Massage Workshop. Edith du Bois. Telefoon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Massage Workshop. Edith du Bois. Telefoon 0031 613147314"

Transcriptie

1 ` Massage Workshop Edith du Bois Telefoon

2 Voordat we beginnen. De Kamer Een massage kan overal plaats vinden, maar een geschikte ruimte doet een massage pas goed tot z n recht komen. Kies dus een rustig plekje zonder felle kleuren en gedempt verlicht. Zorg voor een temperatuur van ongeveer 24 C. Zachte, rustige achtergrond muziek kan helpen te ontspannen. Ook wierook of een geurlampje kan welkom zijn. Kortom we proberen alle zintuigen te verwennen. Liggen Een goede massagetafel is ideaal, maar een gewone tafel of een gladde deur op een tafel kan ook heel goed werken. Leg op de deur of tafel een camping matrasje, slaapzak of een laagje schuimrubber. Op de grond liggen is ook goed ook in dit geval zorgt u voor een dunne matras of iets dergelijks. Let op de knieën van de masseur. Een bed is altijd te zacht voor een goede massage. Zorg dat de massé prettig en ontspannen kan liggen, door voeten, benen en zo nodig de rug te ondersteunen met kussentjes en/of opgerolde handdoeken. Vooral na de massage is het belangrijk om het de massé behaaglijk te maken door hem/haar af te dekken met warme handdoeken en de voeten warm in te pakken. Gezondheid (contra indicatie) Alhoewel massage op den duur de gezondheid bevordert, is zij soms niet van toepassing en soms zelfs ongewenst. Zo gaan we bijvoorbeeld niet masseren bij koorts, ziekte in het algemeen, infectie ziekten en aversie tegen massage. Er zijn ook plaatselijke contra indicaties

3 ( niet masseren op de betrokken plaats). Bij zwangerschap in het begin geen buik en onderrug. Later zachte massage toepassen. Tijdens de menstruatie rustig aan masseren. Bij spataders, trombose, ontstekingen, fracturen en dergelijke deze plaatsen vermijden. Bij twijfel altijd een arts raadplegen. Het is raadzaam altijd de vier basisvragen te stellen: zijn er lichamelijke afwijkingen worden er medicijnen of drugs gebruikt heb je klachten heb je blokkades (mensen hebben soms aanrakings moeilijkheden bijvoorbeeld bij voeten, buik of hoofd) Tenslotte is het verstandig om iemand na een maaltijd niet te masseren.

4 Massage Massage is het gezamenlijke beleven van aanraken van de handen op het lichaam. Een massage gaat dieper dan de huid alleen, dieper zelfs dan spieren en botten. Een goede liefdevolle massage werkt helemaal door tot in diepst van uw wezen. De soort massage die we nu behandelen wordt vaak holistisch of intuïtieve massage genoemd. De rol van de ontvanger is om te ontspannen maar toch alert te zijn en zich te concentreren op de aanrakingen van de gever. Terwijl de gever moet proberen geconcentreerd te blijven en alle aandacht aan de massé te geven. Zodat blijkt dat hij of zij echt in de ander is geïnteresseerd. Contact maken en verbreken De gevoeligheid waarmee u het contact tot stand brengt of verbreekt is heel belangrijk. Probeer dit met respect te doen. Als we een been of een ander lichaamsdeel willen behandelen moeten we dit niet zien als een been, maar als een gedeelte van een mens. De basisgrepen Een volledige ontspanningsmassage bestaat uit een betrekkelijk klein aantal grepen die op verschillende manieren herhaald worden. Afhankelijk van datgene wat voor het betreffende lichaamsdeel speciaal nodig is. Beschouw ze als het massage-abc waarmee u uw eigen massage-taal kunt opbouwen. Het is raadzaam, wanneer u nieuwe grepen gaat leren, niet te veel zorgen te maken over de techniek. Het is veel belangrijker bewust te blijven van hetgeen u met uw handen voelt en de opeenvolging van uw grepen niet te onderbreken.

5 Intermitterend drukken Dit is een prachtige manier om een massage te beginnen. Men drukt met beide handen aaneengesloten, met gebruik van uw eigen lichaamsgewicht, zachtjes op het lichaam van de massé. Ongeveer een handbreedte opschuiven en opnieuw drukken. Door deze methode kunnen twee mensen heel goed aan elkaar en aan het aanraken wennen. Effleurage (strijkingen) Bij deze techniek gaan we olie gebruiken. Doe een beetje olie in de handpalm en breng deze op temperatuur door het in uw eigen handen te wrijven, hierna laten we de handen rustig op de massé zakken. Nu gaan we in cirkels werken, dat wil zeggen we gaan rustig beginnen met de olie over het lichaamsdeel dat we gaan behandelen verdelen en dit doen we met de rondingen van het lichaam mee. Dus niet op en neer raggen, maar rustig aan zonder onderbrekingen cirkels maken. Dit kan met de volle hand, hand-muis, duim-muis, pink-muis en vingertoppen. Zo kunnen we de effleurages steeds intensiever maken. Petrisage (kneding) Hierbij pakken we de spier op, brengen deze uit haar ligging, kneden deze en laten rustig weer los. Dit kan met één hand en na enige tijd oefenen kan dit ook met twéé handen tegelijk. Er zijn verschillende knedingen, deze zullen we tijdens de workshop behandelen. Zo zijn er de volle-hand, de hand-wortel, en de vingertop-kneding. Eind-effleurage Na de knedingen krijgen we altijd een eind-effleurage, dit kan per lichaamsdeel maar ook nadat het hele lichaam is gemasseerd.

6

7 Basis schema voor massage De Rug U begint met de massage van de rug. Eerst masseert u de rug in zijn geheel. Daarna concentreert u zich op kleinere gebieden. De schouderbladen en de bovenkant van de rug. Hierna de onderrug, de zijkanten en de billen. Achterkant benen U masseert been voor been. Eerst het bovenbeen dan omlaag tot en met de enkel. En indien mogelijk een gedeelte van de voet. Voorkant benen U begint met hetzelfde been als waar u aan de achterkant ook mee begonnen bent. Nu werken we vanaf de voet naar boven.

8 Dit is het minst bedreigend dus men voelt zich niet meteen in het kruis getast. Armen en handen Hier beginnen we bij de schouder en werken we naar de hand toe. Borst buik Eerst de borstkas en de zijkant van de romp. Hierna cirkel bewegingen over de buik. Nek,schouder,hoofd en gezicht komen later aan bod Men kan altijd van dit schema afwijken. Dit schema is zo opgesteld dat het voor de massé het minst dreigend overkomt en men het best aan elkaar kan wennen.

9 De rug Effleurage. Doe een beetje olie op uw handen en plaats ze licht op het bovenste gedeelte van de rug. Dan gaat u langzaam naar beneden via het midden langs de ruggegraat. Aan de onderkant van de ruggegraat laat u de handen uit elkaar gaan en een cirkelvormige beweging langs de zijkanten van de billen maken. Vervolgens haalt u uw handen in een rustig tempo langs de zijkanten naar boven tot over de schouders. Herhaal de beweging tot de rug helemaal is ingeolied. Wrijf ook nog een paar maal met twee handen tegen elkaar in dwars over het lichaam van handdoek tot handdoek. Van heupen tot oksel. Petrisage. Druk de spieren die langs de ruggegraat liggen tegen de ruggegraat, met de volle handkneding. Doe dit ook in kleine cirkeltjes met de vingertoppen. Op twee kanten tegelijkertijd. Kneed nu de spier met een volle hand die aan de tegenovergestelde zijde vanaf de heup tot aan de oksel loopt. Ook kunnen we kleine spieren boven het schouderblad met de pinkmuis en de vingertoppen kneden. Verder kunnen we ook de nek uitstrijken tot over de schouders.

10 De billen U staat nu bij het bovenbeen van de massé en u begint met het kneden op de bil die het verst van u af ligt. Eventueel eerst nog wat strijkingen en daarna knedingen met de volle hand, dit zal in een paar banen moeten gebeuren. Geef met de andere hand tegendruk op de bil het dichts bij u. Zodat de bilspleet zo weinig mogelijk wijkt. Als men een gevorderde masseur is kan dit goed met twee handen tegelijk. Eindeffleurage Wanneer u klaar bent met de rug en de billen doet u dezelfde strijkingen als waar u mee bent begonnen. U kunt gewoon naast het been blijven staan. Achterkant been Effleurage (linker been) begin met beide handen bij de enkel, de linker hand iets hoger dan de rechter hand. Strijk met beide handen gelijk naar boven (voorzichtig bij de knie). Bij de bil gaat de linkerhand naar links en de rechter hand naar rechts en langs de zijkanten van het been lichtjes terug. De kuit kan apart worden behandeld en wel hand over hand. Het bovenbeen kunnen we dieper uitstrijken. Op de tactus, dat is de uiterste peesplaat van de dij, kan flink gestreken worden zelfs met de handmuis of de knokkels. Petrisage, de kuit met beide handen kneden (volle hand kneding) de spiet met gestekte vingers optillen, draai duimwaarts en druk dan met de handwortel, daarna 3 cm verder opnieuw beginnen. Dit kan ook met één hand terwijl de andere hand steun geeft.

11 Ook kan men stapsgewijs van enkel naar bil gaan en dit dan links/rechts links/rechts enz. Voor de bovenbenen zijn er ook dwarsknedingen en eventueel tegengesteld cirkelvormige knedingen. De buitenkant van het bovenbeen kan op de tactus met de handwortel en de vingertoppen worden gekneed. Voeten Deze kunnen zowel in buikligging als in rugligging worden behandeld. Vaak behandeld men de onderkant in buikligging en de bovenkant in rugligging. Ook bij de voeten beginnen we met effleurage. U kunt wat knedingen langs de zijkant van de voeten en met de duimen knedingenaan de onderkant maken. De duimen maken eerst in vier rijen beginnend vanaf de grote teen drukpunten. Daarna kan er met de duimen een draaiende beweging gemaakt worden. Pak de voet met twéé handen beet en beweeg hem verschillende kanten op. Probeer tevens het voetgewelf een beetje hol te maken. Na de eind effleurage kunt u beginnen aan het andere been. Hierna kan de massé zich omdraaien voor een massage op de voorkant van het lichaam. Voorkant been Effleurage, strijk vanaf de enkel over het been naar boven (voorzichtig bij de knie) met de buitenste hand boven de binnenste, boven aangekomen gaan de handen weer uitelkaar om langs de buitenkant weer naar beneden te gaan. Zoals u zult begrijpen kan de buitenste hand verder omhoog dan de binnenste. Probeer rustig en met respect zover mogelijk te komen zodat de massé zich niet ongemakkelijk voelt dit brengt

12 onherroepelijk spanningen teweeg en heeft u de achterkant voor niets gemasseerd. Let wel het is een mens dat u aanraakt en niet zomaar een stuk been. Om de knie kunnen met de duimen cirkels worden gemaakt. Petrisage op het onderbeen is weinig mogelijk er is maar één spier, aan de buitenkant van het scheenbeen die gemasseerd wordt. Deze bewerken we met de handwortel en de vingertoppen. Het kniegewricht wordt voorzichtig uitgestreken met de duimtoppen. Voor de kneding van het bovenbeen beginnen we naast de knie. Vollehand kneding, hef (met nadruk op gestrekte vingers) de spieren op en draai duimwaarts en kneed deze met de duim-muis. Rustig loslaten en 3 cm verder opnieuw beginnen en doorgaan tot de lies. Ook hier kunnen dwarsknedingen uitgevoerd worden. De adductoren (aan de binnenkant) zijn zeer dankbare spieren voor deze dwarse effleurage. We eindigen weer met een ineffleurage. Armen en handen Het is belangrijk de arm altijd met één hand vast te houden, bij de pols of elleboog. Voor effleurage van de bovenarm pakken we de elleboog met de binnenste hand en strijke we met de buitenste hand, voor de onderarm doen we dit andersom. Als u er sommige boeken op naslaat zullen ze vaak iets anders beweren. Omdat de armen nu eenmaal ingewikkelde ledematen zijn, is het onmogelijk om in korte tijd de arm massage onder de knie te krijgen. Voor petrisages doen we hetzelfde alleen kunnen we dan bij de bovenarm van hand wisselen zodat we toch de biceps en triceps kunnen kneden met volle hand. De handen kunnen we een beetje als voeten zien, dus ook de zijkant masseren en de binnenkant met de duimen. Ook hier weer een eindeffleurage.

13 Borstkas U staat bij het hoofd van de massé en begint met een beetje olie de borstkas te effleureren. Begin bij het kuiltje onder de hals en ga recht over het borstbeen naar beneden tot u bij de onderste rib bent. Nu gaan de handen naar buiten en langs de buitenkant van de borstkas weer omhoog tot de oksel en weer naar het kuiltje. Dit kan ook kruislinks, dus vanaf de linker schouder, schuin over de borstkas naar de onderste rechter rib en dan weer omhoog langs de zijkant. Nu bent u bij de linker schouder en kunt u weer schuin oversteken. Petrisage U staat nog steeds bij het hoofd en begint nu met een stevige massage van de borstspier, deze loopt van oksel richting tepel. ( Het heeft geen zin om bij vrouwen de borsten te kneden omdat hier geen spieren zitten en het vaak ook niet prettig wordt gevonden). Plaats nu de handen midden op de borstkas met de vingers tussen de ribben en strijk de tussenribspieren uit naar de zijkant van het lichaam. Nu gaan we naast de massé staan en beginnen we met het oprekken van de zijkanten. Dit doen we vanaf het middel tot aan de oksel. Ook hier kunnen we nog verschillende knedingen toepassen. Zoals volle hand en tegengestelde cirkelvorming. Eindeffleurage is niet nodig, deze doen we als we klaar zijn met de buik. Buik U staat aan de rechterkant van de massé en begint voorzichtig grote cirkels te maken, rond de navel. Alle strijkingen en knedingen op de

14 buik doen we met de wijzers van de klok mee, anders gaan we tegen de richting van de darmen in werken. Hierna maken we nog enkele dwarseffleurages, weer van zijkant tot zijkant. Ga over de massé heen staan en steek beide handen zover mogelijk onder de rug tot u met de vingertoppen naast de ruggegraat zit en trek nu voorzichtig de massé een klein beetje omhoog. Tegelijkertijd brengt u de handen uit elkaar tot de massé tussen uw handen uitschiet. Doe dit een paar keer. Petrisage Kan rustig en ook met de klok mee uitgevoerd worden. Pak nu de massé bij de heupen en ga langzaam heen en weer schudden, dit kunt u steeds sneller doen, ongeveer tien keer. Eindeffleurage, handen op de navel en omhoog tot bovenkant borstkas, naar de schouders en langs de buitenkant naar beneden tot het bekken. Dit enkele malen herhalen. Let op zwangere vrouwen niet op de buik masseren. Massé toedekken en laten rusten. Nek en schouder

15 We hebben met de behandeling van de rug al het een en ander gedaan aan de schouders. Maar vele delen van dit gebied zijn makkelijker te masseren in rugligging. Strijkingen en knedingen zijn hier een beetje gemengd. U gaat achter het hoofd van de massé staan en u strijkt met de rug van uw handen langs de voorkant van de schouder en terug over de achterkant met de volle hand in een complete cirkel. Even de schoudergewrichten met duim en wijsvinger uitstrijken. De kleinere spieren op de voor- en achterkant van de schouders zijn goed te masseren met de duimen en/of vingertoppen. Dan de beide handen zover mogelijk onder de rug van de massé schuiven, trek deze langs de kanten van de wervelkolom naar u toe. Leg het hoofd op een kant en masseer de gestrekte pezen van de hals en de schouderbladheffer aan de andere kant van boven naar beneden. Nu masseren we dit gedeelte met de vingertoppen in kleine cirkeltjes. Maak dezelfde beweging ook langs de rand van de schedel vanaf het oor tot het midden en weer terug. Knijp ook zachtjes in de rand van de oren en volg met een vingertop de aanhechting van de oren. Hoofd en gezicht Ook hier beginnen we weer met strijkingen ( geen olie). Begin bij de kin en laat de handen de natuurlijke rondingen van het gezicht volgen. Langs de kaaklijn, jukbeenderen, zijkant neus, bovenlip, oogkassen en voorhoofd. Ook petrisages kunnen op deze plaatsen worden uitgevoerd, met de vingertoppen of met de duimen ( voorzichtig bij de oogkassen). Ter

16 afsluiting masseert u de schedel alsof het haar aan het wassen bent. Leg het hoofd op een zijkant zodat u overal goed bij kunt. Trek rustig met kleine plukjes haar tussen uw vinger de hoofdhuid een beetje los. Beëindig het geheel weer met wat lichte strijkingen, zoals u begonnen bent. Indien de massé contactlenzen draagt voorzichtig bij de ogen.

Volgorde van technieken

Volgorde van technieken Volgorde van technieken Voorbereiding Verwarm de ruimte 21 23 graden Passende muziek Matjes, handdoeken etc klaarleggen Sierraden af Verwarm je handen. Verwarm de olie Contra indicaties Notenallergie Griep

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaartziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Amster dam. Wij hebben de ambitie om kwalitatief goede medisch specialistische zorg te bieden aan jong

Nadere informatie

Cursus EROTIEK Exo Academy

Cursus EROTIEK Exo Academy Erotisch / sensueel masseren Erotische massage of sensuele massage is een massagetechniek met als doel seksuele gevoelens op te wekken dan wel te versterken. Erotische massages worden vooral gericht op

Nadere informatie

Let tijdens het masseren op afwijkingen en asymmetrische vormen die kunnen duiden op mogelijke lichamelijke klachten.

Let tijdens het masseren op afwijkingen en asymmetrische vormen die kunnen duiden op mogelijke lichamelijke klachten. Massage Compleet Doel Een algehele massage heeft als doel spieren en pezen sneller te laten herstellen na een inspanning, spanningen weg te nemen en eventuele zwakke plekken of lichamelijke klachten op

Nadere informatie

Massage handelingen Onderste extremiteiten

Massage handelingen Onderste extremiteiten Henny Leentvaar (Sport)Massage Massage handelingen Onderste extremiteiten Datum: 30 mei 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Onderste extremiteiten voorzijde Massage van de voorzijde van het boven- en

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Reader Babymassage Massage technieken

Reader Babymassage Massage technieken Reader Babymassage Massage technieken Kinderfysiotherapie gezondheidscentrum de Volgerlanden Docenten: Marlies Bennis en Elize de Snoo Welkom bij de cursus babymassage In vier lessen leer je stapsgewijs

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2 Voorhoofdholte Hersenen Hypofyse Hersenen Neus Mond Hals Inwendige organen Borst Lendenen Heiligbeen/Stuitbeen Blaas/endeldarm Nek/Schildklier Zonnevlecht Bijnier Oog Bovenste lymfvatenstelsel Oor Schouder

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

6. Tweehandig brommeren: 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien en uitstrijken over m. erector trunci (tot aan nek).

6. Tweehandig brommeren: 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien en uitstrijken over m. erector trunci (tot aan nek). PRAKTIJK RUG/NEK Uitgangspositie rug: liggend op de buik met de armen langs het lichaam. Handdoeken leggen zo nodig boven knieschijf, bekken, schouder. Palperend onderzoek (TV TV V): o.a. uitsluiten contra

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Babymassage. Infobrochure SAP 4275

Babymassage. Infobrochure SAP 4275 Babymassage Infobrochure SAP 4275 2 Tijd maken voor je baby Baby s hebben behoefte aan melk, zeer zeker; maar meer nog hebben zij behoefte aan liefdevol gekoesterd worden. Als het kind dit alles moet missen,

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) Internet: www.medipreventiecentrum.nl www.facebook.com/medipreventiecentrum E-mail: info@medipreventiecentrum.nl Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

6. Tweehandig brommeren: 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien en uitstrijken over m. erector trunci (tot aan nek).

6. Tweehandig brommeren: 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien, terug, 1 knokkel draaien en uitstrijken over m. erector trunci (tot aan nek). PRAKTIJK RUG Uitgangspositie: liggend op de buik met de armen langs het lichaam. Handdoeken leggen zo nodig boven knieschijf, bekken, schouder. Intermitterend drukken van caudaal naar craniaal (kontkruin)

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

BASIS MASSAGE

BASIS MASSAGE BASIS MASSAGE WWW.I-LEARNING.BE INHOUD INLEIDING Aarden van de massage p.5 Hoe werkt een massage? p.5 Voorbereiding p.6 Gebruik van oliën p.6 Basisbegrippen p.7 Grepen en drukken p.9 Richtingen p.10 WANNEER

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Oefenbundel Einde Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG : hol/bol maken van wervelkolom 10x. Stretching 1 knie: neem

Nadere informatie

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE)

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 2 2. SIT-UPS met bokje De standaard sit-up is; Rug ligging; voeten stevig op de grond, onderbenen 90, armen tegen voorhoofd houden, of gekruist over borst (makkelijker).

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Shiatsu GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Introductie Shiatsu is een natuurlijke stimulatie van het lichaam door het beïnvloeden van de energiestromen in het lichaam door aanraking en drukuitoefening.

Nadere informatie

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen Praktische tips tegen rugpijn Rugpijn komt vaak voor en kan heel storend zijn. De oorzaak hiervan is meestal een slechte houding, een gebrek aan lichaamsbeweging,... Hier zijn 10 oefeningen om uw rug te

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug.

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug. Rekoefeningen Hypermobiele mensen mogen de volgende oefeningen niet doen. Hypermobiliteit is (aangeboren) overmatige beweeglijkheid van banden en ligamenten rondom gewrichten. Het is nodig hypermobiele

Nadere informatie

schuin Ontspannings-Massage

schuin Ontspannings-Massage Cursus Ontspanningsmassage 1 schuin Ontspannings-Massage Therapeutische Praktijk en Opleidingscentrum Kersten Van Lennepstraat 14, 6416 EG Heerlen, Kvk 14095853 www.praktijkkersten.nl www.massagecursuslimburg.nl

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Reumaoefeningen P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Inleiding Dit oefenboekje is u uitgereikt tijdens het reuma-revalidatieprogramma in de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht. Het dient

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Lenigheid en beweeglijkheid

Lenigheid en beweeglijkheid 2.3.2. Lenigheid en beweeglijkheid Deze vaardigheid is bedoeld om de verschillende spieren te trainen op lenigheid en de verschillende gewrichten te mobiliseren. Lenigheid en beweeglijkheid bestaat uit:

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Sport massage Praktijk

Sport massage Praktijk Sport massage Praktijk Uitgangshouding 1 buikligging met de armen langs het lichaam ondersteuning van de Voeten met een halve rol hoofd van de klant in zijligging evt. met Ondersteuning met een handdoek

Nadere informatie

Kracht en stabilisatie

Kracht en stabilisatie Kracht en stabilisatie 1. Frontbridge Steunen op onderarmen en tenen, zorg voor één rechte lijn van schouders, ruggenwervels, heup, knieën en hakken. 2. Frontbridge one leg lift Steunen op onderarmen en

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Masseren ter verlichting van de pijn

Masseren ter verlichting van de pijn OPDRACHTFORMULIER Masseren ter verlichting van de pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Dragen op de buik. Om de draagdoek uit te doen:

Dragen op de buik. Om de draagdoek uit te doen: Dragen op de buik 1. Neem de draagdoek, vouw hem open en neem het midden voor je. 2. Neem de bovenrand met twee handen en plaats de draagdoek rond je buik, van voor naar achter, zoals een schort. 3. Houd

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

Yogaworkshop 14 juni 2015

Yogaworkshop 14 juni 2015 Yogaworkshop 14 juni 2015 Fit op vakantie Schouders, nek en rug Lenigheid en ontspanning Spijsvertering en immuunsysteem www.vajrayoga.nl Thema 1: schouder, nek en rug Zitten in kleermakerszit, kijk omhoog,

Nadere informatie

Hoe voorkomt u armlymfoedeem. Massagetechniek en oefeningen voor borstkankerpatiënten

Hoe voorkomt u armlymfoedeem. Massagetechniek en oefeningen voor borstkankerpatiënten Hoe voorkomt u armlymfoedeem Massagetechniek en oefeningen voor borstkankerpatiënten Inhoud Over deze folder 4 Manuele lymfedrainage 5 Waar vindt u de lymfeklieren? 5 Het aanzetten van de lymfeknopen

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

Welkom. Rug, schouder, nek massage op de stoel Rob Olk Pagina 1

Welkom. Rug, schouder, nek massage op de stoel Rob Olk Pagina 1 Welkom Welkom op de workshop rug, schouder, nek en armmassage op de stoel Ik reken erop dat je een hele fijne en leerzame dag zal hebben waarbij je ervaart hoe fijn een korte massage kan zijn. Wellicht

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Stap voor stap Ga voor de spiegel zitten of staan met uw armen ontspannen langs uw lichaam en bekijk uw borsten nauwkeurig.

Stap voor stap Ga voor de spiegel zitten of staan met uw armen ontspannen langs uw lichaam en bekijk uw borsten nauwkeurig. Borstzelfonderzoek Zelf uw borsten onderzoeken Wáár u uw borsten onderzoekt, maakt in principe niet uit: in bad, onder de douche, in een warme kamer op bed of voor de spiegel. Als het maar een plek is

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie