VRIENDEN v/d SCHOUWBURG - DENK & DIALOOG SESSIE STADSSCHOUWBURG SINT-NIKLAAS - 2 OKTOBER 2013 EEN VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRIENDEN v/d SCHOUWBURG - DENK & DIALOOG SESSIE STADSSCHOUWBURG SINT-NIKLAAS - 2 OKTOBER 2013 EEN VERSLAG"

Transcriptie

1 VRIENDEN v/d SCHOUWBURG - DENK & DIALOOG SESSIE STADSSCHOUWBURG SINT-NIKLAAS - 2 OKTOBER 2013 EEN VERSLAG

2 1. VRIENDEN v/d STADSSCHOUWBURG? Marc en zijn vrouw Klara zijn vaste abonnees van de Stadsschouwburg. Elk jaar kiezen ze maar liefst 10 voorstellingen uit het programma en dit in allerlei genres. Samen met vrienden, collega s of familie genieten ze het hele seizoen van muziek, theater, dans en humor. Anahita is een meisje van zestien en zeer nieuwsgierig naar alles wat met theater te maken heeft. Ze volgt na de schooluren een opleiding drama aan de academie. Vaak gaan ze met de dramaklas naar een Jong Geweld -voorstelling kijken. Michiel is gepassioneerd door cultuur tout court en podiumkunsten boeien hem enorm. Het liefst geniet hij van een voorstelling, klassiek concert of poëzieochtend in zijn eentje. Nagenieten en bespreken doet hij echter met de rest van het publiek achteraf in de foyer. Rita en Els zijn twee zussen die elk seizoen weer benieuwd zijn naar het programma van onze Matinees. Niks zo leuk dan genieten van een mooie voorstelling of muziekperformance op een winterse namiddag. En achteraf even bijkletsen bij een lekker kopje koffie. Sven en zijn vrienden komen niet zo vaak naar de Schouwburg. Ze zijn echter helemaal gek op enkele stand-up comedians en laten zich dit seizoen bij ons op enkele bekende komieken trakteren. Intussen merkten ze nog andere interessante voorstellingen op Nele is mama van 2 kindjes en pikt samen met hen wel eens een familievoorstelling mee. Om te genieten van het abonnementstarief koos ze dit jaar ook enkele stukken uit het avondprogramma. Zo kan ze er samen met haar vriend, zus of collega ook eens tussenuit. Zoals u merkt is de Stadsschouwburg een thuis voor een publiek van allerlei pluimage. Voor het tweede seizoen op rij halen we de banden met onze toeschouwers nauwer aan en nodigden we ieder van hen uit om vrienden te worden. Via een open oproep is er een groep van cultuurliefhebbers ontstaan die elkaar enkele keren per seizoen ontmoeten. Samen met deze groep van mensen gaan we op zoek naar de specifieke invulling van onze vriendschap

3 2. Denk & dialoog sessie 2 oktober 2013 Op 2 oktober kwamen de vrienden van de Schouwburg samen voor een heuse brainstorm. Er werd kritisch maar constructief nagedacht over enkele culturele thema s. Dit aan de hand van een zogenaamd World café of Café dialoog. 2.1 Methodiek Aan de toog van hun stamcafé komen mensen gemakkelijker voor hun mening uit. Café Dialoog vertrekt vanuit dit gegeven en plaatst het gesprek in een aangename informele setting. De deelnemers schuiven in verschillende rondes aan bij een aantal gesprekstafels. De wisselende samenstelling van de gesprekstafels creëert een snelle informatie- en ervaringsuitwisseling tussen de deelnemers. Er werden in de wandelgangen van de Stadsschouwburg 4 tafels geïnstalleerd. 3 tafels met een stelling, 1 tafel met een open vraag en een DIY opdracht. Op de tafels werden grote vellen papier gelegd waarop de deelnemers konden schrijven. Volgende stellingen (met hulpvragen) werden aan de vrienden voorgeschoteld: 2.2 Stellingen 1. Den DREMPEL - De Stadsschouwburg (en andere cultuurhuizen) hebben voor velen een hoge drempel. Hoe kunnen we deze drempel verlagen? 2. De TOEKOMST - De wereld rondom ons evolueert razendsnel. Er kondigen zich enkele grote uitdagingen aan: *de nasleep van de economische crisis *het energievraagstuk *de vergrijzing van onze bevolking, *de milieu- en mobiliteitsproblemen, *moeilijkheden op de arbeidsmarkt *toenemende kansarmoede. We moeten met z n allen dus gaan nadenken over een positief toekomstbeeld. Hoe kan kunst/cultuur bijdragen aan de toekomst? 3. PARTNERS - De Schouwburg heeft nu reeds enkele partners. Maar misschien denken jullie wel op nieuwe/andere/originele partners? Welke projecten/ideeën/samenwerkingen kunnen hieruit ontstaan? 4. OPEN VRAAG - Zijn er nog topics/zaken waar jullie op denken? Bespreek en noteer ze dan eventueel hier.

