DRIEHOEK NOORDZEE CHALLENGE 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DRIEHOEK NOORDZEE CHALLENGE 2013"

Transcriptie

1 DRIEHOEK NOORDZEE CHALLENGE januari 2013 worden we wakker aan boord van de Bluenose. Al een paar jaar brengen we hier de feestdagen door. Ook dit jaar weer een super gezellige tijd geweest. Met een hoop mede-zeilers tot in de vroege uurtjes, in het havengebouw, gezellig het nieuwe jaar inluiden. Als je dan wakker bent lig je samen nog even te mijmeren over wat er allemaal is gebeurd in 2012 en wat 2013 ons zal brengen. Dan begint al gauw door te dringen dat het een Driehoek Noordzee jaar is. Onbegrijpelijk, 2011 ligt nog zo vers in ons geheugen. Gaan we dit jaar dan wel naar de Shetlands! Meedoen, natuurlijk! Waarom: het is gezellig, uitdagend, stoer, spannend. Tijdens de bijeenkomst in februari komen we oude bekenden tegen maar zien ook veel nieuwe gezichten. Dit kon wel eens een Driehoek worden met veel deelnemende boten. Later zou blijken dat de hoeveelheid deelnemende schepen toch wat tegen valt. Hoe dit komt? Als u het weet vertel het ons. Het is toch zo n leuke Challenge. Na deze gezellige bijeenkomst gaan we naar huis en maken een lijstje met wat te doen voor vertrek. De tijd vliegt. Woensdagmiddag 12 juni is de boot vol gepropt (inclusief de stroopwafels voor Arno), gooien we los in Andijk en zeilen met 7 knp naar Den Oever. In nog geen anderhalf uur liggen we voor de sluis, deze gaat snel open en we kunnen schutten naar het zout. We besluiten niet door te varen naar Den Helder, maar na de brug, aan de wachtsteiger, te overnachten. We nemen alvast een borrel en proosten op een super Driehoek. De volgende ochtend, klop klop hé visite. Douane, of ze aan boord mogen komen (net of je mag weigeren). Na wat controle en gezeur over een BTWverklaring vertrekken de heren weer (deze verklaring is inmiddels aangevraagd en nu maar hopen dat ze er de volgende keer ook naar vragen). Na de koffie gaan wij ook. Zeilen zit er niet echt in. Wind en stroom tegen en dat met wind zo tussen de knp, dat is de motor gebruiken (kan deze alvast warm lopen voor de vele uren die misschien nog zullen volgen). Het is verder lekker rustig op het wad, we komen alleen de gebruikelijke vissers tegen. Net na de Papillon komen we om uur aan in Den Helder, krijgen een box toegewezen van één van de vriendelijke havenmeesters. Echter na een uur moeten we toch verkassen, de eigenaar van de box komt terug. Geen probleem, we gaan aan de lange kant van de steiger liggen. Later op de dag komen de Miesje en Rianne naast ons liggen.

2 s Avonds komen Pieter en Anja nog gezellig langs en nemen aardbeien mee (tegen scheurbuik). Wij hopen hen ook nog een keer mee te krijgen met hun eigen boot, wie weet over 2 jaar. Vrijdag doen we rustig aan, nog even wat winkelen, de laatste boodschappen en verder gewoon gezellig kletsen met iedereen.

3 Inmiddels is onze boot door Hestia goedgekeurd en hangt de blauwe Driehoek vlag. Henk zal gedurende de dag ook nog een paar boten keuren, waaronder de Point Barrow. Eén van de bemanningsleden is geen onbekende van ons, Robert Jan. Robert Jan zou 2 jaar geleden met eigen boot al meegaan, maar door omstandigheden kon dit toen niet doorgaan. Nu is hij één van de opstappers bij Alex. Er volgt een strenge keuring op de Point Barrow. Wat blijkt, de mannen hebben voor 2 weken met 4 mannen aan boord maar 3 rollen wc papier. Hoe gaan ze dit doen? Wij willen het eigenlijk niet weten! Ook komen Jos en Trees langs om ons gedag te zeggen en ook zij nemen lekkers mee voor onderweg. In de loop van de middag komen Kees en Mary van der Moolen met de wederom fantastisch geborduurde kleding. Wij hebben zeker succes met onze rode sweaters met capuchon. Met Jos, Trees, Mary en Kees drinken we nog wat aan boord en dan is het tijd voor afscheid (zakdoeken erbij). Dan volgt s avonds met z n allen de gebruikelijke Blauwe hap (deze Blauwe hap (Indonesische rijsttafel) wordt op schepen en bij walinrichtingen van de Koninklijke Marine geserveerd. Een blauwe was de bijnaam voor een persoon van Indonesische afkomst. Het is een gezellige avond en lekker gegeten, ook niet onbelangrijk. Gedurende de avond voel je bij veel zeilers de gezonde spanning voor het vertrek wat morgen zo rond uur gepland staat. Niet te laat naar bed, morgen een spannende dag. Om uur lopen we richting het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) voor het palaver, een beetje doorlopen want de regen komt eraan.

4 Palaver in het KIM Er is een uitleg over een aantal zaken, zoals oa aanloop Shetlands, het gezellige 12-uurtje en nog wat zaken. Ook is er een weervrouw van de KNMI die wat komt vertellen over het weer, de verwachtingen en de huidige situatie. Hieruit blijkt dat vertrekken via het Molengat, met de voorspelde W-SW 7 niet verantwoord is en ook via het Schulpengat is geen optie. De commissie laat al snel weten dat er niet vertrokken gaat worden en dat het vertrek uitgesteld is naar zondag. Voor zondag blijken de verwachtingen beter te zijn, SW 5-6. Er ontstaat nog wel wat discussie over wel of niet vertrekken. Uiteindelijk besluit iedereen te blijven liggen. Er is enige teleurstelling en natuurlijk ook bij ons, je leeft toch naar dit vertrek toe. Maar goed, het is niet anders. We gaan terug naar de boot, waar Annie en Ruud, onze trouwe uitzwaaiers, al zitten te wachten. Net als 2 jaar geleden zwaaien ze ons ook deze keer niet uit. We besluiten er met z n 4-tjes maar een gezellige dag van te maken. Wij vertrekken zondag om uur, dan hebben we nog een beetje stroom tegen maar straks in het Molengat loopt deze mee. Samen met oa Senja, Grote Pier en de Metula verlaten we de haven van Den Helder. De eerste boot is vanmorgen om uur al vertrokken. Net buiten de haven hijsen we de zeilen (1 rif in grootzeil en de kotterfok) en gaan met SW-6 richting Molengat, wat helaas niet helemaal te bezeilen is, dus de motor gaat een beetje bij om de eerste grote aanloopton te kunnen halen.

5 Het Molengat is nu alleen nog maar voorzien van kleine gele boeien/staken en het is een stuk smaller geworden, je moet dus ook goed zorgen dat je niet te ver bij de gele staken vandaan bent, anders moeten we wel heel snel een reddingsboot oproepen, zou toch slordig zijn. Inmiddels is de motor weer uit en zeilen we verder. Het weer is verder prima, de wind zal straks ook afnemen. Om uur is de wind inderdaad wat minder en kan grote genua uit en nog 2 uur later halen we het rif uit het grootzeil. We lopen zo tussen de 6,8 7,2 knp. Later op de avond is de wind gedraaid naar W-SW. De wachten lijken zonder bijzonderheden te verlopen. De eerste 2 uur gaan goed, dan is er ineens een oproep van de C est la Vie, er blijkt iets in de schroef te zitten, de motor kan niet meer aan. Er worden wat scenario s bedacht, maar uiteindelijk is het de Blue Bell die naar hen toe vaart en ze richting NL gaat slepen. Jammer voor beide boten dat het zo loopt, wellicht kunnen ze straks nog aansluiten in Farsund. Op maandag bij het begin van de Doggersbank laat de wind ons in de steek, de motor gaat aan. Dan zien we vlakbij de boot, 2 walvissen van zo n 10 meter lang. Later blijken het 2 Minke Whales geweest te zijn. Helaas waren ze te kort bij de boot om een foto te kunnen maken (deze foto komt van een informatiebord op de Shetlands)

6 Na wat contact met de diverse boten blijkt dat ook zij geen wind hebben. Wij proberen van alles, gennaker er op, gennaker er af. Wij willen toch wel op tijd op de Shetlands zijn (om nog tijd te hebben daar wat te gaan bekijken), dus besluiten we de motor te laten ronken. Als wij op zee zitten eten we tussen de middag warm, vandaag zijn dat huisgemaakte ballen gehakt met wat roerbakgroente, het smaakt prima. De zon laat zich vandaag van de goede kant zien, het is genieten. Nu alleen nog een beetje wind, dan hebben we helemaal niets te klagen. Aan het begin van de avond is er even contact met de Point Barrow, daar blijken toch 2 van de 4 bemanningsleden behoorlijk zeeziek te zijn geweest maar zijn nu ingeslingerd. Het belooft wederom een prachtige zonsondergang te worden. We hebben op 16 nog even contact met de Miesje, maar éénmaal op 77 lukt het niet om verder met ze te praten. De wind is nog steeds niet geweldig, we doen vele pogingen om te zeilen maar jammer genoeg moet de motor steeds weer aan.

7 De zon is onder om uur Nog anderhalf uur en dan zit de wacht van Joke er op en is het de beurt aan Henk. Joke verheugt zich nu al om lekker onder de wol te kruipen, maar aan de andere kant moet ze er om uur weer uit en dat is, nog steeds niet, een hobby van haar. Je merkt heel duidelijk dat je steeds verder naar het Noorden gaat, het blijft lekker lang licht. De nacht is verder zonder problemen of bijzonderheden verlopen. In de ochtend is er weer wind, de motor kan eindelijk uit. We zetten de boom in de Genua en lopen tussen de 6 7,5 knp met SSE SE 4. Aan het einde van de middag spotten we de eerste papegaaiduiker, deze vliegt ter verwelkoming een paar keer om de boot.

8 Eerder op de middag voer de Grote Pier op spinnaker achter ons langs. Het is leuk om na 2 dagen weer eens een boot van de vloot Driehoekers tegen te komen. Zo hebben we op de AIS kunnen zien dat de Sirion maar 7,5 mijl bij ons vandaan is.

9 Je komt niet veel boten tegen maar soms ligt er een vissersboot in de weg. We roepen op om te vragen of wij achter hen langs kunnen. Dat blijkt geen probleem, zij liggen stil om de netten binnen te halen. Het is een groot schip dat de netten leegt door een grote slang in het net te hangen en dan deze leeg te zuigen. De andere kant van het schip is minder fraai, daar komen de restanten van de visverwerking weer naar buiten (niet zo n heel fraai gezicht) Ed Megens heeft nog contact met een Nederlandse haringvisser die in de buurt van de Shetlands vist. De haring blijkt niet al te vet te zijn dit jaar. Hij vraagt nog om een emmertje haring, maar helaas dat zit er niet in. De boot slingert van de ene naar de andere kant, Henk zet nog een extra bulletalie (nu hebben we 1 korte en 1 lange staan) wat voorkomt dat de giek van die klappen maakt.

10 Dan uur DOLFIJNEN. Het blijft toch geweldig hoe deze beesten spelen met het schip. Voor langs, achter langs, onder de boot door, het is genieten. Romantisch samen voor op het schip gelegen om te proberen ze op de gevoelige plaat vast te leggen.

11

12 De dolfijnen blijven ons s nachts en in de ochtend volgen, waarbij de Jan van Genten profiteren van de vis die de dolfijnen bijeen drijven. Er is regelmatig via DSC contact tussen de Senja / Bluenose (Gaan ze voor het Ouwe wijf!!!!) Dan is het inmiddels uur als we LAND IN ZICHT hebben, nog 31,1 mijl te gaan naar Lerwick, nog zeker 5 uur. Het is helder weer, aan bakboord kun je de vuurtoren van Faer Island zien, schijnt de moeite waard te zijn om een keer te gaan kijken. Later vernemen we dat de mannen van de Zeebries een ommetje hebben gemaakt om hier even aan land te gaan. Er staat een behoorlijke deining door de invloed van de stroming van de oceaan tussen Faer Island en de Shetlands. Achter ons vaart de Sirion. De verwachting is dat we zo rond uur in Lerwick aan zullen komen, we gaan nu alvast proberen om het thuisfront te bellen. Dat lukt, kunnen ze in Purmerend (hier wonen de ouders van Joke) vannacht ook lekker slapen. Het schiet op, het is uur en Henk vult nog een keer het logboek in, nog 25 mij te gaan. De wind trekt nog even lekker aan, met 20 knp wind is het super zeilen en dan nog het zonnetje erbij, wat willen we nog meer. Wat zullen we lekker slapen straks, afgelopen nacht is hier niet veel van terechtgekomen met dat geschommel en getik van van alles en nog wat.

13 Joke is erg benieuwd naar de Shetlands, zo noordelijk is ze nog niet geweest. Henk al wel in 2005 en heeft daarover allerlei verhalen verteld. Zal er veel veranderd zijn? We zullen het zien, gaan in ieder geval op zoek naar de Papegaaiduikers (Puffin s). Tijdens het laatste stuk nog contact gehad met de Senja, die zo n 30 mijl achter ons ligt. Spreken met hen af dat ze ons oproepen als ze vlakbij de haven zijn, dan pakken we de lijntjes aan. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal!

14 Bij het kerkhof de hoek om Yes, we did it!! Om uur leggen we vast naast de Point Barrow. Even wat opruimen en dan een borrel bij hen aan boord, dat hebben we verdiend. Na 2 biertjes houden we het voor gezien, we gaan naar bed. Vallen als een blok in slaap, Joke hoort om uur niet eens de oproep van de Senja. Gelukkig is Henk geen vaste slaper en die reageert dan ook vrijwel direct op de oproep en we staan keurig op tijd op de steiger om ze op te vangen. Er komen een paar Driehoekers uit de kroeg, Ed gaat bij hen langszij, zij pakken de lijnen aan. Wij zwaaien even en gaan weer naar bed, lekker verder slapen, we spreken ze morgen wel. Donderdag worden we vroeg wakker, het is lekker weer. Na het ontbijt komt de Metula binnen en komt naast ons liggen. Later op de dag komt de Zeebries daarnaast liggen. Er ligt een NL schip (uit Andijk) als eerste aan de steiger, deze zal rond uur vertrekken. Als deze inderdaad vertrokken is gaat de Point Barrow tegen de steiger en wij er met z n 3-tjes tegenaan.

15 Haven Lerwick: We gaan een beetje de omgeving verkennen. Volgens Henk is er in al die jaren veel veranderd, maar het blijft een ruig eiland met weinig bomen. Is hier wel een bos? Er is in de middag nog een bustocht die naar de noordkant van het eiland zal gaan, wij laten dit aan ons voorbij gaan. Samen met de mannen van de Metula zullen we morgen een auto huren. We gaan dan op jacht naar de papegaaiduikers die aan de zuidkant van het eiland zitten. Het zal vandaag druk worden in de haven, de boten van de Bergen-Shetland Race komen vandaag binnen, daaraan doen 43 boten mee, waaronder ook uit NL. s Avonds is er in het museum van Lerwick een ontvangst door o.a. Sandra, zij is contactpersoon op Lerwick voor de Driehoek Commissie. Wij worden hartelijk welkom geheten en Ed bedankt hen voor het gastvrije ontvangst. Iemand ziet de naam Bluenose op onze shirts en spreekt ons aan. Hij blijkt op de replica van de Bluenose gevaren te hebben. (De Bluenose is een tweemaster schoener gebouwd in 1921 te Nova Scotia, vergaan in 1946 bij Haiti. In 1963 is er een replica gebouwd. Deze replica is in 2010 ontmanteld, oa vanwege houtrot, opnieuw weer opgebouwd en dit jaar weer te water gelaten). We mogen ook nog rond kijken in het museum, wat wij niet aan ons voorbij laten gaan. Het blijkt een interessant museum. Het aansluitende diner was meer dan prima, al met al een hele gezellige avond. Na het eten nog even naar de Zeilclub waar ook de nodige Noren al binnen zijn van de Bergen Shetland Bergen Race. Nog niet alle boten van deze race zijn binnen, de laatste zal rond uur binnenkomen.

16 Vrijdagmorgen haalt Henk de auto op en komt terug met een klein jappannertje, als Henk en Ad (Metula) hier maar inpassen. Het blijkt te gaan. Henk en Henk gaan eerst nog even diesel tanken en Joke en Ad gaan ondertussen aan de koffie (we moeten toch wat om de wachttijd door te komen). Uiteindelijk kunnen we op pad, wel oppassen geblazen met links rijden. Met nog 3 mede-chauffeurs gaat het helemaal goed. Compliment voor chauffeur Henk (Bluenose). Onderweg blijkt er toch wel het e.e.a. veranderd te zijn, waaronder het vliegveld. In 2005 landden de vliegtuigen nog op de gewone weg, dmv een slagboom werd de weg toen afgesloten. Nu is er een heus vliegveld, weliswaar gaat op de weg nog wel de slagboom naar beneden, maar hierop landen doen ze niet meer.

17 Uiteindelijk komen we aan bij de zuidkant van het eiland en al gauw spotten we de eerste puffins. Wat een koddige beesten

18 Na een lekkere wandeling naar het hoogste punt en onderweg de nodige foto s gemaakt te hebben gaan we weer terug. Onze magen beginnen te knorren en we hebben zin in koffie. Bij een hotel nemen we wat te eten en drinken en dan gaan we weer verder. We gaan nog richting het Noorden en komen dan toch echt een bos tegen. Dus wie zegt dat er niets groeit op het eiland, heeft het mis. Nu we toch een auto hebben doen we nog een paar boodschappen voor onderweg naar Noorwegen, want morgen zullen we vertrekken. Impressie van de Shetlands:

19

20 Vanavond is er een palaver en daarna gooit de Balans los en gaat vast op weg. Zij willen graag meer tijd in Farsund doorbrengen, 2 van de opstappers zijn daar nog niet geweest. De Sirion heeft vanmorgen de haven al verlaten om koers te zetten naar Farsund. Dan is het zover, zaterdag 22 juni Lerwick Farsund (Noorwegen). De voorspellingen zijn veel wind, weinig wind, eigenlijk hetzelfde als onderweg naar de Shetlands. Wij vertrekken, met regen, rond uur, worden uitgezwaaid en getoeterd door de achterblijvers die wat later zullen vertrekken. Buiten de haven gaan de zeilen erop (1 rif in het grootzeil en kotterfok) en we zijn op weg. De koers naar Farsund is 118 gr, dat gaat helaas niet lukken. Hebben nu een koers van 170 gr en zo zeilen we over stuurboord een poosje door, gaan later wel overstag. De verwachting is dat we maandag in de loop van de ochtend zullen aankomen. Wel jammer dat we vandaag moesten vertrekken, vanavond is het feest: Midzomernachtfestival. We lopen zo n 6 knp bij SE-5. In rechte lijn hebben we 274 mijl te gaan. Halverwege de middag is de wind afgenomen en haalt Henk de kotterfok weg en zet de grote genua bij. Het is uur als we overstag gaan en 80gr COG varen met knp wind en zo tussen de 5 en 5,5 knp lopen. Niet veel later halen we ook het rif uit het grootzeil. De wind is veranderlijk SE ESE 4. Het is een poosje droog geweest, helaas regent het weer. Henk heeft vannacht 1 dolfijn bij de boot gehad. Wij zijn zo verwend met de hoeveelheid aan dolfijnen op het eerste traject dat hij Joke rustig laat slapen.

21 In de loop van de nacht is de wind zoek, we hebben de grote genua inmiddels weggedraaid en de motor staat bij. Zondagmiddag is de wind weer aangetrokken tot SSE 4, met grootzeil en grote genua lopen we nu zo tussen de knp en er komt inmiddels een heerlijke geur de kuip in. Henk is de pizza aan het bakken. Dat gaat smullen worden. De wind blijkt van zeer korte duur. De genua is weer ingerold en helaas moet de motor bij. We proberen af en toe de gennaker, maar ook die brengt geen snelheid in de boot. Volgens het weerbericht moeten we nog geduld hebben tot uur voor de wind er weer is. Als we om uur het logboek inschrijven zien we ineens dat de Senja ons voorbij is!! Hestia aan het roer zeker, een dame van snelheid en opschieten. Om uur draait de wind al naar het E en nog een uurtje later is deze ENE, yes we kunnen zeilen. Maar helaas, ook deze keer van korte duur. Wat zal het toch een rust geven als die pruttelbak straks uit kan en we gewoon lekker kunnen genieten van het geluid van de wind en het gekabbel van de golven. Op 77 vingen wij een gesprek op tussen de Point Barrow en Zeebries. Het gesprek ging in eerste instantie over het weer maar al gauw ging het over of je wel of geen alcohol bij het eten mocht. Volgens de Zeebries is wijn geen alcohol en bij de Point Barrow smaakt eten niet zonder een wijntje er bij!! Wij hebben onze verwachte aankomst bij moeten stellen, we komen in de avond aan. Een oproep van de Zeebries aan de Point Barrow of zij stand by willen blijven, er zit waarschijnlijk iets in hun schroef. Ze gaan overboord om te gaan kijken (stoere mannen). Even later het bericht dat het probleem zich vanzelf heeft opgelost. Aan het eind van de avond gaat de genua uit met ENE 2-3 en we lopen nu zo n 5,3 knp. Dan zien we een grote groep Jan van Genten, wat een teken is dat er dolfijnen in de buurt zijn en ja daar zijn ze. De genua was leuk geprobeerd, maar weer van korte duur. Afgelopen nacht zijn er wat problemen geweest bij de Fire Fly. Verstopte filter en kortsluiting veroorzaakt door de boegschroef. Ze hebben alles onderweg op kunnen lossen. Maandagmiddag gaat de wind eindelijk naar de goede hoek en is het heerlijk zeilen geblazen. Om uur hebben we land in zicht. Wij hebben gekozen voor een koers die iets zuidelijk is, ook de Senja vaart deze koers. Onderweg houden we regelmatig contact met de Senja. Uiteindelijk blijken we qua koers een juiste keuze gemaakt te hebben, wij houden het langst de meeste wind. De laatste 30 mijl zien we de Leef je Droom en de Fire Fly vlakbij ons varen.

22 Wat is de aanloop bij Farsund toch een verschil vergeleken bij die van Lerwick, veel groen en witte huisjes. Voor ons is dit bekend gebied, zijn hier al een paar keer geweest. Om uur liggen we vast aan de kade en daar blijkt de Balans ook nog niet zo lang te liggen. De Balans heeft niet veel voordeel gehad van hun vertrek op vrijdagavond. Zij hebben ook veel last gehad van de windstiltes en tot overmaat van ramp heeft hun stuurautomaat het onderweg begeven. In Farsund proberen ze een nieuw onderdeel te bemachtigen, wat helaas niet is gelukt. Daar is die good old Arno, hij is contact persoon in Farsund voor de Driehoek Noordzee Commissie. Arno komt aan boord met zijn informatie over wat we gaan doen. De Senja is naast ons komen liggen en samen met hen en Arno trekken we een fles prosecco open en proosten op een goede overtocht. Natuurlijk krijgt Arno ook de meegebrachte stroopwafels, deze zijn in Noorwegen niet te koop en hij is er gek op. Arno heeft een leuk programma bedacht, wat helaas wat aangepast gaat worden. Een aantal boten zullen laat aankomen. Om dan meteen op dinsdag uur klaar te staan voor een wandeling door het dorp in het Flekkefjord en daarna nog 40 kilometer te moeten fietsen op een oud treinspoor!!! De bus zal nu vertrekken om uur en de fietstocht vervalt. Wel jammer dat er niet gefietst gaat worden. Op zo n treinfiets zit je met z n drieën, waarvan er twee kunnen trappen. Ed had aangeboden om bij ons op te stappen zodat Joke niet hoefde te trappen. Hoe gemakkelijk is hij hiervan afgekomen (ha ha).

23 Met prachtig weer en een bus vol vertrekken we. Wat is toch een prachtig land, zoveel groen en zoveel water. Ed ontpopt zich al gauw als een echte reisleider. Bij het Flekkefjord aangekomen staat daar een gids klaar die ons een rondleiding geeft door het dorp. Zij vertelt o.a. over het waarom van de verschillende kleuren van de huizen. Impressie rondleiding Flekkefjord

24

25 Na een prachtige terugtocht zijn we weer op de haven, waar blijkt dat ook de laatste boten zijn binnengekomen.

26 Om uur ontstaat er een spontane steigerborrel. Het is onwijs gezellig.

27 Tussendoor gaat Alfred (Lumi) bij de Bluenose de mast in om het kapotte vlaggenlijntje naar beneden te halen. Door 2 sterke mannen omhoog getrokken, dan nog even een foto en dan mag hij weer naar beneden. Het bijna uur. We moeten een beetje opschieten, om uur worden we verwacht in het Farsund Fjordhotel voor een gezamenlijk diner. Met z n allen hebben we snel alle spullen opgeruimd en het lukt om op tijd aanwezig te zijn. Voordat we gaan eten is er een dankwoord voor Arno, die de nodige zorg en tijd heeft besteed om ons een aangenaam verblijf in Farsund te bezorgen. Na een woordje van Arno wordt het buffet geopend. Ook nu prima gegeten en we hebben genoten van een zeer gezellige avond met onze tafelgenoten. Jammer dat we maar 1 dag hier geweest zijn, wellicht een idee om in dit deel van Noorwegen volgend jaar onze vakantie door te brengen. Wie weet.

28 Woensdagmorgen na het palaver gaan de eerste boten op weg. De Leef je Droom blijft achter in Farsund voor een vakantie met zijn gezin. De voorspellingen zijn dat er buiten meer dan 25 knopen wind zal staan maar wel uit gunstige hoek NW 7. Samen met de Senja zijn wij één van de laatste boten die weggaan. Eerst moet er bij beide boten nog getankt worden. We hebben wat problemen met de diepgang bij het tankstation, er liggen wat rotsen onder water in de weg. Toch lukt het uiteindelijk om bij de dieselpomp te komen. Na het tanken maken wij plaats voor de Senja. Wij gaan nog even bij hen langszij. Na nog een broodje gegeten hebben, kunnen we op weg naar Den Helder. Eénmaal buiten blijkt er iets meer te staan dan 25 knopen, wij meten soms wel 35 knopen. We het eerste stukje alleen met de kotterfok. Deze blijkt het met deze golven niet zo heel goed te doen en we zetten een deel van de grote genua erbij. De snelheid zit er nu goed in. Weer wat later besluiten we de kotterfok weg te halen, de boot komt hierdoor iets rechter op te liggen.

29 Achter ons zien we de Senja dansen op de golven. Ed Megens heeft nog contact met een vrachtschip, dat met enige verbazing in de stem vraagt wat wij met deze wind in een zeilboot op zee doen!! (wij vragen ons dat zelf ook af).

30 Na een aantal uren lopen we de Metula voorbij, zij zullen het op de terugreis ook niet gemakkelijk hebben. Later blijkt dat bij meer boten de stuurautomaat het heeft begeven of dat de automaat niet is opgewassen tegen golven van zo tussen de 4 en 5 meter. Als we de voorspellingen mogen geloven gaat het in de loop van de nacht minder hard waaien. Niets blijkt minder waar, de wind blijft zo rond de 35 knopen. Dat is nog tot daar aan toe, maar die golven en dan die brekers op de boot! Zelfs in ons bushokje patattentje - seniorenhok - of hoe iedereen het noemt, houden we het niet droog. Dit is niet genieten, je kunt niet fatsoenlijk naar binnen om wat dan ook te doen. Eten doen we ook nauwelijks, alleen crackers en bouillon gaat erin. Donderdagavond om uur begint het ook nog eens verschrikkelijk hard te regenen en dan heeft Joke het wel een beetje gehad. Het is aardedonker en dan het geluid van de golven en de regen, bah. Een gegeven moment ligt de Bluenose in het dal tussen 2 golven (die zeker 4 meter hoog zijn), dan is het zo stil, zo stil. Dan gaat het spreekwoord op: stilte voor de storm. Joke heeft daar nog zeker 2 weken last van gehad in haar slaap. Onderweg komen we de nodige booreilanden tegen die we op gepaste afstand te passeren. In de loop van de vrijdagochtend neemt de wind pas af.

31 Gelukkig komen we verder niet veel boten tegen en die we tegenkomen wijken voor ons uit. Pas bij de shippinglines moeten we goed uitkijken, maar ook daar valt het mee. Ze houden veel rekening met je. Een paar keer kruist de Zuiderkruis voor en achter ons langs. Wij hebben de koers iets te veel naar het oosten gezet, waardoor we de Texel - Elbe route ter hoogte van Ameland oversteken. Varend langs de eilanden is daar Texel en daarna het Molengat. Onderweg hadden we al besloten om via het Molengat te gaan, met de huidige wind en de stroom nog wat mee is het prima te doen. Het blijkt wel dat je goed aan de kant van de gele staken moet blijven, iets te ver daarvan af blijkt al gauw dat we nog maar 1 meter water onder de kiel hebben. Nog 1 uur te gaan en dan zijn we er. YES. Om uur komen we aan in de haven van de KMJC waar we worden ontvangen met getoeter en gejuich van de eerder gearriveerde Driehoekers. We zijn moe maar super trots op ons zelf dat we het samen gedaan hebben. Ook petje af voor iedereen. Voordat we aan de Blauwe Hap gaan met Alfred en Frank (Lumi) komt Jos aan boord en hij overhandigt ons een fles champagne namens de Driehoek Noordzee Commissie. Commissie: BEDANKT het heeft heerlijk gesmaakt. Terwijl wij zitten te eten zien we de Senja voorbij varen en dan zit het avontuur er voor hen beiden ook op.

32 Later op de avond drinken we nog wat bij hen aan boord en hebben we allemaal stoere verhalen. Al gauw blijkt dat we het met z n allen wel zwaar gehad hebben het laatste stuk, maar er wordt al gauw gesproken over de Driehoek Noordzee Challenge in Morgen gaan we naar onze thuishaven in Andijk. Zaterdag, het is prachtig weer. Gaan nog bij iedereen die nog in Den Helder ligt langs om gedag te zeggen en we zien elkaar hopelijk op de reünie. Uiteindelijk vertrekken we zo rond de klok van uur. Hebben een prachtige tocht terug en dan zijn we om uur terug op de plek waar we op woensdag 12 juni zijn vertrokken. Al met al een Driehoek Noordzee Challenge met uitersten, maar we hebben genoten van alles en iedereen. Er is toch nog iets waar we niet achter gekomen zijn hoe het zit en dat is het volgende: De vele keren dat er contact is geweest tussen de Senja en de Bluenose heeft Ed iedere keer opgeschept over dat zijn diner bestond uit een 10 gangen rijsttafel! Heeft hij een beetje lopen opscheppen over hoe goed hij wel zou kunnen koken!! Dank aan: Organisatoren van deze Driehoek Noordzee Challenge: Hestia, Ed en Jos Annie en Ruud, onze trouwe uitzwaaiers die altijd lekkere versnaperingen voor ons meenemen Pieter en Anja (de aardbeien waren erg lekker) Jos en Trees (we hebben heerlijk genoten van al het lekkers) Mary en Kees voor de prachtig geborduurde kleding En dan nog iedereen bedankt voor de sms-jes/mailtjes met allemaal lieve woorden. Joke en Henk. a/b Bluenose

33

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Verslag Driehoek Noordzee Deelnemer Balans (Dehler 37 CWS) Bemanning; Willem van Oosterom (schipper) Annelies de Hoop (crew) Remco Dill (crew)

Verslag Driehoek Noordzee Deelnemer Balans (Dehler 37 CWS) Bemanning; Willem van Oosterom (schipper) Annelies de Hoop (crew) Remco Dill (crew) Verslag Driehoek Noordzee 2013 Deelnemer Balans (Dehler 37 CWS) Bemanning; Willem van Oosterom (schipper) Annelies de Hoop (crew) Remco Dill (crew) Rik Hoogeveen (crew) Zaterdag 15 juni: we waren er helemaal

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.)

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Tweede helft: van Motala tot Mem Dinsdag 20 juli mooi weer westen wind 3-4-In de ochtend

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari Winter 2013 Zuid-Frankrijk 5 t/m 16 februari Dinsdag 5 februari 2013 563 km Om negen uur vertrokken. Eerst naar Geldern omdat onze camperdealer een verkeerd aangesloten kabel van de koelkast nog goed moest

Nadere informatie

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015.

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Door het skutsjemuseum in Eernewoude is vanwege het 5 jaar in de vaart hebben van de Aebelina een beurtfeartocht georganiseerd.

Nadere informatie

DRIEHOEK NOORDZEE CHALLENGE 2009

DRIEHOEK NOORDZEE CHALLENGE 2009 DRIEHOEK NOORDZEE CHALLENGE 2009 Zaterdag 13 juni brengt Henk alvast de naar Den Helder, bij zijn vertrek begint het bij Joke toch wel aardig te kriebelen, nog 1 week en dan moet ze eraan geloven. Haar

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild 13-15 oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem Op een mooie dag in juli van dit jaar, zeilde ik met een vriend een rondje op de Westeinderplassen.

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

WERKWEEK AMELAND 2015

WERKWEEK AMELAND 2015 De eerste dag van de werkweek Veel regen gehad, maar de meeste tijd zaten we droog in de bus. Op de Afsluitdijk werd nog even de topografische kennis getest en daarover waren de juffen en meesters tevreden.

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Genieten na een oversteek

Genieten na een oversteek Genieten na een Klaas Wiersma maakte een oversteek. Nee, niet op de Noordzee of de Atlantic. Het ging van Ameland naar Terschelling. Met de Cornish Crabber Urmiena. Geen sinecure met een dikke noordwester.

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

Trek als het nog nodig is, je sportiefste kleding aan. 12.30 uur Aankomst van groep 3-4. Zij lunchen gezellig met ons mee.

Trek als het nog nodig is, je sportiefste kleding aan. 12.30 uur Aankomst van groep 3-4. Zij lunchen gezellig met ons mee. 08.00 uur Wakker worden!!! Tijd om op te staan, een stevig ontbijt te eten en te bedenken of het weer past bij je fietskleding. O ja, zorg dat je fiets in orde is!!!! 09.45 uur verzamelen op school. Al

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos?

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos? ---- Samen varen, samen doen----------- Laatst was mijn kleinzoon voor de eerste keer aan boord van mijn motorboot, een jochie van net anderhalf jaar. Het eerste wat hij deed, was draaien aan het stuurwiel.

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

Met de Wielerbroeders fietsen in The Dales, Engeland 2015

Met de Wielerbroeders fietsen in The Dales, Engeland 2015 Met de Wielerbroeders fietsen in The Dales, Engeland 2015 Langzaam kwam het grote schip in beweging. Tientallen fietsers, waarvan de Wielerbroeders de vaste kern vormen, hadden inmiddels hun hut gevonden

Nadere informatie

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar Eigenlijk best dicht op-en-neer naar Londen in het najaar We hebben plotseling tijd over en willen we nog wat gaan zeilen. Er komt een lange stabiele periode aan; oostelijke winden aan het begin van de

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Duits Waddeneiland 1. We bereiken Borkum zonder problemen, zonder zeeziekte en met goeie zin. We meren af aan. We gaan verder -deel 2-

Duits Waddeneiland 1. We bereiken Borkum zonder problemen, zonder zeeziekte en met goeie zin. We meren af aan. We gaan verder -deel 2- We verlaten Texel aan het eind van de middag. Zon staat nog hoog aan de hemel. We moeten een stukje opkruisen naar het Molengat, de strook zee aan de westkant van Texel. Op de marifoon horen we de Visarend

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07 Ben je klaar voor een avontuurlijke dag in de Speeldernis? We vertrekken om 11:00 uur richting de Speeldernis en zijn rond 15:00 uur terug. Meenemen: kleding wat

Nadere informatie

De Road Runners naar Luxemburg.

De Road Runners naar Luxemburg. De Road Runners naar Luxemburg. Donderdag 13 mei was het weer zo ver de Road Runners { zo noemen zich tegenwoordig } en aan hang { supporters } 11 personen, zijn we naar Luxemburg geweest, het is een combinatie

Nadere informatie

Schleuse Rosenbeck Spandau Nordhafen.

Schleuse Rosenbeck Spandau Nordhafen. 17-07-2017 Schleuse Rosenbeck Zehdenick. We gaan vanaf het Werbellinkanal weer terug naar het plasje waar we eerder zo fijn geankerd hadden. De Prerauer stick. Maar als we Zehdenick, het stadje wat vlak

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland.

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Noorwegen Maandag 22 augustus 2011 Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Dinsdag 23 augustus. Om 12.30 moeten we inschepen richting Oslo op de prachtige

Nadere informatie

58. Van sneeuw en regen naar een zonnig Zoutkamp

58. Van sneeuw en regen naar een zonnig Zoutkamp 58. Van sneeuw en regen naar een zonnig Zoutkamp 18 maart 2013 Een beter slaapmutsje dan Nobel bestaat er niet! Vanmorgen door de wekker heen geslapen en 5 oproepen van Laurens gemist. Als ik eindelijk

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben.

Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben. ZOMERSPELEN 2015 Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben. De zomerspelenweek is dit jaar van 17

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Wat je van ver haalt is!

Wat je van ver haalt is! Wat je van ver haalt is! Hemelvaartsweekend was het zover. Na begin van het jaar de koop van onze Westbas 29 Offshore overeengekomen te zijn met de Duitse eigenaren, was nu het moment om de boot naar Nederland

Nadere informatie

koploper Oktober/ November 2013

koploper Oktober/ November 2013 koploper NIEUWS Oktober/ November 2013 Kinderboekenweek De kinderboekenweek was erg leuk, het ging over sport. Wij moesten een sport bedenken voor meneer GertJan. Zijn knie deed zeer en toen moest hij

Nadere informatie

Verslag voorjaarstocht tot 25 april. Lemmer Joure

Verslag voorjaarstocht tot 25 april. Lemmer Joure Verslag voorjaarstocht 2016 21 tot 25 april Lemmer Joure Verslag: Frans Armee Donderdag 21 april In de loop van de dag komen er 11 Smelne jachten aan in de Binnenjachthaven Lemsterland. Het palaver vervroegen

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam Halzen met Clipper Stad Amsterdam Hier weer een klein theorie lesje manoeuvreren onder zeil met Clipper Stad Amsterdam. Als je het vorige stukje dat ik had geschreven hebt gelezen, dan weet je dat we het

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013 Gonnie Maickle Bert 1 Vrijdag 30-08 Eindelijk komt dan de bus van Tendens, Maickle stond al aan de poort te wachten hoi Bert. Even kennis maken en dan snel de koffers

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Noorwegentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen.

Noorwegentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen. Noorwegentocht Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen. De zeilschool is gemakkelijk te vinden, tegenover de watersportwinkel op het plein. De eigenaren, Maarten en Jacques,

Nadere informatie

La Palma Zaterdag 2 september

La Palma Zaterdag 2 september La Palma 2005 Zaterdag 2 september Om 02:00 uur staan we op. Berry zal ons wegbrengen naar Schiphol en ze staat prompt om 02:45 voor de deur. Er is bijna niemand op de weg en om 03.15 uur komen we bij

Nadere informatie

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot Luxe verwenvakantie in Beekbergen 12-08-2016 tot 19-08-2016 Dag 1. Het is vrijdag 12 augustus 2016. 11:30 uur verzamelen bij Tendens te Arnhem. Weldra gaan wij beginnen aan onze verwenvakantie in Hotel

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Wéér een rondje Schiermonnikoog,

Wéér een rondje Schiermonnikoog, Wéér een rondje Schiermonnikoog, Op zondag 25 sept. jl., het vaarseizoen was bijna voorbij, de jachthaven van Schiermonnikoog lag nog in diepe rust, maakten we in alle vroegte onze boten klaar om te vertrekken

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei Voorjaar 2010 Midden- en Zuid-Frankrijk 5 t/m 17 mei Woensdag 5 mei 2010 811 km Om half negen op weg. Via Maastricht naar Metz waar we inkopen deden. Vlot door en bij Châlon de snelweg af en binnendoor

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg Veelzijdig Limburg 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg De Vakantiegangers: HERWIG EDIE OLGA JANCO De begeleiders: Theo Natasha Vakantie adres: Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg.

Nadere informatie

We hebben geleerd hoe we kadootjes moeten inpakken en hoe we taarten maken.

We hebben geleerd hoe we kadootjes moeten inpakken en hoe we taarten maken. Beste ouder(s)/ verzorger(s), Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar 2015. De afgelopen periode hebben de kleuters met veel energie gewerkt over verschillende thema s. Over welke thema

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Zondag 29 maart tot en met zondag 5 april 2014 Inhoud Inleiding Veiligheid aan boord en in de havens s Avonds en s nachts Tips voor veiligheid

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Driehoek Noordzee 2013

Driehoek Noordzee 2013 Driehoek Noordzee 2013 Aan boord: Grote Pier Bemanning: Peter, Marcel en Jan Vrijdag 14 juni Om 22.40 ben ik aan boord. Na het jeugdzeilen door Simone en Daan. Weggebracht naar Den Helder waar de Grote

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Schotland reis e verslag. Onderweg ging het werk natuurlijk gewoon door, ook Adrie was onverstoorbaar bezig in de spoelkeuken.

Schotland reis e verslag. Onderweg ging het werk natuurlijk gewoon door, ook Adrie was onverstoorbaar bezig in de spoelkeuken. Schotland reis 2011 2 e verslag Zondag 15 mei om 10.00 uur was het dan weer zover de bus met gasten arriveerde precies op tijd en vertrokken we weer richting het eiland Arran waar de golfers en wandelaars

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Op Pad Met de Norman

Op Pad Met de Norman Op Pad Met de Norman Een weekje Wad eind Oktober 2011 Sjoerd de Jong Voorbereiding In de laatste week van Oktober heeft ondergetekende samen met Eric Radstok een bootje gehuurd om het wad onveilig te gaan

Nadere informatie

Een zware tocht! Net voor de 4 uur binnen!! 3 uur 59 min en 24 seconde.

Een zware tocht! Net voor de 4 uur binnen!! 3 uur 59 min en 24 seconde. De 60 van Texel, wat was ie VER!! Zwaar, indrukwekkend en mooi! Één groot avontuur! Mijn eerste ultra run, want zo noemen ze dat als de afstand boven de marathon ligt. Na 7 marathons wil ik een keer mijn

Nadere informatie

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Sophie, geschreven na Maltezerkamp op onze Facebook groep: Het was mijn eerste keer dat ik op MK ging, Ik heb spijt dat ik vorig

Nadere informatie

Take a look at my life 30

Take a look at my life 30 Take a look at my life 30 Er is weer een week om gevlogen, en jullie moeten er echt aan gaan geloven maar het is voornamelijk Daan spam op me blog hihi. Ik kan het niet laten om dat heerlijke snoetje op

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen Dag 1: Lange reis en eerste indrukken Nadat we afscheid hadden genomen van onze familie en vrienden stapten we in het vliegtuig op Schiphol naar Mumbai. Donderdag 12 februari 's ochtends om 07.00 kwamen

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Verslag van Cobi en Richard Tol. Zij waren in Mhofu van 9-9 t/m 26-9-2013.

Verslag van Cobi en Richard Tol. Zij waren in Mhofu van 9-9 t/m 26-9-2013. Verslag van Cobi en Richard Tol. Zij waren in Mhofu van 9-9 t/m 26-9-2013. We werden heel vriendelijk door Sandra, de vrouw die voor het huis zorgt ontvangen met een fles wijn. Mhofu, het huis is heel

Nadere informatie

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag allemaal, Helaas moeten wij even afwijken van het schema. Vanavond hebben wij de bbq bij Light into Europe en kunnen dan geen verslag

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen.

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen. Inhoud Voorbereiding Waar ga je naar toe Hoe doe je het met School Een probleem Ik heb niks te doen Dag en nacht varen De wereld rond Geen eten Vissen Bang voor vissen haaien Snorkelen Terug INLEIDING.

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie

Vakantieprogramma 2015. Chillen in ons ZOmerparadijs. Bij Zo op het Podium/Zo op Gummarus

Vakantieprogramma 2015. Chillen in ons ZOmerparadijs. Bij Zo op het Podium/Zo op Gummarus Vakantieprogramma 2015 Chillen in ons ZOmerparadijs Bij Zo op het Podium/Zo op Gummarus Zomer 2015 Inhoudsopgave Chillen in ons ZOmerparadijs 1 Week 1 2 Week 2 4 Week 3 5 Week 4 6 Week 5 7 Week 6 9 Zomer

Nadere informatie

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Wegens het wegvallen van de vaste vrijwilliger zoeken wij voor Lilia 4 een nieuwe vrijwilliger die met 2 bewoners af en toe iets wil ondernemen. Te denken valt aan

Nadere informatie

Limburg, Horst: 27 t/m 30 mei

Limburg, Horst: 27 t/m 30 mei Limburg, Horst: 27 t/m 30 mei Dag 1: Vrijdag 27-05-2-16 Het is zover: Vandaag vertrekken we voor een weekend hossen, zingen, lachen, luidkeels zingen en genieten we gaan naar Funpop!!! Bert en Laureen

Nadere informatie

VOLVO Ocean Race 2009

VOLVO Ocean Race 2009 VOLVO Ocean Race 2009 Rotterdam - Stockholm Nadat we na binnenkomst Rotterdam een paar dagen rust hadden gehad waarbij er ook weer bemanning gewisseld is zijn we bij de race voor Hoek van Holland geweest,

Nadere informatie

De Blokpers nummer 188 Pagina 5

De Blokpers nummer 188 Pagina 5 Hoi, Jongens en Meisjes van Jong Nederland Beesel. Ik ben een Zwarte Piet, jullie kennen mij wel. Ik ben die lange Zwarte Piet met dat vage brilletje die ieder jaar naar de Blokhut komt omdat er Sinterklaasbivak

Nadere informatie

Race 3 Zaterdag 12 juli, TT circuit Assen

Race 3 Zaterdag 12 juli, TT circuit Assen Race 3 Zaterdag 12 juli, TT circuit Assen 06:00 uur.fris en fruitig omdat ik De nacht van Winschoten aan me heb voorbij laten gaan sta ik op om Roelf Bruins om 06:45 uur op te pikken. Roelf is vaker met

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie