Er kan geen dag meer voorbij gaan of de media kondigt weer een aantal ontslagen aan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er kan geen dag meer voorbij gaan of de media kondigt weer een aantal ontslagen aan."

Transcriptie

1 Golf van ontslagen treft burgers hard. Geschreven door Jan Wolters Er kan geen dag meer voorbij gaan of de media kondigt weer een aantal ontslagen aan. Is het niet bij Philips in Emmen, dan wel bij de andere bedrijven in het land, of juist in Zuid Oost Drenthe. Ook bij de zorgbedrijven zoals TSN en vele andere organisaties die thuiszorg aanbieden is het kennelijk allemaal kommer en kwel. Maar wat de burgers zich langzamerhand gaan afvragen is het feit dat nergens vermeld staat of al deze bedrijven en organisaties ook leidinggevenden, de raden van bestuur en commissarissen de laan uit sturen, zonder bonus en een wachtgeld regeling. En nooit een woord in een krant dat er veel ambtenaren en hoger geplaatste personen in het walhalla van Den Haag ontslag is aangezegd. Hebben wij vele jaren geleden niet met argwaan gekeken wat er allemaal aan de hand was met de sociale voorzieningen in Amerika. De vele ontslagen door teruglopende economische terugval er hele grote delen van straten de huizen leeg stonden, omdat de bewoners op straat waren gezet. Dit omdat die burgers geen werk meer hadden, en de particuliere huisjesmelkers niet meer konden worden betaald. Bent u nu ook zo verbaasd dat ook hier in ons land, in de grote steden maar ook elders de huren de laatste tijden enorm aan het stijgen zijn. Gaan wij dan niet de zelfde taferelen krijgen die er zich in Amerika al voltrokken. Hadden wij al geen voldoende woningen meer ter beschikkingen voor grote groepen mensen met een geldige verblijfsvergunning, en wat doen we dan met onze eigen burgers die al jaren op een fatsoenlijke huurwoning zitten te wachten. Moet onze overheid ook niet eens beter kijken wat er op de particuliere woningmarkt eigenlijk voor praktijken zich allemaal voor doen.

2 Huisjes melkers die woningen opkopen die eigenlijk gekocht of gehuurd zouden moeten kunnen worden, door juist de zwakkeren in de samenleving, het zijn heel vaak woningen die door een woningcorporatie verkocht worden die in handen vallen van deze opkopers. Zij vervolgens deze woningen aanbieden op de particuliere woningmarkt tegen hoge prijzen. Als zij geen huurder tijdig vinden, ze het als kamerverhuur aanbieden, weer tegen abnormale hoge huur. Iemand die radeloos is en geen woonruimte kan vinden worden daardoor hard getroffen in hun schamele portemonnee. De overheid en met name gemeenten zouden al die adressen een moeten gaan schouwen, om te kijken of er aan alle voorschriften en veiligheid met name wel voldaan gaat worden. Onze eigen Minister mevr. Lillianne Ploumen is ook genoodzaakt de subsidies aan ontwikkelingsorganisaties voor hulp aan het buitenland flink te gaan bezuinigen. Van de 400 miloen die er ieder jaar daarvoor gereserveerd wordt, zal in 2017 nog slechts 230 miljoen overblijven. Of dat al niet veel geld is wat er dan nog kan orden besteed aan noodhulp. Gaan dan nu straks ook die grote bedragen aan salarissen minder worden van de vele directeuren van hulp organisaties, of krijgen die straks een vorstelijke bonus en wachtgeld regeling mee, als ze dan toch overbodig blijken te zijn. Maar mogen wij ook van deze Minister Lillane Ploumen van de PvdA weten, op welke wijze het bezuinigde geld weer voor iets anders gaat worden besteed. Zou ze die 170 miljoen niet beter kunnen besteden aan onze eigen armoede, onze eigen grote werkloosheid, onze eigen op straat staande mensen die met hart en ziel werk in de thuis zorg deden, en nu maar het zwarte circuit in gedreven worden, om nog een boterham te gaan verdienen. Is dit dan en zo vreemde vraag, want zij werkt toch met ons belastinggeld waar wij het hier over hebben.

3 Is de overheid niet bezig zichzelf te benadelen door minder belasting inkomsten, omdat juist heel veel hardwerkende burgers dan aan het werk gaan zonder daarvoor premies af te gaan dragen. Dat is dan toch een logisch gevolg, en is niet te voorkomen. Zou juist deze overheid niet gaan zorgen voor meer werkgelegenheid, meer aandacht voor jongeren die buiten de boot zijn gevallen. Is onze overheid niet juist bezig de tijd terug te draaien, en zijn ze niet doelbewust bezig hun verantwoordelijkheid af te schuiven bij de gemeenten, die veel meer taken en verantwoordelijkheid toegewezen hebben gekregen. En die zelfde overheid zichzelf buiten schot wil proberen te houden, tegenover weerloze burgers die het water tot aan de lippen staat. Juist die gemeenten soms niet meer weten hoe het eigenlijk nog uitvoerbaar is, met name de wmo kanteling, het afschaffen van de WSW wet, en maar roepen dat wij meer en beter moeten participeren. Meer rechtszaken tot gevolg war niemand beter van gaat worden, onrustige ambtenaren die overspannen dreigen te worden, en als laatste de betrokken burgers die tot op het bod uitgekleed gaan worden, als het gaat om tal van voorzieningen die ze bij de handen aan het afbreken zijn. In geen enkele sector is er nog zekerheid dat werknemers (sters) aan het werk kunnen blijven, ook niet als je al 30 jaar in dienst geweest bent. De betrouwbare postbode niet meer in beeld is, de buschauffeurs op de nog bestaande lijndiensten ook al op de wip zitten. De thuishulp medewerkers bij bosjes worden ontslagen door heel het land, de gediplomeerde taxi chauffeur met spanning achter het stuur zit, omdat hij niet weet of hij morgen nog mag terug komen. De overheid heeft er alle belang bij dat in deze bedrijfstakken op kleine schaal vrijwilligers aan het werk gaan, dat is mede het gevolg van de aanbesteding drift vanuit Europa. De politieagenten al tijden demonstreren voor een beter salaris, en stiptheidsacties overal in het land aan het houden zijn. Er zelfs belangrijke voetbalwedstrijden verplaatst worden vanwege de acties van de politieagenten. Erg zuur te vernemen dat die zelfde politieagenten op donderdagavond in Stadskanaal een kleine groep TSN thuishulpen de toegang weigerden tot een winkelcentrum, om daar hun actie kracht bij te

4 kunnen zetten. Het was beter geweest mee te lopen tegen afbraak van ons sociaal stelsel, dan deze hardwerkende medewerkers de toegang tot het winkelcentrum te gaan beletten. Zij toch ook als politieagent niet door burgers tegen gehouden worden om te strijden voor een beter salaris, en zeg nou zelf wat kan een kleine groep TSN medewerkers nu verkeerd doen in een winkelcentrum, dit is laten zien dat anderen beslissen en juist de kwetsbare burger aan de kant wordt gezet. en vanuit Den Haag maar roepen dat de armoede en werkloosheid aan het afnemen is, de huizen verkoop weer in de lift zit, en de consument weer meer gaat besteden. Er in Stadskanaal en Kampen heel veel thuishulpen hun baan in december vaarwel kunnen gaan zeggen. Deze sector reeds bij Staatssecretaris Martin van Rijn verschillende keren aan de noodrem hebben getrokken, maar kennelijk zijn ze daar niet gevoelig voor. De gemeenten worden belast met dit soort ingrijpende maatregelen, en krijgen daardoor de zwarte piet toegespeeld. De vraag die wij ons eens zouden moeten kunnen stellen is, waar wordt het geld wat bezuinigd gaat worden dan nu aanbesteed. Is dat om onze overheden in stand te houden, dat alle top ambtenaren in het zadel kunnen blijven zitten. Dat er flinke bonussen en hoge ambtelijke top salarissen kunnen worden blijven betaald. Was het niet beter om onmiddellijk te gaan stoppen met openbare aanbestedingen die ons opgeleegd worden door de Europese richtlijnen. Dat is na nu zeker blijkt een gigantische mislukking, kapitaal vernietiging, en ook het gevolg van de grote ontslag golven die over ons land momenteel gaan. En participatie veel burgers al niet meer kunnen aan horen, iedere burger zou mantelzorger moeten worden. Of je nu wel wilt of kunt of niet, de overheid zegt dat je aan ander zou moeten helpen, je niet meer overal aanspraak op kunt maken, zorg in de toekomst schaars verleend zal worden.

5 Alleen nog zeer kwetsbare burgers zullen geholpen worden, al betwijfelen wij dat ten zeerste. Ook ernstige psychiatrische cliënten kunnen nog bij een GGZ aankloppen, nieuwe patiënten weten niet meer waar ze nog terecht kunnen. Nederland is bezig haar sociale voorzieningen terug te draaien, zonder dat de top ook mar mee gaat participeren. Het zou anders moeten, het kan anders maar dan wel ook door hen die menen hier de dienst uit te kunnen maken, omdat ze dor die zelfde grote groepen burgers in Nederland op een dergelijke positie gekozen zijn, schijnt nu die zelfde bevolking er geen trek in te hebben zich te laten horen. Zelfs hun eigen woordvoerders waar zij achter staan of nu stonden, laten het in de politieke arena afweten, is dat dan eigen belang of het niet aan durven juist voor hunkiezers op te komen. Deel 2. ============== Golf van ontslagen en onzekerheid brengt burgers tot wanhoopsdaden. In een vorige column probeerde ik op correcte wijze de aandacht te vestigen op de grote groepen burgers in ons land, die hun baan zouden kwijt raken. Het is misselijk makend als je dan ook nog geconfronteerd wordt met de wanhoop van en medewerkster in de thuiszorg die kennelijk niet meer weet waar ze echt nog gehoor kan krijgen, voor de problemen die mensen kunnen ondervinden, voorkomende uit o.a de aanzeggingen om grotendeels helemaal haar baan te moeten verliezen. Juist op het moment dat een grote zorg organisatie in delen van Nederland, ondermeer in Stadskanaal, Kampen en ook Emmen het personeel laat weten dat ze worden ontslagen of heel veel uren moeten inleveren. En dat allemaal omdat onze overheid die haar verantwoordelijkheid afschuift aan de gemeenten minder geld krijgen om voor de zorg nog in te kunnen zetten.

6 Zij drastische bezuiniging maatregelingen aankondigen. Mensen die echt zorg nodig hebben worden niet ontzien, ook hen die visueel gehandicapt zijn, en nog zelfstandig wonen worden gekort op thuiszorg. Mensen die behoren tot de schrijnende gevallen krijgen te horen dat familie, buren of vrienden maar de handen uit de mouwen moeten steken, burgers zijn of worden verplicht mantelzorg te verlenen, althans dat wordt opgedrongen door die zelfde gemeenten en overgebracht ook door de zorg aanbieders. Wanneer gaat het ophouden met deze afbraak van sociale zekerheden, die toch echt noodzakelijk blijken te zijn. Een ander zeer urgente zaak is nu aan de orde, welke mensen verlenen eigenlijk zorg en welke mensen leveren thuis schoonmaak ondersteuning. Moeten wij ons niet snel de vraag stellen of deze hardwerkende mensen die verantwoordelijke taken wel aan kunnen. Welke mensen worden bij het schrappen van de wsw wet geplaatst onder de nieuwe sociale participatie wet, het zijn veelal de zwakkeren uit onze warrige maatschappij. Het treft weer die mensen die zelf al aan de onderkant van de samenleving moeten leven, zij geen enkele uitwijk mogelijkheid hebben dan alles aan te pakken dat nog geboden wordt. Maar ook in andere beroepsvakken is het utknijpen van het personeel aan de orde van de dag. Buschauffeurs gaan een onzekere toekomst tegemoet, ook in Noord Nederland kun je wachten op grote verschuivingen in het openbaarvervoer en het schrappen van onrendabele lijnen in de toekomst. Nog erger gaat het worden als de NS het bedrijf Qbuz gaat verkopen aan de Franse spoorwegen. Het personeel is totaal niet in tel, de aandelen in snelle nationale en internationale lijnen ook in het busvervoer is alleen nog voor deze maatschappij nog maar in beeld. De kleine lijnen zullen stelselmatig gaan verdwijnen, en het personeel heeft het nakijken.

7 De vraag is nu urgent nu ook nog eens de GGZ de deuren deels heeft gesloten, waar burgers die geen uitweg meer zien, nog echt gehoor kunnen vinden. Wat staat die thuishulp, de fabrieksarbeider,de vele mensen die op de wip zitten te doen om de eindjes nog aan elkaar te kunnen knopen. Zij het hoofd nog koel houden en op tijd aan de noodrem trekken om een wanhoopsdaad te voorkomen, zoals onlangs nog heeft plaats gevonden. Belangrijke boodschap is aan al onze mensen die in welke bedrijfstak ook werkzaam zijn, te letten op vreemd gedrag van een naaste collega, ga met regelmaat met anderen in gesprek. Laat iemand op de werkvloer weten dat er mensen zijn die kunnen helpen, ga een gesprek niet uit de weg, draai uw hoofd niet om als je merkt dat iemand in de problemen zit. Wij zijn het aan elkaar verplicht, geef een compliment of schouderklopje aan hen die het moeilijk hebben. De maatschappij heeft kennelijk er geen oog voor, geen tijd voor een groepsgesprek, maar het grote geld beheerst vele organisaties die ook het water tot aan de lippen staat. De overheid totaal verkeerd bezig is met de hoge werklosheid, de wsw medewerkers die straks bij een reguliere werkgever aan de slag moeten, worden gebruikt als tel cijfers voor succes van nieuwe banen. Het is rampzalig wat deze minister aan het doen is, ze creëert helemaal deels geen nieuwe banen maar verplaatst wsw banen. Nieuwe banen er voor onze wsw medewerkers er amper voor handen zijn, maar zij houd voorlopig nog vast aan haar eigen mening. Deze mensen hebben onze zorg en toezicht hard nodig, ze zullen straks en nu al deels in grote problemen gaan komen, ze kunnen nauwelijks nog terecht bij psychiatrische ondersteuning en begeleiding dicht bij huis. De gemeente Emmen een slordige inwoners telt, de GGZ in Emmen het grote gebouw die pas was aangekocht aan de stationsstraat heeft moeten sluiten. Ook het gebouw bij het Scheperziekenhuis grotendeels al ontruimd is, er kunnen geen nieuwe cliënten meer terecht, dor verwijzen naar GGZ Assen of Beilen.

8 Het kan niet waar zijn, en het gebeurd dat juist de zwakkeren het niet meer zien zitten, noemen we dit sociale participatie. Is er dan sprake van een wanhopige situatie als je naar jaren van arbeid opeens op straat komt te staan. Hoe wanhopig zullen velen zich voelen, en waar gaat dit nog meer toe leiden. Jan Wolters Emmen Vrijdag 14 augustus 2015 Tel:

Dit e-mailbericht bevat geen virussen en malware omdat avast! Antivirus actief is.

Dit e-mailbericht bevat geen virussen en malware omdat avast! Antivirus actief is. Van: Aan: Onderwerp: w.bijl Peter van de Pauvort; Bennie Schulte; "Sander van der Meulen"; Griffie Emmen; Gemeente@emmen.nl; "Lex van der Kruk"; Laetus Bakker; Lout van der Velde; "Roel Bisschop"; brandpunt@kro.nl;

Nadere informatie

Zo gaan wij toch niet om met de minima en zwakkeren in ons rijke Nederland.

Zo gaan wij toch niet om met de minima en zwakkeren in ons rijke Nederland. Zo gaan wij toch niet om met de minima en zwakkeren in ons rijke Nederland. Geschreven door Jan Wolters Emmen vrijdag 29 mei 2015 Wat speelt er zich de laatste jaren af achter de voordeuren van de werknemers(sters)

Nadere informatie

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel.

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Het kon niet uitblijven dat er reuring ontstaat over de komst van duizenden asielzoekers (vluchtelingen) die

Nadere informatie

Zorg dragen? I never think of the future. It comes soon enough. Albert Einstein

Zorg dragen? I never think of the future. It comes soon enough. Albert Einstein Zorg dragen? I never think of the future. It comes soon enough Albert Einstein HANAV Verpleegkundig Symposium 2015 Nijmegen, 12 november 2015 HANAV Verpleegkundig Symposium 2015 Nijmegen, 12 november 2015

Nadere informatie

Met hart voor ouderen

Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Beste kiezer, Bij alle onzekerheden in de wereld van vandaag is één ding zeker: Nederland telt steeds meer ouderen. Het is een grote, sociale verworvenheid dat steeds meer mensen

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan?

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Inleiding Voorzitter Voorjaarsnota 2017 De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Het scenario ziet er voor de gemeente Stadskanaal een stuk minder rooskleurig uit. De transitie jaren

Nadere informatie

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt)

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Beste mensen, wat geweldig dat we hier vandaag allemaal staan! We begonnen met een fantastische mars en een goede debatten. 1 mei is weer van ons! En

Nadere informatie

AmersfoortPanel-onderzoek: mening over voorstel tot woonlastenverhoging

AmersfoortPanel-onderzoek: mening over voorstel tot woonlastenverhoging AmersfoortPanel-onderzoek: mening over voorstel tot woonlastenverhoging Gemeente Amersfoort Dymphna Meijneken Mei 2015 Aanleiding Op 28 april 2015 is in het college een raadsvoorstel vastgesteld over de

Nadere informatie

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg?

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Josje den Ridder 1 Zeg nou zelf! Praat mee over burgers en gezondheid! Wat zouden burgers zeggen als ze zelf mee zouden praten? Houdt het onderwerp

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

DE GRENS BEREIKT. De worsteling van pomphouders in de grensstreek

DE GRENS BEREIKT. De worsteling van pomphouders in de grensstreek DE GRENS BEREIKT De worsteling van pomphouders in de grensstreek Emile Roemer, voorzitter SPTweede Kamerfractie Februari 2014 INHOUD INLEIDING 3 ACHTERGROND 4 STEEKPROEF 5 RESULTATEN 6 REACTIES POMPHOUDERS

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

Ambtenaren. Analyse. Wat wil de P.V.E.? Hoe gaan we dat doen

Ambtenaren. Analyse. Wat wil de P.V.E.? Hoe gaan we dat doen Ambtenaren Utrecht heeft relatief gezien vier keer zoveel ambtenaren als Amersfoort. Er zijn inmiddels bijna 5000 ambtenaren (vier jaar geleden 2800) en 700 fulltime interimmers, waaronder dure. Veel partijen

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Wij als PvdA fractie spreken onze waardering uit voor het ambtelijk apparaat dat vlot zo n koersdocument heeft opgesteld.

Wij als PvdA fractie spreken onze waardering uit voor het ambtelijk apparaat dat vlot zo n koersdocument heeft opgesteld. Debat Koersdocument Sociaal Domein 18-07-2018 Voorzitter, Wij als PvdA fractie spreken onze waardering uit voor het ambtelijk apparaat dat vlot zo n koersdocument heeft opgesteld. Ook willen we onze waardering

Nadere informatie

29 november 2014. Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg

29 november 2014. Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg 29 november 2014 Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg Veranderingen in de zorg en mantelzorg 29 november 2014 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000

Nadere informatie

Onderzoek werknemers met kanker

Onderzoek werknemers met kanker Onderzoek werknemers met kanker Dinsdag 15 april 2013 Over dit onderzoek Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Aan het onderzoek

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015

Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015 Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015 Inleiding Er is veel in beweging rond de bijstand. Sommige gemeenten experimenteren met een andere uitvoeringspraktijk, met minder

Nadere informatie

SOC bijeenkomst, 26 november 2014

SOC bijeenkomst, 26 november 2014 1 Stijlvol Ouder Jeannette Dijkman Anders kijken naar ouder worden Onderzoek, marketing, communicatie, seniorenmakelaar Inhoud: Algemene trends en toekomstperspectief Demografische ontwikkelingen De nieuwe

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 In hoeverre bent u het eens of oneens met de volgende stellingen met betrekking tot ouderen van 55 + en de arbeidsmarkt?...2 2 Oudere werknemers moeten goedkoper

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN NIET SLOPEN MAAR BOUWEN GEWOON GOED WERK VOOR IEDEREEN! CONCEPT ARBEIDSVOORWAARDEN AGENDA FNV IN BEWEGING 2014 INLEIDING Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel

Nadere informatie

Drie kwartaal WMO in Hengelo: Ervaringen uit de praktijk Drie kwartaal WMO

Drie kwartaal WMO in Hengelo: Ervaringen uit de praktijk Drie kwartaal WMO Een uitgave van de SP raadsfractie Hengelo p/a Cronjéstraat 12 7551 GE Hengelo (O) www.hengelo.sp.nl Inleiding Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking getreden. Voor

Nadere informatie

Cliënten Wmo hebben meegewerkt aan het cliëntervaringsonderzoek

Cliënten Wmo hebben meegewerkt aan het cliëntervaringsonderzoek Verreweg de meeste Wmo-cliënten in de gemeente Westerwolde rapporteren positieve ervaringen. De scores liggen rond het gemiddelde in de 13 gemeenten waarvoor het Sociaal Planbureau Groningen het cliëntervaringsonderzoek

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons september 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager

Nadere informatie

Balanceren tussen hoop en wanhoop

Balanceren tussen hoop en wanhoop i n e vo or h a m Balanceren tussen hoop en wanhoop vo or a f In deze bijdrage staat het Leger des Heils centraal. Het Leger des Heils doet veel voor mensen, die te kampen hebben met chronische verslaving

Nadere informatie

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s Vrienden, Socialisten, 1 mei, dat is het verhaal van vrouwen en mannen, zoals Geert. 1 mei, dat is het verhaal van het échte leven. Het leven, waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de

Nadere informatie

Ook moet gekeken worden wat efficiënter kan. Hierdoor ontstaat inzicht waarop bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd.

Ook moet gekeken worden wat efficiënter kan. Hierdoor ontstaat inzicht waarop bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd. OPA Borsele Speerpunten Ondersteuning van mensen in kwetsbare situaties Mensen met een psychische, verstandelijke of lichamelijke beperking en ouderen worden steeds meer aangesproken op hun eigen kracht

Nadere informatie

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten Wat doet FNV Taxi? Aanbesteden CAO Taxiconsulenten Bestuurders Kaderleden Doe mee voor een sterkere Taxisector! De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in de taxisector. Sinds 2001 zijn de aanbestedingen

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Kleine enquête over de miljoenennota

Kleine enquête over de miljoenennota Q1 Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken zodat iedere bewoner van een verpleeghuis dagelijks een uur extra aandacht krijgt. Wat vindt u daarvan? (meerdere antwoorden mogelijk) Beantwoord: 7.289 Overgeslagen:

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Rondetafelgesprek Discussiegroep Kwetsbare burgers

Rondetafelgesprek Discussiegroep Kwetsbare burgers Rondetafelgesprek Discussiegroep Kwetsbare burgers verslag discussiegroep : Kwetsbare burgers (groep 4) datum : 26 februari 2014 discussieleider : Theo Hartjes (PvdA-raadslid) aantal deelnemers : 30 locatie

Nadere informatie

Maatschappelijk perspectief op Pensioen Communicatie

Maatschappelijk perspectief op Pensioen Communicatie Maatschappelijk perspectief op Pensioen Communicatie Naar een totaalaanpak; denkmodel ter bespreking in de discussiegroep Pensioen Communicatie van de KPS Hoevelaken, 12 februari 2008 Deelnemers gaan in

Nadere informatie

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER,

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, Meting juni 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl 80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, AL ZIEN MINDER

Nadere informatie

Effect veranderingen zorg in 2015

Effect veranderingen zorg in 2015 Effect veranderingen zorg in 2015 Dorien Kloosterman beleidsmedewerker Langdurige zorg Donderdag 4 juni 2015 Stichting Overlegorganisatie voor Ouderen in Eindhoven Maatregelen Weet u het nog? Invoering

Nadere informatie

Speech Ton 1 mei uur (gesproken woord geldt)

Speech Ton 1 mei uur (gesproken woord geldt) Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Beste mensen, wat geweldig dat we hier vandaag allemaal staan! We begonnen met een fantastische mars en een goede debatten. 1 mei is weer van ons! En

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Economie Economische crisis

Sectorwerkstuk Economie Economische crisis Sectorwerkstuk Economie Economische crisis Sectorwerkstuk door A. 2214 woorden 2 februari 2013 6,6 119 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Deelvraag 1: Wat zijn de oorzaken van de Economische

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land Betaalbaar wonen onen in Delft Inleiding Delft is een prachtige historische stad. Maar de laatste jaren kan niet iedereen meer hier terecht. Er is in Delft een schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen.

Nadere informatie

Met hart voor ouderen

Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Nederland telt steeds meer ouderen. Daar moeten we voor alles blij mee zijn. Het is een grote, sociale verworvenheid dat steeds meer mensen een hoge leeftijd

Nadere informatie

Delinquent gedrag bij jongeren met een licht verstandelijke beperking

Delinquent gedrag bij jongeren met een licht verstandelijke beperking DC 72 Delinquent gedrag bij jongeren met een licht verstandelijke beperking Dit thema is een bewerking van het krantenartikel uit NRC Handelsblad Vroeger een debiel, nu een delinquent. In dit artikel zegt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden

Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden Inleiding In april 2016 vroegen we leden van PGGM&CO naar hun ervaringen met huishoudelijke hulp. En hoe zij de toekomst van de huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Onderzoek Tariefwijziging NS

Onderzoek Tariefwijziging NS Onderzoek Tariefwijziging NS 25 april 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 16.367 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Hiervan reizen 1077 mensen minstens 1x per week met de trein naar

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 2 Enquête kwaliteit van zorg VOORWOORD Vandaag is het een jaar geleden dat meneer Ben Oude Nijhuis overleed. De vrouw van Ben Oude Nijhuis

Nadere informatie

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN De federale regering wil de berekeningswijze voor het pensioen van de ambtenaren hervormen. Dit houdt een drastische afbouw van het ambtenarenpensioen in. En de regering

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum.

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum. Toespraak staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het jaarcongres van de Landelijke Cliëntenraad op 29 maart 2012 in Nieuwegein. Dames en heren, Het is vandaag een feestelijke

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Onderzoek werknemers met kanker

Onderzoek werknemers met kanker Onderzoek werknemers met kanker Dinsdag 15 april 2013 Over dit onderzoek Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Aan het onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Augustus 2015 2 Samenvatting De gemeente wil weten hoe

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Opvang na uw uitzending. Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk

Opvang na uw uitzending. Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk Opvang na uw uitzending Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk werk helpt iedereen binnen of direct rondom Defensie met problemen die voortkomen uit het werk.

Nadere informatie

Betreft: Verzoek tot behandeling en/of advisering van Huisvesting/Wonen/Woonlastenbehandeling van allen in onze samenleving.

Betreft: Verzoek tot behandeling en/of advisering van Huisvesting/Wonen/Woonlastenbehandeling van allen in onze samenleving. Amstelveen, zaterdag 9 september 2006 Aan: Commissie Gelijke Behandeling Kleinesingel 1-3 Utrecht Email-adres: info@cgb.nl Betreft: Verzoek tot behandeling en/of advisering van Huisvesting/Wonen/Woonlastenbehandeling

Nadere informatie

GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1

GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Goed bezig GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 In deze module houd jij je bezig met de vraag waarom mensen werken en wat ze doen om in hun levensonderhoud te voorzien. Je krijgt informatie over de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Stichtse Vecht, 18 mei Betreft: Technische Vragen beschermd wonen

Stichtse Vecht, 18 mei Betreft: Technische Vragen beschermd wonen Van: Dijk, Maarten van [mailto:maarten.vandijk@dwi.amsterdam.nl] Verzonden: maandag 18 mei 2015 11:45 Aan: Griffie, Gemeente Stichtse Vecht CC: maarten.van.dijk@hetnet.nl; e.swerts@kpnmail.nl; wimjbos@bosvanhuis.nl;

Nadere informatie

RESP. NR. : MULTI- HH NR.: VERSIE 1. Europees Sociaal Onderzoek 2008. Aanvullende vragenlijst

RESP. NR. : MULTI- HH NR.: VERSIE 1. Europees Sociaal Onderzoek 2008. Aanvullende vragenlijst RESP. NR. : 1 2 3 4 5 6 MULTI- HH NR.: 7 VERSIE 1 Europees Sociaal Onderzoek 2008 Aanvullende vragenlijst ALS U EEN MAN BENT, WILT U DAN VRAAG 1 BEANTWOORDEN? ALS U EEN VROUW BENT, WILT U DAN VRAAG 2 BEANTWOORDEN?

Nadere informatie

Angststoornissen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over angst

Angststoornissen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over angst ggz voor doven & slechthorenden Angststoornissen Als angst en paniek invloed hebben op het dagelijks leven Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over angst Herkent u dit? Iedereen

Nadere informatie

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Verslag bijeenkomst 21 januari 2011 Erasmus MC RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Partners Mijnpijn.nl vinden dat chronische pijn prioriteit

Nadere informatie

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Categoriale bijzondere bijstand 3. Doelgroep 4. Meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter,

Voorzitter, Voorzitter, Optimism is a moral duty. Een citaat dat ik namens de Partij van de Arbeid ook gebruikte bij de kadernota in 2010. De filosoof Popper gaf aan dat het onze morele plicht is niet negatieve dingen te voorspellen,

Nadere informatie

3.1 Omcirkel het juiste antwoord.

3.1 Omcirkel het juiste antwoord. 3.1 Vraag 1 Lees de uitspraken I en II en bedenk welke juist is/zijn. I Economie gaat over behoeften II Economie gaat over middelen A. I en II zijn beiden juist B. I is juist, II is onjuist C. II is juist,

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Uit onderzoek (CBS) is gebleken dat in het jaar 2000 een kleine 150.000 personen ten minste één arbeidsongeval met letsel is overkomen. Een deel van deze groep overkomt

Nadere informatie

Meedoen en erbij horen

Meedoen en erbij horen Meedoen en erbij horen Resultaten van een mixed method onderzoek naar sociale uitsluiting Addi van Bergen, Annelies van Loon, Carina Ballering, Erik van Ameijden en Bert van Hemert NCVGZ Rotterdam, 11

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Aanwezig ca. 100 personen. Sprekers: Vz. Turks Museum Rustem Akarsu, Vz. Platform Allochtone Ouderen de heer R. Ramnath,

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Een zorgvrager begeleiden 5 1.1 Het sociale netwerk begeleiden 5 Praktijk: Ik zie bijna

Nadere informatie

Position paper CNV Publieke Zaak Hervorming Langdurige Zorg

Position paper CNV Publieke Zaak Hervorming Langdurige Zorg Position paper CNV Publieke Zaak Hervorming Langdurige Zorg CNV Publieke Zaak zet zich in voor kwalitatief hoogstaande zorg. Goede zorg is een groot goed voor iedereen in Nederland. Naast onze ideeën over

Nadere informatie

Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief

Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief Datum: Plaats: Gespreksleiding: Gastsprekers: Participanten: Bezoekers: Thema: vrijdag 17 oktober 2014, 15:00-17:00 uur De Gouden Zaal van DROOMvilla

Nadere informatie

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009 Directie Voorlichting en Communicatie Parnassusplein 5 Postbus 20350 2500 EJ Den Haag T 070 340 79 11 T 070 340 60 00 F 070 340 62 92 Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een voorlichter nodig,

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 7 november 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 7 november 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

het nieuwe Lefier wat verandert er voor u?

het nieuwe Lefier wat verandert er voor u? het nieuwe Lefier wat verandert er voor u? ruimte om te leven Lefier is een wooncorporatie in Noord-Nederland, met haar werkgebied in de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Groningen, Hoogezand-Sappemeer en

Nadere informatie

Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010

Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010 Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010 Voorzitter, De SP heeft een grootschalig onderzoek onder politieagenten gehouden. Van de dienders bij het Groningse korps reageerden er

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Thuiszorg. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Thuiszorg. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Vragenlijst...2 1 Wat is uw beroep?...2 2 Van welke bond bent u lid?...3 3 Wat is uw hoogst voltooide opleiding (deze opleiding heeft u met goed gevolg afgelegd)?...4 4 Hoe lang bent

Nadere informatie

Taak 2.1.2 Samenwerken. Inhoud. Door Paul van der Linden en Tim Mies MT2a

Taak 2.1.2 Samenwerken. Inhoud. Door Paul van der Linden en Tim Mies MT2a Door Paul van der Linden en Tim Mies MT2a Taak 2.1.2 Samenwerken Inhoud Taak 2.1.2 Samenwerken... 1 Inhoud... 1 Inleiding... 2 Arbeidsverhouding... 3 Opdracht 1 Primaire groepen... 3 Opdracht 2 Secundaire

Nadere informatie

Raadsvragen. Raadsvragen OAE. Geacht College,

Raadsvragen. Raadsvragen OAE. Geacht College, gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 17.44.103_2.2.1. B&W beslisdatum 31 oktober 2017 Raadsvragen van het raadslid D. Rennenberg (OAE) en technische vragen van het raadslid C. Weijs (CDA) naar

Nadere informatie

LESPAKKET DE 9 LEVENS VAN VAN BOMMEL

LESPAKKET DE 9 LEVENS VAN VAN BOMMEL @ LESPAKKET DE 9 LEVENS VAN VAN BOMMEL ! inleiding ONDERNEMEN Voor het maken van deze opdrachten moet je eerst het stripboek De 9 levens van Van Bommel hebben gelezen. Om de onderneming zo succesvol mogelijk

Nadere informatie