DOEL VISIE BELEID 1 DOEL VAN DE STICHTING 2 OPRICHTING GESCHIEDENIS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOEL VISIE BELEID 1 DOEL VAN DE STICHTING 2 OPRICHTING GESCHIEDENIS"

Transcriptie

1 DOEL VISIE BELEID 1 DOEL VAN DE STICHTING In de statuten van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) is de volgende doelomschrijving opgenomen: De stichting heeft ten doel het bevorderen van de instandhouding en het tot een levend industrieel erfgoed voor komende generaties laten zijn van koren-en watermolens en roedenloodsen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, die beschermd zijn op grond van de Erfgoedwet 2015 en voorts het verrichten van alles wat daarmede in de meest uitgebreide zin verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. 2 OPRICHTING GESCHIEDENIS De Molenstichting SIMAV is 10 maart 1956 opgericht. Maanden vóór maart 1956 werd al om de oprichting van een organisatie gevraagd die de krachten zou bundelen in een poging de molens in onze regio te redden. Allerlei machines werden ingezet om de polders droog te houden, want het gebruik van windkracht was uit de tijd. Daarmee waren de molens essentieel niet meer van belang. Rond 1950 nam burgemeester Van Rappard van Gorinchem de pen ter hand om zich tot zijn collega s te richten, in een poging hen te bewegen gezamenlijk de laatste molens in de polders te behoeden voor ondergang. Uiteindelijk werd in Gorinchem de stichtingsakte getekend door Ridder van Rappard en gemeentesecretaris Van Kekem. Zij deden dat bij volmacht namens de gemeente- en polderbesturen in onze streek: van Vianen tot Alblasserdam, van Gorinchem tot Everdingen. De vijf molens van de polder Streefkerk met Kortenbroek stonden op instorten. Het polderbestuur wilde ervan af. Er was geen geld in kas om nog langer voor de molens te zorgen. Het verval stond om de hoek en sloop dreigde. Het bestuur van SIMAV kocht deze vijf molens voor één gulden. Met financiering vanuit de gemeenten zijn deze molens opgeknapt. Inmiddels bezit de Molenstichting SIMAV 33 molens, 2 molenrestanten, een weidemolen en een roedenloods. Qua omvang is het hiermee de derde molenstichting van het land. Het merendeel van de molens zijn poldermolens die ingezet werden voor het waterbeheer. De vier stellingmolens van de SIMAV werden gebruikt om graan te malen. SIMAV is vanaf het begin een club van vrijwilligers. Ieder heeft veel deskundigheid in huis en werkt op vrijwillige basis. Soms schept dit wat verwarring, alsof je als vrijwilliger niet deskundig zou kunnen zijn. Gelukkig is het in ons geval ook een professionele vrijwilligersorganisatie. Het is fijn dat de vele professionele vrijwilligers van SIMAV vanuit De Liefde - met een enorme inzet - ervoor willen zorgen dat haar molens in het landschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden behouden kunnen blijven.

2 3 OVERNEMEN VAN MOLENS De Molenstichting SIMAV heeft geen gelden beschikbaar om molens aan te kopen en vervolgens op haar kosten te restaureren. De afgelopen jaren zijn verschillende molens van gemeenten en waterschap overgenomen tegen een symbolische prijs van 1, waarbij de verkoper de restauratie bekostigde zodat de molens in goede staat kwamen. Het onderhoud wordt vervolgens door SIMAV geregeld, met behulp van subsidies door Rijk, Provincie en Gemeenten/Waterschap. SIMAV heeft geen intentie om molens buiten de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden over te nemen en de instandhouding te verzorgen. Een groter werkgebied maakt het voor onze vrijwilligers veel lastiger, waardoor onze kwaliteit zou kunnen worden aangetast. 4 DE MOLENS ZIJN VAN DE GEMEENSCHAP AANSTURING VANUIT GEMEENSCHAP Hoewel het juridische eigendom bij de Stichting ligt, zien wij de Molens als gemeenschappelijk erfgoed van de inwoners van deze regio. Ons gezamenlijke eigendom, waarbij wij als gemeenschap de plicht hebben deze monumenten in stand te houden en te bewaren voor volgende generaties. SIMAV is opgericht door de gemeentelijke overheden en de polderbesturen. Dit weerspiegelt zich nog steeds in het Algemeen Bestuur en het College van Beschermlieden. De gemeentebesturen in onze regio worden ruim voorzien van informatie. Via onze beleidsbepalende AB-leden (veelal wethouders, met monumenten-/cultuurbeleid in hun portefeuille), maar ook is er rechtstreeks overleg over allerlei molenaangelegenheden met de Colleges. Via de Griffies worden alle Gemeenteraadsleden van de deelnemende Gemeenten voorzien van uitvoerige informatie. RECREATIEVE, EDUCATIEVE EN CULTUURHISTORISCHE INZET De molens zijn meer dan een monument dat enkel vanaf een afstand kan worden bewonderd. SIMAV streeft naar een hoge betrokkenheid van de bevolking met ons erfgoed. Wij doen dit door het verstrekken van informatie over de molens en door periodieke openstelling binnen de mogelijkheden die we hebben. Veel informatie over de SIMAV molens wordt via internet op onze zeer uitvoerige website weergegeven. Ook de vele grote renovatieprojecten die we deze eeuw hebben verwezenlijkt worden door uitgebreide fotoreportages ontsloten. Daarnaast wordt ook het beroep van molenaar op een bijzondere wijze belicht door korte filmpjes (portretten), die naast provinciale aandacht tevens landelijke aandacht vanuit Hilversum hebben getrokken.

