Programma Leiderschap in onverwachte en onvoorspelbare situaties. Leadership is the lifeblood of an organisation

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma Leiderschap in onverwachte en onvoorspelbare situaties. Leadership is the lifeblood of an organisation"

Transcriptie

1 Programma Leiderschap in onverwachte en onvoorspelbare situaties Leadership is the lifeblood of an organisation

2 Aanleiding Het programma De laatste decennia is er sprake van een toename van complexiteit in de samenleving. Crises of dreigende crises bestaan op velerlei gebieden. Dit leidt tot een grotere onvoorspelbaarheid en meer onverwachte situaties waarbij zekerheden uit het verleden geen houvast meer bieden. Ook zijn allianties tussen mensen en groepen meer en meer kortdurend van aard. En per gebeurtenis verschillend van samenstelling. Bovendien groeit binnen veel organisaties en bedrijven het wantrouwen en wordt zowel plezier en last ondervonden van de disruptieve kracht van Internet, informatievoorziening en sociale media. Onder deze omstandigheden speelt het optreden van leiders en het leiderschap van leiders en professionals een cruciale rol. De Koninklijke Landmacht (KL) heeft in recente operationele situaties veel ervaring opgebouwd in onverwachte en onvoorspelbare situaties. Ook in crises. Deze ervaringen wil de KL met en binnen de samenleving gaan delen. In co-creatie met Hogeschool Windesheim en AOG School of Management/Rijksuniversiteit Groningen is een meerdaags programma ontwikkeld waarin de gebundelde expertise tot uiting komt. Of u nu leiding geeft binnen een financiële organisatie, een advocatenkantoor, een organisatieadviesbureau, een gemeente, een onderwijsinstelling, een internationaal opererend bedrijf of binnen de krijgsmacht, van u als leider wordt verwacht dat u kunt omgaan met onverwachte en onvoorspelbare situaties van welke aard dan ook. Het programma Project ROMEO 1 belicht vanuit verschillende invalshoeken hoe u kunt anticiperen op willekeurige onverwachte gebeurtenissen die zich niet laten voorspellen en waarvan de effecten mogelijk ingrijpend zijn. Centraal in het programma staat de aandacht voor het belang om in complexe, stressvolle en chaotisch ogende omstandigheden binnen het publieke en private domein onder tijdsdruk leiderschap te nemen, te tonen en te organiseren. 1 ROMEO is de roepnaam van militaire commandanten in het radioverkeer.

3 Wat levert dit programma u op: verbeterd inzicht in de eigen positie en kwaliteiten als leider; verruimd instrumentarium ten aanzien van leading by example ; de mogelijkheid ervaringen te delen en te reflecteren; bijdrage aan inzichten met betrekking tot horizontaal organiseren; unieke bundeling van kennis, inzichten, praktische ervaringen en vaardigheden. U bent welkom Wanneer u bereid bent om van elkaar en aan elkaar te leren hoe u in onverwachte situaties kunt optreden, leiderschap kunt tonen en uw professionals wil aanzetten om op hun beurt leiderschap te tonen. Wanneer u kiest voor een onorthodoxe, onderscheidende interactieve training om als leidinggevende te kunnen acteren in onvoorspelbare situaties. Werkwijze Deelname Het programma biedt een afwisselende unieke mix van bijeenkomsten, werkvormen en locaties ten behoeve van uw leerrendement. Om te kunnen deelnemen, wordt van u verwacht dat u: minimaal 10 jaren ervaring heeft als bestuurder, directeur, Praktijkprofessionals, trainers maar ook gastsprekers verzorgen vanuit hun eigen expertise de bijeenkomsten. U wordt verrijkt met kennis en inzichten uit verschillende disciplines, krijgt casussen voorgelegd uit de praktijk en gaat praktisch aan de slag. Het leerrendement wordt verhoogd door de ontmoeting met en inbreng van mededeelnemers uit allerlei branches binnen het private en publieke domein. Er vindt reflectie plaats op uw handelen in de casussen. commandant of manager; leiding geeft aan professionals; een leerbehoefte heeft ten aanzien van leiderschap in onverwachte en onvoorspelbare situaties. Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de aanmeldingsprocedure. Het maximum aantal deelnemers voor deze pilot bedraagt 30.

4 Praktische informatie De twee bijeenkomsten worden verdeeld over één driedaags programma en een terugkomdag. Data driedaagse bijeenkomst: 6, 7, 8 november 2013 De terugkomdag en de certificaatuitreiking vindt begin 2014 plaats In de opzet van de driedaagse bijeenkomst is een avondprogramma opgenomen. Tussentijdse overnachtingen maken verplicht deel uit van het programma. Locaties Het driedaagse leiderschapsprogramma vindt plaats op militaire locaties in de omgeving van t Harde op de Veluwe en op Hogeschool Windesheim te Zwolle. De certificaatuitreiking vindt plaats in het Academiegebouw in Groningen. Informatie en aanmelding Samenwerkende partijen De kosten voor dit programma bedragen 500,- pp. vrijgesteld van btw. Het betreft een eenmalig aanbod voor deze eerste editie. Het unieke samenwerkingsverband tussen het Opleidings- en Trainingscommando van de Koninklijke Landmacht, het Domein Bewegen & Educatie van Hogeschool Windesheim en AOG School of Management - Rijksuniversiteit Groningen biedt u op onderscheidende wijze handvatten om uw visie en competenties op leiderschap aan te scherpen en te verbinden met daden. Voor informatie over het programma kunt u contact opnemen met: Dhr. dr. Robert Biemans ( ) Voor het aanmelden als deelnemer kunt u zich inschrijven op onderstaand adres onder vermelding van uw naam, bedrijf waarvoor werkzaam bent en telefoonnummer waarop u overdag bereikbaar bent: Na het intakegesprek ontvangt u een meldingsinstructie en verdere informatie voor definitieve opgave.

5 Koninklijke Landmacht De Koninklijke Landmacht zet zich in voor vrede en veiligheid in Nederland en daarbuiten. De landmacht is een professionele, goed getrainde organisatie en onder de zwaarste (onverwachte) omstandigheden snel en flexibel inzetbaar. De hoofdtaken van de Koninklijke Landmacht zijn: wereldwijd een bijdrage leveren aan vrede, veiligheid en stabiliteit; het verdedigen van het Nederlandse grondgebied en dat van de NAVO-bondgenoten; ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel internationaal als nationaal. Hogeschool Windesheim Hogeschool Windesheim is één van de grootste HBO kennisinstellingen van Noord- en Oost-Nederland en actief op het snijvlak van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. De hogeschool verzorgt onderwijs op HBO, Post HBO en Master niveau vanuit de domeinen Business-media- Recht, Zorg & Welzijn, Techniek, Bewegen & Educatie. Het team Training en Advies (T&A) van het domein Bewegen en Educatie werkt vraaggestuurd in de onderwijsmarkt en biedt maatgerichte trainingen en professionaliseringstrajecten aan. Eén van de vele producten van T&A is de schoolleidersopleiding waar leiderschapscompetenties volgens de laatste inzichten ontwikkeld en getraind worden. De focus ligt op het ontwikkelen van managementvaardigheden op basis van leidinggeven aan de eigen persoon en het verbinden van professionals tot coherente teams, waarin geleerd wordt van en aan elkaar. AOG School of Management /Rijksuniversiteit Groningen AOG School of Management biedt managers en professionals de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen op strategisch niveau. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen wordt een veelzijdig palet aan opleidingen aangeboden. Hierbinnen staat het groepsgewijs leren, de klassieke Universitas, centraal. De opleidingen zijn een inspirerend platform, waar een kruisbestuiving plaatsvindt tussen hoogleraren, praktijkprofessionals en de deelnemers. Deze vorm van cocreatie stimuleert, prikkelt en daagt uit tot zelfontplooiing. Deelnemers verwerven vakoverstijgende inzichten, zodat strategische keuzes beter kunnen worden onderbouwd. Door verdieping van inzichten, ontwikkelen deelnemers de kunst van het verder denken en leiderschap in een breder perspectief te plaatsen.

Postacademische Leergang. Strategisch Beleidsadvies

Postacademische Leergang. Strategisch Beleidsadvies Postacademische Leergang Strategisch Beleidsadvies Postacademische Leergang Strategisch Beleidsadvies De ontwikkeling van de Nederlandse samenleving gaat een nieuwe fase in. Een versnipperd politiek landschap,

Nadere informatie

Executive Program Public CFO. Leergang voor de financiële top bij gemeenten

Executive Program Public CFO. Leergang voor de financiële top bij gemeenten Executive Program Public CFO Leergang voor de financiële top bij gemeenten Executive Program Public CFO Postgraduate Executive Program Public CFO Gemeenten worden geconfronteerd met grote financiële uitdagingen.

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Opleiding Schoolleider

Opleiding Schoolleider Opleiding Schoolleider Post-HBO opleiding voor leidinggevenden in het onderwijs Jaar 1 Basisbekwaam Jaar 2 Vakbekwaam Programmagids 2014-2015 Opleiding Schoolleider 2014/2015 Inhoud pagina Voorwoord 2

Nadere informatie

Training: Sitemanagement

Training: Sitemanagement Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers in de procesindustrie Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Master Integraal Leiderschap. Tweejarige masteropleiding voor leidinggevenden PO, VO, MBO, HBO

Master Integraal Leiderschap. Tweejarige masteropleiding voor leidinggevenden PO, VO, MBO, HBO Master Integraal Leiderschap Tweejarige masteropleiding voor leidinggevenden PO, VO, MBO, HBO Programmagids 2015-2016 Master Integraal Leiderschap 2015-2016 Inhoud pagina Voorwoord 2 Inleiding 3 Voor wie?

Nadere informatie

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie.

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Training: Effectieve Projectbeheersing Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > OPLEIDINGSGIDS JAAR 2013-2014 Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > Samen werken aan de toekomst van uw organisatie

Nadere informatie

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg In dit nummer: Kennisbijeenkomsten voor GHOR-bureauhoofden Kennis infrastructuur crisisbeheersing publieke gezondheid Situationeel leidinggeven voor de OvD-G Scholing

Nadere informatie

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS)

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) LEARNING BY DOING Kort signalement Road2Results heeft op basis van haar jarenlange ervaring met het managen van business en ICT projecten vanuit diverse

Nadere informatie

Impactvolle marketinganalist

Impactvolle marketinganalist Impactvolle marketinganalist Deeltijdopleiding van het Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen www.impactvolleanalist.nl Haal het maximale uit je analysecompetenties Betere bedrijfsbeslissingen

Nadere informatie

Informatie over de. Oriëntatiecursus Onderwijsmanagement

Informatie over de. Oriëntatiecursus Onderwijsmanagement Informatie over de Oriëntatiecursus Onderwijsmanagement Voorwoord Onze samenleving verandert. In de dynamiek van maatschappelijke context - een vergrijzende bevolking, verschillende culturele achtergronden,

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

Leergang Hoger Management Informatiebrochure

Leergang Hoger Management Informatiebrochure Leergang Hoger Management Informatiebrochure Inhoud Leren is veranderen is leren Alleen door gevarieerd te kijken Kun je complexiteit hanteren Interstudie NDO Mevrouw drs. Enny Keijsers KL Academie Mevrouw

Nadere informatie

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Uitnodiging Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Voor de burger is het straks van belang dat gemeenten en zorgverzekeraars tot een goede afstemming van

Nadere informatie

Scholingsgids. Utrecht, 7 november 2014

Scholingsgids. Utrecht, 7 november 2014 Scholingsgids Utrecht, 7 november 2014 Scholingsgids versie 7 november 2014 Inleiding Richting en ruimte scholing branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening... 7 Richting en ruimte scholing branche

Nadere informatie

Leeratelier Netwerkend Werken

Leeratelier Netwerkend Werken Leeratelier Netwerkend Werken 1 Voorwoord De verhoudingen veranderen De verhouding tussen overheid, markt en samenleving is voortdurend in beweging. Om publieke doelen te realiseren, zoeken overheden steeds

Nadere informatie

Programma Management

Programma Management 5-DAAGSE CURSUS 17 september, 1 en 13 oktober, 5 en 19 november 2015 BCN Utrecht (Daltonlaan) Gratis boek tisch Creëren Uw docent ir. Jo Bos is zelfstandig adviseur en trainer. Hij adviseert al meer dan

Nadere informatie

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap De KNVB gelooft in de maatschappelijke meerwaarde van voetbal. Voetbal brengt de samenleving in beweging. Zo n 300.000 vrijwilligers zijn in Nederland actief bij

Nadere informatie

Van in control naar in regie

Van in control naar in regie Van in control naar in regie Het regisseren van complexe vraagstukken Vraagstukken worden steeds complexer. Bovendien trekken ze zich vaak niets aan van organisatiegrenzen en strekken ze zich uit over

Nadere informatie

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Over zontrainingen 3 3. Over

Nadere informatie

Onderwijsleiderschap. Gecombineerd masterprogramma voor docenten en leidinggevenden. Master Integraal Leiderschap & Master Professioneel Meesterschap

Onderwijsleiderschap. Gecombineerd masterprogramma voor docenten en leidinggevenden. Master Integraal Leiderschap & Master Professioneel Meesterschap Onderwijsleiderschap Gecombineerd masterprogramma voor docenten en leidinggevenden Master Integraal Leiderschap & Master Professioneel Meesterschap Programmagids 2013 Onderwijsleiderschap 2013 Inhoud pagina

Nadere informatie

LEA-ondersteuningsactiviteiten najaar 2011

LEA-ondersteuningsactiviteiten najaar 2011 Net als in het aanbod voor het voorjaar 2011, maken we in het najaar graag met u een pas op de plaats na 5 jaar LEA. We staan stil bij hoe de LEA zich heeft ontwikkeld en kijken van daaruit vooruit naar

Nadere informatie

Management in de Zorg

Management in de Zorg Bekijk de video van Michelle met Layar 2015 2016 Management in de Zorg Bachelor of Health Care Management / duaal Deze brochure is verrijkt met Student Iris Dorgelo-Westerveld bij het Diaconessehuis in

Nadere informatie

OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS 2015-2016 Inhoudsopgave Penta Nova, Academie voor Schoolleiderschap 2 Opleidingen Penta Nova 4 Overzicht van de opleidingen 4 Voorlichtingsbijeenkomsten

Nadere informatie

OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS OPLEIDINGEN SCHOOLLEIDERS PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS 2012-2013 Penta Nova, Academie voor Schoolleiderschap Penta Nova, Academie voor Schoolleiderschap, is opgericht in januari 2009 als opvolger van

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Leiders op koers. Een programma voor klinisch psychologen, Gz-psychologen binnen leidinggevende functies en psychiaters.

Leiders op koers. Een programma voor klinisch psychologen, Gz-psychologen binnen leidinggevende functies en psychiaters. Leiders op koers Een programma voor klinisch psychologen, Gz-psychologen binnen leidinggevende functies en psychiaters mensenkennis Algemene introductie Dit leiderschapsprogramma is ontstaan door en voor

Nadere informatie