Historie van den man met de bonte-muts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Historie van den man met de bonte-muts"

Transcriptie

1 bron. Weduwe Jacobus van Egmont, Amsterdam z.j. [1771] Zie voor verantwoording: dbnl

2 5 Voor-berigt, aan den leezer. DEeze Historie, die ik noeme de Historie van de Man met de Bonte-Muts, dat is te zeggen, met een Muts op het Hoofd, die een rand van Bont had, is by verscheiden Hoogduitsche Schryvers te vinden; En ik heb dezelve, om haare Zeldzaamheid, in de volgende Tien Print-Verbeeldingen laaten Afschetzen, om 'er den Leezer een beeter begrip van te geeven en ieder Plaat met een Vaarsje en de verdere Verklaaring voorzien. Zy word voor de Waarheid verhaald, te weeten dat zeeker Heer, op een Oud Kasteel of Land-Huis Woonende en die zeekerlyk een groot Konstenaar geweest is, in een Vertrek, diep onder dit Kasteel of Land-Huis zynde, een Konst-Werk-Tuig had gemaakt van een Man, die aan een Tafel als te Slaapen zat en een Muts met Bont op het Hoofd had, waar naast aan 't Verwulft een altoos duurende Brandende Lamp hing; Van welke Lampen in de oude Geschiedenissen meermaals gewag gemaakt word, dog welke Konst nu uit de Waereld schynt te zyn, om zoodaanige Stoffe te bereiden, die een gestaadig Licht geeft en zelf niet verteerd; En of 'er die Stoffe ooit geweest is, laaten wy aan 't Oordeel van de onderzoekers der Oudheid. Wat 'er van zy, deeze Man was zoodaanig, als gezegd is, gezeeten aan een Tafel, met een grooten Knuppel, naast hem leggende, in de Handen. Het Vertrek was met drie Treeden of Trap-

3 6 pen in te gaan, die van onder de Vloer zoodaanig geschikt waaren, om dit Konst-Werk in beweeging te brengen, dat, als men zyn Voet op de eerste Trap zette, de Man met de Bonte-Muts scheen te Ontwaaken en op te zien; Tot op de tweede Trap neederwaards stappende, ligte hy den Knuppel op en als de derde Trap geraakt wierd, sloeg hy toe en teffens in dien slag de Lamp aan stukken. Wanneer nu de Oude Heer, die deeze Machine in dat Onderaards Vertrek gemaakt, of had laaten maaken, eindelyk Gestorven was; (Of misschien was zy 'er al geweest voor zyn Tyd) bevonden de Erfgenaamen dat Land-Huis zoodaanig vervallen, dat 'er geen herstellen aan was, weshalven zy na eenige Jaaren beslooten, dit Oud vervallen Huis af te breeken en 'er een nieuw Huis in de plaats te Bouwen. Dit beslooten zynde, begon men de Afbreuk en aan 't Graven te gaan, om de Fondementen te leggen. De Gravers ontdekten eindelyk dit Onderaardsch Vertrek en zaagen door een tralie Venster dat 'er Licht in was. De verbaastheid en verwondering deeden hen daar kennis van geeven aan de Erfgennamen; Die daar op bevoolen, dat ze voort zouden Graven, om te zien wat het was. Dus verder Gravende ontdekten zy een Deur; Dog die hegt en vast geslooten was, zoo dat ze beslooten een Smit te haalen om die Deur te openen. De Smit de Deur geöpend hebbende, zag men een ruim Vertrek, waar in een Man met een Bonte-Muts op het Hoofd aan een Tafel scheen te zitten Slaapen, met een Knuppel neevens hem en een Brandende Lamp aan 't Verwulft hangende. Dewyl'er nu aan den ingang van dit Onderaardsch Hol, als gezegd is, drie Trappen waaren, wilde iemand van hen daar in treeden, maar naauwlyks had hy zyn Voet op de eerste Trap gezet, of de Slaapende Man scheen te Ontwaaken, rigte zig op en zag naar de Deur. De Intreeder daar over verschrikt, wykt schielyk weeder agter uit en dewyl het niemand durfde waagen, daar in te gaan, gaf men dit vreemd Geval aan 't Geregt van de naaste Plaats te kennen.

4 7 Het Geregt de zaak bezigtigd hebbende, wist niet wat te doen; En dewyl men niemand vinden kon, die de stoutheid durfde hebben van 'er in te gaan, dewyl telkens zoo dra men de eerste Trap betrad, de Man opkeek, zoo bedagt men een Middel. Men had by geval een Gevangen, die op zyn Hals zat en men beloofde hem zyn Vryheid en Leeven, indien hy in dat Hol gaan en die Lamp daar uit wilde haalen; Het welk deeze, als wel te denken is, greetig aannam: En wat zou een Mensch niet tot behoud van zyn Leeven doen, als hy verzeekerd is, dat hy tog over weinig Daagen om zyne Misdaaden moet Sterven? De Gevangen by 't Hol gebragt zynde, wilde 'er stoutelyk in treeden; Maar op de eerste Trap koomende en ziende dat de Man opzag, verschrikte hy geweldig en dorst niet verder gaan: Maar denkende aan 't verlies van zyn Leeven, waagt hy het nog een treede op de tweede Trap te doen; Waar op de Man met de Bonte-Muts den Knuppel opvat en hem dreigt een vreeslyken slag te geeven. Dit Geval doed hem andermaal aarzelen en agter uit wyken. Ondertuszen was 'er voor hem niet anders op, dan de aangenoomen Zaak te volbrengen, of zyn Leeven door Beuls Handen te verliezen. Dit weederom overweegende, steld hy alle beschroomdheid ter zyden en gaat tot op de derde Trap, waar op de Bonte-Muts, met zyn Knuppel toeslaat en de Lamp in stukken. Hier op drong men met Fakkels en Flambouwen te gelyk in 't Vertrek, om te zien hoe de onderneeming van den Gevangen afgeloopen en wat 'er van de zaak was. Dog alles onderzogt hebbende, bevond men, dat het een Man van Hout, of een Machine was, zoodaanig gesteld, dat zyne beweeging afhing van het treeden op de Trappen. Alleenlyk beklaagde men zig, dat men die Brandende Lamp niet had konnen magtig worden, die, wie weet hoe veele Jaaren, Gebrand had en nu in stukken geslaagen was. De Plaaten van dit Zeldzaam Geval, reeds t'zeederd eenige

5 8 Tyd vaardig geweest zynde, heeft my doen besluiten, dezelven, met de bygevoegde Verklaaringen, aan myne Land-Genooten meede te deelen, in hoope dat dit oude Wonder, zoo niet aan allen, ten minsten aan eenige Lief hebbers behaagen zal. Waar meede ik den Leezer lang Welvaaren toewensche en met veel Agting blyve De Erve de Weduwe JACOBUS VAN EGMONT.

6 10 Verklaaring van de eerste plaat. In Duitschland was aan een Geslagt ten Erv' gevallen, Een Land-Huis, oud en wrak, zoo dat ze met hun allen Beslooten, om ter plaats, daar 't oude Land-Huis stond, Een nieuw te Bouwen en te delven in den Grond. ZEeker Aanzienlyk Geslagt onder andere Ers-Goederen ook een oud Land-Huis te beurt gevallen zynde, was lang in overweeging, wat men met die oude Krak zou uitvoeren; Tot dat men eindelyk overeen kwam, om 'er een nieuw Huis op te Bouwen en het oude uit te roeijen. Dus ziet men hier in onze Eerste Plaat de Erfgenaamen met elkander in overweeging en het gemelde besluit neemen, om met den eersten het Gebouw te laaten afbreeken en de plaats op te ruimen; Of volgens anderen was 'er maar een gedeelte van het Land-Huis te Herbouwen, ten welken einde eenige kort daar by staande Boomen moesten uitgeroeid worden: Hoe 't zy, het besluit wierd vastgesteld.

7 11 EERSTE PLAAT.

8 12 Verklaaring van de tweede plaat. Dus, volgens afspraak en om aan den gang te koomen, Zyn hier de Gravers aan 't uitroeijen van de Boomen, Die by de Wooning staan; Zoo Graven deeze Maats, Om voor het nieuw Gebouw te maaken ruime plaats. DE Erfgenaamen, als gezegd is, het besluit genoomen hebbende, stellen de Arbeiders aan 't Werk, die men hier voor eerst ziet Graven om de Boomen los te maaken en om verre te haalen. Twee van de Erfgenaamen daar by staande, doed zulks den Gravers des te ieveriger beezig zyn om die Boomen uit den weg te ruimen, gelyk in deeze Plaat onder 't Oog gebragt word.

9 13 TWEEDE PLAAT.

10 14 Verklaaring van de derde plaat. De Gravers gaan al vast met Graven voort en trekken De Boomen uit den Grond, waar op zy hier ontdekken Een Raam en zien een Ligt; Dies loopen zy verbaast En geeven de Erven daar berigt van in der haast. NA dat de Erfgenaamen, in onze voorige Plaat Vertoond, vertrokken waaren, vervolgden de Gravers hun Werk en eindelyk wat dieper in den Grond koomende, ontdekten zy onder aan 't Fondament van 't Gebouw een Raam en de Aarde weg geruimd hebbende, zaagen zy een Ligt door het Raam heen schynen. Dit deed hen ten hoogsten verwonderd staan, niet kunnende begrypen wat dat zeggen wilde: Derhalven staaken zy hun Werk en loopen driftig heen, om zulks aan de Erfgenaamen bekend te maaken; Zoo als men hier in deeze Plaat Afgebeeld ziet.

11 15 DERDE PLAAT.

12 16 Verklaaring van de vierde plaat. All' de Erfgenaamen, om den Tyd niet uit te rekken, Doen verder Graven, daar zy dan een Deur ontdekken, Dien niemand oop'nen kan; Dies haalt men straks een Smit, Die opent haar, hoe vast zy ook geslooten zit. DE Erfgenaamen verwittigd van de ontdekking van het Raam en 't Ligt onder het Gebouw, waaren daar over verbaast en 'er by koomende, laaten zy de Gravers voortgaan met Graven om verder te zien, wat 'er schuilde. Hier op ontdekte men een groote Deur, welke hunne verwondering niet weinig vermeerderde; Dog die zoo hegt en vast geslooten was, dat men ze met geen mooglykheid kon openen. Men resolveerde dan terstond een Smit te haalen, gelyk geschiede en deeze zal zyn Smits-Konst Vertoonen, om de Deur te openen, al was ze nog zoo vast geslooten, is het niet door Sleutels, zoo koomen de Hamers en Mokers te pas, die hy uit voorzorg meede brengt. Al het welke in deeze Plaat zeer Leevendig Afgebeeld is.

13 17 VIERDE PLAAT.

14 18 Verklaaring van de vyfde plaat. Men ziet in een Vertrek een Man, die schynt te Slaapen, Een Bonte-Muts op 't Hoofd en neevens hem, tot Wapen, Een Knuppel, dien hy houd in slaansgesteltenis; Ook hangt 'er aan 't Verwulft een Lamp die Brandend is. DE Deur geopend zynde, zien de Erfgenaamen in een Onderaardsche Wooning een Man, zittende aan een ronde Tasel, eenigzins voor over gebukt, als of hy Sliep; Terwyl 'er een Brandende Lamp aan 't Verwulfzel hangt en een Geschrift aan den Wand, waar op van onderen staat Anno Raader na. De verwondering, die dit Gezigt in die Vrinden baarde, was onbeschryflyk. De Man zit op een Stoel, die neevens de Tafel van onderen op een ronde Schyf staat, welke Schyf met hem omdraaijen kan, gelyk in 't vervolg zal blyken. Nog ziet men aan den Ingang drie Trappen, geteekend met No. 1, 2 en 3. Al het welke deeze Plaat zeer duidelyk Vertoond.

15 19 VYFDE PLAAT.

16 20 Verklaaring van de zesde plaat. Hier blykt de Werking van de drie gemelde Trappen; Want hy, die met zyn Voet op de eerste komt te stappen, Verschrikt geweldig, ziende dat de Man Ontwaakt: Zoo dat men 't vreemd Geval den Regters kenbaar maakt. OP dit gemelde Gezigt wilde een der Erfgenaamen binnen treeden, om te zien wat 'er van was en welk een Man daar zat te Slaapen. Maar was men over 't eerste Gezigt verwonderd geweest, deeze verwondering veranderde hier in schrik en verbaastheid; Want naauwlyks had hy zyn Voet op de eerste Trap gezet, of de Slaapende Man Ontwaakte en zag na de Deur; Dit tweede Gezigt deed den intreeder wel haast agter uit wyken, waar op de Man zig herstelde in de sluimerende Gedaante, gelyk hy in de voorige Plaat gezien word: Dewyl hy telkens opzag zoo dra de eerste Trap geraakt wierd; Wist men niet wat men doen zou, wyl het niemand waagen durfde, verder te gaan, derhalven besloot men deeze zaak aan 't Geregt kenbaar te maaken. Deeze Plaat Vertoond ons de Man opziende door het treeden op de eerste Trap.

17 21 ZESDE PLAAT.

18 22 Verklaaring van de zeevende plaat. 't Geregt verkoos dan een Misdaadiger, die 't Leeven Verbeurd had; Men belooft hem vry ontslag te geeven, Als hy die Lamp haald uit dit Hol; Hy dagt, dat 's ligt En treed op de eerste Trap, maar schrikt op dat Gesigt. DEeze vreemde Zaak dan aan 't Geregt bekend gemaakt zynde, komt men zulks bezigtigen en het zoo bevindende, overweegd men, wat men in dit Geval zou doen. Men had een Misdaadiger, die Eerstdaags zyn Leeven door Beuls Handen verliezen moest en men besloot hem zyn Vryheid te geeven, als hy die Lamp uit deeze Onderaardsche Wooning haalde. De Misdaadiger nam dit gewillig aan; Men bragt hem derwaards en hy wilde stoutmoedig binnen treeden. Maar koomende met beide Voeten op de eerste Trap, verschrikt hy eeven als de anderen, ziende dat Bonte-Muts niet alleen opzag, maar nog een graad verder gaat en de Knuppel met zyn Hand begind op te ligten. De ontsteltenis doed hem stil staan, durvende niet verder treeden. Het welk weederom in deeze Plaat onder 't Oog gebragt word.

19 23 ZEEVENDE PLAAT.

20 24 Verklaaring van de agtste plaat. Hier neemt hy Moed en gaat de tweede Trap betreeden; Maar ziende dat de Man, gramstoorig en te ontvreeden, Den Knuppel opheft en hem dreigt, blyft hy weêr staan; Zyn schrik vermeerderd en hy durft niet verder gaan. DE Misdaadiger, schoon verbaasd by het betreeden van de eerste Trap, waagde het, op de aanspooring van 't Geregt, om zyn voorneemen te volbrengen en trad neederwaards tot op de tweede Trap; Maar wanneer Bonte-Muts daar op, als geheel verstoord, zig eenigzins verder omdraaide, den Knuppel ophief en hem dreigde met een vreeslyken slag, zonk het Hart hem in de Schoen, de Angst bekroop zyn Gemoed en hy begon bitter te Schreijen. Hy zou nog verder te rug gekeerd hebben, maar de Heeren van 't Geregt, schoon niet minder verwonderd dan hy, houden hem teegen, hem voorstellende dat hy eevenwel zyn Leeven verliezen moest en dien slag misschien nog ontwyken kon enz. Al het welke men in deeze Agtste Plaat naauwkeurig Afgebeeld ziet.

21 25 AGTSTE PLAAT.

22 26 Verklaaring van de neegende plaat. Dog eind'lyk waagt hy 't, om zyn Leevensdraad te rekken, Betreed de derde Trap; Maar eêr men 't kon ontdekken, Draaid Bonte-Muts zig om en slaat, op 't zelfde pas, De Lamp aan stukken, zoo dat alles duister was. DE Misdaadiger dan, als gezegd is, door die van 't Geregt aangespoord en hebbende by zig zelve overwoogen, dat hy tog een Man des Doods was, grypt nieuwen Moed en betreed de derde Trap, waar op hy zoo haast zynen Voet niet gezet had, of Bonte-Muts draaide zig ylings met zyn Stoel en Tafel om en sloeg in dien omzwaai teffens de Lamp aan stukken; Zoo dat de gantsche Onderaardsche Wooning duister was. Hier op liep men inderyl om Fakkelen en Flambouwen te haalen en te zien wat 'er verder zou volgen. Hier ziet men de Man omgedraaid met den Knuppel om hoog geheeven en de Lamp aan stukken geslaagen, terwyl de Misdaadiger zoo lang blyft staan, tot dat men met de Fakkels komt; Gelyk deeze Plaat aantoont.

23 27 NEEGENDE PLAAT.

24 28 Verklaaring van de tiende en laatste plaat. Hier dringt men alle toe met Fakkels en Flambouwen, Om 't Wonder, dat geen Mensch begrypen kon, te aanschouwen. Toen zag men dat het was een Man van Hout, alleen Door Konst aldus gesteld; Waar op de vrees verdween. DE Misdaadiger zoo lang gewagt hebbende, dat men met Toortsen en Flambouwen aankwam, schiet toe om den slag te beletten en den Knuppel teegen te houden; Waar op alle anderen binnen koomen en de Zaak onderzoeken, als wanneer men bevond, dat deeze Machine een Houte Man was met een Bonte-Muts op het Hoofd en dat zyne beweeging door de Werk-Tuigen van onder de Vloer en het treeden op de Trappen veroorzaakt wierd. Hier op verdween wel alle vrees en de Misdaadiger raakte vry; Maar men verwonderde zig niet te min over het Konst-Werk-Tuig en men beklaagde zeer de aan stukken geflaagen Lamp. Het Geschrift, aan de Wand hangende, gaf alles te kennen en deeze Plaat Vertoont, hoe dat men de Zaak ontdekt heeft. EINDE.

25 29 TIENDE PLAAT.

26 31 Berigt. By de Drukster deezes is Gedrukt en te Bekoomen, het Nieuwe en Vermaaklyke Spel, genaamd STRYK WEG EN GEEF WAT: Met de Verklaaring, hoe het zelve Gespeeld word. Nooit te vooren gezien. Buiten het zoete Divertissement voor de Jeugd, kan dezelve, dit Spel Speelende, zeer accuraat leeren Tellen en het eene Getal van het andere Aftrekken. De Prys is 4 Stuivers. Hebben dezelve ook met Fraaije Couleuren Afgezet. De Prys is 8 Stuivers. Nieuwe en nooit bevoorens geziene Onderwyzinge in het Bastert, of Neeger Engels, zoo als het zelve in de Hollandsze Colonien gebruikt word. Dienstig voor alle Koop Luiden, die daar op Handelen, Eigenaaren en Directeuren der Plantagien, Timmerluiden, Smits en anderen, die op dezelven zyn; Om in korten Tyd de Slaaven te konnen Verstaan en van dezelven Verstaan te worden. Met volkoomen Onderrigting, by maniere van t'zaamenspraaken; Hoe en op wat wyze zig Ontzien en Bemind te maaken, zonder over te gaan tot zoodaanige Onmenslyke Wreedheedens, als daar zomtyds in het Werk worden gesteld; Die volstrekt nergens anders toe konnen dienen, dan om van goede, kwaade Slaaven te maaken, tot onvermydelyk Nadeel der Geintreszeerdens. Alles, na veel Jaarige-Beproeving en Ondervinding, Opgesteld en in het Ligt gebragt, door PIETER VAN DYK. De Prys is 7 Stuivers. t'zaamenspraaken tuszen een ME-VROUW, BANKETBAKKER EN CONFITURIER, over het Bereiden, Gereed Maaken en Bakken van allerlei Taarten, Gebak en Banket, onder de Pan en in den Ooven. Vladens, Compotten, Geleyen, Paszen, &c. Naauwkeurige Verhandeling over het Beslag en Bewerken van het zelven. Het maaken van allerlei Zuiker Pan-Werk. Wiskonstige Proeven en Onderrigtingen weegens de Hette van het tot alles noodige Vuer. Confyten

27 32 van allerlei Vrugten en hoe die te bewaaren. Het Kooken en Klaaren van de Zuiker en het gereed maaken van al wat daar van tot Taafels of Deszerts gebruikt word. Alles, door een geduerige Oeffening en Ondervinding, Wiskonstig goed gevonden en, ter vermyding van alle onnoodige of vergeefsze Kosten, ten dienst der Me-Vrouwen en andere, welke hunne Liefhebbery daar in vinden, in het Ligt gebragt door GERRIT VAN DEN BRENK, Banket-Bakker en Confiturier tot Amsterdam. Den derde Druk. Waar agter gevoegt zyn volmaakte Onderrigtingen, ten dienst der Koek-Bakkers, of hunne Leerlingen; Om op de gemaklykste en allerminst Kostbaare wyze allerlei Zoorten van fyne en groove Koek, Heilik-Maakers, Moppen, Biesjes, Koekjes, Krakelingen, Letters, Marssepaine Harten, Glassé in de Harten, enz. niet alleen Smaaklyk, maar ook Oogzienlyk te Bereiden, op te maaken en te Bakken. Als meede het maaken van zwarte en gemeen Orange-Snippers en al het geene wat verde tot de Koek-Bakkerye behoord. Eerste en tweede Deel, ieder 10 Stuivers. HAND- OF TAAFEL-BOEKJE voor Me-Vrouwen, Juffers en alle die geene, welke geneegen zyn tot het maaken van Orangje Tabletten en allerlei zoo nieuw als bekend Zuiker-Werk: Cumberlantjes, Wolffenbutteltjes, Carolientjes, Orangje-Takjes, Prinçeen Bloemetjes-Zuiker en al wat verder door de Konst gemaakt werd. Of Ordonnantien en Voor-Schriften, om dat alles, met weinig moeiten, Zindelyk, Oogzienlyk en Smaaklyk te bereiden en gereed te maaken. Ten hoogsten nut en noodig voor Banket-Bakkers en hunne Leerlingen, Koks en Keuken-Meiden: Gelyk ook voor de geene welke die maaken om te Verkoopen. Ter vermydinge van onnoodige Kosten in het Ligt gegeeven. Nooit bevoorens Gedrukt. De Prys is 6 Stuivers. Het Lotery-Spelletje, volgens het ABC. Zeer Zindelyk Rood en Zwart in Ornament Gedrukt en te gelyk dienstig om de Jeugd, al Speelende, de Letteren te leeren kennen, zonder door anderen onderweezen te werden. De Prys is 6 Stuivers.

Waarachtig verhaal van een gruwelyke moord

Waarachtig verhaal van een gruwelyke moord bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 06062. Z.p. ca. 1811 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_waa005waar01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 Waarachtig verhaal,

Nadere informatie

VAN EENE ZELDZAAME NOG NIET BESCHREEVEN

VAN EENE ZELDZAAME NOG NIET BESCHREEVEN BESCHRYVING VAN EENE ZELDZAAME AFRIKAANSCHE NOG NIET BESCHREEVEN ~ A T - S 0 0. R T, GENAAMD DE BIZAAM~KAT, OP DE I{AAP DE GOEDE HOOP VALLENDE, En bewaard wordende in het MusEuM VAN ZYNE DOORLUCHTIGSTE

Nadere informatie

De zegenpraal der liefde

De zegenpraal der liefde bron. Z.p., ca. 1840 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_zeg001zege01_01/colofon.php 2011 dbnl 1. Wys: God save the King. 1. Wat men op aard verlangd, De liefde is de beste dwang; Wat men

Nadere informatie

Het leerzame prenteboekje voor kinderen. Vervolg of het tweede stukje

Het leerzame prenteboekje voor kinderen. Vervolg of het tweede stukje Het leerzame prenteboekje voor kinderen. Vervolg of het tweede stukje bron. Erve H. Rynders, Amsterdam ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_lee005leer01_01/colofon.php 2010 dbnl

Nadere informatie

Gruwel moord, gepleegd door zekeren, Basurini

Gruwel moord, gepleegd door zekeren, Basurini Gruwel moord, gepleegd door zekeren, Basurini Dirk ter Woort bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 06021 Gruwel moord, gepleegd door zekeren, Basurini. J. Wendel en

Nadere informatie

Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind, en met de expeditie moet tegen Engeland

Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind, en met de expeditie moet tegen Engeland Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind, en met de expeditie moet tegen Engeland bron Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind,

Nadere informatie

In den naam Gods amen.

In den naam Gods amen. In den naam Gods amen. Albrecht, bij de gratie Gods, paltsgraaf op den Ryn, graaf van Henegouwen, Holland, Zeeland en heer van Friesland, allen die deze brief nu of in de toekomst zullen lezen saluut en

Nadere informatie

Waare en aandoenlyke beschryving, of de droevige klacht van een zondaar in de gevangenis, zynde eene ongelukkige vader van vier lieve kindertjes

Waare en aandoenlyke beschryving, of de droevige klacht van een zondaar in de gevangenis, zynde eene ongelukkige vader van vier lieve kindertjes Waare en aandoenlyke beschryving, of de droevige klacht van een zondaar in de gevangenis, zynde eene ongelukkige vader van vier lieve kindertjes bron Waare en aandoenlyke beschryving, of de droevige klacht

Nadere informatie

Een ware en aanddoenlyke historie

Een ware en aanddoenlyke historie bron. Z.p., ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_war002ware01_01/colofon.php 2011 dbnl 1. Een jong Meisje, welke de eenige Dochter was, hoe zy tegen zin en wil van haare Ouders

Nadere informatie

Nieuw Oranje volks-lied

Nieuw Oranje volks-lied bron. Z.p., 1815 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie072nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Nieuw Oranje volks - lied. Wys: Wilhelmus al van Nassauwen. 1. Wilhelmus al van Nassauwen, Dat

Nadere informatie

Een nieuw lied Of de klaagende dochter

Een nieuw lied Of de klaagende dochter bron. Z.p., ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie054nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Of de Klaagende. dochter WYS: ô Gestaadige dag. 1. Ag hoe vals is het hert van een Minnaar,

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Krygs-zang. Of vaderlandsche zamenspraak

Krygs-zang. Of vaderlandsche zamenspraak bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 05030. J. Wendel, Amsterdam 1795-1819 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_kry001kryg01_01/colofon.htm 2010 dbnl

Nadere informatie

De klagende en zugtende inwoners der aarde: treurende over de onenigheden, die van tyd tot tyd

De klagende en zugtende inwoners der aarde: treurende over de onenigheden, die van tyd tot tyd treurende over de onenigheden, die van tyd tot tyd onder het menschdom komen in te wortelen, zo wel in deze als in andere landen bron : treurende over de onenigheden, die van tyd tot tyd onder het menschdom

Nadere informatie

Aandoenlyke geschiedenis, voorgevallen te Edenburg, in het Duitsche Ryk

Aandoenlyke geschiedenis, voorgevallen te Edenburg, in het Duitsche Ryk Aandoenlyke geschiedenis, voorgevallen te Edenburg, in het Duitsche Ryk bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 03092. Z.p. ca. 1840 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_aan002aand01_01/colofon.htm

Nadere informatie

V A N EEN E ZE L D ZA AM E 0 0 S T I N D I S C II E NOG NIET BESCHREE VEN. :BESCHR:EEVEN EN UITGEGEEVE.N DOOlt

V A N EEN E ZE L D ZA AM E 0 0 S T I N D I S C II E NOG NIET BESCHREE VEN. :BESCHR:EEVEN EN UITGEGEEVE.N DOOlt op". d~ zy n g- - BESCHRYVING V A N EEN E ZE L D ZA AM E 0 0 S T I N D I S C II E n,,... n e-- NOG NIET BESCHREE VEN B 0 SC H- KAT, IN JApAN VALLENDE. :BESCHR:EEVEN EN UITGEGEEVE.N DOOlt p. h ole d 't.

Nadere informatie

KORTE VERHANDELING VAN GOD / DE MENSCH EN DES ZELFS WELSTAND

KORTE VERHANDELING VAN GOD / DE MENSCH EN DES ZELFS WELSTAND i1 KORTE VERHANDELING VAN GOD / DE MENSCH EN DES ZELFS WELSTAND Korte Schetz van 't eerste van het tweeede Deel KORTE SCHETZ DER VERHANDELING VAN BENEDICTUS DE SPINOZA, OVER GOD; DEN MENSCH, EN DESZELFS

Nadere informatie

Kort tafereel der nieuwe fransche tirannye gepleegd te Woerden, aan grysaards, vrouwen, mannen. mannen en kinderen, ja tot zwangere vrouwen toe

Kort tafereel der nieuwe fransche tirannye gepleegd te Woerden, aan grysaards, vrouwen, mannen. mannen en kinderen, ja tot zwangere vrouwen toe Kort tafereel der nieuwe fransche tirannye gepleegd te Woerden, aan grysaards, vrouwen, mannen en kinderen, ja tot zwangere vrouwen toe bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB

Nadere informatie

Een nieuw lied, Op de onverwagte wederkomst van een minnaar by zyn beminde

Een nieuw lied, Op de onverwagte wederkomst van een minnaar by zyn beminde Een nieuw lied, Op de onverwagte wederkomst van een minnaar by zyn beminde bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 03050. Z.p. ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie040nieu01_01/colofon.htm

Nadere informatie

Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te

Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te Oostende bron Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te

Nadere informatie

LANGSTAARTIGE, EN EEKHOORNACHTIGE. KLAAUWEN HEBBENDE WEZEL, POTTO GENAAMD. OVERGEBRAGT UIT DE HOLLANDSCHE VOLKPLANTING S U R I N A M- E N

LANGSTAARTIGE, EN EEKHOORNACHTIGE. KLAAUWEN HEBBENDE WEZEL, POTTO GENAAMD. OVERGEBRAGT UIT DE HOLLANDSCHE VOLKPLANTING S U R I N A M- E N BESCHRYVING VAN EEN GEHEEL NIEUWE OF ONBEK~NDE SOORT VAM AMERIKAANSCHE LANGSTAARTIGE, EN EEKHOORNACHTIGE. KLAAUWEN HEBBENDE WEZEL, POTTO GENAAMD. OVERGEBRAGT UIT DE HOLLANDSCHE VOLKPLANTING S U R I N A

Nadere informatie

1 En het geschiedde ten einde van twee volle jaren, dat Farao droomde,

1 En het geschiedde ten einde van twee volle jaren, dat Farao droomde, 1 En het geschiedde ten einde van twee volle jaren, dat Farao droomde, en ziet, hij stond aan de rivier. 2 En ziet, uit de rivier kwamen op zeven koeien, schoon van aanzien, en vet van vlees, en zij weidden

Nadere informatie

Ware geschiedenis voorgevallen in de wytberoemde koopstad Amsterdam

Ware geschiedenis voorgevallen in de wytberoemde koopstad Amsterdam Ware geschiedenis voorgevallen in de wytberoemde koopstad Amsterdam bron. z.n., z.p. ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_war003ware01_01/colofon.php 2013 dbnl 1 Ware geschiedenis

Nadere informatie

Het zwaare recht of de justitie. Gedaan aan een koopmans vrouw

Het zwaare recht of de justitie. Gedaan aan een koopmans vrouw Het zwaare recht of de justitie. Gedaan aan een koopmans vrouw bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 06046. Z.p. ca. 1821 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_zwa001zwaa01_01/colofon.htm

Nadere informatie

Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken. Z.p. ca.

Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken. Z.p. ca. Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken bron. Z.p. ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie051nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Een

Nadere informatie

Een nieuw zeemans lied

Een nieuw zeemans lied bron. Z.p., ca. 1800 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie115nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Een Nieuw Zeemans Lied. Op een Aangename Wys. 1 My dunkt ik hoor nu al weer 't gebiet Zyt

Nadere informatie

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_dri007drie01_01/colofon.htm 2010 dbnl *1 [] 1 Een zeer

Nadere informatie

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën.

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën. Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën bron. T. C. Hoffers, Rotterdam 1826-1837 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie118nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

D E R ELECTRICITEIT.

D E R ELECTRICITEIT. D E T H E O R I E D E R ELECTRICITEIT. D E l r - 9 *?^Zl ' T H E O R I E D E R ELECTRICITEIT, RUSTENDE OP PROEFONDERVIND- LYKE WAARHEDEN. DOOI H E N D R I K L U G T. T* WEST- ZAANDAM, By H E N D R I K

Nadere informatie

Schets der elektriciteit-kunde

Schets der elektriciteit-kunde Schets der elektriciteit-kunde Martinus van Marum bron. J. van Walré, Haarlem 1781 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/maru002sche01_01/colofon.php 2010 dbnl III Bericht. Voor UWED. MYNE

Nadere informatie

Z A A M E N S P R A A K

Z A A M E N S P R A A K Z A A M E N S P R A A K T U S S C H E N D E L U C H T B O L V A N f> E N H E E R E D U I V E N E, En die van 't GENOOTSCHAP F EL IX ME RI T IS. Waar in verhaald word de wonderlyke ontmoetingen welke zy

Nadere informatie

Liedeken. Lucifer is hier in post

Liedeken. Lucifer is hier in post bron. Z.p., eind 18de eeuw Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_lie004lied01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Liedeken. Stemme: Van den Geld Duivel. Lucifer is hier in post, Aangekomen dat kost

Nadere informatie

Merkwaardig verhaal van Reinier Hylkes, als matroos, met het schip de Hopende Visser

Merkwaardig verhaal van Reinier Hylkes, als matroos, met het schip de Hopende Visser Merkwaardig verhaal van Reinier Hylkes, als matroos, met het schip de Hopende Visser commandeur Volkert Jansz, ten jare 1777, na Groenland uitgevaren op de walvisvangst, en aldaar met 9 andere schepen

Nadere informatie

Een nieuw lied. bron Een nieuw lied. Z.p., ca dbnl. Zie voor verantwoording:

Een nieuw lied. bron Een nieuw lied. Z.p., ca dbnl. Zie voor verantwoording: bron. Z.p., ca. 1813 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie074nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1. Wys: Viva Oranje, Hoezée! Bonaparte is op de vlugt gegaan, hoezee, Al met zyn twaalf honderd

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

DE VURIGE HOUTHAKKER

DE VURIGE HOUTHAKKER DE VURIGE HOUTHAKKER Het kinderverhaal De vurige houthakker is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE). Alle informatie is te vinden op de website

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Van Alphen's ABC Boekje

Van Alphen's ABC Boekje Van Alphen's ABC Boekje Hieronymus van Alphen bron. J.G. van Terveen & Zoon, Utrecht 1872 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/alph002vana01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 [Van Alphen's ABC boekje]

Nadere informatie

Een nieuw lied. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters Een nieuw lied. J. Wendel, Amsterdam

Een nieuw lied. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters Een nieuw lied. J. Wendel, Amsterdam bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 06040. J. Wendel, Amsterdam 1795-1819 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie083nieu01_01/colofon.htm 2010 dbnl

Nadere informatie

APOCRIEFEN SUSANNA VAN DE KING JAMES BIJBEL Susanna

APOCRIEFEN SUSANNA VAN DE KING JAMES BIJBEL Susanna APOCRIEFEN SUSANNA VAN DE KING JAMES BIJBEL 1611 www.scriptural-truth.com Susanna De geschiedenis van Susanna [in Daniel] Onderscheiden van het begin van Daniel, omdat er niet in het Hebreeuws, als noch

Nadere informatie

Een christelijk lied, behelzende het geloof, goede werken en de genade Gods

Een christelijk lied, behelzende het geloof, goede werken en de genade Gods Een christelijk lied, behelzende het geloof, goede werken en de genade Gods bron. z.n., z.p., late 18de eeuw Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_chr004chri01_01/colofon.php 2013 dbnl 1

Nadere informatie

17 maart :00 / 10:30

17 maart :00 / 10:30 17 maart 2019 9:00 / 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Michiel Nieboer / Rick van Emous Organist: Rik Nijs Lector: Desiree van Meerveld / Thea Bos Koster: Evert van den Heuvel Beamer: Niels

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

~ 1 ~ H A N D L E I D I N G BURGER WAPENHANDEL

~ 1 ~ H A N D L E I D I N G BURGER WAPENHANDEL ~ 1 ~ G E L Y K H E I D, V R Y H E I D EEN EN ONDEELBAARHEID H A N D L E I D I N G TOT DEN BURGER WAPENHANDEL VOOR DE B A T A A F S C H E GEWAPENDE BURGERMACHT Ingericht volgends het R E G L E M E N T

Nadere informatie

Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan de leden van de Teken-Akademie te Amsterdam

Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan de leden van de Teken-Akademie te Amsterdam Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan de leden van de Teken-Akademie te Amsterdam Petrus Camper bron Petrus Camper, Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan

Nadere informatie

Een nieuw lied van een droevige moord

Een nieuw lied van een droevige moord bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 28017. J. Wendel, Amsterdam z.j. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie098nieu01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 Een

Nadere informatie

De geschiedenis van een muis

De geschiedenis van een muis bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: XKP 098. J. Vlieger, Amsterdam 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_ges005gesc01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 De Geschiedenis

Nadere informatie

Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer.

Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer. Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer. Te Alkmaar, gedrukt by Jan Coster Hz. Anno 1785. Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer. Articul 1. In den eersten. Zullen alle Moolenaars, als de

Nadere informatie

Het nieuwe christelyk en geestelyk uur-slag

Het nieuwe christelyk en geestelyk uur-slag bron. z.n., z.p. ca. 1800 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie042nieu01_01/colofon.php 2013 dbnl 1. Stem: Daar was een meisje jong van jaaren. EEn ider mag in deze Tijden, De Goedheid

Nadere informatie

Vernieuwd van dag tot dag. Dat is een heerlijke vernieuwing en die kan van dag tot dag plaats vinden!

Vernieuwd van dag tot dag. Dat is een heerlijke vernieuwing en die kan van dag tot dag plaats vinden! - 1 - Vernieuwd van dag tot dag Onze innerlijke mens kan van dag tot dag vernieuwd worden! En dat gaan wij lezen in 2 Cor. 4:16 waar staat: Daarom verliezen wij de moed niet; integendeel, ook al vergaat

Nadere informatie

V O O R T W Y K. DOOR

V O O R T W Y K. DOOR Cor Hendriks: Dichtlievende Uitspanningen (7): Voortwyk. V O O R T W Y K. DOOR JAN BAPTISTA WELLEKENS. Indien ik naar myn wensch mogt leeven, En keur had in myn staat en lot, Dan koos ik VOORTWYKS groene

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering

Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering Heinrich Hoffmann bron. H.A.M. Roelants, Schiedam ca. 1875 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoff049piet01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 Het kind

Nadere informatie

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl Onze oude versjes C. Spoor bron. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spoo015onze01_01/colofon.php 2010 dbnl 5 [Onze oude versjes] Daar was ereis een vrouw Die

Nadere informatie

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl Roodkapje Charles Perrault bron. K.H. Schadd, Amsterdam 1868 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041rood02_01/colofon.php 2010 dbnl t.o. 1 Roodkapje. 1 Er leefde eens op een dorp een

Nadere informatie

Dagblad van de Provincie Limburg, donderdag eersten Maart 1827

Dagblad van de Provincie Limburg, donderdag eersten Maart 1827 Dagblad van de Provincie Limburg, donderdag eersten Maart 1827 bron. Z.p., 1827 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_dag004dagb01_01/colofon.php 2011 dbnl 1. Berigt Over de verschyning van

Nadere informatie

Louis van Dievel. De onderbroek

Louis van Dievel. De onderbroek DE ONDERBROEK Louis van Dievel De onderbroek 2015 Louis van Dievel & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein 1, 2800

Nadere informatie

»05« Het marktplein. Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken.

»05« Het marktplein. Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken. »05«Het marktplein Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken. Goed dat je vandaag zo vroeg vertrekt, zei mam. Door dat slechte weer zit het verkeer

Nadere informatie

twee JOHANNA BOTTEMA vosjes UITGEVERIJ DE DRIEHOEK GRAVELAND

twee JOHANNA BOTTEMA vosjes UITGEVERIJ DE DRIEHOEK GRAVELAND twee JOHANNA BOTTEMA vosjes UITGEVERIJ DE DRIEHOEK GRAVELAND JOHANNA BOTTEMA twee vosjies \... '. TEKST VAN A. METHOSRT =- KUIPER U I T G E R U DE DRIEHOER GRAVELAND In een vossenholletje in het bos waren

Nadere informatie

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent,

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent, Eens, als de bazuinen klinken, uit de hoogte, links en rechts, duizend stemmen ons omringen, ja en amen wordt gezegd, rest er niets meer dan te zingen, Heer, dan is Uw pleit beslecht. Scheurt het voorhang

Nadere informatie

INHOUD. Manteau_NSG_17x22_v2.indd 8 21/08/ :56

INHOUD. Manteau_NSG_17x22_v2.indd 8 21/08/ :56 INHOUD Manteau_NSG_17x22_v2.indd 8 21/08/2017 14:56 1 Mijn verhaal 13 2 De naakte feiten 27 3 Leer uit je verleden 39 4 Geef je (+) kinderen ademruimte 51 5 De vrouw of man van je leven 65 6 Een + gezin

Nadere informatie

Liturgie 19 maart 2017

Liturgie 19 maart 2017 Liturgie 19 maart 2017 Votum en Groet Zingen Psalm 42: 1, 3 Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel om God te vinden, die ik ademloos verwacht. Ja, ik zoek zijn aangezicht,

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Gezang 126 : 1 en 3 1.Verwacht de komst des Heren, o mens, bereid u voor: reeds breekt in deze wereld het licht des hemels door. Nu

Nadere informatie

Wat gebeurde er met de beek Krith?

Wat gebeurde er met de beek Krith? Elia bij de weduwe in Zarfath. Wat gebeurde er met de beek Krith? 1 Koningen 17:7 7 En het gebeurde na verloop van vele dagen dat de beek uitdroogde, want er was geen regen in het land gevallen Welke opdracht

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

We bespieden de Watergeest

We bespieden de Watergeest Voorwoord Dit verhaal speelt lang geleden. De meeste mensen gingen nog met paard-en-wagen en bijna niemand had een telefoon. Er waren geen supermarkten, en sneeuw schuiven ging met paard-ensneeuwploeg.

Nadere informatie

Vernieuwd van dag tot dag. Dat is een heerlijke vernieuwing en die kan van dag tot dag plaats vinden!

Vernieuwd van dag tot dag. Dat is een heerlijke vernieuwing en die kan van dag tot dag plaats vinden! - 1 - Vernieuwd van dag tot dag Onze innerlijke mens kan van dag tot dag vernieuwd worden! En dat gaan wij lezen in 2 Cor. 4:16 waar staat: Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke

Nadere informatie

Koude Thee Ben Trein 2008

Koude Thee Ben Trein 2008 Koude Thee Ik word wakker van een onbestemd gevoel. De droom verdwijnt meteen achter de sluier tussen heden en verleden, een donkere prognose achterlatend. De nieuwe dag zal grote verandering meebrengen.

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Voorbereiding aansteken tafelkaarsen lichtlied: 213: 1. 4 e Zondag na Epifanie 2 februari 2014

Voorbereiding aansteken tafelkaarsen lichtlied: 213: 1. 4 e Zondag na Epifanie 2 februari 2014 Voorbereiding aansteken tafelkaarsen lichtlied: 213: 1 4 e Zondag na Epifanie 2 februari 2014 1 welkom bemoediging en drempelgebed v Onze hulp is in de Naam van de HEER a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT.

Nadere informatie

Blyde aankomst van zyn hoogvorstelyke doorluchtigheid, Willem Karel Hendrik Friso

Blyde aankomst van zyn hoogvorstelyke doorluchtigheid, Willem Karel Hendrik Friso Blyde aankomst van zyn hoogvorstelyke doorluchtigheid, Willem Karel Hendrik Friso Nicolaas Willem op den Hooff bron Nicolaas Willem op den Hooff, Blyde aankomst van zyn hoogvorstelyke doorluchtigheid,

Nadere informatie

Handwe?ken en Fabficqueft*

Handwe?ken en Fabficqueft* B E R I C H T WEGENS HET INZETTEN VAN EEN GLASRAAM IN LOOD, A A N D E N (ECONOMISCHEN V A N DE TAK H O L L A N D S C H E MAATSCHAPPYE DER W E E T E N S C H A P P E N, TE H A A R L E M, D O O R JOHAN WILHELM

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56)

Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56) NT00056_036 Nadere Toegang op inv. nr 36 uit het archief van het Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56) H.J. Postema 2011 Inleiding Het betreft een transcriptie van dit inventarisnummer. Namen zijn

Nadere informatie

De geschiedenis van Klein Duimpje

De geschiedenis van Klein Duimpje De geschiedenis van Klein Duimpje Charles Perrault bron. Z.n., z.p. ca. 1895 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gesc01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 De geschiedenis van Klein Duimpje

Nadere informatie

De Eeuwige Uitverkiezing Gods

De Eeuwige Uitverkiezing Gods Overgenomen uit het boekje Enige nagelaten Geschriften Handelend over het diepe verval van land en volk, kerk en staat Van wijlen Willem van den Berg Jz Geboren 10 september 1839 Overleden 11 februari

Nadere informatie

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1790

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1790 Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1790 bron Handelingen der jaarlijksche vergadering van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leyden, gehouden den 29sten van Wiedemaand

Nadere informatie

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording:

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording: De kleine wildebras Th. Storm Magda Stomps bron (vert. Magda Stomps). De Pelgrim, Eindhoven 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/stor047klei01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Else Wenz-Viëtor

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163)

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) NT00163_57 Nadere Toegang op inv. nr 57 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema Oktober 2010 Inleiding Dit document bevat een complete transcriptie van een ingekomen

Nadere informatie

Ananias & Saffira. Het leven van de eerste christengemeente, openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen.

Ananias & Saffira. Het leven van de eerste christengemeente, openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen. - 1 - Ananias & Saffira Het leven van de eerste christengemeente, zoals God zich daar openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen. Maar het waren niet enkel genezingen die onder hen plaats

Nadere informatie

Een nieuw lied. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters Een nieuw lied. J. Wendel, Amsterdam

Een nieuw lied. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters Een nieuw lied. J. Wendel, Amsterdam bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 02133. J. Wendel, Amsterdam 1795-1819 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie035nieu01_01/colofon.htm 2010 dbnl

Nadere informatie

Zangdienst Zondag 4 maart Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts

Zangdienst Zondag 4 maart Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts Zangdienst Zondag 4 maart 2018 Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts Welkom en mededelingen Zingen lied 512: 1, 2, 3, 6 en 7 O Jezus hoe vertrouwd en goed Orgel Stil gebed Bemoediging

Nadere informatie

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen Paasviering Samen op weg naar Pasen Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen geweldig dat dat kan en

Nadere informatie

Het apenboekje. drie stoute aapjes. C.A. Leembruggen. bron C.A. Leembruggen, Het apenboekje. W. van Hoeve, Deventer 1944.

Het apenboekje. drie stoute aapjes. C.A. Leembruggen. bron C.A. Leembruggen, Het apenboekje. W. van Hoeve, Deventer 1944. Het apenboekje drie stoute aapjes C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1944 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026apen01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 Het apenboekje. Drie stoute

Nadere informatie

Liturgie avonddienst op 31 juli uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen

Liturgie avonddienst op 31 juli uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen Liturgie avonddienst op 31 juli 2016 18.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen Liedboek 466: 1 en 3 1. Als God, mijn God, maar voor mij is, wie is er dan mij tegen? Dan werken

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

SLOTSCÈNE VAN ISOLA. Hij draait zich om en wil vertrekken. BERNARD Wij doen het niet! Verbruggen draait zich verbaasd om.

SLOTSCÈNE VAN ISOLA. Hij draait zich om en wil vertrekken. BERNARD Wij doen het niet! Verbruggen draait zich verbaasd om. SLOTSCÈNE VAN ISOLA Arnold blijft staan. Achter hem gaat de deur open. Arnold ziet aan de gezichten van Diana en Bernard dat ze iemand achter hem zien. Hij draait zich om en doet geschrokken een stap achteruit.

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

Aan-teekening, gehouden op het schip de Vrouw Maria

Aan-teekening, gehouden op het schip de Vrouw Maria Aan-teekening, gehouden op het schip de Vrouw Maria Freerk Pieters bron. Jacobus van Egmont, Amsterdam na 1769 (tweede druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/piet077aant02_01/colofon.php

Nadere informatie

,,PLATSTAART SLANG:EN,

,,PLATSTAART SLANG:EN, VAN TWEE VERSCHILLENDE EN VOOR ALS NOG ZEER WEINIG BEKENDE,,PLATSTAART SLANG:EN, I ZYNDE DE BRUIN-RUG' uit MEXICO,'~N DE GERINGDE UIT DE INDISCHE ZEEN. Beitie, met nog eene verfchi!lende foorte van de!aatflgemelde,

Nadere informatie

E E R S T E H O O F D S TU K.

E E R S T E H O O F D S TU K. ~ 1 ~ E E R S T E H O O F D S TU K. Over de beginzelen der Exercitie in het algemeen en in het detail. Men kan de geheele Exercitie gevoegelyk in deze drie Classen verdeelen: 1. Het Allignement of de Rigting.

Nadere informatie

Fidel en zijn kameraadjes

Fidel en zijn kameraadjes Fidel en zijn kameraadjes Reinoudina de Goeje bron. G. Theod. Bom, Amsterdam 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001fide01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Fidel en zijn kameraadjes.

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

Grafische vormgeving: Jeelof Design, Leeuwarden Omslagfoto: istockphoto

Grafische vormgeving: Jeelof Design, Leeuwarden Omslagfoto: istockphoto Colofon ISBN 978 90 79556 30 4 2010 Kim Baldwin en Xenia Alexiou 2012 Nederlandse vertaling LaVita Publishing en Ineke de Groot Oorspronkelijke titel: Missing Lynx Oorspronkelijke uitgever: Bold Strokes

Nadere informatie

Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana

Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana John Gabriel Stedman The Project Gutenberg EBook of Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana, by John Gabriel Stedman

Nadere informatie

Onderstaande transcriptie is een diplomatische weergave van de brief van Cornelis de Somer aan Sara Luijck d.d. 26 januari 1781.

Onderstaande transcriptie is een diplomatische weergave van de brief van Cornelis de Somer aan Sara Luijck d.d. 26 januari 1781. Onderstaande transcriptie is een diplomatische weergave van de brief van Cornelis de Somer aan Sara Luijck d.d. 26 januari 1781. Mejuff r. Mejuffr. Sara Luijck, woonende op de Hoek van de Oostersche kerk,

Nadere informatie