Practicum 10: Taal Description Stof: Goldstein, H. 11

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Practicum 10: Taal Description Stof: Goldstein, H. 11"

Transcriptie

1 Practicum 10: Taal Description Stof: Goldstein, H. 11 Instructions Total 12 s Total Points 12 Alignments Let op! Om dit practicum te halen dient u minstens 2/3 correct te scoren (8 van de 12 goed). U krijgt dan 3/4 punt. Er zijn in totaal 12 practica dus aan het eind kunt u een 10 halen (een punt gratis). Dit telt voor 15% mee in het eindcijfer. Zie voor verdere details 'Regels voor het practicum' onder het Practicum menu. Verplicht CogLab Experiment is Word Superiority Actions for selected sselect: All None Select by Type: - Type - Points Update Matching: Hoewel talen zeer verschillend klinke... Matching: Hoewel talen zeer verschillend klinke... Hoewel talen zeer verschillend klinken hebben zij allemaal een aantal universele eigenschappen. Match onderstaande linguistic universals met de bijbehorende uitspraken. Match Items Items C. - A. A. Productivity D. - B. Arbitrariness Taal stelt ons in staat om een uitspraak te doen die iets betekent voor onze medemens. B. Met taal kun je iets zeggen over het verleden.

2 B. - C. C. Displacement Het is mogelijk om iets te zeggen wat nog nooit door een ander is gezegd. A. - D. D. Semanticity Als je een taal niet kent kun je normaal gesproken aan de klank van een woord niet achterhalen wat het betekent. Juist! Twee andere linguistic universals zijn flexibility (relatie uiting-betekenis kan opnieuw gelegd worden) en naming (elk concept dat voor ons van belang is krijgt een naam). Zie college sheets. Onjuist. Twee andere linguistic universals zijn flexibility (relatie uiting-betekenis kan opnieuw gelegd worden) en naming (elk concept dat voor ons van belang is krijgt een naam). Zie college sheets. Multiple Choice: De beroemde behaviorist Skinner sugge... Multiple Choice: De beroemde behaviorist Skinner sugge... De beroemde behaviorist Skinner suggereerde in 1957 dat taal geleerd wordt door reinforcement. Kortom, wanneer kinderen beloond worden voor correct taalgebruik dan zullen zij dit aanleren. Echter, zoals Chomsky een paar jaar later aangaf, kan behaviorisme het leren van taal niet helemaal verklaren. Wat was een van Chomsky's argumenten tegen de behavioristische benadering van taal? Reinforcement heeft geen effect op taalgebruik. We zijn in staat om zinnen te interpreteren en te produceren die we nog nooit gehoord hebben. Taal wordt geleerd op basis van de frequentie waarmee woorden na elkaar voorkomen in een zin. We zijn in staat om woorden te leren die niet zoveel voorkomen. Juist! Volgens Chomsky kunnen we taal leren zonder reinforcement. Een kind zal bijvoorbeeld nooit van zijn ouders leren om "Ik haat je, mama!" te zeggen. Ook zijn we in staat om zinnen die we nog nooit gehoord hebben te begrijpen. Zie verder Goldstein, p Onjuist. Volgens Chomsky kunnen we taal leren zonder reinforcement. Een kind zal bijvoorbeeld nooit van zijn ouders leren om

3 "Ik haat je, mama!" te zeggen. Ook zijn we in staat om zinnen die we nog nooit gehoord hebben te begrijpen. Zie verder Goldstein, p Multiple Choice: Doe het experiment Word Superiority v... Multiple Choice: Doe het experiment Word Superiority v... Doe het experiment Word Superiority van CogLab. Dit experiment is verplicht om dit practicumonderdeel te halen. Het word superiority effect werd al behandeld in practicum 2. Nu je het experiment zelf hebt gedaan heb je hopelijk zelf ook ervaren dat het waarnemen van een letter makkelijker is als de letter onderdeel van een woord is. Het is echter goed mogelijk dat het effect er bij jou niet uitkwam. Zoals je kunt zien in de resultaten (zie figuur) is het effect in deze versie van het experiment zeer klein. Nu is het zeker zo dat er een heleboel factoren een rol spelen in dit experiment. Zo zal het effect kleiner zijn als de woorden van een vreemde taal afkomstig zijn. Een andere mogelijke factor is de frequentie waarmee bepaalde woorden voorkomen (word frequency effect). Stel we doen een experiment waarbij we de frequency van de gebruikte woorden manipuleren. We gebruiken zowel high frequency woorden zoals HOME als low frequency woorden als HIKE. Kunnen we verwachten dat er een verschil zal zijn in het word superiority effect als een functie van word frequency?

4 Ja, want high frequency woorden worden sneller geïdentificeerd. Ja, want de letters van high frequency woorden zullen minder met elkaar interfereren. Nee, want de letters van high frequency woorden zullen meer met elkaar interfereren. Nee, want high frequency en low frequency woorden worden even snel geïdentificeerd. Juist! High frequency woorden worden sneller geïdentificeerd dan low frequency woorden. Dit blijkt onder andere uit de lexical decision taak (zie Goldstein, p. 301). Als high frequency woorden sneller worden geïdentificeerd zal dit er toe leiden dat een letter sneller wordt waargenomen in high frequency woorden dan in low frequency woorden en dus zal de word superiority effect ook groter zijn voor high frequency woorden. Zie verder Goldstein, pp Onjuist. High frequency woorden worden sneller geïdentificeerd dan low frequency woorden. Dit blijkt onder andere uit de lexical decision taak (zie Goldstein, p. 301). Als high frequency woorden sneller worden geïdentificeerd zal dit er toe leiden dat een letter sneller wordt waargenomen in high frequency woorden dan in low frequency woorden en dus zal de word superiority effect ook groter zijn voor high frequency woorden. Zie verder Goldstein, pp Multiple Choice: Volgens de Sapir-Whorf hypothese heef... Multiple Choice: Volgens de Sapir-Whorf hypothese heef... Volgens de Sapir-Whorf hypothese heeft taal invloed op de manier waarop mensen denken over de wereld. Verschillen tussen twee talen kunnen daarom resulteren in een verschillende perceptie van de wereld. Roberson en haar collega's hebben dit onderzocht door middel van een Categorical Perception taak. Eén groep proefpersonen bestond uit Britten en de andere groep uit Berinmo (een volk afkomstig uit Nieuw-Guinea). Bij het benoemen van de kleur van een verzameling fiches gebruikten Britten 8 kleuren, terwijl de Berinmo slechts 5 kleuren gebruikten (zie figuur; de classificatie van de Britten is te zien in figuur a en die van de Berinmo in figuur b). Om bijvoorbeeld de categorisatie van fiche 5GY-6 op te zoeken in de figuur moet je naar kolom 5GY gaan en rij 6. Op basis van de categorisatie van de fiches door de Britten en de Berinmo en op basis van de resultaten van Winawer et al. (2007; zie Goldstein pp ) kunnen we verwachten dat er verschillen zullen zijn tussen de Britten en de Berinmo als zij worden gevraagd of twee fiches hetzelfde of verschillend zijn. We verwachten dat de (1) beter in staat zijn om de fiches 5P-5 en 10P-5 van elkaar te onderscheiden. De (2) zullen naar verwachting beter in staat zijn om de fiches 5YR-2 en 10Y-2 te onderscheiden.

5

6 (1) Britten, (2) Britten (1) Britten, (2) Berinmo (1) Berinmo, (2) Britten (1) Berinmo, (2) Berinmo Juist! De resultaten lieten zien dat het makkelijker is om de fiches te onderscheiden wanneer de kleuren van de fiches een andere naam hebben. Dus het is voor ons bijvoorbeeld makkelijker om een groene fiche van een blauwe fiche te onderscheiden dan twee verschillende groene fiches. Echter, voor mensen met een taal waarin er geen onderscheid gemaakt wordt tussen groen en blauw zal dit niet opgaan. In dit voorbeeld geldt daarom dat 5P-5 en 10P-5 makkelijker als verschillend gezien wordt door de Berinmo (kleuren kel vs mehi) dan door de Britten (kleur purple), terwijl 5YR-2 en 10Y-2 makkelijker als verschillend gezien wordt door de Britten (kleuren brown en green) dan door de Berinmo (kleur kel). Zie verder Goldstein, pp Onjuist. De resultaten lieten zien dat het makkelijker is om de fiches te onderscheiden wanneer de kleuren van de fiches een andere naam hebben. Dus het is voor ons bijvoorbeeld makkelijker om een groene fiche van een blauwe fiche te onderscheiden dan twee verschillende groene fiches. Echter, voor mensen met een taal waarin er geen onderscheid gemaakt wordt tussen groen en blauw zal dit niet opgaan. In dit voorbeeld geldt daarom dat 5P-5 en 10P-5 makkelijker als verschillend gezien wordt door de Berinmo (kleuren kel vs mehi) dan door de Britten (kleur purple), terwijl 5YR-2 en 10Y-2 makkelijker als verschillend gezien wordt door de Britten (kleuren brown en green) dan door de Berinmo (kleur kel). Zie verder Goldstein, pp Multiple Choice: Wat is het phonemic restoration effect? Multiple Choice: Wat is het phonemic restoration effect? Wat is het phonemic restoration effect? Waarneming van fonemen wordt beïnvloed door liplezen. Hoewel verschillende mensen fonemen anders uitspreken zijn wij in staat om de fonemen te identificeren door top-down kennis van taal.

7 Hoewel sommige fonemen zeer veel op elkaar lijken zijn wij in staat om deze fonemen te onderscheiden door rekening te houden met de context. Wanneer een foneem vervangen wordt door een ander geluid (zoals een kuch) dan hebben waarnemers niet door dat er een foneem van het woord ontbrak. Juist! Zelfs als een waarnemer weet dat er een foneem is vervangen door een ander geluid dan nog is het zeer moeilijk om te bepalen welk foneem vervangen is. Dit is een duidelijk voorbeeld van de invloed van top-down kennis van woorden op onze waarneming. Zie verder Goldstein, p Onjuist. Zelfs als een waarnemer weet dat er een foneem is vervangen door een ander geluid dan nog is het zeer moeilijk om te bepalen welk foneem vervangen is. Dit is een duidelijk voorbeeld van de invloed van top-down kennis van woorden op onze waarneming. Zie verder Goldstein, p Multiple Choice: In het vorige practicum zagen we al d... Multiple Choice: In het vorige practicum zagen we al d... In het vorige practicum zagen we al dat het meten van oogbewegingen ons informatie kan verschaffen over cognitieve processen. Ook in taalonderzoek kunnen oogbewegingen gebruikt worden om de onderliggende processen te onderzoeken. Eén van de onderzoekers die dit gedaan heeft, is Gerry Altmann. In één van zijn studies (Altmann, 2004) liet hij proefpersonen kijken naar plaatjes met personen en objecten (zie figuur). De proefpersonen kregen vervolgens zinnen auditief aangeboden die te maken hadden met de personen en objecten in het plaatje. Er was geen expliciete taak voor de proefpersonen, maar zij werden slechts verzocht om naar de plaatjes te kijken en naar de zinnen te luisteren. Bijvoorbeeld, proefpersonen zagen het bovenste plaatje en kregen de zin "the woman will read the newspaper" te horen. De vraag was nu natuurlijk wat zouden proefpersonen met hun ogen doen. Waar zullen zij naar kijken? Altmann had al eerder een soortgelijke studie gedaan met een collega (Altmann en Kamide, 1999), maar in deze nieuwe studie besloot hij het plaatje te verwijderen nog voordat de zin gepresenteerd werd. Wat Altmann vond, was dat proefpersonen naar de relevante plekken op het beeldscherm keken ook al was er nu niets meer te zien. Dus, in dit voorbeeld zouden proefpersonen eerst naar de vrouw kijken en daarna naar de krant. Denk hierbij aan wat we geleerd hebben tijdens het vorige practicum (en college) over inbeelding. Tenslotte, Altmann vond dat proefpersonen al gingen kijken naar de plek waar het object had gestaan nog tijdens het horen van het werkwoord en dus voordat het object zelf was genoemd. In dit voorbeeld gaan proefpersonen dus al naar de krant kijken op het moment dat ze "read" horen. Als zij daarentegen de zin "the man will eat the cake" horen dan gaan zij al naar de plek

8 kijken waar de taart stond op het moment dat ze "eat" horen. Welke benadering van taalbegrip wordt ondersteund door deze resultaten? Syntax-first approach to parsing

9 Semantics-first approach to parsing Interactionist approach to parsing Bottom-up approach to parsing Juist! Deze resultaten laten zien dat proefpersonen al met betekenis bezig zijn tijdens het luisteren naar een zin. Het is dus niet zo dat eerst de syntax van een zin bepaald wordt en daarna pas de semantiek (betekenis). Op basis van de betekenis van het eerste deel van de zin anticiperen proefpersonen dat het object "cake" of "newspaper" zal zijn in het bovenste plaatje. Dit is de interactionist approach, waarbij het begrijpen van zinnen plaats vindt door een interactie van zowel syntax als semantiek. Zie verder Goldstein, pp Onjuist. Deze resultaten laten zien dat proefpersonen al met betekenis bezig zijn tijdens het luisteren naar een zin. Het is dus niet zo dat eerst de syntax van een zin bepaald wordt en daarna pas de semantiek (betekenis). Op basis van de betekenis van het eerste deel van de zin anticiperen proefpersonen dat het object "cake" of "newspaper" zal zijn in het bovenste plaatje. Dit is de interactionist approach, waarbij het begrijpen van zinnen plaats vindt door een interactie van zowel syntax als semantiek. Zie verder Goldstein, pp Multiple Choice: Intuinzinnen (ook wel garden path sen... Multiple Choice: Intuinzinnen (ook wel garden path sen... Intuinzinnen (ook wel garden path sentences genoemd) zijn zinnen waarbij je in eerste instantie op het verkeerde been wordt gebracht tijdens het lezen van een zin. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder: After the musician had played the piano was quickly taken off the stage. De meeste mensen hebben problemen met het gedeelte "was quickly taken off the stage" omdat ze verwachten dat er iets volgt wat over de muzikant gaat en niet over de piano. Dit heeft echter direct met de betekenis van de zin te maken en niet met mogelijke grammaticale interpretaties. Dat namelijk de goede interpretatie ook zeer gemakkelijk is blijkt als een komma wordt toegevoegd:

10 After the musician had played, the piano was quickly taken off the stage. Experimenten waarbij proefpersonen op een toets moesten drukken zodra zij een zin begrepen hadden, lieten zien dat mensen minder snel in staat zijn om deze intuinzinnen te begrijpen dan normale controle zinnen. Hoe zou je dit resultaat interpreteren? Langere RTs op intuinzinnen in vergelijking met controle zinnen laten zien dat grammaticale ontleding een vreselijk moeilijk proces is. Langere RTs op intuinzinnen in vergelijking met controle zinnen laten zien dat grammaticale ontleding niet onafhankelijk van de betekenistoekenning verloopt. Langere RTs op intuinzinnen in vergelijking met controle zinnen laten zien dat grammaticale ontleding ook mogelijk is bij grammaticaal complexe zinnen. Langere RTs op intuinzinnen in vergelijking met controle zinnen laten zien dat grammaticale ontleding onafhankelijk verloopt van betekenistoekenning. Juist! Door het feit dat bij intuinzinnen de betekenis een bepaalde verwachting oproept, wordt de grammaticale interpretatie soms de verkeerde kant opgestuurd. Daardoor moet je als het ware een nieuwe analyse op de zin loslaten en dat kost tijd. Bij controle zinnen waarbij de grammaticale interpretatie niet de verkeerde kant wordt opgestuurd, hoeft dat niet. Deze bevinding laat dus zien dat grammaticale verwerking niet op zichzelf staat en niet onafhankelijk van de betekenisverwerking verloopt. Onjuist. Door het feit dat bij intuinzinnen de betekenis een bepaalde verwachting oproept, wordt de grammaticale interpretatie soms de verkeerde kant opgestuurd. Daardoor moet je als het ware een nieuwe analyse op de zin loslaten en dat kost tijd. Bij controle zinnen waarbij de grammaticale interpretatie niet de verkeerde kant wordt opgestuurd, hoeft dat niet. Deze bevinding laat dus zien dat grammaticale verwerking niet op zichzelf staat en niet onafhankelijk van de betekenisverwerking verloopt. Multiple Choice: Stel we doen een experiment waarbij p... Multiple Choice: Stel we doen een experiment waarbij p... Stel we doen een experiment waarbij proefpersonen een tekst moeten lezen terwijl wij hun oogbewegingen registreren. Naar wat voor soort woorden verwachten we dat proefpersonen het langst zullen kijken?

11 Proefpersonen scannen teksten op een uniforme manier waarbij alle woorden ongeveer even lang bekeken worden. Proefpersonen kijken naar alle woorden, maar fixeren vooral de woorden aan het einde van een zin minder lang. Proefpersonen kijken langer naar zeldzame woorden dan naar veel voorkomende woorden. Proefpersonen kijken langer naar veel voorkomende woorden dan naar zeldzame woorden. Juist! Dit is het word frequency effect. Veel voorkomende woorden (high-frequency words) zijn makkelijk te verwerken en hoeven dan ook niet zo lang bekeken te worden. Sommige van de meest voorkomende woorden (bijv. "de", "het", "een", "en") zullen zelfs door de ogen meestal volledig overgeslagen worden. Zie Goldstein, p Onjuist. Dit is het word frequency effect. Veel voorkomende woorden (high-frequency words) zijn makkelijk te verwerken en hoeven dan ook niet zo lang bekeken te worden. Sommige van de meest voorkomende woorden (bijv. "de", "het", "een", "en") zullen zelfs door de ogen meestal volledig overgeslagen worden. Zie Goldstein, p Multiple Choice: Stel we doen een experiment zoals dat... Multiple Choice: Stel we doen een experiment zoals dat... Stel we doen een experiment zoals dat van Swinney (1979; zie Goldstein pp ), waarbij proefpersonen op elke trial naar een zin luisteren en tijdens de zin een woord of nonwoord op het beeldscherm zien. De taak van proefpersonen is om zo snel mogelijk te beslissen of het een woord of een nonwoord is (lexical decision taak). De proefpersonen krijgen bijvoorbeeld de volgende zin te horen tijdens het experiment: Voor onze hypotheek gingen we eerst even informeren bij een bank. Direct na het horen van "bank" krijgen ze een van drie mogelijke woorden op het scherm te zien: a) fiets b) geld c) stoel Op welke van deze drie woorden zullen proefpersonen sneller beslissen dat het een woord betreft na presentatie van deze zin (vergeleken met een neutrale controlezin)?

12 geen geld geld, stoel allemaal Juist! Uit de resultaten van Swinney (1979) bleek dat na presentatie van een homoniem zoals "bug" (wat zowel "insect" als "zender" kan betekenen) beide betekenissen van het woord worden geactiveerd. RTs zijn daardoor lager voor semantisch gerelateerde woorden van beide betekenissen! In dit voorbeeld zal de presentatie van "bank" er dus voor zorgen dat de RTs lager zullen zijn voor zowel "stoel" als "geld". Dit effect is overigens van relatief korte duur; als de presentatie van het woord op de display met een paar honderd milliseconden wordt vertraagd heeft de context van de zin een rol gekregen en zal alleen het woord "geld" profiteren van de gepresenteerde zin. Zie verder Goldstein, pp Onjuist. Uit de resultaten van Swinney (1979) bleek dat na presentatie van een homoniem zoals "bug" (wat zowel "insect" als "zender" kan betekenen) beide betekenissen van het woord worden geactiveerd. RTs zijn daardoor lager voor semantisch gerelateerde woorden van beide betekenissen! In dit voorbeeld zal de presentatie van "bank" er dus voor zorgen dat de RTs lager zullen zijn voor zowel "stoel" als "geld". Dit effect is overigens van relatief korte duur; als de presentatie van het woord op de display met een paar honderd milliseconden wordt vertraagd heeft de context van de zin een rol gekregen en zal alleen het woord "geld" profiteren van de gepresenteerde zin. Zie verder Goldstein, pp Multiple Choice: Taalproduktie stoornissen: Broca en W... Multiple Choice: Taalproduktie stoornissen: Broca en W... Taalproduktie stoornissen: Broca en Wernicke Kijk naar de filmpjes en beantwoord dan de vraag. Broca: Wernicke:/> />

13 Lees onderstaande fragmenten: Fragment A Coast Guard story (Gardiner, 1975): E: Were you in the Coast Guard? P: No, er, yes, yes...ship...massachu...chusetts..coast Guard...years. [raises hands twice with fingers indicating 19 ] E: Oh, you were in the Coast Guard for 19 years. P: Oh...boy...right...right. E: Why are you in the hospital? P: [Points to paralyzed arm] Arm no good. [Points to mouth] Speech...can t say...talk, you see. E: What happened to make you lose speech? P: Head, fall, Jesus Christ, me no good, str, str...oh Jesus...stroke. E: Could you tell me what you ve been doing in the hospital? P: Yes, sure. Me go, er, uh, P. T. nine o cot, speech...two times...read...wr...ripe, er, rike, er, write...practice...get-ting better. Fragment B: Well it's a it's a place and it's a g-girl and a boy... and the-they've got obviously something which is made made made wel it's just beginning to go and be rather unpleasant (ha! ha!) um and this is in the this is the the woman and she's putting some stuff and the it's it's that's being really too big t-to do and nobody seems to have got anything there at all and er it's... I'm rather surprised that but there you are this this stuff this is coming they were both being one and another er put here and er um um I suppose the idea is that the er two people should be fairly good but I think it's going somewhere and as I say it's down again... let's see what else has gone er the this is just I don't know how she di' how they did this but it must have been fairly hard when they did it and er I think there isn't v-very much there I think." Vraag Fragment A is afkomstig van iemand die lijdt aan afasie; fragment B is afkomstig van iemand die lijdt aan afasie; Broca's, Broca's Wernicke's, Broca's Broca's, Wernicke's

14 Wernicke's, Wernicke's Juist! Broca's afasie wordt gekenmerkt door verlies van grammatica en functiewoorden (lidwoorden, bijvoeglijke naamwoorden e.d.), onder enig behoud van inhoudswoorden (zelfstandige naamwoorden en werkwoorden). Spraak is vaak telegrafisch. Bij Wernicke's afasie is de grammaticale constructie van de spraak daarentegen nog vrijwel intact, maar zijn er ernstige problemen in het vinden van de juiste woorden. Zie Goldstein, pp en collegesheets. Niet juist. Broca's afasie wordt gekenmerkt door verlies van grammatica en functiewoorden (lidwoorden, bijvoeglijke naamwoorden e.d.), onder enig behoud van inhoudswoorden (zelfstandige naamwoorden en werkwoorden). Spraak is vaak telegrafisch. Bij Wernicke's afasie is de grammaticale constructie van de spraak daarentegen nog vrijwel intact, maar zijn er ernstige problemen in het vinden van de juiste woorden. Zie Goldstein, pp en collegesheets. Multiple Choice: Een populaire methode om hersenactivi... Multiple Choice: Een populaire methode om hersenactivi... Een populaire methode om hersenactiviteit te meten maakt gebruikt van zogenaamde EEG (electro-encefalografie) analyses. Door middel van electrodes (zie figuur) kunnen we electrische signalen meten op de schedel. Als we deze electrische signalen meten in relatie tot een bepaalde gebeurtenis, zoals een bepaalde stimulus, dan noemen we deze signalen ERPs (event-related-potentials). Wat kunnen we zeggen over de temporele en spatiële resoluties van ERPs in verhouding tot die van fmri?

15 ERPs hebben een hogere temporele resolutie en een hogere spatiële resolutie dan fmri. ERPs hebben een hogere temporele resolutie, maar een lagere spatiële resolutie dan fmri. ERPs hebben een lagere temporele resolutie en een lagere spatiële resolutie dan fmri.

