Memorial - Plane crash in 1940 Lovendegem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memorial - Plane crash in 1940 Lovendegem"

Transcriptie

1 Memorial - Plane crash in 1940 Lovendegem

2 Een Britse bommenwerper stortte neer te Lovendegem op 14 juli 1940.een verhaal. In het gemeentearchief van Lovendegem werd door twee leden van de werkgroep Archief een dossier ontdekt met verschillende documenten daterend van 1940 tot Het bleken Nachvorschungen van de Feldkommandantur 611, gevestigd te Gent, te zijn. Eén Nachvorschung trok onze aandacht. Op 30 december 1940 berichtte de Feldkommandant dat alle burgemeesters in zijn werkgebied ieder gevallen vliegtuigen dienden te melden. Nachvorschung 30 december 1940 (Archief gemeente Lovendegem)

3 Op 9 januari 1941 antwoordde de dienstdoende oorlogsburgemeester aan de Feldkommandantur het volgende: Lovendegem, 9 januari 1941 Aan den Heer Major der Feldkommandantur 611 in Gent Gevolg aan bevel in dato : Betr: navorsching naar vermiste bemanningen van vliegtuigen. 1/ Op 7 juli 1940, rond 23 uur, ter wijk Meienbroek, Voordestraat, alhier (grensscheiding der gemeenten Lovendegem en Waarschoot) is een Engelsch vliegtuig, al brandend te pletter gevallen. 2/ Er was slechts één verkoold lijk in het vrak van het vliegtuig aanwezig. Het lijk werd gekist en weggevoerd door de Duitsche Wehrmacht en waarschijnlijk begraven op het Kerkhof van de stad Eekloo. 3/ Het vrak van bedoeld vliegtuig is volledig weggeruimd. 4/ Sindsdien hebben zich in deze gemeente geen vliegtuigongevallen meer voorgedaan. De d.d. Burgemeester Antwoord d.d. Burgemeester Lovendegem (Archief gemeente Lovendegem) Deze brief was de aanleiding om een zoektocht te beginnen naar het ware gebeurde verhaal en de slachtoffers.

4 Na de 18-daagse veldtocht van mei 1940 was België bezet door de Duitse troepen. De geallieerden probeerden met allerlei middelen de Duitse bezetters zoveel mogelijk te verzwakken. Het bombarderen van haveninstallaties was één van de maatregelen die genomen werden. Op 14 juli 1940 om vertrokken zes bommenwerpers type Bristol Blenheim MK IV van het 53 Squadron van de Royal Air Force (RAF) van hun basis te Detling, gelegen in Maidstone in het graafschap Kent, richting Gent. Het 53 Squadron was er gelegerd. Bristol Blenheim MK IV (foto Internet) Hun opdracht was een olieopslagplaats en fabrieken in de Kanaalzone Gent-Terneuzen te bombarderen om deze zodoende te vernietigen of ernstig te beschadigen. Uit het Operation record book vonden we de gegevens en de verslagen van de opdracht boven de Kanaalzone Gent-Zelzate van 14 juli De bemanning van het eerste vliegtuig, zijnde F/O (Flight Officer) Starky, Sgt Hunt en Sgt Moriaty rapporteerden na hun terugkeer op hun basis om 23u 27 het volgende: Bommen gedropt op een hoogte van 1500 voet, voelde en zag geweldige ontploffingen met veel rook en daarop volgend kleinere ontploffingen. 400 kogels afgevuurd op een zoeklicht dat uitging. Het tweede vliegtuig met aan boord F/O Mahony, Sgt Gellard en Sgt Cowlin, dit toestel landde om 23u 33. Zij rapporteerden: Vliegtuig aangekomen boven doel, gedaald van voet naar 6000 voet, bommen gedropt waarschijnlijk boven fabrieken naast dokken. Grote brand gezien in de buurt van chemische fabrieken.

5 De bemanning van het derde vliegtuig met aan boord F/O Muspratt, Sgt Smart en Sgt Cole bereikte hun thuisbasis om 23u 25 en schreven in hun rapport: Vliegtuig daalde van voet naar 2500 voet en dropte de bommen. De piloot denkt dat hij het doel geraakt heeft want hij zag vijf branden rond het doelwit. Tevens melden ze dat er een intense activiteit was van luchtafweergeschut en zoeklichten tussen Gent en Brugge. Om 00u 13 landde de vierde bommenwerper met aan boord F/O Stevenson, Sgt Clayton en Sgt Roberts. Hun rapport klonk als volgt: Dropten de bommen op een hoogte van 5000 voet, als gevolg van zwaar afweergeschut en zoeklichten. Het was onmogelijk het resultaat van de aanval in te schatten. De boordschutter van het vliegtuig dat als laatste het doel verliet, zag wel veel brandhaarden ontstaan als gevolg van het bombardement. Het vijfde vliegtuig met aan boord F/O Mottram, Sgt Keetly en Sgt Exton landde op de basis te Detling om 23u 34. Hun rapport: Het vliegtuig mistte het doel en dropte de bommen vijf mijl ten noordoosten van het doelwit met onbekend resultaat. Het zesde vliegtuig met aan boord F/O Alastair Dyson Panton, de waarnemer/bomrichter Sgt Alfred Ernest Farrow en de boordschutter/marconist Sgt Leslie Herbert Stride, hun toestel werd bij de terugkeer geraakt door het Duitse Flak-afweergeschut en stortte brandend neer. In het Operation Book staat genoteerd: Aircraft failed to return. De Bristol Blenheim MK IV N3551/PZ-E stortte brandend neer in een boomgaard achter een huis in de Voordestraat, gelegen in de wijk Meienbroek op de grens tussen de gemeenten Waarschoot en Lovendegem. De brandende resten van het vliegtuig. Op de voorgrond de voorkant van het vliegtuig. Repro JSA /Frank Raeman

6 Doorslaggevende getuigenissen. Juliaan Versichel die nog steeds in de Voordestraat woont, was getuige van de crash en doet zijn verhaal: Ik was toen 10 jaar en weet nog exact de plaats waar het vliegtuig is neergekomen. Bij de landing brak het in twee stukken. Het vliegtuig had twee motoren, de kop lag in de weide en de staart lag in de boomgaard achter een schuur van de hoeve bewoond door Louis Bauwens, schuin over waar ik woonde. Het duurde nog een geruime tijd dat er ontploffingen waren. Er zijn twee bemanningsleden kunnen wegvluchten langs het Veldeken richting de Grote Baan. En werden vermoedelijk gevangengenomen in Eeklo. Dit laatste vernamen we van zijn drie jaar oudere zuster Julia Versichel. Angela Bauwens beantwoordde onze vraag naar het gebeuren van 14 juli Wij woonden in de Boterhoek, op een hoeve. Ik was 16 jaar, en reeds gaan slapen die avond, toen het gebeurde. Onder de morgen, ons moeder was nog diep onder de indruk van wat ze de vorige avond had gehoord en gezien, ze vertelde ons dat ze opgeschrikt werden door een raar lawaai uit de verte -en dat steeds maar dichterbij kwam. Het was al laat, vader en moeder waren nog maar pas op hun slaapkamer. Ons vader opende het venster en gooide de luikjes open, verschrikt zagen zij een brandend vliegtuig, op een geringe hoogte voorbij hun raam passeren. Steeds verder dalend vloog het in de richting van de Voordestraat. Later bleek dat de bommenwerper neergestort was in de boomgaard van mijn nonkel Louis (Lodewijk)Bauwens, die in de Voordestraat woonde net voor de grens van Waarschoot. In de voormiddag (op 15 juli) is er nog navraag gedaan naar de twee bemanningsleden die op de vlucht waren, mijn ouders verklaarden dat ze daarvan niets gezien of horen vertellen hebben. Angela wist ons nog te vertellen, dat er heel wat was weggenomen van het wrak door geburen uit de omgeving, ook Julien en zijn zuster Julia Versichel wisten ons dit te zeggen.

7 Sgt Stride die in de geschutskoepel achteraan het vliegtuig zat, overleefde de crash niet. Door de hevige brand had hij geen schijn van kans en stierf in de vlammen. Het verkoolde lichaam van Sgt Stride werd door de Duitse Wehrmacht gekist en weggevoerd. Op de begraafplaats van de stad Eeklo vonden we op het erepark der gesneuvelden Britse militairen het graf nummer 232 van Sgt L.H. Stride. Gesneuveld op 14 juli 1949 als marconist-boordschutter bij de RAF. Sgt Leslie Herbert Stride (foto Internet) (foto Daniël De Baets) De grafsteen nummer 232 van Sgt Leslie Herbert Stride op het Britse ereperk te Eeklo.

8 De plaats van het gebeuren. Wijk Meienbroek-Voordestraat aan de grens met Waarschoot. Op deze foto zien we het vliegtuignummer PZ-E, wat overeenstemt met de gegevens in de vluchtrapporten van 14 juli Foto s internet

9 Foto Frank Raeman Na bodemonderzoek: de fragmenten die we terugvonden op de plaats van de vorige foto. Foto s internet Op deze foto zien we de rij tronken, waarvan er 6 werden afgerukt. Later werden deze her aangeplant. Martin Van Kerkvoorde wist ons te vertellen, voordat de tronken werden gerooid waren de sporen nog steeds zichtbaar, 6 van de ongeveer 30 tronken waren duidelijk jonger dan de andere.

10

11 De wrakstukken trokken de aandacht van Duitse militairen. In de wijk Meienbroek stonden twee Duitse legerbarakken opgesteld, binnen de kortste keren waren de militairen op de plaats van de crach aanwezig. Echter, na de bluswerken vonden ze maar één stoffelijk overschot. De zoektocht naar de twee vermiste bemanningsleden kon beginnen.

12 De piloot Alastair Dyson Panton en Alfred Ernest Farrow werden opgepakt door de Duitsers en krijgsgevangen genomen. Beiden werden met zware brandwonden overgebracht naar het militair hospitaal in Gent. Sgt Farrow werd later voor verzorging afgevoerd naar een hospitaal in Brussel waar hij verbleef van 15 juli 1940 tot en met 31 juli Van 31 juli 1940 tot en met 30 augustus 1940 verbleef hij in gevangenschap te Mechelen. Nadien werd hij gedeporteerd naar verschillende krijgsgevangenkampen waaronder: Van 9 september 1940 tot 20 april 1942 naar Stalg Luft I in Barth, Noord-Duitsland. Dit krijgsgevangenkamp was speciaal voorzien voor geallieerde luchtmacht gevangenen. Van 20 april 1942 tot 18 juni 1943 verbleef hij in Stalag Luft III te Sagan in de Duitse provincie Neder-Silezië, 160 kilometer ten zuidoosten van Berlijn. Van 20 juni 1943 tot 15 juli 1944 verbleef Sgt Farrow in Stalag VI in Heidekrug, toen Oost- Pruisen, nu Litouwen. Tenslotte verbleef hij in Stalag 357 in Fallingbostel, noordwest Duitsland, van 9 augustus 1944 tot de bevrijding op 6 april Na zijn herstelperiode te Gent werd de piloot Alastair Dyson Panton overgebracht naar Stalag Luft I van december 1940 tot maart Van maart 1942 tot september 1942 verbleef hij in Stalag Luft III te Sagan in de Duitse provincie Neder-Silezië. Van september 1942 tot april 1943 werd hij krijgsgevangen gehouden in Oflag XXI-B in Schubin (Polen). Van april 1943 tot december 1944 werd hij opnieuw opgesloten in Stalag Luft III te Sagan. Van december 1944 tot aan de bevrijding in mei 1945 verbleef Panton in het krijgsgevangenkamp Stalag II-A, gelegen in Luckenwalde. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Alastair Dyson Panton in actieve dienst bij de RAF tot het einde van zijn militaire loopbaan. F/O Alastair Dyson Panton (foto Internet)

13 Aan dit verhaal was er maar één twijfelachtig gegeven: de datum. Volgens het schrijven van de d.d. burgemeester van de gemeente Lovendegem gebeurde de crash van het vliegtuig op 7 juli Op het graf van Sgt Leslie Herbert Stride staat vermeld 14 juli De enige verklaring die hiervoor kan gevonden worden is dat de d.d. burgemeester zijn brief schreef aan de Feldkommandantur zes maanden na datum van het gebeuren en zich vergiste omtrent de juiste datum, omdat hij de juiste datum niet meer kende. Hij schatte het gebeuren een week vroeger in. Ook uit het Operation record book zien we dat er op 7 juli 1940 geen opdrachten waren boven Vlaanderen. Afscheid aan het graf van haar broer. In de lente van 1940 nam Enid Stride haar broer nog in haar armen, niet wetende dat dit de laatste keer zou zijn. Op 18 september 2014, na 74 jaar, kwam de 92-jarige Enid Stride Vaarwel zeggen. Tijdens een emotionele plechtigheid op de begraafplaats van Eeklo verklaarde ze: Nu ik het graf van mijn broer heb bezocht, voel ik mij beter. Ik weet nu dat hij een mooie laatste rustplaats heeft en dat er al die tijd goed voor hem gezorgd is. Begin maart 2015 ontving het Stadsbestuur van Eeklo het droeve nieuws dat Enid Stride overleden was. Haar laatste wens was uitgekomen. Enid Stride (92)was erg geëmotioneerd bij het graf van haar broer Leslie - JSA

14 Burgemeester Koen Loete en de Oudstrijders brengen een bloemenhulde op het kerkhof te Eeklo aan Sgt Leslie Stride, de broer van Enid. JSA Onlangs werd een nieuwe grafsteen geplaatst op het bestaande graf van Sergeant Stride, met de vermelding van de naam van zijn overleden zuster Enid. Het embleem van het 53 Squadron RAF

15 De postume oorkonde Hoe verging het de overlevende bemanningsleden? Sgt Alfred Ernest Farrow. Na de crash werd Sgt Alfred Ernest Farrow krijgsgevangen genomen. Op 6 april 1945 werd hij bevrijd. Verder vinden we geen gegevens over deze man. F/O Alastair Dyson Panton. Alastair Dyson Panton werd bevrijd uit het krijgsgevangenkamp te Luckenwalde in mei Hij zette zijn militaire loopbaan verder bij de RAF.

16 Een overzicht: 1936: Flight Cadet, B Sqn RAF College. 18 december 1937: Pilot bij 53 Sqn RAF (Hector I, Blenheim Mark IV). 15 juli 1940: Krijgsgevangen genomen. 1 oktober 1946: Officer Commanding, 58 Sqn RAF (Mosquito PR34/ Anson C19). december 1947: Officer Commanding, 540 Sqn RAF (Mosquito PR34) 1948: Air Staff, AHQ Hong Kong. 1951: OS Flying, RAF Coningsby. mei 1954: Staff Officer, Department of the CAS (Close Air Support). 17 jun 1957: Unit Commander, RAF Cranwell. 26 juli 1960: Senior Personell Staff Officer, HQ Signals Command. 6 november 1961: Officer Commanding, RAF Bircham Newton. 19 december 1962: Officer Commanding, RAF Tern Hill. 9 juli 1965: Group Captain-Organisation, HQ Far East Air Force. 24 september 1968: Director of Personal Services (Provost Marchal) In 2002 overleed Alastair Dyson Panton.

17 Zijn kleindochter Victoria Panton-Bacon, vond op de zolder in de garage bij haar ouders thuis een kartonnen doos met de memoires van haar grootvader. Na wat bijkomend onderzoek schreef Victoria hierover een boek met als titel: Six weeks of Blenheim Summer. Hiermee eerde ze haar grootvader. Victoria Panton Bacon, de auteur van het boek. (foto Internet) Verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel Publicatiedatum 11/07/2014 Met bijzondere dank aan Frank Raeman voor zijn professionele hulp. Namens de werkgroep archief Lovendegem. Auteurs: Daniël De Baets Jean-Pierre Van Den Sande

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip In 2018 is het 75 jaar geleden dat een RAF bommenwerper met het identificatienummer DT-694 vanaf het vliegveld

Nadere informatie

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Daarna is het weer donker Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Serie: Ontmoeting Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Douwe Drijver en Alexander Tuinhout Redactie: Hans Groeneweg Vormgeving: Richard Bos 2015.

Nadere informatie

Op dat moment (maart 1945) opereerde zijn eenheid van op Y-29, het Amerikaanse vliegveld te Zutendaal.

Op dat moment (maart 1945) opereerde zijn eenheid van op Y-29, het Amerikaanse vliegveld te Zutendaal. Tijdens de tweede wereldoorlog gebeurde het wel vaker dat militairen ingekwartierd werden bij burgers. Na de bevrijding in september 1944 was dit ook het geval met de geallieerde militairen. Een van hen

Nadere informatie

WERKBOEK. Lest we Forget

WERKBOEK. Lest we Forget 1 WERKBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Julia van de Pasch, Marit Hoppenbrouwers, H5i Oldrich Havlik

Julia van de Pasch, Marit Hoppenbrouwers, H5i Oldrich Havlik Julia van de Pasch, Marit Hoppenbrouwers, H5i Oldrich Havlik Inhoudsopgave Onderzoeksplan: 3 Inleiding 3 Biografie 4 RAF 6 Evaluatie: 7 Hoe we gezocht hebben: 8 Bronnenlijst 8 Inleiding Oldrich Havlik

Nadere informatie

Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument

Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument Op 6 oktober 2012 werd in Nijmegen, een monument onthuld ter ere van de Nieuw-Zeelander Ivan William Cain. In 2011 besteedt weekkrant de Brug uit Nijmegen aandacht

Nadere informatie

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe?

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe? Lancaster ED470 Wie, wat, waar en hoe? Hier is het toestel neer gekomen en ontploft. Een groot gat kwam in de grond. Wat gaan we doen? Het verhaal Vliegtuigcrash. 23 september 1944 De vliegbasis Skellingthorpe

Nadere informatie

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 10-14 jaar Dit spelparcours neemt je mee terug naar 1942. In dat jaar was de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volop aan de gang. Door de vragen op te lossen, ontdek

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Oecumenische dienst 4 mei 2019 Vlissingen, rouwcentrum Overtoom-Groen. Beste mensen,

Oecumenische dienst 4 mei 2019 Vlissingen, rouwcentrum Overtoom-Groen. Beste mensen, Oecumenische dienst 4 mei 2019 Vlissingen, rouwcentrum Overtoom-Groen Beste mensen, Jaarlijks komen wij hier en op de Noorderbegraafplaats samen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en van oorlogssituaties

Nadere informatie

Herdenking 60 jaar. 14 februari Valentijnsdag 43

Herdenking 60 jaar. 14 februari Valentijnsdag 43 Herdenking 60 jaar 14 februari 1943 Valentijnsdag 43 later 60 jaar 14 februari 2003 Voorvoord 60 jaar later, 14 februari 2003 staan wij aan het oorlogsmonument De Vleugel en herdenken we de bemanningsleden

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Crash No 227 Stirling I LS-G 02-03-1943 St. Maartensdijk

Crash No 227 Stirling I LS-G 02-03-1943 St. Maartensdijk Crash No 227 Stirling I LS-G 02-03-1943 St. Maartensdijk 02 maart 1943 In totaal werden deze nacht de nacht van 1 op 2 maart 302 bommenwerpers van Bomber Command (156 Lancasters, 86 Halifaxes en 60 Stirlings)

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

VOORONDERZOEK VLIEGTUIGCRASH WO 2

VOORONDERZOEK VLIEGTUIGCRASH WO 2 VOORONDERZOEK VLIEGTUIGCRASH WO 2 MOL-POSTEL 2 OKTOBER 2011 VZW BAHAAT Vooronderzoek Vliegtuigcrash WO2 Pagina 1 PLANEHUNTERS Vooronderzoek Vliegtuigcrash WO2 Pagina 2 VOORAF In de nacht van 21/22 juni

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Mergelweg 129 Horst Wolfgang

Mergelweg 129 Horst Wolfgang Mergelweg 129 Horst Wolfgang Adres : Mergelweg 129 Naam :Horst Wolfgang Kochmann Geboorte :6 december 1912 in Berlijn Arrestatie :25 augustus 1942 Deportatie :28 augustus 1942 Trein : 14 e trein met 608

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Oproep van 2007 Adrian Caldwell s vader wordt nog steeds vermist

Oproep van 2007 Adrian Caldwell s vader wordt nog steeds vermist Oproep van 2007 Adrian Caldwell s vader wordt nog steeds vermist Zij vraagt dringend om uw hulp bij de oplossing van dit mysterie! Adrian Caldwell-Leist is de dochter van Sergeant LeRoy Leist. Ze was pas

Nadere informatie

Beste overlevenden Beste nabestaanden, Beste mensen,

Beste overlevenden Beste nabestaanden, Beste mensen, 1 Beste overlevenden Beste nabestaanden, Beste mensen, 22 februari 1944 was zo n typische winterdag waarin je ondanks de kou voelt dat het voorjaar niet ver weg meer is. Met een felle zon aan een strakblauwe,

Nadere informatie

Daar mogen jullie niet naar kijken!

Daar mogen jullie niet naar kijken! Daar mogen jullie niet naar kijken! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst

Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst Dames en heren, allen hier aanwezig. Het is voor mij een grote eer hier als pas benoemde burgemeester

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Opdrachten Airborne Begraafplaats Oosterbeek

Opdrachten Airborne Begraafplaats Oosterbeek Opdrachten Airborne Begraafplaats Oosterbeek Utrechtseweg 232 6862 AZ Oosterbeek Tel.: 026 3337710 airbornemuseum.nl van Limburg Stirumweg te Oosterbeek (opdrachten zijn geschikt voor ca. 11 tot 15 jaar)

Nadere informatie

Sierżant Feliks Gawlak

Sierżant Feliks Gawlak Onze zoektocht naar Sierżant Feliks Gawlak 28 November 2018 Fausto Beijne & Bas Krol Sierżant Feliks Gawlak Kaczanowo 14/05/1918 - Eindhoven 28/08/1942 Nationaliteit Pools Functie Radiotelegrafist Rang

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Boeing B24H Liberator

Boeing B24H Liberator De B24 Liberator Naam: No Feathered Injun (later onofficieel: Feathered Injun) Soort toestel: Boeing B24H Liberator Leger: USAAF (United States of America Air Force) Luchtmacht: 8 th AF (Air Force) Bombgroup:

Nadere informatie

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar Dit spelparcours neemt je mee terug naar 1942. In dat jaar was de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volop aan de gang. Door de vragen op te lossen, ontdek

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

GROTE BLINKENDE VOGELS

GROTE BLINKENDE VOGELS GROTE BLINKENDE VOGELS LUISTERFRAGMENTEN over het leven in oorlog in St-Michiels 44 En toen zagen wij de ravage Dat was de enige keer in mijn leven dat ik mijn vader heb zien huilen Op Pinksterzondag 1944,

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Elk jaar op de ochtend van 14 augustus is er een korte plechtigheid in de ontvangsthal van de oude Tweede Kamer. Een kleine groep

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren.

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren. Bezoek kasteeltje Geijsteren. 7 Juni bezocht groep 6 het kasteeltje in Geijsteren. Cynthia Siefers heeft de kinderen rondgeleid. Ze heeft een boek geschreven: een trots kasteel. Ze heeft verteld wat er

Nadere informatie

Projectnummer: 1211GPR2855.1

Projectnummer: 1211GPR2855.1 Quickscan naar de mogelijke aanwezigheid van Conventionele Explosieven ten behoeve van een te realiseren hoge druk gasleiding van Donkerbroek naar Ureterp Deeltracé 1 Projectnummer: 1211GPR2855.1 In opdracht

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

gemeente Bronckhorst 2 9 MEI2013 Provincie Gelderland Commissie Landelijk gebied W.J.M. Peters Postbus GX ARHEM Geachte heer/mevrouw,

gemeente Bronckhorst 2 9 MEI2013 Provincie Gelderland Commissie Landelijk gebied W.J.M. Peters Postbus GX ARHEM Geachte heer/mevrouw, Ing. mei 2013 PS2013-53 2013-0086 PS25/9 verzenddatum datum uw brief van uw kenmerk ons kenmerk onderwerp 2 9 MEI2013 29 mei 2013 Z55617/UIT13-76302 Informatie subsidieverzoek berging gecrasht Engels vliegtuigwrak

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt Den Haag, 20. März 2013 Tel.: 0031 70-342.06.18 Fax: 0031 70-365.32.48 Toespraak ter gelegenheid van

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mirjam prinsen Door de ogen van Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mijn moeder Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen Uit

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Vandaag is het 4 mei Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen.

Vandaag is het 4 mei Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen. Vandaag is het 4 mei 2017. Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen. Maurice Vanderfeesten is een van hen. Zijn nieuwsgierigheid

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Tip mijn naam in op Google en U ziet het relaas.

Tip mijn naam in op Google en U ziet het relaas. Pagina 1 van 10 Luc Vervecken Van: "Luc Vervecken" Aan: "Luc Vervecken" Verzonden: vrijdag 5 oktober 2012 21:34 Onderwerp: Fwd: ;De acht van Stanleystad

Nadere informatie

Oorlogsverhaal Geert Loosman

Oorlogsverhaal Geert Loosman Oorlogsverhaal Geert Loosman De familie Loosman Geert wordt geboren op 3 november 1935 op Urk in het gezin van Jacob Loosman (Jawek 1904) en Aaltje Loosman-Kramer (1908) Naast Geert zijn er nog drie jongens:

Nadere informatie

BASISBOEK. Lest we Forget

BASISBOEK. Lest we Forget 1 BASISBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Knip de Mix en matchkaartjes uit (zie de laatste pagina van deze lesvoorbereiding). Zorg ervoor dat complete setjes worden uitgedeeld, anders is er

Nadere informatie

Mustang Mysterie. Crashonderzoeksverslag nr. 29. P-51 Gierle. Ing. T.A.W. Hellings Planehunters Recoveryteam 20-01-2014

Mustang Mysterie. Crashonderzoeksverslag nr. 29. P-51 Gierle. Ing. T.A.W. Hellings Planehunters Recoveryteam 20-01-2014 1945 Mustang Mysterie Crashonderzoeksverslag nr. 29 P-51 Gierle Ing. T.A.W. Hellings Planehunters Recoveryteam 20-01-2014 CRASHONDERZOEKSVERSLAG Nr 29 : Mustang Gierle 1. Voorwoord Na vele jaren van onderzoek

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag door een scholier 1775 woorden 21 september 2004 7 206 keer beoordeeld Auteur Genre Ron Langenus Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

De Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Drenthe

De Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Drenthe De Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Drenthe Deze lesbrief Deze gaat over de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Drenthe. Om de vragen te kunnen beantwoorden, zul je vaak het internet moeten gebruiken. Veel

Nadere informatie

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken?

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? De tweede reis van Jozefs broers naar Egypte. Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? Genesis 43:14 14 God, de Almachtige, geve jullie barmhartigheid in de ogen

Nadere informatie

24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad van Suriname. Hij verzocht me jou te schrijven

24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad van Suriname. Hij verzocht me jou te schrijven Mr. A. J. H. L. ADAM WARNSVELD, 2 Februari 1948 Boschlaan 7 Beste Renzo, Reeds twee brieven kreeg ik van je va.der, de eene gedateerd 19 Januari en de andere 24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

Het was één groot feest!

Het was één groot feest! Het was één groot feest! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september 1944. Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s

Nadere informatie

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Evert slaapt voor eeuwig op de Grebbeberg, rij 7 graf nummer 37. Tijdens de mobilisatie in augustus

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten 1 Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten Dames en heren, Jongens en meisjes van het Broeklandcollege, Oorlog

Nadere informatie

Verslag gravenproject

Verslag gravenproject Verslag gravenproject Naam: Joanna & Laura Klas: H5C Lerares: Mevr. Berg 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.......pagina 3 2. Biografie....pagina 3-4 2.1 Bekende informatie.....pagina 3 2.2 Onderzoeksplan..pagina

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959).

Marie Anne Tellegen overleefde de oorlog. Zij werd na de oorlog benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin (1945-1959). Werkblad 1: Marie Anne Tellegen. Mijn naam is Marie Anne Tellegen. Ik ben geboren in het jaar 1893 in Arnhem. Mijn vader was burgemeester van Amsterdam van 1915 tot 1921. In februari 1944 kwam ik in de

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

MARTIN MARAUDER HELLS FURY B-26B-15-M

MARTIN MARAUDER HELLS FURY B-26B-15-M 20. Aalsmeer 13 dec. 1943 Berging mei 2007 MARTIN MARAUDER HELLS FURY B-26B-15-M Opgestegen : 13 december 1943 om 14.10 uur Neergestort : 13 december 1943 om 15.08 uur Vliegtuig : Martin B-26B-15-MA Marauder

Nadere informatie

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 Geachte dames en heren, lieve familie en vrienden, Op 12 april 1945 was ik hier ook. Ik ben Eva Weyl en was toen bijna 10 jaar. Ik herinner mij de bevrijding heel goed;

Nadere informatie

HET MYSTERIE VAN EEN ENGELSE BOMMENWERPER OPGELOST

HET MYSTERIE VAN EEN ENGELSE BOMMENWERPER OPGELOST 1 HET MYSTERIE VAN EEN ENGELSE BOMMENWERPER OPGELOST In het verleden is door de officiële instanties in Engeland een fout gemaakt betreffende het lot van de Lancaster ED470 en haar bemanning. Het Britse

Nadere informatie

Wat stelt de Bijbel heel duidelijk. wat betreft het huwelijk?

Wat stelt de Bijbel heel duidelijk. wat betreft het huwelijk? Wat stelt de Bijbel heel duidelijk De vele kinderen van Jakob. wat betreft het huwelijk? Genesis 2:22-24 22 En de HEERE God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had, tot een vrouw en Hij bracht haar

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk.

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Ik zie aan de overkant de J. Guislainstraat niet liggen tenzij de brug vroeger bijna

Nadere informatie

27 januari 1943 naast Isidorus hoeve van de familie Wouters Cijnsgoed 9 Lancaster W4135 OF-A

27 januari 1943 naast Isidorus hoeve van de familie Wouters Cijnsgoed 9 Lancaster W4135 OF-A Vliegtuig crashes WO-II Sjef Driessens December 2016 Tijdens de oorlog 40-45 proberen de Engelsen en Amerikanen de Duitsers in hun economie te treffen door vooral de industrie te bombarderen. Tijdens het

Nadere informatie

Twee lege Poolse graven in Sint Michielsgestel?

Twee lege Poolse graven in Sint Michielsgestel? Twee lege Poolse graven in Sint Michielsgestel? Probleemstelling Op 19 september 1944 was een Engelse glider (zweefvliegtuig) met krijtnummer 126 (tijdelijk) vanuit Engeland op weg naar landingszone LZ-Z

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

NIEUWE BOEKEN OKTOBER (2)

NIEUWE BOEKEN OKTOBER (2) Zaterdag 27 oktober 2018 ++++ NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN OKTOBER (2) In ons MODERN ANTIQUARIAAT komen geregeld NIEUWE TITELS binnen die elders al lang zijn uitverkocht. Vandaag brengen wij de volgende

Nadere informatie

Echt vrij waren we niet

Echt vrij waren we niet Echt vrij waren we niet Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12 Pagina 1 Didactisch materiaal Affiche, sterreflectoren, veiligheidsjasjes, van het sterzingen Projectfiche sterzingen 2015 Verkleedmateriaal voor Driekoningen CD met sterzangerslied Teksten van de liederen

Nadere informatie

WERKBLAD ERNST VERDUIN

WERKBLAD ERNST VERDUIN WERKBLAD ERNST VERDUIN Bron 1. foto Ernst Ernst Verduin is geboren op 22 juni 1927. Deze schoolfoto komt uit 1940. Hoe oud is hij op deze foto? Op 17 januari 1943 komt hij samen met zijn vader, moeder

Nadere informatie

Antwoordenbundel fietszoektocht

Antwoordenbundel fietszoektocht Groepsnaam:. Groepsleden:.. Opdracht 1: De Eerste Wereldoorlog mag dan wel al 100 jaar geleden zijn, vandaag zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Daarom noemen we het landschap ook de laatste ooggetuige

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie