DAG VAN DE OPVOEDER. voor alle leden van het ondersteunend personeel. Code: PN152/07-08

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DAG VAN DE OPVOEDER. voor alle leden van het ondersteunend personeel. Code: PN152/07-08"

Transcriptie

1 DAG VAN DE OPVOEDER voor alle leden van het ondersteunend personeel Code: PN152/07-08 STUDIEDAG donderdag 6 maart 2008 Naar goede gewoonte organiseert de Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst ook dit schooljaar een Dag van de opvoeder. Tijdens deze vormingsdag, bedoeld voor alle leden van het ondersteunend personeel, willen we jullie de kans bieden tot verdieping in een aantal aspecten van de taakomschrijving en tot overleg met collega s uit andere scholen. We werken tussen 9 en 13 uur in verschillende werkwinkels. Daarna nemen we samen het middagmaal in een restaurant in de buurt. De inhoud van de verschillende werkwinkels kwam tot stand door samenwerking van enkele leden van het ondersteunend personeel, enkele coördinerende directeurs en de schoolbegeleiders van de diocesane pedagogische begeleidingsdienst. Je kan kiezen uit zeven werkwinkels waarvan er twee de hele voormiddag in beslag nemen (dus voor en na de pauze). Als je daar niet voor kiest, kan je twee sessies volgen, één voor en één na de pauze. Hoewel we al het mogelijke zullen doen om je eerste twee keuzes te respecteren vragen we om drie keuzes te maken uit het onderstaand aanbod. 1. Communicatie met ouders. Tien minuutjes zijn zeer waardevol. Marie-Paule Gavel, maatschappelijk werker in het Vrij CLB Regio Gent en nascholer voor het VVKSO in het kader van het project Elke leerling telt Opmerking: deze werkwinkel neemt de volledige voormiddag in! Jongeren hebben niet alleen onderwijs en onze goede zorgen nodig, zij hebben ook hun ouders nodig. Als de verantwoordelijkheid van de ouders en die van de school in elkaars verlengde liggen, krijgt de jongere de kans om zich te ontwikkelen. Hoe geef je vorm aan die gedeelde verantwoordelijkheid? Wanneer hebben we een fijn gevoel na een gesprek met ouders? Wat vinden we moeilijk?

2 In een eerste deel maken de deelnemers kennis met begrippen als dynamische driehoek, loyaliteit en de verschillende communicatieniveaus. In het tweede deel worden deze begrippen toegepast in heel concrete situaties. Een aantal tips voor ons volgend contact met ouders sluiten deze workshop af. 2. Verslavingsproblematiek Dominique Roos, directeur PISAD en Commissaris Patrice De Mets, Diensthoofd Recherche Politiezone Vlaamse Ardennen Als toezichthoudende ga je erop toezien dat de regels binnen het schoolreglement worden nageleefd. Dit doe je niet door dag in dag uit achter de leerlingen aan te rennen, maar door op de speelplaats te lopen, een kijkje te nemen in de toiletten, in en rond het gebouw te lopen. Je bent actief en alert voor zaken die kunnen fout gaan. Deze wetenschap en jouw aanwezigheid zorgen ervoor dat leerlingen zich veilig voelen op school. Maar wat als een leerling het toilet verlaat en je neemt een cannabisgeur waar; je gedragssignalen vaststelt die jou doen denken aan druggebruik; een jongere op de speelplaats op een geheimzinnige manier een pakje doorgeeft; een jongere rechtstaat en je vindt een pakketje onder zijn stoel; Deze werkwinkel geeft je de mogelijkheid om daadwerkelijk (het zien en het ruiken) kennis te maken met de drugs die momenteel in omloop zijn bij jongeren. Daarnaast wordt vanuit een interactieve opstelling, met aandacht voor ervaringsuitwisseling, gewerkt rond concrete casussen. 3. Training rond preventie op school van eet- en gewichtsproblemen (en andere psychische problemen) An Vandeputte, coördinator van vzw Eetexpert, kenniscentrum voor preventie en behandeling van eet- en gewichtsproblemen Het kant-en-klaar lespakket dat bij deze training wordt aangebracht, werkt rond preventie bij eet- en gewichtsproblemen en helpt jongeren bewuster te maken van wat zelfwaarde is, hoe dit beïnvloed wordt en wat zij zelf kunnen doen om een positiever zelfbeeld op te bouwen. In deel 1 van de training krijg je een visie rond preventie van deze problematiek, want echt voorkomen van eetproblemen en overgewicht bij jongeren vraagt doordacht werken. Interessante aanbevelingen worden hierbij praktisch uitgewerkt. Het tweede deel geeft een voorstelling van het lespakket en is dus zeer concreet. In dit gedeelte, wordt er gewerkt rond zelfwaarde en mediaweerbaarheid van de jongeren. Er wordt geïllustreerd met een DVD en foto s. 4. Het spijbelactieplan: van theorie naar praktijk Evi Neven, Adjunct van de directeur, Departement Onderwijs, Afdeling Ondersteuningsbeleid spijbelteam Korte toelichting van de regelgeving rond spijbelen en leerplicht (de leerplichtcontrole) De highlights van het spijbelactieplan Aandacht voor praktijkervaringen, uitwisseling van good practices, vragen van de deelnemers.

3 5. Kijken naar autisme Marco Malego, directeur BuSO-school De Triangel, Lovendegem Mensen met autisme hebben het vaak moeilijk in de omgang met anderen omdat sociale regels heel wisselend, weinig tastbaar en heel complex zijn. Het ontbreekt hen aan sociale finesse waardoor ze vaak als koppig, onbeleefd, bizar en zelfs excentriek overkomen. Ze handelen vaak heel stroef en kunnen zich moeilijk aanpassen. Toch worden in Vlaanderen jaarlijks ongeveer 360 personen met autisme geboren. Bovendien uit autisme zich op duizend verschillende manieren. Het is dus bijzonder belangrijk dat begeleiders voldoende inzicht krijgen. Aan de hand van verschillende invalshoeken laten we een licht schijnen op deze zeer complexe problematiek van het autistisch denken. We hebben het o.a. over stoornis in interactie, stoornis in communicatie, stoornis in verbeelding, moeite met Theory of mind, Anton Dôsen geeft ons inzicht in de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind en leert ons mensen met autisme beter begrijpen. 6. Agressie Theo De Gelaen, docent sociale-, humane- en managementvaardigheden. Hoofdinstructeur Daochi Dim Mak EWS (docent krijgskunsten) Opmerking: deze werkwinkel neemt de volledige voormiddag in! Agressie voorkomen is belangrijk. Nazorg verlenen ook. Maar wat moet men doen of wat mag men zeker niet doen wanneer men oog in oog met een agressor staat? We bekijken agressie vanuit de energetische hoek. Agressie is energie en beantwoordt derhalve aan de fysicawetten van energie. Inzicht in deze wetten helpt agressie beter te begrijpen en dus beter te controleren of te kanaliseren. Energie is kracht en kracht wil zeggen polariteiten. Dit zijn handige instrumenten in de beheersing van geweld en agressie. In deze workshop leren we onder meer onze eigen emoties en die van de agressor te meten en controleren. We gaan op praktische wijze ervaren hoe we agressie-energie kunnen kanaliseren en zelfs neutraliseren. Naast wat theoretische inzichten en omkadering is het vooral een hands-on workshop. 7. Cyberpesten en de no blame approach Lieve Vandendriessche, leraar, leerlingenbegeleider en graadcoördinator Instituut Zusters Maricolen te Maldegem De No-blame approach en cyberpesten. Een presentatie met interactie vanuit de deelnemers. We stellen voor wat de no-blame approach is: een methode waarbij niet beschuldigd wordt en waar de andere actoren in het pestverhaal een belangrijke rol gaan krijgen. Verder kijken we hoe we deze aanpak doortrekken wanneer we op school geconfronteerd worden met cyberpesten. De bedoeling is daarna te vertrekken vanuit reële situaties om op die manier van elkaar heel wat te leren.

4 Praktische gegevens: Datum: donderdag 6 maart 2008 Plaats: PEDIC, Coupure Rechts 314, 9000 Gent Programma: Onthaal, vanaf Werkwinkels (reeks 1) Koffiepauze Werkwinkels (reeks 2) Middagmaal (in een restaurant in de buurt) uur uur uur uur uur Inschrijvingen: vóór vrijdag 29 februari 2008 (zie inschrijvingsformulier in bijlage) Bijdrage: 50,00 EUR Wegbeschrijving en parkeermogelijkheden: Openbaar vervoer: vóór het Sint-Pietersstation tram 4 nemen, na ongeveer 10 minuten afstappen aan de halte Theresianenstraat (halfweg van de vaart Coupure, rechtover de Faculteit Landbouwwetenschappen). Met de wagen: de P-route volgen naar de parkings Sint-Michiels (P7) of Ramen (P8). Via Poel, Hoogstraat, Holstraat en Theresianenstraat komt u in PEDIC (ongeveer 8 minuten stappen). In de omgeving van PEDIC kan u ook tegen betaling parkeren (let er op om het lang parkeren tarief te selecteren).

5 Inschrijvingsformulier dag van de opvoeder donderdag 6 maart 2008 invullen in DRUKLETTERS aub - één inschrijvingsformulier per persoon - inschrijven vóór 29 februari 2008 Codenummer PN152/07-08 Naam van de deelnemer... Privé-adres Telefoon... -adres... O Ik wens een vegetarische maaltijd O Mijn school betaalt O Ik betaal zelf O Ik betaal met opleidingscheques Naam van de school... Adres: Facturatie-adres (enkel in te vullen indien verschillend van bovenstaande schoolgegevens) (indien je opleidingscheques indient, wordt de factuur naar je privé-adres gestuurd) Naam... Adres Duid in onderstaand rooster in volgorde (1, 2 en 3) van jouw voorkeur aan welke werkwinkel je wenst te volgen. Geef 3 keuzes aan en hou er rekening mee dat sommige werkwinkels een volledige voormiddag innemen. Gewenste werkwinkel 1. Communicatie met ouders 2. Verslavingsproblematiek 3. Training rond preventie op school van eet- en gewichtsproblemen 4. Het spijbelactieplan: van theorie naar praktijk 5. Kijken naar autisme 6. Agressie 7. Cyberpesten en de no blame approach Duid aan in volgorde van jouw voorkeur (1, 2 en 3) Algemene inschrijvingsvoorwaarden en inlichtingen op de keerzijde van dit formulier

6 Algemene inschrijvingsvoorwaarden en inlichtingen Inschrijven kan schriftelijk, per fax of via met dit inschrijvingsformulier. Te bezorgen aan PEDIC v.z.w., t.a.v. Martine Van der Meiren, Coupure Rechts 314, 9000 Gent (fax.: , Telefonische inlichtingen op of via mail naar Inschrijven uiterlijk op 29 februari Pas dan kan PEDIC je inschrijving tijdig correct verwerken. Aan wie zich op de dag zelf nog inschrijft, wordt een administratieve meerkost van 5 euro aangerekend voor de verwerking en het nazenden van het attest van deelname en de syllabus. Afgelastingen Indien er te weinig inschrijvingen zijn voor een welbepaald programma, behoudt PEDIC v.z.w. zich het recht voor om dat programma af te gelasten. De geïnteresseerden zullen tijdig verwittigd worden. Betaling PEDIC v.z.w. bezorgt tweemaandelijks een factuur aan de dienst boekhouding van de school waarmee alle gevolgde opleidingen worden gefactureerd. Wie opleidingscheques indient of persoonlijk inschrijft, los van een school, geeft duidelijk het adres op waarop de factuur van PEDIC v.z.w. wordt verwacht. Gelieve niet vooraf over te schrijven. Betaal tijdig je factuur op rekeningnummer om onnodige kosten te vermijden. Annulatie Annuleren kan enkel door uiterlijk vier werkdagen voor aanvang van de opleiding het secretariaat van PEDIC v.z.w. schriftelijk te verwittigen (via fax, of post). Zoniet zal de school verzocht worden de volledige bijdrage te betalen. Terugstortingen Terugstortingen kunnen niet gebeuren in geval van afwezigheid of verontschuldiging voor enkele sessies. De volledige bijdrage dient betaald te worden.

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3)

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Waar en wanneer? 20/11 & 27/11/2012 in het Maaltebruggekasteel te Gent In de basisopleiding (DAG 1) werden de meest

Nadere informatie

PROGRAMMA OPEN TRAININGEN

PROGRAMMA OPEN TRAININGEN 1. Klantgericht verkopen in een reisbureau 13 september 2012 Hotel Van der Valk - Brasschaat 9u30-12u30 13 december 2012 Hotel Van der Valk- Oostkamp 9u30-12u30 Niet alleen de wereld verandert, maar ook

Nadere informatie

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 23 november in het Congrescentrum van de Koninklijke Bibliotheek, te Brussel Jaarlijks worden 800.000 Belgen geconfronteerd

Nadere informatie

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 21 januari 2011 in Antwerp Expo Met aanwezigheidsattest permanente bijscholing erkende bemiddelaars 3 uren erkende permanente

Nadere informatie

Verhuisd? Nieuw telefoonnummer? Laat het ons weten!

Verhuisd? Nieuw telefoonnummer? Laat het ons weten! 1 september 2016 In dit bundeltje kan u volgende invulblaadjes vinden die terug in ons bezit moeten komen: 1. Voorwoord + aanpassingstabel gegevens van het kind 2. In te vullen :Ontvangstbewijs schoolreglement

Nadere informatie

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015 Vormingsinitiatief voor de kleuterleid(st)ers van de 2de en 3de kleuterklas. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. Illustratie: www.hildeschuurmans.be

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

WELKOM! Wij zijn blij je (weer) te mogen verwelkomen in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Lede!

WELKOM! Wij zijn blij je (weer) te mogen verwelkomen in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Lede! WELKOM! Wij zijn blij je (weer) te mogen verwelkomen in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Lede! Je hebt gekozen voor een boeiende opleiding, maar ook met veel engagement. Je zal er veel

Nadere informatie

Juni 2015 Tweede graad

Juni 2015 Tweede graad Juni 2015 Tweede graad Verzorging-voeding Sociale en technische wetenschappen Stellakrant LEERLINGENPARLEMENT In een laatste inspraakvergadering op dinsdag 2 juni evalueren we samen met de leerlingen de

Nadere informatie

Voorwaarden voor deelname aan activiteiten met open inschrijving

Voorwaarden voor deelname aan activiteiten met open inschrijving Voorwaarden voor deelname aan activiteiten met open inschrijving Je wilt deelnemen aan een activiteit van Corael Opleidingen met open inschrijving omdat je jezelf als professional en/of als individu wilt

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier

Inschrijvingsformulier Inschrijvingsformulier Schooljaar 2013 2014 InlICHTIngen InTern Naam & voornaam Geboorteplaats Geboortedatum School Klas GSM Datum inschrijving Nationaliteit rijksregisternr. M/V InlICHTIngen gezinshoofd

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen VOORJAAR 2015 Ronde van Vlaanderen Hoe ziet de relatie gemeente-ocmw er morgen uit? Ook aandacht voor: Impact van het Vlaamse en federale regeerakkoord Brandweerhervorming Omgevingsvergunning HASSELT woensdag

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

Als aanvulling bij het lijvige schoolreglement willen we u bij de inschrijving op de hoogte brengen van enkele specifieke regels en afspraken.

Als aanvulling bij het lijvige schoolreglement willen we u bij de inschrijving op de hoogte brengen van enkele specifieke regels en afspraken. 2012-09-03 Derde graad Geachte ouders Als aanvulling bij het lijvige schoolreglement willen we u bij de inschrijving op de hoogte brengen van enkele specifieke regels en afspraken. We hebben er voor gekozen

Nadere informatie

Nieuwsbrief september - oktober 2017

Nieuwsbrief september - oktober 2017 Nieuwsbrief september - oktober 2017 Kalender september 30 augustus KS 19u30 Infoavond voor de kleuterschool 1 september school WELKOM! 4 september L4 19u00 Infoavond voor de ouders van L4 5 september

Nadere informatie

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid.

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Studiedag Vrijdag 6 november 2009 Het Pand ( Gent ) Situering

Nadere informatie

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN?

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten over de inspiratiebeurs tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op:

Nadere informatie

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 uitnodiging www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 v a n h a r t e w e l k o m! De Fietsersbond nodigt alle leden op 9 oktober uit in het Geuzenhuis in Gent, voor een dag boordevol boeiende informatie

Nadere informatie

Webshop Gemeentebestuur Zwevegem Handleiding inschrijvingen

Webshop Gemeentebestuur Zwevegem Handleiding inschrijvingen Webshop Gemeentebestuur Zwevegem Handleiding inschrijvingen Inhoud 1. Een antwoord op al uw vragen... 2 1.1. Wie kan inloggen?... 2 1.2. Hoe moet ik inloggen?... 2 1.3. Hoe ziet mijn gebruikersnaam/wachtwoord

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

Dilbeek, 1 maart 2013. Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad

Dilbeek, 1 maart 2013. Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad Dilbeek, 1 maart 2013 Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad Geachte heer/mevrouw Beste leerling Graag willen we u informeren over de organisatie van de laatste weken van dit trimester.

Nadere informatie

Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier

Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier OPLEIDING Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier Een In samenwerking met: Zorgnet Vlaanderen, VVOV en BVZA De aanwezigheid van het personeel van firma s uit de medische hulpmiddelenindustrie

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Autisme in je vrije tijd

Autisme in je vrije tijd Autisme in je vrije tijd KINDEREN MET AUTISME IN EEN GEWONE JEUGDVERENIGING? HET KAN! Een informatieve brochure door Elise Burny - orthopedagoog Jannicke Hurtekant - orthopedagoog Petra Warreyn - klinisch

Nadere informatie

Handleiding: inschrijven voor de Missiodag

Handleiding: inschrijven voor de Missiodag Ik probeer mijn parochie/federatie in te schrijven, maar het lukt niet. Wat moet ik doen? Volg deze handleiding! Het inschrijven voor de Missiodag gebeurt via de administratieve site van IJD: 'Regi' (www.regi.ijd.be).

Nadere informatie

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende!

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Dinsdag, 1 september 2015 Beste ouders, kinderen, grootouders, We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Wij heten jullie alvast van harte welkom en hopen op

Nadere informatie

Dag van het kleuteronderwijs Gewoon spelen... PN219BA/1516 reeks 1 Maandag 7 maart 2016

Dag van het kleuteronderwijs Gewoon spelen... PN219BA/1516 reeks 1 Maandag 7 maart 2016 Vormingsinitiatief voor de kleuterleid(st)ers van de 2de en 3de kleuterklas. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. Gewoon spelen OPZET

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS SCHOOLJAAR

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS SCHOOLJAAR ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS SCHOOLJAAR 2019-2020 Als je een Verkeersweek reserveert, ga je akkoord met onderstaande afspraken. Deze algemene voorwaarden gelden als een contract.

Nadere informatie

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk Faculteit Rechtsgeleerdheid Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk woensdag 17 maart 2004 Vakgebied Bestuursrecht U. Gent i.s.m. GANDAIUS Permanente Vorming Het overheidsbegrip (in theorie) en praktijk

Nadere informatie

Autisme als contextblindheid

Autisme als contextblindheid Leerlingen met autisme in het secundair onderwijs Autisme Limburg 18 oktober 2011 KobeVanroy Autisme Centraal, Gent Autisme als contextblindheid P. Vermeulen, 2009 Autisme: prevalentie 2010 Autisme Centraal

Nadere informatie

Opleiding Aquaristiek

Opleiding Aquaristiek DEPARTEMENT VERPLEEGKUNDE EN BIOTECHNOLOGIE Wilgenstraat 32 T +32 51 23 23 30 www.katho.be/hivb B-8800 Roeselare F +32 51 22 82 58 hivb@katho.be Permanente vorming Academiejaar 2012-2013 Opleiding Aquaristiek

Nadere informatie

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende!

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Maandag, 1 september 2014 Beste ouders, kinderen, grootouders, We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Wij heten jullie alvast van harte welkom en hopen op

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang Londerzeel Infano vzw

Infobrochure schoolopvang Londerzeel Infano vzw Infobrochure schoolopvang Londerzeel Infano vzw Het gemeentebestuur van Londerzeel werkt samen met het centrum voor kinderopvang Infano vzw om in verschillende basisscholen de voor en naschoolse opvang

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang Machelen Diegem Infano vzw

Infobrochure schoolopvang Machelen Diegem Infano vzw Infobrochure schoolopvang Machelen Diegem Infano vzw In opdracht van het gemeentebestuur van Machelen organiseert Infano vzw de vooren naschoolse kinderopvang in de school van uw kind. In deze brochure

Nadere informatie

DPB NIEUWS. Marleen Lietaer, Jan Verpoest. voor directies en leraren

DPB NIEUWS. Marleen Lietaer, Jan Verpoest. voor directies en leraren DPB NIEUWS Marleen Lietaer, Jan Verpoest voor directies en leraren 1 DPB-team Vanaf 1 januari 2012 zal collega Pol Raes, studiegebiedbegeleider Mechanica en aanverwante studierichtingen, in een halftijdse

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

Verslag vergadering Kinderklanken 06/08/2015

Verslag vergadering Kinderklanken 06/08/2015 Verslag vergadering Kinderklanken 06/08/2015 Aanwezigen: De Moor Annemie, Deschacht Frauke, Haspeslagh Karen, Maes Jocelijn, Salen Lut, Van Beveren Hilde Verontschuldigd: Famaey Bart, Uytterhoeven Petra,

Nadere informatie

Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier

Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier OPLEIDING Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier Een In samenwerking met: Zorgnet Vlaanderen en VVOV De aanwezigheid van het personeel van firma s uit de medische hulpmiddelenindustrie

Nadere informatie

PEERDSBOS KIDS & TIENERS ZOMER 2016

PEERDSBOS KIDS & TIENERS ZOMER 2016 PEERDSBOS KIDS & TIENERS ZOMER 2016 Peerdsbos? Peerdsbos is een groot speelplein gelegen in het groen in Brasschaat. Speelplein Peerdsbos heeft drie werkingen: kleuters (4-5 jaar), kids ( 6-12 jaar) en

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken en Leren:

Het Nieuwe Werken en Leren: STUDIEDAG LEUVEN VRIJDAG 26 APRIL 2013 Het Nieuwe Werken en Leren: duurzaam inzetten van medewerkers STUDIEDAG LEUVEN 26 APRIL 2013 Het Nieuwe Werken en Leren: duurzaam inzetten van medewerkers Hoe je

Nadere informatie

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST Wil je in België studeren aan een hogeschool of aan een universiteit? Als je je diploma secundair onderwijs niet in het Nederlands gehaald hebt, moet je een taaltest afleggen.

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

Als aanvulling bij het lijvige schoolreglement willen we u bij uw inschrijving op de hoogte brengen van enkele specifieke regels en afspraken.

Als aanvulling bij het lijvige schoolreglement willen we u bij uw inschrijving op de hoogte brengen van enkele specifieke regels en afspraken. Tweede graad 2012-09-03 Geachte ouders Als aanvulling bij het lijvige schoolreglement willen we u bij uw inschrijving op de hoogte brengen van enkele specifieke regels en afspraken. We hebben er voor gekozen

Nadere informatie

OPLEIDINGSPROCEDURE ONDERWERP: AIRCO Blz. l van 9

OPLEIDINGSPROCEDURE ONDERWERP: AIRCO Blz. l van 9 Blz. l van 9 1)Organisatie opleiding + examen: Aantal deelnemers per opleiding: > Het minimum aantal deelnemers per opleiding (+ examens) wordt door VITO Hoogstraten vzw vastgelegd op 4 personen. > Het

Nadere informatie

Handleiding: Hoe een activiteit inschrijven?

Handleiding: Hoe een activiteit inschrijven? Coördinatie Erfgoeddag p/a FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw T +32 (0)2 213 10 60 F +32 (0)2 213 10 99 E info@erfgoeddag.be W www.erfgoeddag.be Handleiding: Hoe een activiteit inschrijven?

Nadere informatie

Afsprakennota Buitenschoolse opvang schooljaar

Afsprakennota Buitenschoolse opvang schooljaar Afsprakennota Buitenschoolse opvang schooljaar 2014-2015 De voor- en naschoolse kinderopvang wordt georganiseerd door de VZW Ouderraad Pieter Vanhoudt Koersel en is enkel toegankelijk voor de schoolgaande

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

Beste leden, sympathisanten,

Beste leden, sympathisanten, Beste leden, sympathisanten, Met trots stellen we u ons Europees kampioenschap voor! Op zondag 3 mei 2015 organiseert IKF Integrated Karate Federation haar eerste Europees kampioenschap. Dit is een intelligent

Nadere informatie

Om onze gegevens te actualiseren vragen we om de gekleurde bladen in te vullen en morgen af te geven aan de klasbegeleider van je kind.

Om onze gegevens te actualiseren vragen we om de gekleurde bladen in te vullen en morgen af te geven aan de klasbegeleider van je kind. Om onze gegevens te actualiseren vragen we om de gekleurde bladen in te vullen en morgen af te geven aan de klasbegeleider van je kind. BIJLAGE 1 INSCHRIJVING MIDDAGMAAL KLEUTERS SCHRAPPEN wat NIET van

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

Praktische richtlijnen organisatoren

Praktische richtlijnen organisatoren Praktische richtlijnen organisatoren Praktische richtlijnen en taken voor de sportfederaties/sportdiensten die een Sportac - opleiding aanvragen Inhoud 1. Accommodatie 2. Promotie van de opleiding 3. Inschrijvingen

Nadere informatie

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010 Kdag Ontdek het leiderschap in jezelf Een uniek, interactief en inspirerend dagtraject voor elke leider. Beste coördinator Beste omkaderingslid Mensen motiveren en inspireren, open en duidelijk communiceren,

Nadere informatie

AUTOCAD. Dataa. Prijs. draw-opdrachten modify-opdrachten. lagentechniek arcering tekst bemating blocks designcenter. Sint-Niklaas. Stuyven.

AUTOCAD. Dataa. Prijs. draw-opdrachten modify-opdrachten. lagentechniek arcering tekst bemating blocks designcenter. Sint-Niklaas. Stuyven. AutoCAD is een software fenomeen: het aantal gebruikers vann AutoCAD overtreft ruim de gebruikers vann andere CAD-systemen. Sinds zijn introductie is AutoCAD gegroeid van een simpel programma p tot een

Nadere informatie

Politiek leiderschap. Hoe wordt je optreden krachtiger en effectiever?

Politiek leiderschap. Hoe wordt je optreden krachtiger en effectiever? vijfdaags leertraject Politiek leiderschap Hoe wordt je optreden krachtiger en effectiever? VOOR BURGEMEESTERS, OCMW-VOORZITTERS EN SCHEPENEN Politiek leiderschap Hoe wordt je optreden krachtiger en effectiever?

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

Inhoudstafel. aflevering december nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst

Inhoudstafel. aflevering december nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst pedago aflevering 120 6 december 2004 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Personeelsnieuws van de PBD... 2 Dilys Vyncke afwezig tot 21 maart 2005... 2 Nieuws

Nadere informatie

REGIONAAL TECHNOLOGISCH CENTRUM BRUGGE-MIDDENKUST. Eandis Scheepsdalelaan 56 Ingang hoek Leopold II laan 8000 Brugge

REGIONAAL TECHNOLOGISCH CENTRUM BRUGGE-MIDDENKUST. Eandis Scheepsdalelaan 56 Ingang hoek Leopold II laan 8000 Brugge REGIONAAL TECHNOLOGISCH CENTRUM BRUGGE-MIDDENKUST Eandis Scheepsdalelaan 56 Ingang hoek Leopold II laan 8000 Brugge Beste leerkracht, Beste scholier, Welkom in het Regionaal Technologisch Centrum (RTC)

Nadere informatie

IAB-OPLEIDINGEN. U richt zich telkens bij voorkeur tot de organisator van uw opleiding. De contactgegevens vindt u onderaan de bevestigingsmail.

IAB-OPLEIDINGEN. U richt zich telkens bij voorkeur tot de organisator van uw opleiding. De contactgegevens vindt u onderaan de bevestigingsmail. IAB-OPLEIDINGEN Afspraken over inschrijven, betalen, subsidies, afwezigheid, annuleren, inhaalsessies, afgelasting, aanwezigheidsattest, documentatie, evaluatie, vragen 1. U ONTVANGT NA UW INSCHRIJVING

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS SCHOOLJAAR 2018-2019 Als je een Verkeersweek reserveert, ga je akkoord met onderstaande afspraken. Deze algemene voorwaarden gelden als een contract.

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerkrachten

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerkrachten Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerkrachten Inhoudstafel Account aanmaken School inschrijven Collega s uitnodigen Leerlingen opvolgen Tips voor opvolging leerlingen Om de school in te schrijven,

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning van een sportief evenement

Aanvraag voor ondersteuning van een sportief evenement Aanvraag voor ondersteuning van een sportief evenement Sportdienst Unit Ondersteuning Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Zuiderlaan 13 9000 Gent tel.: 09 266 80 00 Stadhuis Botermarkt

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang Machelen Diegem Infano vzw

Infobrochure schoolopvang Machelen Diegem Infano vzw Infobrochure schoolopvang Machelen Diegem Infano vzw In opdracht van het gemeentebestuur van Machelen organiseert Infano vzw de vooren naschoolse kinderopvang in de school van uw kind. In deze brochure

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Gekkoo vzw

Algemene voorwaarden Gekkoo vzw Algemene voorwaarden Gekkoo vzw Door in te schrijven voor een activiteit van Gekkoo vzw verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden. Inhoud 1 Speelpleinbende en Kampbende... 1 1.1. Inschrijven...

Nadere informatie

INSCHRIJVING DEELNAME KUNSTKAAI 2015

INSCHRIJVING DEELNAME KUNSTKAAI 2015 INSCHRIJVING DEELNAME KUNSTKAAI 2015 Ik, stel mij kandidaat om deel te nemen aan Kunstkaai in Diest op 19 en 20 december 2015 Ik creëer en wens aan te bieden op Kunstkaai: o Beeldende kunst schilderijen

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Handleiding: Hoe inschrijven via het internet?

Handleiding: Hoe inschrijven via het internet? Coördinatie Erfgoeddag p/a FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw T +32 (0)2 213 10 60 F +32 (0)2 213 10 99 E info@erfgoeddag.be W www.erfgoeddag.be Handleiding: Hoe inschrijven via het internet?

Nadere informatie

Constructief beïnvloeden

Constructief beïnvloeden Deze vier-daagse training biedt u de kans uw persoonlijke effectiviteit in allerlei beïnvloedingssituaties te verhogen: leiding geven, adviseren, stuurgroepen, projectgroepen, klachten behandelen,vergaderen,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3 NIEUWSBRIEF Jaargang 2 September 2013 In dit nummer: - Voorwoord 1 - Wist u dat 2 - SWPBS 2 - Intervisie R&W 3 - Op maat trajecten 3 - Nieuw aanbod 3 - Uitgelichte workshops 4 - KECCademy 5 VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Dr. Hauschka Producttrainingen

Dr. Hauschka Producttrainingen Dr. Hauschka Producttrainingen 2014 Training Gezichtsverzorging Basis Training Gezichtsverzorging Intensief Training Lichaamsverzorging Verdiepingstrainingen Training Product- en Verkooptips Inleiding

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornissen

Autisme Spectrum Stoornissen www.incontexto.nl to nl Autisme Spectrum Stoornissen Drs. Nathalie van Kordelaar Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan Opbouw voorlichting Algemene kennis van autisme. Handelen in werksituaties. Alle

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent

nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent Bemiddeling nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats

Nadere informatie

CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw

CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw BALANS Edgard Tinelstraat 92 9040 Gent (Sint-Amandsberg) AGOGISCHE VORMING EN OPLEIDING tel.: 09 218 89 39 fax: 09 229 32 55 balans@vspw.be

Nadere informatie

Help! Mijn leerling wordt gepest!

Help! Mijn leerling wordt gepest! Eeckhoutcentrum Wat wil je weten? 1 1. Inleiding 2. Feiten 3. Definitie pesten 4. Pesten voorkomen 5. Kenmerken van pesten. De actoren. Oplossingsgericht en No Blame. Waarom werkt het 1 1 1 op middelbaar

Nadere informatie

Praktische richtlijnen voor de organisatoren van Sportac opleidingen

Praktische richtlijnen voor de organisatoren van Sportac opleidingen Praktische richtlijnen voor de organisatoren van Sportac opleidingen 1. Accommodatie De accommodatie die u wenst te gebruiken voor de opleiding wordt door u gekozen en gereserveerd. De accommodatie dient

Nadere informatie

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden?

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden? OPLEIDINGSDAG Vrijdag 11 januari 2019 Wil jij ook een held van de werkvloer worden? Neem deel aan onze gratis workshops over veiligheid en gezondheid! Ontdek ze in deze brochure of op www.opleidingsdag.be

Nadere informatie

GoedGebruik Carrousel dagen 2011

GoedGebruik Carrousel dagen 2011 LOCOmotion organiseert in het kader van Zorg voor Beter de GoedGebruik Carrousel dagen 2011 7 juni Utrecht 16 juni Sliedrecht 21 juni Zwolle Elke dag een serie interessante en praktische workshops over

Nadere informatie

Therapeutische Vakmethodiek in Creatieve Media Aandacht Aanraken Beweging - Beeldend 2009-2010. Hoe aanmelden en inschrijven?

Therapeutische Vakmethodiek in Creatieve Media Aandacht Aanraken Beweging - Beeldend 2009-2010. Hoe aanmelden en inschrijven? Therapeutische Vakmethodiek in Creatieve Media Aandacht Aanraken Beweging - Beeldend 2009-2010 Hoe aanmelden en inschrijven? 1. Vul het formulier volledig in. Het formulier bestaat uit 2 delen: A. Aanmelding

Nadere informatie

nascholing academiejaar

nascholing academiejaar Bemiddeling nascholing academiejaar 2012-2013 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats te Gent in de

Nadere informatie

De leerlingen kennen de afspraken i.v.m. hun aanwezigheid op school tijdens schriftelijke examens en studie-uren.

De leerlingen kennen de afspraken i.v.m. hun aanwezigheid op school tijdens schriftelijke examens en studie-uren. 30 mei 2017 Organisatie einde schooljaar eerste leerjaar A Beste ouder(s) Beste leerling Het einde van het schooljaar nadert zeer snel. Daarom willen wij u op de hoogte brengen van de organisatie van deze

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang VZW Infano de Sint-Stevensschool Sint-Pieters-Leeuw

Infobrochure schoolopvang VZW Infano de Sint-Stevensschool Sint-Pieters-Leeuw Infobrochure schoolopvang VZW Infano de Sint-Stevensschool Sint-Pieters-Leeuw Vanaf 4 januari 2016 is er een samenwerking tussen de Sint-Stevensschool te Sint- Pieters Leeuw, de gemeente en Infano vzw

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Opleidings- en debatcyclus Energie en Kansarme Gezinnen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Opleidings- en debatcyclus Energie en Kansarme Gezinnen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Opleidings- en debatcyclus Energie en Kansarme Gezinnen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Voor de maatschappelijk werkers die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken met gezinnen met energieproblemen,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw

Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw Algemene voorwaarden speelpleinen Kindervreugd vzw 1. Inschrijven doe je bij voorkeur via onze website www.kindervreugd.be. Je kan ook inschrijven op het secretariaat van Kindervreugd vzw (Limburgstraat

Nadere informatie

Hoe weet ik zeker dat jullie het geld hiervoor besteden en niet voor iets anders?

Hoe weet ik zeker dat jullie het geld hiervoor besteden en niet voor iets anders? Ouderbijdrage en TSO / VEEL GESTELDE VRAGEN Wat is de ouderbijdrage? Wat zijn de voordelen van het continurooster? Wie vangt mijn kind op tussen de middag? Bij wie kan ik terecht met vragen? Hoeveel moet

Nadere informatie

Juni 2015 Derde graad

Juni 2015 Derde graad Juni 2015 Derde graad Verzorging Organisatiehulp Jeugd en gehandicaptenzorg Stellakrant LEERLINGENPARLEMENT In een laatste inspraakvergadering op dinsdag 2 juni evalueren we samen met de leerlingen de

Nadere informatie

Deze activiteiten lopen van 14 september tot de herfstvakantie.(eerste blok)

Deze activiteiten lopen van 14 september tot de herfstvakantie.(eerste blok) Beste ouders en kinderen, Na de succesvolle start Bron van Activiteiten presenteren we u hierbij het eerste exemplaar van nieuwste arrangementen schooljaar 2015-2016. Bron van Activiteiten van Kindcentrum

Nadere informatie

Achteraan vindt u een apart blad waarop u telkens uw keuze kan aanduiden. Daarnaast vragen we u ook om de bijgevoegde leerlingenfiche in te vullen.

Achteraan vindt u een apart blad waarop u telkens uw keuze kan aanduiden. Daarnaast vragen we u ook om de bijgevoegde leerlingenfiche in te vullen. Tweede graad 2013-09-02 Geachte ouders Als aanvulling bij het lijvige schoolreglement willen we u bij de start van het schooljaar op de hoogte brengen van enkele specifieke regels en afspraken. We hebben

Nadere informatie

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen MAROKKAANS ARABISCH Deze cursus wordt uitgegeven door Centrum voor Afstandsonderwijs Mechelsesteenweg 102 2018 Antwerpen Copyright CVA, Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang Schooljaar ,5 tot 12 jarigen

Infobrochure schoolopvang Schooljaar ,5 tot 12 jarigen Infobrochure schoolopvang Schooljaar 2019-2020 2,5 tot 12 jarigen In opdracht van de Don Bosco te Sint Pieters Leeuw verzorgt Infano vzw de voor- en naschoolse opvang in uw school. In deze brochure kan

Nadere informatie

29/09/2017 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG. Wat hebben Erna, Saskia, Frederik en Paul ons te bieden? Paul Verhaeghe - Autoriteit. Saskia Vandeputte - Evaluatie

29/09/2017 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG. Wat hebben Erna, Saskia, Frederik en Paul ons te bieden? Paul Verhaeghe - Autoriteit. Saskia Vandeputte - Evaluatie Paul Verhaeghe - Autoriteit Saskia Vandeputte - Evaluatie Frederik Imbo - Communicatie 29/09/2017 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG Erna Claes Me time Wat hebben Erna, Saskia, Frederik en Paul ons te bieden? CC De

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

1. Verdieping & integratie van Hartcoherentie: wat kun je hier nog méér mee in je dagelijks leven vanuit een dieper niveau.

1. Verdieping & integratie van Hartcoherentie: wat kun je hier nog méér mee in je dagelijks leven vanuit een dieper niveau. Blz 1/8 DE KRACHT VAN EEN COHERENT HART - DEEL 2 14 december 2013 24 januari 2015 Ben je ook zo gegrepen door het Hartcoherentie-'virus'? Oftewel: merk je ook hoeveel profijt je hier in je dagelijkse leven

Nadere informatie

In opdracht van de school Sint-Victor te Alsemberg verzorgt Infano vzw de voor en naschoolse opvang.

In opdracht van de school Sint-Victor te Alsemberg verzorgt Infano vzw de voor en naschoolse opvang. Infobrochure schoolopvang Sint-Victor te Alsemberg In opdracht van de school Sint-Victor te Alsemberg verzorgt Infano vzw de voor en naschoolse opvang. In deze brochure vind je alvast meer informatie.

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Basiscursus voor monitoren

Basiscursus voor monitoren Basiscursus voor monitoren 2015 V.U. Vakantiewerking Scherpenheuvel-Zichem, August Nihoulstraat 13-15, 3270 Scherpenheuvel Voor wie? Ben je minimum 16 jaar of word je nog 16 in de loop van 2015? Kan je

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie