Build your own Academy: Track Interim Management & Organisatieverandering. Tijdelijkheid van waarde maken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Build your own Academy: Track Interim Management & Organisatieverandering. Tijdelijkheid van waarde maken"

Transcriptie

1 Build your own Academy: Track Interim Management & Organisatieverandering Tijdelijkheid van waarde maken Relevante ontwikkelingen Het inzetten van interim professionals in organisaties is inmiddels een vertrouwd gegeven. Het inhuren van interim managers wordt steeds meer routine en organisaties weten steeds beter wat ze willen en tijdelijk nodig hebben. Interim management kan hierbij gaan over het voor een bepaalde tijd vervullen van een openstaande managementfunctie. Vaak gaat het ook om veranderingsmanagement, het realiseren van bijvoorbeeld een nieuwe organisatiestructuur en/of cultuur. De tijdelijke inzet van professionals kan ook bestaan uit het kortstondig toevoegen van extra knowhow of slagkracht bij realiseren van nieuwe activiteiten in programma s en projecten. Door flexibilisering van de arbeidsmarkt vervaagt het onderscheid tussen vaste banen en tijdelijke inzetbaarheid. Wat niet vervaagt is de variëteit aan vraagstukken in organisaties. Veel van die vraagstukken doen een zwaar beroep op het reguliere management. Sommige van die vraagstukken vergen een impuls vanuit expertkennis, het vergroten van de eigen veranderkracht van de organisatie, of een inbreng vanuit een geheel nieuwe invalshoek. Organisaties wegen daarbij steeds meer af of het een vraag is die om tijdelijke aansturing vraagt of niet. Flexibiliteit en de effectiviteit op de korte termijn zijn daarbij belangrijke overwegingen. De generalist met ruime ervaring en een breed competentieprofiel is uit in de interim markt. De interim manager die zijn sporen verdiend heeft op een specifiek kennisgebied (hrm, financiën, ict, communicatie) is in. Deze keuze voor interimmers met een expertprofiel betekent ook werken met professionals die focussen. Tegelijkertijd zien we dat de vraagstukken vaak toch ook een brede blik blijven vragen. Vragen die hierbij steeds weer opkomen zijn: Hoe past mijn specifieke opdracht in het plaatje van de grotere verandering? Hoe organiseer ik draagvlak bij andere lopende ontwikkelingen? Ook komen interim managers vaak in messy situations terecht. Zij willen in korte tijd een effectieve beweging op gang kunnen brengen. Dat vraagt om snel handelen, maar tegelijkertijd kritisch blijven kijken naar het resultaat. Het is belangrijk daarbij niet vast te zitten aan eigen oplossingen en kunnen verdragen dat de historie van vraagstukken soms onbedoeld en ongericht bijdraagt. Wij zien als krachtige uitdagingen voor interim managers in deze tijd het werken aan die brede blik op vraagstukken, veranderkundig dusdanig onderlegd zijn om bij te kunnen dragen aan effectief veranderen, maar ook een scherp profiel ontwikkelen om in de grote groep interim managers gevonden te worden.

2 Competenties van een effectieve interim manager De competenties die bij interim managers horen zijn enigszins paradoxaal. Interim management vraagt enerzijds daadkrachtig en resultaatgericht optreden, want u wordt op resultaten afgerekend. Tegelijkertijd vraagt het gevoeligheid voor signalen in de klantorganisatie en context: goed met mensen omgaan, oog hebben voor machtsverhoudingen en krachtenvelden, inzicht in organisatieculturen. Er zijn talrijke voorbeelden waarbij interim managers ogenschijnlijk kleine aspecten in die context uit het oog verloren en daarna het bereikte resultaat in heel korte tijd zagen verdampen. Effectieve interim managers zijn snel inzetbaar en wendbaar. Zij voelen welke bijdrage in een klantorganisatie nodig is. Zij kunnen duur en intensiteit van de bijdrage bepalen en inschatten of zij die bijdrage zelf kunnen leveren. En, zij kunnen van aanpak veranderen als het toch weer anders blijkt te gaan dan van tevoren gedacht. Goed kunnen kijken, goed de eigen vermogens kennen en wendbaar zijn. Daaruit bestaat voor een groot deel de professionele competentie van interim managers. Kortom: het is een uitdaging om én daadkrachtig te zijn, én het perspectief van anderen goed in te voelen, én vanuit een metapositie te kunnen kijken naar jezelf in de klantorganisatie. Maar het is juist die opgave die interim management zo inspirerend maakt. Opbouw Track Interim management & Organisatieverandering Met Build your own Academy (BYOA) biedt Sioo een antwoord op de groeiende behoefte aan flexibiliteit en maatwerk van organisatieprofessionals. BYOA kent ook een gespecialiseerde track voor interim managers: Interim Management & Organisatieverandering. Alle bovenstaande thema s en elementen zijn in deze track terug te vinden. Het is een modulair programma dat bestaat uit: drie workshops; twee themadagen; intervisie; individuele coaching. Door de modulaire opbouw biedt de track Interim Management & Organisatieverandering maximale flexibiliteit. U kunt de workshops in die volgorde en op die momenten volgen die het best in uw persoonlijke planning passen. Het certificaat Sioo Interim Management & Organisatieverandering ontvangt u als u binnen 24 maanden na de start alle elementen hebt gevolgd. Omdat u in groepen van steeds wisselende samenstelling stapt ontwikkelt u een breed netwerk van vakgenoten.

3 Workshops In deze track volgt u de volgende workshops: 1. Veranderkunde In deze module leert u de verschillende veranderstrategieën en veranderparadigma s kennen. Door het verkennen van de verschillende sturings en inrichtingsmogelijkheden van een veranderproces kunt u soepeler inspelen op situaties in uw opdrachten. Iedere aanpak veroorzaakt een geheel eigen dynamiek. De ene aanpak kan derhalve meer passend zijn dan de andere. 2. Organisatiediagnose, meervoudig en systemisch kijken In deze module leert u te kijken naar de organisatie, de veranderopgave en de dynamieken en wordt u uitgedaagd uw blik te verbreden en te verdiepen. Hoe breed kijk ik (waar leg ik de grens)? Via hoeveel verschillende brillen kijk ik (meervoudig)? Maakt het uit wie er kijkt? In deze workshop krijgt u verschillende diagnosemethodieken aangereikt en u werkt aan uw eigen manier van diagnosticeren. U krijgt zicht op uw blinde vlekken en werkt actief aan het verbreden van uw vermogen om waar te nemen en uw oordeel uit te stellen. Op basis van de gestelde diagnose zoekt u naar interventies passend bij de fase waarin de organisatie zich bevindt. 3. Hanteren van belangentegenstellingen, politieke dimensies, macht en conflict Een interim manager wordt vaak binnengeroepen in turbulente situaties, plekken waar belangen nog niet helemaal uitgelijnd of juist tegengesteld zijn. Het kunnen zien van belangentegenstellingen, weten hoe de machts en krachtsverhoudingen in de organisatie zijn en het zien van de politieke dimensie van de verandering zijn dan belangrijke vermogens voor een interim manager. Hoe effectief te handelen als tegenstellingen escaleren en conflicten ontstaan? U ontwikkelt inzicht in hoe conflicten ook helpen in veranderprocessen. Intervisie & themadagen Onderdeel van deze opleiding is een intensief intervisietraject van vier begeleide bijeenkomsten met een peer group van mededeelnemers. Deze groep vormt uw thuisbasis tijdens uw leertraject, biedt inspiratie en denkt met u mee over uw vraagstukken. Samen met deze groep volgt u ook een tweetal themadagen. Op de eerste dag werkt u aan het thema Leiderschap, onder leiding van prof. dr. Jaap van Muijen. Hierin krijgt u zicht op de vaardigheden die nodig zijn om een organisatie of een opdracht goed aan te sturen in moeilijke tijden. U ontdekt uw eigen stijl van leidinggeven en vindt uit wat dit betekent voor de typen organisaties die u aanstuurt en de opdrachten die u uitvoert. Op de tweede themadag staat impact hebben in lastige gesprekken centraal. Hoe beïnvloedt u, stuurt u en voert u binnen de context van uw opdrachten lastige gesprekken. Hoe mensen zich gedragen en communiceren is mede afhankelijk van wat uw eigen gedrag bij hen oproept. Gesprekken, overleggen, bijeenkomsten zijn vaak de manieren waarop de beoogde resultaten en werkwijze in veranderingen zichtbaar worden. Tijdens deze themadag krijgt u kaders aangereikt om maximale impact te hebben en oefent u hiermee samen met een acteur.

4 Individuele begeleiding Tijdens dit traject is Sioo uw partner. We bieden u advies op maat, persoonlijke begeleiding en coaching. De uitgebreide intake wordt met u gehouden door een Sioo programmamanager en/of de vaste begeleider van de intervisiegroep (leermanager). Zij zijn uw sparringpartners tijdens deze opleiding. De leermanager begeleidt de intervisiebijeenkomsten en is uw persoonlijke coach die u gedurende dit leertraject, onder meer in twee individuele coachingsgesprekken, verder uitdaagt tot stevige reflectie. Gedurende uw traject houdt u een dossier bij waarin u reflecteert op het geleerde en u de vertaalslag naar uw praktijk en uw persoon vastlegt. U rondt uw Academy af door middel van een eindgesprek met uw coach over de ontwikkelingen die u heeft doorgemaakt en de toekomstige ontwikkelvragen waarmee u verder zelf aan de slag kunt. We maken gezamenlijk de balans op, oogsten en kijken vooruit. Studiebelasting De studiebelasting voor dit traject is 256 uur, bestaande uit 128 contacturen en 128 uur voor voorbereiding, leeswerk, uitwerking, reflectie en praktijkverwerking. Doordat u zelf kunt bepalen wanneer u de workshops volgt, kun u deze studiebelasting makkelijk laten aansluiten bij uw eigen agenda. Kosten De opleidingskosten voor de opleiding Interim management en Organisatieverandering zijn 9.500,= in totaal. Sioo opleidingen zijn BTW vrijgesteld. Deze prijs is als volgt opgebouwd: Workshop Veranderkunde 1.975,= Workshop Organisatiediagnose 1.575,= Workshop Hanteren van belangentegenstellingen 2.500,= Themadag Leiderschap 1.200,= Themadag Impact in gesprekken 800,= Persoonlijke begeleiding & intervisie* 1.450,= Doordat u betaalt per onderdeel is maximale spreiding van de kosten mogelijk. Bovenstaande kosten zijn exclusief verblijfs en literatuurkosten. De totale verblijfskosten voor deze track zijn 1.500,=. * Wanneer u alle elementen van deze opleiding volgt, betaalt u nu slechts 1.450,= (i.p.v ,=) voor het individuele begeleidingstraject en de intervisie. Dit is inclusief een intakegesprek, twee coachingsgesprekken van anderhalf uur, een eindgesprek, vier begeleide intervisiebijeenkomsten en een interactieve digitale leeromgeving. Mocht u behoefte hebben aan meer coaching of intervisie, dan is dat natuurlijk mogelijk. We informeren u graag over de kosten hiervan.

5 Docenten De volgende docenten treden op in deze opleiding: prof. dr. Leon de Caluwé Hanneke Elink Schuurman Jaap van t Hek prof. dr. Jaap van Muijen prof. dr. Jesse Segers Eric Spaans Gérard Vreman Gérard Vreman is leermanager van deze IM&O groep. Hij is senior organisatieadviseur en coach. Hij was onder meer werkzaam als managing partner bij Twijnstra Gudde. Inmiddels is hij vele jaren als coach verbonden aan IMD business school in Lausanne. Hij doceert op het terrein van coaching en leiderschapsontwikkeling. Contact? Heeft u vragen of wilt u een intakegesprek inplannen? Neem contact met ons op via of mail programmacoördinator Anoek Huisman of programmamanager Judie van Breukelen

PRAKTISCHE OPLEIDING: INTERNE VERANDERKUNDE

PRAKTISCHE OPLEIDING: INTERNE VERANDERKUNDE PRAKTISCHE OPLEIDING: INTERNE VERANDERKUNDE Een opleiding voor Managers Projectleiders HR-adviseurs Communicatie-adviseurs HR-managers Opleidingsadviseurs MD-adviseurs Bestuursondersteuners Ik coördineer

Nadere informatie

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > OPLEIDINGSGIDS JAAR 2013-2014 Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > Samen werken aan de toekomst van uw organisatie

Nadere informatie

StrategiSch management in de non-profit Sector

StrategiSch management in de non-profit Sector faculteit recht, economie, bestuur en organisatie Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) Executive & Masterprogramma s tweejarige masteropleiding in de bestuurs- en organisatiewetenschap

Nadere informatie

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS SPIL voor LEIDINGGEVENDEN MOVE voor MEDEWERKERS S P I L IN BEWEGING BRENGEN Een leertraject voor leidinggevenden die medewerkers en organisatie in beweging brengen en sturing geven aan veranderingen M

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Leermanagement een taakanalyse

Leermanagement een taakanalyse Begeleiding van organisatieprofessionals in intensieve leertrajecten Leermanagement een taakanalyse Leermanagers in langdurige opleidingsprogramma s begeleiden individuele deelnemers en de leergroep. Waar

Nadere informatie

Vervolgopleiding Systemisch coachen

Vervolgopleiding Systemisch coachen Vervolgopleiding Systemisch coachen Al het persoonlijke is universeel Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn mijn drijfveren? Welke richting wil ik op? Hoe vind ik de balans tussen

Nadere informatie

Bondgenoten in de decentralisaties

Bondgenoten in de decentralisaties Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties Invulling geven aan het transformatieproces en de coalitieaanpak TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties TransitieBureau

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort

Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort Inleiding De gedachte dat de persoon van de professional van doorslaggevende betekenis is bij acquisitie (zie

Nadere informatie

Van in control naar in regie

Van in control naar in regie Van in control naar in regie Het regisseren van complexe vraagstukken Vraagstukken worden steeds complexer. Bovendien trekken ze zich vaak niets aan van organisatiegrenzen en strekken ze zich uit over

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers De leergang van InterCoach is bestemd voor managers die plezier ontlenen aan het begeleiden van anderen bij het ontwikkelen

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Een eigenzinnig leiderschapstraject van Politieacademie, korpsen en partnerorganisaties

Een eigenzinnig leiderschapstraject van Politieacademie, korpsen en partnerorganisaties De nieuwe eeuw luidde een omvangrijk vernieuwingsproces in van het politieonderwijs. Onder de noemer Politieonderwijs 2002 werden de klassieke, functiegerichte bedrijfsen beroepsopleidingen die tot dan

Nadere informatie

Cursussen, trainingen en workshops Schooljaar 2015-2016

Cursussen, trainingen en workshops Schooljaar 2015-2016 Alliantie Voortgezet Onderwijs & Havo Notre Dame des Anges Cursussen, trainingen en workshops Schooljaar 2015-2016 Scherpenkampweg 21 Postbus 6618 6545 AK Nijmegen 6503 GC Nijmegen Tel: 024-3790158 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

De kern van Verbindend-leiderschap. Aandacht geeft verbinding geeft kracht. September 2014

De kern van Verbindend-leiderschap. Aandacht geeft verbinding geeft kracht. September 2014 PRESENCE De kern van Verbindend-leiderschap Aandacht geeft verbinding geeft kracht September 2014 Taalstraat 86, 5261 BH Vught Tel. +31 (0)6 27 55 25 52 info@qipeople.nl, www.qipeople.nl K.v.K. nr.28086944

Nadere informatie

Aanbod OSA t.b.v. Sectorplan FCB 2014-2015

Aanbod OSA t.b.v. Sectorplan FCB 2014-2015 Aanbod t.b.v. Sectorplan FCB 2014-2015 I www.osa-amsterdam.nl 1 Inhoudsopgave Leren Solliciteren (groep)... 3 Leren solliciteren & succesvol op weg naar nieuw werk... 4 (combinatie groep/individueel)...

Nadere informatie

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn)

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) REVIRESCE Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) Is een samenwerkingsverband tussen Groen en Partners en Energy4Change Met REVIRESCE hebben wij een opleiding

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Management development. Het ontwikkelen van toekomstig leiders

Management development. Het ontwikkelen van toekomstig leiders Management development Het ontwikkelen van toekomstig leiders Management development Weet u wie de aanstormende leiderschapstalenten in uw organisatie zijn? En koestert u deze talenten wel genoeg? Uw jonge

Nadere informatie

Training Succesvol adviseren

Training Succesvol adviseren Training Succesvol adviseren Het geven van het juiste advies is goed, het geven van het juiste voorbeeld is beter. Hoe belangrijk je eigen gedrag is voor een succesvol verloop van het adviesproces, leer

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Vitaliserende vergezichten

Vitaliserende vergezichten School voor loopbaan & leiderschap Ben je op zoek naar het meest vitaliserende loopbaanperspectief, een nieuwe loopbaanstap of naar meer zeggingskracht in je dagelijks werk en leiderschap, dan heeft VistaNova

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC Project-, Programma- en AdviesCentrum Resultaten die eruit springen PPAC Binnen Veiligheid en Justitie groeit het belang van projectmatig en programmatisch werken. Ook neemt de behoefte toe om medewerkers

Nadere informatie

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN ondersteuning bij de invoering van het Persoonlijk Ontwikkelingsplan 1 2 Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

Nadere informatie

Netto-plus 2013. Hét platform voor groei en ontwikkeling van individu en organisatie

Netto-plus 2013. Hét platform voor groei en ontwikkeling van individu en organisatie Netto-plus 2013 Hét platform voor groei en ontwikkeling van individu en organisatie Welkom bij Netto-plus! Netto-plus helpt, adviseert en begeleidt het individu in zijn persoonlijke ontwikkeling en heeft

Nadere informatie

OPLEIDINGEN EN TRAININGEN cursusjaar 2008-2009. Inzichten van morgen, in uw praktijk van vandaag

OPLEIDINGEN EN TRAININGEN cursusjaar 2008-2009. Inzichten van morgen, in uw praktijk van vandaag OPLEIDINGEN EN TRAININGEN cursusjaar 2008-2009 Inzichten van morgen, in uw praktijk van vandaag 4 Welkom 5 Ter informatie 6 Vooraankondiging bestuursschool NIEUW 7 1 op 1-trainingen NIEUW Identiteit en

Nadere informatie

Informatiebrochure 1

Informatiebrochure 1 Informatiebrochure 1 SAM& Brochure Organisaties 2012, SAM& Uitgegeven in eigen beheer Info@samen.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie