Handleiding reglementen & wedstrijden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding reglementen & wedstrijden"

Transcriptie

1 Handleiding reglementen & wedstrijden Versie 1.1 (2016)

2 1. Inleiding 1.1 Waarom wedstrijden lopen? Of je nou al een lange tijd aan het trainen bent of dat je net begonnen bent: iedereen traint graag met een doel. Eén van die doelen kan zijn om wedstrijden te gaan lopen. Een wedstrijd laat niet alleen zien hoe goed jij en je hond kunnen lopen maar kan ook een prima meetpunt zijn om te kijken hoever je bent in een training. Wat gaat al goed en waar moet nog aan gewerkt worden. Daarbij kan het fijn zijn om ergens naartoe te trainen. En natuurlijk zijn wedstrijddagen altijd heel gezellig: je ontmoet een hoop mensen die dezelfde passie hebben als jij: hooperen! 1.2 Waarom deze gids? Veel mensen die nooit wedstrijden lopen in andere disciplines hebben geen idee hoe zo n dag eruit ziet.daar komt bij dat we vaak toch al wat meer gespannen zijn: vreemd terrein, vreemde honden, een parcours wat je pas ziet op de dag zelf en toch dat stukje hoop dat jouw hond de beste is en je met een mooie beker, medaille of rozet naar huis gaat. Dat laatste stukje spanning kunnen we niet helemaal wegnemen, dat is iets wat met ervaring komt. Maar een overzicht geven hoe een wedstrijddag eruit ziet, wat je mee kunt nemen en wat je kunt verwachten van de wedstrijd zelf kunnen we wel geven. Deze gids geeft een kort overzicht van een wedstrijddag in de breedste zin van het woord. Daarbij gaan we in op de verschillende parcoursen die je tegen kunt komen, de klassen en groepen waarin je kunt inschrijven en de belangrijkste onderdelen van het reglement voor de wedstrijdloper.

3 2. Inschrijven voor een wedstrijd 2.1. Wanneer ben je er klaar voor? Een veel gestelde vraag: wanneer ben je klaar voor wedstrijden? Meteen ook een vraag die wij niet voor jou kunnen beantwoorden. Het hangt namelijk van heel veel factoren af. Ten eerste: wat wil je bereiken met wedstrijden lopen? Als je echt voor de winst wil gaan dan moet je veel meer kunnen dan wanneer je gaat om te kijken of het lukt om überhaupt rond te komen. Sommige mensen kiezen er bewust voor om naar wedstrijden te gaan ondanks dat de hond er niet helemaal aan toe is om er een training van te maken. Kortom: de vraag wanneer ben je er klaar voor hangt direct samen met wat heb je voor ogen als je een wedstrijd gaat lopen. De absolute basis om een wedstrijd te kunnen lopen, kan wel samengevat worden in deze drie punten: Hond en baas moeten plezier hebben in het samen bezig zijn met hoopers De hond moet alle toestellen kennen en redelijk beheersen De hond moet los kunnen werken Als je bij alle bovenstaande punten ja kunt antwoorden en je een doel hebt maar toch twijfelt: overleg met je trainer. Die kent jullie het beste en die kan ook het beste zeggen of het realistisch is wat je wilt bereiken Aanvragen licentie Een licentie is een nummer dat je als combinatie (baas & hond) toegewezen krijgt. Onder dit nummer worden de uitslagen geregistreerd. Een licentie vraag je aan via Nadac Hoopers Nederland en kost 5 euro voor het aanvragen. De licentie is een jaar geldig. Wil je het volgende jaar weer wedstrijden lopen, kun je de licentie verlengen voor 2,50 euro. Als je een keer een wedstrijd wilt lopen, is een licentie niet nodig. Je mag 3 wedstrijden inschrijven als debutant. Op het wedstrijdformulier staart er dan in plaats van een licentienummer DEB. Na 3 wedstrijden moet je om deel te mogen nemen aan officiële wedstrijden een licentie aanvragen. De resultaten die je dan al behaald had als debutant worden dan overgezet op je licentienummer en blijven dus behouden. Op een licentie komt te staan: Naam en ras van de hond In welke klasse en groep je loopt (bijvoorbeeld starters 1) Naam van de handler Wil je een licentie aanvragen, gebruik dan de volgende link:

4 2.3. Inschrijven De knoop is doorgehakt, je weet dat je een wedstrijd wil gaan lopen. Het hoe en waar is te vinden op de website van Nadac Hoopers Nederland ( Op deze pagina zijn ook de inschrijfformulieren te vinden. Kies een wedstrijd op een datum en locatie dat voor jou haalbaar is en vul het bijbehorende inschrijfformulier in. Een aantal belangrijke punten: Gegevens handler: vul dit altijd volledig in. De informatie je invult wordt niet doorgespeeld aan derden maar is voor de organisatie handig om te hebben mochten er wijzigingen zijn met betrekking tot de wedstrijd. Gegevens hond: ook als je al een licentie hebt, vul je dit volledig in (inclusief licentienummer). Deze gegevens zijn namelijk voor de organiserende vereniging van belang. Ook moet je aangeven in welke klasse je wilt lopen. Als je net begint, kan je alleen inschrijven in de starters en de novice klassen. De belangrijkste verschillen tussen deze twee zijn: Starters Hond moet minimaal 15 maanden oud zijn Je mag in de ring belonen met een speeltje, NIET met voer Vanuit de startersklasse mag je zelf kiezen om te promoveren De toestellen staan op 2-3 meter afstand van elkaar De maximale afstand tot het verste toestel vanaf het handlersvak is 5 meter Je kan niet voor titels lopen Novice Hond moet minimaal 18 maanden oud zijn Je mag in de ring NIET belonen Vanuit de novice kan je alleen promoveren via kwalificatiepunten De toestellen staan op 2-4 meter van elkaar De maximale afstand tot het verste toestel vanaf het handlersvak is 7,5 meter Je kan wel voor titels lopen Wat je ruwweg kan stellen is dat de startersklasse een klasse is voor combinaties die willen proeven aan wedstrijden of de hond meer wedstrijdklaar willen maken. De novice is echt een klasse voor combinaties die verder willen en serieus willen lopen voor kwalificatiepunten of titelpunten/titels. Nieuw in 2016 is de funklasse. De funklasse komt in plaats van de veteranen/medische verklaring groepen (3 & 4). De funklasse lopers lopen dezelfde parcoursen als de starters, alleen wordt er niet gewerkt met een SPT, kan er niet gepromoveerd worden en ook niet voor titels gelopen worden. Eenmaal gestart in de funklasse, mag je nooit meer in een reguliere klasse (starters, novice etc.) starten. In de funklasse wordt er geen onderscheid gemaakt tussen groot en klein.

5 Ook combinaties die geen medische verklaring hebben of waar de hond jonger is dan 7 jaar, die 9 promotiepunten hebben en die niet verder willen of kunnen in de novice, mogen naar de funklasse. Deze combinaties worden qua klassement apart gezet van de funklasse veteranen / medische verklaring groep. Samenvatting klassen Starters Voor honden vanaf 15 maanden. Afstanden beperkt (2-3m toestelafstand, max 5m vanaf handlersvak) Belonen met speeltje Promoveren mag altijd, moet bij 9 kwalificatiepunten Novice Voor honden vanaf 18 maanden Afstanden ruimer (2-4m toestelafstand, max 7.5m vanaf handlersvak) Geen speeltje mee de ring in Promoveren mag vanaf 5 kwalificatiepunten, moet bij 9 kwalificatiepunten Mogelijkheid om voor titels te lopen Fun Voor honden >7 jaar of honden met een medische verklaring Parcoursen en regels hetzelfde als bij de starters Promoveren en titels niet meer mogelijk Geen onderscheid groot / klein 2.4 Betalen Het rekeningnummer waar het geld naar overgemaakt moet worden, staat op de website. Betaling dient gelijktijdig met het opsturen van het inschrijfformulier te gebeuren. 2.5 Zit ik erbij? Een week voor de wedstrijd wordt de inschrijflijst op de website gepubliceerd. Heb je wel ingeschreven en betaald maar sta je er niet bij? Neem dan even contact op met de organiserende vereniging.

6 3. Voorbereiding 3.1 Wat neem je mee? In theorie heb je alleen jezelf en je hond nodig om een wedstrijd kunnen lopen. In de praktijk zal je een dagdeel of een hele dag (beetje afhankelijk van het aantal inschrijvingen) van huis zijn. Het is dus handig om aan de volgende dingen te denken: Eten en drinken: er zal meestal een kantine aanwezig zijn waar je dit kunt kopen. In de praktijk nemen veel mensen iets van thuis mee. Dit is een eigen keuze maar bedenk wel dat je iets binnen moet krijgen op zo n dag Een stoel: de grond zit als je er een hele dag op moet zitten niet heel comfortabel. Daarom nemen veel mensen een klapstoel mee. Ook ideaal als je de andere lopers wilt volgen, kan je dat in ieder geval zittend doen. Kleding: belangrijk is dat de kleding geen gevaar oplevert voor de hond en dat het lekker zit. Bekijk van te voren wat voor weer er voorspeld wordt en zorg dat je de kleding daarop aanpast. Vooral met regen is dit erg handig. Verder kan je denken over een lagensysteem : meerdere dunne lagen over elkaar zodat je zowel gekleed bent voor de frisse ochtenden als voor de warmere middagen. Goede schoenen: je hoeft dan wel niet zoveel te rennen als met agility maar goed zittende schoenen waarmee je grip hebt op de ondergrond waarop je loopt is wel belangrijk. Een rustige ligplaats voor de hond: in principe is de hond ongeveer 3x minuten bezig (warming up, parcours lopen, cooling down). De rest van de dag is het verstandig om de hond op een rustige plek neer te kunnen leggen. Als een hond het gewend is, is een bench een goede optie. Deze kan je afsluiten waardoor de hond weinig prikkels binnen krijgt en daardoor minder vermoeid is. Ook de hond in de auto laten is een optie mits het niet te warm wordt in de auto. Als laatste kan je een grondpen en een kleedje meenemen om de hond rustig neer te kunnen leggen. Wat je ook kiest: bedenk goed wat op de dag van de wedstrijd het beste en fijnste is voor de hond. Voldoende water: zeker met warm weer maar ook als het koeler is, is het belangrijk dat de hond voldoende kan drinken. Vaak zijn er ook wel drinkensbakken op het terrein aanwezig maar voor de zekerheid is het handig om het ook zelf bij je te hebben Een tent: voor de mensen die er eentje hebben is een tent meenemen erg handig. Niet alleen staan je spullen droog als het regent, ook heb je wat meer schaduw en kan de hond wat rustiger liggen. Bij manegewedstrijden kunnen geen tenten neergezet worden.

7 3.2 Trainen voor een wedstrijd? Veel mensen willen de laatste week zoveel mogelijk nog doen want dan gaat het op de wedstrijd beter. Vaak werkt het niet zo. Na een week volop trainen is de hond vaak te moe om de wedstrijd te lopen. Dus zorg dat de hond voldoende is uitgerust zodat hij/zij fit aan de start kan verschijnen. 3.3 Andere handige tips Nog een aantal handige tips om mee te nemen in je voorbereiding: Vaak beginnen wedstrijden vrij vroeg en moet je er ook nog naartoe rijden. Het is dus verstandig om de spullen de avond van te voren klaar te zetten, dat scheelt ook heel erg in het vergeten van dingen. Zorgt dat de hond 2 uur voor het eerste parcours voor het laatst een maaltijd heeft gehad. Sporten met een volle maag is ook voor honden niet heel fijn. Zorg er wel altijd voor dat een hond iets gegeten heeft want ook op een lege maag sporten is niet fijn. Zoek van te voren het adres van de wedstrijdlocatie op en kijk hoe lang je erover reist. Te laat komen is voor jou maar ook voor de organisatie erg vervelend. Ga bij de vereniging waar je traint na of er nog meer mensen zijn, met zijn allen is altijd gezelliger!

8 4. Op de wedstrijd 4.1. Aanmelden Het secretariaat gaat meestal 1 uur voor de wedstrijd open. Meestal zit deze in de kantine of in een apart opgezette tent. Hier meldt je je aan en kan je je startnummer ophalen. Zorg dat je dit op tijd doet, dat is met name voor jezelf fijn De parcoursen Soorten parcoursen Je hebt je aangemeld, je spullen staan en je gaat bijna het eerste parcours verkennen. Een kort overzicht wat je allemaal tegen kunt komen op een wedstrijd aan parcoursen: Vast parcours: in een vast parcours staan altijd alle toestellen (hoops, tonnen, tunnels en gates). Het is een genummerd parcours waarbij de toestellen op volgorde van nummering genomen moeten worden. Bij deze parcoursvorm gaat het erom dat je laat zien dat de hond alle toestellen beheerst die voor kunnen komen in het parcours. Het wordt vaak afgekort met VP. Het VP is één van de verplichte parcoursen en zal daarom elke wedstrijd neergezet worden. Numbered hoops: dit parcours bestaat alleen maar uit hoops die op volgorde van nummering genomen moeten worden. Bij dit parcours gaat het meer om de handling en om voldoende snelheid. De lijnen zullen daarom iets lastiger zijn. Het NP is het tweede verplichte parcours en zal daarom iedere wedstrijd neergezet worden. Voorbeeld VP/NP starters:

9 Voorbeeld VP Novice Voorbeeld NP Novice

10 Het spelparcours is het 3 e parcours wat je loopt op een dag. Het spel is een (variant op) een regulier parcours. De keurmeester is hier vrij in wat neer te zetten, wel moet het spelparcours qua afstanden altijd aan de afstanden voor de klasse waarvoor het wordt neergezet voldoen. Het spel kan dus gewoon een vast parcours of een numberedhoops zijn maar ook een parcours met vooral tonnen, tunnels of gates. Ook mag de keurmeester beslissen om een variatie te bedenken op de spelregels. Als de keurmeester hiervoor kiest, dan wordt dit van te voren in de briefing maar ook op papier aan de deelnemers meegedeeld. Op het spelparcours kan je geen kwalificatie- of titelpunten verdienen. 4.3 Parcours verkennen Voordat je het parcours met hond mag lopen, krijg je 10 minuten de tijd om het parcours te verkennen. Zo kan je van te voren alvast zien in welke volgorde de toestellen genomen moeten worden en daarop je plan qua handling maken. Let bij het verkennen op de volgende dingen: In welke volgorde moeten de toestellen genomen worden en onthoud dit ook zo goed mogelijk Aan welke kant de tonnen en gates genomen moeten worden aan deze kant hangt ook het nummertje Waar de moeilijke stukken zitten voor jouw hond, waar moet je bijv. een switch, weg of back geven? Waar moeten ze van je weg en waar moet je ze juist terughalen. Hoe je moet gaan staan / bewegen in het handlersvak Wat je wilt gaan doen met de start let op: de hond hoeft niet altijd recht voor de eerste hoop te zitten. Waar je de hond neerzet is je eigen keuze mits dit enigszins logisch is ten opzichte van het eerste toestel en de hond dit eerste toestel ook correct neemt. Als je met meerdere bekenden loopt, helpt het erg om met elkaar na te denken over wat je het beste kunt doen met bepaalde lijnen. En als je trainer mee eens, kan je ook die om hulp vragen. In principe verkennen alleen de handlers die ook daadwerkelijk lopen maar als de andere lopers het prima vinden en het niet de spuigaten uit loopt, mogen vaak ook niet-lopers meehelpen met verkennen. 4.4 Bijna aan de beurt Je hebt verkend en de wedstrijd is gestart. Zorg dat je in de gaten houdt welk nummer er aan het lopen is en meldt je op tijd bij de ring. Je moet zelf opletten of je aan de beurt bent. Ben je er niet op tijd, dan is je beurt in principe over.

11 Zorg dat je hond vooraf een goede warming-up gedaan heeft en dat hij uitgelaten is. Dit kan je voor of na het verkennen doen. Bij de ring kan je eventueel nog wat simpele warming-up dingen doen zodat de hond ook warm blijft. Blijf bij warmte zoveel mogelijk in de schaduw staan zodat je hond al niet oververhit is voordat hij de ring in moet. Het is handig om een halsband of tuig om te doen wat makkelijk af te doen is. De hond loopt in de ring namelijk kaal, wat betekent zonder iets om zijn nek. Ook een vlooienband moet dus af, dit kan je al van te voren doen. En verder niet teveel zenuwen. Je kan niet meer doen als je best en plezier hebben. 4.5 Het parcours lopen De ringmeester roept je nummer om en je mag de ring in. Je zet de hond voor het eerste toestel en neemt je startpositie in: In de starters en de novice hoef je niet al in het handlersvak te staan op het moment dat je hond start. Je mag de eerste 2-3 toestellen meelopen, vaak tot een bepaalde lijn. Dit wordt door de keurmeester vooraf aangegeven bij de briefing.daarna moet je wel in het handlersvak staan. Vanaf de advanced klasse zet je je hond neer en loop je naar het handlersvak. Pas als jij daar binnen bent, mag de hond starten. Als je je startpositie hebt ingenomen, fluit de keurmeester ten teken dat je mag beginnen. Na de fluit hoef je niet meteen te starten, je hebt de tijd en neem die ook. Een rommelige start betekent meestal een rommelig parcours. Tijdens het lopen hoef je alleen maar op de hond te letten, de keurmeester geeft ondertussen van alles aan. Dit kunnen fouten, weigeringen of een diskwalificatie zijn. Hieronder een (niet helemaal volledig) overzicht van wanneer je wat krijgt. Fouten Weigeringen Diskwalificatie Verplaatsen van toestel Het geheel of gedeeltelijk voorbij lopen van een toestel Bij de 3 e weigering Omgooien van een toestel 1 Het aanraken van de hond waardoor er voordeel is Het steken van een poot/snuit in de tunnel/hoop en vervolgens terugtrekken Omgooien van een toestel 1 Verlaten van het handlersvak na het nemen van het 1 e toestel

12 Het door de geleider opzettelijk aanraken van een toestel Gebruik van target / andere externe hulp Ruw/onbehoorlijk gedrag tegen de hond of keurmeester Het door de hond dragen van elke vorm van halsband of tuig op het moment dat de handler wil starten met het parcours Het door de hond bevuilen van de ring (plassen of poepen) Het door de hond verlaten van de ring Verkeerd volgen van het parcours (fout parcours) Overschrijden van de MPT (maximum parcours tijd) Het bij je dragen van voer en/of speeltje (m.u.v. speeltje in starters) Het door de handler staken van het parcours 1. Het is een fout als het toestel dat omgegooid wordt niet meer genomen hoeft te worden in het parcours. Het is een diskwalificatie als het toestel dat omgegooid wordt nogmaals genomen moet worden in het parcours. Als het toestel dat omgegooid wordt nogmaals genomen moet worden, wordt het spel stilgelegd.

13 4.6 De score en eindklassering Ieder parcours wordt door de combinatie 2x gelopen. Bij aanvang van het parcours begint iedere combinatie met 100 punten 50 punten voor ieder rondje dat je mag lopen. De puntentelling gaat als volgt: -5 punten bij een fout of weigering -50 punten bij een diskwalificatie & tijd wordt automatisch de MPT Bij overschrijding van de SPT het aantal seconden overschrijding afgerond op hele seconden aftrek Na 2x lopen heb je een score (tussen de 0 en 100) en 2 tijden. Voor de kwalificatiepunten (Q s) en titelpunten (T s) is het volgende aantal punten vereist: Q: bij 90 punten of meer T: bij 100 punten De eindklassering wordt in 2 stappen berekent: Stap 1: de combinaties worden gerangschikt op aantal punten met het hoogste aantal punten bovenaan Stap 2: binnen de combinaties die hetzelfde aantal punten hebben wordt er gekeken naar de tijd, waarbij de tijden van beide ronden bij elkaar opgeteld worden. Een snellere combinatie wordt dan boven een langzamere combinatie geplaatst Rekenvoorbeeld bepaling eindklassering, Q s en T s Vast parcours. SPT: 25 seconden. MPT: 35 seconden Combinatie A: 1 e ronde: foutloos, seconden 2 e ronde: foutloos, seconden Totaal: 100 punten, tijd seconden (1Q & 1T) Combinatie B: 1 e ronde: 1 weigering, seconden 2 e ronde: 1 fout, seconden Totaal: 90 punten, tijd seconden (1Q) Combinatie C: 1 e ronde: 2 fouten, seconden 2 e ronde: foutloos, seconden Totaal: 90 punten, tijd seconden (1Q) Combinatie D: 1 e ronde: foutloos, seconden 2 e ronde: foutloos, 9.78 seconden Totaal: 100 punten, tijd 22 seconden (1Q & 1T) Combinatie E: 1 e ronde: disk 2 e ronde: foutloos, seconden Totaal: 50 punten, tijd seconden (vervolg volgende pagina)

14 Combinatie F: 1 e ronde: 2 weigeringen, 1 fout, seconden (+3 tijdfout) 2 e ronde: disk Totaal: 32 punten, tijd seconden Combinatie G: 1 e ronde: disk 2 e ronde: disk Totaal: 0 punten, tijd 70 seconden Eindklassering: 1 e plaats: Combinatie A 2 e plaats: Combinatie D 3 e plaats: Combinatie B 4 e plaats: Combinatie C 5 e plaats: Combinatie E 6 e plaats: Combinatie F 7 e plaats: Combinatie G 4.7 Na het parcours & de wedstrijddag Een wedstrijddag bestaat dus uit 3 parcoursen waarin je in principe stap 4.3 t/m 4.5 herhaald. Na ieder parcours is het verstandig om de hond even uit te lopen. De uitslagen worden pas bekend gemaakt nadat iedereen gelopen heeft. Sommige verenigingen kunnen ervoor kiezen om de uitslagen pas aan het einde van de dag bekend te maken. Tussen de parcoursen door kan je (bij)kletsen, naar andere combinaties kijken, wat eten, even uitrusten of gaan wandelen. Blijf wel altijd opletten hoever ze zijn in de wedstrijd, dit wordt niet altijd omgeroepen. Hoe lang de hele wedstrijd duurt, hangt af van het aantal inschrijvingen. Hoe meer inschrijvingen, hoe langer de dag duurt. Houdt altijd rekening met een lange dag, dan valt het meestal mee.

15 5. Wie kom je allemaal tegen? Een wedstrijd loop en organiseer je niet alleen. Er zijn meerdere mensen betrokken bij de wedstrijd De keurmeester: de keurmeester ontwerpt de parcoursen en let er tijdens het lopen op dat de combinatie loopt volgens de gestelde regels. De ringmeester: de ringmeester houdt toezicht op de startvolgorde van de honden voor de start. Hij/zij roept de nummers om die zich moeten melden en houdt eventuele afmeldingen bij. Schrijver &klokker: dit zijn de mensen die aan de tafel zitten en zorgen dat alle gegevens die nodig zijn voor een uitslag (aantal fouten/weigering, diskwalificatie, de tijd) noteren. Secretariaat: hier haal je je startnummer op en meestal verwerkt het secretariaat samen met de wedstrijdleider ook de uitslagen. Voor vragen omtrent de organisatie ga je hier vaak eerst naartoe. Ook afmelden voor een volgend parcours doe je hier. Wedstrijdleider: de persoon die zorgt voor het algemene overzicht en dat alles soepel verloopt. EHBO: je hoopt het nooit maar mocht er toch wat gebeuren is er op iedere wedstrijd een bemande EHBO-post aanwezig. Niet onbelangrijk zijn natuurlijk je mededeelnemers en het publiek. Iedereen die zich op het wedstrijdterrein bevindt dient zich te houden aan de regels zoals die vermeld staan in het reglement. Dat betekent geen ruw gedrag tegenover de hond of elkaar; houdt de boel netjes, ruim je rommel op en volg de aanwijzingen van de organisatie op.

16 6. Promotie en titels in 2016 In 2016 gaan we voor het eerst starten met de mogelijkheid om kwalificatiepunten (Q) en titelpunten (T) te verdienen. Hoe je deze verdiend, staat uitgelegd in hoofdstuk 4.6 (score & eindklassering). Maar hoe zit het dan met promotie en titels? 6.1 Startersklasse In de startersklasse kan je alleen Q s verdienen en geen T s. Voor ieder vast parcours of numbered parcours waarop je meer dan 90 punten scoort, verdien je een Q. Bij 9 Q s moet je over naar de volgende klasse. Er zijn dan 2 mogelijkheden: Novice klasse: in deze klasse kan je verder strijden voor titels en wederom voor Q s in de novice Fun klasse: in deze klasse loop je alleen maar voor dagprijzen in een groep apart van de veteranen en honden die om medische redenen in de funklasse lopen. Merk je nou na een paar wedstrijden dat het goed gaat in de starters, dan mag je altijd tussentijds besluiten om naar de novice te promoveren (daar heb je dus niet 9 Q s voor nodig). Let wel op dat je daarna niet meer terug mag naar de starters of naar de fun klasse. Om tussentijds te promoveren, stuur dan een mailtje naar nadachoopersnederland@gmail.com zodat je licentie aangepast kan worden. Wat niet mag, is na een paar wedstrijden zonder dat de hond qua leeftijd veteraan is of zonder een medische verklaring naar de fun klasse. Als je 9 Q s hebt behaald en je wilt als starter naar de funklasse, stuur dan ook een mailtje naar nadachoopersnederland@gmail.com Voorbeeld promotie vanuit de startersklasse Combinatie A: eerste wedstrijd, loopt heel erg goed in de starters en merkt dat de hond moeilijkere parcoursen ook aan kan. Vraagt promotie aan naar de novice. Combinatie B: behaalt 9 Q s in de startersklasse en besluit om het te proberen in de novice. Promoveert automatisch naar de novice klasse. Combinatie C: behaalt 9 Q s en ziet dat de hond de langere afstanden op de novice nooit gaat redden. Vraag promotie aan naar de fun klasse. Combinatie D: behaalt 9Q s maar de hond is pas 17 maanden. Mag BM nog uitkomen in de starters en promoveert als de hond 18 maanden is automatisch naar de novice of op aanvraag naar de fun klasse. Combinatie E: behaalt 9 Q s, promoveert automatisch naar de novice maar merkt dat het niet gaat en heeft nog geen Q s behaalt in de novice. Mag alsnog naar de fun klasse. Combinatie F: is automatisch gepromoveerd naar de novice (of heeft nooit starters gelopen). Behaald 2 Q s op de novice en merkt dan dat het niet gaat. Deze combinatie zal moeten wachten tot de hond veteraan is voordat ze mee mogen doen in de funklasse.

17 6.2 Novice In de novice kan je lopen voor titels. De precieze eisen voor de NHN-Novice titel zijn te vinden in hoofdstuk 6 van het reglement (Titels en certificaten). Promotie van de novice naar de advanced kan op basis van Q s. Promotie vindt aan het eind van het jaar plaats. Eventueel behaalde Q s in 2016 worden meegenomen naar Mits er in 2017 een advanced klasse is, mag er tussentijds gepromoveerd worden van novice naar advanced. Om organisatorische redenen, is dit in 2016 nog niet mogelijk. De eisen voor promotie van novice naar advanced: Je MAG promoveren op het moment dat je 5 Q s hebt behaald. Promotie is dan een keuze. Let wel dat je eenmaal gepromoveerd niet meer terug mag naar de novice. Je MOET promoveren op het moment dat je 9 Q s hebt behaald. Ook in dit geval vindt promotie plaats aan het eind van Eindwedstrijd 2016 Tevens gaan we in de novice over alle wedstrijden van 2016 een jaarklassement bijhouden. In dit klassement worden de gelopen punten van het vast parcours en het numbered parcours opgeteld. In één wedstrijd kan je dus maximaal 200 punten halen. Na de laatste wedstrijd worden de beste combinaties van 2016 uitgenodigd voor de eindwedstrijd om onderling te strijden om de titel NHN Novice Kampioen Novice combinaties die niet uitgenodigd zijn en alle starters combinaties die willen mogen zich ook inschrijven voor de eindwedstrijd. In deze wedstrijd kan er gelopen worden voor Q s en T s (novice). Echter kunnen niet uitgenodigde combinaties niet meedingen naar de titel NHN Novice Kampioen 2016"

18 7. Tot slot Wij hopen dat jullie nu een beter beeld hebben van hoe een wedstrijd in zijn werk gaat en wat je tegen kan komen. Deze gids is een eerste opzet. Mocht er informatie ontbreken, laat het ons dan weten. Wij kunnen dit dan eventueel toevoegen. Wij hopen jullie terug te zien op één van onze wedstrijden! Namens het team van Nadac Hoopers Nederland, Hanneke Oskam Corrie Jansen

FHN Reglement. Hoopers. Versie: 2018

FHN Reglement. Hoopers. Versie: 2018 FHN Reglement Hoopers Versie: 2018 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. FHN-competitie... 4 2. De Klasse indeling... 4 2.1. Debutanten klasse... 4 2.2. A klasse... 4 2.3. B klasse... 5 2.4. C Klasse... 5 2.5.

Nadere informatie

Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland Januari 2017

Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland Januari 2017 Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland Januari 2017 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Doel Pagina 3 Hoofdstuk 2: Organisatie Pagina 4 t/m 7 Hoofdstuk 3: Licenties, inschrijving en klachtenafhandeling

Nadere informatie

Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland Januari 2018

Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland Januari 2018 Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland Januari 2018 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Doel Pagina 3 Hoofdstuk 2: Organisatie Pagina 4 t/m 7 Hoofdstuk 3: Licenties, inschrijving en klachtenafhandeling

Nadere informatie

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2018

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2018 Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2018 1. Algemeen Het FCI Wereld Kampioenschap Agility (WK) zal van 4 tot en met 7 oktober 2018 worden gehouden in Kristianstad (Zweden). Ten behoeve van

Nadere informatie

Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS

Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS Hieronder tekst en uitleg van enkele wedstrijdvormen die kunnen gebruikt worden als spel bij de Agility voor Boxers Competitie. Inhoud Tijd Gambling...

Nadere informatie

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2017

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2017 Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2017 1. Algemeen Het FCI Wereld Kampioenschap Agility (WK) zal van 5 tot en met 8 oktober 2017 worden gehouden in Liberec (Tjechie). Ten behoeve van de

Nadere informatie

Catalogus NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP NHN en Open Wedstrijd voor. Starters/Novice/Advanced. 25 november 2018

Catalogus NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP NHN en Open Wedstrijd voor. Starters/Novice/Advanced. 25 november 2018 Catalogus NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP NHN 2018 en Open Wedstrijd voor Starters/Novice/Advanced 25 november 2018 Adres lokatie: Manege Jacoba Hooidonksestraat 10 Den Dungen Welkom Van harte welkom op het Nederlands

Nadere informatie

REGLEMENT AGILITYCOMPETITIE BOXERS

REGLEMENT AGILITYCOMPETITIE BOXERS REGLEMENT AGILITYCOMPETITIE BOXERS SAMENWERKENDE KRINGGROEPEN VAN DE NEDERLANDSE BOXERCLUB Een uitgave van de samenwerkende kringgroepen van de Nederlandse Boxer Club. 27 8 2018 Pagina 1 van 12 Informatie

Nadere informatie

Belgian NADAC Hoopers

Belgian NADAC Hoopers Handleiding Wedstrijdorganisatie Belgian NADAC Hoopers Versie 3.0-05/05/2019 1. Inleiding Met dit document willen we de clubs goed informeren rond de organisatie van een wedstrijd Belgian NADAC Hoopers

Nadere informatie

Voorschrift Promotie en Degradatie 2019/2020

Voorschrift Promotie en Degradatie 2019/2020 Voorschrift Promotie en Degradatie 2019/2020 1. Definities Combinatie Competitieklasse Competitieseizoen Kwalificatie Uitmuntend Winpunt Combinatie van geleider en hond volgens startlicentie. Als competitieklasse

Nadere informatie

HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk?

HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk? HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk? Lijkt het je leuk om met de hond mee te doen aan een hondenshow? Begin dan eerst zelf je hond te beoordelen en let er bij een reu op dat hij alle twee de teelballen

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland 2019

Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland 2019 Wedstrijdreglementen Nadac Hoopers Nederland 2019 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Doel Pagina 3 Hoofdstuk 2: Organisatie Pagina 4 t/m 7 Hoofdstuk 3: Licenties, inschrijving en klachtenafhandeling Pagina 8

Nadere informatie

1 STARTLICENTIE. Binnen de FHN gelden voor het gebruik van de startlicentie een aantal regels:

1 STARTLICENTIE. Binnen de FHN gelden voor het gebruik van de startlicentie een aantal regels: 1 STARTLICENTIE Als u deel wilt gaan nemen aan de landelijke FHN-behendigheidswedstrijden dan moet u in het bezit zijn van een startlicentie. Deze is via het Opleidingscentrum te verkrijgen. Op de startlicentie

Nadere informatie

Voorschrift selectiecriteria European Open 2019

Voorschrift selectiecriteria European Open 2019 1. Algemeen Het European Open zal in 2019 van 25 t/m 28 juli gehouden worden in Nederland. De selectie voor de European Open 2019 zal plaatsvinden tijdens de selectiewedstrijd welke gehouden worden op

Nadere informatie

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 Doel 2 Taak 2 Afspraken en tips bij wedstrijden van O-11 pupillen 3 Voorbereiding 3 Voor het begin van de wedstrijd 3 Tijdens de wedstrijd 4 Na afloop

Nadere informatie

DOGMANIA DAY juni bij KC PAMPUS te Almere.

DOGMANIA DAY juni bij KC PAMPUS te Almere. 7 juni bij KC PAMPUS te Almere. DOGMANIA DAY 2015 De volgende workshops staan op de agenda voor de dag Breitensport, bij uitstek geschikt voor onze Hovawarts. Hoopers, een momenteel enorm populaire variant

Nadere informatie

Voorschrift Promotie en Degradatie 2018/2019

Voorschrift Promotie en Degradatie 2018/2019 Voorschrift Promotie en Degradatie 2018/2019 1. Definities Combinatie Competitieklasse Competitieseizoen Kwalificatie Uitmuntend Winpunt Combinatie van geleider en hond volgens startlicentie. Als competitieklasse

Nadere informatie

Voorschrift Promotie en Degradatie 2017

Voorschrift Promotie en Degradatie 2017 Voorschrift Promotie en Degradatie 2017 1. Definities Combinatie Competitieklasse Competitieseizoen Kwalificatie Uitmuntend Winpunt Combinatie van geleider en hond volgens startlicentie. Als competitieklasse

Nadere informatie

Spelregels Competitie Agility Selectie K.V.N.

Spelregels Competitie Agility Selectie K.V.N. Spelregels Competitie Agility Selectie K.V.N. INDEX Algemeen:...5 Puntenverdeling competitie agility selectie K.V.N.:...6 Plaats per competitieonderdeel Behaalde punten... 6 1. Handlers keuze...9 2. Vast

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Meetreglement. Raad van Beheer, september Meten van A tot Z: A. Schofthoogte bij aanvragen van een startlicentie

Meetreglement. Raad van Beheer, september Meten van A tot Z: A. Schofthoogte bij aanvragen van een startlicentie Meetreglement Meten van A tot Z: A. Schofthoogte bij aanvragen van een startlicentie Bij het aanvragen van de startlicentie 1 geven deelnemers zelf een hoogte aan waarin zij denken te moeten lopen. Op

Nadere informatie

Voorschrift selectiecriteria European Open 2018

Voorschrift selectiecriteria European Open 2018 1. Algemeen Het European Open zal in 2018 van 27 t/m 29 juli gehouden worden in Oostenrijk. De selectie voor de European Open 2018 zal plaatsvinden tijdens de selectiewedstrijd welke gehouden worden op

Nadere informatie

CombiSport Wedstrijdorganisatie

CombiSport Wedstrijdorganisatie FHN Reglementen CombiSport Wedstrijdorganisatie CombiSport Wedstrijdorganisatie versie 2011 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 AANVRAAG VAN EEN COBISPORT WEDSTRIJD 3 RICHTLIJNEN 3 TAKEN VAN DE FHN 3 TAKEN VAN DE

Nadere informatie

Handleiding online inschrijven voor wedstrijden op de Vechtse banen, georganiseerd door de baancommisie Utrecht.

Handleiding online inschrijven voor wedstrijden op de Vechtse banen, georganiseerd door de baancommisie Utrecht. Handleiding online inschrijven voor wedstrijden op de Vechtse banen, georganiseerd door de baancommisie Utrecht. Inleiding: Het inschrijven is een hele eenvoudige handeling. Maar om misverstanden te voorkomen

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

FHN Reglementen Behendigheid 2019

FHN Reglementen Behendigheid 2019 FHN Reglementen Behendigheid 2019 Algemeen FHN 2019 Reglement Behendigheid Algemeen 1 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. DE WEDSTRIJDVORMEN... 4 De FHN-competitie... 4 HOOFDSTUK 2. DE KLASSE-INDELING... 4 Debutantenklasse...

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Leuke activiteiten voor kind en hond. * Voor diverse activiteiten wordt hondenvoer of speelgoed gebruikt. Het is héél belangrijk

Nadere informatie

Kinderen van 8 t/m 15 jaar kunnen meedoen (minimaal A-diploma verplicht). Deelname is gratis.

Kinderen van 8 t/m 15 jaar kunnen meedoen (minimaal A-diploma verplicht). Deelname is gratis. Algemeen aanleiding In aanloop naar het WK Triathlon, wat van 14-17 september in Rotterdam plaats vindt, organiseren de Gemeente Rotterdam en de Nederlandse Triathlon Bond enkele kleinschalige triathlon-evenementen

Nadere informatie

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing 1. Bekijk het eens van een andere kant 1.1 Zwart-witdenken of relativeren Individuele opdracht 1.1 Wat vind jij? Groepsopdracht 1.1 Mag je soms stelen? 1.2 Optimist of pessimist, positief of negatief Individuele

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier

Aanmeldingsformulier Aanmeldingsformulier Hierbij meld ik mij aan als lid van korfbalvereniging EKCA-CIBOD: Voor- en achternaam: Voorletters: Adres: Postcode en plaats: Telefoon / mobiel: Emailadres: (meerdere adressen mogelijk)

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Reglement Brommercross 2014 Georganiseerd door het Open Jongeren Werk Lochem Inhoud

Reglement Brommercross 2014 Georganiseerd door het Open Jongeren Werk Lochem Inhoud Reglement Brommercross 2014 Georganiseerd door het Open Jongeren Werk Lochem Inhoud Inleiding:... 3 Deelname:... 4 Inschrijving:... 4 Wedstrijdschema:... 4 Startopstelling:... 4 Wedstrijdduur:... 5 Uitslagen:...

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

OP KOERS NAAR 25 OKTOBER 2015

OP KOERS NAAR 25 OKTOBER 2015 4 E EDITIE! Wedstrijd- & Recreantenloop Bedrijvenloop G-loop Sponsor Kidsrun Kidsrun OP KOERS NAAR DELFZIJL www.smitsport.nl 2 3 Blijf op de hoogte Kijk regelmatig op onze website www.zeemijlenloopdelfzijl.nl

Nadere informatie

Kinderen van 8 t/m 15 jaar kunnen meedoen (minimaal A-diploma verplicht). Deelname is gratis.

Kinderen van 8 t/m 15 jaar kunnen meedoen (minimaal A-diploma verplicht). Deelname is gratis. Algemeen aanleiding In aanloop naar het WK Triathlon, wat van 14-17 september in Rotterdam plaats vindt, organiseren de Gemeente Rotterdam en de Nederlandse Triathlon Bond enkele kleinschalige triathlon-evenementen

Nadere informatie

leven met een chronische ziekte

leven met een chronische ziekte leven met een chronische ziekte Een ont-moet spel, voor jezelf en anderen. Als we een chronische ziekte hebben, is er vooral aandacht voor de bestrijding van symptomen. Wat de ziekte met ons zelfbeeld

Nadere informatie

Stroomschema s maken in Word

Stroomschema s maken in Word 1 Stroomschema s maken in Word Een programma direct maken in Scratch gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2014 Olympisch Stadion Amsterdam

Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2014 Olympisch Stadion Amsterdam Futurumshop.nl Nederlands Studenten Kampioenschap Baanatletiek Versie 5 Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2014 Olympisch Stadion Amsterdam Inleiding In dit document wordt de regelgeving van het NSK Baan 2014

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD Copyright 2017 - HBS - Niets uit dit document mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming. WELKOMSTBOEKJE

Nadere informatie

Nederlandse Studenten Kampioenschap Baan Atletiek 2016

Nederlandse Studenten Kampioenschap Baan Atletiek 2016 Nederlandse Studenten Kampioenschap Baan Atletiek 2016 Regelgeving Inleiding In dit document wordt de regelgeving van het Nederlands studentenkampioenschap (NSK) Baan 2016 beschreven. Hierin worden de

Nadere informatie

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo Klanttest blok 3 Jaana Kaismo Inleiding Voor mijn Klanttest blok 3 heb ik weer een open training gegeven. Een open training houdt in dat iedereen een keer gratis mag mee trainen en kijken hoe hij of zij

Nadere informatie

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten FNRS proeven \ Diplomarijden Algemeen Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Berlijnse Methode

Uitvoeringsreglement Berlijnse Methode Uitvoeringsreglement Berlijnse Methode 1. Opgeven deelname selectieprocedure WK Berlijn 2019... 1 2. Deelname WR wedstrijden... 1 3. Wedstrijdresultaten... 2 4. Nederlands Kampioenschap... 2 5. Sponsoring

Nadere informatie

Basis trainingsschema 10 km

Basis trainingsschema 10 km Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

Het wedstrijdsecretariaat in 2012. Corrie Ederveen

Het wedstrijdsecretariaat in 2012. Corrie Ederveen Het wedstrijdsecretariaat in 2012 Corrie Ederveen Agenda 1. Indienen van vraagprogramma s 2. Digitaal inschrijven 3. De wedstrijd aanmaken in Hartman Concours 3.5 4. Deelnemers naar het programma 5. Rubrieken

Nadere informatie

Trainingsvormen. Opbouw

Trainingsvormen. Opbouw Run2Day http://www.run2day.nl/hardloopschema-marathon Met dit schema train je voor je eerste marathon. Als je lange afstanden loopt is het extra belangrijk dat je goed eet en drinkt. Een gezond en gevarieerd

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Om gebruik te kunnen maken van de app en alle functies zijn twee dingen belangrijk;

Om gebruik te kunnen maken van de app en alle functies zijn twee dingen belangrijk; Pilot vrijwilligersmodule voor leden en ouders van leden Stap 1: Uitleg module en aanmelden bij Sportlink Zoals jullie wellicht weten hebben we als vereniging de vrijwilligersmodule van Sportlink aangeschaft

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor.

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Beste scheidsrechter, Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Rooster Het rooster wanneer jullie mogen fluiten

Nadere informatie

FCC De IJsselcrossers

FCC De IJsselcrossers FCC De IJsselcrossers Informatie folder Wat is fietscross? Fietscross is een spectaculaire sport op een speciaal daarvoor aangelegde baan van 300/400 meter lang. In een dergelijke baan zijn hindernissen

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Informatieboekje JO5 seizoen

Informatieboekje JO5 seizoen Informatieboekje JO5 seizoen 2017 2018 Algemene informatie Peutervoetbal 2017-2018 Peutervoetbal = JO5 = Jeugd onder 5 jaar Trainingsdag en tijden: Zaterdag 10:15u aanwezig 10:30u 11:30u training Trainers:

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 2 HOOFDSTUK 1: DE WEDSTRIJDVORMEN 3 FHN-COMPETITIE 5 HOOFDSTUK 2: DE KLASSE-INDELING 6

INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 2 HOOFDSTUK 1: DE WEDSTRIJDVORMEN 3 FHN-COMPETITIE 5 HOOFDSTUK 2: DE KLASSE-INDELING 6 INHOUDSOPGAVE Blz. INTRODUCTIE 2 HOOFDSTUK 1: DE WEDSTRIJDVORMEN 3 FHN-COMPETITIE 5 HOOFDSTUK 2: DE KLASSE-INDELING 6 HOOFDSTUK 3: VERDELING TUSSEN HOOGTES EN KLASSEN 10 HOOFDSTUK 4: DEELNAME + INSCHRIJVING

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen!

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! In nederland hebben hebben we ongeveer 1,2 miljoen mensen die hardlopen. Hiervan komen er ongeveer 720.000 per

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

FHN Reglementen Behendigheid 2019

FHN Reglementen Behendigheid 2019 FHN Reglementen Behendigheid 2019 Spelonderdelen FHN 2019 Reglement Behendigheid Spelonderdelen 1 INHOUDSOPGAVE GAMBLING... 3 Openingsperiode... 3 Bonusperiode... 3 SNOOKER... 4 Openingsperiode... 4 Eindperiode...

Nadere informatie

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Je bent vast wel eens een dagje uit geweest. Met school of met je

Nadere informatie

Reglement Brommercross Georganiseerd door het Open Jongeren Werk Lochem

Reglement Brommercross Georganiseerd door het Open Jongeren Werk Lochem Reglement Brommercross 2016 Georganiseerd door het Open Jongeren Werk Lochem Inhoud Inleiding:... 3 Deelname:... 4 Inschrijving:... 4 Wedstrijdschema:... 5 Startopstelling:... 5 Wedstrijdduur:... 5 Uitslagen:...

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde Wedstrijddagen: De wedstrijden staan vermeld in de activiteiten kalender. Inschrijving: Inschrijven kan in de kantine bij het personeel of via de mail. Let op: Vol = Vol

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Administratie... 4 Hoofdstuk 2 Bewaren... 6 Hoofdstuk 3 Sorteren... 8 Hoofdstuk 4 Post... 10 Hoofdstuk 5 Doen... 12 Hoofdstuk 6 Formulier... 14 Hoofdstuk 7 Hulp... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan...

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan... Na deze les kun je: vertellen hoe jij nu huiswerk maakt; zorgen voor een goede huiswerkplek; stoorzenders uitzetten; een huiswerkplan maken; jezelf belonen na je huiswerk. 2 Huiswerk Huiswerk?! Leuk is

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

Basis trainingsschema 42 km

Basis trainingsschema 42 km Basis trainingsschema 42 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de Souplesse Methode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel voordelen

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen!

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen! De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1: Aanvragen en organisatie van behendigheidswedstrijden 3. Hoofdstuk 2: De wedstrijdorganisatie 5

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1: Aanvragen en organisatie van behendigheidswedstrijden 3. Hoofdstuk 2: De wedstrijdorganisatie 5 INHOUDSOPGAVE Blz. Hoofdstuk 1: Aanvragen en organisatie van behendigheidswedstrijden 3 Hoofdstuk 2: De wedstrijdorganisatie 5 Hoofdstuk 3: Invulinstructie schrijversformulieren 8 Hoofdstuk 4: Vrijwilligers

Nadere informatie

Handleiding aanvraag KNMV Basis Sportlicentie

Handleiding aanvraag KNMV Basis Sportlicentie Handleiding aanvraag KNMV Basis Sportlicentie De aanvraagprocedure kan alleen worden afgerond indien je op dit moment na de gehele procedure te hebben gevolgd direct via internet bankieren de licentie

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Eindelijk vrij,..tips voor een ontspannen vakantie met het hele gezin. by Jolanda Heusinkveld

Eindelijk vrij,..tips voor een ontspannen vakantie met het hele gezin. by Jolanda Heusinkveld Eindelijk vrij,..tips voor een ontspannen vakantie met het hele gezin. by Jolanda Heusinkveld Mijn naam is Jolanda Heusinkveld, moeder van 2 lieve gevoelige én ondeugende kinderen. Al zo'n 17 jaar coach

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: De beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: De beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: De beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Lijst van alle kinderen. - Stickers met de voornamen van de kinderen. - Werkboek 1 (SamenSchaken) voor

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen:

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen: Afhankelijk gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Afhankelijk gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is afhankelijk gedrag? Mensen met dementie die

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

CLUBTEAM WEDSTRIJDEN REGIO MIDDEN NEDERLAND. DOO/K&V Utrecht

CLUBTEAM WEDSTRIJDEN REGIO MIDDEN NEDERLAND. DOO/K&V Utrecht CLUBTEAM WEDSTRIJDEN REGIO MIDDEN NEDERLAND 2 april 2016 technische commissie Turnen Dames Midden Nederland i.s.m. DOO/K&V Utrecht Algemene wedstrijd gegevens Organisatie: Plaats wedstrijd: Technische

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

TOPCOMPETITIE FIETSCROSS (BMX) Reglement Nationale en Internationale TopCompetitie wedstrijden 2013

TOPCOMPETITIE FIETSCROSS (BMX) Reglement Nationale en Internationale TopCompetitie wedstrijden 2013 TOPCOMPETITIE FIETSCROSS (BMX) Reglement Nationale en Internationale TopCompetitie wedstrijden 2013 Algemeen De reglementen van de KNWU en daarbij in het bijzonder Titel VI, Wedstrijd Reglement Fietscross

Nadere informatie

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

Clubteamwedstrijd Regio Midden Nederland Supplemente A/B + C + D + E. Sport Vereent Utrecht

Clubteamwedstrijd Regio Midden Nederland Supplemente A/B + C + D + E. Sport Vereent Utrecht Clubteamwedstrijd Regio Midden Nederland Supplemente A/B + C + D + E 1 maart 2014 technische commissie Turnen Dames Midden Nederland i.s.m. Sport Vereent Utrecht Algemene wedstrijd gegevens Organisatie:

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie