infobrochure Beschermende schoenen voor verpleegkundigen en logistiek medewerkers IDPBW, UZ Gent

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "infobrochure Beschermende schoenen voor verpleegkundigen en logistiek medewerkers IDPBW, UZ Gent"

Transcriptie

1 infobrochure Beschermende schoenen voor verpleegkundigen en logistiek medewerkers IDPBW, UZ Gent

2 Veilige, ergonomische en comfortabele schoenen voor verpleegkundigen en logistieke medewerkers Als verpleegkundige of logistiek medewerker vraag je tijdens je werk heel wat van je voeten. Denk maar aan de vele afstanden die je dagelijks moet afleggen: van de verzorgingswagen naar de linnenkamer, van de receptie naar het staflokaal, medicatie bijhalen, patiënten begeleiden, Je moet ook veel rechtstaan: tijdens de verzorging aan bed, om medicatie voor te bereiden, om het medisch dossier te raadplegen, Bovendien moet je bij al deze taken vaak ook materialen meenemen: infuusstaanders, rolstoelen, en moet je bedden en geriatrische zetels verplaatsen. Al deze handelingen maken je voeten erg kwetsbaar. Het is best mogelijk dat je al eens struikelt of uitglijdt, of dat er iets op je tenen valt. De ongevallencijfers bevestigen dit vermoeden. In 2007 en 2008 waren 34 verpleegkundigen slachtoffer van een arbeidsongeval door vallen of uitglijden, goed voor samen 848 dagen werkverlet. 24 verpleegkundigen hadden door een arbeidsongeval een kwetsuur aan de voeten of tenen, goed voor 546 dagen werkverlet. Ook tijdens de evacuatieoefeningen merken we dat struikelen of vallen een reëel risico is. Om dergelijke arbeidsongevallen en alle ongemakken die ermee gepaard gaan zoveel mogelijk te vermijden, is het belangrijk je voeten goed te beschermen. Degelijk en beschermend schoeisel kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. Naast de bescherming die degelijke schoenen bieden, kunnen ze ook voor een betere ondersteuning van je voeten en een groter comfort zorgen. Daarom heeft de directie van het UZGent, op advies van de preventiedienst, beslist om veilige, ergonomische en comfortabele schoenen te voorzien. De schoenen worden voorzien voor verpleegkundigen en logistiek medewerkers van alle klinische sectoren die in de zorg staan. De schoenen maken deel uit van de werkkledij en zijn verplicht te dragen.

3 Keuze uit elf modellen Criteria 1. Bescherming bieden voor de tenen; 2. Voorzien zijn van een hielsteun (ten minste een hielriem); 3. Makkelijk afwasbaar zijn; 4. Flexibel zijn (meer dan 10 plooibaar); 5. Vervaardigd zijn uit ademend materiaal; 6. Voorzien zijn van een antislipzool; 7. Een goed sta- en draagcomfort hebben; 8. Over een uitneembare binnenzool beschikken (zoveel als mogelijk). Zoektocht naar geschikte schoenen Medewerkers van de preventiedienst, van ziekenhuishygiëne en de stafmedewerker logistiek maakten eerst een preselectie van schoenen op basis van de criteria die hierboven werden beschreven. Uit een reeks veilige en ergonomische schoenen werden op die manier een aantal modellen geselecteerd die in aanmerking kwamen voor de testfase. Vervolgens kon elk paar schoenen gedurende twee weken worden getest door verschillende verpleegkundigen verspreid over verschillende afdelingen. Bij het kiezen van de afdelingen die de schoenen zouden testen, werd erop gelet dat de diensten in verschillende gebouwen gelegen waren, dat zowel hospitalisaties, kritieke diensten als het operatiekwartier vertegenwoordigd waren, dat zowel diensten waar grote afstanden moeten worden afgelegd als diensten waar men langdurig moet rechtstaan vertegenwoordigd waren, en dat de testpersonen verpleegkundigen van de werkvloer waren (geen leidinggevenden, manutentisten of administratief personeel). Na een aantal uitgebreide testfases, werden uiteindelijk 11 positief geëvalueerde modellen geselecteerd waaruit elke medewerker zal kunnen kiezen. De modellen worden hieronder voorgesteld.

4 Modellen Afhankelijk van de risico s en de vereisten op de werkvloer kan je kiezen uit modellen van bepaalde categorieën. Alle schoenen zijn voorzien van vervangbare inlegzolen. De veters van de schoenen zijn eveneens vervangbaar. De medewerkers van het OK kunnen kiezen uit de modellen van categorie B en C. De medewerkers van OK logistiek, CSA, mobiele radiologie, radiotherapie en poli urologie kunnen kiezen uit categorie C en D. De medewerkers die tewerkgesteld zijn op de NMR-diensten van radiologie kunnen kiezen uit categorie A en B. Bij uitoefenen buitendienstactiviteiten door ambulanciers en verpleegkundigen spoed is enkel de schoen uit categorie E geschikt. De medewerkers van overige diensten kunnen kiezen uit modellen van de categorieën A, B, C en D. Categorie Dienstnaam Dienst nummer A B C D E NMR 2204 X X Neonato 5101 X X IZ Medische en Hartchirurgie 6208 X X IZ Heelkunde 6206 X X IZ Pediatrie 6676 X X Patiëntenvervoer 6098 X X CSA en OK logistiek 6300 X X OK UZ X X OK UZ X X Radiotherapie 8225 X X Urologie 8236 X X Nucleaire Geneeskunde 8255 X X Mobiele Radiologie 6621 X X Spoed-buitendienst 6900 X Overige diensten X X X X

5 D Categorie A Schürr 2201 Model Coburg Schürr 1507 Model Silvia Atlas GX 180 Light Blue Schurr 1296 Model Weiden Atlas Alutec 105 XP Schürr Schürr Traunreut Traunreut (kleurkeuze zwart-wit) Schürr Schürr Bad Aibling Bad Aibling (zwart of wit) Abeba

6 Categorie B Quiva Schurr 1425 Model Passau 5

7 Categorie C Abeba 2120 Abeba (wit) of 2120 Abeba 2125 (zwart)

8 Categorie D Schürr Schürr Model Model Coburg Coburg (zwart of wit) Atlas GX 180 Light Blue Atlas Alutec 105 XP Abeba

9 Categorie E HAIX - Arizona Mid

10 Praktisch Verkeerde levering op dienst 1. De betrokkene stelt vast dat de verkeerde maat of het verkeerde model werd geleverd. 2. Betrokkende gaat naar het Centraal Magazijn met de schoenen en de overeenkomende zendnota (leverbon). 3. Het Centraal Magazijn vergelijkt de schoenen met de bestelling. Indien een verkeerde levering wordt vastgesteld, worden de schoenen omgeruild op het Centraal Magazijn. Opgelet, schoenen worden enkel omgeruild indien: Ze nog niet gedragen zijn geweest Ze nog in de oorspronkelijke verpakking zitten De zendnota van het magazijn bij de schoenen aanwezig is Indien geen verkeerde levering wordt vastgesteld kunnen de schoenen niet omgeruild worden. De hoofdverpleegkundige kan wel toestemming geven voor een nieuwe bestelling via de groene bon. Jaarlijkse vervanging Elke medewerker heeft recht op 1 paar nieuwe schoenen per jaar. Schoenen en zolen kunnen met een groene bestelbon aangevraagd worden op de Linnendienst. De aanvrager moet met de groene bon naar de Linnendienst gaan om de aanvraag te doen. De bon moet getekend zijn door de leidinggevende van de medewerker en moet het dienstnummer vermelden. De bon moet ook het aantal paar schoenen vermelden. Een correct ingevuld en getekend groen bonnetje is noodzakelijk om de aanvraag te doen. De linnendienst is gelegen op het eerste verdiep van het Bedrijvencomplex (1BC) en is van maandag tot vrijdag doorlopend open van 9u tot 15u15.

11 Afwijking om medische redenen Betrokken medewerker vindt na een passessie bij de linnendienst geen geschikte schoenen. 1. Betrokkene gaat naar AGD (Arbeidsgeneeskundige Dienst) 2. Betrokkene wordt doorverwezen naar (eigen) specialist voor medisch attest 3. Betrokkene gaat met medisch attest terug naar AGD 4. AGD formuleert besluit op formulier voor de gezondheidsbeoordeling (groen formulier AGD): ofwel orthopedisch schoeisel ofwel een aanpassing op het aangeboden schoeisel 5. Indien orthopedisch schoeisel: a. Betrokkene gaat naar CTO (0K7) en laat orthopedische schoenen maken b. Betrokkene stuurt kopie van het attest specialist + groen formulier AGD + rekening CTO naar de dienst Accounting. c. De dienst Accounting stuurt de ingescande factuur naar de dienst voor verdere goedkeuring van betaling. 6. Indien aanpassing op het aangeboden schoeisel a. Betrokkene gaat met schoenen van keuze naar CTO (0K7) b. Indien aanpassing mogelijk: CTO voert aanpassing uit. Betrokkene stuurt kopies van groen formulier AGD + attest specialist + rekening CTO op naar de dienst Accounting voor betaling c. Indien aanpassing niet mogelijk: betrokkene gaat met groen formulier AGD en attest specialist naar preventiedienst om te evalueren of het persoonlijk schoeisel voldoet aan de vooropgestelde veiligheidsvoorschriften. De preventiedienst brengt hierover schriftelijk advies uit aan de leidinggevende. Inleveren veiligheidsschoenen (einde contract, pensioen, ) 1. De betrokkene levert de schoenen in bij de hoofdverpleegkundige op de laatste werkdag. 2. De hoofdverpleegkundige zorgt ervoor dat de schoenen apart in een rode linnenzak belanden, voorzien van een etiket waarop de naam van het betrokkene wordt geschreven. 3. De veiligheidsschoenen bereiken de interne wasserij en worden gestockeerd voor een goed doel.

12 Aanschaf schoenen vervangcontracten 1. Indien betrokkene langer dan 6 maand in het UZ Gent tewerkgesteld wordt, heeft deze recht op veiligheidsschoenen. De hoofdverpleegkundige neemt hierin het initiatief. De medewerker volgt dezelfde procedure dan andere personeelsleden (passen op linnendienst naar analogie van de werkkledij). 2. Indien het contract minder lang dan 6 maand duurt, worden geen schoenen voorzien. Het wordt wel verwacht dat de medewerker schoenen draagt volgens de omschreven veiligheidsaspecten door dienst preventie (zie onder). Het is de verantwoordelijkheid van de hoofdverpleegkundige hierop toe te zien. Voorwaarden waaraan schoenen dienen te voldoen: Bescherming bieden voor de tenen; Voorzien zijn van een hielsteun (ten minste een hielriem); Makkelijk afwasbaar zijn; Flexibel zijn (meer dan 10 plooibaar); Vervaardigd zijn uit ademend materiaal; Voorzien zijn van een antislipzool; Een goed sta- en draagcomfort hebben; Over een uitneembare binnenzool beschikken (zoveel als mogelijk).

13 Tips voor een goede voethygiëne We willen ook een goede voethygiëne onder de aandacht brengen. Je voeten gezond en fit houden is immers even belangrijk als het dragen van degelijk schoeisel! - Draag goed passende schoenen, vooral bij de neus. Tussen op elkaar gepropte tenen kan immers voetschimmel ontstaan. - Draag sokken met een hoog percentage katoen of wol (min 80%), zo wordt vocht beter geabsorbeerd. - Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van je sokken; wasverzachter legt een vetlaagje op de vezels om ze soepel te houden, wat de opname van vocht vermindert. - Draag losse inlegzolen in je schoenen. Laat je inlegzolen op het einde van de werkdag buiten de schoen drogen. - Vervang de inlegzolen regelmatig door nieuwe. Deze kan je aanvragen in de linnendienst. Steeds aanvragen met een ondertekend groen bonnetje met vermelding van dienstnummer. - Was je voeten dagelijks met bij voorkeur koud water en zonder zeep. Droog ze goed af, ook tussen de tenen! Tips bij het kiezen van een geschikte schoen - Maten verschillen. Ga niet af op de maat alleen, maar pas en probeer uit. - Pas schoenen staande en zorg dat er nog minstens 1,5 cm over is aan de langste teen. - Stap rond bij het passen - Pas beide schoenen. Meestal zijn beide voeten verschillend. Kies in functie van de grootste maten. - De hiel moet perfect passen en mag niet wegglippen in of uit de schoen - Schenk extra aandacht aan de breedte van de voorvoet. - Kies een schoen die de vorm van je voet heeft - Kies nooit voor te strakke schoenen in de veronderstelling dat ze zullen uitzetten.

14 Onderhoudstips Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur van de schoenen. Minstens maandelijks dient u de schoenen te behandelen. - Er staan professionele schoenpoetsmachines ter beschikking aan de ingangen van de kleedkamers. Iedere poetsmachine is voorzien van een kleurloos schoenpoetsmiddel. - Indien de schoenen op dienst zelf bevuild worden, dan is het aangeraden deze te behandelen met een reinigend en ontsmettend doekje. Massieve plekken worden best onder de kraan met ruim water en een spons verwijderd. - Na aanraking met zuren dient u de schoenen goed af te spoelen onder de kraan met ruim water. Als het leder beschadigd is, gebruikt u best een conditioner om het leder te revitaliseren (schoenpoetsmachine). - Voor het leder verder behandeld kan worden, moet het na reiniging goed drogen, bij voorkeur aan de lucht en niet bij een warmtebron of in de volle zon (idem voor de binnenzool). Om de vorm goed te behouden kunt u er krantenpapier in stoppen. Onderhoudsvoorschriften veiligheidsschoenen Quiva - De schoen kan gereinigd worden met water en zeep, evenals de inlegzool. Indien nodig kan een reinigend en/of ontsmettend doekje worden gebruikt. Algemene regel: Het is aangewezen na elke werkdag de binnenzool uit de schoen te nemen.

15 Meer weten? Over het schoenenaanbod Filip Buckens, ergonoom, d26325, Heidi Deconinck, ergonoom, d25867, Greet Verhaeghe, preventieadviseur, d22542, Over de bestelling en het passen van schoenen: Gerty Janssen, sectieverantwoordelijke linnendienst, d22530, Over de levering van schoenen: Leon-Philippe De Ryck, dienstverantwoordelijke Centraal Magazijn, d25159,

16 IDPBW - B2 - tweede verdieping De Pintelaan Gent v.u.: E. Mortier, afgevaardigd bestuurder UZ Gent, De Pintelaan 185, 9000 Gent Deze brochure werd enkel ontwikkeld voor gebruik binnen het UZ Gent. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het UZ Gent. Universitair Ziekenhuis Gent De Pintelaan Gent Tel. +32 (0) Fax +32 (0) info@uzgent.be - D/IDPBW/ /2009

INFO VOOR PATIËNTEN STEUNZOLEN EN ORTHOPEDISCHE SCHOENEN

INFO VOOR PATIËNTEN STEUNZOLEN EN ORTHOPEDISCHE SCHOENEN INFO VOOR PATIËNTEN STEUNZOLEN EN ORTHOPEDISCHE SCHOENEN INHOUD 01 Diabetesvoet 4 02 Steunzolen 5 03 Semi-orthopedische schoenen 7 04 Orthopedische schoenen 8 4 / 01 DIABETESVOET Mensen met diabetes hebben

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE

INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE INHOUD 01 Doelstelling 4 02 Doelgroep 4 03 Locatie 4 04 Openingsuren 4 05 Verloop van de consultatie 5 06 Multidisciplinair team 6 4 / 01 DOELSTELLING

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Hygiëne en hydrateren UZ Gent, Dienst Dermatologie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Hygiëne en hydrateren UZ Gent, Dienst Dermatologie metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Hygiëne en hydrateren UZ Gent, Dienst Dermatologie Hygiëne Temperatuur bad- of douchewater: ideaal 35 C, zeker niet boven de 37 C. Warmte

Nadere informatie

kritieke diensten voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst

kritieke diensten voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst voor kinderen die op bezoek komen kritieke diensten Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst Inhoud Voorwoord Welkomstwoordje van Raf 3 Stel jezelf even

Nadere informatie

DIENSTNOTA 2017/03. Werkmaterialen, Persoonlijke Beschermingsmaatregelen (PBM s), Werkkledij en kledij op het werk: algemene richtlijnen.

DIENSTNOTA 2017/03. Werkmaterialen, Persoonlijke Beschermingsmaatregelen (PBM s), Werkkledij en kledij op het werk: algemene richtlijnen. DIENSTNOTA 2017/03 TOEPASSINGSGEBIED: ALGEMEEN (zorg) Werkmaterialen, Persoonlijke Beschermingsmaatregelen (PBM s), Werkkledij en kledij op het werk: algemene richtlijnen. 1. Situering Als werkgever zijn

Nadere informatie

Verpleegafdeling. Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde. info voor de patiënt en de bezoeker

Verpleegafdeling. Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde. info voor de patiënt en de bezoeker info voor de patiënt en de bezoeker bloed, ademhaling & spijsvertering Verpleegafdeling Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde Verpleegafdeling Voorstelling De verpleegafdeling

Nadere informatie

Geriatrisch dagziekenhuis

Geriatrisch dagziekenhuis info voor patiënten Geriatrisch dagziekenhuis 01. Geriatrisch dagziekenhuis Het Geriatrisch dagziekenhuis richt zich tot personen ouder dan 75 jaar met acute of chronische aandoeningen, toenemende inactiviteit,

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS

INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat doen we? 4 03 Onderzoeken 5 04 Praktisch 5 05 Onthaal 6 06 Opname en verblijf 6 07 Wat brengt u mee bij opname? 7 08 Vervoer

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Beweging en evenwicht... 04 03 Medicatiegebruik... 05 04 Bloeddrukproblemen... 05 05 Gezichtsvermogen...

Nadere informatie

Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee?

Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? Inhoud 01 Welkomstwoordje van Raf... 2 02 Stel jezelf even voor... 4 03 De afdeling Intensieve

Nadere informatie

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee?

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee? Inhoud 01 Welkomstwoordje van Raf......................... 3 02 Stel jezelf even voor...................................

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Beweging en evenwicht 4 03 Medicatiegebruik 5 04 Bloeddrukproblemen 6 05 Gezichtsvermogen 6 06 Schoenen en voeten 6 07 Omgeving en gedrag 7 08

Nadere informatie

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee?

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Stel jezelf even voor... 06 03 De afdeling Intensieve zorg... 09

Nadere informatie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de ouders Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Hoe werkt de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

IMRT van de prostaat

IMRT van de prostaat info voor de patiënt IMRT van de prostaat Urogenitale radiotherapie UZ Gent, Uro-oncologische groep IMRT van de prostaat IMRT staat voor intensiteitsgemoduleerde radiotherapie. Dankzij deze techniek wordt

Nadere informatie

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen.

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. info voor kinderen die op bezoek komen man, vrouw en kind Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING

INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Hoe werkt TENS? 4 03 Bij welke pijnklachten werkt TENS? 5 04 De behandeling 5 05 Aantal sessies per dag 5 06 Voordeel 6 07 Contra-indicaties

Nadere informatie

RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG

RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG INFO VOOR KINDEREN DIE OP BEZOEK KOMEN RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG GA JE MEE? INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Even kennismaken 5 03 Intensieve zorg 6 04 Fotozoektocht 7 05 Jouw opdrachten

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Hospitalisatieafdeling Neurochirurgie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Hospitalisatieafdeling Neurochirurgie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Hospitalisatieafdeling Neurochirurgie Inhoud 01 Welkom... 04 02 Voorstelling hospitalisatieafdeling... 05 03 Wat brengt u mee?... 06 04 Voorzieningen op

Nadere informatie

Wat na cochleaire implantatie?

Wat na cochleaire implantatie? hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Wat na cochleaire implantatie? UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Wat na cochleaire implantatie: praktisch Revalidatie Medische revalidatie Na

Nadere informatie

Hospitalisatieafdeling Neurochirurgie

Hospitalisatieafdeling Neurochirurgie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Hospitalisatieafdeling Neurochirurgie UZ Gent, Dienst Neurochirurgie Hospitalisatieafdeling Neurochirurgie Voorstelling hospitalisatieafdeling In overleg

Nadere informatie

Raf gaat een kijkje nemen in het Brandwondencentrum

Raf gaat een kijkje nemen in het Brandwondencentrum info voor kinderen die op bezoek komen kritieke diensten Raf gaat een kijkje nemen in het Brandwondencentrum Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom jij iemand bezoeken in

Nadere informatie

CENTRAAL VENEUZE KATHETER

CENTRAAL VENEUZE KATHETER CENTRAAL VENEUZE KATHETER KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_008 INHOUDSTAFEL 01 Wat en waarom heb je een centrale veneuze katheter nodig? 3 02 Het plaatsen van een centraal veneuze katheter 4 03 Naar huis

Nadere informatie

Uw kind krijgt een hartoperatie

Uw kind krijgt een hartoperatie man, vrouw en kind info voor de ouders Uw kind krijgt een hartoperatie UZ Gent, Afdeling Kindercardiologie - Cardiochirurgie Uw kind krijgt een hartoperatie We vragen u aanwezig te zijn tussen 10u00 en

Nadere informatie

klinisch ondersteunende sector info voor patiënten CT-afdeling

klinisch ondersteunende sector info voor patiënten CT-afdeling klinisch ondersteunende sector info voor patiënten CT-afdeling Inhoud 01 CT-afdeling... 04 02 Voorbereiding... 05 03 Aandachtspunten... 06 04 Kleding... 06 05 Het onderzoek... 06 06 Wachttijden... 07 07

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN RADIO - SYNOVIOR THESIS

INFO VOOR PATIËNTEN RADIO - SYNOVIOR THESIS INFO VOOR PATIËNTEN RADIO - SYNOVIOR THESIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Radiosynoviorthesis 4 03 Verloop van de behandeling 4 04 Maatregelen na de behandeling 5 05 Resultaten 6 06 Vragen? 6 4 / 01 INLEIDING

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Intern Liaisonteam Geriatrie Zorg voor 75-plussers

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Intern Liaisonteam Geriatrie Zorg voor 75-plussers metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Intern Liaisonteam Geriatrie Zorg voor 75-plussers 01. Wat is het Intern Liaisonteam Geriatrie ()? Om de zorg voor ouderen op alle diensten

Nadere informatie

NMRC Neuromusculair Referentiecentrum

NMRC Neuromusculair Referentiecentrum info voor patiënten NMRC Neuromusculair Referentiecentrum Neuromusculair Referentiecentrum Het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) is een gespecialiseerd centrum voor multidisciplinaire hulpverlening

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

INFO VOOR FAMILIE GERIATRISCHE GEDRAGSOBSERVATIE- EENHEID (GGOE)

INFO VOOR FAMILIE GERIATRISCHE GEDRAGSOBSERVATIE- EENHEID (GGOE) INFO VOOR FAMILIE GERIATRISCHE GEDRAGSOBSERVATIE- EENHEID (GGOE) INHOUD 01 Inleiding 4 02 Werking 5 03 Onthaalgesprek 6 04 Bezoekregeling 7 05 Informatie over de zorg en behandeling 7 06 Wat meebrengen?

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Afstaande oren UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Afstaande oren UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Afstaande oren UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Otoplastie voor afstaande oren Een otoplastie is een heelkundige ingreep op één of beide oorschelpen

Nadere informatie

info voor patiënten hoofd, hals en zenuwstelsel Rhinoplastie / Rhinoseptoplastie

info voor patiënten hoofd, hals en zenuwstelsel Rhinoplastie / Rhinoseptoplastie info voor patiënten hoofd, hals en zenuwstelsel Rhinoplastie / Rhinoseptoplastie Neuscorrectie: rhinoplastie / rhinoseptoplastie Een neuscorrectie (rhinoplastie en rhinoseptoplastie) kan om verschillende

Nadere informatie

Raf en Henri gaan naar de operatiezaal

Raf en Henri gaan naar de operatiezaal kritieke diensten info voor patiënten Raf en Henri gaan naar de operatiezaal Ga je mee? Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Op weg naar de operatiezaal... 06 03 In de operatiezaal... 09 04 Terug naar het Brandwondencentrum...

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie

bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie Stretching Je hebt last van kniepijn. Het klinisch onderzoek en de medische

Nadere informatie

Stevige schoenen. voor uw gezondheid en veiligheid

Stevige schoenen. voor uw gezondheid en veiligheid Stevige schoenen voor uw gezondheid en veiligheid Inhoud Waarom goede schoenen? 3 Gevolgen van het dragen van slechte schoenen 3 Tips voor goede schoenen 4 Waaraan voldoet een goede stevige schoen? 4 Tips

Nadere informatie

info voor patiënten Afdeling Geriatrie

info voor patiënten Afdeling Geriatrie info voor patiënten Afdeling Geriatrie 01. Inleiding Welkom op de afdeling Geriatrie van het UZ Gent. U bereikt de afdeling via ingang 50, route 575. Deze brochure bevat praktische informatie voor uw opname

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PIPAC VERNEVELING VAN CHEMOTHERAPIE IN DE BUIKHOLTE

INFO VOOR PATIËNTEN PIPAC VERNEVELING VAN CHEMOTHERAPIE IN DE BUIKHOLTE INFO VOOR PATIËNTEN PIPAC VERNEVELING VAN CHEMOTHERAPIE IN DE BUIKHOLTE INHOUD 01 Inleiding 4 02 Behandeling met PIPAC 4 03 Verloop van de behandeling 5 04 Kosten 5 05 Contact 6 4 / 01 INLEIDING U wordt

Nadere informatie

Cochleair implantaat

Cochleair implantaat hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Cochleair implantaat Vooronderzoeken UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Cochleair implantaat: vooronderzoeken Voor de beslissing wordt genomen

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN FOTODYNAMISCHE THERAPIE MET DAGLICHT

INFO VOOR PATIËNTEN FOTODYNAMISCHE THERAPIE MET DAGLICHT INFO VOOR PATIËNTEN FOTODYNAMISCHE THERAPIE MET DAGLICHT INHOUD 01 Inleiding 4 02 Hoe werkt het? 4 03 Verloop van de behandeling 5 04 Tips en weetjes 6 05 Nazorg 7 06 Nevenwerkingen 7 07 Alternatief 8

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat zijn Yttrium-microsferen? 4 03 Toediening 4 04 Voorbereiding 5 05 Verloop van de behandeling 6 06 Voor- en nadelen van

Nadere informatie

info voor jongeren en hun ouders/verzorgers man, vrouw en kind Transitie met een hart

info voor jongeren en hun ouders/verzorgers man, vrouw en kind Transitie met een hart info voor jongeren en hun ouders/verzorgers man, vrouw en kind Transitie met een hart Inhoud 01 Opgroeien en zelfstandig worden... 04 02 Transitie, wat is dat?... 04 03 Transitie in het ziekenhuis... 04

Nadere informatie

info voor patiënten Hoofdhuidkoeling

info voor patiënten Hoofdhuidkoeling info voor patiënten Hoofdhuidkoeling Inhoud 01 Waarom verlies ik mijn haar? 4 02 Wat is hoofdhuidkoeling?... 4 03 Hoe werkt het?... 5 04 Verloop...6 05 Hoe verzorg ik mijn haar?...6 06 Heeft hoofdhuidkoeling

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

Alternatieven voor krabben

Alternatieven voor krabben metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Atopisch eczeem Alternatieven voor krabben UZ Gent, Dienst Dermatologie Definitie Krabben is het gevolg van de jeuk, uitgelokt door de aandoening.

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Impedantiemeting

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Impedantiemeting bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Impedantiemeting Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een impedantiemeting?... 04 03 Hoe gebeurt de meting?...04 04 Wat wordt van u verwacht?...05

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan EU REKA deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?...

Nadere informatie

info voor patiënten hoofd, hals en zenuwstelsel Diabolo s of trommelvliesbuisjes

info voor patiënten hoofd, hals en zenuwstelsel Diabolo s of trommelvliesbuisjes info voor patiënten hoofd, hals en zenuwstelsel Diabolo s of trommelvliesbuisjes Diabolo s of trommelvliesbuisjes In overleg met uw behandelende arts heeft u besloten om uw kind een ooroperatie (= plaatsen

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN DIABETESVOET CONVENTIE

INFO VOOR PATIËNTEN DIABETESVOET CONVENTIE INFO VOOR PATIËNTEN DIABETESVOET CONVENTIE INHOUD 01 Diabetesvoetconventie 4 02 Doel van de diabetesvoetconventie 4 03 Wie komt in aanmerking? 4 04 Team 5 05 Aanbod van de diabetesvoetkliniek 5 06 Aanvraag

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN VERPLEEGAFDELING GERIATRIE

INFO VOOR PATIËNTEN VERPLEEGAFDELING GERIATRIE INFO VOOR PATIËNTEN VERPLEEGAFDELING GERIATRIE INHOUD 01 Welkom 4 02 Wat brengt u mee bij opname? 5 03 Opnamedocument invullen 6 04 Praktisch 6 05 Informatie over het ziekteproces 7 06 Ontslag 8 4 / 01

Nadere informatie

GEBRUIK EN ONDERHOUD. Pruis. Orthopedische Schoentechniek

GEBRUIK EN ONDERHOUD. Pruis. Orthopedische Schoentechniek GEBRUIK EN ONDERHOUD Pruis Orthopedische Schoentechniek Gebruik en onderhoud Uw schoenen worden met de grootst mogelijke zorg gemaakt. Natuurlijk wilt u langdurig en zonder klachten profijt hebben van

Nadere informatie

info voor de ouders Consultatie Kinder- en jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak

info voor de ouders Consultatie Kinder- en jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak info voor de ouders Consultatie Kinder- en jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Hoe werkt de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gent?...

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Dit formulier moet opgestuurd worden naar het Participatiefonds en dat uiterlijk op

Nadere informatie

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE TEAM PELVIENE ONCOLOGIE KANKERCENTRUM Onco_pelv_013 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Waarvoor kan u terecht bij het team Pelviene Oncologie? 3 02 Hoe kunt u ons bereiken? 4 04 Wie

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INHOUD 01 Inleiding 4 02 De galblaas 4 03 Redenen om de galblaas te laten verwijderen 5 04 De operatie 6 05 Mogelijke complicaties 8 06 Pijn 9 07 Verloop van de

Nadere informatie

Hersteloperatie van de eileiders

Hersteloperatie van de eileiders man, vrouw en kind info voor de patiënt Hersteloperatie van de eileiders UZ Gent, Vrouwenkliniek Hersteloperatie van de eileiders na sterilisatie Wat is een hersteloperatie van de eileiders? In deze patiëntenbrochure

Nadere informatie

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatie

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatie info voor patiënten Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatie Inhoud 01 Het elektrofysiologisch onderzoek (EFO)... 04 02 Aanmelden... 04 03 Verloop van het onderzoek... 09 04 Mogelijke complicaties...

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose Inleiding In overleg

Nadere informatie

info voor patiënten en familie kritieke diensten Vriendenkring van brandwondenpatiënten

info voor patiënten en familie kritieke diensten Vriendenkring van brandwondenpatiënten info voor patiënten en familie kritieke diensten Vriendenkring van brandwondenpatiënten Inhoud 01 De bewogen start... 4 02 De enthousiaste reis... 4 03 Het André Scheers Huis... 5 04 Gezond naar lichaam

Nadere informatie

INFO VOOR PATI ËNTEN PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING BIJ ERFELIJKHEIDSONDERZOEK

INFO VOOR PATI ËNTEN PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING BIJ ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INFO VOOR PATI ËNTEN PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING BIJ ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INHOUD 01 Wat is erfelijkheidsonderzoek? 4 02 Wat kan de psycholoog voor u doen? 5 03 Hoe en wanneer kunt u de psycholoog inschakelen?

Nadere informatie

info voor patiënten PIPAC Verneveling van chemotherapie in de buikholte

info voor patiënten PIPAC Verneveling van chemotherapie in de buikholte info voor patiënten PIPAC Verneveling van chemotherapie in de buikholte 01. Inleiding U wordt behandeld voor buikvlieskanker of carcinomatose. Deze carcinomatose kan niet chirurgisch verwijderd worden

Nadere informatie

Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose

Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose info voor patiënten Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose 01. Inleiding In overleg met uw behandelende arts heeft u besloten om een ooroperatie te ondergaan op de afdeling Neus-, keel- en oorheelkunde

Nadere informatie

VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE 2018

VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE 2018 VEILIGHEIDSSCHOENEN COLLECTIE 2018 FASHION MERKEN IN VEILIGHEIDSSCHOENEN Als leverancier van veiligheidsschoenen ontwikkelen, produceren en distribueren wij o.a. het merk Quick. Arbeidsomstandigheden zijn

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET RADIOACTIEF SAMARIUM QUADRAMET

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET RADIOACTIEF SAMARIUM QUADRAMET INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET RADIOACTIEF SAMARIUM QUADRAMET INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat is Quadramet? 4 03 Voorbereiding 5 04 Verloop van de behandeling 6 05 Resultaten 7 06 Maatregelen na het

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Bloedtransfusies

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Bloedtransfusies bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Bloedtransfusies 01. Inleiding U (of uw kind) krijgt binnenkort een behandeling of een ingreep. De kans bestaat dat u (of uw kind) daarbij bloed toegediend

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Dit formulier moet opgestuurd worden naar het Participatiefonds en dat uiterlijk op

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie 01. Galblaasoperatie Binnenkort wordt tijdens een operatie uw galblaas verwijderd. Deze ingreep noemen we ook een cholecystectomie.

Nadere informatie

info voor patiënten Ik krijg een pacemaker

info voor patiënten Ik krijg een pacemaker info voor patiënten Ik krijg een pacemaker Inhoud 01 Algemene informatie... 04 02 De opname... 04 03 De ingreep... 09 04 Het verblijf... 10 05 Wat te doen nadien?... 10 06 Praktische richtlijnen... 11

Nadere informatie

Katheterablatie van voorkamerfibrillatie

Katheterablatie van voorkamerfibrillatie info voor patiënten Katheterablatie van voorkamerfibrillatie Inhoud 01 Wat is voorkamerfibrillatie?... 04 02 Behandeling... 04 03 Ablatie... 09 04 Na de ablatie... 10 05 Complicaties... 10 06 Resultaat...

Nadere informatie

info voor de patiënt metabole en cardiovasculaire aandoeningen Echocardiografie

info voor de patiënt metabole en cardiovasculaire aandoeningen Echocardiografie info voor de patiënt metabole en cardiovasculaire aandoeningen Echocardiografie Inhoud 01 Wat is een echocardiografie?... 04 02 Soorten echocardiografie... 09 01. Wat is een echocardiografie? Bij een echografie

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders

man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders Inhoud 01 Welkom... 04 02 Indeling... 04 03 Het neonatologieteam... 04 04 De afdeling binnenkomen... 05 05 Badges en inrijkaarten...

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Video-EEG monitoring

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Video-EEG monitoring hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Video-EEG monitoring Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Aanmelding en inschrijving... 04 03 Aankomst op de Video-EEG Monitoring Eenheid... 05 04 Start van de video-eeg

Nadere informatie

Trommelvliessluiting en/of herstel van de gehoorbeentjesketen

Trommelvliessluiting en/of herstel van de gehoorbeentjesketen hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Trommelvliessluiting en/of herstel van de gehoorbeentjesketen UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Trommelvliessluiting en/of herstel van de gehoorbeentjesketen

Nadere informatie

professional workwear

professional workwear professional workwear 2014-2015 www.dassy.eu NL 96 DASSY VEILIGHEIDSSCHOENEN STA STEVIG IN UW SCHOENEN Professionals weten maar al te goed hoe belangrijk goed schoeisel is. Zo krijgen uw voeten dagelijks

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor patiënten Ambulante hysteroscopie

man, vrouw en kind info voor patiënten Ambulante hysteroscopie man, vrouw en kind info voor patiënten Ambulante hysteroscopie Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een ambulante hysteroscopie?... 04 03 Waarom een ambulante hysteroscopie?... 05 04 Het onderzoek... 06

Nadere informatie

Radiosynovior thesis

Radiosynovior thesis info voor patiënten Radiosynovior thesis Inhoud 01 Inleiding 04 02 Radiosynoviorthesis 04 03 Hoe verloopt deze behandeling? 05 04 Mtregelen na de behandeling 06 05 Resultaten 07 06 Vragen? 07 01. Inleiding

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK INHOUD 01 Verloop van het onderzoek 4 02 Baarmoederhalsuitstrijkje 6 03 Echografie 7 04 Preventief gynaecologisch onderzoek 7 05 Gynaecologisch onderzoek bij

Nadere informatie

BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_005

BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_005 BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_005 INHOUDSTAFEL 01 Waarvoor kunt u terecht in de borstkliniek? 3 02 Wat kunnen we voor u betekenen? 3 03 Hoe kunt u ons bereiken? 4 04 Wie zijn uw

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN KATHETERABLATIE VAN VOORKAMER FIBRILLATIE

INFO VOOR PATIËNTEN KATHETERABLATIE VAN VOORKAMER FIBRILLATIE INFO VOOR PATIËNTEN KATHETERABLATIE VAN VOORKAMER FIBRILLATIE INHOUD 01 Wat is voorkamerfibrillatie? 4 02 Behandeling 4 03 Ablatie 9 04 Na de ablatie 10 05 Complicaties 10 06 Resultaat 10 07 Besluit 10

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID Els Tobback INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnostisch traject 5 03 Aanmelding 6 04 Multidisciplinair onderzoek 7 05 Wetenschappenlijk onderzoek 9 06 Contact 9 4 /

Nadere informatie

info voor ouders en familie man, vrouw en kind Hypospadie

info voor ouders en familie man, vrouw en kind Hypospadie info voor ouders en familie man, vrouw en kind Hypospadie Hypospadie Wat is hypospadie (of hypospadias)? Hypospadie is een vaak voorkomende aangeboren afwijking aan de penis. De afwijking komt voor bij

Nadere informatie

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014)

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014) Aanvraagformulier voor tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor de kosten voor diensten voor twee of meerdere artsen die deel uitmaken van een groepering Dit formulier moet opgestuurd worden naar het

Nadere informatie

info voor patiënten bloed, ademhaling & spijsvertering Leverbiopsie

info voor patiënten bloed, ademhaling & spijsvertering Leverbiopsie info voor patiënten bloed, ademhaling & spijsvertering Leverbiopsie Leverbiopsie In overleg met uw behandelende arts werd een leverbiopsie vastgelegd. Deze brochure geeft u informatie over dit onderzoek.

Nadere informatie

info voor de ouders man, vrouw en kind ROP-screening Oogheelkundig onderzoek

info voor de ouders man, vrouw en kind ROP-screening Oogheelkundig onderzoek info voor de ouders man, vrouw en kind ROP-screening Oogheelkundig onderzoek ROP-screening Beste ouders, Uw baby is opgenomen op de dienst Neonatale Intensieve Zorgen en komt in aanmerking voor een oogheelkundig

Nadere informatie

INFO VOOR NABESTAANDEN PRAKTISCHE GIDS VOOR NABESTAANDEN

INFO VOOR NABESTAANDEN PRAKTISCHE GIDS VOOR NABESTAANDEN INFO VOOR NABESTAANDEN PRAKTISCHE GIDS VOOR NABESTAANDEN INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Het mortuarium van het UZ Gent 5 03 De aangifte van het overlijden 7 04 Diensten die u moet verwittigen 8 05 De begrafenis

Nadere informatie

Hypospadie Hoe zorgt u voor uw kind na de ingreep?

Hypospadie Hoe zorgt u voor uw kind na de ingreep? info voor ouders man, vrouw en kind Hypospadie Hoe zorgt u voor uw kind na de ingreep? Hypospadie - hoe zorgt u voor uw kind na de ingreep? Onmiddellijk na de operatie In de meeste gevallen mag uw kind

Nadere informatie

Transitie met een hart

Transitie met een hart info voor jongeren en hun ouders/verzorgers Transitie met een hart Inhoud 01 Opgroeien en zelfstandig worden... 04 02 Transitie, wat is dat?... 04 03 Transitie in het ziekenhuis... 04 04 Transitie met

Nadere informatie

Logopedie bij laryngectomie

Logopedie bij laryngectomie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Logopedie bij laryngectomie UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde en Hoofd- en Halschirurgie Logopedie bij laryngectomie Inleiding In deze brochure

Nadere informatie

INFO VOOR DE OUDERS. Playmobil UW KIND KRIJGT EEN HARTOPERATIE

INFO VOOR DE OUDERS. Playmobil UW KIND KRIJGT EEN HARTOPERATIE INFO VOOR DE OUDERS Playmobil UW KIND KRIJGT EEN HARTOPERATIE INHOUD 01 Opname 4 02 Operatie en intensieve zorg 5 03 Herstel en verblijf in het kinderziekenhuis 6 04 Ontslag 7 05 Broers en zussen 8 06

Nadere informatie

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer 2 Voorwoord Beste student Welkom binnen het team intern patiëntenvervoer. We willen jou graag als student opnemen in ons team zodat je stageperiode

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Het slijmvlies 4 03 Doel van de ingreep 4 04 Preoperatieve anesthesieconsultatie 4 05 Voorbereiding op de operatie 5 06 Verdoving

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Dit formulier moet opgestuurd worden naar het Participatiefonds te laatste op 30 juni

Nadere informatie

info voor patiënten Blaasfunctieonderzoek

info voor patiënten Blaasfunctieonderzoek info voor patiënten Blaasfunctieonderzoek Inhoud 01 Het blaasfunctieonderzoek... 04 02 Bijwerkingen... 06 03 Praktisch... 07 04 Kort samengevat... 07 05 Contactgegevens... 08 01. Blaasfunctieonderzoek

Nadere informatie

info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA

info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA Inhoud 01 Cerebrovasculair accident (CVA) of beroerte 4 02 Goed positioneren is belangrijk... 5 03 Praktische richtlijnen... 6 04

Nadere informatie

Vriendenkring van brandwondenpatiënten

Vriendenkring van brandwondenpatiënten info voor patiënten en familie Vriendenkring van brandwondenpatiënten Inhoud 01 De bewogen start... 4 02 De enthousiaste reis... 4 03 Het André Scheers Huis... 5 04 Gezond naar lichaam en geest... 6 05

Nadere informatie

INHOUD. 01 Inleiding 4 02 Voorbereiding 4 03 Aandachtspunten 6 04 Kleding 6 05 Het onderzoek 6 06 Wachttijden 7 07 Diagnose 7 08 Kostprijs/betaling 7

INHOUD. 01 Inleiding 4 02 Voorbereiding 4 03 Aandachtspunten 6 04 Kleding 6 05 Het onderzoek 6 06 Wachttijden 7 07 Diagnose 7 08 Kostprijs/betaling 7 CT-ONDERZOEK INHOUD 01 Inleiding 4 02 Voorbereiding 4 03 Aandachtspunten 6 04 Kleding 6 05 Het onderzoek 6 06 Wachttijden 7 07 Diagnose 7 08 Kostprijs/betaling 7 4 / 01 INLEIDING Uw arts heeft u voor

Nadere informatie

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0152 Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over een diagnostische excisie maar we geven u vooral de belangrijkste en juiste

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE PATIËNTENVERVOER

INTRODUCTIEBROCHURE PATIËNTENVERVOER INTRODUCTIEBROCHURE PATIËNTENVERVOER Inhoud Voorwoord... 3 Voorstelling van het ziekenhuis... 4 Voorstelling van patiëntenvervoer... 10 Wat is onze taak?... 10 Waar kan je ons vinden?... 10 Dienstregeling...

Nadere informatie

Echo-endoscopie onder narcose

Echo-endoscopie onder narcose info voor patiënten Echo-endoscopie onder narcose Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een echo-endoscopie?... 05 03 Welke voorbereiding is nodig?... 05 04 Welke bijwerkingen kunnen optreden?... 06 05

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE

INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE INHOUD 01 Inleiding 4 02 Slijmvlies 4 03 Pterygium 4 04 Klachten 5 05 Behandeling 5 06 Voorbereiding op de operatie 5 07 Verdoving 6 08 Tijdens de operatie 6 09

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende of medisch telesecretariaat voor de ondersteuning van een individuele huisarts

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende of medisch telesecretariaat voor de ondersteuning van een individuele huisarts Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende of medisch telesecretariaat voor de ondersteuning van een individuele huisarts ZG/WEL-160120 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie