De gemeenteraad-voorzitter verklaart de zitting open om uur DAGORDEPUNT 1.BESLISSINGEN VAN DE VOORGAANDE ZITTING.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De gemeenteraad-voorzitter verklaart de zitting open om uur DAGORDEPUNT 1.BESLISSINGEN VAN DE VOORGAANDE ZITTING."

Transcriptie

1 STADSBESTUUR, 8930 MENEN DE ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD DD. 29 APRIL 2013 Aanwezig M.M.: C BONTE-VANRAES, gemeenteraad voorzitter M. FOURNIER, burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW, B. BOGAERT, D; VANHOLME, T. VLAEMINCK schepenen; R. VANDENBULCKE, Schepen-OCMW-Voorzitter. K. DEBUCK, M. PAELINCK, C. DEPOORTERE, R. NUYTTEN, C. LECOINTRE, O. DEBOEL, GARREYN, T; PORTE, P. MINGELS, S. CALLEWAERT, C. DEMAN, H. PONNET, M; WAIGNEIN, S. PRINGELS, J. VANLANGENDONCK, V. DUMORTIER, D. VANDAMME (vanaf dagordepunt 5), A. DECALUWE, A. DECLERCQ, E. BAEKELANDT (vanaf agendapunt 8), F. ELGERS, V. BREYE- raadsleden; ALGOET E., stadssecretaris Ingaande op de uitnodiging met dagorde, uitgaande van de gemeenteraad-voorzitter gedagtekend 19 april 2013, vergadert de Gemeenteraad op bovenvermelde dag en uur. De gemeenteraad-voorzitter verklaart de zitting open om uur OPENBARE ZITTING DAGORDEPUNT 1.BESLISSINGEN VAN DE VOORGAANDE ZITTING. Art. 33, par 2 van het Gemeentedecreet luidt als volgt. Behalve in spoedeisende gevallen, worden de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen ter beschikking worden gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris ondertekend. Voor wie een adres heeft werden deze reeds doorg d ; voor wie geen adres bezit, worden deze ontwerp-notulen schriftelijk meegestuurd met de dagorde. Elk lid van de Raad heeft dus het recht hetzij voor, hetzij tijdens de vergadering, bezwaren tegen de redactie in te brengen. Het betreft hier de notulen van de gemeenteraadszitting van 25 maart 2013.

2 DAGORDEPUNT 2. KENNISGEVING VAN DE OVEREENKOMST TUSSEN HET STADSBESTUUR EN DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AANGAANDE LIJST VAN DE W.I.G.W S VOOR DE INKOHIERING VAN DE ALGEMENE GEMEENTEBELASTING. AANSLAGJAAR De Raad, gelieve kennis te willen nemen van de overeenkomst die het stadsbestuur met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid heeft afgesloten met het oog op de gegevens van de weduwnaars, weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen die van het RIZIV het voorkeurtarief genieten. Deze lijst wordt ons overgemaakt om de tariefvermindering, voorzien voor WIGW in de algemene gemeentebelasting, te kunnen toepassen. De algemene gemeentebelasting werd goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 17 december De tariefvermindering is voorzien in artikel 5. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd hier kennis te willen van nemen. Besluit : Kennis wordt genomen. DAGORDEPUNT 3. STADSKAS. PROCES-VERBAAL VAN KASNAZICHT VAN HET 4 E KWARTAAL AKTENAME. Door de Financieel Beheerder van de Stad Menen, de heer Peter Pille, wordt volgend Proces-Verbaal van Kasnazicht van de Stadskas, met toestand op 31 december 2012, voorgelegd : Synthesebalans van de algemene rekeningen : Het totaal van de balansrekeningen vertoont op de actiefzijde en op de passiefzijde een totaal van ,72 euro na afsluiting van het dienstjaar en is dus in evenwicht. Detail van de rekeningen van de klasse 5 : Het globaal positief saldo van de financiële rekeningen bedraagt ,73 euro. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd akte te willen nemen. Besluit : Akte wordt genomen. DAGORDEPUNT 4. REGIE VEEMARKT. PROCES-VERBAAL VAN KASNAZICHT VAN HET 4 E KWARTAAL AKTENAME. Door de bedrijfsontvanger van de Regie Veemarkt van de Stad Menen wordt volgend Proces-Verbaal van Kasonderzoek voorgelegd : Rekening-courant Belfius : 1.100,14 Spaarrekening Belfius : ,00 Rekening Toel. en Leningen Belfius : 1.271,02 Kasgeld : 250, Totaal verantwoord vermogen : ,16 Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd akte te willen nemen.

3 Besluit : Akte wordt genomen. DAGORDEPUNT 5. OCMW. EXPLOITATIE- EN INVESTERINGSBUDGET KENNISNAME. Raadslid Vandamme komt de zittingzaal binnen. Het budget 2013 bestaat uit 3 onderdelen: De beleidsnota en financiële nota: hierin worden de doelstellingen voor het komende jaar beschreven. Het exploitatiebudget: raming van de kosten en opbrengsten van het O.C.M.W. in zijn geheel en voor ieder activiteitencentrum. Het investeringsbudget: overzicht van de geplande investeringen per activiteitencentrum In de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 27 maart 2013 werden deze documenten vastgesteld. De werkelijk te betalen stadstoelage opgenomen in het OCMW- budget 2013 bedraagt ,00 euro en komt overeen met het bedrag opgenomen in het stadsbudget 2013 onder artikel 831/ De gecumuleerde overschotten van ,50 euro worden in dit budget volledig ingebracht. Uit de budgetdocumenten 2013, goedgekeurd door de OCMW-Raad van 27 maart 2013, blijkt dat de stadsbijdrage als volgt is samengesteld: Budget 2013 Bijdrage in de werking ,51 Bijdrage in de aflossingen ,95 Verplichte bijdrage in werking en aflossingen ,46 inbreng gecum. overschot ,50 geraamd overschot rek ,96 Realisatiegraad budget - rek ,00 Correctie van stadstoelage ,46 Gebudgetteerde stadstoelage ,00 = Verplichte bijdrage - correctie Rest Gecum. Overschot 0,00 De O.C.M.W.-voorzitter zal het budget 2013 toelichten. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het exploitatie- en investeringsbudget 2013 en de beleidsnota 2013 gezien men binnen de grenzen van de gemeentelijke bijdrage blijft die opgenomen is in het goedgekeurde meerjarenplan. Besluit : Kennis wordt genomen.

4 DAGORDEPUNT 6. WVI. ALGEMENE VERGADERING DD GOEDKEURING AGENDA EN MANDATEREN VERTEGENWOORDIGER. Gezien Stad Menen aangesloten is bij Intercommunale WVI en opgeroepen werd tot de alg. vergadering dd met aangetekend schrijven dd , dient de agenda door de gemeenteraad besproken en goedgekeurd te worden Agenda: 1) Goedkeuring verslag van de buitengewone alg. vergadering dd ) Verslag van de raad van bestuur 3) Verslag van de commissaris-revisor 4) Jaarrekeningen ) Evaluatierapport over de werking van WVI en krachtlijnen strategische visie ) Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor 7) Mededelingen Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd a) de voorgelegde agenda voor de alg. vergadering dd van WVI te bespreken en goed te keuren; b) de in geheime zitting aan te duiden vertegenwoordiger en plaatsvervanger op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad. Besluit : Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen (30/30 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 7. LEIEDAL. ALGEMENE VERGADERING DD GOEDKEURING AGENDA EN MANDATEREN VERTEGENWOORDIGER. Gezien Stad Menen aangesloten is bij Intercommunale Leiedal en opgeroepen werd tot de alg. vergadering dd met aangetekend schrijven dd , dient de agenda door de gemeenteraad besproken en goedgekeurd te worden. Tevens dient het mandaat van onze vertegenwoordiger bepaald te worden (Art. 44 DIS) Agenda: 1. Verslag van de activiteiten in Verslag van de raad van bestuur 1.2 Verslag van de commissaris-revisor 2. Goedkeuring van de jaarrekening per Kwijting van bestuurders en commissaris-revisor 4. Evaluatie beleidsplan Aanduiden deskundigen in de raad van bestuur 6.Benoeming bestuurder namens de gemeente Zwevegem Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd a) de voorgelegde agenda voor de alg. verg. dd van Leiedal te bespreken en goed te keuren b) de in geheime zitting aan te duiden vertegenwoordiger en plaatsvervanger op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad. Besluit : Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen (30/30 JA-stemmen).

5 DAGORDEPUNT 8. AIRPORT KORTRIJK-WEVELGEM. ALGEMENE VERGADERING DD BESPREKING AGENDA EN MANDATEREN VERTEGENWOORDIGER. Raadslid Baekelandt komt de zittingzaal binnen. Gezien Stad Menen aangesloten is bij de West-Vlaamse Intercommunale Internationale Luchthaven Kortrijk- Wevelgem en opgeroepen werd tot de alg. vergadering dd met aangetekend schrijven dd , dient de agenda door de gemeenteraad besproken en goedgekeurd te worden Agenda: 1. Verslaggeving van de raad van bestuur aan de algemene vergadering over het dienstjaar Bespreking en goedkeuring van de jaarrekening per 31 december Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering. 4. Kwijting van de bestuurders en van de commissaris. 5. Kennisname en bespreking van het evaluatierapport en van het ondernemingsplan van de raad van bestuur. 6. Benoeming van bestuurders met raadgevende stem, van een bestuurder zetelend namens een intergemeentelijke deelnemer en van deskundigen toegevoegd aan de raad van bestuur. 7. Varia. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd a) de voorgelegde agenda voor de alg. verg. dd van Airport Kortrijk te bespreken en goed te keuren b) de in geheime zitting aan te duiden vertegenwoordiger en plaatsvervanger op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad. Besluit : Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 9. PATRIMONIUM. GRONDVERWERVING BIEZENVELD VOOR AANLEG WANDELPAD LANGS KNOKBEEK IN KADER VAN PROJECT GROENE SPOREN. BESLISSING TOT STOPZETTEN ONTEIGENING TEN ALGEMENE NUTTE. Bij gemeenteraadsbeslissing dd werd principieel besloten om over te gaan tot onteigening ten algemene nutte van grond langsheen de Knokbeek, Biezenveld, voor aanleg van een wandelpad in het kader van het project Groene Sporen. Hierbij werd toen de principiële beslissing genomen tot onteigening ten algemene nutte van gronden gelegen lansheen de Knokbeek te Menen (Biezenveld) voor aanleg van een wandelpad, in het kader van de realisatie van het regionaal samenwerkingsverband Project Groene Sporen. Sinds 1 juli 2010 is immers binnen de Provincie West Vlaanderen het strategisch project Groene Sporen lopende, met de steun van 13 gemeenten, waardoor diverse gronden kunnen verworven worden ter verbetering van de groeninfrastructuur; (intergemeentelijk samenwerkingsverband Groene Sporen) Ondermeer zou een wandelverbinding tussen domein Biezenveld en de Leie kunnen gerealiseerd worden, zoals voorzien in het inrichtingsplan voor het landschapspark Guldenberg-Biezenveld, specifiek de aanleg van een wandelpad langsheen de Knokbeek (=3 e categorie ) In kader van de realisatie van dit project kunnen subsidies verworven worden, zowel inzake verwerving (via het project Groene Sporen) als inzake aanleg van het wandelpad en groenaanleg errond (via het Interreg-project Corrid Or); slechts 40 % van de aankoop van de gronden dient nog gedragen te worden door de gemeente; De onderhandelingen tot minnelijke aankoop werden hierna nog verder gezet, zonder concreet resultaat. De eigenaars blijken niet bereid tot minnelijke verkoop,

6 Conform de omzendbrief BB 2011/5 inzake administratieve vormvereisten tot samenstelling van het onteigeningsdossier, is de eerste stap de voorlopge vaststelling van het onteigeningsplan. Bij de gemeenteraadsbeslissing dd werd het onteigeningsplan dd opgemaakt door bvba Studie- en adviesbureel Debuck V uit Menen met als referentie LAN goedgekeurd. De onderhandelingen tot minnelijke aankoop werden hierna nog verder gezet, zonder verder concreter resultaat. Het minnelijk overleg betrof in eerste fase de grondverwerving van het merendeel van de nodige wegzate. De eigenaars blijken echter niet (meer)bereid tot minnelijke verkoop. Na afweging van de nog uit te voeren procedurestappen, noodzakelijk tot verderzetting van het onteigeningsdossier, en alle stappen noodzakelijk tot opstarten van het aanlegdossier van dit pad, heeft het schepencollege besloten, na grondige bespreking en afweging, om de onteigeningsprocedure stop te zetten, De termijnen opgelegd door het subsidieringstraject Interreg-project Corrid Or zijn immers zeer strikt en kunnen niet meer gehaald worden. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd het onteigeningsdossier stop te zetten. Besluit : De onteigening wordt stopgezet met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 10. PATRIMONIUM. HUUR. GOEDKEURING ADDENDUM BIJ CONCESSIEOVEREENKOMST MET MOBISTAR VOOR DE PLAATSING VAN BIJKOMENDE INFRASTRUCTUUR WAALVEST MENEN (VAUBAN). Bij de Gemeenteraadsbeslissing dd. 15 juli 2004 werd goedkeuring verleend aan Mobistar tot exploiteren van 1 GSM-basisstation op het voetbalterrein Vauban, gelegen Waalvest. Het stadsbestuur ontving verzoek dd. 29 januari 2013 tot bijplaatsen van antennes en technische kasten op de bestaande pyloon in de Waalvest. De bijkomende apparatuur wordt uitgebreid met een grondoppervlakte van ongeveer 15 m² (plannen in bijlage) mits een bijkomende huurprijs van 2.100,00 /jaar (jaarlijks te indexeren). De uitbreiding van het basisstation werd vastgelegd in een addendum. Dit addendum wordt aan de concessieovereenkomst dd gehecht. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd het addendum tot uitbreiding van het GSM-basisstation bij het voetbalterrein Vauban, gelegen Waalvest, tussen Mobistar en stadsbestuur Menen goed te keuren. Dit addendum wordt bij de concessieovereenkomst dd. 15 juli 2004 gehecht. Besluit : Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 11. AANSTELLEN VAN EEN EXTERNE CONSULTANT OF ORGANISATIE VOOR STUDIE, ONDERZOEK, ADVIES EN BEGELEIDING OP VLAK VAN DETAILHANDEL EN CENTRUMMANAGEMENT STAD MENEN. VASTELLING WIJZE VAN GUNNEN EN GUNNINGSVOORWAARDEN. Enkele uitwendige tekenen in de stad Menen tonen aan dat er dringend initiatieven dienen te worden genomen tov de detailhandel, beleving in de binnenstad, professioneel beheer van het centrum, activatie van shoppers naar de stad, enz. De tekenen aan de wand die het stadsbestuur bemerkt zijn o.a. : een verhoogde leegstand, gevestigde handelaars ruilen Menen in voor een andere stad, weinig doorstroming/wisselwerking over de Leie heen en weer, geen kennis of data voor handen over detailhandel, geen strategisch beleidsplan,...

7 De stad Menen wenst hier komaf mee te maken en gaat hiervoor over tot het aanstellen van een externe consultant of organisatie die de nodige expertise heeft om de stad en de stakeholders hierin te begeleiden. Een grote nadruk ligt hierbij op hands-on begeleiding op het veld. De stad wil niet zomaar studies of onderzoeken laten uitvoeren, maar wil vooral dat zo snel mogelijk een actieplan en jaarprogramma op tafel ligt. Dat actieplan moet ook door de gegunde partij begeleid en uitgevoerd worden. In de begroting 2013 is er in buitengewone dienst onder artikel 52304/747/60 een bedrag voorzien van voor een studie, onderzoek, advies en begeleiding in het kader van detailhandel en centrummanagement. Gunningswijze voor de opdracht die geraamd wordt op (excl. Btw ) : onderhandse overeenkomst zonder bekendmaking Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd de hierbijgaande wijze van gunnen en gunningsvoorwaarden goed te keuren, zijnde onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Besluit : Vastgesteld met 22 JA-stemmen (C BONTE-VANRAES, gemeenteraad voorzitter,m. FOURNIER, burgemeester, E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW, B. BOGAERT, D; VANHOLME, T. VLAEMINCK schepenen; K. DEBUCK, R. NUYTTEN, C. LECOINTRE, T. PORTE, S. CALLEWAERT, C. DEMAN, M. WAIGNEIN, J. VANLANGENDONCK, V. DUMORTIER, D. VANDAMME, A. DECALUWE, E. BAEKELANDT, F. ELGERS, en 8 NEEN-stemmen ( M. PAELINCK, C. DEPOORTERE, O. DEBOEL, C. GARREYN, P. MINGELS, H. PONNET, S. PRINGELS, A. DECLERCQ,) en 1 onthouding (V. BREYE). DAGORDEPUNT 12. WIJZIGING STATUTEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT SPORTRAAD. GOEDKEURING. Gezien het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid, afdeling 3. artikel 15 dat bepaalt dat het gemeentebestuur dient te beschikken over een sportraad die, op eigen initiatief of op verzoek, autonoom advies geeft aan de overheid, over alle aangelegenheden die de sportraad belangrijk acht in het kader van het sportbeleid; Op voorstel van de algemene vergadering van de sportraad in vergadering van 16 april 2013 wordt de Raad voorgesteld, de statuten van de sportraad, aangenomen door de raad op 26 april 2011, te wijzigen als volgt: artikel 7. Maximum 6 deskundigen inzake sport, woonachtig in de gemeente, kunnen deel uit maken van de Algemene Vergadering, alsook van de beheerraad, met stemrecht. artikel 13. De beheerraad bestaat uit 18 leden en maximum 6 deskundigen inzake sport, aangesteld door de beheerraad; een lid van de sportdienst, en de schepen van sport, hebben een waarnemende functie zij hebben geen stemrecht. Artikel 20. De Raad van Beheer vergadert minstens om de 4 maand. Op voorstel van de algemene vergadering van 16 april 2013 wordt de Raad voorgesteld het huishoudelijk reglement van de sportraad te wijzigen als volgt: artikel 5. Deskundigen kunnen lid worden van de algemene vergadering van de sportraad. Een deskundige kan lid worden door kandidatuurstelling bij de beheerraad, of op vraag van de beheerraad. Maximum 6 deskundigen kunnen deel uitmaken van de algemene vergadering en de beheerraad van de sportraad. De deskundigen worden aangesteld door de beheerraad van de sportraad en maken deel uit van de algemene vergadering, met stemrecht op de algemene vergadering en in de beheerraad. artikel 10. Deskundigen inzake sport worden aangesteld door de beheerraad van de sportraad met een zelfde mandaat duur als de andere beheerraadsleden.

8 Artikel 12. De schepen van sport en de sportfunctionaris een lid van de sportdienst kunnen als waarnemers worden uitgenodigd voor de vergadering van het dagelijks bestuur en het bestuur van de sportraad. Artikel 14. Het bestuur van de sportraad neemt kennis van de door de gemeente aangewezen ambtenaar voor het waarnemen ter ondersteuning van het secretariaat van de sportraad. Artikel 16. De sportfunctionaris vertegenwoordiger van de sportdienst treedt vooral op als technisch en administratie begeleider. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen van de statuten en het huishoudelijk reglement goed te keuren. Besluit : Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 13. WIJZIGING STATUTEN SENIORENADVIESRAAD OUDEREN ADVIESRAAD. GOEDKEURING. Raadslid Porte verlaat de zittingzaal. In zitting van 26 augustus 1977 werden de statuten van de Stedelijke Bejaardenraad van de Stad Menen goedgekeurd. Gelet op de wijzigingen van de statuten in gemeenteraadszitting van 29 april 1983, 31 augustus 1990, 30 oktober 1995 en 5 november 2007; Gelet op de beslissing van de gemeenteraad dd. 4 juli 2001 waarbij de benaming van de Stedelijke Bejaardenraad werd gewijzigd in Seniorenadviesraad, kortweg SAR genoemd; Gelet op de voorstellen in de vergadering van de SAR dd woensdag 22 augustus 2007 waarbij werd voorgesteld om artikel 3 & 4 als volgt te wijzigen: Artikel 3. SAMENSTELLING EN VERTEGENWOORDIGERS Om te kunnen toetreden, moeten de leden van de bonden het grondgebied van de gemeente bewonen, minstens 55 jaar zijn, op rustpensioen, brugpensioen enz. zijn wat ook van toepassing is voor de vertegenwoordigers in de SAR. Elke bond moet provinciaal, gewestelijk of nationaal erkend zijn en moet minstens één jaar activiteit kunnen bewijzen en ten minste zes activiteiten per jaar. Elke bond beslist over de aanduiding van zijn vertegenwoordigers. Elke bond kan twee effectieve leden met stemrecht per bond aanduiden. Op voorstel van de bonden worden de kandidaten door het Schepencollege aan de Gemeenteraad voor benoeming voorgedragen. Zij worden benoemd voor een termijn van zes jaar vervallend ten laatste op 31 maart volgend op de aanstelling van de gemeenteraadsleden verkozen na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad en vóór 31 maart vanaf het ogenblik dat deze nieuwe gemeenteraad het voorstel tot benoeming van de voorgestelde SAR-leden voor de volgende bestuursperiode heeft aanvaard. De Raad kiest uit zijn effectieve leden een dagelijks bestuur bestaande uit: - een Voorzitter - twee Ondervoorzitters - een Secretaris - een gecoöpteerd lid uit de grootste bond die niet vertegenwoordigd is in het Dagelijks Bestuur De kandidaturen voor het dagelijks bestuur, uitgezonderd voor het gecoöpteerd lid, moeten ingediend worden ten laatste 2 weken voor de 1e vergadering van de nieuwe raad.

9 De Schepen van Sociale Zaken maakt ambtshalve, doch zonder stemrecht deel uit van de Raad. Voor administratieve taken kan de Raad beroep doen op een daartoe aangewezen stads-bediende. Artikel 4.: Vergaderingen De vergaderingen van de sar worden gehouden ten stadhuize, op uitnodiging van de voorzitter, of op verzoek van minstens één derde van het aantal leden. Om geldig te beraadslagen moet de helft plus één der leden aanwezig zijn. De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid. De leden worden met een gewone omzendbrief tot de vergadering uitgenodigd die hen minstens drie dagen op voorhand wordt toegestuurd. Wanneer de seniorenraad eenmaal niet in aantal is om rechtsgeldig te beraadslagen, wordt aan de tweede bijeenkomst beslissingsmacht verleend, ongeacht het aantal leden dat aanwezig is. Gelet op de administratieve misslag bij het notuleren van de beslissing van de gemeenteraad op 5 november 2007, waarbij de voorgestelde wijzigingen van de statuten niet in de tekst van de beslissing werden opgenomen; Tegelijkertijd wordt in de statuten ook de naam van de raad gewijzigd van seniorenadviesraad naar ouderenadviesraad (conform aan de terminologie uit het decreet van 7/12/2012 houdende stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen dat het decreet van 30/04/2004 vervangt). Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 15/04/2013 om de statuten te wijzigen; Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen van de statuten van de ouderenadviesraad goed te keuren. Besluit : Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen (30/30 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 14. GUNNING ICT LOTEN RAAMCONTRACT KORTRIJK. KENNISNAME. Het stadsbestuur van Kortrijk heeft alle loten van het Raamcontract gegund. In bijlage vindt u een overzicht van de verschillende loten met de respectievelijke gegunde leveranciers. De voorwaarden van de winnende offerte en de gunningsbeslissing van Stad Kortrijk per lot liggen ter inzage in de dienst ICT. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de gunning van de loten van het raamcontract van Stad Kortrijk. Besluit : Kennis wordt genomen. DAGORDEPUNT 15. OPRICHTING EN SAMENSTELLING GEMEENTELIJKE BEGELEIDINGSCOMMISSIE VERKEER. GOEDKEURING. Raadslid Porte komt de zittingzaal binnen. Het Decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid (Mobiliteitsdecreet) voorziet in de oprichting per gemeente van een Gemeentelijke Begeleidingscommissie (GBC).

10 Deze commissie is op te vatten als een multidisciplinair en beleidsdomeinoverschrijdend overlegforum waarbinnen beoogd wordt te komen tot een multimodale aanpak van de mobiliteitsproblemen. De oprichting van de GBC is een bevoegdheid van de Gemeenteraad. Daarbij voorziet het Mobiliteitsdecreet een aantal concrete regels die een evenwichtige samenstelling inzake betrokkenheid van partners en deskundigheid moeten waarborgen. Aldus worden onderscheiden : 1-de aanwezigheid van vaste leden. Dat zijn 1 de initiatiefnemer van een plan of project, voor zover die nog niet onder een andere hoedanigheid in de GBC aanwezig zou zijn 2 een vertegenwoordiger van de gemeente 3 een vertegenwoordiger van de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken 4 een vertegenwoordiger van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn 5 een vertegenwoordiger van de betrokken wegbeheerder(s) 2-de aanwezigheid van variabele leden. Dat zijn 1 een vertegenwoordiger van het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed 2 een vertegenwoordiger van het Provinciebestuur 3 een vertegenwoordiger van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie in geval van opmaak of herziening van het gemeentelijk mobiliteitsplan 4 vertegenwoordigers van de adviserende diensten in het kader van een te verlenen stedenbouwkundige vergunning voor de uitvoering van een project 5 een vertegenwoordiger van NMBS Holding, de NMBS of Infrabel al naargelang, in het geval van besprekingen bij a de begeleiding van de voorbereiding en de opmaak van een openbaar vervoerproject b de begeleiding van de voorbereiding en de opmaak van doorstromingsmaatregelen voor het geregeld vervoer c de begeleiding van de voorbereiding en de opmaak van projecten voor de herinrichting van stationsomgevingen d de begeleiding van de voorbereiding en de opmaak van projecten die liggen in de nabijheid van spoorinfrastructuur voor treinverkeer De vertegenwoordigers voor zowel de vaste als de variabele leden worden door die vaste en variabele leden zelf aangeduid. Het aantal ter zake kan door betrokken lid worden aangepast volgens de noodwendigheden van het dossier. 3-de aanwezigheid van adviserende leden bij aparte beslissing van de Gemeenteraad. Dit kunnen zijn a gemeentediensten of personen die zich op het lokale vlak bezighouden met mobiliteit, ruimtelijke ordening, verkeersveiligheid, milieu, duurzaamheid voor zover zij niet in de vertegenwoordiging van de gemeente zijn opgenomen b bepaalde maatschappelijke actoren waarvan de aanwezigheid bijdraagt tot een hoger draagvlak naar overleg en besluitvorming in de GBC inzake weerspiegeling van de verschillende maatschappelijke actoren die te betrekken zijn bij het mobiliteitsbeleid

11 c al wie zich geroepen voelt tot het bijwonen van de vergadering van de GBC als vertegenwoordiger van het maatschappelijk middenveld indien de Gemeenteraad bij kwestieus oprichtingsbesluit voorziet dat de GBC vergadering voor deze vertegenwoordigers kan worden opengesteld; er wordt voorgesteld dit toe te staan aan de voorzitter van de GBC uitsluitend bij overleg met de vaste leden. d personen die door de voorzitter van de GBC ambtshalve hetzij op verzoek van een of meer vaste leden worden uitgenodigd omdat hun aanwezigheid met betrekking tot een bepaald plan of project nuttig wordt geacht Deze adviserende leden kunnen enkel de vergaderingen van de GBC bijwonen waarvoor ze worden uitgenodigd. Binnen de GBC-structuur wordt een voorzitterschap voorzien. De vertegenwoordiger ter zake wordt door de Gemeenteraad aangeduid. Naast de GBC bestaat ook de mogelijkheid te voorzien in begeleiding door een Intergemeentelijke Begeleidingscommissie (IGBC). Dit kan het geval zijn indien de rijkweidte van een plan of project meerdere gemeenten betreft. De werkzaamheden of deelaspecten van verschillende te betrekken GBC s kunnen dan gebundeld worden in een gezamenlijk bovenlokaal overlegplatform. Het voorstel om een IGBC op te richten gaat uit van de initiatiefnemer van het plan of project. De inschakeling van de GBC in een IGBC gebeurt bij besluit van het College van Burgemeester en Schepenen. Daarbij duidt het college aan welke leden van de GBC de delegatie ter zake voor haar gemeente invullen, naast de vaste en variabele leden. De werking van de GBC (en IGBC) wordt nader geregeld in een door de GBC vast te stellen huishoudelijk reglement waarvan ontwerp eveneens aan de Gemeenteraad ter kennis wordt gegeven. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd te willen besluiten tot de oprichting van de Gemeentelijke Begeleidingscommissie voor het grondgebied Menen bij het voorgestelde samenstellingspatroon. Besluit : Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 16. HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE BEGELEIDINGSCOMMISSIE VERKEER. KENNISNAME. Arikel 8 van het Decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid (Mobiliteitsdecreet) legt op een HUISHOUDELIJK REGLEMENT goed te keuren dat het bestaan, de samenstelling en de werkwijze van de Gemeentelijke Begeleidingscommissie (GBC) regelt. Aansluitend op het eerder besluit van de Gemeenteraad tot oprichting van deze commissie dient bijgevolg ook een HUISHOUDELIJK REGLEMENT te worden goedgekeurd. Een ontwerp van Huishoudelijk Reglement wordt in het dossier voorgelegd. Dit Huishoudelijk Reglement regelt in hoofdzaak achtereenvolgens 1-de concrete samenstelling van de (GBC) 2-het voorzitterschap 3-het secretariaat 4-het quorum (dit is de minimum vereiste aanwezigheid der zittinghebbende leden opdat de GBC rechtsgeldig zou kunnen vergaderen) 5-de volmachten 6-de schriftelijke adviesverlening

12 7-de beraadslaging en de consensus 8-de vergaderkalender 9-de agenda 10-het verslag Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd van het voorliggend ontwerp van huishoudelijk reglement kennis te willen nemen. Besluit : Kennis wordt genomen. DAGORDEPUNT 17. AANVRAGEN VOORBEHOUDEN PARKEERPLAATS VOOR MINDERVALIDEN. VASTSTELLING. a. De bewoner van de Wevelgemstraat 57 te Menen-Lauwe vraagt om een voorbehouden plaats voor mindervaliden. De bewoner voldoet aan de voorwaarden vervat in de Ministeriële Omzendbrief van 3 april 2001 en aan de normen van de gemeentelijke verordening betreffende parkeerplaatsen voor mindervaliden d.d. 28 maart Advies politie: gunstig b. De bewoner van de Overwinningsstraat 2 te Menen vraagt om een voorbehouden parkeerplaats voor mindervaliden. De bewoner beschikt over een garage en voldoet hierdoor niet aan de voorwaarden vervat in de Ministeriële Omzendbrief van 3 april Advies politie: ongunstig c. De bewoner van de Weverijstraat 17 te Menen vraagt om een voorbehouden plaats voor mindervaliden. De betrokkene beschikt over een garage en voldoet hierdoor niet aan de voorwaarden vervat in de Ministeriële Omzendbrief van 3 april De garage is echter gelegen in de Volkslaan op ongeveer 250m van de woning. De bewoner is sterk gehinderd in zijn mobiliteit. Advies politie: gunstig d. De bewoner van de Neerweg 127 te Rekkem vraagt om een voorbehouden parkeerplaats voor mindervaliden. De bewoner beschikt over een garage en voldoet hierdoor niet aan de voorwaarden vervat in de Ministeriële Omzendbrief van 3 april Advies politie: ongunstig Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd om de voorbehouden parkeerplaatsen vast te stellen conform de adviezen van de politiezone. Besluit : Vastgesteld met 30 JA-stemmen en 1 onthouding (E. BAEKELANDT). DAGORDEPUNT 18. AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE GENTSTRAAT TE REKKEM. VASTSTELLING. In het College van Burgemeester en Schepenen van 8 april 2013 werd het ontwerp inzake de Gentstraat vastgesteld. De snelheid in het deel vanaf de rotonde Casterstraat tot aan de grens Aalbeke werd verlaagd naar 70km/u.

13 Dergelijke maatregelen dienen te worden opgenomen in een aanvullend verkeersreglement. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd het voorliggend ontwerp van aanvullend verkeersreglement goed te keuren. Besluit : Vastgesteld met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 19. AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE N32 TE MENEN. VASTSTELLING. Aan de N32 te Menen werd het kruispunt met de A19 heringericht met verkeerslichten. Alsook werd er een carpoolparking aangelegd. Dergelijke maatregelen dienen te worden opgenomen in een aanvullend verkeersreglement. In het College van Burgemeester en Schepenen van 8 april 2013 werd het ontwerp inzake de N32 vastgesteld. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd het voorliggend ontwerp van aanvullend verkeersreglement te willen vaststellen. Besluit : Vastgesteld met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 20. AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE GROTE MARKT TE MENEN. VASTSTELLING. In het College van Burgemeester en Schepenen van 4 maart 2013 werd beslist dat de wekelijkse zaterdagmarkt verplaatst werd van de Groentenmarkt naar de Grote Markt. Dergelijke maatregelen dienen te worden opgenomen in een aanvullend verkeersreglement. Het College van Burgemeester en schepenen stelde in de zitting van 15 april 2013 het ontwerp inzake de Grote Markt vast. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd het voorliggend ontwerp van aanvullend verkeersreglement te willen vaststellen. Besluit : Vastgesteld met eenparigheid van stemmen (31/31 JA-stemmen). DAGORDEPUNT 21. AANSTELLEN VAN EEN EROSIECOÖRDINATOR. PRINCIPE. VASTSTELLING WIJZE VAN GUNNEN EN GUNNINGSVOORWAARDEN. Het Gemeentelijk erosiebestrijdingsplan Het Gemeentelijk beleidsniveau kreeg bij de uitvoering van het Erosiebesluit (2001) een belangrijke rol toebedeeld bij de aanpak van het erosieprobleem. De gemeente kon subsidies krijgen voor de opmaak van een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan en de uitvoering van kleinschalige erosiebestrijdingswerken. In 2011 werd voor Menen een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan (GEBP) opgemaakt, waaruit bleek dat er 15 knelpunten voor erosie zijn in de stad (zie bijlage). Dit telt voor een totale oppervlakte van 1783 ha plangebied. De Erosiecoördinator Voor de uitvoering van het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan kunnen we ons laten ondersteunen door een externe dienstverlener, nl. een erosiecoördinator.

14 Door de coördinator worden volgende acties procesmatig aangepakt: - Het stimuleren en begeleiden van de gemeenten bij het indienen van de aanvragen voor kleinschalige erosiewerken - Het opvolgen van de uitvoering van de kleinschalige erosiewerken - De ondersteuning bij de aanvraag tot uitbetaling van Vlaamse en provinciale subsidies - De organisatie van plaatsbezoeken bij de realisatie van kleinschalige erosiewerken - Per bekken wordt 1 demonstratie per jaar georganiseerd waarbij nieuwe, innovatieve acties in de kijker geplaatst worden - Een spreekbuis zijn voor gemeenten naar het Vlaams en provinciaal niveau inzake erosiebestrijding Facturatie en betaling van de erosiecoördinator - 3-maandelijks: staat van de gepresteerde dagdelen door de EC - 6-maandelijks: facturatie + activiteitenrapport door de EC rechtstreeks aan de gemeente - Factuurbedrag = gepresteerde dagdelen x eenheidsprijs - Kopie van factuur en activiteitenverslag naar Dienst Waterlopen, provincie West-Vlaanderen De geraamde (totale) tijdsbesteding van de erosiecoördinator voor de uitvoering van het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan Per gemeente wordt gerekend op een vast aantal uren in kader van de rapportering aan de gemeente, halfjaarlijkse facturatie, het opstellen van het activiteitenrapport, de organisatie van het overleg, de opmaak van de planning enz.. Zowel de erosiegevoeligheid van de gemeente en het aantal hectare dat het GEBP per gemeente omvat wordt in aanmerking genomen voor de raming van de totale tijdsbesteding. Voor Menen kunnen 30 basisdagdelen voorzien worden + 30 dagdelen die besteed zullen worden aan de opmaak van dossiers en het afsluiten van overeenkomsten. Totaal = 60aantal dagdelen. Subsidie aan de gemeente 12,50/ ha plangebied. Menen = 1783 ha x 12,50 = ,50. De subsidie wordt jaarlijks betaald aan de gemeente naargelang de vordering van de opdracht van de erosiecoördinator en bedraagt 100% van de kost van de aanstelling van de erosiecoördinator. Vanaf 2014 moet in het budget de prefinanciering voorzien worden. De subsidies kunnen 2 maal per jaar uitbetaald worden. Subsidies voor de erosiebestrijdingswerken Voor het uitvoeren van de erosiebestrijdingswerken verleent het erosiebesluit een subsidie van 75% van de totale kosten en de Provincie West-Vlaanderen verleent een subsidie van 15% van de totale kosten van deze werken. Deze wordt verleend op basis van de kostenraming voor de aanbesteding. Naast een forfait van 7% voor algemene kosten van de aanneming, komen de kosten van de grondinname en van de vergoeding van gebruikers en eigenaars ook in aanmerking. De stad moet dan wel 10% van de totale kosten betalen. Aan deze subsidies hangt wel de voorwaarde dat de aangelegde maatregelen minimum 20 jaar in stand worden gehouden. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd het principe te willen goedkeuren en de wijze van gunnen en gunningsvoorwaarden te willen vaststellen. Besluit : Vastgesteld met 29 JA-stemmen en 2 onthoudingen (P. MINGELS en A. DECLERCQ). DAGORDEPUNT 22. INVOERING DIFTAR. GOEDKEURING. Op werd door de nieuwe raad van bestuur van MIROM Menen het item invoering van DIFTAR op de recyclageparken behandeld. Dit onder andere naar aanleiding van het besluit van de Vlaamse Regering dat bepaalt dat op zijn minst brandbaar grofvuil op de recyclageparken moet betalend zijn vanaf Gezien dit besluit dringt een standpunt omtrent de invoering van de betalende DIFTAR zich op. In het verleden hebben de drie gemeentebesturen zich reeds principieel akkoord verklaard met de invoering van DIFTAR op de parken. In Menen was er voorbehoud omtrent de wenselijkheid om brandbaar grofvuil vanaf de eerste kilogram te laten

15 betalen. Daarvan kan door het besluit van de Vlaamse Regering niet van worden afgeweken. Men wenste ook dat het tuinafval gratis zou kunnen worden aangevoerd ongeacht de hoeveelheid. Gezien het belang om met de 3 gemeenten op 1 lijn te staan voor wat betreft de invoering van DIFTAR en het korte tijdsbestek heeft MIROM een voorstel van tarieven voor diverse afvalstromen en timing van invoer van DIFTAR uitgewerkt. De raad van bestuur stelt voor om de tarieven in bijlage toe te passen vanaf Ook de compostvaten en compostbakken zouden vanaf duurder worden: compostbak 45 ipv 35 en compostvat 30 ipv 20. Ervaring in andere recyclageparken waar DIFTAR al werd ingevoerd leert dat er 30% minder aanvoer is. Waar gaat die 30% naartoe? Oneigenlijk gebruik valt weg: aanvoer van buiten de gemeente, zelfstandigen, zwartwerkers Brandbaar afval: restafvalzak of huis-aan-huis ophaling op afroep Bouwafval: huur container bij privé-firma Tuinafval: thuiscomposteren, tuinafvalcontainertjes, afvalarme tuinen, subsidie hakselaar/traaggroeiend gras In de gemeenten waar DIFTAR reeds is ingevoerd worden sluikstorten/zwerfvuil, thuisverbranding of bewust foutief sorteren op het recyclagepark (meestal) niet aangehaald als een knelpunt. Sluikstorten en zwerfvuil bestaat meestal uit huishoudelijk afval, blikjes, papier/plastiek verpakkingen van voedsel. Deze facties worden niet beïnvloed door het invoeren van DIFTAR. In Wingene is DIFTAR al een 2tal jaar ingevoerd. Daar was het percentage gezinnen die de vrijstelling van kg voor tuinafval opgebruikt hadden en dus moesten betalen voor de aanvoer van tuinafval in ,76% van het totaal aantal gezinnen en in ,84% van het totaal aantal gezinnen. Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd het voorstel van tarieven en timing DIFTAR goed te keuren. Besluit : Goedgekeurd met 23 JA-stemmen (C BONTE-VANRAES, gemeenteraad voorzitter,m. FOURNIER, burgemeester, E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW, B. BOGAERT, D; VANHOLME, T. VLAEMINCK schepenen; K. DEBUCK, R. NUYTTEN, C. LECOINTRE, T. PORTE, S. CALLEWAERT, C. DEMAN, M. WAIGNEIN, J. VANLANGENDONCK, V. DUMORTIER, D. VANDAMME, A. DECALUWE, E. BAEKELANDT, F. ELGERS, V. BREYE en 8 onthoudingen ( M. PAELINCK, C. DEPOORTERE, O. DEBOEL, C. GARREYN, P. MINGELS, H. PONNET, S. PRINGELS, A. DECLERCQ,). De ingangsdatum wordt bepaald op 1 augustus 2013 en de verwijzing naar de subsidie voor een hakselaar wordt geschrapt. DAGORDEPUNT 23. GOEDKEURING VERSLAG VORIGE ZITTING DD. 25 MAART 2013 Zijn er opmerkingen te maken over de processen-verbaal van de vorige zitting van 25 maart 2013? Artikel 33, laatste alinea van het Gemeentedecreet luidt als volgt : Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de Gemeenteraad en de gemeentesecretaris ondertekend. Besluit : Het verslag van 25 maart 2013 wordt goedgekeurd met 23 JA-stemmen (C BONTE- VANRAES, gemeenteraad voorzitter,m. FOURNIER, burgemeester, E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW, B. BOGAERT, D; VANHOLME, T. VLAEMINCK schepenen; K. DEBUCK, R. NUYTTEN, C. LECOINTRE, T. PORTE, S. CALLEWAERT, C. DEMAN, M. WAIGNEIN, J. VANLANGENDONCK, V. DUMORTIER, D. VANDAMME, A. DECALUWE, E. BAEKELANDT, F. ELGERS, V. BREYE en 5 NEEN-stemmen (C. GARREYN, P. MINGELS, H.

16 PONNET, S. PRINGELS, A. DECLERCQ,) en 3 onthoudingen (C. DEPOORTERE, M. PAELINCK en O. DEBOEL). Na afhandeling van de mondelinge vragen verzoekt de gemeenteraad-voorzitter het publiek de zittingszaal te verlaten. R. VANDENBULCKE, Schepen-OCMW-Voorzitter verlaat ook de zittingzaal. Nadat dit is geschied, wordt dagordepunten 24 tot en met 33 in geheime zitting afgehandeld. GEHEIME ZITTING De Voorzitter verklaart de zitting van de Raad gesloten om uur. NAMENS DE GEMEENTERAAD : de stadssecretaris de voorzitter van de gemeenteraad E. ALGOET C. BONTE-VANRAES

Gemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk Reglement

Gemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk Reglement Inhoud 1. Juridisch kader... 1 2. Verantwoordelijkheid van de (I)GBC in het plan- en ontwerpproces... 1 3. Oprichting en samenstelling van de

Nadere informatie

Bijlage 1. Model van huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie als vermeld in artikel 2

Bijlage 1. Model van huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie als vermeld in artikel 2 Bijlage 1. Model van huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie als vermeld in artikel 2 Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie

Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 juni 2013 Bekendgemaakt op 27 juni 2013 1. Juridisch kader Het decreet van 20 maart

Nadere informatie

Intergemeentelijke Begeleidingscommissie voor het gemeenteoverschrijdend project doorstromingsstudie Brussel en Leuven perceel 2 N2 Leuven Tielt-Winge

Intergemeentelijke Begeleidingscommissie voor het gemeenteoverschrijdend project doorstromingsstudie Brussel en Leuven perceel 2 N2 Leuven Tielt-Winge Intergemeentelijke Begeleidingscommissie voor het gemeenteoverschrijdend project doorstromingsstudie Brussel en Leuven perceel 2 N2 Leuven Tielt-Winge 1 Huishoudelijk Reglement Inhoud 1. Juridisch kader...

Nadere informatie

DAGORDEPUNT 1. ONDERZOEK VAN DE GELOOFSBRIEVEN, INSTALLATIE EN EEDAFLEGGING VAN EEN GEMEENTERAADSLID.

DAGORDEPUNT 1. ONDERZOEK VAN DE GELOOFSBRIEVEN, INSTALLATIE EN EEDAFLEGGING VAN EEN GEMEENTERAADSLID. DE ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD DD 28 JANUARI 2013 Aanwezig M.M.: C BONTE-VANRAES, gemeenteraad voorzitter M. FOURNIER, burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW, B. BOGAERT, D; VANHOLME,

Nadere informatie

STATUTEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE WERELDRAAD/STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING -GOEDKEURING HERNIEUWING

STATUTEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE WERELDRAAD/STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING -GOEDKEURING HERNIEUWING GEMEENTERAAD zitting van 30/03/20 IS BESLISSING AGENDAPUNT NR. 14 aanwezig M.M. STADMENEN GR(N~VtRLEGGENO C. BONTE-VANRAES, raadslid- voorzitter M. FOURNIER- burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM,

Nadere informatie

C. GARREYN, raadslid is verontschuldigd. De gemeenteraad-voorzitter verklaart de zitting open om uur

C. GARREYN, raadslid is verontschuldigd. De gemeenteraad-voorzitter verklaart de zitting open om uur STADSBESTUUR, 8930 MENEN DE ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD DD. 26 AUGUSTUS 2013 Aanwezig M.M.: C BONTE-VANRAES, gemeenteraad voorzitter M. FOURNIER, burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW,

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

De Gemeenteraad van de stad Menen, vergaderd volgens het decreet en in openbare zitting;

De Gemeenteraad van de stad Menen, vergaderd volgens het decreet en in openbare zitting; GEMEENTERAAD zitting van 2l/03/2016 STAD MENEN G"EN VEIU GGeNO BESLISSING aanwezig M.M. AGENDAPUNT NR. S C. BONTE-VANRAES, raadslid - voorzitter M. FOURNIER - burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM,

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2011 TOELICHTENDE NOTA

Zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2011 TOELICHTENDE NOTA Zitting van de gemeenteraad van 30 mei 2011 TOELICHTENDE NOTA 1 Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering. De notulen van de gemeenteraadszitting van 18 april 2011 worden ter goedkeuring voorgelegd

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE SPORTRAAD LOKEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE SPORTRAAD LOKEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE SPORTRAAD LOKEREN Dit huishoudelijk reglement regelt al wat niet door de statuten wordt bepaald en is in feite de praktische leidraad bij de werking van de Sportraad.

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Statuten projectvereniging Berg en Nete

Statuten projectvereniging Berg en Nete 1 STATUTEN Statuten projectvereniging Berg en Nete Hoofdstuk 1: naam, zetel, doelstellingen en duur Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging Berg en

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN. zitting van woensdag 9 januari 2019 om 09:30 u.

BESLUITENLIJST VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN. zitting van woensdag 9 januari 2019 om 09:30 u. BESLUITENLIJST VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN zitting van woensdag 9 januari 2019 om 09:30 u. AANWEZIG Eddy Lust, Burgemeester - voorzitter Renaat Vandenbulcke, Patrick Roose, Mieke Syssauw,

Nadere informatie

DAGORDEPUNT 2. PROCES-VERBAAL VAN KASNAZICHT VAN DE STADSKAS PER 30 JUNI 2009. AKTENAME.

DAGORDEPUNT 2. PROCES-VERBAAL VAN KASNAZICHT VAN DE STADSKAS PER 30 JUNI 2009. AKTENAME. TOELICHTINGNOTA BIJ DE GEMEENTERAADSZITTING VAN MAANDAG 28 SEPTEMBER 2009 OPENBARE ZITTING DAGORDEPUNT 1. BESLISSINGEN VAN DE VOORGAANDE ZITTING Art. 33, par. 2 van het Gemeentedecreet luidt als volgt:

Nadere informatie

INDIRECTE BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN

INDIRECTE BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN GEMEENTERAAD zitting van 15/12/2014 STAOMENEN (>M '(!!u.i

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

25/11/2013. zitting van BESLISSING. Gelet op de. Gelet op de. gewijzigd bijj decreet van. Gelet op de. latere wijzigingen; afval is.

25/11/2013. zitting van BESLISSING. Gelet op de. Gelet op de. gewijzigd bijj decreet van. Gelet op de. latere wijzigingen; afval is. GEMEENTERAAD zitting van 25/11/2013 BESLISSING AGENDAPUNT NR. 15 aanwezig M.M. C. BONTE-VANRAES, raadslid - voorzitter M. FOURNIER - burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW, B. BOGAERT,

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Adviesraad Verkeer en Mobiliteit dewelke fungeert als opvolger van de Inspraakgroep

Nadere informatie

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld.

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. SPORTRAAD pagina 1/1 STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. WETTELIJK KADER Bij toepassing van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van 26 november 2012 TOELICHTENDE NOTA

Zitting van de gemeenteraad van 26 november 2012 TOELICHTENDE NOTA Zitting van de gemeenteraad van 26 november 2012 TOELICHTENDE NOTA 1 Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering. De notulen van de gemeenteraadszitting van 29 oktober 2012 worden ter goedkeuring

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA

Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA Zitting van de gemeenteraad van 26 april 2010 TOELICHTENDE NOTA 1 Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering. De notulen van de gemeenteraadszitting van 29 maart 2010 worden ter goedkeuring

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de sportraad

Huishoudelijk reglement van de sportraad Huishoudelijk reglement van de sportraad Hoofdstuk 1 : Doel Artikel 1 : De gemeentelijke sportraad beschikt over door de gemeenteraad goedgekeurde statuten betreffende de gemeentelijke adviesraden voor

Nadere informatie

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter.

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 : Doelstelling Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de GECORO zijn bevoegdheid uitoefent overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 17 december

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

zitting van 16/12/2013 BESLISSING EERDIENST EN/OF Gelet op de budget; onderzoek ruchtbaarheid; en Schepenen DEPOORTERE, CALLEWAERT,, BRON AB DOSSIER

zitting van 16/12/2013 BESLISSING EERDIENST EN/OF Gelet op de budget; onderzoek ruchtbaarheid; en Schepenen DEPOORTERE, CALLEWAERT,, BRON AB DOSSIER GEMEENTERAAD zitting van 16/12/2013 BESLISSING AGENDAPUNT NR. 9 n aanwezig M.M. C. BONTE-VANRAES, raadslid - voorzitter M. FOURNIER - burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW, B. BOGAERT,

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht

Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht 18.02.2013 Dit document vervangt de vorige uitgave van 14.05.2007 1. Oprichting en doelstelling Artikel 1: Oprichting en benaming Er wordt voor de gemeente Brecht

Nadere informatie

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Gemeentelijk samenlevingsforum". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem HOOFDSTUK I: DOELSTELLING Artikel 1 De sportraad heeft in het algemeen tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie te

Nadere informatie

UITTREKSEL Gemeenteraad

UITTREKSEL Gemeenteraad UITTREKSEL Gemeenteraad DONDERDAG 07 FEBRUARI 2013 aanwezig R. Mennes, burgemeester G. Rottiers, K. Van Hoofstat, V. Goris, schepenen A. Boen, schepen van rechtswege A. Ams, G. Van Frausem, G. Van de Vreken,

Nadere informatie

TOELICHTINGNOTA BIJ DE GEMEENTERAADSZITTING MAANDAG 26 SEPTEMBER 2011

TOELICHTINGNOTA BIJ DE GEMEENTERAADSZITTING MAANDAG 26 SEPTEMBER 2011 TOELICHTINGNOTA BIJ DE GEMEENTERAADSZITTING MAANDAG 26 SEPTEMBER 2011 OPENBARE ZITTING DAGORDEPUNT 1. BESLISSINGEN VAN DE VOORGAANDE ZITTINGEN DD. 27 JUNI 2011 EN 29 AUGUSTUS 2011. Art. 33, par. 2 van

Nadere informatie

van De raad voor maatschappelijk welzijn is vergaderd in de vergaderzaal van het sociaal huis in openbare zitting.

van De raad voor maatschappelijk welzijn is vergaderd in de vergaderzaal van het sociaal huis in openbare zitting. Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2016-05-23 De voorzitter heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Liedekerke bijeengeroepen. De raadsleden hebben de oproeping

Nadere informatie

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Hoofdstuk 1: ERKENNING - ZETEL - DOEL Artikel 1: Het gemeentebestuur van Moorslede bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad Moorslede in uitvoering

Nadere informatie

BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD

BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD G E M E E N T E 8610 Kortemark, 9 december 2016. KORTEMARK BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD De Voorzitter van de Gemeenteraad heeft de eer U uit te nodigen tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING De voorzitter opent de zitting om 19:30 uur en verzoekt de raad tot afhandeling van de agenda.

OPENBARE ZITTING De voorzitter opent de zitting om 19:30 uur en verzoekt de raad tot afhandeling van de agenda. VERSLAG OCMW-raad DINSDAG 30 MEI 2017 aanwezig Axel Boen, voorzitter Rob Mennes, burgemeester Luc Vandekerkhof, Magda Schellemans, Albert Van Bogaert, Magda Claes, Tanya Jansegers, Ludovicus Remery, Ive

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING Zitting van 28 januari 2019 OPENBARE ZITTING 1. Proces-verbaal van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2018 - goedkeuring. Aan de raad wordt gevraagd om het proces-verbaal

Nadere informatie

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat.

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. BIJLAGE 6 VOORBEELD-STATUTEN Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. ALGEMEEN Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend onder de naam...

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie 2018-2025 Artikel 1: De gemeentelijke milieuadviesraad, afgekort als MAR-Glabbeek, is een door het gemeentebestuur

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN 1.OPRICHTING Er wordt te Kortenaken een lokaal overleg kinderopvang en onderwijs opgericht, dat als adviesgevend orgaan wordt erkend.

Nadere informatie

goedkeuring door gemeenteraad

goedkeuring door gemeenteraad GEMEENTELIJK FEESTCOMITE p/a Markt 1 9340 LEDE Voorzitter Elsie Van den Abbeele uw kenmerk: ons kenmerk: bijlagen: dienst: patrimonium tel.: (053)60 68 50 fax: (053)80 33 09 e-mail: patrimonium@lede.be

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond culturele aangelegenheden van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond culturele aangelegenheden van het gemeentebestuur. STATUTEN CULTUURRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Cultuurraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018

GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018 GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018 OPENBARE ZITTING 1. Goedkeuring verslag vorige zitting - openbare zitting De gemeenteraad wordt verzocht zijn goedkeuring te verlenen aan het verslag van de vorige gemeenteraad.

Nadere informatie

Statuten en huishoudelijk reglement gemeentelijke Sportraad Temse

Statuten en huishoudelijk reglement gemeentelijke Sportraad Temse Statuten en huishoudelijk reglement gemeentelijke Sportraad Temse Hoofdstuk 1: doelstelling Art. 1 De sportraad heeft in het algemeen tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie

Nadere informatie

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2008 Bekendgemaakt op 31 januari 2008 Artikel 1 Hoofdstuk I Algemene bepaling Onverminderd

Nadere informatie

K. DEBUCK, E. BAEKELANDT, raadsleden zijn verontschuldigd. De gemeenteraad-voorzitter verklaart de zitting open om uur

K. DEBUCK, E. BAEKELANDT, raadsleden zijn verontschuldigd. De gemeenteraad-voorzitter verklaart de zitting open om uur STADSBESTUUR, 8930 MENEN DE ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD DD. 30 SEPTEMBER 2013 Aanwezig M.M.: C BONTE-VANRAES, gemeenteraad voorzitter M. FOURNIER, burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW,

Nadere informatie

Regionaal Landschap Schelde- Durme

Regionaal Landschap Schelde- Durme 1 STATUTEN Projectvereniging Regionaal Landschap Schelde- Durme 1.1 HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013.

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Statuten 2013-2018 Algemeen Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend

Nadere informatie

1. Goedkeuring verslag. Het verslag van de zitting dd wordt goedgekeurd bij éénparigheid.

1. Goedkeuring verslag. Het verslag van de zitting dd wordt goedgekeurd bij éénparigheid. VERSLAG OCMW-raad DINSDAG 29 MEI 2018 aanwezig Axel Boen, voorzitter Rob Mennes, burgemeester Luc Vandekerkhof, Magda Schellemans, Albert Van Bogaert, Magda Claes, Tanya Jansegers, Ludovicus Remery, Ive

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten

Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR Artikel 1 Naam van de projectvereniging De projectvereniging werd op 16 november 2007 opgericht onder de naam

Nadere informatie

Gemeentebestuur De Haan

Gemeentebestuur De Haan Gemeentebestuur De Haan SEC/AD Gemeenteraad dd. 14.11.213 OVERZICHTSLIJST In uitvoering van art. 252 van het gemeentedecreet, houdende o.a. regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het bestuurlijk toezicht

Nadere informatie

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER dd.6/2/03 REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE Gelet op het decreet van 13 juli 2001, houdende de organisatie van het overleg en de inspraak in het Gemeentelijk Cultuurbeleid. Gelet

Nadere informatie

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling STATUTEN VAN DE SENIORENRAAD Artikel 1 De statuten van de gemeentelijke seniorenraad worden als volgt goedgekeurd : Oprichting zetel - status Artikel 1 Er wordt een gemeentelijke seniorenraad opgericht.

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Verwijzing naar wettelijke basis Het decreet van 05/04/1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsreglementering. Doelstellingen In de gemeente is een gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

De Gemeenteraad, In openbare vergadering,

De Gemeenteraad, In openbare vergadering, STATUTEN MILIEURAAD De Gemeenteraad, In openbare vergadering, Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 22 maart 2004 houdende wijzigingen van de statuten van de milieuraad ingevolge richtlijnen vastgelegd

Nadere informatie

STADSBESTUUR, 8930 MENEN

STADSBESTUUR, 8930 MENEN STADSBESTUUR, 8930 MENEN DE ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD DD. 27 APRIL 2015 Aanwezig M.M.: C BONTE-VANRAES, gemeenteraad voorzitter M. FOURNIER, burgemeester E. LUST, L. COPPENS, G. VANRYCKEGEM, M. SYSSAUW,

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden dorpsraad

Functie en bevoegdheden dorpsraad Functie en bevoegdheden dorpsraad Sterrebeek OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Dorpsraad van Sterrebeek, als vertegenwoordigend orgaan van de verenigingen die in de deelgemeente werkzaam zijn, heeft

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet;

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Agendapunt nr. 14: VASTSTELLEN REGLEMENT ADVIESRAAD VOOR LOKALE ECONOMIE DE GEMEENTERAAD Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Gelet op de omzendbrief BB 2007/03 van

Nadere informatie

Statuten van de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking

Statuten van de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking Statuten van de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking Gelet op het huishoudelijk reglement van de adviesraden goedgekeurd door de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

SPORTRAAD GLABBEEK. Hoofdstuk I: doel STATUTEN

SPORTRAAD GLABBEEK. Hoofdstuk I: doel STATUTEN SPORTRAAD GLABBEEK STATUTEN Gelet op het decreet van 09.03.07 houdende organisatie van het overleg en de inspraak in het gemeentelijk sportbeleid wordt te Glabbeek een gemeentelijke sportraad opgericht

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk

Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Huishoudelijk reglement feestcomité Meerdonk Artikel 1 - Verwijzing naar wettelijke basis De gemeenteraadbeslissing van 7 maart 2013 tot de delegatie van budgethouderschap aan wijkcomités en burgerinitiatieven.

Nadere informatie

Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg

Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg 1 Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg Doelstellingen ARTIKEL 1 De cultuurraad heeft als doel het bevorderen van een integraal cultuurbeleid in het belang van alle inwoners van

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD (deelraad van de schoolraad) BINNEN HET NEDERLANDSTALIG GEMEENTELIJK ONDERWIJS GOEDGEKEURD BIJ BESLISSING VAN DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

STATUTEN SENIORENADVIESRAAD

STATUTEN SENIORENADVIESRAAD STATUTEN SENIORENADVIESRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Seniorenadviesraad", afgekort SAR, dewelke fungeert als opvolger van de Seniorenraad.

Nadere informatie

Proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering, gehouden te Kortrijk op donderdag 11 december 2014 om uur.

Proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering, gehouden te Kortrijk op donderdag 11 december 2014 om uur. FME/edw a 04 80 00 20141211-P.V..doc 18 december 2014 Proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering, gehouden te Kortrijk op donderdag 11 december 2014 om 16.30 uur. Ten jare tweeduizend en veertien,

Nadere informatie

B. Noz neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 2. R. Van Megroot neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 3.

B. Noz neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 2. R. Van Megroot neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 3. ZITTING VAN 17 MEI 2016. Tegenwoordig: R. De Caluwé, burgemeester-voorzitter; P. De Bock M. Fruytier T. Walbrecht, schepenen; R. Van Megroot, OCMW-voorzitter; G. Thierens E. Coppens L. Dieleman-van De

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester;

Nadere informatie

Proces-verbaal van de algemene vergadering, gehouden te Waregem op dinsdag 23 mei 2017 om uur

Proces-verbaal van de algemene vergadering, gehouden te Waregem op dinsdag 23 mei 2017 om uur FME/edw a 04 85 02 20170523 P.V. 23 mei 2017 Proces-verbaal van de algemene vergadering, gehouden te Waregem op dinsdag 23 mei 2017 om 17.00 uur Ten jare tweeduizend en zeventien, op dinsdag 23 mei te

Nadere informatie

STATUTEN LOKALE WELZIJNSRAAD TIELT

STATUTEN LOKALE WELZIJNSRAAD TIELT STATUTEN LOKALE WELZIJNSRAAD TIELT INLEIDING EN SITUERING In het lokaal sociaal beleidsplan Tielt voor de periode 2008-2013 worden onder Hoofdstuk 8: Participatie de beginselen vastgelegd voor de oprichting

Nadere informatie

1902 ( ) Nr. 1 5 februari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet. van de heer Filip Dewinter

1902 ( ) Nr. 1 5 februari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet. van de heer Filip Dewinter stuk ingediend op 1902 (2012-2013) Nr. 1 5 februari 2013 (2012-2013) Voorstel van decreet van de heer Filip Dewinter houdende wijziging van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Dit huishoudelijk reglement dient als aanvulling bij de statuten en geen enkele interpretatie die in strijd is met de statuten

Nadere informatie

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016 ZITTING VAN DE RAAD VAN 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils,

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN

1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN 1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN Artikel 1: oprichting en erkenning In uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking", afgekort GROS.

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 18 FEBRUARI 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 18 FEBRUARI 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 18 FEBRUARI 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE Openbare zitting DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 1 Zorgbedrijf. Aanduiden vertegenwoordiging in de algemene vergadering

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 31 OKTOBER u30 RAADZAAL

BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 31 OKTOBER u30 RAADZAAL BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 31 OKTOBER 2013 19u30 RAADZAAL 1. AANSTELLING LEDEN STEDELIJKE ADVIESRAAD VOOR GEZINSBELEID De raad keurde in zitting dd. 31/01/13 en 28/02/13 de statuten goed

Nadere informatie

BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD

BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD G E M E E N T E 8610 Kortemark, 6 december 2013. KORTEMARK BIJEENROEPING van de GEMEENTERAAD De Voorzitter van de Gemeenteraad heeft de eer U uit te nodigen tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Tel 09/345.01.35 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE Openbare zitting van 27 november 2014

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018

GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018 GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Carlos Verbrugghe, voorzitter gemeenteraad; Jan Stevens, burgemeester; Rik Buyse, Magda Deprez, Rachida Abid, Daisy Haydon, schepenen;

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE WEST-VLAANDEREN STAD WERVIK UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 21/12/2007 Aanwezig : Afwezig : Johnny Goos, Burgemeester-Voorzitter; Rik Braem,

Nadere informatie

DAGORDEPUNT 1. BESLISSINGEN VAN DE VOORGAANDE ZITTINGEN DD. 27 JUNI 2011 EN 29 AUGUSTUS 2011.

DAGORDEPUNT 1. BESLISSINGEN VAN DE VOORGAANDE ZITTINGEN DD. 27 JUNI 2011 EN 29 AUGUSTUS 2011. STADSBESTUUR, 8930 MENEN DE ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD DD. 26 SEPTEMBER 2011 Aanwezig M.M.: BOSSUYT G. voorzitter; FOURNIER M., PAELINCK M., NUYTTEN-GHESQUIERE L., DEBUCK K., BOGAERT B., DEPOORTERE C.,

Nadere informatie

RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING van 22 januari 2019

RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING van 22 januari 2019 Aanwezig: RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING van 22 januari 2019 Jean-Pierre Taverniers, voorzitter, M. Lefevre, H. Decoster, T. Groeseneken, F. Havet, leden vast bureau H. Princen, L. Dotremont,

Nadere informatie

Gemeenteraad Bocholt 23 mei 2013 I 20u00

Gemeenteraad Bocholt 23 mei 2013 I 20u00 Gemeenteraad Bocholt 23 mei 2013 I 20u00 1. Oprichting van een Gemeentelijke Begeleidingscommissie of GBC In het kader van de ondersteuning van het lokaal mobiliteitsbeleid voorziet het decreet van 20

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie