Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep"

Transcriptie

1 Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep ''De verborgen kleine Alef'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 1:1-5:26, Dwarim/Deuteronomium 25:17-19 Haftrah: Shmu'el Alef/1 Samuel 15:2-34 Brit Chadasha: Ivrim/Hebreeën 11:1-16 Vajikra/Leviticus 1:1-2 is de hoofdgedachte ''En Hij (Hashem) riep tot Moshe en dab-ber (sprak) Hashem tot hem vanuit de Ohel Mo ed (ontmoetingstent), zeggend: Spreek tot de Benee Jisrael (kinderen van Israël), en zegt tot hen: Elke man wanneer jullie een korban (offergave) tot Hashem brengen, zult jij een korban (offergave) van het vee brengen en van de kudde.'' Vertaalt uit de Orthodox Jewish Bible (OJB) - Vayikra/Exodus 1:1-2 De sod (geheimenis) in het het verhaal Afgelopen parsasha Pekudei hebben we o.a. stil gestaan bij: Hoe de Kohanim (priesters) werden gezalfd met zalfolie (Shemen). De zalf was het middel om de Mishkan (tarbenakel) en alles wat erin stond, te wijden, zodat hij (kodesh) heilig is. (Shemot/Exodus 40:9) Deze parasha beginnen met een nieuw boek genaamd Vayikra (En Hij (Hashem) riep). Het boek Vayikra (Leviticus) bevat 247 van de 613 instructies in de Thora. Dit boek wordt als het meest Joodse van de Bijbel beschouwd en is het hart van de Thora. Het is ook het minst begrepen en bestudeerde boek door de Christelijke gemeenschap. Het aantal geheim(en) achter het woord Vayikra Vayikra ויקרא "En Hij (Hashem) riep" komt van het werkwoord ק ר א Kara (strongnummer 7121) wat roepen, proclameren en lezen betekent. In Bereshith/Genesis 1:5 komt dit woord voor de eerste keer voor.

2 Er is nog iets bijzonders in dit dit woord? Er zit nog een verborgen woord יק ר verscholen in het woord Vayikra, namelijk het woord Hebreewse woord Jakar ( strongnummer 3365) wat kostbaar,waardevol gewaardeerd en getaxeerd betekent. Wat zegt dit nu over dezelfde tekst Vayikra 1:1 die we net hebben gelezen? Wie werdt er geroepen? Moshe zelf werd geroepen als Hashem's kostbare persoon. Dit spreekt over relatie. Hashem is een God van relatie. Rabbijnen hebben ontdekt dat er een kishrah sahvah is tussen Vayikra/Leviticus 1:1 en Bamidbar/Numeri 7:89. Deze twee teksten getuigen van dezelfde gebeurtenis. Letterlijk vertaling van deze Hebreeuwse uitdrukking kishrah sahvah is een gelijk gewicht of gelijk partron van tekst. ''En wanneer Moshe tot de Ohel Mo ed (ontmoetingstent) ging om te spreken met Hem, dan hoorde hij de Hakol (stem) van één sprekende tot hem van boven de kapporet (verzoendeksel), dat was op de Aron HaEdut (ark van de getuigenis) tussen de twee cheruvim; Hij sprak tot hem.'' Bamidbar/Numeri 7:89- Orthodox Jewish Bible (OJB) Hij (Moshe) werd geroepen vanuit de kapporet (verzoendeksel), die in het heilige der heilige staat. Dit getuigt van relatie, intimiteit en vriendschap. Rabbijnen vermelden 13 keer als commentaar dat niemand persoonlijk de stem kon verstaan. Israël in zijn geheel niet en zelfs Aharon (kohen gadol) de broer van Moshe niet. Behalve Moshe zelf. Wat zegt dit van Moshe zelf? Dat hij persoonlijk alleen de stem kon verstaan? Verschil tussen Moshe en Balaam ''Vayikar (En Hij ontmoette) Elohim ontmoet Balaam, en Hij zeide tot hem: elew tot shivah hamizbechot (zeven altaren) en ik heb voorbereid en ik heb aangeboden een stier en een ram op mizbe ach (elk altaar).'' Bamidbar/Numeri 23:4 -Orthodox Jewish Bible (OJB) Het is de Rabbijnen opgevallen, dat er parallel is tussen de Moshe en Balaam in roeping! Kunnen wij zeggen dat Bilaam kostbaar was en een gewaardeerde vriend voor Hashem? Wat is het verschil tussen Moshe en Bilaam In Bamidbar/Numeri 23:4 wordt dit zelfde woord even groot geschreven en geïnterpreteerd als een 'corrigerende stem', die iemand aanstoot om een instructie te geven.

3 Daarentegen zit het verschil in het woord Vayikra van hoofstuk 1:1 in de kleine.(א) letter Alef Het geheim van de kleine alef In de Hebreeuwse text van Vayikra 1:1 is er iets ongebruikelijks in de Torah. Het eerste woord ויקרא Vayikra (En Hij (Hashem) riep) wordt de laatste letter Alef ( letters. van dit woord kleiner geschreven dan de andere (א Wat wil dat ons zeggen? Rabbijnse commentaren vertellen ons dat degene, die Hashem's stem kunnen verstaan dit alleen kunnen als hij of zij beginnen met de kleine Alef. Dat betekent dat hij of zij (ענו) anav (zachtmoedig) moet zijn. Alles begint met nederigheid! Wie bezat de kleine Alef ''Nu de man Moshe was zeer (ענו) anav (zachtmoedig),meer dan enig mens op de aardbodem.'' Bamidbar/Numeri 12:3 Orthodox Jewish Bible (OJB) Yeshua geeft een midrash over Vayikra 1:1 de verborgen kleine Alef (א) van Moshe ''Alzo zullen de Acharonim (laatsten) de Rishonim (eersten) zijn, en de eersten de laatsten; want velen zijn uitgenodigd, maar weinigen nivcharim (uitverkoren).'' - Mattai/Mattheüs 20:16 Midrasj (Hebreeuws: מדרש ); 'uitleg' of 'commentaar', (meervoud midrasjim) is een Hebreeuws woord dat op de methode van exegese van Bijbelse teksten duidt. Midrasj kan ook verwijzen naar een compilatie van lessen, in de vorm van commentaar op de Thora. Dit is een belangrijk ingrediënt voor ons. Om zo door Hashem geroepen te kunnen worden. Mashiach zoekt een persoon die bereid is de laatste te zijn zodat Elohim ons kan verhogen. Het is een contradixio voor ons oude ik, maar mogelijk doordat Elohim de kleine Alef (א) heeft geschapen om ons van dienst te zijn. Wie is bereidt om net als Moshe een kleine Alef te zijn? Waardoor Elohim jou persoonlijk kan verhogen.

4 Hoe word een persoon nederig Het geheim zit wederom in hetzelfde woord Vayikra. De letterwaarde (grammatica) van het woord ויקרא Vayikra is gelijk aan het getal 317. De getalswaarde 317 komt precies overeen met het woord Avraham onze vader 5, = He (ה), 200 = reesj (ר), 2 = Bet (ב), 1 = Alef (א) - avinu /Avraham אברהם אבינו vav = 6 : Totaal (ו), 50 = Nun (נ), 10 = Jod (י), 2 = Bet (ב), 1 = Alef (א) = 40 Mem (ם) 317 Conclusie: De enige manier hoe wij een kleine Alef (א) kunnen ontvangen is door het geloog van Avraham avinu. Wij moeten hetzelfde geloof bezitten als Avraham. (zie Ivrim/ Hebreeën 11:8): ''Door Emunah (geloof) is Avraham Avinu,toen hij geroepen werd, in mishma at (gehoorzaamheid) getrokken naar een plaats, die hij nachalah (erfenis) zou ontvangen, zonder da at (kennis) te hebben waar hij komen zou.'' - Ivrim/Hebreeën 11:8 Rabbijnen hebben parallel getrokken tussen Moshe en Avraham avinu. Moshe bezat dezelfde geest als Avraham avinu. Hij had het Geloof van Avraham. De bediening van Moshe was en is een kanaal om ons terug te brengen naar het zera (zaad) van Abraham. ''Nu tot Avraham Avinu was gesproken de havtachot (belofte) en tot zijn zera ("zaad" BERESHITH 22:18). Hij zegt niet: V LIZERAEHCHAH (en tot zijn zaden), als vele. Maar als zijn zaad als één. En zijn zera (zaad) is Mashiach.''- Galatim/Galaten 3:16 Het is dus een genade gift van Hashem. Als Avraham niet genade had ontvangen kon Hashem het persoonlijk niet aan ons doorgeven! Door de erfenis van het zaad van Avraham Avinu kunnen wij ook chessed (genade) ontvangen. Je bent waardevol net als Moshe die de persoonlijke en kostbare werd genoemd tijdens zijn ontmoetingen bij de kapporet (verzoendeksel). Korban (offergave) ק ר ב ן Het tweede vers van de sidra ( Vayikra 1:2) gaat in op de korban (offergave). Het woord komt van het werkwoord Karov, wat naderen, naderbij komen of in een relatie komen betekent.

5 Dit woord komen we 25 keer tegen in deze parasha. De Korban wordt uitsluitend gebruikt met betrekking relatie van Hashem tot de mens. Slot woord. De Thora is dus nog steeds relevant vanwege het feit dat het nog steeds een kanaal is om ons terug te brengen naar het geloof van Avraham avinu. Door het geloof van Avraham te ontvangen kunnen wij door Mashiach Jeshua genade ontvangen! Het volk kreeg de stem niet te horen, maar Moshe wel. Hij was de mediator van zijn tijd. Daarom is Moshe een prototype van de Mashiach. Moshe deed niks anders dan de weg vrij te maken voor de ware Mashiach. Daarom hebben wij.(א) allemaal persoonlijk Masiach Jeshua hard nodig. Hij is de ware Alef Zoals Moshe wordt ook Yeshua als anav (nederig) beschreven ''Kom naar Mij als je last als zorg hebt en zwaar bent geladen. En Ik zal je geven shabbat menuchah (sabbatrust,complete rust); neemt Mijn juk op jou en leert van Mij, want Ik ben anav (zachtmoedig) en heb shiflut (nederig van gemoed) in lev (hart), en jij zult (ענו) vinden menuchah (rust,veiligheid [RUTH 1:9]) voor jullie nefashot zielen, JIRMEJAH 6:16]; want mijn juk is zacht en mijn last is licht.'' [zie Mt 23:4] Mattai/Mattheüs 11: Orthodox Jewish Bible (OJB). Zie uitdrukking juk van de Thora - Pirkei Avot (speuken der vaderen) 3:5 Alleen in in relatie met Jeshua kunnen wij de kleine Alef (א) ontwikkelen, waardoor wij persoonlijk zijn stem kunnen verstaan. Hierdoor kunnen wij korban doen, waardoor wij ons volk terug kunnen brengen naar het geloof van Avraham avinu. In Masiach ontvangen wij shabbat menuchah,waardoor wij in relatie worden hersteld en onze taak dagelijks kunnen uitvoeren. Vraag aan jou en mij?: Versta jij zijn stem al dagelijks? Shalom, - Shabbat שבת שלום Rabbi David Prins ''Wie zich vernedert,hij zal verhoogt worden door de Heilige gezegend is Hij, maar wie zich zelf verhoogt in arrogantie en trots, hij zal vernedert worden door de Heilige gezegend is Hij.'' (Talmud bavli traktaat Eroevin 13b)

'Tussen hemel en het dodenrijk'

'Tussen hemel en het dodenrijk' Parasha: שמיני S'hmini Achtste 'Tussen hemel en het dodenrijk' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת פרה/ Parah Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 9:1 11:47,Bemidbar/Numri 19:1-22 Haftrah: Shmu'el

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat: בחקתי - BECHUKOTAI Door mijn statuten 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 26:3-27:34 Haftrah:Jermijahoe/ Jeremia 16:19-21;

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parasha: אחרי מות - Achrei Mot Na de dood Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Shabbat Machar Chodesh 07 Mei 2016 Torah: Vayikra: 16:1-18:30 Haftarah: Shmu'el Alef/I

Nadere informatie

PARASHAT VAJIKRA. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT VAJIKRA. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT VAJIKRA Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Vajikra Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Vajikra/ Leviticus 1:1 5:26 Haftra: Jesha jahoe/jesaja

Nadere informatie

Parashat: ראה - Re'eh. ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah''

Parashat: ראה - Re'eh. ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah'' Parashat: ראה - Re'eh ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Sjabbat Rosj Chodesh - De sjabbat van de nieuwe maan Torah: Devarim/Deuteronomium 11:26-16:17 Haftrah:

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parasha: תצוה - Tetzaveh Gij zult bevelen 'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth/Exodus: 27:20-30:10 Haftarah: Jechezkeel/Ezechiël 43:10-27 Brit hachadasha:

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah ח ק ת ת: Parasha Chukkat besluit, regeringsbesluit Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftarah: Shofetiem/Richteren: 11:1-33

Nadere informatie

PARASHAT SJEMINI. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT SJEMINI. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT SJEMINI Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Sjemini Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Vajikra/ Leviticus 9:1 11:47 Haftra: Sjmoe'el Alef/1

Nadere informatie

'De vaste geest van Hashem'

'De vaste geest van Hashem' Parasha: תזריע -Tazria zij draagt zaad 'De vaste geest van Hashem' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת החדש/ HaChodesh Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 12:1-13:59, Extra lezing: Shemoth/Exodus

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parasha: שלח לך Sh'lach lecha zend voor uzelf Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 13:1-15:41 Haftrah: Yehoshua/Jozua: 2:1-24 Brit Chadasha:

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

Parasha Mishpatim Oordelen

Parasha Mishpatim Oordelen Joods Messiaanse Gemeente ''Beit Nitzachon'' Parasha Mishpatim Oordelen Het geheim van dienen Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth: 21:1 24:18, Dwariem 18:9-14 Haftra: Jeremia 34:8-22,33:25-26

Nadere informatie

Traject24-4 oktober 2015

Traject24-4 oktober 2015 Traject24-4 oktober 2015 Matteüs 11:1-6 Toen Jezus uitgesproken was en de twaalf leerlingen zijn opdrachten had gegeven, trok hij weer verder om in hun steden onderricht te geven en er het goede nieuws

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

WANNEER, GOD, WANNEER?

WANNEER, GOD, WANNEER? INHOUDSOPGAVE Deel 1 Wanneer, God, wanneer? Inleiding...................................................... 7 1. Timing en vertrouwen...................................... 8 2. De juiste tijd................................................

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk 1 Ds. F. van Roest zondag 26 april Voeg U bij Hem, bij de levende stenen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen

Nadere informatie

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Het beginpunt Om het allemaal wat begrijpelijker te maken wat de Bijbel zegt en wat het bedoeld met wat het zegt beginnen we met Gods beloften aan Abram (later

Nadere informatie

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015 Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2 dinsdag 10 maart 2015 1 Terugblik Doel van Johannes met het evangelie (Joh 20:30-31): dat je gelooft dat Jezus de Zoon van God is dat je daardoor het

Nadere informatie

MISJPATIEM (Bepalingen) Sjemot 21:1-24:18

MISJPATIEM (Bepalingen) Sjemot 21:1-24:18 MISJPATIEM (Bepalingen) Sjemot 21:1-24:18 De Parasja begrijpen Sjemot (Exodus) 21:1-20:18 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

De heerlijkheid van JHWH in ons!

De heerlijkheid van JHWH in ons! Parasha: ויקהל Wajakheel & פקודי Pekoedee Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing De heerlijkheid van JHWH in ons! Torah: Shemot/Exodus 35:1-40:38 Haftarah: Melachiem alef/1 Koningen 7:51-8:21 B'rit

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

JETHRO (Jethro) Sjemot 18:1-20:23

JETHRO (Jethro) Sjemot 18:1-20:23 JETHRO (Jethro) Sjemot 18:1-20:23 De Parasja begrijpen Sjemot (Exodus) 19:1-25 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Deze handleiding is van Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK Lessen zijn oorspronkelijk geschreven als dagelijkse Bijbelstudie tijdens een GO KIDS zendingsreis naar Roemenië.

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Het verlangen om les te geven.

Het verlangen om les te geven. Parasha: ו יק ה ל -Vayak'hel En hij vergaderde Het verlangen om les te geven. Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth/Exodus: 35:1-40:38 Haftrah: Melechim alef/ 1 Koningen 11:17-12:17

Nadere informatie

Wie aan de goden offert, behalve aan (Hashem) de Here alleen, zal met de ban (vernietigd) geslagen worden." Shemoth/Exodus 22:18-20 NBG 1951

Wie aan de goden offert, behalve aan (Hashem) de Here alleen, zal met de ban (vernietigd) geslagen worden. Shemoth/Exodus 22:18-20 NBG 1951 Parasha: םמש פ םטים Mishpatim Oordelen Het geheim van dienen Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth: 21:1 24:18, Dwariem 18:9-14 Haftarah: Jeremijahoe 34:8-22,33:25-26 Brit hachadashah:

Nadere informatie

Beslissend inzicht Waar gaat het om? Preek n.a.v. Johannes 3:22-36

Beslissend inzicht Waar gaat het om? Preek n.a.v. Johannes 3:22-36 Beslissend inzicht Waar gaat het om? Preek n.a.v. Johannes 3:22-36 Daarna ging Jezus met zijn leerlingen naar Judea. Daar bleef hij enige tijd en hij doopte er. Johannes doopte toen ook, in Enon, dicht

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Studie 2 16-10-2013. Altijd Alleen Jezus

Studie 2 16-10-2013. Altijd Alleen Jezus 1. Wij geloven samen met Paulus dat ieder Schriftwoord nuttig is om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzing met als doel de rechtvaardigheid. (2 Timotheüs 3:16). Zoals jullie misschien

Nadere informatie

De kern van het christelijke geloof

De kern van het christelijke geloof De kern van het christelijke geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

BEHAR (op de berg) Vayikra 25:1-26:3

BEHAR (op de berg) Vayikra 25:1-26:3 BEHAR (op de berg) Vayikra 25:1-26:3 De Parasja begrijpen Leviticus 25:1-26:2 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2) Thematische

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Leven in stress of vrede?

Leven in stress of vrede? Leven in stress of vrede? ICHTUS ZAANDAM 3 AUGUSTUS 2014 Groeten in het Midden-Oosten Shalom aleichem! Vrede zij u! Ma shalom cha? Hoe is het met uw shalom? Waarom zei Jezus: Groet niemand onderweg? (Lukas

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent.

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent. Gemeente Wanneer je aan iemand vraagt Weet jij wat een kerk is?, zal het antwoord niet zo lang op zich laten wachten. Dat is een gebouw waar gelovige mensen samenkomen! Het kan ook voorkomen, dat men aan

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus COLOFON ISBN 9789033832932 NUR 224 WIE BEN IK? 2015 Ark Media Donauweg 4, 1043 AJ Amsterdam www.arkmedia.nl Geschreven door Nieske

Nadere informatie

Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015. Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus,

Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015. Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus, Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015 Ds. A.J.Wouda Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus, Het weer is onrustig De wereld is onrustig En veel mensen, sommigen

Nadere informatie

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld!

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld! Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22 Abraham wordt door God op de proef gesteld! Wat verzoekt God aan Abraham? Genesis 22:2 2 En Hij zeide: Neem toch uw zoon, uw

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Parasha : צו Tzav bevel 'Weest niet Religieus'

Parasha : צו Tzav bevel 'Weest niet Religieus' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Parasha : צו Tzav bevel 'Weest niet Religieus' Torah: Wajikra/Leviticus 6:1 8:36 Haftarah: Jeremijahoe/Jeremia 7:21-8:3 9:22-23 B'rit Hachaddasha: Korinthim alef/1

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het Geloven Geloven is vertrouwen GGeloven is ten diepste je vertrouwen hechten aan iets of iemand, de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het geloven in God zegt de Bijbel: Het geloof is de vaste

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen.

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen. JaTov 1 Inhoud Wat is Jatov? 5 Wat betekent Jatov? 6 Voor jou 8 1. Het doel 10 2. De Bijbel 16 3. Wat is zonde? 22 4. FF Checken 28 5. Redding 30 6. Geloof 36 7. Vergeving 42 8. FF Checken 48 9. Bidden

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Parasha: ש מות - Shemot Namen Eén zijn in de Mashiach!

Parasha: ש מות - Shemot Namen Eén zijn in de Mashiach! Parasha: ש מות - Shemot Namen Eén zijn in de Mashiach! Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemot/Exodus: 1-6:1 Haftarah: Jesjajahoe/Jesaja 43:21-44:23 B'rit Hachaddasha:Jochanan/Johannes

Nadere informatie

'Uit welke bron leef jij?'

'Uit welke bron leef jij?' Parasha: מקץ Mikeetz Aan het eind 'Uit welke bron leef jij?' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bereshith/Genesis 41:1-44:17 Haftrah: Melechim alef/ 1 Koningen 3:15-4:1 Brit hachadashah:

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Genesis 12:1-5: Dit gebeurde ook zo bij Abram. Hij woonde in Ur der Chaldeeën, in Mesopotamië, en Hij geloofde God op Zijn Woord, want:

Genesis 12:1-5: Dit gebeurde ook zo bij Abram. Hij woonde in Ur der Chaldeeën, in Mesopotamië, en Hij geloofde God op Zijn Woord, want: Sara(h) De levende God Jehovah heeft vanaf het begin der schepping gesproken en Zich bekend gemaakt. Toen de tijd gekomen was, heeft Hij Zich aan ons bekend gemaakt als de HEERE Jezus Christus, de Verlosser,

Nadere informatie

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 De teksten gelezen De twee schriftlezingen geven twee manieren van kijken naar God : Spreuken (het lied van de wijsheid)

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

Zoektocht 5 Bijbelhuis Zevenkerken. FOTO www.bijbelhuiszevenkerken.be info@bijbelhuiszevenkerken.be T 050 / 30 04 79

Zoektocht 5 Bijbelhuis Zevenkerken. FOTO www.bijbelhuiszevenkerken.be info@bijbelhuiszevenkerken.be T 050 / 30 04 79 Zoektocht 5 Bijbelhuis Zevenkerken www.bijbelhuiszevenkerken.be info@bijbelhuiszevenkerken.be T 050 / 30 04 79 Beste, (eigen voornaam) Je bent van harte welkom in het Bijbelhuis Zevenkerken. Zo meteen

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven Jeugddienst Ichthuskerk Zondagmiddag om 17.00u 5 juni 2016 Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 3 april 2016 om 10.00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Organiste:

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Het WOORD van GOD. Emmaus Correspondence School te Dubuque, U.S.A. (Dutch The Word of God )

Het WOORD van GOD. Emmaus Correspondence School te Dubuque, U.S.A. (Dutch The Word of God ) Het WOORD van GOD Alle rechten voorbehouden, niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Info/Contact Postbus

Nadere informatie

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Shabbat Nachamoe - De Shabbat van de vertroosting Torah: Devarim/Deuteronomium 3:23-7:11 Haftarah:

Nadere informatie

De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van:

De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van: Bahir verzen 104 en 105 tekst en commentaar p. horbach 104 De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van: Heilig Mij [als behorend tot] 1 alle eerstgeborenen (Exodus 13: 2) Is de

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

m.m.v. de Tornado s Leve de Koning! Voorganger: ds. Gert-Jan Codée Piano: Rina Kruis Orgel: Jan Bulk

m.m.v. de Tornado s Leve de Koning! Voorganger: ds. Gert-Jan Codée Piano: Rina Kruis Orgel: Jan Bulk Leve de Koning! m.m.v. de Tornado s Voorganger: ds. Gert-Jan Codée Piano: Rina Kruis Orgel: Jan Bulk Dienst op 21 april 2013 Dorpskerk De Bilt 19.00 uur 1 Wij zingen: Psalm 100: 1 Juicht Gode toe, bazuint

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 16 Wat heb ik met God

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk 1 GEBED 2 Welkom Hoe versterk ik mijn relatie met God Methodes en technieken delen hoe dit te bereiken

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen.

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Inleiding: Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Wat ik u graag zou willen geven is verwondering

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie