Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pnee Hatorah - Parels van de Torah"

Transcriptie

1 ח ק ת ת: Parasha Chukkat besluit, regeringsbesluit Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftarah: Shofetiem/Richteren: 11:1-33 Brit Chadasha: Jochanan/Johannes 4:4-42 Bemidbar/Numeri 20:7-13 is de hoofdgedachte! ''En Hasjem sprak tot Moshe,zeggende: Neem de staf en verzamel de Edah (gemeenschap die vollledig één is) samen, jij en Aharon, uw broeder, en spreekt dan voor hun ogen tot Haselah (de steenrots) dat die het water (Mayim) dat hij bevat afgeeft; zo zal je voor hun mayim te voorschijn laten komen uit de rots en de Edah met hun vee te laten drinken En Moshe nam de staf weg uit de nabijheid van Hashem, zoals Hij hem geboden had. En Moshe en Aäron vergaderden de Kahal (gemeenschap) voor de steenrots, en hij zeide tot hen: Hoort toch, jullie Morim (rebellen); moeten we Mayim (water) voor jullie uit deze rots halen? En Moshe hief zijn hand, en met zijn staf dat hij sloeg de steenrots tweemaal; en de Mayim kwam in overvloed, en de Edah dronk, en haar beesten. En Hashem sprak tot Moshe en Aharon: Omdat gijlieden Mij niet geloofd, tot Mij eren als Kadosh (heilig) in de ogen van de Benee Yisrael, daarom zult jij deze Kahal (gemeentschap) niet brengen in Ha'aretz (het land) dat ik hun gegeven heb. Dit waren de wateren van Merivah (Ruzie); waar de Benee Yisrael ruzie had met Hashem, en Hij toonde zich Kadosh onder hen.''- Vertaalt uit de Orthodox Jewish Bible (OJB) De sod (geheimenis) in het het verhaal In de afgelopen parsasha van Korach hebben we stil gestaan bij het hoogtepunt van afgelopen drie parashat. Wat klein en onschuldig begint eindigd in een grote catastrofe! Het gevaar van Lashon Hara = de kwaade tong. (Zie Ja'akov/Jacobus 3:5-6).

2 Waarom bestuderen wij de Tora h Door de boeken van Moshe te lezen leren wij Mashiach kennen, omdat hij (Moshe) verdurend naar zijn meerdere wijst! Wij worden gewezen op Mashiach Yeshua. Het doel van de gehele Torah is hamashiach! Zoals Yeshua heeft gesproken: ''Want indien gij Moshe geloofd, zo zoudt gij Mij geloven; want hij heeft van Mij geschreven.''-johachan/johannes 5:46 In deze parasha Chukkat wil ik o.a. stil staan bij de reden waarom Moshe niet het land in mocht. Wat heeft dit alles met zijn zus Mirjam en Broer Aharon te maken? De dood van Mirjam De dood van Mirjam is achtendertig jaar na de uittocht het eerste wat de nieuwe generatie meemaakt : ''De Jisraëlieten dan, de gehele vergadering, kwamen in de woestijn Sin, in de eerste maand, en het volk verbleef te Kades; Mirjam stierf daar en werd daar begraven.'' - Bemidbar/Numeri 20:1 De hele gemeente: De volledige gemeente, voor diegene die bestemd was om in de woestijn te sterven waren al overleden en deze werden toegewezen voor het leven.'' - [Midrasj Tanchoema Chukath 14] Mirjam stierf aldaar: Waarom komt de passage over Mirjam dood direct na passage van de rode vaars? Wat is het doel van het brengen van de offers? Zij brengen verzoening! hetzelfde effect heeft de dood van de tzadik (rechtvaardige) het bewerkt verzoening. - [Moed Katan 28a].

3 Toen de vergadering geen water had, kwamen zij in opstans tegen Moshe en Aharon: 'en het volk twistte met Moshe en zeide: Waren wij maar gestorven, toen onze broeders voor het aangezicht des Heren stierven! - Bemidbar 20:2-3 ''hadden geen water: ''Vanaf dat moment direct na de benoeming van Mirjams dood, we leren dat alle veertig jaar ze de put hadden in verdienste van Mirjam.'' - [Taanit 9a] Wat is het effect van een rechtvaardige die sterft (in de ogen van G-d) In Rashi's commentaar maakt hij een connectie met het bewerken van verzoening doormiddel van de rode vaars en een tzadik = rechtevaardige. Hier is een belangrijk principe die je moet begrijpen en hanteren. Een rechtvaardige zijn houd niet alleen in dat je een rechtvaardig karakter hebt maar ook verdiensten die men geeft aan een generatie! Dit principe is ook terug te vinden in de Brit hachadsha zie ivrim/hebreeën hoofstuk 11. Het herinneren van onze voorgangers, die er voor jou tijd waren in hun tijd iets hebben achter gelaten voor de tegenwoordige tijd. Zij gaven speciale verdiensten in hun tijd. Denk in het bijzonder aan Avraham avinu zie Ivrim/Hebreeën 11:8. Waarom herinnert Rav Shaoel ons aan dit principe? Een tzadik doet verzoening in jou generatie. De andere kant is ook waar! Jou zonde heeft effect in jou generatie en de wereld. Een rechtvaardige generatie geeft Mashiach alle eer. Terug naar het verhaal. Wie is de mashiach in het verhaal? Antwoord: Mirjam is een portret van de Mashiach. Door Mirjam hadden zij de put. Put is water en het water is leven! Waarom kreeg Jisrael water Door de verdienste van Mirjam voor haar Heer, kreeg de eerste generatie chessed= genade! Een Tzadik die hoog in aanzien van G-d staat kan verzoening bewerken en daarmee privilege voor een generatie verschraven. Denk aan het verhaal van de talenten in de brit Chadasha! zie Mattai/Mattheüs 25: Een variant van deze gelijkenis is te vinden in Lucas/Loeka 19:11:27. Hoe hoger meer vrucht je draagt des te meer je door G-ds Ruach een generatie kunt redden en leven kan geven, doordat hij of zij verzoening doet voor zijn generatie. Denk aan onze voorbeelden als Avraham,Jitzchak en Ja'akov avinu.

4 Een perfect voorbeeld van een persoon die dit begreep: ''Zijn zonen nu plachten een feestmaal aan te richten, ieder op zijn beurt in eigen huis, en nodigden dan hun drie zusters uit met hen te eten en te drinken. Telkens wanneer de dagen van het feestmaal om waren, ontbood Jov hen en heiligde hen; hij stond dan des morgens vroeg op en bracht voor ieder van hen een brandoffer, want Jov dacht: Misschien hebben mijn kinderen gezondigd en in hun hart G-d vaarwel gezegd. Zo deed Jov altoos weer.'' -Jov/Job 1:4-5 Maar bovenal betreft dit Yeshua zelf. Dit verklaard toen hij op aarde was met zijn verdienste verzoening bracht en niet alleen voor zijn generatie, maar bovenal alle generaties die zijn geweest en nog moesten gaan komen. ''Want Moshe beschrijft de rechtvaardigheid, die uit de Torah is, zeggende: De mens, die deze dingen doet, zal door dezelve leven.'' - Romeinen 10:5 Een nieuwe generatie staat op tegen Moshe en Ahron ''En de ganse vergadering van de kinderen van Jisraël kwamen naar de woestijn van Sin op de tiende dag van de maand Nisan. En Mirjam stierf aldaar, en zij werd aldaar begraven. En als gevolg van de onschuld van Mirjam had het volk een put gekregen, toen ze stierf verborg ze de put goed waardoor de gemeente geen water had. En zij keerde zich tegen Moshe en Aharon.'' - Targum Jonathan op Numeri 20:1-2 Met Mirjams overlijden stopte er een bepaalde privilege voor het volk namelijk de bron. Deze privilege was gegeven vanwege dat er belangrijke tzadikim = rechtvaardigen in hun midden waren. Mirjam, Aharon en Moshe. Toen Mirjam wegviel waren Aharon en Moshe de enige twee mannen die bron weer konden herstellen. Dit zal hun laatste optreden samen zijn. Als een tzadik wegvalt moet hij of zij vervangen worden. Waar verwijst water naar? naar Rachamin = genade. Nu moest Moshe die plaats inemen voor het

5 water te kunnen geven. De genade. Hier is een mitsvah uit ontstaan! Wat heet G'milut chassadiem. G'milut chassadiem is iemand iets geven wat hij niet verdient, de chesed= genade van Adonai toont men door G'milut chassadim. Wat was de zonde van Moshe en Aharon Hashem had instructie gegegen om tegen de rots te spreken waardoor de rots water zou geven. Moshe sprak uit emotie tegen de nieuwe generatie van de B'nee Jisrael 'Hoort toch, jullie Morim (rebellen)'. Deze uispraak was uit eigen autoriteit. Hiermee eerde hij niet de heilige shem = naam,persoonlijkheid van Hashem. Als je meer vordert in niveau door je persoonlijke wandel met Hashem wordt er naar mate je wandel en handel ook sneller beoordeeld. Dit vanwege diepere kennis van Hem. Dit vraagt van ons dus meer nauwkeurigheid op de stappen die je in je leven zet. ''En Hasjem sprak tot Moshe en Aharon: Omdat gijlieden Mij niet geloofd hebt, en Mij niet hebt geeerd als Kadosh (heilig) in de ogen van de Benee Yisrael, daarom zult jij deze Kahal (gemeentschap) niet brengen in Ha'aretz (het land) dat ik hun gegeven heb.'' - Bemidbar/Numeri 20:13 '' Omdat je geen geloof in mij had: de Schrift laat zien dat het niet ging over deze zonde alleen. Zouden ze het land wel zijn ingevoerd, dan zou er niet van hen worden gezegd, "De zonde van Moshe en Aharon was net als de zonde van de generatie in de woestijn tegen wie het werd besloten dat zij [het land] niet mochten betreden. 'Maar was niet [de vraag van Moshe] "Als schapen en runderen werden geslacht voor hen..." (11:22) meer [zonde] dan dit! Echter, hij [Moshe] zei dit in privé, dus de Schrift spaart hem [en onthoudt zich van de straf]. Aan de andere kant werd (het oordeel) uitgesproken in het bijzijn van geheel Jisraël, zodat de Schrift hem niet spaarde vanwege de heiliging van de Naam. '' - [Tanchoema Chukath 10, Num. Rabba 19:10] Wat leren wij hiervan Moshe moet beseffen dat hij tot de Rots kan spreken, maar dat hij de genade achter het water niet aan het volk kon geven. Let op Moshe ging niet tegen het vonnis in. Hij accepteerde het omdat Hashem een G-d is die rechtvaardig is.

6 Wat is de connectie tussen de rots en de Mashiach Commentaren over de rots: '' Mij te heiligen : Voorheen moest je spreken met de rots en het [water] werdt gegeven, dan zou Ik geheiligd zijn in de ogen van de gemeente. Ze zouden hebben gezegd: "Als deze rots, die noch spreekt noch hoort, en geen voedsel nodig heeft, voldoet aan het woord van de Alomtegenwoordige, hoeveel meer zouden wij dit moeten doen? '' [Midrasj Aggadah] Dit zijn de wateren van geschil: ''Dit is het eerder genoemde (water). Pharaoh's astrologen keken in dit water [toen ze voorzagen dat] de redder van Jisraël zou worden geslagen door het water, en dat is waarom ze besloten: "Elke zoon die geboren wordt zult gij werpen in de Nijl'' - [. Sanh 101b] Moshe slaat de Rots 2 x Hij sloeg hier het middel om de genade te ontvangen! De Rots van Jisrael = Masiach. De rots gaf water. Het leert ons dat wij stenen zijn. Als we alleen maar bevochtigd worden met water, betekent dit nog niet dat we volledig doordenkt zijn. Tot slot nog één pareltje Yeshua antwoordde en zeide tot haar: Indien gij wist van de gave G-ds en wie het is, die tot u zegt: Geef Mij te drinken, gij zoudt het Hem gevraagd hebben en Hij zou u levend water hebben gegeven. Zij zeide tot Hem: Here, Gij hebt geen emmer en de put is diep; hoe komt Gij dan aan het levende water? Zijt Gij soms meer dan onze vader Ja'akov, die ons de put heeft gegeven en zelf eruit gedronken heeft met zijn zonen en zijn kudden? De vrouw geeft Yeshua een korte midrash. Ze kent de Bijbel, maar de bron had ze nog niet ontmoet. Yeshua antwoordde en zeide tot haar: Een ieder, die van dit water drinkt, zal weder dorst krijgen; maar wie gedronken heeft van het water, dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water, dat Ik hem zal geven, zal in hem worden tot een fontein van water, dat springt ten eeuwigen leven'' Jochanan/Johannes 4:11-14 Yeshua geeft de vrouw de missende aanvulling op haar korte midrash = uitleg. Waardoor de volheid van G-ds woord aan haar duidelijk wordt.

7 Het is niet voor niets dat onze aardsvaders Avraham,Jischak, Ja'akov avinu en Moshe ons allemaal wijzen op de put. Tijdens hun leven heeft de put dan ook een bijzondere rol gespeeld! Waarom? Omdat het verteld over de uiterste verdienste van deze put! Wie is degene achter het verstreken van water? Het water van Moshe was tijdelijk. Er is maar één soort water wat eeuwig is en dat is Mashiach! De vraag aan jou? Is er uit jouw rots al water ontsproten? Mensen zijn net stenen het is aan ons als tzadikim om uit droge stukken levend water te laten ont - spruiten. Dit kan alleen door Mashiach volledig aan te hangen. Want zonder Zijn DNA ben je zo dood als een pier! Shalom, - Shabbat שבת שלום Rabbi David Prins ''En Hij zeide tot hen: Dit zijn de woorden, die Ik tot u sprak, als Ik nog met u was, namelijk dat het alles moest vervuld worden, wat van Mij geschreven is in de Torah van Moshe, en de Profeten, en Psalmen.'' - Lukas/Loeka 24:44

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT CHOEKAT Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Choekat Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftra: Sjoftiem/Richteren:

Nadere informatie

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT CHOEKAT Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Choekat Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftra: Sjoftiem/Richteren:

Nadere informatie

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep ''De verborgen kleine Alef'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 1:1-5:26, Dwarim/Deuteronomium 25:17-19 Haftrah: Shmu'el Alef/1

Nadere informatie

'Tussen hemel en het dodenrijk'

'Tussen hemel en het dodenrijk' Parasha: שמיני S'hmini Achtste 'Tussen hemel en het dodenrijk' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת פרה/ Parah Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 9:1 11:47,Bemidbar/Numri 19:1-22 Haftrah: Shmu'el

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parasha: שלח לך Sh'lach lecha zend voor uzelf Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 13:1-15:41 Haftrah: Yehoshua/Jozua: 2:1-24 Brit Chadasha:

Nadere informatie

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde.

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde. - 1 - Woestijnlessen Ons thema is: welke lessen kunnen wij als nieuw testamentische christenen leren van de veertig jarige omzwervingen van het volk Israël in de woestijn. We lezen in Hebreeën 3:7 Daarom,

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parasha: תצוה - Tetzaveh Gij zult bevelen 'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth/Exodus: 27:20-30:10 Haftarah: Jechezkeel/Ezechiël 43:10-27 Brit hachadasha:

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parasha: אחרי מות - Achrei Mot Na de dood Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Shabbat Machar Chodesh 07 Mei 2016 Torah: Vayikra: 16:1-18:30 Haftarah: Shmu'el Alef/I

Nadere informatie

'De vaste geest van Hashem'

'De vaste geest van Hashem' Parasha: תזריע -Tazria zij draagt zaad 'De vaste geest van Hashem' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת החדש/ HaChodesh Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 12:1-13:59, Extra lezing: Shemoth/Exodus

Nadere informatie

HET BIJBELBOEK JOB. Jan Bommel

HET BIJBELBOEK JOB. Jan Bommel 1 HET BIJBELBOEK JOB Jan Bommel 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. TWEE VERHALEN IN HET BOEK JOB 4 2. WIJSHEID IN ISRAËL 9 3. DE HOOFDSTUKKEN 3 31 IN HET TWEEDE VERHAAL OVER JOB 11 4. ELIHU, DE HOOFDSTUKKEN

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Spreken tot de Rots. Het twistwater van Kades. Hugo Bouter. De dood van Mirjam en het falen van Mozes en Aäron

Spreken tot de Rots. Het twistwater van Kades. Hugo Bouter. De dood van Mirjam en het falen van Mozes en Aäron Hugo Bouter Spreken tot de Rots Het twistwater van Kades Maar er was voor de gemeenschap geen water. Toen kwamen zij bijeen vanwege Mozes en vanwege Aäron. En het volk kreeg onenigheid met Mozes (...).

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Shabbat Nachamoe - De Shabbat van de vertroosting Torah: Devarim/Deuteronomium 3:23-7:11 Haftarah:

Nadere informatie

Romeinen 5, Uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Rome

Romeinen 5, Uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Rome Derde zondag in de veertigdagentijd A-Cyclus voor zondag 2 april 2017 Exodus 17,3-7 Romeinen 5,1-2.5-8 Johannes 4,5-42 Exodus 17,3-7 Uit het boek Exodus In die dagen, leden de Israëlieten tijdens de woestijntocht

Nadere informatie

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar.

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar. Het leven en overlijden van Aaron. Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Exodus 6:19 19 Amram nam Jochebed, zijn tante, voor zichzelf tot vrouw, en zij baarde hem Aäron en Mozes. De levensjaren

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen als Intochtslied: Lied 319: 1, 5, 6 en 7 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 51: 1 en 2 Gebed om ontferming Wij zingen: Lied

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

2 Zo sprak Abraham tot zijn knecht, den oudste van zijn huis, regerende over alles, wat hij had:

2 Zo sprak Abraham tot zijn knecht, den oudste van zijn huis, regerende over alles, wat hij had: 1 Abraham nu was oud en wel bedaagd; en de HEERE had Abraham in alles gezegend. 2 Zo sprak Abraham tot zijn knecht, den oudste van zijn huis, regerende over alles, wat hij had: Leg toch uw hand onder mijn

Nadere informatie

Orde van Dienst Zondag 19 maart Welkom en mededelingen

Orde van Dienst Zondag 19 maart Welkom en mededelingen Orde van Dienst Zondag 19 maart 2017 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 95: 1, 2 en 3 Steekt nu voor God de loftrompet, Hem die ons in de vrijheid zet. Komt voor zijn aanschijn met verblijden. Brengt

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Levend Water. (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven

Levend Water. (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven Levend Water (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven Joh.4:10 wie gedronken heeft van het water, dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water, dat Ik hem

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus.

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus. Johannes 4: 14 (HSV) 14 maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 30 december Thema: Jezus en de Samaritaanse vrouw, een gesprek van oud naar nieuw.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 30 december Thema: Jezus en de Samaritaanse vrouw, een gesprek van oud naar nieuw. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 30 december 2018 Thema: Jezus en de Samaritaanse vrouw, een gesprek van oud naar nieuw. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. H.M. Klaassen Herman Bouwhuis

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

beschrijving kerkdienst voor onze gasten

beschrijving kerkdienst voor onze gasten beschrijving kerkdienst voor onze gasten Gereformeerde Gemeente te Zeist Rehobothkerk, Joubertlaan 5 Predikant: J.J. van Eckeveld Vooraf: Je kunt van ons een Bijbel krijgen. Op de twee wandborden zie je

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. A. Krijgsheld

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. A. Krijgsheld Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. A. Krijgsheld Lezen : 1 Samuël 15: 17-23 Mattheüs 6: 5-15 Tekst : Prediker 4: 17-5: 6 Psalm 122 : 1 en 2 Psalm 50 : 6 en 7 Psalm 139 : 2 Psalm 19 : 5 en 6 Gezang

Nadere informatie

EEN VERWONDERDE BOODSCHAP

EEN VERWONDERDE BOODSCHAP Joh. 4:29 - gehouden op 16092012 - p. 1 EEN VERWONDERDE BOODSCHAP Liturgie Votum en groet Zingen: Psalm 125:1.2 Gebed Schriftlezing; Joh. 4:5-30 Zingen: Liedboek 75:4.5.6 Preek: Joh. 4:29 Zingen: Ps. 36:2.3

Nadere informatie

Kades of Kades-Barnea was een oase en stad op de grenzen van Edom, Num. 20: 16, in de woestijn Paran, Num. 13: 26.

Kades of Kades-Barnea was een oase en stad op de grenzen van Edom, Num. 20: 16, in de woestijn Paran, Num. 13: 26. Kades of Kades-Barnea was een oase en stad op de grenzen van Edom, Num. 20: 16, in de woestijn Paran, Num. 13: 26. De Hebreeuwse naam luidt: Kadesj, ook gespeld Kadesh of Kadesch. De naam betekent gewijde

Nadere informatie

Wie aan de goden offert, behalve aan (Hashem) de Here alleen, zal met de ban (vernietigd) geslagen worden." Shemoth/Exodus 22:18-20 NBG 1951

Wie aan de goden offert, behalve aan (Hashem) de Here alleen, zal met de ban (vernietigd) geslagen worden. Shemoth/Exodus 22:18-20 NBG 1951 Parasha: םמש פ םטים Mishpatim Oordelen Het geheim van dienen Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth: 21:1 24:18, Dwariem 18:9-14 Haftarah: Jeremijahoe 34:8-22,33:25-26 Brit hachadashah:

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Parasha Mishpatim Oordelen

Parasha Mishpatim Oordelen Joods Messiaanse Gemeente ''Beit Nitzachon'' Parasha Mishpatim Oordelen Het geheim van dienen Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth: 21:1 24:18, Dwariem 18:9-14 Haftra: Jeremia 34:8-22,33:25-26

Nadere informatie

AFSLUITENDE VAKANTIE BIJBEL WEEK DIENST

AFSLUITENDE VAKANTIE BIJBEL WEEK DIENST ZONDAG 20 AUGUSTUS 2017 09:30 (deuren open 09:00) AFSLUITENDE VAKANTIE BIJBEL WEEK DIENST GROTE KERK WEEKTEKST WIJS MIJ UW WEG, HEER, LAAT MIJ WANDELEN OP HET PAD VAN UW WAARHEID, VERVUL MIJN HART MET

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Psalm 33 Lied 41 vers 1, 2, 3 en 4 (Op Toonhoogte) Psalm 99 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 33 vers 1 Psalm 33 vers 6 Lied 444 (Op Toonhoogte)

Nadere informatie

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem 1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem geboren zijn. 10Wie in de Zoon van God gelooft, draagt het

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

DAG 1: Sterfbed Lees Genesis 49:1, 2, 28-33 Zie je Jakobs zonen staan rond het bed van hun vader? Jakob is oud. Hij voelt dat hij gaat sterven. Hij roept al zijn zonen. Hij gaat zijn laatste woorden tegen

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: Dr. J.C. Borst OUDERLING: Greetje Hubers-Hekhuis DIAKEN: Roelie Meyering-Rougoor ORGANIST: Anja Wolbers-Kuilder LECTOR:

Nadere informatie

Bijbelrooster. Ik ben de HEERE, uw God Samenstelling: mw. H.J. de Jongste-Huisman en mw. M. Quist

Bijbelrooster. Ik ben de HEERE, uw God Samenstelling: mw. H.J. de Jongste-Huisman en mw. M. Quist Ik ben de HEERE, uw God Samenstelling: mw. H.J. de Jongste-Huisman en mw. M. Quist God, Die deze woorden sprak, reist met de Israëlieten mee. Ik ben de HEERE, uw God. Ik, Die alleen waarachtig ben. Ik,

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim 1 De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS EERSTE STAP - Gods doel Vrede & Leven 1. GOD HEEFT JOU GESCHAPEN UIT LIEFDE EN HIJ HEEFT EEN PLAN VOOR JOUW LEVEN. GODS LIEFDE " Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur.

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. Liturgie Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. In deze dienst zullen we de Heilige Doop herinneren van hen die deze ontvangen hebben

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren?

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia en de reiniging van zonden. Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia 12:9 9 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik zal zoeken te verdelgen alle heidenen, die tegen Jeruzalem aankomen.

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

PARASHAT SJEMINI. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT SJEMINI. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT SJEMINI Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Sjemini Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Vajikra/ Leviticus 9:1 11:47 Haftra: Sjmoe'el Alef/1

Nadere informatie

Weet je wat het betekent om te vasten? Het betekent in feite niet eten. Hij gaf ook geld aan de kerk. Hij was een van die mensen die zou zeggen:

Weet je wat het betekent om te vasten? Het betekent in feite niet eten. Hij gaf ook geld aan de kerk. Hij was een van die mensen die zou zeggen: Behoud uit genade Jezus heeft vaak gelijkenissen gebruikt, verhalen die geestelijke waarheden verduidelijken. Lukas 18:9-14 begint aldus: 9 Hij sprak ook met het oog op sommigen, die van zichzelf vertrouwden,

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

MATOT/MASSEI - (stammen/ reizen) Bemidbar 30:2-32:42 & 33:1-36:13

MATOT/MASSEI - (stammen/ reizen) Bemidbar 30:2-32:42 & 33:1-36:13 MATOT/MASSEI - (stammen/ reizen) Bemidbar 30:2-32:42 & 33:1-36:13 De Parasja begrijpen Numeri 35:9-34 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks - 1 - Vermaant elkander dagelijks U heeft wel eens van het bijbelse woord "vermanen" gehoord. Vermanen is een wat oud Nederlands woord en betekent: aansporen. Het betekent ook: vertroosten. In de Bijbel

Nadere informatie

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent!

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent! Johannes 4:28-29 28 De vrouw liet haar kruik staan, ging terug naar de stad en zei tegen de mensen daar: 29 Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zou dat niet de messias zijn? Johannes 4:1-26 1

Nadere informatie

De heerlijkheid van JHWH in ons!

De heerlijkheid van JHWH in ons! Parasha: ויקהל Wajakheel & פקודי Pekoedee Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing De heerlijkheid van JHWH in ons! Torah: Shemot/Exodus 35:1-40:38 Haftarah: Melachiem alef/1 Koningen 7:51-8:21 B'rit

Nadere informatie

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: "Ik geloof in

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: Ik geloof in Ik wil! Onlangs zij iemand tegen mij, "Ik wil wat jij wilt". Ik antwoordde daarop, "als jij wilt wat ik wil, dan ziet het er goed voor je uit". Ik wil, dat het doel van God openbaar wordt op deze aarde.

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DANIËL DE GEVANGENE

Bijbel voor Kinderen. presenteert DANIËL DE GEVANGENE Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL DE GEVANGENE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Dertig verzen in het Nieuwe Testament zeggen dat. Jezus niet God is, maar een boodschapper van God.

Dertig verzen in het Nieuwe Testament zeggen dat. Jezus niet God is, maar een boodschapper van God. Dertig verzen in het Nieuwe Testament zeggen dat Jezus niet God is, maar een boodschapper van God. (Dutch Staten Vertaling) Bereid door : Dr. K. Solomon www.islamic-invitation.com Dertig verzen in het

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat: בחקתי - BECHUKOTAI Door mijn statuten 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 26:3-27:34 Haftrah:Jermijahoe/ Jeremia 16:19-21;

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 65 : 1, 2 en 3 (NB) 1.De stilte zingt U toe, o Here, in uw verheven oord. Wij zullen ons naar Sion keren waar

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

Het begin van het verdriet van de mens

Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

In deze studie wordt nagegaan wat in het Nieuwe Testament bedoeld wordt met het Griekse werkwoord dat in het Nederlands vertaald wordt met: geloven.

In deze studie wordt nagegaan wat in het Nieuwe Testament bedoeld wordt met het Griekse werkwoord dat in het Nederlands vertaald wordt met: geloven. In deze studie wordt nagegaan wat in het Nieuwe Testament bedoeld wordt met het Griekse werkwoord dat in het Nederlands vertaald wordt met: geloven. Woordstudie. Geloven is de vertaling van het Griekse

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

EEN BIJBEL DIE GODS NAAM EERT

EEN BIJBEL DIE GODS NAAM EERT 8-14 FEBRUARI We gaan bekijken hoe de Nieuwe- Wereldvertaling een krachtig instrument is om Gods naam te heiligen en zijn wil bekend te maken. We gaan het ook hebben over de herziene uitgave van 2013.

Nadere informatie

BIJBELSE INTRODUCTIELES

BIJBELSE INTRODUCTIELES BIJBELSE INTRODUCTIELES DEEL 1 - REDDING Dit deel geeft, middels de presentatie van het reddingsplan, de basisprincipes van het Evangelie (goede nieuws) van de Genade van God. 1. (Romeinen 3:10-11) Noem

Nadere informatie

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Verzen over Torah #Verzen over torah Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Mattheüs 5:17 Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet

Nadere informatie

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft,

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Maak genade tot een levensstijl Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Romeinen 7:1-6 1 Of, broeders, weet u niet-ik spreek immers tot mensen die de wet

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

6 september uur René Barkema. toewijden aan God. - stilte. - votum + vredegroet. - GK Gezang 164 (canon) luisteren naar God.

6 september uur René Barkema. toewijden aan God. - stilte. - votum + vredegroet. - GK Gezang 164 (canon) luisteren naar God. 6 september 2015 17.00 uur René Barkema toewijden aan God - stilte - votum + vredegroet - GK Gezang 164 (canon) luisteren naar God - NBV Romeinen 3:21-31 - HC Zondag 23 - GK Psalm 71:8, 9, 11 en 14 - preek

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie