DIERENTAAL Januari 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIERENTAAL Januari 2012"

Transcriptie

1 Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Wij wensen u weer veel kijk- en leesplezier. INHOUD Winterwonderland Een zeer sympathieke actie en... een heel leuk bedrag! Volwassen kater van 750 gram Echt waar, we worden allemààl ouder... Beertje Speciale kerstdonatie voor onze dieren Post van de gemeente Laarbeek op de mat! Meneer Janssen Geweldig...geNeldig! Geen gezonde situatie De maandelijkse column: Zilveren vogels Lekker eten zonder vlees - Vegetarisch recept Verlanglijstje Adopteer een dier Colofon

2

3

4 Een zeer sympathieke actie en... een heel leuk bedrag! In Hoorn staat een vestiging van de mode-keten The Lady Sting. Daar verkopen ze onder andere T-shirts van het merk Foundation. Dat zijn speciale shirts, want van elk verkocht exemplaar gaat er 2,- naar een goed doel. Een hele sympathieke actie in deze tijd waarin er door veel mensen én bedrijven, noodgedwongen, de hand op de knip gehouden wordt. Toen het hoofdkantoor een memo uit liet gaan dat elk filiaal zelf mocht beslissen aan wie ze wilden doneren, stond voor Yvonne de Ruig (die daar in Hoorn over beslist) al vast dat het een goed doel voor Dieren zou worden. Ze ging googelen om te kijken wie ze zou kiezen en kwam ook op de site van Dierenthuis. Ze kende ons nog niet maar was onder de indruk van ons werk. Zo zelfs dat ze besloot het bedrag, van maar liefst 500,- (!), aan onze stichting te schenken. Hoewel de site een goed zicht geeft op wie we zijn en wat we doen, wil ze met haar collega's graag op bezoek komen. Ze zullen dan ook de symbolische cheque voor het inmiddels door ons ontvangen bedrag overhandigen. Daarvoor maken wij natuurlijk met plezier een uitzondering op onze bezoekdagen. Want alleen op een zondag kunnen de dames samen op pad. Op 22 januari was het zo ver. Wij danken de directie van The Lady Sting hartelijk en vonden het bezoek van Yvonne en haar collega's heel gezellig. Helemaal TOP, dames!

5 Nietse bij binnenkomst Volwassen kater van 750 gram Katten langs de snelweg, katten in schuren, katten op campings, katten in tuinen bij verlaten huizen. Katten, we vinden ze overal en vaak in de meest beroerde condities. Nietse is afgelopen augustus gevonden in... het water. Hij lag helemaal alleen en volledig verzwakt in een beek. Een nog jong katertje. Kletsnat en met bleke slijmvliezen. Aan een van zijn voetzooltjes zat wild vlees, hij was dus ziek en gewond geweest. Een volwassen kater, nog geen kilo zwaar! Was hij niet gevonden, dan was hij ongetwijfeld een hele nare dood gestorven. Wie doet zoiets? Wie doet dat een klein weerloos diertje aan? Zie de foto's van hoe hij eruit zag toen hij gered werd door Catshelter. Een Belgische organisatie die zich het lot van deze stumperds aantrekt. Echt een heel zielig, mager, hoopje ellende. Het was toen nòg niet over voor dit kleine kereltje. De bloedtest gaf leucose positief aan. Een antibioticumkuur en een tweede test enkele weken later volgden. Helaas nog steeds leucose positief. Hij at, door de medicamenten, gelukkig goed en sterkte wat aan. Zijn gewicht verdubbelde. Een tweede kuur met interferon volgde. Dit allemaal bij Els, de voorzitter van Catshelter thuis, maar omdat daar nog vijf eigen katten leven moest Nietse zijn leven in een kamer slijten, zodat hij de anderen niet zou kunnen besmetten. Niets voor Nietse die, zeker toen hij zich door de goede zorgen wat beter voelde, meer leefruimte wilde. De leucose afdeling van Dierenthuis zou voor Nietse ideaal zijn. Catshelter deed de aanvraag voor hem en vertelde dat hij ook nog gecastreerd en gechipt werd. Twee enteningen heeft hij ook al gehad. Toen dat achter de rug was, verhuisde hij naar Aarle-Rixtel. Als exverwilderde leucose-kat valt hij perfect in de doelgroep van onze zusterstichting FIV-FeLV. Na alle ellende heeft dit ventje hier dus uiteindelijk een permanent warm thuis gevonden met de ruimte die hij nodig heeft.

6 Pootje Nietse Nietse nu

7 Echt waar, we worden allemààl ouder... Er wordt meer dan eens beweerd dat karaktertrekken van mensen, naarmate hun leeftijd stijgt, sterker naar voren komen. Zou dat bij dieren ook zo zijn? Wanneer je het verhaal van Diesel leest zou je het wel gaan geloven. Hij woont momenteel -weer- in asiel 't Noordbroek. Elisa en Marijke, de beheersters kennen hem als een fantastische vent, een echte persoonlijkheid. Deels clown maar ook deels brompot. Ook al het andere personeel, de vrijwilligers en de stagiaires zijn gek op hem. Hij heeft dan ook best een hoog knuffelgehalte. Maar niet voor iedereen... Diesel weet wie hij leuk vindt en dus ook wie niet. Is dat wel zo dan begint hij te joelen en schudt zijn hele lijfje van plezier wanneer hij je ziet. Iedereen denkt dan meteen: Oh, wat een schattig hondje! Daar hebben we dan meteen een flink stuk van het probleem te pakken. Diesel is namelijk best pittig in het verdedigen van zijn eigendommen, zoals voer, dekentje en speeltjes en vindt, zeker nieuwe mensen, lang niet altijd meteen leuk. Inmiddels is hij ruim negen jaar en in die tijd heeft hij twee gezinnen gehad daartussen zat hij kort in het asiel en daarna lang. Begin 2005 werd er, wegens een dominantieprobleem, voor de eerste keer afstand gedaan en kwam hij bij 't Noordbroek. Kort daarna werd hij al weer herplaatst en het ging lange tijd goed. Inmiddels is Diesel ruim negen jaar en zijn zijn karaktertrekken onmiskenbaar. Hij wordt steeds feller op zijn spullen en de mensen bij wie hij nu was konden dat, en het feit dat zijn gedrag steeds onvoorspelbaarder werd, niet meer in goede banen leiden.

8 Echt waar, we worden allemààl ouder... (vervolg) Zeker nu er een kindje bij gekomen was. Op 18 januari 2011 kwam hij weer terug bij 't Noordbroek. De beste oplossing voor iedereen, leek het want in dit asiel kenden ze hem nog en gingen meteen weer snel aan de gang om voor hem een nieuw thuis te vinden. In mei leek dat te lukken, maar een maandje later was Dies, helaas, al weer terug bij 't Noordbroek. Hij had een serieuze bijtpoging ondernomen en zijn nieuwe gezin had de handdoek toen in de ring gegooid. Diesel wordt steeds feller op de spullen die hij als de zijne ziet en heeft daarmee duidelijk een imago probleem. Hij ziet er uit als een lief hondje voor bijvoorbeeld oudere mensen of juist jonge kinderen. Hij is ook wel lief, maar niet altijd. Mensen die daar meestal goed mee om kunnen gaan, willen meestal een jongere en zeker ook grotere hond. Dieseltje valt daarom tussen wal en schip, niemand wil hem nog. Te stoer voor de een, te klein en te oud voor de ander. Zijn bekkie wordt inderdaad steeds grijzer. Een warme mand, leuke vriendjes, mensen die hem nemen zoals hij is en, niet te vergeten een goed gevulde voerbak. Wie geeft hem dat nog? Nou, wij van Dierenthuis dus. Welkom Diesel!

9 Beertje Wanneer huisdieren en kinderen niet met elkaar overweg kunnen dan trekt het dier aan het kortste eind. Dat is 100% zeker! Is dat eerlijk? Nee. Maar, een -of meerdere- kinderen weg doen dat kan natuurlijk ook niet! Toch is het dier in zo'n geval wel degelijk het slachtoffer, en zeker niet schuldig. Het is namelijk een dier en het kind is, hoewel nog jong, een mens en zou dus beter moeten weten. Beertje is zo'n slachtoffertje. Van hem werd in november 2010 al afstand gedaan en hij kwam in het asiel van Tiel. Door een combinatie van factoren van mogelijk slechte voeding, stress en enting die hij nog kreeg voordat hij naar het asiel ging ontwikkelde Beertje eosinofiel granuloom complex. Dit maakte hem eigenlijk onplaatsbaar. Want een kat met deze aandoening verzorgt zichzelf niet goed waardoor zijn vacht er nogal slecht uit ziet. Hij heeft traanogen en vaak wondjes onder zijn voetzolen. Hij moet daarom regelmatig aan de antibiotica. Dan knapt hij best wel weer op maar toch. Hij ziet er met zijn drie jaar uit als een hoogbejaarde kater. Een zielepootje, een stakker. Niet zo mooi aan de buitenkant en daarom knappen de meeste mensen, die voor een kat naar het asiel komen, af wanneer ze hem zien. Beertje heeft weinig geluk gehad in zijn nog korte leventje. Extra triest wanneer je bedenkt dat het een hele lieve kater is. Hij is vriendelijk naar mensen toe en ook andere katten accepteert hij prima. Het is echt een leukertje! Veel gefrutsel aan zijn lijfje nee, dat vindt hij niet zo geslaagd. Misschien dat de kinderen dat niet wilden snappen? Toch, wanneer er echt iets moet gebeuren, voor zijn eigen bestwil dan laat hij het wel toe. Na een jaar, zonder ook maar een beetje succes, op een nieuw thuis gewacht te hebben vond Anne-Marie van Loo van Asiel Tiel dat ze Beertje op een andere manier moest gaan helpen. Beertje valt niet binnen de doelgroep van dierenthuis, hij is niet verwilderd, heeft geen aids of leucose, maar voor hem maakt we een uitzondering. Hij is bij ons welkom en we zullen ons best doen hem nog een leuke rest van zijn leven te geven.

10 Speciale kerstdonatie voor onze dieren In Veghel staat Vobra Special Petfoods BV. Dit volledig zelfstandige familiebedrijf (ww.vobra.nl), dat al sinds 1932 bestaat, heeft al sinds enige jaren een speciale kersttraditie. In plaats van geld uit te geven aan kerstkaarten, die maar kort de aandacht hebben, geven zij jaarlijks een bedrag van 1000,- elk, aan drie geselecteerde goede doelen. Men is er van overtuigd dat hun geld zo veel beter en duurzamer besteed is. Wij vinden dit een zeer sympathieke actie. Zoals uit de naam blijkt, produceert het bedrijf diervoeders. Aanvankelijk alleen voor landbouw huisdieren. In 1963 kwam daar de voeding voor huisdieren bij. Dit was zo succesvol dat men in 1975 besloot om alleen als producent en leverancier van honden en katten voedsel verder te gaan. De goede doelen die kans maken op een kerstdonatie moeten daarom wel enigszins dierenbranche gerelateerd en niet al te grootschalig zijn. Om het allemaal democratisch te laten verlopen mag het personeel de goede doelen nomineren. Dit jaar is Dierenthuis ook een van de drie gelukkigen. Gerrie Timmers nomineerde ons. Haar bedanken wij daarom in het bijzonder. Voor het geschonken bedrag kunnen wij heel wat extra voor de dieren doen. Daarom Vobra in Veghel namens al onze dieren heel erg hartelijk bedankt!!

11 Post van de gemeente Laarbeek op de mat! We gaan verhuizen! Maakt u zich vooral geen zorgen naar aanleiding van meerdere berichten die onlangs in de diverse kranten te lezen en zelfs op TV te zien waren. De mensen van de gemeente Almere hebben de ambtenaren van Laarbeek inmiddels duidelijk geinformeerd. De voortgang voor wat betreft de laatste stukjes officieel papier, nodig voordat de nieuwbouw daadwerkelijk kan beginnen, ligt goed op schema. Nee, er zijn geen zienswijzen (van eventuele tegenstanders) ingediend. In Almere geen gezeur! De grondoverdracht heeft plaatsgevonden. Er is een verzoek ingediend voor een vooruitakkoord. Maar...er was nog één zg. bijzonderheid, namelijk dat de aannemer een goedgekeurd palenplan (we komen in de polder te zitten, nietwaar) moest indienen bij de afdeling vergunningen. Dit is inmiddels ook geregeld. Deze laatste horde is op tijd genomen. Op 11 januari was dat nog net niet gebeurd en op die dag verstuurde daarom de Gemeente Laarbeek een brief aan Dierenthuis met het onderwerp: Last onder bestuursdwang. Na de uitspraak van de Raad van State is het aanwezig zijn van uw opvang op de huidige plek officieel illegaal etc. etc. etc. Klinkt allemaal heel heftig en het is nauurlijk ook niet niks. In Laarbeek was men toch, ook toen al, redelijk overtuigd van het feit dat we heel serieus bezig zijn met de verhuizing. Dat er niet zo een, twee, drie een andere of tijdelijke huisvesting gevonden kon en kan worden voor al onze dieren hoeft verder geen betoog. De omwonenden hebben met hun zienswijze echter aangegeven dat we al te veel tijd gekregen hebben. De gemeente zou per direct de dwangsom van ,- moet innen.

12 Post van de gemeente Laarbeek op de mat! (vervolg) De Gemeente Laarbeek is zeker ook van mening dat we zo spoedig mogelijk van de Bakelseweg 27 weg moeten, maar gezien het zeer unieke karakter en, niet te vergeten het maatschappelijk belang van onze opvang wil men ons toch meer tijd geven. De rek is er wel grotendeels uit. We krijgen nu tot 1 augustus 2012 om (en dan volgt even een stukje ambtelijke taal): Ten eerste Het strijdige gebruik van de opstallen en de gronden aan de Bakelseweg 27 te Aarle-Rixtel op basis van het bestemmingsplan Buitengebied te beeindigen en beeindigd te houden. Dit betekent dat het gebruik van de opstallen en de gronden voor de permanente opvang van kansarme asieldieren beeindigd dient te worden en te blijven. Ten tweede Met de bouwvoorschriften strijdige bouwwerken op het perceel Bakelseweg 27 te Aarle-Rixtel - in elk geval het hekwerk nabij de bedrijfsruimte op het achterterrein, het illegaal geplaatst hekwerk aan de straatzijde en de stacaraven met aanbouw/luifel te verwijderen en verwijderd te houden. De gekozen termijn lijkt de gemeente redelijk. Wij zijn een andere mening toegedaan, het vangen en verhuizen van de dieren en alle niet levende dingen duurt minstens een half jaar. Onze vraag om, nog een laatste uitstel met een half jaar werd, tot op heden nog niet gehonoreerd. We hebben echter de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Dit gaan we uiteraard doen.

13 Post van de gemeente Laarbeek op de mat! (vervolg) Natuurlijk zullen we met de verhuizing van de dieren en huisraad beginnen zodra er in het nieuwe pand/op het terrein in Almere de mogelijkheid is om ze daar op te vangen en goederen op te slaan. Of het menselijk mogelijk is om vòòr 1 augustus a.s. iedereen verhuisd te hebben, daar hebben we een heel hard hoofd in. We weten nog hoe het was toen we van Wilbertoord naar Aarle-Rixtel kwamen, en toen hadden we ongeveer de helft van het aantal dieren wat we nu hebben. De grond is nu keihard bevroren maar zodra het enigszins dooit dan krijgen we de datum en gaat de eerste paal de grond in. Als het zo ver is zullen we het van de daken schreeuwen, zodat heel Nederland en ver daar buiten ons zal kunnen horen. Hoe dan ook: We gaan verhuizen en daar hebben we echt zin in. We knokken al ruim vier jaar, dus die laatste (zes, zeven acht, negen...) maanden kunnen er dan ook nog wel bij. We hebben hier, een kleine 1500, heel erg goede redenen om vooral niet op te geven! Zo, nu bent u weer bij voor wat betreft onze toekomst. Een toekomst waarin ook u, donateurs en adoptanten, samen met onze vrijwilligers en andere vrienden een hele belangrijke plaats zult blijven innemen. We zien u graag straks, daar in Almere!!

14 Meneer Janssen Meneer Janssen woont alleen. Hij voert, al vier jaar, dagelijks een zwerfkatertje. Hij heeft het vertrouwen van het, eerst o zo schuwe, diertje langzaam toch voor een flink deel gewonnen. Het durft sinds enige tijd al in de keuken te komen om zijn dagelijkse maaltijd op te peuzelen. Meneer ziet het dan ook echt als zijn eigen katje. Een opgebloeide relatie tussen een ouder mens en een eenzaam dier. Symbiose, samenleven. Het kent vele vormen en heeft altijd weer iets ontroerends. Alleen, in dit geval, weet de menselijke helft van het tweetal dat de vriendschap niet zo lang meer zal kunnen duren. Meneer Janssen is namelijk erg ziek en zijn leven is de laatste fase ingegaan. Zijn dochter komt regelmatig bij haar vader op bezoek en zij neemt het voeren van het katje over wanneer haar vader dat niet meer zelf kan. Het diertje oppakken en mee naar binnen nemen, om er een echte huiskat van te maken, kan zij echter niet. Al laat deze kleine zwerver zich ook door haar al wel aaien en komt hij maar wat graag zijn maaltje halen. Maar dat alles dan alleen buiten, zodat hij weet dat hij vluchten kan. Een week of zes geleden kwam het definitieve afscheid. De dochter beloofde haar vader op zijn sterfbed dat zij er voor zal zorgen dat het katje ge-euthanaseerd zou worden. Omdat niemand anders het langdurig zal kunnen of willen bijvoeren en dat de enige manier is om het een naar einde te besparen. Het diertje is volledig afhankelijk geworden van mensen Zelfs zo kort voor zijn dood dacht meneer Janssen nog aan zijn kleine behaarde vriendje en wist geen andere oplossing dan deze. De dochter weet hoe belangrijk het diertje voor haar vader was en ze komt, na zijn dood nog weken lang elke dag bij het huis om de kleine vent te voeren. Het katje komt dan meteen aanrennen wanneer hij haar de deur hoort open doen. Hij laat zich echter door haar nog steeds niet oppakken. Dan is kort geleden ook alles met betrekking tot de woning afgehandeld. Nu moet ze toch de knoop doorhakken en haar belofte inlossen.

15 Meneer Janssen (vervolg) Ze belt diverse dierenartsen en legt de situatie uit. Niemand wil komen om de euthanasie uit te voeren. Ook de Dierenambulance wil het diertje niet ophalen. Het advies van al deze professionals is: Gewoon niet meer voeren dan gaat het vanzelf weg. De dochter is met stomheid geslagen. Een dergelijk advies van hen die zich het lot van dieren zouden moeten aantrekken, zelfs daarvoor doorgeleerd hebben en wiens werk het is. Ze besluit ook Dierenthuis om raad te vragen. Wij lezen haar mail en zijn eveneens verbijsterd. Zij die zouden moeten weten dat het door het menselijk ras zelf gekomen is dat dit soort dieren zo afhankelijk geworden is, laat, wanneer het echt nodig is, het dier letterlijk in de kou staan. Zelfs iemand met maar een beetje liefde voor dieren zal hier een heel naar gevoel van krijgen. Wij begrijpen de dochter maar al te goed en ook dat haar vaders euthanasie vraag voor het diertje, er een was uit gebrek aan een betere oplossing. Die willen wij graag bieden en we komen tot een overeenkomst. De dochter heeft het katje toch weten te vangen en hij is vandaag in de kliniek bij Esther en Janette gebracht voor alle tests en vaccinaties. Ook is hij gecastreerd want dat was nog niet gebeurd. Hij blijkt een flink abces in zijn keel en aids te hebben. Had hij buiten moeten blijven dan was een gruwelijke dood welhaast zeker zijn lot geweest. Nu zit hij bij ons in de bench tot rust te komen en kan met goede zorg en prima voedsel genezen. Hij wordt vernoemd naar de man die hem het vertrouwen in de mens weer terug gaf en heet voortaan dus Meneer Janssen.

16 Geweldig...geNeldig! Regelmatig komen bij ons cadeaux voor onze bewonertjes binnen. Soms als extra donatie, maar vaak in natura. We zijn erg blij met al die goede gaven. Het is steeds weer een extra feestje voor onze dieren. Ze weten inmiddels al dat wanneer de post -of een andere bezorgdienst- pakketten brengt, er iets te halen is. Ze willen er dan allemaal bij zijn wanneer het uitgepakt wordt. Soms komt er een hele grote zending zoals op maandag 30 januari. Dat zien ze dan niet meteen, want dat wordt ergens anders uitgepakt. Wie had ons dit keer zo rijk bedeeld? We wisten al dat onze Nel (Ja, van Wijngaarden) beloofd had, spullen te sturen omdat ze haar speciale DT spaarpotje onlangs omgekeerd had. Maar tjee...wat we nu zagen... Een hoog opgestapelde pallet met veel blikvoer en allerlei andere dingetjes voor -met name- onze honden. Was dit van haar? Navraag gaf een bevestigend antwoord. Ze had bij haar eigen vaste leverancier: DierTotaal Utopia in Gouda flink ingeslagen en het direct naar Aarle-Rixtel laten sturen. Toen ze bij DTU wisten dat het voor Dierenthuis was hebben ze er, gratis, nog flink wat extra dingen bij gedaan. Een hele aardige en klantvriendelijke actie van deze mensen. Ze zijn niet voor niets de eerste gecertificeerde dierenspeciaalzaak van Nederland (waar u nu trouwens ook online kunt kopen, zie: Bij elkaar werd het in elk geval een wel hèèl vol pallet. Nel dit is echt supergaaf. Hartstikke bedankt!

17 Geen gezonde situatie In een straat daar staat een huis en in dat huis woonde een man. Nee, dit is geen vrolijk kinderversje. Het is een hele trieste zaak. De man is zonder familie of vrienden en heeft zware psychische problemen. Hij is dan inmiddels ook opgenomen in een kliniek, maar in het huis is het een chaos en ongelofelijk smerig. Niet zijn schuld, hij is zwaar ziek. De man blijkt wel ooit een sleutel afgegeven te hebben aan een kennis en deze trekt aan de bel, wetend dat er in het huis 50 à 60 katten zitten. Die zijn op dat moment al enige dagen aan hun lot overgelaten. Het plaatselijk kantoor van OCMW (het verhaal speelt in Vlaanderen) was al langer van een en ander op de hoogte maar deed gewoon niets. De politie zei niets te mògen doen omdat het niet om een persoon ging (.) Binnengaan mag dan alleen met een gerechtelijk bevel. Nu er dan toch iemand met een sleutel gevonden is, kan Lindsay gelukkig wel naar binnen.wat ze er aantreft tart elke beschrijving. Het huisvuil, waaronder een enorme hoeveelheid, deels open, plastic zakken met gebruikt (!) kattengrit, ligt overal hoog opgetast. De vloeren zijn bezaaid met uitwerpselen en de stank is niet om te harden. De electriciteit is al afgesoten, dus geen licht. Overal staan lege voederbakjes. Sommige katten lopen vrij rond, anderen zitten er in een bench en kunnen helemaal nergens heen. Ze kunnen in elk geval geen van allen naar buiten. Vooral de dieren in de kooitjes zijn er erg slecht aan toe. Toch laat ze zich niet afschrikken. Alle katten (56 totaal) zullen geëvacueerd worden. Met spoed want het huis zal door professionelen ontsmet gaan worden. Zij helpt, zonder te denken aan het gevaar (ziektekiemen, struikelen over alles wat er in het rond ligt, eventuele giftige dampen) voor haarzelf. Stond ze er in het begin alleen voor, ze krijgt gelukkig al snel hulp van diverse organisaties en samen geven ze niet op voor alle dieren gered zijn. Dit alles speelde zich af in de eerste dagen van December Een flink aantal mensen heeft zich als gastgezin voor de veelal jonge katjes ingezet. Geen van de dieren hoefde te worden geeuthanaseerd en inmiddels hebben bijna al deze stakkers al een eigen zacht mandje en gevuld voerbakje gevonden bij lieve mensen. Er waren echter twee dieren die positief gestest werden op kattenaids. Bij een van hen bleek de test achteraf vals positief. Deze snorremans kan ook gewoon bij particulieren geplaatst. De ander, Tor, woont inmiddels bij Dierenthuis. Lindsay gaf de aanzet door te beginnen. Zij dèèd wat, bleef niet langs de kant staan kijken en trok zo anderen over de streep om mee te helpen. Met zijn allen kon men de klus toen klaren.

18 COLUMN: Zilveren vogels Tot zo'n twintig jaar geleden was ik redelijk single en ging het liefst alleen op zomervakantie. Meestal naar zonniger oorden in zuid-europa of noord-afrika. Dat was altijd vliegen. Nou woonde ik in het oosten van ons land en dat soort vakantievluchten vertrok in die tijd, welhaast zonder uitzondering, voor dag en dauw vanaf onze grootste luchthaven. Het was dan ook heel prettig toen mijn broer en zijn vriendin beiden in de Randstad werk vonden en in Voorschoten gingen wonen. Daar was (ook toen al) bijna 24 uur per etmaal openbaar vervoer van en naar Schiphol. Vroeg in de avond tevoren ging ik met de trein westwaarts en halverwege de nacht vanuit het huis van mijn familie naar het vliegveld. Ik kon dan toch die nacht nog, min of meer, normaal slapen, zodat ik niet als een soort zombie op de vakantiebestemming aankwam. Eenmaal in mijn bedje liggend bleek dat Voorschoten onder de aanvliegroute van diverse vluchten naar Schiphol lag. Een geweldig geluid om bij in te slapen. Voor mij toen wel ja, dacht ik later. Ik droeg (en draag) de vliegbusiness en het toerisme een warm hart toe en zou de volgende dag op vakantie gaan in zo'n machtige machine. Maar wàt betekent het voor de mensen die elke nacht die grote vleugels over horen komen. Ik vroeg het aan de ervaringsdeskundigen: mijn broer en schoonzus. Het antwoord was heerlijk nuchter: Ach, het is een vrij monotoon geluid en het is niet onophoudelijk. Daarnaast: je went er aan, het zijn net grote zilveren vogels. Je kunt je natuurlijk gaan zitten opfokken, maar daar schiet je niets mee op, dan gaat het van kwaad tot erger. Leven maakt nou eenmaal geluid.

19 COLUMN: Zilveren vogels (vervolg) Goh, waarom denken niet meer mensen zo, inclusief ikzelf, bedacht ik beschaamd. Een leermomentje dus. Ik ergerde me namelijk meer dan eens flink aan -bijvoorbeeld- in een supermarkt rondrennende en krijsende kinderen. Helemaal wanneer de ouders er bij stonden te kijken met een blik in hun ogen van wat zijn ze leuk he... Sindsdien doe ik mijn best om in voorkomende gevallen leven en laten leven te denken. Het lukt niet altijd, maar wanneer wel, dan voel ik mezelf ook beter. Een win/win situatie dus. Waarmee maar weer eens duidelijk is dat mensen zichzelf (en anderen) vaak en hoop ellende op de hals halen door te menen dat ze last hebben van andermans gedragingen. Toegegeven, elk week-end tot diep in de nacht het lawaai van een café vlak om de hoek, waar jongeren gillend en lallend in en uit lopen kan vervelend worden, maar overdag hoort dat soort geluiden er gewoon bij. Daar wen je aan. Tenzij je er niet aan wilt wennen en moeilijk wilt (blijven) doen natuurlijk. Van je familie moet je het hebben wordt meestal in negatieve zin gebruikt. In mijn geval pakte het positief uit. Krijsende kinderen? Is dat nou echt zo erg? Het duurt toch maar even. Overvliegende vliegtuigen als mooie zilveren vogels kunnen zien. Prachtige dieren in plaats van bezorgers van overlast. Je kunt je leven, voor jezelf en voor anderen, zoveel fijner maken door wat meer tolerantie...

20 Vegetarisch recept: Tofu-linzenpannetje Simpel, krachtig, voedzaam en natuurlijk- vegetarisch. Echt een recept voor de winter. Met rijst, pasta of aardappelpuree erbij en een salade van tomaat en rucola genoeg voor 3 à 4 personen. En toe? Stukjes gebakken banaan (met gecarameliseerde suiker) en mandarijn met bio-yoghurt. Ingrediënten: 300 gram stevige tofu, goed uitgelekt in blokjes van ca.1,5x1,5 cm.(of beter, indien verkrijgbaar, klein gesneden braadstukjes van De Vegetarische Slager, zie: grams blik-uitlekgewicht 265 gram- kant en klare linzen (bijv. eigen merk AH). 2 flinke uiten, grof gesneden 2 Maggi jus tabletten (zitten per 8 in een doosje, achterop staat geschikt voor vegetariërs ) 150 gram knolselderij, in blokjes gesneden. 1 -niet te grote- winterwortel in kleine stukjes gesneden 1 flinke teen knoflook uit de knijper. 50 gram goede 100% plantaardige margarine of biologische roomboter 250 ml water (en extra om te droog koken te voorkomen) peper uit de molen. ½ bosje verse peterselie.

21 Vegetarisch recept: Tofu-linzenpannetje (vervolg) Verkruimel de jus tabletten in 250 ml lauw water en zet even weg tot later. Laat de helft van margarine (of boter) heet worden in een pan (bij voorkeur met anti aanbaklaag). Bak uien en knoflook samen lichtbruin onder voortdurend omscheppen. Haal uit de pan. Verhit de rest van het vet en laat hierin de tofu (of de braadstukjes) op hoog vuur even snel aanbruinen. Doe de uien er weer bij. Dan de in blokjes gesneden knolselderij, de winterwortel en het water met justablet kruim (even doorroeren zodat de kruimels niet achterblijven) tot het weer kookt. Dan vuur laag en een deksel schuin op de pan. Een minuut of 15 à 20 zachtjes laten pruttelen onder af en toe roeren. Na de eerste 10 minuten de linzen, met de helft van het vocht in het blikje, erbij. Ziet het er wat droog uit, dan nog iets water erbij doen. Het moet als hachee zijn qua sausdikte. Zodra de knolselderij en wortel zacht zijn, is het gaar en klaar om te eten. Peper en eventueel nog zout naar smaak toevoegen. Vlak voor het serveren bestrooien met de kleingehakte verse peterselie.

22 Verlanglijstje Bent u van plan om een keer langs te komen bent u uiteraard van harte welkom. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdaag - na afspraak tussen en uur. Wilt u graag iets meenemen dan kan dat, wij hebben ons verlanglijstje al klaar. Maar voelt u zich alstublieft niet verplicht iets mee te nemen bij uw bezoek aan Dierenthuis. Met uw komst maakt u onze bewoners al blij. Wat wij graag willen hebben: - Vuilniszakken - Wasmiddelen * - Allesreiniger * - Bleek - Latex handschoenen - Fleecedekens - Dekens - Kauwbotten/staven van buffelhuid * - Blikvoer voor de hond - Dettol - Blikvoer (Whiskas) - Dekbedovertrekken (2 persoons) * Op dit moment het meest behoefte aan

23 Adopteer een dier Het adoptieplan is in het leven geroepen om Dierenthuis en zusterstichting FIV/FelV te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids of leucosevirus, honden met hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld. U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat. Of kom op bezoek om kennis te maken met uw nieuwe adoptiedier en alle andere bewoners. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdag - na afspraak tussen en uur (a.u.b. tussen en uur aanwezig te zijn). Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder. Kijk op de site voor een aanmeldformulier. Of neem contact op via info@dierenthuis.nl

24 Colofon Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke en kansarme honden, verwilderde katten, katten die besmet zijn met het aids- en/of leucosevirus en oude paarden. Vooral niet herplaatsbare asieldieren vinden hier een blijvend thuis. Een thuis zonder hokken en tralies, met boswandelingen, een riante tuin, veel liefde, (medische) zorg en aandacht. DIERENTAAL verschijnt een paar keer per jaar. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, laat het ons dan even weten via de mail. Stichting Dierenthuis Bakelseweg SC Aarle Rixtel Telefoon (tussen uur) info@dierenthuis.nl Website: Website: Hyves: Facebook: Rekeningnummer Dierenthuis: IBAN: NL22INGB BIC:INGBNL2A Rekeningnummer FIV-FeLV: IBAN: NL87INGB BIC:INGBNL2A Tekst: Marleen van Houten Fotografie: Nel van Wijngaarden

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!!

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!! TEKENINGEN, TEKSTEN, FOTO'S VAN HET NIEUWE DIERENTHUIS Bijgaand DE Nieuwsbrief waar we allemaal zo lang op gewacht hebben. We kunnen hem nu echt aan u versturen. Maandag 21 mei gaan we bouwen! Kijk mee

Nadere informatie

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011 Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA S DOEN DIERENTHUIS! Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA'S DOEN DIERENTHUIS! De 10de oktober begon als een rustige maandag. Tot Nel een telefoontje kreeg. Een telefoontje

Nadere informatie

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014.

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. In deze nieuwsbrief: - Nieuw in de kliniek - Helena uit Bosnië - Pietje (Pype) - Dieren en kunst - Vrijwilligers met dieren - Rek-

Nadere informatie

DIERENTAAL December 2010

DIERENTAAL December 2010 DIERENTAAL December 2010 Beste Dierenvrienden We hebben goed nieuws uit Almere. De vergunningen zijn rond en de bouw gaat beginnen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. We laten een prachtig schilderij

Nadere informatie

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012 Onzinnige - en onnodige - actie van Gemeente Laarbeek kost hondenleven! Lieve donateurs, adoptanten en andere belangstellende vrienden. Deze korte, extra, nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Omar, en

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014.

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. In deze Nieuwsbrief: - Een staande ovatie - Gezocht: zinken teilen en ketels - Vrijwilligers met dieren - Hoe is het met Maya -

Nadere informatie

DIERENTAAL Februari 2011

DIERENTAAL Februari 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Greetje lellebel - Bittere tranen - Kunnen we haar nog redden? - U kunt ook op afstand helpen: Zegt het voort!

Nadere informatie

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Inhoud Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Een ster van de straat permanent naar een vier sterren verblijf Midden in de afgelopen

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2014. In deze Nieuwsbrief: - Bezoekdagen - De verhuizing van Snooki en Yeti - Vrijwilligers met dieren - De KvK - Hoe is het met Lonny

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker In deze nieuwsbrief: De gehele maand mei 20% korting op de pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker Natuurlijk met lekker recept Een kleine wijziging in het supplement kalium Nieuw! Column

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl Orte informatie Column: Lekker eten zonder vlees: Adopteer een dier Colofon Dierenthuis wordt overspoelt met aanvragen

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND

Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND! Wat is een glazen huisje?! Waarom is Smoetie zo mager geworden?! Welke dieren zitten in de ren?! Waarom kijkt Smoetie zo dikwijls naar het huis?! Wat

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Dit is mijn nieuwbrief die ik twee keer per jaar uitbreng. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes.

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes. Hondjes Het is stil rondom de adopties van hondjes zoals Polke, Pusia en Smyk. Ze verblijven alweer enige tijd bij gastgezinnen. Voor hen is helaas nog steeds geen belangstelling terwijl het geweldige

Nadere informatie

DIERENTAAL Oktober 2012

DIERENTAAL Oktober 2012 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de tweede pocketnieuwsbrief met hierin een update over DE LAATSTE TON actie! Omdat we niet kunnen ophouden u te vertellen hoe dankbaar we zijn... Nu sparen voor

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken De prachtige kater Dionysius heeft een bijzondere missie: elke week gaat hij met Joyce Smit op bezoek in een bejaarden- of verzorgingshuis.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand.

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand. Thema 5 Woonomgeving Oefening 2 Situatie 1 Pardon meneer, mag ik iets vragen? Jazeker, wat kan ik voor doen? Weet u het postkantoor is? Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

DIERENDAG 4 oktober 2014

DIERENDAG 4 oktober 2014 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van 4 oktober: DIERENDAG! Met deze dierendag nieuwsbrief willen we graag een aantal van onze honden en katten in de schijnwerpers zetten, welke

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal Fijnproefweken in de Markthal Diergaarde Blijdorp en de Markthal, twee iconen van de stad, werken samen. De prachtige okapi is terug in Blijdorp

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft Ik was met de riek gras aan het opruimen in de paarden wei samen met brian. Ik schrok me zelf `t apenzuur. Ik dacht even dat ik `m een kopie kleiner

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

DIERENTAAL April 2013

DIERENTAAL April 2013 Beste Nieuwsbrieflezer, De reguliere Dierenthuis Nieuwsbrief is nog maar een paar dagen oud, maar toch ontvangt u hier al weer een korte extra nieuwsbrief. Hij is helemaal gewijd aan Lonny. Op onze Facebook

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen Bijna iedereen heeft buren. Zeker in een drukke stad als Den Haag. Iedereen leeft op zijn of haar eigen manier. De een heeft een groot gezin. De ander slaapt overdag. Weer een ander klust graag. Zoveel

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda Filippenzen 4: 4-9 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een paar verzen uit een brief van Paulus aan de gemeente in Filippi, een klein havenstadje

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie