Den Haag 3 e KWARTAAL 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Den Haag 3 e KWARTAAL 2012"

Transcriptie

1 CONTACT Den Haag 3 e KWARTAAL 2012

2 2 VERHUIZING Ja, u leest het goed, de UVV is wéér verhuisd. Dit keer niet ver, in elk geval niet naar een ander pand maar we verhuisden van de 1 e naar de 3 e etage en blijven dus in hetzelfde pand op hetzelfde adres, Riviervismarkt 2 (het huidige HOFgebouw). Voor ons, binnen het HOFgebouw al de derde verhuizing. We begonnen ooit op zolder, verhuisden toen naar de begane grond, kwamen daarna op de 1 e etage terecht en nu dus de 3 e etage. Het gebouw heeft nog een 2 e etage dus wie weet Vanaf september zitten we aan de voorzijde van het gebouw en hebben we uitzicht op bomen en de Grote Kerk. Verder was het in de zomermaanden vrij rustig op het secretariaat. Ik neem aan dat u allen ook van een mooie zomer heeft genoten, alhoewel de zon soms ook op vakantie leek. Maar wellicht krijgen we een mooie herfst.

3 3 VRIJWILLIGERSFEEST (en) Namens HOF (waarvan u allen een HOFpas bezit), mogen wij u uitnodigingen voor een spetterend vrijwilligersfeest. Ook als u nog geen HOFpas heeft ontvangen bent u van harte welkom. Enkele feesten zijn helaas reeds achter de rug maar u kunt zich voor de meeste feesten nog opgeven. De organisatie is dit jaar anders van opzet, nl. niet meer één groot feest voor iedereen maar wijkgericht. Op onderstaande site vindt u de informatie Wacht niet te lang met reserveren, er is meestal veel belangstelling en voor ieder feest is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Op deze feesten wordt ook voor de inwendige mens gezorgd. Mocht u niet beschikken over een computer dan kunt u (bij uitzondering) de kaarten ook telefonische bestellen bij HOF, tel Wij wensen u in elk geval een gezellig en ontspannen feest. In de volgende uitgave van ons Contactblad komen wij met nieuwe tips en wij raden u aan ook regelmatig onze site te bekijken. Het Contactblad wordt ook integraal op de site weergegeven.

4 4 Den Haag start proef met Centrum voor Ouderen De Gemeente Den Haag experimenteert met samenwerking in de ouderenzorg. Het Centrum voor Ouderen is een proef die in drie Haagse stadsdelen wordt uitgerold. Alle schakels in de ouderenzorg werken daar met elkaar samen. Het Centrum voor Ouderen geeft onafhankelijk advies, gaat actief op zoek naar kwetsbare ouderen en ontsluit alle zorg- en welzijnsdiensten via één aanspreekpunt. Eén oudere, één casemanager, één plan vormen de drie uitgangspunten in de werkwijze. Eén aanspreekpunt Volgens wethouder Karsten Klein (Jeugd, Welzijn en Sport) is het aanbod aan zorg een wirwar waarin ouderen de weg kwijt raken en waarin bovendien schaarse middelen worden verspeeld. Het ontbreekt aan een dominant sturingsprincipe stelt de wethouder. Ouderenzorg wordt op uiteenlopende niveaus verleend: de wijk, het stadsdeel, de stad en de regio. Financiering en vergoedingen vinden plaats vanuit subsidies en verzekeringen, terwijl de scheidslijn tussen overheid en particuliere partijen vaag is. Wat de pilots gemeen hebben, is een sluitende en integrale aanpak, waarbij één casemanager de hele zorg- en welzijnsketen ontsluit voor de oudere en zijn omgeving. De grote winnaar is straks de oudere Hagenaar, die niet meer van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Maar ook de gemeente, de zorgverleners en de instellingen worden er beter van, omdat hun diensten gecoördineerd, zonder overlap en behoeftegericht worden aangeboden, aldus de wethouder. Om dit in betere banen te leiden wil Den Haag toe naar een organisatie die per stadsdeel alle ondersteuning aan ouderen bundelt, zonder overlap en versnippering. De oudere en zijn netwerk van familie, vrienden en buren - dus inclusief mantelzorger - staan daarin centraal.

5 5 Drie pilots Kwetsbare ouderen zijn in kaart gebracht en huisbezoeken afgelegd om behoeften te inventariseren. Het verschil tussen de drie pilots zit vooral in de regie, die in handen is van ofwel gemeente, een samenwerkingsorganisatie van zorg- en welzijnspartijen, of een marktpartij. Evaluatie Medio 2013 volgt een evaluatie. Daaruit moet blijken welk regiescenario de voorkeur verdient. De bereikbaarheid en betaalbaarheid van zorg - evenals het terugdringen van het aantal intermediaire organisaties - staan centraal bij de beoordeling. Vanaf 2014 moeten alle acht Haagse stadsdelen één Centrum voor Ouderen krijgen. bron: Springer Media IN GESPREK MET... Roni Groeneweg Digitale burenhulpcentrales: Sociale cohesie en het ligt gewoon op straat! De verzorgingsstaat verschraalt en politici belijden om het hardst dat burgers weer voor elkaar moeten zorgen. De term hiervoor is civil society en wordt door het Haagse stadsbestuur vermaatschappelijking van de zorg genoemd. Met de nieuwe Wet Maatschappelijk Ondersteuning realiseren de Haagse notabelen zich dat er in de wijken zelf voldoende ondersteuning en faciliteiten moeten komen. Het stadsbestuur zet daarom in alle Haagse wijken digitale burenhulpcentrales (BHC) op, onder de vleugels van de bestaande welzijnsorganisaties. Momenteel zijn er 12 van de 21 BHC s operationeel. Een digitale BHC bestaat uit een superslimme telefooncentrale gekoppeld aan een database, waardoor vraag en aanbod van burenhulp in de wijk automatisch aan elkaar wordt gekoppeld. Wie belt naar het centrale nummer krijgt iemand van de helpdesk, en buiten kantooruren een keuzemenu van gecodeerde burenhulpklussen: een boodschapje doen, klusje in huis of tuin, vervoer, oppas, praatje maken, hond uitlaten etc. De hulpvrager moet de vier cijfers van zijn postcode intoetsen en de computer koppelt automatisch de dichtstbijzijnde postcode van de persoon die zich voor deze dienst heeft opgegeven aan de ingetoetste vraagcode. Als de persoon in kwestie niet thuis is of geen tijd heeft, schakelt het systeem door naar de volgende hulpaanbieder.

6 6 Net zo lang totdat er een match is gevonden tussen hulpvrager en hulpaanbieder. Medeontwikkelaar en drijvende kracht achter deze Haagse BHC s is welzijnsprofessional en stedelijk coördinator van de BHC s, Roni Groeneweg. Een gedreven en onconventionele man met een praktisch, creatieve geest, maar vooral een mensenmens. Andere grote steden kijken met jaloezie naar de ontwikkeling van deze digitale BHC s. Een opvallende investering van een stadsbestuur in de nieuwe civil society. Hoe uniek is Den Haag hierin? Vrij uniek, zou ik zeggen. Het is op geen enkele wijze vergelijkbaar met de oude BHC s. We hebben jarenlang geëxperimenteerd om deze centrale tot wasdom te brengen. In Rotterdam vonden we een heel slim en innovatief ICT-bedrijf dat de software voor ons heeft ontwikkelt. Maandenlang hebben we dat getest in sessies met mensen, in relatie tot de behoeften van de toekomstige gebruikers. In wezen zit het heel simpel in elkaar. Het is een gedigitaliseerd vraag- en aanbodsysteem op vrijwilligersbasis gestationeerd bij de Haagse welzijnsorganisaties. Een mooi bijeffect van de digitale BHC is, dat er in veel gevallen tussen buurtbewoners nieuwe sociale verbanden, contacten en vriendschappen ontstaan, waardoor soms bemiddeling door de BHC helemaal niet meer nodig is.we zijn nu zelfs zover dat je ook via de BHC en met gebruik van internet met de hele wijk kunt communiceren door zelf een bericht uit te zetten. Bijvoorbeeld: Goedemorgen, wie wil met mij rozen uit mijn tuin verwijderen? of Zullen we gezamenlijk dat stukje centraal groen opknappen? Is de Haagse aanpak zo succesvol, omdat de centrales zijn vastgekoppeld aan de i-shops; de nieuwe gemeentelijke weetwinkel voor alle informatie en advies over wonen, welzijn, zorg, werk, ontspanningen en inkomen? Ja. Omdat de welzijnsorganisaties van oudsher een goed netwerk in de wijk hebben, zijn daaraan de informatiebalies van de gemeenten (i-shops) gekoppeld. Burgers kunnen daar met al hun vragen op het gebied van welzijn- en gemeentelijk beleid terecht.trouwens, BHC s kunnen ook iets betekenen voor de welzijnswereld zelf. Door de bezuinigingen heeft daar een enorme saneringsslag plaatsgevonden. Deze manier van werken brengt je naar de vraag achter de hulpvraag. Ja, daar krijg je inzicht in. Het werkt perfect. Via de BHC kom je er ook vaak achter dat men andersoortige hulp nodig heeft, waarna wordt doorverwijzen naar ouderenconsulenten, maatschappelijk werk, woningbouwvereniging, schuldsanering etc. Want mensen die bij een andere wijkbewoner met een gebroken been over de vloer komen om dat halfje wit te brengen, zien bijvoorbeeld dat daar kranten tot aan het plafond liggen opgestapeld, of dat er sprake is van pure vervuiling. Zo belt er een dame drie

7 7 keer per dag de BHC. Deze dame kunnen wij dan doorschakelen naar een ouderenconsulent of maatschappelijk werk. De eerste digitale BHC in de Haagse wijk Mariahoeve telt nu 500 tot 600 vrijwilligers. Een enorm aantal op wijkbewoners! Die mensen noemen zich geen vrijwilligers, maar aanbieders. Om ze binnen te halen, moet je met publiciteit en bekendheid in de buurt een stevig PR-basis realiseren. Dat hebben we in het begin verkeerd aangepakt. Toen hebben we bij het werven van vrijwilligers de fout gemaakt om door weer en wind de straat op te gaan met een pak folders. Dat werkt niet. De sneeuwbalaanpak van mond-tot-mondreclame werkt toch het best. Het welzijnswerk heeft kontakten met de woningbouwverenigingen, doktersassistenten, ambtenaren op stadsdeelkantoren en winkeliers. Allemaal netwerkjes die je aan elkaar koppelt. Daar hebben we folders gelegd. Daarnaast heeft ieder BHC vijf kernvrijwilligers die zijn uitgekozen om hun kennis van de wijk en de cultuur te delen. Deze kernvrijwilligers brengen weer hun eigen netwerk mee. En zo groeit langzaam het proces als een soort inktvlekwerking naar een groter netwerk. Na een half jaar hadden we al 175 vrijwilligers die zich voor allerhande diensten aanmeldden. Hoeveel matches burenhulp worden er met dit systeem mogelijk gemaakt? Per week hebben we ongeveer 21 tot 25 matches in vraag en aanbod van burenhulp. Maar in feite hoef je niet zoveel ingeschreven leden te hebben, want mensen vinden elkaar na het begin heel makkelijk, ze kennen elkaar inmiddels. Als mensen afhaken bij de BHC, bellen wij ze nog even na en stellen we vragen als: Wandelt u nog steeds met elkaar? Doet u nog boodschappen in dat collectiefje dat u met elkaar voor die oude mijnheer om de hoek hebt gevormd? Dat blijkt meestal het geval. Daar komt geen BHC meer aan te pas. Een prachtige ontwikkeling. Sommige welzijnsorganisaties hebben daar moeite mee, maar ik niet. De wijkbewoners beginnen steeds meer producten zelf te verzinnen. In de praktijk komt de grootste innovatie toch uit de mensen zelf! Daarbij wordt er voor 95% op de krachten van de burger geleund en maar een heel klein stukje op die van het welzijnswerk. Maakt de digitale BHC mensen gelukkiger in hun wijk? Wat wij doen kunnen we alleen echt weten door te meten. Dat gaat nog wel gebeuren, bijvoorbeeld via telefonische enquêtes: Heeft u meer sociale contacten? Bent u er meer opuit gegaan? Is de veiligheid in de buurt verhoogd? Dit alles valt te registreren. Maar het voorlopige neveneffect is al duidelijk zichtbaar. Mensen gaan meer met elkaar om, leren elkaar kennen, hebben meer interesse in hun eigen wijk. De buurt is schoner en veiliger geworden. Dat versterkt de sociale samenhang in de wijk. Ja, ik denk dat de gemeente Den Haag hier erg blij mee is. Maar mijn doel is dat mensen elkaar vooral beter leren kennen, want daar vloeit vervolgens weer van alles uit voort.

8 8 Neem nou een huisvader die een boodschapje deed voor een 81-jarige vrouw uit dezelfde straat. Die mevrouw bleek een gepensioneerde Franse lerares te zijn en de huisvader bleek twee dochters te hebben die op dat gebied wat bijgespijkerd moesten worden. Inmiddels biedt mevrouw haar diensten aan via de BHC. Sociale cohesie dus. Het ligt gewoon op straat! Bron: Joke de Gruijter, juli 2012 Stichting ILC Zorg voor Later Poortgebouw Zuid, kamer 0.15 Rijnsburgerweg AA LEIDEN Kamer van Koophandel ABN AMRO Bank ILC Zorg voor Later is... een zorg voor (n)ù! ILC Zorg voor Later is een onafhankelijke beweging die zich inzet voor actief en gezond oud worden met een grotere keuzevrijheid en zelfredzaamheid. Overdracht UVV-burenhulp naar Haagse Burenhulpcentrales In de afgelopen jaren heeft de UVV groeiende problemen ondervonden bij het aantrekken van wijkcontactpersonen die de Burenhulp in hun wijk coördineerden. Het lukte niet meer om opvolgers te vinden voor de sterk vergrijzende groep wijkcontactpersonen. Meestal vrouwen met een langdurige staat van vrijwilligersdienst die jarenlang de spil vormden in de gedecentraliseerde opzet van burenhulp in de wijken. Een functie die veel van hun tijd en inzet vroeg om de juiste match te maken tussen hulpvrager en hulpaanbieder in de woonwijk. Als gevolg hiervan moest vanuit het UVV-kantoor de vrijwillige Burenhulp-coördinator Anneke Rühl in tal van wijken persoonlijk inspringen om aan de hulpvraag te kunnen voldoen. Een ongewenste en zeer belastende situatie. Inmiddels heeft de gemeente Den Haag, na een succesvolle proef in Mariahoeve, als eerste Nederlandse gemeente besloten om in 2012 en 2013 de nieuwe digitale burenhulpcentrale stap voor stap in alle wijken beschikbaar te stellen. De organisatie hiervan is in handen van de stichting Voor Welzijn. Met deze organisatie en de gemeente is het UVV-bestuur tot overeenstemming gekomen om het nog geringe aantal UVV- burenhulpvrijwilligers voor het eind van het jaar over te dragen aan de Haagse burenhulpcentrales. Hierover krijgen alle UVV-burenhulpvrijwilligers over enige tijd een persoonlijk brief met meer informatie van het UVV-bestuur.

9 9 Hoe werkt een dergelijk Burenhulpcentrale? De Burenhulpcentrale is een digitale telefooncentrale die vraag en aanbod van burenhulp automatisch aan elkaar koppelt. Mensen zijn vaak bereid om iets voor een ander te doen, zoals een boodschapje halen, hond uitlaten of iemand naar het ziekenhuis brengen. Via de burenhulpcentrale kunnen mensen makkelijk hulp vragen én kunnen mensen die een steentje bij willen dragen een aanbod doen. Door een centraal telefoonnummer te bellen krijgen mensen de helpdesk aan de lijn en kunnen, indien gewenst, direct worden doorverbonden met iemand uit de buurt die zin, tijd en gelegenheid heeft. Na kantoortijden kan men gebruik maken van een telefoonmenu. Het concept van de Burenhulpcentrale bestaat uit: Enthousiaste mensen, zowel burgers als beroepskrachten, die er werk van willen maken. Mensen in de buurt die hebben aangegeven wel eens iets voor iemand uit de buurt te willen doen. Een superslimme automatische telefooncentrale gekoppeld aan een database. Een coördinator en/of helpdeskmedewerkers. Een ondersteunend netwerk van burgers, bewoners- en vrijwilligersorganisaties, gemeente, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en maatschappelijke- en religieuze organisaties. Vanaf 2013 zullen alle 23 Haagse Burenhulpcentrales worden gekoppeld aan de informatiebalies (i-shops) van de welzijnsinstellingen in hun wijk. Daardoor kan beter worden nagegaan wat er achter een hulpvraag steekt, en van wie men hulp nodig heeft: burenhulp, ouderenconsulent of maatschappelijk werk etc. Elke deelnemer aan dit project krijgt een speciaal BHC-pasje, zodat de hulpvrager kan controleren of er werkelijk een BHC-vrijwilliger aan huis komt. Voor alle Haagse BHC s is er één telefoonnummer De eerste keer zal de klant worden gevraagd zijn postcode in te toetsen, waarna men wordt doorgeschakeld naar de BHC van dàt postcodegebied. Belt de klant een tweede keer dan herkent het systeem de postcode en schakelt direct door naar de juiste BHC in de eigen woonwijk. Dus wilt u meedoen met de Burenhulpcentrale in uw woonwijk, of heeft u hulp nodig? Bel UVV-vicevoorzitter Joke de Gruijter

