Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria"

Transcriptie

1 Brandveiligheid in atria Brandveiligheid in atria

2 Brandveiligheid Een Rook- en Warmte-Afvoersysteem kan gebruikt worden voor het voorkomen van het onbeheerst uitbreiden van een brand, om veilige vluchtwegen te garanderen voor mensen en tegelijkertijd de brandweer voldoende zicht te bieden om de brandhaard te kunnen lokaliseren en gericht te bestrijden. Een Rook- en Warmte- Afvoersysteem garandeert dat het grootste gevaar dat ontstaat bij een brand (de rook en hitte) wordt beheerst. Het Bouwbesluit (afdeling 2.22) biedt de mogelijkheid om Rook- en Warmte- Afvoersystemen toe te passen als een gelijkwaardige oplossing voor bijvoorbeeld grotere brandcompartimenten, langere vluchtwegen of bescherming van de staalconstructie. Verder kunnen atria door toepassing van Rook- en Warmte-Afvoerinstallaties aangemerkt worden als niet-besloten ruimten (Bouwbesluit 2.169). Rook- en Warmte-Afvoer zorgt voor een veilige vluchtweg voorkomt een onbeheersbare siutatie bij brand beschermt de gebouwconstructie maakt een efficiënte inzet van de brandweer mogelijk

3 Page Title - Gill Sans 23 pt normal Rook- en Warmte-Afvoer in atria Atria treft men aan in veel verschillende soorten gebouwen. Van winkelcentra, tot ziekenhuizen tot scholen. Een atrium is een grote onverdeelde ruimte waarin meerdere gebruiksfuncties zijn ondergebracht. Het bestaat uit meerdere bouwlagen die met elkaar in verbinding staan. Vaak wordt in een atrium veel gebruik gemaakt van glasconstructies (daken, gevels) om licht binnen te brengen en een transparante sfeer te creëren. Het is juist deze gebouwconstructie, waar meerdere verdiepingen met elkaar in verbinding staan, waardoor in geval van brand de veiligheid door rookverspreiding niet gewaarborgd kan worden. Om hier toch voor te zorgen, is een goed ontworpen Rook-en Warmte-Afvoer systeem noodzakelijk. Esthetisch geïntegreerd Colt International heeft een jarenlange ervaring in dit vakgebied. Een breed scala aan brandveiligheidsvoorzieningen zijn vertaald in esthetisch verantwoorde producten welke naadloos kunnen worden geïntegreerd in elk ontwerp. Het ontwerp Bij het brandveilig ontwerpen van een atrium wordt nadrukkelijk geïnventariseerd wat de esthetische randvoorwaarden in het voorliggende ontwerp zijn. Aan de hand van bouwkundige en installatie-technische voorzieningen wordt een totaalconcept uitgewerkt. De gevels, obstakels, dak, balcons en loopbruggen hebben, in vergelijking met de opstijgende rookkolom, een lage temperatuur. Bij het ontwerpen van een brandventilatiesysteem voor een atrium, wordt de inductie van koelere lucht dan ook altijd nadrukkelijk geïnventariseerd en wordt berekend of met maatregelen zoals compartimentering het verspreiden van de rook kan worden voorkomen. Een goed ontworpen systeem zorgt voor veilige verblijfscondities; van ontvluchting tot en met de inzet van de brandweer.

4 Systeem ontwerp atria Tekening 1: De rode pijlen tonen de voorspelde stroom van de rook, terwijl de witte pijlen de richting van de luchtstroom, zonder rookafvoer, laten zien. Het ontwerpen van een brandveiligheidssysteem voor atria of winkelcentra, welke bestaan uit meerder bouwlagen, is vaak ingewikkelder dan het ontwerpen van een dergelijk systeem in een-laags gebouwen. De reden hiervoor is de vaak complexe geometrie van dit soort bouwwerken. Hoogteverschillen in dakvlak en verblijfsniveau s zijn hierbij kenmerkend. Worst case scenario Tekening 2: Met rookafvoer. Voor het ontwerp van een rook- en warmteafvoersysteem wordt gezocht naar het zogenaamde worst case scenario. Dit betekent dat er uitgegaan wordt van een brand op de meest ongunstige positie in een gebouw. Voor de capaciteit wordt uitgegaan van een brandscenario, waarbij de rook een lang traject moet afleggen. De begane grond en eventuele nevenruimten zijn veelal maatgevend. Ook worden temperaturen inzichtelijk gemaakt, waarin ook brandscenario s waarbij de rook een kort traject aflegt, onderzocht worden.

5

6 Het belang van luchttoevoer Luchttoevoer is een bijzonder belangrijk onderdeel van een RWA-systeem. Om een RWA-systeem effectief te laten functioneren is het noodzakelijk dat de luchttoevoer wordt berekend op enige afstand van de rookontwikkeling. Mogelijke oplossingen om dit te bereiken zijn: Gebruik maken van de natuurlijke ventilatie in het dakvlak van aangrenzende onafhankelijke rooksegmenten Op laag niveau luchttoevoer installeren Het automatisch openen van deuren. Tekening 1: Deze tekening toont een systeem met meerdere rooksegmenten waarbij de ventilatoren in het segment waar de brand is, zorgen voor rookafvoer en het aangrenzende segment voor luchttoevoer zorgt. Tekening 2: Een systeem in een gebouw met één rooksegment, op laag niveau voorzien van gevelroosters.

7 Page Title - Gill Sans 23 pt normal

8 Het belang van luchttoevoer Rooksegmenten Rook stijgt op volgens natuurkundige wetten. Tijdens het opstijgen mengt de rook zicht met koudere omgevingslucht waardoor het volume toeneemt en de temperatuur afneemt. Heeft de rookpluim eenmaal het dak bereikt dan verspreidt de rook zich verder in horizontale richting en koelt hij nog verder af. Wanneer de rook te ver afkoelt, zal deze weer dalen. Vervolgens wordt die zelfde rook weer aangezogen door de brandhaard. Rooksegmenten kunnen op meerdere manieren worden gerealiseerd. De meest gebruikelijke manieren zijn: het aanbrengen van vaste, bouwkundige, rookschermen het installeren van beweegbare rookschermen. De eisen waaraan rookschermen moeten voldoen zijn vastgelegd in de NPR6095 en/of de NEN_EN Daarom is het van belang om het verspreidingsgebied van rook te beperken. De grenswaarden hiervoor zijn vastgelegd in de NEN 6093 en houden in: de oppervlakte van een rooksegment is maximaal 2000 m² (gemeten langs de plafondlijn) de lengte van een rooksegment is maximaal 60 meter (Een grotere segmentlengte is enkel acceptabel wanneer de gebouwconstructie en rooklaagtemperatuur dit toelaten.)

9 Page Title - Gill Sans 23 pt normal Certificering Om de brandveiligheid in iedere situatie te waarborgen en te garanderen dat een betrouwbaar rookbeheersingssysteem wordt geleverd, is een certificeringsregeling opgesteld in samenwerking met adviesbureau s, fabrikanten, leveranciers van installaties en de overheid. Deze regeling wordt beheerd door het NCP (Nationaal Centrum voor Preventie). Colt is een officieel NCP-erkend rookbeheersingsbedrijf. Dit houdt in dat Colt niet alleen gekwalificeerde rookbeheersingsdeskundigen in dienst heeft, maar ook eigen installatie- en onderhoudsdeskundigen en brandveiligheidsdeskundigen. Tevens voldoet de Colt apparatuur aan de hiervoor gestelde normen. Hiermee is Colt in staat het complete traject te verzorgen; van het schrijven van een PVE-programma tot en met het onderhoud en beheer van een installatie.

10 Colt programma brandveiligheid Effectiviteit vooraf bepaald De effectiviteit van een rook- en warmteafvoersysteem is uitstekend te voorspellen door middel van door Colt ontwikkelde software zoals Smokespread, Ventical en Vultijdmodellen en dankzij de toepassing van CFD (Computer Fluid Dynamics). CFD is een mathematische simulatiemethode waarmee alle relevante parameters en invloeden vooraf onderzocht en berekend worden. Colt heeft deze geavanceerde techniek in eigen huis.

11 1. Natuurlijke ventilatie Natuurlijke ventilatie is de meest elementaire vorm van ventileren. Het maakt gebruik van de natuurlijke thermische stijging van lucht of rook. Op een zo hoog mogelijk niveau worden ventilatie-openingen geplaatst om de rook en warmte af te voeren. Parallel hieraan zorgen openingen op een lager niveau voor de toevoer van voldoende verse lucht. Colt ontwikkelde een methode waarmee in iedere situatie een exacte berekening voor een natuurlijk systeem gemaakt kan worden. Hiermee wordt ieder ventilatiesysteem niet alleen volledig beheersbaar en regelbaar, maar tevens op maat gesneden voor de specifieke toepassing. Extra mogelijkheden Een natuurlijk RWA-systeem kan probleemloos ingezet worden voor dagelijkse ventilatie en zomerwarmte ventilatie. In een uitvoering met lichtdoorlatende kleppen is het bovendien een extra daglichtvoorziening. Deze extra mogelijkheden zorgen voor een comfortabel binnenklimaat en tegelijkertijd een forse energiebesparing.

12 Colt programma brandveiligheid De producten Natuurlijke ventilatie heeft bij Colt altijd een strategische rol gespeeld in de aanpak van RWA-systemen. Daarom beschikt Colt over een breed scala aan systemen op dit gebied. EUROCO Dit natuurlijk brandventilatie- en ventilatiesysteem is geschikt voor de afvoer van rook en hete gassen bij brand, maar ook voor de dagelijkse ventilatie van een gebouw. Uitgevoerd met enkel- of dubbelwandige aluminium jaloezieën of met polycarbonaat of glazen jaloezieën. Beide laatste uitvoeringen zorgen voor extra daglichtinval en dragen daarmee bij aan het welbevinden van de mensen die zich in het gebouw bevinden. Het systeem is in vele afmetingen en bedieningsvormen leverbaar en biedt zodoende tussen 0-90 variabele inbouwmogelijkheden. FCO Het FCO-systeem werd speciaal ontwikkeld voor plaatsing in de gevel, in het bijzonder voor de toevoer van vervangingslucht. Diverse flensvormen bieden de mogelijkheid het FCO-systeem in iedere wand of gevel te integreren. Door gebruik te maken van doorschijnende jaloezieën kan bovendien de inval van daglicht worden gegarandeerd. Het systeem is in vele afmetingen en bedieningsvormen leverbaar en biedt zodoende tussen 0-90 variabele inbouwmogelijkheden. COLTLITE Het Coltlite natuurlijk ventilatiesysteem met glazen louvres zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en biedt tegelijkertijd een aanzienlijke energiebesparing. Op natuurlijke wijze voert de Coltlite warme lucht af op hoog niveau of verse lucht toe op laag niveau. Het systeem kan aangesloten worden op een gebouwbeheersysteem voor automatische besturing. Het systeem voorziet in extra daglicht en heeft tevens uitstekende thermische eigenschappen.

13 Page Title - Gill Sans 23 pt normal FIRELIGHT Het Firelight-systeem is een natuurlijk ventilatie- en brandventilatiesysteem dat speciaal is ontwikkeld voor de inbouw in glazen gevels, daglichtsystemen en overige glazen oppervlakken. Het systeem past zich aan de transparante oppervlakken in de omgeving aan en zorgt ervoor dat bij brand een rook- en warmteafvoer functie gegarandeerd is. Kameleon Het Kameleon brandventilatiesysteem werd speciaal ontworpen voor atria en lichtgewicht gebouwconstructies. De verborgen bediening zorgt voor extra transparantie. Het systeem is geschikt voor plaatsing in dak of gevel. EUROMETEOR Dit natuurlijk werkend ventilatiesysteem met afsluitkleppen is speciaal voor de afvoer van rook en hitte en voor de natuurlijke dagelijkse ventilatie van het gebouw ontwikkeld. Afsluitkleppen met een groot oppervlak zorgen bij een transparante uitvoering tevens voor de inval van daglicht. Het systeem maakt in gesloten toestand een zeer goede afdichting van de gebouwruimte mogelijk en draagt zodoende bij aan de energiebesparing en de geluidswering. Met de speciale MLS-uitvoering is een maximaal gemeten geluiddemping van 45 db(a) te bereiken. WCO Het WCO-systeem is speciaal ontwikkeld voor RWA, dagelijkse ventilatie, ventilatie bij neerslag en daglichtvoorziening door de transparante kap. De WCO is bij uitstek geschikt voor gebouwen met hoge interne warmtebelastingen, die een continue ventilatie vereisen. De WCO is in vele uitvoeringen, afmetingen en met verschillende bedieningsvormen verkrijgbaar.

14

15 Page Title - Gill Sans 23 pt normal 2. Mechnische ventilatie In sommige situaties kan het noodzakelijk zijn rook uit het gebouw te leiden door het toepassen van mechanische ventilatoren. Mechanische ventilatie wordt ook toegepast in gebouwen met meerdere bouwlagen of op die plaatsen waar een positieve winddruk op de ventilatorlocatie bestaat. Over het algemeen is dit een gevolg van hogere gebouwen in de omgeving. In een dergelijke situatie is het mogelijk dat natuurlijke ventilatie niet voldoende effectief kan functioneren. LIBERATOR De Liberator is een mechanische ventilator met een zeer hoge capaciteit. De Liberator wordt toegepast wanneer om gebouwtechnische redenen geen gebruik kan worden gemaakt van een natuurlijk Rook- en Warmte- Afvoersysteem. Het Liberator-systeem wordt gekenmerkt door het feit dat rook en hete gassen van 300 C in een tijd van 60 minuten kunnen worden afgevoerd. Aanvullend is een systeem tot 400 C en 120 minuten leverbaar. Het systeem heeft als voordeel dat het zowel in het dak- als het wandgebied zijn functie uitvoert en voor de dagelijkse ventilatie kan worden gebruikt. Er kunnen diverse uitvoeringen met verschillende capaciteiten worden verkregen. 3. Rook- en brandschermen SmokeMaster Het rookscherm SmokeMaster is speciaal ontwikkeld als afrolbaar rookscherm bij brand. Het systeem zorgt ervoor dat in bepaalde gebouwen rookcompartimenten worden gevormd. Dit is vooral belangrijk wanneer er zich veel mensen in de gebouwen bevinden die bij brand gevaar kunnen lopen als gevolg van rook en gassen. Afrolbare rookschermen zijn in afgedekte winkelcentra, gebouwen met een atrium, galerijen en parkeergarages een belangrijk onderdeel van de geïnstalleerde rookbeveiliging. De SmokeMaster is getest conform NEN-EN BRANDSCHERMEN Huidige gebouwontwerpen zijn transparant van opzet, met veel aandacht voor een open karakter. Hierbij zijn traditionele compartimenteringscheidingen dikwijls onwenselijk. Speciaal voor deze situaties is een flexibele compartimentering, in de vorm van een rolscherm, ontwikkelt. Het brandscherm bestaat uit een speciaal vlamdicht geweven textiel dat tevens voldoet aan de vereiste stralingsweerstand. Brandwerendheden van 30, 60, 90 of 120 minuten WBDBO zijn realiseerbaar, geheel conform de NEN 6069 en de toekomstige Europese norm NEN-EN 1634.

16 Industrie Utiliteit Advies Klimaattechniek Natuurlijke ventilatie Brandveiligheid Glasconstructies voor daken en gevels Daglichttechniek Buitenzonwering Lamellenroosters Onderhoud en Renovatie Onderzoek en Kenniscentrum Colt International Postbus 29 NL-5430 AA Cuijk Tel. (0485) Fax (0485) Postbus 6 NL-2600 AA Delft Tel. (015) Fax (015) Postbus AB Oosterwolde (Fr) Tel. (0516) Wijzigingen voorbehouden Colt International Licensing Limited 2007 PDF /

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid Rookbeheersing en RWA Colt Rook- en Warmte-Afvoer Jaarlijks vallen er tussen de 600 en 700 dodelijke slachtoffers als gevolg van brand. De slachtoffers zijn

Nadere informatie

Rook- en WarmteAfvoer (RWA)

Rook- en WarmteAfvoer (RWA) Rook- en WarmteAfvoer (RWA) Brandtesten Colt Rook- en WarmteAfvoer Jaarlijks staan wij toe dat er tussen de 600 en 700 dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van brand. De slachtoffers zijn en dit wordt

Nadere informatie

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe Klimaattechniek B B Natuurlijke ventilatie: een specialisme van Colt Warmtebelasting en ventilatie In ieder gebouw -of dit nu gebruikt wordt voor

Nadere informatie

Colt Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages. Brandveiligheid

Colt Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages. Brandveiligheid Colt Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages Brandveiligheid Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages COLT EN ROOKBEHEERSING Het grootste gevaar bij brand is de rook en hitte die vrijkomen.

Nadere informatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Colt: een servicegerichte organisatie Kwaliteit en service zijn de factoren waarmee Colt zich onderscheidt op de markt. In haar benadering staat de klant centraal.

Nadere informatie

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum Colt Technology Colt Technology: een totale service Colt Technology BV is het onafhankelijke onderzoek-, advies- en kenniscentrum van de Colt groep. Dit

Nadere informatie

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid Rookbeheersing en RWA Colt Rook- en Warmte-Afvoer Jaarlijks vallen er tussen de 600 en 700 dodelijke slachtoffers als gevolg van brand. De slachtoffers zijn

Nadere informatie

Rookbeheersing. Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden. Ronald Driessens. rookbeheersingsdeskundige

Rookbeheersing. Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden. Ronald Driessens. rookbeheersingsdeskundige Rookbeheersing Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden Ronald Driessens rookbeheersingsdeskundige Inhoud presentatie Rookbeheersing: Wat is rookbeheersing? Wanneer wordt het toegepast? Waaruit

Nadere informatie

Colt Coltlite. Coltlite Natuurlijke ventilatie

Colt Coltlite. Coltlite Natuurlijke ventilatie Coltlite Natuurlijke ventilatie Colt Coltlite De Coltlite is een natuurlijk ventilatiesysteem met glazen louvres. Het frame en de draaipunten zijn vervaardigd van aluminium. De glazen louvres worden standaard

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Situatie

1. Inleiding. 2. Situatie Gelijkwaardigheid van een rook-warmte afvoer 1. Inleiding In de praktijk komen we situaties tegen waarbij de open moet zijn voor voldoende rookafvoer bij brand. Tegelijkertijd moet de in het dagelijks

Nadere informatie

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding Lamellenroosters Colt Lamellenroosters Colt Universal Louvre Ieder gebouw heeft voorzieningen nodig voor technische installaties, zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Verantwoord ondernemen, zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen en gebruik maken Energie besparen: een visie Energie

Nadere informatie

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT ATRIA EN HET BOUWBESLUIT Veiligheidsregio Haaglanden 11-09-2006 Inleiding Onder een atrium wordt verstaan een wel of niet besloten ruimte welke zich over een aantal verdiepingen uitstrekt. Deze vorm van

Nadere informatie

Rook- en Warmte Afvoer installaties

Rook- en Warmte Afvoer installaties Rook- en Warmte Afvoer installaties VBE Themabijeenkomst 2 juni 2010 Introductie P.T.J.M. (Peter) Janssen RSE Senior projectleider brandbeveiliging R2B Inspecties B.V. Docent Avans+ en Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen. Colt Ellisse

Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen. Colt Ellisse Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen Colt Ellisse BUITENZONWERING Zonwering, geplaatst aan de buitenkant van het gebouw is één van de meest effectieve manieren om zonne-instraling in een

Nadere informatie

Onderwerpen. Parkeerventilatie. Overdrukventilatie. Certificering. Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen. Regelgeving Overdruksystemen

Onderwerpen. Parkeerventilatie. Overdrukventilatie. Certificering. Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen. Regelgeving Overdruksystemen Onderwerpen Parkeerventilatie Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen Overdrukventilatie Regelgeving Overdruksystemen Certificering Regelgeving Bouwbesluit NEN 2443:2000 Brandveiligheideisen

Nadere informatie

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen.

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen. ADVIES Registratienummer: 1002 Betreft: Voorruimte veiligheidstrappenhuis al dan niet besloten Trefwoorden: : Februari 2010 Status: 2.169, niet besloten ruimte, atrium, vide, veiligheidstrappenhuis Definitief

Nadere informatie

Atria en brandveiligheid

Atria en brandveiligheid AKOESTIEK EN BOUWFYSICA LAWAAIBEHEERSING MILIEUTECHNOLOGIE BRANDVEILIGHEID Atria en brandveiligheid ir J.J. Mertens Zoetermeer Mook Düsseldorf Parijs Londen www.peutz.nl Aan de orde komen wat zijn kenmerken

Nadere informatie

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager 1 Daniek de Jager EVEN VOORSTELLEN Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en

Nadere informatie

Memo. Inleiding. blad 1 van 5

Memo. Inleiding. blad 1 van 5 Memo memonummer 2 datum 29 mei 2017 aan D.de Bruin CWT Europe van ir. Klaas Jan de Boer Antea Group kopie ing. Henk Jan Schuurman Antea Group project Nieuwbouw Latexweg op-en overslag Dutch Cacao projectnr.

Nadere informatie

Notitie Appartementengebouw Beringstraat te Amersfoort; aanpassing ontwerp buitenruimten

Notitie Appartementengebouw Beringstraat te Amersfoort; aanpassing ontwerp buitenruimten Notitie 20091526-03 Appartementengebouw Beringstraat te Amersfoort; aanpassing ontwerp buitenruimten Datum Referentie Behandeld door 9 november 2009 20091526-03 P. van der Horst-Entius./ATr 1 Inleiding

Nadere informatie

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing)

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager EVEN VOORSTELLEN Daniek de Jager Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en inspectie

Nadere informatie

Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique

Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique 20 10 2011 1 Vanbever Bart 2 RWA in parkeergarages Bart Vanbever bvanbever@vincotte.be Antwerpen, 22 februari Wetgeving

Nadere informatie

Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Welke onderwerpen?

Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Welke onderwerpen? Brandveiligheid ing. Art van Lohuizen adviseur brandveiligheid Brandveiligheid Welke onderwerpen? - voorbeelden van simulatieberekeningen - brandoverslagrisico via gevel - rook- en warmteafvoer in parkeertoren

Nadere informatie

Wat is een veiligheidstrappenhuis?

Wat is een veiligheidstrappenhuis? Wat is een veiligheidstrappenhuis? Probleem Het benoemen en hanteren van een veiligheidstrappenhuis en aan de hand van het Bouwbesluit bepalen welke eisen er van toepassing zijn op zo n trappenhuis. Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid.

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid. ADVIES Registratienummer: Betreft: Adviesaanvraag upgrade tweede vluchtmogelijkheid of enkele vluchtroute op galerij Trefwoorden: Verbouw, handhaving, zorgplicht, vluchtroute, beschermde route, enkele

Nadere informatie

Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner

Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner De natuur is onze inspiratiebron Voor het realiseren van een duurzaam, veilig, comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen we niet zonder de natuur.

Nadere informatie

Glasconstructies voor daken en gevels. Glasconstructies

Glasconstructies voor daken en gevels. Glasconstructies Glasconstructies voor daken en gevels Glasconstructies Colt & Glasconstructies: het programma en de organisatie Het Colt programma glasconstructies voorziet in totaalconcepten voor lichttoetreding, al

Nadere informatie

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing)

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) EVEN VOORSTELLEN Daniek de Jager Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en inspectie

Nadere informatie

Glasconstructies voor daken en gevels

Glasconstructies voor daken en gevels Glasconstructies voor daken en gevels Braat glasconstructies: het programma en de organisatie HET BRAAT PROGRAMMA GLASCONSTRUCTIES VOORZIET IN TOTAALCONCEPTEN VOOR LICHTTOE-TREDING, AL DAN NIET MET GEÏNTEGREERDE

Nadere informatie

Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages

Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages ir. B. Kersten, LBP Raadgevend ingenieursbureau te Nieuwegein Opgericht in 1970 Momenteel ca. 60 medewerkers 1 Inhoud Wat is een natuurlijk

Nadere informatie

PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING. Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages

PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING. Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages Augustus 2012 VEBON 2012 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten

Nadere informatie

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling Vastgoedtransformatie en het Bouwbesluit 31 mei 2018 Patrick van Loon Vergunningverlener Stadsontwikkeling Het bouwvergunningproces Vooroverleg Indienen aanvraag en inhoudelijke beoordeling op: Bestemmingsplan

Nadere informatie

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Notitie: Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Opdrachtgever : Projects & Development B.V. Kenmerk : notmbu_ventilatie parkeergage_11042014-d01 Datum : 11 april 2014 Auteur : M. Burggraaf Behoort bij

Nadere informatie

ADVIES. Beschrijving. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 1819 3000 BV Rotterdam

ADVIES. Beschrijving. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 1819 3000 BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: 1302-1 Betreft: Parkeren onder galerij woongebouw Trefwoorden: Parkeren onder galerij, rookvrije vluchtroute, niet-besloten ruimte : Status: Definitief Beschrijving Het project

Nadere informatie

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw Klimaattechniek Minder energie, meer toekomst Energiebesparing is een thema dat hoog op de prioriteitenlijst staat bij veel ondernemingen. Zuinig omgaan met

Nadere informatie

De juiste dampkap op de juiste plaats

De juiste dampkap op de juiste plaats De juiste dampkap op de juiste plaats De juiste dampkap op de juiste plaats De meest toegepaste dampkappen zijn conventionele dampkappen, luchtinductie dampkappen en impulslucht dampkappen. Deze kappen

Nadere informatie

RWA versus sprinklerbeveiliging

RWA versus sprinklerbeveiliging RWA versus sprinklerbeveiliging Sprekers Patrick Verboven Technisch adviseur brandveiligheid Bart van den Oetelaar Sales en project manager Inhoud introductie Brakel Atmos brug naar uitnodiging themamiddag

Nadere informatie

Stuwkrachtventilatie systemen

Stuwkrachtventilatie systemen Stuwkrachtventilatie systemen ExcelAir b.v. Postbus 6153 4000 HD Tiel Telefoon 0344 670520 Fax 0344 670521 Internet www.excelair.nl Email info@excelair.nl Rabobank 12.02.62.711 KvK nummer 52666042 BTW

Nadere informatie

Hybride ventilatie, natuurlijke drijfkrachten

Hybride ventilatie, natuurlijke drijfkrachten Deel 3 Hybride ventilatie, natuurlijke drijfkrachten De ontwikkeling richting bijna energieneutrale gebouwen zorgt voor nieuwe gebouwen met een zeer geringe warmtebehoefte. Met het verkorten van het stookseizoen

Nadere informatie

als het over ventilatie gaat...

als het over ventilatie gaat... als het over ventilatie gaat... Made in Belgium by Sanutal Hoogefficiënte tegenstroomwarmtewisselaar Systeem D Slim ventileren met terugwinning van energie air Tallinn hoofdstad van Estland, zuiverste

Nadere informatie

ROOKBEHEERSINGSSYSTEMEN

ROOKBEHEERSINGSSYSTEMEN EIND- en TOETSTERMEN ROOKBEHEERSINGSSYSTEMEN 1. Installatiedeskundige Rookbeheersingssystemen 2. Onderhoudsdeskundige Rookbeheersingssystemen 3. Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen CertoPlan B.V.

Nadere informatie

Easy-Vent RENOVATIE. Tochtvrije ventilatie voor oudere woningen

Easy-Vent RENOVATIE. Tochtvrije ventilatie voor oudere woningen Easy-Vent RENOVATIE Tochtvrije ventilatie voor oudere woningen De Easy-Vent RENOVATIE luchtgeleider wordt gemonteerd bij een reeds aanwezige radiator en voorziet de woning van aangenaam voorverwarmde verse

Nadere informatie

MultiVent Hybride. Optimale ventilatie voor bestaande woningbouw

MultiVent Hybride. Optimale ventilatie voor bestaande woningbouw MultiVent Hybride Optimale ventilatie voor bestaande woningbouw Ventilatieproblemen Ventilatieproblemen in bestaande woningbouw Miljoenen woningen in Nederland kampen nog altijd met vochtproblemen. Een

Nadere informatie

OVERDRUK INSTALLATIES NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM. Building & Industry

OVERDRUK INSTALLATIES NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM. Building & Industry NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM Building & Industry WERKING VAN HET SYSTEEM VOOR GEBOUWEN Overdrukinstallaties worden ontworpen om vluchtroutes en brandweerschachten te beschermen. Dit wordt bereikt door het

Nadere informatie

VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON

VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON november 2014 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten

Nadere informatie

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw Klimaattechniek Minder energie, meer toekomst Energiebesparing is een thema dat hoog op de prioriteitenlijst staat bij veel ondernemingen. Zuinig omgaan met

Nadere informatie

BIJLAGE 6 & ROOK-EN WARMTE AFVOER IN INDUSTRIEGEBOUWEN

BIJLAGE 6 & ROOK-EN WARMTE AFVOER IN INDUSTRIEGEBOUWEN BIJLAGE 6 & ROOK-EN WARMTE AFVOER IN INDUSTRIEGEBOUWEN Inleiding Bijlage 6 voor nieuwe industriegebouwen en opslagplaatsen Op 15 juli 2009 is in het Staatsblad de aangepaste versie van het koninklijk besluit

Nadere informatie

Colt Infratechniek. Il sole come partner. Colt Infratechniek. schermature solari Colt

Colt Infratechniek. Il sole come partner. Colt Infratechniek. schermature solari Colt Il sole come partner Colt Infratechniek schermature solari Colt Colt Infratechniek Colt International Colt International is een multidisciplinaire organisatie die zowel in de nieuwbouw als in reeds bestaande

Nadere informatie

People feel better in Colt conditions. Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision

People feel better in Colt conditions. Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision pagina 1 van 6 People feel better in Colt conditions COLT LOCATIES CONTACT SITEMAP ZOEK Colt Blog Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision Tweet 54 90 Like Share 3 2 Duurzame én

Nadere informatie

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO ADVIES Registratienummer: 1103 Betreft: Trefwoorden: WBDBO bedrijfspand Vastgesteld d.d.: 31 januari 2011 Status: groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO Definitief Postbus 30941 2500

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages (Nieuwbouw) Versie: 18-10-2010 Pagina 1 van 12 Rapport van Oplevering

Nadere informatie

Route. Demko B.V. is een constructiebedrijf dat zich sinds 1997. bezighoudt met het ontwerpen, fabriceren en installeren

Route. Demko B.V. is een constructiebedrijf dat zich sinds 1997. bezighoudt met het ontwerpen, fabriceren en installeren industriële geluidshinder bestrijding (offshore-) containers op maat turn-key installaties Demko B.V. is een constructiebedrijf dat zich sinds 1997 bezighoudt met het ontwerpen, fabriceren en installeren

Nadere informatie

ExcelAir Praktijk Tip 2

ExcelAir Praktijk Tip 2 . ExcelAir Praktijk Tip 2 13-03-07 Ventilatie van gesloten garages op basis van de NPR 2002 www.excelair.nl 2 Tel: 0344 670520 . Voorwoord Sinds medio 2002 wordt er veel gesproken over de nieuwe regelgeving

Nadere informatie

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG Beschrijving voorgesteld (energetisch) maatregelenpakket om EPC 0,2 te halen. De maatregelen die benodigd zijn om een EPC van

Nadere informatie

Workshop. Best practices gelijkwaardige oplossingen

Workshop. Best practices gelijkwaardige oplossingen Workshop Best practices gelijkwaardige oplossingen Ronald van Brakel, EFPC te Bilthoven, namens de ONRI Henk van Zeeland, Van Zeeland Architecten te Soest, namens de BNA Rien van Overveld, secretaris Werkgroep

Nadere informatie

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop. Pilkington Pyrodur

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop. Pilkington Pyrodur Brandwering Brandwerend glas Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Pilkington Pyrostop en Pilkington Pyrodur Bescherming en brandveiligheid Spaart mensenlevens Beperkt brandschade aan eigendommen en waardevolle

Nadere informatie

MultiVent ventilatieprogramma. Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort

MultiVent ventilatieprogramma. Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort MultiVent ventilatieprogramma Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort Optimale ventilatie voor een gezond binnenklimaat Voor een gezond binnenklimaat is optimale ventilatie onmisbaar. Het

Nadere informatie

FireMax ZR UPDATE. Brandwerende ventilatie HOME OF OXYGEN. Tweezijdig brandwerend

FireMax ZR UPDATE. Brandwerende ventilatie HOME OF OXYGEN. Tweezijdig brandwerend UPDATE FireMax ZR Brandwerende ventilatie Tweezijdig brandwerend Beschikbaar in compacte kalfplaatsing [E(W)90] of glasplaatsing [E(W)30] Vernieuwd & esthetisch design Geschikt voor hoogbouw (tot 40 meter)

Nadere informatie

MultiVent hybride. Optimale ventilatie voor bestaande woningbouw

MultiVent hybride. Optimale ventilatie voor bestaande woningbouw MultiVent hybride Optimale ventilatie voor bestaande woningbouw Ventilatie problemen in bestaande woningbouw Miljoenen woningen in Nederland kampen nog altijd met vochtproblemen. Een niet (optimaal) functionerend

Nadere informatie

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo. Overdrukinstallaties Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.nl Whitepaper 2015 Colt International Licensing Ltd. Overdrukinstallaties:

Nadere informatie

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Brandwering Brandwerend glas Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Pilkington Pyrostop en Pilkington Pyrodur Bescherming en brandveiligheid Spaart mensenlevens Beperkt brandschade aan eigendommen en waardevolle

Nadere informatie

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen:

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Gelijkwaardigheids oplossingen Parkeergarage oppervlakte groter dan 1.000 m2 Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Ventilatie: Conform praktijkrichtlijn van het LNB Conform NEN 6098 Sprinkler Compartimentering

Nadere informatie

Alara-Lukagro. Krijgt alles stil. Datacenters

Alara-Lukagro. Krijgt alles stil. Datacenters Alara-Lukagro. Krijgt alles stil. Datacenters Alara-Lukagro Dé specialist in lawaaibeheersing voor datacenters Geluid maken is eenvoudig. Maar krijg het maar eens stil. Beheersing van de elementen. Tot

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten Aangenaam comfort Alles-in-één klimaatsysteem In een tijd waarin kritisch gekeken wordt naar bouw- en exploitatiekosten

Nadere informatie

Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie. Vent-O-System CO2. Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken

Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie. Vent-O-System CO2. Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie Vent-O-System CO2 Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken Vent-O-System CO 2 -gestuurd Ventileren zonder onnodig energieverlies maar ook met een permanent optimale

Nadere informatie

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid Rudolf van Mierlo www.efectis.nl 1 Inhoud o 18.30-19.00 Inloop o 19.00-19.40 Achtergrond: Bouwbesluit o 19.40-19.50 Pauze + aansturing van NEN 6075 o 19.50-20.30 Bepaling

Nadere informatie

BTS 80 BTS 75 V. Vloerveren

BTS 80 BTS 75 V. Vloerveren Vloerveren / UNIVERSELE TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN, INDIVIDUELE FUNCTIES, GEGARANDEERDE KWALITEIT Standaard deuren, smalle of brede deuren, DIN-links/DINrechts of dubbelwerkend, de universele vloerveren

Nadere informatie

Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies.

Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies. Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies. Voor gevels en wanden van kantoorgebouwen kunnen brandwerendheidseisen gelden om branddoorslag en/of brandoverslag te voorkomen. De weerstand

Nadere informatie

Tabel 2 uit rapport 20093118

Tabel 2 uit rapport 20093118 Bureau Geluid Support Bureau Geluid nl Parallelweg 30 6231 CJ Meerssen tel. 043 458 41 65 fax 043 458 41 66 website meetapparatuur: www.bureaugeluidsupport.nl CSO Adviesbureau voor Milieuonderzoek B.V.

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID. Bouwfysica In zowel de Europese richtlijn als de Nederlandse richtlijnen worden handvatten gegeven om dit te bepalen.

BRANDVEILIGHEID. Bouwfysica In zowel de Europese richtlijn als de Nederlandse richtlijnen worden handvatten gegeven om dit te bepalen. 17 Vergelijking tussen Europese en Nederlandse methoden voor rookbeheersing in atria Met de ingang van Bouwbesluit 2012 zijn een groot aantal Nederlandse normen vervangen door Europese normen. Ook worden

Nadere informatie

HVAC-Infobrief Toepassing van brandroosters in Nederland

HVAC-Infobrief Toepassing van brandroosters in Nederland HVAC-Infobrief: Toepassing van brandroosters in Nederland Het gebruik van brandroosters is in Nederland volledig ingeburgerd. Toch bestaan er heel wat misverstanden over de juiste toepassingen en mogelijkheden.

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : 1. Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : 1. Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst Infobrief 1: Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : De Nederlandse regelgeving op het gebied van brandveiligheid zit ingewikkeld

Nadere informatie

Besam IFD type EN, TF en TM

Besam IFD type EN, TF en TM Besam IFD type EN, TF en TM Industriële snelvouwdeuren Ideaal voor een snelle doorgang bij middelgrote tot grote entrees ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Verkrijgbaar in vele aantrekkelijke

Nadere informatie

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL Om snel een inschatting te maken van het risico op brandoverslag bij industriële hallen kunt u de ROCKWOOL brandoverslag Rekentool gebruiken. Hiermee kan de benodigde brandwerendheid

Nadere informatie

In 10 stappen een Active House

In 10 stappen een Active House In 10 stappen een Active House Wat is een Active House? Een Active House is een woning waar de mens centraal staat en elementen als energie, milieu en comfort in balans zijn. Dit resulteert in een gezonde,

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES ADVIES Registratienummer: Betreft: Toevoeging losse kantoorunits in groot brandcompartiment Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, industriefunctie, BvB 2007, gelijkwaardigheid, compartimentering : Status: Definitief

Nadere informatie

FSE-case groot brandcompartiment met RWA-voorziening

FSE-case groot brandcompartiment met RWA-voorziening 1. Randvoorwaarden en gebruik De case betreft een fictieve industriehal waarin kartonnen verpakkingsmaterialen gefabriceerd worden. De hal wordt aangemerkt als industriefunctie met bezettingsgraadklasse

Nadere informatie

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan:

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Het bouwbesluit NEN 2535 / NEN 2575 Dacht ik altijd Jurgen Lankamp, adviseur brandveiligheid. 6 oktober 2016 DGMR Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer,

Nadere informatie

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Veel zorginstellingen hebben te maken met personele onderbezetting. Lastig in de dagelijkse praktijk,

Nadere informatie

Natuurlijk ventileren DUCO AT WORK. werkt beter! We inspire at

Natuurlijk ventileren DUCO AT WORK. werkt beter! We inspire at Natuurlijk ventileren werkt beter! WORK EÉN OPLOSSING, DRIE PIJLERS > Basisventilatie > Doorvoerventilatie > Luchtafvoer > Ventilatieve koeling > Buitenzonwering 1 Basisventilatie Natuurlijke luchttoevoer

Nadere informatie

MultiVent ventilatieprogramma. Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort

MultiVent ventilatieprogramma. Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort MultiVent ventilatieprogramma Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort OPTIMALE VENTILATIE VOOR EEN GEZOND BINNENKLIMAAT Voor een gezond binnenklimaat is optimale ventilatie onmisbaar. Het

Nadere informatie

Beheersbaarheid van Brand Project:

Beheersbaarheid van Brand Project: Beheersbaarheid van Brand Project: Uitbreiding Lidl Bleiswijk Vlampunt Plataanlaan 14 3741 WE Baarn t 035 541 62 23 www.vlampunt.nl e info@vlampunt.nl IBAN NL62ABNA 0460016997 BIC. ABNANL2A KvK nr. 32126074

Nadere informatie

Datum : 16 april 2015 : Externe veiligheid aanzet verantwoording groepsrisico

Datum : 16 april 2015 : Externe veiligheid aanzet verantwoording groepsrisico Notitie Project Projectnummer : 15-056 EV Betreft : Externe veiligheid aanzet verantwoording groepsrisico Behandeld door : Linda Gelissen 1 Inleiding Aan de Beatrixlaan te Weert wordt een Kennis en Expertise

Nadere informatie

Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo. Ventilatie

Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo. Ventilatie Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo Verwarming Koeling Ventilatie Luchtzuivering Als u op zoek bent naar een universele verwarmingsoplossing. Elk bouwproject is uniek. Daarom waardeert

Nadere informatie

MultiVent ventilatieprogramma. Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort

MultiVent ventilatieprogramma. Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort MultiVent ventilatieprogramma Voor een gezond binnenklimaat en verhoogd wooncomfort OPTIMALE VENTILATIE VOOR EEN GEZOND BINNENKLIMAAT Voor een gezond binnenklimaat is optimale ventilatie onmisbaar. Het

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluiteisen

Rapport Bouwbesluiteisen BOUWADVIESBUREAU RAATJES HEIN LEEMHUISSTRAAT 5 9744 DR GRONINGEN TELEFOON: 050-5 25 37 51 E-MAIL: INFO@RAATJES.NL INTERNET : WWW.RAATJES.NL BANKNR : NL84INGB0009395868 KVK GRONINGEN : 02078129 Rapport

Nadere informatie

Zehnder WHR 918 De compacte ventilatie unit. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Zehnder WHR 918 De compacte ventilatie unit. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder WHR 918 De compacte ventilatie unit Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Minimale inbouwruimte garandeert maximaal frisse lucht Iedereen stelt prijs op een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Nadere informatie

Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden.

Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden. Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden. 1 BEPERKING VAN UITBREIDING VAN BRAND Brandcompartiment Het gedeelte van het gebouw dat bestemd is als

Nadere informatie

Popcentrum MIO te Maastricht Brandveiligheid

Popcentrum MIO te Maastricht Brandveiligheid T.P.M. van Dartel Stu. nr.: 0720444 5658 EB Eindhoven Tel. 06 523 23 543 E t.p.m.v.dartel@student.tue.nl 07-03-2014 Popcentrum MIO te Maastricht Brandveiligheid Popcentrum MIO betreft een popcentrum op

Nadere informatie

Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige I

Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige I Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige I CertoPlan B.V. Postbus 85200 3508 AE UTRECHT Ptolemaeuslaan 900 3528 BV UTRECHT Telefoon (0)30 23 45 671 Website www.certoplan.nl Mail examens@certoplan.nl

Nadere informatie

V1702 SYSTEEMBESCHRIJVING JB FIREGLASS (DON T) PLAY WITH FIRE

V1702 SYSTEEMBESCHRIJVING JB FIREGLASS (DON T) PLAY WITH FIRE V1702 SYSTEEMBESCHRIJVING JB FIREGLASS (DON T) PLAY WITH FIRE UW WANDEN PLAFONDS DEUREN MEUBILAIR AFBOUW WANDEN PLAFONDS DEUREN MEUBILAIR JB FIREGLASS JB FIREGLASS, uw partner bij brand. Kies voor veiligheid

Nadere informatie

Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige II

Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige II Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige II E x a m e n b u r e a u B r a n d v e i l i g h e i d 0 8 5 8 7 7 1 1 9 8 W w w w. e x a m e n b u r e a u - b r a n d v e i l i g h e i d. n l E i n f

Nadere informatie

Druk is de stuwende kracht per oppervlakte eenheid die de lucht nodig heeft om te circuleren. Er zijn 3 soorten druk

Druk is de stuwende kracht per oppervlakte eenheid die de lucht nodig heeft om te circuleren. Er zijn 3 soorten druk Wat is lucht? Lucht is een gas wat hier op aarde essentieel is voor alle leven. Het is een mix van verschillende gassen, meestal in dezelfde samenstelling en verhouding, en waarin N stikstof en O2 zuurstof

Nadere informatie

lezing Introductie RWA Normering en fysische achtergrond

lezing Introductie RWA Normering en fysische achtergrond lezing 25-1-2018 Introductie RWA Norering en fysische achtergrond Inhoud TUE techn. Natuurkunde 1992 TNO CvB (later: Efectis) Ontstaansgeschiedenis 2000 LBP Sight RWA 2008 BVEJ Rookplui Voorbeeld NEN 6093

Nadere informatie

Inhoudsopgave. werknr : H59 Opgesteld door : mst Datum: Versie : 1.0 Blz. 2/10

Inhoudsopgave. werknr : H59 Opgesteld door : mst Datum: Versie : 1.0 Blz. 2/10 GEMEENTE TEYLI Behoort bij besluit v en wethouders van Tey d.d. 29-05-2017 20161584 No. Inhoudsopgave Algemeen... 4 art. 1.2. Aantal personen... 4 art. 1.3. Gelijkwaardigheidsbepaling... 4 Veiligheid...

Nadere informatie

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Wat wordt in het kader van de energieprestatieregelgeving verstaan onder een verbouwing? In het kader van de energieprestatieregelgeving is een

Nadere informatie

ADVIES. Registratienummer: 1308 Brandwerend rolscherm OV-busterminal Trefwoorden: Brandwerendheid, beoordelingscriteria, EI, EW Datum: 3 oktober 2013

ADVIES. Registratienummer: 1308 Brandwerend rolscherm OV-busterminal Trefwoorden: Brandwerendheid, beoordelingscriteria, EI, EW Datum: 3 oktober 2013 ADVIES Registratienummer: Betreft: Brandwerend rolscherm OV-busterminal Trefwoorden: Brandwerendheid, beoordelingscriteria, EI, EW : Status: Definitief Postbus 1819 3000 BV Rotterdam www.adviescommissiebrandveiligheid.nl

Nadere informatie

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, brandmeldinstallatie (BMI), parkeren Datum: 26 maart 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld

Nadere informatie

Rapportage. Verdunning. Post Rotterdam. Rotterdam

Rapportage. Verdunning. Post Rotterdam. Rotterdam Rapportage inzake Verdunning voor het project Post Rotterdam te Rotterdam Projectnummer : 160.219 Versie : 3.0 Status : Definitief Datum : 20-07-2018 Colofon Project: Hoogbouw Post Rotterdam Onderdeel

Nadere informatie