Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pnee Hatorah - Parels van de Torah"

Transcriptie

1 Parasha: שלח לך Sh'lach lecha zend voor uzelf Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 13:1-15:41 Haftrah: Yehoshua/Jozua: 2:1-24 Brit Chadasha: Matai/Mattheüs 25:14-30,Lucas 19:11:27 Bemidbar/Numeri 13:1-3 is de hoofdgedachte '' En Hasjem sprak tot Moshe, zeggende: Sh'lach lecha (Zend voor uzelf) anashim, dat ze kunnen bespieden Eretz Knan (Kanaän), die ik geef de Benee Yisrael: van elke stam van hun vaderen zal jij een man, een ieder een nasi (leider) onder hen sturen.'' 'Stuur voor jezelf mannen: Waarom is het gedeelte over de spionnen afgewisseld met het gedeelte over Mirjam? Omdat ze gestraft werden op het gebied van laster [lashon hara], voor het spreken tegen haar broer. En deze slechte mensen waren getuige, maar hebben hun les niet geleerd. - [Midrasj Tanchoema Shelach 5]' ''En Moshe bij monde van Hashem zond hen uit de Midbar Paran (woestijn van Paran); al die mannen waren Roshei Bnei Yisrael. ( Bemidbar/Numeri 13:1-3 ) 'Vertaalt uit de Orthodox Jewish Bible (OJB) De sod (geheimenis) in het het verhaal Deze week begint onze Parasha met het uitsturen van de twaalf spionnen naar Eretz Jisrael. Zij werden gezonden om een juist strategisch oordeel te geven om het land in te kunnen nemen.

2 Om parasha Sh'lach Lecha te kunnen begrijpen moeten we eerst even terugkijken naar de afgelopen parasha.in parasha Beha'alotcha lezen o.a. het verhaal van Mirjam de zus van Moshe die melaats werd door lashon hara (kwaad spreken) tegen haar broer (zie Bemidbar/Numeri 12:10-16). Volgens Rashi is Sh'lach Lecha één vervolg van deze gebeurtenis, waarvan het hoogtepunt is in parasha Korach. Wat is de waarschuwing van deze verhalen Wat leren wij hiervan? Lashon Hara begint klein en eindigd groot! Het was een test voor de leiders van de stammen of ze Hashem serieus namen. Voor wie moest Moshe zenden? antwoord: 'voor zichzelf'.waarom? Moshe zelf wist dat de beloofte 20 jaar terug was gegeven. Sh'mot/Exodus 3:17 ''En ik zei: 'Ik zal ulieden leiden uit de verdrukking van Egypte, het land van de Kanaänieten (eretz Kena'ani), Hethieten, Amorieten, Perizzieten, Hivvites, en de Jebusieten, een land van melk en honing.'' Deze erfenis heeft Moshe persoonlijk doorgeven aan geheel Jisrael. Zij hebben dit allemaal gehoord aan de berg Horeb toen Hashem Zijn liefdesbrief = Torah openbaarde. Op het feest Shavuot/Pinksteren werd dit bekroond. Het is namelijk zo wie de gift = de Torah, accepteerde zei ja tegen de gehele Torah. Wie het geloof van Avraham Avinu heeft weet dat de Mashiach hakodesh barachu 'De heilige gezegend is Hij' verwachting wordt. Automastich hoort de inname van het land Jisrael (het beloofde land) daarbijzie Beresith/Genesis 12:1 en Hebreeën/Ivrim 11:8. De twaalf leiders Terug naar de tekst. Bedenk goed dat er in het Hebreeuws het woord Nasi wordt gebruikt voor de leiders die het beloofde land gingen verkennen. Dit woord betekent o.a. kapitein, leider, gouverneur, prins, heerser. Dit waren dus mensen met aanzien- zie Bemidbar/Numeri 13:1. Deze twaalf leiders waren mensen met aanzien, het waren leiders met een militaire achtergrond. Zij moesten kijken hoe zij het land op strategische manier moesten gaan innemen. Nu kende zij de belofte van het land van melk en honing en toch was hun oordeel anders dan het oordeel van Yehoshua en Kelev. Vele Rabbijnse commentaren wijzen erop dat Moshe wist in welke staat deze mannen waren en dat er afval zou komen. Toch zond Hij hun weg en bad dat Adonai de rechtvaardige onder hun zichtbaar zal maken.