3 De inwoners in de AV-regio worden via social media en de pers op de hoogte gehouden over de molens, de Molenstichting en de vele activiteiten. Met een facebook pagina, waarop veel beeldmateriaal van molens en molenaars wordt geplaatst. Met persberichten die gretig door de lokale media worden opgepakt, veelal afgedrukt met fraaie molenfoto s. De PR commissie van SIMAV is vaak aanwezig bij publieksevenementen om ieder te informeren. We willen de molens dienstbaar laten zijn aan de gemeenschap. Hoewel SIMAV zelf geen toeristische activiteiten zal ontplooien, willen we de molens wel mee laten helpen aan de recreatieve ambities van de regio, gemeenten en bevolking. Hiervoor zijn er nauwe contacten met VVV en andere toeristische organisaties, met recreatieve ondernemers (De Hâneker) en gemeenten. Ook zijn er goede banden met de (vaak forse) historische verenigingen in de regio. SIMAV heeft in een zeer grote oplage een uitvoerige molenfolder waarin alle 33 molens zijn beschreven. Deze folders worden via de toeristenorganisaties en recreatieve ondernemers verspreid onder hun gasten. Ook zijn er fietsroutes langs de molens gemaakt, die o.a. bij toeristische knooppunten in fysieke vorm worden verspreid. De folders zijn gesponsord door de lokale horeca. De educatie van onze scholieren heeft speciale aandacht. Door middel van lesbrieven leren we onze kinderen over de historie van dit gebied met zijn waterbeheer en de techniek van molens die daarbij een belangrijke rol speelde. Ook ontvangen we stelselmatig schoolklassen die we op de molens rondleiden. Waarbij wij hen informeren over historie, waterbeheer, techniek en weer/milieu. De algemene openstelling van de SIMAV molens is gering. Velen zijn bewoond en zijn vaak lastig toegankelijk in de polder (soms zonder parkeergelegenheid of openbare weg). Alle molens draaien en zijn toegankelijk op Nationale Molendag en Open Monumentendag. Vanaf 2018 is ook een speciale SIMAV Molendag gepland in oktober, waarbij we ons ook richten op de vele molenaars in het land die een andere molen willen bezoeken. SIMAV heeft vijf molens die standaard (in weekenden) kunnen worden bezocht. Hierbij is de molenaar aanwezig die bezoekers de molen tonen en vertellen over geschiedenis en techniek. Er worden plannen ontwikkeld om van Molen De Hoop een museummolen te maken. Deze molen staat op een toeristisch zeer aantrekkelijke plaats op de Dalemwal in het historische centrum van Gorinchem, uitkijkend over de rivier en uiterwaarden (richting slot Loevestein). Er is bij veel instanties enthousiasme dit de komende jaren, na de geplande renovatie van de molen, met elkaar te realiseren. Hierbij worden Gemeente, cultuurfondsen, historische verenigingen en stadherstel betrokken. Het moet voor jong en oud een historisch beeld geven van het belang van dergelijke stadmolens. Onlangs is besloten een informatiestand in te richten over de Oude Hollandse Waterlinie.

4 5 MOLENS ZIJN HISTORISCHE WERKTUIGEN Het molenbehoud is een combinatie van draai- en maalvaardige molens enerzijds en hun historische waarde als monument anderzijds. Dit vraagt om een zorgvuldige omgang met de monumentale waarden. Juist deze willen we behouden voor toekomstige generaties, zodat zij zien hoe onze voorvaderen molens bouwden en deze gebruikten. Maar in een werkende molen slijten onderdelen, ook zijn de gebruikte natuurlijke materialen aan verval onderhevig. Dit is in de afgelopen eeuwen niet anders geweest en moesten delen worden vervangen om de functie als werktuig te behouden. Ook dit zal in de toekomst bij het onderhoud van de molens plaats moeten vinden, maar altijd met respect voor de historische/monumentale waarden van de molen. SIMAV onderschrijft hierbij het Visiedocument Molenbehoud van De Hollandsche Molen (2009) waarin dit uitgangspunt nader is uitgewerkt. Maar zoals in het Visiedocument ook is verwoord, gaat het bij molens om meer dan het monumentale historische werktuig. Molenbehoud vraagt om een integrale benadering, waarbij de molen, zijn geschiedenis, biotoop, landschappelijke of stedenbouwkundige plek en bestemming en gebruik op elkaar worden afgestemd. 6 ZORGVULDIG MONUMENTENBEHEER De Molenstichting SIMAV beheert de molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden voor de gemeenschap, min of meer als een regionale uitvoeringsorganisatie voor en van de lokale overheden (alle Gemeenten en Waterschap). De stichting houdt zich daarbij aan de uitgangspunten en richtlijnen die de deskundigen van de Rijksoverheid daarvoor aanreiken. Hierbij is de visie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leidend, zoals vastgelegd in de nota Een toekomst voor molens. Daarnaast zullen bij majeure beslissingen bij het zorgvuldig restaureren van molens, waar zinvol het advies van RCE-deskundigen worden gevraagd. Onderzoek naar en kennis van de bouwkundige, historische, architectuur en kunsthistorische, sociologische, landschappelijke en technische aspecten en naar de gebruiksgeschiedenis is een voorwaarde om tot verantwoord beheer te komen. Dergelijk onderzoek vormt de basis voor de wijze van gebruik, instandhouding en restauratie. Molenstichting SIMAV steunt daarbij vooral op de grote kennis bij haar Technische Commissie (bouwdeskundigen en molenmakers) en haar vrijwillige molenaars, maar zal bij bijzonderheden en restauraties hiervoor ook externe deskundigheid inschakelen om een gedegen restauratieplan op te stellen. Het onderhoud gebeurt planmatig. Ons doel is het onderhoud structureel en kwalitatief goed uit te voeren, met behoud van de historische constructies en bouwmaterialen, zodanig dat omvangrijke, vaak kostbare (deel)restauraties worden vermeden. Er wordt zorgvuldig met instandhouding omgegaan. Er worden geen zaken vervangen waarbij dit niet nodig is. Sober en doelmatig onderhoud is de norm.

5 Bij restauratie staat de instandhouding van monumentale waarden voorop, worden wijzigingen die de status van rijksmonument in gevaar brengen in principe niet verricht en als er onderdelen van een molen moeten worden vervangen, zal dit in goed overleg met alle betrokkenen worden uitgevoerd. Leidend bij restauraties is het beschrevene in de RCE-nota (hoofdstuk 4.4, blz. 39): Voor het behoud van de monumentale waarden is het van groot belang dat waar mogelijk oorspronkelijke technieken en materialen worden toegepast. Molens zijn in de loop van hun bestaan als economisch belangrijke werktuigen weliswaar altijd doorontwikkeld, maar hun huidige waarde als monumentale getuigen van de geschiedenis vereist terughoudendheid met technische en materiaalkundige innovaties. De Stichting ERM heeft de Restauratieladder ontwikkeld die een voorkeursvolgorde geeft voor het type ingreep in een monument. SIMAV neemt deze volgorde ter harte om de noodzakelijke ingrepen zo min mogelijk de monumentale waarden van de molen aan te tasten. Deze volgorde is: 1. Conserveren / onderhouden Het gaat daarbij om (passief) conserveren, louter gericht op reinigen en/of beschermende maatregelen. 2. Repareren Het actief conserveren, waarbij bijvoorbeeld beschadigde stenen worden aangeteeld en her en der voegwerk wordt vernieuwd. 3. Vernieuwen Er zijn verschillende mogelijkheden, ook hier steeds in een afnemende voorkeursvolgorde. Het kan gaan om: a. Kopiëren: vernieuwen met dezelfde detaillering & profilering, in hetzelfde materiaal en dezelfde verbindingstechniek als het origineel b. imiteren: vernieuwen met dezelfde detaillering & profilering als het origineel, maar waarbij afwijkend materiaalgebruik en/of een afwijkende verbindingstechniek is toegestaan; c. verbeteren: vernieuwen met dezelfde profilering als het origineel, maar waarbij een afwijkende detaillering, afwijkend materiaalgebruik en/of een afwijkende verbindingstechniek is toegestaan. Slechts daar waar de monumentale waarden niet in het gedrang komen, bestaat ruimte voor de toepassing van innovaties. Soms zijn die zelfs gewenst, vooral daar waar ze de veiligheid of de levensduur aanzienlijk verhogen of het oorspronkelijke bouwmateriaal niet of nauwelijks meer voorhanden is. Zo worden er innovatieve restauratietechnieken toegepast voor het oplossen van eeuwenoude problemen, bijvoorbeeld in geval van vochtdoorslag bij rompen van stenen molens of bij het vervangen van ingerotte balkkoppen. Bijzondere aandacht verdient ook het gebruik van de molen als woning voor het molenaarsgezin. Daar zal het gebruik van moderne installaties niet te voorkomen zijn om de molen bewoonbaar te houden. Maar altijd met respect voor de monumentale waarde van de molen. De molen is als monument niet los te zien van zijn historische plaats in het landschap of stad. De binding tussen een molen en zijn plek en omgeving vormt op zich een belangrijke monumentale waarde, een waarde die geschaad wordt als een molen wordt verplaatst.

6 7 HERBESTEMMING VAN MOLENS De meeste molens waren vroeger bewoond, terwijl dat in sommige molens nu niet meer het geval is. SIMAV streeft naar bewoonde molens omdat dit ook voor het molenbehoud veel voordelen kent. Zo geeft permanente bewoning een beter toezicht op onze kapitale monumenten en wordt het risico van brandstichting door vandalisme in hoge mate verkleind. Met name bij eenzaam staande molens in de polder. Verder zal de bewoner/molenaar zelf veel klein onderhoud uitvoeren dat de instandhoudingskosten voor SIMAV verlaagd. Met verhuur van molenwoningen worden er ook extra inkosten gegenereerd, wat een beperkte financiële bijdrage kan leveren voor de bekostiging van het molenonderhoud. De grotere stellingmolens hebben hun economische functie bij het graan malen verloren. Getracht wordt om met behoud van de monumentale waarde naar een economisch rendabele invulling van de ruimtes te zoeken, vooral in de ruimten onder het molenwerk. Hier wordt invulling aan gegeven als vergaderruimte, kantoor of (molen)winkel. NB. de molen Nooit Volmaakt maalt wel weer graan. Ook is een meer recreatieve functie als trouwlocatie of museum is mogelijk. Of een koffie- en theeschenkerij langs toeristische fietspaden, zoals zomer 2018 in de (eerder afgebrande, deels herbouwde) Hoge Tiendwegmolen te Streefkerk is gestart. 8 VERZEKEREN EN HERBOUWEN VAN MOLENS SIMAV streeft geen reconstructie van vroegere molens na die ooit op een bepaalde locatie hebben gestaan. Maar indien na een calamiteit sprake is van gedeeltelijke verwoesting van onze molens, zullen wij de molen trachten te herstellen. Om die reden houden wij de molens tegen herbouwwaarde verzekerd om bij zo n calamiteit over de financiële middelen te beschikken om het monument weer in oude glorie te herstellen. De wens tot herstellen is zeker aanwezig als er nog sprake is van voldoende monumentale waarden en het herstel de monumentenstatus niet in gevaar brengt. Ook is herstellen uit landschappelijk oogpunt gewenst. We willen de molens in onze regio behouden voor toekomstige generaties. Indien we een dergelijk herstel kunnen combineren met het gebruik van materialen / delen van een ander monument dat verloren is gegaan of moet verdwijnen, zullen we de mogelijkheden daartoe nauwgezet onderzoeken. Zoals bij de Hoge Tiendwegmolen te Streefkerk waarbij een historische ondertoren uit Meerkerk kon worden ingezet. Een aloude droom van SIMAV is het Molencomplex Streefkerk te herstellen. Daar zijn een tweetal molens deels verloren gegaan en zouden weer herbouwd kunnen worden. Ook dient dan aandacht geschonken te worden aan de waterhuishouding om via een circuitbemaling het bemalen van een polder aan geïnteresseerden (en recreanten) te tonen.

7 9 DESKUNDIGE MOLENAARS SIMAV streeft naar molens die draaien en malen. Enerzijds om de bewegende delen in werking te houden, maar anderzijds ook om te voldoen aan het recreatieve plaatje van werkende molens in onze polders (of stad). Hierbij is het aantal van omwentelingen per jaar voor ons (en de Provincie Zuid-Holland) het absolute minimum. We streven naar veel hogere aantallen, die we ook gewend zijn van onze molenaars. Het laten draaien malen van molens wordt door vrijwillige molenaars uitgevoerd. Zij zijn per molen door SIMAV aangesteld via een formeel molenaarscontract waarin o.a. de regels omtrent het gebruik en de molen zijn vastgelegd. SIMAV hecht hoge waarde aan de deskundigheid van haar molenaars. Zij dienen in het bezit te zijn van het Getuigschrift Vrijwillig Molenaar, uitgereikt door de Vereniging De Hollandsche Molen, vereniging tot behoud van molens in Nederland. Tevens dienen zij lid te zijn van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt het functioneren van de molenaars bewaakt door de Technische Commissie. 10 MOLENBIOTOOP De aard van de omgeving (molenbiotoop) heeft invloed op het functioneren van de molen als een draai- c.q. maalwerktuig, maar ook als een monument. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de wind- en waterbiotoop. Voor het behoud van een goede windbiotoop zijn planologische ontwikkelingen van belang. Bebouwing en hoog groeiende beplanting kunnen de vrije windvang van de molen beperken. De provincie Zuid-Holland heeft hiervoor stringente regels opgenomen in haar verordening voor bestemmingsplannen. Voor het gebied rondom de molen is een molenbeschermingszone ingesteld. SIMAV ziet er op toe dat de biotoop van de molens in de toekomst niet zal verslechteren, omdat dit schadelijk zal zijn voor het instandhouden van het historische monument. De waterbiotoop (voldoende water om te kunnen malen) is bij een aantal molens niet optimaal, door een in de loop der jaren verlaagd waterpeil. Wij beseffen dat het Waterschap met vele factoren en belangen rekening moet houden. In goed overleg met het Waterschap trachten we de maalvaardigheid van molens in stand te houden.

MOLENMANIFEST

MOLENMANIFEST MOLENMANIFEST 2019 1 2 3 4 5 De molens in Zuid-Holland zijn geliefde, monumentale beeldbepalers, die vragen om goed onderhoud. Om daarin te kunnen voorzien, vraagt het Molenplatform in Zuid-Holland om:

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Beleidsplan 2018-2022 Het doel van de stichting is de instandhouding van de inmiddels gerestaureerde St. Antonius molen. Restauratie en onderhoud De restauratie van de St. Antonius

Nadere informatie

2. In de periode daarna verschijnen diverse (kranten)artikelen over de waarde van de molenromp.

2. In de periode daarna verschijnen diverse (kranten)artikelen over de waarde van de molenromp. Pagina 1 van 5 Tijdlijn 1. 18 augustus 2011 bekenmaking plan in Leeuwarder Courant. 2. In de periode daarna verschijnen diverse (kranten)artikelen over de waarde van de molenromp. 3. Adviezen op het reconstructie

Nadere informatie

Datum 3 maart 2014 Kamervragen van de leden Lucas, Aukje de Vries, Jacobi en De Rouwe over het behoud van de monumentenstatus molen "Windlust"

Datum 3 maart 2014 Kamervragen van de leden Lucas, Aukje de Vries, Jacobi en De Rouwe over het behoud van de monumentenstatus molen Windlust >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Cultureel Erfgoed IPC Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

Vrijwilligersbijeenkomst Stichting Molens Hoeksche Waard 8 DECEMBER 2018

Vrijwilligersbijeenkomst Stichting Molens Hoeksche Waard 8 DECEMBER 2018 Vrijwilligersbijeenkomst Stichting Molens Hoeksche Waard 8 DECEMBER 2018 Terugblikken en vooruit kijken Een enerverend jaar in onze geschiedenis Het vervangen van de roeden Restauratie De Goede Hoop Oplevering

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV)

Jaarverslag Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) Jaarverslag 2017 Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) SIMAV is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI - Culturele Instelling) Nieuwe Veer 42 2959

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie

Historisch onderzoek. Workshop 3 restauratie- en bouwbranche. ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie. Janet Bosma.

Historisch onderzoek. Workshop 3 restauratie- en bouwbranche. ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie. Janet Bosma. Historisch onderzoek Workshop 3 restauratie- en bouwbranche 15 november 2018 Janet Bosma ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie Foto: Beeldbank Groningerarchieven, 818_9816 Monumentenzorg

Nadere informatie

Effectmeting. Fort aan den Hoek van Holland

Effectmeting. Fort aan den Hoek van Holland Effectmeting Fort aan den Hoek van Holland Effectmeting De betekenis van Fort aan den Hoek van Holland 1 Korte omschrijving van het advies Na een werkbezoek aan het Fort op 22 februari 2006 verzocht toenmalig

Nadere informatie

STICHTING TOT BEHOUD VAN DE NACHTEGAAL

STICHTING TOT BEHOUD VAN DE NACHTEGAAL STICHTING TOT BEHOUD VAN DE NACHTEGAAL Beleidsplan 2017 2021 Inhoud 1. Inleiding 2. Visie 3. Missie 4. Ambities 5. Beleid 6. De molen 7. Instandhouding 8. Bezoekers 9. Winkel beleid 10. Het molenerf 11.

Nadere informatie

Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de elf aardbevingsgemeenten (excl. de Stad Groningen)

Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de elf aardbevingsgemeenten (excl. de Stad Groningen) Provinciale Commissie Groningen Secretariaat: Haddingestraat 24 9711 KD GRONINGEN e-mail: secretarisheemschutgroningen@gmail.com (per e-mail verzonden) Groningen, 30 mei 2016 Aan de Colleges van Burgemeester

Nadere informatie

1 DOELSTELLINGEN VAN DE STICHTING 3

1 DOELSTELLINGEN VAN DE STICHTING 3 VISIEDOCUMENT Sleener Molen Stichting 'De Hoop' Versie 0.3: 25 september 2012 INHOUD PAGINA 1 DOELSTELLINGEN VAN DE STICHTING 3 2 HUIDIGE SITUATIE 4 2.1 Bevordering van behoud en onderhoud van de molen

Nadere informatie

Verslag vergadering Algemeen Bestuur 10 maart 2016 in het gemeentehuis van Gorinchem

Verslag vergadering Algemeen Bestuur 10 maart 2016 in het gemeentehuis van Gorinchem 1 Verslag vergadering Algemeen Bestuur 10 maart 2016 in het gemeentehuis van Gorinchem Aanwezig namens de Simav: C.J.M. de Bruin, voorzitter; C.H. Bovekerk, secretaris; H. van Dieren, penningmeester; T.C.

Nadere informatie

Monumenten. onze zorg. gemeente Oude IJsselstreek 1

Monumenten. onze zorg. gemeente Oude IJsselstreek 1 Monumenten onze zorg gemeente Oude IJsselstreek 1 Inhoudsopgave Voorwoord van John Haverdil 03 Monumentenzorg 04 De waarde van monumenten 06 Gemeentelijke monumentenzorg 07 Hoe wordt een pand een gemeentelijke

Nadere informatie

60 jaar praktisch molenbehoud

60 jaar praktisch molenbehoud BELEIDSPLAN STICHTING NOORD-HOLLANDSE MOLENFEDERATIE 2014 60 jaar praktisch molenbehoud 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Missie 3. Ambitie 4. Structuur 5. Samenwerkingsverbanden 6. Communicatie Website

Nadere informatie

Verzenddatum 2 7 NOV Paraaf ProyinqBSecretaris

Verzenddatum 2 7 NOV Paraaf ProyinqBSecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p^^^^j'^j^ HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2012-357088898 (DOS-2012-0010887) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen;

Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sittard-Geleen. Nr. 124681 28 december 2015 Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen;

Nadere informatie

Stichting Kruisen en Kapellen Parochie Slenaken. Beleidsplan 2014. Stichting Kruisen en Kapellen Parochie Slenaken Beutenaken 22 6278 NB Beutenaken

Stichting Kruisen en Kapellen Parochie Slenaken. Beleidsplan 2014. Stichting Kruisen en Kapellen Parochie Slenaken Beutenaken 22 6278 NB Beutenaken Stichting Kruisen en Kapellen Parochie Slenaken Beleidsplan 2014 Stichting Kruisen en Kapellen Parochie Slenaken Beutenaken 22 6278 NB Beutenaken skkps@verenigingenslenaken.nl www.verenigingenslenaken.nl/skkps/

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Het nieuwe Museumregister: een voorlichtingsbijeenkomst Molenbiotoop

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Barometer culturele kwaliteit nul-, een- en tweemeting

Barometer culturele kwaliteit nul-, een- en tweemeting Barometer culturele kwaliteit nul-, een- en tweemeting Beschermd, bekend en beleefbaar cultureel erfgoed Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben voor de periode 2013-2016 de beleidsvisie cultureel

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Nadere subsidieregels Restauratie Monumenten

PROVINCIAAL BLAD. Nadere subsidieregels Restauratie Monumenten PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Limburg Nr. 3944 8 september 2017 Nadere subsidieregels Restauratie Monumenten 2017-2018 Gedeputeerde Staten van Limburg Maken ter voldoening aan het

Nadere informatie

Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden SIMAV

Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden SIMAV SIMAV SIMAV Stichting tot. Oprichting. Het initiatief tot de oprichting werd in 1955 genomen door de burgemeesters en de polderbestuurders in de. De Statuten van de oprichting zijn op 10 maart 1956 in

Nadere informatie

1. Opbouw beleidstheorie(ën)

1. Opbouw beleidstheorie(ën) Factsheet verbetering subsidieregelingen & beleidstheorieën (Eveneens evaluatie van begrotingssubsidies of incidentele subsidies) Naam subsidie (regeling) Subsidieregeling Molens Zuid-Holland 2013 Versie

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen;

overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen; Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen; overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen; gelet op titel 4.2 van de

Nadere informatie

WINDKORENMOLEN SANCTO ANTONIO HALSTEREN

WINDKORENMOLEN SANCTO ANTONIO HALSTEREN WINDKORENMOLEN SANCTO ANTONIO HALSTEREN Plan van aanpak: Herstel en Restauratie. Sancto Antonio te Halsteren Plan van aanpak herstel en restauratie. Inleiding De molen aan de Halsterseweg te Halsteren

Nadere informatie

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst Gemeentelijke monumenten Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst www.heerde.nl Beste eigenaren en gebruikers van gemeentelijke monumenten U mag best trots zijn op uw monument! Een plek met historie,

Nadere informatie

Monitor. Erfgoedinspectie. Monumenten en Archeologie

Monitor. Erfgoedinspectie. Monumenten en Archeologie Monitor Erfgoedinspectie 2015 2016 Monumenten en Archeologie Inleiding In deze kleurrapportage treft u een overzicht aan van de prestaties van alle gemeenten op geselecteerde onderdelen van de gemeentelijke

Nadere informatie

Algemene Monumenten informatie

Algemene Monumenten informatie Informatiemap deel A Algemene Monumenten informatie In dit deel A van de informatiemap wordt kort ingegaan op de volgende algemene onderwerpen betreffende monumenten en het eilandelijke monumentenbeleid.

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls Molenbiotoop De Kaager. Plan van aanpak groenonderhoud Kevereiland Uitvoeringjaar Advies & Projectmanagement

Kwaliteitsimpuls Molenbiotoop De Kaager. Plan van aanpak groenonderhoud Kevereiland Uitvoeringjaar Advies & Projectmanagement Kwaliteitsimpuls Molenbiotoop De Kaager Plan van aanpak groenonderhoud Kevereiland Uitvoeringjaar 2016 November 2016 Kwaliteitsimpuls Molenbiotoop De Kaager Plan van aanpak groenonderhoud Kevereiland Uitvoeringjaar

Nadere informatie

MOLENSTICHTING OUDE HENGEL OOTMARSUM VERANTWOORDING OVER 2017

MOLENSTICHTING OUDE HENGEL OOTMARSUM VERANTWOORDING OVER 2017 MOLENSTICHTING OUDE HENGEL OOTMARSUM VERANTWOORDING OVER 2017 Naam: Molenstichting Oude Hengel Ootmarsum RSIN/fiscaal nr: 858105573 Contactgegevens: info@molenootmarsum.nl Contact adres: Campstede 1, 7631

Nadere informatie

EUROPEAN FEDERATION OF MUSEUM & TOURIST RAILWAYS FÉDÉRATION EUROPÉENNE DES CHEMINS DE FER TOURISTIQUES ET HISTORIQUES

EUROPEAN FEDERATION OF MUSEUM & TOURIST RAILWAYS FÉDÉRATION EUROPÉENNE DES CHEMINS DE FER TOURISTIQUES ET HISTORIQUES EUROPEAN FEDERATION OF MUSEUM & TOURIST RAILWAYS FÉDÉRATION EUROPÉENNE DES CHEMINS DE FER TOURISTIQUES ET HISTORIQUES EUROPÄISCHE FÖDERATION DER MUSEUMS- UND TOURISTIKBAHNEN EUROPESE FEDERATIE VAN MUSEUM-

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV)

Jaarverslag Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) Jaarverslag 2018 Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) SIMAV is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI - Culturele Instelling) Nieuwe Veer 42 2959

Nadere informatie

Stichting De Noord-Hollandse Molenfederatie. Jaarverslag 2013

Stichting De Noord-Hollandse Molenfederatie. Jaarverslag 2013 Stichting De Noord-Hollandse Molenfederatie Jaarverslag 2013 1 Inleiding In het afgelopen verslagjaar heeft de Molenfederatie, opgericht in 2009, haar bindende en initierende rol en haar platformfunctie

Nadere informatie

Bijlage Toelichting molenbiotopen traditionele windmolens

Bijlage Toelichting molenbiotopen traditionele windmolens Bijlage Toelichting molenbiotopen traditionele windmolens 1. Inleiding Voor het behoud van traditionele windmolens is het van belang dat deze technisch kunnen blijven functioneren. Een zoveel mogelijk

Nadere informatie

Stichting "Rijnlandse Molenstichting"

Stichting Rijnlandse Molenstichting Inhoudsopgave Bestuursverslag 2 Verklaring van het bestuur 3 Jaarrekening Balans per 31 december 2013 4 Staat van baten en lasten 2013 5 Algemene toelichting 6 Er is door Horlings Accountants en Belastingadviseurs

Nadere informatie

De molenbiotoop: meer dan windvang. Start molennetwerk Zuid-Holland Vrijdag 14 december 2012 Felix Schrandt

De molenbiotoop: meer dan windvang. Start molennetwerk Zuid-Holland Vrijdag 14 december 2012 Felix Schrandt De molenbiotoop: meer dan windvang Start molennetwerk Zuid-Holland Vrijdag 14 december 2012 Felix Schrandt Inhoud presentatie Wie is Landschapsbeheer Zuid- Holland? Wat is de molenbiotoop? Van wie is de

Nadere informatie

Concordiacomplex Ede

Concordiacomplex Ede Concordiacomplex Ede Even voorstellen Klaas Boeder, adviseur Instandhouding Monumenten Ruim 30 jaar werkzaam in de monumentenzorg o.a. Provincie Gelderland, Monumentenwacht Expertise historische dakbedekkingen

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

Beleidsplan Molen Oostvoorne

Beleidsplan Molen Oostvoorne Beleidsplan Molen Oostvoorne 2015-2020 Versie: 10-7-2015 Rijksmonument 38892 Molendijk 23 3233 LN Oostvoorne Beleidsplan Molen Oostvoorne 2015-2020 Blad : 2 / 10 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 DOELSTELLING...

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Nooit Gedacht 2014-2019

Beleidsplan. Stichting Nooit Gedacht 2014-2019 Beleidsplan Stichting Nooit Gedacht 2014-2019 Merselo, september 2014 1 Inhoudsopgave Terugblik en Vooruitblik 3 1 Doel en ambities 4 2 Bestuur en organisatie 4 3 Beheer 7 4 Activiteiten 8 5 Vrienden van

Nadere informatie

MOLENS SIMAV. in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. molenstichting

MOLENS SIMAV. in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. molenstichting in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden molenstichting SIMAV CULTUREEL ERFGOED Zorgen voor ons Cultureel Erfgoed om volgende generaties over het belang ervan te leren AL RUIM 60 JAAR ACTIEF Molens

Nadere informatie

maart H.A. Doelman-van Geest, P. Maas, J.P. de Wit Tympaan Instituut

maart H.A. Doelman-van Geest, P. Maas, J.P. de Wit Tympaan Instituut maart 2014 - H.A. Doelman-van Geest, P. Maas, J.P. de Wit Tympaan Instituut Inhoud blz 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1 1.2 Vraagstelling 1 1.3 Aanpak 2 1.4 Leeswijzer 2 2 Resultaten van de enquête 2.1 Respons

Nadere informatie

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd 1. Gemeentewet 2. Algemene wet bestuursrecht 3. Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp Voorstel

RAADSVOORSTEL Onderwerp Voorstel RAADSVOORSTEL Agendapunt : 12 Aan de gemeenteraad. Datum : 13 september 2012 Onderwerp Bouwkundig onderhoud gemeentelijke molens case 11.005233 raadsvoorstel 12.019765 programma/paragraaf verstrekken subsidies

Nadere informatie

MONUMENTAAL ONDERHOUD

MONUMENTAAL ONDERHOUD MONUMENTAAL ONDERHOUD Monumenten: zorg er goed voor Monumenten hebben vaak in meerdere opzichten een belangrijke betekenis. Als specialist in monumentaal onderhoud helpt Burgers van der Wal deze waarde

Nadere informatie

Gemeentelijke monumenten Bouwen en verbouwen

Gemeentelijke monumenten Bouwen en verbouwen Gemeentelijke monumenten Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Gemeentelijke monumenten Bent u eigenaar of huurder van een gemeentelijk monument? En wilt u het opknappen, verbouwen, uitbreiden of slopen?

Nadere informatie

Stichting Krijtmolen d Admiraal Amsterdam Noord. Factsheet en hoofdlijnen beleidsplan 2014-2015 Stand van zaken juli 2015

Stichting Krijtmolen d Admiraal Amsterdam Noord. Factsheet en hoofdlijnen beleidsplan 2014-2015 Stand van zaken juli 2015 Stichting Krijtmolen d Admiraal Amsterdam Noord Factsheet en hoofdlijnen beleidsplan 2014-2015 Stand van zaken juli 2015 Stichting Krijtmolen d Admiraal zet zich in voor het behoud en het openstellen van

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Zaaknummer: 1894/2014/456911 Documentnummer: 1894/2014/457150 Besluitnummer: 21 7.1 Document openbaar: Ja Onderwerp: Onderhoud van de Standerdmolen St. Anthonius

Nadere informatie

De toekomst van de molens

De toekomst van de molens Visiedocument Molenbehoud De toekomst van de molens van Vereniging De Hollandsche Molen Tijdens het molensymposium van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten van 10 oktober 2007

Nadere informatie

Vanaf 100 meter geldt als maximaal aanvaardbare hoogte een oplopende lijn die met de biotoopformule berekend wordt.

Vanaf 100 meter geldt als maximaal aanvaardbare hoogte een oplopende lijn die met de biotoopformule berekend wordt. BIJLAGE 1 Molenbiotoop traditionele windmolens 1. Inleiding In het plangebied zijn twee cultuurhistorisch waardevolle traditionele windmolens aanwezig, te weten molen de Hoop aan het Vlissings Bolwerk

Nadere informatie

Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens

Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens Erik Kateman Veiligheidscoördinator GVM 17 maart 2015 1 Introductie Korte rondleiding door de bedrijfstak historische wind- en watermolens.

Nadere informatie

Molennetwerk Zuid-Holland Wisselwerking In de praktijk

Molennetwerk Zuid-Holland Wisselwerking In de praktijk Verslag informatiebijeenkomst molenbiotoop 23 april jl. Dekker s Hoeve, Voorburg door Marc Laman (Erfgoedhuis ZH) en Ab Mulder (molenaar Windlust, Westmaas) Molennetwerk Zuid-Holland Op woensdag 23 april

Nadere informatie

SAMENSTELLING BESTUUR DOELSTELLING MOLENSTICHTING WINSUM MOLENS IN IGENDOM

SAMENSTELLING BESTUUR DOELSTELLING MOLENSTICHTING WINSUM MOLENS IN IGENDOM MolenStichting Winsum Warffumerweg 10 9959 TG Onderdendam 050-3049283 Kamer van Koophandel: 41012626 RSIN: 805233817 MOLENSTICHTING WINSUM SAMENSTELLING BESTUUR Voorzitter: Dhr. P. D. J. Pauw te Winsum

Nadere informatie

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria 13 juni 2017 Monumenten: Aanwijzingscriteria Monumenten: Aanwijzingscriteria Inhoudsopgave 1. Aanwijzingsbeleid voor gemeentelijke monumenten in Oldenzaal... 3 1.1 Algemeen... 3 2. Aanwijzingscriteria...

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

Financiële verantwoording

Financiële verantwoording Financiële verantwoording Stichting "Rijnlandse Molenstichting" Inhoudsopgave Bestuursverslag 2 Verklaring van het bestuur 3 Jaarrekening Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten 2014 5

Nadere informatie

Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)

Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) Robert Berkovits & Gerard Troost Molencontactdag 18 november 2016 Inhoud Inleiding en achtergronden Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) Verschil

Nadere informatie

De molenbiotoop in stad en buitengebied

De molenbiotoop in stad en buitengebied De molenbiotoop in stad en De molenbiotoop in stad en buitengebied buitengebied Door Mark Ravesloot Door Mark Ravesloot Begrip molenbiotoop De omgeving waarmee een molen in relatie staat Er is sprake van

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag Beleidsplan Stichting Exploitatie Molen Aeolus

De toekomst begint vandaag Beleidsplan Stichting Exploitatie Molen Aeolus De toekomst begint vandaag Beleidsplan 2016-2020 Stichting Exploitatie Molen Aeolus Stichting Exploitatie Molen Aeolus 13 december 2015 Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 1. Inleiding pagina 4 2. De organisatie

Nadere informatie

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud Molencontactdag 2014 Molentoekomst Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker 1 Vragen rond molenbehoud 1. Hoe ziet molenbehoud eruit in 2023 2. Is huidige manier van molens behouden blijvend?

Nadere informatie

Toelichting molenbiotoop traditionele windmolens

Toelichting molenbiotoop traditionele windmolens Toelichting molenbiotoop traditionele windmolens 1. Inleiding In het plangebied zijn twee cultuurhistorisch waardevolle windmolens aanwezig, te weten molen De Hoop aan het Vlissings Bolwerk en de molen

Nadere informatie

Nationale. 12/13 mei Doet uw molen ook mee aan Nationale Molendag? GRATIS molen-ontdekboekje. Vrijwillige Molenaars.

Nationale. 12/13 mei Doet uw molen ook mee aan Nationale Molendag? GRATIS molen-ontdekboekje. Vrijwillige Molenaars. Nationale Molendag Doet uw molen ook mee aan Nationale Molendag? GRATIS molen-ontdekboekje 12/13 mei 2018 Het Gilde van Vrijwillige Molenaars Feiten uit 2017 Ruim 90.000 bezoekers 50.000 Molen kleurboekjes

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

ORGANISATIESTRUCTUUR SIMAV

ORGANISATIESTRUCTUUR SIMAV SIMAV Organisatiestructuur 2017(versie 10-01-2017) pag. 1 SIMAV Stichting tot. Oprichting. Het initiatief tot de oprichting werd in 1955 genomen door de burgemeesters en de polderbestuurders in de. De

Nadere informatie

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Aanleiding Invoering POM-regeling met ingang van 2013. Naast getalscriterium (>20 monumenten) moet ook aan 6-tal kwaliteitseisen

Nadere informatie

CONCEPT. Voordracht aan Provinciale Staten. van initiatiefnemers Anne Koning en Rawa Hassan

CONCEPT. Voordracht aan Provinciale Staten. van initiatiefnemers Anne Koning en Rawa Hassan CONCEPT Voordracht aan Provinciale Staten van initiatiefnemers Anne Koning en Rawa Hassan Vergadering Maand invullen Onderwerp Initiatiefvoorstel "Nieuwe Energie voor oude molens" Subtitiel: toekomstbestendige

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017

BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017 BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017 Inleiding. De doelstellingen van het beleidsplan 2008-2010 zijn nagenoeg volledig gerealiseerd. De volgende zaken zijn daarbij uitgevoerd:

Nadere informatie

Monumenten in Midden-Delfland

Monumenten in Midden-Delfland Monumenten in Midden-Delfland In de gemeente Midden-Delfland staan veel monumenten. Deze geven de diverse dorpskernen ieder hun eigen sfeer en uitstraling. De gemeente Midden-Delfland is Cittaslow gecertificeerd.

Nadere informatie

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte.

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. De kernkwaliteiten cultuurhistorie en landschap. Het in oktober 2015 vastgestelde bestemmingsplan Eursingerlaan 5A is qua inhoud

Nadere informatie

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder.

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Doel van het project. Binnen Den Helder zijn een aantal Stichtingen en Verenigingen die zich bezig houden met het Cultureel Erfgoed van Den

Nadere informatie

Denken in Kansen 40+ club s-hertogenbosch 3 februari 2014

Denken in Kansen 40+ club s-hertogenbosch 3 februari 2014 Denken in Kansen 40+ club s-hertogenbosch 3 februari 2014 NV Monumenten Fonds Brabant Introductie NV Monumenten Fonds Brabant - Missie: NV Monumenten Fonds Brabant wil professioneel en risicodragend bijdragen

Nadere informatie

Getijden + Molens = Uniek

Getijden + Molens = Uniek De Westbrabantse molenvereniging organiseert in het kader van Bergen op Zoom 800 jaar een tentoonstelling in de getijdenmolen te Bergen op Zoom: Getijden + Molens = Uniek Van 2 juni t/m 9 september 2012

Nadere informatie

Subsidieregeling restauratie monumenten

Subsidieregeling restauratie monumenten Subsidieregeling restauratie monumenten (geconsolideerde versie, geldend vanaf 1-1-2002 tot 1-1-2006) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling Subsidieregeling

Nadere informatie

Molenplatform -Breed-

Molenplatform -Breed- Molenplatform -Breed- 17 september 2013 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Jan van t Hof Hoofd afdeling Instandhouding, RCE Welkom 2 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Missie: De Rijksdienst voor

Nadere informatie

Draaiende molens. dankzij een gezonde molenbiotoop

Draaiende molens. dankzij een gezonde molenbiotoop Draaiende molens dankzij een gezonde molenbiotoop Draaiende molens dankzij een gezonde molenbiotoop! Molens zijn markante monumenten in ons Hollandse landschap. In Zuid-Holland staan maar liefst 228 van

Nadere informatie

Subsidieverordening Cultureel erfgoed gemeente Eijsden-Margraten

Subsidieverordening Cultureel erfgoed gemeente Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Eijsden-Margraten Nr. 231785 27 december 2017 Subsidieverordening Cultureel erfgoed gemeente Eijsden-Margraten HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 mei 2016 Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 mei 2016 Financieel Juridisch *Z00F23EEE2A* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : mevr. S. van Heeren Zaakgericht\352 Behandelend ambtenaar D.B. Admiraal Zaaknummer Z.16-17524 Datum: 12 mei 2016

Nadere informatie

Beleid cultuurhistorisch vastgoed

Beleid cultuurhistorisch vastgoed Beleid cultuurhistorisch vastgoed Rijks- en gemeentelijke monumenten in eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland Maart 2014 Kenmerk: 1125989 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Proces 3. Waardering van

Nadere informatie

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED STARTPAKKET RURAAL ERFGOED CHECKLIST Startpakket Ruraal Erfgoed komt tot stand onder auspiciën van Innovatieplatform Duurzame Meierij met een financiële bijdrage van Belvedere, EU (Leader+) en IDM. Projectontwikkeling:

Nadere informatie

Monumenten verdienen maatwerk. Ook op het gebied van verzekeringen.

Monumenten verdienen maatwerk. Ook op het gebied van verzekeringen. Monumenten verdienen maatwerk. Ook op het gebied van verzekeringen. Monumentenverzekering Monumenten verdienen maatwerk Ook op het gebied van verzekeringen Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en

Nadere informatie

Datum : 16 oktober 2007 Nummer PS : PS2007WMC03 Afdeling : ECV Commissie : WMC Registratienummer : 2007INT Portefeuillehouder : A.

Datum : 16 oktober 2007 Nummer PS : PS2007WMC03 Afdeling : ECV Commissie : WMC Registratienummer : 2007INT Portefeuillehouder : A. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 16 oktober 2007 Nummer PS : PS2007WMC03 Afdeling : ECV Commissie : WMC Registratienummer : 2007INT201390 Portefeuillehouder : A. Raven Titel : Kadernotitie Erfgoedparels

Nadere informatie

Geven aan de molens van Nederland

Geven aan de molens van Nederland Geven aan de molens van Nederland ALLES OVER SCHENKEN EN NALATEN AAN DE HOLLANDSCHE MOLEN Geef om de molens Van Nederland Belastingvoordeel door ANBI-status en CI-status De Hollandsche Molen heeft van

Nadere informatie

Lieven de Key Penning 2015. Rapport van de jury

Lieven de Key Penning 2015. Rapport van de jury Lieven de Key Penning 2015 Rapport van de jury Haarlem, 24 november 2015 Inleiding De Lieven de Key Penning is een prijs die in 2009 is ingesteld door de gemeente Haarlem op voorstel van de stadsbouwmeester

Nadere informatie

Jaarverslag stichting Nooit Gedacht

Jaarverslag stichting Nooit Gedacht Jaarverslag stichting Nooit Gedacht 2018 Inhoudsopgave 2 Voorwoord pag. 3 Organisatie pag. 4 Bestuurszaken pag. 5 Activiteiten pag. 6 Beheer en onderhoud pag. 10 Financieel pag. 12 Voorwoord 3 Met dit

Nadere informatie

Jaarverslag monumenten

Jaarverslag monumenten 2010 Jaarverslag monumenten Afdeling Leefomgeving 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Rijksmonumenten... 4 Gemeentelijke monumenten... 5 Vergunningverlening... 6 Subsidies... 7 Commissies... 8 Overig... 9 Bijlage

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Stichting De Rietvink en Vrienden van de Rietvink Verslagjaar: 2012 Publicatie t.b.v. status culturele ANBI

Stichting De Rietvink en Vrienden van de Rietvink Verslagjaar: 2012 Publicatie t.b.v. status culturele ANBI Stichting De Rietvink en Vrienden van de Rietvink Verslagjaar: 2012 Publicatie t.b.v. status culturele ANBI De Rietvink en VV De Rietvink 1 december 2013 Publicatie t.b.v. culturele ANBI; verwijzingslijst:

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2010WMC14-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum :14 september 2010 Nummer PS: PS2010WMC14 Afdeling : ECV Commissie: WMC Registratienummer : 2010INT262333 Portefeuillehouder: Raven

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting Vrienden van de Cabauwse molen

BELEIDSPLAN. Stichting Vrienden van de Cabauwse molen BELEIDSPLAN Stichting Vrienden van de Cabauwse molen INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pagina 2 2. Missie en visie pagina 3 3. Uitwerkingen pagina 4 4. Financiën pagina 6 BASISGEGEVENS Naam Stichting Vrienden

Nadere informatie

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds Inleiding In augustus 2014 is in opdracht van het Nationaal Restauratiefonds een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders over hun

Nadere informatie

Programmatische Samenwerking Monument en Kennis

Programmatische Samenwerking Monument en Kennis Programmatische Samenwerking Monument en Kennis Januari 2015 2 Programmatische Samenwerking Monument en Kennis Inhoud 1. Inleiding pag. 3 2. Missie pag. 4 3. Ambitie pag. 4 4. Wat doet het Samenwerkingsverband?

Nadere informatie

Een rijker en groter land dankzij molens

Een rijker en groter land dankzij molens Welkom op de molen Een rijker en groter land dankzij molens RIJKER Nederland heeft een groot deel van zijn welvaart te danken aan de inzet van molens. Met gebruik van molens werden eeuwenlang talloze producten

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie