Databank Ondergrond Vlaanderen: Praktisch gebruik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Databank Ondergrond Vlaanderen: Praktisch gebruik"

Transcriptie

1 : Vergauwen Ilse Afdeling Geotechniek

2 Informatie over DATA DATA

3 Themaviewer Rubriek 55

4 Themaviewer Rubriek 55 De on-line toepassing helpt u bij het bepalen tot welke diepte er meldingsplicht is voor boringen opgedeeld onder rubriek 55.1 en vanaf welke diepte er een milieuvergunning dient aangevraagd te worden. De rubriek 55 werd met ingang van 6 september 2011 aangepast via het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2011 tot uitvoering van het decreet van 8 mei 2009 betreffende de diepe ondergrond en tot wijziging van diverse besluiten (B.S. 6 september 2011): Belgisch Staatsblad Numac:

5 Themaviewer Rubriek 55 Lijst van als hinderlijk beschouwde inrichtingen Rubriek 55: Boringen

6 Themaviewer Rubriek 55

7 Themaviewer Rubriek 55 Meldingsplicht & vergunningsplicht

8 Themaviewer Rubriek 55 Boren in een beschermingszone

9 Themaviewer Bodem Klik op de kaart

10 Algemene DOV-viewer Klik op de kaart

11 Basisprincipe TOC

12 DOV Tools Lokaliseer Navigatie Straatzoeker tools

13 DOV Tools Informatie tools

14 DOV Tools Vlaanderen Selectie tools Wizard = kaartvenster

15 DOV Tools

16 DOV Tools

17 DOV Tools

18 DOV Tools

19 DOV Tools

20 DOV Tools

21 DOV Tools

22 DOV Tools

23 DOV Tools

24 OEFENING 3 Bepaal de stand van het grondwater in jouw buurt: Start DOV Ga met de straatzoeker naar uw eigen adres Activeer de laag grondwatermeetnet Ga met de wizard op zoek naar een put van meetnet 8 (toon de selectie op kaart) Bij geen resultaat: zoom naar een grotere schaal en herneem de bovenste stap Zoek en bevraag de stijghoogtegrafiek of de meetreeks

25 Demo Oefening 3 Voor de grondwaterstanden van de meetnetten moet u steeds in de gaten houden over welke aquifer (watervoerende laag) het gaat. Wilt u de diepte weten van het grondwater in de bovenste watervoerende laag, dan kan u best kijken naar de bovenste filter (deze met het laagste nummer) uit het freatische meetnet (meetnet 8), deze is steeds net onder de grondwatertafel geplaatst. Meer informatie over de meetnetten staat op deze link: Bij putten van meetnet 8 het freatische meetnet worden bij elke analysecampagne naast stalen voor de bepaling van de grondwaterkwaliteit ook de peilen opgenomen. De peilputten van dit meetnet zijn vooral geschikt om, zoals de naam het al aangeeft, meer te weten te komen over het ondiepe grondwater. Gemiddeld twee maal per jaar wordt van deze filters een staal genomen waarop een analyse wordt uitgevoerd. Bij het vergelijken van de grondwatertafel in een meetpunt met uw locatie moet u ook steeds rekening houden met de lokale topografie (het reliëf). U moet de grondwaterstand in de peilput van meetnet 8 corrigeren ten opzichte van het reliëf op uw locatie. Als de peilput in een dal gelegen is en uw locatie ligt op een heuvel, dan zal uw grondwaterstand dieper zijn dan in de peilput. Ook in de sondeerrapporten en in sommige boorrapporten wordt bijgehouden wanneer het grondwater werd waargenomen. Dit is indicatief en moet met de nodige omzichtigheid worden geïnterpreteerd. Om te weten op welke diepte (in welke watervoerende laag) er voldoende water aanwezig is voor een winning, kan je ook een kijkje nemen bij de winningen die reeds in de omgeving aanwezig zijn in dezelfde watervoerende laag. Zo heb je een indicatie van waar (welke diepte) er theoretisch gezien voldoende water zou moeten aanwezig zijn. LET OP: de gevonden grondwaterstand is steeds een eerste indicatie. Om de grondwaterstand op een bepaalde locatie te kennen, kan de DOV-website een eerste indicatie geven. De precieze toestand vraagt echter steeds verder onderzoek. De grondwatertafel kan immers door tal van factoren worden beïnvloed. Zo hebben naburige grondwaterwinningen, klimatologische omstandigheden, ondergrondse werken en constructies, oppervlaktewater uit de omgeving, effect op het grondwaterniveau.

26 OEFENING 4 Heraanleg verkeerswisselaar E40-Aalter: Bepaal de geologie van de site = werken met kaarten Navigeer naar gemeente Aalter, zoom in op kruising E40-N409 Activeer de Tertiairkaart (bij ondergrondkaarten) en bevraag ze. Zorg ervoor dat geen enkele andere kaart de Tertiairkaart maskeert. Welke geologische tertiairlaag komt hier voor? Waaruit bestaat deze laag? Boven de tertiaire lagen komt het Quartair voor. Tot op welke diepte vindt u hier het Quartair? Leidt dit af uit de Top Tertiair isohypsen (bij overlegkaarten => isohypsen) Welke opeenvolgende lagen komen hier voor? Bevraag hiervoor de Profielen kartering (bij overlegkaarten). Bevraag hiervoor de Index voorkomensgrenzen (bij ondergrondkaarten => voorkomensgrenzen).

27 OEFENING 4 Heraanleg verkeerswisselaar E40-Aalter: Navigeer naar gemeente Aalter, zoom in op kruising E40-N409 Activeer de Tertiairkaart (bij ondergrondkaarten) en bevraag ze. Zorg ervoor dat geen enkele andere kaart de Tertiairkaart maskeert. Welke geologische tertiairlaag komt hier voor? Waaruit bestaat deze laag?

28 Aalter Heraanleg verkeerswisselaar

29 OEFENING 4 Heraanleg verkeerswisselaar E40-Aalter: Boven de tertiaire lagen komt het Quartair voor. Tot op welke diepte vindt u hier het Quartair? Leidt dit af uit de Top Tertiair isohypsen (bij overlegkaarten => isohypsen)

30 Aalter Heraanleg verkeerswisselaar

31 OEFENING 4 Heraanleg verkeerswisselaar E40-Aalter: Welke opeenvolgende lagen komen hier voor? Bevraag hiervoor de Profielen kartering (bij overlegkaarten). Bevraag hiervoor de Index voorkomensgrenzen (bij ondergrondkaarten => voorkomensgrenzen).

32 Aalter Heraanleg verkeerswisselaar

33 Aalter Heraanleg verkeerswisselaar

34 Aalter Heraanleg verkeerswisselaar mtaw 20 Q 10 0 Ge GeVl: fijn zand, soms kleihoudend, plaatselijk dunne zandsteenbankjes GePi: klei, sterk zandhoudend, plaatselijk zandsteenbanken -10 Ti

35 OEFENING 4 Heraanleg verkeerswisselaar E40-Aalter: Bepaal de geologie van de site = puntinformatie Maak de boringen en sonderingen zichtbaar. Activeer en selecteer boringen. Vraag boorrapporten op. Activeer en selecteer sonderingen. Vraag sondeergrafieken op. Kan u de dikte van de plaatselijke dunne zandsteenbankjes afleiden?

36 Aalter Heraanleg verkeerswisselaar Oude data: sonderingen en boringen 1938: fundering van bruggen over E : aanleg van nieuwe weg 1986 en 1987: fundering gebouw lang E40 Harde laag op diepte 6 à 7m diepte (+10mTAW)

37 Aalter Heraanleg verkeerswisselaar Nieuwe data 2008: 11 sonderingen, 2 boringen Bevestigen oude data + geven indicatie van de dikte van de harde laag

38 Oefening 4 Toename conusweerstand, terugval in wrijvingsweerstand Functie van dikte, afmeting, hardheid, plaats van aanstoten, grondmatrix Toepassen van speciale technieken voor verdieping (hameren, boren) Bron: Problemen door versteningen bij geotechnisch onderzoek. Van Alboom G. (1996) Bulletin de la Société belge de Géologie/Bulletin van de Belgische Vereniging voor Geologie. T.105(1-2), pp.61-76

39 Oefening 4

40 Kalkzandsteen (Lid van Ruisbroek) Yzerzandsteen (Formatie van Diest) Septaria (Formatie van Boom)

41 Balegemse steen - Ledesteen

42 Informatie over DATA DATA

43 OEFENING 5 Dijkwerken te Wetteren: onderzoek naar stabiliteit Opdracht GEO-00/37, 45 sonderingen Zoek sonderingen met proefnummer LIKE GEO-00/37 Selecteer enkel de sonderingen S20, S21, S22 en S27. Toon ze op de kaart. In de sondeerdiagramma s komt een Tertiair kleipakket voor. Vindt u dit terug? Wat is de dikte van dit pakket in de opéénvolgende sonderingen?

44 OEFENING 5 Dijkwerken te Wetteren: Zoek sonderingen met proefnummer LIKE GEO-00/37

45 OEFENING 5

46 OEFENING 5 Dijkwerken te Wetteren: Zoek sonderingen met proefnummer LIKE GEO-00/37 Selecteer enkel de sonderingen S20, S21, S22 en S27. Toon ze op de kaart.

47 OEFENING 5 Dijkwerken te Wetteren: Zoek sonderingen met proefnummer LIKE GEO-00/37 Selecteer enkel de sonderingen S20, S21, S22 en S27. Toon ze op de kaart. In de sondeerdiagramma s komt een Tertiair kleipakket voor. Vindt u dit terug? Wat is de dikte van dit pakket in de opéénvolgende sonderingen? S20 - S21- S22

48 S27 S20

49 OEFENING 5b Dijkwerken te Wetteren: onderzoek naar stabiliteit Opdracht GEO-00/37; 45 sonderingen Zoek sonderingen met proefnummer LIKE GEO-00/37 Selecteer enkel de sonderingen S20, S21, S22 en S27. Toon ze op de kaart. In de sondeerdiagramma s komt een Tertiair kleipakket voor. Vindt u dit terug? Wat is de dikte van dit pakket in de opéénvolgende sonderingen? Bepaal de geologie van de site: raadpleeg de Tertiairkaart, index voorkomensgrenzen, verschillende isohypsen,... Welke geologische eenheid kan je linken aan de kleilaag?

50 OEFENING 5b

51 OEFENING 5b Typische Geologie: Quartair Formatie van Gentbrugge Lid van Vlierzele (fijn zand) Formatie van Gentbrugge Lid van Merelbeke (klei) Formatie van Tielt Lid van Egem (fijn zand, kleihoudend) Top Tertiair van -5 tot -15mTAW Basis Ge rond -10mTAW Basis Ti rond -40mTAW

52 OEFENING 5c Dijkwerken te Wetteren: onderzoek naar stabiliteit Opdracht GEO-00/37; 45 sonderingen Zoek sonderingen met proefnummer LIKE GEO-00/37 Selecteer enkel de sonderingen S20, S21, S22 en S27. Toon ze op de kaart. In de sondeerdiagramma s komt een Tertiair kleipakket voor. Vindt u dit terug? Wat is de dikte van dit pakket in de opéénvolgende sonderingen? Bepaal de geologie van de site: raadpleeg de Tertiairkaart, index voorkomensgrenzen, verschillende isohypsen,... Welke geologische eenheid kan je linken aan de kleilaag? Consulteer de Gevoeligheidskaart voor grondverschuivingen (bij Bodem => Grondverschuivingen)

53 OEFENING 5c

54 OEFENING 5c

55 Af-/Grondverschuivingen Een grondverschuiving is een helling afwaartse beweging van grondmateriaal o.i.v. de zwaartekracht. Onderzoek KUL i.o.v. afd Land en Bodembescherming, Ondergrond en Natuurlijke Rijkdommen: 1. Verkennende studie m.b.t. massabewegingen in de Vlaamse Ardennen (200 km 2 ) 2. Opstellen gevoeligheidskaart m.b.t. massabewegingen (massatransport) Vlaamse Ardennen

56 Gekarteerde grondverschuivingen

57 Gevoeligheidskaart grondverschuivingen

58 Gekarteerde grondverschuivingen Oudenaarde - Hekkebrugstraat

59 Gekarteerde grondverschuivingen Oudenaarde - Hekkebrugstraat

60 Gekarteerde grondverschuivingen Oudenaarde - Hekkebrugstraat

61 Gekarteerde grondverschuivingen Oudenaarde - Hekkebrugstraat

62 Gekarteerde grondverschuivingen Kluisbergen - Kwaremont

63 Gekarteerde grondverschuivingen Kluisbergen - Kwaremont

64 Referentie onderzoek 1. Verkennende studie met betrekking tot massabewegingen in de Vlaamse Ardennen (03/07/2006) Deel I: studiegebied - literatuurstudie - inventarisatie en classificatie (+ steekkaarten) - statistische en ruimtelijke analyse methodologie voor het ontwerp van een risicokaart Drs. Miet Van Den Eeckhaut, Prof. J. Poesen, Prof. G. Verstraeten en Prof. G. Govers, Onderzoeksgroep Fysische en Regionale Geografie, K.U.Leuven; en Ir. R. Keersmaekers, Prof. J. Maertens, Prof. D. Van Gemert, Afdeling Bouwmaterialen en Bouwtechnieken, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U.Leuven, 174pp Deel II: Geotechnisch onderzoek van enkele representatieve sites onderhevig aan massabewegingen - Voorstelling van effectieve en efficiënte remediëringsmethoden en preventiemaatregelen voor massabewegingen binnen het studiegebied Ir. R. Keersmaekers, Prof. J. Maertens, Prof. D. Van Gemert, Afdeling Bouwmaterialen en Bouw technieken, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U.Leuven, 171pp 2. Opstellen van een gevoeligheidskaart met betrekking tot massabewegingen (massatransport) voor de Vlaamse Ardennen (28/08/2007) Dr. Miet Van Den Eeckhaut, Prof. J. Poesen, Onderzoeksgroep Fysische en Regionale Geografie, K.U.Leuven, 103pp

65 OEFENING 6a Sonderingen op korte afstand van elkaar vergelijken: Zoek de sondering gelegen op het punt x=142496, y= Bekijk het sondeerdiagramma op. Vergelijk met de sondering die een 70-tal meter naar het oosten ligt, op het punt x=142568, y= Hoe kan u de verschillen verklaren?

66 OEFENING 6a Sonderingen op korte afstand van elkaar vergelijken: Zoek Vergelijk de sondering met sondering gelegen op het punt x=142568, x=142496, y= y= Bekijk het sondeerdiagramma. GEO-03/4-S35 GEO-02/79-S5

67 OEFENING 6a Leefbaarheidsbuffer Doel

68 Leefbaarheidsbuffer Doel

69 Leefbaarheidsbuffer Doel Eerste geologische verkenning: Index voorkomensgrenzen

70 Leefbaarheidsbuffer Doel Eerste geologische verkenning: Formatie Lillo - isohypsen Basis: -20mTAW

71 Leefbaarheidsbuffer Doel Eerste geologische verkenning: Formatie Kattendijk - isohypsen Basis: -30mTAW

72 mtaw Databank Ondergrond Vlaanderen Leefbaarheidsbuffer Doel Q Li Kd Bc Bm

73 Leefbaarheidsbuffer Doel Sonderingen voor 2002

74 Leefbaarheidsbuffer Doel Sonderingen voor 2002 Sonderingen 2002 (02/79)

75 Leefbaarheidsbuffer Doel Probleem? Lengteprofiel Q 0 mtaw -5 mtaw Li -10mTAW

76 Leefbaarheidsbuffer Doel Lengteprofiel

77 Leefbaarheidsbuffer Doel Sonderingen voor 2002 Sonderingen 2002 (02/79) Sonderingen 2003 (03/4)

78 Leefbaarheidsbuffer Doel Lengteprofiel Q 0 mtaw Geul Li -5mTAW -10mTAW

79 Leefbaarheidsbuffer Doel Historische kaarten: Geulenkaarten Ferrariskaart

80 Leefbaarheidsbuffer Doel Onderzoek op de site Q Li Kd Bc Bm

81 h Databank Ondergrond Vlaanderen Leefbaarheidsbuffer Doel Monitoring: Principeschets diepeprofilering waterdrukmetingen referentiepeil meetapparaat horizontale en vertikale vervormingen meetkabel trekkabel pijpleiding sonde

82 Leefbaarheidsbuffer Doel

83 OEFENING 6b Sonderingen op korte afstand van elkaar vergelijken: Zoek de sondering GEO-04/187-S1 (x=149786, y=214006). Bekijk het sondeerdiagramma. Vergelijk met sondering GEO-07/150-S39, die een 50-tal meter naar het ZW ligt, op het punt x=149763, y= Hoe kan u de verschillen verklaren?

84 OEFENING 6b Sonderingen op korte afstand van elkaar vergelijken: GEO-07/150-S39 GEO-04/187-S1

85 Oosterweel

86 Oosterweel Proeven voor 2002

87 Oosterweel Onderzoeksprogramma 238 CPT 56 borings 27 field vane test 6 pressuremeter borings 4 selfboring pressuremeters 6 dilatometertests 1 pumping test 1 geophysical test Aantal sites: Specifieke onderzoeksprogramma s

88 Oosterweel Proeven na 2002

89 Oosterweel wielafzettingen Bij dijkdoorbraken ontstaat door de kracht van het overstromende water een diep uitkolkingsgat in het binnendijkse land dat wiel, weel, waai of waal genoemd wordt (Berendsen, 1996). De sedimenten in het uitkolkingsgat worden met de term wielafzettingen benoemd.

90 Het geuzenwiel werd gevormd bij het doorsteken van de Scheldedijk als verdedigingstactiek tijdens de slag om Antwerpen in 1584

91 Oosterweel wielafzettingen Bron: TV SAM

92 Sigmaplan (GOG) Sigmaplan: aanleg GOG GOG KBR 600 hectare Stabiliteit overloopdijk zeer belangrijk oude dijkdoorbraken = dijkbasis is gewijzigd oorspronkelijk grondlagen weggespoeld vervangen door zgn. wielafzettingen Bron: Eindrappport van het historisch en geotechnisch onderzoek naar oude dijkdoorbraken van de Schelde ter hoogte van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde (2006) Vandenbruwaene, W. & Jacobs, P. Universiteit Gent

93 GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde Afdeling Zeeschelde: UG en KUL Lokaliseren oude dijkdoorbraken Historische kaarten Geotechnisch (sonderingen en boringen) Geofysische methoden Digitale terreinmodellering

94 GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

95 Geulen en dijkdoorbraken Vb3. GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

96 GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

97 GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde Eindrappport van het historisch en geotechnisch onderzoek naar oude dijkdoorbraken van de Schelde ter hoogte van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde (2006) Vandenbruwaene, W. & Jacobs, P. Universiteit Gent Inpassen van geofysische methoden in de evaluatie van de gevoeligheid voor falen van de Vlaamse dijken (2011). Vincke L., Peeters P., Depreiter D., Van Looveren R. & Luyten M. In Geotechniek, jg 15, nr 4, p.38-42

98 Dank u voor uw aandacht! Vragen?

Handleiding opzoeken grondwatergegevens

Handleiding opzoeken grondwatergegevens Handleiding opzoeken grondwatergegevens Op de homepage van DOV is een handleiding te vinden (http://dov.vlaanderen.be/dovweb/html/handleiding.html) waarin de algemene knoppen en zoekfuncties verduidelijkt

Nadere informatie

DOV Bodemverkenner Handleiding opzoeken grondwatergegevens

DOV Bodemverkenner Handleiding opzoeken grondwatergegevens DOV Bodemverkenner Handleiding opzoeken grondwatergegevens Start je web browser op (Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, ) Start de DOV Bodemverkenner. Je kan vertrekken vanop de DOV-startpagina.

Nadere informatie

Steekkaart. Meer uitleg over de structuur en inhoud van de steekkaarten, vindt u in de leeswijzer.

Steekkaart. Meer uitleg over de structuur en inhoud van de steekkaarten, vindt u in de leeswijzer. INVENTARIS GRONDVERSCHUIVINGEN Steekkaart Meer uitleg over de structuur en inhoud van de steekkaarten, vindt u in de leeswijzer. De gegevens in dit rapport en in de steekkaarten worden enkel meegedeeld

Nadere informatie

Interpretatie Gevoeligheidskaart voor grondverschuivingen. bij de interpretatie van de GEVOELIGHEIDSKAART VOOR GRONDVERSCHUIVINGEN

Interpretatie Gevoeligheidskaart voor grondverschuivingen. bij de interpretatie van de GEVOELIGHEIDSKAART VOOR GRONDVERSCHUIVINGEN TOELICHTING bij de interpretatie van de GEVOELIGHEIDSKAART VOOR GRONDVERSCHUIVINGEN 1 Inleiding Grondverschuivingen komen typisch voor op steile hellingen in combinatie met een specifieke geologische lagenopbouw

Nadere informatie

- Steekkaarten gemeente Brakel - VAN GRONDVERSCHUIVINGEN IN DE GEMEENTE

- Steekkaarten gemeente Brakel - VAN GRONDVERSCHUIVINGEN IN DE GEMEENTE SITES ZONDER DUIDELIJKE SPOREN VAN GRONDVERSCHUIVINGEN IN DE GEMEENTE BRAKEL STEEKKAARTEN De gegevens in de steekkaarten worden enkel meegedeeld ter informatie. De auteurs bieden geen absolute zekerheid

Nadere informatie

Al deze informatie is ook te vinden op https://dov.vlaanderen.be/dovweb/html/3grondwaterstand.html

Al deze informatie is ook te vinden op https://dov.vlaanderen.be/dovweb/html/3grondwaterstand.html Demosessie grondwater Grondwater verkennen met behulp van DOV. - We starten meteen met de vraag die het meeste gesteld wordt bij de helpdesk van DOV. Wat is de grondwaterstand op mijn perceel? Misschien

Nadere informatie

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE Grondwaterwinningsmogelijkheden in de ondiepe watervoerende lagen ter hoogte van de NV te Ardooie (Fase 1) ) 1\Ü. /.AfL. 111111 UNIVERSITEIT GENT Fase 1 -I- Ondiep

Nadere informatie

- Steekkaarten gemeente Ieper - IN DE GEMEENTE IEPER

- Steekkaarten gemeente Ieper - IN DE GEMEENTE IEPER - Steekkaarten gemeente Ieper - INVENTARIS GRONDVERSCHUIVINGEN IN DE GEMEENTE IEPER STEEKKAARTEN De gegevens in de steekkaarten worden enkel meegedeeld ter informatie. De auteurs bieden geen absolute zekerheid

Nadere informatie

Afdeling Geotechniek. Dept MOW. Terreinproeven. Terreinproeven Terreinmetingen. Terreinmetingen. Laboratoriumproeven

Afdeling Geotechniek. Dept MOW. Terreinproeven. Terreinproeven Terreinmetingen. Terreinmetingen. Laboratoriumproeven Afdeling Geotechniek Dept MOW Terreinproeven Terreinmetingen Terreinproeven Laboratoriumproeven Terreinmetingen Geotechnische Laboratoriumproeven studies en advies Databank Geotechnische Ondergrond studies

Nadere informatie

Publicatie van het model: DOV en de 3D Subsurface Viewer

Publicatie van het model: DOV en de 3D Subsurface Viewer Publicatie van het model: DOV en de 3D Subsurface Viewer Katrien De Nil Katrien.denil@lne.vlaanderen.be ALBON - Dienst Natuurlijke Rijkdommen DOV en G3Dv2 Data DOV, basis databron G3Dv2 Daarnaast ook andere

Nadere informatie

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE. GRONDWATERWINNINGSMOGELIJKHEDEN VOOR HET REKREATIEDOMEIN nde BRIELMEERSENn TE DEINZE

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE. GRONDWATERWINNINGSMOGELIJKHEDEN VOOR HET REKREATIEDOMEIN nde BRIELMEERSENn TE DEINZE - LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE GRONDWATERWINNINGSMOGELIJKHEDEN VOOR HET REKREATIEDOMEIN nde BRIELMEERSENn TE DEINZE STAD DEINZE 0 IIIJII RIJKSUNIVERSITEIT GENT lillil RIJKSUNIVERSITEIT

Nadere informatie

Demo Geothermische Screeningstool

Demo Geothermische Screeningstool Innovatiesessie: Hoe geld verdienen met energie uit eigen bodem? Gust Van Lysebetten gvl@bbri.be Onderzoeker Afdeling Geotechniek WTCB Innovatiesessies Gent en Hasselt Hoe geld verdienen met energie uit

Nadere informatie

laag grondwatermeetnet kleurentopo wegen bodemkaarten vinken we UIT actief bolletje aan te stippen zwarte i attributenlijst

laag grondwatermeetnet kleurentopo wegen bodemkaarten vinken we UIT actief bolletje aan te stippen zwarte i attributenlijst We zien dat er ook een put aanwezig is van de laag grondwatermeetnet. We gaan nu eerst de kleurentopo kaart zichtbaar maken om het beeld wat te verduidelijken. Dit doen we door het vakje aan te vinken.

Nadere informatie

Handleiding opzoeken boringen

Handleiding opzoeken boringen Handleiding opzoeken boringen Op de homepage van DOV is een handleiding te vinden (http://dov.vlaanderen.be/dovweb/html/handleiding.html) waarin de algemene knoppen en zoekfuncties verduidelijkt worden.

Nadere informatie

3D geologisch model van het Tertiair in Vlaanderen (excl. Roerdalslenk) Timothy Lanckacker 06/05/2011

3D geologisch model van het Tertiair in Vlaanderen (excl. Roerdalslenk) Timothy Lanckacker 06/05/2011 3D geologisch model van het Tertiair in Vlaanderen (excl. Roerdalslenk) Timothy Lanckacker 06/05/2011 Werkwijze (1)» Afbakenen studiegebied Werkwijze (2)» Afbakenen van bruikbare data VLAKO baseert het

Nadere informatie

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE Grondwaterwinningsmogelijkheden in de ondiepe watervoerende lagen ter hoogte van de NV Pasfrost te Passendale ().A?L. 111111 UNIVERSITEIT GENT .. AiitL.. 111111 UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Het Geologisch 3D Model van Vlaanderen. Katrien De Nil

Het Geologisch 3D Model van Vlaanderen. Katrien De Nil Het Geologisch 3D Model van Vlaanderen Katrien De Nil Wat is het Geologisch 3D Model? Een geologische voorstelling van de Vlaamse ondergrond. Opeenstapeling van lagen, die we qua lithologie herkennen en

Nadere informatie

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE GRONDWATERWINNING IN DE SOKKEL TE GENT u.z. Affl> 111111 RIJKSUNIVERSITEIT GENT GRONDWATERWINNING IN DE SOKKEL TE GENT u.z. 111111 RIJKSUNIVERSITEIT

Nadere informatie

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE ,_ 93/co TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE Grondwaterwinningsmogelijkheden in de ondiepe watervoerende lagen ter hoogte van de NV Dicogel te Staden ().AL. 111111 UNIVERSITEIT GENT .. A5t:. 111111 UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Proefbouwkuip Oosterweelverbinding in Antwerpen ir. Jan Couck (Vlaamse overheid) ir. Kristof Van Royen (Denys NV)

Proefbouwkuip Oosterweelverbinding in Antwerpen ir. Jan Couck (Vlaamse overheid) ir. Kristof Van Royen (Denys NV) GEOTECHNIEKDAG 3 november 2015 Proefbouwkuip Oosterweelverbinding in Antwerpen ir. Jan Couck (Vlaamse overheid) ir. Kristof Van Royen (Denys NV) INHOUD PRESENTATIE PROEFBOUWKUIP 1. Betrokken partijen 2.

Nadere informatie

Projectnummer: D03011.000284. Opgesteld door: Ons kenmerk: Kopieën aan: Kernteam

Projectnummer: D03011.000284. Opgesteld door: Ons kenmerk: Kopieën aan: Kernteam MEMO Onderwerp Geohydrologisch vooronderzoek Amsterdam, WTC 5C, 2 oktober 2013 Van mw. M. Duineveld MSc. Afdeling IBZ Aan ZuidasDok Projectnummer D03011.000284. Opgesteld door mw. M. Duineveld MSc. Ons

Nadere informatie

Nitraat in het grondwater

Nitraat in het grondwater Nitraat in het grondwater Opvolgingsinstrument freatisch grondwatermeetnet Ralf Eppinger AOW Dienst Grondwater en Lokaal Waterbeheer 29/03/2019 1 Indeling Vlaanderen in hydrogeologisch homogene zones Zones

Nadere informatie

BODEMVERKENNER DOV. Katrien Oorts, LNE-ALBON

BODEMVERKENNER DOV. Katrien Oorts, LNE-ALBON BODEMVERKENNER DOV Katrien Oorts, LNE-ALBON OVERZICHT Inleiding Functionaliteiten bodemverkenner Overzicht kaartlagen bodem Vooruitblik INLEIDING: DE BODEMVERKENNER Wat? Nieuwe online geografische viewer

Nadere informatie

En wat voor mijn gemeente? Deel 2. Afdeling PBM

En wat voor mijn gemeente? Deel 2. Afdeling PBM En wat voor mijn gemeente? Deel 2 Afdeling PBM Mijn gemeente in Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) Veerle Vanwesenbeeck, coördinatieteam DOV Leiegardens 2014, Your Estate Solution Welke data vind je

Nadere informatie

3D SUBSURFACEVIEWER VOOR DE NIEUWE 3D-MODELLEN. Katrien De Nil, ALBON

3D SUBSURFACEVIEWER VOOR DE NIEUWE 3D-MODELLEN. Katrien De Nil, ALBON 3D SUBSURFACEVIEWER VOOR DE NIEUWE 3D-MODELLEN Katrien De Nil, ALBON G3Dv2 H3O-Roerdalslenk Delfstoffenmodellen G3DV2, HET MODEL Eerste sluitend Geologisch 3D Model van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Grondwaterwinningsmogelijkheden in de ondiepe watervoerende lagen ter hoogte van de NV Horafrost te Staden (Fase 1)

Grondwaterwinningsmogelijkheden in de ondiepe watervoerende lagen ter hoogte van de NV Horafrost te Staden (Fase 1) TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE Grondwaterwinningsmogelijkheden in de ondiepe watervoerende lagen ter hoogte van de NV te Staden ()..i!l. 111111 UNIVERSITEIT GENT .. Affii> 111111 UNIVERSITEIT GENT

Nadere informatie

Ontdek de ondergrond. 3D informatie toegepast in het veenweidegebied Roula Dambrink, Jan Stafleu

Ontdek de ondergrond. 3D informatie toegepast in het veenweidegebied Roula Dambrink, Jan Stafleu Ontdek de ondergrond 3D informatie toegepast in het veenweidegebied Roula Dambrink, Jan Stafleu Geologische Dienst Nederland Onderdeel van TNO Doel: geowetenschappelijke data beheren en beschikbaar stellen,

Nadere informatie

RIJKSUNIVERSITEIT GENT

RIJKSUNIVERSITEIT GENT .W.. DE BaE LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE HYDROGEOLOGISCH ONDERZOEK VAN DE BEDRIJFSTERREINEN VAN DE N.V. SOPAR TE ZELZATE VERSLAG VAN DE DROGE BORING.AFL. 111111 RIJKSUNIVERSITEIT

Nadere informatie

Rapport grondmechanisch onderzoek. Wegen- en rioleringswerken, Molenstraat - De Haan 15/376

Rapport grondmechanisch onderzoek. Wegen- en rioleringswerken, Molenstraat - De Haan 15/376 Geosonda Keizer Karellaan 292b 1083 Brussel Tel +32 (0)2 479 32 41 Fax +32 (0)2 478 29 67 Rapport grondmechanisch onderzoek Wegen- en rioleringswerken, Molenstraat - De Haan 15/376 Opdrachtgever: Werf:

Nadere informatie

Beheer van een grensoverschrijdende aquifer : studie aquifer van de kolenkalk

Beheer van een grensoverschrijdende aquifer : studie aquifer van de kolenkalk Beheer van een grensoverschrijdende aquifer : studie aquifer van de kolenkalk 1 Inhoud : Welke vooruitgang sinds 2009? Piëzometrie: voorbeeld van een evoluerende aquifer Chemie: inventarisatie van de kennis

Nadere informatie

RAPPORT GRONDMECHANISCH ONDERZOEK

RAPPORT GRONDMECHANISCH ONDERZOEK RAPPORT GRONDMECHANISCH ONDERZOEK 10869 Nieuwbouwproject WVI, Moorslede Geosonda bvba Keizer Karellaan 292b 1083 Brussel BTW: BE 0452 403 644 www.geosonda.be info@geosonda.be +32 (0)2 479 32 41 1. Administratieve

Nadere informatie

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE VERSLAG VAN DE PEILPUTTEN TER HOOGTE VAN TWEE PROEFTERREINEN TE KLUISBERGEN N. V. INTERCOM CENTRALE VAN RUIEN Aiiiih- 111111 RIJKSUNIVERSITEIT GENT

Nadere informatie

Het gebruik/gemak van DOV in grote infrastructuurprojecten. Ir.lic. Bart Van Zegbroeck BVZ bvba Uhasselt Arcadis Belgium

Het gebruik/gemak van DOV in grote infrastructuurprojecten. Ir.lic. Bart Van Zegbroeck BVZ bvba Uhasselt Arcadis Belgium Het gebruik/gemak van DOV in grote infrastructuurprojecten Ir.lic. Bart Van Zegbroeck BVZ bvba Uhasselt Arcadis Belgium - Start begin 2004 binnen TV SAM - Functie : vakgroepcoördinator Geotechniek - Eerste

Nadere informatie

Geotechniek - Milieutechniek

Geotechniek - Milieutechniek Geotechniek - Milieutechniek Dorpsschool te Rozendaal Betreft Resultaten geotechnisch onderzoek Opdrachtnummer 02P006764 Documentnummer 02P006764-RG-01 Opdrachtgever Gemeente Rozendaal Postbus 9106 6880

Nadere informatie

HYDROGEOLOGISCHE VERKENNING VAN DE FREATISCHE LAAG

HYDROGEOLOGISCHE VERKENNING VAN DE FREATISCHE LAAG HYDROGEOLOGSCHE VERKENNNG VAN DE FREATSCHE LAAG N DE VESTGNG GENT VAN VAMO MLLS N.V. Leerstoel voor Toegepaste Geologie Rijksuniversiteit Gent 1982 HYDROGEOLOGSCHE VERKENNNG VAN DE FREATSCHE LAAG N DE

Nadere informatie

Demosessie Geologie. Om de geologische data te bekijken in de Verkenner kan je op 3 manieren werken:

Demosessie Geologie. Om de geologische data te bekijken in de Verkenner kan je op 3 manieren werken: Demosessie Geologie Met behulp van de DOV Verkenner (https://www.dov.vlaanderen.be/portaal/?module=verkenner) kan je online zowel geografische kaarten als achtergrondinformatie over Geologie consulteren.

Nadere informatie

Geotechniek - Milieutechniek

Geotechniek - Milieutechniek Geotechniek - Milieutechniek Herbouw woonhuis aan de Sint Jozefstraat 76 te Deurne Betreft Resultaten geotechnisch onderzoek Opdrachtnummer 02P007854 Documentnummer 02P007854-RG-01 Opdrachtgever Architect

Nadere informatie

Smart Geotherm. Afstemming van aanbod, vraag en buffering van (geo-)thermische energie in (middel)grote gebouwen

Smart Geotherm. Afstemming van aanbod, vraag en buffering van (geo-)thermische energie in (middel)grote gebouwen Smart Geotherm Afstemming van aanbod, vraag en buffering van (geo-)thermische energie in (middel)grote gebouwen Gust Van Lysebetten Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) Afdeling

Nadere informatie

Uitwerking van maatregelen voor milderen van verzilting in aangrenzende polders bij uitbreiding ZWIN (hydrogeologische deelaspect) Startvergadering

Uitwerking van maatregelen voor milderen van verzilting in aangrenzende polders bij uitbreiding ZWIN (hydrogeologische deelaspect) Startvergadering Uitwerking van maatregelen voor milderen van verzilting in aangrenzende polders bij uitbreiding ZWIN (hydrogeologische deelaspect) Startvergadering Objectieven van studie (1) Modelonderzoek om de precieze

Nadere informatie

WETGEVING ERKENNING BOORBEDRIJVEN EN BLIK OP NABIJE TOEKOMST. Ywan De Jonghe VMM Afdeling Operationeel Waterbeheer - Dienst Grondwaterbeheer

WETGEVING ERKENNING BOORBEDRIJVEN EN BLIK OP NABIJE TOEKOMST. Ywan De Jonghe VMM Afdeling Operationeel Waterbeheer - Dienst Grondwaterbeheer WETGEVING ERKENNING BOORBEDRIJVEN EN BLIK OP NABIJE TOEKOMST Ywan De Jonghe VMM Afdeling Operationeel Waterbeheer - Dienst Grondwaterbeheer ONTSTAAN ERKENNING Decretale basis zit sinds 1 januari 1997 vervat

Nadere informatie

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1).

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). Afbeelding I.1. Vorming stuwwal Nijmegen en stuwwal Reichswald Zandige

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

lil Hl LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE RIJKSUNIVERSITEIT GENT GEOLOGISCHE EN HYDROGEOLOGISCHE GESTELDHEID TER HOOGTE VAN EEN

lil Hl LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE RIJKSUNIVERSITEIT GENT GEOLOGISCHE EN HYDROGEOLOGISCHE GESTELDHEID TER HOOGTE VAN EEN LAORATORUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGE EN HYDROGEOLOGE GEOLOGSCHE EN HYDROGEOLOGSCHE GESTELDHED TER HOOGTE VAN EEN ZANDGROEVE VAN DE N.V. ASWEO TE DRONGEN \J L\ :x_o l_s-c> (. - ' - lil Hl RJKSUNVERSTET GENT

Nadere informatie

DOV. Op zoek naar Geologische data van Vlaanderen. Katrien De Nil Vlaams Planbureau voor Omgeving. Aanspreekpunt DOV-Geologie

DOV. Op zoek naar Geologische data van Vlaanderen. Katrien De Nil Vlaams Planbureau voor Omgeving. Aanspreekpunt DOV-Geologie DOV Op zoek naar Geologische data van Vlaanderen Katrien De Nil Vlaams Planbureau voor Omgeving Aanspreekpunt DOV-Geologie Hoe de geologische data te vinden? https://www.dov.vlaanderen.be, de website Hoe

Nadere informatie

Het gebruik van de BRO bij de uitvoering van ondergrondprojecten

Het gebruik van de BRO bij de uitvoering van ondergrondprojecten Ing Peter Dorsman IGWR drs. Denise Maljers TNO Bouw en Ondergrond Het gebruik van de BRO bij de uitvoering van ondergrondprojecten Hoe zouden we RandstadRail Statenwegtrace nu doen. Inhoud Het IGWR RandstadRail

Nadere informatie

Verslag 1 e Trefdag te Zwijnaarde (Gent)

Verslag 1 e Trefdag te Zwijnaarde (Gent) Verslag 1 e Trefdag te Zwijnaarde (Gent) 1 e Trefdag Dijkinspectie en onderhoud (29 mei 2008 te Zwijnaarde, Gent) Zijn visuele inspecties voldoende om calamiteiten te voorkomen. Kan het beter, en hoe dan?

Nadere informatie

Samenstellen van het geotechnisch dossier voor de sluiting van de Ring rond Antwerpen (Masterplan Antwerpen)

Samenstellen van het geotechnisch dossier voor de sluiting van de Ring rond Antwerpen (Masterplan Antwerpen) G. Van Alboom & K. Haelterman & L. Vincke Afdeling Geotechniek, Vlaamse overheid K. Nulens TV SAM K. Van Royen Jan Maertens en partners J. Schittekat Université Catholique de Louvain Samenstellen van het

Nadere informatie

rijksuniversiteit gent

rijksuniversiteit gent rijksuniversiteit gent laboratorium voor toegepaste geologie en hydrogeologie VERSLAG BETREFFENDE DE GEOLOGISCHE EN HYDROGEOLOGISCHE CRITERIA VAN "STRAAL BRONNEN" WINNING IN KELDERRUIMTE VAN 1300 c HOEVE.

Nadere informatie

Rapport grondmechanisch onderzoek. Kleuterweg Heusden-Zolder

Rapport grondmechanisch onderzoek. Kleuterweg Heusden-Zolder Geosonda Keizer Karellaan 292b 1083 Brussel Tel +32 (0)2 479 32 41 Fax +32 (0)2 478 29 67 Rapport grondmechanisch onderzoek Kleuterweg Heusden-Zolder 14-217.1 Opdrachtgever: Werf: Geotechnisch adviseur:

Nadere informatie

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE VERSLAG BETREFFENDE DE MOGELIJKHEID TOT WINNING VAN GRONDWATER IN PERIODES VAN LAGE GRONDWATERSTAND VOOR HET DOMEIN " TER DUINEN " TE NIEUWPOORT.&i6EL.

Nadere informatie

Effecten van waterschaarste en droogte op grondwater. Griet Heuvelmans

Effecten van waterschaarste en droogte op grondwater. Griet Heuvelmans Effecten van waterschaarste en droogte op grondwater Griet Heuvelmans Grondwater en klimaat Invloed van klimaat op grondwater: Rechtstreeks: Neerslag - verdamping Onrechtstreeks Drainagebasis : rivierpeil,

Nadere informatie

Geotechniek - Milieutechniek

Geotechniek - Milieutechniek Geotechniek - Milieutechniek Zorgboerderij aan de Hagelkruisweg te Hegelsom Betreft Resultaten geotechnisch onderzoek Opdrachtnummer 02P008745 Documentnummer 02P008745-RG-01 Opdrachtgever Cor Mastenbroek

Nadere informatie

Vraag: welke grondsoort vind ik in mijn achtertuin?

Vraag: welke grondsoort vind ik in mijn achtertuin? Vraag: welke grondsoort vind ik in mijn achtertuin? De meeste boringen in DOV worden geologisch beschreven. De boorbeschrijvingen zijn terug te vinden in het boorrapport bij de lithologische beschrijving.

Nadere informatie

Geschiktheidskaarten Geothermie Thermische Geleidbaarheid Ondergrond Vlaanderen

Geschiktheidskaarten Geothermie Thermische Geleidbaarheid Ondergrond Vlaanderen Geschiktheidskaarten Geothermie Thermische Geleidbaarheid Ondergrond Vlaanderen Auteurs: G. Van Lysebetten, N. Huybrechts, L. François Datum: 06/05/2013 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het

Nadere informatie

G3D van het Paleogeen en Neogeen Opbouw en geologische inzichten

G3D van het Paleogeen en Neogeen Opbouw en geologische inzichten 13/11/2013 G3D van het Paleogeen en Neogeen Opbouw en geologische inzichten Timothy Lanckacker Overzicht» De formaties op de grens tussen het Quartair en het Neogeen: de Weelde, Malle en Merksplas Formaties»

Nadere informatie

Het opsporen en winnen van aardwarmte. Krachtlijnen van een nieuw decreet

Het opsporen en winnen van aardwarmte. Krachtlijnen van een nieuw decreet Het opsporen en winnen van aardwarmte Krachtlijnen van een nieuw decreet Afdeling Land Bodembescherming Ondergrond Natuurlijke Rijkdommen Dienst Natuurlijke Rijkdommen 1. Beleid Resolutie diepe geothermie

Nadere informatie

Handleiding opzoeken sonderingen

Handleiding opzoeken sonderingen Handleiding opzoeken sonderingen Op de homepage van DOV is een handleiding te vinden (http://dov.vlaanderen.be/dovweb/html/handleiding.html) waarin de algemene knoppen en zoekfuncties verduidelijkt worden.

Nadere informatie

Opbarstrisico in kaart

Opbarstrisico in kaart Opbarstrisico in kaart donderdag 20 november 2014 Mattijs Borst 27-11-2014 Overzicht Wat is opbarstgevaar? De plaats van opbarsten in het rioolontwerp Opbarstgevaar eerder in het ontwerpproces Indicatieve

Nadere informatie

Geotechnisch Risicomanagement

Geotechnisch Risicomanagement Geotechnisch Risicomanagement Ook voor constructeurs Thomas Bles Waarom GeoRM? Waarom GeoRM? Waarom GeoRM? Onzekerheid Grond onzekerheid Veroorzaakt door Geologische processen Verticaal (grondlagen) Horizontaal

Nadere informatie

Vlaamse wetgeving m.b.t. ondiepe geothermie

Vlaamse wetgeving m.b.t. ondiepe geothermie Vlaamse wetgeving m.b.t. ondiepe geothermie Ywan De Jonghe afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Grondwaterbeheer 10 februari 2010 Overzicht wetgeving Milieuvergunningendecreet en titels I en II van

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark. Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen. Projectnr.: Datum rapport: 17 december 2012. Postbus 1 6400 AA Heerlen

Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark. Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen. Projectnr.: Datum rapport: 17 december 2012. Postbus 1 6400 AA Heerlen Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen Opdrachtnummer: Versie: Uw referentie: Projectnr.: GA-120338-2 V01 Definitief HL091704901 79A Datum rapport: 17 december 2012

Nadere informatie

Factsheet: NLGWSC0004 Zout grondwater in ondiepe zandlagen

Factsheet: NLGWSC0004 Zout grondwater in ondiepe zandlagen Factsheet: NLGWSC0004 Zout grondwater in ondiepe zandlagen -DISCLAIMER- De informatie die in deze factsheet wordt weergegeven is bijgewerkt tot en met 25 april 2014. Deze factsheet dient gezien te worden

Nadere informatie

Gezien door de constructeurs van de gemeente Leiden akkoord E. Iwema. d.d. 10/04/2013. Geotechniek - Milieutechniek

Gezien door de constructeurs van de gemeente Leiden akkoord E. Iwema. d.d. 10/04/2013. Geotechniek - Milieutechniek Gezien door de constructeurs van de gemeente Leiden akkoord E. Iwema d.d. 10/04/2013 Geotechniek - Milieutechniek Opdracht Document Project : 04P001313 : 04P001313-RG-01 : Geotechnisch onderzoek aan de

Nadere informatie

Geotechniek - Milieutechniek

Geotechniek - Milieutechniek Geotechniek - Milieutechniek Nieuwbouw woonhuis + bijgebouw aan de Veendijk 8 te Deurne Betreft Resultaten geotechnisch onderzoek Opdrachtnummer 02P008352 Documentnummer 02P008352-RG-01 Opdrachtgever Architect

Nadere informatie

Invloed van menselijke ingrepen en klimaatsverandering op de evolutie van zoet-zoutwaterverdeling in het Vlaamse kustgebied

Invloed van menselijke ingrepen en klimaatsverandering op de evolutie van zoet-zoutwaterverdeling in het Vlaamse kustgebied Invloed van menselijke ingrepen en klimaatsverandering op de evolutie van zoet-zoutwaterverdeling in het Vlaamse kustgebied Luc Lebbe Onderzoeksgroep Grondwatermodellering Vakgebied Geologie en Bodemkunde

Nadere informatie

RAPPORT GRONDMECHANISCH ONDERZOEK

RAPPORT GRONDMECHANISCH ONDERZOEK RAPPORT GRONDMECHANISCH ONDERZOEK 10939 Nieuwbouw, Ledegem Geosonda bvba Keizer Karellaan 292b 1083 Brussel BTW: BE 0452 403 644 www.geosonda.be info@geosonda.be +32 (0)2 479 32 41 1. Administratieve gegevens

Nadere informatie

Instandhouding Vaarpassen Schelde Milieuvergunningen terugstorten baggerspecie

Instandhouding Vaarpassen Schelde Milieuvergunningen terugstorten baggerspecie Instandhouding Vaarpassen Schelde Milieuvergunningen terugstorten baggerspecie LTV Veiligheid en Toegankelijkheid Harde lagen Beneden-Zeeschelde Achtergrondrapport A-29 01 oktober 2013 Colofon International

Nadere informatie

Parameterbepaling van grof naar fijn

Parameterbepaling van grof naar fijn Parameterbepaling van grof naar fijn Alexander van Duinen Deltares Pilot-cursus Macrostabiliteit 30 september 2016 Inhoud Benodigde parameters Wanneer s u toepassen? Van grof naar fijn werken Default parameter

Nadere informatie

SUBCROP-KAART VAN DE PALEOZOÏSCHE GESTEENTEN IN HET ZUIDEN VAN WEST-VLAANDEREN

SUBCROP-KAART VAN DE PALEOZOÏSCHE GESTEENTEN IN HET ZUIDEN VAN WEST-VLAANDEREN Beperkte verspreiding SUBCROP-KAART VAN DE PALEOZOÏSCHE GESTEENTEN IN HET ZUIDEN VAN WEST-VLAANDEREN J. Matthijs Studie uitgevoerd in opdracht van ANRE 2006/MAT/R/006 VITO Januari 2006 INHOUD 1 Algemeen...2

Nadere informatie

Inpassen van geofysische methoden in de evaluatie van de gevoeligheid voor falen van de Vlaamse dijken

Inpassen van geofysische methoden in de evaluatie van de gevoeligheid voor falen van de Vlaamse dijken Inpassen van geofysische methoden in de evaluatie van de gevoeligheid voor falen van de Vlaamse dijken Ir. Leen Vincke afdeling Geotechniek Ir. Patrik Peeters Waterbouwkundig Laboratorium Dr. Davy Depreiter

Nadere informatie

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE Grondwaterwinningsmogelijkheden in de ondiepe watervoerende lagen ter hoogte van de N.V. te Tielt ().AL. 111111 UNIVERSITEIT GENT .. A&L. 111111 UNIVERSITEIT GENT Laboratorium

Nadere informatie

VERSLAG OVER DE RESULTATEN VAN DE SONDERINGEN UITGEVOERD IN HET KADER VAN EEN HERSTELLING VAN EEN GLOOIING TER HOOGTE VAN DE OMOOKAAI TE ZEEBRUGGE

VERSLAG OVER DE RESULTATEN VAN DE SONDERINGEN UITGEVOERD IN HET KADER VAN EEN HERSTELLING VAN EEN GLOOIING TER HOOGTE VAN DE OMOOKAAI TE ZEEBRUGGE Geotechniek Technologiepark, gebouw 905 Tramstraat 52, 9052 Zwijnaarde Tel. 09 240 75 11 - Fax 09 240 75 00 geotechniek@vlaanderen.be VERSLAG OVER DE RESULTATEN VAN DE SONDERINGEN UITGEVOERD IN HET KADER

Nadere informatie

kade Peil vaart -0.4 Gws binnen kuip -3.9 Waterdruk die lek veroorzaakt

kade Peil vaart -0.4 Gws binnen kuip -3.9 Waterdruk die lek veroorzaakt Notitie Aan: Waternet Van: Ben van der Wal, Geert Kerkvliet Datum: 28 mei 2015 Kopie: Gemeente Amsterdam Ons kenmerk: INFRABD3912N004F02 Classificatie: Project gerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Nadere informatie

rijksuniversiteit gent

rijksuniversiteit gent rijksuniversiteit gent laboratorium voor toegepaste geologie en hydrogeologie VERSLAG BETREFFENDE DE GEOLOGISCHE EN HYDROGEOLOGISCHE CRITERIA VAN HET "ETIK" WATER (MAARKEDAL) geologisch instituut S 8 krijgslaan

Nadere informatie

VERKENNENDE STUDIE MET BETREKKING TOT

VERKENNENDE STUDIE MET BETREKKING TOT (OL200200162 'Landverschuivingen') VERKENNENDE STUDIE MET BETREKKING TOT MASSABEWEGINGEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN Deel II: Geotechnisch onderzoek van enkele representatieve sites onderhevig aan massabewegingen

Nadere informatie

Factsheet: NLGWSC0004 Zout grondwater in ondiepe zandlagen

Factsheet: NLGWSC0004 Zout grondwater in ondiepe zandlagen Factsheet: NLGWSC0004 Zout grondwater in ondiepe zandlagen -DISCLAIMER- De informatie die in deze factsheet wordt weergegeven is bijgewerkt tot en met het moment van het aanmaken van deze factsheet, zoals

Nadere informatie

WATER IN BURKINA. Van Bron tot Gebruiker. Waar: Albeda College Datum: 06 11 2010

WATER IN BURKINA. Van Bron tot Gebruiker. Waar: Albeda College Datum: 06 11 2010 WATER IN BURKINA Van Bron tot Gebruiker Waar: Albeda College Datum: 06 11 2010 Onderwerpen Oppervlaktewater Grondwater Geologie in grote lijnen Ondiep en diep Grondwater Putten en Boringen Waar maak je

Nadere informatie

1 Kwel en geohydrologie

1 Kwel en geohydrologie 1 Kwel en geohydrologie 1.1 Inleiding Grondwater in de omgeving van de grote rivieren in Nederland wordt door verschillen in het peil sterk beïnvloed. Over het algemeen zal het rivierpeil onder het grondwatervlak

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond

Basisregistratie Ondergrond Basisregistratie Ondergrond Wat hebben we nu en waar gaan we naar toe? Hans van der Meij Geologische Dienst Nederland, TNO 9 november 2011 Waarom de ondergrond en voor wie? www.grondwaterstandinutrecht.nl

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Archeologische opvolging van de aanleg van een natuureducatieve tuin in Oudenaarde, Ename

Archeologische opvolging van de aanleg van een natuureducatieve tuin in Oudenaarde, Ename Intern Rapport Archeologische opvolging van de aanleg van een natuureducatieve tuin in Oudenaarde, Ename KARL CORDEMANS GENT 2011 Verslaggever, vergunning en depot Karl Cordemans Archeoloog Adjunct van

Nadere informatie

Databank Ondergrond Vlaanderen

Databank Ondergrond Vlaanderen Databank Ondergrond Vlaanderen Klantentevredenheidsonderzoek naar de dienstverlening van DOV Agenda 1 Achtergrond 2 Steekproefbeschrijving 3 Kennis DOV 4 Imago DOV 5 Geografische zoekfunctie 6 Achtergrondinformatie

Nadere informatie

Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming

Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming NOTITIE Onderwerp Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming Project Grensmaas Opdrachtgever Projectbureau Consortium Grensmaas Projectcode HEEL14-29 Status Definitief Datum 18 mei 2016 Referentie

Nadere informatie

I Hili RIJKSUNIVERSITEIT GENT

I Hili RIJKSUNIVERSITEIT GENT I LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE BEREKENING VAN DE HOEVEELHEID WIT ZAND IN DE ONDERGROND VAN HET PROVINCIAAL DOMEIN ZILVERMEER EIGENDOM VAN DE NIEUWE ZANDGROEVEN VAN MöL _A L_ I

Nadere informatie

Project: Grondonderzoek DFS terrein en N508 te Alkmaar

Project: Grondonderzoek DFS terrein en N508 te Alkmaar Project: DFS terrein en N58 te Alkmaar 22 augustus 213 Projectnummer: Principaal : HB Adviesbureau bv Postbus 923 18 GE Alkmaar Ontwerp : Constructeur : Inhoud rapport : Inleiding 1. Uitleg verband conus/kleef

Nadere informatie

Mogelijkheden om de juiste afdichting van scheidende lagen te detecteren. Marco de Kleine, Rein Lantman en Pieter Doornenbal

Mogelijkheden om de juiste afdichting van scheidende lagen te detecteren. Marco de Kleine, Rein Lantman en Pieter Doornenbal Mogelijkheden om de juiste afdichting van scheidende lagen te detecteren Marco de Kleine, Rein Lantman en Pieter Doornenbal Mogelijkheden om de juiste afdichting van scheidende lagen te detecteren met

Nadere informatie

1 Aanleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water

1 Aanleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water Notitie / Memo Aan: Waterschap Hunze & Aa's Van: Carolien Steinweg/Martijn van Houten Datum: 15 januari 2018 Kopie: Ons kenmerk: WATBF7316N001F1.0 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland

Nadere informatie

RIJKSUNIVERSITEIT GENT

RIJKSUNIVERSITEIT GENT LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE VERSLAG VAN DE BORINGEN UITGEVOERD TER PLAATSE VAN DE AFGEBRANDE MAGAZIJNEN WILMARSDONK 111 - NOORDERLAAN TE ANTWERPEN.Ai?.. 111111 RIJKSUNIVERSITEIT

Nadere informatie

Geotechnisch onderzoek Uitbreiding zwembad de Kromme Rijn te Utrecht

Geotechnisch onderzoek Uitbreiding zwembad de Kromme Rijn te Utrecht Geotechnisch onderzoek Uitbreiding zwembad de Kromme Rijn te Utrecht Opdracht nummer : 08.9036 Opdrachtgever : Gemeente Utrecht Postbus 158 3500 GD Utrecht Datum : 7 november 008 Geachte heer Hardij, Op

Nadere informatie

rijksuniversiteit gent

rijksuniversiteit gent rijksuniversiteit gent laboratorium voor toegepaste geologie en hydrogeologie VERBAND TUSSEN DE BODEMGESTELDHEID EN DE AARD EN HET TYPE VAN DE MINERALE SUBSTANTIE VAN HET TOSS-WATER (WORTEGEM-PETEGEM)

Nadere informatie

aalst, verslag nr. 16/066 ZETTINGSBEREKENING

aalst, verslag nr. 16/066 ZETTINGSBEREKENING aalst, 18.03.2016 verslag nr. 16/066 PROVINCIE : GEMEENTE : OOST-VLAANDEREN LEDE ZETTINGSBEREKENING Project : LEDE - Poortseweg Bouwheer : SOLVA I.1. Berekening van het draagvermogen voor een fundering

Nadere informatie

EEN DIJK VAN EEN PLAN. Wim Dauwe

EEN DIJK VAN EEN PLAN. Wim Dauwe EEN DIJK VAN EEN PLAN Wim Dauwe 25-02-2016 De evolutie van het Sigmaplan Waarom het Sigmaplan? Het Sigmaplan in 1977 Actualisatie is noodzakelijk Het geactualiseerde Sigmaplan De evolutie van het Sigmaplan

Nadere informatie

Geotechnisch bodemonderzoek A9 Heiloo

Geotechnisch bodemonderzoek A9 Heiloo Geotechnisch bodemonderzoek A9 Heiloo ONDERDEEL VAN ORTAGEO GROEP WWW.ORTAGEO.NL Vestiging Almelo: Einsteinstraat 1a 71 PR ALMELO Lankelma Geotechniek Almelo B.V. Tel. +31()5-53 7 info@lankelma-almelo.nl

Nadere informatie

WATERPROEF. Het geactualiseerde SIGMAPLAN en de Antwerpse Scheldekaaien. Naar een klimaatbestendig Antwerpen

WATERPROEF. Het geactualiseerde SIGMAPLAN en de Antwerpse Scheldekaaien. Naar een klimaatbestendig Antwerpen WATERPROEF Naar een klimaatbestendig Antwerpen Het geactualiseerde SIGMAPLAN en de Antwerpse Scheldekaaien ir. Hans De Preter Waterwegen & Zeekanaal NV afdeling Zeeschelde Celhoofd Investeringen 1. De

Nadere informatie

Ontheffing van de verplichting tot het opstellen van een project-mer. Bemaling ten behoeve van een ondergrondse parking te Antwerpen

Ontheffing van de verplichting tot het opstellen van een project-mer. Bemaling ten behoeve van een ondergrondse parking te Antwerpen Vlaamse overheid Departement Omgeving Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en projecten Milieueffectrapportage Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel T 02/553 80 79 mer@vlaanderen.be www.omgevingvlaanderen.be

Nadere informatie

TOEGEPAST E GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE

TOEGEPAST E GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE TOEGEPAST E GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIE ' ' "..: GROND'Iii'ATERWINN!NGSMOGELl KHEDEN_ IN DE ONDIEPE WATERVOERENDE LAGENTER HOOGTE...,:. :, r,. VAN DE N.V. D'ARTA TE ARDOOIE FASE 1.AFL. lil UI UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Afdeling Geotechniek. Rapport geotechnisch bodemonderzoek. Opdrachtnummer : Plaats Locatie

Afdeling Geotechniek. Rapport geotechnisch bodemonderzoek. Opdrachtnummer : Plaats Locatie Afdeling Geotechniek Rapport geotechnisch bodemonderzoek Opdrachtnummer Plaats Locatie Versie Wijziging 0 2 3 Definitief 6043 Meliskerke Mariekerke 9 Datum rapport 5 september 206 INHOUDSOPGAVE Sondeergrafieken

Nadere informatie

Nota. Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit. Inhoudstafel. Datum: 19/12/17 0. INLEIDING STATISTISCHE ANALYSE...

Nota. Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit. Inhoudstafel. Datum: 19/12/17 0. INLEIDING STATISTISCHE ANALYSE... Nota Datum: 19/12/17 Aan: VLM Auteur: TFR Nazicht: MVR Documentref: I/NO/11504/17.375/TFR Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit Inhoudstafel 0. INLEIDING... 2 1. STATISTISCHE ANALYSE...

Nadere informatie

De Bodemkartering in België en informa5e m.b.t. het frea5sch grondwaterpeil. Frank Elsen. Bodemkundige Dienst van België

De Bodemkartering in België en informa5e m.b.t. het frea5sch grondwaterpeil. Frank Elsen. Bodemkundige Dienst van België en informa5e m.b.t. het frea5sch grondwaterpeil Frank Elsen De Bodemkartering in België Ø Bodemkartering in België Ø Focus op de bodemwaterhuishouding, de draineringsklasse en de grondwaterpeilbeweging

Nadere informatie

Jacob van Lennepkade 281 Amsterdam GEOTECHNISCH ONDERZOEK CB-01. Schillingweg 103, 2153 PL Nieuw-Vennep

Jacob van Lennepkade 281 Amsterdam GEOTECHNISCH ONDERZOEK CB-01. Schillingweg 103, 2153 PL Nieuw-Vennep CB-01 Behoort bij beschikking met Olo-nummer 2551683 d.d. 8 februari 2017 GEOTECHNISCH ONDERZOEK Jacob van Lennepkade 281 Amsterdam Postadres Lisserweg 712, 2165 AV Lisserbroek T 0252-416 132 E info@geosupporting.nl

Nadere informatie