Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek"

Transcriptie

1 Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw Klimaattechniek

2 Minder energie, meer toekomst Energiebesparing is een thema dat hoog op de prioriteitenlijst staat bij veel ondernemingen. Zuinig omgaan met de natuur en haar hulpbronnen zijn een verantwoording voor ons allemaal. Ook Colt kiest ervoor om in haar eigen vakgebied zo verantwoord mogelijk om te gaan met energie. De doelstelling van Colt, het creëren van een gezonde, veilige en comfortabele leef- en werkomgeving wordt dan ook zoveel mogelijk uitgevoerd met technieken die energie besparen. Systemen voor het beheersen van het binnenklimaat in gebouwen zijn bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen van energiebewuste oplossingen. Colt heeft hiervoor een enorm potentieel aan technieken in huis. Zo is Colt van oudsher de specialist op het gebied van natuurlijke ventilatie, de meest energiezuinige ventilatiemethode die er bestaat. Maar ook warmte-uitwisselingssystemen en warmteterugwinningssystemen maken al tientallen jaren deel uit van de Colt concepten. Daarnaast ontwikkelde Colt nieuwe systemen, zoals bijvoorbeeld klimaatsystemen op basis van warmtepomptechniek, adiabatische koeling en technieken voor warmte-opslag, voor het gebruik van zonne-energie etc. Technieken waarmee de basis wordt gelegd voor een duurzame omgeving.

3 Ieder gebouw een eigen klimaat Ieder gebouw heeft een eigen klimaat. Met een bepaalde temperatuur, stralingen, luchtsnelheden en vochtigheidsgraad. Een klimaat dat beïnvloed wordt door tal van factoren, zoals mensen en hun activiteiten in een ruimte, het productieproces, de machines, motoren of apparatuur, verlichting, zonnewarmte en andere warmtebronnen. Het beheersen van dit klimaat heeft als doel een gezonde en behaaglijke werkomgeving te creëren. Onderzoek toont aan dat wanneer de arbeidsomstandigheden niet optimaal zijn direct de productiviteit en het prestatievermogen van werknemers dalen en de kans op ongevallen en ziekteverzuim toeneemt. Bovendien beïnvloedt een slecht binnenklimaat ook het functioneren van machines en apparatuur nadelig. Colt beschikt over een compleet programma systemen, waarmee voor iedere individuele situatie een goed functionerende oplossing geleverd kan worden. Dit programma bestaat uit zeer geavanceerde en traditionele technieken op het gebied van: natuurlijke ventilatie mechanische ventilatie verwarming en warmteterugwinning koeling en airconditioning warmtepompen daglichttechniek en zonwering speciale ontwikkelingen

4 Het binnenklimaat Een integrale benadering Te warm, te koud, te nat, te droog, te licht, te donker, te weinig verse lucht, tocht, stof, schadelijke dampen en gassen in de lucht, lawaai etc. Dit is een opsomming van de meest voorkomende klimaatproblemen in gebouwen. Problemen die niet alleen zeer negatief worden ervaren, maar ook de gezondheid en het functioneren van mensen in die omgeving direct beïnvloeden. Voor ieder klimaatprobleem biedt Colt een passend concept, waarbij de problemen integraal benaderd worden en één oplossing, afgestemd op de specifieke situatie, het resultaat is. Daarbij werkt Colt vanuit een geïntegreerde aanpak: onderzoek ter plaatse een analyse van de problemen conceptontwikkeling een advies waarvan de resultaten gegarandeerd zijn productie en installatie van de technische apparatuur Kwaliteit, kennis en ervaring De Colt-adviseurs beschikken niet alleen over een professionele opleiding in de verschillende vakgebieden, maar zij kunnen ook gebruik maken van de know-how die Colt in de meer dan 75 jaar van haar bestaan heeft opgedaan. Continue uitwisseling van kennis en ervaring, onderzoek en productontwikkeling in eigen R&D-centra garanderen dat Colt op ieder vakgebied een hoge kwaliteit levert. Colt Technology BV is het onafhankelijke adviesbureau van de Colt groep en gespecialiseerd in het onderzoeken en analyseren van vraagstukken op het gebied van - het thermische klimaat - het akoestische klimaat en - de luchtkwaliteit. De Colt service- en onderhoudsdienst levert een uitgebreid pakket aan diensten, die afgestemd zijn op de behoeften en omstandigheden van de klant. Een garantie voor een maximaal rendement op een investering.

5 Een optimaal werkklimaat Wat voor de ene mens behaaglijk is, kan voor de andere juist een oncomfortabel klimaat zijn. Daarom toetst Colt de aangeboden concepten aan de NEN-ISO 7730 norm, de norm voor thermische behaaglijkheid. Deze norm is gebaseerd op het onderzoek en de berekeningsmethode van Professor Fanger. Deze gaat er vanuit dat er sprake is van behaaglijkheid als er een evenwicht bestaat tussen de warmteproductie en warmte-afgifte van het menselijk lichaam. (Grafiek: Professor Fanger) De balans tussen warmteproductie en warmte-afgifte wordt beïnvloed door een aantal factoren: luchttemperatuur luchtsnelheid stralingstemperatuur relatieve vochtigheid kleding fysiek activiteitenniveau CFD Analyse Deze factoren worden door Colt nauwkeurig gesimuleerd en in kaart gebracht. Dit vormt de basis voor een advies waarbij vooraf vaststaat dat de mensen de oplossing als behaaglijk zullen ervaren. Toetsing aan de ISO 7730 norm biedt een garantie voor de juiste keuze van installaties. Vooraf kan het effect gemeten en berekend worden en achteraf is controle mogelijk. Colt beheerst deze materie volledig.

6 Klimaatsystemen voor de industrie Colt is al meer dan 75 jaar gespecialiseerd in het bestrijden van klimaatproblemen in de verschillende industriële branches, zoals: Industriële bedrijven kennen een enorme verscheidenheid aan vaak gecompliceerde klimaatproblemen. De problemen zijn even divers als er soorten bedrijven zijn. In de eerste plaats omdat iedere branche haar eigen stereotype problemen heeft. In de tweede plaats omdat ieder bedrijf naar eigen inzicht haar productieproces en opslag vorm geeft. En tenslotte omdat er (vrijwel) geen identieke industriegebouwen bestaan. de metaal: stof-, warmte- en dampproblematiek de voedingsmiddelenindustrie: waar voedselveiligheid voorop staat de grafische industrie: voor een totale beheersing van het klimaat de glas- en steenindustrie: waar een enorme warmte en stof bestreden moeten worden de textielindustrie: beheersen van de vocht- en warmte-ontwikkeling de fijnmechanische industrie: vereist nauwkeurige klimaatcondities de houtverwerkende industrie: stof-, warmte- en vochtproblematiek de rubber- en kunststofverwerkende industrie: warmte en lage luchtsnelheden voorkomen de chemie: een grote verscheidenheid aan klimaatproblemen Met name in de industrie kunnen klimaatproblemen de productievoortgang ernstig verstoren. Niet alleen de mens, maar ook het functioneren van machines en de kwaliteit van producten en grondstoffen worden door een slecht binnenklimaat nadelig beïnvloed. Daarnaast is voor tal van productieprocessen een goed geconditioneerde ruimte vereist.

7 Klimaatsystemen in de utiliteitsbouw De utiliteitsbouw vraagt om zorgvuldige afwegingen wanneer de keuze voor een klimaatinstallatie gemaakt moet worden. De uiteindelijke functie van het gebouw en de mensen die er verblijven, spelen hierbij een doorslaggevende rol. Een kantoor, winkelcentrum, woonzorgcentrum, tentoonstellingsgebouw, showroom, ziekenhuis of school, van ieder gebouw wordt op een zeer specifieke manier gebruik gemaakt. Wat tot gevolg heeft dat voor ieder gebouw specifieke criteria voor het klimaat gelden. Daarnaast is ook het ontwerp en de constructie van het gebouw van belang voor het klimaatsysteem. Zo zal een gebouw met een glazen gevel of dak veel meer daglicht binnenlaten dan een gebouw met weinig ramen. De warmtelast zal in een dergelijk gebouw veel hoger zijn, waardoor extra ventilatie, koeling of zonwering gewenst is. Daar staat tegenover dat in een donker gebouw de behoefte aan extra daglicht kan bestaan. Het Colt portfolio klimaatsystemen voor de utiliteitsbouw is zeer breed. Het omvat vrijwel iedere techniek waarmee het binnenklimaat beïnvloed kan worden. Zowel traditionele systemen zoals (natuurlijke) ventilatie, airconditioning en verwarming als innovatieve systemen die een laag energieverbruik combineren met een hoog comfort, zoals glasconstructies voor daken en gevels; tweede-huid façades buitenzonwering met glazen lamellen voorzien van zonnecellen om energie op te wekken of voorzien van een prismastructuur die directe zonnestraling reflecteert; daglichtvoorziening door middel van lichtsturende spiegels; koeling, verwarming en ventilatie op basis van warmtepomptechniek, geschikt voor het omzetten van energie uit buitenlucht of via bodemopslag.

8 Klimaatsystemen in de industie én utiliteitsbouw 1. Natuurlijke ventilatie - meest energiezuinige ventilatie Natuurlijke ventilatie is de meest elementaire en meest energiezuinige vorm van ventileren. Het is gebaseerd op het simpele feit dat warme lucht opstijgt en door strategisch geplaatste ventilatie-openingen in het dak automatisch verdwijnt. Parallel hieraan zorgen ventilatie-openingen op lager niveau voor de noodzakelijke toevoer van verse lucht. Dit alles geruisloos en zonder dat energie nodig is. De werking van natuurlijke ventilatie is oeroud. De berekeningsmethoden en beheersbaarheid zijn echter volgens de laatste stand der techniek. Met behulp van formules en simulaties wordt exact berekend hoeveel ventilatiecapaciteit benodigd is en waar deze geplaatst moeten worden. De voordelen van natuurlijke ventilatie zijn talrijk: besparingen op energieverbruik extra daglichtvoorziening door de openingen lagere investering langere levensduur geruisloze werking minder storingsgevoelig Natuurlijke ventilatie kan goed toegepast worden in o.a. de industrie, warmtekrachtcentrales, tentoonstellingsgebouwen, winkelcentra, atria en overkappingen. Het is bovendien bijzonder geschikt voor de ventilatie van gebouwen met een dubbele glazen gevel.

9 2. Mechanische ventilatie Het Colt programma mechanische luchttoevoer en luchtafvoer bestaat uit een serie verschillende systemen waarmee voor iedere individuele situatie een oplossing op maat geboden kan worden. Elk van deze systemen kenmerkt zich door een hoge effectiviteit en een betrouwbare werking onder alle weersomstandigheden. De bekendste mechanische ventilatiesystemen zijn tevens de meest eenvoudige: in het dak zorgen sterke luchtafzuigers voor de afvoer van warmte terwijl tegelijkertijd mechanische luchttoevoersystemen voor de noodzakelijke frisse lucht op de werkplek zorgen. Of indien gewenst voor voorverwarmde frisse lucht in de wintermaanden. Dit geldt voor alle systemen; of het nu om verdringingssystemen, mengsystemen, overdruksystemen of injectietechniek gaat, om gasverwarming, cv of stoom verwarmd. Daarnaast kunnen de compacte decentrale Colt luchtbehandelingseenheden geconditioneerde lucht in een ruimte voeren en kan met de modulair opgebouwde luchtbehandelingskasten zelfs het meest complexe luchttechnische probleem opgelost worden. Alle Colt mechanische ventilatiesystemen kunnen worden voorzien van luchtfiltratie van eenvoudig doek tot hepafiltratie, luchtrecirculatie, verwarming, warmteterugwinning, koeling en bevochtiging.

10 3. Koeling 3.1 Industriële systemen Colt heeft 6 verschillende soorten industriële koeling in het programma: 1. Het klimaatconcept, speciaal ontworpen voor de industriële werkvloer. Hiermee wordt decentraal geconditioneerde lucht in grote ruimten gevoerd. De werking kan gebaseerd zijn op het direct-expansie principe of maakt gebruik van koud water. 2. Het klimaatconcept in de warmtepompuitvoering met een traploos geregelde capaciteit. 3. Modulair opgebouwde luchtbehandelingskasten die naast koeling ook filtratie, verwarming, bevochtiging, nafiltratie, warmteterugwinning en vrije koeling bieden. 4. Koudwatersystemen voor die plaatsen waar een lange afstand overbrugd moet worden of waar sprake is van een centrale systeemopzet of speciale verdeling. 5. Industriële splitsystemen. 6. adiabatische koeling, een systeem op basis van directe verdamping. De energie die nodig is voor verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. De lucht koelt daardoor af. Verdampingskoeling is 7 tot 10 maal zuiniger dan een conventioneel systeem en levert een hoog koelrendement. Met deze systemen kunnen zowel kleine hallen alsook grootschalige productiebedrijven op een betaalbare manier permanent van de gewenste luchtcondities voorzien worden. Waar de omgeving, de arbeidsomstandigheden, het product of productieproces vragen om een constante (lage) temperatuur en luchtvochtigheid, daar kan koeling uitkomst bieden.

11 3.2 Systemen voor de utiliteitsbouw Colt Caloris : individuele klimaattechniek op basis van warmtepompen Het Colt Caloris klimaatsysteem is een innovatief systeem dat een zeer laag energieverbruik combineert met een zeer hoog comfort. Met dit systeem is het mogelijk iedere ruimte individueel te koelen, verwarmen of ventileren. Het groene A label wordt verdiend door: Colt Caloris is bij uitstek geschikt voor toepassing in de dynamische kantoorgebouwen van deze tijd, waar een flexibele en comfortabele werkomgeving voorop staan. Zowel voor nieuwbouw als renovatieprojecten waarbij ieder m 2 vloeroppervlak van belang is. de energiezuinige werking met een rendement van 4,3 (onderzoek TNO) het gebruik van water in plaats van freon voor het warmte-/koudetransport koude en warmte worden opgeslagen in het gebouw koude en warmte worden tussen ruimtes onderling uitgewisseld de luchtverversing met geïntegreerde warmteterugwinning (rendement 90%) Het systeem heeft een positieve invloed op de EPC berekeningen. Bovendien zijn geen technische ruimte, radiatoren of een CV ketel meer nodig en is subsidie op de investering mogelijk.

12 4. Verwarming en warmteterugwinning Warmtepomptechniek: De warmtepomptechniek maakt het mogelijk om met één enkel systeem een ruimte zowel te verwarmen als te koelen. Het rendement kan oplopen tot boven de 400% en het energieverbruik is bijzonder laag. Gebruik van warmtepomptechniek is bij uitstek geschikt voor middelgrote (utiliteits-)gebouwen, zowel in de nieuwbouw als voor renovatieprojecten. Comfort, rendement en kosten zijn de bepalende factoren bij de keuze voor een verwarmingssysteem. De vele soorten verwarming en de bijbehorende mogelijkheden zorgen ervoor dat voor iedere toepassing een optimale keuze gemaakt kan worden. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met de productieprocessen. Luchtverwarming: Bij luchtverwarming wordt de toegevoerde lucht gasgestookt of door middel van warm water/stoom verwarmd. Luchtverwarming biedt een hoog comfort en rendement tegen relatief lage kosten. Colt biedt op dit gebied een uitgebreid programma, zoals (re-)circulerende gasheaters met modulerende regelingen; Make Up Air systemen met een verwarmingsrendement van vrijwel 100% en uitgebalanceerde inblaaspatronen; luchtbehandelingssystemen voorzien van verwarmingselementen die naast verwarming ook geschikt zijn voor o.a. luchtverversing, filtratie, warmteterugwinning en koeling. Stralingsverwarming: Stralingsverwarming zoals keramische- of zwartebuisstralers wordt ingezet op die plaatsen waar slechts een deel van de hal, bijvoorbeeld een werkplek, verwarmd moet worden. Met stralingsverwarming wordt gericht en effectief plaatselijk (extra) verwarmd. Om die reden is dit principe bij uitstek geschikt voor hoge, grote of open ruimtes.

13 Page Title - Gill Sans 23 pt normal 5. Lamellenroosters Ventilatieroosters Wordt behalve esthetische gebouwafwerking ook een hoge prestatie op het gebied van luchtopbrengst en regenwering gevraagd dan is het Colt Universal Louvre portfolio bijzonder geschikt. Dit portfolio bevat systemen met verschillende regenwerende eigenschappen. Van licht waterwerend tot volledig regendicht. De profielen, ontwikkeld in eigen research en testprogramma s, leveren in vergelijking met conventionele roosters een aanzienlijk hogere luchtopbrengst. Het Universal Louvre systeem werd op basis van haar prestaties diverse malen onderscheiden voor internationale prijzen. Daarnaast heeft Colt een multifunctioneel rooster met C-vormige lamellen in haar programma dat primair bedoeld is voor luchttoevoer en afvoer, maar bovendien vele mogelijkheden voor gevelbekleding biedt. Colt Lamellenroosters worden toegepast in veel verschillende soorten gebouwen. Van elektriciteitscentrales of boorplatforms tot industriehallen en van scholen tot kantoren, ziekenhuizen en winkelcentra. Het Colt programma lamellenroosters kent diverse ventilatieroosters die geschikt zijn voor: luchttoevoer luchtafvoer en esthetische gebouwafwerking. Zowel voor industriële toepassing als voor de utiliteitsbouw. Esthetische gebouwafwerking Ieder gebouw heeft voorzieningen nodig voor de technische installaties. Veelal worden hiervoor in de gevel openingen vrijgelaten of wordt apparatuur op het dak geplaatst. Openingen en apparatuur die afgeschermd moeten worden en wel lucht maar geen water door mogen laten. De Colt lamellenroosters zorgen hiervoor.

14 Page Title - Gill Sans 23 pt normal 6. Daglichttechniek en zonwering Zonwering Prismalamellen Lichtsturing Daglicht Door innovatieve ontwikkelingen in bouwmaterialen hebben de laatste decennia veel gebouwen een transparante structuur met grote glasoppervlakken gekregen. Het meest functionele argument om te kiezen voor daglicht is energiebesparing. Door daglicht goed te benutten kan de gebruiker de helft van zijn energiekosten voor kunstverlichting besparen. Andere functionele argumenten liggen op het terrein van gezondheid en sociale veiligheid. Daglicht levert een bijdrage aan de preventie van het zogeheten sick building syndrome. Bovendien verbetert het vaak de gezondheid, de concentratie en daardoor ook de productiviteit. Het Colt programma glasconstructies voorziet in totaalconcepten voor lichttoetreding, al dan niet met geïntegreerde ventilatie en Rook- en Warmteafvoer. Voor iedere oplossing kan Colt putten uit een scala aan profielen en glassoorten. Buitenzonwering is een van de meest effectieve manieren om zonne-instraling en daarmee opwarming van een gebouw te voorkomen. In de zomer wordt het gebouw beschermd tegen de warmte door adaptieve zonwerende lamellen en in de winter kan hetzelfde systeem door passieve zonne-energie bijdragen aan de verwarming van een gebouw. Op deze manier levert buitenzonwering een grote bijdrage aan de steeds scherper wordende EPC eisen. Colt beschikt over de mogelijkheid de ontwerper een uitgebreid programma op het gebied van buitenzonwering met lamellensystemen te bieden. Dit programma bestaat uit vaste of kantelbare, metalen of glazen lamellen al dan niet voorzien van zonnecellen, die elektriciteit opwekken. Nieuw voor de markt zijn de: Colt Prismalite is een zonweringssysteem, bestaande uit lichtdoorlatende panelen voorzien van een prismastructuur. De prisma s op de panelen zorgen ervoor dat directe zonnestraling gereflecteerd wordt terwijl diffuse straling eromheen wél de ruimte kan bereiken. Binnenruimten en werkplekken kunnen optimaal van daglicht voorzien worden terwijl verblinding wordt voorkomen en visueel contact met buiten wordt behouden. Bovendien wordt de ruimte minder snel opgewarmd waardoor ook minder koeling benodigd is. Dit kan een forse energiebesparing opleveren. Colt Heliostaten zijn lichtsturingssystemen die met behulp van spiegels zonlicht in een gebouw projecteren. Zonlicht wordt als het ware gevangen in een strategisch geplaatste spiegel, geprojecteerd op een volgende spiegel en van daaruit wordt het licht in een gebouw geleid. Op deze manier is het mogelijk om een ruimte die donker is toch van daglicht te voorzien. Hierdoor is minder kunstlicht nodig. De warmte van het zonlicht wordt door de spiegels grotendeels geabsorbeerd, zodat de ruimte niet extra opgewarmd wordt en dus geen extra koeling benodigd is.

15 Industrie Utiliteit Advies Klimaattechniek Natuurlijke ventilatie Brandveiligheid Glasconstructies voor daken en gevels Daglichttechniek Buitenzonwering Lamellenroosters Onderhoud en Renovatie Onderzoek en Kenniscentrum Colt International nv Zandvoortstraat 1 B-2800 Mechelen Tel. (015) Fax (015) Wijzigingen voorbehouden Colt International Licensing Limited PDF / 03.09

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek

Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw. Klimaattechniek Klimaattechniek in industrie en utiliteitsbouw Klimaattechniek Minder energie, meer toekomst Energiebesparing is een thema dat hoog op de prioriteitenlijst staat bij veel ondernemingen. Zuinig omgaan met

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Verantwoord ondernemen, zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen en gebruik maken Energie besparen: een visie Energie

Nadere informatie

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe Klimaattechniek B B Natuurlijke ventilatie: een specialisme van Colt Warmtebelasting en ventilatie In ieder gebouw -of dit nu gebruikt wordt voor

Nadere informatie

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding Lamellenroosters Colt Lamellenroosters Colt Universal Louvre Ieder gebouw heeft voorzieningen nodig voor technische installaties, zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum Colt Technology Colt Technology: een totale service Colt Technology BV is het onafhankelijke onderzoek-, advies- en kenniscentrum van de Colt groep. Dit

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Colt Concept Ecovision Natuur, klimaat en energie: bedreigingen of kansen? KlImaatvEraNdErINgEN. al sinds het ontstaan van

Nadere informatie

Glasconstructies voor daken en gevels

Glasconstructies voor daken en gevels Glasconstructies voor daken en gevels Braat glasconstructies: het programma en de organisatie HET BRAAT PROGRAMMA GLASCONSTRUCTIES VOORZIET IN TOTAALCONCEPTEN VOOR LICHTTOE-TREDING, AL DAN NIET MET GEÏNTEGREERDE

Nadere informatie

Addicool. Leo Suiker directeur

Addicool. Leo Suiker directeur Addicool. Leo Suiker directeur Voorwoord. Addicool heeft zich door haar jarenlange ervaring en expertise ontwikkeld tot marktleider op het gebied van custom made luchtbehandelings kasten. En omdat we veel

Nadere informatie

People feel better in Colt conditions. Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision

People feel better in Colt conditions. Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision pagina 1 van 6 People feel better in Colt conditions COLT LOCATIES CONTACT SITEMAP ZOEK Colt Blog Building Holland: energieneutraal in 2020 met Concept EcoVision Tweet 54 90 Like Share 3 2 Duurzame én

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Colt: een servicegerichte organisatie Kwaliteit en service zijn de factoren waarmee Colt zich onderscheidt op de markt. In haar benadering staat de klant centraal.

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten Aangenaam comfort Alles-in-één klimaatsysteem In een tijd waarin kritisch gekeken wordt naar bouw- en exploitatiekosten

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

Duurzame woningverbetering

Duurzame woningverbetering Duurzame woningverbetering Op weg naar energieneutraal Houten, 20 februari 2017 Kees Stap Gemiddelde energierekening Maandrekening Gemiddeld energieverbruik jaar 15% 1500 m3 aardgas 5% 80% verwarming warmwater

Nadere informatie

Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen?

Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen? Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen? Pagina 1 van 6 Inhoud Inhoud... 2 Klimaatklachten... 3 Welke klachten zijn het meestal?... 3 Klimaatonderzoek kan klimaatklachten verbeteren...

Nadere informatie

Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria

Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria Brandveiligheid in atria Brandveiligheid in atria Brandveiligheid Een Rook- en Warmte-Afvoersysteem kan gebruikt worden voor het voorkomen van het onbeheerst uitbreiden van een brand, om veilige vluchtwegen

Nadere informatie

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De pluspunten van het MOVAIR+ VISION kozijn Verbetering energielabel U-waarde 0,80 W/m²K 0.15 - -0.24 EPC

Nadere informatie

DUCO at WORK. Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren. We inspire at

DUCO at WORK. Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren. We inspire at DUCO at WORK Hét antwoord voor gezonde en energiezuinige kantoren Een derde van de kantoorgebouwen in de Europese unie heeft een ondermaats binnenklimaat. Onvoldoende geventileerde kantoorgebouwen of kantoren

Nadere informatie

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen"

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: Zonwering al in bouwontwerp meenemen ~omazo..... j\ Hoofdbedrijfs(hap l'v Ambachte'ß -c TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen" AUTOMATISCHE ZONWERING BESPAART ENERGIE EN VERBETERT BINNENKLIMAAT Automatische zonwering kan op kantoor en

Nadere informatie

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL OXYGEN Brochure 0-03.NL DE ADEMENDE RADIATOR: Intelligent en hygiënisch ventileren Jaga Oxygen is geen traditionele ventilatie, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem.

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4 1 Inleiding... 1 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2 3 Centrale verwarming... 3 4 Decentralisatie... 4 5 Convectieverwarming... 5 6 Stralingsverwarming... 9 7 Keuzecriteria... 11 1 Inleiding Voor de

Nadere informatie

DUCO at CARE. De beste zorg voor een gezond binnenklimaat. We inspire at www.duco.eu

DUCO at CARE. De beste zorg voor een gezond binnenklimaat. We inspire at www.duco.eu DUCO at CARE De beste zorg voor een gezond binnenklimaat Het binnenklimaat in ziekenhuizen of zorginstellingen laat nog al te vaak te wensen over. Te warm of te koud, onvoldoende verse en frisse lucht

Nadere informatie

Projectplan Frisse scholen

Projectplan Frisse scholen Schoonderbeek Klimaat Techniek Projectplan Frisse scholen Schoonderbeek Klimaat Techniek Installatietechniek met een groen randje Het groene randje is de franje voorbij Steeds meer opdrachtgevers willen

Nadere informatie

Verwarming en ventilatie

Verwarming en ventilatie Verwarming en ventilatie Gebouwen met hoge energieprestaties Mei 2013 Christophe Delmotte, Ir Laboratorium Luchtkwaliteit en ventilatie WTCB Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Bladzijde

Nadere informatie

Natuurlijk ventileren DUCO AT SCHOOL. beter studeren! We inspire at

Natuurlijk ventileren DUCO AT SCHOOL. beter studeren! We inspire at Natuurlijk ventileren beter studeren! SCHOOL EÉN OPLOSSING, DRIE PIJLERS > Basisventilatie > Doorvoerventilatie > Luchtafvoer > Ventilatieve koeling > Buitenzonwering 1 Basisventilatie Natuurlijke luchttoevoer

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Direct de temperatuur die u wilt, voldoende warm water en altijd verse lucht in huis

Direct de temperatuur die u wilt, voldoende warm water en altijd verse lucht in huis Direct de temperatuur die u wilt, voldoende warm water en altijd verse lucht in huis Direct de temperatuur die u wilt, voldoende warm water en altijd verse lucht in huis Thuiskomen na een vakantie of lange

Nadere informatie

Glasconstructies voor daken en gevels. Glasconstructies

Glasconstructies voor daken en gevels. Glasconstructies Glasconstructies voor daken en gevels Glasconstructies Colt & Glasconstructies: het programma en de organisatie Het Colt programma glasconstructies voorziet in totaalconcepten voor lichttoetreding, al

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam winkelen. Energie besparen. Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten.

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam winkelen. Energie besparen. Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten. Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten Aangenaam comfort Alleen verwarmen? De huidige retail vraagt om meer. De retailbranche verandert.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Miel Karthaus Martijn de Gier

Miel Karthaus Martijn de Gier Miel Karthaus Martijn de Gier Fig 1 1/5 13 3 5 1 17 12 11 18 2 11 31 16 15 12 14 8 7 4 6 22 21 20 19 9 10 e versus WarmBouwen 8 Verhouding tussen warmteweerstand en warmtestroomdichtheid

Nadere informatie

Natuurlijk ventileren DUCO AT WORK. werkt beter! We inspire at

Natuurlijk ventileren DUCO AT WORK. werkt beter! We inspire at Natuurlijk ventileren werkt beter! WORK EÉN OPLOSSING, DRIE PIJLERS > Basisventilatie > Doorvoerventilatie > Luchtafvoer > Ventilatieve koeling > Buitenzonwering 1 Basisventilatie Natuurlijke luchttoevoer

Nadere informatie

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL Klimaatmakers Veilig en vertrouwd! Warmte en ventilatie zijn essentieel voor een heerlijk klimaat in uw woning.

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT Een unieke visie in verlichting 50 jaar ervaring ETAP heeft sinds haar oprichting in 1949 een solide plaats veroverd op de Europese verlichtingsmarkt.

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort 1 Wat is comfort? Thermisch comfort Binnenluchtkwaliteit Akoestisch comfort Visueel comfort 2 Thermisch comfort hangt af van vele factoren Thermisch comfort is een relatief begrip, Het is o.m. afhankelijk

Nadere informatie

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS:

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: TANGRAMHUIS 7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: 1 - ZON - Maak gebruik van de zon, de enige kostenloze energieleverancier! Onze woningen worden naar de zon georiënteerd, dat wil zeggen

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

industrie E E n g o E d g E v o E l i n E l k E o m g E v i n g

industrie E E n g o E d g E v o E l i n E l k E o m g E v i n g Industrie Een goed gevoel in elke omgeving Compair Airconditioning weet als Kies voor comfort en laat u inspireren geen ander, dat een comfortabel gevoel in een productieruimte meer is dan alleen de temperatuur.

Nadere informatie

betere prestaties Powered by Zehnder - J.E. StorkAir & Rockfon

betere prestaties Powered by Zehnder - J.E. StorkAir & Rockfon Powered by Zehnder - J.E. StorkAir & Rockfon betere prestaties ComfoSchool, het gezonde ventilatieplafond voor klaslokalen: constant frisse lucht, uitstekende akoestiek ik voel me super, man! ComfoSchool

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning GEBOWEN SCHOLEN BERSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS HRWTW Hoog Rendement Warmteterugwinning Ventileren Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en daardoor hermetisch zijn

Nadere informatie

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule Itho Daalderop 0,EPC formule nieuwbouw totaalformule 0, EPC - nieuwbouw totaalformule voor optimale energieprestatie Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

Koelen én ventileren met de FreeCooler

Koelen én ventileren met de FreeCooler Koelen én ventileren met de FreeCooler Milieuvriendelijk comfortabel kostenbesparend Klimaatbeheersing met de FreeCooler De FreeCooler Een nieuw gekoeld ventilatiesysteem dat in veel opzichten een verbetering

Nadere informatie

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond.

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Verbeter uw comfort met de ideale zonwerende en isolerend glasfolie. Verbeter de isolatie tot 41% (K-waarde), bespaar energie, hou overdreven warmte buiten

Nadere informatie

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe 1 Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering Wouter Beck Hunter Douglas Europe 2 Onderwerpen Zonlicht de grootste vrije energiestroom op aarde Invloed van zonlicht op comfort,

Nadere informatie

Gezonde, frisse lucht in huis

Gezonde, frisse lucht in huis Een buitengewoon binnenklimaat VENTILATIE VOOR WONINGBOUW Gezonde, frisse lucht in huis EEN HELDERE KIJK OP VENTILATIE Heerlijk, continu frisse lucht in mijn werkkamer. Zo kan ik goed geconcentreerd thuis

Nadere informatie

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder Dijksma Koudetechniek is specialist in het creëren van een optimaal bewaarklimaat voor producten in onder meer de agrarische sector

Nadere informatie

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit:

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit: lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning ECO V In het kader van het huidige bouwbesluit, waarin een eis is opgenomen dat uw werk of verblijfsruimte een juiste luchtverversing behaald, heeft LG Electronics

Nadere informatie

P5 Afstudeerpresentatie

P5 Afstudeerpresentatie P5 Afstudeerpresentatie Onderzoek naar decentrale klimaatinstallatie systemen Hoofdbegeleider: Dr. Ir. Arjan van Timmeren 2e begeleider: Ir. Bas Hasselaar Klimaatinstallaties Binnenklimaat Temperatuur

Nadere informatie

Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK. koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer

Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK. koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer Het optimale klimaat voor uw gasten? Onze zorg! Voor de beheersing van het

Nadere informatie

Air Service Center staat dus niet zomaar voor klimaat op maat! 2. 1. Recuperatie-unit. 4. Afvoerschouw (groen)

Air Service Center staat dus niet zomaar voor klimaat op maat! 2. 1. Recuperatie-unit. 4. Afvoerschouw (groen) Gezond en ecologisch verantwoord wonen zijn factoren die vandaag meer dan ooit hun stempel op de markt drukken. In het hedendaagse drukke leven wil men thuiskomen in een comfortabele omgeving waar men

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Energiebesparing bij een sportclub 23 januari 2017 Inhoudsopgave Energiebesparing bij een sportclub 3 Energiezuinige sportveldverlichting 3 Opwekken

Nadere informatie

Een warm onthaal begint bij Albrand

Een warm onthaal begint bij Albrand Een warm onthaal begint bij Albrand Een warm onthaal begint bij Albrand De zekerheid van 30 jaar vakmanschap 02 De 10 zekerheden die we installateurs en eindgebruikers bieden, zorgen ervoor dat we al meer

Nadere informatie

Meer comfort en minder energieverbruik?

Meer comfort en minder energieverbruik? Meer comfort en minder energieverbruik? Het kan, met intelligente sturing van zonwering, HVAC en verlichting Answers for infrastructure Geïntegreerd management van verlichting, binnenklimaat én zonwering

Nadere informatie

AIRCONDITIONING. Cool projects, Great experience AIRCONDITIONING LUCHTBEHANDELING SERVICE & ONDERHOUD

AIRCONDITIONING. Cool projects, Great experience AIRCONDITIONING LUCHTBEHANDELING SERVICE & ONDERHOUD AIRCONDITIONING Cool projects, Great experience AIRCONDITIONING LUCHTBEHANDELING SERVICE & ONDERHOUD IBK AIRCONDITIONING: EEN STERKE DIVISIE VAN DE IBK GROEP IBK Airconditioning levert alle denkbare componenten

Nadere informatie

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Wonen in De Bron Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Onderwerpen Introductie Installaties in uw woning Warmte- en koudeopslag Warmtepomp Ventilatie VENDU

Nadere informatie

EQ concept. Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4

EQ concept. Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4 EQ concept Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4 ZONNEPANELEN Een woning kan niet zonder elektriciteit. Deze EQ woning voorziet deels in zijn eigen elektriciteitsvoorziening

Nadere informatie

De initiële investering en installatie van onze infrarood panelen zijn laag in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

De initiële investering en installatie van onze infrarood panelen zijn laag in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. Here comes the Over Onze Producten Onze infrarood panelen behoren kwalitatief tot de absolute wereldtop en geven duurzame energie een extra dimensie. De filosofie achter deze energiebesparende producten

Nadere informatie

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening en het comfort in huis en op kantoor,

Nadere informatie

natural comfort inside

natural comfort inside RAAMVenTiLATie nl natural comfort inside Een optimaal binnenklimaat is gezond en geeft een goed gevoel. Daarom ontwikkelde Duco haar Green Building Solution, waarbij basisventilatie, intensieve ventilatie

Nadere informatie

Luchtbehandelingskast LTV en LTVN LTV

Luchtbehandelingskast LTV en LTVN LTV Luchtbehandelingskast LTV en LTVN LTV Omschrijving: De Bovema luchtbehandelingskasten type LTV en LTVN (koudebrugvrij en 50 mm geisoleerd) zijn ontworpen voor ruimteventilatie, verwarming, koeling, warmteterugwinning,

Nadere informatie

optimale klimaatoplossing

optimale klimaatoplossing MKB, kantoren en utiliteit retail en detailhandel We vinden altijd de optimale klimaatoplossing zorg, overheid en scholen industrie en tuinbouw hotel, leisure en wellness We vinden altijd de optimale klimaatoplossing

Nadere informatie

Active Building Concept. Het industriële gebouw van vandaag

Active Building Concept. Het industriële gebouw van vandaag Active Building Concept Het industriële gebouw van vandaag ACTIVE BUILDING CONCEPT Een actief gebouw geeft meer dan het neemt In de wereld van vandaag werken we aan actieve gebouwen die weinig tot geen

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

EQ concept. Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4

EQ concept. Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4 EQ concept Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4 ZONNEPANELEN Een woning kan niet zonder elektriciteit. Deze EQ woning voorziet deels in zijn eigen elektriciteitsvoorziening

Nadere informatie

Energie Label C behalen met duurzaam klimatiseren voor Kantoren. Door Willem van Dijk

Energie Label C behalen met duurzaam klimatiseren voor Kantoren. Door Willem van Dijk Energie Label C behalen met duurzaam klimatiseren voor Kantoren Door Willem van Dijk Even Voorstellen Willem van Dijk Technisch Commercieel Adviseur 30 jaar praktijk ervaring op het gebied van: Koeltechniek

Nadere informatie

PreSets. Verlaag het energieverbruik, verhoog het comfort met BUVA. BUVA EPC-producten: Energiebesparend Kostenefficiënt Comfortabel TOTAL CONTROL

PreSets. Verlaag het energieverbruik, verhoog het comfort met BUVA. BUVA EPC-producten: Energiebesparend Kostenefficiënt Comfortabel TOTAL CONTROL PreSets Verlaag het energieverbruik, verhoog het comfort met BUVA TOTAL CONTROL BUVA EPC-producten: Energiebesparend Kostenefficiënt Comfortabel Verlaag het energieverbruik, verhoog het comfort met BUVA

Nadere informatie

NEXT Active Façades: geeft vastgoed nieuwe energie

NEXT Active Façades: geeft vastgoed nieuwe energie NEXT Active Façades: geeft vastgoed nieuwe energie Integrale geveloplossing Fraai en flexibel De gevelelementen van NEXT Active Façades Elementen hebben weinig profilering en zijn vrij indeelbaar. Ze zijn

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

Duurzaam gekoeld ventileren. Door Willem van Dijk

Duurzaam gekoeld ventileren. Door Willem van Dijk Duurzaam gekoeld ventileren Door Willem van Dijk Even Voorstellen Willem van Dijk Technisch Commercieel Adviseur De afgelopen 30 jaar, vanuit de praktijk en bij verschillende bedrijven op het gebied van

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met gas

Duurzaam verwarmen en koelen met gas Duurzame gaswarmtepompen voor o.a.: Kantoorgebouwen Frisse Scholen Verzorgingstehuizen (P4) (P6) (P7) www.gasengineering.nl Duurzaam verwarmen en koelen met gas De voordelen van verwarmen en koelen met

Nadere informatie

AT4-CAPRI klimaatbeheersing voor zwembaden

AT4-CAPRI klimaatbeheersing voor zwembaden AT4-CAPRI klimaatbeheersing voor zwembaden Geavanceerde technologie op het gebied van klimaatbeheersing in zwembaden 3-trapswarmteterugwinning binnen- en buitenzijde in kunststof poedercoating uitgevoerd

Nadere informatie

Schwank infraroodverwarming Principe en werking

Schwank infraroodverwarming Principe en werking Schwank infraroodverwarming Principe en werking De zon: de natuurlijkste verwarming ter wereld Behagelijkheid door infrarood-warmte Het principe van onze verwarmingen hebben we van de natuur afgekeken.

Nadere informatie

OPTIMAAL COMFORT, MINIMAAL ENERGIE- GEBRUIK. LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS KANAAL UNIT UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT

OPTIMAAL COMFORT, MINIMAAL ENERGIE- GEBRUIK. LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS KANAAL UNIT UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS OPTIMAAL COMFORT, MINIMAAL ENERGIE- KANAAL UNIT GEBRUIK. UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT LAAG GELUIDSNIVEAU GEZOND KLIMAAT LIFE S GOOD WHEN IT S GREEN Greenovation

Nadere informatie

RAFFINESSE TECHNOLOGIE ONTMOET KWALITEIT. De ideale glasgevel

RAFFINESSE TECHNOLOGIE ONTMOET KWALITEIT. De ideale glasgevel Het isolatieglas met jaloezieën TECHNOLOGIE ONTMOET KWALITEIT sunblind visor privacy protection De ideale glasgevel In moderne gevels, met name bij structurele beglazing, is goed zonwerend glas een must.

Nadere informatie

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie!

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! Selekt MOVAIR + kozijn 120 (Hout) Selekt MOVAIR + kozijn waarvan de onderregel is uitgevoerd met MOVAIR + glasvezelcomposietdorpel. Dit kozijn is uitgevoerd

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

D2C-Airco. Resultaten en bevindingen van project. Datum 11 april Optimair Holding BV in opdracht van Agentschap NL

D2C-Airco. Resultaten en bevindingen van project. Datum 11 april Optimair Holding BV in opdracht van Agentschap NL Resultaten en bevindingen van project D2C-Airco Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en praktijkprojecten subsidie.

Nadere informatie

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie!

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! Selekt MOVAIR+ kozijn 120 (Hout) Selekt MOVAIR+ kozijn waarvan de onderregel is uitgevoerd met MOVAIR+ glasvezelcomposietdorpel. Dit kozijn is uitgevoerd

Nadere informatie

lezing ventilatie & luchtkwaliteit

lezing ventilatie & luchtkwaliteit 902.317 lezing & luchtkwaliteit Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging elphi nelissen 30 maart 2006 nelissen ingenieursbureau bv lezing NVBV maart 2006 1 inhoudsopgave lezing & luchtkwaliteit introductie

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie

Installatie overzicht bij EPC-concepten

Installatie overzicht bij EPC-concepten Installatie overzicht bij EPC-concepten Dit boekje geeft een overzicht van de belangrijkste installaties zoals die nu op de markt aanwezig zijn. PelserHartman probeert u een zo volledig mogelijk overzicht

Nadere informatie

Thermo Air is een Nederlands producent van hoogwaardige luchtbehandelingsproducten

Thermo Air is een Nederlands producent van hoogwaardige luchtbehandelingsproducten Standaard en maatwerk oplossingen LUCHTVERWARMING KOELING LUCHTBEHANDELING VENTILATIE VENTILATOREN WARMTETERUGWINNING ONDERDELEN REGELAPPARATUUR Thermo Air is een Nederlands producent van hoogwaardige

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

De juiste dampkap op de juiste plaats

De juiste dampkap op de juiste plaats De juiste dampkap op de juiste plaats De juiste dampkap op de juiste plaats De meest toegepaste dampkappen zijn conventionele dampkappen, luchtinductie dampkappen en impulslucht dampkappen. Deze kappen

Nadere informatie

Koelen zonder airco? Cool!

Koelen zonder airco? Cool! Koelen zonder airco? Cool! Luk Vandaele en Luc François, WTCB Iedereen snakt wel naar de zon en s zomers verdragen we wel wat hogere temperaturen, maar dan toch liever niet binnenskamers. In werkomstandigheden,

Nadere informatie

D2Recool. Duurzaam klimaatsysteem voor een comfortabel binnenklimaat. Product informatie

D2Recool. Duurzaam klimaatsysteem voor een comfortabel binnenklimaat. Product informatie D2Recool Duurzaam klimaatsysteem voor een comfortabel binnenklimaat Product informatie D2Recool: Duurzame en effectieve klimaatbeheersing De D2Recool productlijn is één van de klimaatsystemen van Dutch

Nadere informatie

Verdyn & Verdyn Cool. Plug and play. Hoog rendement warmte terugwinning. Energiezuinige ventilatoren. Hoge COP. HR-balansventilatie units

Verdyn & Verdyn Cool. Plug and play. Hoog rendement warmte terugwinning. Energiezuinige ventilatoren. Hoge COP. HR-balansventilatie units Verdyn & Verdyn Cool HR-balansventilatie units Plug and play Hoog rendement warmte terugwinning Energiezuinige ventilatoren Hoge COP HR-balansventilatie units type Verdyn & Verdyn Cool Ventileren is noodzakelijk

Nadere informatie

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Uw huis is uw thuis. U komt er tot rust, besteedt er tijd met vrienden en familie. De ruimte waar u verblijft, moet daarom comfortabel en behaaglijk zijn als

Nadere informatie

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen PHP-leden die meewerkten aan dit project: Architectuur: A2M architecten Zetel CIT Blaton Zicht van de straatgevel; bron: A2M architecten 1. Context en doelstelling van het gebouw Het doel was een renovatie

Nadere informatie

Buitenzonwering. Buitenzonwering

Buitenzonwering. Buitenzonwering Buitenzonwering Buitenzonwering De werking van zonwering De werking van zonwering Door innovatieve ontwikkelingen in bouwmaterialen, klimaat- en zonweringtechniek, heeft de architectuur de laatste decennia

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de woningen in het project

Nadere informatie

'Your air.. Our care!'

'Your air.. Our care!' 'Your air.. Our care!' Beknopt kan hiermee de missie van KlimaVent environment worden omschreven. Ventileren is een vak. Een vak waar KlimaVent zich dagelijks mee bezig houdt. Voor het creëren van een

Nadere informatie

Lucht om te leren. TROX SCHOOLAIR Energiebesparende ventilatie-oplossingen voor scholen

Lucht om te leren. TROX SCHOOLAIR Energiebesparende ventilatie-oplossingen voor scholen Lucht om te leren TROX SCHOOLAIR Energiebesparende ventilatie-oplossingen voor scholen The art of handling air Goede lucht is een stuk levenskwaliteit. Of het nu in de natuur of in een gesloten ruimte

Nadere informatie