4 2.3 Verloop van de sessie De deelnemers namen met vier tot acht personen plaats aan een tafel. Aan elke tafel werd er een gastheer gekozen die optrad als moderator. Hij/zij had de opdracht om de deelnemers hun ideeën te verduidelijken en probeerde verschillende ideeën en meningen met elkaar te verbinden. Na twintig minuten tot een halfuur werd er gewisseld en namen de deelnemers plaats aan een nieuwe tafel naar keuze. Aan het einde van de laatste ronde werden de resultaten van alle gespreksrondes gepresenteerd door de gastheren. Zij brachten een samenvatting van wat er per vraag, deelaspect of deelthema is gezegd. Tot slot werd er nog nagepraat bij een drankje in de foyer.

5 3. Resultaten van de cafédialoog Tijdens de cafédialoog brachten de deelnemers verschillende zaken aan. De stellingen lokten dialoog uit en deze resulteerde vervolgens in het formuleren van enkele bedenkingen, suggesties en creatieve ideeën voor de toekomst. Hier kan u de voornaamste resultaten lezen. a - staat voor een bedenking/opmerking - staat voor een suggestie/idee De TOEKOMST - De wereld rondom ons evolueert razendsnel. Er kondigen zich enkele grote uitdagingen aan. We moeten met z n allen dus gaan nadenken over een positief toekomstbeeld. Hoe kan kunst/cultuur bijdragen aan de toekomst? a Cultuur/Kunst als een middel om sociale verschillen weg te werken. Het belang van cultureel kapitaal DUS blijven inzetten op het toegankelijk maken van kunst/cultuur voor alle doelgroepen a Cultuur/Kunst heeft een sterk sociaal belang. Kom uit je kot leg contacten Kunst en cultuur = gemeenschapsvormend, Kan mensen binden! Mensen samenbrengen. Theater naar de straat brengen, tussen de mensen a Cultuur/Kunst kan de samenleving maar ook het beleven van de stad aangenamer maken. Cultuurdiensten als wegwijzer? Projecten ondersteunen en mensen met ideeën wegwijs te maken. a Cultuur/Kunst als ontspanning, een manier om NIET te moeten denken aan de realiteit. Om te vergeten/weg te dromen/te lachen. a Cultuur/Kunst evengoed als een manier om net WEL te denken aan de problemen => tastbaar maken van problemen én aanreiken van oplossingen. => confronteren, uitdagen, wakker schudden. Maatschappijkritiek. => op een andere creatieve manier naar problemen/de realiteit kijken. => theater brengt soms spiegels uit het verleden denk: GRIEKSE TRAGEDIES a Cultuur/Kunst moet blijven vernieuwen: kansen geven aan jong of ander (mensen met een beperking/nieuwe belgen/ ) talent. Zij bieden misschien een andere blik op de realiteit/toekomst. Kunstenaars kijken met andere ogen naar de realiteit zij zoeken misschien op een andere manier naar oplossingen? Organiseren van een festival voor dit (jong) talent. Combineren van klassieke genres met hedendaagse genres. Generaties laten ontmoeten. a Cultuur/Kunst als een middel om jezelf te vernieuwen/uit te dagen/open te stellen Je zou jezelf kunnen verplichten om eens te gaan kijken naar iets wat niet onmiddellijk in je interesseveld ligt. Een blind theaterdate?

6 Den DREMPEL De Stadsschouwburg (en andere cultuurhuizen) hebben voor velen een hoge drempel. Hoe kunnen we deze drempel verlagen? Financiële drempels a Cultuur = een recht van iedereen. a Ook de sociale omkadering zorgt voor financiële drempels: vestiaire, drankje, verplaatsing. a Kansenpas = noodzakelijk maar op zichzelf niet altijd genoeg: begeleiding nodig. a Jongerentarief = belangrijk maar op zichzelf niet altijd genoeg: toeleiding via bvb jeugdhuizen. Systeem van last-minute aanbiedingen? Voor late beslissers? Niet-abonnees? Groepstarieven? Vanaf 5 personen: goedkoper? Theater op/via het werk? Als personeelsuitstap? Samenwerking met bedrijven. Communicatie/informatie drempels a Promotie = niet altijd even toegankelijk. a Het is niet evident om als abonnee zo ver vooruit te denken. Informeren over beschikbaarheid tickets: idee dat er veel uitverkocht is. Duidelijker kenbaar maken welke voorstellingen nog veel plaats hebben. Pakketten opstellen, richting aangeven. => duidelijkere stempels geven aan stukken uit het aanbod? Naar analogie van jong geweld.' Doorstroom van een nieuw publiek naar het vaste aanbod door nieuwsgierigheid te wekken. => via prikjes tijdens festivals/evenementen die niet onmiddellijk cultureel zijn. Cultuur op straat/ previews via internet. Sociale drempels verlagen a Sociale belang van cultuur. a Schrik om alleen te gaan, van het onbekende. a Belang van het vroegere coupe cultuur in een groepssfeer proeven van cultuur. a Belang van verschillende doelgroepen. Cultuur dichter bij de mensen, meer op straat, cultuur naar de mensen brengen en dan de mensen naar cultuur. Een voorstelling/cultuur koppelen aan iets sociaal of vice versa: => Matinees eventueel met uitloper? Soep/Taart/Trappist Nieuw publiek werven via bestaand publiek. Rol voor de vrienden? => Bij niet uitverkochte voorstellingen betalende toeschouwers gratis kaart aanbieden voor een gast. => cultuurbuddies vrijwilligers uit het bestaand publiek treden op als metgezel. Vroeg beginnen! Focus op kinderen. => Kinderen in contact brengen met theater/kunst/cultuur verlaagt mogelijk de stap naar cultuur als volwassenen. Zelf doen doet bewegen/beleven, => geef mensen de kans zelf cultuur/kunst te maken.

7 PARTNERS De Schouwburg heeft vele partners. Maar misschien denken jullie wel op nieuwe/andere/originele partners? Welke projecten/ideeën/samenwerkingen kunnen hieruit ontstaan? Regionale media bespelen? Cultuurprogramma op TV OOST? Jongerenpartners nauwer betrekken bij jongerenwerking. => jeugdhuizen, jonge kunstenaarscollectieven, De locatie/de plaats van cultuur/kunst herdenken. => tentoonstelling/voorstelling in ontmoetingshuis Zigzag maar ook sociaalartistiek werk van Zigzag in Stadsschouwburg. Via partners individuen laten doorgroeien. Zoeken naar sociaalartistieke partners. Samen promotie maken maar ook samen nadenken over promotie. Samenwerking met bedrijven, rusthuizen, asielcentra, ziekenhuizen of andere sociale partners.

8 4. Synthese en vervolg Zoals u kan lezen ontstonden er naar aanleiding van de stellingen diverse bedenkingen, suggesties en ideeën. Uit dit alles haalden we enkele speerpunten, bedoeling is immers dat we deze gebundelde resultaten gaan omzetten naar concrete acties. De vrienden van de Stadsschouwburg geloven sterk in het maatschappelijke recht en belang van (actieve én passieve) kunst/cultuurbeleving voor iedereen. Ze merken echter dat dit kapitaal niet voor iedereen even toegankelijk is en dat terwijl men voelt dat kunst/cultuur cruciaal is in het creëren van een gemeenschappelijk positief toekomstbeeld. Om die reden willen ze samen met het Cultuurcentrum maar ook met vele andere partners verder constructief en creatief gaan nadenken over kunst/cultuur in Sint-Niklaas. Opzet is om in de loop van 2014 in samenwerking met enkele partners thematische open focusmomenten te organiseren. Aan de hand van een laagdrempelige oproep hopen we een breed aantal geïnteresseerden uit te nodigen om verder en uitgebreider na te denken over bepaalde zaken die door de vrienden naar voor werden geschoven Afhankelijk van de behandelde topics zullen er ook enkele kenners uit het veld aanschuiven. 5. Tot slot Dit participatiemoment was uitermate boeiend en leerrijk. Het verslag is een synthese waarin we geprobeerd hebben om de ideeën en voorstellen van de aanwezigen in te verwerken. Het Cultuurcentrum wil ook iedereen bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen om het gesprek inhoudelijk waardevol te maken. Interesse? Of vragen over dit traject? Mail dan naar silke.vancleuvenbergen@sint-niklaas.be

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger)

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger) Op 23 juni organiseerde Vooruit een bijeenkomst in Fort Luna, waarbij bewoners, vrijwilligers en professionals uit de wijk elkaar konden ontmoeten. Het doel van deze ochtend was het bedenken van activiteiten

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Methodieken sessie Kennismaking

Methodieken sessie Kennismaking Methodieken sessie 1 1. Kennismaking Een opwarmertje om de benen en tongen wat losser te maken. Welke vormen moeten nog worden bepaald. De nadruk van de energizers ligt vooral op het leren van elkaars

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie

Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie Vrijetijdsparticipatie?? Vrije tijd? Sport cultuur ontmoeten Georganiseerd niet-georganiseerd Participatie? deelhebben (mede-eigenaar) deelnemen (als gebruiker)

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Aan de Erfgoedtafel Verslag van de vijf sessies met lokale partners in Brabant

Aan de Erfgoedtafel Verslag van de vijf sessies met lokale partners in Brabant Aan de Erfgoedtafel Verslag van de vijf sessies met lokale partners in Brabant Erfgoedcontent is alom aanwezig. In boeken, foto s, films, documenten en verhalen is een divers palet aan erfgoed vastgelegd.

Nadere informatie

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013 Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur Gemeente Oss. December 2013 1 INLEIDING Waarom is het burgerpanel gevraagd naar haar mening over Kunst en Cultuur? De gemeente bezuinigt op

Nadere informatie

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab De invasie =platform voor beginnende ontwerpers, bestaat sinds 3 jaar, draait op vrijwilligers Filosofie -Kansen bieden aan beginnende, jonge

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Ik hou van mijn job omdat

Ik hou van mijn job omdat Ik hou van mijn job omdat Naar aanleiding van de viering van 40 jaar CC s en GC s in Vlaanderen, lanceerden we in januari 2013 onze LeuksteEnquêteOoit. We vroegen aan alle personeelsleden, vrijwilligers

Nadere informatie

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 10/03/2017 Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 De meeste juiste antwoorden: #0 Minste Juiste antwoorden: #0 1. Hoe kijk jij naar je leerlingen? Kinderen zijn enthousiast, willen graag leren,

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE Eigen Wijsheden Spel Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG

KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG WIE: RATATOUILLE/D BROEJ & BEURSSCHOUWBURG LOCATIE: SCHAARBEEK & BRUSSEL BETROKKEN TIENERS: 15- EN 16-JARIGEN Ratatouille zocht naar manieren om meer met kunstenaars

Nadere informatie

3. Muziekgebouw Eindhoven Wim Vringer Meldt over de programmering en de financiën het volgende: Programmering/ programma ontwikkeling

3. Muziekgebouw Eindhoven Wim Vringer Meldt over de programmering en de financiën het volgende: Programmering/ programma ontwikkeling Notulen jaarvergadering Vrienden Muziekgebouw Eindhoven Datum : woensdag 4 juni 2014 Locatie : tweede foyer Muziekgebouw Eindhoven Aanvang : 18.45 uur Aanwezig : circa 100 Leden van de Vereniging Muziekgebouw

Nadere informatie

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN)

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN) REKENEN MET AFLATOUN De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten munten zijn. Ze leren dat bepaalde voorwerpen verschillende waarden kunnen hebben. Ze leren sorteren op grootte, kleur en materiaal.

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil?

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil? JA of NEE? - Doe deze opdracht in tweetallen - Hoe vaak komt het voor dat je ongevraagd iets aangeboden krijgt? Een actieve kiosk-verkoper in de trein, met koffie, thee, gevulde koeken etc? Of het aanbod

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW Nummer 4* mei 2015 Hallo collega s De kop is er af, de nieuwe OR is begonnen en inmiddels hebben we de taken en rollen verdeeld. In dit 4 de bulletin blikken we terug op de afgelopen periode van de nieuwe

Nadere informatie

VDS visie op vrije tijd

VDS visie op vrije tijd VDS visie op vrije tijd Voorzitter: Verslag: Datum: Ondernemingsnummer: 0408.339.514 Vrije tijd Onder vrije tijd verstaan we ruim genomen die tijd die kinderen niet op school doorbrengen. Er is een zekere

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Cultuurparticipatie op latere leeftijd

Cultuurparticipatie op latere leeftijd Sessie 3: Scan je gemeente op cultuurervaringen voor ouderen! 30 mei 2017 #kunstdoetleven Cultuurparticipatie op latere leeftijd 1 Welkom Veerle Quirynen Vlaamse Ouderenraad Ouderenweekcampagnes 2016:

Nadere informatie

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 1 } Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 2 } Locatie: Stationsstraat 1 te Puurs } Regio Klein-Brabant

Nadere informatie

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS COACHING: DE VAARDIGHEDEN VAN DE COACH EN DE ROL VAN DE DOCENT ALS COACH IN PROJECTWERK Anneleen Andries Yoko Theunis 1 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? Ik ben Ik ben tevreden met deze workshop als 2 21ST

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Complexity Class 100%

Complexity Class 100% De hedendaagse wereld wordt wel eens gekenmerkt als een magnetron-samenleving: alles moet snel én nu. Het is een netwerksamenleving, niet alleen gecompliceerd maar vooral complex door de vele, steeds veranderende,

Nadere informatie

De Cultuurlijn. Globe Aroma leidt asielzoekers toe naar het artistieke aanbod in Brussel

De Cultuurlijn. Globe Aroma leidt asielzoekers toe naar het artistieke aanbod in Brussel De Cultuurlijn Globe Aroma leidt asielzoekers toe naar het artistieke aanbod in Brussel Globe Aroma Sociaal-artistieke organisatie 2002 Ingebed in Brusselse Kunstensector via BKO & Lasso Partner van vluchtelingen-en

Nadere informatie

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren 2013: ONVERGETELIJK STEDELIJK & ONVERGETELIJK VAN ABBE Doel: een ontspannen, sociale en inspirerende museumactiviteit organiseren

Nadere informatie

Je kan je energiebalans pas goed inschatten als je er even bij stilstaat (=opdracht 1).

Je kan je energiebalans pas goed inschatten als je er even bij stilstaat (=opdracht 1). EnergieBalans & Zelfsturing (BO) Opdracht 1.In kaart brengen van je energiebalans Om te weten te komen wat er best bijgestuurd wordt, of je beter in bepaalde richting verder evolueert, of waar je nu je

Nadere informatie

Marktonderzoek GDI maart 2016

Marktonderzoek GDI maart 2016 Uitgevoerd 8 t/m 31 maart 2016, onder ruim 2200 bij ons bekende adressen. Marktonderzoek GDI maart 2016 Respons: 18%, volgens deskundigen een prima respons voor dit onderzoek. 1 De resultaten samengevat:

Nadere informatie

Community arts en cultuureducatie. Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013

Community arts en cultuureducatie. Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013 Community arts en cultuureducatie Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013 Hoe kunnen cultuureducatie en community arts elkaar versterken, specifiek bij gemeenschappen in transitie Aanleiding: Onderzoeksarena

Nadere informatie

Jongerentalentenspel als voorbereiding op een maatschappelijke stage of vrijwillige inzet HANDLEIDING

Jongerentalentenspel als voorbereiding op een maatschappelijke stage of vrijwillige inzet HANDLEIDING Jongerentalentenspel als voorbereiding op een maatschappelijke stage of vrijwillige inzet HANDLEIDING Voorwoord Wethouder Hans Versluijs over: Beste maatschappelijke stagiair en toekomstige vrijwilliger,

Nadere informatie

Programma. Welkom en terugblik. 50+ & bibliotheken aan het woord. Koffie. Lunch. Afsluiting om 15.30

Programma. Welkom en terugblik. 50+ & bibliotheken aan het woord. Koffie. Lunch. Afsluiting om 15.30 Hartelijk welkom Programma Welkom en terugblik o 10.15-11.00: 50+ & bibliotheken aan het woord Koffie o 11.15-12.15: Vervolg Lunch o 13.00-13.30: Campagnes o 13.30-15.15: Nederland Leest Afsluiting om

Nadere informatie

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN 2015-2016 Inhoudsopgave Voorwoord (pagina 3) Inleiding (pagina 3) Bestuur Jonge Socialisten Arnhem- Nijmegen 2015-2016 (pagina 4) Portefeuilleverdeling (pagina

Nadere informatie

Sleutel 5. Make it stick

Sleutel 5. Make it stick Sleutel 5. Make it stick Na een inspirerende, creatieve sessie is niets zo frustrerend als stagnatie. Als de flappen met post-its worden opgerold en in een hoekje verdwijnen. Als niemand zich geroepen

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan

Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Ook een beetje uitgekeken op al;jd weer dezelfde standvloer? Picture via flickr.com by Michael Coghlan Hoe zou het zijn als we samen bouwen aan een levendige playground waar mensen iets kunnen beleven?

Nadere informatie

Aanbod vorming

Aanbod vorming Aanbod vorming 2014-2015 Individueel Meer met mensen Module Sessie Korte inhoud groep klr. Tijd Data Prijs Zorg Ik leef mee Inleefsessie kansarmoede in BaO + SO 09.00 12.00 17-09- 2014 50/pp Incl. onderwijs

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

Ook getest op kinderen

Ook getest op kinderen Lesvoorbereiding Ook getest op kinderen Reclame graad 1 Print 1 keer het verhaal 'Het papieren kamertje'. Toon de logo's op het smartboard. Kies een recept uit het document kinderrecepten en zorg voor

Nadere informatie

vlaamse dienst speelpleinwerk DNA 29 Talenten benoemen

vlaamse dienst speelpleinwerk DNA 29 Talenten benoemen 9 Talenten benoemen 10 We bieden hier een houvast om talenten te kunnen benoemen, waarbij we talenten opdelen in vijf talentgebieden. DE TALENTGEBIEDEN: 1. BEWEEG- EN EXPRESSIETALENT 2. TALENT VOOR ANDEREN

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

SJARABANG VZW kunst VOOR IEDEREEN

SJARABANG VZW kunst VOOR IEDEREEN SJARABANG VZW kunst VOOR IEDEREEN SJARABANG? De naam Sjarabang komt van "char-à-bancs" of een platte wagen met banken. Met deze wagens zouden acteursgezelschappen vroeger rondgetrokken hebben van dorp

Nadere informatie

Binden Boeien & Beleven

Binden Boeien & Beleven Binden Boeien & Beleven Strategisch Plan Schouwburg Venray 2015-2020 [Invoegen afbeelding] 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Trends & ontwikkelingen 3 3. Missie 4 4. Onze visie & bijbehorende doelstellingen

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

een briljant idee kan in één dag op je bureau liggen

een briljant idee kan in één dag op je bureau liggen Voor een prikkelende boodschap, hogere omzet, nieuwe branding, uitdagende campagne, meer publiek, betere nieuwsbrief, unieke beleving, opvallend logo, meer kaartverkoop, meer leden, uitdagende campagne,

Nadere informatie

Service Design. Denise van der Burg (0840384)

Service Design. Denise van der Burg (0840384) Service Design Denise van der Burg (0840384) 1 Inhoud 3 Inleiding 4 Huidige costumer journey 5 Toelichting 6 Doelgroep 6 persona 7 Brainstorm 8 Nieuwe service 8 Conceptbeschrijving 11 Verantwoording 13

Nadere informatie

Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken. Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken. Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo 2 Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken Met dit document geven wij docenten en loopbaanbegeleiders

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Samenwerking met verkeersgeneratoren Drie doelgroepen 1. Bedrijven 2. Scholen 3. Evenementen Mobiliteitsmanagement Bedrijven:

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit

Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit De Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit bestaat 1 jaar. In dat jaar verschenen 20 edities van onze nieuwsbrief. Tijd om eens te zien wat we kunnen verbeteren aan het

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN LANCERING ACTIEMAP BA[L]AN S WORKSHOP MYRIAM HEEREMANS PROJECTONTWIKKELAAR DUURZAAM PERSONEELSBELEID EN DIVERSITEIT - RESOC MECHELEN LUDO COOLS STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN PSYCHIATRISCH CENTRUM DUFFEL

Nadere informatie

Gereedschap voor succes

Gereedschap voor succes Gereedschap voor succes magazine voor maximaal buurtgeluk met kunst & cultuur 1 2 Gereedschap voor succes in buurtcultuur Succes! Kunst in de buurt brengt bewoners dichter bij elkaar en verbindt talenten.

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Onvoltooid Verleden Tijd. Een terugblik op het werken met jongeren in vrije tijd en erfgoed.

Onvoltooid Verleden Tijd. Een terugblik op het werken met jongeren in vrije tijd en erfgoed. Onvoltooid Verleden Tijd Een terugblik op het werken met jongeren in vrije tijd en erfgoed. Doelstellingen: Erfjongeren en tapis plein vzw Jongeren gezocht zoekertjes in tijdschriften van jeugdbewegingen:

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

Praktijkgericht W&T onderzoek door leerkrachten: een case study

Praktijkgericht W&T onderzoek door leerkrachten: een case study Praktijkgericht W&T onderzoek door leerkrachten: een case study Martijn Weesing, ipabo Amsterdam Erna van Hest, Vrije Universiteit Amsterdam St. Jan School, Amsterdam EWT Conferentie, NEMO, 22 mei 2013

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Nederlands CSE GL en TL

Nederlands CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 dinsdag 19 mei 9.00-11.00 uur Nederlands CSE GL en TL Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de uitwerkbijlage.

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

CultuurWerkt! altijd, overal en voor iedereen. Voor jouw organisatie. Beleving & Impact. Hoe CultuurWerkt! Cultuur op de werkvloer

CultuurWerkt! altijd, overal en voor iedereen. Voor jouw organisatie. Beleving & Impact. Hoe CultuurWerkt! Cultuur op de werkvloer Initiatief van Stichting Stimulering Kunst en Cultuur Voor jouw organisatie Hoe altijd, overal en voor iedereen Beleving & Impact 4 Cultuur op de werkvloer 5 Hoe 6 4 Beleving & Impact Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Speel het HonesTee spel en word écht rijk!

Speel het HonesTee spel en word écht rijk! Speel het HonesTee spel en word écht rijk! ook voor 10-12 jaar of 12-18 jaar: download de vragenlijst op www./campagnemateriaal Doel. Dit spel is een concrete tool dat de dialoog rond eerlijkheid mogelijk

Nadere informatie

Feedback aan leerkrachten

Feedback aan leerkrachten Feedback aan leerkrachten Studiedag Leerlingenparticipatie 24 april 2013 Paleizenstraat Saskia 90 > 1030 Vandeputte Brussel T 02 215 32 29 > F 02 215 41 78 > www.vsknet.be Wie ben ik? Saskia Vandeputte

Nadere informatie

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit INHOUD Tips en trucs... 3 Ter inspiratie: verslagen van deelnemers... 5 2 Tips en trucs Tips om tot een goede invulling van

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni 13/6/2012 INTERVIEW TRANSCRIPT RIET Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 30-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 12.00 Eindtijd interview 13.20 Leeftijd

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Herema State. Dienstverlening voor senioren

Herema State. Dienstverlening voor senioren Herema State Dienstverlening voor senioren Uw welzijn......daar draait het om! Iedereen geeft een eigen invulling aan plezierig wonen. Voor de één heeft dat te maken met een bepaald woonoppervlak en leefruimte,

Nadere informatie

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte Over deze toolkit Welkom in het huis van persoonsgerichte zorg! Zoals je ziet is het huis nog in

Nadere informatie

Samenwerking Kwaliteit Diversiteit

Samenwerking Kwaliteit Diversiteit Beleidsplan Jonge Democraten Fryslân bestuur Meister I 2016/2017 Samenwerking Kwaliteit Diversiteit Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Visie en doelstellingen 3. Het beleid 3.1 Leden en promotie 3.1 Activiteiten

Nadere informatie

VERHALEN VOOR IEDEREEN

VERHALEN VOOR IEDEREEN VERHALEN VOOR IEDEREEN ambitie 2018-2022 Verhalen maken nieuwsgierig. Op onze podia worden talloze verhalen verteld; in toneelstukken, concerten en dansvoorstellingen. Oude klassieke verhalen, actuele

Nadere informatie

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...4 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...6 5. Succes!...6 1. Aan de slag! Geweldig dat je hebt

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Battle of Concepts. Mark Schilder Elize Elias Ersen Durnea Dave Koekebacker Rowan Green

Battle of Concepts. Mark Schilder Elize Elias Ersen Durnea Dave Koekebacker Rowan Green Battle of Concepts Mark Schilder Elize Elias Ersen Durnea Dave Koekebacker Rowan Green 1 Index: Voorwoord: Brainstorm Keuzes Business Model Media Markt Pas Conceptbeschrijving blz.3 blz.4 blz.5 blz.6 blz.7

Nadere informatie