3 De oorspronkelijke naam Yehoshua was eigenlijk Hosea Bemidbar/Numeri 13:16 Dit zijn de sh'mot (namen) der mannen, die Moshe uitzond om het land te spioneren; en Moshe noemde Hosea, ben Nun (zoon van Nun), Yehoshua. [Zie Zacharia 6: over de persoonlijke naam van de Messias in de profetie]. Commentaar van Rasji: "En Mozes noemde Hosea,... ". Moge G-d je redden van de raad van de spionnen" Hij bad voor zijn rekening, [ De naam ויהוש ע is een samengestelde vorm van יו ישי ךעך,יה Moge G-d je te redden] - [Talmoed Sota 34b] " Adonai is nooit iets kwijt Terwijl Avraham, Sarah en Yosef (Tehillim/Psalmen 81: 6) de letter Hee in hun namen ontvingen, ontving Yehoshua ontving de letter Jod. De letter Jod is op een hoger niveau dan de letter Hee. Op basis van het Hebreeuws vanbereshit / Genesis 2: 4, wordt er gezegd dat Hasjem deze wereld creëerde met de letter Hee en de wereld ontstond met de letter Jod. Echter, wetende dat geen enkele letter in de Thora kan worden gecreëerd of vernietigd, waar kwam deze Jod (in de naam van Yehoshua) dan vandaan? Volgens de Talmoed, het kwam van het Sarah: "De [enkele] Jod die ik van Sarai verwijderd heb! Voortdurend riep deze uit [in protest] gedurende vele jaren totdat Yehoshua kwam en Ik de Jod toevoegde aan zijn naam, zoals er geschreven staat:" En Moshe noemde Hosea, de zoon van Nun, Yehoshua. " - Talmoed Sanhedrin 107a R 'Ovadiah ben Yaakov Sforno (c ) commentaar: "(Het vers) verklaart dat hij in zijn stam bekend stond als een man van kracht met de naam Hosea.(הושע) De (reden) waarom hij Yehoshua (יהושע) wordt genoemd is omdat Moshe onze leraar hem zo benoemde als een (teken) van eer. En ook bad hij voor hem dat hij gered zou worden (van de plot van de spionnen) zodat hij anderen zou kunnen redden."- Sforno, parasjat Shelach, Mesorah Publishing Ltd., pagina. 709

4 De twee Tzadikim De twee rechtvaardigen waren Kelev ben Jepphunneh uit de stam Jehoedah en Yehoshua ben Nun uit de stam Efraïm. Toeval of niet? In Jodendom kent men de Mashiach ben David = stam Jehoedah en de Mashiach ben Josef= stam Efraïm. Samen vormen ze de persoonlijkheid van Mashiach, zijn werk,missie, zijn reputatie enz. De bijzondere volgorde van de namen spionnen Rabbijnen zien een protroon in de opsomming van de namen (tussen deze twee rechtvaardigen staat de stam Jisachar): De stam Jehoedah: Kalev ben Jepphunneh. = Mashiach ben David = Jehoedah De stam Jisachar: Jigal ben Joseef. = Jigal = 'Hij verlost, 'verlosser ben Joseef' De stam Efraïm: Hoshea ben Nun = Mashiach Ben Joseef = Efraïm zie Bemidbar/Numeri 13:6-8 Wat is de getalwaarde van de letter Jod De getalswaarde van de letter jod is 10. Het is niet voor niets dat Adonai in actie kwam toen de 10 mannen afvielen. Hij voegde iets toe. Om Jisrael hoop te geven zodat zij alsnog 20 jaar later veilig in Eretz Jisrael konden komen. Door hun afval werden hun talenten gegeven aan Yehoshua ben Nun. Doormiddel van de eerste letter van de Naam van Adonai (jod) aan de naam van Hoshea (Yehoshua) toe te voegen. Dit concept kunnen wij ook teruglezen in de B'rit hachadasha.

5 (Sidra= parafrase,uitleg op een bestaande parasha verteld door Yeshua) ''Het verhaal gaat over een werkgever die naar het buitenland ging en hij vraagt drie van zijn knechten om zijn zaak waar te nemen en zijn geld zo lang te beheren. Aan de eerste knecht geeft hij vijf talenten, aan de tweede geeft hij er twee en aan de derde één. Daarna vertrekt hij en gaan de knechten aan de slag.na een lange tijd komt de werkgever terug. Hij roept zijn knechten bij elkaar om te horen wat ze met het geld hebben gedaan dat hij hun heeft gegeven. De eerste heeft het geld geïnvesteerd en van zijn vijf talenten er tien gemaakt. De werkgever prijst en beloont de knecht. De tweede heeft eveneens het geld geïnvesteerd en van zijn twee talenten er vier gemaakt. De werkgever prijst en beloont hem eveneens. De derde heeft zijn geld begraven, omdat hij bang was dat hij het anders kwijt zou raken en hiervoor gestraft zou worden. Hij graaft de munt direct op en geeft het terug. De werkgever zegt hem dat hij een slechte, luie knecht is. Vervolgens geeft hij zijn deel aan degene die al tien talenten heeft.want aan een ieder, die heeft, zal gegeven worden en hij zal overvloedig hebben. Maar wie niet heeft, ook wat hij heeft, zal hem ontnomen worden. En werpt de luie knecht uit in de buitenste duisternis. Daar zal het geween zijn en het tandengeknars.- Mattai/Mattheüs 25:14-30, Een variant van deze gelijkenis is te vinden in Lucas 19:11:27 Commentaar: Wat met deze sidra goed naar voren komt: Wie van zijn talenten goed gebruik maakt van hetgeen hij heeft, hij durft verantwoordelijkheid te nemen, zodat hij er nog meer bij zou krijgen. Maar wie er niks mee doet en van zijn verantwoordelijkheid wegloopt, die zal zelfs de kleinste verant - woordelijkheid worden afgenomen en gegeven worden aan de grootste. Wat is de werkelijke zonde van deze 10 spionnen Ze verwiepen de Torah omdat hun angst voor de reuzen en de versterkte steden groter was dan de waarheid die Hashem tot hun gesproken had op de berg Horev. Omdat ze Hem niet niet serieus namen verwiepen ze de belofte van het land en evenzo de belofte van de komende Mashiach. Ze brachten schade aan Zijn Naam, zijn persoonlijkheid, zijn werk en zijn reputatie. Op welke dag werd het verkeerde oordeel uitgebracht door de 10 spionnen Het rapport werd uitgebracht op Tisja B'Av (de negende van de maand Av). - (Talmoed Ta'anieth IV 6b).Tot heden is deze dag een rouwdag van Jisraël. Men trouwt vanwege de rouw niet op deze dag. Dit allemaal omdat er vele gebeurtenissen op deze vreselijke dag zijn gebeurt: de eerste Tempel (in 587 v.chr) is door de Babyloniërs verwoest. Maar ook de tweede Tempel (in 70 n.chr) is op de 9 de Av door de Romeinen verwoest.

6 Ook hebben in de loop van de Joodse geschiedenis zich nog andere rampen op of omtrent deze dag voorgedaan, waardoor Tisja B'Av dé rouwdag van het jodendom is geworden. Daaronder vallen de moordpartijen die de kruisvaarders aanrichtte op de Joodse gemeenschappen langs de Rijn in Duitsland, de verdrijving in 1492 van de Joden uit Spanje, en de Shoa (Holocaust). De connectie tussen de 12 talmidim van Jeshua en de twaalf spionnen De 12 spionnen moesten als geheel jesroen (complete éénheid) het land innemen en hierin faalde ze. De talmidim van Yeshua daarintegen hebben juist gedaan waar het allemaal begon (Bereshith/Genesis 12:1, Lech Lecha). Zij zijn als geheel geslaagd. Door hun toedoen zijn de Joods Messiaanse gelovigen en de gelovigen uit de volkeren een feit. De Mashiach kan binnenkort terugkeren. Mifalot hashilichim/handelinen 1:8 "Maar u zult ko'ach (kracht) ontvangen, wanneer de Ruach HaKodesh over u zal komen, en u allen zullen HaEdut (de getuige) van Mij zijn, in Yerushalayim, en in heel Jehoedah en Shomron (Samaria) en zover als ad ketzeh Ha'aretz (einde van de wereld).'' Tot slot Toen Moshe de jod toevoegde aan de naam Hosea veranderde de naam in Yehoshua. De naam van de Verlosser (Yeshua) werdt geopenbaard. De naam van degene die de verlossing zal voltooien en ervoor zal zorgen dat Jisraël het land zal beërven. Yehoshua was in de dagen van Mashiach verbasterd naar 'Yeshua' zo zal de Mashiach Ben Yosef de naam 'Yeshua' dragen zoals de b'rit hachadasha dit zegt: "Je zult zijn naam Yeshua noemen, want hij is het die zijn volk zal redden van hun zonden."- Mattai/Mattheüs 1:21 Shalom, - Shabbat שבת שלום Rabbi David Prins "Elke daad van het begin van de Verlossing moet in overeenstemming zijn met het vers 'Wandel bescheiden met uw G-d ', zoals geopenbaard in de woorden,' plaats het in de oren van Yehoshua, 'die in het geslacht van de lijn van de Mashiach Ben Joseef was. "- Kol Hator 1:14, vertaald door R 'Yechiel Bar Lev en K. Skais

PARASHAT SJELACH LECHA. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT SJELACH LECHA. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT SJELACH LECHA Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Sjelach lecha Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri: 13:1-15:41 Haftra: Jehosjoea/Jozua

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah ח ק ת ת: Parasha Chukkat besluit, regeringsbesluit Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftarah: Shofetiem/Richteren: 11:1-33

Nadere informatie

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep ''De verborgen kleine Alef'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 1:1-5:26, Dwarim/Deuteronomium 25:17-19 Haftrah: Shmu'el Alef/1

Nadere informatie

'Tussen hemel en het dodenrijk'

'Tussen hemel en het dodenrijk' Parasha: שמיני S'hmini Achtste 'Tussen hemel en het dodenrijk' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת פרה/ Parah Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 9:1 11:47,Bemidbar/Numri 19:1-22 Haftrah: Shmu'el

Nadere informatie

'De vaste geest van Hashem'

'De vaste geest van Hashem' Parasha: תזריע -Tazria zij draagt zaad 'De vaste geest van Hashem' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת החדש/ HaChodesh Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 12:1-13:59, Extra lezing: Shemoth/Exodus

Nadere informatie

Parashat: ראה - Re'eh. ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah''

Parashat: ראה - Re'eh. ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah'' Parashat: ראה - Re'eh ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Sjabbat Rosj Chodesh - De sjabbat van de nieuwe maan Torah: Devarim/Deuteronomium 11:26-16:17 Haftrah:

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parasha: תצוה - Tetzaveh Gij zult bevelen 'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth/Exodus: 27:20-30:10 Haftarah: Jechezkeel/Ezechiël 43:10-27 Brit hachadasha:

Nadere informatie

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Shabbat Nachamoe - De Shabbat van de vertroosting Torah: Devarim/Deuteronomium 3:23-7:11 Haftarah:

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat: בחקתי - BECHUKOTAI Door mijn statuten 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 26:3-27:34 Haftrah:Jermijahoe/ Jeremia 16:19-21;

Nadere informatie

SJELACH (zend voor u uit) Bemidbar 13:1-15:41

SJELACH (zend voor u uit) Bemidbar 13:1-15:41 SJELACH (zend voor u uit) Bemidbar 13:1-15:41 De Parasja begrijpen Numeri 13:1-14:10 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2)

Nadere informatie

Parasha Mishpatim Oordelen

Parasha Mishpatim Oordelen Joods Messiaanse Gemeente ''Beit Nitzachon'' Parasha Mishpatim Oordelen Het geheim van dienen Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth: 21:1 24:18, Dwariem 18:9-14 Haftra: Jeremia 34:8-22,33:25-26

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parasha: אחרי מות - Achrei Mot Na de dood Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Shabbat Machar Chodesh 07 Mei 2016 Torah: Vayikra: 16:1-18:30 Haftarah: Shmu'el Alef/I

Nadere informatie

Wie aan de goden offert, behalve aan (Hashem) de Here alleen, zal met de ban (vernietigd) geslagen worden." Shemoth/Exodus 22:18-20 NBG 1951

Wie aan de goden offert, behalve aan (Hashem) de Here alleen, zal met de ban (vernietigd) geslagen worden. Shemoth/Exodus 22:18-20 NBG 1951 Parasha: םמש פ םטים Mishpatim Oordelen Het geheim van dienen Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth: 21:1 24:18, Dwariem 18:9-14 Haftarah: Jeremijahoe 34:8-22,33:25-26 Brit hachadashah:

Nadere informatie

LECH LECHA (ga voor uzelf) - Genesis 11:1-9

LECH LECHA (ga voor uzelf) - Genesis 11:1-9 LECH LECHA (ga voor uzelf) - Genesis 11:1-9 De Parasja onderzoeken Doel We zullen leren hoe we 1) Het thema (onderwerp) van een passage kunnen ontdekken, 2) Hoe we dat thema in verband kunnen brengen met

Nadere informatie

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT CHOEKAT Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Choekat Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftra: Sjoftiem/Richteren:

Nadere informatie

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes?

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Exodus 3:1 1 En Mozes hoedde het kleinvee van zijn schoonvader Jethro, de priester van Midian. Hij dreef het kleinvee tot

Nadere informatie

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op?

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? Bevel om Kanaän te verkennen. Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? 1 De HEERE sprak tot Mozes: 2 Stuur mannen voor u uit

Nadere informatie

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT CHOEKAT Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Choekat Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftra: Sjoftiem/Richteren:

Nadere informatie

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Lucas 2:41-47 41 Zijn ouders gingen jaarlijks voor het pesachfeest naar Jeruzalem. 42 Toen hij twaalf jaar was, maakten ze weer hun gebruikelijke pelgrimstocht. 43 Na afloop

Nadere informatie

VAJERA (En Ik verscheen) Sjemot 6:2-9:35

VAJERA (En Ik verscheen) Sjemot 6:2-9:35 VAJERA (En Ik verscheen) Sjemot 6:2-9:35 De Parasja begrijpen Sjemot (Exodus) 6:2-6:8 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2)

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

'Uit welke bron leef jij?'

'Uit welke bron leef jij?' Parasha: מקץ Mikeetz Aan het eind 'Uit welke bron leef jij?' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bereshith/Genesis 41:1-44:17 Haftrah: Melechim alef/ 1 Koningen 3:15-4:1 Brit hachadashah:

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

D. Je zal me voorlopig gewoon moeten vertrouwen, maar wanneer je Parashat Metzora (melaatse) bestudeert, zal je het volgende leren:

D. Je zal me voorlopig gewoon moeten vertrouwen, maar wanneer je Parashat Metzora (melaatse) bestudeert, zal je het volgende leren: Messias in Lech Lecha ( ga voor jezelf) Besnijdenis en de Messias I. We hebben eerder geleerd dat Abram's afdaling naar Egypte eigenlijk een profetie was van de toekomstige afdaling van zijn nakomelingen

Nadere informatie

Shema Jisrael. De kerntekst van deze d'rasha is: Bereshith/Genesis 49:1-2 ויקרא יעקב אל בניו ויאמר האספו ואגידה לכם את אשר יקרא אתכם באחרית הימים

Shema Jisrael. De kerntekst van deze d'rasha is: Bereshith/Genesis 49:1-2 ויקרא יעקב אל בניו ויאמר האספו ואגידה לכם את אשר יקרא אתכם באחרית הימים Parasha: ויחי Wajechi En hij leefde Shema Jisrael Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bereshith 47:28-50:26 Haftrah: Melechim alef 2:1-12 Brit hachadashah: Mifalot hashilichim 7:9-16,Markos

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Numeri 13:1-3 1 De HEER zei tegen Mozes: 2 Stuur er een aantal mannen op uit om Kanaän, het land dat ik de Israëlieten geven zal, te verkennen.

Numeri 13:1-3 1 De HEER zei tegen Mozes: 2 Stuur er een aantal mannen op uit om Kanaän, het land dat ik de Israëlieten geven zal, te verkennen. Numeri 13:1-3 1 De HEER zei tegen Mozes: 2 Stuur er een aantal mannen op uit om Kanaän, het land dat ik de Israëlieten geven zal, te verkennen. Kies daartoe uit elke stam één man, een familiehoofd. 3 Mozes

Nadere informatie

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af?

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? Welke immens wonderlijke gebeurtenissen had Gods volk ervaren op het moment

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

Parasja Bo (Kom) Sjemot (Exodus) 10:1-13:16

Parasja Bo (Kom) Sjemot (Exodus) 10:1-13:16 Parasja Bo (Kom) Sjemot (Exodus) 10:1-13:16 De Parasja begrijpen Bo (Sjemot 10:1-13:16) We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen.

Nadere informatie

De verwachting van Jezus komst volgens Yitzhak Kaduri

De verwachting van Jezus komst volgens Yitzhak Kaduri De verwachting van Jezus komst Elke dag zien Christenen, die letten op de tekenen der tijden, steeds meer stukjes van de puzzel op zijn plaats vallen. Het inzicht in de profetieën groeit, zoals voorzegd

Nadere informatie

BALAK Bemidbar 22:2-25:9

BALAK Bemidbar 22:2-25:9 BALAK Bemidbar 22:2-25:9 De Parasja begrijpen Numeri 22:2-25:9 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische verbindingen

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim 1 De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

Wayelech En hij ging De laatste dag van Moshe

Wayelech En hij ging De laatste dag van Moshe Wayelech En hij ging De laatste dag van Moshe Op de laatste dag van zijn leven schreef Moshe de Torah-rol. Deze rol werd bewaard in de Heilige Ark in de tempel. De precieze plek waar de rol bewaard werd,

Nadere informatie

De heerlijkheid van JHWH in ons!

De heerlijkheid van JHWH in ons! Parasha: ויקהל Wajakheel & פקודי Pekoedee Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing De heerlijkheid van JHWH in ons! Torah: Shemot/Exodus 35:1-40:38 Haftarah: Melachiem alef/1 Koningen 7:51-8:21 B'rit

Nadere informatie

Het verlangen om les te geven.

Het verlangen om les te geven. Parasha: ו יק ה ל -Vayak'hel En hij vergaderde Het verlangen om les te geven. Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth/Exodus: 35:1-40:38 Haftrah: Melechim alef/ 1 Koningen 11:17-12:17

Nadere informatie

BEHA ALOTCHA (als je opstaat) Bemidbar 8:1-12:16

BEHA ALOTCHA (als je opstaat) Bemidbar 8:1-12:16 BEHA ALOTCHA (als je opstaat) Bemidbar 8:1-12:16 De Parasja begrijpen Numeri 10:35-36 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2)

Nadere informatie

PARASJA: LECH LECHA (GA JIJ)

PARASJA: LECH LECHA (GA JIJ) PARASJA: LECH LECHA (GA JIJ) Tora: Genesis 12:1-17:27 Haftara: Jeaja 40:27-41: 16 Briet Chadasja: Mt 24:36-41 Lc 17:26-37 2 Pt 2:5 Hnd 2:1-16 1Pt 3 :18-22 Tekst van de week: Genesis 12:3 Ik zal zegenen

Nadere informatie

Parasha: ש מות - Shemot Namen Eén zijn in de Mashiach!

Parasha: ש מות - Shemot Namen Eén zijn in de Mashiach! Parasha: ש מות - Shemot Namen Eén zijn in de Mashiach! Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemot/Exodus: 1-6:1 Haftarah: Jesjajahoe/Jesaja 43:21-44:23 B'rit Hachaddasha:Jochanan/Johannes

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9

TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9 TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9 De Parasja begrijpen Beresjiet (Genesis) 25:19-25:28) We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen.

Nadere informatie

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is?

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Heiliging van de eerstgeborenen. Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Genesis 13:1-3 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Heilig voor Mij alle eerstgeborenen:

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

INLEIDING: Verbonden zijn..

INLEIDING: Verbonden zijn.. INLEIDING: Verbonden zijn.. Vanmorgen staan we stil bij de stap van de vierjarigen naar de basisschool en de nevendienst én bij de stap van de 11 jarigen naar het middelbare onderwijs en de jeugdkerk.

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Parasja Ki Tetze [als je ten strijde trekt] Deuteronomium 21:10-25:19

Parasja Ki Tetze [als je ten strijde trekt] Deuteronomium 21:10-25:19 Parasja Ki Tetze [als je ten strijde trekt] Deuteronomium 21:10-25:19 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische verbindingen

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

Parasha: ב במד בר Bamidbar In de Wildernis ''De schare die niemand tellen kan''

Parasha: ב במד בר Bamidbar In de Wildernis ''De schare die niemand tellen kan'' Parasha: ב במד בר Bamidbar In de Wildernis ''De schare die niemand tellen kan'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bamidbar/Numeri 1:1-4:20 Haftarah: Hosjea/Hosea 2:1-22 B'rit Hachaddasha:

Nadere informatie

Liedjes over Gods naam?

Liedjes over Gods naam? Liedjes over Gods naam? En als de golven overslaan, dan blijf ik hopen op uw Naam. Opwekking 789 Heer, ik prijs uw grote naam. Heel mijn hart wil ik U geven. Want U bent de weg gegaan die mij redding bracht

Nadere informatie

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG.

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG. Ons erfdeel Dit is wat de Israëlieten als erfbezit hebben ontvangen in het land Kanaän, wat de priester Eleazar en Jozua, de zoon van Nun, en de familiehoofden van de stammen van de Israëlieten, hun als

Nadere informatie

De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van:

De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van: Bahir verzen 104 en 105 tekst en commentaar p. horbach 104 De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van: Heilig Mij [als behorend tot] 1 alle eerstgeborenen (Exodus 13: 2) Is de

Nadere informatie

PARASHAT BEMIDBAR. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT BEMIDBAR. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT BEMIDBAR Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Bemidbar Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri 1:1 4:20 Haftra: Hosjea/Hosea: 2:1-2:22

Nadere informatie

Kades of Kades-Barnea was een oase en stad op de grenzen van Edom, Num. 20: 16, in de woestijn Paran, Num. 13: 26.

Kades of Kades-Barnea was een oase en stad op de grenzen van Edom, Num. 20: 16, in de woestijn Paran, Num. 13: 26. Kades of Kades-Barnea was een oase en stad op de grenzen van Edom, Num. 20: 16, in de woestijn Paran, Num. 13: 26. De Hebreeuwse naam luidt: Kadesj, ook gespeld Kadesh of Kadesch. De naam betekent gewijde

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim 1 De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

Parasja Sjoftiem [rechters] (Deuteronomium 16:18-21:9)

Parasja Sjoftiem [rechters] (Deuteronomium 16:18-21:9) Parasja Sjoftiem [rechters] (Deuteronomium 16:18-21:9) We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische verbindingen kunnen

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Devarim/Deuteronomium 21:10-25:19 Haftrah: Jeshajahoe/Jeremia: 60:1-22 Brit hachadashah: Mattai/Mattheüs 9:1-7,Loeka(s)

Nadere informatie

Eitje Numeri 13:1-2 Numeri 13:25-31

Eitje Numeri 13:1-2 Numeri 13:25-31 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Parashat: וירא Wajera En Hij verscheen ' Alleen HaShem kan beloften vervullen'

Parashat: וירא Wajera En Hij verscheen ' Alleen HaShem kan beloften vervullen' Parashat: וירא Wajera En Hij verscheen ' Alleen HaShem kan beloften vervullen' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bereshit/Genesis 18:1-22:24 Haftarah: Melachim beth/2 Koningen 4:1-37 B'rit

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij Schriftlezing: Handelingen 9 vers 1 t/m 20 Lied 403 vers 1 en 2 (Op Toonhoogte) Psalm 23 vers 1 Psalm 81 vers 11, 12, 13 en 15 Psalm 79 vers 4 Themalied:

Nadere informatie

HET FAMILIE STUDIEHUIS STUDIE VAN DE PARASHAT HASHAVUAH DOOR THEMATISCHE ANALYSE

HET FAMILIE STUDIEHUIS STUDIE VAN DE PARASHAT HASHAVUAH DOOR THEMATISCHE ANALYSE 1 HET FAMILIE STUDIEHUIS STUDIE VAN DE PARASHAT HASHAVUAH DOOR THEMATISCHE ANALYSE Welkom bij Mishpachah Beit Midrash, het Familie StudieHuis. Elke Shabbat komen we samen in ons huis en bestuderen de Geschriften,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Pesach / Feest der Ongezuurde broden Sjemot 12: 48 51 Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Een bijzondere feestweek is gisteravond begonnen met de viering van de Sedermaaltijd. Dit is een maaltijd ter ere

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Waarom kwamen de stammen naar Sichem?

Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Verbondsvernieuwing in Sichem. Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Jozua 24:1 1 Daarna verzamelde Jozua alle stammen van Israël in Sichem, en hij riep de oudsten van Israël, zijn stamhoofden, zijn rechters

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

TEROEMA (Offer) Sjemot 25:1-27:19

TEROEMA (Offer) Sjemot 25:1-27:19 TEROEMA (Offer) Sjemot 25:1-27:19 De Parasja begrijpen Sjemot (Exodus) 25:1-27:19 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische

Nadere informatie

Welke opdracht kreeg Mozes van God?

Welke opdracht kreeg Mozes van God? Opnieuw heeft God de tien geboden geschreven. Welke opdracht kreeg Mozes van God? Exodus 34:1 1 Toen zei de HEERE tegen Mozes: Houw twee stenen tafelen voor u uit, zoals de eerste, dan zal Ik op die tafelen

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst

Orde voor de Baalderdienst Orde voor de Baalderdienst Als er reuzen, apen en beren op je weg komen Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis De nu-je-onderweg-band In deze dienst dopen we Luuk Brink. Zoon van Klaas-Henk

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

28 oktober 2018 Zeewolde

28 oktober 2018 Zeewolde 28 oktober 2018 Zeewolde 1 Na deze dingen kwam het woord van JAHWEH tot Abram in een visioen en zei: vrees niet Abram, want Ik ben jouw schild, jouw loon zal zeer vermeerderen! 2 En Abram zei, mijn Heer

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Joods Messiaanse Gemeente ''Beit Nitzachon'' Hachnassat Sefer Torah - הכנסת ספר תורה Inwijding van de Torahrol. Inleiding

Joods Messiaanse Gemeente ''Beit Nitzachon'' Hachnassat Sefer Torah - הכנסת ספר תורה Inwijding van de Torahrol. Inleiding Hachnassat Sefer Torah - הכנסת ספר תורה Inwijding van de Torahrol Inleiding 'Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

PARASHAT WAJELECH 5777 Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT WAJELECH 5777 Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT WAJELECH 5777 Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat: וילך Wajelech 5777 'Pnee ha-tora' - Parels van de Torah Joods Messiaanse Gemeente 'Beit Nitzachon' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Numeri 13: 1-2, 13: 21-14:1 en 14: 6-10 Doopdienst, Heusden 12 juni 2016.

Numeri 13: 1-2, 13: 21-14:1 en 14: 6-10 Doopdienst, Heusden 12 juni 2016. 1 Numeri 13: 1-2, 13: 21-14:1 en 14: 6-10 Doopdienst, Heusden 12 juni 2016. Gemeente van Christus, Israël is er bijna. In het Beloofde Land. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Gisteravond zag ik

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

JETHRO (Jethro) Sjemot 18:1-20:23

JETHRO (Jethro) Sjemot 18:1-20:23 JETHRO (Jethro) Sjemot 18:1-20:23 De Parasja begrijpen Sjemot (Exodus) 19:1-25 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische

Nadere informatie

VERBORGENHEDEN IN HET GESLACHTSREGISTER VAN YESHUA (JEZUS) NAAR MATTHEUS

VERBORGENHEDEN IN HET GESLACHTSREGISTER VAN YESHUA (JEZUS) NAAR MATTHEUS VERBORGENHEDEN IN HET GESLACHTSREGISTER VAN YESHUA (JEZUS) NAAR MATTHEUS hoofdstuk 1, vers 1-17 INLEIDING De perikoop die we bestuderen bestaat uit drie delen: Vers1 Het geslachtsregister van Jezus CHRISTUS,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

De kern van het christelijk geloof

De kern van het christelijk geloof De kern van het christelijk geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Wie volgde koning Uzzia op en hoelang was hij koning van Israël?

Wie volgde koning Uzzia op en hoelang was hij koning van Israël? Geloofsbeproeving bij het Blekersveld. Wie volgde koning Uzzia op en hoelang was hij koning van Israël? 2 Koningen 15:32 In het tweede jaar van Pekah, den zoon van Remalia, den koning van Israël, werd

Nadere informatie

WAT EEN BLINDE MAN ZAG. Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9

WAT EEN BLINDE MAN ZAG. Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9 WAT EEN BLINDE MAN ZAG Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9 1 In het voorbijgaan zag Jezus iemand die al vanaf zijn geboorte blind was. 2 Zijn leerlingen vroegen: Rabbi, hoe komt het dat hij blind

Nadere informatie

SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN

SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN SAMENVATTING Het verhaal van vandaag gaat over het verbond dat God met Abram sluit. God verschijnt aan Abram en wijst hem op het verbond dat hij heeft,

Nadere informatie

MIKEETZ (aan het eind) Beresjiet 41:1-44:17

MIKEETZ (aan het eind) Beresjiet 41:1-44:17 MIKEETZ (aan het eind) Beresjiet 41:1-44:17 De Parasja begrijpen Beresjiet (Genesis) 41:1-44:17) We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen.

Nadere informatie

Wat was er aan de hand met Sarai, de echtgenote van Abram?

Wat was er aan de hand met Sarai, de echtgenote van Abram? Wat was er aan de hand met Sarai, de echtgenote van Abram? Genesis 16:1 1 Maar Sarai, de vrouw van Abram, had hem geen kinderen geschonken. Nu had zij een Egyptische slavin, van wie de naam Hagar was.

Nadere informatie

CHOEKAT Bemidbar 19:1-22:1

CHOEKAT Bemidbar 19:1-22:1 CHOEKAT Bemidbar 19:1-22:1 De Parasja begrijpen Numeri 19:1-22 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische verbindingen

Nadere informatie

BEMIDBAR (in de wildernis) Bemidbar 1:1-4:20

BEMIDBAR (in de wildernis) Bemidbar 1:1-4:20 BEMIDBAR (in de wildernis) Bemidbar 1:1-4:20 De Parasja begrijpen Numeri 1:1-4:20 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie