.--. RAPPORTAGE WAARSCHUWINGSDIENST DIJKEN IJSSELMEER. november september i 2. DBW/RIZA notitie nr X.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ".--. RAPPORTAGE WAARSCHUWINGSDIENST DIJKEN IJSSELMEER. november 1986 - september 19871 i 2. DBW/RIZA notitie nr. 87.073X."

Transcriptie

1 RAPPORTAGE WAARSCHUWINGSDIENST DIJKEN IJSSELMEER. 1 november september i 2 DBW/RIZA notitie nr X.--. I Rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren / RIZA Hoofdafdelingi~Watersystemen Onderafdelinq: Meren Noord Auteur.; Dr. T. Reitsma Lelystad, september 1987 riza

2 I NHOUD VOORWOORD 1. INLEIDING 2. DE WDIJ OP 1 NOVEMBER OVERLEG MGT BELANGHEBBENDEN OVER HET INSTELLEN VAN DE WDIJ 3.1 Gevoerd overleg 3.2 Afspraken 4. ONTWIKKELING VAN DE WDIJ 4.1 Samenstelling van de IJsselmeergroep 4.2 Medewerking van het KNMI 4.3 Uitbreiding van te waarschuwen gebieden 4.4 Aanpassing van de criteria 4.5 Formele en informele waarschuwingen 4.6 Opbouw adressenbestand 4.7 Uitgeven van waarschuwingen 4.8 Hulpmiddelen in het Berichtencentrum 5. ACTIVITEITEN VAN DE WDIJ IN

3 VOORWOORD Door de minister van Verkeer en Waterstaat is in haar brief aan de Tweede Kamer van 16 mei 1986 aangegeven, dat de bestaande waarschuwingsorganisatie voor stormvloeden (Stormvloedwaarschuwingsdienst) en voor rivierhoogwatervoorspelling wordt uitgebreid met een waarschuwingssysteem voor het IJsselmeergebied. Op 1 november 1986 is daartoe de Waarschuwingsdienst Dijken IJsselmeer (WDIJ) ingesteld voor bepaalde dijkvakken langs het IJsselmeer en in het IJsseldeltagebied.

4 1. INLEIDING In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de activiteiten van de WDIJ en van de ontwikkelingen in het waarschuwingssysteem sinds de oprichting. Het ligt in het voornemenjaarlijks een rapport uit te brengen over de activiteiten van de WDIJ.

5 2. DE WDIJ OP 1 NOVEMBER 1986 Stand van zaken. De Waarschuwingsdienst Dijken IJsselmeer (WDIJ) is per 1 november 1986 ingesteld. De waarschuwingsdienst maakt deel uit van het Berichtencentrum van de Dienst BinnenwaterenlRiza dat op deze datum is gestart. Bij de instelling van de waarschuwingsdienst was deze dienst in opzet gereed en zijn de criteria op grond waarvan de waarschuwingen uitgegeven zullen worden, bekend. De opzet van de waarschuwingsdienst staat beschreven in de nota Waarschuwingsdienst Dijken IJsselmeer (nota nr. WS 86046) en de hydraulische achtergronden van het systeem in de appendix : Hydraulische achtergronden WDIJ, behorend bij deze nota. Voorts staat er een standaardpakket ter beschikking waarin per windrichting. windkracht en meerpeil wordt aangegeven in welke gebieden (sectoren) dijkvakken gevaar kunnen lopen. De waarschuwingen worden gegeven aan de beheerders van de dijken en aan de overige belanghebbende instanties. Van deze beheerders is een lijst met telefoonnummers aanwezig. De waarschuwingsdienst wordt uitgevoerd door medewerkers van de Dienst BinnenwaterenlRIZA. Deze medewerkers hebben bij toerbeurt dienst gedurende een week, dag en nacht. De dienst wisselt op donderdag aan het eind van de middag. Bij de start van dewdij bestaat deze groep uit 4 medewerkers. De dienstdoende medewerker heeft de taak aan de hand van de windverwachtingen van het KNMI en op grond van de beschikbare gegevens en criteria over alarmeringsniveaus en meerpeil te beoordelen of en wanneer het nodig is waarschuwingen uit te doen gaan. Het ligt in het voornemen in de eerstkomende tijd de WDIJ verder uit te werken. de noodzakelijke voorzieningen te treffen voorzover nog niet aanwezig en de standaarddocumentatie te completeren. De WDIJ verkeert voorlopig nog in de opbouw-.en ontwikkelingsfase. Het is mogelijk dat in verloop van tijd deze waarschuwingsdienst volgens een standaarddraaiboek uitgevoerd en grotendeels geautomatiseerd kan worden. In die fase is overdracht aan de beheerder van het IJsselmeer, de direktie Zuiderzeewerken, mogelijk. In de ontwikkelings- en evaluatiefase is de waarschuwingsdienst ondergebracht bij de Dienst Binnenwaterenl RIZA.

6 3. OVERLEG MET BELANGHEBBENDEN OVER HET INSTELLEN VAN DE WDIJ. 3.1 Gevoerd overleg. In augustus 1986 zijn de belanghebbende RWS~direkties benaderd om hun mening te geven overde opzet van de nieuwe Waarschuwingsdienst Dijken IJsselmeer en om kontakten te leggen met de belanghebbende dijkbeheerders. Hieropvolgend i s in december (8 en 9 december) een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd waarvoor alle dijkbeheerders en andere belanghebbende overheidsinstanties zijn uitgenodigd. Op deze dag is uiteengezet hoe de WDIJ bij de Dienst Binnenwateren intern is opgezet en hoe een waarschuwing inhoudelijk tot stand komt. Op deze voorlichtingsbijeenkomsten is aan de beheerders informatie meegegeven over de inhoud van de waarschuwingen die betrekking hebben op de dijkvakken in hun gebied. Het totale pakket van a1 deze waarschuwingen bevindt zich op het Berichtencentrum en staat ten dienste van de WDIJ. Voorts is op deze bijeenkomsten van gedachten gewisseld over de gevolgen van het instellen van de WDIJ voor de lagere overheden en over de bedoeling van deze waarschuwingsdienst. De dienst heeft het karakter van een adviesdienst. De WDIJ is zuiver adviserend voor de dijkbeheerders, maar doet dit in een aktieve vorm. Dit betekent dat de WDIJ adviezen verstrekt uit eigen beweging, maar ook op aanvraag van de beheerder. De WDIJ adviseert niet over te nemen maatregelen, alleen over te verwachten golfaanval en hoge waterstanden voor bepaalde dijkvakken. Naast deze eerste voorlichtingsbijeenkomst is er in het voorjaar van 1987 op verzoek overleg geweest met de Unie van Waterschappen over de instelling van de WDIJ. Tijdens deze bijeenkomsten zijn een aantal vragen naarvoren gekomen die hebben geleid tot een aantal aanpassingen, uitbreidingen en afspraken, waarop in deze rapportage nader wordt ingegaan. 3.2 Afspraken. Op de bijeenkomst in december is met de beheerders afgesproken dat in overleg nadere uitwerking van het waarschuwingssysteem zal plaatsvinden. Inmiddels is er met de provincies Friesland en Noord-Holland overleg gevoerd over het opnemen van buitendijks gelegen gebieden. In het overleg met de Unie van Waterschappen is afgesproken dat er jaarlijks een rapportage zal plaats vinden over het afgelopen stormseizoen en over de wijzigingen die zijn aangebracht in het waarschuwingssysteem, voorzover deze van belang zijn voor de beheerders. Bovendien zal er jaarlijks een bijeenkomst plaatsvinden waarvoor alle beheerders en belanghebbenden van de Waarschuwingsdienst worden uitgenodigd. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden aan het begin van het nieuwe stormseizoen (septemberloktober). Tijdens deze bijeenkomst kan de jaarrapportage worden besproken en zonodig toegelicht. Bovendien kunnen ervaringen worden uitgewisseld en suggesties voor verbeteringen van het systeem worden gedaan.

7 4. ONTWIKKELING VAN DE WDIJ. 4.1 Samenstelling van de IJsselmeergroep. A1 spoedig na het van start gaan van de waarschuwingsdienst is de groep medewerkers welke dienst doet voor de WDIJ met vier medewerkers van de Direktie Zuiderzeewerken uitgebreid. Enkele maanden later is de groep verder uitgebreid met medewerkers van DBWIRIZA tot in totaal een groep van twaalf personen. 4.2 Medewerking van het KNMI Bij de start van de WDIJ is het de taak van de dienstdoende medewerker zich zelf op de hoogte te stellen en te houden van de wind- en stormverwachting voor de komende periode. Tevens dient het WDIJ-lid op de hoogte te zijn van het heersende meerpeil. Dit betekent een aanmerkelijke belasting van het WDIJ-lid, temeer daar onder sommige weersomstandigheden vrij snel een storm op kan steken en dus frequent gelnformeerd moet worden naar de weersontwikkelingen. Daar de waarschuwingen afhankelijk zijn van bepaalde vaste criteria is door vereenvoudiging van deze criteria een standaardtabel ontwikkeld waaruit (globaal) afgelezen kan worden bij welke storm er gewaarschuwd moet gaan worden. Aan de hand van deze tabellen kan het KNMI de DBWIRIZA informeren op het moment dat er een storm wordt verwacht die aanleiding kan geven tot waarschuwingen. Sinds april zorgt het KNMI voor een melding aan DBWIRIZA wanneer er een gevaarlijke storm wordt verwacht. Deze waarschuwing van het KNMI gaat tijdens kantooruren naar het Berichtencentrum en buiten kantooruren per semafoon naar het dienstdoende WDIJ-lid. 4.3 Uitbreiding van te waarschuwen gebieden. De WDIJ heeft in beginsel betrekking op dijkvakken die behoren tot de primaire hoogwaterkering. Vanaf de start van de WDIJ is het gebied Kampereiland, dat gelegen is buiten de primaire hoofdwaterkering en omgeven door kaden die niet behoren tot de primaire waterkering, in het waarschuwingssysteem opgenomen. De reden hiervan is dat in dit gebied een groot aantal woningen en bedrijven aanwezig is en dat de primaire kering (Kamperzeedijk) ver landinwaarts is gelegen. Het criterium voor het waarschuwen voor de kaden van het Kampereiland wijkt af van het criterium voor de primaire hoogwaterkering. Bij de kaden van buitendijkse gebieden wordt geen rekening gehouden met golfoploop, maar wordt alleen de waterstand voor de kaden in beschouwing genomen. (Belangen in deze gebieden zijn bij de keuze van het criterium meegewogen). Naast het Kampereiland zijn er in het IJsselmeergebied nog enkele buitendijkse gebieden, a1 dan niet met kaden omgeven. Van deze gebieden is inmiddels bekeken of het op grond van aanwezige bebouwing en bewoning gewenst is dat ze worden opgenomen in het waarschuwingssysteem. Langs de westkust van Friesland liggen enkele van deze gebieden en ook in Noord-Holland is een dergelijk gebied aanwezig. In overleg met de verantwoordelijke dienst (provincie) zullen deze gebieden in het systeem worden opgenomen.

8 Bij de start van de Waarschuwingsdienst Dijken IJsselmeer is het Kampereiland in het systeem opgenomen, maar de primaire hoofdwaterkering, de Kamperzeedijk, is nog buiten beschouwing gelaten, omdat voor de zeedijk nog geen waarschuwingscriterium modelmatig verwerkt kon worden. Inmiddels is de huidige primaire kering, de Kamperzeedijk ook in het systeem opgenomen. Een komplicatie bij de vaststelling van de criteria voor de Kamperzeedijk is, dat deze kering pas bedreigd wordt als de buitenpolder van dit gebied, het Kampereiland, reeds is geinundeerd. In de documentatie is nu ook aangegeven wanneer inundatie van de buitenpolder verwacht wordt. Het gedeelte van het Zwartewater, de Vecht en de IJssel dat beinvloed wordt door de waterstand op het Zwartemeer en het IJsselmeer is ook in het waarschuwingssysteem opgenomen. De dijken van deze wateren zijn nu nog opgenomen als een dijkvak, waarbij geen nadere detaillering is aangegeven. Het effect van een combinatie van hoge afvoeren op deze rivieren en een opwaaiing van het meerpeil ten gevolge van een storm zal voor deze gebieden nog verder onderzocht worden. De resultaten van het onderzoek naar een mogelijke aanleg van een keersluis bij Ramspol zullen hiervoor benut kunnen worden. 4.4 Aanpassing van de criteria. Op grond van een verkenning van het gebied is in sector 6 voor de dijkvakken 25, 26 en 29 in verband met een hoog voorland de schematisatie aangepast, waardoor de waarschuwingscriteria zijn gewijzigd. Voor dijkvak 27 is het criterium gewijzigd, nadat gebleken is dat er ten onrechte rekening was gehouden met de decimeringshoogte bij golfoploop ter plaatse. Een gevolg van deze wijziging is dat er nu een waarschuwing uitgaat voor dit dijkvak bij een hogere waterstand dan aanvankelijk in de documentatie is vermeld. De documentatie is overeenkomstig aangepast. Aan de hand van opgetreden stormen en geregistreerde waterstanden in het jaar op een aantal locaties in het IJsselmeergebied is nagegaan in hoeverre er grote afwijkingen zijn opgetreden tussen de gemeten en voorspelde waterstanden. Deze evaluatie heeft tot gevolg gehad dat voor enkele locaties de reprofunkties zijn aangepastof zullen worden aangepast. Voorts ligt het in de bedoeling een toetsing uit te voeren van het Loegepaste golfmodel met behulp van golfmetingen. Dit onderzoek moet nog opgestart worden. 4.5 Formele en informele waarschuwingen. De waarschuwingen voor de primaire hoofdwaterkeringen zijn gebaseerd op andere criteria dan de waarschuwingen voor de kaden van de buitendijkse gebieden. Om ook een onderscheid in de waarschuwingen tot uitdrukking te laten komen wordt gesproken van formele waarschuwingen en informele waarschuwingen. Formele waarschuwingen hebben betrekking op de primaire hoofdwaterkering en informele waarschuwingen zijn van toepassing op de kaden van de buitendijks gelegen gebieden. Formele waarschuwingen worden

9 telefonisch gegeven, waarna een schriftelijke bevestiging volgt per telegram of telex op het kantooradres, bezorgd tijdens de kantooruren. Informele waarschuwingen worden eveneens per telefoon gegeven aan de diensten, maar hier volgt geen schriftelijke bevestiging. In de opzet van het waarschuwingssysteem is voorzien dat de berichtgeving over de formele waarschuwingen ook via de media, de radio, de t.v. en teletekst bekend zullen worden gemaakt. Inmiddels is intern DBWIRIZA besloten van deze bekendmakingen via de media af te zien in verband met het beperkte nut van deze bekendmakingen. 4.6 Opbouw adressenbestand. In de loop van het afgelopen jaar is begonnen met het verzamelen van alle gegevens van te waarschuwen beheerders en te informeren belanghebbende overheidsdiensten. Om in geval van advisering door de WDIJ de waarschuwingen in korte tijd ter bestemde plaats te krijgen. is het nodig dat per dienstlbeheerder een aantal adressen beschikbaar zijn om de waarschuwing door te geven. Dit aantal moet minimaal drie bedragen. Van de dijkbeherende instanties zijn inmiddels deze adressen en telefoonnummers bekend. Van de belanghebbende overheidsinstanties is het bestand nog niet volledig. 4.7 Uitgeven van waarschuwingen. Bij de opzet van de WDIJ is gedacht het uitgeven van de waarschuwingen door de PTT te laten verzorgen, een en ander analoog aan de procedure van de Stormvloedwaarschuwingsdienst voor de kustgebieden. Voor de WDIJ blijkt het aantal te informeren instanties beperk't te zijn vergeleken met die van de SVSD en niet voldoende groot om voordeel te hebben van een voorrangsbehandeling door de PTT. Bij de SVSD worden de berichten via de PTT eerst telefonisch overgesproken waarna een telegram voor bevestiging wordt gestuurd. Voor de WDIJ is besloten de waarschuwingen ook telefonisch over te sturen met een bevestiging per telegram of per telex. Door de beperkte adressenlijst is het mogelijk dat de waarschuwingen verzorgd worden vanuit het Berichtencentrum van DBWIRIZA direkt aan de betreffende beheerder. Ook de telegrammen of telexberichten worden vanuit dit Berichtencentrum verzonden. 4.8 Hulpmiddelen in het Berichtencentrum Om de weersontwikkelingen goed te kunnen volgen is nauw kontakt met het KNMI noodzakelijk. Voor de bereikbaarheid van het KNMI zijn afspraken gemaakt. Naast de algemene informatie over de weersverwachting en -0ntwikkeling over het gehele land en in het bijzonder in het IJsselmeergebied is het nuttig te beschikken over een goede informatie over de actuele windsnelheid in het gebied. Voor de presentatie van de actuele windsnelheidsregistratie van het station Houtrib nabij Lelystad, in het Berichtencentrum, zijn besprekingen gaande met het KNMI. Voor actuele informatie over en presentatie van waterstanden in

10 het IJsselmeergebied zijn besprekingen gaande met de beheerder van het IJsselmeer. Gedacht wordt een aantal peilmeetstations in het IJsselmeer en Ketelmeer te automatiseren, zodat op ieder gewenst ogenblik telefonisch informatie over de actuele waterstanden kan worden opgevraagd en in het Berichtencentrum gepresenteerd. Voor de WDIJ is automatisering van de peilmeetstations: Houtrib, Den Oever, Kornwerderzand, Lemmer, Ramspol en Kadoelen gewenst. De termijn waarbinnen realisatie van de automatisering van deze stations zal plaatsvinden is nog niet bekend.

11 5. AKTIVITEITEN VAN DE WDIJ IN De WDIJ is in het seizoen tweemaal aktief geweest. Het betrof in beide gevallen een informele waarschuwing voor de dijkvakken rond het Kampereiland. Van beide waarschuwingen zi jn voor intern gebruik informatiebulletins opgemaakt. De inhoud van deze bulletins wordt hier weergegeven. Storm van 18 en 19 december Donderdagavond 18 december 1986 is om ca. 23 uur besloten zitting te gaan nemen in het Berichtencentrum, in verband met de weersverwachting uitgegeven om 23 uur via het ANP-nieuws inhoudende storm tot zware storm uit het westen (windkracht 9 tot mogelijk 10 Bft) op het IJsselmeer. Na verkrijging van nadere informatie van de weerkamer van het KNMI rond middernacht is besloten om een informeel bericht (telefonisch) uit te laten gaan naar het Waferschap IJsseldelta voor het gebied Kampereiland. De situatie was op dat moment op het IJsselmeer een windkracht 7 a 8 uit het westen. De verwachting was dat de wind binnen 2 B 3 uur zou gaan ruimen naar het NW en dan zou toenemen tot kracht 9 a 10 Bft. Er is om uur een informele waarschuwing naar het WS IJsseldelta uitgegaan voor : SECTOR 6 (GENEMUIDEN) DIJKVAKKEN EN 27 MET EEN WINDRICHTING VAN 300, WINDSNELHEID 24 M/SEC HIJ EEN MEEKF'EIL VAN NAP M. In de loop van de nacht neemt de wind op het IJsselmeer toe tot ruim windkracht 8 uit het westen, met een gemiddelde windsnelheid van 20 mlsec en de situatie blijft daarna gedurende lange tijd onveranderd. Na 6.00 uur draait de wind door het westen naar WNW. Daarna neemt de wind om 8.00 uur af tot 7 Bft. De verwachting van het KNMI voor 19 december luidt: overdag windkracht 8 uit WNW. De storm blijft de hele vrijdagochtend nog aanhouden en pas in de middag neemt de wind wat verder af. Om ca uur wordt de waarschuwing weer ingetrokken. Een tweede stormsituatie deed zich voor op 5 januari In dit geval was er sprake van een zeer hoog meerpeil gecombineerd met hoge rivierafvoeren, waardoor reeds b i een ~ krachtige wind ten gevolge van opwaaiing hoge waterstanden konden ontstaan. In de dagen voorafgaand aan deze stormsituatie was d e hoogwaterberichtgeving actief. Een verslag van deze storm is eveneens vastgelegd in een intern infobulletin: Storm van 5 januari 1987 Maandagochtend 5 januari om uur is op basis van gegevens over IJsselmeerpeil en windverwachting van de weerkamer van het KNMI, naar het waterschap IJsseldelta (beheerder van het buitendijkse, omkaad Kampereiland) een informele waarschuwing doorgebeld met de volgende inhoud: - SECTOR 6, DIJKVAK 26 (GENEMUIDEN. DIJK TEN ZUIDEN VAN RAMSPOLBRUG) WINDRICHTING 270 WINDSNELHEIDSVEKWACHTING VOOK DE KOMENDE 6 a 12 UUR MISEC (7 a 8 BFT) GEMIDDELD IJSSELMEERPEIL NAP +0,05 M.

12 Uit berichten van de brugwachter bij Ramspol bleek dat ter plaatse de waterstand om uur tot NAP m was opgelopen (bij 6 Bft). De gemiddelde waterstand voor het IJsselmeer is om uur door de directie Zuiderzeewerken formeel op NAP +0,10 m vastgesteld. De IJsselafvoer is ruim 1000 m3/sec (waterschijf op het IJsselmeer van 7 cm per dag, als er niet gespuid kan worden). Het Berichtencentrum WDIJ is nog niet formeel bezet, vanwege relatief geringe windkracht en goede bereikbaarheid tijdens de kantooruren. We1 is telefonisch kontakt met de Dagelijkse Berichtgeving op het Berichtencentrum gelegd. De waarschuwing is om 9.00 uur op dinsdagmorgen 6 januari weer ingetrokken. De windkracht is gedurende de nacht geleidelijk teruggelopen tot 5 B 6 Bft. Meer dan windkracht 7 is het overigens niet geworden (kracht 8 B 9 was tijdelijk verwacht door het KNMI). Het meerpeil achter op het Zwartemeer bij Genemuiden is rriaandagavond NAP +0,60 tot 0.80 m geweest. Bij Ramspol NAP B 0.70 m. Bij Roggebot NAP + 0,55 m. In de loop van vandaag draait de wind verder naar Noord tot Noordoost en neemt verder af : In de periode zijn er enkele weersituaties geweest waarbij het dienstdoend WDIJ-lid meer informatie moest inwinnen om te kunnen beoordelen of instelling van het waarschuwingsbureau en zitting op het Berichtencentrum nodig 'was. Deze situaties gaven echter geen aanleiding tot zitting op het Berichtencentrum en uitgeven van waarschuwingen.

Stormflits IJsselmeergebied. Noordwesterstorm 10 Bft

Stormflits IJsselmeergebied. Noordwesterstorm 10 Bft Donderdag 18 januari 2018 Stormflits IJsselmeergebied Noordwesterstorm 10 Bft Watermanagementcentrum Nederland 1 2 Stormflits IJsselmeergebied Noordwesterstorm, 10 Bft, met sluiting van de Ramspolkering

Nadere informatie

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Stormvloedflits 2017-03 van 13 en 14 januari 2017 Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Donderdag 12 t/m zaterdag 14 januari is het team Stormvloedwaarschuwingen Kust van het Watermanagementcentrum

Nadere informatie

VOOR HYDRAULISCHE BEREKENINGEN

VOOR HYDRAULISCHE BEREKENINGEN MAATGEVEND BEREKENINGSGEVAL VOOR HYDRAULISCHE BEREKENINGEN KETELrnERCENTRALE. ,..~ DER ZUIDSRZEE.'/EREEN b;.:aatgcvxnd 3ZREKENIIIGSGEVAL VOOR XiYDRAULISCHE BEREKLIIIPIGElI KETELI.:EERCEIIITHALE. [a, Geen

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Wieringermeerdijk (dijkring 13)

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Wieringermeerdijk (dijkring 13) Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Wieringermeerdijk (dijkring 13) Auteur: Nadine Slootjes PR1322 november 2008 november

Nadere informatie

Een beschrijving van de berichtendienst Waarschuwingsdienst Dijken Usselmeer en Markermeer. RIZA rapport

Een beschrijving van de berichtendienst Waarschuwingsdienst Dijken Usselmeer en Markermeer. RIZA rapport Een beschrijving van de berichtendienst Waarschuwingsdienst Dijken Usselmeer en Markermeer RIZA rapport 97.059 t*. s Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat RIZA Rijksinstituut

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland Syntheserapport Harold van Waveren Rijkswaterstaat Inhoud (conform Syntheserapport) 1. Inleiding 2. Watersysteem Markermeer 3. Hydraulische belasting 4. Analyse

Nadere informatie

Ervaringen uit vervlogen tijden. door Jan Kroos Rijkswaterstaat Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Stormvloeden Kust en Benedenrivieren

Ervaringen uit vervlogen tijden. door Jan Kroos Rijkswaterstaat Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Stormvloeden Kust en Benedenrivieren Ervaringen uit vervlogen tijden door Jan Kroos Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Stormvloeden Kust en Benedenrivieren Jan Kroos Sinds 1 feb 1977 werkzaam bij Sinds 1 feb 1977 heden werkzaam bij de

Nadere informatie

Waterveiligheid Kampereilanden

Waterveiligheid Kampereilanden Waterveiligheid Kampereilanden Op de Kampereilanden werken wij samen aan de waterveiligheid. Waterschap Groot Salland legt, met een bijdrage van de provincie Overijssel, een robuuste dijk aan langs het

Nadere informatie

HET GEBRUIK VAN MEETGEGEVENS VOOR HET

HET GEBRUIK VAN MEETGEGEVENS VOOR HET BACHELOR EINDOPDRACHT CIVIELE TECHNIEK HET GEBRUIK VAN MEETGEGEVENS VOOR HET VERBETEREN VAN DE HYDROLOGISCHE VERWACHTINGEN VAN HET IJSSELMEER MARCEL MULLER AUGUSTUS 2013 Samenvatting Aanleiding Sinds 1986

Nadere informatie

Droogtebericht. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) 23 september 2013 Nummer 2013-10

Droogtebericht. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) 23 september 2013 Nummer 2013-10 Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 23 september 2013 Nummer 2013-10 Laatste Droogtebericht 2013. De neerslag in de afgelopen periode heeft

Nadere informatie

ZZWB-M-760017- PROBLEMEN WATERKWALITEITS- ONDERZOEK. \ J

ZZWB-M-760017- PROBLEMEN WATERKWALITEITS- ONDERZOEK. \ J > ZZWB-M-760017- PROBLEMEN WATERKWALITEITS- ONDERZOEK. \ J DIRECTIE ZUIDERZEEWERKEN. directie IJsselmeergebied bibliotheek postbus 600 Problemen waterkwaliteitsonderzoek. Binnen afzienbare tijd zal het

Nadere informatie

Niet Digit beschikbaar. Integrale rapportage verlengde. weergave activiteiten verlengde derde toetsronde

Niet Digit beschikbaar. Integrale rapportage verlengde. weergave activiteiten verlengde derde toetsronde Niet Digit beschikbaar Integrale rapportage verlengde derde toetsronde LRT3+ weergave activiteiten verlengde derde toetsronde Waterschap Reest en Wieden 5 augustus 2013 r. r r r r r r 1 fl r L fl 1 Inleiding

Nadere informatie

Monitoring Systeem Water

Monitoring Systeem Water Minrsterre van Verkeer en Wa tervlar DirectoraatGeneraal Rijkswaterstaat Drenst Getrjdewatererr Monitoring Systeem Water u ONITORING SYSTEEM WATER, EEN SYSTEEM VAN NIVEAU AAHet Monitoring Systeem Water

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van gedeputeerde staten van Flevoland MPV/ /A;

Gelezen het voorstel van het college van gedeputeerde staten van Flevoland MPV/ /A; CRU05.005 Provinciale Staten van Flevoland, Gelezen het voorstel van het college van gedeputeerde staten van Flevoland MPV/04.031361/A; Gelet op artikel 14 van de Wet op de waterkering en op de Provinciewet;

Nadere informatie

Toetsing Regionale keringen en databeheer

Toetsing Regionale keringen en databeheer Toetsing Regionale keringen en databeheer Door: Derk-Jan Sluiter Waterschap Groot Salland Toetsing en databeheer inhoud presentatie Regionale keringen Waterschap Groot Salland Aanpak toetsing (DAM) Gegevensbeheer

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Rapport Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Datum: 10 september 2011 Rapportnummer: 2011/271 2 Klacht Verzoekster klaagt

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk GM maart 2014 PN

Referentienummer Datum Kenmerk GM maart 2014 PN Notitie Datum Kenmerk GM-0128676 26 maart 2014 PN 336684 Betreft Advies hoogteligging vloerniveau paalwoningen IJburg 1 Inleiding Ten behoeve van de ontwikkeling van paalwoningen in/boven het water in

Nadere informatie

Evaluatieverslag Hoogwater Maas december 2002/januari 2003

Evaluatieverslag Hoogwater Maas december 2002/januari 2003 Evaluatieverslag Hoogwater Maas december 2002/januari 2003 De hoogwaterperiode december 2002/januari 2003 is gestart op 30 december 2002 met de eerste melding door de RAC en is geëindigd op 5 januari 2003

Nadere informatie

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand Vragen nr. 25 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 26 juni 2012 Onderwerp: vragen van de heer J.H. Leever (ONH). De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland deelt u

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 25 juli 2015

Beknopt stormverslag van 25 juli 2015 Beknopt stormverslag van 25 juli 215 Vrijdag 24 juli 12Z bevindt er zich aan de ingang van het kanaal een lagedrukgebied met een kerndruk van 13 hpa. De depressiekern diept langzaam uit tot 994 hpa en

Nadere informatie

Hydraulische belastingen

Hydraulische belastingen DSL9 Hydraulische belastingen Peter van Tol (Witteveen+Bos) Jacco Groeneweg (Deltares) Dia 1 DSL9 Algemeen: - Goed om de toelichting te starten vanaf de toegeleverde databases, dit is voor de toetser het

Nadere informatie

19 MAART 2001 INHOUDSOPGAVE

19 MAART 2001 INHOUDSOPGAVE TOETSINGSADVIES OVER HET MILIEUEFFECTRAPPORT DIJKVERSTERKING OOSTELIJK FLEVOLAND 19 MAART 2001 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...1 2. OORDEEL OVER HET MER EN AANBEVELINGEN VOOR DE BESLUITVORMING...2 2.1 Algemeen...

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken A, B, C, D en E 14 juni 2018 Krimpen aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Jasper Tamboer Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken E, G, H, I, J, K en L 19 juni 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

Overstromingsscenario s voor rampenplannen

Overstromingsscenario s voor rampenplannen Overstromingsscenario s voor rampenplannen Noordelijke kust Nederland is heel goed beschermd tegen overstromingen. Toch zijn overstromingen niet uit te sluiten. Hoe ingrijpend kan een overstroming in Nederland

Nadere informatie

49 Moderne waterbeheersing

49 Moderne waterbeheersing 20 02 Waterkering Kampen Midden Het water aan de lippen. 49 Moderne waterbeheersing Het water bood Kampen door de eeuwen heen mogelijkheden én gevaar. Altijd kon het water van twee kanten komen: van zee

Nadere informatie

RI2A ijsverslag winter winter winter

RI2A ijsverslag winter winter winter ministerie van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat RI2A ijsverslag winter 1987-1988 winter 1988-1989 winter 1989-1990 ijsverslag winter 1987-1988 winter 1988-1989 winter 1989-1990 Rijksinstituut voor

Nadere informatie

LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA

LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA STRATEGIE KLIMAATBESTENDIGHEID & MEERLAAGSVEILIGHEID IJSSEL-VECHTDELTA De IJssel-Vechtdelta is een gebied dat onderdeel

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 8 oktober 2014 een aanvraag ontvangen van Enexis B.V. te s-hertogenbosch om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de

Nadere informatie

Hydraulische belastingen

Hydraulische belastingen Hydraulische belastingen Jacco Groeneweg (Deltares) Basiscursus beoordelen en ontwerpen 5 september 2016 Werkproces toetssporen Hydraulische belastingen Introductie Verschil HR2006 en WBI-HB ( HB2017 )

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2001 562 Wet van 1 november 2001, houdende regeling van de taken voor de meteorologie en andere geofysische terreinen (Wet op het Koninklijk Nederlands

Nadere informatie

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Onlangs hebt u een nieuwsbrief ontvangen met informatie over de projecten op de Kampereilanden om de waterveiligheid te verbeteren.

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Inhoudsopgave........................................................................................

Nadere informatie

Inleiding Het beheersgebied van Waterschap Zuiderzeeland valt vrijwel geheel binnen de grens van de provincie Flevoland. In het beheersgebied bevinden

Inleiding Het beheersgebied van Waterschap Zuiderzeeland valt vrijwel geheel binnen de grens van de provincie Flevoland. In het beheersgebied bevinden IJmeerdijk Inleiding Het beheersgebied van Waterschap Zuiderzeeland valt vrijwel geheel binnen de grens van de provincie Flevoland. In het beheersgebied bevinden zich twee dijkringen. Dit zijn dijkring

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17  digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

1.1 Overstromingsscenario s

1.1 Overstromingsscenario s Afgedrukt: 28 november 2016 memorandum Project : Kaartbeelden overstromingsrisico s t.b.v. vitale en kwetsbare infrastructuur Datum : 28 juni 2016 Onderwerp : Duiding scenario s en toelichting op toelichting

Nadere informatie

2.2.1 Noordelijke kust

2.2.1 Noordelijke kust In opdracht van Rijkswaterstaat RIZA is onderzoek gedaan naar de ergst denkbare overstroming voor verschillende regio s. Dit onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau HKV in juli en augustus 2007. Hierbij

Nadere informatie

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0)

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Datum Van Joost den Bieman Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8292 Aantal pagina's 10 E-mail joost.denbieman@deltares.nl Onderwerp OI2014

Nadere informatie

DAM gegevensbeheer schaakmat?

DAM gegevensbeheer schaakmat? DAM gegevensbeheer schaakmat? Door Derk-Jan Sluiter Beleidsmedewerker waterkeringen DAM 0.1 DAM 1.0 inhoud presentie gegevensbeheer Plaats DAM in beheerproces keringen Inspanning om gegevensbeheer DAM-proof

Nadere informatie

Ontwerp Beleidsnota IJsselmeergebied [1]

Ontwerp Beleidsnota IJsselmeergebied [1] 80 Ontsluiting en bereikbaarheid Het IJsselmeer wordt door zes provincies en de Afsluitdijk omsloten. Met de komst van deze lange dijk is de provincie Friesland veel beter bereikbaar geworden. Zo is Friesland

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 29, 30 en 31 maart 2015

Beknopt stormverslag van 29, 30 en 31 maart 2015 Beknopt stormverslag van 29, 3 en 31 maart 215 Op zondag 29 maart 215 Z bevindt er zich ter hoogte van Engeland een occlusiefront. Aan dit occlusiefront is een golvende storing verbonden die door het proces

Nadere informatie

Lid Gedeputeerde Staten

Lid Gedeputeerde Staten Lid Gedeputeerde Staten H.M.C. Dwarshuis-van de Beek Contact T 070-441 6418 F 070-441 79 92 hmc.dwarshuls@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP DenHaag T 070-441 6611 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

REGISTRATIENUMMER

REGISTRATIENUMMER Nota van antwoord op ingebrachte zienswijzen op de partiële wijziging Keur, ontwerplegger watergangen landelijk gebied en de ontwerplegger primaire waterkeringen REGISTRATIENUMMER 135369 Inleiding In totaal

Nadere informatie

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Plan van Aanpak POV Auteur: Datum: Versie: POV Macrostabiliteit Pagina 1 van 7 Definitief 1 Inleiding Op 16 november hebben wij van u

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger.

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger. IN DEZE NIEUWSFLITS Publicaties gaan als gebakjes Voortgang fase 1b Fase 1c goed begonnen Kansen en onzekerheden in VNK2 VNK2-beraad 20 september Systeemwerking in VNK2 Meer informatie op locatie Publicaties

Nadere informatie

Onderdeel 1, basale vragen

Onderdeel 1, basale vragen Introductietekst De risicokaart is een kaart op internet (www.risicokaart.nl) met informatie over risico s in uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Hoe overstromingsgevoelig is uw collectie? Durk Riedstra Rijkswaterstaat Water Verkeer en Leefomgeving

Hoe overstromingsgevoelig is uw collectie? Durk Riedstra Rijkswaterstaat Water Verkeer en Leefomgeving Hoe overstromingsgevoelig is uw collectie? Durk Riedstra Water Verkeer en Leefomgeving www.overstroomik.nl. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Smallepad 5 te Amersfoort 2 Overstromingskaart veilig

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken M, N, O, P, Q, R 27 juni 2018 Lageweg D2017-12-000411 Programma voor

Nadere informatie

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr.

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Verslag Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick Plaats/datum bespreking: Baarlo, 12-04-2017 Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Spaans 1. Inleiding Marita Cals, omgevingsmanager Waterschap Limburg,

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Keywords #Gevoeligheidsanalyse, #Toetsspoor Graserosie Kruin en Binnentalud (GEKB), #Ringtoets /

Nadere informatie

Primaire waterkeringen getoetst. Landelijke Rapportage Toetsing 2006

Primaire waterkeringen getoetst. Landelijke Rapportage Toetsing 2006 Primaire waterkeringen getoetst Primaire waterkeringen getoetst 2 Inhoudsopgave 1 Toetsen op veiligheid 4 1.1 De tweede toetsing van de primaire waterkeringen 5 1.2 Categorieën primaire waterkeringen 5

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 30 080 Planologische kernbeslissing Ruimte voor de rivier Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken Q, R, S, T, U, V, W 21 juni 2018 Gouderak D2017-12-000411 Programma

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

. D.B.W./RIZA. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland. D.B.W./RIZA nota 88046. Auteurs F.A.M. Claessen D.

. D.B.W./RIZA. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland. D.B.W./RIZA nota 88046. Auteurs F.A.M. Claessen D. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland D.B.W./RIZA nota 88046 Auteurs F.A.M. Claessen D. Endema. D.B.W./RIZA Hoofdafdeling WS STIJGHODGTE-VERANDERINGEN DOOR AANLEG WESTELIJK FLEVOLAND

Nadere informatie

BESLUIT. Onderwerp Aanwijzing en functietoekenning zwemwateren Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

BESLUIT. Onderwerp Aanwijzing en functietoekenning zwemwateren Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant BESLUIT Onderwerp Aanwijzing en functietoekenning zwemwateren 2016 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 10b, tweede lid, van de wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden

Nadere informatie

O N T W E R P O M G E V I N G S V E R G U N N I N G , 16 oktober 2015

O N T W E R P O M G E V I N G S V E R G U N N I N G , 16 oktober 2015 O N T W E R P O M G E V I N G S V E R G U N N I N G 7856-2015, 16 oktober 2015 Op 28 juli 2015 hebben wij van u een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het kappen van ca. 1000 bomen waarvan

Nadere informatie

Stormvloedbewaking Draaiboek seizoen

Stormvloedbewaking Draaiboek seizoen Stormvloedbewaking Draaiboek seizoen 2005-2006 Directie Ruimte Milieu en Water Telefoon (+ 31) 0118-63 17 00 Fax (+ 31) 0118-63 47 56 Bezoekadres: Het Groene Woud 1 4330 Middelburg Postadres: Postbus 165,

Nadere informatie

Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied

Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Rijkswaterstaat maakt in het kader van het Deltaprogramma voor het IJsselmeergebied een nieuw peilbesluit. Dit nieuwe peilbesluit vervangt

Nadere informatie

Deltawerken. Watersnood. Dijkversterking Dorpsstraat Capelle aan den IJssel. Bewonersavond Capelle aan den IJssel Woensdag 29 augustus 2012

Deltawerken. Watersnood. Dijkversterking Dorpsstraat Capelle aan den IJssel. Bewonersavond Capelle aan den IJssel Woensdag 29 augustus 2012 Bewonersavond Capelle aan den IJssel Woensdag 29 augustus 2012 Dijkversterking Dorpsstraat Capelle aan den IJssel Informatieavond 29 augustus 2012 Programma: 20:00-20:05 Welkom wethouder Jouke van Winden

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S6. Vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S6. Vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL Vrijdag 26-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S6 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1369 cm +NAP vr 26-01, 09:00 uur Verwachte waterstand Lobith

Nadere informatie

Doetinchem, 21 juli 2014

Doetinchem, 21 juli 2014 Doetinchem, 21 juli 2014 Deze notitie over het risico op verzakking van bebouwing als gevolg van de plannen is opgesteld in 2011. In de notitie wordt een verwachte grondwaterstandstijging in de bebouwde

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Datum: 8 juli 2015 Rapportnummer: 2015/114 2 Aanleiding Verzoeker zat in vreemdelingenbewaring

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Achtergrondrapport keringen langs de Veluwe Randmeren (dijkring 8, 11 en 45) Auteurs: Nelle Jan

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Hollandsche IJssel (dijkring 14 en 15) Auteurs: Bastiaan Kuijper Nadine Slootjes

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 22-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S8 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1245 cm +NAP 22-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1240 cm

Nadere informatie

notitie Uitgangspunt van deze notitie was de beslissing van de DTV dat golfgegevens de komende jaren per ponsband van het meetinstrument naar de

notitie Uitgangspunt van deze notitie was de beslissing van de DTV dat golfgegevens de komende jaren per ponsband van het meetinstrument naar de -~ rijkswaterstaat directle waterhuishouding en waterbeweglng district kust en zee 79KZ30 notitie I aan : Stafleden KZ van : irhwbmnsveld van Hulten 790528 ~ ~ d : Registratiemethoden ~ ~ r p meetgegevens

Nadere informatie

Memo. aan. Leden van de gemeenteraad Gouda Voorkeursalternatief IJsseldijk. van. Wendy Ruwhof. memo

Memo. aan. Leden van de gemeenteraad Gouda Voorkeursalternatief IJsseldijk. van. Wendy Ruwhof. memo Memo aan onderwerp van Leden van de gemeenteraad Gouda Voorkeursalternatief IJsseldijk Wendy Ruwhof datum 2 maart 2011 memo Het project verbetering IJsseldijk Gouda doorloopt momenteel de MER-fase. De

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 25-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S5 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1343 cm +NAP 25-01, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1360 cm

Nadere informatie

De aanvraag betreft het aanleggen, hebben en onderhouden van een bedrijfsgebouw in de haven van Lauwersoog

De aanvraag betreft het aanleggen, hebben en onderhouden van een bedrijfsgebouw in de haven van Lauwersoog 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 18 juni 2015 een aanvraag ontvangen van Nienhuis Beheer BV te Zoutkamp om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet

Nadere informatie

Vollenhoverkanaaldijk. Vollenhovermeerdijk Kadoelermeerdijk

Vollenhoverkanaaldijk. Vollenhovermeerdijk Kadoelermeerdijk Westermeerdijk Inleiding Het beheersgebied van Waterschap Zuiderzeeland valt vrijwel geheel binnen de grens van de provincie Flevoland. In het beheersgebied bevinden zich twee dijkringen. Dit zijn dijkring

Nadere informatie

Verslag van de STOWA Dier-en dijkendag, op 5 juni 2019 in Andel: Kleine gravers in waterkeringen

Verslag van de STOWA Dier-en dijkendag, op 5 juni 2019 in Andel: Kleine gravers in waterkeringen Verslag van de STOWA Dier-en dijkendag, op 5 juni 2019 in Andel: Kleine gravers in waterkeringen Animo genoeg voor de tweede, door STOWA georganiseerde Dier- en Dijkendag die op 5 juni 2019 in Andel plaatsvond.

Nadere informatie

BESTRIJDINGSPLAN PRIMAIRE WATERKERINGEN Wetterskip Fryslân

BESTRIJDINGSPLAN PRIMAIRE WATERKERINGEN Wetterskip Fryslân BESTRIJDINGSPLAN PRIMAIRE WATERKERINGEN Wetterskip Fryslân Inhoudsopgave 1. Inleiding en doelstelling... 5 2. Risicovolle situaties en scenario s... 7 2.1 Risico s... 7 2.2 Risicovolle situaties en objecten...

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Memo Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. i., ',.,0,

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Memo Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. i., ',.,0, \., ',. :.'..,., I~.,'.,, Ministerie van Verkeer en Waterstaat Memo Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Werkgroep Kennis i., ',.,0, Betreft (actie en nr.) Afschrift aan Detailadviesgolfrandvoorwaarden

Nadere informatie

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag nieuwe waterkering Alexander, Roermond WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag i Datum 17 maart 2014 Status Concept, versie 0.2 Project P0056.9 Naam Paraaf Datum Auteur Drs. R.C. Agtersloot 17-03-2014

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Dijkvak F 3 juli 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411 Programma voor vanavond o 19.00 Inloop o 19.15 Presentatie voorgenomen dijkversterking

Nadere informatie

Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag Toekomst van datasystemen. 17 juni 2009

Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag Toekomst van datasystemen. 17 juni 2009 Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag 2009 Toekomst van datasystemen 17 juni 2009 Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag 2009 Toekomst van datasystemen bij Deltares 17 juni 2009 Deltares vanaf

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Achtergrondrapport Vollenhove-Noordoostpolder (dijkring 7) en Vollenhove-Friesland/Groningen (dijkring

Nadere informatie

Toelichting bestemmingsplan 1e partiele herziening Veersedijk

Toelichting bestemmingsplan 1e partiele herziening Veersedijk Toelichting bestemmingsplan 1e partiele herziening Veersedijk gemeente: Hendrik-Ido-Ambacht fase: vastgesteld bestemmingsplan datum: 11 mei 2015 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 Inleiding 3 1.1 Bij het plan

Nadere informatie

Oever- en kadeproject Oppenhuizen - Uitwellingerga. 19 november 2014

Oever- en kadeproject Oppenhuizen - Uitwellingerga. 19 november 2014 Oever- en kadeproject Oppenhuizen - Uitwellingerga 19 november 2014 1 Programma Opening Doel van deze bijeenkomst Terugblik Stand van zaken varianten en nieuwe inzichten Planning tot aan de bouwvak 2015

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Graserosie Buitentalud (GEBU) Traject 47-1

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Graserosie Buitentalud (GEBU) Traject 47-1 Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Graserosie Buitentalud (GEBU) Traject 47-1 Keywords #Gevoeligheidsanalyse, #Beoordelingsspoor Graserosie Buitentalud (GEBU), #Ringtoets / RisKeer, #BM

Nadere informatie

RWSZ Beslissing m.e.r.-beoordelingsnotitie Programma Stroomlijn in de uiterwaarden van de IJssel (deelgebied 5) tranche 4.

RWSZ Beslissing m.e.r.-beoordelingsnotitie Programma Stroomlijn in de uiterwaarden van de IJssel (deelgebied 5) tranche 4. Contactpersoon C. Veldman medewerker advisering christel.veldman@rws.nl Ons kenmerk RWSZ2017-00003697 Beslissing m.e.r.-beoordelingsnotitie Programma Stroomlijn in de uiterwaarden van de IJssel (deelgebied

Nadere informatie

Aan Hans vd Sande, Simon Vereeke

Aan Hans vd Sande, Simon Vereeke Betreft Monitoringsplan Hillblocks Stavenisse Aan Hans vd Sande, Simon Vereeke p/a Waterschap Scheldestromen Kanaalweg 1 Middelburg P/a Postadres: Postbus 1000 4330 ZW Middelburg T 088 246 1370 F 088 246

Nadere informatie

Landelijke peiling Nijmegen Resultaten tussenmeting, begin juli 2005

Landelijke peiling Nijmegen Resultaten tussenmeting, begin juli 2005 Resultaten tussenmeting, begin juli 2005 O&S Nijmegen 13 juli 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Onderzoeksresultaten 5 2.1 Eerste gedachte bij de stad Nijmegen 5 2.2 Bekendheid met gegeven dat Nijmegen

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Evaluatie Programmaraad Gelderland Zuid en benoeming nieuw lid

Onderwerp van het voorstel Evaluatie Programmaraad Gelderland Zuid en benoeming nieuw lid 15/2003 Registratienummer 2.62145 Opgesteld door, telefoonnummer Paula Croonen, 2261 Programma Cultuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Onderwerp van het voorstel Evaluatie Programmaraad Gelderland Zuid

Nadere informatie

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb Revisietoetsing Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Polder/bestek Ser-Lippens- en Nieuw Othenepolder dp 0084 15 dp 0094 85 bestek ZL-5109 Aan Simon

Nadere informatie

2 Werkorijze project verbetering vaarweg Amsterdam-Lemmer

2 Werkorijze project verbetering vaarweg Amsterdam-Lemmer 1 Inleiding Voor de beroepsvaart vormt de verbinding tussen Amsterdam en Lemmer een belangrijke vaarroute. De route ligt in de rijkswateren IJmeer, Markermeer en IJsselmeer. Deze meren zelf worden gekenmerkt

Nadere informatie

Aantal pagina's 36. Onderwerp Toekomstig Peilbeheer IJsselmeer Thema Waterveiligheid: strategiën en effect van maatregelen. 2 Meestijgen met de zee

Aantal pagina's 36. Onderwerp Toekomstig Peilbeheer IJsselmeer Thema Waterveiligheid: strategiën en effect van maatregelen. 2 Meestijgen met de zee Memo Aan Voorverkening Deltaprogramma IJsselmeer Datum Aantal pagina's 36 Onderwerp Toekomstig Peilbeheer IJsselmeer Thema Waterveiligheid: strategiën en effect van maatregelen 1 Inleiding Binnen de studie

Nadere informatie

Stakeholdermanagement Zuidwestelijke Delta

Stakeholdermanagement Zuidwestelijke Delta Stakeholdermanagement Zuidwestelijke Delta Februari 2013 Jitske Verkerk (KvK Thema 7), Anton van Berchum, Ann Bouckaert n.b. Dit is een startdocument gemaakt aan de start van een serie bijeenkomsten over

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 18-03-2019 Uitgegeven om: 08:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H5 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1242m3/s 18-03, 07:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1050 m3/s

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 01-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1107 cm +NAP 01-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

foto(s) Dijk reden opsplitsing dijkvak vak

foto(s) Dijk reden opsplitsing dijkvak vak Dijk van hm tot hm Lengte (m) kenmerken en foto(s) vak reden opsplitsing dijkvak 1 25,6 25,8+50 250 hoge intensiteit op voorland buitenzijde; voorland aanwezig; matige intensiteit bebouwing binnenteen

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 02-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S2 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1206 cm +NAP 02-06, 09:10 uur Verwachte waterstand Lobith 1230 cm

Nadere informatie

Hydraulische Randvoorwaarden 2011concept

Hydraulische Randvoorwaarden 2011concept Hydraulische Randvoorwaarden 2011concept Globale verkenning waterveiligheid Delfzijl ir. A. Prakken Waterdienst / Water Verkeer & Leefomgeving Hydraulische Randvoorwaarden toetsen veiligheid primaire waterkeringen

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 23-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S9 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1237 cm +NAP 23-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1225 cm

Nadere informatie