Lesbrief behorende bij de figurentheatervoorstelling NYX. Ananda Puijk Company & 't Magisch Theatertje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief behorende bij de figurentheatervoorstelling NYX. Ananda Puijk Company & 't Magisch Theatertje"

Transcriptie

1 Lesbrief behorende bij de figurentheatervoorstelling NYX Ananda Puijk Company & 't Magisch Theatertje

2 Deel 1: over NYX Het verhaal Een meisje komt haar kamer in, blijft op de drempel staan en twijfelt. "Kan ik vandaag wel gewoon naar m'n bed lopen of zit daar toch iets verstopt?" Met haar lievelingsknuffel in de hand zet ze een eerste stap... Nee, ze durft niet. Stel je voor: je wordt bij je been gegrepen door de monsters die onder je bed op de loer liggen. Maar bestaan die monsters wel? Ze raapt al haar moed bij elkaar, neemt een grote aanloop (met haar aap; de kleine knuffel die altijd meegaat op al je avonturen) en springt op het bed. Daar is het veilig! Diep in de nacht blijkt je kamer niet alleen een plek waar je monsters moet verslaan maar ook een plek waar jij kan vliegen en waar al je dromen uitkomen! Met dank aan haar verbeelding vindt het meisje de kracht om haar angsten te overwinnen. De voorstelling NYX is een voorstelling waar beweging, muziek en figurentheater samen komen. De muziek (en alle andere geluiden) zijn speciaal voor de voorstelling gecomponeerd en ingespeeld. Op het podium zien we een kinderkamer met een groot bed. Door twee actrices wordt, zonder woorden, het verhaal verteld: met beeld en muziek. De uitvoerenden Ananda Puijk - spel en concept Charlotte Puijk-Joolen - spel en concept Jur de Vries - compositie en cello Sybrand van der Werf - eindregie en techniek Thema's Bang zijn Moedig zijn Overwinnen van angst Kracht van de fantasie Emoties: blij, ontspannen, bang, moedig, trots Fantasie en werkelijkheid

3 Deel 2: vóór de voorstelling Lesdoelen: Kennis uitwisselen over theater Actief verwachtingen over de voorstelling delen Opdracht 1 Kringgesprek naar aanleiding van het theaterbezoek. Er wordt besproken wie wel eens naar theater geweest is, wat ze daar ervaren / gezien hebben, etc. Het is aan te bevelen (zeker bij jonge kinderen) kort in te gaan op de "regels" van het theater. Wij formuleren die meestal ongeveer als volgt: "Theater mag je met plezier en aandacht bekijken, maar het is geen televisie. Natuurlijk mag je reageren, maar als jij iets zegt, kunnen de spelers dat ook horen". Desgewenst kan de inhoud gedeeld worden met de kinderen. (Actieve) vragen voor een vervolggesprek: - Hoe zouden de spelers dit verhaal vorm gegeven hebben? - In de voorstelling wordt heel veel gebruik gemaakt van muziek. Hoe zou die klinken? - Hoe klinkt voor jou een monster? En welke muziek hoort bij vliegen? - Wat zou de titel kunnen betekenen (Nyx = Griekse oergodin van de nacht, maar "ons" meisje is ook bang voor "niks")? Opdracht 2 Verdeel de groep in drie kleinere groepjes. Een groepje speelt "het meisje", een groepje "de kamer" en de laatste groep "het orkest", die de geluidseffecten maakt. Gebruik een (klein) hoogteverschil (bijvoorbeeld stoelen) om "onder" en "boven" het bed te realiseren. We delen het verhaal in drie simpele gedeeltes in (rouleer eventueel de groepjes per onderdeel): DEEL 1: Het meisje is bang om binnen te komen en springt uiteindelijk toch op haar bed. "het meisje": welke manieren zijn er allemaal om op je bed te komen zonder dat de monsters je te pakken krijgen? "de kamer": jullie zijn de monsters onder het bed! In welke gekke bochten moet je je wringen om het meisje proberen te pakken te krijgen? "orkest": welke geluiden maken de monsters? DEEL 2: Het meisje fantaseert iets waar ze de monsters onder haar bed de baas mee kan. "het meisje": wat kun je allemaal verzinnen als je in je bed ligt? Welke dromen komen tot werkelijkheid? "de kamer": wat verandert er allemaal aan de kamer als de nacht valt? Het licht? Misschien de vormen? Komen knuffels tot leven? "orkest": welke geluiden hoor je allemaal als je in je bed ligt?

4 DEEL 3: Het meisje verslaat de monsters! "het meisje": je moet de monsters eerst bang maken. Welke bewegingen horen daar bij? "de kamer": wat zouden de monsters onder het bed eigenlijk kunnen zijn? Een knuffel die is blijven liggen? Een schaduw op de muur? "orkest": bij een gevecht hoort spannende trommelmuziek! Laat de kinderen vooral zelf fantaseren over de verloop van het "toneelstuk", als het maar een begin en een einde heeft. Bespreek met de kinderen na wat er waarschijnlijk wel en niet in de voorstelling te zien gaat zijn.

5 Deel 3: na de voorstelling Lesdoelen: Herkenning: "ik ben niet alleen, iedereen is wel eens bang" Leren kennen, benoemen, onderscheiden en uitbeelden van emoties. Leren onderscheiden tussen werkelijkheid en verbeelding of fantasie Leren uiting te geven aan troost, jezelf troosten of je laten troosten. Leren omgaan met angst. Het ontwikkelen van positieve / helpende gedachtes. Opdracht 1 Deze opdracht bestaat uit twee gedeeltes: een gesprek met de kinderen en vervolgens een tekenopdracht. Voor twee verschillende leeftijdsgroepen zijn verschillende vragenlijsten en vervolgopdrachten hieronder te vinden. Deel 1: Kringgesprek met als doel de kinderen te laten ervaren dat bang zijn voor iets heel normaal is. Dat iedereen wel eens iets heeft waar ze bang voor zijn. Waar ben je bang voor en hoe ga je daar mee om? Benodigdheden: - Vragenlijst. - Tekenmateriaal. Voorbereidingen: - Kring maken voor het kringgesprek. - Vragenlijst bij de hand hebben. - Tafels in de klas klaar maken voor een tekenopdracht (deel 2). Uitvoering: De leerkracht gaat met de kinderen in gesprek over het thema "bang zijn". Het beginpunt hiervoor is de meegeleverde vragenlijst. Vanuit de antwoorden, persoonlijke verhalen en vragen die bij de kinderen ontstaan kan de leerkracht het gesprek verdiepen. Inleiding: Het meisje in de voorstelling "NYX" is bang om haar kamer in te gaan en naar bed te gaan omdat er misschien wel iets onder haar bed verstopt zit. Ze durft niet met haar voeten op de vloer en springt snel op haar bed. Ze schrikt van de geluiden van buiten en kruipt snel onder de dekens.

6 Vragenlijst groep 1/2 Waar was het meisje in de voorstelling bang voor? Ben jij ook wel eens ergens bang voor? Welke kleur werd het in de voorstelling als het meisje bang was? Welke kleur heeft bang zijn voor jou? Duurt bang zijn lang? Was het meisje lang bang in de voorstelling? Hoe kun je zien dat iemand bang is? Wat gebeurt er met je als je bang bent? Word je heel stil of juist niet? Krijg je het warm of koud? Doe je je ogen dicht of ga je juist heel goed kijken? Ga je je verstoppen of wegrennen? Wat voel je allemaal als je bang bent? Alert zijn (wat is dat?) / Verdrietig zijn / Verlamd zijn (wat is dat?) / Schrikken / Alleen zijn /... Het meisje in de voorstelling had een knuffel die haar hielp als ze bang was. Heb jij ook een knuffel die jou helpt, hoe voel je je als je die knuffel bij je hebt? Wat helpt jou om niet meer bang te zijn voor iets waar je vaak bang voor bent? Denk je dat er mensen bestaan die nooit bang zijn of is iedereen wel eens bang? Deel 2 groep 1/2: Teken je lievelingsknuffel, je mag zelf kiezen of hij bang of vrolijk is. Suggesties bij de tekening zijn: Welke kleuren horen er bij bang zijn. Welke kleuren horen er bij vrolijk zijn? Hoe kijkt je als je bang bent? Hoe ziet de omgeving eruit?

7 Vragenlijst vanaf groep 3 Denk je dat het meisje uit de voorstelling een meisje is dat snel bang is, of juist helemaal niet? Hoe kun je zien aan iemand of hij bang is? Wat gebeurt er met je als je bang bent? Word je heel stil of juist niet? Krijg je het warm of koud? Doe je je ogen dicht of ga je juist heel goed kijken? Ga je je verstoppen of wegrennen? Welke gevoelens horen er bij bang zijn? Alert zijn (wat is dat?) / Verdrietig zijn / Verlamd zijn (wat is dat?) / Schrikken / Alleen zijn /... Ben je wel eens bang geweest? En waarvoor? Wat doe jij meestal als je bang bent? Waardoor troost je jezelf en overwin jij je angst? Heb jij ook een knuffel die je helpt? Wat zou je zeggen tegen het meisje in de voorstelling om haar te troosten? In de voorstelling wordt het licht altijd rood als het meisje bang is, welke kleur heeft bang zijn voor jou? Was je wel eens bang en heb je het toen niet laten merken? En waarom? Denk je dat er mensen bestaan die nooit bang zijn? Denk je dat het normaal is om wel eens bang te zijn? Waarom worden we eigenlijk wel eens bang, zou het ook ergens goed voor kunnen zijn? Wanneer is het goed voor je en wanneer helpt angst je niet? Duurt bang zijn lang? Denken jullie dat het meisje nu nog steeds bang is om naar bed te gaan of is ze over haar angst heen? Deel 2 vanaf groep 3: Teken iemand die bang is. Suggesties bij de tekening zijn: Welke kleuren horen er bij bang zijn. Waar is degene in je tekening bang voor, kan je dat tekenen? Hoe kijkt je als je bang bent? Hoe ziet de omgeving eruit? Teken of schrijf in een gedachtenwolkje iets dat de persoon in je tekening troosten kan.

8 Opdracht 2 Spelopdracht rond uitbeelden van emoties In de voorstelling wordt niet gepraat. De actrice beeldt met haar lichaam haar emoties uit. In deze opdracht wordt dit aspect met de kinderen uitgewerkt. Benodigdheden: - Notitiemateriaal voor docent of bord - Voldoende ruimte voor beweging - (eventueel) apparatuur voor afspelen van muziek Voorbereiding: - Maak voldoende ruimte zodat iedereen goed door de ruimte kan lopen zonder tegen elkaar aan te stoten. - Begin met in een kring te staan, of zitten. Uitvoering: Neem even de tijd voor een kort kringgesprek. In de voorstelling was het meisje bang om haar slaapkamer in te gaan, maar was het meisje de hele voorstelling alleen maar bang of hebben de kinderen ook nog andere emoties gezien? Welke waren dat allemaal? De verschillende emoties die hier uitkomen (in ieder geval blij, moedig, bang, verdrietig) worden of op een briefje geschreven of op het bord, afhankelijk van in welke ruimte deze opdracht plaats vindt. De kinderen mogen door elkaar heen gaan lopen. Geef de kinderen de opdracht niet te botsen. Zorg er in eerste instantie voor dat kinderen niet gaan rennen. Als dit min of meer lekker loopt gebruikt de docent onderstaande opdrachten om de kinderen de emoties die uit het kringgesprek gekomen zijn uit te beelden (alle emoties in onderstaande vragen mogen naar wens vervangen worden door de emoties die op het bord staan of opgeschreven zijn). Prijs ze voor initiatief en creativiteit, zo wordt de lol van het uitbeelden het grootst. Suggestie: een sfeervolle "bewegingsmuziek" kan helpen om de kinderen vrijer te laten bewegen (bijvoorbeeld de filmmuziek van Amelie Poulain). Opdrachten: emoties: Jullie zijn nu allemaal bang. Hoe ziet iemand er uit als hij bang is, hoe loopt hij, blijft hij lopen of gaat hij juist stil staan, etc. Dit mag bij ieder kind een andere uitwerking hebben. vergroten: Maak de emotie nu eens heel klein, je ziet aan de buitenkant maar een heel klein beetje dat iemand bang is. En langzaam mag je het helemaal uitvergroten. Zonder te gaan rennen. Dus alleen met het lichaam laat je heel groot zien wat angst is. isoleren: Je wijsvinger is ineens heel blij, langzaam komt je arm erbij en je hoofd is nu ook blij. Nu mag je langzaam je hele lichaam blij laten worden. wisselen van emotie: Maar het verdriet slaat toe, je lichaam wordt somber. Waar kijk je? Wil je wel blijven lopen? Hoe voelen je armen en benen, worden ze zwaar van het verdriet? tempowisselingen: En dan gaat alles ineens helemaal in slow motion, net als het meisje aan het einde van de voorstelling.

9 Laat de kinderen als afsluiting in twee groepen naar elkaar kijken en bespreek eventueel na. Opdracht 3 Sfeer creëren met muziek en geluiden maken. In de voorstelling wordt veel gebruik gemaakt van muziek. Muziek helpt bij het invoelbaar maken van een emotie. Muziek communiceert op een andere manier dan beeld of bijvoorbeeld woorden. Muziek kan je blij maken of droevig maken of bang maken maar ook moedig maken. Benodigdheden: - Klaslokaal zo opstellen dat er een kring gemaakt kan worden. - Eventueel wat muziekinstrumenten of attributen waar geluiden mee gemaakt kunnen worden. Begin van de oefening: In een kort kringgesprek wordt gesproken over de muziek die in de voorstelling werd gebruikt. Alle muziek uit de voorstelling is zelf gemaakt er was bijvoorbeeld ook wind te horen die gemaakt is door het ademen in een microfoon. Als het meisje bang was, wat voor muziek hoorden we dan? Weten jullie misschien welke instrumenten er allemaal te horen waren in de voorstelling? Was er een cello, piano, harp? Welke geluiden maakt je bang? Kunnen de kinderen deze geluiden ook namaken of nadoen? Wat voor soort geluiden hoorden we aan het begin van de voorstelling? Van wat voor soort geluiden worden de kinderen vrolijk? Probeer deze geluiden eens te doen. Zijn er ook geluiden die je nieuwsgierig maken? En tijdens de nacht, welke geluiden hoorden we dan allemaal? Als er een paar voorbeelden in het kringgesprek naar voren zijn gekomen mogen er drie kinderen in het midden van de kring gaan zitten met hun ogen dicht. De andere kinderen mogen met hun stem en eventueel ook met gebruik van instrumenten of andere attributen met behulp van de leerkracht de geluiden van de nacht gaan laten horen. Laat de nacht rustig beginnen neem de kinderen mee in een geleide fantasie: "De zon gaat langzaam onder. Het wordt nacht in de stad. Er komt nog een fietser voorbij of een wandelaar met een hond of een meeuw vliegt nog door de lucht. De nachtdieren worden wakker ". De kinderen mogen er nu steeds meer eigen nachtgeluiden bij gaan verzinnen die de leerkracht niet heeft gezegd totdat de leerkracht aangeeft dat het weer ochtend wordt en de zon weer op komt. De kinderen die met gesloten ogen hebben geluisterd mogen aangeven wat ze die nacht allemaal gehoord hebben. Deze oefening kan steeds herhaald worden met drie andere kinderen in het midden, en dus eventueel verandering van "plaats" waar het nacht geworden is, dit kan de leerkracht zelf aangeven. Plaatsen zouden kunnen zijn; de stad, het bos, de zee, in de flat, in huis, op de camping. Welke geluiden kunnen er allemaal zijn op deze

10 plekken welke dieren zijn er, rijden er auto's, drupt er een kraan, hoor je de kerkklokken. Probeer de geluiden tijdens de geleide fantasie zo weinig mogelijk te benoemen, dat is spannender voor de kinderen in het midden. Als alle kinderen in het midden hebben gezeten zou er nog een keer door de hele groep de nacht gemaakt kunnen worden, van zonsondergang tot zonsopgang, als afsluiting van de opdracht. Opdracht 4 Fantasie en werkelijkheid Benodigdheden: - Diverse gebruiksvoorwerpen zoals bestek, gereedschap, sponzen, - Tekenmateriaal, papier en potloden. - Schaar en plakband. Inleidend gesprek: Er wordt besproken wat werkelijkheid is en wat fantasie is. Wat betekenen "werkelijkheid" en "fantasie" eigenlijk? In de voorstelling zijn er dingen die in werkelijkheid gebeuren en dingen die in de fantasie van het meisje gebeuren. Welke dingen zijn er allemaal "echt" in de voorstelling? Komt het meisje echt haar kamer in? De aap die ze vast heeft, is dat een echte aap of een knuffel? En die grote aap; is die echt of fantasie? Wat was er nog meer fantasie? En die andere mevrouw, wie was dat eigenlijk? Is die er wel echt of toch niet echt helemaal? Vervolgopdracht: Nu de begrippen helemaal duidelijk zijn gaan we aan de slag met alledaagse objecten om ons heen. Kunnen die ook iets anders zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn? Zijn er gebruikersobjecten te vinden bij jullie in de klas of op school die ook iets anders kunnen worden? Hieronder zijn een paar voorbeelden om dit te verduidelijken. Zijn dit hierboven twee grappige figuurtjes of twee ouderwetse stopcontacten? En de kurkentrekker hiernaast, kan dat ook een mannetje worden?

11 In groepjes van twee kinderen gaan ze op zoek naar attributen die ze kunnen gebruiken om een fantasie-verhaaltje mee te gaan vertellen. Hoe kunnen ze deze objecten tot leven brengen? Via een simpele ingreep, door bijvoorbeeld een oogje te tekenen, uit te knippen en dat er op te plakken zou het object een figuurtje kunnen worden. Hoe loopt dit figuurtje? Hoe kan je het laten bewegen? Moedig de kinderen aan te oefenen met "hun" figuurtje (overgeven, naar elkaar kijken, etc). De kinderen maken kleine scenetjes. Per twee groepjes is een tafel het podium voor de fantasiefiguurtjes (tafel, etc). Twee figuurtjes komen elkaar hier tegen, kijken even naar elkaar en lopen dan weer door. Wat vinden ze van elkaar? Is jouw attribuut verlegen of juist stoer, is het bang of vrolijk? Maakt het figuurtje geluid? Doet het dat uit zichzelf als het beweegt of moet je dat er met je stem bij maken? De figuurtjes hoeven niet te praten, alleen maar een beetje geluid te maken. Als de figuurtjes elkaar tegengekomen zijn, gaan ze dan samen weg of toch ieder een andere kant op? De kinderen werken deze korte ontmoetingen uit met wat aanwijzingen van de leerkracht. Aan het einde van deze opdracht worden alle ontmoetingen klassikaal aan elkaar getoond. Na ieder stukje vertellen de kinderen even kort wat ze gezien hebben bij deze ontmoeting. Waren de figuurtjes blij om elkaar te zien of juist helemaal niet etc.

Lesbrief bij de voorstelling Brom Beer. Kleutergroepen. Samenvatting van het verhaal:

Lesbrief bij de voorstelling Brom Beer. Kleutergroepen. Samenvatting van het verhaal: 1 Lesbrief bij de voorstelling Brom Beer Kleutergroepen Samenvatting van het verhaal: Beer en Sprinkhaan zijn vrienden. Ze wonen in het bos en bezoeken elkaar elke dag. Het liefst kijken ze samen naar

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Lesbrief Waar de Wind Woont

Lesbrief Waar de Wind Woont Lesbrief Waar de Wind Woont Deze lesbrief bevat 4 opdrachten. Opdracht 1 is een nagesprek. In opdracht 2 maakt de docent met de kinderen een klank-koor. Hiermee gaan ze in opdracht 3 verder en gebruiken

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties 4+ VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties GRENZELOZE LESBRIEF Deze lesbrief is bedoeld als ondersteuning van de voorstelling VLIEG OP!. Er zijn opdrachten die voorafgaand aan de voorstelling gedaan

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed LESBRIEF Er ligt een krokodil onder mijn bed Beste Leerkracht, U gaat met uw leerlingen naar de voorstelling Er ligt een krokodil onder mijn bed Van Theatergroep De Jonge Honden. Deze lesbrief is gemaakt

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Brom Beer. Groepen 3-5 van de basisschool. Samenvatting van het verhaal:

Lesbrief bij de voorstelling Brom Beer. Groepen 3-5 van de basisschool. Samenvatting van het verhaal: 1 Lesbrief bij de voorstelling Brom Beer Groepen 3-5 van de basisschool Samenvatting van het verhaal: Beer en Sprinkhaan zijn vrienden. Ze wonen in het bos en bezoeken elkaar elke dag. Het liefst kijken

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1 Inleiding U

Nadere informatie

Lesbrief De Kleine Zeemeermin

Lesbrief De Kleine Zeemeermin Lesbrief De Kleine Zeemeermin Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kleine Zeemeermin van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Muziek: betekenis en emotie

Muziek: betekenis en emotie VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 2 Muziek: betekenis en emotie Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal Lesbrief groep 1-4 bij de verteltheatervoorstelling Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe door Marjo Dames / Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Lesbrief Koning Arthur

Lesbrief Koning Arthur Lesbrief Koning Arthur Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling Koning Arthur van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is geschikt voor

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1" Inleiding

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

TJERK WORDT EEN BERK

TJERK WORDT EEN BERK TJERK WORDT EEN BERK EDUCATIE: VOORBEREIDEN EN REFLECTEREN Jolan Van de Waeter onderwijzend in cultuuronderwijs 2017 2018 Het educatiemateriaal behorende bij de voorstelling, Tjerk wordt een Berk is ontworpen

Nadere informatie

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één.

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. ZWAAR, LICHT Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. Wanneer je honderdtwintig kilo weegt omdat je tegen iemand op wilde lopen die tegen je zegt: je kan

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP!

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP! LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP! Naar het boek van Joke van Leeuwen Met Ottolien Boeschoten en Gerold Guthman Toneelbewerking: Tom Sijtsma Regie: Bruun Kuijt Beste leerkracht, Wat leuk dat jullie naar

Nadere informatie

BESTE DOCENT DE VOORSTELLING

BESTE DOCENT DE VOORSTELLING BESTE DOCENT Binnenkort gaan jullie kijken naar de voorstelling Mannetjes met plannetjes van Onder het Buro. In deze lesbrief vindt u wat achtergrond informatie over de voorstelling en inspirerende opdrachten

Nadere informatie

inhoud! Samen lezen, praten en ontdekken. De bijbelteksten staan uitgeschreven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen bijbeltje gebruiken.

inhoud! Samen lezen, praten en ontdekken. De bijbelteksten staan uitgeschreven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen bijbeltje gebruiken. inhoud! 5 Een bang gevoel 6 Angst als helper 9 Gevaar 11 Watjes en waaghalzen 13 Schaamte 16 Schuldgevoel 18 God en angst 20 Jij en bang 23 Vermijden 25 De Angstthermometer 28 Een ontspannen lijf 30 Praten

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Workshop Persoonlijk Leiderschap

Workshop Persoonlijk Leiderschap 2015 Workshop Persoonlijk Leiderschap Margje Mul & Jorg Andree Hanzehogeschool Groningen 2-3-2015 Draaiboek Persoonlijk leiderschap. Doel: loskomen, kennismaken, ontmoeten, contact Een half uur voor start

Nadere informatie

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen Het klinkt als iets onmogelijks Schrij Schrijven met je hogere zelf en je gidsen, klinkt als iets onmogelijks. Misschien ook omdat, hoe zeer je

Nadere informatie

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak d e n k o n t w i k k e l i n g Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen 1 De kleuters kunnen communiceren over gevoelens en ze benoemen. (15) (WO 3.1) 2 De kleuters kunnen hun gevoelens uitdrukken door

Nadere informatie

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE Docentenhandleiding lesmateriaal Hoofdsponsor 2 DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DOCENTENHANDLEIDING Lesmateriaal Binnenkort gaat u met uw klas naar de jeugdopera De jongen die

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Lesideeën bij het boek:

Lesideeën bij het boek: Lesideeën bij het boek: De lesideeën zijn bedoeld voor zes- tot negenjarigen (middenbouw). Het doel is het leren (h)erkennen van emoties en het ontwikkelen van inlevingsvermogen. Lesidee 1: Beer Benodigdheden:

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6 Werkvorm 6: voor de opleider (1) Hoe kun je lesgeven over Anne Frank in groep 5 en 6? De bezoekers van het Anne Frank Huis worden steeds jonger. In 2009 kwamen er 13.000 kinderen tussen de 5 en 10 jaar

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

Zeehelden. Plan d-/ Andreas Denk Kunstmenu groep 7 / 8

Zeehelden. Plan d-/ Andreas Denk Kunstmenu groep 7 / 8 Zeehelden Plan d-/ Andreas Denk Kunstmenu 2015 2016 groep 7 / 8 Lesbrief voor leerkrachten Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Opdracht 1: Zeeroutes blazen... 4 Opdracht 2: Flessenpost... 4 Opdracht

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Over de voorstelling. Lesbrief bij de voorstelling Ollie Trollie en Mannetje Lampenkap

Over de voorstelling. Lesbrief bij de voorstelling Ollie Trollie en Mannetje Lampenkap Lesbrief bij de voorstelling Ollie Trollie en Mannetje Lampenkap Deze lesbrief is voor de groepsleiding gemaakt om in de groep met de kinderen uit te voeren. Op een deel van de opdrachten zijn de kerndoelen

Nadere informatie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Hoi! Hallo allemaal, wij zijn DieDrie. En je ziet het al: we zitten hier lekker te ontbijten. Niet zomaar een ontbijt, maar een ontbijtje met muziek. Eigenlijk draait ons

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud:

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud: Informatie bij de voorstelling De Gruffalo van Meneer Monster Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen een KUVO

Nadere informatie

Benodigheden. Lesdoelen. Puberteit. Begrippen

Benodigheden. Lesdoelen. Puberteit. Begrippen Kriebels in je buik Puberteit 1 Puberteit Groep 8 130 min Begrippen Puberteit, lichamelijke ontwikkeling, menstruatie, ongesteld, borsten, vrouwelijk geslachtsdeel, groeispurt, vagina, maandverband, tampon,

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden Laros & de Jong beeldmakerij spreekwoorden en spelen met woorden Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de poppentheatervoorstelling de Vis op het Droge van Beeldmakerij Laros & de

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling. In de VERTE. Malou van Sluis Judith Sleddens

Lesbrief bij de voorstelling. In de VERTE. Malou van Sluis Judith Sleddens Lesbrief bij de voorstelling In de VERTE & Malou van Sluis Judith Sleddens 2 Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling In de verte : een fantasierijke voorstelling van twee enthousiaste

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: voorbeeld 5 minuten. B. Spel: wat klopt wel, wat klopt niet? 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: voorbeeld 5 minuten. B. Spel: wat klopt wel, wat klopt niet? 15 minuten. Handleiding Groep 2 Les Thema Wat klopt wel en wat klopt niet? Weet wat je ziet Om mediabeelden goed op hun betrouwbaarheid te kunnen beoordelen is het belangrijk onderscheid te maken tussen feit en fictie.

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana

Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana In januari 2012 zijn we met 3 bestuursleden in Ghana geweest op werkbezoek. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om met behulp van een aantal activiteiten

Nadere informatie

EBOOK WE KRIJGEN ER EEN KINDJE BIJ :)

EBOOK WE KRIJGEN ER EEN KINDJE BIJ :) MINI EBOOK WE KRIJGEN ER EEN KINDJE BIJ :) KINDERMEDITATIE WWW.DEBOEZEMVRIENDIN.NL KINDERMEDITATIE Meditatie voor kinderen kan ervoor zorgen dat het kind zich rustiger gaat voelen. Het kind is meer ontspannen,

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 4: SCHADUWMONSTERS AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 4: SCHADUWMONSTERS

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

FIEN IS BANG LESBOEK. Voorstelling Fien is bang Tessa Kortenbach Praktijk voor dans en stem 1

FIEN IS BANG LESBOEK. Voorstelling Fien is bang Tessa Kortenbach Praktijk voor dans en stem 1 FIEN IS BANG LESBOEK In deze lesbrief ontvangt u verschillende oefeningen. Oefeningen als voorbereiding op de voorstelling Fien is bang, maar ook oefeningen als verdieping van de voorstelling Fien is bang.

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

LESBRIEF. Bosch in Bed

LESBRIEF. Bosch in Bed LESBRIEF Bosch in Bed 1 Inleiding De schilder Jheronimus Bosch maakte schilderijen met allerlei vreemde personages, gebeurtenissen, hij schiep een bizarre droomwereld. Tussen wakker worden en dromen fantaseren

Nadere informatie

Verbinding voelen met je omgeving

Verbinding voelen met je omgeving 2 Verbinding voelen met je omgeving Doel: We horen allemaal bij elkaar We zijn met heel veel mensen op deze wereld. Daar ben je jezelf niet van bewust. Meestal zie je alleen de mensen waarbij je woont

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Lesbrief Zeehelden plan d- /andreas denk

Lesbrief Zeehelden plan d- /andreas denk Lesbrief Zeehelden plan d- /andreas denk Beste leerkracht Binnenkort gaat u met uw klas naar de dansvoorstelling Zeehelden kijken. Om de leerlingen goed voor te bereiden op dit theaterbezoek is deze les-

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Openingsgebed Met mijn handen samen en mijn ogen dicht, kom ik met U praten, Vader

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie