Glasconstructies voor daken en gevels. Glasconstructies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Glasconstructies voor daken en gevels. Glasconstructies"

Transcriptie

1 Glasconstructies voor daken en gevels Glasconstructies

2 Colt & Glasconstructies: het programma en de organisatie Het Colt programma glasconstructies voorziet in totaalconcepten voor lichttoetreding, al dan niet met geïntegreerde ventilatie en Rook- en Warmte-Afvoer. Voor iedere toepassing kan Colt putten uit een scala aan profielen en glassoorten. Door een projectgeoriënteerde aanpak is Colt in staat om glasconstructies díe vorm en afwerking te geven die de architect wenst voor een ontwerp.

3 Van ontwerp tot en met installatie Alle disciplines die nodig zijn om glasconstructies te realiseren, worden door eigen specialisten uitgevoerd. Zo beschikt Colt over eigen: ontwerpafdelingen engineering en tekenkamers productie installatiegroep De samenwerking tussen deze specialisten stelt Colt in staat ook zeer complexe werken in uitvoering te nemen. Glasconstructies van Colt worden breed toegepast in zowel de utiliteitsbouw, infrastructurele werken en woningbouw. In nauwe samenwerking met de architect worden nieuwe toepassingsgebieden ontwikkeld. Meestal gaat het om nieuwbouw, maar de systemen zijn ook geschikt in renovatie- of onderhoudsprojecten. Colt levert zowel de constructie als het glas met 10 jaar garantie. Lichttechnisch onderzoek Colt heeft de mogelijkheid in huis om de invloed van daglicht vooraf te berekenen door middel van CFD-simulaties. Dit is een specialiteit van Colt Technology, het ingenieursbureau van de Colt groep. De organisatie Colt International is de zelfstandige Nederlandse werkmaatschappij van de Colt Group of Companies. Deze werd in 1931 opgericht en is wereldwijd met 48 vestigingen in 23 landen vertegenwoordigd. Colt is een multidisciplinaire organisatie die zowel in de nieuwbouw als in reeds bestaande gebouwen actief is op het gebied van: industriële klimaattechniek onderhoud en renovatie luchtreiniging klimaattechniek natuurlijke ventilatie rookbeheersing en RWA glasconstructies voor daken en gevels buitenzonwering lamellenroosters advies en kennisoverdracht Continue investeringen in innovaties, producten, diensten en mensen hebben ertoe geleid dat Colt Internationaal toonaangevend is voor de industrie, de utiliteitsbouw en als adviescentrum.

4 Daglicht Het meest functionele argument om te kiezen voor daglicht is energiebesparing. Door daglicht goed te benutten kan de gebruiker de helft van zijn energiekosten voor kunstverlichting besparen. Andere functionele argumenten liggen op het terrein van gezondheid en sociale veiligheid. Daglicht levert een bijdrage aan de preventie van het zogeheten sick building syndrome. Bovendien verbetert het vaak de gezondheid, de concentratie en daardoor ook de productiviteit. Daarnaast spelen esthetische argumenten een rol: daglicht is natuurlijk en wisselt voortdurend van kleur en intensiteit. Zowel ontwerpers als gebruikers erkennen deze esthetische betekenis van daglicht voor de architectuur en de beleving van de ruimte.

5 Daglicht en gezondheid Veel nieuwe onderzoeken tonen aan dat daglicht op velerlei manieren de gezondheid van mensen positief beïnvloed. Voornamelijk door de hoge belichtingsgraad (lichtsterkte) die met kunstlicht op basis met de daarbij behorende kosten niet gehaald kan worden. Voldoende verlichting in een ruimte, zo mogelijk met daglicht, vermindert de kans op ongelukken. Uitgebreide onderzoeken in scholen hebben aangetoond dat de aanwezigheid van daklichten in een schoolgebouw zorgen voor betere concentratie van de leerlingen, betere leerresultaten en de algemene gezondheid van de leerlingen positief beïnvloeden. Ook ziekenhuis-patiënten worden sneller en zonder complicaties beter in ruimten voorzien van natuurlijk daglicht. Op basis hiervan moeten we streven naar het maximaal toepassen van natuurlijk daglicht in gebouwen, zeker waar het gaat om verlichting van werkplekken.

6 Daklichten - daglicht een geschenk uit de hemel - Waaraan denken we, als we het woord DAKLICHT horen? Aan een acrylaat lichtkoepel op een plat dak van een woning, aan de rijen langwerpige daklichten op het dak van een fabriekshal of station, of aan een reus-achtige transparante koepel als overkapping van een subtropisch zwembad of winkelcentrum. Er zijn vele toepassingsmogelijkheden voor daklichten, zo ook de verscheidenheid van uw ontwerpen. Ruimten in rechte slanke gebouwen worden in het algemeen voldoende van daglicht voorzien door het toepassen van vensters in de gevel, maar zodra deze ruimten dieper worden, moeten deze bovendien van daglicht worden voorzien met behulp van daklichten. Daglicht, dat van boven in een ruimte valt, is intensiever dan het licht dat door een venster in de gevel valt. Dit komt doordat bij de toepassing van een daklicht het licht van de zon als lichtbron het meest efficiënt wordt benut. Hier komt nog bij dat het daglicht dat op de grond valt reflecteert, en zodoende het plafond aanlicht. Door een daklicht kan men het blauw van de hemel, de wolken, boomtoppen, of ook andere delen van het gebouw zien. Het opent de ruimte naar de hemel. Met deze uitspraak wordt over de functie van daglicht als verlichting, zowel de mate van het verband tussen alle afzonderlijk functies alsmede de rangorde en samenhang herkenbaar. Door de ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige techniek en materialen, worden door Colt daglichtconstructies gerealiseerd, waarbij binnen en buiten gelijke lichtverhoudingen en stemmingen heersen. Men voelt zich onder zo n daklicht hetzelfde als in de vrije natuur, echter beschermt tegen de invloeden van ons klimaat.

7

8 Daklichten

9 Toepassingen Het toepassingsgebied is breed, zowel in de utiliteitsbouw als in de woningbouw. Op iedere locatie waar transparantie, licht en bescherming tegen weersinvloeden belangrijk zijn, treft men Colt glasconstructies in daken aan. Zoals in: kantoren woon(zorg)centra ziekenhuizen overheidsgebouwen winkelcentra scholen stations recreatiecentra tunnels

10 Gevels Een gevel heeft primair tot doel 'binnen' en 'buiten' te scheiden. Veelal gebeurt dit door een traditionele, passieve gevel. Wanneer in een gevel tevens een deel van de klimaatinstallatie van een gebouw is opgenomen, is er sprake van een actieve gevel. Bij de materiaalkeuze van gevels speelt de functie van de gevel een hoofdrol. Passieve gevel Een traditionele, passieve gevel heeft tot doel wind, water, vocht, kou, warmte, geluid, ongedierte en ongewenste bezoekers buiten te houden. Daarnaast kan de gevel een visitekaartje zijn voor de gebruiker (of architect). De uitstraling van een gebouw wordt in belangrijke mate bepaald door de gevelindeling en de gekozen materialen. Vaak worden bij kantoren en bedrijfsgebouwen andere materialen gebruikt dan bij woningen.

11 Actieve gevel Bij actieve gevels wordt vóór de traditionele gevel een (meestal glazen) buitenschil geplaatst. De spouw tussen gevel en scherm staat in directe verbinding met de buitenlucht. Bij een brede spouw is sprake van een tweede-huidgevel of tweede-huidfacade. Een atrium is te beschouwen als een tweede-huidgevel met een extreem brede spouw. Bij een meerlaagse glasconstructie met een smalle spouw, niet in directe verbinding met de buitenlucht, spreekt men over een klimaatgevel. Bij klimaatgevels is het ook mogelijk alleen voor de ramen een tweede laag aan te brengen (klimaatramen). Een tweede-huid- of klimaatgevel kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie worden toegepast.

12 Gevels

13 Een tweede-huidgevel wordt in ons land steeds meer toegepast. Bij woningen is de toepassing al langer bekend in de vorm van een serre of verglaasd balkon. Bij utiliteitsbouw wordt deze gevel, ondanks de hoge kosten en het ruimtebeslag, steeds populairder. Een tweede-huidgevel heeft een groot aantal voordelen. In de eerste plaats verhoogt hij het comfort en beperkt hij de koellast in de zomer en warmtevraag in de winter. Ook beperkt de tweede huid de windbelasting op de gevel. Daardoor is het mogelijk om op grote hoogte buitenzonwering toe te passen en natuurlijk te ventileren (met te openen ramen). De tweede huid kan een geluidswerende functie hebben en beschermt de gevel, waardoor minder onderhoud nodig is. Bovendien is het mogelijk de gebruiksruimte te vergroten; denk aan de serres bij woningen en de atria bij grote kantoorgebouwen. Bij een klimaatgevel zit het isolatieglas aan de buitenzijde. Uit de luchtwarmte van spouwventilatie wordt met behulp van continue mechanische ventilatie warmte terug gewonnen. Een tweedehuidgevel heeft enkel glas. In de gevel achter de tweede huid kan neutraal gekleurd isolatieglas worden toegepast. Het hangt van de functie van de tweede huid af of daarvoor glas met of zonder coating wordt toegepast. Moet zonnewarmte worden benut, zoals bij woningbouw veel gebeurt, dan kan HR++glas (Hoog Rendementsglas; Uglas = 1.2 W/m 2 K) worden toegepast met een zontoetredingsfactor (ZTA) van 60%. Wanneer juist warmte geweerd moet worden, bijvoorbeeld bij kantoren met en hoge interne warmtelast, dan kan bij de zonbelaste gevels beter een glassoort met een lagere ZTA-waarde worden toegepast. (ZTA 30%; Uglas = 1.2 W/m 2 K)

14 Gevels Uitvoeringsaspecten tweede-huidgevel ontwerp een tweede-huidgevel in samenhang met de installaties. Optimaliseer de werking met behulp van een gebouwbeheerssysteem, waarin naast de bediening van de installaties (verwarming, koeling, ventilatie) ook die van de zonwering, te openen ramen e.d. centraal worden gestuurd; zorg dat de spouw van de tweede huid goed gereinigd kan worden, bijvoorbeeld door beloopbare roosters in de spouw aan te brengen. Bij een smalle spouw moet de gevel vanuit te openen geveldelen in de scheidingsconstructie bereikbaar zijn; beperk bij hoogbouw de luchtstroom in de spouw door horizontale compartimentering toe te passen. Compartimentering kan ook nodig zijn bij geluidsoverlast tussen vertrekken en een te grote opwarming van de spouw; besteed aandacht aan de brandveiligheidsaspecten van een tweede-huidgevel (luchttoevoer, rookgasafvoer, moge-lijkheden om te blussen en mensen te redden). Op dit gebied is nog geen eenduidige regelgeving voorhanden; kies bij (buiten)zonwering een type met horizontale lamellen; zo blijft het zicht naar buiten gehandhaafd. Om de werking van zonwering te optimaliseren, is het bij kantorengebouwen gebruikelijk om een centrale besturing in combinatie met buitenklimaatsensoren toe te passen. Wanneer tevens een handmatige bediening mogelijk is, zorg dan voor een veegregeling, waarbij de bediening een paar keer per dag weer teruggeschakeld wordt naar een centrale besturing; neem een TOTAL CONCEPT leverancier in de arm. Toepassing van een tweede huid moet goed worden afgewogen.

15 Verkrijgbaarheid en kosten De prijs van een gevel hangt van zoveel factoren af (materialen, vorm, indeling, functie, wel/niet op zon/wind gericht, wel/geen dragende functie, etc.), dat geen eenheidsprijs gegeven kan worden. Een klimaatgevel of tweede-huidgevel maakt het totale gevelpakket ongeveer 50 tot 100% duurder. Een deel van deze meerkosten wordt terugverdiend door lagere energie- en onderhoudskosten. Indirect -en dat geldt met name bij kantoren- wordt winst behaald door de comfortverhoging, waardoor gebruikers tevredener zijn en de productiviteit verbetert.

16 Buitenzonwering Buitenzonwering met lamellen Buitenzonwering is een van de meest effectieve manieren om zonne-instraling en daarmee opwarming van een gebouw te voorkomen. Bovendien draagt het bij aan de steeds scherper wordende energie-prestatie-normering. Colt beschikt over de mogelijkheid de ontwerper een uitgebreid programma op het gebied van buitenzonwering met lamellensystemen te bieden. Dit programma bestaat uit: Solar C Solar C is een uitkragende of verticale buitenzonwering, waarvan de aluminium lamellen in een vaste positie horizontaal, verticaal of onder een hoek op een onderconstructie zijn aangebracht. Hiermee is Solar C bij uitstek geschikt voor gevels met een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest. Solarfin Solarfin is een buitenzonwering met aluminium lensvormige lamellen, die zowel in een vaste opstelling, als in een kantelbare uitvoering horizontaal, verticaal en onder een hoek kunnen worden toegepast. Het systeem is bedoeld voor toepassing voor gevels en op glaskapconstructies met een ligging van oost tot en met west. De lamellen kunnen in iedere gewenste positie gestuurd worden. De automatische besturing volgt zelfstandig de stand van de zon. Shadometal Shadometal is een multifunctioneel zonweringssysteem met gebogen of rechte metalen lamellen. Het perforatiepatroon op deze lamellen stemt lichttransmissie en energiedoorlaat nauwkeurig af op een object. Shadometal is verkrijgbaar in een vaste of kantelbare uitvoering. De kantelbare uitvoering kan voorzien worden van volledig automatische besturing.

17 Shadoglass Colt Shadoglass combineert een hoge dag- lichtkwaliteit met functionele zonwering. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de glazen lamellen van dit systeem geprojecteerd worden, waardoor deze in de zomermaanden een maximaal effect hebben bij het absorberen en reflecteren van de stralingsenergie van de zon. Bij lagere buitentemperaturen worden de lamellen zo gestuurd dat de zonnewarmte (= passieve zonne-energie) optimaal benut wordt, zonder last te hebben van verblinding en reflectie. Afhankelijk van de gekozen glassoort, bedrukking, folie etc. kan voor iedere specifieke toepassing nauwkeurig de lichten stralingstransmissie bepaald worden. Door de glazen lamellen blijft het zicht naar buiten ook in volledig ge-sloten stand onbelemmerd gehandhaafd.

18 Buitenzonwering: speciale uitvoeringen 1. Shadovoltaic Wanneer de lamellen van het systeem worden voorzien van photovoltaische cellen, dan worden de mogelijkheden om de zon te gebruiken in de techniek volledig benut. De zon wekt hiermee direct electrische energie op. De besturing die voor de zonwering de lamellen automatisch in de optimale positie ten opzichte van de zon zet, zorgt tevens voor een nog hogere op-brengst van de zonneenergie. 2. De tweedehuid-façade Colt Shadoglass buitenzonwering wordt ook succesvol toegepast als tweedehuidfaçade. Daarvoor worden lamellen in een heldere uitvoering toegepast, die elkaar in gesloten stand overlappen. 3. Shadotex Shadotex is een innovatief zonweringsysteem met grootlamellen van teflonbeklede glasfibertextiel met grote zonwerende en lichtdoorlatende eigenschappen.

19 Ventilatie- en RWA-systemen Colt International is al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in klimaattechniek en brandbeveiling. Dit betekent dat naast de glasconstructies en ander architectonische producten, ook de expertise op het gebied van ventilatiesystemen en Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) systemen onder één dak te vinden zijn. De mogelijkheden die Colt u daarmee kan bieden, betekenen een vrijwel onbeperkte ontwerpvrijheid. De meeste glasconstructies van Colt zijn geschikt voor integratie van ventilatieen RWA-systemen. Bovendien zijn in het programma een aantal speciale, zeer verfijnde technische installaties voor ventilatie en RWA opgenomen. Systemen die volledig geïntegreerd kunnen worden in een modern bouwconcept. Twee voorbeelden hiervan zijn: 1. De Coltlite: een natuurlijk RWA- en ventilatiesysteem met speciaal ontworpen glazen louvres, die voor een sterk verbeterde luchtstroom zorgen. 2. De Firelight: een natuurlijk RWA- en ventilatiesysteem dat speciaal is ontwikkeld voor de inbouw in glazen gevels, daglichtsystemen en overige glazen oppervlakken. Het systeem past zich aan de transparante oppervlakken aan. Alle RWA-systemen zijn, met een kleine standaard aanpassing in het besturingssysteem, te gebruiken voor dagelijkse of zomerventilatie.

20 Bijzondere projecten Colt biedt de architect een scala aan creatieve elementen met systemen die naadloos aansluiten op een ontwerp. Systemen, die niet meer uniform zijn, maar de uitdagingen combineren met de mogelijkheden en volledig afgestemd worden op de specifieke eisen van opdrachtgever en bouwadviseur. Haagsche Hogeschool Den Haag

21 De 2 e Kamer der staten generaal Den Haag kantoorgebouw Schonevaert: glasconstructie met geïntegreerde zonwering en PV-installatie, Haarlem

22 Bijzondere projecten Stations calandlijn Schiedam / Pernis

23 Van Gogh museum Amsterdam

24 Industrie Utiliteit Advies Klimaattechniek Luchtreiniging Natuurlijke ventilatie Rookbeheersing en RWA Glasconstructies voor daken en gevels Buitenzonwering Lamellenroosters Onderhoud en Renovatie Onderzoek en Kenniscentrum Colt International Postbus 29 NL-5430 AA Cuijk Tel. (0485) Fax (0485) Postbus 97 NL-8430 AB Oosterwolde (Fr) Tel. (0516) Fax (0516) Postbus 6 NL-2600 AA Delft Tel. (015) Fax (015) Wijzigingen voorbehouden Colt International Licensing Limited PDF /

Glasconstructies voor daken en gevels

Glasconstructies voor daken en gevels Glasconstructies voor daken en gevels Braat glasconstructies: het programma en de organisatie HET BRAAT PROGRAMMA GLASCONSTRUCTIES VOORZIET IN TOTAALCONCEPTEN VOOR LICHTTOE-TREDING, AL DAN NIET MET GEÏNTEGREERDE

Nadere informatie

Buitenzonwering. Buitenzonwering

Buitenzonwering. Buitenzonwering Buitenzonwering Buitenzonwering De werking van zonwering De werking van zonwering Door innovatieve ontwikkelingen in bouwmaterialen, klimaat- en zonweringtechniek, heeft de architectuur de laatste decennia

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Verantwoord ondernemen, zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen en gebruik maken Energie besparen: een visie Energie

Nadere informatie

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum Colt Technology Colt Technology: een totale service Colt Technology BV is het onafhankelijke onderzoek-, advies- en kenniscentrum van de Colt groep. Dit

Nadere informatie

Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen. Colt Ellisse

Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen. Colt Ellisse Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen Colt Ellisse BUITENZONWERING Zonwering, geplaatst aan de buitenkant van het gebouw is één van de meest effectieve manieren om zonne-instraling in een

Nadere informatie

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe Klimaattechniek B B Natuurlijke ventilatie: een specialisme van Colt Warmtebelasting en ventilatie In ieder gebouw -of dit nu gebruikt wordt voor

Nadere informatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Colt: een servicegerichte organisatie Kwaliteit en service zijn de factoren waarmee Colt zich onderscheidt op de markt. In haar benadering staat de klant centraal.

Nadere informatie

Colt Coltlite. Coltlite Natuurlijke ventilatie

Colt Coltlite. Coltlite Natuurlijke ventilatie Coltlite Natuurlijke ventilatie Colt Coltlite De Coltlite is een natuurlijk ventilatiesysteem met glazen louvres. Het frame en de draaipunten zijn vervaardigd van aluminium. De glazen louvres worden standaard

Nadere informatie

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding Lamellenroosters Colt Lamellenroosters Colt Universal Louvre Ieder gebouw heeft voorzieningen nodig voor technische installaties, zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Uw zonwering en raamdecoratie beschermd door glas

Uw zonwering en raamdecoratie beschermd door glas Zonwerend Uw zonwering en raamdecoratie beschermd door glas Zonwerend Pilkington Insulight TM ScreenLine Optimaal woon- en werkcomfort Het reguleren van zon en licht in een werk- of woonruimte is voor

Nadere informatie

Met één product: Warmtewering Lichtwering Onderhoudsvrij Goed doorzicht Energiebesparing

Met één product: Warmtewering Lichtwering Onderhoudsvrij Goed doorzicht Energiebesparing Multifunctionele zonwering. Met één product: Warmtewering Lichtwering Onderhoudsvrij Goed doorzicht Energiebesparing MULTIFILM BIEDT OPTIMALE ERGONOMIE MULTIFILM MULTIFUNCTIONELE ZONWERING Ruim 25 jaar

Nadere informatie

METHERMO CLASSIC RENOVATIEPROFIEL

METHERMO CLASSIC RENOVATIEPROFIEL METHERMO CLASSIC RENOVATIEPROFIEL 1 2 Methermo classic is dé oplossing voor renovatieprojecten waar de stalen ramen moeten worden vervangen door isolatieglas, maar waarbij het oorspronkelijke gevelbeeld

Nadere informatie

Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria

Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria Brandveiligheid in atria Brandveiligheid in atria Brandveiligheid Een Rook- en Warmte-Afvoersysteem kan gebruikt worden voor het voorkomen van het onbeheerst uitbreiden van een brand, om veilige vluchtwegen

Nadere informatie

METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN

METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN 1 2 Methermo XL biedt u het ultieme contact tussen binnen en buiten en brengt maximaal daglicht in ieder project. www.metaglas.nl METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN

Nadere informatie

RAFFINESSE TECHNOLOGIE ONTMOET KWALITEIT. De ideale glasgevel

RAFFINESSE TECHNOLOGIE ONTMOET KWALITEIT. De ideale glasgevel Het isolatieglas met jaloezieën TECHNOLOGIE ONTMOET KWALITEIT sunblind visor privacy protection De ideale glasgevel In moderne gevels, met name bij structurele beglazing, is goed zonwerend glas een must.

Nadere informatie

1.1 METHERMO ALGEMEEN

1.1 METHERMO ALGEMEEN 1.1 METHERMO ALGEMEEN 1.1 Methermo algemeen Timorplein, Amsterdam Atelier Zeinstra van der Pol BV, Amsterdam ALGEMEEN Toepassing Methermo ramen en deuren zijn gebaseerd op de zeer slanke Methermo profielen

Nadere informatie

METAGLAS. transparante oplossingen in glas en metaal. meer informatie. bel (0344) 750 400 of kijk op www.metaglas.nl. metaglas bv Postbus 270

METAGLAS. transparante oplossingen in glas en metaal. meer informatie. bel (0344) 750 400 of kijk op www.metaglas.nl. metaglas bv Postbus 270 meer informatie bel (0344) 750 400 of kijk op www.metaglas.nl metaglas bv Postbus 270 4000 AG Tiel T (0344) 750 400 info@metaglas.nl www.metaglas.nl twitter.com/metaglas www.linkedin.com/company/metaglas-b.v.

Nadere informatie

METHERMO CLASSIC RENOVATIEPROFIEL

METHERMO CLASSIC RENOVATIEPROFIEL METHERMO CLASSIC RENOVATIEPROFIEL 1 2 De Methermo Classic serie is dé oplossing voor renovatieprojecten waar authentieke stalen ramen moeten worden vervangen door geïsoleerde raamsystemen. De classic serie

Nadere informatie

Rook- en WarmteAfvoer (RWA)

Rook- en WarmteAfvoer (RWA) Rook- en WarmteAfvoer (RWA) Brandtesten Colt Rook- en WarmteAfvoer Jaarlijks staan wij toe dat er tussen de 600 en 700 dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van brand. De slachtoffers zijn en dit wordt

Nadere informatie

People feel better in Colt conditions. Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision

People feel better in Colt conditions. Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision pagina 1 van 6 People feel better in Colt conditions COLT LOCATIES CONTACT SITEMAP ZOEK Colt Blog Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision Tweet 54 90 Like Share 3 2 Duurzame én

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Colt Concept Ecovision Natuur, klimaat en energie: bedreigingen of kansen? KlImaatvEraNdErINgEN. al sinds het ontstaan van

Nadere informatie

Inhoud van de presentatie

Inhoud van de presentatie Inhoud Inhoud van de presentatie Duurzaam bouwen met staal Concepten voor energiebesparend bouwen met lichtgewicht constructies Toepassing PCM in vloeren, wanden en plafonds Energieconcept Wilo in Zaandam

Nadere informatie

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid Rookbeheersing en RWA Colt Rook- en Warmte-Afvoer Jaarlijks vallen er tussen de 600 en 700 dodelijke slachtoffers als gevolg van brand. De slachtoffers zijn

Nadere informatie

METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN

METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN 1 2 Methermo XL biedt u het ultieme contact tussen binnen en buiten en brengt maximaal daglicht in ieder project. www.metaglas.nl METHERMO XL RAMEN EN DEUREN ALGEMEEN

Nadere informatie

van naden en kieren, omdat er anders veel warmte verloren gaat.

van naden en kieren, omdat er anders veel warmte verloren gaat. Bij het bakken van een cake in de oven komt al voldoende warmte vrij om een woning te verwarmen. Klinkt dat vreemd? Dat is het namelijk niet. Een behaaglijke temperatuur wordt bereikt door een woning extreem

Nadere informatie

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw Klimaattechniek Minder energie, meer toekomst Energiebesparing is een thema dat hoog op de prioriteitenlijst staat bij veel ondernemingen. Zuinig omgaan met

Nadere informatie

Evenwichtig. Ontwerp. 58 Inside Information. Sinds begin dit jaar houdt AkzoNobel domicilie aan de Amsterdamse Zuidas.

Evenwichtig. Ontwerp. 58 Inside Information. Sinds begin dit jaar houdt AkzoNobel domicilie aan de Amsterdamse Zuidas. Evenwichtig 58 Inside Information Sinds begin dit jaar houdt AkzoNobel domicilie aan de Amsterdamse Zuidas. II 4 2016.indb 58 21-09-16 13:41 samenspel De Amsterdamse Zuidas is zonder overdrijving dé toplocatie

Nadere informatie

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw Klimaattechniek Minder energie, meer toekomst Energiebesparing is een thema dat hoog op de prioriteitenlijst staat bij veel ondernemingen. Zuinig omgaan met

Nadere informatie

DUCO at CARE. De beste zorg voor een gezond binnenklimaat. We inspire at www.duco.eu

DUCO at CARE. De beste zorg voor een gezond binnenklimaat. We inspire at www.duco.eu DUCO at CARE De beste zorg voor een gezond binnenklimaat Het binnenklimaat in ziekenhuizen of zorginstellingen laat nog al te vaak te wensen over. Te warm of te koud, onvoldoende verse en frisse lucht

Nadere informatie

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. Samen met Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen.

Nadere informatie

METHERMO RAMEN EN DEUREN

METHERMO RAMEN EN DEUREN METHERMO RAMEN EN DEUREN 1 2 Zeer slanke profielen, bijzonder grote afmetingen, optimale isolatie en vele mogelijheden. Dat zijn de kenmerken van Methermo ramen en deuren. www.metaglas.nl METHERMO RAMEN

Nadere informatie

DUCO at WORK. Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren. We inspire at

DUCO at WORK. Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren. We inspire at DUCO at WORK Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren Een derde van de kantoorgebouwen in de Europese unie heeft een ondermaats binnenklimaat. Onvoldoende geventileerde kantoorgebouwen of kantoren

Nadere informatie

Blinds. Fysische eigenschappen. igt Blinds. UV beschermende lamellen tussen 2- of 3- voudige beglazing. Powered by Ropaco. igt Inglass Technologies BV

Blinds. Fysische eigenschappen. igt Blinds. UV beschermende lamellen tussen 2- of 3- voudige beglazing. Powered by Ropaco. igt Inglass Technologies BV Blinds Powered by Ropaco UV beschermende lamellen tussen 2- of 3- voudige beglazing Fysische eigenschappen igt Blinds igt Inglass Technologies BV Januari / 2012 Fysische eigenschappen igt Blinds 1 Inleiding

Nadere informatie

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. . Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen. Maar veel glas kan

Nadere informatie

BESCHIKBAARHEID TOEPASSINGEN. Nieuwbouw en renovatie. CE-MARKERING & GARANTIE

BESCHIKBAARHEID TOEPASSINGEN. Nieuwbouw en renovatie. CE-MARKERING & GARANTIE Thermobel Top SUPERISOLERENDE BEGLAZING Thermobel Top is een superisolerende beglazing die met minder energie verbruik toch een optimaal comfort biedt. De beglazing werd speciaal ontworpen om de koude

Nadere informatie

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe 1 Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering Wouter Beck Hunter Douglas Europe 2 Onderwerpen Zonlicht de grootste vrije energiestroom op aarde Invloed van zonlicht op comfort,

Nadere informatie

Meer comfort en minder energieverbruik?

Meer comfort en minder energieverbruik? Meer comfort en minder energieverbruik? Het kan, met intelligente sturing van zonwering, HVAC en verlichting Answers for infrastructure Geïntegreerd management van verlichting, binnenklimaat én zonwering

Nadere informatie

BEGIN ROLAND DIJKHUIZEN WORKSHOP 1: DUURZAAM BOUWEN - DAGLICHT IN SCHOLENBOUW

BEGIN ROLAND DIJKHUIZEN WORKSHOP 1: DUURZAAM BOUWEN - DAGLICHT IN SCHOLENBOUW BEGIN Roland Dijkhuizen Architectuur: 4e jaars student Hanzehogeschool, Groningen Onderzoek daglicht in scholenbouw: Daglicht als bouwmateriaal Vanuit Hanzehogeschool en Scholenbouwmeester Een vraagstuk

Nadere informatie

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. . Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen. Maar veel glas kan

Nadere informatie

Buitenzonwering. Concepten voor dynamische gevels. Buitenzonwering

Buitenzonwering. Concepten voor dynamische gevels. Buitenzonwering Buitenzonwering Concepten voor dynamische gevels Buitenzonwering Geveltechniek voor de toekomst EEN NIEUWE VISIE De technische revolutie bij de uitvoering van gebouwschillen is in volle gang. Vroeger was

Nadere informatie

Gebouwen Duurzaam Koelen

Gebouwen Duurzaam Koelen WTCB Gebouwen Duurzaam Koelen Luk Vandaele WTCB - Innovatie en Ontwikkeling Energieforum CeDuBo 6 oktober 2005 De Nayer Instituut, Jan De Nayerlaan 5, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Tel : +32 (0)15/31.69.44,

Nadere informatie

NEXT Active Façades: geeft vastgoed nieuwe energie

NEXT Active Façades: geeft vastgoed nieuwe energie NEXT Active Façades: geeft vastgoed nieuwe energie Integrale geveloplossing Fraai en flexibel De gevelelementen van NEXT Active Façades Elementen hebben weinig profilering en zijn vrij indeelbaar. Ze zijn

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

UPC duurzaam kantoor en callcenter

UPC duurzaam kantoor en callcenter UPC duurzaam kantoor en callcenter Het UPC kantoor en callcenter in Leeuwarden heeft als eerste opgeleverde gebouw het BREEAM-NL Excellent certificaat ontvangen. Met een GPR score van 8.3 gemiddeld, is

Nadere informatie

WATERINGSE VELD COLLEGE

WATERINGSE VELD COLLEGE Fotografie: Rob Hoekstra WATERINGSE VELD COLLEGE Het Wateringse Veld College is een school voor voortgezet onderwijs voor 1200 leerlingen en heeft tevens buurtfuncties. Het onderwijs wordt gegeven in de

Nadere informatie

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen"

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: Zonwering al in bouwontwerp meenemen ~omazo..... j\ Hoofdbedrijfs(hap l'v Ambachte'ß -c TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen" AUTOMATISCHE ZONWERING BESPAART ENERGIE EN VERBETERT BINNENKLIMAAT Automatische zonwering kan op kantoor en

Nadere informatie

VELUX koepel gebogen glas Een nieuwe revolutie in lichtkoepels

VELUX koepel gebogen glas Een nieuwe revolutie in lichtkoepels Een nieuwe revolutie in lichtkoepels Download de ENTiTi AR-app, log in met VELUX en scan deze foto. 2 VELUX koepel : een revolutie! De nieuwe VELUX koepel is een revolutie in de wereld van lichtkoepels.

Nadere informatie

Plafondkoelpaneel INDUCOOL-Compact

Plafondkoelpaneel INDUCOOL-Compact Plafondkoelpaneel INDUCOOL-Compact Koelen met lucht en water Foto Marcus Ebener Ministerie Stuttgart Technische en economische systeemvoordelen Fotos Marcus Ebener Ministerie Stuttgart Minder energiegebruik

Nadere informatie

Het hele jaar een feelgoodklimaat in de serre. Met zonwering van WAREMA

Het hele jaar een feelgoodklimaat in de serre. Met zonwering van WAREMA Het hele jaar een feelgoodklimaat in de serre. Met zonwering van WAREMA Creëer uw persoonlijke feelgoodwoonkamer! U wilt het hele jaar ongecompliceerd kunnen ontspannen in uw serre en daar genieten van

Nadere informatie

25 jaar NVBV gefeliciteerd! THERMISCH COMFORT TOEN EN NU STRENGERE EISEN, BETERE GEBOUWEN? Peter Wapenaar

25 jaar NVBV gefeliciteerd! THERMISCH COMFORT TOEN EN NU STRENGERE EISEN, BETERE GEBOUWEN? Peter Wapenaar 21 mei 2015 25 jaar NVBV gefeliciteerd! THERMISCH COMFORT TOEN EN NU STRENGERE EISEN, BETERE GEBOUWEN? Peter Wapenaar Hoe was het voordien? Bouwkundig: -Isolatie na oliecrisis -Dubbel glas / Thermopane

Nadere informatie

Wateringse Veld College Den Haag

Wateringse Veld College Den Haag Wateringse Veld College Den Haag Project Adres: Plaats: Telefoon: URL: Referentiebeeld: Missouri 1, 2548 HT Den Haag 070 3082500 http://www.sgzuidwest.org/ Bottom Line Verkeersruimten uitgevoerd met standaardelementen

Nadere informatie

Aluminium DUURZAAM BOUWEN

Aluminium DUURZAAM BOUWEN Aluminium Aluminium Aluminium is de nieuwe norm Duurzaamheidsgedachte Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de bouw. Er worden hogere eisen gesteld aan ontwerp, constructie en materiaalkeuze voor een

Nadere informatie

De firma EUROTHERM te Beveren (België) levert Heat Mirror en Superglass beglazingssystemen in verschillende combinaties.

De firma EUROTHERM te Beveren (België) levert Heat Mirror en Superglass beglazingssystemen in verschillende combinaties. GEVEL 1 De Heat Mirror beglazing: Grote vensters en puien doorbreken de gevelbegroeiing. Hoogwaardige beglazing en zorgvuldige detaillering van de gevelopening is dan ook van groot belang. De firma EUROTHERM

Nadere informatie

Passief Bouwen: waarom en hoe?

Passief Bouwen: waarom en hoe? Passief Bouwen: waarom en hoe? Ontwerpen en bouwen vanuit een visie ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Passief Bouwen Kenmerken o hoogwaardige thermische schil o goed comfort

Nadere informatie

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda Sirius Solar brengt twee werelden samen: genieten van comfort, duurzaamheid en rendement. Word ook thuis bewust van duurzaam en kies voor een overkapping met zonnepanelen! Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Nadere informatie

Natuurlijk ventileren DUCO AT SCHOOL. beter studeren! We inspire at

Natuurlijk ventileren DUCO AT SCHOOL. beter studeren! We inspire at Natuurlijk ventileren beter studeren! SCHOOL EÉN OPLOSSING, DRIE PIJLERS > Basisventilatie > Doorvoerventilatie > Luchtafvoer > Ventilatieve koeling > Buitenzonwering 1 Basisventilatie Natuurlijke luchttoevoer

Nadere informatie

Thermobel Stopray ISOLERENDE BEGLAZINGEN MET ZONREGULERENDE EIGENSCHAPPEN

Thermobel Stopray ISOLERENDE BEGLAZINGEN MET ZONREGULERENDE EIGENSCHAPPEN Thermobel Stopray ISOLERENDE BEGLAZINGEN MET ZONREGULERENDE EIGENSCHAPPEN Het Thermobel Stopray gamma omvat diverse gradaties van zonwering, lichttransmissie en -reflectie en dit met behoud van het neutraal

Nadere informatie

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS:

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: TANGRAMHUIS 7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: 1 - ZON - Maak gebruik van de zon, de enige kostenloze energieleverancier! Onze woningen worden naar de zon georiënteerd, dat wil zeggen

Nadere informatie

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen Waal Vlaardingen Opdrachtgever Waal, Vlaardingen Adres Schiedamsedijk 22, Vlaardingen Opgave herontwikkeling kantoorgebouw: interieur Ontwerp Van Ouwerkerk Architecten, Rotterdam Projectarchitect Arnold

Nadere informatie

Natuurlijk ventileren DUCO AT WORK. werkt beter! We inspire at

Natuurlijk ventileren DUCO AT WORK. werkt beter! We inspire at Natuurlijk ventileren werkt beter! WORK EÉN OPLOSSING, DRIE PIJLERS > Basisventilatie > Doorvoerventilatie > Luchtafvoer > Ventilatieve koeling > Buitenzonwering 1 Basisventilatie Natuurlijke luchttoevoer

Nadere informatie

Zonwerend. Pilkington zonwerende beglazingen

Zonwerend. Pilkington zonwerende beglazingen Zonwerend Pilkington zonwerende beglazingen Inhoud Energiezuinige gebouwen Zonwerend Low-E (lage emissiviteit) Pilkington zonwerende beglazingen Gecoat glas Pilkington Suncool Pilkington Eclipse Advantage

Nadere informatie

Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner

Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner De natuur is onze inspiratiebron Voor het realiseren van een duurzaam, veilig, comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen we niet zonder de natuur.

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

heroal zonweringsystemen

heroal zonweringsystemen Persdossier R+T 2015 Persbericht: heroal uitbreiding van het portfolio heroal zonweringsystemen heroal introduceert zonweringcollectie op R+T 2015 Stuttgart / Verl, februari 2015 Op de R+T 2015 presenteert

Nadere informatie

Woningen met EPC ( 0,8

Woningen met EPC ( 0,8 Een initiatief van in samenwerking met 1 Woningen met EPC ( 0,8 Toelichting wijzigingen en bouwkundige aandachtspunten en duurzame energie - ontwerp- en adviesbureau BNA ir. F.W. den Dulk (Freek) 2 1 Onderwerpen

Nadere informatie

Daglicht & Binnenklimaat fase 1

Daglicht & Binnenklimaat fase 1 Daglicht & Binnenklimaat fase 1 Brainstormsessie 12 december 2016 TVVL Woerden Welkom! TVVL Project Daglicht & Binnenklimaat Fase 1: inventarisatie Roelant van der Putten Expertgroep Klimaattechniek 2

Nadere informatie

EPC 0,8: Over welke woningen en installatieconcepten hebben we het?,

EPC 0,8: Over welke woningen en installatieconcepten hebben we het?, EPC 0,8: Over welke woningen en installatieconcepten hebben we het?, ir. F.W. (Freek) den Dulk Nieuwe eis per 1 januari 2006 EPC 0,8 Herziening norm: NEN 5128:2004 Energieprestatie van woonfuncties en

Nadere informatie

Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen

Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen doel : CO2 reductie Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen stimulatie > prestatie emotioneel fysiek Prestatie : synergie in beleving, comfort, energie,flexibiliteit, materiaal en

Nadere informatie

functionele toepassing volgens huidige kwalificaties / normeringen voldoet aan verhoogde eisen van duurzaamheid

functionele toepassing volgens huidige kwalificaties / normeringen voldoet aan verhoogde eisen van duurzaamheid Brakel Estra Lichtdoorlatende kleppenventilator De Estra is een lichtdoorlatend louvresysteem dat verticaal wordt toegepast en geschikt is voor zowel dagelijkse ventilatie als rook- en warmteafvoer. De

Nadere informatie

Lamellen.

Lamellen. Lamellen www.lenco.nl Lamellen Lamellen (schoepen) zijn verkrijgbaar in een vaste of kantelbare variant. Dit type beeldbepalende zonwering is permanent aanwezig en kent uitstekende warmtewerendeen isolerende

Nadere informatie

Terrasoverkapping & Serrezonwering

Terrasoverkapping & Serrezonwering Terrasoverkapping & Serrezonwering Wonen, comfort en buitenleven verenigd Designed by Luxaflex. Inspired by you. 2 Terrasoverkapping Binnen genieten van buiten Met een Luxaflex Terrasoverkapping kunt u

Nadere informatie

2050: Van Doelstelling naar Succes - Expertgroep Klimaattechniek KT27 Daglicht & Binnenklimaat. Introductie.

2050: Van Doelstelling naar Succes - Expertgroep Klimaattechniek KT27 Daglicht & Binnenklimaat. Introductie. KT27 Daglicht & Binnenklimaat KT27 Daglicht & Binnenklimaat Roelant van der Putten, RVDP installatie ontwerp TVVL Roelant van der Putten 2 Introductie Introductie www.rvdp.nu Roelant van der Putten (37

Nadere informatie

ALU 40 mm. Als licht en zicht belangrijk zijn. Spelen met ramen. U-waarde ALU 40 mm sectionaaldeur: 5000x5000 mm: 3,87 W/m 2 K

ALU 40 mm. Als licht en zicht belangrijk zijn. Spelen met ramen. U-waarde ALU 40 mm sectionaaldeur: 5000x5000 mm: 3,87 W/m 2 K mm Als licht en zicht belangrijk zijn In industriële omgevingen waar licht en zicht belangrijk zijn, bewijst de Alpha mm sectionaaldeur zijn kracht. Het deurblad van de ALU deur wordt opgebouwd uit meerdere

Nadere informatie

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen PHP-leden die meewerkten aan dit project: Architectuur: A2M architecten Zetel CIT Blaton Zicht van de straatgevel; bron: A2M architecten 1. Context en doelstelling van het gebouw Het doel was een renovatie

Nadere informatie

euroline zonwering & rolluiken

euroline zonwering & rolluiken ZONWERING ROLLUIKEN T E R R A S O V E R K A P P I N G E N VENSTERLUIKEN HORREN RAAMDECORATIE R E PA R AT I E MAATWERKOPLOSSINGEN euroline zonwering & rolluiken Euroline Zonwering & Rolluiken is sinds begin

Nadere informatie

Energiewinning uit daken

Energiewinning uit daken Energiewinning uit daken Energydak NRG-Guard Energiewinning uit daken De consument is zich meer dan ooit bewust van het belang van schone energie. Niet voor niets bieden energiemaatschappijen groene energie

Nadere informatie

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Uitgangspunt Bestaand, oorspronkelijk gebouw had als gebruik een mix aan functies. Dit waren

Nadere informatie

Edak staat al ruim 30 jaar voor een sterk systeem en design

Edak staat al ruim 30 jaar voor een sterk systeem en design Edak staat al ruim 30 jaar voor een sterk systeem en design Elektrisch schuifdak Binnen = Buiten Het EDAK Schuifdak is een geavanceerd ontworpen schuifdak systeem, welke wordt vervaardigd uit gepatenteerde

Nadere informatie

Vrijwel onzichtbare isolatie. Verbeter het hele jaar uw comfort en energie efficientie met 3M Thinsulate raamfolie Climate Control-serie

Vrijwel onzichtbare isolatie. Verbeter het hele jaar uw comfort en energie efficientie met 3M Thinsulate raamfolie Climate Control-serie Klimaat beheersing Vrijwel onzichtbare isolatie. Verbeter het hele jaar uw comfort en energie efficientie met 3M Thinsulate raamfolie Climate Control-serie Helpt de isolerende werking te verbeteren, waardoor

Nadere informatie

Westland. The Glass House

Westland. The Glass House Kantoorruimte Westland Het Westland staat bekend om zijn glastuinbouw. De oranje gloed die er s nachts de hemel verlicht, is afkomstig van de assimilatieverlichting in de kassen. De streek dankt aan deze

Nadere informatie

Innovatief Systeem - KOMO-klasse A! Wij besparen héél veel energie!

Innovatief Systeem - KOMO-klasse A! Wij besparen héél veel energie! Innovatief Systeem - bewezen kwaliteit: KOMO-klasse A! Wij besparen héél veel energie! A Warmte-isolatie en stabiliteit Of het nu gaat om zekerheid, functionaliteit en isolatie: SOFTLINE 82 voldoet aan

Nadere informatie

ITBB. Toppers in Techniek

ITBB. Toppers in Techniek ITBB. Elektrotechniek Innovatie door kennisoverdracht www.itbb.nl www.zonderman.nl Elektrotechniek Meet- en regeltechniek Signalering en beveiliging Brandbeveiliging Energievoorziening Telematica/netwerken/infrastructuren

Nadere informatie

Active Building Concept. Het industriële gebouw van vandaag

Active Building Concept. Het industriële gebouw van vandaag Active Building Concept Het industriële gebouw van vandaag ACTIVE BUILDING CONCEPT Een actief gebouw geeft meer dan het neemt In de wereld van vandaag werken we aan actieve gebouwen die weinig tot geen

Nadere informatie

Kunststof kozijnen van Schüco de perfecte keuze

Kunststof kozijnen van Schüco de perfecte keuze Kunststof kozijnen van Schüco de perfecte keuze 2 Corona Accent Corona Accent 3 Kozijnen geven het huis een eigen gezicht Ramen en deuren zijn niet alleen een praktisch hulpmiddel om van buiten naar binnen

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

ROLLUIKEN KLAPLUIKEN. hét kwaliteitsprofiel

ROLLUIKEN KLAPLUIKEN. hét kwaliteitsprofiel ROLLUIKEN KLAPLUIKEN I k d o e i n a l l e s m i j n z i n. hét kwaliteitsprofiel E e n h u i s m o e t w a r m t e e n g e b o r g e n h e i d g e v e n. R o l l u i k e n e n k l a p l u i k e n k u

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

SO EASY ramen. Eenvoudig. Prachtig. Perfect

SO EASY ramen. Eenvoudig. Prachtig. Perfect SO EASY ramen Eenvoudig Prachtig Perfect UNIEKE ESTHETISCHE BELEVING We zijn er trots op dat ons aanbod nu 5 helemaal nieuwe en revolutionaire SO EASY systemen omvat. 2 SETH AMON CHEPRI MUT HAPI Uiterlijk

Nadere informatie

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Over ons Klima Wonen is een nieuwe innovatieve en energiezuinige bouwer. Wij hebben decennia lang ervaring opgedaan in de projectontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

Het rolluik- en zonweringsysteem heroal rs hybrid

Het rolluik- en zonweringsysteem heroal rs hybrid Het rolluik- en zonweringsysteem heroal rs hybrid Aluminium en textiel een slimme combinatie voor meer wooncomfort Wist u dat...... de zon in Midden-Europa gemiddeld 1500 uur per jaar schijnt?... een buitenzonwering

Nadere informatie

Sfeervol genieten... met Veranda Nederland!

Sfeervol genieten... met Veranda Nederland! Sfeervol genieten... met Veranda Nederland! Puur ontspannen! Staat u op het punt om een serre of veranda te installeren? Dan feliciteren we u van harte met uw beslissing. Want een serre of veranda is meer

Nadere informatie

Productinformatieblad VELUX koepel gebogen glas Vast CFP + ISD 1093

Productinformatieblad VELUX koepel gebogen glas Vast CFP + ISD 1093 Versie 1.0-01-04-2017 Productinformatieblad VELUX koepel gebogen glas Vast + ISD 1093 Productbeschrijving Vaste (niet te openen) lichtkoepel met een schaal met gebogen glas voor platte daken Innovatief

Nadere informatie

1001 mogelijkheden voor iemand die verder wil

1001 mogelijkheden voor iemand die verder wil 1 bedrijf 6 vakgebieden, 3 disciplines, 4 marktpartijen, 2 verkoopvestigingen, 1 productiebedrijf, 1 divisie uitvoering met 3 deelgebieden, 1 ingenieursbureau, 1 R&D afdeling, 1 Academy, 270 medewerkers,

Nadere informatie

lezing ventilatie & luchtkwaliteit

lezing ventilatie & luchtkwaliteit 902.317 lezing & luchtkwaliteit Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging elphi nelissen 30 maart 2006 nelissen ingenieursbureau bv lezing NVBV maart 2006 1 inhoudsopgave lezing & luchtkwaliteit introductie

Nadere informatie

Rolluiken - Zonwering - Ventilatie

Rolluiken - Zonwering - Ventilatie Bed r i j f s v o o r s t e l l i n g Rolluiken - Zonwering - Ventilatie Pr o d u c t i e In l e i d i n g In 1975 richt Jos Wilms een éénmanszaak op die reeds in 1982 werd omgevormd tot een NV! In 1986

Nadere informatie

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies Vaillant & rendement Technisch Project Advies meer rendement van uw project? Begin bij Vaillant Technisch Project Advies tijdige inschakeling TPA Uw winst Hoe blijven we samen aan de voortdurend aangescherpte

Nadere informatie

Cassettes. flexible building. sustainable thinking.

Cassettes. flexible building. sustainable thinking. Cassettes flexible building. sustainable thinking. flexible building. sustainable thinking. ALUFORM goes green: bouwen aan duurzaamheid Duurzaamheid en zorg voor mens en milieu zijn stevig verankerd in

Nadere informatie

Pilkington zonwerende beglazingen

Pilkington zonwerende beglazingen Pilkington zonwerende beglazingen Inhoud Energiezuinige gebouwen Zonwerend Low-E (lage emissiviteit) Pilkington zonwerende beglazingen Gecoat glas Pilkington Suncool Pilkington Optifloat Tint Pilkington

Nadere informatie

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Brandwering Brandwerend glas Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Pilkington Pyrostop en Pilkington Pyrodur Bescherming en brandveiligheid Spaart mensenlevens Beperkt brandschade aan eigendommen en waardevolle

Nadere informatie

Poly-Ned. Textielarchitectuur. Plafonds & Wanden

Poly-Ned. Textielarchitectuur. Plafonds & Wanden Poly-Ned Textielarchitectuur Plafonds & Wanden Wanden & Plafonds voorzien van een bedrukking in combinatie met (LED)-verlichting Poly-Ned levert naast een breed scala aan spanplafonds, spanwanden en spanpanelen,

Nadere informatie