16 ERPs hebben een lagere temporele resolutie, maar een hogere spatiële resolutie dan fmri. Juist! ERPs zijn zeer nauwkeurig in de tijd (temporele resolutie), tot op enkele milliseconden, maar het is niet zo'n goede methode om te onderzoeken waar iets in de hersenen gebeurt (spatiële resolutie). Zie verder Goldstein, pp en collegesheets. Onjuist! ERPs zijn zeer nauwkeurig in de tijd (temporele resolutie), tot op enkele milliseconden, maar het is niet zo'n goede methode om te onderzoeken waar iets in de hersenen gebeurt (spatiële resolutie). Zie verder Goldstein, pp en collegesheets. Multiple Choice: In onderstaande figuur representeert... Multiple Choice: In onderstaande figuur representeert... In onderstaande figuur representeert de doorgetrokken lijn de ERPs van proefpersonen die luisteren naar de zin "The cats won't eat..." De stippellijn representeert de ERPs van dezelfde proefpersonen die luisteren naar een andere zin. Op basis van wat we weten over ERPs (zie Goldstein, pp en vooral figuur 2.14) welke zin zou dit kunnen zijn? The cats won't play... The cats won't bake... The cats won't eating... The cats won't baking... Juist! Je ziet zowel een N400 als een P600. Dat betekent dat er zowel een semantisch onverwacht woord (N400) als een syntactisch

17 onverwacht woord is gepresenteerd. Dat is alleen het geval in de zin "The cats won't baking..." zie verder Goldstein, pp Onjuist. Je ziet zowel een N400 als een P600. Dat betekent dat er zowel een semantisch onverwacht woord (N400) als een syntactisch onverwacht woord is gepresenteerd. Dat is alleen het geval in de zin "The cats won't baking..." zie verder Goldstein, pp

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 2.1: My family Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: brother, sister, cousin, mother, father, aunt, uncle, grandmother,

Nadere informatie

(1) bottom-up, (2) top-down, (3) bottom-up, (4) top-down. (1) bottom-up, (2) top-down, (3) top-down, (4) bottom-up

(1) bottom-up, (2) top-down, (3) bottom-up, (4) top-down. (1) bottom-up, (2) top-down, (3) top-down, (4) bottom-up Practicum 2: Perceptie Description Stof: Hoorcollege, Goldstein H3 Let op! Om dit practicum te halen dient u minstens 2/3 correct te scoren (10 van Instructions de 15 goed). U krijgt dan 3/4 punt. Er zijn

Nadere informatie

voltooid tegenwoordige tijd

voltooid tegenwoordige tijd SirPalsrok @meestergijs It has taken me a while to make this grammar explanation. My life has been quite busy and for that reason I had little time. My week was full of highs and lows. This past weekend

Nadere informatie

Vertaling Engels Gedicht / songteksten

Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling door een scholier 1460 woorden 23 januari 2002 5,4 399 keer beoordeeld Vak Engels Songtekst 1 Another day in paradise Artiest: Brandy & Ray J She calls

Nadere informatie

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg Je ziet hier een plaatje van een man die aan het lopen is. Over de manier van lopen kun je aanvullende informatie geven. The man is walking fast. The man is walking slowly. De man loopt snel. De man loopt

Nadere informatie

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel.

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. Puzzle a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. een beloning voor de winnaar iemand die piano speelt een uitvoering 4 wat je wil gaan doen; voornemens 5 niet dezelfde 6 deze heb je

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 1.1: On my way Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: train, tram, bus, car, bike, plane, boat, underground, stop,

Nadere informatie

Kijk eens in het brein!

Kijk eens in het brein! Kijk eens in het brein! Hersenen en taal Hersenen als onderzoeksdomein Cognitief proces als onderzoeksdomein bouwstenen, chemie anatomie localisatie functies fasen en verloop cognitief proces neurale representatie

Nadere informatie

Read this story in English. My personal story

Read this story in English. My personal story My personal story Netherlands 32 Female Primary Topic: SOCIETAL CONTEXT Topics: CHILDHOOD / FAMILY LIFE / RELATIONSHIPS IDENTITY Year: 1990 2010 marriage/co-habitation name/naming court/justice/legal rights

Nadere informatie

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Vraagzinnen: Je kunt in het Engels vraagzinnen maken door vaak het werkwoord vooraan de zin te zetten. Bijv. She is nice. Bijv. I am late. Bijv. They are

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships?

You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships? 1 Animal friends read Lees de tekst. Waar gaat deze tekst over? Animal friends You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships? Look at this mouse

Nadere informatie

Stars FILE 7 STARS BK 2

Stars FILE 7 STARS BK 2 Stars FILE 7 STARS BK 2 Of course you have seen X-Factor, The Voice or Got Talent on TV or via the Internet. What is your favourite act? Do you like the dancing performances or would you rather listen

Nadere informatie

Grammatica overzicht Theme 5+6

Grammatica overzicht Theme 5+6 Past simple vs. Present perfect simple Past simple: Ww + ed OF 2 e rijtje van onregelmatige ww. I walked I went Ontkenningen past simple: Did not + hele ww He did not walk. Present perfect: Have/has +

Nadere informatie

Points:1 (Extra Credit) Wat is een goede reden om ervan uit te gaan dat categorisatie vaak niet plaats Question vindt op basis van definities?

Points:1 (Extra Credit) Wat is een goede reden om ervan uit te gaan dat categorisatie vaak niet plaats Question vindt op basis van definities? Practicum 6: Long Term Memory 2: Kennis en Categorisatie Description Stof: Goldstein, H9. Let op! Om dit practicum te halen dient u minstens 2/3 correct te scoren (10 van de 15 goed). U krijgt dan 3/4

Nadere informatie

Things to do before you re 11 3/4

Things to do before you re 11 3/4 Counting Crows 1 Things to do before you re 11 3/4 Lees de tekst en beantwoord de vragen. - Maak deze zin af: De schrijver van de tekst vindt dat kinderen - Welke dingen heb jij wel eens gedaan? Kruis

Nadere informatie

Fans talking about Martin

Fans talking about Martin Fans about Martin Wat vind jij van Martin Garrix? 1 read Fans talking about Martin Martin Garrix is a world famous DJ from Holland. Yesterday we interviewed two of Martin s fans. This is what they said.

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 11 THE FUTURE PERFECT TENSE DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 11.1 FUTURE PERFECT The Future Perfect oftewel de Voltooid Tegenwoordig Toekomende Tijd bestaat uit "will" of "shall"

Nadere informatie

News: Tours this season!

News: Tours this season! 1 Do you remember? Lees de zinnen en vul de juiste woorden in. Kies uit: like listen presenter too loud great show number next crowd singer. Let op: je houdt twee woorden over. Welcome back to the best

Nadere informatie

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text.

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. 9006625806_boek.indd 1 31/08/16 15:26 1 6 test This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. living room kitchen bedroom toilet

Nadere informatie

Interactive Grammar leert de belangrijkste regels van de Engelste spelling en grammatica aan.

Interactive Grammar leert de belangrijkste regels van de Engelste spelling en grammatica aan. Interactive Grammar Interactive Grammar leert de belangrijkste regels van de Engelste spelling en grammatica aan. Doelgroep Interactive Grammar Het programma is bedoeld voor leerlingen in de brugklas van

Nadere informatie

Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar?

Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar? 1 Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar? About Malala Malala Yousafzai comes from Pakistan. She was born on the 12th of July in 1997. When she was 14 years old she started a blog on the Internet.

Nadere informatie

Toetsonderdeel R T1 T2 I Totaal aantal items Totaal aantal punten. Totaal percentage (%)

Toetsonderdeel R T1 T2 I Totaal aantal items Totaal aantal punten. Totaal percentage (%) Toetsonderdeel R T1 T2 I Totaal aantal items Totaal aantal punten A Vocabulary 2 6 8 8 B Vocabulary 2 4 2 8 8 C Grammar 2 5 1 8 8 D Grammar 1 8 1 10 10 E Grammar 3 7 10 10 F Grammar 1 7 8 8 G Grammar 7

Nadere informatie

possessive determiners

possessive determiners personal pronouns possessive determiners SirPalsrok @meestergijs Ik = I (altijd met een hoofdletter schrijven) I am William. I have no brothers or sisters. I play tennis and love to play videogames. I

Nadere informatie

Love & Like FILE 2 LOVE & LIKE BK 2

Love & Like FILE 2 LOVE & LIKE BK 2 Love & Like I Like You Come a little closer Honey, come a little closer, let me whisper in your ear. Let me tell it to you quietly, So that no one else will hear. 1 File 2 - Love & Like BK2.indd 1 22-7-2014

Nadere informatie

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 12 THE FUTURE PAST TENSE DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 12.1 FUTURE PAST Als je over het verleden praat, maar iets wilt vertellen over wat toen in de toekomst was, gebruik je ook de Future,

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 6.1: Partytime! Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: crisps, chips, grapes, fruit salad, strawberries, apples,

Nadere informatie

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2 Buy Me FILE BUY ME BK Can you resist all those incredible products that all seem to be screaming: Buy Me! Every day we see them on TV during the commercial break: the best products in the world. How would

Nadere informatie

It s all about the money Group work

It s all about the money Group work It s all about the money Group work Tijdsduur: 45 minuten Kernwoorden: money (geld) coin (munt), banknote (bankbiljet), currency (munteenheid) Herhalings-/uitbreidingswoorden: debate (debat), proposal

Nadere informatie

B1 Woordkennis: Spelling

B1 Woordkennis: Spelling B1 Woordkennis: Spelling Bestuderen Inleiding Op B1 niveau gaan we wat meer aandacht schenken aan spelling. Je mag niet meer zoveel fouten maken als op A1 en A2 niveau. We bespreken een aantal belangrijke

Nadere informatie

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate.

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate. 1 Test yourself read a Lees de vragen van de test. Waar gaat deze test over? Flash info 1 In the morning I always make my bed. A Yes. B No. C Sometimes, when I feel like it. 2 When I see an old lady with

Nadere informatie

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland?

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland? First part of the Inburgering examination - the KNS-test Of course, the questions in this exam you will hear in Dutch and you have to answer in Dutch. Solutions and English version on last page 1. In welk

Nadere informatie

Samenvatting. Audiovisuele aandacht in de ruimte

Samenvatting. Audiovisuele aandacht in de ruimte Samenvatting Audiovisuele aandacht in de ruimte Theoretisch kader Tijdens het uitvoeren van een visuele taak, zoals het lezen van een boek, kan onze aandacht getrokken worden naar de locatie van een onverwacht

Nadere informatie

Aantekening Engels Engels Grammatica

Aantekening Engels Engels Grammatica Aantekening Engels Engels Grammatica Aantekening door M. 1022 woorden 26 juni 2014 5,6 25 keer beoordeeld Vak Methode Engels New interface Samenvatting grammatica engels. Present simple. Gebruik: bij een

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten?

Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten? 1 Let s celebrate! read Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten? Let s celebrate! Guy Fawkes Night People in Britain celebrate Guy Fawkes Night. It s on the 5th of November.

Nadere informatie

Animal friends. Animal friends

Animal friends. Animal friends 1 Animal friends read Lees de tekst. Waar gaat deze tekst over? Animal friends Momi the African elephant and Otto the Labrador both live at the Greenwood Animal Park in California. They are very good friends

Nadere informatie

A2 Workshops Grammatica Heden

A2 Workshops Grammatica Heden Bestuderen Present Simple Normaal Hoe maak je de Present Simple? Kijk eerst maar even naar het volgende rijtje. I You He She It We You see see sees sees sees see see They see Je ziet dat het heel eenvoudig

Nadere informatie

much, many, (a) little/few

much, many, (a) little/few SirPalsrok @meestergijs Als je het hebt over veel van iets, dan gebruik je: a lot of lots of loads of voorbeelden He has a lot of homework to do. She has lots of friends abroad. Als je het tijdens formeel

Nadere informatie

2. Syntaxis en semantiek

2. Syntaxis en semantiek 2. Syntaxis en semantiek In dit hoofdstuk worden de begrippen syntaxis en semantiek behandeld. Verder gaan we in op de fouten die hierin gemaakt kunnen worden en waarom dit in de algoritmiek zo desastreus

Nadere informatie

Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2

Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2 Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2 Every day we see them during the commercial break: the best products in the world. Whether they are a pair of sneakers, new mascara or the latest smartphone, they all seem to

Nadere informatie

150 ECG-problemen (Dutch Edition)

150 ECG-problemen (Dutch Edition) 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse Click here if your download doesn"t start automatically 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse 150 ECG-problemen

Nadere informatie

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet 1 Free time! read a Stel je hebt een dag vrij van school. Schrijf op wat je dan gaat doen. b Lees de tekst en schrijf op welke dingen Brian en Brenda voorstellen om te doen op een vrije dag. Free time

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 5.1: Shopping, culture, friends Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: restaurant, cinema, book shop, music shop,

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition)

De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition) De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition) L. A. te Winkel Click here if your download doesn"t start automatically

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 4.1: Sports and weather Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: tennis, football, goal, swimming pool, field, sun,

Nadere informatie

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE DUTCH THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE 4 0 0 W O R D S T O G E T S T A R T E D I N A N Y L A N G U A G E BY THE FOREIGN LANGUAGE COLLECTIVE Verbs Werkwoorden To be zijn I ik ben You jij bent He/She/It hij/zij/het

Nadere informatie

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *7261263430* DUTCH 0515/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2011 No Additional

Nadere informatie

Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B1 / B1 +

Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B1 / B1 + Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B / B + Het mondeling voor Engels Havo duurt 5 minuten en bestaat uit een gesprek met je docent waarin de volgende onderdelen aan de orde komen: *Je moet een stukje

Nadere informatie

Vergaderen in het Engels

Vergaderen in het Engels Vergaderen in het Engels In dit artikel beschrijven we verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens een business meeting. Na het doorlopen van deze zinnen zal je genoeg kennis hebben om je

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City!

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! 1 Meet and greet read Lees de tekst Wat is de prijs die je kunt winnen? Flash info early too late on time vroeg te laat op tijd Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! Do you have

Nadere informatie

should(n t) / should(n t) have to zouden moeten / hadden meestergijs.nl

should(n t) / should(n t) have to zouden moeten / hadden meestergijs.nl @meestergijs meestergijs.nl Think of three things you should do to stay healthy. You should You should... You should Think of two things you shouldn t do when at school. You shouldn t You shouldn t Think

Nadere informatie

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 167 Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 Task clarity 1. I understand exactly what the task is 2. I understand exactly what is required of

Nadere informatie

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is.

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is. - Instructie Deze toets heeft als doel uw taalniveau te bepalen. Om een realistisch beeld te krijgen van uw niveau,vragen we u niet langer dan één uur te besteden aan de toets. De toets bestaat uit twee

Nadere informatie

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *0535502859* DUTCH 0515/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2010 No Additional

Nadere informatie

English is everywhere. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game. Lees de tekst. Omcirkel de Engelse woorden.

English is everywhere. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game. Lees de tekst. Omcirkel de Engelse woorden. one English is everywhere Test Luister naar wat Daniel vertelt. Welke Engelse woorden hoor je? Kruis ze aan. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game Lees de tekst. Omcirkel de

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City!

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! 1 Meet and greet read Lees de tekst. Wat is de prijs die je kunt winnen? early too late on time vroeg te laat op tijd Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! Do you have a special

Nadere informatie

Martin Garrix and his fans

Martin Garrix and his fans Fans about Martin Wat vind jij van Martin Garrix? 1 read Martin Garrix and his fans Martin Garrix is more than a young star and producer. He s also a super nice guy! If there are fans who want his autograph,

Nadere informatie

Het Asterix project: methodologie van onderzoek bij zeldzame ziekten. Charlotte Gaasterland, Hanneke van der Lee PGO support meeting, 20 maart 2017

Het Asterix project: methodologie van onderzoek bij zeldzame ziekten. Charlotte Gaasterland, Hanneke van der Lee PGO support meeting, 20 maart 2017 Het Asterix project: methodologie van onderzoek bij zeldzame ziekten Charlotte Gaasterland, Hanneke van der Lee PGO support meeting, 20 maart 2017 Er is veel vraag naar nieuwe medicijnen voor zeldzame

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *3745107457* Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 0515/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2015 Approx. 15 minutes

Nadere informatie

possessive s,,..of.. bezitsvorm

possessive s,,..of.. bezitsvorm possessive s,,..of.. SirPalsrok @meestergijs In het Nederlands gebruik je vaak het woord van om aan te geven dat iets van iemand is of om relaties aan te geven. Dit is de. In het Engels gebruik je s of.

Nadere informatie

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Hieronder vindt u de leerplandoelen taalbeschouwing die we met onze evaluatie in kaart willen brengen. Ze staan in dezelfde volgorde

Nadere informatie

Grammar Book 1KGT. Name: Class:

Grammar Book 1KGT. Name: Class: Grammar Book 1KGT Name: Class: Persoonlijke voornaamwoorden (1)... 2 Persoonlijke voornaamwoorden (2)... 2 Bezittelijke voornaamwoorden... 2 Het werkwoord zijn (be)... 2 Het werkwoord kunnen (can)... 2

Nadere informatie

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of:

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of: Document properties Most word processors show some properties of the text in a document, such as the number of words or the number of letters in that document. Write a program that can determine some of

Nadere informatie

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives Students will recognize the values of numerals 1 to 10. Students will use objects to solve addition problems with sums from 1 to 10. Materials Needed Large number cards

Nadere informatie

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord.

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Listen a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Leo is a kid / a teenager / a grown-up. 2 Tina is a kid / a teenager / a grown-up. 3 Martin is a kid / a teenager

Nadere informatie

Het verschil met de zinnetjes uit les1 is dat deze zinnen ontkennende zinnen zijn.

Het verschil met de zinnetjes uit les1 is dat deze zinnen ontkennende zinnen zijn. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON TWO Beste leerling! Fijn dat je aan deze tweede les begonnen bent! We hebben het nog even over de planning van het huiswerk. Leerlingen hanteren meestal de volgende regel:

Nadere informatie

Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014

Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014 Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014 KICK OFF ANTWERPSE PRESIDIA Hello, my name is Mijn verleden Nu EERST, EEN HEEL KLEIN BEETJE THEORIE Mensen als media-kanaal Mensen als media-kanaal Mensen horen

Nadere informatie

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant Vragenlijst in te vullen en op te sturen voor de meeloopochtend, KABK afdeling fotografie Questionnaire to be filled in and send in before the introduction morning, KABK department of Photography Stuur

Nadere informatie

Stonesvertalingen VMBO-TL klas 3. Chapter 1. Stone 1. Zo toon je interesse in iemand. Zo vertel je wat er aan de hand is. Zo leef je met iemand mee

Stonesvertalingen VMBO-TL klas 3. Chapter 1. Stone 1. Zo toon je interesse in iemand. Zo vertel je wat er aan de hand is. Zo leef je met iemand mee Stonesvertalingen VMBO-TL klas 3 Chapter 1 Stone 1 Zo toon je interesse in iemand How do you feel? How is life? What's wrong with you? What's bothering them? You look happy. You seem worried. Hoe voel

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Woningnood - Boudewijn De Groot (2:11)

Woningnood - Boudewijn De Groot (2:11) STELLINGENSPEL - Bijlage 1: Liedjesteksten Lied 1: Woningnood - Boudewijn De Groot (2:11) De wijk wordt gesaneerd en de huizen moeten plat En de mensen staan te kijken en ze zeggen: Zie je dat In die ouwe

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

Mooie Engelse zinnen vormen, hoe doe je dit?

Mooie Engelse zinnen vormen, hoe doe je dit? Engelse zinnen Mooie Engelse zinnen vormen, hoe doe je dit? Schrijven in het Engels begint met het vormen van een zin. Op deze pagina bespreken we eerst de 4 soorten Engelse zinnen, nadien komt de zinsstructuur

Nadere informatie

Night news. Fact sheets. Worksheet

Night news. Fact sheets. Worksheet 1 Night news read Het liedje van Caro Emerald speelt zich s nachts af. Lees twee nieuwsberichten die met nacht te maken hebben. Nieuwsbericht 1 Nieuwsbericht 2 Clouds block view for meteor watchers Do

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 3.1: School Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. - Nouns: school, teacher, playground, head teacher, classroom, pencil,

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Vak: : Games and the internet Vak 1 Taak 1 Taak 2 Taak 3 Leerroute A: 3 taaltaken per les (van max. 15 minuten) Leerroute

Nadere informatie

irregular verbs onregelmatige werkwoorden

irregular verbs onregelmatige werkwoorden SirPalsrok @meestergijs Wanneer je een zin maakt, zul je iets moeten doen met een werkwoord. Je kan tenslotte niet het hele werkwoord gebruiken bij elk onderwerp. Bijvoorbeeld: spelen Wij spelen volleybal.

Nadere informatie

Read this story in English. My personal story

Read this story in English. My personal story My personal story Netherlands 67 Male Primary Topic: IDENTITY Topics: Year: 1980 health eating disorders body image femininity weak(-ness) Read this story in English R:My daughter went to the dance academy.

Nadere informatie

Uw mening telt! Onderwerp: aankondiging vragenlijst wel of niet afsluiten groene hoven. Beste bewoner(s),

Uw mening telt! Onderwerp: aankondiging vragenlijst wel of niet afsluiten groene hoven. Beste bewoner(s), Uw mening telt! Is het afsluiten van de groene hoven een goed idee? Wij horen het graag van u. Vanaf maandag 11 juni komen enquêteurs bij u langs om u daarover een aantal vragen te stellen. Onderwerp:

Nadere informatie

In the classroom. Who is it? Worksheet

In the classroom. Who is it? Worksheet In the classroom 1 Lees wat de meester doet als hij s morgens op school komt. Lees ook wat een leerling doet. Wie van de twee doet het meest voordat de les begint? First, I go to my desk and take out my

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 0515/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One For Examination from 2015 SPECIMEN ROLE PLAY Approx.

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

EFFECTIEVE SALES PROMOTIE MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 5 BLOK 4

EFFECTIEVE SALES PROMOTIE MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 5 BLOK 4 EFFECTIEVE SALES PROMOTIE MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 5 BLOK 4 AGENDA Leerdoelen Wat is sales promotie? Stappenplan voor het ontwikkelen van sales promoties Doelstelllingen van sales promotie Tools

Nadere informatie

class book I am reading a book. close your books homework My teacher gave me a lot of homework. to read We are going to read that book.

class book I am reading a book. close your books homework My teacher gave me a lot of homework. to read We are going to read that book. classroom The students are waiting for their teacher in the classroom. class pupil / student classmate You can ask your classmate for help with your homework. please sit down please stand up look at this

Nadere informatie

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord FUTURE TENSE ( TOEKOMENDE TIJD ) Hoe? 1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord Wanneer? Ad 1. Als iets in de toekomst zal gebeuren

Nadere informatie

De strijkende man: De man die het strijkwerk van Marina deed en haar wensen in vervulling liet gaan.

De strijkende man: De man die het strijkwerk van Marina deed en haar wensen in vervulling liet gaan. Boekverslag door een scholier 1893 woorden 25 mei 2007 7,6 133 keer beoordeeld Auteur Colin Campbell Eerste uitgave 1999 Vak Engels Het gedicht, verhaal of boek Titel: The ironing man Schrijver: Colin

Nadere informatie

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren tips 11 om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren Mandy Israel Fantastisch dat je dit ebook hebt aangevraagd! Ontbreekt er wat in je leven? Voel je je niet voldaan? Wil jij RIJK zijn? Rijkdom gaat voor

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

Eenmalig seksueel geweld

Eenmalig seksueel geweld Eenmalig seksueel geweld Iva Bicanic Coordinator Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht Eenmalig seksueel geweld At risk: 14-24 jaar At risk: eerder misbruik Dader meestal bekende Minderheid onthult

Nadere informatie

01/ M-Way. cables

01/ M-Way. cables 01/ 2015 M-Way cables M-WaY Cables There are many ways to connect devices and speakers together but only few will connect you to the music. My Way of connecting is just one of many but proved it self over

Nadere informatie

Four-card problem. Input

Four-card problem. Input Four-card problem The four-card problem (also known as the Wason selection task) is a logic puzzle devised by Peter Cathcart Wason in 1966. It is one of the most famous tasks in the study of deductive

Nadere informatie

Duurzaam gedrag via subtiele beïnvloeding: De kracht van nudging 1 december 2017

Duurzaam gedrag via subtiele beïnvloeding: De kracht van nudging 1 december 2017 Duurzaam gedrag via subtiele beïnvloeding: De kracht van nudging 1 december 2017 tim.smits@kuleuven.be @timsmitstim https://www.feeling.be/psycho-relatie/man-achter-nudging-wint-nobelprijs-wat-het-precies

Nadere informatie

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend PRESENT SIMPLE TENSE ( onvoltooid tegenwoordige tijd ) Hoe? > hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is!! als een werkwoord eindigt op een s-klank ( s,ch x) werkw. + es!! als een

Nadere informatie

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE ARTISTIEK ONDERZOEK MASTER KUNSTEDUCATIE Willem de Kooning Academie Piet Zwart Instituut te Rotterdam april 2012 Marieke van der Hoek-Vijfvinkel begeleiding: Annette Krauss - MaikoTanaka ? KUNST ONDERZOEK

Nadere informatie