INFORMATIEPAKKET STICHTING DIERENLOT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEPAKKET STICHTING DIERENLOT"

Transcriptie

1 INFORMATIEPAKKET STICHTING DIERENLOT

2 Het DierenLot informatiepakket Hoi! Wat fijn dat je een spreekbeurt wil houden over Stichting DierenLot! Dat vinden wij een ontzettend leuk idee! In dit informatiepakket kan je alles te weten komen over Stichting DierenLot. Heel veel succes met jouw spreekbeurt, werkstuk of presentatie! Wat doet Stichting DierenLot? Heel veel dieren leiden een beroerd bestaan; ook in Nederland. Ze worden opgesloten in veel te kleine hokken, soms ernstig mishandeld of zonder pardon op straat gezet en aan hun lot overgelaten. Helemaal alleen moeten ze dan op zoek naar wat voedsel en een veilige plek om te schuilen. Stichting DierenLot trekt zich het lot van deze dieren erg aan en wil hen graag helpen. We vinden het daarbij belangrijk om de kleine dierenhulporganisaties te steunen. Deze organisaties zijn vaak druk bezig met het helpen van dieren in nood. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een opvangcentrum, dierenasiel of dierenambulanceorganisatie. Zij hebben meestal geld nodig voor het betalen van verbouwingen, aanschaffen van materieel, het uitvoeren van operaties of vergoeden van medicijnen. Maar ook het transport van de dieren kost veel geld. Dierenambulanceorganisatie rijden vaak rond met eigen privé auto s of ambulances die wat betreft onderhoud te duur zijn om rijdend te houden. Vaak zijn het oude auto s. De kosten van reparaties zijn dan vaak erg hoog. Voor deze organisaties wil Stichting DierenLot hulp bieden! Door gratis onze eigen DierenLot dierenambulances uit te lenen. Zodat de oude en dure ambulances en busjes vervangen kunnen worden en er nog beter gewerkt kan worden. Maar ook helpt DierenLot bij andere kosten. Zo helpen wij bij het aanschaffen van nieuwe hokken, bij dierenartskosten en met het uitgeven van diervoer en andere materialen.

3 De geschiedenis van Stichting DierenLot In november 2005 is Stichting DierenLot gestart door drie oprichters. Zij besloten om zich in te gaan zetten voor verwaarloosde en mishandelde dieren in Nederland, en lokale asielen en opvangcentra te helpen. Dit was de start van Stichting DierenLot. Alleen heeft de naam van Stichting DierenLot nog wel een dubbele betekenis. Naast dat Stichting DierenLot zich het lot aan trekt van dieren in nood, betekende Lot ook loterij. Het ging in het begin vooral om hulp bij een paar lokale dierenhulporganisaties in Nederland. Alleen kwamen er al snel meer dierenhulporganisaties die steun nodig hadden. Voor deze dierenhulporganisaties was er natuurlijk ook veel geld nodig. Dit kon niet alleen nog maar uit de verkoop van loten gehaald worden. In 2006 kregen wij de eerste donatie binnen. Donaties zijn voor Stichting DierenLot ontzettend belangrijk. Door middel van donateurs 1 komt er geld beschikbaar voor projecten bij de dierenhulporganisaties In 2007 is het noodfonds opgericht. Hierin worden onvoorziene uitgaven mee betaald. Dit kan bijvoorbeeld bij brand, de noodopvang van een grote groep verwaarloosde dieren, een olieramp of bij vogelgriep. Hiervoor kan een organisatie een spoedaanvraag doen. De toekenning van de spoedaanvraag duurt van drie tot en met vijf dagen. In 2008 is de eerste dierenambulance uitgereikt! Doordat er steeds meer donateurs kwamen, kreeg Stichting DierenLot steeds meer geld en middelen. Hierdoor kon Stichting DierenLot dierenhulporganisaties kosten ontnemen die ze anders kwijt waren aan de ambulance. De eerste Landelijke Bijeenkomst Dierenhulpverlening was in Het is een dag die oorspronkelijk speciaal georganiseerd voor de medewerkers/vrijwilligers van dierenhulporganisaties, die samenwerken met DierenLot. Bij de dierenambulances was er ook onderhoud nodig. Hiervoor was de Landelijke Bijeenkomst een goed moment, omdat de dierenhulpverleners dan allemaal bij elkaar zijn. Daarnaast zien de dierenhulpverleners elkaar niet vaak, dit is ook een uitgelegen kans om te netwerken 2 en te leren van elkaar. In de 10 jaar dat DierenLot actief is hebben er al meer dan mensen meegedaan met de loterij. Daarnaast zijn er al meer dan donateurs is ook het jaar dat de 100 e ambulance is uitgereikt. In 2018 viert DierenLot dat de stichting 12,5 jaar bestaat. In deze 12,5 jaar zijn er 150 dierenambulances uitgereikt en zijn er meer dan 300 dierenhulporganisaties aangesloten die steun ontvangen van Stichting DierenLot. Dit wordt mogelijk gemaakt door meer dan donateurs en loterij spelers. 1 Een donateur is iemand die met een bijdrage ervoor zorgt dat de organisatie haar doel kan bereiken. 2 Het leggen en onderhouden van contacten met andere mensen die je mogelijk ooit voordeel kunnen opleveren

4 Waarom lokale dierenhulporganisaties? Stichting DierenLot steunt veelal kleinere lokale en regionale Dierenorganisaties in Nederland. Dit vinden wij enorm belangrijk. Want daardoor is er namelijk (bijna) altijd een organisatie in de buurt zit die kan helpen! Wij hebben inmiddels 150 DierenLot-dierenambulances en steunen meer dan 300 organisaties in Nederland. Dit betekent dat er altijd wel een organisatie in de buurt zit. Wat dan weer betekent dat als er een dier in nood is, deze zo snel mogelijk geholpen kan worden. Ook hebben kleinere organisaties de financiële steun meer nodig dan grotere organisaties. DierenLot Dierenambulances Al snel kreeg Stichting DierenLot in de aanvraagrondes de vraag geld te geven voor een dierenambulance voor verschillende dierenorganisaties. Daarom heeft Stichting DierenLot bedacht zelf dierenambulances te ontwikkelen en deze gratis in bruikleen te geven aan de verschillende dierenorganisaties die er een nodig hebben. Er zijn inmiddels al 5 soorten: de noodhulp dierenambulance, de kleine transport ambulance, de 4x4 dierenambulance (voor langs de kust en ruigere terreinen), de Dieren Ambulance en de bestelwagen. De Transport ambulance De Transport ambulance wordt voornamelijk gebruikt bij hulp aan kleinere dieren. Met een kleinere auto kan er bijvoorbeeld ook medicijnen opgehaald worden bij de dierenarts. Het is dan niet nodig om met een grote ambulance op pad te gaan, en kan deze grote ambulance voor andere zaken gebruikt worden. De kleine ambulance kan overal snel ter plaatse zijn. Ook in drukke centrale gebieden. Veiligheid staat natuurlijk bovenaan bij DierenLot. Daarom is er voor gezorgd dat in alle dierenambulances de dieren goed en veilig vervoerd kunnen worden. Hiervoor is een Bench onder andere heel belangrijk. Verder is het van binnen goed uitgerust met o.a. een EHBO kit, benodigde kleding, halsbanden, muilkorven en vangstok. Het komt af en toe ook voor dat de dieren wat zenuwachtig worden en daardoor gaan plassen. Daarvoor zit er ook een afvoerputje ingebouwd. Aan de buitenkant moet de auto ook opvallen en dit is gedaan door opvallende reflectiestrepen en met een groot oranje zwaailicht. Dit omdat de dierenambulance ook wel eens gevaarlijk langs de (snel)weg moet staan.

5 De Noodhulp ambulance De kleine Transport ambulance is er ook in een grotere versie. Deze versie is 30 centimeter groter. Dit is de versie die wij de Noodhulp ambulance noemen. Hier zitten namelijk nog meer spullen in die de dieren kunnen redden. Zoals o.a. extra waarschuwingslichten, een groot zoeklicht, een kattenmand, brancard, antislip vloerkleed, warm waterzak, vangnet, zaklamp, waadbroek, veiligheidshesjes, veiligheidshelmen, handdoekrol houder, jerrycan voor water, afvalbak, schoonmaakdoeken, betonschaar en een chipreader. Met deze extra s kan deze ambulance nog breder worden ingezet om nog meer dieren te kunnen helpen. Waarom dan niet alleen een Noodhulp Ambulance? Sommige van onze organisaties hebben veel opvang dieren. Deze dieren komen bijvoorbeeld uit de natuur. Als er een hond is aangereden door een auto en hij is er slecht aan toe, dan wordt hiervoor de Noodhulpambulance ingezet. Deze wordt hiervoor ingezet omdat hier bijvoorbeeld een brancard in zit om het hondje te vervoeren. De Transportambulance is bijvoorbeeld voor een dierenasiel die een kat komt ophalen bij een gezin die niet meer voor de kat kan zorgen. Hiervoor is de kat natuurlijk niet gewond en kan het netjes in een Bench vervoerd worden. De kleine Transport ambulances zijn hiervoor veel efficiënter en kunnen ook daardoor breder worden ingezet. Maar bijvoorbeeld ook voor dierenvoedselbanken om diervoer te halen en brengen. Daarnaast zijn de Transport ambulances ook goedkoper. Dat is mooi meegenomen. De Dierenambulance Hier zit alles in wat er ook in de Noodhulp ambulance zit alleen is de ambulance zelf groter. Zo is er meer werkruimte. De benches en materialen zijn groter waardoor er ook makkelijker grotere dieren geholpen kunnen worden. Hierbij zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld een hert. Een hert is natuurlijk iets groter dan een hond en zou beter geholpen kunnen worden in een grote ambulance.

6 De 4x4 Dierenambulance Omdat wij veel verschillende dierenhulporganisaties steunen zitten daar ook organisaties tussen die niet altijd overal even makkelijk bij kunnen komen. Bijvoorbeeld organisaties voor zeedieren, die veel op het strand werken. Voor deze organisatie stellen wij 4x4 auto s beschikbaar. Waar een normale auto snel vast komt te zitten, kunnen deze auto s vaak nog makkelijk doorrijden. Alle ambulances worden naast de DierenLot-bestickering gepersonaliseerd per dierenhulporganisatie. Zo wordt vaak het logo, de naam en het noodnummer van de desbetreffende locatie op de ambulance geplakt.

7 Nieuwe dierenhulporganisaties Het is niet zo dat Stichting DierenLot momenteel alle dierenhulporganisaties in Nederland kan steunen. Wij helpen nu ruim 300 dierenhulporganisaties door heel Nederland. Dit is al enorm veel, alleen zijn er nog veel meer organisaties die dieren redden, verzorgen en opvangen. Misschien zijn ook niet alle dierenhulporganisaties bij jou in de buurt aangesloten bij Stichting DierenLot. Op onze website staat veel informatie( Zo kan je bijvoorbeeld zien welke dierenhulporganisatie bij jou in de buurt gesteund wordt door Stichting DierenLot. Vul je plaatsnaam in en je ziet het gelijk! Stichting DierenLot steunt dierenhulporganisaties in Nederland en op de Nederlandse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Belangrijk is daarbij dat de dierenhulporganisaties zich lokaal en regionaal zich inzetten voor dieren in nood. De hulp gaat daarom ook alleen naar de dieren in Nederland. Hieronder staat wat nodig is om een dierenhulporganisatie te worden van Stichting DierenLot. Als dierenhulporganisatie van Stichting DierenLot moet er aan een aantal punten voldaan zijn. Het eerste punt is dat de organisatie het beste voor moet hebben met dieren. Dit kan door middel van opvang, ze te beschermen of een betere toekomst te geven. Het tweede punt is dat er wel goed nagedacht moet zijn hoe ze de dieren willen redden. Net als bij jouw plan om je spreekbeurt te gaan presenteren moet je ook een goed plan hebben om de dieren te helpen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je bij een bos een wildopvang gaat opzetten. Dit kan niet in een stad omdat er in een stad bijna geen wilde dieren zijn om te redden. Als laatste moeten alle cijfers en papieren wel kloppen. Wij bij Stichting DierenLot willen dat geld wat onze donateurs geven, echt bij de dieren terecht komt en controleren dit goed. Heb je al gekeken naar de dierenhulporganisatie bij jou in de buurt? Mocht jij nog een dierenhulporganisatie weten die hulp nodig heeft, dan kan je ze altijd op Stichting DierenLot attenderen.

8 Het Noodfonds Voor problemen waarin snel hulp nodig is voor de dieren is het voor dierenhulporganisaties mogelijk een aanvraag te doen bij het Noodfonds van Stichting DierenLot. Zo n aanvraag zal direct met voorrang behandeld worden zodat vaak binnen 24 uur duidelijk is of de dierenorganisatie snel steun vanuit het Noodfonds kan verwachten. De financiële verantwoording hoe het geld is gebruikt komt dan later, wanneer de nood voorbij is. Als de dierenhulporganisaties geen dieren meer kunnen helpen, ontstaan er problemen! Deze problemen willen en kunnen wij voorkomen. Voorbeelden waar Stichting DierenLot het noodfonds voor kan gebruiken zijn : - Bij brand - Bij stormschade - Een olieramp - Extreme kou of hitte - Of een ongeval met total loss of grote schade aan een dierenambulance Het Noodfonds is in leven geroepen om te voorkomen dat de dieren niet in gevaar komen door welke reden dan ook. Eerst hulp bieden is van groot belang! Stichting DierenLot Kledingactie Stichting DierenLot helpt de lokale dierenhulporganisaties ook met proberen zelf geld op te halen. Bijvoorbeeld met het inzamelen van kleding. Kleding is namelijk geld waard. Iedereen heeft wel eens dat de kleren niet meer passen en ze alleen maar in de kast blijven liggen. Er zijn vele manieren om geld in te zamelen voor dieren in nood. Door deze kleding in te zamelen kunnen veel dieren in nood gered worden. Veel van onze dierenhulporganisaties hebben inzamelcontainers staan. Hier rechts is een voorbeeld van kinderen die al kleding hebben ingezameld voor de dieren in nood. De kledingcontainer valt op door de oranje kleur en vaak heeft de organisatie ook een mooie sticker met inzamelpunt. Door kleding in te zamelen ondersteun je de dierenhulporganisatie bij jou in de buurt! Ook stimuleert Stichting DierenLot bijvoorbeeld het organiseren van evenementen. Zo kunnen dierenorganisaties ook de donatieverdubbelaar aanvragen voor evenementen. Stichting DierenLot verdubbeld dat iedere euro die er gegeven wordt tot de Als een dierenorganisatie dus bijvoorbeeld een markt of bingo organiseert kunnen ze hier veel geld mee ophalen.

9 Hier nog wat tips over hoe jij een goede spreekbeurt kan houden! Begin (op tijd/niet te laat) met je voorbereiding Je wilt je natuurlijk goed voorbereiden, maar waar begin je dan? Het onderwerp van je spreekbeurt is erg belangrijk. Daarom kan je maar beter vroeg beginnen. We hebben in dit informatiepakket natuurlijk veel meer informatie staan over Stichting DierenLot dan jij in korte tijd kan vertellen. Daarom moet je wel weten wat jij graag wilt vertellen, zodat jouw klasgenootjes dat te weten krijgen. Probeer daarom uit dit pakket de onderwerpen te halen die jij het belangrijkst vindt. Type van te voren uit wat je wil gaan zeggen Om het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, is het slim om van te voren alles wat je wilt gaan vertellen uit te schrijven of te typen. Hierbij is het belangrijk dat je het gewoon in je eigen woorden zet en niet te moeilijk maakt. Als je het uit hebt getypt kan je altijd nog even doorlezen of je alles wat je wilt gaan vertellen hebt opgeschreven. Probeer in jouw spreekbeurt zo veel mogelijk voorbeelden te noemen. Dit maakt jouw spreekbeurt persoonlijker en jouw groep zal het ook beter begrijpen. Kijk bijvoorbeeld welke dierenorganisatie bij jou in de buurt zit. Als je alles hebt opgeschreven en niet zeker weet of het goed is kan je altijd aan je ouders vragen of ze je willen helpen. Je spreekbeurt oefenen Als je je spreekbeurt af hebt en je hebt alles gecontroleerd, kan je eindelijk gaan oefenen! Alleen kan je met het oefenen nog steeds tegen een paar problemen aanlopen. Je spreekbeurt mag niet te lang duren maar ook zeker niet te kort. Mocht je niet zeker weten of jouw spreekbeurt binnen de goeie tijd is, kan je altijd oefenen met een klok of stopwatch erbij! Als je spreekbeurt te lang duurt bij het oefenen, kan je minder belangrijke onderwerpen korter maken. Wanneer je spreekbeurt te kort is, kun je over een belangrijk onderwerp iets meer vertellen. Tijdens het oefenen is het handig om er een blaadje bij te houden. Let op: niet het blaadje met je hele spreekbeurt erop, deze is alleen voor bij het oefenen. De beste manier om te oefenen is om het blaadje na een tijdje weg te leggen en met een spiekbriefje te oefenen. Op het spiekbriefje kun je de belangrijke onderwerpen op zetten. Probeer je spreekbeurt ook thuis voor jouw familie te oefenen. Of je oefent voor de spiegel. Het is belangrijk dat je niet gaat voorlezen, duidelijk blijft praten zodat iedereen je kan verstaan en zo veel mogelijk het klaslokaal inkijkt.

10 Afsluiten van je spreekbeurt Je spreekbeurt kan je afsluiten met een vraag, bijvoorbeeld: - Was alles wat ik heb verteld duidelijk? - Hebben jullie nog vragen over het onderwerp? Zorg dat je alles bij je hebt! Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je op school aankomt en je mist iets. Zoek van te voren al je spullen bij elkaar, en pak de dag/avond van te voren alvast je tas in. Maak een checklist als hieronder en controleer of je alles bij je hebt! Wat heb je allemaal nodig in je tas? Hier zijn alvast een paar benodigdheden: - De presentatie - Spulletjes die je wilt uitdelen in de klas - Je spiekbriefje - En misschien nog iets om de tijd bij te houden

11 Kom in actie! Wij vinden het ook ontzettend fijn als er bij jou en andere dierenvrienden initiatieven komen om DierenLot te promoten en een warm hart toe te dragen. In de loop van de jaren zijn er al heel veel mooie acties voor Stichting DierenLot gedaan. Hier een aantal ideeën om geld op te halen voor de dieren in nood! - Organiseer een sponsorloop met je klas of sportvereniging - Bak cakejes en verkoop ze op een markt of braderie - Verkoop spulletjes op een rommelmarkt - Organiseer een gezellige bingo en/of verkoop lootjes - Organiseer een wandeltocht en laat je sponsoren - Zamel lege statiegeldflessen in - Knutsel leuke armbandjes en verkoop ze - Doe een leuke sportieve uitdaging en laat je sponsoren - Zamel kleding, cartridges en/of mobieltjes in voor de dieren (ja, die zijn nog geld waard!) Quiz spreekbeurt Het is altijd leuk om in je presentatie een quiz te hebben. Hier heb je een aantal voorbeelden over wat je voor vragen kan stellen! - Wat is de naam waar DierenLot mee begonnen is? o Stichting DierenLoterij - Hoelang bestaat Stichting DierenLot al? o DierenLot bestaat al sinds november Waar zet Stichting DierenLot zich voor in? o Het dierenwelzijn voor alle dieren in Nederland - Wat is het bedrag dat je maximaal bij de donatieverdubbelaar kan krijgen? o 1250,- - Wat wordt er gedaan met de kledingactie? o Geld inzamelen door middel van kleding in te zamelen. - Hoeveel dierenhulporganisaties steunt Stichting DierenLot o Al meer dan 300 lokale en regionale dierenhulporganisaties Er zijn verschillende manieren om de quizvragen te stellen. Hier kan je bijvoorbeeld vragen op het bord schrijven en later de antwoorden zeggen. Er zijn ook mogelijkheden met kahoot.it, hierbij kunnen je klasgenoten gelijk zien of ze het goed of fout hebben. Wist je dat? - Stichting DierenLot meer dan volgers heeft op diverse social media? - Stichting DierenLot meer dan 300 dierenhulporganisaties ondersteund? - Dat er meer dan 150 DierenLot Dierenambulances rondrijden in Nederland? - Stichting DierenLot meer dan actieve donateurs heeft? - Stichting DierenLot een van de snelst groeiende organisaties in Nederland is?

SPREEKBEURT INFORMATIE

SPREEKBEURT INFORMATIE SPREEKBEURT INFORMATIE Wie is Stichting DierenLot? Heel veel dieren hebben het niet best en leiden een beroerd bestaan; ook in Nederland. Ze worden opgesloten in veel te kleine hokken...soms ernstig mishandeld..of

Nadere informatie

DIERENLOT DIERENAMBULANCES, VOOR HULP AAN DIEREN IN NOOD!

DIERENLOT DIERENAMBULANCES, VOOR HULP AAN DIEREN IN NOOD! DIERENLOT DIERENAMBULANCES, VOOR HULP AAN DIEREN IN NOOD! www.dier.nu STICHTING DIERENLOT STELT GRATIS DIERENAMBULANCES TER BESCHIKKING. WAAROM? Beste dierenorganisatie, Stichting DierenLot steunt lokale

Nadere informatie

STICHTING DIERENLOT DIERENAMBULANCES

STICHTING DIERENLOT DIERENAMBULANCES STICHTING DIERENLOT DIERENAMBULANCES VOOR HULP AAN DIEREN IN NOOD! www.dier.nu STICHTING DIERENLOT STELT GRATIS DIERENAMBULANCES TER BESCHIKKING. WAAROM? IEDERE DIERENHULPORGANISATIE IN NEDERLAND KAN BIJ

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Steun elkaar! Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Wat goed dat je een spreekbeurt, werkstuk of presentatie wilt houden over armoede in Nederland. Dat vinden wij ontzettend fijn. We helpen je graag door meer

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

Chippen Chip kennis. Kids for Animals Chippen spreekbeurt. Registratie nummer

Chippen Chip kennis. Kids for Animals Chippen spreekbeurt. Registratie nummer Chippen Chip kennis Je hebt het vast weleens gehoord van iemand: Mijn huisdier is gechipt. Of misschien is één van jou huisdieren zelf gechipt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, chippen? Als een dier

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Meerjaren Beleidsplan Stichting DierenLot

Meerjaren Beleidsplan Stichting DierenLot Meerjaren Beleidsplan Stichting DierenLot 03-07- 13 1 Inhoudsopgave Oorsprong en geschiedenis Werkzaamheden Stichting DierenLot pg 2 pg 3 pg 4 Financiële ondersteuning Dierenambulances Inkomsten Capacity

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie Kit Fondsenwerving De Mobilisation Kit Dam tot Damloop Fédération Française de la Cardiologie Loop voor een goed doel! Deelname aan dit evenement is natuurlijk op zichzelf al een geweldige prestatie, maar

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Wat doe jij voor een ander? Tijdens de maatschappelijke stage zet je je in voor een ander en voor je omgeving. Je doet dat via vrijwilligerswerk. Je kunt op heel veel verschillende

Nadere informatie

WELKOM BIJ HET WERELD NATUUR FONDS!

WELKOM BIJ HET WERELD NATUUR FONDS! GO WILD WELKOM BIJ HET WERELD NATUUR FONDS! DE AARDE GEEFT ONS ALLES. KLEDING, VOEDSEL, FRISSE LUCHT. PRACHTIGE DIEREN EN NATUUR OM VAN TE GENIETEN. MOOIE PLEKKEN OM LEKKER TE SPORTEN. WE KUNNEN NIET ZONDER

Nadere informatie

"de juiste keuze" traingingsspel

de juiste keuze traingingsspel "de juiste keuze" traingingsspel Challenge jouw hond en zorg voor dat jullie samen de beste resultaten gaan behalen met de "de juiste keuze" training, die de basis zal vormen voor elke volgende oefening.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2014 Amsterdam, april 2014

BELEIDSPLAN 2014 Amsterdam, april 2014 BELEIDSPLAN 2014 Amsterdam, april 2014 Inhoud Grondslag 3 Doel van de Stichting 3 Bestuur en organisatie 4 Keuze goede doelen 2014 4 Middelen van de stichting 6 Besteding 6 Financieel jaarrapport 6 Het

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een sponoractie? Super dat jij een actie met jouw school wil starten! Wij zien een wereld voor ons waarin mensen zichzelf

Nadere informatie

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst!

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! Eigen Kracht-conferentie Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! 13 Heb je een probleem? Is er iets aan de hand, wat jij niet leuk vindt? Wil je erover praten? Lukt het niet thuis,

Nadere informatie

Beste leerkracht, De gastles stap voor stap

Beste leerkracht, De gastles stap voor stap Beste leerkracht, Leuk dat jij een gastles wil geven! Met deze gastles leren kinderen meer over spierziekten en over de stichting Spieren voor Spieren. In deze lesbrief vind je alle benodigde informatie

Nadere informatie

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1 Titel van deze les: Helpende en remmende gedachten 2 Uitdaging: overtuigingen Denkwolk onderwerp: overtuigingen Vakgebied(en): psycho educatie Doelgroep: MB/BB Maker: Marianne van Zetten Doel: Welke vaardigheid

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Voorbeeldberichten. Voorbeeldbericht Facebook

Voorbeeldberichten. Voorbeeldbericht Facebook Voorbeeldbericht Facebook - Ik ga 1 uur non-stop dansen op het dance4life event voor een wereld zonder aids! Als ik 50 euro heb ingezameld, ben ik daarbij en zorg ik ervoor dat maar liefst 5 leeftijdsgenoten

Nadere informatie

Laat de zeehond niet creperen: Teken de petitie

Laat de zeehond niet creperen: Teken de petitie HELP HELP HELP Voor hulp aan dieren in nood. Oók bij u in de buurt! #samenvoordieren Mei 2018 Nummer 35 Laat de zeehond niet creperen: Teken de petitie Natuurlijk zorgt u goed voor uw eigen dieren en natuurlijk

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Handboek Fundraising Run for KiKa Estafette

Handboek Fundraising Run for KiKa Estafette Handboek Fundraising Run for KiKa Estafette Leuke ideeën voor KiKa-sponsoracties Welkom bij Run for KiKa Estafette! Geweldig dat jij je in gaat zetten voor Stichting Kinderen Kankervrij. In dit handboek

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Meerjaren. Beleidsplan Stichting DierenLot

Meerjaren. Beleidsplan Stichting DierenLot Meerjaren Beleidsplan Stichting DierenLot 1 Inhoudsopgave pg 2 Oorsprong en geschiedenis pg 3 Werkzaamheden Stichting DierenLot pg 4 Ondersteuning Financieel Dierenambulances Faciliteren is een must Bescherming

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Illustraties: Anna Deen student Grafisch Lyceum Rotterdam Lay-out: Arlette Hol student Grafisch Lyceum Rotterdam

Illustraties: Anna Deen student Grafisch Lyceum Rotterdam Lay-out: Arlette Hol student Grafisch Lyceum Rotterdam Naam Illustraties: Anna Deen student Grafisch Lyceum Rotterdam Lay-out: Arlette Hol student Grafisch Lyceum Rotterdam Inhoud De Daniel Basisschool Challange 4 Sponsorloop 5 Laat je sponsoren 6 Je eigen

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2011

Nieuwsbrief Februari 2011 Nieuwsbrief Februari 2011 Eindelijk is hij er dan onze 1 e nieuwsbrief. In de eerste 3 jaar van ons bestaan is er teveel gebeurd om allemaal op te schrijven maar in deze nieuwsbrief stellen wij ons voor

Nadere informatie

HANDLEIDING. Kom In Actie

HANDLEIDING. Kom In Actie HANDLEIDING Kom In Actie Inhoudsopgave Checklist voor het plannen van je actie... 3 Kominactie.rodekruis.nl... 4 Actie aanmaken... 4 Actie wijzigen/aanpassen... 4 Mede organisatoren toevoegen... 4 Deelnemers

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

TIPS en een concreet STAPPENPLAN

TIPS en een concreet STAPPENPLAN TIPS en een concreet STAPPENPLAN Hoe je als ondernemer FOCUS houdt en direct vooruitgang boekt. Hoe zorg je ervoor dat je zonder extra inspanning toch ontzettend veel realiseert en je zeer voldaan gaat

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken Les 1: Een stripverhaal schrijven Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl over Donald Duck. 2. Er wordt veel verteld

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET In dit document vind je alle informatie die nodig is om je voor te bereiden op deelname aan Lock me Up Free a Girl.

INFORMATIEPAKKET In dit document vind je alle informatie die nodig is om je voor te bereiden op deelname aan Lock me Up Free a Girl. Geweldig dat je mee gaat doen met de actie Lock me Up Free a Girl. Samen zorgen we ervoor dat de actie ook dit jaar weer een groot succes wordt. De 2018 editie heeft meer dan 514.000 opgehaald. Er zijn

Nadere informatie

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je nog niet kent. Maar niet elk

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Dit document helpt je om een actie voor ZOA op te zetten. Je kan met een maatschappelijke stage voor ZOA 15 tot 30 uur maken. Wat vind je in

Nadere informatie

Elkie Stichting Nieuws Jaarverslag 2015

Elkie Stichting Nieuws Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 Voorwoord: 2015 was weer een mooi, bijzonder en soms ook emotioneel jaar. In dit jaarverslag willen we u op de hoogte brengen van een aantal bijzondere gebeurtenissen binnen de Elkie stichting.

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Dierenbescherming Voor Alle dieren in uw regio West- en Midden-Brabant Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Lichttorenhoofd 5, 4871 CA Etten-Leur Telefoon: 06-43873400 wmbdierenbescherming@gmail.com

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Een goed idee voor je buurt is geld waard!

Een goed idee voor je buurt is geld waard! Een goed idee voor je buurt is geld waard! Fijn buiten zitten met mooi weer Een bankje bij ons woongebouw. Gezellig samen een praatje maken. Als het aan mij ligt We hebben geld ingezameld in de buurt.

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d.

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d. Titel van deze les: De piloot, dat ben jij! Uitdaging: Zelfstandig werken Denkwolk onderwerp: Zelfstandig werken blz. 22 Vakgebied(en): Psycho-educatie, drama Doelgroep (OB/MB/BB): MB/BB Maker: Marloes

Nadere informatie

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon Spreekbeurtpakket Inhoudsopgave Wat vind je waar? Tips voor een super spreekbeurt! Wat is Amref Flying Doctors? In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? voorbeelden

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2013 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië

Jaaroverzicht 2013 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië Jaaroverzicht 2013 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië 1. Algemeen In maart 2010 hebben wij Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië (SZR) opgericht. Stichting SZR is zowel actief in Nederland

Nadere informatie

Molendijk 165, Sliedrecht tel: 06-33133891 website: www.sds-eo.nl email: info@sds-eo.nl KvK: 24443544 btw-nr: NL.8199.14.617.B.01

Molendijk 165, Sliedrecht tel: 06-33133891 website: www.sds-eo.nl email: info@sds-eo.nl KvK: 24443544 btw-nr: NL.8199.14.617.B.01 Jaarverslag S.D.S. e.o. 2014 De stichting Het eerste volle jaar heeft de stichting in 2014 als zelfstandige organisatie gedraaid. Op gebied van fondsenwerving en naamsbekendheid is een duidelijke ontwikkeling

Nadere informatie

SamenLoop voor Hoop Papendrecht 2015. Handboek voor teamleden. Wat is de SamenLoop voor Hoop? Veel gestelde vragen. 10 tips om geld in te zamelen

SamenLoop voor Hoop Papendrecht 2015. Handboek voor teamleden. Wat is de SamenLoop voor Hoop? Veel gestelde vragen. 10 tips om geld in te zamelen SamenLoop voor Hoop Papendrecht 2015 Handboek voor teamleden Wat is de SamenLoop voor Hoop? Veel gestelde vragen 10 tips om geld in te zamelen Wat is SamenLoop voor Hoop? SamenLoop voor Hoop van KWF Kankerbestrijding

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

Een rampenwijzer maken

Een rampenwijzer maken Een rampenwijzer maken Taalhandeling: Instrueren Instrueren ervaarles Schrijftaak: Een rampenwijzer maken voor thuis. instructieles oefenles Nieuwsbegriponderwerp: Tyfoon Hagupit Nieuwsbegrip schrijflessen

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Nationaal Keurmerk Dierenambulance

Nationaal Keurmerk Dierenambulance Nationaal Keurmerk Dierenambulance En Nationale Inspectiedienst Dierenambulances 1 Inhoudsopgave Samenvatting pg 3 Inleiding pg 4 Doelstelling pg 4 Uitwerking pg 5 Professionalisering van het kleinschalig

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei 2015 FRIENDS OF ANIMALS. HELP - het water staat aan onze lippen, we verdrinken bijna deze noodkreet kwam van Canis y Felis.

Nieuwsbrief mei 2015 FRIENDS OF ANIMALS. HELP - het water staat aan onze lippen, we verdrinken bijna deze noodkreet kwam van Canis y Felis. Nieuwsbrief mei 2015 FRIENDS OF ANIMALS 10 t/m 31 mei - 50% actie - Elke donatie wordt met 50% verhoogd HELP - het water staat aan onze lippen, we verdrinken bijna deze noodkreet kwam van Canis y Felis.

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

BSO De Dolfijn De Orka s

BSO De Dolfijn De Orka s Zomervakantie SD Week 28 Maandag 6 juli 2015 Dinsdag 7 juli 2015 Woensdag 8 juli 2015 Donderdag 9 juli 2015 Vrijdag 10 juli 2015 Het is eindelijk zomervakantie! Tijd om de BBQ weer uit de schuur te halen.

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt?

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Het Sectorwerkstuk Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Je krijgt een online SWS-boekje. Daarin staat: waarom je een SWS moet maken, wat de eisen zijn waaraan je moet voldoen, wat de planning is.

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

MODULE 6. concept & positionering

MODULE 6. concept & positionering MODULE 6 concept & positionering OPDRACHT 6.1: JOUW MARKETING HOE JE MET MARKETING JE PLEK IN DE MARKT INNEEMT VANUIT JOUW CONCEPT Misschien herken je het wel. Te druk met het helpen van je klanten, en

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2014 FRIENDS OF ANIMALS

Nieuwsbrief januari 2014 FRIENDS OF ANIMALS Nieuwsbrief januari 2014 FRIENDS OF ANIMALS Khatucai vraagt om hulp Net als Masquechuchos heeft ook het Khatucai, het asiel waar de katten zitten controle gehad van een inspecteur. Alle poezen en katers

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes.

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes. Hondjes Het is stil rondom de adopties van hondjes zoals Polke, Pusia en Smyk. Ze verblijven alweer enige tijd bij gastgezinnen. Voor hen is helaas nog steeds geen belangstelling terwijl het geweldige

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

6,7. De brandweer. Spreekbeurt door een scholier 2684 woorden 6 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer

6,7. De brandweer. Spreekbeurt door een scholier 2684 woorden 6 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Spreekbeurt door een scholier 2684 woorden 6 maart 2006 6,7 9 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Rampenbestrijding Hoofdstuk 1: wat is een ramp Hoofdstuk 2: wie kunnen de hulpverleners zijn bij een ramp

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 9 Voorbeeldtekst William James Sidis William James Sidis is geboren

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Les 2 Vragen stellen Leestekst: Veiligheid. Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de tweede keer een tekst lezen en daarbij vragen maken.

Les 2 Vragen stellen Leestekst: Veiligheid. Introductiefase: 1. Vandaag gaan we voor de tweede keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 2 Vragen stellen Leestekst: Veiligheid "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de tweede keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Wie weet nog welke nieuwe vraag er

Nadere informatie