Voetreflexologie. 1 Voetreflexologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voetreflexologie. 1 Voetreflexologie"

Transcriptie

1 1 Voetreflexologie Voetreflexologie

2 2 Voetreflexologie Reflexzone Therapie klik hier voor een filmpje Reflexzone Therapie is een eeuwen oude therapeutische behandeling, die in veel culturen gebruikt werd en wordt om de gezondheid optimaal te houden. Het is een therapeutisch systeem waarbij de voeten en ook handen, diep gemasseerd worden zonder de pijngrens te overschrijden! Reflexologie is waarschijnlijk ontstaan in China, 3000 jaar voor Christus. Het werd in China veelal in combinatie met accupunctuur gebruikt. Maar ook in Egypte zijn er inscripties gevonden van 2500 jaar voor Christus, die op reflexzone therapie wezen. In reflexzone therapie gaan we ervan uit dat het lichaam is verdeeld in tien verticale energie banen, de zogenaamde energielijnen. Deze lijnen hebben dus niks met accupunctuur of meridianen te maken. Je kunt je voorstellen, dat als schoenen te strak zitten, je hierdoor problemen kunt krijgen met die speciale energielijn. Dit kan dus wel degelijk effect op je gezondheid hebben!

3 3 Voetreflexologie Ook bijvoorbeeld ingegroeide nagels, likdoorns en een te lang durende voetschimmel, kunnen wel degelijk effect hebben op je algehele gezondheid. Door deze reflexzone therapie toe te passen worden blokkades op geheven. Dus de behandeling werkt niet alleen preventief, het is ook zeer effectief bij algehele gezondheidsproblemen. Het kan dus gebeuren dat je lichaam op de behandeling een reactie laat zien. Bijvoorbeeld vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn etc. Dit hoeft natuurlijk niet altijd te gebeuren. Vertel je cliënt voor de behandeling, dat het mogelijk is dat er een reactie op de voetreflex volgt! Mocht dit gebeuren, dan is dit een teken dat het lichaam de blokkades opheft en een zelfgenezingsproces heeft ingezet. Het is in zo een geval raadzaam de behandeling zes weken, wekelijks te herhalen. Een voetreflex is namelijk zes tot zeven dagen werkzaam en door de behandeling dus wekelijks te herhalen, zal het lichaam de blokkades effectief kunnen oplossen. Reflexzone Therapie is een Holistische therapie, waarbij lichaam en geest in evenwicht worden gebracht. De chi of qi (Chinees voor levensenergie) zal zonder blokkades door het gehele lichaam kunnen stromen.

4 4 Voetreflexologie Daarbij is een goede voetreflex massage heerlijk om te ondergaan! Laat degene die de behandeling ondergaat comfortabel liggen, natuurlijk hoeven alleen de voeten ontbloot te worden. Zorg ervoor dat de persoon geen knellende, strak zittende kleding aan heeft. De energie kan op deze manier optimaal stromen. De persoon moet heerlijk, ontspannen kunnen liggen of zitten. ( het zitten, ook het liefst in een lig houding.) Het is verstanding om jezelf voor de behandeling die je geeft, af te schermen, zodat je geen negatieve energie van de cliënt overneemt. Dit houdt in dat je jezelf beschermt tegen het eventueel opnemen van foute energie van Je zult bemerken dat als je niet goed afgeschermd bent, je na een behandeling te hebben gegeven, moe kunt zijn. Alsof je energie is leeg gezogen. Je kunt zelfs hoofdpijn of andere ongemakken ondervinden. Het is dus belangrijk dat je deze oefening doet voor je gaat masseren. Dit kun je doen op de volgende manier.

5 5 Voetreflexologie Oefening afschermen Doe deze oefening staand. Adem een paar keer diep, maar rustig in en uit. Een buikademhaling. Laat de uitademing langer duren dan de inademing. Adem in vier á vijf tellen, houd je adem twee tellen vast en adem rustig uit, vijf á zes tellen. Visualiseer nu dat je voeten met de grond verbonden zijn. Je kunt je inbeelden dat je een boom bent en je voeten zijn de wortels. Voel de aarde energie door je voeten ophoog stromen en je vullen met energie. Visualiseer een gouden laag om jezelf heen, een beschermlaag waar geen negatieve energie door kan dringen. Niemand of niets kan door deze laag heendringen. Niets of niemand kan jou energie nemen, je geeft alleen de energie die je wilt geven. Dit is slechts één methode, er zijn verschillende methodes om dit te doen.

6 6 Voetreflexologie Contra indicaties : wanneer mag er géén reflexzone therapie gegeven worden? De voetreflex mag nooit en te nimmer pijn doen! Vraag altijd toestemming van een arts of ervaren voetreflexoloog voordat je iemand met trombose, diabetes, kanker, spataders of ontstoken aders behandeld! Behandel geen mensen met een besmettelijke ziekte of infecties. (dus ook niet bij griep) Behandel geen zwangere vrouwen. Er zijn namelijk reflexpunten die een miskraam kunnen veroorzaken! Stel nooit diagnoses. Wij zijn geen arts en zijn hier dus niet toe bevoegd!

7 7 Voetreflexologie »» 20 «« »» «« »» 28 3 «« »»» «« Nieren 2 Bijnieren 3 Urineleiders 4 Blaas 5 Schedeldak 6 Slaap 7 Grote hersenen 8 Hypofyse 9 Kleine hersenen 10 Hersenstam 11 Nek 12 Voorhoofdsholte n 13 Ogen 14 Oren 15 Bijschildklier 16 Schildklier 17 Schouders 18 Longen en bronchiën 19 Lever 20 Hart 21 Gal 22 Milt 23 Zonnevlecht/ middenrif 24 Maag 25Pancreas, alvleesklier 26 Twaalfvingerige darm 27 Dikke darm 28 Dunne darm 29 Ischias 30 Geslachtsklieren/ endocriene klieren.

8 8 Voetreflexologie Binnenkant voet 31 Baarmoeder/prostaat 32 Schede/ penis urineleiders 33 Blaas 34 Wervelkolom 35 Lymfpunt onderlichaam 36 Lieskanaal lymfeklieren eileiders 37 algehele ontspanning

9 9 Voetreflexologie Buitenkant voet 38 Eierstokken/ teelballen 39 Smeerpunten v d schouders 40 Boven onderarm, pols en hand 41 HUIF: Voet, knie, elleboog, knieschijf, alle smeerpunten voor de gewrichten. 42 Heup/ bekken 43 lymfepunten onderlichaam 44 algehele ontspanning

10 10 Voetreflexologie Bovenkant voet 45 Neus 46 Bovenkaak 47 onderkaak 48 Amandelen 49 Lymfepunten bovenlichaam 50 Strottenhoofd/ keelholte 51 Schoudergordel 52 Evenwichtsorgaan 53 Borst/ ribbenkast 54 Bloedsomloop

11 11 Voetreflexologie We wassen onze handen en we vragen degene die we masseren, de voeten te reinigen. We desinfecteren de voeten en de tenen ( hiervoor zijn desinfecterende sprays te koop ). We kijken de voeten na op eventuele likdoorns, ingegroeide nagels en / of eventuele schimmels. Bij schimmel kunt u beter niet masseren, u beveelt dan een crème aan tegen voetschimmel. (bij apotheek te koop). Als u bij een voetschimmel zou masseren loopt u de kans de schimmel over te nemen! Zwemmers eczeem is namelijk besmettelijk. U vraagt degene die u gaat masseren of ze zwanger is of denkt te (kunnen) zijn. Zwangerschap is een contra indicatie! U mag dus een zwangere vrouw geen voetreflex geven, omdat er vroegtijdige weeën kunnen worden opgewekt! Vraag ook naar de bovengenoemde ziekten! Kijk en vraag of uw cliënt (zo noemen we van nu af aan degene die de massage ondergaat, voor het gemak) lekker ligt. Als iemand een langere tijd stil ligt, krijgt hij/zij het sneller koud dan degene die bezig is. Dus mocht dit nodig zijn, bedek je cliënt dan met een deken. De beste houding voor de cliënt is liggend. Doordat het lichaam gestrekt is, is er een optimale doorbloeding en

12 12 Voetreflexologie energiestroom mogelijk, zodoende heeft de voetreflex de optimale werking. Het is ook het prettigste voor je cliënt te liggen, omdat het vaak gebeurt dat je cliënt heerlijk zal wegdromen! 1 Los maken van de voeten We beginnen met het los maken van de linkervoet van de cliënt, dus voor ons de voet die rechts voor ons ligt. Het losmaken van de voeten doen we zonder olie te gebruiken. Neem de hiel van de voet in je hand en met je andere hand pak je de bovenkant van de voet vast. Draai nu cirkels linksom en daarna rechtsom. Het spreekt voor zich, dat je aanvoelt hoever je deze beweging kunt maken en niets forceert. De massage moet voor je cliënt te allen tijde prettig aanvoelen en geen pijn doen.

13 13 Voetreflexologie 2 Neem nu de bal van de voet in je ene hand en de enkel van je cliënt in de andere hand. Buig de voet naar je cliënt toe. Hierna naar beneden, van je cliënt af.

14 14 Voetreflexologie Neem nu de hiel vast en duw de tenen in de richting van je cliënt. U kunt dit ook op deze manier doen. Kijk en vraag wat uw cliënt het prettigste vindt!

15 15 Voetreflexologie 3 Hierna buigen we de voet naar beneden, van de cliënt af. Let weer op dat je niks forceert! Vraag bij het oefenen wat je cliënt prettig vindt. Feedback is bij deze kunst, zeer belangrijk! Oefening baart kunst! 4 Neem de voet op deze manier tussen je handen en maak een wrijfbeweging, zodat de voet zijdelinks heen en weer beweegt. Een klik klak beweging.

16 16 Voetreflexologie 5 Neem de grote teen en maak een draaitrek beweging, doe dit met alle tenen van de voet.

17 17 Voetreflexologie 6 Neem nu de voet op de bovenstaande manier vast en maak een wringbeweging, natuurlijk weer met gevoel! (vraag feedback) We gaan nu door met de rechtervoet van je cliënt. De linkervoet, waar je nu klaar mee bent (met losmaken) wikkelen we in een handdoek, zodat deze lekker warm blijft. De rechtervoet maken we op dezelfde manier los als we hebben gedaan met de linkervoet. Herhaal stap 1 tot met 6.

18 18 Voetreflexologie We beginnen met de rechtervoet. (Voor ons hier dus de linkervoet) We wrijven om te beginnen de gehele voet ruimschoots in met olie. Amandelolie, of een andere massageolie. De rechtervoet »» 20 «« »» «« »» 28 3 «« »»» ««

19 19 Voetreflexologie Nummer 1 de nieren. We beginnen met nummer 1 de nieren te masseren. Plaats je duim op de plek van de nieren, draai tien tellen met een stevige druk op deze plaats rond, zonder je duim te verplaatsen. Nummer 2 de bijnier. Plaats nu je duimtop dieper en iets boven de nieren, naar nummer 2 de bijnier. Je kunt dit gemakkelijk doen door je duim te buigen, zodat je duimtop deze plek raakt. Nummer 3, de urineleider. Vanaf de nier glijden we, in één beweging naar de blaas (nummer 4) Op de blaas (nummer 4) aangekomen, geven we alleen een impuls. We herhalen dit drie maal. (vanaf de nier naar de blaas, niet terug!)

20 20 Voetreflexologie Nummer 5, het schedeldak We nemen de dikke teen, met één hand tussen onze vingers en met de andere hand gaan we met onze duim (mag ook je wijsvinger zijn, wat jijzelf het prettigste vindt) over de top van de grote teen. We wrijven hier tien tellen, vrij stevig. Nummer 6, de slaap We wrijven nu aan de binnenkant van de dikke teen, vijf tellen. Nummer 7, de grote hersenen.

21 21 Voetreflexologie We wrijven over de gehele bovenkant van de dikke teen, tien tellen. Hierna geven we de hypofyse (nummer 8) een impuls. Door een moment op de teen te drukken en gelijk los te laten, zien we het rood weg trekken, er blijft eventjes één plekje langer wit, dit is de hypofyse. Nummer 9, kleine hersenen. We dalen plusminus een cm af naar de kleine hersenen, hier wrijven we zijdelinks met onze duim tien tellen heen en weer. Nummer 10, hersenstam. Deze heb je nu al meegenomen bij nummer 9. Nummer 11, de nek. We dalen nog een klein stukje af en wrijven over dit gedeelte van de teen nog een paar tellen. We wrijven dus tussen de bal van de dikke teen en de voet, (de hals van de dikke teen) in totaal plusminus tien tot vijftien tellen. Door dit te doen heb je nummer 9, 10 en 11 in een vloeiende beweging gemasseerd.

22 22 Voetreflexologie Nummer 12, de voorhoofdholtes. We nemen alle tenen stuk voor stuk tussen onze vingers en wrijven de topjes even op.

23 23 Voetreflexologie Nummer 13, de ogen We nemen de voet in onze handen, op de manier dat beide duimen de wijs-teen en de middel-teen kunnen raken. Zie hierboven. Wrijf van boven naar beneden en terug, over de achterkant van deze tenen. Herhaal dit ook weer tien tellen lang.

24 24 Voetreflexologie Nummer 14, de oren. We nemen op dezelfde manier de voet vast. We nemen nu de ring-teen en de pink-teen zo dat onze duimen, op en neer kunnen masseren. Tien tellen.

25 25 Voetreflexologie Nummer 15, bijschildklier en Nummer 16, schildklier We masseren met onze duim de gehele bal nummer 15 en 16, tien tot vijftien tellen, in een draaibeweging. Let op: draaibewegingen maken we altijd met de klok mee! Waar hier de duim van de rechterhand staat, draaien we naar boven tot aan de hals van de grote teen en weer terug naar beneden rondjes.

26 26 Voetreflexologie Nummer 17, schouder We masseren onder de pinkteen, aan de zijkant van de voet. Op plek nr 17 de schouder tien tellen, heen en weer. Nummer 18, longen, bronchiën We nemen de voet weer op de manier als hierboven op de foto tussen onze handen, zodat onze duimen de bal van de voet optimaal kan masseren. Deze plek masseren we tot wel 20 tellen, stevig. Dit mag met platte duimen.

27 27 Voetreflexologie Nummer 19, de lever Zet je duim op de plek van de lever en draai weer op de plaats rondjes, zonder je duim te verplaatsen. Deze plek mag best stevig gemasseerd worden. Weer tien tellen. Nummer 20, het hart Het hart bevindt zich op de linkervoet van de cliënt, nummer 20 wordt gemasseerd op de andere voet. Het hart wordt echter nooit extra gemasseerd, dit gaat in één handeling door, samen met de longen, nummer 18. Dus de linkervoet wordt op dezelfde manier gemasseerd. Nummer 21, de gal De gal heb je al gemasseerd, bij de lever, dit hoeft niet nogmaals. Nummer 22, de milt De milt bevindt zich op de linker voet, deze wordt straks behandeld. De milt wordt op de linkervoet, gemasseerd als op de rechtervoet de lever, nummer 19.

28 28 Voetreflexologie Nummer 23, zonnevlecht / middenrif Door de middel-teen van de cliënt te bewegen, voel je hier een kuiltje. Dit kuiltje is de zonnevlecht. De zonnevlecht is ook het energie-oplaad-punt van ons lichaam! Deze plek ook tien tellen op de plaats masseren. Ook deze plek mag vrij stevig, diep ingedrukt worden.

29 29 Voetreflexologie Nummer 24, de maag Waar je hier de duim van de rechterhand ziet, tot de buitenkant van de binnenzijde, van de voet bevindt zich het maagpunt. Zet je duim, met voorkeur van je rechterhand, zijdelinks op de plaats van de maag. Wrijf van links naar rechts heen en weer, ook weer tien tellen. Bij de linkervoet houden we met de rechterhand de voet vast en masseren we met de linkerhand. Je moet natuurlijk zelf even aanvoelen, wat voor jou het prettigste is. Je krijgt hier vanzelf, na enige oefening, voeling voor.

30 30 Voetreflexologie Nummer 25, Pancreas, alvleesklier. Schuif plus minus een halve tot één centimeter( Het ligt natuurlijk ook aan de grootte van de voet die je behandeld) naar beneden met je duim en maak weer een heen en weer beweging. Tien tellen.

31 31 Voetreflexologie Nummer 26, Twaalfvingerige darm Schuif nog eenmaal een halve tot één centimeter naar beneden, hier wrijf je ook weer tien maal heen en weer. Tien tellen. Nummer 27, Dikke darm

32 32 Voetreflexologie We plaatsen onze duim (liefst weer de duim van je rechterhand, met je linkerhand houdt je de voet vast) aan het begin van de dikke darm. Deze plek vind je links boven de bal van de hak. Zie in de afbeelding de blauwe pijltjes. Bij de linkervoet (hierboven de de rechterafbeelding) volgen we ook weer de blauwe pijl. Hier begin je dus op een andere plaats als bij de rechtervoet (links op de afbeelding) We wrijven vanaf deze plek naar boven en maken een bocht naar rechts. Deze beweging herhalen we 15 maal. Let op, je mag deze beweging alleen de beschreven richting uit doen (met de klok mee) anders zou je constipatie kunnen veroorzaken. Nummer 28, Dunne darm Na de bovenstaande beweging 15 keer te hebben herhaald, gaan we over in rondjes draaien (weer met de klok mee) en maken deze rondjes iets kleiner, op de plek van de dunne darm. Zie hierboven de afbeelding de witte dikke pijlen. Weer tien tellen.

33 33 Voetreflexologie Richting om de dikke darm te masseren.

34 34 Voetreflexologie Nummer 29, Ischias Neem met een hand, (wat voor jou het prettigst is) de hiel vast, zoals hierboven. We buigen onze wijsvinger, zie hierboven. En maken een druk-trek beweging van links naar rechts, op de overgang van de hak en het zachte gedeelte van de voet. Ook weer Tien maal.

35 35 Voetreflexologie Nummer 30, Geslachtsklieren, endocriene klieren. Je hebt nog steeds de hiel vast met een hand. Maak nu een vuist met je andere hand en wrijf, met je knokkels verticaal op en neer over de gehele hak. Stevig!

36 36 Voetreflexologie Binnenkant van de voet

37 37 Voetreflexologie Nummer 31, Baarmoeder/Prostaat Op deze plek maken we een draaiende zachte beweging. Deze plek dient altijd zachtjes behandeld te worden. Bij een zwangere vrouw zie je hier daadwerkelijk een verdikking. Vandaar dus ook het niet is aan te raden een zwangere vrouw te masseren. Mede omdat het lichaam door de reflexzone therapie blokkades zal opheffen en dit in de zwangerschap niet gewenst is.

38 38 Voetreflexologie Nummer 32, Schede/ Penis/ urineleiders We gaan één of tweemaal van nummer 31 naar nummer 33, we glijden dus weer alleen van Baarmoeder/Prostaat richting blaas. Dus niet opwaarts! Weer met gevoel, niet te hard! Nummer 33, Blaas We maken een zachte, draaiende beweging op de plek van de blaas, tien tellen. De plek waar de duim van de linkerhand is, op de foto hiernaast.

39 39 Voetreflexologie Nummer 34, de wervelkolom We wrijven met vlakke hand vanaf de dikke teen naar beneden, houdt met je andere hand de voet tegen. Je gaat dus in een heen en weer beweging van de teen af naar de hiel. Nummer 35, Lymfpunt onderlichaam We wrijven met onze vingertop op het punt onder de enkelknobbel, heen en weer.

40 40 Voetreflexologie Nummer 36, Lieskanaal, lymfklieren, eileiders. We zetten van twee handen, de vingertoppen op de bovenkant van de wreef van de enkel en wrijven zachtjes langs de enkelknobbel naar de hiel en weer terug. Vijf maal. Nummer 37, algehele ontspanning Deze beweging geeft de cliënt een heerlijk gevoel van ontspanning! Neem in een hand de hak/hiel vast en licht deze een weinig op. Omvat nu de achillespees met je duim aan de ene zijde, aan de andere zijde je vingers en wrijf soepel omhoog, een aantal keren. Zie de pijl op onderstaande afbeelding.

41 41 Voetreflexologie De buitenkant van de voet

42 42 Voetreflexologie Nummer 38, Eierstokken Teelballen Ook hier maken we weer een zachte ronddraaiende beweging, tien tellen. Nummer 39, smeerpunten van de schouder We wrijven weer met vlakke hand, heen en weer vanaf het punt 39, vanaf de pinkteen naar beneden (alle gewrichten) naar de HUIF. De HUIF voel je als een inham Bij de huif aangekomen, gaan we met de zijkant van de hand in het kuiltje alhier. Dit mag je een aantal keren herhalen. We hebben nu nummer 39 tot en met 41 behandeld.

43 43 Voetreflexologie Nummer 42, Heup, bekken We wrijven onder de enkelknobbel, heen en weer. Tien tellen. Nummer 43, lymfpunten onderlichaam We bewegen de voet van links naar rechts, als je bij de enkel voelt, voel je hier aan weerszijden een kuiltje zitten. Plaats je wijsvingers zachtjes in deze kuiltje en maak een draaiende beweging, op de plaats. Ook weer tien tellen.

44 44 Voetreflexologie Nummer 44, algehele ontspanning Herhaal nummer 37. Bovenkant van de voet

45 45 Voetreflexologie Nummer 45, de neus Wrijf de zijkant van de dikke teen warm op, tien tellen. Nummer 46 en 47, boven en onderkaak Wrijf de voorkant van de teen tien tellen warm. Nummer 48, Amandelen Plaats je wijsvinger op de plek van nummer 48 en je duim aan de achterkant van de voet, zodat je een knijpbeweging kunt maken. Je laat nu je vingers van boven naar beneden, tussen de tenen door, heen en weer glijden (knijpen). Natuurlijk weer met gevoel! Je zakt dus vrij diep tussen de grote teen en de wijsteen, bij deze beweging.

46 46 Voetreflexologie Nummer 49, Lymfpunten bovenlichaam Je maakt nu dezelfde beweging als hierboven beschreven, met het verschil dat je op deze punten niet zo diep gaat. Wrijf vanaf het punt 48 over de wijsteen om in een vloeiende beweging bij punt 49 aan te komen. ( tussen de wijs-teen en de middel-teen) Dan wrijf je over de middelteen om bij het tweede punt 49 aan te komen (tussen de middel-teen en de ring-teen). Wrijf dan over de ringteen om zo aan te komen tussen de ring-teen en de pink-teen. Op alle plekken van punt 49 (tussen de tenen) maak je dus een knijpende beweging. Wrijf tenslotte over de pink-teen.

47 47 Voetreflexologie Nummer 50, strottenhoofd/ keelholte Dit punt heb je al gemasseerd bij nummer 48. Nummer 51, 52, 53 en 54 Schoudergordel Evenwichtsorgaan Borst/ribbenkast Bloedsomloop Deze punten masseren we in één keer op de volgende manier. Zet één hand op de zool van de voet en met de andere hand wrijven we, weer met de klok mee, zachtjes in een ronddraaiende beweging, tien tot vijftien tellen, over de bovenkant van de voet. We hebben nu de rechtervoet geheel gemasseerd. Wikkel deze voet in de handdoek, zodat hij warm blijft.

48 48 Voetreflexologie De linkervoet De linkervoet hebben we in het hele begin al los gemaakt. Nu masseren we de linker voet hetzelfde als de rechtervoet, met het enige verschil dat we de milt, nummer 22, op deze voet als (nummer 19)de lever, op de rechtervoet masseren. Het zijn in principe dus precies dezelfde massages, maar dan in spiegelbeeld. Bekijk de kaart »» 20 «« »» «« »» 28 3 «« »»» ««

49 49 Voetreflexologie Ter afsluiting neem je een 2 gastenhanddoekjes, een daarvan maak je nat met warm water. Je maakt de voeten hiermee schoon. Met het andere gastendoekje maak je de voeten droog. Je cliënt zal dit een heerlijke afsluiting van de behandeling vinden! Tenslotte houd je beide voeten een moment vast, in gedachte aard je jezelf. (de oefening beschreven in het begin) Je bedankt je cliënt en informeert of hij of zij tevreden is. Dit was het wat betreft de cursus basis voetreflexologie. Nogmaals: oefening baart kunst! Mocht u een cursus of een workshop in praktijk willen volgen, kijk dan op en bel gerust voor informatie. Veel plezier met je opgedane kennis! Maddy Kersten

50 50 Voetreflexologie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

schuin Ontspannings-Massage

schuin Ontspannings-Massage Cursus Ontspanningsmassage 1 schuin Ontspannings-Massage Therapeutische Praktijk en Opleidingscentrum Kersten Van Lennepstraat 14, 6416 EG Heerlen, Kvk 14095853 www.praktijkkersten.nl www.massagecursuslimburg.nl

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2 Voorhoofdholte Hersenen Hypofyse Hersenen Neus Mond Hals Inwendige organen Borst Lendenen Heiligbeen/Stuitbeen Blaas/endeldarm Nek/Schildklier Zonnevlecht Bijnier Oog Bovenste lymfvatenstelsel Oor Schouder

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Volgorde van technieken

Volgorde van technieken Volgorde van technieken Voorbereiding Verwarm de ruimte 21 23 graden Passende muziek Matjes, handdoeken etc klaarleggen Sierraden af Verwarm je handen. Verwarm de olie Contra indicaties Notenallergie Griep

Nadere informatie

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaartziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Amster dam. Wij hebben de ambitie om kwalitatief goede medisch specialistische zorg te bieden aan jong

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Shenmen (Poort van Top van het oor. Vinger Bekkenspieren Knie Blaas Eierstok/testikel Dunne darm. Teen. Nier Galblaas Mond Keel

Shenmen (Poort van Top van het oor. Vinger Bekkenspieren Knie Blaas Eierstok/testikel Dunne darm. Teen. Nier Galblaas Mond Keel 5. OORREFLEXKAART De oren bevatten heel kleine puntjes die reageren op gevoelige inbrenging van acupunctuurnaalden en druk van de vingers. Hoewel drukken met de vinger minder nauwkeurig is dan het inbrengen

Nadere informatie

het kleine boekje van kneipp

het kleine boekje van kneipp het kleine boekje van kneipp begietingen door Stef Mintiens klacht begieting Ademhaling, Asthma Benen knie, dij Blaas Bloedsomloop Borst Cholesterol Concentratieproblemen Constipatie dij, koud, combineer

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA U aangeboden door Reikileen.be DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA inleiding Deze strekkingen voer je achtereenvolgens uit in een vloeiende, maar trage beweging. Ze kunnen tot drie keer achter elkaar herhaald

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Reumaoefeningen P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Inleiding Dit oefenboekje is u uitgereikt tijdens het reuma-revalidatieprogramma in de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht. Het dient

Nadere informatie

Masseren ter verlichting van de pijn

Masseren ter verlichting van de pijn OPDRACHTFORMULIER Masseren ter verlichting van de pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Uw arm of been in het gips

Uw arm of been in het gips SPOEDEISENDE HULP & GIPSKAMER Uw arm of been in het gips ADVIES Uw arm of been in het gips U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of op de Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis een gipsverband

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg

Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg Voorbereiding Stap 1: Yo-I Stap 2: Yumidaoshi Het oproepen van de juiste geestesgesteldheid Het neerlaten van de Yumi De linkerhand houdt de

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

T A I CHI BIJ OUDEREN

T A I CHI BIJ OUDEREN T A I CHI BIJ OUDEREN Laforce Annik Wat is Tai Chi Oorspronkelijk was Tai Chi een vechtkunst die in het oude China werd beoefend. Tegenwoordig wordt Tai Chi minder toegepast als een vorm van zelfverdediging

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

Cursus EROTIEK Exo Academy

Cursus EROTIEK Exo Academy Erotisch / sensueel masseren Erotische massage of sensuele massage is een massagetechniek met als doel seksuele gevoelens op te wekken dan wel te versterken. Erotische massages worden vooral gericht op

Nadere informatie

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Gipsverband Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Uw arm of been zit in een gipsverband. Dit is een verband van kunststof of van gips dat ervoor zorgt dat het bot in een goede stand

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

April Suryanamaskara

April Suryanamaskara Surya = zon April 2018 Suryanamaskara Zonnegroet namaskara = doen van namas oftewel het betuigen van eer. Vitaliserende, versterkende techniek binnen de yogaleer Het is eeuwenoud Er komt veel warmte/vuur

Nadere informatie

Let tijdens het masseren op afwijkingen en asymmetrische vormen die kunnen duiden op mogelijke lichamelijke klachten.

Let tijdens het masseren op afwijkingen en asymmetrische vormen die kunnen duiden op mogelijke lichamelijke klachten. Massage Compleet Doel Een algehele massage heeft als doel spieren en pezen sneller te laten herstellen na een inspanning, spanningen weg te nemen en eventuele zwakke plekken of lichamelijke klachten op

Nadere informatie

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen.

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen. léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç In dit boekje staat uitleg over oefeningen voor de hand. Het betreft de volgende oefeningen: Oefeningen tegen zwelling - oefeningen 1-3 pagina 3 Polsoefeningen

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Vijf massagespelletjes

Vijf massagespelletjes Vijf massagespelletjes Massage is ontspanning voor twee. Je hebt even volledige aandacht voor elkaar. Het masseren ontspant en brengt een druk hoofd tot rust. Verder geeft massage het bijzondere gevoel

Nadere informatie

Baduanjin (Acht Brokaten)

Baduanjin (Acht Brokaten) Baduanjin (Acht Brokaten) 1. Duw de handen naar de hemel en reguleer de driewarmer versterkt en balanceert systemen voor ademhaling, hormonen, spijsvertering en eliminatie; brengt extra bloed naar de borstkas

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Reader Babymassage Massage technieken

Reader Babymassage Massage technieken Reader Babymassage Massage technieken Kinderfysiotherapie gezondheidscentrum de Volgerlanden Docenten: Marlies Bennis en Elize de Snoo Welkom bij de cursus babymassage In vier lessen leer je stapsgewijs

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Shiatsu GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Introductie Shiatsu is een natuurlijke stimulatie van het lichaam door het beïnvloeden van de energiestromen in het lichaam door aanraking en drukuitoefening.

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP Gipsverband BEHANDELING Gipsverband U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de Gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Massage Workshop. Edith du Bois. Telefoon 0031 613147314

Massage Workshop. Edith du Bois. Telefoon 0031 613147314 ` Massage Workshop Edith du Bois Telefoon 0031 613147314 Voordat we beginnen. De Kamer Een massage kan overal plaats vinden, maar een geschikte ruimte doet een massage pas goed tot z n recht komen. Kies

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust FYSIOTHERAPIE Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust ADVIES Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust U bent opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties in de zwangerschap. De gynaecoloog

Nadere informatie

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden?

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden? Nog even dit. Evenals vorig jaar zullen we onze reiskosten weer gezamenlijk dragen. Na onze skiweek geven de chauffeurs de gemaakte brandstofkosten aan mij door en delen we het totaalbedrag door het aantal

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

www.muyoha.weebly.com

www.muyoha.weebly.com www.muyoha.weebly.com Tekeningen: Eleonora Levanskya Tekst: Muyoha Bron: Christopher S. Kilham The Five Tibetans: Five Dynamic Exercises for Health, Energy, and Personal Power Healing Arts Press 1994 DE

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

De vijf Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse riten gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder. Deze vijf bewegingen, de riten genoemd, activeren en balanceren de meridianen van het lichaam. In combinatie

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

hart longen Werkboekje van...

hart longen Werkboekje van... & hart longen Werkboekje van... Woordveld woordveld Hart & Longen adem in, adem uit adem in, adem uit Om goed te kunnen werken heeft het lichaam zuurstof nodig. De ademhaling zorgt dat je lichaam zuurstof

Nadere informatie

Verzorging van de Newfoundlander

Verzorging van de Newfoundlander Wat heb je nodig: Verzorging van de Newfoundlander - shampoo - conditioner - droge handdoeken - waterblazer +/- 199 - trimtafel +/- 250 - watten voor het schoonmaken van de oren - nagelknipper +/- 9 -

Nadere informatie

Informatie. Enkelbandblessure

Informatie. Enkelbandblessure Informatie Enkelbandblessure U heeft een enkelbandblessure. Dit wordt ook wel een verzwikte of verstuikte enkel, enkelbandletsel of enkeldistorsie genoemd. Het betekent dat een of meerdere enkelbanden

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 2 - Antwoorden

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 2 - Antwoorden Je naam... Je klas... De datum... Elk goed afgevinkt antwoord is 1 punt. Het cijfer is het aantal punten gedeeld door 4,6. Vraag 1 Waarom pas je de techniek nagelriemolie aanbrengen toe? Om de nagelriemen

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een gips of hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Gips of verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Yogaworkshop 14 juni 2015

Yogaworkshop 14 juni 2015 Yogaworkshop 14 juni 2015 Fit op vakantie Schouders, nek en rug Lenigheid en ontspanning Spijsvertering en immuunsysteem www.vajrayoga.nl Thema 1: schouder, nek en rug Zitten in kleermakerszit, kijk omhoog,

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Oktober 2016/ oktober Suryanamaskara. Zonnegroet

Oktober 2016/ oktober Suryanamaskara. Zonnegroet Oktober 2016/ oktober 2017 Zonnegroet Suryanamaskara Surya = zon namaskara = doen van namas, oftewel het betuigen van eer. Vitaliserende, versterkende techniek binnen de yogaleer. Het is eeuwenoud Er komt

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Onderbeengips als u diabetes hebt

Onderbeengips als u diabetes hebt GIPSKAMER Onderbeengips als u diabetes hebt ADVIES Onderbeengips als u diabetes hebt U hebt op de gipskamer gipsverband om uw been gekregen. Dit verband bestaat uit een onderlaag van gips met hierover

Nadere informatie

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Uw arm of been zit in het gips. In deze folder kunt u lezen wat u hiermee wel en wat u beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat u de adviezen goed opvolgt.

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) Internet: www.medipreventiecentrum.nl www.facebook.com/medipreventiecentrum E-mail: info@medipreventiecentrum.nl Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van

Nadere informatie