Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parashat: ואתחנן Va 'etchanan. 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'"

Transcriptie

1 Parashat: ואתחנן Va 'etchanan 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Shabbat Nachamoe - De Shabbat van de vertroosting Torah: Devarim/Deuteronomium 3:23-7:11 Haftarah: Jeshajahoe/Jesaja: 40:1-26 Brit hachadashah: Marqos/Markus 12:29-34 Devarim 3:23-25 is de hoofdgedachte! ''En ik smeekte ook tot Hashem in die tijd, zeggende: Adonai Hashem, Gij bent begonnen om Uw grootheid en Uw sterke hand te laten zien aan uw knecht; want welke El (G-d) is er in Shomayim (hemelen) of op Ha'aretz (de aarde), die naar uw werken en zulke krachtige daden kan doen als Gij? Laat me over gaan naar de overzijde en het goede land zien, dat aan de overkant van de Jarden (Jordaan) ligt, dat schone bergland en de Levanon.''- Vertaalt uit de Orthodox Jewish Bible (OJB) De sod (geheimenis) in het het verhaal Afgelopen parsasha D'varim hebben we o.a. stil gestaan bij ( תשעה באב - de negende av) Tisja Beav 9 in samenhang met Moshe's laatste voordat hij stierf. De eerste gebeurtenis verwijst naar Bemidbar/Numeri 14:26-35 en is gebaseerd op berekening van gegevens uit een aantal Torahverzen. Op de negende Av werd er o.a. het besluit omtrent onze voorouders genomen dat zij niet in het land zouden mochten intrekken. Ook werden zowel de eerste als de tweede tempel op die dag verwoest. Deze Shabbat staat bekend als Shabbat Nachamoe en is verwijzend naar de openingswoorden van de haftarah van deze week.

2 ''Nachamoe Nachamoe ami - Troost, troost Mijn volk, zegt Eloheicha.''- Jesjajahoe/Jesaja 40:1 De afgelopen drie weken is een tijd van rouwen geweest. Nu is het tijd om je te richten en te concentreren op het herbouwen en het herstel. De parashat Va'etchanan "En ik smeekte" gaat hier dieper op in, gehoorzaamheid en vertrouwen staat hier centraal. Moshe maakt (in het boek D'varim) een persoonlijke reis door geschiedenis van de afgelopen 40 jaar om de bene Jisrael te herinneren aan de grondbeginselen van de Torah. Hij zet de puntjes op de I om na zijn dood het land ervoor te zorgen dat Jisrael het land in kon nemen. Moshe laat ook in zijn persoonlijke afscheid zijn persoonlijke worsteling zien. Waarom deelt Moshe deze worsteling met ons Commentaar van Rashi op Devarim 3:23-25: Laat me toch naar de overzijde ההר 'nu'). is een kern van het verzoek (het betekent נא trekken, - De term 'Dat goede gebergte', dat wil zeggen Jeruzalem (dat was gelegen op הטוב הזה heuvels) (Siphre op Numeri 27:12). והלבנן en Libanon - dit is een term voor de Tempel (Siphre). Hoe kon Moshe dit weten terwijl er nog geen tempel was gebouwd in Jeruzalem? Moshe had de toekomst gezien hij verlangde hiernaar om in te gaan in het Messiaanse tijperk (de komst van Mashiach). Het antwoord van Hashem hierop is een duidelijk nee. De meesten van ons voelen medelijden met Moshe. Het woord etchanan "smeken" komt van het Hebreeuwse werkwoord chanah wat gunst betekent. Moshe wist dat hij het niet verdiende om het Beloofde Land in te gaan. Toch smeekt hij voor de onverdiende gunst van Hashem. Maar er is een reden waarom Moshe de Jordaan niet kon oversteken. Zie parashat Chukkat.

3 Hashem is een Rechtvaardige Rechter Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Als de Torahvertegenwoordiger kon Moshe de b'nee Jisrael slechts aan de grens van het Land brengen. Jehoshua zal degene zijn om hen in het Land te mogen leiden. Toch wordt de gunst van Hashem aan Moshe gegeven als hij wordt geleid op de top van de berg Pisga. Hij krijgt een uitzicht over het Beloofde Land: Devarim/Deuteronomium 3:27: '' Ga op tot de top van Pisgah, en hef uw ogen op naar het westen, het noorden, hetzuiden, en het oosten; zie het met uw ogen, want u zal deze Jordaan niet oversteken.'' Commentaar van Rashi: Hef uw ogen...] en zie het met uw ogen - Gij verzoek van Mij, (v. 25): 'Laat me zien dat goede land'; Ik laat u het geheel van deze zien (niet alleen het goede grondgebied), zoals men zegt, (Deuteronomium 34: 1) "En HaShem liet hem het gehele land zien" (vgl Siphre op Bemidbar/Numeri 27:12). Wat zag Moshe daadwerkelijk. Het Hebreeuwse woord voor zien is Re' eeh en het betekent veel meer dan het zien met onze ogen. Het kan ook een geestelijk inzien of een aanvaarding van het Woord van Hashem impliceren. Nu hief Moshe zijn ogen op in alle vier richtingen. Wij lezen van een soortgelijke gebeurtenis bij aan Avram avinu : Bereshith/Genesis 13:14-15 ''En Hasjem zeide tot Avram, nadat Lot van hem gescheiden was: Hef uw ogen op, en zie van Ha Makom (de plaats), waar gij zijt noordwaarts en zuidwaarts, en oostwaarts en westwaarts,want kol Ha'aretz (het gehele land), dat gij ziet, zal Ik u geven, en aan uw Zera (zaad) ad olam (altijd).'' Was Avram letterlijk in het Beloofde Land? Heeft hij het land met eigen ogen gezien(re' eeh = 'zag')? Het Beloofde Land waarnaar hij (Avram) uitzag was volgens het boek van Hebreeën en de Talmoed iets meer als het verlangen naar het beloofde land:

4 Ivrim/Hebreeën 11:8-10 ''Door het geloof is Abraham, toen hij geroepen werd, in gehoorzaamheid getrokken naar een plaats, die hij ter erfenis zou ontvangen, en hij vertrok, zonder te weten waar hij komen zou. Door het geloof heeft hij vertoefd in het land der belofte, als in een vreemd land, waar hij in tenten woonde met Jischak en Ja'akov, die medeërfgenamen waren van dezelfde belofte; want hij verwachtte de stad met fundamenten, waarvan Elohim de ontwerper en bouwmeester is.'' Het was het volledige land wat Moshe vanaf de bergtop kon zien Beide mannen verwachten en verlangde naar deze werkelijkheid. Zij verlangde ernaar de Hemelse stad te zien in hun tijd. Heeft Moshe hetzelfde gezien waar Avram op wachtte? Moshe heeft niet fysiek het land betreden maar is persoonlijk wel de Jordaan overgestokken: Mattai/Mattheüs 17:1-3: ''Nu na zes dagen nam Yeshua keefa, Ja 'akov, en Jochanan zijn broer, leidde hen zelf omhoog op een hoge berg; en Hij werd van gedaante veranderd vóór hen. Zijn gezicht glansde als de zon, en Zijn kleren werden zo wit als het licht. En zie, Moshe en Elijahoe verschenen aan hen, en spraken met Hem.'' Jisrael hoor de inzettingen en de verordeningen, die ik u leer Als Moshe zich focust op het plan van Hashem keert zijn aandacht zich naar hen die werkelijk het Land zullen binnentreden.als een liefhebbende herder begint hij met vaderlijke raad aan deze tweede generatie, die in de wildernis zijn grootgebracht: Devarim/Deuteronomium 4:1 '' Nu dan, o Jisrael, hoor de inzettingen en de verordeningen, die ik u leer na te komen, opdat gij leeft en opdat gij het land binnengaat en in bezit neemt, dat die Adonai, de Elohim uwer vaderen, u geven zal''

5 Devarim een boek van hoop en troost Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Moshe rabbenu deelt met ons wie zijn bron is. Wie zijn hoop en troost is. Hierdoor kan hij (Moshe) zich erbij neerleggen dat hij fysiek het land niet zal binnentreden. Devarim/Deuteronomium 18:15: ''Hashem Eloheicha zal verwekken een Navi uit u, uit uw Achim (broerders), kamoni (zoals ik [Moshe, Ex 32:30]); naar Hem zult gij moeten luisteren.'' Devarim/Deuteronomium 18:18: '' Ik zal ze doen opstaan een Navi (profeet) uit hun Achim (broerders), als Gij, en zal mijn woorden in zijn mond leggen; en Hij zal alles tot hen zeggen,wat Ik hem beveel.''[yn 10:18]. De Rambam een bekende Joodse Rabbijn uit de 12 de eeuw verklaard dat de profeet waarnaar in het boek Devarim wordt verwezen geen nieuwe godsdienst zou komen brengen maar om de woorden van Torah bevestigt. Hij waarschuwd de mensen om de Torah niet te breken. Zoals ook de profeet Maleachi schreef: Malachi/Maleachi 4:4: ''Gedenkt de Torah van Moshe, mijn knecht, die Ik hem op Chorev geboden heb voor kol (geheel) Jisrael, inzettingen en verordeningen.'' Daarom moesten de woorden van Yeshua volledig in overeenstemming zijn met de Torah van Moshe. Degene waar Moshe rabbénu peroonlijk over sprak was de Mashiach. Hij is degene die uit Avraham, Jitshak en Ja'akov avinu geboren moest worden. Zie term: uit hun Achim (broerders), als Gij. naar Hem zult gij moeten luisteren. De ware Mashiach heeft speciale kenmerken, die in het woord bescheven worden.

6 Één van de kernmerken van de Mashiach is dat Hij oprecht en waarlijk nederigheid bezit, Yeshua citeert: Mattay/Mattheüs 5:17-18: '' Denk niet dat ik kwam om de Torah of de Nevi'im (proften) af te schaffen. Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te voltooien. Amen ik zeg u, totdat Shomayim (hemelen) en Ha 'aretz (de aarde) voorbijgaan, niet één jod, niet één tag (sier krul), zal weg gaan van de Torah totdat alles is gebeurd.'' Wat betekenen de woorden van Yeshua Waarom haalde Yeshua specifiek de letter Jod aan? Yeshua haalde de letter Jod aan, omdat dit de kleinste letter is in heel het Hebreeuwse alfabet. De letter Jod heeft het karakter van nederigheid. Het is niet voor niets, dat Hashem's naam begint met de letter jod. Deze bijzondere letter wil ons aangeven hoe wij moeten worden. Nederigheid is de hartslag van de Torah. De hele Torah rust op de de letter Jod. Degene die dit niet ontwikkeld of gaat ontwikkelen in zijn leven mist het karakter van Hashem. ''niet een jod, niet een tag zal weg gaan van de Torah totdat alles is gebeurd.''- Mattay/Mattheüs. 5:18 De tag is het uiterst puntje op letter jod. Het vertegenwordigd de kroon, dat is gegeven aan degene die zich nederig opstellen voor Hasjem tijdens hun leven. De letter Jod moet persoonlijk jouw levensstijl zijn! Daarom is het van essentieel belang dat vanaf de tag (kroon) de letter een krome afbuiging aanneemt. Dit is de kotz "doorn, splitter". Dit toont ons een houding van onderwerping. ''Het is beter nederig van geest te zijn met de armen, dan buit te delen met de hovaardigen'' - Misjlei/Spreuken 16:19

7 Zonder de letter Jod wordt de gehele Torah ongeldig beschouwd. Het is juist deze letter die klein en zwak is en juist daarom onbelangrijk lijkt te zijn. De Jod is er juist om Zijn glorie en macht te demonsteren. Met deze nieuwe inzichten hoop ik dat jullie nu begrijpen wat Yeshua bedoelde waar de jod voor staat. De tag van de letter jod is de Kroon. De kroon staat voor eeuwigdurend. De hoofdprijs is de Kroon, de ware persoonlijkheid van Yeshua zelf. Korinthim alef/ 1 Korinthiërs 9:25 '' En een iegelijk, die om prijs strijdt, onthoudt zich in alles. Dezen dan doen wel dit, opdat zij een verderfelijke kroon zouden ontvangen, maar wij een onverderfelijke.'' Fhilphim/Filippensen 4:1 ''Zo dan, mijn geliefde en zeer gewenste broeders, mijn blijdschap en kroon, staat alzo in Adonai, geliefden!'' Timothim beth /2 Timotheüs 4:8 '' Voorts is mij weggelegd de kroon der rechtvaardigheid, welke mij Adonai, de rechtvaardige Rechter, in dien dag geven zal; en niet alleen mij, maar ook allen, die Zijn verschijning liefgehad hebben.'' Yeshua de levende Jod die in een mens is geïncarneer d De definitie van het woord Incarneren: Belichamen, Lichamelijke gestalte geven, Verpersoonlijking van een lichaam (van iemand), de gestalte aannemen (van iets of iemand).

8 Hitgaloet/Openbaring 14:14 ''En ik zag, en ziet, een witte wolk, en op de wolk was Een gezeten, des mensen Zoon gelijk, hebbende op Zijn hoofd een gouden kroon; en in Zijn hand een scherpe sikkel.'' Hierom zeggen wij dagelijks het Shema Yisrael Moshe rabbenu haald het Shema aan. Deze krachtige proclamatie is het hart van ons belijdend geloof. Bij het reciteren van het Shema wordt er speciaal nadruk gelegd op de eerste zes Hebreeuwse woorden: Shema Yisrael Adonoi Eloheinu Adonoi Echad. - Devarim 6:4 Commentaar van Rashi: ''En gij zult de liefde: Interpreteer Zijn woorden op basis van liefde. Iemand die werkt op basis van de liefde is niet te vergelijken met iemand die werkt op basis van angst. Degene die doet voor zijn meester uit angst, wanneer [de meester] hem overbelast, [de dienaar] verlaat hem en gaat op zijn (eigen) weg.'' Tefillin is een teken dat de Ruach deel is van onze DNA Geloof is niet enkel het opzeggen (proclameren) van de eerste zes woorden van het Shema. Het Shema moet geuit worden door woord en daad. Drie kenmerken die dagelijks in ons leven terug komen als wij het Shema zeggen. Als wij mannen het Shema procclameren leggen wij tefillin. Zie Devarim 6:8. Door dagelijks deze mitzwa (opdracht) uit te voeren trainen wij dagelijks drie dingen. 1. Het hart (Hier zijn alle gedachten besluiten) - Misjlei/Spreuken 16:1 2. Het verstand is onze aansturing 3. De hand (arm) Hier komen al onze acties uit.

9 Waarom leggen we tefillin in de ochtend? Hashem geeft elke ochtend onze zielen weer terug aan ons lichaam. David HaMelech begreep dit al door te proclameren: In uw hand beveel ik mijn geest; Gij verlost mij, Adonai, getrouwe Elohim. - Tehillim/Psalmen 31:6. Tot heden toe komt dit terug in de Siddur bij het onderdeel van het nachtgebed. Elke dag moeten wij weer kiezen om opnieuw geboren te worden, door ons hart, verstand en onze handen (armen) te binden aan zijn Ruach/Geest. Het is een persoonlijke levensstijl! Hashem draagt persoonlijk zelf ook Tefillin Zoals wij met Hem verbonden willen zijn, zo wil Hij met ons verbonden zijn. Hierdoor ontstaat intimiteit. Het bevorderd onze relatie met elkaar. ''R. Abin zoon van R. Ada in de naam van R. Jitschak zegt [verder]: Hoe weet u dat de Heilige, gezegend zij Hij, Tefillin aanleg. Want er wordt gezegd: Hashem heeft gezworen bij Zijn rechterhand de hand, en door de arm van Zijn kracht. 'door Zijn rechterhand': dit is de Torah; want er wordt gezegd: Op Zijn rechterhand was hun een vurige wet. 'En tegen de arm van zijn kracht': dit is de Tefillin; zoals wordt gezegd: Hashem zal sterkte aan Zijn volk geven. En hoe weet je dat de Tefillin een kracht voor Jisrael is? Want er staat geschreven: En alle volken der aarde zullen zien, dat u de naam van Hashem roept, en zij zullen u vrezen, en men heeft het begrepen: R. Eliezer de Grote zegt: Dit verwijst naar de Tefillin van het hoofd - Talmoed Brachot 6a Wanneer wij dit in overgave doen zullen wij met Hem één van geest zijn Tefillin leggen is de daad bij het woord voegen (als het gaat om Shema). Het betekent dat jij je gehoorzaamheid en vertrouwen op Hem vestigt. Waardoor wij kunnen funtioneren en dagelijks de Wil van onze Vader kunnen uitvoeren. En gij zult met liefde Hashem Eloheicha b'chol l'vavcha u'vchol nafshcha uvechol modecha (liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw kracht.) En deze devarim (woorden), die ik u heden gebied, zullen in uw lev (hart) zijn. En gij zult ze ijverig tot uw Banim (kinderen) leren, en daarvan spreken, als gij in uw Bait (huis) zijt, en als gij op de weg zijt, en als gij nederligt, en als gij opstaat.gij zult het ook tot een oth (teken) op uw hand binden en het zal u een voorhoofdsband (ornamenten [Sjemot 13:16, Talmud Sjabbat 57a] tussen uw ogen zijn - Devarim/Deuteronomium 6:5-8

10 ''Commentaar van Rashi: met geheel uw hart: Met je twee neigingen. Als alternatief, 'met geheel uw hart' dat je hart niet zal worden verdeeld in de richting van de Alomtegenwoordige. en met geheel uw ziel: Zelfs als hij [G-d] je ziel zal nemen.'' Tot slot Torah leert ons, "Na'ase v'nishma, Wij zullen doen en we zullen horen. - (Devarim/Deuteronomium 5:27) Dit was de belofte van ons volk tot Hashem. De gehele essentie van deze belofte van onze voorouders aan Hashem komt dagelijks terug in ons leven als wij drie maal daags zeggen: Shema Yisrael Adonoi Eloheinu Adonoi Echad - Devarim 6:4 Als wij werkelijk gaan horen en doen geven wij antwoordt aan Hashem's liefdesbrief 'de Torah'.Hierdoor zijn wij weer in staat het land in te nemen in onze generatie. Zoals de Haftarah van deze week ons oproept: ''Nachamoe Nachamoe ami - Troost, troost Mijn volk, zegt Eloheicha (jullie G-d).'' Jesjajahoe/Jesaja 40:1. Shalom, - Shabbat שבת שלום Rabbi David Prins ''Laat ons de onwankelbare belijdenis der hoop vast houden; (want die het beloofd heeft, is getrouw)'' - Ivrim/Hebreeën 10:23

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep

Joods Messiaanse Gemeente '' Beit Nitzachon'' Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep Parasha: ויקרא -Vayikra En hij (Hashem) riep ''De verborgen kleine Alef'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 1:1-5:26, Dwarim/Deuteronomium 25:17-19 Haftrah: Shmu'el Alef/1

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah ח ק ת ת: Parasha Chukkat besluit, regeringsbesluit Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftarah: Shofetiem/Richteren: 11:1-33

Nadere informatie

PARASHAT VA ETCHANAN. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT VA ETCHANAN. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT VA ETCHANAN Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Va etchanan Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Sjabbat Nachamoe - De sjabbat van de vertroosting

Nadere informatie

Parashat: ראה - Re'eh. ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah''

Parashat: ראה - Re'eh. ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah'' Parashat: ראה - Re'eh ''Pnee Hatorah - Parels van de Torah'' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Sjabbat Rosj Chodesh - De sjabbat van de nieuwe maan Torah: Devarim/Deuteronomium 11:26-16:17 Haftrah:

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parasha: תצוה - Tetzaveh Gij zult bevelen 'Pnee Hatorah - Parels uit de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth/Exodus: 27:20-30:10 Haftarah: Jechezkeel/Ezechiël 43:10-27 Brit hachadasha:

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim 1 De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

Pnee Hatorah - Parels van de Torah

Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parasha: שלח לך Sh'lach lecha zend voor uzelf Pnee Hatorah - Parels van de Torah Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bemidbar/Numeri: 13:1-15:41 Haftrah: Yehoshua/Jozua: 2:1-24 Brit Chadasha:

Nadere informatie

'De vaste geest van Hashem'

'De vaste geest van Hashem' Parasha: תזריע -Tazria zij draagt zaad 'De vaste geest van Hashem' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת החדש/ HaChodesh Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 12:1-13:59, Extra lezing: Shemoth/Exodus

Nadere informatie

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 We luisteren naar: Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Sela) Zie hoe Jezus biddend strijdt met de pijn, verlatenheid. Zo alleen, verwond roept Hij: Mijn God, waarom

Nadere informatie

'Tussen hemel en het dodenrijk'

'Tussen hemel en het dodenrijk' Parasha: שמיני S'hmini Achtste 'Tussen hemel en het dodenrijk' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing שבת פרה/ Parah Shabbat Torah: Vayikra/Leviticus: 9:1 11:47,Bemidbar/Numri 19:1-22 Haftrah: Shmu'el

Nadere informatie

Siddoer van Yeshivat HaChaverim

Siddoer van Yeshivat HaChaverim Siddoer van Yeshivat HaChaverim 1 De geloofsbelijdenis Het Sjema Gebruikelijk is om dit staande te zeggen met het gezicht gericht naar Jeruzalem. Sjema Yisrael: Adonai Eloheinu, Adonai Echad. Baruch Shem

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU JANUARI binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak 1 03-04-17 14:55 Pagina 10 De vijf wijze maagden op weg naar het feest NIEUWJAARSDAG Een nieuw begin 1 januari Het gebeurde dat de HEERE tegen Jozua

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan?

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi en Gods tempel. Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi 3:1 die voor Mij de weg bereiden zal. 1 Zie, Ik zend Mijn engel, Plotseling zal naar Zijn tempel komen die Heere, Die u aan het

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

In deze studie wordt nagegaan wat in het Nieuwe Testament bedoeld wordt met het Griekse werkwoord dat in het Nederlands vertaald wordt met: geloven.

In deze studie wordt nagegaan wat in het Nieuwe Testament bedoeld wordt met het Griekse werkwoord dat in het Nederlands vertaald wordt met: geloven. In deze studie wordt nagegaan wat in het Nieuwe Testament bedoeld wordt met het Griekse werkwoord dat in het Nederlands vertaald wordt met: geloven. Woordstudie. Geloven is de vertaling van het Griekse

Nadere informatie

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Verzen over Torah #Verzen over torah Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Mattheüs 5:17 Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet

Nadere informatie

ongelijk span (2 Kor. 6:11-7:1 HSV)

ongelijk span (2 Kor. 6:11-7:1 HSV) juk 5:11 Onze mond heeft zich vrijmoedig voor u geopend, Korinthiërs, ons hart staat wijd open. 12 U neemt geen kleine plaats in ons hart in, maar zelf bent u enghartig. 13 Zet dan ook van uw kant ik spreek

Nadere informatie

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen,

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen, KERKDIENST OP ZONDAGAVOND 13 AUGUSTUS 2017 OM 18.30 UUR IN DE WESTERKERK TE VEENENDAAL WELKOM EN MEDEDELINGEN ZINGEN: PSALM 138 : 1 OB 1. 'k Zal met mijn ganse hart Uw eer Vermelden, HEER', U dank bewijzen.

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Wees sterk en moedig...als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Jozua nu, de zoon van Nun, was vol van de Geest van wijsheid; want Mozes had zijn handen op hem gelegd. Deut 34:9 Deut 30:20

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Vraag 1 - zondag 1: Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Antwoord: Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven, (a) niet mijn, (b) maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus

Nadere informatie

Liedsuggesties. Liedsuggesties

Liedsuggesties. Liedsuggesties Liedsuggesties Afkortingen van liedbundels LbK Liedboek voor de Kerken DB deel I Dienstboek een proeve, Schrift Maaltijd Gebed ZG Zingend Geloven GvL Gezangen voor Liturgie OKG Oud-Katholiek Gezangboek

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-2012 Christus in de Psalmen 27 aug Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23

Nadere informatie

L i t u r g i e. Welkom

L i t u r g i e. Welkom Hemelvaart Het stuk bestaat uit een cirkel van 5 flessen met in het midden een 6e fles. De middelste fles bevat een witte roos: de bloem van de liefde en de kleur van reinheid, liefde en feest. Daaronder

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God!

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! Bekijk de Bijbelverzen die bewijzen dat alleen de Vader God is. https://www.youtube.com/watch?v=yu7wi2bkl0i Enige God Hij zeide: Gij zult mijn aangezicht

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia daarna?

Wat zag de profeet Zacharia daarna? e profeet Zacharia, de derde droom. Wat zag de profeet Zacharia daarna? Zacharia 2:1 1 Weer hief ik mijn ogen op, en ik zag; en ziet, er was een man, en in zijn hand was een meetsnoer. Welke vraag stelde

Nadere informatie

De heerlijkheid van JHWH in ons!

De heerlijkheid van JHWH in ons! Parasha: ויקהל Wajakheel & פקודי Pekoedee Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing De heerlijkheid van JHWH in ons! Torah: Shemot/Exodus 35:1-40:38 Haftarah: Melachiem alef/1 Koningen 7:51-8:21 B'rit

Nadere informatie

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah'

'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat: בחקתי - BECHUKOTAI Door mijn statuten 'Pnee Hatorah - Parels van de Torah' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Vayikra/Leviticus: 26:3-27:34 Haftrah:Jermijahoe/ Jeremia 16:19-21;

Nadere informatie

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos 8 januari 17.00 uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos stilte toewijding en groet zingen Psalm 33:1,2,6 nieuwe psalmberijming gebed: Zingen LB 371 = Opw. 436 lezen Joh.3:22-36

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af?

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? Welke immens wonderlijke gebeurtenissen had Gods volk ervaren op het moment

Nadere informatie

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 7 mei 2017 17.00 uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 1. Votum 2. Vrede/zegengroet 3. Zingen: Ps. 35: 13 (Laat vromen juichen, trouwe HEER) 4. Gebed 5. Tekst: Zd 2 Heid Cat. 6. Zingen:

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT CHOEKAT Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Choekat Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftra: Sjoftiem/Richteren:

Nadere informatie

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar?

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? De profeet Zacharia en de koning van Sion. Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? Zie Zacharia 9, 10, 11, 12, 13, 14 De hoofdstukken 9-14 handelen bijna uitsluitend over de toekomst.

Nadere informatie

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen?

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? Regen op komst. Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? 1 Koningen 18:41-42 41 Daarna zei Elia tegen Achab: Ga op weg, eet en drink, want er is een gedruis van een overvloedige

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

CHE: Community Health Education Gezondheid Geestelijk voedsel Levensonderhoud SOFT EVANGELISM/DISCIPLESHIP Je kunt niet de hele wereld veranderen, maar je kunt wel de wereld van één mens

Nadere informatie

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: "Ik geloof in

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: Ik geloof in Ik wil! Onlangs zij iemand tegen mij, "Ik wil wat jij wilt". Ik antwoordde daarop, "als jij wilt wat ik wil, dan ziet het er goed voor je uit". Ik wil, dat het doel van God openbaar wordt op deze aarde.

Nadere informatie

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde Tussen hemelvaart & Pinksteren Wachten op het beloofde 16 april 2017 Pasen, opstanding 1 Ko 15:17 Rm 1:4 1 Ko 15:21 Rm 4:25 Rm 6:9 Ef 2:6 Jh 20:22 geeft inhoud aan geloof Jezus = Zoon van God er is opstanding

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen: 146c: 1, 7 > > Stil gebed > Groet & Onze hulp> Gebed om ontferming > Zingen 152:2,4,9,10 > > > > Gebed > Lezen: Jesaja 40:1-11 > 1. Troost, troost mijn volk, zegt jullie

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie op de

Nadere informatie

TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9

TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9 TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9 De Parasja begrijpen Beresjiet (Genesis) 25:19-25:28) We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen.

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Parasha Mishpatim Oordelen

Parasha Mishpatim Oordelen Joods Messiaanse Gemeente ''Beit Nitzachon'' Parasha Mishpatim Oordelen Het geheim van dienen Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Torah: Shemoth: 21:1 24:18, Dwariem 18:9-14 Haftra: Jeremia 34:8-22,33:25-26

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap In deze dienst dopen we Ties Robert Clahsen. zoon van Maaike en Bram Clahsen

Nadere informatie

Aan de rechterhand van de Vader totdat

Aan de rechterhand van de Vader totdat Aan de rechterhand van de Vader totdat Lukas 24: 50 En Hij leidde hen naar buiten tot bij Betanie en Hij hief de handen omhoog en zegende hen. 51 En het geschiedde, terwijl Hij hen zegende, dat Hij van

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

DE MANNEN DIE NIET WILDEN BUIGEN

DE MANNEN DIE NIET WILDEN BUIGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DE MANNEN DIE NIET WILDEN BUIGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Parashat: וירא Wajera En Hij verscheen ' Alleen HaShem kan beloften vervullen'

Parashat: וירא Wajera En Hij verscheen ' Alleen HaShem kan beloften vervullen' Parashat: וירא Wajera En Hij verscheen ' Alleen HaShem kan beloften vervullen' Parashat Shevoea Wekelijkse Schriftlezing Torah: Bereshit/Genesis 18:1-22:24 Haftarah: Melachim beth/2 Koningen 4:1-37 B'rit

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: Dr. J.C. Borst OUDERLING: Greetje Hubers-Hekhuis DIAKEN: Roelie Meyering-Rougoor ORGANIST: Anja Wolbers-Kuilder LECTOR:

Nadere informatie

Orde van de dienst. op zondag 20 januari in de Hervormde Kerk te Sellingen. waarin. ambtsdrager plaatsvindt

Orde van de dienst. op zondag 20 januari in de Hervormde Kerk te Sellingen. waarin. ambtsdrager plaatsvindt Orde van de dienst op zondag 20 januari 2019 in de Hervormde Kerk te Sellingen waarin de herbevestiging van een ambtsdrager plaatsvindt Voorganger Organist : Ds. Bram Verduijn : Dhr. Rozema 1 Orde van

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst 23 juli 2017, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen

Liturgie ochtenddienst 23 juli 2017, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen Liturgie ochtenddienst 23 juli 2017, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen Psalm 117d Laudate omnes gentes (in beurtzang (4x): allen, vrouwen, mannen, allen) Verblijdt

Nadere informatie

Liturgie zondag 4 juni - Pinksteren

Liturgie zondag 4 juni - Pinksteren Liturgie zondag 4 juni - Pinksteren Zingen: 695:1, 2, 4, 5 1. Heer, raak mij aan met uw adem, reik mij uw stralend licht, wijs mij nieuwe wegen, geef op uw waarheid zicht. 4. Kom en doorstraal mijn dagen,

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ingaan in de rust van de Vader

Ingaan in de rust van de Vader Ingaan in de rust van de Vader Hebreeen 4: 1 Laten wij er dan beducht voor zijn dat iemand van u ooit schijnt achter te blijven, terwijl de belofte om in Zijn rust binnen te gaan nog van kracht is. 2 Want

Nadere informatie

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon

PARASHAT CHOEKAT. Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon PARASHAT CHOEKAT Messiaanse Gemeente Beit-Nitzachon Parashat Choekat Pnee Ha-Tora - Parels van de Tora Parashat Shevoea wekelijkse Schriftlezing Tora: Bemidbar/Numeri: 19:1-22:1 Haftra: Sjoftiem/Richteren:

Nadere informatie

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent,

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent, Eens, als de bazuinen klinken, uit de hoogte, links en rechts, duizend stemmen ons omringen, ja en amen wordt gezegd, rest er niets meer dan te zingen, Heer, dan is Uw pleit beslecht. Scheurt het voorhang

Nadere informatie

De Gemeente een huis van God Peiler en fundament van de waarheid

De Gemeente een huis van God Peiler en fundament van de waarheid De Gemeente een huis van God Peiler en fundament van de waarheid 1Tim 3:14-16 Ø Hoewel ik hoop spoedig naar je toe te komen, schrijf ik je dit alles voor het geval ik mocht worden opgehouden. Dan weet

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

26 juli 17.00 uur KvBekkum Oost/Centrum/Zuid Kandelaar

26 juli 17.00 uur KvBekkum Oost/Centrum/Zuid Kandelaar 26 juli 17.00 uur KvBekkum Oost/Centrum/Zuid Kandelaar Votum en zegengroet Ps 135 : 1 2 12 Schriftlezing Psalm 48 (door gemeentelid) Ps 48 : 1 3 Preek Ps 48 : 4 Geloofsbelijdenis LvK Gz 308 : 1 2 3 4 In

Nadere informatie

DE EINDEN DER AARDE BEREIKT? Gouda, 26 januari 2018

DE EINDEN DER AARDE BEREIKT? Gouda, 26 januari 2018 DE EINDEN DER AARDE BEREIKT? Gouda, 26 januari 2018 DE EINDEN DER AARDE Psalm 67:8 God zal ons zegenen; en alle einden der aarde zullen Hem vrezen. Jesaja 52:10b en al de einden der aarde zullen zien het

Nadere informatie

Overzicht van de zeven brieven van Openbaring 2 en 3

Overzicht van de zeven brieven van Openbaring 2 en 3 Overzicht van de zeven brieven van Openbaring 2 en 3 door: Hugo Bouter DE BRIEF AAN EFEZE Opschrift (2:1a). Dit zegt Hij, die de zeven sterren in Zijn rechterhand houdt, die tussen de zeven gouden kandelaren

Nadere informatie

Wie zal komen aan het einde der tijden?

Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja over de Messias in de eindtijd. Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja 2:2 2 Het zal in het laatste der dagen geschieden dat de berg van het huis van de HEERE Hij vast zal staan als de hoogste

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Collecten: 1. Evangelisatie 2. Bijzonder doel: Stichting Mirre

Collecten: 1. Evangelisatie 2. Bijzonder doel: Stichting Mirre 30 oktober 10.00 uur ds A. de Snoo orgel Harry Kroeske schriftlezing Anny Runhaar Begroeting Gez.1: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a Lezen van de wet Ps.105:3,5,6 Gebed Schriftlezing: Genesis 50:15-26 Ps.103:6,7

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Woordverkondiging Jozua 22 : 24 We hebben het alleen maar uit voorzorg gedaan

Woordverkondiging Jozua 22 : 24 We hebben het alleen maar uit voorzorg gedaan 31 maart 2019 17.00 uur P Poortinga orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Alida Larooy Votum en groet GK ps105: 5 God zal zijn waarheid nimmer krenken. Lezen: Jozua 22 : 1 6, 10 16, 21 28. NPB 78 : 1 en

Nadere informatie

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 12-7-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 12-7-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1 Liturgie eredienst 7 juli 019 De Ontmoeting te Scheemda Voorganger: Ds. A.C. Meesters uit Stegwerda Organist: H. de Vries Welkom en mededelingen Lied 87:1,5 5 Rond het licht dat leven doet groeten wij

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Bruchem woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden gaan we deze

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Liturgische teksten en gebeden

Liturgische teksten en gebeden Liturgische teksten en gebeden Votum en groet Votum: Psalm 124:8 Groet: 1 Korintiërs 1:3 of 1 Timoteüs 1:2b of Openbaring 1:4b,5a of Genade zij u en vrede van God de Vader, door onze Heer Jezus Christus

Nadere informatie

Geloof dat het er is

Geloof dat het er is Geloof dat het er is Romeinen 10:17 Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. 1 Corinthiërs 2: 5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie