Let op, deze tas is politiek geladen DE RESULTATEN. Stem16plus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Let op, deze tas is politiek geladen DE RESULTATEN. Stem16plus"

Transcriptie

1 Laat van je horen!! Let op, deze tas is politiek geladen DE RESULTATEN Stem16plus

2 INLEIDING In september - oktober 2018 organiseerde Stad Gent een uniek project in het kader van de lokale verkiezingen. Gentse jongeren van 16 en 17 jaar kregen, net als alle stemgerechtigde Gentenaars, de mogelijkheid om hun stem uit te brengen. Ze mochten hun stem niet in het stemhokje uitbrengen, maar kregen eind september een oproepingsbrief in de bus met een unieke en persoonlijke QR-code waarmee ze op de website stem16plus.gent konden stemmen voor hun favoriete partij of kandidaten. Daarnaast konden ze ook inhoudelijk input geven aan het nieuwe bestuur door een aantal vragen te beantwoorden en hun voorstellen en ideeën te geven. De vragen gingen over de thema s waarop de stad de komende jaren moet inzetten (wonen, diversiteit, klimaat, ) en was er ook een open vraag. We vroegen namelijk ideeën en voorstellen om van Gent nog een wijzere stad voor jongeren maken. Daarnaast werd gevraagd om rond 3 thema s nl. vrijetijd, publieke ruimte en mobiliteit een keuze te maken uit concrete voorstellen. Deze voorstellen kwamen uit diverse onderzoeken en bevragingen en bouwden verder op het participatietraject Mayor@your town dat in 2017 met een 500 tal scholieren werd afgelegd. In totaal konden 4775 Gentse jongeren op die manier hun stem uitbrengen en hun stem laten horen. 756 onder hen deden dat. Dat is iets meer dan 15 %. Opmerkelijk was het feit dat het merendeel van de jongeren de moeite nam om inhoudelijk input te leveren. Dit leverde een waaier interessante concrete voorstellen en ideeën. Materiaal waarmee het nieuwe bestuur en heel wat stedelijke diensten de komende periode aan de slag kunnen gaan. Wij bundelden de grote lijnen en de meest opmerkelijke voorstellen te bundelen in deze overzichtspublicatie. Veel leesplezier.

3 MEER DAN STEMMEN ALLEEN In het kader van Stem16plus organiseerde de Stad Gent ook heel wat acties gericht op de Gentse scholen met een derde graad secundair. Zo wijdde Onderwijscentrum Gent de tweede editie van de Lesmarathon aan het thema burgerschap, democratie en politiek bewustzijn. Maar liefst 645 leerlingen uit 10 secundaire scholen vanuit verschillende netten in Gent namen hieraan deel. De Gentse schoolspotters en jongerenorganisatie MyUtopia gingen op pad om scholieren warm te maken om hun stem uit te brengen, en Onderwijscentrum Gent verzamelde lesmateriaal over de verkiezingen en democratie in het algemeen. Gedurende de campagne bleek dat het thema verkiezingen echt leeft op de Gentse secundaire scholen: heel wat leerkrachten organiseerden er zelfs een namiddag rond.

4 DE VRAGEN 1. Kies één partij uit de lijst, of stem blanco. 2. Door deel te nemen aan deze enquête kan je nu aan het nieuwe stadsbestuur laten weten wat jij echt belangrijk vindt. Waar lig jij wakker van? Wat wil je zien veranderen? Welke onderwerpen boeien je, welke laten je koud? Op welke onderwerpen moet Stad Gent meer inzetten de komende jaren? Vink de 3 thema s aan die jij het belangrijkst vindt. 3. Stad Gent investeert in verkeer en mobiliteit. Vink de 2 onderwerpen aan die jij bij dit onderwerp het belangrijkst vindt! Heb je zelf een idee? Wat is volgens jou nog echt belangrijk i.v.m. verkeer en mobiliteit in Gent? 4. Stad Gent investeert in vrije tijd en cultuur. Vink de 2 onderwerpen aan die jij bij dit onderwerp het belangrijkst vindt! Heb je zelf een idee? Wat is volgens jou nog echt belangrijk i.v.m. vrije tijd en cultuur in Gent? 5. Stad Gent investeert in de inrichting van de stad en de ruimtelijke ordening. Vink de 2 onderwerpen aan die jij bij dit onderwerp het belangrijkst vindt! Heb je zelf een idee? Wat is volgens jou nog echt belangrijk bij het inrichten van de openbare ruimte (straten, pleinen, parken, enz.) in Gent? 6. Wat zou van Gent nog een wijzere stad voor jongeren maken? Geef hier jouw idee of jouw voorstel.

5 DE RESULTATEN 756 jongeren stemden mee (dat is 15,6% van de doelgroep) Vraag 1: Welke politieke partij verkies je? sp.a-groen 46,3% Open Vld 16,4% Top 3 voorkeurstemmen Daniel Termont (6,35%) Elke Decruynaere (6,22%) Mathias Declercq (5,16%) N-VA 10,1% Vlaams Belang 7,7% PVDA 7,2% CD&V 5,3% andere partijen 5,1% Blanco stem 1,9% gent Vraag 2: Kies 3 thema s die jij belangijkst vindt Natuur, leefmilieu en klimaat Verkeer en mobiliteit Onderwijs Armoede Veiligheid Vrije tijd Diversiteit Gezondheid en welzijn Ruimtelijke ordening Werk Economie Wonen Inspraak en participatie Sociaal contact/ontmoeten 0 10% 20% 30% 40% 50%

6 VERKEER EN MOBILITEIT Vraag 3: Verkeer en mobiliteit 218 JONGEREN gaven zelf een idee Openbaar vervoer (72x) Groter aanbod (vooral tijdens spitsuren) Goedkoper (gratis abonnement tot 18 jaar) Ook s nachts Stipter Kies twee onderwerpen die jij belangrijkst vindt Beter aanbod van openbaar vervoer (bus en tram) Later openbaar vervoer s avonds Veilige fietsroutes Wegen en parkeerplaatsen voor auto s Betere voetpaden Veilige tramsporen Aparte stroken voor fietsers en voetgangers Geen van bovenstaande Niet afgerond of Niet getoond Fietsinfrastructuur (71x) VEILIGER Betere fietspaden: beter wegdek, liefst gescheiden, fietsbruggen en -tunnels Meer stallingen Tramsporen aanpakken Mensen moeten gestimuleerd worden om zich tot het openbaar vervoer te richten. De ticketprijzen en belachelijk dure boetes werken enkel demotiverend. Levend de Wondelgemstraat doorfietsen zou beloond moeten worden met olympische medailles. ANDERE ANTWOORDEN Het circulatieplan (28x) (19 tegen, 9 pro), meer veiligheid voor zwakke weggebruikers (20x) Onvoorzichtig gedrag van fietsers aanpakken (10x) Meer parking (6x)

7 VRIJE TIJD Vraag 4: Vrije Tijd Kies twee onderwerpen die jij belangrijkst vindt Meer sportmogelijkheden Meer cultuurvoorzieningen Meer Jeugdhuizen Meer informatie over wat er te doen is in Gent Betaalbaarder vrijetijdsaanbod Plaatsen waar je iets goedkoop kan drinken of eten Plekken waar je samen kunt studeren Geen van bovenstaande (geen antwoord) 77 JONGEREN gaven hun idee Plekken om samen te komen (20): chillplekken, jeugdhuizen 2. Betaalbare vrijetijd (19) 3. Sport (11) 4. Studeerplekken (8) 5. informatie op maat (8) Goedkoop eten/drinken: zet hierbij de typische Gentse winkels op de kaart. De McDonald s aan de Korenmarkt mag dan wel budgetvriendelijk zijn, echt Gents is het niet. In de zomer kun je ongeveer overal terecht in Gent, maar in de winter valt er bijna niets te beleven. Het enige wat je dan kunt doen is winkelen of ergens iets drinken of eten. Maar als je nou eens gewoon met vrienden wilt afspreken zonder veel geld uit te geven, of als het thuis een niet erg leuke situatie is? Ik zou het persoonlijk heel erg leuk vinden als er een soort zaal/ gebouw met zetels, toiletten, (verwarming!) en voorzieningen zoals bv. biljarttafels, kickertafels, pingpongtafels,... zou zijn. Dat zou mijn sociale contacten in de winter toch wat bevorderen. Ik heb eigenlijk [...] maar weinig weet van de evenementen hier in Gent. Misschien leef ik onder een steen, maar ik zou het wel leuk vinden als die info me toch beter bereikte Dat iedereen overal welkom is. Ik weet dat dit in Gent op zich niet echt een probleem is, maar we moeten de mensen van een andere origine echt het gevoel geven dat zij ook welkom zijn.

8 RUIMTE Vraag 5: Ruimtelijke ordening Kies twee onderwerpen die jij belangrijkst vindt Zitplaatsen op straat en in parkjes De aanleg van meer parken en pleintjes Meer bomen en groen Gratis wifispots in de stad Meer plaatsen om te spelen en te sporten Fitnesstoestellen in de parken Inrichting van de buitenruimte op school Geen van bovenstaande (geen antwoord) JONGEREN gaven hun idee Andere inrichting van de openbare ruimte (19x) Vraag naar fitnesstoestellen Picknickplekken chillplaatsen Graag ook inspraak bij de inrichting Wanneer Stad Gent van plan is iets aan te leggen, kan er misschien geïnformeerd worden bij de doelgroep of er wel interesse naar is Meer bomen en groen (18x) Meer bomen op openbare plaatsen Zichtbaar groen (Kouter, station) Iedere bewoner verplichten een bloembak aan huis te zetten 1. Openbare toiletten (4) 2. Fitnesstoestellen (3) looppiste (1) 3. Onderhoud van de parken (2)

9 WIJZE STAD RUIMTE antwoordden op de open vraag wat zou Gent nog een wijzere stad maken? De 283 voorstellen werden opgedeeld in 8 thema s: Openbare ruimte, vrije tijd, mobiliteit, samenleven, afval/milieu, onderwijs, wonen, werk 50% van de jongeren die deelnamen gaf zelf een idee of voorstel mee aan de volgende bestuursploeg. Dat is een heel hoog percentage en wijst op een sterk engagement van de deelnemers. Prof. Marc Hooghe, KU Leuven Meer plekken waar jongeren elkaar (gratis of goedkoop) kunnen ontmoeten en samen komen (36x gevraagd) Een aangename plek om met je vrienden ergens te zitten als het koud is. Meer groen, natuur en parken (22) Werken aan veiligheid/overlast (11) [...] Wanneer je als 16-jarige wordt nageroepen is er iets mis. Zéker wanneer je op dat moment niet uitdagend gekleed bent (lees: lange broek, lange jas, sjaal)

10 RUIMTE Meer activiteiten, evenementen, fuiven, festivals en concerten voor jongeren (37) Vaker evenementen organiseren die je nergens anders kan doen, zoals The Big Rave (onder de viaduct in Gentbrugge). [...] meer jeugdhuizen/betaalbare eetplekken/goedkope cafés, plekken om samen te studeren (15) Beter openbaar vervoer (26) goedkoper of gratis ook s avonds en s nachts stipter betere tramsporen hoffelijkheidscampagne Meer en betere fiets/voetpaden (16) meer inspraak (10)... dit geeft ons wel eindelijk het gevoel dat we niet vergeten worden door de ouderen. Dus stel ik een soort enquete bij de jeugd voor om ook voor hun iets te bepalen wat er in de stad moet komen en waar ook naar geluisterd moet worden. Meer connectie/info over politiek Meer interactie tussen jongeren die al lang in Gent wonen en jongeren die naar hier geimmigreerd zijn en nog niet zolang in Gent wonen. Buddyproject zoals in het asielcentrum van Kapellen ook voor jongeren in het Gentse asielcentrum invoeren.

11 EN NU? RUIMTE De Jeugdraad en de Jeugddienst gaan met deze informatie aan de slag. In de uitbouw van een kind-en jeugdvriendelijke stad is het immers belangrijk rekening te houden met de noden en behoeften van de jonge Gentenaars. De voorstellen werden in oktober bezorgd aan de politieke verantwoordelijken. Ook daar rekenen we erop dat ze een weerklank vinden in de opmaak van nieuwe beleidsplannen. Hopelijk gaan jullie ook daadwerkelijk iets realiseren met de stemmen van de jongeren. Meer info? V.u.: Mieke Hullebroeck - algemeen directeur - stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent

Let op, Stem16plus DE RESULTATEN

Let op, Stem16plus DE RESULTATEN Laat van je horen! Let op, Stem16plus DE RESULTATEN De opzet Dienst Burgerzaken Jeugddienst Onderwijscentrum Dienst communicatie Digipolis Schoolspotters + Jeugdraad + My utopia 1. Discussie aanzwengelen

Nadere informatie

De stemmen zijn geteld: hier liggen Gentse jongeren van wakker

De stemmen zijn geteld: hier liggen Gentse jongeren van wakker 14 oktober 2018, 15:30 (CEST) De stemmen zijn geteld: hier liggen Gentse jongeren van wakker 756 Gentse jongeren van 16 en 17 jaar brachten de afgelopen twee weken hun stem uit tijdens het uniek proefproject

Nadere informatie

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Hoe denken jongeren over samenleven in Gent? Op vraag van de Stad Gent trok de HoGent met dat vraagstuk naar een 200-tal jongeren en studenten. Het doel van

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROJECT februari 2018 Secundair Onderwijs Groenhove, Campus Atheneum, Westerlaan 69, 8790 Waregem

VERKIEZINGSPROJECT februari 2018 Secundair Onderwijs Groenhove, Campus Atheneum, Westerlaan 69, 8790 Waregem VERKIEZINGSPROJECT 2018 21 28 februari 2018 Secundair Onderwijs Groenhove, Campus Atheneum, Westerlaan 69, 8790 Waregem Persdossier A. Persbericht B. Context C. Praktische info D. Toekomstige ambities

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

3.000 Nazareners geven hun mening

3.000 Nazareners geven hun mening 3.000 Nazareners geven hun mening Persbericht woensdag 3 juli 2019 Zegget ne keer! Met deze slogan riep het lokaal bestuur alle inwoners op deel te nemen aan de grote bevolkingsbevraging in mei 2019. 2.910

Nadere informatie

Wauters. Hoe geeft u volmacht?

Wauters. Hoe geeft u volmacht? 2 An Wauters 42 jaar Emiel Opdebeecklaan 39, Keerbergen an.wauters@telenet.be 0484 67 11 19 tekent, droomt en geniet van de natuur Er is nog zoveel meer mogelijk in Keerbergen Na een periode van ziekte

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Verslag debat Groot Politiek Circus 06/10/2012. Over mobiliteit. Aanwezigen

Verslag debat Groot Politiek Circus 06/10/2012. Over mobiliteit. Aanwezigen Verslag debat Groot Politiek Circus 06/10/2012 Aanwezigen sp.a: Tom Balthazar en Astrid Debruycker groen: Elke Decruynaere en Bram Van Braeckevelt open vld: Mathias De Clercq en Remy Bonnafé CD&V: Veli

Nadere informatie

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal»

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal» TREMELO-BAAL DE WEG VOORUIT Thuis in Tremelo-Baal Mensen verbinden Onze verenigingen, scholen, zorginstellingen, handelaars, buurtcomités... moeten we alle kansen geven en steunen waar kan en nodig (via

Nadere informatie

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veiligheid in de schoolomgeving is belangrijk, en dat geldt zeker voor de (fiets)routes van en naar school. Daarom ontwikkelden de Stad Gent en de Provincie

Nadere informatie

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt?

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt? Laat je horen Waar kan jij je mening kwijt? Alles over inspraak, jongerenpartipatie en verkiezingen Alles over rechten van minderjarigen www.kinderrechtswinkel.be Kinderrechtencommissariaat (voor klachten

Nadere informatie

De afvinklijst voor het toekomstig jeugdbeleid

De afvinklijst voor het toekomstig jeugdbeleid De afvinklijst voor het toekomstig jeugdbeleid Inleiding Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 organiseerde jeugddienst Zwevegem in samenwerking met de jeugdraad een bevraging bij kinderen,

Nadere informatie

AbWWh leeh Z[ ijwhj 9^[Yab_ij cex_b_j[_j El[hp_Y^j Fhe`[Yj][X_[Z mwj5 D_[km[ je[aecij Aed_d]_d <WX_ebWbWWd C[[h m[j[d5

AbWWh leeh Z[ ijwhj 9^[Yab_ij cex_b_j[_j El[hp_Y^j Fhe`[Yj][X_[Z mwj5 D_[km[ je[aecij Aed_d]_d <WX_ebWbWWd C[[h m[j[d5 vervolg op pagina 2 De werkzaamheden aan het station Gent-Sint-Pieters en omgeving hebben een invloed op de verkeersafwikkeling. Via deze Nieuwsbrief worden automobilisten, voetgangers, fietsers, gebruikers

Nadere informatie

LIGHT. plan. jeugd. beleids

LIGHT. plan. jeugd. beleids LIGHT J E U G D E N B R U S S E L jeugd beleids plan voorwoord voorwoord Je bent jong of werkt met kinderen en jongeren in Brussel? Dan wil je natuurlijk weten wat er voor jou allemaal te beleven of te

Nadere informatie

Dat circulatieplan, Dat circulatieplan, WAT DENKT GIJ DAARVAN? WAT DENKT GIJ DAARVAN?

Dat circulatieplan, Dat circulatieplan, WAT DENKT GIJ DAARVAN? WAT DENKT GIJ DAARVAN? Dat circulatieplan, Dat circulatieplan, Stel u kandidaat voor het Burgerkabinet. 1. CONTACTINFO Uw naam... Uw adres... Uw e-mail... Uw telefoonnummer... 2. HOE VERPLAATST U ZICH HET MEEST IN GENT? (max.

Nadere informatie

Stemmen op 16: Wat vinden Gentse jongeren van de politiek?

Stemmen op 16: Wat vinden Gentse jongeren van de politiek? Centre for Citizenship and Democracy Centrum voor Politicologie Parkstraat 45 bus 3602 3000 LEUVEN Stemmen op 16: Wat vinden Gentse jongeren van de politiek? Inleiding Bij de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

MEER ZEVENBERGEN LIER-KONINGSHOOIKT

MEER ZEVENBERGEN LIER-KONINGSHOOIKT MEER ZEVENBERGEN LIER-KONINGSHOOIKT ONZE LIJSTTREKKER OVER ZEVENBERGEN Beste Zevenbergenaar, beste stadsgenoot, Een stad leeft maar omdat er mensen leven. Mensen leven en bewegen in hun buurt, in hun wijk.

Nadere informatie

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt?

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt? Laat je horen Waar kan jij je mening kwijt? Alles over inspraak, jongerenpartipatie en verkiezingen Alles over rechten van minderjarigen www.kinderrechtswinkel.be Kinderrechtencommissariaat (voor klachten

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering 1 Mijn naam is Stephan Reusken. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij Partij van de Arbeid. In deze folder leg ik op een eenvoudige manier uit

Nadere informatie

Voorstelling resultaten jongerenbevraging oktober 2017

Voorstelling resultaten jongerenbevraging oktober 2017 Voorstelling resultaten jongerenbevraging oktober 2017 Inleiding Doel: participatie van kinderen en jongeren in het strategisch beleid van de stad - Jongeren informeren over lokaal beleid en het belang

Nadere informatie

Wat als... ik burgemeester van Lier zou zijn?

Wat als... ik burgemeester van Lier zou zijn? Wat als... ik burgemeester van Lier zou zijn? Doelstelling: Uitgangspunt: participatie van kinderen en jongeren in het strategisch beleid van de stad de 4 beleidsthema's die in het participatietraject

Nadere informatie

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent De leerlingen van het 4de jaar Elektro Technieken van het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius (HTISA) in Gent hebben op

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

10 jaar Project Gent Sint-Pieters

10 jaar Project Gent Sint-Pieters 10 jaar Project Gent Sint-Pieters Resultaten van de enquête Infopunt Project Gent Sint-Pieters Prinses Clementinalaan 215, 9000 Gent info@projectgentsintpieters.be 09 241 24 11 Tussen 24 januari en 12

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Stad Gent start twee proeftuinen voor ontharding

Stad Gent start twee proeftuinen voor ontharding 15 januari 2019, 14:50 (CET) Stad Gent start twee proeftuinen voor ontharding Door de klimaatverandering hebben we te kampen met hogere temperaturen en hevige regenval. We kunnen de klimaatverandering

Nadere informatie

Resultaten & eerste analyse 8 november 2018

Resultaten & eerste analyse 8 november 2018 Resultaten & eerste analyse 8 november 2018 Wat vinden Kortrijkse jongeren belangrijk Interessante input voor het nieuwe bestuursakkoord Beleidsinspraak blijft een hoofdprioriteit van het programma kind-

Nadere informatie

T S DE WARME BAKKER BUREN

T S DE WARME BAKKER BUREN F I N D WARM BAR BURN 6 2 3 BOJ Burenboekje tips van de schepen Personalia In een nieuwe buurt terecht komen, is niet makkelijk maar jij kunt zeker je steentje bijdragen om er een buurt, bruisend van Gentse

Nadere informatie

Week van de Mobiliteit in het teken van duurzame mobiliteit

Week van de Mobiliteit in het teken van duurzame mobiliteit Week van de Mobiliteit in het teken van duurzame mobiliteit Onder het motto 'Gent Autovrij' werden de Gentse binnenstad en het B401-viaduct op zondag 16 september 2018 afgezet voor gemotoriseerd verkeer.

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Geraardsbergen lijsttrekker Onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning: dat zijn mijn prioriteiten. Ik zet mij in voor onderwijs: niet alleen

Nadere informatie

Niet alleen de bouw van een nieuw station!

Niet alleen de bouw van een nieuw station! Niet alleen de bouw van een nieuw station! Maar ook de heropwaardering van de stationsbuurt 1. Het optimaliseren van de mobiliteit in de stationsomgeving 2. Creëren van een aangename levendige stationsbuurt

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.»

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.» BUGGENHOUT DE WEG VOORUIT De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is. De weg vooruit naar auto s en fietsers die elkaar (graag) zien Niets is zo belangrijk als een veilige schoolomgeving.

Nadere informatie

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek?

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? Waarom een Leefplekmeter? We brengen een groot deel van onze tijd door op de plek waar we wonen of werken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons leven en

Nadere informatie

Apotheose met tafelgesprekken in vier huizen

Apotheose met tafelgesprekken in vier huizen zaterdag 27 september 2014 Apotheose met tafelgesprekken in vier huizen Vzw Heikom en de Vrije Kleuter- en Lagere School Sint-Laurens, Sint-Kruis-Winkeldorp 73/114 Activiteit Speelhuis van14 tot 16 uur.

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

Stem van de jeugd: bulletrapport

Stem van de jeugd: bulletrapport Stem van de jeugd: bulletrapport 20190044 Mei 2019 Simon Desmet Lore Verhoogen Over het onderzoek Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau ivox in opdracht van Wat Wat en Medialaan tussen 25 april

Nadere informatie

De volksraadpleging in de wijk Nekkerspoel, Mechelen april mei 2015

De volksraadpleging in de wijk Nekkerspoel, Mechelen april mei 2015 CENTRUM VOOR POLITICOLOGIE FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN Rapport voor de Stad Mechelen De volksraadpleging in de wijk Nekkerspoel, Mechelen april mei 2015 Marc Hooghe, Anna Kern, Greet Louw, Sofie Marien,

Nadere informatie

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.»

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.» BOOM DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom. Wie lokaal shopt, schopt leven in de buurt! Boom, een bruisende handelskern in het hart van de Rupelstreek. Waar Bomenaars

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

De vrienden van Peter

De vrienden van Peter De vrienden van Peter Hallo! Kennen wij elkaar al? Zeg, ben jij niet bij mij aan de deur geweest? Was jij niet op onze opendeurdag? Goed mogelijk! Want elke keer als er iets in Vilvoorde te doen is, probeer

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Enquête Marktplein. Beste inwoner of bezoeker van Neerpelt,

Enquête Marktplein. Beste inwoner of bezoeker van Neerpelt, Enquête Marktplein Beste inwoner of bezoeker van Neerpelt, Fijn dat je mee wil nadenken over de herinrichting van het Marktplein. Het heraanleggen van het Marktplein gaat niet alleen over bakstenen. Om

Nadere informatie

DUFFEL FIETST DE PLAZA LEEFT GROEN IS GEZOND

DUFFEL FIETST DE PLAZA LEEFT GROEN IS GEZOND DUFFEL FIETST DE PLAZA LEEFT GROEN IS GEZOND Kijk jij ook nieuwsgierig uit naar de opening van Cinema Plaza? Of wacht je vol ongeduld tot de bomen in het nieuwe speelbos volgroeid zijn? Geniet je eerder

Nadere informatie

WIJ STEMMEN! JIJ OOK? Met steun van de Vlaamse overheid. Vlaanderen verbeelding werkt

WIJ STEMMEN! JIJ OOK? Met steun van de Vlaamse overheid. Vlaanderen verbeelding werkt WIJ STEMMEN! JIJ OOK? Met steun van de Vlaamse overheid Vlaanderen verbeelding werkt INHOUD INLEIDING 3 VERKIEZINGEN : WA S DA?! 4 WAAROM ZIJN ER VERKIEZINGEN? 4 DE GEMEENTERAADSVERKIEZING 5 MIJN STEM

Nadere informatie

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter Landelijk politiek Stedelijk politiek Media info@onsutrecht.nl www.onsutrecht.net Lijsttrekker-Voorzitter Ufuk Dogerle Sinds 1984 werkzaam in de pipeline industrie in Engeland, Canada, Irak, Dubai, Amerika

Nadere informatie

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten 2014-2015 1. Infomarkt

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e?

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? 07-06-2012 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 mei tot 7 juni 2012, deden 2452 jongeren mee. Hiervan zijn 520 jongeren 16 of 17 jaar. De uitslag

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Kies je kernwaarden De eerste stap die je moet nemen om je concept in kaart te brengen, is kijken waar jij en je team goed in zijn. Waar ligt jullie kracht? Wat vinden

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Kübra Ozisik September

Kübra Ozisik September Kübra Ozisik September 2018 www.ois-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 2. Resultaten 4 2.1 Respons 4 2.2 Fietsen in de stad 4 2.3 Bewaakte

Nadere informatie

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente!

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! #sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en praktijkgericht onderzoek vormen de focus. Zo stimuleert

Nadere informatie

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3.

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3. 25 januari 2019 1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in 2018 1. MFC en Kerk 2. Bushalte 3. Minibieb 4. Missie en visie 5. Financiën 3. Nieuwjaarsborrel 1. Welkom en opening

Nadere informatie

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE VU: Victor Van Driessche, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. 17 OKTOBER 2019 VRT + 15.000

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Samenwerking met verkeersgeneratoren Drie doelgroepen 1. Bedrijven 2. Scholen 3. Evenementen Mobiliteitsmanagement Bedrijven:

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

Uitreiking Jong & Wijs Prijs

Uitreiking Jong & Wijs Prijs Uitreiking Jong & Wijs Prijs De Stad Gent heeft voor het eerst de Jong & Wijs Prijs uitgereikt. De prijs beloont mensen en organisaties die zich inzetten om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad

Nadere informatie

Kort en bondig BUURTBOUWERS

Kort en bondig BUURTBOUWERS Een initiatief van Kort en bondig BUURTBOUWERS De burger aan zet Dien zelf een project in voor jouw straat, wijk of buurt Beslis mee in het bewonersplatform of via het online platform voor welke projecten

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS Respons per geslacht Respons per leeftijd ruimtelijke ordening wonen - milieu HELDERGEM: MOOI DORP natuur - aangenaam om wonen ruimtelijke

Nadere informatie

SDG Uitdagingen: Gent wordt één grote school op 16 mei 2017

SDG Uitdagingen: Gent wordt één grote school op 16 mei 2017 SDG Uitdagingen: Gent wordt één grote school op 16 mei 2017 Kwaliteitsvol onderwijs en levenslang leren voor iedereen, dat is waar de vierde 'Sustainable Development Goal' (SDG) van de Verenigde Naties

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

De kracht van de Antwerpsesteenweg als winkelstraat

De kracht van de Antwerpsesteenweg als winkelstraat De kracht van de Antwerpsesteenweg als winkelstraat 29 november 2013 Activiteit Gemeenteraadslid Stephanie D'Hose ter vervanging van schepen Peeters die verontschuldigd was - opende op vrijdagavond 29

Nadere informatie

Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend

Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-Hartplein in Sint- Amandsberg is gekend Eind vorig jaar ging sogent - het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf - op zoek naar een ontwerpteam

Nadere informatie

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen,

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, Marc Hooghe Joris Boonen De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, 1970-2014 Centrum voor Politicologie KU Leuven 30.10.2014 Open VLD telt volgens de meest recente cijfers

Nadere informatie

bestuur goed stassen 1 jos

bestuur goed stassen 1 jos SamenvoorKruibeke goed bestuur *ontbreken op de foto: Kristof Van de Vyver, Iris Sinnaeve en Jeannine Cap Een echt bestuur voor een financieel gezond Kruibeke doe je niet alleen, niet als individu, ook

Nadere informatie

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Op donderdag 16 november 2017, de Internationale Dag van Verdraagzaamheid, lanceert de Stad Gent

Nadere informatie

EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM

EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM MEERWAARDE VOOR ONZE STAD (1) De heraanleg van de Grote Markt van gevel tot gevel zal tot positieve effecten leiden waardoor veiligheid, mobiliteit, huisvesting

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 42. Het stadsbestuur van Oudenaarde wil de bestaande stedenbouwkundige plannen voor de ruime stationsomgeving nu updaten.

NIEUWSBRIEF 42. Het stadsbestuur van Oudenaarde wil de bestaande stedenbouwkundige plannen voor de ruime stationsomgeving nu updaten. NIEUWSBRIEF 42 HOOP DOET LEVEN VOOR DE STATIONSBUURT Even terug naar 2011. In dat jaar maakte de NMBS (met een flinke financiële steun van de stad) reeds een plan op voor het station en het stationsplein.

Nadere informatie

Gentenaars klinken met het nieuwe stadsbestuur op een magisch 2019

Gentenaars klinken met het nieuwe stadsbestuur op een magisch 2019 13 januari 2019, 12:00 (CET) 13.000 Gentenaars klinken met het nieuwe stadsbestuur op een magisch 2019 Op zondag 13 januari 2019 organiseerde de Stad Gent van 11 tot 13 uur de traditionele nieuwjaarsdrink

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

COMPLEXE STADSPROJECTEN

COMPLEXE STADSPROJECTEN KENNISCENTRUM VLAAMSE STEDEN - interlokale vereniging COMPLEXE STADSPROJECTEN draaiboek Naam website KCVS PARTICIPATIETRAJECT Oorspronkelijke naam document Gebiedsgerichte werking voorstel participatie

Nadere informatie

JONGCD&V test de tevredenheid van de jonge Waregemnaar

JONGCD&V test de tevredenheid van de jonge Waregemnaar JONGCD&V test de tevredenheid van de jonge Waregemnaar JONGCD&V Waregem wil de mening van de jonge Waregemnaar kennen. De jongerenbeweging van CD&V peilde daarom met de Jongerenmeter naar de tevredenheid

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

ONZE SPEERPUNTEN VOOR AALTER KNESSELARE ONZE EIGENHEID BEWAREN

ONZE SPEERPUNTEN VOOR AALTER KNESSELARE ONZE EIGENHEID BEWAREN AALTER WEER VAN ONS Denk zelf en laat je niet denken! Spreek zelf en laat je niet spreken! Er is nood aan een partij in Aalter/Knesselare die luistert naar wat leeft bij de gewone man en vrouw in de straat.

Nadere informatie

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken?

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? 1. Knooppunt van duurzame mobiliteit vernieuwd treinstation met een geïntegreerd tram- en busstation voldoende en comfortabele

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

De eerste woorden die op mijn kaartjes staan zijn: GOED ZOT! We zijn goed bezig met het uitvoeren van ons programma.

De eerste woorden die op mijn kaartjes staan zijn: GOED ZOT! We zijn goed bezig met het uitvoeren van ons programma. Nieuwjaarstoespraak Pieter Muyldermans PRO Hoeilaart 22 jan 2016 Goede avond allemaal, Mijn speech staat op dit kaartje, maar het is niet daarom dat het snel gedaan zal zijn. De eerste woorden die op mijn

Nadere informatie

Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering

Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering Situering Opdracht: minister, bevoegd voor het Stedenbeleid De stadsmonitor is een

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan Procedures - Schoolvervoerplan stappenplan / 1 Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan I N H O U D 1. Inventarisatie van de vervoermiddelen... 2 2. Inventarisatie van de knelpunten...

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden. Inzichten in taalverwervingsprocessen

Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden. Inzichten in taalverwervingsprocessen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven_Pandora Versteden Inzichten in taalverwervingsprocessen Wie zijn we? Multidisciplinair expertisecentrum rond taal, onderwijs en samenleving (verbonden aan de faculteit

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene. VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1

Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene. VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1 Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1 Procedure verschillende stappen Procedure Vlaamse overheid gevolgd: Evaluatie vorig mobiliteitsplan

Nadere informatie

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In de verzonnen gemeente Vierweg zijn 4 politieke partijen actief. Er worden 3 situaties geschetst. De studenten geven per

Nadere informatie

ADVIES Gent: Kind-en jeugdvriendelijke stad rapportage 2015

ADVIES Gent: Kind-en jeugdvriendelijke stad rapportage 2015 ADVIES Gent: Kind-en jeugdvriendelijke stad rapportage 2015 Datum: 22 september 2016 Advies-nr. JR/16/14 Strekking van het advies: gunstig/gunstig onder voorwaarden/ongunstig/onthouding Reglement/decreet:

Nadere informatie

Reglement Samenlevingsprijs

Reglement Samenlevingsprijs Reglement Samenlevingsprijs Goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 mei 2017 Bekendgemaakt op 23 mei 2017 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Doelgroep en toepassingsgebied... 1 Artikel 3. Categorieën...

Nadere informatie