naar een Zwalm dat LEEFT en om u GEEFT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "naar een Zwalm dat LEEFT en om u GEEFT"

Transcriptie

1 naar een Zwalm dat LEEFT en om u GEEFT In dit blad stellen wij ons kort voor en laten je kennis maken met ons ambitieus toekomstverhaal voor onze gemeente. Hoofdthema van het verhaal? Naar een bruisend en zorgzaam Zwalm, een gemeente die leeft en om u geeft! Wij staan voor een bereikbare en betaalbare dienstverlening dicht bij de inwoners. Wij ondersteunen en geven alle kansen aan initiatieven van bij de bron waarbij inwoners samen iets willen doen voor elkaar en voor andere mensen. Wij faciliteren de organisatie van activiteiten en initiatieven. We bieden hiervoor vooral praktische ondersteuning en werken waar nodig, een aangepaste subsidieregeling uit. Wij informeren de inwoners correct, volledig en tijdig. Wij geven alle kansen om mee te denken en mee te werken aan het beleid van de gemeente.

2 ERIC DE VRIENDT Eric: Ik wil gaan voor een realistisch beleid zonder verhoging van de lasten voor de burger. Ik ben altijd bereikbaar en hou van het veldwerk tussen de mensen. OPENBAAR DOMEIN EN PUBLIEKE RUIMTE Wij investeren in aangename en groene dorpspleinen in overleg met de buren. Wij integreren een kernversterkend dorpsgevoel binnen het woonuitbreidingsproject van de Decoenestraat (achter de kerk van Munkzwalm). Wij investeren verder in actief waterbeleid. Dit zowel in het licht van erosiebestrijding, beperking van het overstromingsrisico en verhoging van de waterzuiveringsgraad. Bij wegenwerken houden wij rekening met het structureel stimuleren van verantwoord rijgedrag. Wij nemen de eisen van het openbaar vervoer, het landbouwverkeer en de fietsers in aanmerking. We dragen er zorg voor dat degelijke en betaalbare nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, communicatie) aanwezig zijn als basisrecht voor elke inwoner. Wij gaan bekijken of de versnelde invoering van ledverlichting als straatverlichting mogelijk is.

3 LAND- EN TUINBOUW Een groot deel van onze open ruimte wordt bewerkt door land- en tuinbouwers. Wij waarderen hun werk en ondersteunen hen in de zoektocht naar zo duurzaam mogelijke methodes binnen een economisch haalbaar verhaal. Wij zetten in op de productie van lokale producten en het creëren van een lokale markt voor wat men noemt de korte keten. Wij nemen deze doelstellingen op in het kader van de Burgemeestersconvenant en ondersteunen praktisch bij de zoektocht naar een locatie en dragen bij om de logistiek te organiseren, eventueel in een geschikte kerk.

4 BARBARA FLAMAND Barbara: Ik doe niet aan politiek voor mezelf. Ik doe aan politiek voor de mensen in mijn gemeente. ZORG Wij stimuleren het verder uitbouwen van een kwaliteitsvol en integraal (thuis) zorgaanbod. Om mensen daarbij te helpen willen we investeren in een zorgloket, waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen over zorg, woonvoorzieningen en welzijn. Daarbij worden twee zogeheten outreachingsniveaus geformuleerd: zorgloket, dat bedoeld is voor hulpvragers die relatief zelfstandig zijn huisbezoek voor inwoners die weinig zelfstandig zijn en daardoor tussen wal en schip dreigen te vallen De gemeente is hierbij aanspreekpunt en verwijst door naar diverse zorgpartners zonder in concurrentie te treden met privé-initiatieven. ARMOEDE Wij hebben aandacht voor kansarmoede en bestaansonzekerheid. Wij waarderen en ondersteunen de verenigingen die inzetten op het in kaart brengen en bijstaan van kwetsbare gezinnen en ouderen. Wij willen alle Zwalmse kinderen de nodige kansen bieden om zich te ontwikkelen. Alle kinderen, uit welk milieu ze ook komen, hebben recht op onderwijs, sport en zorg. Wij zetten in op een totaalvisie over zorg op maat. Dit impliceert ook de toegang tot onderwijs, jeugdwerk, sport en cultuur. Wij hebben oog voor de energiearmoede. Vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen worstelen met de energiefacturen. Het verdelen van lunchpakketjes en het mogelijk maken van uitstapjes en vakanties voor de kwetsbare Zwalmenaar zijn ook onze aandachtspunten. Tevens is het uitbouwen van een sociaal restaurant als aanvulling op het bestaande seniorenrestaurant onze betrachting.

5 WALRAET SANDRIJN Sandrijn: Een bezige bij Ook ik wil mijn steentje bijdragen om het leven in Zwalm aangenamer en veiliger te maken ten dienste van alle Zwalmenaren. VERENIGINGSLEVEN, SPORT EN CULTUUR Wij investeren meer in het bruisende verenigingsleven om mensen met elkaar te verbinden. Wij geven hierbij bijzondere aandacht aan het verlagen van de drempels voor de kansarmen in onze gemeente door bijvoorbeeld een financiële tussenkomst in het inschrijvingsgeld voor jeugdbeweging of sportclub. Wij investeren in sportinfrastructuur en de culturele ontmoetingsplekken. ECONOMIE Binnen de enge grenzen van het Vlaams en Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan stimuleren we prioritair het benutten van verlaten terreinen en leegstaande panden. Dit vooraleer de open ruimte wordt aangesneden. Wij moedigen jonge en startende zelfstandigen aan om zich in de dorpskernen te vestigen met activiteiten die kernversterkend werken en het rendement van de gebruikte ruimtes verhogen.

6 Freddy: Als het om mensen gaat, steeds paraat. FREDDY FLAMAND WONEN Om toekomstgericht en duurzaam te wonen moeten wij rekening houden met de gewijzigde normen. Wij denken dan aan de energiezuinigheid en de betonstop. Ook op de veranderingen in de samenstelling van de bevolking willen wij inspelen. Wij denken dan aan de sterke toename van eenoudergezinnen en de vergrijzing. Wij staan open voor een debat over wonen, woonkwaliteit en nieuwe woonvormen en over hoe dat eventueel moet vertaald worden in vernieuwende verkavelings- en vergunningsvoorschriften. We streven naar meer en beter wonen en leven in de dorpskernen van onze gemeente. Bij het woonbeleid houden we rekening met de hedendaagse normen voor energiezuinige woningen, de mogelijkheden voor grote en kleine gezinnen. Er moet betaalbare woongelegenheid zijn voor mensen uit alle lagen van de bevolking.

7 MAGDA PICARD Magda: In Zwalm verder bouwen aan een zorgzame en sportieve gemeente. SENIOREN Wij ondersteunen ten volle het project van de verhuis van Huize Roborst naar de locatie aan de Decoenestraat. Dit terrein bevindt zich achter de kerk van Munkzwalm. Wij blijven aandachtig voor de noden van een ouder wordende bevolking. We ondersteunen zoveel mogelijk het zelfstandig wonen en schakelen het zorgloket in waar wenselijk. KINDEREN Wij staan voor een kindvriendelijk beleid. Wij waken erover dat de initiatieven voor kinderopvang aan alle vragen beantwoorden. Deze dienen zowel voor baby s, peuters als leerlingen toegankelijk te zijn. Wij motiveren de plussubsidie voor kinderopvang die kwetsbare gezinnen ondersteunt.

8 BERNHARD ARDAEN Bernhard: Realistisch en constructief, samen kunnen we meer! MOBILITEIT Wij staan voor een herziening van het gemeentelijk mobiliteitsplan. We houden hierbij rekening met het beleid van de ruimtelijke ordening. Er gaat bijzondere aandacht naar de punten waar de gewestwegen een hinder vormen in de dorpskernen en de schoolomgevingen. Daar waar mogelijk voorzien we een traag alternatief. We plaatsen de fiets meer centraal. Wij richten ons hierbij zowel op woon-werk verkeer, vrije tijd als toerisme. Waar nodig bouwen we financiële steun uit om het aankopen en het gebruiken van de (elektrische) fiets te stimuleren. We zijn voorstander voor een fietssnelweg naar Oudenaarde en Zottegem en zorgen voor fietsveilige assen (bijv. tussen Noord- en Zuidlaan). Het landschap van openbaar vervoer staat voor grote veranderingen. Wij willen hierop inspelen en ervoor zorgen dat vanuit elk dorp de kinderen veilig naar school kunnen. Belangrijk is ook dat de mensen eenvoudig per fiets in het centrum geraken en de pendelaars of studenten vlot naar het station kunnen komen. Ook een systematische aanpak van trage wegen past in deze visie.

9 ANNELIES KEPPENS Annelies: Een dierenvriend en sociaal bewogen. Ik ga voor een respectvolle gemeente waar jong en oud elkaar kunnen vinden. Zo bouwen we samen verder aan onze toekomst. JEUGD Wij blijven jongeren en hun organisaties betrekken bij het uitstippelen van het gemeentelijk beleid. Dit leidt tot een geïntegreerd beleid, waar het belang van jongeren ook aan bod komt en de aangewende middelen goed besteed worden. Dit kan de gemeente bijvoorbeeld doen door jongeren (organisaties) proactief te bevragen over diverse thema s. Wij erkennen de werking van jeugdorganisaties en voorzien inspraak-mogelijkheden voor en door de jeugd. In de gemeente wordt de infrastructuur voor jeugdwerk samen met de jeugdwerking zelf tussentijds geëvalueerd en worden zo nodig bijkomende inspanningen bekeken en uitgevoerd. Wij blijven het initiatief van de jeugdbewegingen om een eigen lokaal op te richten op het terrein aan de Sportlaan in Munkzwalm volop steunen. DIEREN Niet alleen mensen verdienen zorg. Ook dieren krijgen van ons de juiste aandacht. Het welzijn van dieren is iets, wat wij belangrijk blijven vinden. Een gerichte aanpak van verwaarloosde dieren en zwerfkatten moet voor ons blijvend geïntegreerd zijn in het beleid.

10 FILIP VANDERBEKEN Filip: Ik hou voor mezelf de focus, om constructief, ernstig en groepsgedragen te discussiëren en te communiceren ten dienste van de Zwalmse bevolking. Daar wil ik voor gaan, daar sta ik ACHTer. MILIEU, OMGEVING EN NATUUR Wij willen dat de gemeente haar rol die ze in het nieuwe omgevingsbeleid toegewezen krijgt optimaal vervult. Wij nemen initiatieven voor een stimulerend milieubeleid. Er wordt een waterbeleid gevoerd dat rekening houdt met het authentieke karakter van elk gebied. Wij kiezen daarbij voor een uitgebalanceerd natuurbeleid. Dit in samenspraak met de milieuraad en alle verenigingen of organisaties die met of in de natuur werken. Participatie en overleg staan hierbij centraal. Wij realiseren zelf gemeentelijke klimaatdoelstellingen en waarderen en belonen de inspanningen die hiertoe bijdragen. OPEN RUIMTE De gemeente speelt een cruciale rol in het beleid rond de open ruimte. Een beleid dat gericht is op het verbeteren van het ruimtelijk rendement, waarbij inbreiding (in de plaats van verdere versnippering), multifunctionaliteit en het vrijwaren van de open ruimte vooropstaan. Op de site achter de kerk van Munkzwalm hebben we de mogelijkheid om met experten deze moderne inzichten uit te werken in samenwerking met de toekomstige gebruikers.

11 CHRISTINE DESCHAUMES Christine: Ik wil mij graag verder dienstbaar opstellen voor Zwalm en voor jou. Je kan op mij rekenen! ERFGOED We hebben in Zwalm een tiental kerken en tientallen gebouwen met erfgoedbescherming. Wij realiseren ons dat het Kerkinstituut zich niet meer engageert voor de meeste kerken in Zwalm. Wij willen bij de herbestemmingen maximaal de beschouwing van de buurt in acht nemen. Wij stimuleren de buurt om zelf met initiatieven te komen. In de meest historisch waardevolle kerken zullen we proberen de minst ingrijpende projecten te realiseren. Voor het andere erfgoed zullen we een inventarisatie doen en een realistisch en haalbaar plan opstellen. Met dit plan zullen we ervoor zorgen dat de eigenaars van een beschermd gebouw, maximaal op subsidies kunnen rekenen. Wij zijn geen vragende partij om de gangbare vernieuwing van het gebouwenpatrimonium (in het licht van gewijzigde woonbehoeften, energiezuinigheid en hedendaagse normen) tegen te houden. Wij respecteren het recht van eigenaars om, binnen het kader van de ruimtelijke ordening, hun eigendom te valoriseren. Aan de andere kant stimuleren we de voorstanders van karaktervolle gebouwen om zelf de handen uit de mouwen te steken.

12 STAP MEE OP DE WEG VOORUIT Stem op CD&V+Zwalm - Lijst nummer 3 1 Eric De Vriendt 2 Barbara Flamand 3 Sandrijn Walraet 4 Freddy Flamand 5 Magda Picard 6 Bernhard Ardaen 7 Annelies Keppens 8 Filip Vanderbeken 9 Christine Deschaumes Op 14 oktober verkiezen we ook een nieuwe provincieraad. Provincies pakken bovenlokale problemen aan die effect hebben op onze gemeente. Zo investeert Oost-Vlaanderen o.a. in de bestrijding van wateroverlast, de aanleg van veilige en comfortabele fietssnelwegen, in klimaatbeleid en in betaalbaar wonen. CD&V kiest voluit voor de provincie! Geef ook onze provinciale kandidaten uw stem en uw vertrouwen zodat wij ook uw belangen in Oost-Vlaanderen kunnen verdedigen! Verkiezingsdrukwerk, v.u. Bernhard Ardaen, Vredesplein 26, 9630 Zwalm

WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR

WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR ERIC DE VRIENDT BARBARA FLAMAND SANDRIJN WALRAET FREDDY FLAMAND MAGDA PICARD BERNHARD ARDAEN ANNELIES KEPPENS FILIP VANDERBEKEN CHRISTINE DESCHAUMES Eric: Ik wil gaan voor een realistisch

Nadere informatie

Gemeente. Een goed beleid legt links tussen de thema s en past ze toe op maat van jouw gemeente.

Gemeente. Een goed beleid legt links tussen de thema s en past ze toe op maat van jouw gemeente. Gemeente Inleiding De Landelijke Beweging wil de nieuwe programma s en beleidsbeslissingen inspireren bij het besturen van onze dorpen, gemeenten, steden en provincies. Deze tekst bevat de algemene visie

Nadere informatie

samen 4 Ed. Oudenaarde oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Oudenaarde oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Oudenaarde lijsttrekker Jean-Pierre Wonen is ook in het zuiden van onze provincie, m.a.w. in de Vlaamse Ardennen niet goedkoper geworden. Integendeel.

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

CD&V+ kiest voor de weg vooruit!

CD&V+ kiest voor de weg vooruit! CD&V+ kiest voor de weg vooruit!» CD&V gelooft in de troeven van Kluisbergen en haar inwoners. We verruimen onze lijst en stellen daarbij één voorwaarde: wij willen kandidaten met een hart voor Kluisbergen.

Nadere informatie

Open Vld wil milieuvriendelijke maatregelen nemen om de. doorstroming over de hoofdassen en leiden de vrachtwagens rond Hulshout.

Open Vld wil milieuvriendelijke maatregelen nemen om de. doorstroming over de hoofdassen en leiden de vrachtwagens rond Hulshout. in t kort In de Herenbossen is het heerlijk fietsen, maar in de woongebieden moet je goed uitkijken. Open Vld wil dat onze kinderen veilig op school geraken. Daarom gaan we investeren in verkeersveiligheid.

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.»

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.» MORTSEL DE WEG VOORUIT Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel. Winkelen? Dan moet je in Mortsel zijn! Mortsel heeft veel troeven in handen om de winkelkern toekomstbestendig te maken.

Nadere informatie

Beleidsplan legislatuur 2007-2012

Beleidsplan legislatuur 2007-2012 Beleidsplan legislatuur 2007-2012 1. Verkeer mobiliteit Herinrichting Schanslaan Verkeerssituatie watertoren: herinrichting met als doel de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verhogen en bijkomend

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE De sp.a fractie staat klaar voor Jabbeke. Op een positieve manier en met concrete voorstellen willen we de leefbaarheid voor elke inwoner verhogen.

Nadere informatie

Laag Energie Gebouw Aanpak en Visie

Laag Energie Gebouw Aanpak en Visie Laag Energie Gebouw Aanpak en Visie Benny Reviers Schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening, milieu en dorpskernvernieuwing 20 oktober 2015 Kengetallen 3717 ha Assent, Bekkevoort, Molenbeek-Wersbeek 6093

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO Groot-Lochristi heeft zich - naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 - gebogen over

Nadere informatie

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Geraardsbergen lijsttrekker Onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning: dat zijn mijn prioriteiten. Ik zet mij in voor onderwijs: niet alleen

Nadere informatie

ONS PROGRAMMA:

ONS PROGRAMMA: ONS PROGRAMMA: 2019-2024 SAMEN-LEVEN 1 2 3 4 5 Sylke PEX Sven VERELST Sarah DE KEYSER Guy DE BEUGHER Björn CLOOTS WIJ WILLEN U ERBIJ CD&V kiest resoluut voor een samenleving waar iedereen erbij hoort.

Nadere informatie

Erik Jacobs. De kracht van verandering. Lijsttrekker. Beste inwoner van Kontich-Waarloos,

Erik Jacobs. De kracht van verandering. Lijsttrekker. Beste inwoner van Kontich-Waarloos, Beste inwoner van Kontich-Waarloos, N-VA belooft u verandering. In dit boekje presenteren enkele van onze kandidaten u graag onze belangrijkste standpunten. Zo weet u hoe we de verandering concreet zullen

Nadere informatie

De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg

De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 CD&V Huldenberg De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg - ZORG - ONDERWIJS - ONDERWEG / OMGEVING ZORG De weg vooruit voor alle

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

gewoontebreker De Ronde van de provincie Antwerpen 12 maart, Mechelen

gewoontebreker De Ronde van de provincie Antwerpen 12 maart, Mechelen gewoontebreker De Ronde van de provincie Antwerpen 12 maart, Mechelen Opbouw sessie 1) gewoontebreker in vogelvlucht 2) Uitwisseling 3) In de praktijk 4) De toekomst begint vandaag 5) In gesprek 6) Tot

Nadere informatie

Lokaal woonbeleid binnenmilieubesluit

Lokaal woonbeleid binnenmilieubesluit Lokaal woonbeleid binnenmilieubesluit Energie en renovatie Energiehuizen 2.0 Vlaamse Wooncode Ruimtelijke ordening RUIMTEMONITOR WONEN Nele Vandaele Vaststellingen Beperkte groei te verwachten in de regio

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

Wauters. Hoe geeft u volmacht?

Wauters. Hoe geeft u volmacht? 2 An Wauters 42 jaar Emiel Opdebeecklaan 39, Keerbergen an.wauters@telenet.be 0484 67 11 19 tekent, droomt en geniet van de natuur Er is nog zoveel meer mogelijk in Keerbergen Na een periode van ziekte

Nadere informatie

Zemst maart 2014 Bart Coopman

Zemst maart 2014 Bart Coopman Strategische Meerjarenplanning Zemst 2013-2018 28 maart 2014 Bart Coopman Joke Bruggeman Wat is de SMJP? Legt vast wat het bestuur de komende legislatuur wenst te verwezenlijken Opgebouwd uit beleidsdoelstellingen,

Nadere informatie

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT TOP 5 : uitdagingen en kansen Afslanking provincies Sectorale subsidies in Gemeentefonds Clustering in Vrije Tijd Lokale Monitoring over vrije tijd en sport Bovenlokale sportinfrastructuur

Nadere informatie

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK BEN ER KLAAR VOOR MOOIE DINGEN KUNNEN DOEN Ann is psychiatrisch verpleegkundige van opleiding en voelt een grote

Nadere informatie

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen.

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. RANST DE WEG VOORUIT Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. CD&V/ WIJRanst, wie zijn WIJ? CD&V is naast een politieke partij een brede beweging die actief is in Ranst om er een goede leefomgeving

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas. 10 puntenplan

Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas. 10 puntenplan Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas 10 puntenplan Inleiding. Sint-Gillis-Waas is een goede gemeente om in te wonen. De typische elementen die onze gemeente kenmerken, namelijk de rust, de goede

Nadere informatie

Wonen in Vlaanderen. Mercedes Van Volcem Vlaams Parlementslid

Wonen in Vlaanderen. Mercedes Van Volcem Vlaams Parlementslid Wonen in Vlaanderen Editie Ardooie Hooglede Ingelmunster Izegem Ledegem Lichtervelde Meulebeke Moorslede Oostrozebeke Pittem Roeselare Staden Tielt Wingene Mercedes Van Volcem Vlaams Parlementslid Inhoud

Nadere informatie

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling WINVORM 19 mei 2015 MAARTEN HOREMANS ruimtelijk planner stedenbouwkundig ambtenaar Landschap en ruimtelijke ontwikkeling een noodzakelijk duo voor een kernversterkend beleid Situering Situering Situering

Nadere informatie

De politieke mening Zoersel over het Memorandum van Natuurpunt

De politieke mening Zoersel over het Memorandum van Natuurpunt De politieke mening Zoersel over het Memorandum van Natuurpunt 2018 Inhoud Inleiding 3 Resultaten 4 Natuurgebieden inrichten en beheren 4 Meer natuur in openbare ruimten, tuinen en bedrijventerreinen 4

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.»

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.» BOOM DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom. Wie lokaal shopt, schopt leven in de buurt! Boom, een bruisende handelskern in het hart van de Rupelstreek. Waar Bomenaars

Nadere informatie

samen 4 Ed. Aalst oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Aalst oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Aalst lijsttrekker Binnen een paar dagen verkiest u een nieuw provinciaal bestuur. Gedurende meer dan 23 jaar maak ik hiervan deel uit. In die

Nadere informatie

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme een aantrekkelijker een veiliger een Vlaamser Hamme Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme 1. Het imago van Hamme als sterk verouderde gemeente moet omgezet worden naar een landelijke gemeente met leefbare

Nadere informatie

SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN SPEERPUNTEN WARM KAPELLEN SPEERPUNTEN VEILIG EN VLOT KAPELLEN

SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN SPEERPUNTEN WARM KAPELLEN SPEERPUNTEN VEILIG EN VLOT KAPELLEN SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN SPEERPUNTEN WARM KAPELLEN SPEERPUNTEN VEILIG EN VLOT KAPELLEN SPEERPUNTEN DUURZAAM KAPELLEN SPEERPUNTEN GEZELLIG KAPELLEN 3 4 5 6 7 8 9 SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE PARTICIPATIE EN SOCIALE ACTIVERING

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE PARTICIPATIE EN SOCIALE ACTIVERING SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE PARTICIPATIE EN SOCIALE ACTIVERING COLOFON Uitgave OCMW Halen, Sportlaan 2B, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - Sociale Dienst OCMW Halen Ontwerp - dienst Communicatie

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2. Dia 3 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN. Een keten perspectief. Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent BLOSO

Dia 1. Dia 2. Dia 3 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN. Een keten perspectief. Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent BLOSO Dia 1 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent Dia 2 2 Dia 3 Een keten perspectief BLOSO Gemeente/ Sportdienst Sportvereniging 3 Dia 4 Sectorale beleidsketen

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Sessie. 8 richtlijnen voor een open sportcentrum

Sessie. 8 richtlijnen voor een open sportcentrum Sessie 8 richtlijnen voor een open sportcentrum Wat zal je vandaag horen. 1. Waarom willen we een switch in wat bestaat? 2. 8 richtlijnen voor een open sportcentrum 3. Van sportcentrum naar andere ruimten

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veiligheid in de schoolomgeving is belangrijk, en dat geldt zeker voor de (fiets)routes van en naar school. Daarom ontwikkelden de Stad Gent en de Provincie

Nadere informatie

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.»

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.» MOERBEKE DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke. Betaalbare, duurzame projecten ondersteunen. De vernieuwing van de gemeenteschool "De Vlinderdreef" en de sportaccommodatie

Nadere informatie

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN EEN NIEUWE MISSIE VOOR OOSTENDE Oostende maken we samen. Elke burger en ondernemer is betrokken bij een open beleid. Dat maakt van Oostende een slimme,

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Regeerakkoord, een verkenning. Vanuit de verschillende besleidsdomeinen Vanuit thema stad / bos Specifiek voor Ruimte

Regeerakkoord, een verkenning. Vanuit de verschillende besleidsdomeinen Vanuit thema stad / bos Specifiek voor Ruimte 1 Regeerakkoord, een verkenning Vanuit de verschillende besleidsdomeinen Vanuit thema stad / bos Specifiek voor Ruimte 2 Gemeenten meer autonomie, verantwoordelijkheid BB Steden met + 100.000 inw. mogelijkheid

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen 30 11 2017 1 boodschap vanuit de voltallige Vlaamse preventiesector: Zet in op preventieve gezondheidszorg! DE GEZONDHEIDS KLOOF Voorbeelden van hoe een gemeente zichzelf

Nadere informatie

OPEN VLD PROGRAMMA VERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2018

OPEN VLD PROGRAMMA VERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2018 OPEN VLD PROGRAMMA VERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2018 WONEN -Een betonstop om de open ruimte en het landelijk karakter te beschermen -Uitbouwen burenrelaties om vereenzaming tegen te gaan in samenwerking met

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Vierde reeks wijzigingen van 2014 - diverse

Nadere informatie

BBC. Informatievergadering Beleids- en Beheerscyclus 15 oktober 2013

BBC. Informatievergadering Beleids- en Beheerscyclus 15 oktober 2013 BBC Informatievergadering Beleids- en Beheerscyclus 15 oktober 2013 Algemene diensten Een professionele, open organisatie Een professionele, open organisatie Beleidsdoelstelling 1: Laagdrempelige, klantvriendelijke

Nadere informatie

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal Kinderarmoede Katrien Verhegge Administrateur-generaal Inleiding Decretale opdracht Kinderarmoede wicked problem Benaderen vanuit transitiedenken Kinder- en mensenrechten belangrijke toetsstenen Monitoring

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE & DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Koekelare van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Koekelare van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Koekelare van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Koekelare heeft zich gebogen over de vraag; wat verwachten de ondernemers van onze gemeente van

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Meerjarenplan Zutendaal 2014-2019 Overzicht beleidsdoelstellingen en actieplannen

Meerjarenplan Zutendaal 2014-2019 Overzicht beleidsdoelstellingen en actieplannen Meerjarenplan Zutendaal 2014-2019 Overzicht beleidsdoelstellingen en actieplannen BD = beleidsdoelstelling AP = actieplan Vet = prioritaire doelstelling Gewone opmaak = overig beleid De beleidsdoelstellingen

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

Budget 2018: uitgaven (184,6mio )

Budget 2018: uitgaven (184,6mio ) i Kerncijfers uit de opmaak van het budgetjaar 2018 1. Uitgaven ( 185mio) exploitatie 117.275.808 investeringen 40.316.984 andere 27.102.740 184.695.532 Budget 2018: uitgaven (184,6mio ) Renteloze leningen

Nadere informatie

samen 4 Ed. Eeklo oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Eeklo oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Eeklo lijsttrekker Als Schepen in Assenede, bevoegd voor cultuur, onderwijs en welzijn, wil ik bijdragen aan een warme provincie, waar iedereen

Nadere informatie

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.»

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.» BUGGENHOUT DE WEG VOORUIT De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is. De weg vooruit naar auto s en fietsers die elkaar (graag) zien Niets is zo belangrijk als een veilige schoolomgeving.

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Structuurplan Herne. PRESENTATIE GRS Herne

Structuurplan Herne. PRESENTATIE GRS Herne PRESENTATIE GRS Herne Wat komt aan bod: Wat is een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan? Hoe past het gemeentelijk structuurplan in het structuurplan van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid?

Nadere informatie

toelichting budget 2015

toelichting budget 2015 toelichting budget 2015 commissie 18 november 2014 1. prioritaire beleidsdoelstellingen sport onderwijs 2. niet-prioritaire beleidsdoelstellingen administratieve beroepen personeel informatietechnologie

Nadere informatie

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers Het centrum in cijfers 1,155 miljoen inwoners in het Brussels Gewest BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 1,106 miljoen inwoners in Vlaams-Brabant BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 619.000 jobs

Nadere informatie

Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede

Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede Recent sloten WoninGent, CLT Gent vzw, sogent en Stichting CLT een samenwerkingsovereenkomst die zal leiden tot de realisatie van het

Nadere informatie

100% ONS DORP. Ontdek ons programma 100% ons dorp HOEVENEN PUTTE STABROEK

100% ONS DORP. Ontdek ons programma 100% ons dorp HOEVENEN PUTTE STABROEK 100% ONS DORP HOEVENEN PUTTE STABROEK Niet op de foto: Arne Jonkers, Dorien Dombrecht, Alida De Bie, Ivo Van Wassenhoven en Nathalie Van der Jonckheyd Ontdek ons programma 100% ons dorp 100% ONS PROGRAMMA

Nadere informatie

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS Respons per geslacht Respons per leeftijd ruimtelijke ordening wonen - milieu HELDERGEM: MOOI DORP natuur - aangenaam om wonen ruimtelijke

Nadere informatie

GROEN MERELBEEKS ONDERWIJS IN 10-PUNTENPLAN

GROEN MERELBEEKS ONDERWIJS IN 10-PUNTENPLAN T ONDERWIJS ONDERWIJS 1. GROEN MERELBEEKS ONDERWIJS IN 10-PUNTENPLAN 1. Investeren in de eerste levensjaren van een kind De eerste levensjaren zijn de meest gevoelige periode in de maakbaarheid van kinderen.

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting 1 Woonvisie gemeente Beuningen, 2018-2023 Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting Voorblad voor pers/bewoners Waarom een woonvisie? De woningmarkt trekt aan, mensen willen weer verhuizen, maar

Nadere informatie

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner Beste inwoner, Wij stellen u graag onze Beleidsverklaring voor. Een mooi woord om te zeggen hoe we onze gemeente willen besturen de volgende 6 jaar. We werken rond 15 thema s. In deze folder leest u een

Nadere informatie

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte Deel I: visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling informatief gedeelte richtinggevend gedeelte I II III IV V bindend gedeelte deel I. visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Inzetten op welzijn in Halle- Vilvoorde

Inzetten op welzijn in Halle- Vilvoorde Inzetten op welzijn in Halle- Vilvoorde 16 september 217 Margot Cloet Inhoudstafel Stand van zaken Achterstand op vlak van welzijn Gekende cijfers Hoe komen tot een verbeterde situatie? Beleidskader Stand

Nadere informatie

* alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen. * gehuwd of samenwonend. * 16-25 jaar. * meer dan 50 jaar. * 26-50 jaar

* alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen. * gehuwd of samenwonend. * 16-25 jaar. * meer dan 50 jaar. * 26-50 jaar ANDERS-WACHTEBEKE RESULTATEN WONEN-ENQUETE 2008 1) Gezinssituatie * gehuwd of samenwonend 80,51% * alleenstaand 15,25% * alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen 4,24% * alleenstaande moeder of

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies 10 oktober 2018, 16:00 (CEST) ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies De Stad Gent ontvangt voor haar project ICCARus

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Kaderprogramma ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit!

Gemeenteraadsverkiezingen Kaderprogramma ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit! ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit! Inleiding Spirit Hageland, de overkoepelende spiritwerking in de driehoek Tienen Diest Aarschot, wil u vandaag een eerste stand van zaken meegeven

Nadere informatie

Richtinggevend gedeelte

Richtinggevend gedeelte 116/183 43-03/26000512 DEEL 3 Richtinggevend gedeelte Leeswijzer In het voorgaande informatief gedeelte werd een analyse van de bestaande ruimtelijke structuur gemaakt door vanuit een globale en sectorale

Nadere informatie

Bulletin van Vragen en Antwoorden juli 2014

Bulletin van Vragen en Antwoorden juli 2014 1 Provincieraad van West-Vlaanderen Bulletin van Vragen en Antwoorden juli 2014 INHOUDSOPGAVE I. SCHRIFTELIJKE VRAGEN I.1. Vragen van de provincieraadsleden en antwoorden van de gouverneur of gedeputeerden

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR

INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR. 0508 774 601 Binnen de sociale huisvestingsmarkt staan in het kader van nakende renovatieprojecten

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Programma Bestuur en communicatie

Programma Bestuur en communicatie Programma 2013 2018 Bestuur en communicatie Goede communicatie loopt in twee richtingen. Momenteel gebeurt dit bijna uitsluitend van gemeentebestuur naar inwoners. De andere richting willen we de volgende

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Leiedal in 120 minuten Thema Ruimte. Infovergadering 19/02/2013

Leiedal in 120 minuten Thema Ruimte. Infovergadering 19/02/2013 Leiedal in 120 minuten Thema Ruimte Infovergadering 19/02/2013 5 werkvormen, 9 werkgebieden 5 werkvormen: 1. Dienstverlening aan de aangesloten gemeenten 2. Intergemeentelijke samenwerking 3. Regionale

Nadere informatie

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019 Infomoment Plattelandsprojecten Waasland 18 februari 2019 PLATTELANDSONTWIKKELING? Plattelands(ontwikkelings)projecten 2015-2020 Ongeveer 15 miljoen euro voorzien in Oost-Vlaanderen Verschillende maatregelen

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

LIGHT. plan. jeugd. beleids

LIGHT. plan. jeugd. beleids LIGHT J E U G D E N B R U S S E L jeugd beleids plan voorwoord voorwoord Je bent jong of werkt met kinderen en jongeren in Brussel? Dan wil je natuurlijk weten wat er voor jou allemaal te beleven of te

Nadere informatie