Verjongen en uitbreiding van Jeneverbessen in de gewestbossen van Ravels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verjongen en uitbreiding van Jeneverbessen in de gewestbossen van Ravels"

Transcriptie

1 Verjongen en uitbreiding van Jeneverbessen in de gewestbossen van Ravels Sinds heel wat jaren zijn we bezig met het verjongen van Jeneverbessen aan het Klotgoor. Tinus heeft de aanzet gegeven. De laatste jaren zien we dat rond elke moederboom waar gewerkt wordt verjonging verschijnt. Van 1 kiemplantjes tot zelfs 19 jonge plantjes rond één moederboom. Dit jaar is een 2/3/2013 is een inventaris gemaakt van de aanwezige verjonging. Rond alle moederbomen (vrouwelijke bes dragende bomen) samen zijn 50 jonge jeneverbessen geteld. Van de reeds 23 uitgeplante jonge jeneverbessen in andere rasters zijn er na 3 jaar nog 17 van in leven, de één al in betere staat dan de andere! 1 op 4 is uitgevallen na drie jaar. Het resultaat van de laatste 6 jaar op het klotgoor zijn 67 jonge jeneverbessen. Vooral de laatste 3 jaar zien we heel veel verjonging verschijnen rond de moederbomen. Heeft vooral te maken met 4 factoren. 1) dynamiek (grond oppervlakkig losmaken) veroorzaken onder de moederbomen in de juiste periode (wanneer de meeste zaden rijp zijn (september- oktober). 2) rijpe bessen in de oppervlakkig losgemaakte aarde inwerken of intrappen. Verjonging vindt plaats waar voldoende schaduw is. In de schaduw van de moederboom of in de schaduw van andere plantjes (heide pijpenstrootje) Waar voldoende vocht is in volle zon zonder lichte schaduw drogen de kiemplantjes (eerste jaar) snel uit en sterven af. Schaduw is voor de kiemplantjes essentieel!! 3) beschermen tegen begrazing (rasteren), vergrassing (zorgen voor een bodem met weinig begroeiing) plaggen, verbossing (maaien). 4 uitbreiden nieuwe rasters plaatsen en de jonge jeneverbessen onder de moederbomen uitplanten in de nieuwe rasters. Witgoorheide Ravels noord stonden reeds een raster met jeneverbessen maar voor 2011 geen verjonging gehad. Vanaf 15 oktober 2011 werd de bodem onder de moederbomen oppervlakkig gewoeld en bessen ingewerkt. Het resultaat was direct verbazend goed. 15/10/2011 oktober 2011 grond onder moederbomen omgewoeld. Aan de boom geschud en bessen in de omgewoelde grond ingewerkt.

2 30/9/2012 verjonging vastgesteld onder de twee moederbomen. Onder de ene 2 en de andere 15 jonge plantjes 17 jonge jeneverbessen in Ravels noord en 67 aan het klotgoor maakt dat er 84 jonge jeneverbessen zijn op 2/3/2013 in de gewestbossen van Ravels Na 1 jaar werden in het raster 17 jonge jeneverbessen gevonden. Deze zullen in 2013 in nieuwe rasters worden uitgeplant op dezelfde heide maar ook op de overheide en de grote poeierling Jonge jeneverbessen van klotgoor zullen ook in rasters in de hoge vijvers in Arendonk uitgeplant worden. Zie onder het schema van de jeneverbessen in Klotgoor en witgoorheide (gewestbossen van Ravels)

3

4

5

6

7

8 Stand van zaken van het aantal jeneverbessen in Ravels Arendonk en Merksplas op 30/10/2014 Totaal : 45 volwassen jeneverbessen 17 vrouwelijke 28 mannelijke 110 verjonging nog onder de moederbomen 95 jonge plantjes uitgeplant in 22 rasters 205 jonge plantjes tussen 1 en 10 jaar oud in Ravels, Arendonk, Merksplas In totaal zijn er 250 jeneverbessen In Ravels, Arendonk en Merksplas Klotgoor Ravels: 29 volwassen jeneverbessen 9 vrouwelijke - 20 mannelijke 62 verjonging onder de moederbomen 18 uitgeplant in 3 rasters 109 jeneverbessen op het klotgoor Ravels zuid Poeierling Witgoorheide 6 uitgeplant in 2 rasters 12 uitgeplant in 2 rasters 4 volwassen jeneverbessen 2 vrouwelijke en 2 mannelijke 20 stuks verjonging onder de moederbomen 24 uitgeplant in 3 rasters Paalheide Overheide 6 uitgeplant in 1 raster 6 uitgeplant in 2 rasters Hoge vijvers Arendonk: 5 volwassen 4 vrouwelijke 1 mannelijke 21 verjonging onder de moederbomen 23 uitgeplant in 6 rasters Graafsbos Merksplas: 7 volwassen 2 vrouwelijke 5 mannelijke 7 verjonging

9

10

11

12

13

14 Dit is een tussentijdse opname van verjonging van jeneverbessen in het gewestbossen Ravels, Arendonk Hoge vijvers en Graafsbos in Merksplas. De grafiek geeft duidelijk aan welke evolutie we maken bij het verjongen van jeneverbessen. De jeneverbessen zijn aangeplant in 1998 De jonge planten (stekken) waren ongeveer toen een meter groot. Vermoedelijk toen een jaar of tien oud. De moederplanten zijn vermoedelijk nu in 2014 een 25 jaar oud. Afkomst is hoofdzakelijk van As (Limburg België) en Merksplas een paar stuks. Toen ik bij Agentschap natuur en bos begon met werken (2006) was Tinus Swannet ook al aan het experimenteren rond verjongen van jeneverbessen. Zo reed hij s morgens met zijn fiets met assen van de houtkachel naar de moederbomen om daar de assen rond uit te strooien. In 2006 had hij een 6 tal jonge plantjes. Al snel werkte ik één maal per jaar rond de jeneverbessen en raakte ik er het meest bij betrokken. Van 2006 hield ook direct wat notities bij. Stilaan en door er mee bezig te zijn. Ook soms in mijn vrije tijd stop ik soms bij de jeneverbessen om de evolutie te bekijken. Vanaf 2010 zijn we 2 maal per jaar rond de bomen beginnen werken. In het voorjaar april planten we toen voor het eerst de jonge plantjes uit. Rond de moederbomen planten we de jonge plantjes het liefst na 2 jaar uit. Als we ze te lang laten staan vb 10 jaar dan dienen we te veel aarde weg te nemen bij het verplanten. Dan wordt de moederboom bedreigd. De plantjes verplanten we nu anno 2014 uit als ze 2 à 4 cm groot zijn. Dus in 2006 hadden we een 6 tal plantjes plantjes 2012 hadden we 67 jonge plantjes. Vanaf 2011 zijn we rond een populatie in Ravels noord beginnen werken (2 vrouwelijke bomen 2 mannelijke) Daar was direct verjonging (17 stuks) in In 2012 voor het eerst rond een populatie in Hoge vijvers in Arendonk. Een kwijnende populatie omdat het te nauw in gerasterd was met gegalvaniseerde kippendraad rond elke jeneverbes apart. We hebben er een ruimer raster rond gezet. Eerste jaar direct 10 jonge jeneverbessen rond de 4 moederbomen. Dit jaar 2014 tellen we 21 jonge jeneverbessen rond de 4 vrouwelijke jeneverbessen. De oudere bomen lijken nu met dat ruimer raster vitaler te worden. Dit voorjaar 29/4/2014 hebben we voor het eerst gewerkt rond 2 groepjes Jeneverbessen in Graafsbos in Merksplas. Recent direct 7 jonge jeneverbessen waargenomen. Verjonging is een probleem maar niet als je er specifiek rond werkt. Rond elke vrouwelijke jeneverbes waar we rond gewerkt hebben verkrijgen we direct na een aantal maanden verjonging. Boven in de grafiek geeft aan welke verjonging we hebben. In 1998 In 2006 In 2010 In jarige stekken van As (voornamelijk) en een paar stekken van merksplas - 6 jonge plantjes op het klotgoor in Ravels - 34 jonge plantjes op het klotgoor in Ravels - 67 jonge plantjes op het klotgoor in Ravels Ondertussen beginnen werken in Ravels Noord 2011, Hoge vijvers Arendonk 2012, Graafsbos 2014 april)

15 In 2014 op 30/10/ jonge plantjes op het klotgoor. Totaal tot en met 2014 op 30/10/ jonge plantjes in het totaal (Klotgoor, Ravels Noord, Hoge vijvers Arendonk en Graafsbos Merksplas) Waar houden we rekening mee bij het verjongen van jeneverbessen? We zorgen er voor dat we in de juiste periode (als de bessen rijp zijn en afvallen (oktober)) de bodem rond de moederbomen oppervlakkig losmaken (zorg dat de bodem rond de moederboom open aarde is met hier en daar kleine heide plantjes). We schudden wat aan de boom zodat er extra rijpe bessen onder de bomen vallen en trappen ze de bodem in. We duwen hier en daar de bessen met de vingertoppen de aarde in. Vooraleer we de bodem los maken markeren we met bamboe stokjes de jonge plantjes zodat we ze vrijwaren. We rasteren de jeneverbessen tegen de wildvraat. We maaien met de bosmaaier de overtollige vegetatie weg om zoveel mogelijk vergrassing en verbossing tegen te gaan (tegelijkertijd met het vrijstellen van de moederbomen). Wat is belangrijk om verjonging te krijgen? Verjonging vindt plaats waar voldoende schaduw is. In de schaduw van de moederboom of in de schaduw van andere plantjes (heide pijpenstrootje) Waar voldoende vocht is Losse bodem waar bessen in de aarde ondergewerkt kunnen worden liefst in de juiste periode als de bessen rijp zijn (oktober). Waarom krijgen we in een deel van Europa geen verjonging van jeneverbessen meer? Biotoop is verdwenen. In de 19 de en de 20 ste eeuw hebben heel veel gronden een andere bestemming gekregen. Door de nieuwe landbouwtechnieken (meststoffen) raakten de gemeenschappelijke (heide) gronden in onbruik. De uitgestrekte heidegronden werden bebost of een omgezet in landbouwgrond. Waardoor er maar heel weinig jeneverbesstruwelen zijn overgebleven in Vlaanderen. Gelukkig is er Heiderbos in As nog de grootste populatie van jeneverbessen in Europa. Jammer genoeg zien we daar geen verjonging meer binnen het struweel maar wel net daarbuiten.

16 Dynamiek verdween wat jeneverbessen nodig hebben. Het vele vee dat op de gronden liep de graasde hield de grond open en zorgde voor veel dynamiek. Om het vee op de potstallen droog te zetten werd oude heide geplagd en was er veel blote aarde. Door de grote open en kale heide terreinen had de wind ook vrij spel en werd er veel zand verstoven. Dus meer dynamiek dan nu. Tegenwoordig veel verbossing, vergrassing en vermossing van de bodem. Bessen hebben niet meer de kans om in blote aarde te vallen. Bessen kunnen daardoor niet meer ontkiemen. Hieronder vind je een link die een beeld geeft evolutie en aanwezigheid van jeneverbessen in de streek rond Turnhout en 18 maart Uitplanten van alle jonge jeneverbessen op nieuwe locaties maar ook in alle andere bestaande rasters. 36 jonge jeneverbesjes (herkomst Klotgoor Ravels) uitgeplant op nieuwe locaties eksterheide (Beerse) 2 rasters x 7 (14) en 7 plantjes in abtsheide (Beerse) samen met Luc Van Assche. Op 3 plaatsen op de visbeekvallei telkens 5 plantjes (15 stuks) samen met Werner De Kinderen. 7 jonge jeneverbesjes (herkomst klotgoor)zijn uitgeplant in de rasters van het klotgoor. 10 jonge jeneverbesjes (herkomst klotgoor) zijn uitgeplant op de hoogmoerheide in Merksplas. In het Graafsbos in Merksplas 7 jonge jeneverbesjes uitgeplant bij de twee al bestaande rasters. Herkomst Graafsbos. 18 jonge jeneverbesjes herkomst witgoorheide (Ravels) waarvan 5 plantjes uitgeplant in bestaande rasters van Witgoorheide. 1 op paalheide (Ravels), 5 plantjes in de bestaande rasters in overheide (Poppel), Ravels Zuid 6 stuks in de reeds bestaande rasters op perceel 18, 1 plantje in de poeierling. 18 jonge jeneverbesjes herkomst Hoge Vijvers in Arendonk waarvan 3 uitgeplant aan de Duitse basis, 2 jeneverbesjes aan den dubbele bareel, 2 plantjes aan Emsens en 3 aan het zwartven en 5 plantjes aan het klotgoor.

17

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie.

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie. 3. Inventarisatie 3.1. Methode Het inventarisatieformulier (zie bijlage 2) voor de Jeneverbes is verspreid via diverse organisaties naar beheerders en vrijwilligers. De organisaties die hierbij aan bij

Nadere informatie

Heide als landschap: historie, bodem en ontwikkeling. Rienk-Jan Bijlsma & Rein de Waal

Heide als landschap: historie, bodem en ontwikkeling. Rienk-Jan Bijlsma & Rein de Waal Heide als landschap: historie, bodem en ontwikkeling Rienk-Jan Bijlsma & Rein de Waal 1953 Nieuwe functies vragen om nieuwe beheermethoden Evenwicht tussen hei en gras wanneer ontwikkeling ongestoord verloopt

Nadere informatie

Verjonging van Jeneverbes

Verjonging van Jeneverbes Verjonging van Jeneverbes Esther Lucassen, Michael van Roosmalen, Ton Lenders, Jan Roelofs Meinweg Ecotop, 27 september 2014, Landgoed Kasteel Daelenbroek, Herkenbosch Info: Esther Lucassen, Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Inventarisatierapport Jeneverbes Drenthe

Inventarisatierapport Jeneverbes Drenthe Inventarisatierapport Jeneverbes Drenthe Auteurs: Drs. M.C. Bulten Dhr. J. van Ginkel Fotografie: Dhr. J. van Ginkel, tenzij anders vermeld Uitgegeven door: Jeneverbesgilde Drenthe p/a Veldwerk Nederland

Nadere informatie

Ervaringen met de bestrijding van reuzenbalsemien. 13 september 2011

Ervaringen met de bestrijding van reuzenbalsemien. 13 september 2011 Ervaringen met de bestrijding van reuzenbalsemien 13 september 2011 Verloop van de presentatie 1. Aanzet 2. Plantkundig 3. Bestrijding I. 1 ste jaar (2010) II. 2 de jaar (2011) 4. Conclusies Aanzet Evolutie

Nadere informatie

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019 Biotoop heide Cursus natuurmanagement, 2019 Natura 2000 Wat doen we vandaag? Heide Heide in Vlaanderen Begin 19 de eeuw Grootste uitbreiding heidelandschap (woeste grond) De mens vecht om er te overleven.

Nadere informatie

kweek je eigen boompje(s) in de klas!

kweek je eigen boompje(s) in de klas! Zaaifiche Met de boom de klas in Opkweek van zaad tot boom in de klas In de vrije natuur is de weg van een klein zaadje naar een grote boom een heus hindernissen-parcours! Zaadjes en jonge plantjes worden

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Een jonge sequoia opgegroeid tussen de as van een bosbrand en een jonge sequoia in een pot.

Een jonge sequoia opgegroeid tussen de as van een bosbrand en een jonge sequoia in een pot. Hoofdstuk 8. De levensloop van de Sequoia gigantea: van zaadje tot reuzenboom Niet elk zaadje dat uit de kegel valt ontkiemt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat van de zaadjes die in een groene

Nadere informatie

LIFE PROJECT DANAH: EUROPEES NATUURHERSTELPROJECT IN TIELENKAMP EN TIELENHEIDE

LIFE PROJECT DANAH: EUROPEES NATUURHERSTELPROJECT IN TIELENKAMP EN TIELENHEIDE LIFE PROJECT DANAH: EUROPEES NATUURHERSTELPROJECT IN TIELENKAMP EN TIELENHEIDE Tielenkamp en Tielenheide: naast militaire domeinen ook prachtige natuurgebieden Het militaire domein van Tielen, met Tielenkamp

Nadere informatie

Vegetatie van de heide,

Vegetatie van de heide, Indicator 13 december 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Sinds 1999 is de verstruiking

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen. Wat ga je evalueren? Hoe ga je evalueren?

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen. Wat ga je evalueren? Hoe ga je evalueren? Reflectiekaart 3.2.2.16 Proefondervindelijk vaststellen dat een plant water, lucht, licht, een geschikte temperatuur en voedingsstoffen nodig heeft om te kiemen en te groeien. Omschrijf wat kinderen volgens

Nadere informatie

Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Concept

Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Concept Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Concept a Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Colofon Deze samenvatting

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 Werken voor de hei Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Werken voor de hei, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden De boon Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden 1. Bekijk een droge en een geweekte boon. Vul het schema hieronder in. Droge boon Geweekte boon Welke

Nadere informatie

WAARDEVOLLE VEGETATIE NA BEBOSSING VAN LANDBOUWGROND, KAN DAT?

WAARDEVOLLE VEGETATIE NA BEBOSSING VAN LANDBOUWGROND, KAN DAT? Inhoud WAARDEVOLLE VEGETATIE NA BEBOSSING VAN LANDBOUWGROND, KAN DAT? 1. Focus op oud bosplanten 2. Bos op landbouwgrond: waar? 3. Bodem van bos op landbouwgrond 4. Effecten van boomsoort op bodem 5. Effecten

Nadere informatie

Het wel en wee van het gentiaanblauwtje in Kampina

Het wel en wee van het gentiaanblauwtje in Kampina Het wel en wee van het gentiaanblauwtje in Kampina. 1970-2011 Bert van Rijsewijk Van Aelstlaan 31, 5503BB Veldhoven Tel: 040 2539971 e-mail: bert.riet.v.rijsewijk@hccnet.nl Inhoud INLEIDING.... 3 HET GENTIAANBLAUWTJE....

Nadere informatie

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG LET OP: DIT IS EEN VOORBEELDVERSLAG EN IS DUS ERG BEKNOPT! NAAM: VOORNAAM & ACHTERNAAM KLAS: 1M1 - SCHOOL VAK: BIOLOGIE DOCENT: MEVROUW SMIT INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding..

Nadere informatie

Winst voor ons landschap

Winst voor ons landschap Winst voor ons landschap Door de jaren heen is er veel ervaring opgedaan met het aanleggen en onderhouden van elzensingels. De onderstaande beschrijving is gebaseerd op praktijkervaring en levert over

Nadere informatie

LEMELERBERG: TOPNATUUR

LEMELERBERG: TOPNATUUR LEMELERBERG: TOPNATUUR ROUTE 4,0 km Mooie, stille route langs zandvlaktes, jeneverbessen, eenzame dennen en met mooie vergezichten. Stuifzand en droge heide zijn schaars in Europa, daarom is de Lemelerberg

Nadere informatie

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN De AWD maakt onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden. Dankzij een LIFE+ subsidie kan Waternet het duin de komende jaren

Nadere informatie

Inhoudstafel van deze serie

Inhoudstafel van deze serie Inhoudstafel van deze serie 1. Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht) 2. Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina s- 22 foto s) In dit artikel

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Grasland en Heide Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Planning Grasland Voedselweb opdracht Heide Voedselweb opdracht Grasland Grasland is een gebied van enige omvang met een vegetatie die gedomineerd wordt door grassen

Nadere informatie

Deze wandeling voert je door naald- en loofbos, maar vooral door een bijzonder stuifzand, het Hulshorsterzand.

Deze wandeling voert je door naald- en loofbos, maar vooral door een bijzonder stuifzand, het Hulshorsterzand. Wandelen Wandelroute Leuvenhorst over het Hulshorsterzand bij Harderwijk 7 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Hierderweg [https://maps.google.com/? q=52.3426,5.70787] De wandelroute Leuvenhorst

Nadere informatie

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN indeling inleiding: voorstelling a geschiedenis van het natuurbeheer b - biotopen en soorten en hun beheer pauze c - beheer richt zich op de omgeving d - natuurbeheer

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

Evolutie: De ontwikkeling van het leven op aarde waarbij soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen.

Evolutie: De ontwikkeling van het leven op aarde waarbij soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen. Evolutie: De ontwikkeling van het leven op aarde waarbij soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen. Evolutietheorie: Vanaf de 18 de eeuw. Het is niet te bewijzen, maar er zijn genoeg argumenten die

Nadere informatie

Branden als beheermaatregel

Branden als beheermaatregel Branden als beheermaatregel Verslag veldwerkplaats ----Droog zandlandschap t Harde, 16 september 2010 Inleiders: Joost Vogels (Stichting Bargerveen), Roland Bobbink (B-ware) en Brand Timmer (Defensie)

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

PLANTEN GROEIEN. Stappenplan. Benodigdheden. Apps. Tijd ZADENRACE

PLANTEN GROEIEN. Stappenplan. Benodigdheden. Apps. Tijd ZADENRACE Stel 4 onderzoeksvragen op Maak een goede opstelling Noteer je resultaten in de tabel ZADENRACE Vooraleer we aan de grote opdracht beginnen moeten we planten hebben. Zoals je wel weet, gebeurt de voortplanting

Nadere informatie

Planning KFC Turnhout 2015/2016. U8 PA Sid U8 PB Kevin 2008

Planning KFC Turnhout 2015/2016. U8 PA Sid U8 PB Kevin 2008 maandag 19/10/2015 18:00h tot 19:30h dinsdag 20/10/2015 18:00h tot 19:30h Laura/ sinstituut 18h00 tot 19h00 U11 en U12 21/10/2015 17:30h - 19:00h 15:30h - 17:00h 18:00h - 19:30h 15:30h - 17:00h U9, U10

Nadere informatie

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan!

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Drentsche Aa, 22 oktober 2008 Inleiders: stafmedewerker Jori Wolf, ecoloog Willem Molenaar en beheerder Pieter Jan Wolf (allen

Nadere informatie

30 maart 2013 Boshuizerbergen; KNNV afd Nijmegen; deel 4 1

30 maart 2013 Boshuizerbergen; KNNV afd Nijmegen; deel 4 1 KNNV afdeling Nijmegen Goudenregenstraat 5 6573 XN BEEK UBBERGEN secretaris@nijmegen.knnv.nl www5.knnv.nl/afdeling- Nijmegen Boshuizerbergen en Op den Buus. Rokend zand [deel 4] 30 maart 2013 Boshuizerbergen;

Nadere informatie

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden Ecologie De wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaalde leefomgeving (milieu) voorkomen en wat de relaties zijn tussen organisme en hun milieu 1. Biotische factoren

Nadere informatie

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-312228 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad De Mient In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad De Mient De Mient was een

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 113. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 113. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 6 Steeds meer planten! 9 6.1 Geslachtelijke variaties 9 6.2 Van eicel tot zaad 11 6.3 Allemaal gelijk 14 6.4 De juiste behandeling 24 6.5 Verschillende bollen en knollen 28 6.6 Afsluiting

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006 Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 26 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL COMPEX Deze bijlage bevat informatie. 613-1-589b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden.

Nadere informatie

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven V. De Blauwer (Inagro), W. Odeurs (BDB), M. Goeminne (PCA) Samenvatting Het is moeilijk voor een teler om het nitraatresidu na de teelt

Nadere informatie

Kamerstructuren. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers.

Kamerstructuren. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers. Kamerstructuren 110 De nieuwe kaart van Apeldoorn Kamerstructuren 111 Door wanden van lanen en houtwallen

Nadere informatie

Rucphen. Achtmaalsebaan 22. Inrichtingsplan ir. J.J. van den Berg. auteur(s):

Rucphen. Achtmaalsebaan 22. Inrichtingsplan ir. J.J. van den Berg. auteur(s): Rucphen Achtmaalsebaan 22 Inrichtingsplan identificatie planstatus projectnummer: datum: 401144.20160583 03-02-2017 projectleider: ing. J.A. van Broekhoven opdrachtgever: PO Schijf v.o.f. auteur(s): ir.

Nadere informatie

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Landschapsbeheer Drenthe Nijend 18a, 9465 TR, Anderen Inhoudsopgave Inventarisatiegebied Emmer-Erfscheidenveen... 3 Overzicht alle waarnemingen... 3 Type elementen...

Nadere informatie

Geachte (heer) algemeen directeur Van Der Biest (Wienerberger) Kleiontginning en steenbakkerijen tekenen dit stuk landschap van de

Geachte (heer) algemeen directeur Van Der Biest (Wienerberger) Kleiontginning en steenbakkerijen tekenen dit stuk landschap van de Vrijdag 21 oktober 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Samen bouwen aan een nieuw landschap en NATURA 2000 (fabrieksterreinen Wienerberger NV in Beerse)

Nadere informatie

Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers

Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderzoeksvraag... 3 De hypothese... 3 Materialen en methode... 4 Resultaten... 5 Conclusie... 6 Discussie... 6 Bronnen...

Nadere informatie

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap TOGETHER? TOGETHER staat voor TO GET HEath Restored: we zetten

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor de hei Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Werken voor de hei, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20 Normbedragen Landschapselementen 201 Normbedragen voor herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke kosten. Afwijkingen

Nadere informatie

Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe

Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe WFD-dag, 28 februari 2015 Edwin Dijkhuis Dit project wordt uitgevoerd en mogelijk gemaakt door: Foto: Peter Meininger Portret: Kleine

Nadere informatie

GPS Wandeling Kootwijkerzand

GPS Wandeling Kootwijkerzand In deze folder vindt u de beschrijving van een gps route door het Kootwijkerzand, een prachtig stuifzandgebied in Kootwijk. Deze route is ontwikkeld door het IVN, een vereniging die zich inzet voor natuur-

Nadere informatie

Kleinschalige verstuiving/dynamiek

Kleinschalige verstuiving/dynamiek Kleinschalige verstuiving/dynamiek Bas Arens, Bureau voor Strand en Duinonderzoek m.m.v. Tessa Neijmeijer, Luc Geelen, Marc van Til Veldwerkplaats Begrazing en Kleinschalige Dynamiek 5 september 2014 Grootschalig

Nadere informatie

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014)

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014) Dat onze samenleving steeds diverser wordt is een open deur intrappen. Opeenvolgende migratiestromen brachten mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel: werknemers uit Italië, Spanje, Marokko,

Nadere informatie

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg 2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke

Nadere informatie

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak Planten stekken Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Er zijn verschillende bomen, heesters, vaste- en eenjarige planten die door zaad vermeerderd kunnen worden. Planten die door zaad vermeerderd

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde naam: Oliebol groep: 7 Inhoud inleiding Illegale houtkap sojateeld Palmolie Wat is ontbossing? Ontbossing in tropische regenwouden Wetten en regels hebben geen zin

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

Effectgerichte maatregelen: vergeet de fauna niet!

Effectgerichte maatregelen: vergeet de fauna niet! Effectgerichte maatregelen: vergeet de fauna niet! Ook dieren hebben last van vermesting, verzuring en verdroging. Maar hebben de effectgerichte maatregelen voor de fauna het gewenste effect? Lees verder

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Turnhout

Uw gemeente in cijfers: Turnhout Inleiding Turnhout : Turnhout is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels en

Nadere informatie

Studentenarbeid in 2016

Studentenarbeid in 2016 16 augustus 2017 Studentenarbeid in 2016 In 2016 werkten voor het eerst meer dan een half miljoen studenten via een zgn. studentenovereenkomst, zo blijkt uit statistieken van de Rijksdienst voor Sociale

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Ravels

Uw gemeente in cijfers: Ravels Inleiding Ravels : Ravels is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Baarle-Hertog, Oud-Turnhout en Turnhout. Ravels heeft een oppervlakte

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Eindexamen biologie havo 2006-II

Eindexamen biologie havo 2006-II 4 Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag worden twee punten toegekend. Hazen en ganzen Maximumscore 3 1 voorbeeld van een diagram: aantal planten zeealsem gewone zoutmelde zoutgehalte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog Inleiding Baarle-Hertog : Baarle-Hertog is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout. Baarle-Hertog heeft

Nadere informatie

Leerpad Holle Wegen Halen. Opdrachten. Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04

Leerpad Holle Wegen Halen. Opdrachten. Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04 Leerpad Holle Wegen Halen Opdrachten 1 Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04 OPDRACHT 1 Temperatuur in de holle weg Bovenaan de Kluis ligt het driesterrenplekje. Neem hier de thermometer uit het koffertje.

Nadere informatie

De Borkeld en het Junner Koeland 20 juni 2008 excursie Jeneverbes Gilde

De Borkeld en het Junner Koeland 20 juni 2008 excursie Jeneverbes Gilde De Borkeld en het Junner Koeland 20 juni 2008 excursie Jeneverbes Gilde Op 20 juni 2008 werd door het Jeneverbes Gilde een bezoek gebracht aan de Borkeld waar we werden rondgeleid door boswachter Rick

Nadere informatie

Foto s der natuur, biodiversiteit

Foto s der natuur, biodiversiteit Zoals u wellicht heeft gemerkt is 2010 het internationale jaar van de biodiversiteit. Met mijn fotoproject hoop ik het bewustzijn van biodiversiteit te verbeteren, want Biodiversiteit is leven Foto s der

Nadere informatie

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept)

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Interviews: welke verhalen mogen absoluut niet ontbreken? van dynamisch getijdengebied naar zoetwatermeer achter een zeedijk nieuwe, jonge natuur

Nadere informatie

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht)

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Herhaling leerstof / maatwerk Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Inleiding: Je gaat nadenken over hoe de mens er na 1000 jaar uit zou zien wanneer deze in een nieuwe, vreemde omgeving terecht zou komen en zich

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen.

De grond waarop wij wonen. De grond waarop wij wonen. GROEP 7/8 Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de bovenbouw.

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Projectduur: 1 januari 2016 31 december 2017 Financiering: Verantwoordelijke: Partners: Praktijkgerichte oplossingen

Nadere informatie

Konijnen en vergrassing en verstruiking duinen,

Konijnen en vergrassing en verstruiking duinen, Indicator 25 september 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Konijnen zijn in de tweede

Nadere informatie

GROOT MALPIEVEN. Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. (ge VALKENSWAARD. Jacques van Kessel

GROOT MALPIEVEN. Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. (ge VALKENSWAARD. Jacques van Kessel GROOT MALPIEVEN (ge VALKENSWAARD Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. Jacques van Kessel September 2011 De Malpieheide is eigendom van de gemeente Valkenswaard, het gebied is in beheer bij de

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Insecticiden binnenshuis

Insecticiden binnenshuis Insecticiden binnenshuis Tegen vliegende insecten in huis Vliegen, wespen, muggen en motten kunnen worden geweerd met spuitbussen. Spar U kan plakstrippen en elektrische verstuivers gebruiken. Tegen muggen

Nadere informatie

grazers helpen de natuur.

grazers helpen de natuur. grazers helpen de natuur. Begrazing vroeger en nu Lang geleden kwamen in Vlaanderen allerlei soorten grazers voor: mammoeten, wisenten, oerrunderen, elanden... Die grazers zorgden ervoor dat Vlaanderen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Dit keer fietste ik met gemengde gevoelens richting De Wiershoeck. Het was bewolkt, dat was niet erg, maar in de loop

Nadere informatie

lesdoelen - De kinderen ontdekken:

lesdoelen - De kinderen ontdekken: lesbrief moestuintjes - lesvoorbereiding Bij zoekt bloem De kinderen ontleden een bloem en maken bloembommen voor de bijen. benodigdheden tijdens de les - Vijf á zes bloemen waarbij stamper en meeldraden

Nadere informatie

Vegetatie van Nederland

Vegetatie van Nederland Vegetatie van Nederland Vegetatie van Nederland Met Bosanemoon: Zomereik Gewone es Klimop Eenbes Daslook Bosvergeet-mij-nietje Slanke sleutelbloem Met scherpe boterbloem Grote vossenstaart Gestreepte witbol

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Drie volwassen kegels van drie verschillende bomen in het Calaveras Big Tree State Park. Zaadjes van de sequoia gigantea deze zijn gemiddeld 3 mm lang

Drie volwassen kegels van drie verschillende bomen in het Calaveras Big Tree State Park. Zaadjes van de sequoia gigantea deze zijn gemiddeld 3 mm lang Hoofdstuk 7 De levensloop van de Sequoia gigantea: De kegels en de zaadjes Een quizvraagje. Welke van de drie dennenappels op onderstaande foto is van de Sequoia Gigantea? Drie volwassen kegels van drie

Nadere informatie

Vlinderstichting na kwart eeuw nog steeds hard nodig

Vlinderstichting na kwart eeuw nog steeds hard nodig Vlinderstichting na kwart eeuw nog steeds hard nodig Met sommige vlinders gaat het goed. Maar helaas zijn er meer soorten te vinden die het moeilijk hebben. Versnippering, klimaatverandering en andere

Nadere informatie

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Doelgroep: Midden- en Bovenbouw Basisonderwijs: groep 5-8 jaargetijde: Voorjaar, zomer, herfst plaats: Bij school, in een park, in een

Nadere informatie

Notitie: Voortoets Natuurbeschermingswet wijzigingsplan Buitengebied 1990, partiele wijziging Eindegoorweg 3a

Notitie: Voortoets Natuurbeschermingswet wijzigingsplan Buitengebied 1990, partiele wijziging Eindegoorweg 3a ONTWERP, BOUW EN MILIEUKUNDE Notitie: Voortoets Natuurbeschermingswet wijzigingsplan Buitengebied 1990, partiele wijziging Eindegoorweg 3a Ulicoten, 6-11-2013 Kenmerk: 98007.022 Van Dun Advies BV Dorpsstraat

Nadere informatie

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8 Bosopdrachten Praktijkopdrachten groep 7/8 Inhoud..1 Determineren.2 Het bos van binnen naar buiten.5 Klimaat en sfeer in het bos 6 1) DOE JE OREN OPEN..6 2) VOEL EN RUIK..6 3) KLIMAAT..6 Boomdikte...7

Nadere informatie

Aanleg & beheer van bloemenweides. Warme Winteravonden in 't Dijleland

Aanleg & beheer van bloemenweides. Warme Winteravonden in 't Dijleland Aanleg & beheer van bloemenweides Warme Winteravonden in 't Dijleland Wat en waarom een bloemenweide? Soorten bloemenweides Aanleg en beheer van een bloemenweide WWW.ECOFLORA.BE Wat is een bloemenweide?

Nadere informatie

Trosbosbes Effecten op het ecosysteem en mogelijkheden voor bestrijding

Trosbosbes Effecten op het ecosysteem en mogelijkheden voor bestrijding Trosbosbes Trosbosbes Effecten op het ecosysteem en mogelijkheden voor bestrijding GertJan van Duinen Vraagstelling Hoe beïnvloedt Trosbosbes ecosysteem? Peelvenen: veenontwikkeling, biodiversiteit Factoren

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

Oosterse en Westerse Karmozijnbes:

Oosterse en Westerse Karmozijnbes: PLANTENWERKGROEP Samenvatting 5 minutenpraatje over KARMOZIJNBES 11 oktober 2012 door Elly Aarts Oosterse en Westerse Karmozijnbes: In Nederland groeien de Westerse Karmozijnbes (Phytolacca americana)

Nadere informatie

Voorwoord Sneeuwklokjes

Voorwoord Sneeuwklokjes Voorwoord De winter is de periode waarin alles in de natuur stil lijkt te staan en tot rust komt. Maar zodra het weer iets warmer wordt, komen de eerste stinzeplanten al weer in bloei. Dat begint met de

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie