Leden vinden en binden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leden vinden en binden"

Transcriptie

1 Leden vinden en binden Werkmethodiek 2015 Marike Kuperus en David Wijnperle In opdracht van PGO Support

2 Colofon Werkbladen behorende bij PGOsupport Tekst en ontwerp: Kuperus & Co, In opdracht van PGO Support Utrecht 2015

3 Leden vinden en binden Zijn mensen nog ín voor een patiëntenorganisatie? Van alle tijden? Ja! We sluiten ons nog steeds aan bij een groep die ons past. We willen óók nog steeds werken aan een hoger doel. Een stevig netwerk hebben, is juist van deze tijd. Toch staan bij veel verenigingen en patiëntenorganisaties ledenaantallen onder druk. Waarom zou je betalen voor een lidmaatschap of donateurschap als je de informatie op internet vindt en de lotgenotengroep door het ziekenhuis of de verzekeraar wordt georganiseerd? Lidmaatschap is een ruil. Lid worden doe je als je iets aantrekkelijk vindt, als het een antwoord is op een vraag of een behoefte. Daarvoor betaal je met contributie en soms ook met je inzet. Nieuwe groepen trekken, betekent nieuwe ruilen maken. Je verdiepen in waar patiënten vandaag behoefte aan hebben. Het huidige aanbod uitbreiden of aanpassen. En nieuwe ontwikkelingen bieden ook nieuwe kansen: Makkelijker dan vroeger kun je mensen bereiken via digitale middelen. Mensen met mobiliteitsproblemen zijn via internet ook als vrijwilliger in te zetten. Uw uitdaging Initiatieven nemen naar nieuwe doelgroepen. Dat is best een opdracht. Er is niet één makkelijke succesformule. Deze werkbladen zijn er om die opdracht makkelijker te maken. Elk werkblad gaat over één stap. 1. Werkblad Nieuwe groepen in het vizier Mensen zijn niet uniform. Generaties verschillen, opleidingsniveau maakt verschil, levensfase maakt verschil, etc. Voor wie wilt u er zijn? Welke doelgroepen zijn voor het werven van nieuwe leden interessant? 2. Werkblad knop 2 Passend, dus pakkend aanbod gaat over het aanbod: Is het wel slim om alles voor iedereen beschikbaar te maken? Nieuw aanbod kan zorgen dat je voor bepaalde groepen echt interessant wordt. 3. Werkblad knop 3 En dan (pas) werven De PR, de website, een folder. Het is vaak het eerste waar aan gedacht wordt als het gaat over leden werven. Hoe krijg je de aandacht van de groep die je zoekt? Breng het goeie verhaal op de juiste plek. Het is het begin van een wervingscampagne. 4. Werkblad knop 4 Beter binden gaat over binden: Bij binden is aanbod van belang, maar ook de warme relatie die het lid opbouwt. Bent u een club om van te houden? Ook hier geldt: de kost gaat voor de baat. Nieuwe leden werven kost tijd, geld en soms lastige keuzes.

4 Wat moet je doen: Samen goed nadenken over welke groepen je (echt) wil bereiken. Hou het haalbaar én uitdagend. Doe hiervoor werkblad 1 Verkennen wat voor die mensen een aantrekkelijk aanbod is. Dat aanbod ontwikkelen, of als je het al hebt, anders in de etalage zetten. Dit biedt werkblad 2 Geld, tijd en moeite steken in wervingsactiviteiten. Gebruik hiervoor werkblad 3 En onderweg Zorgen, klagen en zuchten schrikt af. Doe waar je enthousiast van wordt. Enthousiasme geeft vertrouwen en energie. Enthousiasme is ook leeftijdloos aanstekelijk.

5 Onderzoek: Groter Groeien In is in opdracht van stichting fonds PGO een onderzoek gedaan naar de groeimogelijkheden van patiënten en gehandicaptenorganisaties in Nederland. Zowel leden als niet-leden werd gevraagd waarom mensen wel of niet lid werden en wat ze verwachten van een belangenorganisatie. Hoewel het onderzoek dus wat ouder is, zijn de resultaten en adviezen zeker de moeite waard om te bekijken. De belangrijkste resultaten van het onderzoek staan hieronder weergegeven. Het hele onderzoek is te vinden op de kennisbank van PGOsupport.

6 WERKBLAD 1 KNOP Nieuwe doelgroepen in het vizier: Met wie wilt u ruilen? De achterban van een patiënten- of gehandicaptenorganisatie bestaat vrijwel altijd uit verschillende doelgroepen met elk een eigen vraag, behoefte en ook een eigen prijs die ze bereid zijn te betalen in tijd en/of geld. Leden hebben iets gemeen, maar verschillen ook in veel opzichten van elkaar. Niet alle leden zoeken hetzelfde in de organisatie. Om meer grip op werving (en binding) te krijgen, helpt het om na te denken over doelgroepen. Niet om etiketten op mensen te plakken, maar wel om goed aan te kunnen sluiten bij specifieke wensen en vragen. Ouderen willen iets anders dan jongeren, vrouwen iets anders dan mannen, net gediagnosticeerden iets anders dan ervaren patiënten. Er is een grote kans dat oudere netgediagnosticeerde vrouwen iets anders zoeken dan jongere net-gediagnosticeerde vrouwen. De eerste stap naar meer leden is goed in beeld brengen welke belangrijke doelgroepen je in de achterban kunt onderscheiden. Denk daarbij na over (en maak combinaties van) de onderstaande kenmerken. Uiteraard kan je nog extra kenmerken toevoegen. Enkele voorbeelden van kenmerken van groepen waar u aan kunt denken: Persoonskenmerk Leeftijd Geslacht Opleiding Zoek- en leerstijl Sociale omgeving Type aandoening Type Chronisch Acuut Later Aangeboren Fase aandoening Risicogroep Verse diagnose Ervaren patiënt Ex-patiënt.. Ernst aandoening Mild Matig Zwaar Levensbedreigend.. Relatie met aandoening Zelf Familie van Vriend van Zorgverlener Werkgever Verzekeraar

7 Opdracht: Vul eens in Richt de organisatie zich op dit moment op alle mensen met de aandoening, of richt de organisatie zich op specifieke doelgroepen? Zo ja: welke doelgroepen zijn dat? Een patiënten- of gehandicapten-organisatie kan zich richten op alle mensen met de aandoening in het algemeen, maar kan de achterban ook in aparte doelgroepen onder verdelen met ieder een eigen aanbod of benadering. Dit kan een bewuste strategische keus zijn, maar kan ook in de loop der jaren zo zijn gegroeid. Welke doelgroepen zijn het best vertegenwoordigd (dekkingsgraad)? Doelgroepen die goed vertegenwoordigd zijn, vinden mogelijk het best wat ze zoeken. Welke doelgroepen zijn het minst vertegenwoordigd? Waar zit mogelijk ledenwinst? Als een bepaalde doelgroep ondervertegenwoordigd is, is dat een aanwijzing dat die groep eigen wensen heeft of een andere benadering vraagt Zijn er nieuwe doelgroepen buiten de mensen met de aandoening die een interessante uitbreiding zijn? De meeste organisaties richten zich vooral op mensen met de aandoening en eventueel hun familie. Zorgverleners, vrienden, maar ook bijvoorbeeld werkgevers kunnen een interessante aanvulling zijn.

8 Zijn er interessante doelgroepen die zich op een plaats verzamelen? Samenwerking met medische specialisten ligt voor de hand. Maar er zijn meer verzamelplaatsen. Bijvoorbeeld: particuliere websites met veel bezoekers, commerciële aanbieders van hulpmiddelen of reizen, bijzondere scholen, thuiszorg, WMO-loketten, etc. Verzamelplaatsen zijn interessant voor werving. Maar er is meer mogelijk. Verleid de website tot aansluiten. Maak een combipakket met de verzekeraar, of reisorganisatie. Werk samen. Zijn er doelgroepen die een eigen type lidmaatschap op prijs zouden stellen? De meeste patiënten of gehandicaptenorganisaties bieden één type lidmaatschap. Dat kan voor specifieke groepen juist minder interessant zijn. Een starterslidmaatschap, apart jongerenlidmaatschap met eigen voorwaarden, lidmaatschap voor ex-patiënten. Of maak onderscheid tussen basic, medium en golden lidmaatschap, met natuurlijk oplopend voordeel. DUS: Op welke doelgroep(en) kan een ledenactie zich het best richten? Het meest effectief is om een ledenwerfactie te richten op doelgroepen waar veel ledenwinst is te halen. Nadat u die keus heeft gemaakt is het zaak om voor met name die groepen het aanbod te verduidelijken en te versterken. Dat kunt u doen met werkblad 2.

9 Maak een paar persona s Een handige manier om zicht te krijgen op specifieke doelgroepen is het beschrijven van Persona s. Een persona is een verhaal over een fictief persoon die symbool staat voor een bepaald type (potentieel) lid. Zo n verhaal helpt om je aanbod echt aansprekend te maken en ook de juiste toon te treffen bij de werving. Jeroen is 35 jaar en werkt in de ICT. Hij heeft sinds zijn jeugd diabetes. Hij wil er eigenlijk zo weinig mogelijk gedoe van. Gemak is belangrijk en gewoon meedoen. Dat lukt ook prima. Hoewel hij zich wel eens zorgen maakt over zijn koude handen en voeten. Stiekem kijkt hij toch regelmatig op de website van de diabetesvereniging naar complicaties Opdracht: Maak van de gekozen deel- of doelgroep(en) persona s

10 WERKBLAD 2 KNOP Passend dus pakkend aanbod: Wat ruilt u met wie? De relatie van een patiënt tot zijn aandoening verschilt per persoon en in de tijd. Meer variëteit aanbieden in het aanbod van lidmaatschapspakketten kan lidmaatschap aantrekkelijker maken en meer nieuwe groepen aanspreken. Lid worden doe je vooral omdat het aanbod van een organisatie voor jezelf aantrekkelijk is: Je krijgt toegang tot specifieke informatie, financiële voordelen, bruikbare producten. Of de organisaties zet alle voor jou belangrijke diensten en producten handig bij elkaar. Slechts zeer weinig mensen worden lid om zich direct in het verenigingsleven en lotgenotencontact te storten. Om leden te werven moet u dus vooral het aanbod van diensten en producten voor de verschillende doelgroepen interessant en vindbaar maken. Verschillende doelgroepen hebben daarbij verschillende wensen. Als iemand net een diagnose heeft gehoord, zoekt hij vooral veel praktische informatie, vaak liefst een beetje anoniem. Jonge mensen zoeken makkelijker alles op internet, ouderen stellen ook papier op prijs. Familie zoekt andere informatie dan een werkgever. Voor sommige aandoeningen zijn handige sets hulpmiddelen of verzekeringen aantrekkelijke opties. En voor singles is de kans aantrekkelijk een begripvolle partner te vinden tijdens een feest of bij bijvoorbeeld een gezamenlijke reis. De meerwaarde die een dienst of product te bieden heeft, bestaat uit een combinatie van de eigenschappen van het product (dienst), de prijs en de plaats (manier) waar het aangeboden wordt en de promotie. Dit worden ook wel de 4 P s genoemd. Een aantrekkelijk aanbod moet meerwaarde hebben. Wat iemand zoekt bij een vereniging, verschilt per vrouw en ook per levensfase. Meer variëteit in het aanbod zorgt dat lid worden meer nieuwe groepen aanspreekt. Om leden te werven moet u dus vooral het aanbod van diensten en activiteiten voor verschillende groepen interessant maken. U kunt natuurlijk niet alles voor iedereen. Kies daarom zorgvuldig voor welke groep u iets wil en kan bieden. Echt nieuwe doelgroep? Doe een interviewsessie: Neem uw gekozen doelgroep uit werkblad 1. Nodig 5 tot 10 mensen uit die doelgroep uit voor een groepsinterview. U kunt dat bijvoorbeeld op een middag én een avond doen. Let op: u wilt meer te weten komen over hun wensen en behoeften. Vraag hen vooral om te vertellen en mee te denken. Het is geen wervingsbijeenkomst waar u veel vertelt! U kunt ze bijvoorbeeld zo uitnodigen: Als vereniging willen we meer gaan betekenen voor (veertigers/jongeren/werkenden). Zou jij/u één avond met ons mee willen denken over hoe we dat zouden kunnen doen en wat voor jullie aantrekkelijk zou zijn? Het kan zijn dat na zo n avond een paar geïnterviewde mensen zo enthousiast zijn dat ze zelf het bedachte aanbod willen organiseren. Dat is mooi meegenomen. Geef ze alle ruimte!

11 Neem de gekozen doelgroep uit werkblad 1 in gedachte, al dan niet vanuit een gemaakte persona. Vul voor deze doelgroep de eerste kolom in. Vul daarna de tweede kolom, en vervolgens de derde. Durf dwars, raar en vrij te denken. Daar komen de leukste dingen uit! Wat is de leefsituatie? I. Wat weet u van de doelgroep? II. Wat zou daar op inspelen (aanbod, activiteit)? III. Heeft u al zoiets, of kunt u zoiets bieden? Waar geven ze geld aan uit? Waar besparen ze op? Wat doen ze in hun vrije tijd? Waar besteden ze te weinig tijd aan?

12 I. Wat weet u van de doelgroep? II. Wat zou daar op inspelen (aanbod, activiteit)? III. Heeft u al zoiets, of kunt u zoiets bieden? Hoe staat ze tegenover hun aandoening? Wat is hun ervaring met lotgenoten? Waar maken ze zich zorgen over? Wat zouden ze graag opgelost willen zien? Waar worden ze blij van? Wat zou deze groep echt ontlasten?

13 Opdracht: Analyseer u huidige aanbod voor de gekozen doelgroep Product / dienst Eigenschappen product Prijs Plaats Wat biedt u aan? Welke kenmerken maakt het aantrekkelijk voor deze doelgroep? Wat zijn de kosten in tijd, geld? Hoe aantrekkelijk is dat? Wordt het aangeboden op een aantrekkelijke plek? Verbeteringen? Hoe kan het verbeterd, vernieuwd? Hoe kan de prijs aantrekkelijker? Zijn er betere plekken, combinaties,?

14 Opdracht: Zijn er ook interessante productcombinaties die gezamenlijk aangeboden kunnen worden als een pakket? Combinaties Wat voor pakketten voor uw doelgroep aantrekkelijk zouden kunnen zijn, kunt u het best inschatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een starterspakket met alle informatie en eventueel handige producten voor nieuwe patiënten. Een mobiliteitspakket gericht op mensen die veel reizen. Kijk eens wat andere belangenorganisaties doen. Misschien brengen ook commerciële aanbieders u op ideeën. Hoe gaat u uw aanbod beter laten aansluiten bij de gekozen deel- of doelgroep(en)?

15 WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven Het is vaak het eerste waar aan gedacht wordt als het gaat over leden werven: een folder of mailing. Het juiste middel werkt alleen voor de goede deel- of doelgroep. We gebruiken hiervoor de communicatiecirkel. Het principe van de cirkel is dat je van doelgroep naar organisatie de cirkel doorloopt. U kunt met dit instrument een plan in elkaar zetten met op elkaar aansluitende en afgewogen keuzes voor de doelstelling, doelgroep, boodschap, middel en organisatie (planning en budget). Doel en doelgroep zijn in de eerste werkbladen al aan de orde geweest. Dit werkblad gaat vooral over de boodschap, middel en kanaal. DOEL EN DEEL- OF DOELGROEP De resultaten van werkblad 1 en 2 zijn bepalend voor uw doel en doelgroep. Het doel van een wervingsactie is meer leden krijgen onder die specifieke groep. Waar kunt u ze bereiken? Hoe gaat u financieren en organiseren? Kanaal Waarmee kunt u die boodschap aantrekkelijk overbrengen? Organisatie kosten planning Middel Doel Boodschap Doelgroep Wat wilt u bereiken? Wie wil u bereiken? Wat is uw boodschap voor die doelgroep? BOODSCHAP De boodschap is de compacte vertaling van uw doelstelling naar de doelgroep. Het is eigenlijk in het kort inhoud van wat u wilt overbrengen. Maar dan zo geformuleerd dat het aanspreekt voor de doelgroep. Maken van een goede boodschap is een creatief proces. Het laat u goed nadenken over wat de moeite waard is voor een groep leden. Toets bij iemand uit die doelgroep welke boodschap en aanbod aantrekkelijk overkomt. Een voorbeeld: Een heel jaar korting op uw voedingssupplementen? Word nu lid! of voor pubers: Bij ons vindt niemand het gek dat je (moe/kaal/klein) bent.

16 Opdracht Bedenk een 2 kernboodschappen voor de doelgroep die u wilt bereiken uw organisatie. Ga op de stoel van de ontvanger zitten en vraag u af: Wat zijn de cruciale aantrekkelijke zaken in ons aanbod voor die persoon? Welke argumenten zouden mij overtuigen als ik zo iemand was? Tip: Spreek in ieder geval de groep direct aan. En maak er een oproep van. Bijvoorbeeld: Te vaak alleen thuis? Loop eens bij ons binnen. Breien en handwerken leer je niet uit een boekje. Wij leren het van elkaar en aan jou. Formuleer vervolgens een kernboodschap in 1 of 2 zinnen. Toets bij een lid van de doelgroep welke boodschap en aanbod aantrekkelijk overkomt. MIDDELEN EN KANAAL Het goede middel vinden, is net als de boodschap een combinatie van de informatie over de doelgroep met een dosis creativiteit. Middelen zijn er oneindig veel. Print: folder, brief, sticker, tijdschrift, krant, advertentie. Tv radio: spotje, interview, vermelding Digitaal: youtube, banner, eigen website, facebook, twitter,, nieuwsbrief Anders: gadgets met opdruk, t-shirts, petjes etc etc En denk ook een aan: Vraag uw leden om een handtekening onder hun mail te plaatsen. Ga een verhaal vertellen bij een bijeenkomst waar u veel mensen van uw doelgroep verwacht. Zoek contact met een televisieprogramma dat bijzondere levensverhalen in beeld brengt. Vraag de huidige leden om iets met sms-jes.

17 Opdracht: Om te na te gaan via welk middel u bij de doelgroep kan binnenkomen, kunt u de volgende checklist invullen: Doelgroep Voorbeelden leest luistert ziet krant, blad, mail, websites radio, tv, posters komt werk, vrije tijd, studie, vakantie, gezondheidszorg lid/aanhanger vereniging, kerk, partij, bekendheid ontmoet collegae, vrienden, artsen, verzorgers geïnteresseerd in thema s

18 ORGANISATIE Opdracht: Maak met alle informatie een plan in het volgende schema: Doel Doelgroep Boodschap Middelen Kanaal Organisatie en kosten

19 Bijvoorbeeld als volgt Doel Meer leden bereiken die recent gediagnosticeerd zijn en daardoor goed bereikbaar via hun spoecialist. Doelgroep Patiënten die net de diagnose hebben gekregen. Komt regelmatig in ziekenhuis. Vaak tijdelijk niet in arbeidsproces. Doelgroep heeft nog weinig kennis en is nog bezig met verwerken van gevolgen. Gevoelens van ontkenning, verdriet en boosheid Boodschap Misschien nog niet vandaag, maar morgen hebben we u een boel te bieden Middelen Doos met informatie en producten, handig neutraal en mooi vormgegeven dus blijvend in beeld. Kanaal Aan te vragen via apotheek. Op voorraad bij specialisten. Link op eigen website Organisatie en kosten planning: ontwerpen, benaderen sponsiors, benaderen specialisten, opzetten distributie, maken wervingsmaterlaal kosten: vormgeving, productiekosten, porti, producten in doos (van sponsors) banners

20 WERKBLAD 4 KNOP Beter binden door meer vragen Dit vierde werkblad gaat over ledenbinding. De enorme groei van interactieve websites en hulpfora laat zien dat mensen graag helpen. En als je bij een organisatie betrokken bent, blijf je meer gebonden. Dan ga je een beetje van de club houden. Vragen we wel genoeg terug van de leden? Werken aan ledenbinding betekent: Veel weten van je leden (lengte lidmaatschap, type aandoening, mate waarin ze diensten gebruiken, talenten) Regelmatig benaderen met passende vragen Veel gelegenheid maken voor kleine inzet vanuit huis In werkblad 2 hebben we gekeken naar het aanbod voor mensen die lid gaan worden. Dit werkblad gaat over de fase daarna. Als iemand een langere tijd een aandoening heeft, verandert de behoefte: van informatievrager naar informatiebron en criticaster. Ledenbinding betekent op tijd mensen de kans bieden om van consument vraagbaak te worden, om actief iets te doen met hun ervaringen als lotgenoot of gebruiker van de zorg. De kans bieden om er een stukje van jezelf in te leggen. Dat schept een warme band. Fasen van aandoening en lidmaatschap Emotie Behoefte Rol Aanbod 1. Verse diagnose Schrik, boosheid, onzekerheid, ontkennen Anoniem informatie, niet te opdringerig Bezoeker, consument op afstand Starterspakket, FAQ Snel vindbare informatie gericht op nieuwkomers 4 2. Na enige tijd Acceptatie, herijken van mogelijkheden Vergelijken met anderen, Verdiepte informatie Tips om dagelijks leven makkelijker te maken Bezoeker, gebruiker, klant van praktisch aanbod Lotgenotencontact Informatiedossiers op specifieke onderwerpen Aanbod hulpmiddelen Ervaren patiënt 4. Betrokken patiënt Rust, inzicht in mogelijkheden, herkenning bij anderen Visie op hoe het beter zou kunnen Informatie over innovatie Opgedane kennis en ervaring delen Meedenken meepraten meebeslissen Gebruiker nieuws Hulprol nieuwe leden Advies geven lotgenoten Inzetten voor organisatie en in belangenbehartiging Vrijwilligerswerk in lotgenotencontact Nieuwsflits nieuwe ontwikkelingen Vrijwilligerswerk als bestuurder of belangenbehartiger Betrokkenheid 1 2 Tijd 5. Patiënt-af (genezen of anders) Aandoening op de achtergrond. Deel van leven, of verleden Enigszins op de hoogte zijn Donateur sympathisant Low profile aanbod. Incidenteel informatie

21 Uitdagende vraag: Wat kunt u doen aan ledenbinding? Wat weet u veranderingen bij uw huidige leden? Kunt u selecteren op: Persoonlijke kenmerken, kenmerken van de aandoening Opleiding en vaardigheden, beroep of activiteit Ervaring in relatie met de aandoening Bereidheid om incidenteel op verzoek een vraag te beantwoorden, mee te denken over een beleidsthema Benadert u huidige leden actief met nieuw aanbod dat past bij hun fase? Na enige tijd is alle bestaande informatie over de eigen aandoening wel gelezen, maar nieuwe informatie is aantrekkelijk. Biedt leden die langer dan een paar jaar lid zijn een nieuwsbrief aan met nieuws voor gevorderden. Als iemand zich ex-patiënt voelt, kan hij zich als lid afmelden. Heeft u voor die groep een low-profile donateursaanbod?

22 Weet u waar uw leden zich hard voor willen maken? Een enquête over een relevant thema levert niet alleen veel informatie over de behoefte, maar kan ook aanleiding zijn observaties, irritatie en frustraties om te zetten in een actieve rol in belangenbehartiging. Dan moet u ze natuurlijk wel die vraag stellen en een aanbod doen. Durft u er aan te beginnen: alle leden vragen naar hun band met de organisatie? Het is vaker gedaan: met een groep vrijwilligers alle leden van de vereniging, bewoners van de wijk of gebruikers van de instelling persoonlijk gaan vragen: Waarom ze lid zijn van de vereniging, Wat ze belangrijk vinden aan het werk Wat ze zelf zouden kunnen en willen inbrengen. Het kost veel tijd en is een omvangrijk project dat u goed moet begeleiden (of uitbesteden). Maar de ervaring leert dat het veel betrokkenheid oplevert. Vaak meer dan u direct kwijt kunt. (Meer weten? Zoek onder Bijspringer of Bronmethodiek)

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven Het is vaak het eerste waar aan gedacht wordt als het gaat over leden werven: een folder of mailing. Het juiste middel werkt alleen voor de goede deel- of doelgroep.

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Bij de wervingscirkel geldt de volgende regel: laat u vooral niet leiden door geldgebrek. Durf creatief te zijn. Het principe van de cirkel is dat

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Met de wervingscirkel kun je stap voor stap een wervingsactie voorbereiden:

Met de wervingscirkel kun je stap voor stap een wervingsactie voorbereiden: Wervingscirkel 1 Veel vrijwilligersorganisaties hebben probelemen met het werven van vrijwilligers. Je hebt tenslotte geen baan te bieden met salaris, maar je biedt een vorm van vrijetijdsbesteding. In

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij Introductie FONDSENWERVING door Carla van de Brake werkzaam bij Inleiding Waarom fondsen werven? 1. Fondsen willen hun geld graag kwijt aan maatschappelijke projecten/ontwikkelingen. 2. Georganiseerde

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek!

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek! Afasie Logopedie Afasie is een taalstoornis die ontstaat door schade aan de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte of CVA (hersenbloeding, herseninfarct). In deze folder leest u hoe afasie ontstaat en

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding uitje met onze bewoners/doelgroep Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere (medische)

Nadere informatie

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support PG-monitor 2011 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten support pg-monitor 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 1 Organisatie 2 2 Opbouw achterban 3 Organisaties van patiënten,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

MEDIACONTACT SITUATIE

MEDIACONTACT SITUATIE MEDIACONTACT Wilco Bontenbal SITUATIE U, als manager, krijgt ongetwijfeld wel eens te maken met de. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw natuurlijke stijl van optreden in de en uw voorkeur

Nadere informatie

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad Om als een rol van betekenis te kunnen spelen bij het bevorderen van de implementatie van familiebeleid in de instelling, is het een voorwaarde dat de bekend is. Niet alleen bij de Raad van Bestuur, maar

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Ledenonderzoek Dinsdag 18 april Powered by

Ledenonderzoek Dinsdag 18 april Powered by Ledenonderzoek 2017 Dinsdag 18 april 2017 Powered by Samenvatting uitkomsten (1) Algemeen BVN biedt waardevolle informatie is de belangrijkste reden om lid van BVN te worden. Mensen die contact hebben

Nadere informatie

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT?

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? Handboek 2012 voor het organiseren van een lokale Prayer Night. Uitgave van de Evangelische Alliantie. Inhoud Inleiding Waar moet ik beginnen? Met wie ga ik dit regelen?

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw Social media in de Tuinbouw Inleiding: Dit onderzoek is uitgevoerd door Jan-Peter Steetskamp, in opdracht van Mariëlle van Leeuwen, zelfstandig professional op het gebied van marketing en online communicatie

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe:

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe: Draaiboek voorbereiding Promotie activiteiten Vrijwilligers of donateurs werven Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u wilt bereiken met de promotieactiviteiten. Vrijwilligers werven,

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Werken met vrijwilligers

Werken met vrijwilligers 25 november 2015 Werken met vrijwilligers Ronald Hetem 11/30/2015 Feiten en cijfers leeftijd 49% 46% 56% 52% 47% 47% 31% 15-25 25-35 35-45 45-55 55-65 65-75 vanaf 75 Feiten en cijfers 11% Wat doen vrijwilligers?

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding leuke dag met bewoners/doelgroep op onze locatie Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere

Nadere informatie

De energiecoach wordt op vraag vanuit de wijk ingezet. Gemiddeld zal ongeveer een uur per week nodig zijn. Deze tijd kan in blokjes worden ingezet.

De energiecoach wordt op vraag vanuit de wijk ingezet. Gemiddeld zal ongeveer een uur per week nodig zijn. Deze tijd kan in blokjes worden ingezet. iedereen mee kan doen. Om de duurzaamste wijk te worden, gaan we met elkaar nog meer dingen doen zoals isoleren, zonnepanelen plaatsen, tochtstrippen plaatsen enz. Als energiecoach geeft u ondersteuning

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Leiderschap is van iedereen

Leiderschap is van iedereen Leiderschap is van iedereen Eddy Karrenbelt Als u het wenkend perspectief leest in het boekje mensenzorg voor de transitie in de Langdurige Zorg. Dan vindt u het streefbeeld gedreven professionals. In

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

Toolkit ehealth. Hoofdstuk 3: ehealth strategie

Toolkit ehealth. Hoofdstuk 3: ehealth strategie Toolkit ehealth Hoofdstuk 3: ehealth strategie 1 Inhoud 3.1 Inventarisatie... 3 3.2 Koppeling met visie en kerntaken organisatie... 6 3.3 Resources... 7 3.4 Raadpleging achterban... 9 3.5 Aan de slag...

Nadere informatie

Extra Vertrouwd Dichtbij

Extra Vertrouwd Dichtbij Extra s voor een goed leven Extra Fijn die extra s. Ze maken mijn leven een stuk prettiger en makkelijker. Extra informatie, voordeel en gemak ZuidZorg ondersteunt u op alle mogelijke manieren. En als

Nadere informatie

10 X meer opvallen met uw reclameactie

10 X meer opvallen met uw reclameactie 10 X meer opvallen met uw reclameactie Inhoud Tip 1. Wees er op tijd bij. (Of wees eigenlijk een beetje te vroeg ) 3 Tip 2. Zorg voor stopping power 3 Tip 3. Houd het simpel en rustig 4 Tip 4. Personaliseer

Nadere informatie

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN Introductie Iedereen is tegenwoordig sociaal en dat maakt Social Media een krachtig middel om het proefsporten op jouw sportclub te promoten. Jij weet als geen ander hoe

Nadere informatie

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een profielwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een profielwerkstuk

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

Oranje Fonds Collecte 2016

Oranje Fonds Collecte 2016 Tips werving en communicatie Fijn dat u meedoet aan de landelijke collecteweek van het Oranje Fonds. Hieronder vindt u verschillende tips om collectanten te werven en uw omgeving op de hoogte te houden

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Reclameproject 2010. Maandag 25 januari t/m 29 januari 2010. Van 09.00 uur tot 14.00 uur. Cypressehout 100. EINDOPDRACHT RECLAMEPROJECT 2009-2010

Reclameproject 2010. Maandag 25 januari t/m 29 januari 2010. Van 09.00 uur tot 14.00 uur. Cypressehout 100. EINDOPDRACHT RECLAMEPROJECT 2009-2010 1 Pagina 1 Maandag 25 januari t/m 29 januari 2010. Van 09.00 uur tot 14.00 uur. Cypressehout 100. EINDOPDRACHT RECLAMEPROJECT 2009-2010 MBO ECONOMIE BRIEFING: Elke groep maakt een reclamecampagne voor

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek achterban Stomavereniging

Tevredenheidsonderzoek achterban Stomavereniging achterban Stomavereniging Mei 2018 244405243 Sabine Hooijmans Suzanne Plantinga Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Belangrijkste conclusies 5 3 Reputatie van de Stomavereniging en tevredenheid over generieke

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Actiehandleiding Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Inhoud Handleiding Zo maak je een actie aan om een TECS- project te steunen...3 Tips om jouw actie succesvol te maken Een actie starten voor

Nadere informatie

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte Over deze toolkit Welkom in het huis van persoonsgerichte zorg! Zoals je ziet is het huis nog in

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie