Winst voor ons landschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Winst voor ons landschap"

Transcriptie

1 Winst voor ons landschap Door de jaren heen is er veel ervaring opgedaan met het aanleggen en onderhouden van elzensingels. De onderstaande beschrijving is gebaseerd op praktijkervaring en levert over het algemeen goede resultaten op. Toch kunnen bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in bodem of klimaat, ervoor zorgen dat het resultaat anders is dan verwacht. De natuur blijft onvoorspelbaar en het is aan de beheerder om hierop te anticiperen. Mocht u vragen hebben of advies willen, dan kunt u altijd contact opnemen met (tel ). Planten van elzen Het plantgoed Elzensingels bestaan voornamelijk uit elzen. Er zijn verschillende elzensoorten, maar op Terschelling gaat het om de zwarte els (wetenschappelijke naam Alnus glutinosa). In nieuwe elzensingels wordt met name deze zwarte els aangeplant, maar er wordt ook een aantal andere soorten bij geplant. Hierdoor wordt de elzensingel minder vatbaar voor ziektes en plagen. Daarnaast hebben gevarieerde singels een hogere natuurwaarde, er kunnen meer diersoorten in voorkomen. De stelregel is dat de elzensingel voor 85% uit zwarte els bestaat en 15% uit overige soorten. Op Terschelling zijn de volgende soorten gebruikelijk:

2 Wilde lijsterbes Sorbus aucuparia Eenstijlige meidoorn Crataegus monogyna Gewone vlier Sambucus nigra Europese vogelkers Prunus padus Hondsroos Rosa canina Figuur 1: Meidoorn Figuur 2: Lijsterbes Dit zijn soorten die van oorsprong in deze omgeving voorkomen. Hierdoor zijn ze, bijvoorbeeld geschikt als waardplanten (nodig voor de voorplanting) voor insecten, die op hun beurt weer het voedsel vormen voor vleermuizen en kleine zangvogels. In het najaar en de winter staan de vruchten (bessen) op het menu van diverse lijsterachtigen, die in de trektijd op Terschelling arriveren of er de winter doorbrengen. Bosplantsoen is de term voor het materiaal dat geplant wordt in landschappelijke elementen zoals elzensingels. De technische naam voor de maat van dit bosplantsoen is 1+1. Dit houdt in dat het plantgoed twee jaar oud is en dat het op eenjarige leeftijd één keer verplant is. Het verplanten verbetert de kwaliteit van de wortels. De hoogte van dit plantmateriaal ligt meestal tussen de 40 en 80 centimeter. Het is ook mogelijk om zaailingen van elzen op Terschelling te oogsten en zo streekeigen bosplantsoen te verkrijgen. De locatie Elzensingels komen van nature voor op natte plekken, zoals moerassen of slootkanten. Het zaad van elzen blijft op water drijven en zo kan de boom zich ook verspreiden. Bij de aanplant van een nieuwe singel worden verschillende keuzes gemaakt. De beste plek is langs een sloot. Op het land kan ook als de bodem vochtig genoeg is. Langs een sloot wordt het bosplantsoen in het talud geplant en niet bovenaan op de rand van het perceel. Hierdoor is de kans op uitdroging van de wortels kleiner en zullen de wortels in een later stadium het talud versterken. Door de schaduw van de elzensingels wordt de plantengroei in de sloot belemmerd. Dit is gunstig, want dan hoeft de sloot minder vaak geschoond te worden. Uiteraard hangt een en ander af van de gekozen locatie. Enkele of dubbele singel Als er voldoende ruimte is kan aan beide kanten van de sloot of greppel een singel geplant worden. Bij het onderhoud kunnen de singels in verschillende jaren afgezet worden zodat er altijd een singel staat. Het slootonderhoud wordt meegenomen als één van beide singels wordt afgezet.

3 Het planten Het planten van een elzensingel is niet moeilijk. Als de onderstaande uitgangspunten gevolgd worden, is de kans op succes groot: Plantgaten met een spade graven (ca cm doorsnede), van dusdanig formaat dat de wortels er in uitgespreid (en niet geknikt) in passen. Wiggen een plantgat maken door de spade een aantal keer heen en weer te bewegen, nadat deze in de grond gestoken Figuur 3: Voorbeeld van een elzensingel in een slootkant is maakt een te klein plantgat en zorgt ervoor dat de wanden van het plantgat verdicht worden. De wortels kunnen zich hierdoor niet goed ontwikkelen wat de kans op uitval groot maakt. Als er bij het graven van het plantgat een graszode vrijkomt, maak deze zode dan fijn. Plant twee stuks bosplantsoen per strekkende meter (om de 50 centimeter). Zorg dat het plantgoed recht staat. Snoeien van bosplantsoen (ook de ondergrondse delen) is niet nodig. Stel het planten uit als er een droge periode voorspeld wordt. Plant dus niet met heel droog en/of schraal weer of als het vriest. Op hele droge plekken kan het nodig zijn om wat natte turf bij het plantgat te stoppen en/of om na het planten water te geven. Het bosplantsoen wordt bij opslag, vervoer en tijdens het plantwerk beschermd tegen uitdroging met behulp van grond, jute of een dekzijl.bij opslag voor langere tijd wordt het bosplantsoen ingekuild. Hierbij wordt een ondiepe sleuf gegraven waar het bosplantsoen schuin in wordt gelegd, waarna de wortels afgedekt worden met de grond die uit de sleuf gekomen is. 3: Het wiggen (links op de afbeelding) is niet geschikt voor het planten van elzen. In het rechter plantgat kunnen de wortels van de els zich beter ontwikkelen

4 Onderhoud Ondergroei van een elzensingel maaien In veel elzensingels groeien van nature braam en andere planten zoals grassen en kruiden. Braamstruiken vormen een natuurlijke veekering en ze bieden een geschikte broedplaats voor allerlei kleine zangvogels. Daarnaast bieden braamstruiken in het najaar veel vruchten, die geoogst kunnen worden om er bijvoorbeeld jam van te maken. In geval van overmatige braam- en/of plantengroei kan het noodzakelijk zijn om deze te maaien. Het maaien van de bramen en ondergroei gebeurt meestal met een bosmaaier. Het is sterk aan te raden om het vrijgekomen maaisel uit de singel te verwijderen om verrijking van de bodem te voorkomen. Als de bodem verrijkt neemt de kans op verruiging met kruiden als distels en ridderzuring toe. Als er geen andere werkzaamheden aan de beplanting in de singel gedaan worden (bijvoorbeeld het afzetten van bomen en struiken), is het voldoende om alleen de plantengroei aan de buitenzijde te maaien. De bramen en andere planten in de singel kunnen prima blijven staan en dienst blijven doen als leefgebied voor insecten en vogels. Daarbij komt ook nog dat een braam harder groeit als hij vlak boven de wortel wordt gesnoeid. De plant gaat het verlies als het ware compenseren en komt sneller terug. Snoeien van overhangende takken Figuur 5: Het vewijderen van het draad maakt het werken met de bosmaaier eenvoudiger. Soms kan het nodig zijn om elzensingels te snoeien. Hiermee wordt bedoeld dat de breedte van de beplanting wordt teruggebracht. Dit kan het geval zijn bij elzensingels langs wegen en paden, of als er te veel takken en staken over het aangrenzende perceel (bijvoorbeeld agrarisch grasland) hangen. Na het snoeien moet het (landbouw)verkeer probleemloos dicht langs een elzensingel kunnen rijden. Afhankelijk van de hoeveelheid en wijze waarop de beplanting Figuur 6: De overhangende takken in deze elzensingel zijn rijp om gesnoeid te worden.

5 overhangt kunnen (de buitenste) staken afgezet worden (zie verder bij afzetten van elzensingels ), of kunnen takken van de staken worden gesnoeid (staken zijn de uitlopers, hier kunnen weer takken aan groeien). In veel gevallen zal het bij deze ingreep gaan om een combinatie van het afzetten van staken en snoeien van takken. Let op dat er alleen gesnoeid wordt om de breedte van de singel te beperken. Uitdunnen van de stobben is niet nodig en is zelf nadelig voor de structuur van de singel. Staken of takken die niet over een pad of raster hangen kunnen dus gewoon blijven staan. Afzetten van elzensingels Een belangrijke maatregel bij het beheer van elzensingels is het afzetten van de bomen en struiken, met als doel het verjongen van de beplanting. De stobben die na het zagen van de stammen achterblijven, lopen spontaan weer uit, waarna er (weer) een aaneengesloten beplanting in de singel ontstaat. We spreken bij deze maatregel vaak van een eindkap, waarbij over het algemeen vrij rigoureus te werk wordt gegaan althans zo lijkt het! Bij de eindkap wordt namelijk het grootste deel van alle aanwezige houtige begroeiing afgezet. Op Terschelling vindt deze eindkap afhankelijke van de standplaats, functie en behoefte in hout om de tien tot vijftien jaar plaats. Verspreid in de singel wordt een aantal mooi gevormde bomen en/of struiken gespaard: overstaanders. De rest wordt afgezet, om zo een geschikte uitgangssituatie te krijgen voor de zich verjongende elzensingel. Op de stammen van loofbomen en struiken bevinden zich zgn. slapende ogen. Deze zullen na de eindkap uitgroeien, in het begin met een snelheid van wel een meter per jaar. Direct na de eindkap is de singel dus even helemaal kaal, maar na een paar jaar is er alweer een paar meter hoge, gesloten beplanting aanwezig! Zowel de elzen als de bijgemengde soorten zullen weer uitlopen. Belangrijk bij het afzetten van bomen en struiken is de hoogte waarop de stammen worden gezaagd, omdat er voldoende slapende ogen moeten achterblijven. Over het algemeen wordt een hoogte aangehouden van tien tof vijftien centimeter boven het maaiveld of boven de stobbe die inmiddels gevormd is door eerder uitgevoerd hakhoutbeheer. Bij oudere bomen is het aan te bevelen om op wat grotere hoogte te zagen, want op de stammen van deze bomen bevinden zich minder slapende ogen. De stelregel is: de diameter van de boom op borsthoogte is gelijk aan de hoogte van het zaagvlak. Bestrijden van ongewenste soorten 4: Deze foto laat de situatie zien één jaar na het snoeien van een elzensingel. Omdat de singel niet gedund is, blijft deze goed dicht. Tijdens de eindkap, of op een ander moment in de hakhoutcyclus, kan het nodig zijn om ongewenste soorten in de singel te bestrijden. Denk hierbij aan de gewone esdoorn (i.v.m. de inktmerkziekte die schadelijk kan zijn voor paarden), ratelpopulier, abeel en Amerikaanse vogelkers. Vooral het bestrijden van deze laatste soort, ook wel prunus of bospest genoemd, is van belang in de elzensingels op Terschelling. Deze soort vermeerdert zich explosief en kan gemakkelijk andere soorten verdrukken, wat nadelige gevolgen heeft voor het uiterlijk en de natuurwaarde van de singel.

6 Bestrijding van ongewenste soorten vindt plaats door het behandelen van de stobben na het afzetten. Op de stobben wordt een lichte oplossing (5%) van glyfosaat in water aangebracht, direct na het afzetten. Indien er veel en/of kleine stammetjes aanwezig zijn, is het advies om een kleurstof in de oplossing aan te brengen, om te voorkomen dat er stammen onbehandeld achterblijven en het resultaat teniet doen. Want juist na het afzetten zullen de achterblijvende stobben net als de gewenste soorten weer uitlopen! In sommige gevallen is nazorg nodig, vooral in geval van Amerikaanse vogelkers. De zaden die reeds in de bodem aanwezig zijn, ontkiemen gemakkelijk wanneer er na de eindkap veel licht op de bodem valt. Zaailingen zijn echter gemakkelijke (handmatig) uit de bodem te trekken. Gebruik van glyfosaat is dan niet meer nodig! Overige maatregelen Naast snoeiwerk en het afzetten van de beplanting, uitgevoerd in een bepaalde cyclus, kan er nog een aantal andere werkzaamheden nodig zijn voor het beheer van elzensingels. Zo is het aanbrengen en onderhouden van veekerende rasters van groot belang, om te voorkomen dat vee op het aangrenzende perceel de bomen en struiken kan beschadigen. Pas het type raster aan op de dieren die er grazen. Omdat elzensingels meestal langs sloten en greppels liggen, kan ook het werk aan deze watergangen een onderdeel zijn van het beheer van de singels. Afhankelijk van de mate van groei van planten in en langs sloten, kan het nodig zijn om de sloten te schonen. Bij dubbele elzensingels dus aan weerszijden van de sloot een singel kan de sloot (machinaal) geschoond worden direct na de eindkap. In dergelijke gevallen is vaker schonen ook niet nodig, omdat er weinig plantengroei is in de beschaduwde sloot!

Collectief Waddenvogels. Pakket Terschellinger elzen- en geriefhoutsingel

Collectief Waddenvogels. Pakket Terschellinger elzen- en geriefhoutsingel Beschrijving van het ANLb 2016 landschapspakket voor het beheer van elzen- en geriefhoutsingels op Terschelling, toe te passen in het leefgebied Droge Dooradering, door leden van het collectief Waddenvogels.

Nadere informatie

De Terschellinger Elzensingel Landschap, flora & fauna, beheer. Gerrit Tuinstra

De Terschellinger Elzensingel Landschap, flora & fauna, beheer. Gerrit Tuinstra De Terschellinger Elzensingel Landschap, flora & fauna, beheer Gerrit Tuinstra Afbeeldingen We hebben zorgvuldig getracht van al het gebruikte beeldmateriaal de rechtmatige eigenaar te achterhalen en tot

Nadere informatie

s ta a l k a a rt e n b e p l a n t i n g s p l a n r e g g e da l E n t e r 22 maart 2017, definitief

s ta a l k a a rt e n b e p l a n t i n g s p l a n r e g g e da l E n t e r 22 maart 2017, definitief reggedal Enter s ta a l k a a rt e n b e p l a n t i n g s p l a n r e g g e da l E n t e r 22 maart 2017, definitief o v e r z i c h t Bos: Vogelkers - Essenbos (VE) 3 Eiken - Essenbos (EE) 4 Singels

Nadere informatie

Houtsingels en vogelbosjes

Houtsingels en vogelbosjes Houtsingels en vogelbosjes Een houtsingel is een lijnvormige beplanting van verschillende soorten inheemse bomen en struiken. Je kunt houtsingels hebben die alleen maar uit struiken bestaan (een struikensingel)

Nadere informatie

Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan

Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan 18-03-2014 Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan werknummer 24014028A opdrachtgever H. Ruijs versie 01 auteur MvS datum 18-03-2014 2 Bureau Verkuylen 18-03-2014

Nadere informatie

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen die in aanmerking komen voor de regeling Vouchers voor Landschapselementen bestaan uit inheemse bomen en struiken. Rondom het erf gaat het

Nadere informatie

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 -

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 - Inrichtingsplan Verlengde Looweg 7 Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

HOLLE WEGEN. module 6

HOLLE WEGEN. module 6 HOLLE WEGEN Hoofdstuk 2 Inhoudsopgave: algemeen definitie belang beheer beheer berm beheer schouder beheer wegdek Definitie? Hoofdstuk 2 Definitie? Definitie? topkam Belang? Hoofdstuk 2 Belang? Microklimaat:

Nadere informatie

De in deze bijlage genoemde landschappelijke deelgebieden zijn weergegeven op de bij deze bijlage behorende

De in deze bijlage genoemde landschappelijke deelgebieden zijn weergegeven op de bij deze bijlage behorende Landschapskenmerken De in deze bijlage genoemde landschappelijke deelgebieden zijn weergegeven op de bij deze bijlage behorende landschapskaart. 1. B e s c h r i j v i n g l a n d s c h a p s w a a r d

Nadere informatie

BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN

BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN Dit document bevat een beschrijving van het beheer van de verschillende soorten landschapselementen, zoals die opgenomen zijn in de aanvraag Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

Index Natuurbeheer Landschapselementen

Index Natuurbeheer Landschapselementen Index Natuurbeheer Landschapselementen Houtwal en houtsingel Houtwallen en houtsingels komen in heel Nederland voor. Deze lijnvormige landschapselementen kennen een sterke samenhang met het omringende

Nadere informatie

Verplaatsing houtsingel

Verplaatsing houtsingel Ten behoeve van de herontwikkeling van locatie De Hokhorst in Renswoude moeten een watergang en een aangrenzende houtsingel ca. tien meter naar het oosten worden verplaatst. Om te voorkomen dat deze verplaatsing

Nadere informatie

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 opdrachtgever De Maaihoeve B.V. contactpersoon A.G.J.T. van Veluw

Nadere informatie

WAT IS EEN HOUTWAL OF HOUTSINGEL?

WAT IS EEN HOUTWAL OF HOUTSINGEL? WAT WAT IS EEN HOUTWAL OF HOUTSINGEL? Houtwallen en -singels zijn lange stroken grond begroeid met struiken en bomen. De diverse benamingen duiden op een verschillende ontstaansgeschiedenis. Hout- of boswallen

Nadere informatie

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 opdrachtgever De Maaihoeve B.V. contactpersoon A.G.J.T. van Veluw documentstatus definitief documentversie 3 datum 10-02-2016 projectnummer

Nadere informatie

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO Rapportage beheerplan Batendijk (ong.) te Borculo Opdrachtgever Bosch & van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Rapportnummer 8015.004 Versienummer Status D1

Nadere informatie

DEFINITIEF ONTWERP landschappelijke inpassing warehouse aviko

DEFINITIEF ONTWERP landschappelijke inpassing warehouse aviko DEFINITIEF ONTWERP LEGENDA heesters met bomen wadi natuurlijke oever met wilgen opslag projectgebied bestaande bomen bestaande groenstructuur te verwijderen bomen nieuw hekwerk met ongediertewering asfaltstrook

Nadere informatie

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen 3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen In dit bedrijfsnatuurplan wordt een hoofdzonering aangebracht tussen 'natuurlijk groen' en 'functioneel groen'. In het natuurlijke groen is de natuurwaarde

Nadere informatie

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Beplantingsplan 2 Te behouden beplanting Kootwijkerdijk 12 te behouden zomereiken te behouden gewone esdoorn te

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp

Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp 19-09-2016 Getekend door ing. J.Collou 1 Aanleiding Naar aanleiding van plannen

Nadere informatie

B i j l a g e 3 : G r o e n p l a n

B i j l a g e 3 : G r o e n p l a n B i j l a g e 3 : G r o e n p l a n Toelichting landschappelijke inpassing bedrijf Douma Staal, Sneek Inleiding Landschapsbeheer Friesland is gevraagd een ontwerp op te stellen voor de landschappelijke

Nadere informatie

Beplantingsplan. Arendnest 14 en 5a te Boekel

Beplantingsplan. Arendnest 14 en 5a te Boekel Beplantingsplan Arendnest 14 en 5a te Boekel INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen... 3 2. Beplanting in detail... 4 3. Aanleg en onderhoud erfbeplanting... 7 BIJLAGE... BEPLANTINGSPLAN SITUATIESCHETS Bart van Sleeuwen

Nadere informatie

RICHTLIJNEN OBJECTIVERING CASCO NOORD-OOST TWENTE

RICHTLIJNEN OBJECTIVERING CASCO NOORD-OOST TWENTE RICHTLIJNEN OBJECTIVERING CASCO NOORD-OOST TWENTE Auteurs: Datum: Versie: A. Kamerling, E. Jongsma, R. Pater, J. Oldekamp 18 juni 2012 Definitief Inhoud 1 Casco benadering Noordoost Twente... 3 1.1 Werkwijze

Nadere informatie

Aanbevelingen boomteelt n.a.v. het rapport 'De bodem uitgezocht'.

Aanbevelingen boomteelt n.a.v. het rapport 'De bodem uitgezocht'. Aanbevelingen boomteelt n.a.v. het rapport 'De bodem uitgezocht'. In een samenwerkingsverband tussen Tauw bv, Brabantse Millieufederatie en CLM Onderzoek & Advies is in 2009/2010 onderzoek uitgevoerd naar

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel i.o.v. dhr. C. van Thiel Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert September 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz.

Nadere informatie

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier KLE Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel i.o.v. dhr. C. van Thiel Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert September 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz.

Nadere informatie

Samenstelling pakket : keuze uit volgende soorten (minstens 5 stuks per soort)

Samenstelling pakket : keuze uit volgende soorten (minstens 5 stuks per soort) GEMEENTE INGELMUNSTER Tel. 051 / 33 74 00 BETOELAGING VAN DE AANLEG VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN SAMENSTELLING VAN DE PAKKETTEN BOSPLANTGOED 20 STUKS VOOR 5 EURO De soorten opgenomen in de pakketten

Nadere informatie

Hertelerweg tegenover 6 Gaanderen

Hertelerweg tegenover 6 Gaanderen Hertelerweg tegenover 6 Gaanderen Inrichtingsplan Hertelerweg te Gaanderen Onderdeel van de bestemmingswijziging agrarisch loonbedrijf en grondverzet Hofstad. Colofon Hoog-Keppel : mei 2014 Rapportnummer

Nadere informatie

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies ª ª Æ ø ±ª Æø Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3 Beplantingsadvies Beplantingsadvies landschappelijke inpassing silo, loods en woning t.b.v. nieuwbouw Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt

Nadere informatie

Bijlage C: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant

Bijlage C: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Deze bijlage behoort bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant, vastgesteld bij besluit van Gedeputeerde Staten van 16 december 2008, nr. 1475112 Bijlage C: Pakketten maatregel

Nadere informatie

Inrichtingsplan. Naam : Reijerink Pluimvee Adres : Boerijendijk 7 Woonplaats : 7152 DP Groenlo Telefoon :

Inrichtingsplan. Naam : Reijerink Pluimvee Adres : Boerijendijk 7 Woonplaats : 7152 DP Groenlo Telefoon : Inrichtingsplan Naam : Reijerink Pluimvee Adres : Boerijendijk 7 Woonplaats : 7152 DP Groenlo Telefoon : 0544-461808 Stichting Uitvoering Projecten Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge 't

Nadere informatie

Erfbeplanting rond nieuwe schuur Familie Buijsse - Waterlandkerkje

Erfbeplanting rond nieuwe schuur Familie Buijsse - Waterlandkerkje 111 1 222 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Plan van de opdrachtgever 4 Ligging - Topografische kaart 5 Bouwplan 6 Planvoorstel 7 Plan en omgeving 8 Toelichting bij erfbeplantingsplan 9 Soortenlijst 12 Bijlage

Nadere informatie

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22 Inhoud Colofon 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 1 Beplantingen 11 1.1 Onderhoud van beplantingen 11 1.2 Snoeigereedschappen 17 1.3 Samenvatting 22 2 Bomen 23 2.1 Onderhoud van bomen 23 2.2 Samenvatting 29 3 Specifiek

Nadere informatie

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Beplantingsplan uitbreiding Jansen s Overseas te Noordwijkerhout (versie 1) Waddinxveen, 3 oktober 2012 Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20 Normbedragen Landschapselementen 201 Normbedragen voor herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke kosten. Afwijkingen

Nadere informatie

Dienstenbundel Landschapsfonds Oranjewoud Katlijk

Dienstenbundel Landschapsfonds Oranjewoud Katlijk Dienstenbundel Landschapsfonds Oranjewoud Katlijk Juli 2010 DIENSTENBUNDEL ORANJEWOUD-KATLIJK In de dienstenbundel Oranjewoud-Katlijk zijn de landschapspakketten beschreven, waarvoor in het gebied Oranjewoud-Katlijk

Nadere informatie

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale

Nadere informatie

BIJLAGE 3. LANDSCHAPSKENMERKEN

BIJLAGE 3. LANDSCHAPSKENMERKEN BIJLAGE 3. LANDSCHAPSKENMERKEN Landschapskenmerken In deze bijlage worden op beknopte wijze de landschapskenmerken beschreven. De verschillende deelgebieden staan op de bijgevoegde Landschapskaarten weergegeven.

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

B i j l a g e 6 : R i c h t l i j n e n v o o r h e t v e r- w i j d e r e n v a n h o u t s i n gels

B i j l a g e 6 : R i c h t l i j n e n v o o r h e t v e r- w i j d e r e n v a n h o u t s i n gels B i j l a g e 6 : R i c h t l i j n e n v o o r h e t v e r- w i j d e r e n v a n h o u t s i n gels Bijlage 6: Richtlijnen voor het verwijderen van houtsingels Bij herinrichting van percelen kunnen houtsingels

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

L ANDSCHAPSEL E M E N T E N ( h a g e n, h a a g k a n t e n, h o u t k a n t e n e n b o m e n r i je n )

L ANDSCHAPSEL E M E N T E N ( h a g e n, h a a g k a n t e n, h o u t k a n t e n e n b o m e n r i je n ) S UBSIDIERING VOOR AANPLANTING EN ONDERHOUD VAN LI J N V O RMIGE L ANDSCHAPSEL E M E N T E N ( h a g e n, h a a g k a n t e n, h o u t k a n t e n e n b o m e n r i je n ) S UBSIDIERING VOOR AANPLANTING

Nadere informatie

Landschappelijk Inpassingsplan

Landschappelijk Inpassingsplan Landschappelijk Inpassingsplan Opdrachtgever: Wim Swinkels Beliënberkdijk 7 5712 SE Someren Eind Opdrachtnemer: Hoveniersbedrijf Luke Damen Novaliastraat 41 5712 CP Someren Eind info@lukedamen.nl Inhoudsopgave:

Nadere informatie

(HOLLE) WEGEN BEHEREN. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren TRAGE WEGEN

(HOLLE) WEGEN BEHEREN. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren TRAGE WEGEN (HOLLE) WEGEN BEHEREN Regionaal landschap Holle wegen Beheer Beheerders Een blauwdruk? Vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren Samenwerking Natuur Herstel landschap Educatie Landbouw Recreatie Behoud

Nadere informatie

3. INRICHTINGSELEMENTEN

3. INRICHTINGSELEMENTEN 3. INRICHTINGSELEMENTEN In dit hoofdstuk worden per te ontwikkelen element de uitgangssituatie, kwaliteitseisen, de inrichting en het beheer beschreven. Voor een overzicht van de ligging van de elementen

Nadere informatie

ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5

ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5 ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5 De erven van de Sandersstraat zijn gelegen in het Slagenlandschap. Dit landschapstype kenmerkt zich voornamelijk door de haaks op elkaar staande hoofdrichtingen

Nadere informatie

Object Boomsoorten: Zwarte els en vogelkers Aantal: 3 elzen / 2 vogelkersen Stamomtrek: 105 tot 110 cm (gemeten op zaagvlak) Leeftijd: 25 jaar

Object Boomsoorten: Zwarte els en vogelkers Aantal: 3 elzen / 2 vogelkersen Stamomtrek: 105 tot 110 cm (gemeten op zaagvlak) Leeftijd: 25 jaar info@copijn.nl Taxatie rapport Vaststellen boomwaarde Object Boomsoorten: Zwarte els en vogelkers Aantal: 3 elzen / 2 vogelkersen Stamomtrek: 105 tot 110 cm (gemeten op zaagvlak) Leeftijd: 25 jaar Locatie

Nadere informatie

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN Crijns Rentmeesters BV Witvrouwenbergweg 12 5711 CN Someren ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN T: 0493 47 17 77 F: 0493 47 28 88 E: info@crijns-rentmeesters.nl I: www.crijns-rentmeesters.nl

Nadere informatie

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010 MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE plan datum: 20 juli 2010 gemaakt door: E. Voogd Cipta Indah www.cipta-indah.com Kaarten

Nadere informatie

Beplantingslijst EVZ Vossenbergse Vaart

Beplantingslijst EVZ Vossenbergse Vaart Beplantingslijst EVZ Vossenbergse Vaart Project: Deelgebied: Projectnr.: Opdrachtgever: Datum: Cluster EVZ's EVZ Vossenbergse Vaart 9X5187 Waterschap Brabantse Delta 23 januari 2013 Nr. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Beheerpakketten Leefgebied Droge Dooradering

Beheerpakketten Leefgebied Droge Dooradering Pakket NFW Poel en klein historisch water Beschrijving Poelen zijn natuurlijke of gegraven laagtes, gemaakt om over water voor vee te kunnen beschikken. Andere al dan niet gegraven kleine wateren met een

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Land bouw en dierhouderij bedrijf, Fam. A.J. de Hullu Kokersweg PK 2 Zuidzande.

Landschappelijke inpassing Land bouw en dierhouderij bedrijf, Fam. A.J. de Hullu Kokersweg PK 2 Zuidzande. Landschappelijke inpassing Land bouw en dierhouderij bedrijf, Fam. A.J. de Hullu Kokersweg 2 4505PK 2 Zuidzande. Opstelling van dit plan is tot stand gekomen na inwinning van advies, en het volgen van

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingssplan Lebbenbruggedijk 32 Borculo

Landschappelijk inpassingssplan Lebbenbruggedijk 32 Borculo Landschappelijk inpassingssplan Lebbenbruggedijk 32 Borculo Ten behoeve van procedure bouwvlakwijziging. Opdrachtgever: Dhr. H.J. Te Velthuis Datum: 09-02-2018 Opgesteld door: ing. J.Collou Buro Collou

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo

Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo Colofon Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo Uitgevoerd door: Centrum Plattelandsontwikkeling Oost Opdrachtgever: Contactpersoon: Van Westreenen

Nadere informatie

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat.

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Aandachtspunten bij het planten. Om te zorgen voor een optimale hergroei van een nieuw aangeplante boom is het raadzaam een aantal zaken goed in het oog te

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing

Landschappelijke inpassing Landschappelijke inpassing Kapelkestraat 70-70a Eijsden Vormgeving stad en land St. Stevenskerkhof 2 / Postbus 156 6500 AD NIJMEGEN Tel: 024-3 22 45 79 Fax: 024-3 24 12 40 Datum : 24 december 2015 Nummer:

Nadere informatie

Aanleggen van beplanting 2

Aanleggen van beplanting 2 Aanleggen van beplanting 2 3 Landschappelijke beplanting aanleggen 25 Struiken, heesters en coniferen planten 53 6oriëntatie a... Oriëntatie Zonder groen om ons heen zou het een kale bende zijn. Om dat

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v.

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v. Cursus herkennen bomen en struiken i.o.v. Wat moet je meenemen? Bomen staan soms verder van de openbare weg. Twijgen, knoppen en bladeren zitten soms vrij hoog om details te zien. Zorg dat je een verrekijker

Nadere informatie

Erfinrichtingsplan Oostermeenweg 4 Lievelde

Erfinrichtingsplan Oostermeenweg 4 Lievelde Erfinrichtingsplan Oostermeenweg 4 Lievelde Opdrachtgever: dhr. R. Nijhof Opgesteld door: dhr. M. Nijboer Deventer 07 december 2015 Inleiding Aan de Oostermeenweg 4 in Lievelde wordt in het kader van functieverandering

Nadere informatie

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg 2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke

Nadere informatie

Beplantings Visie. Dijktracé Lage Klompweg

Beplantings Visie. Dijktracé Lage Klompweg Beplantings Visie Dijktracé Lage Klompweg concept december 2014 3510m 773 3045m 2555m 2285m 2170m 2070m 1800m 630m 02 Afbeelding 4. Vlekkenherplantingsplan 200m 385m B2 B3 B3 B4 B6 1650m B5 1530m B5 1245m

Nadere informatie

23 Beplanting op de waterkering

23 Beplanting op de waterkering 23 Beplanting op de waterkering 23.1 Inleiding Dit hoofdstuk heeft betrekking op het aanbrengen van nieuwe beplanting in de kern- en beschermingszone van een waterkering en het hebben van bestaande beplanting.

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

Behaag...Natuurlijkactie 2013.

Behaag...Natuurlijkactie 2013. Behaag...Natuurlijkactie 2013. Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het Gemeentebestuur. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen, vaak

Nadere informatie

Beheer landschapselementen Zuidoost Friesland ANV s ELAN gebied nov/dec 2017

Beheer landschapselementen Zuidoost Friesland ANV s ELAN gebied nov/dec 2017 Gerrit Tuinstra Onderwerpen Kort: ontstaan landschap en landschapstypen Soorten landschapselementen en het beheer daarvan Monitoring Project herstel en versterken landschap Vragen? Tussendoor stellen!

Nadere informatie

DEEL 1: BETOELAGING VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN DIE NIET ONDER DE BEPALINGEN VAN DE BEHEERSOVEREENKOMSTEN VALLEN

DEEL 1: BETOELAGING VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN DIE NIET ONDER DE BEPALINGEN VAN DE BEHEERSOVEREENKOMSTEN VALLEN DEEL 1: BETOELAGING VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN DIE NIET ONDER DE BEPALINGEN VAN DE BEHEERSOVEREENKOMSTEN VALLEN HOOFDSTUK 1: ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 - Binnen de perken

Nadere informatie

Landschapsbeheer Gelderland. Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: Eward Timmerman Datum: maart

Landschapsbeheer Gelderland. Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: Eward Timmerman Datum: maart Erftransformatie Revelingsweg 4, Wapenveld Na Fam. Boekelder Straat Revelingsweg : 4 Kruistraat 5 Postcode 8191 KR Wapenveld : 8167 NB Plaats : Oene Erf inrichtingsplan Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

Concept. Assumburg Beplantingsplan. Herbestrating Assumburg, Sterrenburg. Beplanting Assumburg Mei

Concept. Assumburg Beplantingsplan. Herbestrating Assumburg, Sterrenburg. Beplanting Assumburg Mei Assumburg Beplantingsplan Herbestrating Assumburg, Sterrenburg Concept Beplanting Assumburg Mei 2018 1 Assumburg Beplantingsplan De Assumburg is onderdeel van de hoofdverkeersontsluiting van de wijk Sterrenburg.

Nadere informatie

Plan voor de landschappelijke inpassing

Plan voor de landschappelijke inpassing Plan voor de landschappelijke inpassing van de nieuwe woning van de familie Verhelst te bouwen aan de Kleine Huissenspolderweg te Zaamslag 24 december 2015 Door E. Voogd van SLZ Klein Frankrijk 1 4461

Nadere informatie

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN Crijns Rentmeesters BV Witvrouwenbergweg 12 5711 CN Someren ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN T: 0493 47 17 77 F: 0493 47 28 88 E: info@crijns-rentmeesters.nl I: www.crijns-rentmeesters.nl

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Waterweg 12

Landschappelijke inpassing Waterweg 12 Landschappelijke inpassing Waterweg 12 Naam: Adres: Waterweg 12 Beemte Broekland E-mail: Telefoon: Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: j. Zwanenburg Datum: 16-2-2012-1 - 1 Inleiding De familie

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat. Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout

Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat. Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout Landschapsbeheer Gelderland 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

Onderwerp. Datum : 19 maart 2015 Projectnummer : 211x07324

Onderwerp. Datum : 19 maart 2015 Projectnummer : 211x07324 Onderwerp Inpassings- en beplantingsplan van parkeerplaats en bebouwing, en legaliseren bestaande bebouwing t.b.v. een seksinrichting aan de Roermondseweg 203 te Weert Datum : 19 maart 2015 Projectnummer

Nadere informatie

Landschapsplan varkenshouderij Laarstraat

Landschapsplan varkenshouderij Laarstraat Landschapsplan varkenshouderij Laarstraat te Vethuizen Plan voor de landschappelijke inpassing van een op te richten varkenshouderij Zelhem, juni 2007 Rapportnummer 0744 Projectnummer 871 opdrachtgever

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing glastuinbouw Van Gurp

Landschappelijke inpassing glastuinbouw Van Gurp Landschappelijke inpassing glastuinbouw Van Gurp Bureau Schildwacht, Gouderak, 2017 Alle in deze publicatie gebruikte informatie, foto s, afbeeldingen en tekeningen blijven eigendom van Bureau Schildwacht.

Nadere informatie

Een bossingel voor Buitengoed Het Lageveld

Een bossingel voor Buitengoed Het Lageveld Een bossingel voor Buitengoed Het Lageveld Het is de wens van de gemeente Wierden om het vakantiepark Buitengoed Het Lageveld te omgeven door een groenstrook. Om dit te bereiken is er in de ontwikkelingsovereenkomst

Nadere informatie

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 Deze visie geeft richting aan het beheer van de wegbeplantingen voor de komende 10 jaar. Er is geen (uitvoerings)geld

Nadere informatie

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET BEHEERPASPOORT BOMEN JEUGD SNOEI Een mooie duurzame boom, bomenrij of groep met één doorgaande stam en een voor die locatie gewenste takvrije stam. Er wordt tijdens deze fase gestreefd om de boom zich

Nadere informatie

Provinciaal blad RECTIFICATIE. Gedeputeerde staten van Noord-Holland;

Provinciaal blad RECTIFICATIE. Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Provinciaal blad RECTIFICATIE 2003 6 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 12 november 2002, nummer 2002-29832, ter bekendmaking van hun besluit van gelijke datum en nummer, tot vaststelling

Nadere informatie

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Colofon Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk, Aalten Opdrachtgever:

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing uitleglocatie Roskam Landen Hertme

Landschappelijke inpassing uitleglocatie Roskam Landen Hertme Notitie Aan: Gemeente Borne Van: Carien ten Cate Datum: Wednesday, 21 June 2017 Kopie: Archief Ons kenmerk: T&PBE9944-106N003D0.1 Classificatie: Open HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp:

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie

GEMEENTE ASTEN. Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden

GEMEENTE ASTEN. Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden GEMEENTE ASTEN Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden Projectnr.122-029 / nov2016 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1.

Nadere informatie

reijrink heijmans Landschappelijk inpassingsplan Helstraat 13, Reek.

reijrink heijmans Landschappelijk inpassingsplan Helstraat 13, Reek. Landschappelijk inpassingsplan Helstraat 13, Reek. Werkdocument: Landschappelijke inpassing vormverandering en uitbreiding van het bouwvlak. Opdrachtgever: Dhr. H.A.M. van Kuppenveld, Helstraat 13, 5375

Nadere informatie

Format projectplan aanleg landschapselementen -LANDSCHAPPELIJKE INPASSING-COMPENSATIE MAATREGELEN-

Format projectplan aanleg landschapselementen -LANDSCHAPPELIJKE INPASSING-COMPENSATIE MAATREGELEN- Datum opmaak ; 6 11 2017 Datum gewijzigd ; 21-11-2017 Format projectplan aanleg landschapselementen -LANDSCHAPPELIJKE INPASSING-COMPENSATIE MAATREGELEN- Gegevens aanvrager: Naam : Niels Rommers Adres :

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ACCOMODATIE DE KASTANJES

LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ACCOMODATIE DE KASTANJES LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN ACCOMODATIE DE KASTANJES Opdracht Landschappelijke inpassing recreatief bouwblok Opdrachtgever Dhr. van J. vd Putten Diepertseweg 22 5424 TA Elsendorp SIEBERS TUINPROJECTEN

Nadere informatie

Pierikstraat 16 Gaanderen

Pierikstraat 16 Gaanderen Pierikstraat 16 Gaanderen Inrichtingsplan Pierikstraat 16 te Gaanderen Onderdeel van de bestemmingswijziging VOF Wisselink Loonbedrijf Colofon Hoog-Keppel : 7 juli 2014 Rapportnummer : 1414 Projectnummer

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan en landschappelijke inpassing

Erfbeplantingsplan en landschappelijke inpassing Nederweerterdijk 14, Meijel Erfbeplantingsplan en landschappelijke inpassing Inrichtings- en beheersplan Rik Bijvelds 31-8-2017 1 Inleiding Ten behoeve van de bestemmingsplanwijziging op de locatie Nederweerterdijk

Nadere informatie

Advies landschappelijke inpassing nieuwbouw bedrijfsloods en bedrijfswoning aan de Siepelveenwijk te Nieuw-Weerdinge

Advies landschappelijke inpassing nieuwbouw bedrijfsloods en bedrijfswoning aan de Siepelveenwijk te Nieuw-Weerdinge Advies landschappelijke inpassing nieuwbouw bedrijfsloods en bedrijfswoning aan de Siepelveenwijk te Nieuw-Weerdinge Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen. Detailering en uitwerking inrichting, beheer en onderhoud

Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen. Detailering en uitwerking inrichting, beheer en onderhoud Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen Detailering en uitwerking inrichting, beheer en onderhoud Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen Detailering en uitwerking inrichting,

Nadere informatie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 C U R S U S Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 Martin Winnock, inverde 1 Bossen in Vlaanderen Het b o s in Eu ro pa 146.000 ha 2 Verschuiving bosareaal van west naar oost! BBB - Bosbeheer deel 1

Nadere informatie

Notitie beoordeling houtwal

Notitie beoordeling houtwal Notitie beoordeling houtwal Warandepoort, Oosterhout In het kader van de Flora- en faunawet Tekst, foto's en samenstelling In opdracht van Naam opdrachtgever Rapportnummer Status rapport M. van der Hout

Nadere informatie

Plant Goed aanbevelingslijst

Plant Goed aanbevelingslijst Plant Goed aanbevelingslijst Lijst streekeigen groen voor houtelementen De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon plantmateriaal.

Nadere informatie

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les 1. Bomen planten 2. Inboeten 3. Verplanten grote bomen Aanplant Plantgat-constructie Factoren: Planten in het najaar Planten in het voorjaar Planten bij vriezend

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie