Plan van Aanpak werkgroep Agenda 22 van de gemeente Eersel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan van Aanpak werkgroep Agenda 22 van de gemeente Eersel"

Transcriptie

1 Zet Statenlaan 4 Tel ABN-AMRO RX Tilburg Fax Kvk Midden-Brabant Postbus 271 info@zet-brabant.nl 5000 AG Tilburg Plan van Aanpak werkgroep Agenda 22 van de gemeente Eersel Op weg naar inclusief beleid voor de gemeente Eersel Zet

2 Samen werken aan een sociaal en cultureel sterk Brabant. Daar is het beleid van de provincie op gericht. Dat vraagt ruimte en respect voor elkaar en oog voor degenen die de aansluiting dreigen te missen. Zij verdienen ondersteuning bij het zelf aanpakken van hun problemen en het beter benutten van hun capaciteiten. We willen onze samenleving bijeen houden door een leefomgeving te creëren waarin iedereen zich thuis kan voelen. Dat doen we bijvoorbeeld door zorg voor jong en oud, het leefbaar houden van kleine kernen en het op peil houden van sociale en culturele voorzieningen. Het realiseren van deze doelen is een zaak van alle Brabanders, voor alle Brabanders. Want als ieder z'n plek vindt in onze provincie, wordt het leven voor iedereen aangenamer. Brabant voor iedereen. Colofon Plan van Aanpak werkgroep Agenda 22 van de gemeente Eersel is een uitgave van Stichting Zet (hierna te noemen Zet) Datum: 12 oktober 2012 Auteur: Mevrouw F. Meulendijks Referentie: frme-z t12 Zet Postbus AG Tilburg Telefoon: Website: Zet Overname van artikelen is toegestaan, mits voorzien van bronvermelding.

3 Inhoudsopgave Aanleiding Plan van aanpak Inleiding Toegankelijkheid Actiepunten voor Toegankelijkheid Werkgelegenheid Actiepunten voor Werkgelegenheid Bevorderen van bewustwording Actiepunten voor bevorderen van bewustwording Bewustwordingsacties door de werkgroep Agenda Bijlage: Overzicht met culturele en recreatieve voorzieningen en multifunctionele accommodaties...12

4

5 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel 1 12 Aanleiding De gemeente Eersel heeft inclusief beleid en daarmee Agenda 22 hoog op de agenda staan. Toegankelijkheid van openbare ruimte, openbare gebouwen, (openbaar) vervoer en werkgelegenheid zijn hierin de belangrijkste speerpunten. In november 2011 is er onder leiding van VCP een informatieavond voor ambtenaren, dorpsraden en het platform voor mensen met een beperking (PMB) gehouden over wat inclusief beleid inhoudt. Naar aanleiding van deze bijeenkomst is de werkgroep Agenda 22 samengesteld. Hieraan nemen platformleden, dorpsraden en ambtenaren deel. De werkgroep Agenda 22 heeft een plan van aanpak opgesteld om de ambtenaren en inwoners van de gemeente Eersel bewust te maken van het belang van een toegankelijke samenleving. Verwijderd:

6 2 12 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel

7 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel Plan van aanpak 1.1 Inleiding Op 25 juni 2012 heeft Zet bij de gemeente de quickscan gehandicaptenbeleid afgenomen. Deze quickscan is gebaseerd op Agenda 22 en heeft in kaart gebracht in hoeverre de gemeente Eersel gelijke kansen biedt aan mensen met een beperking. De leden van de werkgroep hebben aan mogen geven welke onderwerpen zij het belangrijkste vinden of waarvan zij vinden dat deze nog aandacht behoeven. Hieruit zijn drie onderwerpen gedestilleerd, waarvan zij vinden dat de gemeente Eersel mee aan de slag zou moeten, te weten toegankelijkheid, werkgelegenheid en het bevorderen van bewustwording. Dit betekent echter niet dat andere onderwerpen uit Agenda 22 geen aandacht behoeven. Deze komen mogelijk in een later stadium aan bod. De drie genoemde onderwerpen zijn uitgewerkt in een plan van aanpak.

8 4 12 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel 1.2 Toegankelijkheid Als het gaat om inclusief beleid en gelijke kansen voor iedereen dan is toegankelijkheid een van de sleutelwoorden. Agenda 22 heeft er één standaardregel aan gewijd, maar het thema komt ook terug bij andere regels, zoals bijvoorbeeld sport en (sociaal)cultuur. Allereerst gaat het hierbij om de fysieke toegankelijkheid van openbare gemeentelijke gebouwen en de openbare ruimte. Hierbij is niet alleen het gemeentehuis van belang, maar ook de bibliotheek, de sport- en multifunctionele accommodaties, de culturele en recreatieve voorzieningen. Een veel gehoord aandachtspunt tijdens de brainstormsessies is de toegankelijkheid van een aantal recent gebouwde multifunctionele accommodaties en gemeenschapshuizen in de verschillende kernen, zoals de Smis in Duizel en de Rosdoek in Wintelre. Ondanks de nieuwbouw zijn er, voor wat betreft de toegankelijkheid, nog wel wat verbeteringen aan de brengen. Als toegankelijkheidsnorm is het bouwbesluit gehanteerd. Het bouwbesluit voorziet echter beperkt in een optimale toegankelijkheid. Daarnaast spelen budgettaire keuzes ook een rol bij het niet (kunnen) optimaliseren van de toegankelijkheid. Voor de zomer is er in het kader van het Sportplan Brabant Toegankelijk een start gemaakt met het in kaart brengen van de toegankelijkheid van de gemeentelijke sportaccommodaties in de gemeente Eersel. De werkgroep is er over te spreken, dat de informatie over de toegankelijkheid van de sportaccommodaties beschikbaar is. Zij is echter van mening dat ook de toegankelijkheid van de overige openbare gemeentelijke accommodaties in kaart gebracht zouden moeten worden. Ook de toegankelijkheid van particuliere gebouwen met een maatschappelijke functie is van belang. Hier wordt in de paragraaf over bewustwording nader op in gegaan. Naast aandacht voor de fysieke toegankelijkheid van (gemeentelijke) gebouwen is ook aandacht nodig voor de toegankelijkheid van de infrastructuur. Bij herinrichting en groot onderhoud moet hier rekening mee gehouden worden Actiepunten voor Toegankelijkheid Breng de toegankelijkheid van gemeentelijke voorzieningen en accommodaties in kaart (zie bijlage voor een overzicht). Vraag bij nieuw- of verbouwplannen van (gemeentelijke) voorzieningen Zet- Open om bouwkundig advies om de toegankelijkheid te optimaliseren. Hanteer voor het optimaliseren van de toegankelijkheid het Handboek voor Toegankelijkheid als streefniveau. Reserveer in de budgetten middelen om bij nieuw- en verbouwplannen een optimale toegankelijkheid te kunnen waarborgen. Neem bij herinrichting of groot onderhoud van de infrastructuur in de werkprocessen van de gemeente (team uitvoering en beheer) op dat het ontwerp wordt bekeken door het PMB.

9 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel 5 12

10 6 12 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel 1.3 Werkgelegenheid De gemeente Eersel heeft verschillende mensen met een beperking in dienst. Daarnaast huurt zij medewerkers van de Sociale Werkvoorziening in voor de kantine- en schoonmaakwerkzaamheden. De gemeente kan hiermee een voorbeeldfunctie vervullen voor andere werkgevers uit de gemeente Eersel, maar zij draagt dit tot op heden nog onvoldoende uit. Daarnaast speelt de gemeente geen actieve rol als het gaat om het stimuleren van ondernemers om mensen met een beperking in dienst te nemen. De werkgroep Agenda 22 is van mening dat de gemeente Eersel hierin meer haar verantwoordelijkheid moet nemen Actiepunten voor Werkgelegenheid Volg nauwgezet de landelijke en regionale ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid. Bekijk op welke momenten burgers en werkgevers hierover geïnformeerd kunnen worden. Houd in de veranderende regelgeving rondom werkgelegenheid rekening met mensen met een beperking. Leidt mensen die al enige tijd werkzoekend zijn toe naar vrijwilligerswerk (samenwerking ISD De Kempen en steunpunt vrijwilligerswerk gemeente Eersel).

11 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel Bevorderen van bewustwording Gelijke kansen voor mensen met een beperking is een verantwoordelijkheid van alle inwoners, ondernemers en ambtenaren van de gemeente Eersel. Bij iedereen moet het belang hiervan tussen de oren komen te zitten. Uit de quickscan gehandicaptenbeleid kwam naar voren dat bij veel gemeenteambtenaren de gelijke kansen voor mensen met een beperking al wel tussen de oren zit. Helaas is het nog niet overal opgenomen in het beleid óf wordt hierop niet gehandhaafd. Hier heeft de gemeente nog een slag te maken. Ondernemers moeten er van doordrongen worden dat investeren in toegankelijkheid niet alleen geld kost, maar dat het ook geld oplevert. Argumenten om hen te overtuigen zijn er voldoende: mensen met een beperking komen meestal niet alleen, maar met een gezelschap. Wanneer een ondernemer niet toegankelijk is, loopt hij de inkomsten van het hele gezelschap mis. Daarnaast speelt ook de vergrijzing een rol. Steeds meer ouderen worden geconfronteerd met een beperking. Door op toegankelijkheid in te spelen, behoudt de ondernemer ook zijn ouder wordende klantgroep. Maar ook burgers hebben een aandeel in het creëren van gelijke kansen voor mensen met een beperking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stallen van fietsen in de looproute of op de geleidelijnen, of parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. Zij zijn zich echter vaak niet bewust van wat hun acties te weeg brengen of voor belemmeringen opleveren. In het kader van de maatschappelijke stages hebben leerlingen van het Rythovius college in Eersel het afgelopen jaar gebouwen getoetst op toegankelijkheid Actiepunten voor bevorderen van bewustwording Neem in de Welzijnwijzer iedere uitgave een item op over toegankelijkheid om burgers bewust te maken van het belang van toegankelijkheid. Suggestie hiervoor kunnen zijn: - Seizoensafhankelijke voorbeelden: het belang van snoeien van overhangende takken, bladvrij en sneeuwvrij maken van stoepen - Ondernemers die zich positief inzetten voor toegankelijkheid - Burgers die een goed initiatief hebben genomen - Aandacht vestigen op meld- en herstellijn Organiseer ieder jaar in de Week van de Toegankelijkheid een activiteit om burgers te attenderen op toegankelijkheid. In het format voor het collegevoorstel en raadsvoorstel wordt toegankelijkheid als aandachtspunt opgenomen, zodat alle medewerkers vooraf gedwongen worden om hier over na te denken. Organiseer een informatieavond voor ondernemers over OmZetXL, een instrument waarmee berekend kan worden wat het investeren in toegankelijkheid kost, wat deze investering oplevert en hoe snel de investering is terugverdiend.

12 8 12 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel Biedt eigenaren van niet gemeentelijke voorzieningen met een maatschappelijke functie de mogelijkheid om hun toegankelijkheid in kaart te laten brengen, zodat zij zich bewust worden van de mogelijkheden voor het verbeteren van hun toegankelijkheid. Hierbij valt te denken aan gezondheidscentra, fysiotherapeuten, tandartsen en apotheken. Organiseer trainingen voor het personeel op het gebied van bejegening en problemen waar mensen met een beperking mee te maken hebben.

13 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel 9 12

14 10 12 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel 2 Bewustwordingsacties door de werkgroep Agenda 22 De werkgroep Agenda 22 organiseert in iedere kern een bewustwordingsactiviteit of brengt inclusief beleid onder de aandacht bij een reguliere activiteit. Dorpsraad Steensel Tijdens Stexpo in het weekend van 17 en 18 november heeft iemand van het PMB een stand bemannen en inclusief beleid onder de aandacht gebracht. Dorpsraad Wintelre In Wintelre is tijdens de kerstmarkt in december een stand bemand door mensen van het PMB om op deze manier inclusief beleid onder de aandacht te brengen. Gezamenlijke actie: In januari of februari 2013 zullen in de gemeente Eersel groene kaarten worden uitgedeeld om burgers, ondernemers en ambtenaren van de gemeente Eersel te belonen voor hun positieve inzet voor toegankelijkheid.

15 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel 11 12

16 12 12 Plan van aanpak werkgroep Agenda 22 gemeente Eersel Bijlage: Overzicht met culturele en recreatieve voorzieningen en multifunctionele accommodaties (gemeentelijke gebouwen) Jeugdaccommodaties Blokhut Duizel (scouting) Blokhut Steensel (scouting) Jeugdhuis de Klink Jeugdhuis de Spil Blokhut I de Zwerm (scouting) Blokhut II de Zwerm (scouting) Jongerencentrum JAM / de Shelter Gemeenschapshuizen SCC De muzenval Gemeenschapshuis De Leenhoef (in 2013 MFA Knegsel) Gemeenschapshuis D n Boogerd Gemeenschapshuis de Höllekes Multifunctionele accommodaties (MFA s) MFA De Rosdoek MFA Duizel Overig Gemeentehuis Gymzaal Duizel Gymzaal Steensel Sporthal de Ladder Scholen en gildegebouwen zijn niet in dit overzicht opgenomen. Dat geldt ook voor de sportaccommodaties die al meegenomen zijn bij de toegankelijkheidscheck uitgevoerd door Stichting Zet.

Op weg naar 2015 Plan PMB gemeente Eersel

Op weg naar 2015 Plan PMB gemeente Eersel Op weg naar 2015 Plan PMB gemeente Eersel 2013-2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Doelen... 3 3. Voor wie: doelgroepen... 3 4. Wat te doen... 3 Het bevorderen van de toegankelijkheid... 3 Invloed

Nadere informatie

BrabantZetOpenPrijs 2011

BrabantZetOpenPrijs 2011 Zet Spoorlaan 460 Postbus 271 info@zet-brabant.nl 5038 CH Tilburg 5000 AG Tilburg www.zet-brabant.nl Statenlaan 4 Tel 013 54 41 440 ABN-AMRO 46.90.68.620 5042 RX Tilburg Fax 013 54 40 605 Kvk Midden-Brabant

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel

Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel 2015-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Evaluatie 2013 en 2014... 3 3. Doelen... 4 4. Voor wie: Doelgroepen... 4 5. Wat doen we?... 5 6. Hoe doen we dat?...

Nadere informatie

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland de Agenda van Brabant kansen voor het platteland Inleiding In deze korte notitie reikt de vereniging kleine kernen noord-brabant u handvatten aan die de agenda voor de toekomst positief kunnen beïnvloeden.

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Stimuland Vilsterseweg 11 7734 PD Vilsteren Tel (0529) 47 81 80 Fax (0529) 45 20 02 info@stimuland.nl www.stimuland.nl ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Eindrapportage

Nadere informatie

Subsidieprogramma 2018 tot en met 2021 gemeente Eersel

Subsidieprogramma 2018 tot en met 2021 gemeente Eersel Subsidieprogramma 2018 tot en met 2021 gemeente Eersel Vastgesteld op 28 november 2017 1 17.14061 Inhoudsopgave Stichting Dorpshuis De Smis... 3 Stichting Gemeenschapshuis De Höllekes... 5 Gemeenschapshuis

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Quickscan Inclusief beleid

Quickscan Inclusief beleid Quickscan Inclusief beleid KAFT Op weg naar inclusief beleid voor mensen met een beperking Q1 Rapportage Gebaseerd op het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking Wij zijn Zet. Wij werken

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 3 mei 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 3 mei 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 3 mei 2011 Steller : Jankees Salverda Telefoonnummer: (0343) 565681 E-mailadres : j.c.salverda@heuvelrug.nl Onderwerp : Voortgang ontwikkelingen exploitatie en beheer

Nadere informatie

OPWEGNAARINCLUSIEFBELEIDVOORMENSENMETEEN BEPERKING. UitvoeringmotieInclusieagenda 16november2016

OPWEGNAARINCLUSIEFBELEIDVOORMENSENMETEEN BEPERKING. UitvoeringmotieInclusieagenda 16november2016 OPWEGNAARINCLUSIEFBELEIDVOORMENSENMETEEN BEPERKING UitvoeringmotieInclusieagenda 16november2016 Mei2017 Inhoud I. ACHTERGROND... 2 I. AANLEIDING: WAAROM IS DIT PLAN OPGESTELD?... 2 II. OPBOUW PLAN VAN

Nadere informatie

Zorgsteunpunt Heusden

Zorgsteunpunt Heusden Zorgsteunpunt Heusden Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorgsteunpunt Heusden Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van

Nadere informatie

INWONERSPANEL EERSEL PEILING TOEKOMSTVISIE

INWONERSPANEL EERSEL PEILING TOEKOMSTVISIE INWONERSPANEL EERSEL PEILING 1 2017 TOEKOMSTVISIE Gemeente Eersel Januari 2016 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

WELKOM. Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014

WELKOM. Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014 WELKOM Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014 Agenda Bedrijven in Beweging Fact-sheet Medewerkers in Beweging Platform Weert in Beweging Werkgroep Bedrijven in Beweging Rol werkgever, ondernemer!

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Agenda Van realiseren naar optimaliseren: een nieuwe koers in het accommodatiebeleid

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De publieke sector is een zeer grote werkgever en heeft dus ook grote invloed op duurzaamheids- en arbeidsmarktvraagstukken.

Nadere informatie

Samenhang Eindhoven Airport en sociaaleconomische indicatoren gemeente Eersel

Samenhang Eindhoven Airport en sociaaleconomische indicatoren gemeente Eersel Samenhang Eindhoven Airport en sociaaleconomische indicatoren gemeente Eersel De gemeente Eersel volgt als buurgemeente en grootste overlastgemeente de ontwikkeling van Eindhoven Airport op de voet. Diverse

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Zorg om het Dorp Mariahout

Zorg om het Dorp Mariahout Zorg om het Dorp Mariahout Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorg om het Dorp Mariahout Inleiding Bij het uitwerken van het opzetten van een koepel Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort

Nadere informatie

Verordening Individuele Voorzieningen. Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem

Verordening Individuele Voorzieningen. Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem Verordening Individuele Voorzieningen Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem Onderzoek en Statistiek Haarlem, november 2009 1 Colofon Opdrachtgever: Samensteller: Gemeente Haarlem Programmabureau

Nadere informatie

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen.

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. Samenvatting Eén van de actiepunten uit BEN 2040 is het is ondersteuning

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Thijplein KM Rossum Tel

Thijplein KM Rossum Tel Thijplein 1 7596 KM Rossum Tel. 0541-625824 www.kulturhus-de-cocer.nl Inhoud 1. Het Kulturhus.... 2 1.1. Doelstelling... 2 1.2. Organisatie... 2 1.3. Huisvesting... 2 1.4. Beheer en openingstijden... 2

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

INWONERSPANEL CUIJK PEILING LAND VAN CUIJK

INWONERSPANEL CUIJK PEILING LAND VAN CUIJK INWONERSPANEL CUIJK PEILING 2 2015 LAND VAN CUIJK Gemeente Cuijk Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond. Urmond 3 december 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond. Urmond 3 december 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond Urmond 3 december 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Urmond 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid 15-^2014 Mail van Gemeente Elburg - Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Mark Molenaar

Nadere informatie

Samenvatting inventarisatie door Werkgroep Wintelre ketenzorg in Wintelre en plan van aanpak

Samenvatting inventarisatie door Werkgroep Wintelre ketenzorg in Wintelre en plan van aanpak Samenvatting inventarisatie door Werkgroep Wintelre ketenzorg in Wintelre en plan van aanpak Uit de inventarisatie komen de volgende items naar voren waarvan de werkgroep vindt dat in de komende in Wintelre

Nadere informatie

Waarstaatjegemeente.nl Burgerrollen

Waarstaatjegemeente.nl Burgerrollen Waarstaatjegemeente.nl Burgerrollen Staat op maat Eersel ajaar 2014 Extra vragen + vergelijking kernen + vergelijking 2010 & 2012 & 2014 Colofon Het PO heeft dit onderzoek verricht in opdracht van gemeente

Nadere informatie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie 1. Inleiding In september 2011 heeft de gemeenteraad van Velsen uitgangspunten op het gebied van millenniumdoelstellingen

Nadere informatie

Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA)

Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) Inleiding In het integraal dorpsontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Waarom is het fijn wonen in Lierop en waarom moet Lierop leefbaar blijven?

Waarom is het fijn wonen in Lierop en waarom moet Lierop leefbaar blijven? Werkgroep Wonen Waarom is het fijn wonen in Lierop en waarom moet Lierop leefbaar blijven? Wonen in de natuur, in bosrijke- en heide-omgeving Wonen nabij grotere dorpen en steden, meteen goede busverbinding

Nadere informatie

JAARPLAN 2018/

JAARPLAN 2018/ JAARPLAN 2018/2019 4-7-2018 JAARPLAN 2018/2019 SRGO biedt bewegingsruimte. Dat doet de stichting niet uitsluitend in het aanbieden en faciliteren van accommodaties. Bewegingsruimte biedt SRGO ook steeds

Nadere informatie

WERKPLAN. Onbeperkt Oost

WERKPLAN. Onbeperkt Oost WERKPLAN Onbeperkt Oost 2015 Onbeperkt Oost p/a Timorplein 8 1094 CB Amsterdam September 2014 Met dit werkplan en deze begroting vraagt de vereniging Onbeperkt Oost een subsidie aan voor het jaar 2015.

Nadere informatie

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Programma 1. Introductie 2. Doel en uitgangspunt 3. Opties in werkwijze

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2011 Agenda nr: Onderwerp: Mijn dorpskern, onze toekomst! Een onderzoek naar de uitbreiding van de exploitatiemogelijkheden van de gemeenschapshuizen in Valkenburg

Nadere informatie

Speerpunten 2016 e.v. Stichting Dorpsraad Keldonk

Speerpunten 2016 e.v. Stichting Dorpsraad Keldonk Stichting Dorpsraad Keldonk Datum : 18 februari 2016 Index 1. Doel 2. Aanleiding 3. Leefbaarheid Keldonk en Bouwen 4. Infrastructuur 5. Glasvezel 6. Festiviteiten Keldonk 1. Doel Dit document beschrijft

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016

Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016 Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016 Inhoud presentatie Waar is Weerselo mee bezig in het centrum? Waar heeft dat toe geleid? Wat heeft de inloopbijeenkomst ons geleerd? Hoe

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Voor u ligt de beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'. Dit betreft een tijdelijke beleidsregel voor de periode 2014 en 2015, tot de aanvang

Nadere informatie

INWONERSPANEL MILL EN SINT HUBERT PEILING LAND VAN CUIJK

INWONERSPANEL MILL EN SINT HUBERT PEILING LAND VAN CUIJK INWONERSPANEL MILL EN SINT HUBERT PEILING 2 2015 LAND VAN CUIJK Gemeente Mill en Sint Hubert Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

INWONERSPANEL GRAVE PEILING LAND VAN CUIJK

INWONERSPANEL GRAVE PEILING LAND VAN CUIJK INWONERSPANEL GRAVE PEILING 2 2015 LAND VAN CUIJK Gemeente Grave Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Takenpakket met betrekking tot maatschappelijke doelen

Takenpakket met betrekking tot maatschappelijke doelen Maatschappelijke dienstverlener Takenpakket met betrekking tot maatschappelijke doelen Wettelijke gemeentelijke taak Type verantwoordelijkheid gemeenten Wet uitvoering ONDERWIJS Voor- en vroegschoolse

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Tijdelijke ondersteuning exploitatie kerk en gymzaal in Spoordonk

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking

Nadere informatie

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Drs. Sj. Cox PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant

Nadere informatie

Resultaten Enquête pinautomaat Knegsel Maandag 4 januari 2016

Resultaten Enquête pinautomaat Knegsel Maandag 4 januari 2016 Resultaten Enquête pinautomaat Knegsel Maandag 4 januari 2016 Op basis van frequente signalen over het missen van de pinautomaat vanuit de Knegselse gemeenschap heeft de Leefbaarheidsgroep besloten eind

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Implementatie plan VN-Verdrag mensen met een beperking van de Wmo Advies Raad De Bilt

Implementatie plan VN-Verdrag mensen met een beperking van de Wmo Advies Raad De Bilt Implementatie plan VN-Verdrag mensen met een beperking van de Wmo Advies Raad De Bilt Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een beperking in Nederland. Dit VN-Verdrag

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

Kansen pakken! Integraal accommodatiebeleid gemeente Zundert. Rijsbergen. 29 oktober ICSadviseurs

Kansen pakken! Integraal accommodatiebeleid gemeente Zundert. Rijsbergen. 29 oktober ICSadviseurs Kansen pakken! Integraal accommodatiebeleid gemeente Zundert Rijsbergen 29 oktober 2009 ICSadviseurs Doelstelling bijeenkomst Rijsbergen 1. Waarom een accommodatiebeleid voor de gemeente? 2. Wat gaan

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Zorgcoöperatie Hoogeloon. Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant

Zorgcoöperatie Hoogeloon. Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant December 2011 Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van een zestal

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvergadering van 10 november 2015 Agendanummer Onderwerp: Plan van aanpak Verenigingsgebouw Tintestein Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d.

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. 30 januari 2013 Goedenavond Burgemeester en leden van de politiek in de gemeente

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT Verbinden, verjongen, verbreden 1. INLEIDING Bij ons aantreden als nieuw bestuur vorig jaar hebben drie speerpunten gekozenen: verbinden, verjongen, en verbreden. We hebben

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Initiatief voorstel 17R071 Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Ronde Tafel : Nog in te plannen Debat : Nog in te plannen Raadsvergadering : Nog in te plannen Informatie bij : Ans

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

HET LEIDERDORPPANEL OVER...

HET LEIDERDORPPANEL OVER... HET LEIDERDORPPANEL OVER... Resultaten peiling 13: Meedenken en meedoen in de openbare ruimte april 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 13 e peiling met het burgerpanel van

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar!

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar! Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011 Aanpakken Maar! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. RONDETAFELGESPREKKEN 2.1 Algemene uitkomsten van de rondetafelgesprekken 2.2 Aanbevelingen professor Meijs

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Openbare Jaarvergadering Dorpsraad Wouw 23 november 2017 Omgevingswet Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Bert van Kesteren, lid werkgroep DNA van Wouw Omgevingswet De nieuwe Omgevingswet treedt

Nadere informatie

30 oktober 2013. Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay)

30 oktober 2013. Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay) 30 oktober 2013 Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay) Inhoudsopgave blz 1. 2. 3. Achtergrond 3 Doelgroep van beleid 3 Huisvestingsmogelijkheden binnen het beleid 3 3.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Programma. 25 oktober

Programma. 25 oktober 25 oktober 2017 1 Programma Welkom dorpsraad Wil Princen Toespraak wethouder Frank den Brok Presentatie en vragenstellen diverse ambtenaren gemeente Oss Pauze Peiling van draagvlak voor scenario s 25 oktober

Nadere informatie

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties in de architectenbranche QUICKSCAN mei 2013 Inhoud Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties 3 Resultaten 6 Bureau-intermediair I Persoonlijk urenbudget 6 Keuzebepalingen

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Stein 19 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Stein 19 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein Stein 19 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Stein 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen.

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Verslag bewonersavond 9 maart Opening wethouder van der Donk Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Van der Donk licht

Nadere informatie

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Bijeenkomst 1 november 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 1 november 2016 1 Gemeente Oss: Gert-Jan van der Flier Peggy Mulderij Sjoerd Naus 1 november 2016 2 Uitvoering

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 28-08-2017 - Voorburg Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Aan de werksessie op 28 augustus 2017 deden ongeveer 20 inwoners mee. De bijeenkomst vond

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

Leren en werken voor álle kinderen en jongeren

Leren en werken voor álle kinderen en jongeren ONDERWIJS ARBEID SOCIAAL FINANCIËN ONDERSTEUNING SECTOR Hoe kunnen wij organiseren dat álle kinderen en jongeren kunnen leren en werken? ONDERWIJS ARBEID SOCIAAL FINANCIËN ONDERSTEUNING SECTOR Hoe kunnen

Nadere informatie

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 Doel: gezamenlijk knelpunten oplossen Datum: 16 maart 2017 Locatie: De Buitengaander Bijeenkomst Westerhovens verenigingsleven 2017 Inleiding In 2016 zijn

Nadere informatie

Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen. voor bibliotheken

Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen. voor bibliotheken Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen voor bibliotheken Breng vraag en aanbod bij elkaar en help laaggeletterden vooruit Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterde volwassenen (16-65 jaar).

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Vereniging Onbeperkt Oost

Jaarverslag 2014. Vereniging Onbeperkt Oost Jaarverslag 2014 Vereniging Onbeperkt Oost COLOFON Vereniging Onbeperkt Oost Timorplein 8 1094 CB Amsterdam 020 6933059 info@onbeperktoost.nl www.onbeperktoost.nl www.facebook.com/onbeperktoost februari

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

1 ũ FEB Gemeente r Bergen op Zoom. Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad. Geachte leden en duoburgerleden,

1 ũ FEB Gemeente r Bergen op Zoom. Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad. Geachte leden en duoburgerleden, ī Gemeente r Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Ons kenmerk Beh. door Afdeling monitoring inzake SROI U16-062116 A.A. Raphaela

Nadere informatie

Onderwerp: Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid

Onderwerp: Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Page 1 of 4 Willy Schadenberg Van: Mark Molenaar [m.molenaar@nov.nl] Verzonden: donderdag 15 mei 2014 11:07 1 4. 0 6 4 7 5 2 * Onderwerp: Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

In Bergeijk heel gewoon, maar daardoor niet minder bijzonder

In Bergeijk heel gewoon, maar daardoor niet minder bijzonder Doe-democratie In Bergeijk heel gewoon, maar daardoor niet minder bijzonder Wethouder Frank van der Meijden Gemeente Bergeijk Bergeijk, 100 km2 groen en gastvrij Grensgemeente 18.000 inwoners, verspreid

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Ratificatie VN-verdrag 2006a

Ratificatie VN-verdrag 2006a Ratificatie VN-verdrag 2006a Op 13 december 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap aangenomen. Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland dit Verdrag.

Nadere informatie