terters-tocht De Palingbeek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "terters-tocht De Palingbeek"

Transcriptie

1 Bezoekerscentrum De Palingbeek Vaartstraat 7, 8902 Ieper-Zillebeke - T terters-tocht De Palingbeek wandeltocht zomer Bezoekerscentrum De Palingbeek Vaartstraat 7, 8902 Ieper-Zillebeke - T

2

3

4 1 bezoekerscentrum In 2005 werd het bezoekerscentrum geopend. Het is een portaal voor een bezoek aan het 248 ha groot provinciaal domein. Binnenin bevindt zich een tentoonstelling over de geschiedenis van de Palingbeek, alsook tijdelijke tentoonstelling over natuur of milieu. Bij het onthaal kan u terecht voor talrijke publicaties m.b.t. provinciale domeinen en toerisme in West-Vlaanderen. Op aanvraag worden voor (school)groepen gidsen voorzien die pakketten rond natuur en milieu begeleiden. Naast het bezoekerscentrum heeft de Pelgrim een milieuboerderij geopend. Deze exemplarische bioboerderij is in de eerste plaats een dagcentrum voor mentaal gehandicapten. De moestuin nodigt uit tot ideeën voor de eigen tuin. Iedereen kan op geregelde tijdstippen de boerderij bezoeken en groepen kunnen een bezoekje boeken. Alle activiteiten en data vindt u in "Beleef de Palingbeek". De laatste editie ligt grabbelklaar aan de balie van het bezoekerscentrum, in de cafetaria en kan gedownload worden op

5 2 mooiste plekje (PASAR) In 2010 werd deze plaats door Pasar tot mooiste plekje verkozen van Zillebeke. Op deze plaats vindt u op sommige momenten ontzettend veel waterjuffers of echte libellen. Het verschil is goed te zien als de diertjes niet vliegen. Waterjuffers houden de vleugels langs het lichaam, libellen houden de vleugels dwars over het lichaam. Via een zoekkaart in het bezoekerscentrum kunt u de juiste soortnaam vinden. Vraag ernaar aan de balie.

6 3 de Oude Sluis De Oude Vaart werd voorzien van een aantal sluizen. Deze sluis is beschermd. Het is een schutsluis. Het dient om schepen een niveauverschil te laten nemen. De sluisdeuren zijn verdwenen. Het waren puntdeuren (deuren die als ze gesloten zijn in een V-vorm staan). De versmalling waar de schepen moesten invaren en waar water werd ingepompt of weggevloeid (de kolk) is nog goed zichtbaar. Ook de in-en uitgangen (de sluishoofden) zijn goed bewaard gebleven. Omdat er weinig water voorradig was (we bevinden ons op de heuvelrug) werd er een waterreservoir aangelegd waarin het water heen en weer werd gepompt door een stoommachine. Tijdens de oorlog werd de sluis gebruikt als bataljonshoofdkwartier en verbandpost door de Britten. De sluiskolk bood hen voldoende bescherming door de hoge muren. In die tijd werd de sluis de Gordon Post genoemd. De muren van de sluis zijn nu een perfecte biotoop voor zeldzamere muurplanten.

7 4 de Oude Vaart Tussen 1864 en 1913 zijn maar liefst vier pogingen ondernomen om een kanaal te graven tussen Ieper en Komen. Het kanaal moest het noorden van de provincie met het zuiden verbinden. Het kanaal graven was al een hele opgave, maar er waren nog een aantal uitdagingen. Eerst en vooral moest de heuvelrug ter hoogte van Zillebeke- Hollebeke overwonnen worden. Door de hoogte in het reliëf, loopt door De Palingbeek ook de waterscheidingskam. Dat wil zeggen dat waterloopjes in het noorden van het domein richting de Ijzer stromen en deze in het zuiden naar de Leie. Het kanaal moest de heuvelrug dwars doorboren. Daarnaast vormde de ondergrond een probleem. De bodem hier is opgebouwd uit een onderliggende kleilaag met daarboven meer leem- en zandgronden. Doordat klei een kleinere korrelgrootte heeft dan zand, kunnen de bovenste lagen wegschuiven op de onderste lagen. Zowel een tunnel graven als het afgraven van de heuvelkam tot een sleuf mislukte door de labiele situatie van de ondergrond. Tunnels stortten in of liepen vol modder, de wanden van de sleuven schoven naar beneden. Uiteindelijk heeft men de pogingen gestaakt.

8 5 The Bluff Tussen de bomen door zien de meertjes van The Bluff er vredig uit, maar hun ontstaan is een bloedig verhaal uit de Grote Oorlog. The Bluff was de Engelse naam van de 9 meter hoge heuvelrug langs het kanaal. De hoogte gaf een goed zicht op loopgraven in de omgeving en was dus van enorm strategisch belang. Het was ook de enige helling dat in handen was van de Britten, dus men had er alle belang bij om dit goed te verdedigen. De Duitsers hebben verschillende malen geprobeerd om The Bluff in te nemen. Ze maakten hiervoor gebruik van dieptemijnen (mijnen die men in een onderaardse gang onder The Bluff tot ontploffing bracht). De mijn van 22 januari 1916 doodde in één klap 70 man. De krater was ongeveer 20 meter diep en mat 45 op 37 meter. Op 25 juli van hetzelfde jaar ontplofte een nog zwaardere dieptemijn van 15 ton munitie. Het blies de hele top van The Bluff weg. Ondanks de vele pogingen aan Duitse kant is The Bluff maar korte tijd in hun handen geweest. Uiteindelijk zal de oorlog met dieptemijnen zijn "hoogtepunt" kennen door de ontploffing van Hill 60, iets verder op het domein. Na de oorlog werd jarenlang allerhande oorlogsmunitie die in de omgeving werd teruggevonden, in de kraters van 'The Bluff' tot ontploffing gebracht. Dit gebeurde elke eerste donderdag van de maand, om 12.00u. Aan de omwonenden werd aangeraden om de vensters en deuren te laten openstaan.

9 6 hagenlandschap en Astrolab Iris 2 Bij het verlaten van de sleuf, komen we langzaam in een meer open gebied terecht. Hier probeert men het hagenlandschap van weleer in stand te houden. De gemengde hagen die de weilanden omranden zijn ideale schuilplaatsen voor tal van zangvogels. Ze broeden er en vinden er hun eten doordat er veel insecten zijn. De hagen zijn ook belangrijke verbindingsweggetjes voor dieren. Hagen ogen niet alleen mooi, maar ze breken ook de wind zodat de gewassen beter beschermd zijn. Wat verder doemt de zonnekoepel op van Astrolab Iris 2. In de koepel bevindt zich een zonnetelescoop. Elke zondag kunt u hier bij helder weer een blik werpen op de zon.

10 7 Astrolab Iris 1 Dit gebouwtje heeft een uitschuifbaar dak waaronder een grote spiegeltelescoop schuilgaat. Van hieruit worden de sterren bestudeerd. Het is niet toevallig dat de sterrenwacht hier voet aan wal heeft gezet. De Palingbeek is één van de weinige plaatsen waar het 's nachts nog echt donker is. Op veel plaatsen in Vlaanderen heeft men last van lichtpollutie. Dat is de lichtgloed die op het landschap ligt door de verlichting. Ook dieren hebben last van lichtpollutie. Veel dieren gebruiken maanlicht om zich te oriënteren en bepaalde soorten hebben door het teveel aan licht een verstoorde voortplantingscyclus. Wat verderop slaan we rechtsaf. In het grasveldje links van de afslag kan men naast de konijnenkeuteltjes soms kleine putjes zien. Deze zijn afkomstig van de mestkever. De mestkever is vrij zeldzaam. Mestbolletjes worden in het gangetje gesleept. Hierin worden de eitjes gelegd voor de volgende generatie. De mest dient dan als voeding voor de larven.

11 8 cafetaria De Palingbeek Langs de grote dreef, stappen we de cafetaria tegemoet. info cafetaria : tel : Picknicken kan iets verder op de picknickweide. Nog wat verder op de wandeling gaan we de speeltuin tegemoet. Dit is ook de ideale rustplaats voor gezinnen met kinderen. 9 Kanal-Düne Van over het grasveldje wandelen we verder in de richting van het kanaal. Hier zie je aan de linkerkant nog duidelijke sporen van de strijd in de Grote Oorlog. Bomkraters en bunkerresten liggen her en der verspreid langs de oever. Deze plek (met de kraterinslagen) werd op de Duitse kaarten "Kanal-Düne" genoemd. Wat verderop (ter hoogte van het sanitair blok) staat aan de linkerkant in het bos een Duitse bunker.

12 10 Vierlingen Langs hier stappen we De Vierlingen binnen. Dit gebied is het verst gelegen van het bezoekerscentrum. Het parkachtig karakter van het gebied met bos en vijvers tekent dit stukje van De Palingbeek. De vijvers die we zullen tegenkomen zijn ontstaan door afdammingen van twee beekvalleien wat typisch is voor de streek. Hier liggen heel wat biotopen. Er zijn in dit stuk ook permanent reeën aanwezig. Zeldzamere vogels zoals zwarte specht en wespendief hebben hier hun woonplaats. In de vijvers huist de zeldzamere kamsalamander. zwarte specht kamsalamander

13 11 heide Heidestruiken groeien graag op voedselarme plaatsen. Dit stukje natuur wordt verschraald om heidegebied te maken. Verschralen betekent dat men de bodem voedselarm wil krijgen. De aanwezigheid van een heidegebied zorgt voor een verscheidenheid aan biotopen en doet de biodiversiteit goed. tormentil struikheide

14 12 caterpillar-krater Deze heuvel was, net zoals het iets verder Hill 60, ontstaan toen de spoorlijn Ieper-Komen werd uitgegraven. Een 'caterpillar' is Engels voor rups. De Britten gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog de kunstmatige heuvel deze naam omwille van zijn kronkelende vorm op de stafkaarten. De krater is gigantisch en is een overblijfsel van de Mijnenslag van 7 juni De ondergrondse dieptemijnen lagen dertig meter onder de grond, in een tunnel die een jaar ervoor was afgewerkt. De Vierlingen stond overigens bekend in de Eerste Wereldoorlog als 'Battle Wood'. Meer info (met wandeling) vindt u bij de reeks 'verhalen voor onderweg'. Het boekje is te koop in het bezoekerscentrum.

15 13 molenbosvijvers Deze vijvers zijn ontstaan door een indijking van de Klijtegatbeek die hier ontspringt. In de oorlog heette deze plaats 'the Ravine'. Het was een kort, langwerpig dal met een cascadebeekje. Naar het schijnt ligt hier onder de grond nog een tunnelconstructie. Wat verderop liggen verschillende militaire kerkhoven. Wat verderop verlaat je het Molenbos door een mooie dreef van grauwe abelen. Je komt op een punt met een zeer mooi zicht op Ieper. De torens van de lakenhalle prijken naast de modernere windmolens. Dit is een beschermd vergezicht en mag niet verdwijnen.

16

17

Bayernwald. Duitse loopgraven in de Groote Oorlog. Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar

Bayernwald. Duitse loopgraven in de Groote Oorlog. Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar Bayernwald Duitse loopgraven in de Groote Oorlog Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar Hoi, ik ben Hanna. Ik ben 11 jaar. Ik woon in Heuvelland. Vandaag neem ik jullie mee op reis in de tijd, terug naar

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

Antwoordenbundel fietszoektocht

Antwoordenbundel fietszoektocht Groepsnaam:. Groepsleden:.. Opdracht 1: De Eerste Wereldoorlog mag dan wel al 100 jaar geleden zijn, vandaag zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Daarom noemen we het landschap ook de laatste ooggetuige

Nadere informatie

ZILLEBEKE. Palingbeek, Gasthuisbossen en de hills

ZILLEBEKE. Palingbeek, Gasthuisbossen en de hills ZILLEBEKE Palingbeek, Gasthuisbossen en de hills De Ieperboog in het zuidoosten omvat een heuvelkam van 40 tot 60 m hoogte. Het grootste gedeelte is bebost zoals het Molenbos, de Vierlingen en de Gasthuisbossen.

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben?

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben? Naam: VLINDERS Vlinders zijn niet weg te denken uit onze leefomgeving. In het voorjaar kunnen we haast niet wachten tot de eerste Kleine vosjes of Citroenvlinders zich laten zien. En dan in de zomer en

Nadere informatie

Verenigde Vriendenkringen Financiën West-Vlaanderen p/a Koning Albert I ln 1/5 bus 3, 8200 BRUGGE

Verenigde Vriendenkringen Financiën West-Vlaanderen p/a Koning Albert I ln 1/5 bus 3, 8200 BRUGGE Verenigde Vriendenkringen Financiën West-Vlaanderen p/a Koning Albert I ln 1/5 bus 3, 8200 BRUGGE Vriendenbond van Financiën Stafdienst P&O dienst Welzijn Kon. Albert II-laan 33 PB 8 1000 Brussel De verenigde

Nadere informatie

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen t pech s e d e i k k a j T e lente ontdekt d INLEIDING TJAKKIE LENTE Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Ontdekkingstocht voor gezinnen

Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen Tjakkie de specht ontdekt de herfst INLEIDING TJAKKIE HERFST Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen het

Nadere informatie

Doe locaties 50-dingenlijst

Doe locaties 50-dingenlijst Doe locaties 50-dingenlijst De 50-dingenlijst Er zijn 50 dingen in de natuur die je eigenlijk gedaan moet hebben voor je twaalfde. Hieronder vind je wat leuke locaties zijn voor elke activiteit. De websites

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

Kemmelbergwandelroute - Kemmel 9,4 km Dranouter- Kemmel- Wulvergem

Kemmelbergwandelroute - Kemmel 9,4 km Dranouter- Kemmel- Wulvergem Wandelroutes Kemmelbergwandelroute - Kemmel 9,4 km Dranouter- Kemmel- Wulvergem 1 Tweebergenwandelroute - Westouter 7,1 km Westouter 2 Flankrijkwandelpad-Loker 8 km Loker- Westouter 3 Kraters en Mijnenwandelroute

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

Ondanks de onheilspellende weerberichten, hielden we het droog!

Ondanks de onheilspellende weerberichten, hielden we het droog! HERFSTWANDELING 27 OKTOBER 2013 NATUURPUNT SPOUWEN SPOUWEN--AMELSDORP Mooie opkomst, een 25-tal deelnemers. Ondanks de onheilspellende weerberichten, hielden we het droog! De Bronnenwandeling 8.5 km. Stevige

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Aanbod Maand van het bos 2009

Aanbod Maand van het bos 2009 Aanbod Maand van het bos 2009 van 21 september tot 30 oktober voor het lager onderwijs IN DE KIJKER Bos vol geheimen. 4 tot 7 jaar van september t.e.m. december Hé Watt-je! 3 graad van december 2009 t.e.m.

Nadere informatie

Wandeling n 3 : Jenneret :

Wandeling n 3 : Jenneret : Wandeling n 3 : Jenneret : De wandeling van Jenneret nodigt de wandelaar uit op haar kronkelige wegen en laat hem mee genieten van de geografische en natuurlijke eigenaardigheden van deze streek. Twee

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland 4.5 km wandelen Hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken en zingende nachtegalen in het voorjaar. Dat is landgoed

Nadere informatie

do 03/01 Op stap tussen de ezels en pony s start om 14u nl di 05/03 Water-Lopen start om 14u 2,5u nl za 09/03 Landschapswandeling start om 14u nl

do 03/01 Op stap tussen de ezels en pony s start om 14u nl di 05/03 Water-Lopen start om 14u 2,5u nl za 09/03 Landschapswandeling start om 14u nl voorjaar do 03/01 Op stap tussen de ezels en pony s start om 14u nl Samen met de natuurgids ga je op zoek naar de grazers in het natuurgebied, leer je over het leven van deze prachtige dieren in het natuurgebied

Nadere informatie

Voel je ook de lentekriebels en heb je zin om er met je klas op uit te trekken?

Voel je ook de lentekriebels en heb je zin om er met je klas op uit te trekken? December 2010 - Januari 2011 Beste directeur, Beste leerkracht, Voel je ook de lentekriebels en heb je zin om er met je klas op uit te trekken? Het programma in bijlage biedt je alvast inspiratie voor

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie

Natuur en milieueducatie

Natuur en milieueducatie algemene informatie Natuur en milieueducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) Praktische info 09 210 32 72 NEC Waterrijk De lessen vinden plaats tijdens weekdagen in de voormiddag tussen

Nadere informatie

Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van

Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van sloten, beken en rivieren. Het waterschap meet hoeveel meststoffen

Nadere informatie

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander.

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. Waterlanders : op weg met Sam de salamander Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. 1 De kamsalamander... Hallo, Ik ben Sam, de salamander met

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

TIPS IN OMGEVING IEPER VOOR DE LEERKRACHT

TIPS IN OMGEVING IEPER VOOR DE LEERKRACHT TIPS IN OMGEVING IEPER VOOR DE LEERKRACHT LAGERE SCHOOL Naast een museumbezoek biedt de educatieve dienst ook wandelingen en workshops aan. Maar ook in de wijdere omgeving van het museum valt er heel wat

Nadere informatie

Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken:

Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken: Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken: La grande Virée biedt de buitengewone gelegenheid een nieuwe en oordeelkundige blik te werpen op de vele aantrekkelijke en betoverende aspecten van

Nadere informatie

De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds

De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds de juiste windrichting volgen. Hier en daar kun je

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Vredesklanken in een oorlogslandschap. Gidsbeurt op het Provinciaal Domein De Palingbeek. Eindwerk gidsen Westhoek 2012 / Syntra-West / JOHAN MAYEUR

Vredesklanken in een oorlogslandschap. Gidsbeurt op het Provinciaal Domein De Palingbeek. Eindwerk gidsen Westhoek 2012 / Syntra-West / JOHAN MAYEUR Vredesklanken in een oorlogslandschap Gidsbeurt op het Provinciaal Domein De Palingbeek Eindwerk gidsen Westhoek 2012 / Syntra-West / JOHAN MAYEUR VOORWOORD / Vredesklanken in een oorlogslandschap / Provinciaal

Nadere informatie

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Fietsroute Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Rondje Plofsluis Ontdek de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuiden van Utrecht. Deze fietsroute voert langs historische

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2018

natuurboekje van zomer 2018 natuurboekje van zomer 2018 HOI! DE DAS NOEMEN ZE ook wel: de panda van Nederland. Das en panda zijn natuurlijk heel verschillend. Maar allebei hebben ze een zwartwitte kop. Allebei zijn het roofdieren.

Nadere informatie

4. Toeristisch landschap

4. Toeristisch landschap 4. Toeristisch landschap 4.1 Tabel onderzoek toeristische bestemming 1.Toeristische aantrekkingsfactoren a. van natuurlijke oorsprong Elementen Bossen-zandberg-vennen-heide b. van menselijke oorsprong

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Heumen (km. 1,4) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (west) met 3 puntdeuren

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 1, 2 en 3 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de lente

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 1, 2 en 3 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de lente Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 1, 2 en 3 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de lente INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

De Dender ontspringt in... en mondt uit in de... in de stad... Deze stad dankt zijn naam hieraan.

De Dender ontspringt in... en mondt uit in de... in de stad... Deze stad dankt zijn naam hieraan. De Dender ontspringt in... en mondt uit in de... in de stad... Deze stad dankt zijn naam hieraan. Dit werkblad en volgend werkblad worden in de klas gemaakt, voor dat ze op stap gaan en de Dender van dichtbij

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz.

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz. Door: Oscar Zuethoff Groep 6b - Meneer Jos & Ingrid Februari 2008 Inhoud Inleiding blz. 3 Wat is een fossiel? blz. 4 Hoe fossielen ontstaan blz. 5 Fossielen van zacht weefsel blz. 6 Zeedieren blz. 7 De

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

Voorwoord Sneeuwklokjes

Voorwoord Sneeuwklokjes Voorwoord De winter is de periode waarin alles in de natuur stil lijkt te staan en tot rust komt. Maar zodra het weer iets warmer wordt, komen de eerste stinzeplanten al weer in bloei. Dat begint met de

Nadere informatie

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas Beestige Buren Voorbereiding in de klas Inhoud 1. Inleiding 2. Klauw, de grauwe klauwier 2.1 Een brief van Klauw 2.2 Paspoort van Klauw 3. De zomer- en winterburen van Klauw 3.1 Voorbereiding 3.2 Uitleg

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog. www.staatsbosbeheer.nl. De Hoge Berg. Het Oude Land van Texel. Wandelen. Fietsen

Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog. www.staatsbosbeheer.nl. De Hoge Berg. Het Oude Land van Texel. Wandelen. Fietsen Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen De Hoge Berg Het Oude Land van Texel Het Oude Land van Texel Vijftien meter rijst De Hoge Berg op boven

Nadere informatie

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken?

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken? De bodem doorgrond Wat? Voor Leeftijd wie? Duur: Prijs: begeleid actief atelier Basisonderwijs 2 uur 90 per groep van max. 20 lln. Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En

Nadere informatie

INFOTOPPER om op de hoogte te zijn

INFOTOPPER om op de hoogte te zijn INFOTOPPER om op de hoogte te zijn Interne informatiebrief voor vrijwilligers van Team Communicatie Noord-Brabant Nummer 28 31-7-2015 REDACTIE: TEAM COMMUNICATIE EN TEAM BC OISTERWIJK Ha vrijwilligers!

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

Dassensporen versie 23-09-2010

Dassensporen versie 23-09-2010 Dassensporen versie 23-09-2010 Deze hand-out is gemaakt ter begeleiding van een veldexcursie. Doel is het kunnen herkennen en duiden van dassensporen. Voor meer informatie over de biologie en ecologie

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM)

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) NOTA REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Hopper Jeugdverblijf

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 518575 Smallepad 5 Kazematten complex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 518577, 518576 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Complexomschrijving:

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Zomerwandeling Heimanshof

Zomerwandeling Heimanshof www.denhaag.nl/jaarprogramma Zomerwandeling Heimanshof Samenstelling Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Archeologie & natuur- en milieueducatie Prins Hendrikstraat 39 2518 HH Den Haag milieueducatie.po@denhaag.nl

Nadere informatie

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Deze wandeling, "porte Aïve" genoemd, is als het ware een speleologische uitstap : ze neemt u mee naar de rotsmeanders van de kalksteenrichel. Op

Nadere informatie

(Naar Antoine de Saint- Exupéry)

(Naar Antoine de Saint- Exupéry) (Naar Antoine de Saint- Exupéry) Tekst: Yvon Haan Toegevoegde teksten verteller: Pieter Kromhout Personages 1. Kleine prins 2. Piloot (de volgende personages kunnen dubbelrollen spelen) 3 Bloem 4. Koning

Nadere informatie

Schin, de Kluis, Kastelen Oost en Schaloen en de Keutenberg.

Schin, de Kluis, Kastelen Oost en Schaloen en de Keutenberg. Schin, de Kluis, Kastelen Oost en Schaloen en de Keutenberg. Zaterdag 31-5-2008. Wandeling naar Valkenburg en over de Keutenberg. Na het ontbijt stappen we om 10.15 uur op. We lopen nu de andere kant op

Nadere informatie

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst De schepping Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt op de scheppingsdagen (Gen. 1:1 2:3). Dit verhaal is één van de heilige verhalen. Het verhaal hoort tot de kernpresentatie. Christenen beleven

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude 8 + 9 september 2012 Vanaf dit punt had u voor 1759 uitzicht op de Hazerswoudse Plas, al het ingekleurde

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

GPS Wandeling Kootwijkerzand

GPS Wandeling Kootwijkerzand In deze folder vindt u de beschrijving van een gps route door het Kootwijkerzand, een prachtig stuifzandgebied in Kootwijk. Deze route is ontwikkeld door het IVN, een vereniging die zich inzet voor natuur-

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt Piscine Mai In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam 1000 piscines

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe Opdrachten thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: schaatsenrijders Groepje 2: beekprikken Groepje 3: schrijvertjes Groepje 4: bloedzuigers Groepje 5:

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling van sportieve aard door de belangrijke en bruuske hoogteverschillen, laat je terugkijken in de geschiedenis van deze regio van

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Beestige Buren. Naverwerking in de klas

Beestige Buren. Naverwerking in de klas Beestige Buren Naverwerking in de klas INHOUD 1. Kaartje aan Klauw 1.1 Voorbereiding 1.2 Uitleg 2. Inhoud van het spel 2.1 Deel 1: uitkijkposten in Vlasroterbeek 2.2 Deel 2: de buurtbewoners 2.3 Deel 3:

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

- Steekkaarten gemeente Ieper - IN DE GEMEENTE IEPER

- Steekkaarten gemeente Ieper - IN DE GEMEENTE IEPER - Steekkaarten gemeente Ieper - INVENTARIS GRONDVERSCHUIVINGEN IN DE GEMEENTE IEPER STEEKKAARTEN De gegevens in de steekkaarten worden enkel meegedeeld ter informatie. De auteurs bieden geen absolute zekerheid

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km BOETELERVELD ROUTE 4,3 km 20 17 Weten hoe een groot deel van Salland er tot eind 19e eeuw uitzag? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Ervaar rust, ruimte en openheid in dit enig overgebleven

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Bijen. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer

Bijen. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer Bijen groep 5 t/m 8 Deze leskist is een echte bijenkast. Hierin vind je o.a. foto-opdrachten die met behulp van allerlei materialen als honingraten en imkerattributen uitgevoerd kunnen worden. Er zijn

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Exodus WO II-fietsroute Lingezegen

Exodus WO II-fietsroute Lingezegen Exodus WO II-fietsroute Lingezegen 1 29 28 31 07 02 05 03 2 01 Fietsknooppunt Luisterkei Herdenkingskapel De Heuvel Schuttersput(paneel) Bevrijdingsbrug 1 Exodusmonument De Praets 2 Exodusmonument De Vleugel

Nadere informatie

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-312228 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad De Mient In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad De Mient De Mient was een

Nadere informatie

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6 Vakantielanden Het klimaat is in Zuid-Europa anders dan in Nederland. In de zomer is het er warm en droog, in de winter is het er ongeveer zoals zomers in Nederland.

Nadere informatie

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven.

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven. Wandelroute Fuut 4 km wandelen Welkom in natuurgebied Kleine Meer! Het Kleine Meer is in 2016 hersteld. Nu is dit ven met omringende heide, bossen en zandverstuivingen een belangrijk leefgebied voor bijzondere

Nadere informatie

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007 Maand van het Bos Ieper Heuvelland Poperinge Zonnebeke Mesen - Vleteren 24 september 26 oktober 2007 Speciaal voor de lagere scholen van Ieper wordt in de herfstperiode een Maand van het Bos PROGRAMMA

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond?

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond? Woordenschat les 8.1 Vervuilde grond? Afgraven en de afgraving Afgraven is de grond of aarde weghalen door te graven. De afgraving is de plaats waar de grond wordt weggenomen. Boren We boren een gat in

Nadere informatie

Vroeger, toen hier ijs lag...

Vroeger, toen hier ijs lag... Vroeger, toen hier ijs lag... Opdrachtenboekje bij het geologisch leerpad Datum Naam Boekje Geo-pad 1 Inleiding Vroeger, toen hier ijs lag De titel van dit opdrachtenboekje is niet voor niets gekozen.

Nadere informatie

Winterwandeling Heimanshof

Winterwandeling Heimanshof wwwdenhaagnl/jaarprogramma Winterwandeling Heimanshof Samenstelling Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Archeologie & natuur- en milieueducatie Prins Hendrikstraat 39 2518 HH Den Haag milieueducatiepo@denhaagnl

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN ROUTE 20 km 20 19 Welkom bij deze klimaatloop van Deventer-Colmschate naar Zutphen, speciaal gemaakt voor de klimaattop in oktober 2015 in Parijs om te kiezen voor een rechtvaardig

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL PARK MAASHORST Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL Een gebied met ongekende mogelijkheden In het Noorden van Uden, aan de rand van één van

Nadere informatie