De Breuklijn. Tien jaar nationaal park De Meinweg viert feest!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Breuklijn. Tien jaar nationaal park De Meinweg viert feest!"

Transcriptie

1 Uitgave van: IVN Consulentschap Limburg - Staatsbosbeheer - Nationaal park De Meinweg De Breuklijn Juli Jaargang 6, nummer 1 (11) Tien jaar nationaal park De Meinweg viert feest! Tien jaar geleden -in kreeg De Meinweg de status van nationaal park. Een feestje waard! In deze speciale Breuklijn staan verschillende direct betrokkenen stil bij tien jaar nationaal park De Meinweg. Tevens vindt u enkele bijzondere feiten en een overzicht van de lustrumactiviteiten de komende maanden.

2 Sjra van Zutphen, meinweggids en schoolgids Het bos is weer gaan leven Sjra van Zutphen zet zich al jaren in als vrijwilliger in De Meinweg. Hij vertelt over zijn ervaringen. Ik vind het heel bijzonder om kinderen kennis bij te brengen over de natuur. Dat nemen ze hun hele leven mee! Inmiddels hebben we duizenden schoolkinderen ontvangen in De Meinweg. Het is prachtig om de gezichten van kinderen te zien als ze met een netje in een poel bezig zijn. Laatst zagen we de zeldzame kamsalamander. De kinderen waren helemaal onder de indruk. Dan is het feest voor mij. De projecten die we doen slaan enorm goed aan en ze zijn vaak helemaal volgeboekt. Ik merk dat ze op school meer aan natuur doen dan tien jaar geleden. De kinderen komen nu beter voorbereid veldwerk doen. In het donker zie je veel In het begin heb ik ook veel excursies gedaan. Maar de animo daarvoor is door de jaren heen wat minder geworden. De mensen die belangstelling hadden gaan nu zelf op pad door het gebied. We organiseren wel themawandelingen over bijvoorbeeld nachtdieren of het heidebeheer en de waterhuishouding. De avondwandelingen zijn heel bijzonder. We gaan dan met een groep van zo n twintig personen zonder licht het bos in. Soms is het muisstil. Als je niet praat zie je veel... s Avonds kun je wilde varkens ontdekken of reeën. Je hoort uilen en andere nachtvogels. Het krioelt van vogels en planten Lucht en licht Vooral het goede beheer vind ik een grote verbetering in het gebied. Vroeger was het een dichtgegroeid industriebos met dennen. Als je daarin liep hoorde je niets. De dennen zijn uitgedund en er is meer lucht en licht in het bos gekomen. Het krioelt van de vogels en planten. Het bos is weer gaan leven. IJzeren Rijn De discussie rond het weer in gebruik nemen van de IJzeren Rijn is nu actueel. Helaas loopt deze spoorlijn dwars door het natuurgebied. Ik kan uren over het spoor vertellen, want ik ben veertig jaar machinist geweest, eerst op de stoomlocomotief en later op de diesel. Ik heb nog op de IJzeren Rijn gereden tussen Roermond en Keulen. Het weer openstellen zal veel problemen geven. Zo moet over de hele dijk alle bomen worden gerooid en onderhouden in verband met brandgevaar. Terrassenlandschap Het meest kenmerkende van het nationaal park De Meinweg is het terrassenlandschap met steile overgangen tussen vier plateaus. Die terrassen zijn ontstaan door drie breuken in de aardkorst. Het hoogteverschil varieert tot soms wel 50 meter (26-76 meter plus NAP). Dwars op de terrassen zijn prachtige beekdalen ontstaan: de Boschbeek en het dal van de Roode Beek. Tussen deze beken liggen vennetjes en uitgestrekt bossen en heidevelden. Alle planten en dieren in De Meinweg zijn beschermd.

3 Theo Zegers, meinweggids sinds 1995 Ik kijk met andere ogen naar de natuur Theo Zegers heeft altijd veel interesse in de natuur gehad. Hij was voorlichter bij het ministerie van landbouw en hield zich vooral bezig met tuinbouwbedrijven. De combinatie natuur en wandelen spreken hem erg aan. In 1995 gaf hij zich op voor de tweede opleiding tot meinweggids van het IVN Consulentschap Limburg. Hij is met andere ogen naar de natuur gaan kijken en brengt zijn kennis en enthousiasme graag over op anderen. Ik draai nooit op routine en hou altijd rekening met de groep. Van tevoren wil ik weten wat voor groep het is en waar die vandaan komt. Dan kan ik hier tijdens de excursie rekening mee houden. Theo wil zoveel mogelijk kennis vergaren over het gebied. Behalve aan de opleiding voor meinweggids heeft hij ook meegedaan aan verschillende bijscholingen. Op deze manier kreeg ik een brede kijk op het gebied. De verdiepende informatie over flora en fauna kwamen goed van pas tijdens de excursies. Maar ook werd aandacht besteed aan de cultuur en historie van De Meinweg. Ik kreeg meer inzicht in de plaatselijke verhoudingen en belangen die er spelen. Rekening houden met groep Theo loopt zo n vijftien keer per jaar met een groep. Het aantal keer is beperkt omdat De Meinweg beschikt over een grote groep gidsen. De aanvragen kunnen gemakkelijk onderling worden verdeeld. Het is altijd de kunst om te kijken wat er gebeurt in de groep en daarop in te spelen. Een groep pastorale werkers of een groep studenten vraagt om een andere benadering dan een familieuitje met oma en kleinkinderen. De meeste vragen die Theo krijgt gaan over wat mensen zien of vinden. Kleine dingen maken soms grote indruk. Bijvoorbeeld een mestkever die bijna een meter diep in de grond zit en heel wat graafwerk verricht om mestbolletjes kwijt te raken. Maar ook actuele zaken komen aan bod, zoals de IJzeren Rijn of het klooster van de Maharishi. Er verandert veel in De Meinweg. Steeds meer mensen zijn actief betrokken bij het gebied. Oudere mensen die hier geboren zijn en gewerkt hebben, kunnen veel vertellen over het verleden. Van deze mensen kunnen wij als gidsen veel opsteken over De Meinweg in vroegere tijden. De naam Meinweg De naam Meinweg komt van het woord Mein: gemeenschappelijke grond die door vele dorpen aan weerszijden van de grens werd gebruikt. De naam heeft niets te maken met de staatsmijn Beatrix die eind jaren vijftig werd gebouwd en voor de ingebruikname in 1962 al weer werd gesloten. Wel is een deel van het Beatrixplateau nu onderdeel van het nationaal park. Hier komen voorzichtig weer kraanvogels rusten.

4 Gerard Jonkman, districtshoofd Staatsbosbeheer De Meinweg is een eenheid geworden We hebben met veel verschillende samenwerkingspartners gewerkt aan het ontstaan van een natuurgebied, los van wie de beheerder is. Iedereen streeft dezelfde doelen na op het gebied van natuurbeheer, recreatie, educatie en voorlichting, aldus Gerard Jonkman. Hij is vanaf 1982 werkzaam bij Staatsbosbeheer, waar hij zich onder andere heeft ingezet voor het nationaal park De Meinweg. Het Beheer- en Inrichtingsplan uit 1993 ligt ten grondslag aan de eenheid van het natuurgebied. Veel maatregelen zijn inmiddels uitgevoerd. Voor de komende tien jaar ligt er een nieuw plan bij het ministerie van LNV. Gerard: Op hoofdlijnen wordt op het vorige plan voortgeborduurd, zeker wat betreft de begrazing, het beschermen van de ad der en maatregelen om de verdroging tegen te gaan. Accenten liggen nu op de vergroting en versterking van het gebied. De internationale samenwerking gaat daarbij een steeds belangrijkere rol spelen. Open verbindingen Door een eenduidig beheer gaat het nu goed met De Meinweg, zegt Gerard. De industriële dennenbossen veranderen langzaam in natuurlijke, gemengde bossen. In de bossen zijn open verbindingen gekapt, zodat kruipende en lopende die ren veel sneller van het ene gebied naar het andere kunnen oversteken. Dat is goed voor de geneti- sche variatie. Het maakt populaties van onder andere adders, hagedissen, vlinders en libellen veel sterker. Bezoekerscentrum Een van de mijlpalen in de afgelopen tien jaar was de opening van het bezoekerscentrum op 16 juni Het centrum werd het middelpunt van recreatieve, educatieve De adder, symbool nationaal park De adder voelt zich goed thuis in De Meinweg, vandaar dat de adder symbool van het nationaal park is. In de winter slaapt hij onder de grond. s Zomers zigzagt hij door het heide- en zandgebied. Vinden doe je hem vrijwel nooit. Hij voelt de voetstappen van wandelaars en schiet dan snel weg.

5 en voorlichtingsactiviteiten. Gerard: De samenwerking kreeg een enorme stimu lans. De gemeente, het IVN Consulentschap Limburg, recreatieve ondernemers en Duitse instanties zochten elkaar op om activiteiten te organiseren voor bezoekers en schoolkinderen. De vele wandeltochten, arrangementen, workshops, belevingsactiviteiten en scholenprojecten zijn een mooi resultaat. En zoiets is alleen mogelijk dankzij een grote groep enthousiaste vrijwilligers!. Recreatieve voorzieningen Jaarlijks genieten zo n achthonderdduizend recreanten van het nationaal park De Meinweg. Toch is het rustig in het gebied. Volgens Gerard is dit te danken aan de aanleg van goede recreatieve voorzieningen: De recreatie start vanuit de randen van het gebied waar goede parkeergelegenheid is aangelegd. In het gebied zelf mogen geen auto s komen. Er zijn alleen routes voor fietsers, wandelaars en ruiters. Informatie over de routes en over het gebied is te vinden in folders, op infopanelen en ook op internet. De Meinweg heeft mijn hart veroverd Gebruikersgroep Gerard denkt dat samenwerking de sleutel is voor een blijvende eenheid op het gebied van natuurbeheer, recreatie, educatie en voorlichting. Het is essentieel dat we investeren in het vergroten van het draagvlak. Sinds kort is er een gebruikersgroep in het leven geroepen. Dat is een positieve ontwikkeling. Deze direct betrokkenen kunnen zinvolle adviezen geven over te nemen maatregelen. Zij bekijken sommige zaken net vanuit een andere invalshoek. Samen kun je breed gedragen beslissingen nemen rond het beheer en de inrichting. Een deel van het Meinweggebied ligt ook in Duitsland. Samenwerking over de grens is eveneens nodig om beheersmaatregelen op elkaar af te stemmen. Gerard heeft inmiddels afscheid genomen van het district Limburg en ook van De Meinweg. Hij heeft vanaf 1 mei een ander district van Staatsbosbeheer onder zijn hoede gekregen (Tilburg-Nijmegen). De Meinweg heeft echter blijvend zijn hart veroverd: Ik zal nog regelmatig het gebied bezoeken, maar nu als wandelaar, fietser en vooral als natuurliefhebber. Dieren in De Meinweg De Meinweg is een uitstekend leefgebied voor reptielen en amfibieën. Van de zestien inheemse amfibieën komen er twaalf voor in het Meinweggebied, waaronder de heikikker, de knoflooppad, de alpenwatersalamander en de vinpootsalamander. Van de reptielen vindt men onder andere zandhagedis, de hazelworm de gladde slang en de adder. Andere diersoorten zijn de das, libellen, vogels zoals de zwarte specht, nachtzwaluw en wielewaal, reeën en wilde zwijnen. Voor de begrazing zorgen schapen, runderen en paarden.

6 Ton Lenders, adderspecialist en voorzitter van de werkgroep natuur, onderzoek en beheer Wat betekent De Meinweg voor de adder? Voor de adder is het Meinweggebied thans het enige leefgebied in Limburg. In april 2002 heeft de provincie het Bescherminsplan Adder Limburg opgesteld. Adderspecialist Ton Lenders: De adder voelt zich het beste thuis in natuurterreinen met veel overgangen van droge naar vochtige vegetatie. Hij houdt van zonnen, maar wil ook voldoende schuilplaatsen hebben. Van oudsher zijn deze overgangen veel aanwezig in De Meinweg. De vaak hellende gebieden in combinatie met de vennen vormen een bijna ideale leefplek voor de adder. Waarom zijn beschermingsmaatregelen nodig? De adder neemt in aantal af. De biotopen voor de adders zijn slechter geworden. Met name de verdroging is een zorgelijk knelpunt. Ook inteelt vormt een bedreiging voor het instandhouden van de soort. Om de adderpopulatie in Limburg te herstellen en te behouden zijn inmiddels veel beheersmaatregelen uit het Adderbeschermingsplan uitgevoerd. Wat merk je van deze beheersmaatregelen? Het gesloten bos wordt langzaam omgevormd tot een natuurlijk bos, afgewisseld met structuurrijke heide. Door extensieve begrazing en kleinschalig plaggen is het in De Meinweg gelukt om steeds meer open terrein en heidevelden terug te krijgen. Dat is goed voor de adder. Ook zijn er vijftig nieuwe poelen gegraven waar verschillende soorten kikkers, padden en salamanders van profiteren. Het voedselaanbod van de adder is daardoor groter geworden. Zeer belangrijk zijn de verbindingszones die in -nauwe samenwerking met de beheerders van het Duitse deel- zijn aangelegd tussen verschillende kernleefgebieden van de adder. Uitwisseling tussen en versterking van de soort is daardoor mogelijk geworden. IJzeren Rijn De IJzeren Rijn is een spoorlijn die sinds vijftien jaar buiten gebruik is. De spoorlijn werd in 1879 opengesteld voor goederenvervoer tussen Antwerpen en het Ruhrgebied. Nu bestaan er plannen om de lijn de heropenen. Er is veel verzet tegen omdat de spoorlijn ruim vijf kilometer door het nationaal park loopt.

7 Jan Hermans, onderzoeker libellen De Meinweg Het gaat goed met de libellen Nationaal gezien behoort De Meinweg tot een van de allerbeste libellengebieden in Nederland. Jan Hermans doet onderzoek naar de libellen in dat gebied. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen in het gebied? Alle libellen en andere insecten zijn voor de voortplanting afhankelijk van zuiver, helder, voedselarm water en een structuurrijke vegetatie. Maatregelen die de verdroging van het gebied tegengaan vind ik daarom het belangrijkste. Staatsbosbeheer probeert door het bouwen van stuwen het water in De Meinweg zo lang mogelijk vast te houden. Ook de aanleg van nieuwe poelen, het dempen van ontwateringssloten en opschoning van verlandende vennen zijn belangrijk maatregelen ter behoud van het gebied. Wat zou je willen veranderen? De toegenomen recreatiedruk verstoort soms de kwetsbare terreingedeelten zoals het dal van de Boschbeek, oevers van vennen en poelen en vochtminnende vegetaties. In het spanningsveld natuur-recreatie slaat de recreatie soms te veel door. Ik zou wel willen dat er meer rust kwam in het gebied en dat er minder fietspaden waren. Hoe staat het er nu voor met de libellen? In de jaren tachtig hebben we de libellenstand in De Meinweg in kaart gebracht. Dit onderzoek zou ik moeten herhalen om iets over de libellen te kunnen zeggen. Fluctuaties in de libellenstand kunnen veel oorzaken hebben, zoals de temperatuur in bepaalde seizoenen. Bezoekerscentrum De Meinweg Waar ben je nu mee bezig? We zijn nu bezig met het inventariseren van alle plantensoorten in Midden- Limburg, Het heide- en veengebied in De Meinweg hebben we al in kaart gebracht. De graslanden en bossen volgen nog. Straks is er een totaal overzicht van alle vegetatie in dit gebied. Beheerder bezoekerscentrum Joost Bogaerts Vijf jaar geleden wilden we een modern, interactief en thematisch bezoekerscentrum worden. Dat is goed gelukt. Het bruist bij ons altijd van de activiteiten, vooral dankzij de inzet van ruim zestig vrijwilligers. Ze verzorgen de excursies, en activiteiten voor volwassenen, de jeugd, scholen en mensen met een verstandelijke beperking. Zonder deze vrijwilligers waren we nergens. Ze zijn goud waard. Het bezoekerscentrum van De Meinweg is t/m 31 maart alleen geopend op zondag van uur, de informatiebalie is dinsdag, woensdag en donderdag open van uur. Vanaf 1 april t/m 31 oktober zijn het bezoekerscentrum en de informatiebalie dagelijks open, behalve op maandag. Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch, telefoon (0475) , en

8 Belangrijke feiten April 1990 instelling nationaal park in oprichting Mei 1990 instelling overlegorgaan Jan instelling werkgroep educatie en voorlichting Juni 1991 start eerste opleiding excursieleiders Jan eerste meerjarenplan educatie en voorlichting Maart 1992 start eerste opleiding schoolgidsen Mei 1992 eerste natuureducatief aanbod aan het basisonderwijs Maart 1993 eerste Beheers- & Inrichtingsplan Febr start opleiding omgaan met mensen met een beperking Juni 1995 verkrijgen officiele status nationaal park Juni 1998 start eerste opleiding jeugdnatuurbegeleiders Juni 1999 opening bezoekerscentrum De Meinweg Maart 2003 start opleiding Intern Kwaliteitsteam Excursies Nationale Parken Zuidoost Nederland Febr start opleiding Aardewandelingen-team Overzicht van de lustrumactiviteiten in het feestjaar 29 mei Opening recreatief fietspad Roermond - Bezoekerscentrum 24 juni Feestdag voor alle Meinweggidsen 1 juni Kijkdozenwedstrijd voor scholen; inleveren kijkdozen. Thema: 10 jaar natuur voor iedereen 26 juni Bekendmaking winnaar kijkdozenwedstrijd; winnende kijkdoos op groot formaat nagemaakt. Vanaf uur bekijken kijkdozen. 28 aug. Demonstratie valkenier met tien vogels op Maas-Swalme- Nette dag 17 sept. IVN-dag. Gidsen geven uitleg over het gebied. De Meinweg organiseert activiteiten voor kinderen en andere doelgroepen, onder wie mensen met een verstandelijke beperking. Het bezoekerscentrum heeft een vaste expositie. De wisseltentoonstellingen gaat dit jaar over de Staatsmijn Beatrix (t/m juni) en Panorama Bouwwerk Natuur (juli t/m oktober). Belangrijkste samenwerkingspartners Een groep van ruim zestig enthousiaste vrijwilligers Staatsbosbeheer IVN Consulentschap Limburg Gemeente Roerdalen Particuliere grondeigenaren in de omgeving Ondernemers in de recreatieve sector Coöperatie van boseigenaren de Bosgroep Belangenvereniging jagers Onderzoekers Duitse natuurorganisaties Colofon Juli 2005, jaargang 6 nr. 1 (11) Uitgave: IVN Consulentschap Limburg Staatsbosbeheer Nationaal park De Meinweg Foto s: J. Bogaerts (SBB) R. Ouwerkerk (SBB) M. Straver (IVN) Redactieadres: IVN Consulentschap Limburg Godsweerderstraat GH Roermond Telefoon (0475) Oplage: 2000 De Breuklijn is een initiatief van het nationaal park De Meinweg. De Breuklijn verschijnt twee keer per jaar. Steeds wordt een ander onderwerp met betrekking tot het nationaal park behandeld. Door de jaren heen kreeg De Breuklijn een doorlopende nummering zodat alle losse nummers bij elkaar verzameld kunnen worden tot een uitgebreid boekwerk.

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

10 jaar Meinweg Ecotop

10 jaar Meinweg Ecotop 10 jaar Meinweg Ecotop Wat heeft het natuuronderzoek in NP De Meinweg ons gebracht? Ton Lenders Doelstellingen Nationale Parken Hoofddoelstelling: Natuur middels gericht natuurbeheer duurzaam in stand

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

Werkstuk ANW Milieugroepen

Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk door een scholier 1558 woorden 28 april 2005 4,7 10 keer beoordeeld Vak ANW 1. Welke Milieugroepen zijn rondom en in jou woonplaats aanwezig? - It Fryske Gea: www.fryskegea.nl

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

10 november 2011 Bezoek aan:

10 november 2011 Bezoek aan: 10 november 2011 Bezoek aan: 1. Introductie (informatie website NP) De Meinweg is een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden

Nadere informatie

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan.

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Deze folder gaat over het herstellen van natte natuurparels in Noord-Brabant.

Nadere informatie

SPREKERSPLEIN. Beknopt verslag van het Sprekersplein op woensdag 3 september 2014 om 18:45 uur

SPREKERSPLEIN. Beknopt verslag van het Sprekersplein op woensdag 3 september 2014 om 18:45 uur SPREKERSPLEIN Beknopt verslag van het Sprekersplein op woensdag 3 september 2014 om 18:45 uur 1. Opening en mededelingen voorzitter De burgemeester, de heer P. Cammaert, heet de aanwezigen welkom op het

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS)

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Inleiding In 2006 heeft RAVON in opdracht van de Provincie Noord-Brabant het

Nadere informatie

Bosbeheer voor reptielen en amfibieën. Jeroen van Delft

Bosbeheer voor reptielen en amfibieën. Jeroen van Delft Bosbeheer voor reptielen en amfibieën Jeroen van Delft Opbouw lezing Habitateisen herpetofauna Gesloten bos Open plekken en brede bermen Randen, mantels en zomen Dood hout Water in en bij het bos Steilkanten,

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM Colofon Opdrachtgever: Tulp-Bijl B.V. Titel: Quickscan Edeseweg 51 Wekerom Status: Definitief Datum: Februari 2013 Auteur(s): Ir. M. van Os Foto s: M. van Os Kaartmateriaal:

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Staatsbosbeheer de Meierij Haanwijk 4a 5271 VG St. Michielsgestel T 073-55 13 036 www.staatsbosbeheer.nl. De Geelders in het Groene Woud

Staatsbosbeheer de Meierij Haanwijk 4a 5271 VG St. Michielsgestel T 073-55 13 036 www.staatsbosbeheer.nl. De Geelders in het Groene Woud Staatsbosbeheer de Meierij Haanwijk 4a 5271 VG St. Michielsgestel T 073-55 13 036 www.staatsbosbeheer.nl De Geelders in het Groene Woud De Geelders in het Groene Woud Niet voor niets is de Geelders een

Nadere informatie

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander.

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. Waterlanders : op weg met Sam de salamander Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. 1 De kamsalamander... Hallo, Ik ben Sam, de salamander met

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

HEIDE ROZENDAALSE VELD EN ROZENDAALSE ZAND. Beleidsnota

HEIDE ROZENDAALSE VELD EN ROZENDAALSE ZAND. Beleidsnota HEIDE ROZENDAALSE VELD EN ROZENDAALSE ZAND 2005 Beleidsnota Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Doelen...3 3 Uitgewerkte randvoorwaarden op juridisch en beleidsinhoudelijk vlak...4 3.1 Europees beleid...4

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER LANDGRAAF Grenzeloos samenwerken Bosbeheer Landgraaf wil samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Nadere informatie

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-312228 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad De Mient In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad De Mient De Mient was een

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren!

Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren! www.poelen.nu Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren! Frank Spikmans Rheden 31 mei 2018 Inhoud Poelen als leefgebied voor amfibieën Amfibieën (in Rheden) Poelen aanleg & beheren www.poelen.nu

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

Indeling lezing. Herstel van leefgebieden voor de gladde slang. Ringslang. Gladde slang. Adder

Indeling lezing. Herstel van leefgebieden voor de gladde slang. Ringslang. Gladde slang. Adder Indeling lezing Herstel van leefgebieden voor de gladde slang De gladde slang; uiterlijk, verspreiding en habitat Beheer Monitoring Jeroen van Delft Bladel, 13 september 2013 2/31 Ringslang Slanke bruine

Nadere informatie

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os)

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os) Keutelgedichten Het konijntje Er was eens een konijntje en hij was echt niet dom hij keek wanneer hij drukken moest steeds even achterom Dan telde hij de keuteltjes die vielen in het gras zo wist hij elke

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 17-09-2013 Agendapunt 5 Steller / afdeling E. Leuver / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 1 Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

Jeugdlokalen Ravels-Eel

Jeugdlokalen Ravels-Eel 1/7 Jeugdlokalen Ravels-Eel Eelstraat 4 2380 Ravels-Eel De jeugdlokalen van Ravels-Eel zijn nieuwbouwlokalen, volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, voorzien van een volledig ingerichte keuken,

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Bedreigingen. Broeikaseffect

Bedreigingen. Broeikaseffect Bedreigingen Vroeger gebeurde het nogal eens dat de zee een gat in de duinen sloeg en het land overspoelde. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De mensen hebben de duinen met behulp van helm goed vastgelegd

Nadere informatie

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het onderzoeken van flora en fauna 4 Werkwijzer Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving De oogst van twee jaar Groen en Doen Van oudsher steken vele duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen om onze natuur en ons landschap te beschermen

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km BOETELERVELD ROUTE 4,3 km 20 17 Weten hoe een groot deel van Salland er tot eind 19e eeuw uitzag? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Ervaar rust, ruimte en openheid in dit enig overgebleven

Nadere informatie

Defensie en Natuur: Ja, Natuurlijk!

Defensie en Natuur: Ja, Natuurlijk! Defensie en Natuur: Ja, Natuurlijk! Defensie staat voor vrede en veiligheid, in eigen land en daarbuiten. Men denkt dan al snel aan rondvliegende F-16 s en Chinooks, rondrijdende tanks, het opruimen van

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur Open dag zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Heidepol, aan de rand van de Veluwe. Voor velen inmiddels een vertrouwde omgeving. Wij hopen dat u

Nadere informatie

Raadsel 1: Wat is het verschil tussen de westkant en de oostkant van de Grote Vlasroot?

Raadsel 1: Wat is het verschil tussen de westkant en de oostkant van de Grote Vlasroot? Raadsel 1: Wat is het verschil tussen de westkant en de oostkant van de Grote Vlasroot? Loop een rondje om het ven; ga over het dammetje. Let ook op hoogteverschillen. Materialen: Neem het kompas. Raadsel

Nadere informatie

ATB versus reptielen Sallandse Heuvelrug

ATB versus reptielen Sallandse Heuvelrug ATB versus reptielen Sallandse Heuvelrug verslag, uitgave 2, 27 november 2018. 9 mei tot en met 9 juni 2018 Dertien bezoeken ATB Sallandse Heuvelrug. 22 augustus tot en met 19 sept. Vier bezoeken ATB Sallandse

Nadere informatie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske. een landschap zonder grenzen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske. een landschap zonder grenzen Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske een landschap zonder grenzen De vallei / beekdal van het Merkske Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, vormt de natuurlijke grens tussen Nederland

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent.

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent. Speech van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, opening ecoduct Hoog Buurlo over de A1, Kroondomein Het Loo, maandag 5 september 2011 Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven,

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien.

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooibossen Definitie Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier Deze bossen worden voortdurend blootgesteld

Nadere informatie

AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON

AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON juni 2007 In

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Panoramapad, vlak bij Bergeijk Panoramapad, vlak bij Bergeijk 7.3 km wandelen De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor de hei Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Werken voor de hei, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Overzicht activiteiten en resultaten 2011 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal Park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen : Informatiezuilen

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley

mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley THE LINKS VALLEY, GOLFBAAN OF NATUURTERREIN? Het is lastig te zeggen of The Links Valley nu meer golfbaan is of natuurterrein. Feitelijk bestaat

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD (Q en A) Natuurverbinding Hoorneboeg, Versie 18 maart 2016

VRAAG EN ANTWOORD (Q en A) Natuurverbinding Hoorneboeg, Versie 18 maart 2016 VRAAG EN ANTWOORD (Q en A) Natuurverbinding Hoorneboeg, Versie 18 maart 2016 1. Waarom is dit project nodig? De ontwikkeling van een open heidelandschap betekent meer leefgebied en betere kansen voor dieren

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo Inhoudsopgave Deel 3: De schaapskudde van Hoog-Buurlo 1. Aanmeldgegevens 2. Achtergrondinformatie Hoog-Buurlo

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop.

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop. Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T 050 707 44 44 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Landgoed Mensinge Drenthe in een notendop Mensinge Drenthe in een notendop In een wedstrijd om de titel

Nadere informatie

Lang leve de buitenkids!

Lang leve de buitenkids! Contact Bezoekerscentrum Oisterwijk Natuurmonumenten van Tienhovenlaan 5 5062 SK Oisterwijk Tel. 013-5231800 @ i bc.oisterwijk@natuurmonumenten.nl www.natuurmonumenten.nl facebook.com/natuurmonumenten

Nadere informatie

RECREATIE & NATUUR EN STARING ADVIES

RECREATIE & NATUUR EN STARING ADVIES RECREATIE & NATUUR EN STARING ADVIES In een groot deel van de Nederlandse bos- en natuurgebieden wordt veel gerecreëerd; op land, op het water en in de lucht. In de meeste gevallen kunnen de natuurfunctie

Nadere informatie

Bevordering van natuurbeleving in Moerenburg

Bevordering van natuurbeleving in Moerenburg Bevordering van natuurbeleving in Moerenburg Bakkers, S. & Bloemberg, M.S., s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Eindrapportage afstudeeropdracht, opleiding Toegepast Biologie Bee-o-topen Moerenburg-Piushaven

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

De Vuursche. Scootmobiel. Door de bossen met de scootmobiel

De Vuursche. Scootmobiel. Door de bossen met de scootmobiel Staatsbosbeheer Regio West Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Scootmobiel De Vuursche Door de bossen met de scootmobiel Scootmobielroute in De Vuursche In deze folder

Nadere informatie

Communicatie& Educatie

Communicatie& Educatie Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie en educatie Communicatie& Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Door: Thea Peters Erica Zwanenburg Nel v.d. Laan Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Toelichting op projectresultaten. Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Toelichting op projectresultaten. Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Presentatie 15 oktober Toelichting op projectresultaten Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa Bert Dijkstra Aanleiding en uitgangspunten Het esdorpenlandschap/landschapsvisie

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtblauw)

Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtblauw) Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtblauw) 4.7 km wandelen Maak kennis met de hoogtepunten van de Brunssummerheide op de 'lichtblauwe' route. Wandel over heidevelden, langs vennen en door bossen.

Nadere informatie

Genoeg te doen voor iedereen

Genoeg te doen voor iedereen Kralingse Bos Kralingse Bos: best bezochte plek van Rotterdam Het Kralingse Bos, wie kent het niet. Iedereen die van rust, natuur, water, ruimte en recreatie houdt, is te vinden in dit unieke stuk natuur

Nadere informatie

Maandag 14 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start LIFE+ natuurproject ZTAR Het Zwin

Maandag 14 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start LIFE+ natuurproject ZTAR Het Zwin Maandag 14 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start LIFE+ natuurproject ZTAR Het Zwin Geachte gedeputeerde Decorte (West-Vlaanderen) Geachte

Nadere informatie

Natuurwaarden en beheer van pingo-ruïnes

Natuurwaarden en beheer van pingo-ruïnes Natuurwaarden en beheer van pingo-ruïnes 23 november 2017 Uko Vegter Sector Natuur en Landschap Het Drentse Landschap www.drentslandschap.nl Inhoud Pingo-ruïnes in terreinen van HDL Aantal en voorkomen

Nadere informatie

Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Concept

Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Concept Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Concept a Waardevol heidelandschap op de Hondsrug Samenvatting van het beheerplan Drouwenerzand Colofon Deze samenvatting

Nadere informatie

LEMELERBERG: TOPNATUUR

LEMELERBERG: TOPNATUUR LEMELERBERG: TOPNATUUR ROUTE 4,0 km Mooie, stille route langs zandvlaktes, jeneverbessen, eenzame dennen en met mooie vergezichten. Stuifzand en droge heide zijn schaars in Europa, daarom is de Lemelerberg

Nadere informatie

Amfibieën. Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand

Amfibieën. Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand Amfibieën Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand Inhoud Welkom / voorstellen Reptiel/amfibie? Padden / kikkers / salamanders / exoten Ziekten / plagen Poelen Wetgeving Beheer Vragen Peter Harrewijn

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017

DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017 DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017 Ach de weergoden hebben hun best gedaan. Temperatuur iets te fris voor deze tijd van het jaar maar verder was het droog en ook de zon was geregeld van de partij. Eigenlijk

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

NATUURPUNT VERZAMELT WAARNEMINGEN VOOR NIEUWE AMFIBIEËN- EN REPTIELENATLAS Sire, waar zijn uw kikkers?

NATUURPUNT VERZAMELT WAARNEMINGEN VOOR NIEUWE AMFIBIEËN- EN REPTIELENATLAS Sire, waar zijn uw kikkers? NATUURPUNT VERZAMELT WAARNEMINGEN VOOR NIEUWE AMFIBIEËN- EN REPTIELENATLAS Sire, waar zijn uw kikkers? Honderd vrijwilligers brengen drie jaar lang de amfibieën en reptielen in het Brussels Gewest in kaart.

Nadere informatie

Communicatie & Educatie

Communicatie & Educatie Fotojaarverslag 2016 Basispakket communicatie en educatie Communicatie & Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Fotojaarverslag 2016 Basispakket communicatie en educatie Het basispakket communicatie

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie