DIENSTNOTA 2017/03. Werkmaterialen, Persoonlijke Beschermingsmaatregelen (PBM s), Werkkledij en kledij op het werk: algemene richtlijnen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIENSTNOTA 2017/03. Werkmaterialen, Persoonlijke Beschermingsmaatregelen (PBM s), Werkkledij en kledij op het werk: algemene richtlijnen."

Transcriptie

1 DIENSTNOTA 2017/03 TOEPASSINGSGEBIED: ALGEMEEN (zorg) Werkmaterialen, Persoonlijke Beschermingsmaatregelen (PBM s), Werkkledij en kledij op het werk: algemene richtlijnen. 1. Situering Als werkgever zijn we er verantwoordelijk voor om de medewerkers in een veilige, professionele omgeving te laten werken. Veiligheid heeft o.a. met werkmaterialen (gereedschappen edm.) en werkkledij te maken. De risicoanalyse brengt in beeld welke risico s gepaard kunnen gaan met welke taken. Voor een aantal taken (meestal - maar niet exclusief - behorend tot de technische dienst, onderhoud en keuken) zien we meer blootstelling aan zgn. chemische en fysische agentia (gevaarlijke producten, gevaar door vallen, snijden, branden, stof, lawaai, trilling) omgaan met machines, heffen en tillen, enz Om die reden worden naast het aanbieden van werkkledij een aantal specifieke, bijkomende beschermende maatregelen genomen. 2. Werkmaterialen Er bestaat geen duidelijk afgebakende definitie omtrent werkmaterialen, maar algemeen kunnen we stellen dat dit alle materialen omvat die nodig/nuttig zijn voor iemand opdat die zijn taak naar behoren kan uitvoeren en niet onder de noemer kledij vallen. (Dit gaat van balpen en papier, schroevendraaier, schilderborstel, naar allerlei kleine en grote elektrische toestellen als een pc, een steamer, een minibus, enz ) 2.1 Eén principe Omtrent die werkmaterialen is er maar één principe, nl. die worden voorzien door de werkgever en het is niet de bedoeling, zelfs verboden, dat de werknemer persoonlijk materiaal meebrengt om zijn taak te kunnen uitvoeren.

2 2.2 Uitzonderingen? De uitzonderingen hierop beperken zich tot het gebruik van de eigen wagen/fiets in kader van dienstverplaatsingen en hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt (zie DN 2013/02) Als een medewerker per uitzondering een stuk persoonlijk materiaal zou willen gebruiken in functie van zijn taak, dan is dat enkel mogelijk na goedkeuring door zijn leidinggevende én nà technische keuring door het hoofd van de technische dienst. Dit laatste is bijzonder belangrijk bij elektrische toestellen in kader van brandpreventie! 3. Kledij op het werk en werkkledij 3.1. Kledij op het werk Als medewerkers zijn we de visitekaartjes van de organisatie en hebben we allen een voorbeeldfunctie naar zowel collega s, onze cliënten als derden. De manier waarop we ons gedragen én kleden is dus belangrijk. De grens tussen professionele kledij en privé/vrijetijdskledij is niet altijd eenduidig te trekken, maar er is wel degelijk een verschil. We verwachten met andere woorden van iedereen dat hij/zij zich op dié manier kleedt, dat er rekening wordt gehouden met de uit voeren taken en de context van de tewerkstelling Wat verstaat men onder werkkledij? Omtrent werkkledij zijn er specifieke afspraken en richtlijnen. Dit is kledij die door de werkgever wordt ter beschikking gesteld en die de werknemer moet dragen met de enige bedoeling dat hij zich niet vuil maakt. Deze kledij mag dus niet verward worden met een persoonlijk beschermingsmiddel, zoals bv. veiligheidsschoenen, bril, gehoorbescherming, enz (PBM s) Verplichting of niet om werkkledij te dragen Het dragen van werkkledij is verplicht tenzij de risicoanalyse uitwijst dat dit niet nuttig is, t.t.z. wanneer deze heeft uitgewezen dat de activiteiten niet bevuilend zijn. Werkkledij is evenmin verplicht wanneer de werknemers reeds een uniform of gestandaardiseerde kledij dienen te dragen, wat wil zeggen : Ofwel dragen ze een uniform omdat ze een publieke functie uitoefenen; Ofwel dragen ze een uniform of gestandaardiseerde kledij die wordt voorgeschreven door een algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst en die toegelaten is door het bevoegd paritair comité wegens gebruiken die eigen zijn aan het beroep (bv. bewakingsagenten, hotelbedienden, airhostessen, ) Verplichtingen van de werkgever en verbodsbepalingen De werkgever stelt de werkkledij gratis ter beschikking en zorgt ervoor dat deze wordt onderhouden en gereinigd. Dit principe berust op het feit dat deze verplichting persoonlijk aan de werkgever toekomt (hij kan er wel een gespecialiseerde firma mee belasten) en dat het verboden is voor de werkgever een premie of een vergoeding te geven aan zijn werknemers om hen te belasten met dit onderhoud. Bij uitdiensttreding wordt de werkkledij terug in gevraagd.

3 Welke werkkledij wordt ter beschikking gesteld? Technische dienst Lange broek Bermuda T-shirt Sweater Vest Gecombineerde zomer/winterjas Keukenmedewerker Lange broek Vest Schort Onderhoudsmedewerker Schort POT medewerker (voor de volledigheid melden we dat voor die functie T-shirts en Fleeces ter beschikking worden gesteld in kader van de training van de Persoonlijke en Teamgerichte Veiligheidstechnieken. ) 3.6 Extra persoonlijke beschermingsmiddelen in geval van infectieziekten (zie ook DN 2017/01) In het geval medewerkers taken dienen uit te voeren naar aanleiding van infectieziekten, worden, al naargelang de aard van de infectieziekte bijkomende beschermende maatregelen genomen. Dit varieert en gaat o.a. over: wegwerpbare mouwen wegwerpoveralls en schorten mondmasker Essentie van de bijkomende bescherming is dat direct fysiek contact met de huid en inademen wordt vermeden, en dat andere werkkledij na gebruik meteen wordt gewassen of gedesinfecteerd.

4 Technische dienst medewerker keukenmedewerker Onderhouds medewerker 4. Voetbescherming 4.1. Aard van de risico s Voeten van medewerkers kunnen met volgende risico s geconfronteerd worden: Biologische agentia x x x Chemische agentia x x x Vallende voorwerpen x x x Stoten van de voeten x x x Gekneld raken met de voet x x x Struikelen, omslaan van de voet x x x Uitglijden x x x Snijden (scherp voorwerp) x o o Trilling x o o Vochtige, natte omgeving x x x Warmte/vlamwarmte x o o Hete vloeistoffen x x o Elektrische risico s x o o 4.2 Overzicht van de soorten arbeids- of veiligheidsschoenen Arbeidsschoenen (= O) hebben geen beschermneus, veiligheidsschoenen (=S) hebben een beschermneus die de tenen extra beschermt. - SB: veiligheidsschoen met licht statische loopzool voor lichtere werkzaamheden - O1 S1: arbeids- of veiligheidsschoen met gesloten hiel, antistatisch zool en energie-absorberende hiel - O2 S2: waterdichte schoen die voldoet aan de eisen van O1 S1 - O3 S3: voldoet aan de eisen van O2 S2 met nagelwerende tussenzool Bovenstaande categorieën bestaan in lage vorm en hoge vorm (= bottine) - O4 S4: voldoet aan de eisen van O1 S1, in laarsvorm - O5 S5: voldoet aan de eisen van O2 S2, in laarsvorm 4.3 Bepaling soort arbeids- of veiligheidsschoenen Van de diverse doelgroepen is er een risicoanalyse met betrekking tot risico s voor de voeten gemaakt. Aan de hand van deze risicoanalyse wordt beslist welk type schoen minimum binnen een beroepscategorie wordt gedragen. - Onderhoudsmedewerkers: veiligheidsschoenen S2. - Keukenmedewerkers: veiligheidsschoenen S2. - Medewerkers technische dienst: veiligheidsschoenen S3.

5 4.4 Afspraken De arbeids- en veiligheidsschoenen maken deel uit van de arbeidskledij en zijn verplicht te dragen. Er zijn voldoende varianten voorhanden. Afwijkingen om medische redenen zijn enkel mogelijk na advies van de arbeidsgeneesheer die daarover bevraagd wordt. Voor de verdere opvolging contacteert de betrokken medewerker de preventieadviseur, die een coördinerende rol opneemt. De arbeids- of veiligheidsschoenen worden steeds buiten het kleedkastje geplaatst. Per medewerker is één paar schoenen voorzien. Bij uitdiensttreding van een personeelslid kunnen de veiligheidsschoenen teruggevraagd worden. 4.5 Keuze van de arbeids- en veiligheidsschoenen Bij de selectie van veiligheidsschoenen wordt maximaal rekening gehouden met volgende criteria: Bij voorkeur ademend en (af)wasbaar materiaal Goed sta- en draagcomfort Uitneembare zool Mogelijkheid om comfortabel orthopedische zolen in te leggen indien vereist. Zoveel als mogelijk flexibel (10 plooibaar) Bij voorkeur ook in de breedte de mogelijkheid tot verschillende maten Voor alle functies: model voor heren én dames 4.6 Tips voor een goede hygiëne van de voeten - Draag passende schoenen: o vooral bij de neus, tussen op elkaar gepropte tenen kan voetschimmel ontstaan; o door de wrijving in te grote schoenen gaan de voeten sneller zweten. - Vermijd schimmelvorming door de schoenen minstens 12u te verluchten. Geef de schoenen de kans om zo goed mogelijk te verluchten door: o Zet de schoen maximaal open; o Minstens 1x/week de inlegzooltjes ook eens naast de schoenen te laten luchten. - Draag steeds kousen in de schoenen. Kies hierbij altijd voor katoen. - Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van de kousen. Een wasverzachter legt een vetlaagje op de vezels om ze soepel te houden. Dit vermindert de vochtopname. - Was de voeten dagelijks met bij voorkeur koud water en zonder zeep. Droog ze goed af, ook tussen de tenen. - Ververs dagelijks de kousen. - Ga steeds na of de sluiting voldoende aangetrokken is. Wanneer de voet te los in de schoen zit, is de wrijving groter waardoor de voeten sneller gaan zweten. Verantwoordelijke dienstnota Peter Sinnaeve Verantwoordelijke directie Dirk Allemeersch

PBM: voetbescherming Welke soorten veiligheidsschoenen zijn er?

PBM: voetbescherming Welke soorten veiligheidsschoenen zijn er? PBM: voetbescherming Bij veel werkzaamheden in de bouw bestaat het risico om in scherpe voorwerpen te stappen of een vallend voorwerp op de voet te krijgen. Om dit risico te beperken moet de werkgever

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Schoonmaak 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Onder been- en voetbeschermingsmiddelen worden verstaan:

Nadere informatie

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico.

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. 5-12-2014 Preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave 1. Definitie 3 2. Doel 3 3. Wetgeving

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost bij een zelfstandige

Risicoanalyse van een werkpost bij een zelfstandige Risicoanalyse van een werkpost bij een zelfstandige voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Afdelingen: zie de lijst op de website:

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Afdelingen: zie de lijst

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Apotheker 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s

1 Beschrijving. 2 Risico s Preventiefiche Bescherming van de voeten 1 Beschrijving In deze fiche komt de bescherming van de voeten op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 12/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 09/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche N PBM003 04/2016. Bescherming van de voeten 1/5

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche N PBM003 04/2016. Bescherming van de voeten 1/5 Preventiefiche N PBM003 04/2016 Bescherming van de voeten 1 Beschrijving In deze fiche komt de bescherming van de voeten op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Afdelingen: zie de lijst

Nadere informatie

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen en technoloog medische beeldvorming nucleaire geneeskunde en radiologie 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen chirurgisch daghospitaal 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn

Nadere informatie

Werkpostfiche Ambulancier/MUG

Werkpostfiche Ambulancier/MUG Werkpostfiche Ambulancier/MUG Onderneming Algemene gegevens van stageplaats Sint Trudo Ziekenhuis Diestersteenweg 100 3800 Sint-Truiden www.sint-trudo.be Onthaal/begeleiding Competence Center Tel: 011/96.93.21

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Diëtisten, voedingsassistenten jonger dan 18 jaar 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming van de voeten en benen

PBM s voor de bescherming van de voeten en benen PBM s voor de bescherming van de voeten en benen Veiligheidsschoenen zijn naast beschermende handschoenen de meest gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s). Net als bij handschoenen zal de keuze

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Administratief bedienden, administratieve medewerker apotheek, archief, boekhouder, directie, directiesecretaresse, informaticus, MKG, opnamecoördinatie,

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Schoonmaak jonger dan 18 jaar 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind.

Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind. Inleiding Been en voet Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind. Schoeisel voor professioneel gebruik kan als volgt

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schoolar 2013-2014 Verpleegkundigen/vroedvrouwen/ergotherapeuten van de afdelingen: cardiologie, heelkunde, intensieve zorgen, geriatrie, materniteit, mobiele

Nadere informatie

Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind.

Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind. Inleiding Been en voet Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind. Schoeisel voor professioneel gebruik kan als volgt

Nadere informatie

Veiligheidsnormen schoeisel

Veiligheidsnormen schoeisel Veiligheidsnormen schoeisel Algemeen (EN 344-1)...2 Veiligheidsschoenen (EN 345-1)...3 Beschermend schoeisel (EN 346-1)...4 Werkschoen (EN 347-1)...5 Aanvullende eisen...6 1 Veiligheidsnormen schoeisel

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Consultaties pneumologie, gastro-enterologie, geriatrie, gynaecologie, pediatrie, cardiologie, diabetes consulent(e), dispatcher, logopedist,

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs, buitengewoon secundair, hoger en valwassenenonderwijs

Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs, buitengewoon secundair, hoger en valwassenenonderwijs Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebelegeleider. Algemene gegevens van de stageplaats De stagegever: Vertegenwoordigd door: Adres: Functie: Stageplaats voor (geef

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Verpleegkundigen operatiekwartier 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

REINIGEN EN ONDERHOUD VAN WERKKLEDIJ DOOR ARBEIDERS IN DE BOUW: STANDPUNT PROVIKMO

REINIGEN EN ONDERHOUD VAN WERKKLEDIJ DOOR ARBEIDERS IN DE BOUW: STANDPUNT PROVIKMO 16-02-2009 E-info REINIGEN EN ONDERHOUD VAN WERKKLEDIJ DOOR ARBEIDERS IN DE BOUW: STANDPUNT PROVIKMO WETGEVING EN REGLEMENTERING Ter uitvoering van het sectoraal akkoord 2007-2008 in de bouwsector werd

Nadere informatie

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen) is een verzamelnaam voor allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen gevaar. PBM

Nadere informatie

Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse voor stagiairs van de Universiteit Gent. In uitvoering van het Koninklijk Besluit van 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs en het Koninklijk Besluit van 03/05/1999 betreffende

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Consultatie pneumologie 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE 2018

VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE 2018 VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE 2018 FASHION MERKEN IN VEILIGHEIDSSCHOENEN Als leverancier van veiligheidsschoenen ontwikkelen, produceren en distribueren wij o.a. het merk Quick. Arbeidsomstandigheden zijn

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Regelgeving

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Regelgeving 1 Beschrijving In deze fiche komt de beschermings- en signalisatiekledij op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht is in België en de preventiemaatregelen.

Nadere informatie

1 Beschrijving. 3 Regelgeving

1 Beschrijving. 3 Regelgeving Preventiefiche PBM005 12/2015 Beschermings- en signalisatiekledij 1 Beschrijving In deze fiche komt de beschermings- en signalisatiekledij op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico

Nadere informatie

Veilig werken met de motorzaag. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Om je optimaal te beschermen en andere nuttige Hulpmiddelen

Veilig werken met de motorzaag. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Om je optimaal te beschermen en andere nuttige Hulpmiddelen Veilig werken met de motorzaag Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Om je optimaal te beschermen en andere nuttige Hulpmiddelen Om Je te helpen IN NOODSITUATIES BM S Broek met zaagbescherming

Nadere informatie

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen Toolbox PBM Persoonlijke Beschermingsmiddelen In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Afspraken Persoonlijke Beschermingsmiddelen Arbocatalogus Platte daken

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren (Belgisch Staatsblad van 21 juni 2012)

Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren (Belgisch Staatsblad van 21 juni 2012) Koninklijk besluit van 4 juni 2012 thermische omgevingsfactoren (Belgisch Staatsblad van 21 juni 2012) Lieve Ponnet Adviseur-generaal Algemene directie humanisering van de arbeid Afdeling normen welzijn

Nadere informatie

Omgaan met biologische agentia

Omgaan met biologische agentia Omgaan met biologische agentia Hoe omgaan met BA Werknemer Werkgever Instructie Procedure Besmettingswijze Besmettingsincident Informatie (RA) Communicatie Hygiëne-voorzieningen PBM BA Gezondheidstoezicht

Nadere informatie

infobrochure Beschermende schoenen voor verpleegkundigen en logistiek medewerkers IDPBW, UZ Gent

infobrochure Beschermende schoenen voor verpleegkundigen en logistiek medewerkers IDPBW, UZ Gent infobrochure Beschermende schoenen voor verpleegkundigen en logistiek medewerkers IDPBW, UZ Gent Veilige, ergonomische en comfortabele schoenen voor verpleegkundigen en logistieke medewerkers Als verpleegkundige

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.1.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer. Algemene informatie van de stageplaats

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer. Algemene informatie van de stageplaats Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of een instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

RE-ENTRY. Sector Tuinzaadbedrijven

RE-ENTRY. Sector Tuinzaadbedrijven RE-ENTRY Gezondheidsrisico s kunnen ontstaan doordat medewerkers met gewasbeschermingsmiddelen in contact komen na herbetreding (re-entry) van een behandelde kas. Gewasbeschermingsmiddelen kunnen nog enige

Nadere informatie

VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE QUICK 2018

VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE QUICK 2018 VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE QUICK 2018 FASHION MERKEN IN VEILIGHEIDSSCHOENEN Als leverancier van veiligheidsschoenen ontwikkelen, produceren en distribueren wij o.a. het merk Quick. Arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

Voorafgaande instructies: instructie prikongevallen en contact met bloed en andere lichaamsvochten, instructies handhygiëne, evacuatieregels, EHBO

Voorafgaande instructies: instructie prikongevallen en contact met bloed en andere lichaamsvochten, instructies handhygiëne, evacuatieregels, EHBO Algemene gegevens van stageplaats Onderneming Onthaal/begeleiding Triamant Haspengouw Halingenstraat 76, 3806 Velm Naam verantwoordelijke onthaal: Functie: Tel: E-mail: Handtekening verantwoordelijke:

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.5.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 09/05/2018 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

professional workwear

professional workwear professional workwear 2014-2015 www.dassy.eu NL 96 DASSY VEILIGHEIDSSCHOENEN STA STEVIG IN UW SCHOENEN Professionals weten maar al te goed hoe belangrijk goed schoeisel is. Zo krijgen uw voeten dagelijks

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën. Titel 2. Uitzendarbeid

Codex over het welzijn op het werk. Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën. Titel 2. Uitzendarbeid Codex over het welzijn op het werk Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën Titel 2. Uitzendarbeid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 91/383/EEG van de Raad van de

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Organisatie van het Medisch Toezicht

Organisatie van het Medisch Toezicht Organisatie van het Medisch Toezicht Medisch Toezicht.doc Versie: 01/08/2012 Pagina 1 van 6 Inleiding : ORGANISATIE VAN HET MEDISCH TOEZICHT In deze brochure vindt U : - een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen CODEX Boek IX titel 2 w w w. c r e s e p t. b e Definitie PBM Iedere uitrusting die bestemd is om door de werknemer gedragen of vastgehouden te worden teneinde hem/haar

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer Algemene informatie van de stageplaats

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer Algemene informatie van de stageplaats Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of een instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een aanvulling op de persoonlijke veiligheid als de werkomgeving niet 100% veilig is. De werkgever moet de beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Feeling good, looking good!

Feeling good, looking good! Feeling good, Feeling good, looking good! Wat jij maakt op de werkvloer of thuis bij het klussen of in de tuin, mag gezien worden. Dus waarom zou je dan zelf niet voor de dag mogen komen? Vanuit die gedachte

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

Werk- of beschermkledij? Definities

Werk- of beschermkledij? Definities Definities Werkkledij : hetzij een overall, hetzij een pak bestaand uit een broek en een jas of windpak, hetzij een kiel of stofjas, bestemd om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt door de aard

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Algemene instructies voor het gebruik van veiligheidsschoenen. Onderwerp Persoonlijk beschermingsmiddel 301

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Algemene instructies voor het gebruik van veiligheidsschoenen. Onderwerp Persoonlijk beschermingsmiddel 301 Pagina 1 van 5 Onderwerp Persoonlijk beschermingsmiddel 301 Veiligheidsschoenen 1. Algemeen Deze instructies sluiten aan bij de veiligheidsinstructies voor de installaties die noodzakelijk zijn voor het

Nadere informatie

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheids- en gezondheidsplan heeft betrekking op de werken in opdracht van Bolcmans nv Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat: - Projectgebonden

Nadere informatie

Bescherming van stagiair(e)s op het werk

Bescherming van stagiair(e)s op het werk R.05.02.10.03N. (versie 2007/12/20) Bescherming van stagiair(e)s op het werk (Maatschappelijk werk, administratie) Risicoanalyse en document Conform het KB van 21 september 2004 en het KB van 03 mei 1999,

Nadere informatie

Collectieoverzicht werkschoenen

Collectieoverzicht werkschoenen Collectieoverzicht werkschoenen De Opdrachtgever zal jaarlijks voor elke medewerker twee (2) paar, uitzonderingen meegenomen, aanschaffen. De Inschrijver dient een collectie van werkschoenen aan te bieden

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Bescherming van stagiair(e)s op het werk (verpleegstage) Risicoanalyse en document

Bescherming van stagiair(e)s op het werk (verpleegstage) Risicoanalyse en document Bescherming van stagiair(e)s op het werk (verpleegstage) Risicoanalyse en document Conform het KB van 21 september 2004 en het KB van 03 mei 1999, gewijzigd door het KB van 03 mei 2003, het KB van 28 mei

Nadere informatie

Checklist voor stagiairs

Checklist voor stagiairs Checklist voor stagiairs In uitvoering van het Koninklijk Besluit van 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit inlichtingenblad vormt de Risico Inventarisatie en Evaluatie van de stageplaats

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

RISICOFACTOREN WERKPOSTFICH

RISICOFACTOREN WERKPOSTFICH RISICOFACTOREN WERKPOSTFICHE Verpleegkundige In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht va stagairs

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 117 van 13 maart 2007 betreffende het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever

Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever Dit document kan gebruikt worden door stagegevers die niet beschikken over een uitgeschreven risicoanalyse. Stagiair: elke leerling

Nadere informatie

Risicoanalyse: Interventielaarzen type «rangers»

Risicoanalyse: Interventielaarzen type «rangers» Risicoanalyse: Interventielaarzen type «rangers» 1. Opmerkingen bij het benodigde type schoenen: een paar of twee verschillende paren?! De arbeidsgeneesheer raadt af om de interventielaarzen de hele dag

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer Algemene informatie van de stageplaats

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer Algemene informatie van de stageplaats Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of een instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

IJZERSTERKE FASHION MERKEN IN VEILIGHEIDSSCHOENEN

IJZERSTERKE FASHION MERKEN IN VEILIGHEIDSSCHOENEN IJZERSTERKE FASHION MERKEN IN VEILIGHEIDSSCHOENEN Als leverancier van veiligheidsschoenen ontwikkelen, produceren en distribueren wij de merken Quick, Python en Soccer Safety Shoes. Arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen Iedere werkomgeving is anders en brengt verschillende veiligheidsrisico s met zich mee. Werken in de detailhandel of logistiek brengt andere risico s met zich mee dan werken in de metaalindustrie of de

Nadere informatie

Food Industry Veiligheid, hygiëne en milieu

Food Industry Veiligheid, hygiëne en milieu Food Industry Veiligheid, hygiëne en milieu Aandrijvingen Gereedschappen Veiligheid Veiligheid, hygiëne en milieu IMES beschikt over een totaal pakket persoonlijke beschermingsmiddelen, ook voor gebruik

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Persoonlijke beschermingsmiddelen VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft

Nadere informatie

4 dood 0 4 8 12 16 20. Risico-analyse d.m.v de matrix. Risicomatrix. Gevolg

4 dood 0 4 8 12 16 20. Risico-analyse d.m.v de matrix. Risicomatrix. Gevolg Risico-analyse d.m.v de matrix 1. Maak een lijst met alle gevaren tijdens de werkzaamheden. (met andere woorden: maak een lijst met alles wat mis kan gaan) 2. Bepaal van per gevaar de kans dat het gevaar

Nadere informatie

KIEPAUTO S. Maatregelen

KIEPAUTO S. Maatregelen KIEPAUTO S Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kan geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet. Valgevaar Arbobesluit Artikel 3.16 lid

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 Maatschappelijk assistent DECEMBER 2014 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij of zij

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.3 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.1.2.2 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer Algemene informatie van de stageplaats

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer Algemene informatie van de stageplaats Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of een instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 2009 Tot vaststelling

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.15.2.2 STAGIAIRS REVISIE: 0 DATUM: in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de van stagiairs. PAGINA: 1 van 7 Plaats van tewerkstelling Stageplaats : Plaats : Naam

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector Wettelijke verplichtingen inzake het onthaal van uitzendkrachten De organisatie van het onthaal van uitzendkrachten wordt wettelijk geregeld door de CAO nr. 22 betreffende het onthaal en de aanpassing

Nadere informatie

Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke

Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke www.kei.be Document: Opsteller: Datum: 2016 R 1.1.06 IDPBW Versie: 0.1 Module: 1. Werken met derden Moduleonderdeel: 1.1. Jongeren en stagiairs Document: 1.1.06

Nadere informatie

Jobstudenten. 9 oktober 2017 MARIJKE BRUYNINCKX DIRECTEUR PI

Jobstudenten. 9 oktober 2017 MARIJKE BRUYNINCKX DIRECTEUR PI 1 Jobstudenten 9 oktober 2017 MARIJKE BRUYNINCKX DIRECTEUR PI Inhoud Preventie en Interim Jobstudenten in uitzendsector Principe uitzendarbeid Jobstudenten Bescherming jobstudenten Gezondheidstoezicht

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 Lekenconsulent/ Pastoraal werker DECEMBER 2016 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij

Nadere informatie

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen.

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen. 1 A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken 1 Wat voor werk mag je tijdens schooldagen doen als je 14 jaar bent? Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en

Nadere informatie

Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke

Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke www.kei.be Document: Opsteller: Datum: 2016 R 1.1.09 IDPBW Versie: 0.1 Module: 1. Werken met derden Moduleonderdeel: 1.1. Jongeren en stagiairs Document: 1.1.09

Nadere informatie