Colt Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages. Brandveiligheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Colt Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages. Brandveiligheid"

Transcriptie

1 Colt Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages Brandveiligheid

2 Ventilatie en Rookbeheersing in parkeergarages COLT EN ROOKBEHEERSING Het grootste gevaar bij brand is de rook en hitte die vrijkomen. Vaak met noodlottige gevolgen. Helaas is brand niet altijd te voorkomen. Daarom is het van belang de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Een goed functionerend rookbeheersingsconcept werkt hieraan mee. Niet alleen worden met een dergelijk concept veilige vluchtwegen voor mensen gegarandeerd, ook de brandweer krijgt de kans snel in te grijpen. Colt was de pionier in het ontwikkelen van rookbeheersingssystemen in Europa. Het eerste moderne rookbeheersingssysteem werd door Colt in 1954 ontworpen en geïnstalleerd voor de fabriek van Vauxhall Motors in Luton. Sindsdien is Colt bij vele onderzoeksprogramma s betrokken en heeft meegewerkt aan de totstandkoming van vele ontwerpnormen en richtlijnen. COLT EN PARKEERGARAGE-VENTILATIE Kenmerkend voor parkeergarages zijn de grote afmetingen en geringe hoogten. Kleine compartimenten zijn hinderlijk voor de gebruiker en de brandweer. Daarom zijn grote compartimenten gewenst, vooropgesteld dat de rookontwikkeling beheersbaar blijft. Het wordt in de regel geaccepteerd grote brandcompartimenten met de functie parkeren toe te passen mits invulling wordt gegeven aan de eisen uit de van toepassing zijnde normen. De NEN 2443 geeft de grenswaarden en eisen voor natuurlijk geventileerde parkeergarages. Met de NEN 6098 zijn er eenduidige ontwerpuitgangspunten gesteld waaraan het rookbeheersingssysteem in een mechanisch geventileerde parkeergarage dient te voldoen. Colt beschikt over de kennis en ervaring om met geavanceerde technische hulpmiddelen een brandventilatiesysteem op basis van deze normen te ontwerpen. Tevens zijn wij erkend om deze systemen te installeren en te onderhouden. Uitgangspunt voor het ontwerp zijn de geometrie van de betreffende parkeergarage in combinatie met het overeengekomen doel van de installatie. De norm biedt drie verschillende doelen waaruit gekozen kan worden. Colt hecht grote waarde aan een gedegen vooroverleg met betrokken partijen (architect, principaal, het bevoegd gezag en de inspectie-instelling). Hierdoor is het doel van de installatie voor allen duidelijk en verloopt het ontwerp-, installatie- en certificeringstraject in de regel het vlotst. Het rookbeheersingssysteem van Colt International wordt normaliter uitgevoerd als compleet ventilatieconcept waarbij het systeem tevens de dagelijkse ventilatie verzorgd, uitgerust met CO/LPG detectie.

3 OPENBARE EN NIET-OPENBARE PARKEERGARAGES Het verschil tussen openbare en nietopenbare parkeergarages ligt in het feit dat in een niet-openbare parkeergarage (zoals bijvoorbeeld onder een appartementengebouw) vooral mensen verblijven die bekend zijn met de situatie en dat de oppervlakte in vergelijking met een parkeergarage over het algemeen relatief gering is. Tevens is het aantal verkeersbewegingen in een niet-openbare parkeergarage beduidend lager dan in een openbare parkeergarage. NATUURLIJK OF MECHANISCH GEVENTILEERD De NEN 2443 stelt de randvoorwaarden waaraan een parkeergarage moet voldoen om deze als natuurlijk geventileerd te mogen beschouwen. Denk hierbij aan eisen zoals afmetingen en oriëntatie van permanente ventilatie openingen, beperkingen aan de diepte ten opzichte van het maaiveld, etc. Indien niet kan worden voldaan aan deze natuurlijke ventilatie-eisen stelt de NEN 2443 dat een installatie voor mechanische ventilatie moet worden aangebracht. En dat, wanneer deze ventilatie-installatie wordt ingezet bij brand, deze moet worden ontworpen volgens NEN Voor beide vormen van ventilatie heeft Colt International ventilatiesystemen en/of beveiligingsconcepten in haar programma. LAATSTE STAND DER TECHNIEK In het verre verleden werden parkeergarages geventileerd door kanaalsystemen. De benadering van Colt is echter gebaseerd op de laatste stand der techniek: stuwkrachtventilatie (Colt Jetstream) inductieventilatie (Colt Cyclone) innovatieve aansturing Bij stuwkrachtventilatie wordt de lucht effectief van stuwer naar stuwer voortgestuwd. Bij inductieventilatie wordt op een speciale manier omgevingslucht in de luchtstroom gemengd. Hierdoor blijft het zicht goed en de temperatuur lager. VOORDELEN STUWKRACHT- OF INDUCTIEVENTILATIE geen kanalen verhoogde vrije hoogte vergroot aantal parkeerplaatsen veiligere/lichtere omgeving verbeterde veiligheid voor CCTV eenvoudige en snelle montage energetisch efficiënt

4 Colt: erkend rookbeheersingsbedrijf CERTIFICERING Het Bouwbesluit biedt de mogelijkheid om Rook-en Warmte Afvoersystemen toe te passen als een gelijkwaardige oplossing voor bijvoorbeeld grotere brandcompartimenten, langere vluchtwegen of bescherming van de staalconstructie. Een rookbeheersingssysteem volgens de normen NEN 2443 / NEN 6098 is een gelijkwaardige oplossing voor een groter brandcompartiment in een parkeergarage conform de basiseis vanuit het Bouwbesluit. Om de brandveiligheid in iedere situatie te waarborgen en te garanderen dat een betrouwbaar rookbeheersingssysteem wordt geleverd en onderhouden, is een certificeringsregeling opgesteld. Deze regeling wordt beheerd door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Inspectie en certificering worden uitgevoerd door een ISO type A inspectie-instelling welke beschikt over een accreditatie inspecties uit te voeren volgens het CCV Inspectieschema Brandbeveiliging met het onderdeel: Rookbeheersingsinstallaties (RBI) in hun scope. Deze inspectie-instellingen zijn te vinden via de website van de Raad voor Accreditatie ( Colt heeft met betreffende inspectie-instellingen frequent contact. Desgevraagd kan Colt u informeren over, en in contact brengen met, de juiste contactpersonen van deze inspectieinstellingen. Colt International beschikt over een uitgebreid portfolio met parkeergarage ventilatiesystemen welke voorzien zijn van de juiste certificaten.

5 STAPPENPLAN CCV-CERTIFICAAT: Voor het verkrijgen van een CCV-certificaat moeten een aantal stappen genomen worden: 1. Overleg met eisende partijen 2. Opstellen basisontwerp (programma van eisen) 3. Opstellen detailontwerp (CFD / ontwerprapportage) 4. Controle van ontwerpstukken door eisende partijen en inspectie-instelling 5. Selectie van de apparatuur 6. Installatie en montage van de apparatuur 7. Logboek samenstellen 8. Beheerdersinstructie door Colt aan gebruiker 9. Onderhoudscontract conform NEN Oplevering door Colt International 11. Inspectie door inspectie-instelling 12. Wegnemen eventuele restpunten 13. Afgifte certificaat door inspectieinstelling 14. Periodiek beheer door de gebruiker 15. Jaarlijks onderhoud door Colt 16. Eén jaar na certificatie hercertificeringsinspectie De Colt deskundigen zijn bekend met ieder onderdeel van dit stappenplan, van het opstellen van een basisontwerp tot het jaarlijks (rapport van) onderhoud en, indien gewenst, het inschakelen van een inspectie instelling.

6 Een compleet concept DAGELIJKSE VENTILATIE EN ROOKBEHEERSING Het Colt concept voor mechanisch geventileerde openbare en niet-openbare parkeergarages is een compleet concept dat zowel voorziet in dagelijkse ventilatie als in brandventilatie. Voor het afvoeren van uitlaatgassen dient de parkeergarage in basis permanent geventileerd te worden met minimaal 3 dm³ /s per m² gebruiksoppervlakte. Omdat een parkeergarage is uitrust met een CO/LPG detectiesysteem dan kan de ventilatiecapaciteit stapsgewijs ingeschakeld worden conform hiernaast staand overzicht. 3 dm³ /s per m² gebruiksoppervlakte wordt in dit overzicht eis dagelijkse ventilatie genoemd. CO-concentratie < 60 ppm Ventilatie = 0,3 eis dagelijkse ventilatie. CO-concentratie > 60 ppm en <100 ppm Ventilatie = 0,6 eis dagelijkse ventilatie. CO-concentratie > 100 ppm Ventilatie = 1,0 eis. dagelijkse ventilatie. LPG-gehalte > 10 % LEL/LPG Ventilatie = 1,0 eis dagelijkse ventilatie. 9/ /7 6/7 1 3 HET COMPLETE CONCEPT BESTAAT UIT: 1. Automatische branddetectie 2. LPG-detectoren 3. CO-detectoren 4. Slowwhoop en flitslicht 5. Brandmeldcentrale 6/7. Stuwkrachtventilatoren 8. Afvoerventilatoren 9. Rookscherm 10. Brandscherm 11. Luchttoevoer 12. Kleppenregister/aanzuigrooster 4 11 Een CO/LPG detectiesysteem is bij mechanisch geventileerde parkeergarages vereist. Ook in situaties waar deze niet vereist is kan het interessant zijn een der- 2 gelijk systeem toch toe te passen. Toepassen van CO/LPG detectie leidt tot het rustiger draaien van de ventilatoren wat resulteert in lagere energiekosten, langere levensduur componenten en verlaging van de geluidsproductie. Colt International heeft hier een speciaal programma voor ontwikkeld. Graag zijn wij u van dienst.

7 CFD-simulatie Snelheidsvectoren Luchtsnelheden bij dagelijkse ventilatie Luchtsnelheden bij co-ventilatie CFD SIMULATIE Computational Fluid Dynamics (CFD) is een stuk gereedschap om stromingen en warmteoverdracht te simuleren met behulp van de computer. De basis van CFD is het oplossen van een aantal vergelijkingen voor een gebied dat in kleine cellen is opgedeeld. CFD is de best beschikbare methode, om stromingen en overdracht van energie te voorspellen voor (nog) niet bestaande situaties. Daar waar eenvoudige standaard zonemodellen en berekeningsmethoden niet toepasbaar zijn, kan gebruik gemaakt worden van deze techniek. De voorspellende waarde is voor de praktijk van groot belang. De NEN 6098, ontwerpnorm voor mechanische parkeergarage ventilatie, schrijft het gebruik van CFD simulaties in basis rechtstreeks voor. Opgemerkt dient te worden dat de norm ook uitzonderingen kent waarbij een CFD-simulatie achterwege kan blijven maar dit betreft slechts een klein deel van de systemen. Als één van de eerste normen geeft de NEN 6098 richtlijnen waaraan de simulatie dient te voldoen. In bijlage B bij de norm wordt een groot aantal voorwaarden benoemd. Niet alleen eisen met betrekking tot de parameters van het in te voeren model maar ook eisen aan de output, de leesbaarheid van de rapportage. Hiermee worden simulaties beter toetsbaar. Dit zal vervolgens leiden tot een hogere kwaliteit van simulaties in de markt en vervolgens tot een groter vertrouwen in dergelijke onderbouwingen bij de toetsende instanties. Colt International heeft veel ervaring opgebouwd met CFD en past deze techniek al sinds het begin van de negentiger jaren toe. Voor elke specifieke toepassing wordt Weergave van luchtsnelheden van het rookbeheersingssysteem de meest geschikte software gebruikt. CFD biedt de ontwerper en gebruiker dus de mogelijkheid om in een voorstadium nauwkeurig de werking van het ontworpen ventilatiesysteem te bepalen. Reeds in een vroeg stadium kan met behulp van deze tool het ontwerp worden geoptimaliseerd en biedt CFD een prima basis voor nader overleg met bevoegd gezag en inspectie-instelling. In de loop der jaren zijn meerdere Colt CFD-simulaties zijn gevalideerd aan de hand van full-scale testen op locatie. 3D visualisatie van het CFD model

8 Principe schema Afsluit sectie (ECO/labirinth) Brandmelder Inductieventilator (Cyclone) NIVEAU 1 Signaalgever / Flitser Brandmelder CO melder LPG melder Rookscherm (SM5) Kleppen register Afvoer ventilatoren (Liberator) SCHACHT CO melder NIVEAU 2 Signaalgever / Flitser Inductieventilator (Cyclone) Kleppen register LPG melder Brandmeld centrale CO/LPG centrale Schakelkast ventilatiesysteem

9 Industrie Utiliteit Advies Klimaattechniek Natuurlijke ventilatie Brandveiligheid Buitenzonwering Lamellenroosters Onderhoud en Renovatie Onderzoek en Kenniscentrum Colt International Postbus 29 NL-5430 AA Cuijk Tel. (0485) Wijzigingen voorbehouden Colt International Licensing Limited 2015 PDF

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology

Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum. Colt Technology Colt Technology Onderzoek, advies en kenniscentrum Colt Technology Colt Technology: een totale service Colt Technology BV is het onafhankelijke onderzoek-, advies- en kenniscentrum van de Colt groep. Dit

Nadere informatie

Colt Infratechniek. Il sole come partner. Colt Infratechniek. schermature solari Colt

Colt Infratechniek. Il sole come partner. Colt Infratechniek. schermature solari Colt Il sole come partner Colt Infratechniek schermature solari Colt Colt Infratechniek Colt International Colt International is een multidisciplinaire organisatie die zowel in de nieuwbouw als in reeds bestaande

Nadere informatie

Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria

Brandveiligheid in atria. Brandveiligheid in atria Brandveiligheid in atria Brandveiligheid in atria Brandveiligheid Een Rook- en Warmte-Afvoersysteem kan gebruikt worden voor het voorkomen van het onbeheerst uitbreiden van een brand, om veilige vluchtwegen

Nadere informatie

Rookbeheersing. Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden. Ronald Driessens. rookbeheersingsdeskundige

Rookbeheersing. Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden. Ronald Driessens. rookbeheersingsdeskundige Rookbeheersing Rookbeheersingsystemen regelgeving en randvoorwaarden Ronald Driessens rookbeheersingsdeskundige Inhoud presentatie Rookbeheersing: Wat is rookbeheersing? Wanneer wordt het toegepast? Waaruit

Nadere informatie

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek

Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe. Klimaattechniek Natuurlijke ventilatie Eenvoudig en doeltreffend principe Klimaattechniek B B Natuurlijke ventilatie: een specialisme van Colt Warmtebelasting en ventilatie In ieder gebouw -of dit nu gebruikt wordt voor

Nadere informatie

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA

Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid. Rookbeheersing en RWA Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) Brandveiligheid Rookbeheersing en RWA Colt Rook- en Warmte-Afvoer Jaarlijks vallen er tussen de 600 en 700 dodelijke slachtoffers als gevolg van brand. De slachtoffers zijn

Nadere informatie

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing)

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager EVEN VOORSTELLEN Daniek de Jager Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en inspectie

Nadere informatie

Onderwerpen. Parkeerventilatie. Overdrukventilatie. Certificering. Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen. Regelgeving Overdruksystemen

Onderwerpen. Parkeerventilatie. Overdrukventilatie. Certificering. Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen. Regelgeving Overdruksystemen Onderwerpen Parkeerventilatie Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen Overdrukventilatie Regelgeving Overdruksystemen Certificering Regelgeving Bouwbesluit NEN 2443:2000 Brandveiligheideisen

Nadere informatie

Beheer en onderhoud RWA installatie parkeergarage

Beheer en onderhoud RWA installatie parkeergarage Beheer en onderhoud RWA installatie parkeergarage - 1 - Inhoud 1. Inleiding 2. Aansturing systeem in normaalbedrijf 3. Aansturing systeem in brandbedrijf 4. Beheer en onderhoud Bijlage Bijlage I Checklist

Nadere informatie

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager 1 Daniek de Jager EVEN VOORSTELLEN Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en

Nadere informatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie

Onderhoud en renovatie. Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Onderhoud en renovatie Colt: een servicegerichte organisatie Kwaliteit en service zijn de factoren waarmee Colt zich onderscheidt op de markt. In haar benadering staat de klant centraal.

Nadere informatie

Stuwkrachtventilatie systemen

Stuwkrachtventilatie systemen Stuwkrachtventilatie systemen ExcelAir b.v. Postbus 6153 4000 HD Tiel Telefoon 0344 670520 Fax 0344 670521 Internet www.excelair.nl Email info@excelair.nl Rabobank 12.02.62.711 KvK nummer 52666042 BTW

Nadere informatie

Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Welke onderwerpen?

Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Brandveiligheid gesimuleerd of werkelijkheid. Welke onderwerpen? Brandveiligheid ing. Art van Lohuizen adviseur brandveiligheid Brandveiligheid Welke onderwerpen? - voorbeelden van simulatieberekeningen - brandoverslagrisico via gevel - rook- en warmteafvoer in parkeertoren

Nadere informatie

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing)

Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) Overdruk systemen Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) EVEN VOORSTELLEN Daniek de Jager Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en inspectie

Nadere informatie

VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON

VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON november 2014 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten

Nadere informatie

Veiligheid als uitgangspunt

Veiligheid als uitgangspunt Veiligheid als uitgangspunt Het brandbeveiligingssysteem dient te zijn afgestemd op het risico dat beschermd moet worden BVI is een geaccrediteerde inspectie-instelling voor brandbeveiligingssystemen Inspectie

Nadere informatie

Regeling Brandmeldinstallaties. Samenvatting

Regeling Brandmeldinstallaties. Samenvatting Regeling Brandmeldinstallaties 2002 Samenvatting Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze samenvatting mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Notitie: Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Opdrachtgever : Projects & Development B.V. Kenmerk : notmbu_ventilatie parkeergage_11042014-d01 Datum : 11 april 2014 Auteur : M. Burggraaf Behoort bij

Nadere informatie

B o u w b e s l u i t 2 0 1 2 e n

B o u w b e s l u i t 2 0 1 2 e n B o u w b e s l u i t 2 0 1 2 e n CCV Inspectieschema s brandbeveiliging Spreker namens R2B Inspecties B.V. P.T.J.M. (Peter) Janssen RSE Introductie P.T.J.M. (Peter) Janssen RSE R2B Inspecties B.V., Zaltbommel

Nadere informatie

STOOM en certificering

STOOM en certificering STOOM en certificering Nationale kennisdag brandpreventie Inhoud Even voorstellen STOOM Gevolgen bouwbesluit 2012 + technische oplossingen Wettelijke basis certificering Certificatie Inspectie Beoordeling

Nadere informatie

Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd?

Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd? Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd? VEBON 2011 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten ten aanzien van deze uitgave worden uitdrukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten

Nadere informatie

Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique

Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique Rook-en wamte afvoer in de praktijk L Evacuation des fumées et de la chaleur en pratique 20 10 2011 1 Vanbever Bart 2 RWA in parkeergarages Bart Vanbever bvanbever@vincotte.be Antwerpen, 22 februari Wetgeving

Nadere informatie

Inspectie en certificatie

Inspectie en certificatie Inspectie en certificatie Kennisuitwisselingsbijeenkomst VIVB Veiligheidsregio s VIVB Vereniging van Inspectie-instellingen voor Veiligheid en Brandveiligheid Verschillen inspectie en certificatie Aansturing

Nadere informatie

BRAND IN ONDERGRONDSE PARKEERGARAGES

BRAND IN ONDERGRONDSE PARKEERGARAGES BRAND IN ONDERGRONDSE PARKEERGARAGES Nele Tilley Department of Flow, Heat and Combustion Mechanics www.floheacom.ugent.be Ghent University UGent pag. 1 onderzoek aan de universiteit: ver van mijn bed?

Nadere informatie

Brandmeldsystemen. De hoogwaardige techniek die wij toepassen is voor ons als een stille kracht.

Brandmeldsystemen. De hoogwaardige techniek die wij toepassen is voor ons als een stille kracht. Brandmeldsystemen De hoogwaardige techniek die wij toepassen is voor ons als een stille kracht. Bij Aqua+ is uw brandbeveiliging in vertrouwde handen Aqua+ is een erkend branddetectiebedrijf met ruim 30

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages (Nieuwbouw) Versie: 18-10-2010 Pagina 1 van 12 Rapport van Oplevering

Nadere informatie

ROOKBEHEERSINGSSYSTEMEN

ROOKBEHEERSINGSSYSTEMEN EIND- en TOETSTERMEN ROOKBEHEERSINGSSYSTEMEN 1. Installatiedeskundige Rookbeheersingssystemen 2. Onderhoudsdeskundige Rookbeheersingssystemen 3. Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen CertoPlan B.V.

Nadere informatie

Inspectiecertificaat Conform Bouwbesluit 2012

Inspectiecertificaat Conform Bouwbesluit 2012 Conform Bouwbesluit 2012 Inhoudsopgave: - Bij welke gebruiksfunctie dient het brandbeveiligingssysteem gecertificeerd te zijn met een Inspectiecertificaat? - Welke typen Inspecties zijn er en wat is de

Nadere informatie

Stichting Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) Deze scope is geldig van: 10-11-2015 tot 01-10-2017 Vervangt scope d.d.

Stichting Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) Deze scope is geldig van: 10-11-2015 tot 01-10-2017 Vervangt scope d.d. Deze scope is geldig : 10-11-2015 tot 01-10-2017 Vergt scope d.d.: 15-09-2015 Churchillaan 11 3527 GV Utrecht Nederland Hoofdkantoor Onder acceptatie vallen de volgende schema s: Op basis ISO/IEC 17021:2011

Nadere informatie

Kiwa N.V. 3/12/14. Roy Senden. Partner for progress

Kiwa N.V. 3/12/14. Roy Senden. Partner for progress Roy Senden Partner for progress 1 Brandpreventie Academy Namens Brandpreventie Academy hartelijk welkom Introductie Wat doet Kiwa 3 Data Uitfasering regeling 2002 31-8-2014 (audits) 31-12-2014 (certificaten)

Nadere informatie

Brandveiligheidsadvies Gelijkwaardigheid

Brandveiligheidsadvies Gelijkwaardigheid Gelijkwaardigheid Parkeerkelder Engelenhof Putstraat te Sittard Opdrachtgever: Maasbilt bv Europalaan 26 6199AB Maastricht-Airport Betreft: Projectnummer: Object: Gelijkwaardige brandveiligheid 15 243

Nadere informatie

Brandveiligheid door Blussystemen TVVL

Brandveiligheid door Blussystemen TVVL Brandveiligheid door Blussystemen TVVL Sprinklers en ISSO 42 R2B Inspecties B.V. Anton van Ballegooijen, Paul de Graaf en Niels Schoots Branden en statistiek Branden in Nederland totaal (CBS 2009) 97.000

Nadere informatie

Certificering van brandmeldinstallaties

Certificering van brandmeldinstallaties Certificering van brandmeldinstallaties Instructie Versie 1.0 Datum 21 december 2010 Status Definitief Colofon Versie 1.0 T 0800-899 1103 info.infofoon@rgd.minbzk.nl Pagina 3 van 21 Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo. Overdrukinstallaties Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.nl Whitepaper 2015 Colt International Licensing Ltd. Overdrukinstallaties:

Nadere informatie

Memo. Inleiding. blad 1 van 5

Memo. Inleiding. blad 1 van 5 Memo memonummer 2 datum 29 mei 2017 aan D.de Bruin CWT Europe van ir. Klaas Jan de Boer Antea Group kopie ing. Henk Jan Schuurman Antea Group project Nieuwbouw Latexweg op-en overslag Dutch Cacao projectnr.

Nadere informatie

Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages

Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages ir. B. Kersten, LBP Raadgevend ingenieursbureau te Nieuwegein Opgericht in 1970 Momenteel ca. 60 medewerkers 1 Inhoud Wat is een natuurlijk

Nadere informatie

Beheer brandmeldinstallaties

Beheer brandmeldinstallaties Beheer brandmeldinstallaties Nieuwe technieken en Certificering Siemens Fire Detection Brandrisico en de mogelijke consequenties Branddetetctie Automatisch blussen Evacuatie management Gevaren meldsysteem

Nadere informatie

Rook- en Warmte Afvoer installaties

Rook- en Warmte Afvoer installaties Rook- en Warmte Afvoer installaties VBE Themabijeenkomst 2 juni 2010 Introductie P.T.J.M. (Peter) Janssen RSE Senior projectleider brandbeveiliging R2B Inspecties B.V. Docent Avans+ en Haagse Hogeschool

Nadere informatie

'Kiwa FSS (Fire, Safety & Security) Voldoen aan wet- en regelgeving Hoe hoog legt u de lat?

'Kiwa FSS (Fire, Safety & Security) Voldoen aan wet- en regelgeving Hoe hoog legt u de lat? 'Kiwa FSS (Fire, Safety & Security) Voldoen aan wet- en regelgeving Hoe hoog legt u de lat? 19-11-2018 Inleiding Ir. Ir. M.M.G. (Mathijs) van Ballegooijen Divisie Directeur M.M.G. (Mathijs) van Ballegooijen

Nadere informatie

Certificering en inspectie. Seminar Klaar voor 2015! 29 januari 2014: sprinklerinstallaties

Certificering en inspectie. Seminar Klaar voor 2015! 29 januari 2014: sprinklerinstallaties Certificering en inspectie Seminar Klaar voor 2015! 29 januari 2014: sprinklerinstallaties 1 Certificering en inspectie Behandeling van volgende punten: Relatie met de regelgeving Samenhang tussen certificatie-

Nadere informatie

Belang van goede uitgangspunten bij brandbeveiligingsinstallaties

Belang van goede uitgangspunten bij brandbeveiligingsinstallaties Belang van goede uitgangspunten bij brandbeveiligingsinstallaties Ing. J.C. (Johan) Hoogeweg jho@dgmr.nl 13-06-2018 Programma Waarom uitgangspunten vastleggen? Welke uitgangspunten moeten worden vastgelegd?

Nadere informatie

Seminar Functiebehoud 2018 Page Copyright protected Seminar Functiebehoud Wie ben ik Hans de Jong Vestigingsleider VdS Schadenverhütung GmbH

Seminar Functiebehoud 2018 Page Copyright protected Seminar Functiebehoud Wie ben ik Hans de Jong Vestigingsleider VdS Schadenverhütung GmbH 2018 Page 113 Wie ben ik Hans de Jong Vestigingsleider VdS Schadenverhütung GmbH Directeur VdS Nederland BV 22 jaar actief in de bandbeveiliging vanaf 1996 in de sprinklertechniek vanaf 2002 in andere

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Situatie

1. Inleiding. 2. Situatie Gelijkwaardigheid van een rook-warmte afvoer 1. Inleiding In de praktijk komen we situaties tegen waarbij de open moet zijn voor voldoende rookafvoer bij brand. Tegelijkertijd moet de in het dagelijks

Nadere informatie

ExcelAir Praktijk Tip 2

ExcelAir Praktijk Tip 2 . ExcelAir Praktijk Tip 2 13-03-07 Ventilatie van gesloten garages op basis van de NPR 2002 www.excelair.nl 2 Tel: 0344 670520 . Voorwoord Sinds medio 2002 wordt er veel gesproken over de nieuwe regelgeving

Nadere informatie

Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen. Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International

Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen. Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International Even voorstellen Alcedo Roy Hendriks, adviseur brandveiligheid & bouwfysica Colt

Nadere informatie

Certificatie bestaande brandmeldinstallaties. LPCB Nederland B.V. R.B.J. (René) Leijzer 26 oktober 2011

Certificatie bestaande brandmeldinstallaties. LPCB Nederland B.V. R.B.J. (René) Leijzer 26 oktober 2011 Certificatie bestaande brandmeldinstallaties LPCB Nederland B.V. R.B.J. (René) Leijzer 26 oktober 2011 Inhoud presentatie Inleiding Procedure Afwijkingen Certificatie Nieuwe bouwregelgeving / certificatieschema

Nadere informatie

Brandveiligheid volgens plan

Brandveiligheid volgens plan Brandveiligheid volgens plan NEN 2535:2009 Een aantal markante wijzigingen op een rij Kennisbijeenkomst Techniek, 17 november 2010 Presentatie R2B Inspecties B.V. ISO 17020 type A geaccrediteerde inspectie-instelling

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, handhaving, rechtens verkregen niveau, bestaande bouw, RWA Datum: 28 september 2018 Status:

Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, handhaving, rechtens verkregen niveau, bestaande bouw, RWA Datum: 28 september 2018 Status: Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, handhaving, rechtens verkregen niveau, bestaande bouw, RWA Datum: 28 september 2018 Status: Definitief Beschrijving Een bedrijfshal met

Nadere informatie

Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen. Colt Ellisse

Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen. Colt Ellisse Colt Ellisse Zonwerende schuifpanelen en vouwpanelen Colt Ellisse BUITENZONWERING Zonwering, geplaatst aan de buitenkant van het gebouw is één van de meest effectieve manieren om zonne-instraling in een

Nadere informatie

PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING. Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages

PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING. Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages Augustus 2012 VEBON 2012 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten

Nadere informatie

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, brandmeldinstallatie (BMI), parkeren Datum: 26 maart 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld

Nadere informatie

Koppeling van systemen

Koppeling van systemen Brandmelding en KNX Koppeling van systemen 1 Even voorstellen Naam: Gerrit Hagen Bedrijf: BVO bv (Brand-)Veiligheid & Opleidingen Functie: (Brand-)Veiligheidskundige Telefoon: 06-51783224 E-mail: g.hagen@bvo-online.nl

Nadere informatie

VEBON. VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties

VEBON. VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties VEBON VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties Eind- en toetstermen Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties VEBON-NOVB 2016 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten

Nadere informatie

CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES

CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES Hefas Branddetectie BV biedt u een breed spectrum aan diensten en service om brandmeld-en ontruimingssystemen in gebruik te stellen,

Nadere informatie

Brandveiligheid in parkeergarages

Brandveiligheid in parkeergarages Inhoud Reglementering Normen Technische invulling Ontwerpmethodiek Voorbeeldproject - Ontwerp Inhoud Reglementering Normen Technische invulling Ontwerpmethodiek Voorbeeldproject - Ontwerp Voorbeelden van

Nadere informatie

VENTILATIE-ENERGIE IN PARKEERGARAGES

VENTILATIE-ENERGIE IN PARKEERGARAGES ECN-C--05-035 VENTILATIE-ENERGIE IN PARKEERGARAGES R. Schuitema MAART 2005 Verantwoording Dit rapport is verschenen in opdracht van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) van de Gemeente Amsterdam. De

Nadere informatie

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT ATRIA EN HET BOUWBESLUIT Veiligheidsregio Haaglanden 11-09-2006 Inleiding Onder een atrium wordt verstaan een wel of niet besloten ruimte welke zich over een aantal verdiepingen uitstrekt. Deze vorm van

Nadere informatie

OVERDRUK INSTALLATIES NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM. Building & Industry

OVERDRUK INSTALLATIES NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM. Building & Industry NOVENCO CLEAR CHOICE SYSTEM Building & Industry WERKING VAN HET SYSTEEM VOOR GEBOUWEN Overdrukinstallaties worden ontworpen om vluchtroutes en brandweerschachten te beschermen. Dit wordt bereikt door het

Nadere informatie

CERTIFICEREN BMI / OAI IN DE PRAKTIJK

CERTIFICEREN BMI / OAI IN DE PRAKTIJK CERTIFICEREN BMI / OAI IN DE PRAKTIJK Rob Verbiest Adviseur Brandbeveiliging Incendio BV Een vooruitblik... Certificering in Wet en Regelgeving Oude situatie (Gebruiksbesluit) Situatie vanaf 2012 (Bouwbesluit

Nadere informatie

Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige II

Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige II Eind- en toetstermen Brandpreventie Deskundige II E x a m e n b u r e a u B r a n d v e i l i g h e i d 0 8 5 8 7 7 1 1 9 8 W w w w. e x a m e n b u r e a u - b r a n d v e i l i g h e i d. n l E i n f

Nadere informatie

Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie. Vent-O-System CO2. Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken

Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie. Vent-O-System CO2. Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie Vent-O-System CO2 Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken Vent-O-System CO 2 -gestuurd Ventileren zonder onnodig energieverlies maar ook met een permanent optimale

Nadere informatie

Een jaar ervaring met de CCV schema s. Seminar Klaar voor 2015! 22 en 23 januari 2014: Brandmeldinstallaties

Een jaar ervaring met de CCV schema s. Seminar Klaar voor 2015! 22 en 23 januari 2014: Brandmeldinstallaties Een jaar ervaring met de CCV schema s Seminar Klaar voor 2015! 22 en 23 januari 2014: Brandmeldinstallaties Kenmerken nieuwe certificatieschema s Alleen inspectiecertificatie verplicht vanuit de overheid

Nadere informatie

VBB-systemen:2010. Certificatie en inspectie. Willem van Oppen, adviseur Comformiteitschema s

VBB-systemen:2010. Certificatie en inspectie. Willem van Oppen, adviseur Comformiteitschema s VBB-systemen:2010 Certificatie en inspectie Willem van Oppen, adviseur Comformiteitschema s 19-5-2009 Opbouw presentatie Iets over taak CCV Wat bestaat er nu Waarom doorontwikkeling Wat staat er op stapel

Nadere informatie

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid Rudolf van Mierlo www.efectis.nl 1 Inhoud o 18.30-19.00 Inloop o 19.00-19.40 Achtergrond: Bouwbesluit o 19.40-19.50 Pauze + aansturing van NEN 6075 o 19.50-20.30 Bepaling

Nadere informatie

Welkom bij Solar tps brandmelding. September 24, 2012

Welkom bij Solar tps brandmelding. September 24, 2012 Welkom bij Solar tps brandmelding 1 Bouwbesluit 2012 wijzigingen gebouwfunctie door Raymond Cremer PvE- opsteller Adjunct Hoofdbrandmeester BB2012 / Bijlage 1 3 BB2012 / Bijlage 1 Criterium aantal bouwlagen

Nadere informatie

Brandveilig met Solar. Raymond Cremer Adviseur brandbeveiliging

Brandveilig met Solar. Raymond Cremer Adviseur brandbeveiliging Brandveilig met Solar Raymond Cremer Adviseur brandbeveiliging 1 Wijzigingen in het Bouwbesluit (Hfst 6 brandveiligheid) 2 Opleveren BMI met de nieuwe CCV- certificatieschema s 3 Uw voordelen Met het Solar

Nadere informatie

HC PS - 2012 / 1 Productwijzigingen voorbehouden

HC PS - 2012 / 1 Productwijzigingen voorbehouden AUTOBRANDEN 2 Productwijzigingen voorbehouden Inhoudsopgave Onderwerp: Pagina Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Parkeergarage Museumplein te Amsterdam 5-7 Parkeergarage Noordknoop te Maastricht 8-10 Parkeergarage

Nadere informatie

Even voorstellen. Marcel Veenboer

Even voorstellen. Marcel Veenboer Even voorstellen Marcel Veenboer Even voorstellen Werkterrein planontwikkeling bij bouw en verbouw gelijkwaardigheidsvraagstukken brandoverslag ondersteuning bij brandveilig gebruik De werking van gelijkwaardigheid

Nadere informatie

Brandmeld en Ontruiming Regelgeving en certificering

Brandmeld en Ontruiming Regelgeving en certificering Siemens Nederland Brandmeld en Ontruiming Regelgeving en certificering Restricted Siemens Nederland 2015 All rights reserved. www.siemens.nl Laat ik mij eerst even voorstellen.. Siemens Nederland N.V.

Nadere informatie

Deze bijlage is geldig van: 29-10-2015 tot 01-06-2016 Vervangt bijlage d.d.: 22-10-2015

Deze bijlage is geldig van: 29-10-2015 tot 01-06-2016 Vervangt bijlage d.d.: 22-10-2015 (Kamer Koophandel 32069296) Deze bijlage is geldig : 29-10-2015 tot 01-06-2016 Vergt bijlage d.d.: 22-10-2015 Computerweg 2 3821 AB Amersfoort Locatie waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid.

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid. ADVIES Registratienummer: Betreft: Adviesaanvraag upgrade tweede vluchtmogelijkheid of enkele vluchtroute op galerij Trefwoorden: Verbouw, handhaving, zorgplicht, vluchtroute, beschermde route, enkele

Nadere informatie

... Geluiddempers. Experts in Noise Control Solutions

... Geluiddempers. Experts in Noise Control Solutions ... Geluiddempers Experts in Noise Control Solutions Alara-Lukagro Geluiddempers Realiseer een prettige en veilige werk- en leefomgeving door toepassing van Alara-Lukagro geluiddempers, die het geluid

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES ADVIES Registratienummer: Betreft: Branddetectie in gemeenschappelijke vluchtroute Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, vluchtroute, brandmeldinstallatie

Nadere informatie

De lettergrootte voor bijschriften is 12. Brand meester, maar hoe? Ontwikkeling brandbeveiligingsinstallaties

De lettergrootte voor bijschriften is 12. Brand meester, maar hoe? Ontwikkeling brandbeveiligingsinstallaties De lettergrootte voor bijschriften is 12 Brand meester, maar hoe? Ontwikkeling brandbeveiligingsinstallaties Den Haag 7 april 2016 Michael Haas Introductie Michael Haas Adviseur (senior projectleider)

Nadere informatie

BIJLAGE 6 & ROOK-EN WARMTE AFVOER IN INDUSTRIEGEBOUWEN

BIJLAGE 6 & ROOK-EN WARMTE AFVOER IN INDUSTRIEGEBOUWEN BIJLAGE 6 & ROOK-EN WARMTE AFVOER IN INDUSTRIEGEBOUWEN Inleiding Bijlage 6 voor nieuwe industriegebouwen en opslagplaatsen Op 15 juli 2009 is in het Staatsblad de aangepaste versie van het koninklijk besluit

Nadere informatie

Keuringinstituut Voor Veilige Magazijnen

Keuringinstituut Voor Veilige Magazijnen Keuringinstituut Voor Veilige Magazijnen NEN-EN-ISO-EIC 17020;2004 type A inspecterende instelling. Algemeen KVVM is als type A inspectie-instelling geaccrediteerd ( reg.nr. I195) door de Raad voor Accreditatie

Nadere informatie

Samenhang van Inspectie en Certificatie bij Brandmeldsystemen

Samenhang van Inspectie en Certificatie bij Brandmeldsystemen Samenhang van Inspectie en Certificatie bij Brandmeldsystemen 5 september 2012 Wim van Bijsterveldt Onderwerpen Introductie Achtergrond van CCV-schema s Belang van Certificatie Relatie Inspectie en Certificatie

Nadere informatie

Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden

Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden Brandveiligheid in automatische (ondergrondse) parkeergarages Jan Brekelmans Veiligheidsregio Haaglanden November 2009 Versie 5 november 2009

Nadere informatie

Rookbeheersing van mechanisch geventileerde parkeergarages. volgens NEN 6098

Rookbeheersing van mechanisch geventileerde parkeergarages. volgens NEN 6098 Rookbeheersing van mechanisch geventileerde parkeergarages. volgens NEN 6098 ir. P.H.E. (Peter) van de Leur Senior projectmanager brandveiligheid DGMR Bouw b.v., den Haag VVBA studiemiddag 17 november

Nadere informatie

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan:

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Het bouwbesluit NEN 2535 / NEN 2575 Dacht ik altijd Jurgen Lankamp, adviseur brandveiligheid. 6 oktober 2016 DGMR Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer,

Nadere informatie

INSPECTIE BRANDBEVEILIGING Vakbekwaamheid en ervaring

INSPECTIE BRANDBEVEILIGING Vakbekwaamheid en ervaring INSPECTIE BRANDBEVEILIGING Versie : 2.0 Publicatiedatum : 1 september 2012 Ingangsdatum : VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN VOORWOORD Inspectie Brandbeveiliging Pagina 2/18 Het CCV is de beheerder van de CCV

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: Betreft: Kantoorgebouw met sprinklerinstallatie Trefwoorden: Sprinkler, brandwerendheid op bezwijken, brandwerende coating, grootte brandcompartiment : Status: Definitief Adviesaanvraag

Nadere informatie

... Geluiddempers. Experts in Noise Control Solutions

... Geluiddempers. Experts in Noise Control Solutions ... Geluiddempers Experts in Noise Control Solutions Alara-Lukagro Geluiddempers Realiseer een prettige en veilige werk- en leefomgeving door toepassing van Alara-Lukagro geluiddempers, die het geluid

Nadere informatie

Brand! Het zal ons een zorg zijn

Brand! Het zal ons een zorg zijn Brand! Het zal ons een zorg zijn Ernst Rijkers VBE seminar «Brandveiligheid in de zorg» Gorinchem, 30 september 2009 For the benefit of business and people Samenvatting 1 Wat bindt ons? 2 Voldoet het?

Nadere informatie

Welkom. CFD in de bouw 23 april 2015 Barlucca - Breda

Welkom. CFD in de bouw 23 april 2015 Barlucca - Breda Welkom CFD in de bouw 23 april 2015 Barlucca - Breda 1 Inhoud Korte voorstelling Actiflow Trends in CFD-land en hoe Actiflow hierop inspeelt Dagprogramma 2 Actiflow: experts in fluid dynamics Actiflow

Nadere informatie

Seminar UPD opsteller. 17 november 2011

Seminar UPD opsteller. 17 november 2011 Seminar UPD opsteller 17 november 2011 Seminar UPD opsteller De Theorie en de Praktijk Seminar Nut en noodzaak erkenning UPD opstellers 17 november 2011 Door: René Leijzer, LPCB Nederland De Regeling UPD

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op Beheersbaarheid van Brand VBE 2 februari 2012

Een nieuwe kijk op Beheersbaarheid van Brand VBE 2 februari 2012 Een nieuwe kijk op Beheersbaarheid van Brand VBE 2 februari 2012 Ing. M.P.Lasker B.Eng MIFireE 1 Marcel Lasker: Directeur Prevent IVG bv Bevelvoerder Groningen / Oldambt Voorzitter IFE Nederland Docent

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE Bestemd voor een brandmeldinstallatie zonder doormelding naar de RAC (Dus zonder eis tot certificering) Pagina 1 van 7 Toelichting

Nadere informatie

Stuwkrachtventilatie systemen

Stuwkrachtventilatie systemen Stuwkrachtventilatie systemen ExcelAir b.v. Postbus 6153 4000 HD Tiel Telefoon 0344 670520 Fax 0344 670521 Internet www.excelair.nl Email info@excelair.nl Rabobank 12.02.62.711 KvK nummer 52666042 BTW

Nadere informatie

Vraaggestuurd, hybride ventilatiesysteem Vent-O-Hybrid

Vraaggestuurd, hybride ventilatiesysteem Vent-O-Hybrid Vraaggestuurd, hybride ventilatiesysteem Vent-O-Hybrid Natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet Hybride ventilatiesysteem Ventileren met een hybride ventilatiesysteem brengt het beste van twee werelden

Nadere informatie

Joost van Dijk HCPS bv. Namens VEBON afdeling rookbeheersing. praktijkdag parkeergarages' 12 juni 2013 STELLING

Joost van Dijk HCPS bv. Namens VEBON afdeling rookbeheersing. praktijkdag parkeergarages' 12 juni 2013 STELLING Joost van Dijk HCPS bv Namens VEBON afdeling rookbeheersing STELLING Is een parkeergarage ontworpen volgens de eisen genoemd in het bouwbesluit 2012 brandveiliger dan een parkeergarage ontworpen volgens

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op Beheersbaarheid van Brand VBE 28 september 2011

Een nieuwe kijk op Beheersbaarheid van Brand VBE 28 september 2011 Een nieuwe kijk op Beheersbaarheid van Brand VBE 28 september 2011 Ing. M.P.Lasker B.Eng MIFireE 1 Marcel Lasker: Directeur Prevent IVG bv Bevelvoerder Brandweer Oldambt Voorzitter IFE Nederland Docent

Nadere informatie

Certificatie en inspectie VBB-systemen

Certificatie en inspectie VBB-systemen Certificatie en inspectie VBB-systemen Themabijeenkomst NOVB-VBE 23 januari 2013 Zaltbommel Willem van Oppen CCV Not-for-profit organisatie Opgericht 2004 Oprichters: verzekeraars, ministeries, VNO-NCW,

Nadere informatie

VEBON. VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Projecteringsdeskundige Brandmeldsinstallaties

VEBON. VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Projecteringsdeskundige Brandmeldsinstallaties VEBON VEBON-NOVB Eind- en toetstermen Projecteringsdeskundige Brandmeldsinstallaties Eind- en toetstermen Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties VEBON-NOVB 2016 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten

Nadere informatie

Certificering Brandveiligheid

Certificering Brandveiligheid Certificering Brandveiligheid Inleider: Ronald van Brakel EFPC (European Fire Protection Consultants) Adviesbureau brand- en inbraakbeveiliging Bouwregelgeving, Sprinkler, Brandmeld, RWA Utiliteit, Industrie,

Nadere informatie

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters

Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding. Lamellenroosters Lamellenroosters Ventilatiewand en esthetische gevelbekleding Lamellenroosters Colt Lamellenroosters Colt Universal Louvre Ieder gebouw heeft voorzieningen nodig voor technische installaties, zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

deskundig adviseur Zoek een De NOVB stuurde de redactie van PARKEER24 een Position

deskundig adviseur Zoek een De NOVB stuurde de redactie van PARKEER24 een Position brandveiligheid en parkeergarages: verschillende opties mogelijk, 1 ding is zeker: Zoek een deskundig adviseur De NOVB stuurde de redactie van PARKEER24 een Position Paper over Brandveiligheid van Parkeergarages.

Nadere informatie

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen:

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Gelijkwaardigheids oplossingen Parkeergarage oppervlakte groter dan 1.000 m2 Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Ventilatie: Conform praktijkrichtlijn van het LNB Conform NEN 6098 Sprinkler Compartimentering

Nadere informatie

Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner

Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner Voor een duurzaam binnenklimaat is de natuur onze partner De natuur is onze inspiratiebron Voor het realiseren van een duurzaam, veilig, comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen we niet zonder de natuur.

Nadere informatie