Werkconferentie Toekomst voor begraafplaatsen! Kostendekkend beheer en regionaal samenwerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkconferentie Toekomst voor begraafplaatsen! Kostendekkend beheer en regionaal samenwerken"

Transcriptie

1 Werkconferentie Toekomst voor begraafplaatsen! Kostendekkend beheer en regionaal samenwerken Inleiding Op veel gemeentelijke begraafplaatsen staat de exploitatiebegroting onder druk. De inkomsten nemen af doordat er vaker gekozen wordt voor cremeren. Bovendien zijn bezuinigingen en erfenissen uit het verleden, zoals begraven en grafonderhoud voor onbepaalde tijd, een zware last. Tarieven laten stijgen maken het prijsverschil tussen de totale kosten voor begraven versus cremeren alleen maar groter, met als gevolg dat eerder gekozen wordt voor cremeren. Bezuinigingen op onderhoud en dienstverlening maken de uitstraling van de begraafplaats onaantrekkelijker en gaan vaak ten koste van de service. Het is een steeds grotere uitdaging om begraafplaatsen (meer) kostendekkend te maken. Welke aanpak kiest u als gemeente? Succesverhalen Er zijn begraafplaatsen die er wel in slagen om voldoende inkomsten te genereren voor een sluitende exploitatie en voldoende inkomsten voor nieuwe investeringen. Een mooi voorbeeld is De Nieuwe Ooster in Amsterdam, dat sinds 2004 een zelfstandige positie heeft binnen de gemeente Amsterdam. Het gedenkpark heeft een eigen begroting, een eigen bedrijfsreserve en de exploitatie is meer dan kostendekkend. Bevlogen medewerkers en ruimte voor ondernemerschap dragen bij aan het succes. De Nieuwe Ooster is winnaar van de Gouden Piramide 2014, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Voor kleinere gemeenten is de situatie uiteraard anders, maar door bundeling van krachten zijn ook daar aanzienlijke verbeteringen te behalen. Tijdens de bedrijvendag 2014 van de Landelijke organisatie van Begraafplaatsen zei Marie-Louise Meuris daarover: Wethouders zie wat voor goud jullie in handen hebben, verkwansel de begraafplaats niet! Tien pijlers voor een gezonde bedrijfsmatige aanpak 1. De exploitatie van de begraafplaats(en) intern verzelfstandigen Organiseer de bedrijfsvoering zodanig dat de dienstverlening centraal staat en biedt ruimte voor ondernemerschap. Dat vraagt ruimte voor eigen initiatief, zelfstandig handelen en een eigen budget. De begraafplaats is geen afdeling openbare werken of groenvoorziening, maar een marktgerichte maatschappelijke onderneming 2. Marktgericht werken Succesvolle begraafplaatsen werken marktgericht en hanteren marketingprincipes. Schakel om van aanbodgericht naar vraaggericht werken, speel in op de behoeften van bewoners en uitvaartondernemers. Niet alleen op behoeften inspelen, maar ook op behoeften sturen en adequaat inspelen op marktontwikkelingen. Gezien de toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van de vergrijzing is de uitvaartbranche booming business. Anticipeer daarop. De uitvaartbranche is de enige markt waar de komende decennia een enorme groei van wel 80% gegarandeerd is. Kansen die je niet kunt laten liggen.

2 3. Begraafplaatsen transformeren tot gedenkparken Het aandeel crematies is stijgende, landelijk nu al gemiddeld 60%. Zorg voor een grote diversiteit aan zowel begraafmogelijkheden als asbestemmingen en speel tijdig in op eigentijdse wensen voor rituelen en herdenkingsmogelijkheden. De behoefte aan een gedenkplaats is van alle tijden en alle culturen en daarmee een belangrijke maatschappelijke taak 4. Kostenreductie van bedrijfsprocessen Hoewel veel gemeenten al vergaand bezuinigd hebben op onderhoud valt voor een aantal gemeenten nog winst te behalen door zonering van het kwaliteitsniveau, consequent ruimen na afloop van de grafrechtentermijn, ondergronds ruimen op het moment van grafuitgifte en een ander beleid met betrekking tot graven die voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven. Voorkom dat bezuinigingen uitmonden in kwaliteitsverlies, dat is het begin van het einde. 5. Regionaal samenwerken Intergemeentelijke samenwerking versterkt de slagvaardigheid en reduceert kosten. Een gezamenlijk administratiesysteem, regionale marketing en PR, achtervang in piekperioden en collegiale consultatie. Regionale samenwerking is een reëel alternatief voor gemeentelijke samenvoeging 6. Ondernemersparticipatie en co-creatie Samenwerking met andere marktpartijen, zoals uitvaartondernemingen, kunstenaars, ritueelbegeleiders en steenhouwerijen, kunnen tot synergie leiden. Benut de diversiteit aan kwaliteiten en netwerken. Biedt ondernemingen ruimte voor eigen initiatief en beperk regelgeving. Niet zelf ondernemen als anderen bereid zijn het te doen en samenwerken als synergie te behalen valt 7. Burgerparticipatie Maatschappelijke organisaties en betrokken burgers betrekken bij beleidsontwikkeling en het initiëren en implementeren van activiteiten en werkzaamheden. Scholen, historische verenigingen, natuurwerkgroepen en, klankbordgroepen een maatschappelijke bijdrage laten leveren. Burgerparticipatie versterkt binding met de begraafplaats 8. Burgers vroegtijdig binden aan het gedenkpark De keuze voor een begraafplek of asbestemming wordt vaak op het laatste moment gemaakt door de nabestaanden in overleg met de uitvaartondernemer. Zijn dan alle keuzeopties in beeld en worden daarbij zorgvuldige afwegingen gemaakt? Zorg dat je eerder in beeld bent door burgers uit te nodigen voor een bezoek aan de begraafplaats en biedt reserveringsmogelijkheden bij leven. Voorkom onnodige discussie bij overlijden door mensen vooraf na te laten denken over hun wensenpakket bij overlijden. Biedt bij voldoende begraafcapaciteit betaalbare reserveringsmogelijkheden voor later 9. Voorlichting en promotie Bekendheid met en de beeldvorming over de lokale mogelijkheden tot begraven en asbestemmingen zijn de meest cruciale factoren die het keuzeproces beïnvloeden.

3 Overzichtelijke folders, een makkelijk toegankelijke website, YouTube filmpjes en sociale media zijn hedendaagse middelen die niet mogen ontbreken. In het digitale tijdperk zijn sociale media een must 10. Investeren in medewerkers De medewerkers maken het verschil. Faciliteer hun ambassadeurschap. Contacten met rouwende nabestaanden vragen een deskundige benaderingswijze en zijn te specifiek en te gevoelig voor afhandeling door een Klant Contact Centrum. Onderzoek heeft aangetoond dat een zelfsturend team van bevlogen medewerkers bijdraagt aan een betere dienstverlening tegen lagere kosten. Medewerkers zijn het visitekaartje van de begraafplaats of het gedenkpark. Bevlogen medewerkers genereren tevreden klanten en daarmee extra inkomsten Werkwijze De werkconferentie is een interactieve sessie onder begeleiding van Wim van Oort (Bureau Van Oort & Ros - partners bij begraafplaatsontwikkeling & gedenkparkondernemerschap) en Marie-Louise Meuris (tot voor kort directeur van begraafplaats crematorium gedenkpark De Nieuwe Ooster in Amsterdam). Op basis van hun ruime werkervaringen gaan ze in op de kansen en voorwaarden voor een sluitende exploitatie van begraafplaatsen en gedenkparken. U wordt uitgedaagd om potenties en mogelijkheden onder ogen te zien en knelpunten te transformeren tot nieuwe kansen. In de namiddag worden de aanwezigen aan het werk gezet om aan de hand van de tien bovengenoemde pijlers voor de eigen gemeente in kaart te brengen welke potenties en mogelijkheden benut kunnen worden en wat nodig is voor een duurzame regionale samenwerking. Het programma biedt netwerkmomenten om samenwerking met buurgemeenten nader te verkennen. De bijeenkomst wordt afgesloten met tips en adviezen van de beide begeleiders. Praktische informatie Doelgroep: - bestuurlijke portefeuillehouders (college leden met de portefeuilles Begraafplaatsen, Ruimtelijk Beheer en Financiën); - management (MT-leden, afdelingshoofden en teamleiders); - beleidsmedewerkers; - controllers; - beheerders van begraafplaatsen en gedenkparken - gemeenteraadsleden Data en locatie: Werktijden: Investering: Aanmelding: Organisatie: Vrijdag 5 juni 2015 te Ridderkerk (regio Zuid-Holland en Zeeland) Vrijdag 19 juni te Velp (regio Oost-Nederland) Vrijdag 26 juni te Baarn (regio Utrecht en t Gooi) 9.30 tot uur. Afsluiting met een informeel samenzijn. De kosten bedragen 390,- per persoon, inclusief verblijf en documentatiemap. Vanaf elke 3 e persoon van dezelfde gemeente geldt een korting van 100,- Via de website of het aanmeldingsformulier, Uiterlijk 3 weken voor aanvang van de dag: Bureau Van Oort & Ros Partners bij begraafplaatsontwikkeling en Gedenkparkondernemerschap: info@vanoort-ros.nl

4 Begeleiding: Marie-Louise Meuris, zelfstandig consultant en tot recent directeur van begraafplaats crematorium gedenkpark De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Marie-Louise: Als voormalig directeur van de grootste begraafplaats van Nederland kan ik laten zien dat het anders kan. Ook als je minder groot bent kun je zorgen voor een sluitende exploitatie. Pak nieuwe mogelijkheden op! Het zijn de bestuurders en ambtenaren van wie de ogen geopend moeten worden. Zie wat voor goud jullie in handen hebben. Wim van Oort, procesbegeleider, trainer en mede eigenaar van bureau Van Oort & Ros Partners bij begraafplaatsontwikkeling en gedenkparkondernemerschap. Hij is procesbegeleider bij de transformatie van begraafplaatsen tot gedenkparken en organiseert al ruim 20 jaar themabijeenkomsten en trainingen voor medewerkers en teams van begraafplaatsen. Sinds kort ook de opleidingen Gedenkpark Ondernemerschap en Administratief Medewerker Begraafplaatsen. Wim: Kwalitatief goede dienstverlening moet in balans zijn met een economisch gezonde bedrijfsvoering. Veel gemeenten leiden aan bedrijfsblindheid en blinken uit in kortetermijndenken. Geef bevlogen medewerkers ruimte voor ondernemerschap en zelfsturing. Overige: Presentaties en workshops worden ook in-company aangeboden. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Wim van Oort (info@vanoort-ros.nl)

5 Van Oort & Ros Partners bij Begraafplaatsontwikkeling en Gedenkparkondernemerschap Kerkedijk 11, 1862 BD Bergen Aanmeldingsformulier themadag Toekomst voor begraafplaatsen! Vrijdag te. Gegevens organisatie Organisatie Contactpersoon Deelnemer 1 Deelnemer 2 Deelnemer 3 (korting) Deelnemer 4 (korting) Factuuradres Organisatie Ter attentie van Postadres Postcode + plaats digitale factuur De algemene voorwaarden van Van Oort & Ros Partners bij Ontwikkeling zijn van toepassing.

De behoefte aan een gedenkplaats is van alle tijden en alle culturen en daarmee een belangrijke maatschappelijke taak

De behoefte aan een gedenkplaats is van alle tijden en alle culturen en daarmee een belangrijke maatschappelijke taak Van Oort & Ros Partners bij Ontwikkeling Kerkedijk 11, 1862 BD Bergen www.begraafplaatsontwikkeling.nl info@vanoort-ros.nl 072-5814749 Werkconferentie Toekomst voor begraafplaatsen! Concurreren met crematoria

Nadere informatie

Nieuws voor overheidsmedewerkers

Nieuws voor overheidsmedewerkers Van Oort & Ros Partners bij Ontwikkeling Kerkedijk 11, 1862 BD Bergen www.vanoort-ros.nl 072-5814749 Nieuws voor overheidsmedewerkers Jaartraject Verbindend werken en eigen invloed versterken 2 Kennismaking

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R Indiener: college van burgemeester en wethouders. Datum: 21 maart Portefeuillehouder(s): wethouder Haring

RAADSVOORSTEL 17R Indiener: college van burgemeester en wethouders. Datum: 21 maart Portefeuillehouder(s): wethouder Haring TT 0 * RAADSVOORSTEL 17R.00181 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders 17R.00181 Datum: 21 maart 2017 Portefeuillehouder(s): wethouder Haring Portefeuille(s): Contactpersoon:

Nadere informatie

Optimalisering belevingswaarde begraafplaatsen

Optimalisering belevingswaarde begraafplaatsen begraafplaatsen LOB Bedrijvendag 2014 Gerhard Guliker Senior projectleider KYBYS Introductie Werkvelden KYBYS Natuur & Water Stedelijk Gebied Sport Project- en contractmanagement Begraafplaatsen Funerair

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00096

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00096 RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00096 TV 0 * gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 12 februari 2019 Portefeuillehouder(s) : Wethouder Bolderdijk Portefeuille(s) : Begraven en begraafplaatsen

Nadere informatie

Toekomst begraven gemeente Neerijnen

Toekomst begraven gemeente Neerijnen Toekomst begraven gemeente Neerijnen Feiten en cijfers 13 begraafplaatsen in beheer 8 open; 5 administratief gesloten Bernardstraat Haaften en Kaalakkerstraat Waardenburg één en tweediep begraven; Haarstraat

Nadere informatie

j.rateland, m.goossens Advies: 1. In te stemmen met bijgevoegde RIB en deze door te sturen naar de Raad. Nee

j.rateland, m.goossens Advies: 1. In te stemmen met bijgevoegde RIB en deze door te sturen naar de Raad. Nee VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. Nobel Tel nr: Nummer: 16A.00355 Datum: 26 april 2016 Team: Realisatie & Beheer Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : 171865 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Visiedocument gemeentelijke begraafplaatsen van de BUCH-gemeenten

Visiedocument gemeentelijke begraafplaatsen van de BUCH-gemeenten Visiedocument gemeentelijke begraafplaatsen van de BUCH-gemeenten 2017 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 2 2. HUIDIGE SITUATIE 3 2.1 BEGRAAFPLAATSEN 3 2.2 AULA S EN OVERIGE BOUWWERKEN 3 2.3 PERSONELE BEZETTING

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad ... "'t~ Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBVnummer Onderwerp : college van B&W : 4 juli 2017 : Stephan Brandligt : Gerard

Nadere informatie

In vijf stappen naar een succesvol marketingplan

In vijf stappen naar een succesvol marketingplan In vijf stappen naar een succesvol marketingplan Wim van Oort Lob-studiedag 6 november 2018 Van Oort & Ros Partners bij gedenkparkontwikkeling Wat is marketing? Besmet en vies woord? Mensen iets aansmeren

Nadere informatie

25 maart 2014 8 2014/26 24 februari 2014 wethouder C.M.A. van den Berg

25 maart 2014 8 2014/26 24 februari 2014 wethouder C.M.A. van den Berg Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 25 maart 2014 8 2014/26 24 februari 2014 wethouder C.M.A. van den Berg

Nadere informatie

Jessica Rateland, Laura Neuteboom, Marc Goossens, Michel de Groot. Advies: In te stemmen met raadsvoorstel 17R Nee. Nee.

Jessica Rateland, Laura Neuteboom, Marc Goossens, Michel de Groot. Advies: In te stemmen met raadsvoorstel 17R Nee. Nee. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: A. Nobel Tel nr: 8659 Nummer: 17A.00273 Datum: 10 maart 2017 Team: Realisatie & Beheer Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v.

Nadere informatie

Cremeren, bedreiging voor exploitatie van de begraafplaats?

Cremeren, bedreiging voor exploitatie van de begraafplaats? Cremeren, bedreiging voor exploitatie van de begraafplaats? Aad den Boer directeur DB Holding De cijfers (1) Cremeren is de laatste jaren enorm gestegen in verhouding met begraven Het begon in 1914 met

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Bestuursflap. principebesluit realisatie crematorium Noorderbegraafplaats SWS/BDR. Dienstverlening. Overig. Principebesluit

Bestuursflap. principebesluit realisatie crematorium Noorderbegraafplaats SWS/BDR. Dienstverlening. Overig. Principebesluit Bestuursflap Samenvatting Onderwerp Noorderbegraafplaats Behandelend ambtenaar R. Dreijer (020-634.46.11) Sector/Afdeling SWS/BDR Programma Dienstverlening Doelstelling Overig Bevoegd bestuursorgaan Deelraad

Nadere informatie

Workshop: De (operationeel) medewerker als Ambassadeur - Werken voor en bij je klant -

Workshop: De (operationeel) medewerker als Ambassadeur - Werken voor en bij je klant - Workshop: De (operationeel) medewerker als Ambassadeur - Werken voor en bij je klant - Workshop De (operationeel) medewerker als Ambassadeur Werken voor en bij je klant Inleiding Als uitvoerend technicus

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Programma Fatih Ozdere Algemene introductie Samenwerking met Alblasserdam en SWEK Financien Lennart Graaff - procesmanager Proces project Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Stichting ICT-Kring Delft

Stichting ICT-Kring Delft Visie & missie Heden Financieel verslag Stichting ICT-Kring Delft Algemene Deelnemersvergadering 4 maart 2013 - Sociëteit Het Meisjeshuis Strategie, doelstellingen en projecten in 2013 Discussie & rondvraag

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Over te gaan tot

Nadere informatie

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 Op: donderdag 12 april 2012 in Utrecht Graag nodigen wij u uit voor de eerste Stadsingenieurs G23 Netwerkdag in Utrecht. Deze dag staat vooral in het teken om

Nadere informatie

Succesvol Veranderingen Realiseren

Succesvol Veranderingen Realiseren Training Succesvol Veranderingen Realiseren Effectief resultaten boeken door de kern aan te pakken. Training Succesvol veranderingen realiseren ph advies Organisaties kunnen niet bloeien zonder verandering,

Nadere informatie

Als er iemand overlijdt

Als er iemand overlijdt Als er iemand overlijdt Begraven en cremeren in de gemeente Lingewaard 1 Wat moet u regelen als een naaste overlijdt? INHOUD 1 Wat moet u regelen als een naaste overlijdt? 2 Begraafplaatsen 3 Wie is er

Nadere informatie

Succesvol Conflicten Oplossen

Succesvol Conflicten Oplossen Eendaagse Workshop Succesvol Conflicten Oplossen Vergroot uw effectiviteit in het hanteren van conflicten Workshop Succesvol Conflicten Oplossen Conflicten op de werkvloer zijn lastig maar ze horen erbij.

Nadere informatie

Workshop. Risicomanagement in de procesindustrie

Workshop. Risicomanagement in de procesindustrie Workshop Risicomanagement in de procesindustrie Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar worden overgenomen, vermenigvuldigd, gekopieerd, opgeslagen

Nadere informatie

Begraafplaatsen in Leidschendam-Voorburg

Begraafplaatsen in Leidschendam-Voorburg Begraafplaatsen in Leidschendam-Voorburg Begraafplaatsen in Leidschendam-Voorburg Pagina 1 Begraafplaatsen in Leidschendam-Voorburg Als iemand overlijdt, dan hebben de nabestaanden meestal de emotionele

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Beter in balans met. de eerste gratis, Nederlandstalige persoonlijke-ontwikkelings-app

Beter in balans met. de eerste gratis, Nederlandstalige persoonlijke-ontwikkelings-app Beter in balans met de eerste gratis, Nederlandstalige persoonlijke-ontwikkelings-app De kracht en het ontstaan van SAM Uit onderzoek blijkt dat je zelf veel invloed kunt uitoefenen op je gevoel van welzijn.

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen

Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen Visie: Een actieve levensstijl maakt mensen gezonder en gelukkiger. Daar draagt Optisport door middel van haar diensten

Nadere informatie

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat?

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Wie ben ik Een willekeurige collega uit een andere sector Met dezelfde uitdaging en vraagstukken Met een persoonlijk verhaal Wil graag mijn ervaringen delen Overeenkomsten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2. De gemeentelijke begraafplaats 2. De aula Rond-om 3. Soorten graven 4. Urnen en as 5. Soorten urnen graven 6

Inhoudsopgave. Inleiding 2. De gemeentelijke begraafplaats 2. De aula Rond-om 3. Soorten graven 4. Urnen en as 5. Soorten urnen graven 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 De gemeentelijke begraafplaats 2 De aula Rond-om 3 Soorten graven 4 Urnen en as 5 Soorten urnen graven 6 Aankleding van het graf 7 Het ruimen van graven 7 Tarieven 8 Overige begraafplaatsen

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

O P E N B A A R. Advies:

O P E N B A A R. Advies: O P E N B A A R VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: A. Barelds Tel nr: 8494 Nummer: 16A.00286 Datum: 21 maart 2016 Team: Ruimte Tekenstukken: Nee Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

bijeenkomst markt! 12 maart het paleis 2010, statement communicatieadviesbureau

bijeenkomst markt! 12 maart het paleis 2010, statement communicatieadviesbureau bijeenkomst markt! 12 maart het paleis ron overbeek directeur statement communicatieadviesbureau overbeek@statement.nl www.statement.nl nl.linkedin.com/in/ronoverbeek twitter.com/ronoverbeek wie ben ik?

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Vanuit een inspiratieavond begin 2017 kwam namelijk naar voren dat de leden van onze kamer behoefte

Vanuit een inspiratieavond begin 2017 kwam namelijk naar voren dat de leden van onze kamer behoefte 1. Project naam? JCI Leiden versus Brandweer Hollands Midden: diversiteit 2. Wanneer heeft deze plaatsgevonden? Vrijdag 21 april 2017 3. Wat was het doel? Vanuit een inspiratieavond begin 2017 kwam namelijk

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Virtueel Succes in de Praktijk

Virtueel Succes in de Praktijk Virtueel Succes in de Praktijk Lanceringsplan maken 19 oktober 2015 Waar staan we? Doel bepaald Plan van Aanpak gemaakt Start samenwerking met VA Start uitvoering: Gratis e-book/training/download aanbieden

Nadere informatie

26-09-2014! DE JONGSTE GENERATIE OP DE ARBEIDSMARKT. GEBOREN TUSSEN 1985 en 2000 OP WEG NAAR DE ARBEIDSMARKT GENERATIES OP DE WERKVLOER

26-09-2014! DE JONGSTE GENERATIE OP DE ARBEIDSMARKT. GEBOREN TUSSEN 1985 en 2000 OP WEG NAAR DE ARBEIDSMARKT GENERATIES OP DE WERKVLOER ONDERWERPEN 1. GENERATIES 2. JONGERENTRENDS 2014 **** 3. WAT VINDEN JONGEREN DE JONGSTE GENERATIE OP DE ARBEIDSMARKT 18 SEPTEMBER 2014, HUUB NELIS BELANGRIJK? 4. HOE INTERESSEER JE JONGEREN? **** JONGERENCULTUUR

Nadere informatie

Gemeente Woerden. De beleidsnotitie 'Begraven en cremeren in Woerden: verkenning beleid en

Gemeente Woerden. De beleidsnotitie 'Begraven en cremeren in Woerden: verkenning beleid en RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00029 Gemeente Woerden 14R.00029 PM gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum : 22 januari 2014 Portefeuillehouders) : Wethouder C.J. van Tuijl Portefeuille(s)

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

WEBINAR 7 geheimen hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt

WEBINAR 7 geheimen hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt WEBINAR hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt 17 juni 2014 Wat leer je in deze webinar? de hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt welke stappen je kunt zetten om VA te worden hoe je eigen mindset jou

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt Raadsvergadering 29 november 2017 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Openbare Ruimte Onderwerp.

Raadsvoorstel. Agendapunt Raadsvergadering 29 november 2017 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Openbare Ruimte Onderwerp. Raadsvoorstel Agendapunt 7b Raadsvergadering 29 november 2017 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Openbare Ruimte Onderwerp Lijkbezorgingsrechten en beheersverordening begraafplaatsen Besluit

Nadere informatie

Een Stap voorwaarts in Leiderschap.

Een Stap voorwaarts in Leiderschap. 5 daagse training in voorjaar van 2010 Een Stap voorwaarts in Leiderschap. Doelgroep : DA Filiaal leidsters en aankomende filiaalleidsters Lokatie : Leusden DA hoofdkantoor Dag : Maandag van 9.30u 17.00u

Nadere informatie

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger Een betere buurt met mijnbuurtje www.mijnbuurtje.nl Vroeger 1 Nu 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet 2 Nu Nu 3 In alle Nederlandse gemeentes: Bezuinigingen Zelfredzaamheid Stimuleren bewoners Meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Marktverkenning uitbesteden en privatiseren. begraafplaatsen gemeente Venlo

Marktverkenning uitbesteden en privatiseren. begraafplaatsen gemeente Venlo Marktverkenning uitbesteden en privatiseren begraafplaatsen gemeente Venlo Assista juristen, 29 mei 2009 Inleiding In het collegeprogramma 2006-2010 heeft het college van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie Dit jaar stuurt Native Consulting u daadwerkelijk het veld in. Leer meer over door een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Ontwerp de (dienstverlenende) gemeente van de toekomst door gebruik te maken

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Virtueel Succes in de Praktijk

Virtueel Succes in de Praktijk Virtueel Succes in de Praktijk Lanceringsplan maken 11 maart 2015 Waar staan we? Doel bepaald Plan van Aanpak gemaakt Start samenwerking met VA Start uitvoering: Website maken / teksten aanpassen Gratis

Nadere informatie

Workshop. Complexe Onderhandelingen

Workshop. Complexe Onderhandelingen Workshop Complexe Onderhandelingen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar worden overgenomen, vermenigvuldigd, gekopieerd, opgeslagen of

Nadere informatie

Praktijkworkshop: Hoe benut je de commerciële kansen die service je geeft?

Praktijkworkshop: Hoe benut je de commerciële kansen die service je geeft? Inleiding Programma Aanmelden Route Praktijkworkshop: Hoe benut je de commerciële kansen die service je geeft? Bij een groeiend aantal bedrijven binnen de technologiebranches neemt de vraag vanuit de klant

Nadere informatie

Master Leergang Regionale regie en management

Master Leergang Regionale regie en management Master Leergang Regionale regie en management RegioAcademie 2012-2013 Flexibel regionaal samenwerken is de sleutel voor de toekomst. Deze uitspraak op een conferentie voor regionale economische samenwerking

Nadere informatie

Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid.

Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid. Begraafplaats Maastricht Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid. De gemeentelijke begraafplaats in Maastricht. In Maastricht kunnen overledenen begraven worden op een

Nadere informatie

Essenhof. 141 Plechtigheden 210 Saldi kosten plaatsen Essenhof

Essenhof. 141 Plechtigheden 210 Saldi kosten plaatsen Essenhof Essenhof 141 Plechtigheden 210 Saldi kosten plaatsen Essenhof Programma : Werk en economie Wethouder : BA van der Zwaan Thema : Gemeentelijke bedrijven Commissie : Wonen & Leefbaarheid Product : 141 Plechtigheden

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

27 & 28 OKTOBER 2008 UTRECHT

27 & 28 OKTOBER 2008 UTRECHT PRESENTEERT Keynote speakers: LEAN MANAGEMENT SUMMIT - Daniel Jones - Gilberto Kosaka - Dave Brunt - Victor Conde 27 & 28 OKTOBER 2008 UTRECHT C A R LT O N P R E S I D E N T H O T E L LUSTRUM 5 JAAR a

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012 Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap Datum: oktober 2012 1 Voorwoord Alsjeblieft, vijf posters met belangrijke thema s die onlosmakelijk verbonden zijn met ondernemerschap. Dit lesmateriaal

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties zien

Nadere informatie

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 2 De Liemers, helemaal goed! De promotie van de Liemers richt zich op vier

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop voor de derde keer.

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop voor de derde keer. Inleiding NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop voor de derde keer. Programma Aanmelden Route Praktijkworkshop: Hoe benut je de commerciële kansen die

Nadere informatie

workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici

workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici Waarom deelnemen? Orkestmusici starten hun loopbaan binnen een orkest vaak op relatief jonge leeftijd en blijven

Nadere informatie

Uitvaarten en rouwbezoek. Algemene informatie. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis

Uitvaarten en rouwbezoek. Algemene informatie. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis Uitvaarten en rouwbezoek Algemene informatie Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis In Maassluis zijn twee gemeentelijke begraafplaatsen waarvan één met crematorium. Bij een overlijden heeft u de keuze

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN 2017-2018 LEREN LOONT LEREN LOONT De wereld verandert snel. Als afdelingsbestuur is het belangrijk dat u op de juiste manier blijft aanhaken en u als bestuur blijft

Nadere informatie

André van de Graaf, Judith van Dam. Dashboards: Haal eruit wat er in zit.

André van de Graaf, Judith van Dam. Dashboards: Haal eruit wat er in zit. André van de Graaf, Judith van Dam Dashboards: Haal eruit wat er in zit. Agenda Wat is het nut van dashboards? Hoe transformeren we data naar informatie? Hoe presenteren we deze informatie? Op welke manieren

Nadere informatie

Het Marketingconcept: Tevreden klanten: Geintegreerde aanpak:

Het Marketingconcept: Tevreden klanten: Geintegreerde aanpak: Inhoud Inhoud... 1 Het Marketingconcept:... 2 Tevreden klanten:... 2 Geintergreerde aanpak:... 2 Behoeftengeoriënteerd werkterrein:... 3 Concurentieanalyse:... 3 Marktonderzoek:... 3 Winstbijdrage:...

Nadere informatie

Juni Sept Nov 19 22 10

Juni Sept Nov 19 22 10 BITSING Praktijkseminar door auteur, coach en grondlegger: Frans de Groot Gemiddelde waardering: 8,9 Juni Sept Nov 19 22 10 Voor het einde van de eerste ochtend was iedereen overtuigd. De Bitsing-methode

Nadere informatie

Een huurgraf. En wat u daarover moet weten

Een huurgraf. En wat u daarover moet weten Een huurgraf En wat u daarover moet weten De gemeente Smallingerland heeft 4 algemene begraafplaatsen Begraafplaats De Wâldhôf, Rydwei 3, Opeinde Begraafplaats De Wâldhôf is de nieuwste algemene begraafplaats

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Voorstel Secundaire thema s voor totaalbeleid

Voorstel Secundaire thema s voor totaalbeleid Bijlage B Voorstel Secundaire thema s voor totaalbeleid Voor het te voeren begraafplaatsenbeleid en de daarop te baseren dienstverlening spelen er naast de reeds behandelde kernthema s nog de volgende

Nadere informatie

Blockchain in Business

Blockchain in Business 2-daagse masterclass Blockchain in Business Zinvol aan de slag met blockchain in uw organisatie Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze masterclass? U krijgt inzicht in deze opkomende

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Programma 9. Bestuur

Programma 9. Bestuur Programma 9 Aandeel programma 9 in totale begroting 17% Overige programma's 83% 55 Programma 9 Beleidsvelden Binnen het programma bestuur werken we met de volgende beleidsvelden: 1. sorganen 2. sondersteuning

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR?

Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR? Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR? Gemeenten staan voor enorme uitdagingen. Er is een duidelijke omslag naar vraaggericht werken, steeds

Nadere informatie

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever Petra Korevaar Manager UWV loopbaancentrum Utrecht 17-06-2010 Even voorstellen UWV 2010 20.931 mensen/17.812 fte 11 districten

Nadere informatie

Toelichting besluit Indeling begraafplaats De Nieuwe Ooster

Toelichting besluit Indeling begraafplaats De Nieuwe Ooster Toelichting besluit Indeling begraafplaats De Nieuwe Ooster 1. Inleiding Sinds de interne verzelfstandiging in 2003 geldt als financieel uitgangspunt dat De Nieuwe Ooster een kostendekkende exploitatie

Nadere informatie

Een huurgraf. En wat u daarover moet weten

Een huurgraf. En wat u daarover moet weten Een huurgraf En wat u daarover moet weten De Wâldhôf De gemeente Smallingerland heeft 4 algemene begraafplaatsen De Wâldhôf Begraafplaats De Wâldhôf is op 1 januari 2006 in gebruik genomen. Op deze begraafplaats

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Herinneringen vereeuwigd... GEEF NABESTAANDEN DE MOGELIJKHEID HUN DIERBAREN EN GEDACHTEN TASTBAAR TE MAKEN

Herinneringen vereeuwigd... GEEF NABESTAANDEN DE MOGELIJKHEID HUN DIERBAREN EN GEDACHTEN TASTBAAR TE MAKEN Herinneringen vereeuwigd... GEEF NABESTAANDEN DE MOGELIJKHEID HUN DIERBAREN EN GEDACHTEN TASTBAAR TE MAKEN Memories with emotions Memotio, een naam die is ontstaan uit de woorden memoreren en emoties.

Nadere informatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie Opleiding Interne Coach/Trainer IVB De motor in een lerende organisatie Opzet van de opleiding Werken vanuit een individuele vraaggerichte benadering De Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB) is een

Nadere informatie

Vragen en antwoorden van de CDA-fractie naar aanleiding van de begroting 2013

Vragen en antwoorden van de CDA-fractie naar aanleiding van de begroting 2013 Vragen en antwoorden van de CDA-fractie naar aanleiding van de 1. Het huisvesten van senioren gaat een nadrukkelijke rol spelen. Wat is de stand van zaken m.b.t. de bouw van dit type woningen bij Foswert?

Nadere informatie

Evoluon 4 februari 2014

Evoluon 4 februari 2014 Evoluon 4 februari 2014 wie? René Kerkwijk, kwartiermaker WIJeindhoven storytelling casus overlast kleine casus boos! politieke besluitvorming Twee werelden (2009) Eindhoven de sociaalste (2012) nagenoeg

Nadere informatie

Voorblad raadsavond Wormerland

Voorblad raadsavond Wormerland Voorblad raadsavond Wormerland Onderwerp Activiteit Doel Geschatte behandeltijd Beknopte toelichting Vervolg procedure Gevraagde beslissing Bijlage(n) kostendekkendheid begraven Ter informatie Verantwoorden

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Drs. Eveline Castelijns MBA 12 april 2016 Inhoudsopgave 1 2 3 Zelforganisatie in de zorg Werkende principes Vragen 1 Zelforganiseren in de

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group. November 2015

Conclusies enquête The Future Group. November 2015 November 2015 Conclusies enquête Een zzp er kiest voor zelfstandigheid, vrijheid en ondernemerschap. Daar moet je hem/haar de ruimte voor geven. Verplichte collectieve zaken staan in tegenstelling tot

Nadere informatie

Contentmarketing is the only marketing left. Seth Godin

Contentmarketing is the only marketing left. Seth Godin Inleiding Programma Aanmelden Route Contentmarketing is the only marketing left Seth Godin Contentmarketing, seo en sea Veel organisaties binnen de technologiebranches vragen zich af hoe ze effectief contentmarketing

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Slimmer werken met mensen

Slimmer werken met mensen Slimmer werken met mensen Paul Breman Mijn Bedrijf 2.0 wordt mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie, de Provincie Utrecht en de Gemeente

Nadere informatie

Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect!

Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect! Driedaagse training Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect! door Leontien Buddemeijer en Hanke Geertsema Driedaagse training Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect!

Nadere informatie

Bestuurlijke planning en control en concernsturing

Bestuurlijke planning en control en concernsturing Miniconferentie 19 september 2003 Bestuurlijke planning en control en concernsturing Respons voor provincies Hoe sluit de ambtelijke cyclus aan op de bestuurlijke? Wat is de balans tussen sturing en verantwoording?

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Agenda Introductie Talent Management Stellingen Afsluiting Luciano D Agnolo

Nadere informatie