Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht"

Transcriptie

1 Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht

2 Welkom bij het Centrum Obesitas Noord Nederland van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Ons centrum is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van ernstig overgewicht (morbide obesitas). Het centrum is een zelfstandig behandelcentrum, dat door het MCL is opgericht. Daardoor kunnen we gebruik maken van de faciliteiten van het MCL. Tevens voldoen wij aan alle hoge kwaliteitseisen die u van een zelfstandig behandelcentrum van het topklinisch opleidingsziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden mag verwachten. Bij obesitas is er sprake van ernstig overgewicht dat een gevaar vormt voor uw gezondheid. Het ontstaat wanneer er met eten en drinken meer energie wordt opgenomen dan opgebruikt door lichamelijke activiteit. Bij het ontstaan hiervan spelen diverse factoren een rol. Obesitas is een aandoening die gepaard kan gaan met veel fysieke en psychische klachten. EEN OPERATIE? Het doel van de behandeling van obesitas is het bereiken van een gezonder gewicht en de kwaliteit van leven te verbeteren. Met een gezond gewicht verbetert uw gezondheid doordat ziekten en klachten, die zijn ontstaan door het overgewicht, kunnen genezen of verminderen zoals bij diabetes mellitus. Tevens voorkomt het bepaalde ziekten en klachten die gerelateerd zijn aan overgewicht. Een operatie is een hulpmiddel tot snel afvallen. Het zorgt voor een verminderde inname van voeding en een verminderde opname van voeding. Echter gezond gewicht kan alleen worden vastgehouden met een gezonde leefstijl. Ons multidisciplinaire behandelteam, dat bestaat uit een chirurg, internist, psycholoog, diëtist en verpleegkundig specialist/physician assistant, gaat u daarbij begeleiden. Na de operatie zult u een uitgebreid leefstijlprogramma volgen. U krijgt inzicht in wat er in uw leefstijl nodig is om uw gewicht gezond te houden. Het doorlopen van het leefstijlprogramma is een verplicht onderdeel van de behandeling. Daarna blijft u een aantal jaren onder controle tot een stabiele situatie is bereikt. Het Centrum Obesitas Noord Nederland is één van de weinige centra in Nederland, waar u tijdens het hele behandeltraject door uw eigen multidisciplinair behandelteam wordt begeleid. Ons team heeft de ambitie om de beste zorg te leveren. Persoonlijke aandacht, ruimte, respect en waardering zijn kernwaarden voor ons.

3 VERGOEDING WORDT HET BEHANDELTRAJECT VERGOED? De meeste zorgverzekeraars vergoeden een operatie en hebben een behandelcontract afgesloten met het Centrum Obesitas Noord Nederland, maar vraag dit altijd na bij uw verzekeraar. BEPERKINGEN Ook als uw zorgverzekeraar de behandeling bij het Centrum Obesitas Noord Nederland vergoedt, kunnen er beperkingen zijn. Veel verzekeraars hebben een limiet gesteld aan het totaal aantal operaties dat zij per jaar bij ons centrum willen laten uitvoeren. Als die limiet is bereikt, kan het zijn dat u pas het volgende kalenderjaar kan worden behandeld of dat wij u moeten verwijzen naar een ander centrum. IS EEN MACHTIGING NODIG? Het kan zijn dat u een machtiging van uw zorgverzekeraar nodig heeft om behandeld te kunnen worden. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar. Wanneer uw zorgverzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten met het Centrum Obesitas Noord Nederland, kunnen wij deze machtiging voor u aanvragen. Als er geen overeenkomst is, moet u de machtiging zelf aanvragen bij uw zorgverzekeraar. WAT ZIJN DE KOSTEN VAN HET BEHANDELTRAJECT? Wanneer uw zorgverzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten met het Centrum Obesitas Noord Nederland, heeft uw zorgverzekeraar onderhandeld over de prijs. Als er geen overeenkomst is, dan geldt het zogenaamde passantentarief. EIGEN RISICO Iedere zorgverzekerde van 18 jaar en ouder heeft wettelijk per kalenderjaar een verplicht eigen risico. Een behandeltraject bij het Centrum Obesitas Noord Nederland beslaat meerdere kalenderjaren. Ieder kalenderjaar wordt opnieuw het eigen risico aangesproken. EIGEN BIJDRAGE? Sommige zorgverzekeraars vragen van de patiënt, naast het eigen risico, ook nog een eigen bijdrage. Vraag na bij uw zorgverzekeraar of dit voor u geldt. POLISVOORWAARDEN Alle voorwaarden die op uw zorgverzekeringsovereenkomst van toepassing zijn, staan vermeld in de polisvoorwaarden. Lees deze goed door.

4 VOORBEREIDING EN AANMELDEN Als voorbereiding op een operatie is begeleiding van een diëtist noodzakelijk. Doel hiervan is om een gestructureerd en gezond eetpatroon aan te wennen. Afvallen is niet noodzakelijk. Uw huisarts of behandelend specialist zal u moeten doorverwijzen naar ons centrum. Wanneer u een behandeling bij ons centrum overweegt is het verstandig om dit met de arts te bespreken. Neem samen de brochure goed door om te kijken of u voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen. CONTACT Voor meer informatie kunt u terecht op onze website Of telefonisch: (058) KOM IK IN AANMERKING? Er zijn criteria waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een behandeling: U bent ouder dan 18 en jonger dan 65 jaar; U heeft een BMI (bereken uw BMI): hoger dan 40 of hoger dan 35 mét bijkomende medische klachten (bijv. suikerziekte, hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen) BMI = gewicht lengte x lengte De BMI (Body Mass Index) zegt iets over de verhouding lengte en gewicht. Hieronder ziet u de formule om u eigen BMI te berekenen. U bent al langer dan vijf jaar te zwaar; U heeft serieuze pogingen gedaan om af te vallen en bent daarbij begeleid door een diëtist (niet langer dan vijf jaar geleden); U heeft op dit moment geen ernstige eetstoornis; U heeft op dit moment geen ernstige psychische problemen zoals een depressie of verslaving; U bent de afgelopen 5 jaar niet onder behandeling geweest voor kanker. U bent niet zwanger of het laatste jaar zwanger geweest; U bent bereid zich uitgebreid te laten onderzoeken door een internist, psycholoog en diëtist;

5 U bent vastberaden uw eet-en beweegpatroon te veranderen. U bent bereid u daarbij te laten begeleiden door een diëtist, psycholoog en beweegcoach of fysiotherapeut. U bent vastberaden uw eet-en beweegpatroon te veranderen. U bent bereid u daarbij te laten begeleiden door een diëtist, psycholoog en beweegcoach of fysiotherapeut. U verplicht zich om na de operatie deel te nemen aan het leefstijlprogramma en de groepsbijeenkomsten bij te wonen. U beheerst de Nederlandse of Engelse taal goed: goede communicatie is namelijk noodzakelijk om de behandeling en begeleiding veilig uit te voeren; BEHANDELPROGRAMMA De behandeling bij het Centrum voor Obesitas Nederland bestaat uit een operatie en een intensief begeleidingstraject. Het behandelprogramma bestaat uit de volgende stappen: 1. Intakegesprek 2. Eerste voorlichtingsbijeenkomst 3. Multidisciplinaire screening 4. Tweede voorlichtingsbijeenkomst 5. Afspraak chirurg en anesthesioloog 6. Operatie 7. Postoperatieve controle 8. Start leefstijlprogramma 9. Jaarlijkse controle tot 5 jaar na de behandeling In het voortraject is het belangrijk dat u start met een behandeling bij de diëtiste ter voorbereiding van een mogelijke ingreep. Afvallen is hierbij niet het doel. Het is belangrijk om een structuur in uw eetpatroon te krijgen en de juiste productkeuzes te maken. ONZE BEHANDELINGEN Het Centrum Obesitas Noord Nederland is gespecialiseerd in maagverkleinende operaties. Een maagverkleining zorgt ervoor dat er een beperking van de voedselinname (restrictieve ingreep) en een beperking van de opname van voedingsstoffen (malabsorptieve ingreep) plaatsvindt. Ook zorgt het voor een verandering van de stofwisseling (hormonaal effect). Een operatie in combinatie met een gezonde leefstijl, maakt het mogelijk om af te vallen naar een gezond gewicht.

6 DE OPERATIES In het Centrum Obesitas Noord Nederland worden de onderstaande operaties verricht. Gastric Bypass Mini Gastric Bypass Gastric Sleeve Redo-operatie De operaties worden vrijwel altijd laparoscopisch (kijkoperatietechniek) uitgevoerd. GASTRIC BYPASS Bij de Gastric Bypass wordt er een klein maagreservoir gemaakt, ongeveer ter grootte van een espressokopje. De dunne darm wordt verbonden met de nieuwe maag (maag en het eerste gedeelte van de dunne darm, ofwel duodenum) worden gebypassed oftewel omgeleid). Het einde van het duodenum wordt opnieuw verbonden met de dunne darm. Deze operatie zorgt voor een beperking van de voedselinname (restrictieve ingreep); een beperking van de opname van voedingsstoffen (malabsorptieve ingreep); en een verandering van de stofwisseling (hormonaal effect). Gastric Bypass

7 MINI GASTRIC BYPASS Deze operatie is een variant op de gewone Gastric Bypass. De operatie kenmerkt zich door een andere maag-darmverbinding, die wordt aangesloten op een lange, nauwe sleeve - pouch. Er wordt een nieuwe verbinding gemaakt. Ook deze operatie zorgt voor een beperking van de voedselinname (restrictieve ingreep); een beperking van de opname van voedingsstoffen (malabsorptieve ingreep); en een verandering van de stofwisseling (hormonaal effect). Mini Gastric Bypass GASTRIC SLEEVE Bij de Gastric Sleeve-operatie wordt de buitenbocht van de maag verwijderd, waardoor een kleine buisvormige maag overblijft. Het darmstelsel wordt niet aangepast. De Gastric Sleeve zorgt voor een beperking van de voedselinname (restrictieve ingreep) en een verandering van de stofwisseling (hormonaal effect). Gastric Sleeve REDO-OPERATIE Wanneer u een maagband heeft of wanneer u eerder een maagverkleiningsoperatie heeft gehad, kunt ook bij het Centrum Obesitas Noord Nederland terecht. Dit kan gaan om controles uit te voeren of om te kijken naar een vervolgingreep. Het gaat dan om een redo-operatie of revisie-operatie. Binnen ons centrum worden geen maagbandjes meer geplaatst, wel voeren we de controles rondom de maagbandjes uit.

8 CENTRUM VOOR OBESITAS NEDERLAND TELEFOON (058) BEZOEKADRES Henri Dunantweg AD Leeuwarden POSTADRES Postbus BR Leeuwarden

Boerhaaveplein 7 4624 VT Bergen op Zoom www.obesitascentrumzuidwest.nl/contact/

Boerhaaveplein 7 4624 VT Bergen op Zoom www.obesitascentrumzuidwest.nl/contact/ Boerhaaveplein 7 4624 VT Bergen op Zoom www.obesitascentrumzuidwest.nl/contact/ Wat dacht u van een mogelijke vermindering van andere ziekten? kans op sterfte Gezondheidsrisico s Ernstig overgewicht is

Nadere informatie

Welkom bij het Obesitascentrum

Welkom bij het Obesitascentrum Welkom bij het Obesitascentrum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent door de huisarts verwezen naar het Obesitascentrum. In deze folder leest u meer over uw

Nadere informatie

Nederlandse Obesitas Kliniek. Visie. Verkort behandeltraject

Nederlandse Obesitas Kliniek. Visie. Verkort behandeltraject 2 Nederlandse Obesitas Kliniek Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben overgewicht. Fors overgewicht wordt obesitas genoemd. Obesitas is erkend als chronische ziekte. Op dit moment komen ruim 800.000

Nadere informatie

Nederlandse Obesitas Kliniek

Nederlandse Obesitas Kliniek 2 Nederlandse Obesitas Kliniek Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben overgewicht. Fors overgewicht wordt obesitas genoemd. Obesitas is erkend als chronische ziekte. Op dit moment komen ruim 800.000

Nadere informatie

Bariatrische operatie Maagverkleining

Bariatrische operatie Maagverkleining 00 Bariatrische operatie Maagverkleining Poli Chirurgie Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een bariatrische operatie (maagverkleining) kunt u met een verwijsbrief van de huisarts of specialist een

Nadere informatie

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvullende informatie voor patiënten met ernstig overgewicht (= morbide obesitas) die daarvoor behandeld worden in

Nadere informatie

gastric banding (maagbandje)

gastric banding (maagbandje) gastric banding (maagbandje) GASTRIC BANDING (MAAGBANDJE) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond de plaatsing van gastric banding, oftewel maagbandje. Het is

Nadere informatie

Maagoperaties bij ernstig overgewicht

Maagoperaties bij ernstig overgewicht CHIRURGIE Maagoperaties bij ernstig overgewicht BEHANDELING Maagoperaties bij ernstig overgewicht U hebt deze folder meegekregen omdat u erover denkt een maagoperatie te ondergaan om uw overgewicht te

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht

Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht De Nederlandse Obesitas Kliniek, het centrum voor patiënten met morbide obesitas De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is hét centrum van

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE

BARIATRISCHE CHIRURGIE BARIATRISCHE CHIRURGIE Toename chirurgie voor MA in the US 1992-2003 criteria voor operatie bmi > 40 kg/m 2 bmi > 35 kg/m 2 en ernstige comorbiditeit meerdere afvalpogingen compliance gang van zaken wordt

Nadere informatie

Vragenlijst obesitaspatiënten

Vragenlijst obesitaspatiënten Vragenlijst obesitaspatiënten Persoonsgegevens Naam: Adres incl. huisnummer: Postcode: Woonplaats: Telefoon thuis: Mobiel tel. nummer: Emailadres: Huisarts: Geboortedatum: Burgelijke staat Gehuwd / ongehuwd

Nadere informatie

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT 817 Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvullende informatie voor patiënten met ernstig overgewicht (morbide obesitas), die daarvoor worden behandeld

Nadere informatie

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT FRANCISCUS GASTHUIS

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT FRANCISCUS GASTHUIS CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvullende informatie voor patiënten met ernstig overgewicht (morbide obesitas), die daarvoor

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli Informatie voor patiënten Obesitaspoli De obesitaspoli maakt deel uit van het Medisch Centrum Wilhelmina (MCW), Borgstee 17 te Assen. Het MCW is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. 1 Obesitaspoli

Nadere informatie

Maagbandoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Maagbandoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Maagbandoperatie Deze brochure is voor mensen die overwegen een maagbandoperatie te ondergaan om hun overgewicht te verminderen. In deze brochure kunt u lezen wanneer u voor deze ingreep in aanmerking

Nadere informatie

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT FRANCISCUS GASTHUIS

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT FRANCISCUS GASTHUIS CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvullende informatie voor patiënten met ernstig overgewicht (morbide obesitas), die daarvoor

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Maagverkleinende operatie Bij het RKZ Obesitascentrum. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Maagverkleinende operatie Bij het RKZ Obesitascentrum. rkz.nl Patiënteninformatie Maagverkleinende operatie Bij het RKZ Obesitascentrum rkz.nl Waarom dit boekje? Hartelijk dank voor uw interesse in het RKZ Obesitascentrum, onderdeel van het in Beverwijk. Een maagverkleinende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Centrum Over Gewicht

Patiënteninformatie. Centrum Over Gewicht Patiënteninformatie Centrum Over Gewicht 1. Centrum Over Gewicht Een multidisciplinaire aanpak voor overgewicht en obesitas Heelkundig en conservatief programma Behandeling op maat Begeleide opvolging

Nadere informatie

Peri-operatieve aspecten gastric bypass & sleeve gastrectomie

Peri-operatieve aspecten gastric bypass & sleeve gastrectomie Peri-operatieve aspecten gastric bypass & sleeve gastrectomie De Driehoek Rebecca Meijer- Langhout Casus Vader (1961) Familie E. 2008; CVR profiel opgesteld. 2008-2013 CVR controles, hypertensie, oplopende

Nadere informatie

CHIRURGIE. Maagverkleining. Algemene informatie BEHANDELING

CHIRURGIE. Maagverkleining. Algemene informatie BEHANDELING CHIRURGIE Maagverkleining Algemene informatie BEHANDELING Maagverkleining In deze folder vindt u algemene informatie over de maagverkleiningsoperatie. Een maagverkleining wordt gedaan bij mensen met ernstig

Nadere informatie

Chirurgische ingrepen bij obesitas

Chirurgische ingrepen bij obesitas Chirurgische ingrepen bij obesitas Aan mensen met ernstig overgewicht wordt in een aantal gevallen voorgesteld een chirurgische ingreep te laten verrichten. De meest gebruikte chirurgische methoden in

Nadere informatie

ZORGPRESTATIE NAZORG BIJ BARIATRISCHE CHIRURGIE versie

ZORGPRESTATIE NAZORG BIJ BARIATRISCHE CHIRURGIE versie ZORGPRESTATIE NAZORG BIJ BARIATRISCHE CHIRURGIE versie 05-07-2016 Bariatrische chirurgie: Zie werkafspraak Bariatrische chirurgie MCC Leeuwarden http://www.mccleeuwarden.nl/werkafspraken (bijlage 1)!!

Nadere informatie

WERKAFSPRAAK BARIATRISCHE CHIRURGIE

WERKAFSPRAAK BARIATRISCHE CHIRURGIE WERKAFSPRAAK BARIATRISCHE CHIRURGIE STROOMSCHEMA Patiënt 18 65 jaar met BMI > 30 BMI

Nadere informatie

Vragenlijst obesitaspatiënten

Vragenlijst obesitaspatiënten Vragenlijst obesitaspatiënten Persoonsgegevens Naam: Adres incl. huisnummer: Postcode: Woonplaats: Telefoon thuis: Mobiel tel. nummer: Emailadres: Huisarts: Geboortedatum: Burgelijke staat Gehuwd / ongehuwd

Nadere informatie

Interne geneeskunde Programma voor mensen met (ernstig) overgewicht

Interne geneeskunde Programma voor mensen met (ernstig) overgewicht Interne geneeskunde Programma voor mensen met (ernstig) overgewicht Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Voor mensen met (ernstig) overgewicht (obesitas)

Nadere informatie

Maagverkleinende operatie

Maagverkleinende operatie Maagverkleinende operatie In deze folder krijgt u informatie over het ontstaan van overgewicht, de operatiemogelijkheden en de gevolgen van de operatie. Overgewicht Ons lichaam heeft bouwstoffen, brandstoffen

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO)

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO) Factsheet en Bariatrische chirurgie (DATO) DATO 2014 [2.0.; 10102014] Registratie gestart: 1 januari 2014 Type Uitvraag over Bron Nr. indicator (jaar) 1 Aantal primaire bariatrische ingrepen per ziekenhuislocatie.

Nadere informatie

1. Nederlandse Obesitas Kliniek en het Rode Kruis Ziekenhuis

1. Nederlandse Obesitas Kliniek en het Rode Kruis Ziekenhuis 2 1. Nederlandse Obesitas Kliniek en het Rode Kruis Ziekenhuis Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben obesitas en komen in aanmerking voor behandeling. Het Rode Kruis ziekenhuis en de Nederlandse Obesitas

Nadere informatie

Zwangerschap na bariatrische chirurgie. Informatie voor de behandelend gynaecoloog

Zwangerschap na bariatrische chirurgie. Informatie voor de behandelend gynaecoloog Zwangerschap na bariatrische chirurgie Informatie voor de behandelend gynaecoloog Uw patiënte heeft een bariatrische ingreep ondergaan bij het Centrum voor Obesitas Nederland (CON). Het CON is gespecialiseerd

Nadere informatie

Gastric Bypass. Wie komt voor een gastric bypass in aanmerking?

Gastric Bypass. Wie komt voor een gastric bypass in aanmerking? Gastric Bypass Een gastric bypass geldt tot nog toe nog steeds als de gouden standaard voor het verkrijgen van gewichtscontrole op de lange termijn bij morbide obesitas (= ernstig overgewicht). Dat wil

Nadere informatie

Obesitascentrum: multidisciplinaire aanpak leidt tot beste resultaat

Obesitascentrum: multidisciplinaire aanpak leidt tot beste resultaat obesitascentrum dr. Veerle Reenaers en dr. Annelies Mullens Obesitascentrum: multidisciplinaire aanpak leidt tot beste resultaat In het Jessa Ziekenhuis gebeurt de behandeling van obesitas multidisciplinair.

Nadere informatie

De gastric bypass (maagomleiding) Afdeling Chirurgie

De gastric bypass (maagomleiding) Afdeling Chirurgie De gastric bypass (maagomleiding) Afdeling Chirurgie Inleiding Inmiddels heeft u in verband met het overgewicht de screening voor de bariatrische ingreep door de diëtiste, psycholoog en verpleegkundige

Nadere informatie

Centrum overgewicht Malle

Centrum overgewicht Malle Centrum overgewicht Malle informatiebrochure Centrum Over Gewicht Inhoudstafel 1. Centrum Over Gewicht 4 2. Wat is overgewicht? Wat is obesitas? 4 3. BMI en middelomtrek 5 4. Over ons 5 5. Centrum Over

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

Hoe vermindert chirurgie uw overgewicht?

Hoe vermindert chirurgie uw overgewicht? 2 Hoe vermindert chirurgie uw overgewicht? Uw caloriebalans is in orde als u evenveel calorieën opneemt (eet) als de calorieën die uw lichaam verbruikt voor warmte en energie (arbeid). Het overschot aan

Nadere informatie

Voorbereiding op een maagverkleinende operatie

Voorbereiding op een maagverkleinende operatie Chirurgie Voorbereiding op een maagverkleinende operatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI055 / Voorbereiding op een maagverkleinende operatie

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2018

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2018 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2018 Start registratie: 2015 Datum Versie Mutatie Eigenaar 30-06-2017 2017.1 Aanpassingen conform indicatorendagen juni 2017. DICA Verwijderen oude indicator

Nadere informatie

Zwangerschap na bariatrische chirurgie. Informatie voor de behandelend gynaecoloog

Zwangerschap na bariatrische chirurgie. Informatie voor de behandelend gynaecoloog Zwangerschap na bariatrische chirurgie Informatie voor de behandelend gynaecoloog Uw patiënte heeft een bariatrische ingreep ondergaan bij het Centrum voor Obesitas Nederland (CON). Het CON is gespecialiseerd

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017 Start registratie: 2014 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie

Bariatrische Chirurgie: een gewichtige ingreep

Bariatrische Chirurgie: een gewichtige ingreep Bariatrische Chirurgie: een gewichtige ingreep 1 Mellody Cooiman Arts-onderzoeker/PhD-student Disclosure belangen spreker Geen 2 3 Evolutie 4 Overgewicht? Dit zijn de risico s 5 Medicatie switch of behandeling

Nadere informatie

Behandelmogelijkheden

Behandelmogelijkheden OBESITAS CENTRUM Behandelmogelijkheden Bariatrische chirurgie Samen op weg naar een gelukkig gewicht 2 INHOUD Met deze folder informeren we over de verschillende behandelmogelijkheden in het Obesitas Centrum

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit Patiënteninformatie Obesitastraining Eat-Fit Inhoud Inleiding... 2 Body Mass Index (BMI)... 2 Obesitas en fysieke activiteit... 2 Dieettherapie... 3 Operatie... 4 Onze obesitastraining Eat-Fit... 4 Persoonlijke

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016 Start registratie: 2015 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2019

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2019 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2019 DATO 2019.2 Start registratie: 2015 Datum Versie Mutatie Eigenaar 30-06-2017 2017.1 Aanpassingen conform indicatorendagen juni 2017. DICA Verwijderen oude

Nadere informatie

Uw behandeling bij. Opname en behandeling voor patiënten met gevorderde longziekte die meer zorg nodig hebben

Uw behandeling bij. Opname en behandeling voor patiënten met gevorderde longziekte die meer zorg nodig hebben Uw behandeling bij Ciro Care Opname en behandeling voor patiënten met gevorderde longziekte die meer zorg nodig hebben Ciro Care Heeft u een gevorderde chronische (long-)ziekte, zoals COPD? En heeft u

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017 Start registratie: 2015 Datum Versie Mutatie Eigenaar 30-06-2017 2017.1 Aanpassingen conform indicatorendagen juni 2017. DICA Verwijderen oude indicator

Nadere informatie

Maagbandoperatie lapband

Maagbandoperatie lapband CHIRURGIE Maagbandoperatie lapband BEHANDELING Maagbandoperatie Deze folder is gemaakt voor mensen die overwegen een maagbandoperatie te ondergaan om hun overgewicht te verminderen. U kunt hier lezen wanneer

Nadere informatie

Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader.

Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader. Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader www.nwz.nl Inhoud Wanneer is een operatie nodig? 3 Voorbereiding op de operatie 3 De ingreep 5 Na de operatie 5 Uw vragen 7 2 U

Nadere informatie

Bariatrische operatie

Bariatrische operatie Bariatrische operatie Patiënteninformatie 1185888PR/1-2012-Bariatrische operatie Inhoudsopgave Inleiding Wanneer heeft u overgewicht? Operatie? Maak de juiste afwegingen Welk resultaat kunt u verwachten?

Nadere informatie

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Gezond gewicht Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Overgewicht 3 Oorzaken 4 Gezond gewicht 4 Tailleomvang 5 Voorkomen van overgewicht 6 Wat kun je

Nadere informatie

Diëtisten. Deskundig in ouderenzorg

Diëtisten. Deskundig in ouderenzorg Diëtisten Deskundig in ouderenzorg Vragen over voeding of dieet? Voeding is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Wat en wanneer u eet en met wie, heeft invloed op hoe u zich voelt en hoe het

Nadere informatie

1. Nederlandse Obesitas Kliniek

1. Nederlandse Obesitas Kliniek 2 1. Nederlandse Obesitas Kliniek Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben obesitas en komen in aanmerking voor behandeling. De Nederlandse Obesitas Kliniek is al meer dan 15 jaar toonaangevend in de behandeling

Nadere informatie

Gastric bypass (laparoscopisch)

Gastric bypass (laparoscopisch) patiënteninformatie algemene heelkunde Gastric bypass (laparoscopisch) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

NIET-CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN OVERGEWICHT EN OBESITAS. Algemene Abdominale Chirurgie SFZ

NIET-CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN OVERGEWICHT EN OBESITAS. Algemene Abdominale Chirurgie SFZ NIET-CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN OVERGEWICHT EN OBESITAS Algemene Abdominale Chirurgie SFZ Welkom Beste Mevrouw/Mijnheer, Welkom in het obesitascentrum van het SFZ Heusden-Zolder. Deze brochure bevat

Nadere informatie

De juiste voeding, advies op maat

De juiste voeding, advies op maat De juiste voeding, advies op maat Veelzijdig in zorg Voedingsvoorlichting & Dieetadvies Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Nadere informatie

Behandelmogelijkheden

Behandelmogelijkheden OBESITAS CENTRUM Behandelmogelijkheden Bariatrische chirurgie Samen op weg naar een gelukkig gewicht INHOUD Met deze folder informeren we over de verschillende behandelmogelijkheden in het Obesitas Centrum

Nadere informatie

Parkinsoncentrum Leeuwarden

Parkinsoncentrum Leeuwarden Het Parkinsoncentrum Leeuwarden is een kennis- en behandelcentrum voor mensen met de ziekte van Parkinson. Deskundigheid, tijd, aandacht en een goede begeleiding voor de patiënt en zijn naasten staat hierbij

Nadere informatie

De juiste voeding, advies op maat

De juiste voeding, advies op maat De juiste voeding, advies op maat Veelzijdig in zorg Voedingsvoorlichting & Dieetadvies Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Nadere informatie

HET CENTRUM VOOR GECOMBINEERDE LEEFSTIJL INTERVENTIE (GLI) VOOR MENSEN MET OVERGEWICHT, DIABETES TYPE 2 EN HART- EN VAATZIEKTEN

HET CENTRUM VOOR GECOMBINEERDE LEEFSTIJL INTERVENTIE (GLI) VOOR MENSEN MET OVERGEWICHT, DIABETES TYPE 2 EN HART- EN VAATZIEKTEN WORDT EIGENAAR LEEFSTIJL ALS MEDICIJN VAN JE VITALITEIT! HET CENTRUM VOOR GECOMBINEERDE LEEFSTIJL INTERVENTIE (GLI) VOOR MENSEN MET OVERGEWICHT, DIABETES TYPE 2 EN HART- EN VAATZIEKTEN WIE ZIJN WIJ? AM

Nadere informatie

Ik dacht dat ik niets meer mocht eten van de dietist, vanwege mijn diabetes. Maar ik kreeg zelfs lekkere recepten voor mijn dieet!

Ik dacht dat ik niets meer mocht eten van de dietist, vanwege mijn diabetes. Maar ik kreeg zelfs lekkere recepten voor mijn dieet! : : : : Ik ben veel afgevallen, had verschillende wondjes, voelde me slap en futloos. Door de behandeling van de dietist, ben ik weer de oude. Ik dacht dat ik niets meer mocht eten van de dietist, vanwege

Nadere informatie

zwaartekracht Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het programma voor kinderen met overgewicht Informatie voor kinderen en ouders

zwaartekracht Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het programma voor kinderen met overgewicht Informatie voor kinderen en ouders Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Onze resultaten. Ons resultaat: Het CON beschikt over 3 bariatrisch chirurgen

Onze resultaten. Ons resultaat: Het CON beschikt over 3 bariatrisch chirurgen Onze resultaten Het CON Het Centrum voor Obesitas Nederland vindt het zeer belangrijk om transparant te zijn over onze resultaten en de kwaliteit van de geleverde zorg. Om u als patiënt de beste zorg te

Nadere informatie

patiënteninformatie Fitesse Multidisciplinaire aanpak van overgewicht en obesitas GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Fitesse Multidisciplinaire aanpak van overgewicht en obesitas GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Fitesse Multidisciplinaire aanpak van overgewicht en obesitas GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw, mijnheer Overgewicht swingt bij velen alsmaar meer de pan uit Een multidisciplinair

Nadere informatie

Behandelmogelijkheden

Behandelmogelijkheden Behandelmogelijkheden 2 Door middel van deze folder willen we u informeren over de verschillende behandelmogelijkheden in het Obesitas Centrum Midden Brabant voor mensen met (morbide) obesitas. Screeningsspreekuur

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie Infobrochure Bariatrische chirurgie Inhoud Inleiding. 4 Wanneer heb ik overgewicht?. 5 Wanneer kom ik in aanmerking voor een operatie?. 6 Multidisciplinaire benadering. 7 Een operatie?. 7 Alternatieven?.

Nadere informatie

Psychologen. Deskundig in ouderenzorg

Psychologen. Deskundig in ouderenzorg Psychologen Deskundig in ouderenzorg De psychologen van ZINN Gezondheidszorg De psychologen van ZINN Gezondheidszorg richten zich op ouderen en diens naasten. Zij zijn gespecialiseerd in het herkennen

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie Oncologische Revalidatie Zuyderland Revalidatie Inleiding Kanker is een veel voorkomende, ingrijpende ziekte. Het aantal mensen dat leeft met kanker of met de psychische, fysieke en sociale gevolgen daarvan,

Nadere informatie

Betreft: Informatiepakket Vitalys

Betreft: Informatiepakket Vitalys Betreft: Informatiepakket Vitalys Hartelijk dank voor je interesse in Vitalys. In dit pakket vind je alle infomatie en formulieren die nodig zijn om je aanmelding voor ons behandelprogramma in gang te

Nadere informatie

Toetstabel Bariatrische chirurgie (DATO) vj 2018

Toetstabel Bariatrische chirurgie (DATO) vj 2018 Toetstabel Bariatrische chirurgie (DATO) vj 2018 Aard van de wijziging Criteria Toetsingskader Advies werkgroep PFN FMS V&VN ZN NVZ NFU ZKN 1 t/m 5, 7 Overweging ZiN Criterium 1 t/m 5 Verplicht transparant

Nadere informatie

Koppen over mislukte maagring operaties:

Koppen over mislukte maagring operaties: Maagring of gastric bypass Maagring is nieuwe rage - van 3.000 naar 6.000 operaties per jaar. Blijkbaar worden maagoperaties beter bekend en zijn ze ook meer aanvaard. Hoewel verloopt dit niet zonder risico.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit Patiënteninformatie Obesitastraining Eat-Fit 1 Inhoud Inleiding... 3 Body Mass Index (BMI)... 3 Obesitas en fysieke activiteit... 3 Dieettherapie... 4 Operatie... 5 Onze obesitastraining Eat-Fit... 5 Het

Nadere informatie

Vasculair Preventie Centrum

Vasculair Preventie Centrum Vasculair Preventie Centrum Afdeling interne geneeskunde Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar het Vasculair Preventie Centrum van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven. Bij u is een risicofactor

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. Cursus kinderen met overgewicht

Afdeling revalidatie. Cursus kinderen met overgewicht Afdeling revalidatie Cursus kinderen met overgewicht Voor u ligt de informatiefolder over de cursus kinderen met overgewicht in het Lievensberg ziekenhuis. Deze folder informeert u over het hoe en waarom

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetesteam. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetesteam. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde Kinderdiabetesteam www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN014 / Kinderdiabetesteam / 11-07-2013 2 Kinderdiabetesteam Er verandert

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA

Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA Informatie voor patiënten Diabeteszorg in het WZA z 1 Het Diabetes Centrum Wilhelmina is gehuisvest in het Medisch Centrum Wilhelmina. Dit is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Het Diabetes

Nadere informatie

Vitamines en mineralen : nuttig, nodig of platte commercie? Info dag Obesitas

Vitamines en mineralen : nuttig, nodig of platte commercie? Info dag Obesitas Vitamines en mineralen : nuttig, nodig of platte commercie? Info dag Obesitas Donderdag 21 juni 2018 Waarom supplementen? Waarom supplementen? Vitamines en mineralen vormen de bouwstenen van ons lichaam.

Nadere informatie

> Overgewicht bij volwassenen

> Overgewicht bij volwassenen www.azstlucas.be > Overgewicht bij volwassenen Multidisciplinair obesitasteam Overgewicht bij volwassenen Inhoudstafel 1. 3 Wat is obesitas? 3 Is mijn gewicht normaal? 4 De lendenomtrek bepalen 4 Gevolgen

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetesteam.

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetesteam. Kindergeneeskunde Kinderdiabetesteam www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN014 / Kinderdiabetesteam / 30-06-2016 2 Kinderdiabetesteam Er verandert

Nadere informatie

Onze resultaten. Het CON

Onze resultaten. Het CON Onze resultaten Het CON Het Centrum voor Obesitas Nederland vindt het zeer belangrijk om transparant te zijn over onze resultaten en de kwaliteit van de geleverde zorg. Om u als patiënt de beste zorg te

Nadere informatie

Revalideren bij kanker.

Revalideren bij kanker. Revalideren bij kanker www.nwz.nl Inhoud Wat is revalidatie bij kanker? 3 Heeft revalidatie zin voor mij? 3 Wat voor soorten revalidatie zijn er? 4 Zelf uw klachten in kaart brengen? 5 Betaalt mijn zorgverzekeraar

Nadere informatie

1 3 SCP VOÜ. Oi. College voor zorgverzekeringen. Eekholt 4 ni2 xh Diemen

1 3 SCP VOÜ. Oi. College voor zorgverzekeringen. Eekholt 4 ni2 xh Diemen 1 3 SCP. 2012 VOÜ. Oi College voor zorgverzekeringen Eekholt 4 ni2 xh Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700 AG

Nadere informatie

Informatiebrochure Obesitas Centrum Waregem. Bariatrische chirurgie

Informatiebrochure Obesitas Centrum Waregem. Bariatrische chirurgie Informatiebrochure Obesitas Centrum Waregem Bariatrische chirurgie Overgewicht is een veel voorkomende aandoening met mogelijk ernstige gevolgen voor uw gezondheid. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat?

Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat? Overgewicht Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat? Overgewicht Een gezond gewicht en een gezond lijf gaan hand in hand. Als je te veel weegt, heb je overgewicht. Dat is niet goed voor je gezondheid.

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

Zet uzelf in beweging!

Zet uzelf in beweging! informatie voor mensen die de BeweegKuur gaan volgen Zet uzelf in beweging! Het programma van de BeweegKuur Tijdens de BeweegKuur krijgt u professionele begeleiding om uw leefstijl aan te passen. U staat

Nadere informatie

Toetstabel bariatrische chirurgie (DATO) vj 2019

Toetstabel bariatrische chirurgie (DATO) vj 2019 Toetstabel bariatrische chirurgie (DATO) vj 2019 Operationalisatie Indicator 1 t/m 8 Aard van de wijziging Criteria Toetsingskader nummering aangepast; 1a en 1b zijn 2 indicatoren geworden. Tellers zijn

Nadere informatie

Landelijk Medium Care Symposium 1 November 2018 Bariatrische Chirurgie

Landelijk Medium Care Symposium 1 November 2018 Bariatrische Chirurgie Landelijk Medium Care Symposium 1 November 2018 Bariatrische Chirurgie Sander Vergouwen Verpleegkundig specialist i.o. Agenda Demografie Verwijscriteria Bariatrische chirurgie Korte en lange termijn complicaties

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker 1 Oncologische Revalidatie 2 UMCG

Nadere informatie

De diëtist voor een gezonde leefstijl

De diëtist voor een gezonde leefstijl De diëtist voor een gezonde leefstijl GroenekruisDomicura: voor alle zorg bij u thuis Als het om uw gezondheid gaat, of om die van uw kind of iemand anders die u dierbaar is, dan neemt u geen enkel risico.

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO) 2016

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO) 2016 Factsheet en Bariatrische chirurgie (DATO) 2016 Start registratie: 2014 Inclusiecriteria Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische interventie ondergaan

Nadere informatie

Oncologische revalirrevalidatiebehandeling

Oncologische revalirrevalidatiebehandeling Informatie voor de patiënt Oncologische revalirrevalidatiebehandeling Laat zien wat je kunt Revalideren bij kanker: oncologische revalidatie Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in het leven

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Obesitas

Praktische opdracht ANW Obesitas Praktische opdracht ANW Obesitas Praktische-opdracht door een scholier 1250 woorden 4 juni 2007 5,9 20 keer beoordeeld Vak ANW Wat is obesitas? Zwaarlijvigheid is één van de grootste gezondheidsproblemen

Nadere informatie

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten)

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Inleiding U bent door uw behandelend arts verwezen naar de vaatrisicopolikliniek omdat u een vaatziekte heeft en/of vanwege risicofactoren voor het

Nadere informatie

Voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Wat kunt u verwachten?

Voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Wat kunt u verwachten? Voedingsvoorlichting en dieetadvisering Wat kunt u verwachten? Welkom bij Zuyderland In deze folder treft u informatie aan over voedingsvoorlichting en dieetadvisering en over eventueel relevante regelingen.

Nadere informatie

Oncologische revalidatiebehandeling

Oncologische revalidatiebehandeling Oncologische revalidatiebehandeling informatie voor de patiënt Revalideren bij kanker: oncologische revalidatie Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in het leven kan verstoren. De behandelingen

Nadere informatie

Vaatrisico-polikliniek. screening/behandeling en begeleiding vaatziekten

Vaatrisico-polikliniek. screening/behandeling en begeleiding vaatziekten Vaatrisico-polikliniek screening/behandeling en begeleiding vaatziekten Inleiding Het Ommelander Ziekenhuis Groningen heeft een speciale vaatrisicopolikliniek voor patiënten met een vaatziekte en/of vanwege

Nadere informatie

Maagverkleinende ingrepen

Maagverkleinende ingrepen Nieuwsbrief 2e kwartaal 2016 Maagverkleinende ingrepen Maagverkleinende ingrepen Maagverkleinende ingrepen (bariatrische chirurgie/ maagballon) zijn ingrepen om mensen met (ernstig) overgewicht te helpen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Maagverkleinende operatie Bij het RKZ Obesitascentrum. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Maagverkleinende operatie Bij het RKZ Obesitascentrum. rkz.nl Patiënteninformatie Maagverkleinende operatie Bij het RKZ Obesitascentrum rkz.nl Inleiding U gaat of wil het Obesitas operatietraject volgen in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Dit traject

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie