties voorontwerp bestemmingsplan Leidingtracés NAM, gemeente De Wolden

: Nota van Beantwoording inspraak- en overlegreacties voorontwerp bestemmingsplan Leidingtracés NAM, gemeente De Wolden Memo Aan : Gemeente De Wolden, dhr. B. Bonkestoter Van : D. Mereboer, F. Baarslag Datum : 4 januari 2011 Kopie : Nederlandse Aardolie Maatschappij, mevr. J. Hadderingh Onze referentie : 9V9529/M002/DMB/Ensc

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei Antwoord op Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei Antwoord op Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie