Niet-gemeld verzuim po en mbo, op basis van gemeentelijk toezicht. schooljaar /' Onderzoek, Informatie en Statistiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niet-gemeld verzuim po en mbo, op basis van gemeentelijk toezicht. schooljaar /' Onderzoek, Informatie en Statistiek"

Transcriptie

1 Niet-gemeld verzuim po en mbo, op basis van gemeentelijk toezicht schooljaar /'

2 In opdracht van: Team Consulenten van de afdeling Onderwijs en Leerplicht Projectnummer: Merel van der Wouden Idske de Jong Esther Jakobs Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam Telefoon Amsterdam, november Foto voorzijde: Uitzicht Westertoren, fotograaf Cecile Obertop ()

3 Inhoud Samenvatting en conclusies Inleiding Verzuim in het primair onderwijs. Sterke daling verzuimmeldingen po. Meer verzuim per. leerlingen po Verzuim in het middelbaar beroepsonderwijs. Weer meer verzuim van leerplichtige mbo leerlingen gemeld. Daling van het verzuim in mbo Verzuim op gecontroleerde scholen in het voortgezet onderwijs. Daling verzuimmeldingen op gecontroleerde scholen vo. Verzuim op vo-scholen beter in beeld Bijlage Controlemethode po, (v)so, vo en mbo Bijlage Registratie en melden van verzuim door scholen Bijlage Extra tabellen

4 Samenvatting en conclusies Leerlingen die binnen vier aaneengesloten lesweken zestien uur of meer ongeoorloofd afwezig zijn moeten door de school gemeld worden aan de gemeente. Uit eerder onderzoek van OIS in het primair, voortgezet, (voortgezet) speciaal en middelbaar beroepsonderwijs blijkt dat scholen dit lang niet altijd doen 1. Hierdoor geven de verzuimmeldingen een vertekend beeld van het totale verzuim op Amsterdamse scholen. In Amsterdam bezoeken leerplichtconsulenten de scholen om te controleren of zij zich aan de Leerplichtwet, de desbetreffende sectorwet(ten) en de Amsterdamse afspraken houden. Tijdens hun bezoek voeren zij een schoolcontrole uit in het kader van de gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen/instellingen. De scholen worden gecontroleerd op zes punten: verzuimregistratie, melden van relatief verzuim, vrijstelling geregeld schoolbezoek, verwijdering, schorsing en communicatie van verzuimbeleid. Per onderdeel geven de leerplichtconsulenten aan of de school voldoet, niet voldoet of dat het punt geen onderwerp was van de controle of niet van toepassing. De resultaten van de controles zijn, mits er genoeg scholen zijn bezocht, een bruikbaar middel om het totale ongeoorloofde verzuim in beeld te brengen omdat op basis van de meldingen die wel gedaan zijn en de rapportages van de leerplichtconsulenten een schatting gemaakt kan worden van het aandeel verzuim dat in beeld is bij de leerplichtconsulenten. In de verslagen van de schoolcontroles is steeds een vergelijking gemaakt tussen het gemelde verzuim dat terug te vinden is in het verzuimregistratiesysteem van de (ERISA) en het verzuim dat volgens de registratie op school gemeld had moeten worden. Het verschil, het geconstateerde niet gemelde verzuim, is gebruikt om een schatting te maken van het totale verzuim in Amsterdam. Het schatten gebeurt aan de hand van een aannames. Deze aannames zijn vorig jaar aangepast ten opzichte van voorgaande jaren. Dit jaar zijn scholen in het po, vo en mbo gecontroleerd. Het (v)so is dit jaar niet gecontroleerd. Er is een groot deel van de po-scholen en mbo-opleidingen gecontroleerd, daarom kan van het po en mbo dit jaar net als voorgaande jaren een schatting gemaakt worden van het niet gemelde verzuim. In het vo is dit jaar een beperkte groep scholen gecontroleerd, te weinig om een schatting te maken van het totale niet gemelde verzuim in het vo. Omdat afgelopen schooljaar wel grotendeels dezelfde scholen gecontroleerd zijn als in schooljaar / is besloten om alleen te kijken naar de scholen die zowel in / als in / gecontroleerd zijn. De cijfers in deze rapportage gaan alleen over deze scholen, en niet over alle vo-scholen. De schatting van het totale niet gemelde verzuim in het vo gaat alleen over deze scholen. 1 Zie onder andere Niet gemeld verzuim po, (V)SO, vo en mbo schooljaar / en Niet gemeld verzuim po, (v)so, vo en mbo schooljaar / van OIS.

5 Dit levert het volgende beeld op, wanneer het verzuim wordt afgezet tegen het leerlingen dat naar die schoolsoort gaat: In het mbo is het verzuim per. leerlingen hoog. In schooljaar / was er naar schatting ongeveer. keer verzuim op. leerlingen. De afgelopen drie jaar is er wel sprake van een daling van het geschatte totale verzuim. Leerlingen in het po verzuimen weinig, naar schatting ongeveer keer per. leerlingen. Dit is vele malen lager dan in de andere schoolsoorten, maar een stijging ten opzichte van vorig schooljaar ( keer per leerlingen). Figuur Geschatte totale verzuim van uur in vier aaneengesloten lesweken per. leerlingen, po en mbo, / -/ (len) per 1. leerlingen po mbo po mbo po mbo po mbo 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 meldingen geschat totaal verzuim Primair onderwijs: meer verzuim Schoolverzuim komt in het primair onderwijs (po) relatief weinig voor. Uit het verzuimregistratiesysteem ERISA blijkt dat van, % van de. leerlingen in schooljaar / verzuim is gemeld. Dit betreft vooral meldingen van luxe verzuim. In dit onderzoek wordt gekeken naar verzuim van zestien uur binnen vier aaneengesloten lesweken, daarnaast wordt alleen bij het primair onderwijs ook gekeken naar het leerlingen dat betrokken is bij een proces-verbaal voor luxe verzuim. Verzuim van zestien uur binnen vier aaneengesloten lesweken komt binnen het primair onderwijs weinig voor. Maar verzuim van één of meer dagen aansluitend aan schoolvakanties komt veel vaker voor (luxe verzuim). Omdat dit verzuim regelmatig de -uursgrens overschrijdt nemen we de luxe verzuim ook mee in het onderzoek als er een proces-verbaal is opgemaakt. Wanneer het verzuim van meerdere dagen betreft wordt wel vaak een proces-verbaal opgemaakt.

6 In schooljaar / kwamen meldingen van uur verzuim binnen bij de leerplichtconsulenten en waren er leerlingen betrokken bij een proces-verbaal vanwege luxe verzuim, in totaal meldingen. Dit is een daling ten opzichte van voorgaande jaren. De leerplichtconsulenten hebben in schooljaar / basisscholen gecontroleerd, % van alle Amsterdamse basisscholen. Het streven van de leerplichtconsulenten is dat al het verzuim dat gemeld zou moeten worden bij de gemeente ook gemeld wordt. In dat geval zou het totale geschatte verzuim het gemelde verzuim zijn. In schooljaar / werden meldingen gedaan, dit hadden er naar schatting ongeveer. moeten zijn. Een stijging ten opzichte van schooljaar / ( ) en / (. ). Het verzuim in het primair onderwijs betreft nog steeds maar een zeer beperkte groep leerlingen die gemeld had moeten worden, aangezien er ruim. Amsterdamse basisschoolleerlingen zijn. Wanneer het geschat totaal verzuim in het primair onderwijs wordt afgezet tegen het leerlingen dan komt dat neer op ongeveer keer verzuim per. leerlingen (/ keer per. leerlingen). Figuur Ontwikkeling gemeld en geschat totaal verzuim in len en afgezet tegen het leerlingen in het po, schooljaren / -/ (len) verzuim in len verzuim per. leerlingen ,4 16,7 2, , ,9 7,1 5,3 3,9 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 gemeld verzuim totaal geschat verzuim meldingen geschat totaal verzuim Het gemelde verzuim is afgelopen schooljaren gedaald terwijl het geschatte totale verzuim steeg ten opzichte van vorige schooljaren. Hierdoor is het totale verzuim dit jaar minder goed in beeld dan in vorig schooljaar. Scholen zijn verzuim dus voor het tweede jaar op rij slechter gaan melden. Middelbaar beroepsonderwijs: daling verzuim In schooljaar / volgden ruim. Amsterdamse jongeren een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Volgens het verzuimregistratiesysteem ERISA kwamen in schooljaar /. meldingen van verzuim van minimaal zestien uur in vier

7 aaneengesloten lesweken en RMC-verzuim 2 binnen. Dit is, % minder dan in schooljaar /. Leerplichtconsulenten hebben het afgelopen schooljaar mbo-opleidingen gecontroleerd. Er zijn afgelopen schooljaar. verzuimmeldingen gedaan, dat hadden er naar schatting ongeveer. moeten zijn. Dit komt neer op ruim. keer verzuim per. leerlingen in schooljaar /. Dit is minder dan in voorgaande jaren. In schooljaar / was dit nog. keer per. leerlingen. Het verzuim is nu dus beter in beeld dan enkele jaren geleden. Figuur Ontwikkeling gemeld verzuim en geschatte totale verzuim in het mbo, schooljaar / -/ (len) verzuim in len verzuim per. leerlingen /'12 212/'13 213/'14 214/'15 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 gemeld verzuim totaal geschat verzuim meldingen geschat totaal verzuim Voortgezet onderwijs: gecontroleerde scholen melden verzuim beter De leerplichtconsulenten hebben afgelopen schooljaar middelbare scholen bezocht, dit betreft een selectieve groep scholen die niet representatief is voor alle scholen. Deze scholen zijn bezocht omdat ze in eerdere jaren niet voldeden aan de eisen en er dus een herhaalcontrole uitgevoerd werd. Van deze scholen zijn er ook in schooljaar / gecontroleerd. Daarom wordt alleen gekeken naar de scholen die in beide jaren gecontroleerd zijn, om in beeld te brengen hoe het verzuim zich op deze scholen heeft ontwikkeld. Er kwamen in schooljaar / in totaal meldingen binnen van deze scholen, dit hadden er naar schatting in totaal ongeveer. moeten zijn. Dit komt neer op ongeveer keer verzuim per. leerlingen. Dit is minder dan in schooljaar / toen deze scholen. keer verzuim hebben gemeld, wat naar schatting ongeveer. meldingen hadden moeten zijn (wat neerkomt op keer verzuim per. leerlingen). De scholen zijn verzuim dus beter gaan melden én er is minder verzuimd. 2 Verzuim van bovenleerplichtige leerlingen hoeft volgens de RMC-regelgeving officieel pas gemeld te worden als zij aaneengesloten lesdagen binnen vier aaneengesloten lesweken ongeoorloofd afwezig zijn, maar mag ook eerder.

8 Figuur Ontwikkeling gemeld verzuim en geschatte totale verzuim in het voortgezet onderwijs, schooljaar / en / (len) verzuim in len verzuim per. leerlingen /'14 214/'15 213/'14 214/'15 meldingen totaal geschat verzuim meldingen totaal geschat verzuim Conclusie Het totale verzuim in het mbo is ten opzichte van voorgaande schooljaren beter gemeld. Het po laat voor een tweede jaar op rij een verslechtering zien. Het totale verzuim in het primair onderwijs is nog niet goed in beeld omdat lang niet al het verzuim wordt gemeld. Scholen hebben afgelopen schooljaar minder verzuim gemeld terwijl het totale geschatte verzuim juist toenam ten opzichte van vorig schooljaar. In het middelbaar beroepsonderwijs is de afgelopen jaren het verzuim steeds beter in beeld gekomen. Dit zorgt ervoor dat het gemelde verzuim toeneemt terwijl het geschatte totale verzuim juist een dalende lijn laat zien. De hoeveelheid verzuim in het middelbaar beroepsonderwijs blijft hoog, er was ongeveer. keer verzuim op. leerlingen, vele malen meer dan op de andere schoolsoorten. Dit is terug te zien in figuur waarin het geschatte totale verzuim wordt uitgedrukt per. leerlingen. Ook de gecontroleerde vo scholen zijn verzuim beter gaan melden, terwijl het totale geschatte verzuim is afgenomen. In schooljaar / was er bij de scholen naar schatting ongeveer keer verzuim op. leerlingen. Dit is minder dan in voorgaand schooljaar ( ). Het totale verzuim in het vo is dit jaar niet in beeld gebracht.

9 Figuur Geschatte totale verzuim van uur in vier aaneengesloten lesweken per. leerlingen, naar schoolsoort, / (len) 16 geschat totaal verzuim per 1. leerlingen 14 mbo 214/' leerlingen po 214/'

10 Inleiding Team Consulenten bestrijdt schoolverzuim en schooluitval in Amsterdam en zoekt daarbij nauwe samenwerking met het onderwijs en de ketenpartners. Uit schoolcontroles van leerplichtconsulenten en uit eerder onderzoek van OIS blijkt dat niet al het schoolverzuim wordt gemeld bij de gemeente. Dit zorgt ervoor dat de statistieken over de stand en ontwikkeling van het schoolverzuim geen betrouwbaar beeld geven van het totale verzuim. OIS heeft in de afgelopen zeven schooljaren (/ -/ ) op basis van schoolcontroles die door leerplichtconsulenten worden uitgevoerd, geschat hoeveel verzuim er werkelijk is. In de eerste twee metingen zijn scholen in het Primair en Voortgezet Onderwijs onderzocht. In de schooljaren / en / hebben de leerplichtconsulenten vooral scholen bezocht in het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en vrijwel geen scholen voor primair onderwijs. In schooljaar / zijn voor het eerst ook (v)so scholen uitgebreid gecontroleerd. In schooljaar / zijn po, (v)so, vo en mbo scholen gecontroleerd. In schooljaar / zijn vooral po scholen en mbo opleidingen gecontroleerd en een kleine selectie van vo scholen. Tijdens de controles kijken leerplichtconsulenten of de scholen zich aan de Leerplichtwet, de desbetreffende sectorwet(ten) en de Amsterdamse afspraken houden. Er wordt gekeken naar zes punten: verzuimregistratie, melden van relatief verzuim 3, vrijstelling geregeld schoolbezoek, verwijdering, schorsing en communicatie van het verzuimbeleid. Team Consulenten heeft aan OIS gevraagd om op basis van de rapportages over de schoolcontroles een uitspraak te doen over het totale schoolverzuim op het po en mbo in schooljaar /. Daarnaast is aan OIS gevraagd om een schatting te maken van het totale verzuim op het vo op de gecontroleerde scholen, dit betreft in tegenstelling tot het po en mbo alleen een schatting voor de gecontroleerde scholen en niet voor het hele vo in Amsterdam. 3 Opleidingen voldoen op dit punt als er maximaal twee keer verzuim niet gemeld is in de gecontroleerde periode en gecontroleerde klassen. Te laat gemeld verzuim wordt ook meegenomen in het oordeel van de leerplichtconsulenten, maar niet in de berekening van OIS omdat te laat gemeld verzuim wel geregistreerd staat in ERISA.

11 Methode In schooljaar / hebben de leerplichtconsulenten basisscholen bezocht en opleidingen voor middelbaar beroepsonderwijs. OIS is gevraagd om op basis van de controlerapportages een schatting te maken van het totale verzuim. Daarnaast zijn scholen voor voortgezet onderwijs gecontroleerd. Hiervan zijn er ook al in schooljaar / bezocht. OIS heeft voor de scholen die in beide jaren zijn bezocht het niet gemeld verzuim in beeld gebracht en een schatting gemaakt van het totale verzuim op deze scholen. De gehanteerde methode op het vo wijkt dus af van het po en mbo, daarom worden de resultaten voor het vo apart beschreven. De leerplichtconsulenten hebben tijdens de controle de scholen beoordeeld op maximaal zes punten. Op elk van de zes punten hebben de leerplichtconsulenten een oordeel gegeven (voldoet wel, voldoet niet, oordeel niet aan de orde of geen onderwerp van onderzoek). De zes gecontroleerde punten zijn:. verzuimregistratie. melden relatief verzuim (ongeoorloofd verzuim)) leerplichtigen niet-leerplichtigen, zonder startkwalificatie. vrijstellingen geregeld schoolbezoek (verlof) juistheid grond tot beslissing. verwijdering leerplichtigen niet-leerplichtigen, zonder startkwalificatie. schorsing. communicatie van verzuimbeleid OIS gebruikt uit de controlerapportages alleen punt en punt voor het berekenen van het niet gemelde verzuim. Daarnaast worden de resultaten van de klassentelling bekeken om te zien of het aandeel ongeoorloofd afwezig in lijn is met het gemelde en niet gemelde verzuim. Het gemelde verzuim (uit ERISA) en het geconstateerde niet gemelde verzuim (uit de controles) vormen de basis voor de schatting van het totale verzuim. Door het gemelde verzuim en het geschatte niet gemelde verzuim bij elkaar op te tellen ontstaat een beeld van het totale verzuim. De aannames daarbij zijn als volgt: aanname : het geconstateerde niet gemelde verzuim in de gecontroleerde periode is representatief voor het verzuim dat in de rest van het schooljaar niet gemeld is; aanname : het geconstateerde niet gemelde verzuim van de gecontroleerde leerlingen is representatief voor alle leerlingen (en wordt dus doorgerekend naar alle Amsterdamse leerlingen) aanname : de gecontroleerde opleidingen/scholen/leerlingen hebben evenveel niet gemeld verzuim als de niet gecontroleerde opleidingen/scholen/leerlingen.

12 De leerplichtconsulenten hebben de verzuimregistratie van drie klassen (minimaal leerlingen) over een periode van drie maanden bekeken. Op basis van deze gegevens hebben zij geconstateerd hoeveel verzuim gemeld had moeten worden. Dit is vervolgens naast de verzuimmeldingen gelegd om te kijken of het verzuim ook gemeld is. Als dit niet het geval was, is in de rapportage genoteerd dat het verzuim niet gemeld is. Als een leerplichtconsulent op basis van een controle van de registratie over de maanden september tot en met november constateert dat een school/opleiding drie verzuimperiodes met uur ongeoorloofd verzuim niet heeft gemeld dan worden die drie niet meldingen van verzuim omgezet naar een heel schooljaar ( maanden) en zorgt dit voor een geschat niet gemeld verzuim van *(/ ) = (in een heel schooljaar). Het geschatte niet gemelde verzuim van alle gecontroleerde leerlingen wordt vervolgens opgeteld en afgezet tegen en vermenigvuldigd met het totale leerlingen. Leeswijzer In de volgende hoofdstukken wordt ingegaan op de resultaten. In hoofdstuk komt het primair onderwijs aan bod en in hoofdstuk staat het middelbaar beroepsonderwijs centraal. Daarna volgt in hoofdstuk een beschrijving van de resultaten voor de gecontroleerde scholen in het voortgezet onderwijs. De opzet van de hoofdstukken is hetzelfde. Eerst wordt het gemelde verzuim in beeld gebracht en daarna worden de resultaten naast elkaar gelegd om tot een schatting van het totale verzuim te komen.

13 Verzuim in het primair onderwijs Het gemelde verzuim in het primair onderwijs (po) is de afgelopen schooljaren gedaald. Dit hoofdstuk gaat eerst in op de ontwikkelingen in het gemelde verzuim (ERISA) in het primair onderwijs. Daarna wordt op basis van het gemelde verzuim en de resultaten van de controles een schatting gemaakt van het totale verzuim. Er wordt alleen gekeken naar schooljaar / tot en met /.. Sterke daling verzuimmeldingen po Uit het verzuimregistratiesysteem van de (ERISA) blijkt dat van, % van de bijna. leerlingen in het primair onderwijs in schooljaar / verzuim is gemeld, dit is iets minder dan in voorgaande schooljaren 4. Het betreft vooral luxe verzuim. Verzuim van zestien uur binnen vier lesweken komt relatief weinig voor in het po. In schooljaar / zijn er meldingen van dit type verzuim gedaan. In schooljaar / waren dit. Het gemelde verzuim van uur in vier aaneengesloten lesweken is dus gedaald. In het primair onderwijs wordt verzuim aansluitend aan schoolvakanties gemeld als luxe verzuim. Wanneer het verzuim van meer dan lesuren betreft wordt in veel gevallen een proces-verbaal opgemaakt. Daarom is vorig jaar besloten om de opgemaakte processen-verbaal (pv) rondom luxe verzuim mee te nemen in het onderzoek. In schooljaar / waren leerlingen betrokken bij een proces-verbaal rondom luxe verzuim, in / waren dit er nog leerlingen 56. In deze rapportage wordt, in tegenstelling tot de bestuurlijke rapportage, alleen gekeken naar verzuim van zestien uur binnen vier aaneengesloten lesweken en naar pv s rondom luxe verzuim. 4 Amsterdamse leerlingen op Amsterdamse scholen. 5 In één proces-verbaal kunnen meerdere kinderen betrokken zijn. In schooljaar /; werden processen-verbaal opgemaakt rondom luxeverzuim, hier waren leerlingen bij betrokken. 6 Sinds schooljaar / wordt voor de eerste keer alleen een proces-verbaal opgemaakt bij (luxe) verzuim van meer dan twee dagen (lees uur of meer). De jaren daarvoor werd bij verzuim van één dag of meer een proces-verbaal opgemaakt. De pv s van de schooljaren / en / zijn daarom gecorrigeerd op basis het opgemaakte pv s in schooljaar / ten opzichte van het meldingen in dat schooljaar.

14 Figuur. Verzuimmeldingen van uur verzuim in vier aaneengesloten lesweken en leerlingen betrokken bij een pv luxe verzuim po, / -/ (len) 6 meldingen uurs verzuim pv's luxeverzuim totaal 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15. Meer verzuim per. leerlingen po In het primair onderwijs verzuimen leerlingen relatief weinig. Dit zorgt ervoor dat als verzuim niet gemeld wordt, dit veel invloed heeft op het aandeel verzuim dat in beeld is. Zoals in figuur. te zien is zijn er afgelopen schooljaar in totaal verzuimmeldingen binnen gekomen van verzuim van uur of pv s van luxe verzuim. Dit hadden er naar schatting ongeveer. moeten zijn. Dit is een verslechtering ten opzichte van voorgaande jaren, doordat scholen minder verzuim hebben gemeld terwijl het totale verzuim toenam. Hoewel het verzuim nog steeds niet goed in beeld is in het primair onderwijs betreft het nog steeds maar een klein deel van alle leerlingen. In het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs is het verzuim vele malen hoger. Wanneer het geschatte totale verzuim wordt afgezet tegen alle leerlingen in het po dan was er in schooljaar / ongeveer keer verzuim per. leerlingen, een stijging ten opzichte van voorgaande schooljaren (zie figuur. ). Er wordt in het po ten opzichte van eerdere jaren dus minder gemeld en meer verzuimd

15 Figuur. Ontwikkeling gemeld en geschat totaal verzuim in len en afgezet tegen het leerlingen in het po, schooljaren / -/ (len) verzuim in len verzuim per. leerlingen ,4 16,7 2, , ,9 7,1 5,3 3,9 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 gemeld verzuim totaal geschat verzuim meldingen geschat totaal verzuim

16 Verzuim in het middelbaar beroepsonderwijs De leerplichtconsulenten hebben afgelopen schooljaar net als voorgaande schooljaren een groot deel van de opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) gecontroleerd. In dit hoofdstuk wordt op basis van het gemelde verzuim en het geconstateerde niet gemelde verzuim een schatting gemaakt van het totale verzuim op de Amsterdamse mbo-opleidingen. De resultaten van schooljaar / worden vergeleken met het niet gemelde verzuim in de schooljaren /, / en /. De schatting is gemaakt op basis van een aannames zoals beschreven in de inleiding en brengt het totale verzuim in beeld.. Weer meer verzuim van leerplichtige mbo leerlingen gemeld In oktober volgden. jongeren zonder startkwalificatie die woonachtig zijn in Amsterdam een mbo-opleiding. 7 Een meerderheid hiervan is bovenleerplichtig (%) en % is leerplichtig (jonger dan ). In dit onderzoek is gekeken naar verzuim van zestien uur verzuim in vier lesweken en naar RMCverzuim. 8 In totaal kwamen er. van deze verzuimmeldingen binnen bij de leerplichtconsulenten. Dit is een fractie meer (, %) dan het meldingen vorig schooljaar. Alleen onder leerplichtige leerlingen is er sprake van een kleine stijging, onder bovenleerplichtige leerlingen daalde het verzuimmeldingen. Het totale meldingen is gebruikt als basis voor het berekenen van het niet gemelde verzuim. 7 Amsterdamse leerlingen op Amsterdamse scholen. Betreft alleen leerplichtigen en bovenleerplichtige leerlingen zonder startkwalificatie. 8 Verzuim van bovenleerplichtige leerlingen hoeft volgens de RMC-regelgeving officieel pas gemeld te worden als zij aaneengesloten lesdagen binnen vier aaneengesloten lesweken ongeoorloofd afwezig zijn, maar mag ook eerder. In Amsterdam is met de scholen afgesproken dat bovenleerplichtige leerlingen volgens dezelfde regels worden gemeld als leerplichtige leerlingen.

17 Figuur. Verzuimmeldingen mbo per schooljaar leerplichtigen, bovenleerplichtigen en totaal, schooljaren / -/ (len) leerplichtig bovenleerplichtig totaal 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15. Daling van het verzuim in mbo Op basis van de ontvangen rapporten van controles in schooljaar / is nagegaan hoeveel verzuim er waarschijnlijk niet gemeld is. Uit de rapportages van deze controles blijkt dat zeker meldingen van leerplichtigen en van bovenleerplichtigen in de gecontroleerde periode niet gemeld zijn voor verzuim van uur of meer. Dit geconstateerde niet gemelde verzuim vormt de basis voor het schatten van het totale verzuim. Het totale verzuim in het mbo ligt nog steeds hoger dan het registratiesysteem (het gemelde verzuim) laat zien. In de eerste paragraaf van dit hoofdstuk werd al beschreven dat het gemelde verzuim afgelopen schooljaar, % hoger was dan het jaar ervoor. Het geschatte totale verzuim is ten opzichte van / met bijna % afgenomen. Er kwamen dit jaar. meldingen binnen, dit hadden er naar schatting ongeveer. moeten zijn. Het verschil tussen het gemelde verzuim en het geschatte totale verzuim wordt in het mbo steeds kleiner, doordat een steeds groter deel van het verzuim gemeld wordt. Het gemelde verzuim is toegenomen en het niet gemelde verzuim is afgenomen. Hierdoor is het totale verzuim beter in beeld. Ook uitgedrukt per. leerlingen is er sprake van een daling van het verzuim. In schooljaar / was er nog ongeveer. keer verzuim per. leerlingen, dit is in schooljaar / gedaald naar ongeveer. keer per. leerlingen. Ten opzichte van eerdere jaren wordt er in het mbo dus beter gemeld en minder verzuimd.

18 Figuur. Ontwikkeling gemeld verzuim en geschatte totale verzuim in het mbo, schooljaar / -/ (len) verzuim in len verzuim per. leerlingen /'12 212/'13 213/'14 214/'15 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 gemeld verzuim totaal geschat verzuim meldingen geschat totaal verzuim Ondanks dat het totale verzuim in het mbo steeds beter in beeld komt, blijft het verzuim hoog, ruim. keer per. leerlingen. Veel leerlingen verzuimen en leerlingen die verzuimen doen dit vaak meer dan keer in een schooljaar.

19 Verzuim op gecontroleerde scholen in het voortgezet onderwijs In het vo zijn scholen gecontroleerd door de leerplichtconsulenten, waarvan scholen ook in / gecontroleerd waren. Dit hoofdstuk beschrijft eerst het gemelde verzuim (ERISA) op de scholen die zowel in schooljaar / als in schooljaar / gecontroleerd zijn. Daarna wordt op basis van het gemelde verzuim op deze scholen en het resultaat van de schoolcontroles een schatting gemaakt van het totale verzuim op de gecontroleerde scholen. Dit betreft dus geen schatting voor alle vo scholen, zoals in voorgaande jaren. In dit hoofdstuk wordt alleen gekeken naar het niet gemelde verzuim in schooljaar / en / op scholen die in beide jaren gecontroleerd zijn.. Daling verzuimmeldingen op gecontroleerde scholen vo Op de gecontroleerde scholen zaten in schooljaar /. Amsterdamse leerlingen (/. Amsterdamse leerlingen). Van deze scholen kwamen afgelopen schooljaar meldingen van -uurs verzuim binnen en van RMC-verzuim. In totaal werden er door de scholen verzuimmeldingen gedaan. Een daling ten opzichte van schooljaar / toen deze scholen. verzuimmeldingen hebben gedaan. Zowel het meldingen van -uurs verzuim als het meldingen van RMC-verzuim daalde op de gecontroleerde scholen. Figuur. Verzuimmeldingen van uur verzuim in vier aaneengesloten lesweken gecontroleerde vo scholen, / en / (len) uurs verzuim rmc verzuim totaal 213/'14 214/'15

20 . Verzuim op vo-scholen beter in beeld De gecontroleerde scholen zijn afgelopen schooljaar minder verzuim gaan melden. Er kwamen in schooljaar / in totaal verzuimmeldingen binnen. Dit hadden er naar schatting. moeten zijn. Ten opzichte van schooljaar / is het verschil tussen het gemelde verzuim en het geschatte totale verzuim nu kleiner, scholen zijn verzuim dus beter gaan melden. Ondanks deze verbetering wordt nog lang niet al het verzuim door de gecontroleerde scholen gemeld. Wanneer het totale geschatte verzuim wordt afgezet tegen het leerlingen in het vo dan blijkt dat er ongeveer keer verzuim was per. leerlingen, in schooljaar / was dit nog keer. Er is dus op de scholen beter gemeld en minder verzuimd. Figuur. Ontwikkeling gemeld verzuim en geschatte totale verzuim in het voortgezet onderwijs, schooljaar / en / (len) verzuim in len verzuim per. leerlingen /'14 214/'15 213/'14 214/'15 meldingen totaal geschat verzuim meldingen totaal geschat verzuim

21 Bijlage Controlemethode po, (v)so, vo en mbo De po en vo-scholen en de mbo-opleidingen zijn op volgende onderdelen beoordeeld (klassentelling staat wel in het overzicht maar was geen onderdeel van beoordeling): bron: OIS heeft in dit onderzoek alleen gebruik gemaakt van de oordelen op punt (verzuimregistratie) en punt (relatief verzuim). Hieronder staat aangegeven waar de beoordeling van de leerplichtconsulenten op gebaseerd is. Stap : relatief verzuim (ongeoorloofd verzuim) A. Beoordelingscriteria Voor uitgebreide formulering van criteria en wettelijke bepalingen, zie toetsingskader en rapportage format. Leerplichtigen (jonger dan jaar en tot jaar zonder startkwalificatie) Verzuim zonder geldige reden van uur les- praktijktijd gedurende een periode van vier opeenvolgende lesweken, is onverwijld (binnen werkdagen) gemeld via digitaal verzuimloket DUO of via de gemeente. Niet leerplichtigen zonder startkwalificatie: tot jaar Verzuim zonder geldige reden van een aangesloten periode van ten minste lesweken, is onverwijld (binnen werkdagen) gemeld via het digitaal verzuimloket DUO of via de gemeente.

22 Amsterdam: Telt niet mee in oordeel, maar wordt wel onderzocht en gerapporteerd: Amsterdamse afspraak melden niet leerplichtigen zonder startkwalificatie: verzuim zonder geldige reden van uur les- of praktijktijd gedurende een periode van opeenvolgende lesweken, is onverwijld (binnen werkdagen) gemeld via het digitale verzuimloket DUO of via de gemeente. Het tellen van de verzuimmeldingen, geeft inzicht in: Deugdelijkheid administratie Juistheid: hanteren van juiste gronden voor melding Tijdigheid: voldoen aan wettelijke termijnen voor melding De telling vindt op een zodanige wijze plaats dat de tijdigheid van de meldingen van ongeoorloofd verzuim inzichtelijk wordt. De verzuimregistratie (prints) van de klas/leerlingen is hiervoor de basis. Daarnaast worden van de leerling die op basis van het uren ongeoorloofd verzuim gemeld had moeten worden, prints uit DUO en ERISA opgevraagd. Uitgangspunten voor het tellen en melden: Leerplichtige leerlingen: Ongeoorloofde afwezigheid van uur les- of praktijktijd in een periode van vier aaneengesloten weken (vakanties tellen niet mee als lesweek) Een periode van vier opeenvolgende lesweken is een periode van vier weken die begint te tellen vanaf het eerste moment van ongeoorloofde afwezigheid van een leerling, op welke dag dan ook. Als er (losse) les/klokuren ongeoorloofd verzuim zijn in weken, dan moet de school dit melden (binnen werkdagen na het overschrijden van de grens van uur). Na het overschrijden van de uur begint er meteen een nieuwe periode van weken. Na de eerste uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt. Als een leerling na de eerste melding helemaal niet meer op school verschijnt, en als gevolg daarvan meerdere keren per week een overschrijding van uur en dus melding aan de orde zou zijn, kan worden volstaan met een wekelijkse vervolgmelding in plaats van na iedere uur afwezigheid opnieuw te melden. Niet leerplichtige leerlingen zonder startkwalificatie: Voor niet leerplichtigen zonder startkwalificatie (+) geldt dat na de eerste melding bij iedere volgende vier weken volledige afwezigheid een vervolgmelding gedaan moet worden. Lesuur of klokuur: Vo-scholen melden bij lesuren (mits dit lesuur minder of gelijk aan minuten is). Als een lesuur echter meer dan minuten bedraagt, dient dit omgerekend te worden naar klokuren en dient er bij klokuren gemeld te worden. Mbo-scholen kunnen kiezen te melden bij klokuren of bij lesuren (mits dit lesuur minder of gelijk is aan minuten). Om te bepalen of een melding tijdig is gedaan, dienen bij het mbo lesuren altijd omgerekend te worden naar klokuren.

23 Po-scholen melden bij klokuren. Dit komt overeen met vijf dagdelen. Te laat: Als een leerling te laat is, is het afhankelijk van het beleid van de school of dit meetelt als ongeoorloofd verzuim en in welke mate (bijvoorbeeld wel of niet een volledig lesuur). Stap : Verzuimregistratie De leerplichtconsulent doet onderzoek naar verschillende documenten de registratie van verzuim zodat inzicht wordt verkregen in de wijze van registreren en melden. De leerplichtconsulent kan oordelen op aspecten.

24 Bijlage Registratie en melden van verzuim door scholen In dit laatste hoofdstuk komen de resultaten van de schoolcontroles die zijn uitgevoerd door de leerplichtconsulenten aan bod. Er wordt door de leerplichtconsulenten gecontroleerd of de verzuimregistratie op orde is en of het melden van verzuim volgens de eisen van de Leerplichtwet gaat. Dit hoofdstuk beschrijft eerst de bevindingen voor het po en mbo en gaat tenslotte in op de bevindingen voor het vo Po: een kwart van de scholen heeft niet-gemeld verzuim Er zijn in schooljaar / op scholen controles uitgevoerd door de leerplichtconsulenten. Dit is % van alle basisscholen in Amsterdam. In schooljaar / voldeed de verzuimregistratie van bijna alle po-scholen (%). In voorgaande jaren voldeed de verzuimregistratie van alle scholen (/ en / ) of van bijna alle scholen (/ ). Het melden van verzuim door de scholen ging op % van de scholen niet volgens de eisen van de Leerplichtwet. Voor % van de scholen geldt dat het melden van verzuim niet van toepassing was 9. Dit kan twee redenen hebben. De eerste reden is dat er geen sprake was van ongeoorloofd verzuim waardoor er niet gecontroleerd kan worden of dit gemeld wordt. De tweede reden is dat het onderdeel wel voorkwam, maar dat de afwijking binnen de afgesproken marge bleef (maximaal twee meldingen niet of te laat gedaan). Figuur B2.1 Controleresultaten po, 211/ / 15 (procenten) registratie op scholen melden van verzuim door scholen 211/' /' /' /' /' /' /' /' % voldoet niet voldoet % voldoet niet voldoet n.v.t. Melden van verzuim 9 Sinds schooljaar / wordt niet van toepassing als aparte beoordelingscategorie genoemd. In schooljaar / werd dit nog opgeteld bij voldoet.

25 Op elf van de scholen is verzuim van zestien uur of meer geconstateerd dat niet gemeld is (%). Dit betrof in totaal meldingen 1. In schooljaar / waren dit twintig meldingen op zes scholen (% van de scholen), in / waren dit twintig meldingen op zeven scholen (% van de scholen) en in / acht meldingen op zes scholen (% van de gecontroleerde scholen). Tabel B2.2 Geconstateerd niet gemeld verzuim po, schooljaar 211/ / 15 (len) totaal 211/'12 totaal 212/'13 totaal 213/'14 totaal 214/'15 controles gecontroleerde scholen scholen met niet gemeld 16 uur verzuim geconstateerd niet gemeld verzuim tijdens controles Mbo: melden van verzuim op % van opleidingen in orde De leerplichtconsulenten hebben in schooljaar / mbo-opleidingen in Amsterdam bezocht voor de gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen/instellingen. Dit is vrijwel gelijk aan vorig jaar toen er opleidingen werden gecontroleerd. Afgelopen schooljaar voldeed de registratie op van de gecontroleerde opleidingen (%). Dit is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren (% in schooljaar / en / ). Het melden van verzuim voldeed op % van de opleidingen, net als in schooljaar /. In schooljaar / was dit % en in schooljaar / %. 11 Hierbij worden de Amsterdamse afspraken ook meegenomen. Bij leerplichtige leerlingen ging het melden van verzuim op % van de opleidingen volgens de eisen van de Leerplichtwet, een jaar eerder was dit %, in schooljaar / was dit % en in / was dit nog %. 12 Bij het melden van bovenleerplichtigen volgens Amsterdamse afspraken zien we dit jaar weer een verbetering (% ten opzichte van % in /, % in / en % in / ). Bij het melden van bovenleerplichtigen volgens de wettelijke afspraken voldoet % van de opleidingen, een jaar eerder voldeden alle opleidingen (% in / en % in / ). 1 Van de meldingen kwamen er van school en betroffen leerling die keer gemeld had moeten worden, dit is niet gebeurd. Bij het berekenen van het geschatte totale verzuim is dit gecorrigeerd naar omdat het een extreme betrof. Dit is voorgaande jaren ook gedaan. 11 Hierbij wordt ook rekening gehouden met het melden van verzuim volgens de Amsterdamse afspraken. 12 Sinds schooljaar / wordt niet van toepassing als aparte beoordelingscategorie genoemd. In schooljaar / werd dit nog opgeteld bij voldoet. Om de resultaten te kunnen vergelijken met schooljaar / wordt in de tekst niet van toepassing opgeteld bij voldoet.

26 Figuur B2.3 Controleresultaten mbo, 211/ / 15 (procenten) registratie op opleidingen melden van verzuim door opleidingen 211/' /' /' /' % voldoet niet voldoet 214/'15 213/'14 212/'13 211/'12 leerplichtig bovenleerplichtig, Amsterdamse afspraken 6 4 bovenleerplichtig, wettelijk 4 96 leerplichtig bovenleerplichtig, Amsterdamse afspraken bovenleerplichtig, wettelijk leerplichtig bovenleerplichtig, Amsterdamse afspraken bovenleerplichtig, wettelijk leerplichtig bovenleerplichtig, Amsterdamse afspraken bovenleerplichtig, wettelijk % niet n.v.t. g.o.o. voldoet voldoet Melden van verzuim Van de gecontroleerde opleidingen voldoen (%) op het punt melden van relatief verzuim. Deze opleidingen melden vrijwel al het verzuim volgens de regels en volgens de Amsterdamse afspraken, er schieten alleen wel eens enkele meldingen tussendoor. Op deze opleidingen is vrijwel geen niet gemeld verzuim aangetroffen (vier niet meldingen van leerplichtigen en negen van bovenleerplichtigen). Er zijn tien opleidingen die niet voldoen op het punt melden van relatief verzuim (%). Hierbij worden de Amsterdamse afspraken ook meegenomen. Op deze opleidingen is in totaal keer verzuim aangetroffen dat gemeld had moeten worden, keer betrof het verzuim van leerplichtigen dat gemeld had moeten worden in het kader van de leerplichtwet, keer betrof verzuim van bovenleerplichtigen dat gemeld had moeten worden volgens de Amsterdamse afspraken en zes keer betrof verzuim van bovenleerplichtigen dat wettelijk gezien gemeld had moeten worden. Tabel B2.4 Gecontroleerde opleidingen en geconstateerd niet gemeld verzuim mbo, schooljaar 214/ 15 opleidingen gecontroleerde opleidingen opleidingen met niet gemeld 16 uur verzuim geconstateerd niet gemeld verzuim tijdens controles niet gemeld 16 uur verzuim leerplichtig niet gemeld RMC-verzuim bovenleerplichtig niet gemeld 16 uur verzuim bovenleerplichtig (Amsterdamse afspraken) totaal opleidingen die voldoen op onderdeel melden opleidingen die niet voldoen op onderdeel melden totaal Vo: verbetering van melden van verzuim op bezochte scholen De leerplichtconsulenten hebben in schooljaar / zestien middelbare scholen bezocht voor een controle. Vijftien van deze scholen zijn in schooljaar / ook bezocht. De registratie en het melden van verzuim op deze vijftien scholen zal worden vergeleken met de situatie in schooljaar /.

27 In schooljaar / voldeed de verzuimregistratie van % van de vijftien vo-scholen, dit is gelijk aan de situatie een jaar eerder op dezelfde scholen. Het melden van verzuim is op de vijftien scholen flink verbeterd: in / ging dit op % van deze scholen volgens de eisen van de Leerplichtwet, terwijl dit in / nog maar op % van de scholen het geval is. Bij % van de scholen geldt dat het melden van verzuim niet van toepassing was. Dit kan twee redenen hebben. De eerste reden is dat het onderdeel bij de controle niet aan de orde was en de tweede reden is dat het onderdeel wel voorkwam, maar dat de afwijking binnen de afgesproken marge bleef (maximaal twee meldingen niet of te laat gedaan). Er kan dus ook gezegd worden dat % van de scholen voldoen volgens de eisen van de Leerplichtwet. Ook dit is een verbetering ten opzichte van / (%). Figuur B2.5 Controleresultaten vo, 213/ 14 en 214/ 15, n=15 (procenten) registratie op scholen melden van verzuim door scholen 213/' /' /' /' % % voldoet niet voldoet voldoet niet voldoet n.v.t. Melden van verzuim Op twee van de vijftien middelbare scholen ging het melden van verzuim niet volgens de Leerplichtwet. Op deze scholen is in de controleperiode, in een steekproef van in principe minstens leerlingen, meer dan twee keer verzuim wat gemeld had moeten worden niet gemeld. Het gaat in de gecontroleerde periode om meldingen van leerplichtigen. In schooljaar / voldeden dertien scholen wel op het punt melden van verzuim door scholen. Op twee van deze dertien scholen is wel verzuim aangetroffen dat gemeld had moeten worden. Deze scholen hadden vier meldingen van leerplichtigen moeten doen (zes meldingen van bovenleerplichtige leerlingen hadden volgens de Amsterdamse afspraken gedaan moeten worden). Tabel B2.6 Gecontroleerde scholen en geconstateerd niet gemeld verzuim vo, schooljaar 214/ 15 scholen gecontr. scholen scholen met niet gemeld 16 uur verzuim geconstateerd niet gemeld verzuim tijdens controles niet gemeld 16 uur verzuim leerplichtig niet gemeld RMCverzuim bovenleerplichtig niet gemeld 16 uur verzuim bovenleerplichtig (Amsterdamse afspraken) totaal scholen die voldoen op onderdeel melden scholen die niet voldoen op onderdeel melden totaal

28 Bijlage Extra tabellen Tabel B. Populatie en verzuimmeldingen leerplichtigen en bovenleerplichtigen in het mbo van in Amsterdam woonachtige en schoolgaande leerlingen, schooljaar / -/ (len) leer- plichtigen boven- leerplichtigen 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 populatie verzuim meldingen populatie verzuim meldingen populatie verzuim meldingen populatie verzuim meldingen totaal Tabel B. Populatie en verzuimmeldingen in het po en mbo en op geselecteerde vo scholen van in Amsterdam woonachtige en schoolgaande leerlingen, schooljaar / -/ (len) 211/'12 212/'13 213/'14 214/'15 populatie verzuim meldingen populatie verzuim meldingen populatie verzuim meldingen populatie verzuim meldingen po mbo vo gecontroleerde scholen

29

Niet-gemeld schoolverzuim po, (v)so en vo, op basis van gemeentelijk toezicht. schooljaar /'" Onderzoek, Informatie en Statistiek

Niet-gemeld schoolverzuim po, (v)so en vo, op basis van gemeentelijk toezicht. schooljaar /' Onderzoek, Informatie en Statistiek Niet-gemeld schoolverzuim po, (v)so en vo, op basis van gemeentelijk toezicht schooljaar /'" In opdracht van: Team Consulenten van de afdeling Onderwijs en Leerplicht Projectnummer: #'#./ Idske de Jong

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Versie 5.0 2015/2016 * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC Midden Nederland te Utrecht. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC Midden Nederland te Utrecht. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC Midden Nederland te Utrecht Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Augustus 2014 H3493219 Plaats: Utrecht BRIN: 25LH Onderzoeksnummer: 276808 Onderzoek

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Handel en Administratie, Zorg en Welzijn, AKA (Wibautcollege)

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Handel en Administratie, Zorg en Welzijn, AKA (Wibautcollege) VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC TOP te Amsterdam Handel en Administratie, Zorg en Welzijn, AKA (Wibautcollege) Mei 2013 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 30RM Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC TOP te Amsterdam. Sector Administratief, Juridisch en Secretarieel

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC TOP te Amsterdam. Sector Administratief, Juridisch en Secretarieel TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC TOP te Amsterdam Sector Administratief, Juridisch en Secretarieel April 2014 Plaats: Amsterdam BRIN: 30RM Onderzoeksnummer: 274392 Onderzoek

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Sector administratief, juridisch en secretarieel

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Sector administratief, juridisch en secretarieel VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC TOP te Amsterdam Sector administratief, juridisch en secretarieel Mei 2013 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 30RM Onderzoeksnummer: 128182 Kenmerk:

Nadere informatie

Regenboog, De 1e controle Definitieve versie d.d

Regenboog, De 1e controle Definitieve versie d.d Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Regenboog, De 1e controle Definitieve versie d.d. 08-12-2015 * Van

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Talita Koemi vso te Nijmegen

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Talita Koemi vso te Nijmegen MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek Talita Koemi vso te Nijmegen Plaats: Nijmegen BRIN: 00TO OKE 02 VSO Onderzoeksnummer: 285547 Onderzoek uitgevoerd op: 30 november 2015 Conceptrapport

Nadere informatie

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC TOP te Amsterdam. Zorg en Welzijn, Handel en Administratie, AKA

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC TOP te Amsterdam. Zorg en Welzijn, Handel en Administratie, AKA TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC TOP te Amsterdam Zorg en Welzijn, Handel en Administratie, AKA April 2014 Plaats: Amsterdam BRIN: 30RM Onderzoeksnummer: 274307 Onderzoek

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC Leiden te Leiden Opleiding Helpende zorg en welzijn April 2014 H3417218 Plaats: Leiden BRIN: 25MA Onderzoeksnummer: 271999 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam, Joke Smit College te Amsterdam

ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam, Joke Smit College te Amsterdam ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam, Joke Smit College te Amsterdam vavo Maart 2014 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer: 292156 Onderzoek uitgevoerd in:

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam te Amsterdam Commerciële dienstverlening (Medewerker bank- en verzekeringswezen, Junior accountmanager en Medewerker marketing

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Medewerker evenementenorganisatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Medewerker evenementenorganisatie VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam te Amsterdam Medewerker evenementenorganisatie Mei 2013 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer: 128167 Kenmerk:

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Kristallis, locatie H400 te Nijmegen

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Kristallis, locatie H400 te Nijmegen MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek Kristallis, locatie te Nijmegen Plaats: Nijmegen BRIN: 16QL OKE 03 VSO Onderzoeksnummer: 285541 Onderzoek uitgevoerd op: 10 november 2015 Conceptrapport

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Verzuimprotocol Petrus Canisius.

Verzuimprotocol Petrus Canisius. Verzuimprotocol Petrus Canisius. Leerplicht heeft de regels rondom het schoolverzuim de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt. Voorheen werd de verantwoordelijkheid vooral neergelegd bij de directies

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Koning Willem I College te 's-hertogenbosch

KWALITEITSONDERZOEK MBO MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Koning Willem I College te 's-hertogenbosch KWALITEITSONDERZOEK MBO MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Koning Willem I College te 's-hertogenbosch 95530 Verzorgende - ig 93492 Filiaalmanager 94850 Beveiliger April 2015 H3417218 Plaats: s-hertogenbosch

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Versie 5.0 2015/2016 * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

LMC VMBO Zuid loc. Veenoord 3e controle Concept versie d.d. 13-07-2015 Definitieve versie 23-09-2015

LMC VMBO Zuid loc. Veenoord 3e controle Concept versie d.d. 13-07-2015 Definitieve versie 23-09-2015 Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen LMC VMBO Zuid loc. Veenoord 3e controle Concept versie d.d. 13-07-2015

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Zadkine te Rotterdam Vavo, atheneum Augustus 2014 H3417218 Plaats: Rotterdam BRIN: 25LP Kenmerk: 4380207-v1/25LP/DW Onderzoek uitgevoerd in: Juni

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Automatisering (Medewerker ICT, Medewerker Beheer ICT)

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Automatisering (Medewerker ICT, Medewerker Beheer ICT) VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam te Amsterdam Automatisering (Medewerker ICT, Medewerker Beheer ICT) Februari 2014 Plaats: Amsterdam BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Kentalis De Skelp te Drachten

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Kentalis De Skelp te Drachten MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek Kentalis De Skelp te Drachten Plaats: Drachten BRIN: 17GW OKE 02 SO Onderzoeksnummer: 285537 Onderzoek uitgevoerd op: 15 december 2015 Conceptrapport

Nadere informatie

Aan het bestuur van Stichting RENN4 Postbus KB Groningen

Aan het bestuur van Stichting RENN4 Postbus KB Groningen > Retouradres Postbus 2730 3500 GS Utrecht Aan het bestuur van Stichting RENN4 Postbus 8091 9702 KB Groningen Locatie Utrecht Park Voorn 4 Postbus 2730 3500 GS Utrecht T 088 669 6060 F 088 669 6050 www.onderwijsinspectie.nl

Nadere informatie

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969 Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969 1. Definities schoolverzuim In de Leerplichtwet 1969 (hierna: de Leerplichtwet) worden verschillende soorten schoolverzuim

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Domein Techniek en Technologie (Installatietechniek)

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Domein Techniek en Technologie (Installatietechniek) VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam te Amsterdam Domein Techniek en Technologie (Installatietechniek) Mei 2013 H3493219 Plaats: Utrecht BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nordwin College te Leeuwarden Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) November 2012 Plaats: Leeuwarden BRIN: 12VI Onderzoeksnummer: 127740 Kenmerk:

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Heronderzoek

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Heronderzoek MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Heronderzoek De Atlas, locatie Assen Plaats: Assen BRIN nummer: 00ZF OKE 01 VSO Onderzoeksnummer: 294985 Datum onderzoek: 23 nuari 2018 Datum vaststelling: 23 mei

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nederlandse te Rotterdam Kapper (Kapper) Juli 2014 H3417218 Plaats: Rotterdam BRIN: 25ZH Onderzoeksnummer: 276516 Onderzoek uitgevoerd in: Juni

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Instituut Broers BV te Tilburg

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Instituut Broers BV te Tilburg MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek te Tilburg Crebo 93211, Assistent-accountant Crebo 93251, Directiesecretaresse September 2014 Plaats: Tilburg BRIN: 26CR Onderzoeksnummer: 276602

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Altra College Zuidoost te Amsterdam

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Altra College Zuidoost te Amsterdam VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Altra College Zuidoost te Amsterdam September 2015 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 07IQ09 Onderzoeksnummer: 284609 Onderzoeksdatum: 26 mei 2015 Conceptrapport

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam te Amsterdam Toerisme Mei 2013 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer: 128212 Kenmerk: HB3522286 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. De Skelp (so)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. De Skelp (so) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek De Skelp (so) Plaats: Drachten BRIN: 17GW OKE 02 SO Onderzoeksnummer: 291113 Onderzoek uitgevoerd in: 3 november 2016 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. SiNTLUCAS te Eindhoven. 93220 Gaming artist

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. SiNTLUCAS te Eindhoven. 93220 Gaming artist MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek SiNTLUCAS te Eindhoven 93220 Gaming artist Juli 2015 Plaats: Eindhoven BRIN: 30BC Onderzoeksnummer: 284551 Onderzoek uitgevoerd in: Juni 2015 Conceptrapport

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. De Spinaker, lesplaats Hoorn

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. De Spinaker, lesplaats Hoorn MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Plaats: Hoorn BRIN: 18ZJ Onderzoeksnummer: 290826 Onderzoek uitgevoerd in: 26 september 2016 Conceptrapport verzonden op: 13 oktober 2016 Rapport

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek FLORENS RADEWIJNSSCHOOL DEFINITIEF Plaats : Windesheim Gemeente : Zwolle BRIN-nummer : 15YR Onderzoeksnummer : 291641 Datum

Nadere informatie

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim 1. Definities schoolverzuim In de Leerplichtwet 1969 (hierna: de Leerplichtwet) worden verschillende soorten schoolverzuim onderscheiden: 1) Relatief verzuim.

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. ROC West-Brabant te Etten-Leur

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. ROC West-Brabant te Etten-Leur MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC West-Brabant te Etten-Leur Locatie Cingel College te Breda Opleiding Facilitaire dienstverlener (Facilitaire leidinggevende) definitief December

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Administratief medewerker (Bedrijfsadministratief medewerker)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Administratief medewerker (Bedrijfsadministratief medewerker) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC Flevoland te Almere Administratief medewerker (Bedrijfsadministratief medewerker) Juni 2014 H3417218 Plaats: Almere BRIN: 25LR Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Thriantaschool te Emmen

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek. Thriantaschool te Emmen MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste onderzoek Thriantaschool te Emmen Plaats: Emmen BRIN: 00SU OKE 01 SO Onderzoeksnummer: 285538 Onderzoek uitgevoerd op: 2 december 2015 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Tweede heronderzoek. ROC ID College te Zoetermeer

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Tweede heronderzoek. ROC ID College te Zoetermeer MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Tweede heronderzoek ROC ID College te Zoetermeer 90530 Medewerker marketing en Communicatie 90534 Medewerker marketing en Communicatie (Medewerker evenementenorganisatie)

Nadere informatie

Regels en eisen bij de schoolcontroles

Regels en eisen bij de schoolcontroles 1 Regels en eisen bij de schoolcontroles 1. Inleiding 3 2. De week vóór de controle 4 3. De dag van de schoolcontrole 5 4. Tips voor een juiste aanwezigheidsregistratie 6 5. Na de schoolcontrole 7 2 1.

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Helicon Opleidingen

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Helicon Opleidingen ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Helicon Opleidingen Plaats : s-hertogenbosch BRIN nummer : 26CC Onderzoeksnummer : 291848, 293077 Datum onderzoek : 31 januari 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Berg en Bosch College, locatie Bilthoven

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Berg en Bosch College, locatie Bilthoven MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Berg en Bosch College, locatie Bilthoven Plaats : Bilthoven BRIN nummer : 02RF OKE 02 VSO Onderzoeksnummer : 294553 Datum onderzoek : 27 november 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol Schoolverzuim Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol A. Inleiding B. Leerplicht C. Wat is leerplicht? 1. Leerlingen van 4 jaar niet leerplichtig 2. Leerplicht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek De Kring (12XI) Definitief Plaats : Lelystad Gemeente : Lelystad BRIN-nummer : 12XI Onderzoeksnummer : 292200 Datum onderzoek

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek Basisschool De Wingerd Plaats : Lelystad Gemeente : Lelystad BRIN-nummer : 15FM-C1 Onderzoeksnummer : 292716 Datum onderzoek

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU ROC Leeuwenborgh Plaats : Maastricht BRIN nummer : 25PL Onderzoeksnummer : 289797 Datum onderzoek : 7 juli 2016 Datum vaststelling : 19 september

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK REGISTRATIE EN MELDING VERZUIM EN VSV. Zadkine. Financiële beroepen Financiële beroepen (Financieel administratief medewerker)

KWALITEITSONDERZOEK REGISTRATIE EN MELDING VERZUIM EN VSV. Zadkine. Financiële beroepen Financiële beroepen (Financieel administratief medewerker) KWALITEITSONDERZOEK REGISTRATIE EN MELDING VERZUIM EN VSV Zadkine Financiële beroepen Financiële beroepen (Financieel administratief medewerker) Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 25LP Onderzoeksnummer :

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar Opgave school leer- en leerlingen over het schooljaar 2017-2018 1. Algemene inleiding Elke gemeente moet jaarlijks aan de minister gegevens verstrekken over de omvang en de behandeling van het gemelde

Nadere informatie

Protocol. Inhoud. Inleiding

Protocol. Inhoud. Inleiding Protocol Schoolverzuim, Guyotschool VSO december 2015 Inhoud Protocol... 1 Inleiding... 1 Wetgeving... 2 Dagelijks... 3 Te laat komen... 3 Ziekte... 4 Wettelijk ongeoorloofd verzuim... 4 Signaalverzuim...

Nadere informatie

De volgende soorten schoolverzuim worden in de Leerplichtwet 1969 (hierna: Leerplichtwet) onderscheiden:

De volgende soorten schoolverzuim worden in de Leerplichtwet 1969 (hierna: Leerplichtwet) onderscheiden: a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

ü o Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cu/tuur en Wetenschap ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV

ü o Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cu/tuur en Wetenschap ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ü o 1 Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cu/tuur en Wetenschap ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam, Joke Smit College te Amsterdam vavo Maart 2014 H3193219

Nadere informatie

BUNDELING VAN KRACHT

BUNDELING VAN KRACHT BUNDELING VAN KRACHT Kader voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen 2013-2014 Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst met de Inspectie

Nadere informatie

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim:

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Verzuimprotocol afdeling Vormgeving s.g. De Rooi Pannen SCHOOLVERZUIM Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Geoorloofd

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2016-2017 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Verzuimloket voor álle scholen 2 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 3 Interventies 4 Toelichting op verzuim

Nadere informatie

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Dagelijks Ouders/verzorgers melden voor half negen de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch of persoonlijk. Diegene die het verzuimbericht krijgt, schrijft de

Nadere informatie

Verzuimbeleid Jorismavo

Verzuimbeleid Jorismavo Verzuimbeleid Jorismavo Het verzuimbeleid op de Jorismavo is gebaseerd op het Regionaal Verzuimprotocol Voortgezet (Speciaal) Onderwijs Regio Nijmegen. De hieronder staande notitie is een samenvatting

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek Jenaplanbasisschool Sint Nicolaas Plaats : Nijmegen Gemeente : Nijmegen BRIN-nummer : 03LT Onderzoeksnummer : 291276 Datum

Nadere informatie

factsheet februari 2014

factsheet februari 2014 factsheet februari Sliedrecht De factsheet Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) geeft inzicht in het schoolverzuim van leerlingen in de totale regio Zuid-Holland Zuid en afzonderlijke gemeenten.

Nadere informatie

Verzuimprotocol De Spinaker VSO Alkmaar Jan Ligthartstraat MR Alkmaar T: M: Vastgesteld in MT VSO-A:

Verzuimprotocol De Spinaker VSO Alkmaar Jan Ligthartstraat MR Alkmaar   T: M: Vastgesteld in MT VSO-A: Verzuimprotocol De Spinaker VSO Alkmaar Jan Ligthartstraat 7 1817 MR Alkmaar www.despinaker.nl T: 072-5140244 M: spinaker.vsoalkmaar@ronduitonderwijs.nl Vastgesteld in MT VSO-A: 30-10-2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

BUNDELING VAN KRACHT

BUNDELING VAN KRACHT BUNDELING VAN KRACHT Kader voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen 2012-2013 Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst met de Inspectie

Nadere informatie

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister?

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Verzuimregister Primair Onderwijs Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Inhoud 1. Uitgangspunten 2. Context 3. Doel 4. Effecten Alle kinderen hebben recht op een

Nadere informatie

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Hoofdvraag Is artikel 10, eerste lid, Leerplichtwet 1969 (Lpw 1969), onverenigbaar met artikel 4 en 5 van het Bekostigingsbesluit

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

Handboek Verzuimaanpak ongeoorloofd verzuim leerplichtige en 18 23 jr studenten zonder startkwalificatie

Handboek Verzuimaanpak ongeoorloofd verzuim leerplichtige en 18 23 jr studenten zonder startkwalificatie Handboek Verzuimaanpak ongeoorloofd verzuim leerplichtige en 18 23 jr studenten zonder startkwalificatie 1 Inhoud 1. Inleiding: 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Inspectie 3 2. Verzuimaanpak 4 2.1 Registratie 4

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Aantal leerplichtigen in Rijswijk... Error! Bookmark not defined. Verzuimmeldingen leerplicht... 3 Schoolverzuim... 3 Absoluut verzuim...

Nadere informatie

Verzuimbeleid De Huifkar - Attendiz

Verzuimbeleid De Huifkar - Attendiz Verzuimbeleid De Huifkar - Attendiz Datum vaststelling De Huifkar: Datum vaststelling MR: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties... 4 3. Verzuimregistratie... 5 3.1 Overzicht over verzuim... 5

Nadere informatie

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Het gebruik van studiefinanciering met de verkeerde intenties

Het gebruik van studiefinanciering met de verkeerde intenties Het gebruik van studiefinanciering met de verkeerde intenties Verkenning op basis van de registraties van DUO Oktober 2016 Jaap-Jan Bakker DUO 1 Inleiding Naar aanleiding van een bericht in de media over

Nadere informatie

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht Samenvatting Leerplicht en Kwalificatieplicht 2016-2017 gemeente Gouda Taakstelling - Visie Het bevorderen van deelname aan het onderwijs van alle leerplichtige leerlingen, het voorkomen van ontsporingen

Nadere informatie

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Aanleiding De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit 2007. Een aantal ontwikkelingen is aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek De Regenboog Plaats : Lelystad Gemeente : Lelystad BRIN-nummer : 15WK Onderzoeksnummer : 292717 Datum onderzoek : 18 april

Nadere informatie

Protocol Schoolverzuim OBS De Plataan 2015

Protocol Schoolverzuim OBS De Plataan 2015 Protocol Schoolverzuim OBS De Plataan 2015 Inhoud Inleiding 3 1. Dagelijks 2 2. Te laat komen 2 3. Ziekte 4 4. Extra verlof 4 5. Incidenteel ongeoorloofd verzuim 4 6. Verzuimregistratiesysteem 5 7. Dossiervorming

Nadere informatie

Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz

Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Datum vaststelling PRC: oktober 2016 Datum vaststelling MR: oktober 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties... 4

Nadere informatie

Verzuim en AVG. 8 oktober 2018

Verzuim en AVG. 8 oktober 2018 Verzuim en AVG 8 oktober 2018 sambo-ict Registratie presentie en ziek melden/verlof aanvragen Presentie registratie in klas. (vroeger te zien via digibord, tegenwoordig niet meer) Regels over wie mag iemand

Nadere informatie

Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz

Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Datum vaststelling school: 1 juli 2015 Datum vaststelling MR: 1 juli 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties... 4 3. Verzuimregistratie... 6 3.1 Overzicht

Nadere informatie

Voorbeeld Verzuimprotocol MBO

Voorbeeld Verzuimprotocol MBO Voorbeeld Verzuimprotocol MBO Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk te voorkomen. Verzuim tijdens

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2014-2015 en 2015-2016 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 2 Interventies 3 Toelichting op verzuim en interventiecijfers

Nadere informatie

Invulprotocol Penta College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz

Invulprotocol Penta College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol Penta College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Datum vaststelling Penta College : september 2016 Datum vaststelling MR: september 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties...

Nadere informatie

Stapelaars in het voortgezet onderwijs

Stapelaars in het voortgezet onderwijs [Geef tekst op] Stapelaars in het voortgezet onderwijs Een analyse van de basisschooladviezen en schooltypen van de stapelaars. Onderzoek, Informatie en Statistiek Onderzoek, Informatie en Statistiek Stapelaars

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Jenaplanschool Jeanne d Arc

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Jenaplanschool Jeanne d Arc RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Jenaplanschool Jeanne d Arc Plaats : Tilburg Gemeente : Tilburg BRIN-nummer : 11DG Onderzoeksnummer : 288922 Datum onderzoek : 7 juli 2016

Nadere informatie

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister?

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Verzuimregister Primair Onderwijs Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Alle kinderen hebben recht op een passende plek in het onderwijs Per 1-8-2014 zijn samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 Leerlingen tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen

Nadere informatie

Verzuimprotocol AIES De Zeeheld

Verzuimprotocol AIES De Zeeheld Verzuimprotocol AIES De Zeeheld Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de

Nadere informatie

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2014-2015 1 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol Het Mozaïek Almelo VSO

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol Het Mozaïek Almelo VSO Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol Het Mozaïek Almelo VSO Datum vaststelling Attendiz: sept. 2016 Datum instemming MR: okt. 2016 Inhoud Inleiding 3 Afspraken en Acties 4 Verzuimregistratie

Nadere informatie

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Zevensprong

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Zevensprong Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Zevensprong Datum vaststelling Attendiz: sept. 2016 Datum instemming MR : sept. 2016 Inhoud Inleiding 3 Afspraken en Acties 4 Verzuimregistratie 6 Verzuimbeleid

Nadere informatie

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling Inleiding Hierbij bieden wij u het jaarverslag Leerplicht 2012-2013 aan, waarin verslag wordt uitgebracht over het uitgevoerde leerplichtbeleid over genoemd schooljaar. Leerplicht is een belangrijk middel

Nadere informatie

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Kapstok

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Kapstok Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Kapstok Datum vaststelling Attendiz: sept. 2016 Datum instemming MR: sept. 2016 Inhoud Inleiding 3 Afspraken en Acties 4 Verzuimregistratie 6 Verzuimbeleid

Nadere informatie

De Leerplichtwet. Inhoud

De Leerplichtwet. Inhoud Gemeente Hof van Twente Postbus 54 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl De Leerplichtwet Inhoud 1. Doel en inhoud van de Leerplichtwet

Nadere informatie

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe Informatie over leerplicht Verzuimwijzer Leerplicht gemeente Overbetuwe Via deze brochure willen we alle basis- en voortgezet onderwijs scholen in de gemeente Overbetuwe een handvat bieden bij het toezicht

Nadere informatie