10 10 Tijdschema aansluiting Burenhulpcentrales Den Haag De gemeente Den Haag stelt in 2012 en 2013 de burenhulpcentrale stap voor stap in alle wijken beschikbaar.. De organisatie daarvan is in handen van de stichting Voor Welzijn. Voor meer informatie: Stichting VÓÓR Welzijn Wijk Haagse Hout inwoners startdatum coördinator adres telefoon 1. Mariahoeve Lies Bouts Bezuidenhout en Lies Bouts Benoordenhout Wijk Segbroek 1. Bomenbuurt en Sandra Bloemenbuurt Menken 2. Reva Sandra Menken 3. Vruchtenbuurt Sandra Menken Wijk Loosduinen 1. Waldeck en Houtwijk Andrea Cornets de Groot Loosduinen en overige wijken Andrea Cornets de Groot Wijk Leidschenveen en Ypenburg 1. Leidschenveen Laura van Kan Ypenburg Laura van Kan Stichting Zebra Wijk Centrum 1. Transvaal Serpel Ates Stationsbuurt Jos Molhoek Schilderswijk Nog niet bekend 4. Centrum Serpel Ates Zeeheldenkwartier Jos Molhoek Stichting MOOI Wijk Escamp 1. Moerwijk Kimberley Verschuren 2. Morgenstond Carolien Bernard 3. Rustenburg, Carolien Oostbroek en Leyenburg Bernard 4. Bouwlust en Kimberley Vrederust Verschuren 5. Wateringseveld Janneke Wiltink Wijk Laak 1. Schipperskwartier en Laak Noord 2. Laak Centraal en Laak Havens en Spoorwijk Stichting Welzijn Scheveningen Wijk Scheveningen 1. Geuzen- en Statenkwartier en Marianne Drost Carmen Melchert /2013 nog niet bekend

11 11 Wijk Centrum 1. Transvaal Serpel Ates Stationsbuurt Jos Molhoek Schilderswijk Nog niet bekend 4. Centrum Serpel Ates Zeeheldenkwartier Jos Molhoek Stichting MOOI Wijk Escamp 1. Moerwijk Kimberley Verschuren 2. Morgenstond Carolien Bernard 3. Rustenburg, Carolien Oostbroek en Leyenburg Bernard 4. Bouwlust en Kimberley Vrederust Verschuren 5. Wateringseveld Janneke Wiltink Wijk Laak 1. Schipperskwartier en Laak Noord 2. Laak Centraal en Laak Havens en Spoorwijk Stichting Welzijn Scheveningen Wijk Scheveningen 1. Geuzen- en Statenkwartier en Duinoord 2. Scheveningen, Belgisch Park, Duindorp en WBB Marianne Drost Carmen Melchert /2013 nog niet bekend /2013 nog niet bekend

12 12 Dankbaar In mijn huiskamer staat een bloemstukje van zijden bloemen, kleuren waarvan ik houd. Ik denk weer aan die maandagochtend, in het ziekenhuis, nu alweer enige maanden geleden: Ineens viel mijn blik op hem. Hij zag wit, in en in wit. Hij was een jaar of dertig, zou mijn zoon kunnen zijn. Alléén en doodsbleek daar op de bank in de hal van het ziekenhuis. Hij had het uiterlijk van een Oost-Europeaan. Zou hij Nederlands spreken? Ik ging naar hem toe: Voel je je niet goed? Kan ik iets voor je doen? Een glaasje water graag, hij sprak Nederlands. Ik heb net bloed laten prikken, maar ik heb sinds ginds gistermiddag niets meer gegeten. Ik dacht, sinds gistermiddag, waarom eet iemand niet meer vanaf zondagmiddag als je op maandagochtend moet laten bloedprikken. Zou hij geen geld hebben? Waarschuw ik de SEH? Dan krijgt hij waarschijnlijk al bij binnenkomst een rekening. Ik ga water voor hem halen en plunder onze koektrommel, scholiertjes deze keer. Prima, dan krijgt hij ook nog wat extra calorieën binnen. Hij is heel dankbaar. Ik raad hem aan met zijn hoofd tussen zijn benen te zitten. Ik ga terug naar mijn plaats, maar houd hem in de gaten. Nog een glaasje water, kopje thee met veel suiker. Langzaamaan komt er weer wat meer kleur op zijn gezicht. Mijn collega komt terug van haar werk op de afdeling. Ik bespreek mijn geval met haar: Ik zou wel een broodje voor hem willen kopen, maar ik neem nooit geld mee naar het ziekenhuis. Zij ook niet. Inmiddels zit hij er al een uur. Hij belt met iemand. Ik loop naar hem toe en vraag hoe hij naar huis gaat. Met de auto, zegt hij. Wil je nog een kopje thee? Onze koektrommel is leeg, dus kan ik je geen koekjes meer geven. Nee, dank u wel, ik ga zo een broodje kopen. Gelukkig, hij heeft dus wel geld! Ik ben gerustgesteld. Even later begeleid ik een patiënt naar een poli en ineens staat hij naast me bij de lift met een plastic zakje. Dat geeft hij aan mij en zegt dat hij heel dankbaar is voor wat ik voor hem heb gedaan en dit is om me te bedanken. Dan is hij weg. Ik ben ontroerd door dit gebaar, uiteindelijk heb ik alleen maar mijn werk gedaan. Als ik de patiënt heb weggebracht en terug ga naar mijn collega laat ik haar zien wat hij voor me gekocht heeft. En jij dacht dat hij geen geld had! Ik kijk naar het bloemstukje en denk ik aan die bleke jongeman, die zo dankbaar was voor een beetje hulp en aandacht. Ik hoop dat het hem goed gaat. LH

13 13 OuderenOmbudsman helpt senioren Sinds kort heeft het Nationaal Ouderenfonds de OuderenOmbudsman in het leven geroepen. Een vraagbaak en klachteninstituut specifiek gericht op senioren in economisch moeilijke tijden, waarin ouderen flink worden geraakt. De OuderenOmbudsman moet een einde maken aan de onoverzichtelijke situatie en de stroperigheid van regel- en wetgeving van het systeem. Mensen kunnen hier terecht met vragen over financiën, werk, wonen, mobiliteit, zorg of familiezaken. Veel senioren hebben door de vele bezuinigingen en het woud aan regel- en wetgeving geen idee meer waar ze recht op hebben. Daarnaast vinden ze het moeilijk om de juiste instanties te vinden. Ook vrijwilligers en familie van de senioren zien vaak door de bomen het bos niet meer. De OuderenOmbudsman verwijst mensen met vragen naar de juiste regelingen en instanties. Ook kunnen mensen die zich onheus bejegend voelen door een instelling of gediscrimineerd worden, bij de ombudsman een klacht indienen. De OuderenOmbudsman is telefonisch bereikbaar op werkdagen van uur, tel of

14 14 Spoedplein Haga werkt naar tevredenheid Het door minister Schippers onlangs geopende nieuwe Spoedplein van het Hagaziekenhuis werkt naar tevredenheid. HAGA Leyweg is het eerste ziekenhuis in Nederland waar de patiënt sinds kort via één loket voor eerste hulp naar zowel de huisarts als naar de medisch specialist wordt doorverwezen. De meerwaarde van de samenwerking tussen de Spoedeisende Hulp en de HuisArtsenPost is, dat de patiënt na beoordeling van de klacht direct bij de juiste behandelaar terecht komt. Door een slimme logistiek wordt de patiënt direct begeleid naar de juiste zorgverlener, de specialist of de huisarts. De concentratie van verschillende soorten acute zorg moet leiden tot betere en meer betaalbare zorg voor de patiënt. Daarnaast heeft het Spoedplein -als enige in Den Haag- een Acute Opname en Diagnostiek afdeling. Deze afdeling is voor de korte opnames van maximaal 48 uur. Hiermee wordt de druk op de bedcapaciteit op zowel de spoedeisende hulp als de verpleegafdelingen sterk verminderd De ingang van het nieuwe Spoedplein is aan de achterkant van het ziekenhuis gevestigd, het beste tebereiken via de Escamplaan.

15 15 TIPS Om op de hoogte te blijven van (bijna) alles wat er in Den Haag e.o. speelt, kunt u zich GRATIS aanmelden voor een nieuwsbrief van het CIPO. Alle nieuwtjes en weetjes in/over Den Haag worden hierin gebundeld weergegeven. Bent u Mantelzorger en heeft u zelf behoefte aan hulp, kijk dan op of Ook op vindt u informatie die voor u van belang of interessant kan zijn. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via nieuwsflits@voorall.nl Voor activiteiten in de wijk Waldeck kunt u kijken op Gelukkig gaat het theaterseizoen ondanks de recessie ook weer van start en heeft u zich op de UITmarkt wellicht al georiënteerd op wat er komen gaat. Voor het complete theateraanbod kijkt u o.a. op Kijk ook eens bij u in de buurt naar het theateraanbod. In Escamp staat sinds kort het DAKOTA THEATER en in Mariahoeve het Diamant Theater Tevens kunt u lid/vriend worden van De Vrienden van Den Haag, zo blijft u niet alleen op de hoogte maar kunt u ook meedenken/praten over uw stad en u inschrijven voor excursies.

16 Colofon Unie Van Vrijwilligers HOF-gebouw Riviervismarkt AM Den Haag Telefoon: (ma t/m do uur) uvv.denhaag@planet.nl uniev000@planet.nl Website: Bestuur: Voorzitter: Vicevoorzitter: Secretaris: Penningmeester: Bestuurslid: Bestuurslid: Saskia de Steenwinkel Joke de Gruijter Luub Niermans (tevens Bronovo) Peter Arends Rona Hehemann-Volborth (tevens Haga en MCH Westeinde) Fred van de Wetering (tevens Sanquin Bloedbank) Projectleiders: Bronovo Haga Ziekenhuis MCH Westeinde Sanquin Bloedbank Burenhulp Archipel / Willemspark Coördinator Burenhulp Kantoor: Secretaresse Leonoor Hubert-Huygens Elise van Schelt-van Hasselt Marlize Warmerdam Marjo Will Marianne Simonis-van Harten Anneke Rühl Els M. van den Broek Vormgeving: Terlingen, Den Haag

JAARVERSLAG 2012 395 VRIJWILLIGERS

JAARVERSLAG 2012 395 VRIJWILLIGERS STICHTING UNIE VAN VRIJWILLIGERS AFDELING DEN HAAG JAARVERSLAG 2012 55 MANNEN 340 VROUWEN 395 VRIJWILLIGERS (berekend per functie) Werkzaam in: - Haga Ziekenhuis (Leyweg, Sportlaan, Juliana Kinderzkh)

Nadere informatie

Aanvraagformulier basissubsidie voor bewonersorganisaties

Aanvraagformulier basissubsidie voor bewonersorganisaties Aanvraagformulier Basissubsidie voor bewonersorganisaties U kunt dit formulier gebruiken om de basissubsidie voor uw bewonersorganisatie aan te vragen. Als bewonersorganisatie kunt u deze subsidie aanvragen

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u?

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u? Maart 2014 In deze nieuwsbrief: 1. Over de cliëntenraad 2. Tot ziens en welkom 3. Verslag achterbanbijeenkomst 18 maart 2013 4. SUN (Stichting Urgente Noden) 5. Werkcafé 6. Dyn Ynset 7. Stichting Leergeld

Nadere informatie

Bereikbaarheidsgegevens casemanagers dementie in regio Haaglanden Update: 5 juni 2014 Heleen van Milligen

Bereikbaarheidsgegevens casemanagers dementie in regio Haaglanden Update: 5 juni 2014 Heleen van Milligen Casemanagers dementie Den Haag Centrum Archipelbuurt Alvin Franken a.franken@hwwzorg.nl 06-82010388 Zeeheldenkwartier Alvin Franken a.franken@hwwzorg.nl 06-82010388 Willemspark Sijtje Bouricius sbouricius@hwwzorg.nl

Nadere informatie

WELZIJN ZONDER ZORGEN. Ons Doel Leiden Leiden Noord Fysiek & Sociaal Maatschappelijke Alliantie Pilotproject Provincie Zuid-Holland

WELZIJN ZONDER ZORGEN. Ons Doel Leiden Leiden Noord Fysiek & Sociaal Maatschappelijke Alliantie Pilotproject Provincie Zuid-Holland 1. AANLEIDINGEN WELZIJN ZONDER ZORGEN Ons Doel Leiden Leiden Noord Fysiek & Sociaal Maatschappelijke Alliantie Pilotproject Provincie Zuid-Holland AANLEIDING: Wijkontwikkelingsplan Leiden Zuidwest: Project

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg?

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg? Wat gebeurt er met de resultaten? De uitkomsten van het onderzoek helpen: zorgverleners bij het verbeteren van de zorg die zij geven de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de gezondheidszorg beter

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

AANLEIDING. WIJKONTWIKKELINGS- PLAN LEIDEN ZW: Onderzoek onder 750 huishoudens met de contactladder* :

AANLEIDING. WIJKONTWIKKELINGS- PLAN LEIDEN ZW: Onderzoek onder 750 huishoudens met de contactladder* : AANLEIDING WIJKONTWIKKELINGS- PLAN LEIDEN ZW: Onderzoek onder 750 huishoudens met de contactladder* : 20% verleent burenhulp 30% zou wel willen maar weet niet hoe *Ontwikkeld i.s.m. het Verwey-Jonker Instituut

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Uitgave Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postadres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Telefoon (070) 340 79 11 Informatie Voor informatie en vragen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Om wie maakt u zich wel eens zorgen?

Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Iedereen heeft wel eens een lastige periode in het leven. Bijvoorbeeld door het verlies van dierbaren, door financiële problemen of door spanningen in de relationele

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen De Zorgmakelaar aan huis Zonder zorgen thuis blijven wonen Mijn vrouw en ik kunnen onszelf nog goed uit de slag trekken. Wel organiseert Debbie al wat praktische hulp bij ons thuis waardoor we nu opnieuw

Nadere informatie

Bekijk de actuele vragen en reageer!

Bekijk de actuele vragen en reageer! Subscribe Share Past Issues Translate Haarlemmermeervoorelkaar doet je goed! Bekijk deze e-mail in je browser Beste Carline, Iets goeds doen voor iemand kan al met iets kleins. Van het aansluiten van een

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis

Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis Rapportage auteur: Jos Beerens / juni 2014 Respons Respons: 67% 33% 67% ingevuld niet ingevuld Laurentius

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Geestelijke verzorging &

Geestelijke verzorging & Geestelijke verzorging & Ethiek Geestelijke verzorging & Ethiek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GVE003 / Geestelijke verzorging & Ethiek

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw,

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Met deze brief willen we u uitnodigen om deel te nemen aan het SCORE-onderzoek. Dit onderzoek gaat over de inhoud van revalidatie na een beroerte,

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, directie, medewerkers en revalidatieartsen van Tolbrug willen graag dat u tevreden bent over uw (para)medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom

Nadere informatie

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten laat het ons weten Niet tevreden? Vier manieren om uw vraag of klacht door te geven. 04 In beroep gaan U bent het niet eens met het antwoord? 06 Normaal

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren. Vastgesteld

Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren. Vastgesteld Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren Vastgesteld Vastgesteld, d.d. 20 september 2018 Parapluherziening (fiets)parkeren bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren (vastgesteld) Inhoudsopgave

Nadere informatie

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628 WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS P13628 INHOUDSOPGAVE KARAKTERISTIEKEN CONCLUSIE WAARDE VAN ADVIES KARAKTERISTIEKEN ONDERZOEKSOPZET CONCLUSIE CONCLUSIES DE WAARDE VAN ADVIES

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Goudvoorelkaar. Online marktplaats waar vraag en aanbod van vrijwilligers, vrijwilligerswerk en professionele hulp in Gouda bij elkaar komt.

Goudvoorelkaar. Online marktplaats waar vraag en aanbod van vrijwilligers, vrijwilligerswerk en professionele hulp in Gouda bij elkaar komt. Online marktplaats waar vraag en aanbod van vrijwilligers, vrijwilligerswerk en professionele hulp in Gouda bij elkaar komt. Goudse inwoners bij elkaar brengen. Dát doet Goudvoorelkaar.nl. Op deze online

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Mevrouw van de Berg intramurale zorg bewoner Heidehiem Kim de Jong EVV-er Anna de Vries - medewerker verzorging intramurale zorg en thuiszorg

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk zonnehuisgroep amstelland Kleinschalig wonen Mijn man voelt zich echt thuis. Hij heeft zijn eigen kamer, maar brengt veel tijd door in de gezellige huiskamer met de andere bewoners. Elke dag helpt hij

Nadere informatie

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook?

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Achter elke voordeur gaat weleens iets mis Hulpverleners kunnen niet alles alleen oplossen. Achter elke voordeur gaat

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Gezondheidscentrum Heelkom ARGO BV 2015 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van Gezondheidscentrum Heelkom is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

De kijk op. zelfstandigheid in zorg

De kijk op. zelfstandigheid in zorg De kijk op zelfstandigheid in zorg Inhoudsopgave Welkom bij Carintreggeland 7 Meld en Zorg Centrale 7 Indicatie aanvragen 7 Zorgzwaartepakketten (ZZP) 8 Lid worden 8 Hulpmiddelen 8 Kwaliteit 9 Cliëntenraad

Nadere informatie

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij Hulp bij de dagelijkse dingen Hulp Thuis Vertrouwd Ik kan nog best veel zelf, maar niet alles. Dus ik kan wel wat hulp gebruiken. Precies de hulp die u nodig heeft U wilt natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Huizen. Luxe keuken. Vrij uitzicht. Twee goede slaapkamers. Moderne bouw. Eigen parkeerplaats. Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort H47 H47

Huizen. Luxe keuken. Vrij uitzicht. Twee goede slaapkamers. Moderne bouw. Eigen parkeerplaats. Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort H47 H47 Huizen vanhendriks Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort Vrij uitzicht Moderne bouw Twee goede slaapkamers Luxe keuken Eigen parkeerplaats H47 H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg Vragenlijst Ervaren regie in de zorg versie voor mondelinge afname Introductie Zwart = tekst interviewer Schuingedrukt = ter ondersteuning interviewer (niet hardop lezen) De vragen uit deze vragenlijst

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012 Evaluatie buurttoezicht november 2011 april 2012 1 Inleiding In de zomer van 2011 werd ineens een grote toename van het aantal diefstallen uit auto s waargenomen. Met de donkere dagen in het vooruitzicht,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt. Het mooiste van mijn beroep GEVEN VAN LIEFDE ÉN ZORG één druk op de knop PERSOONLIJK ALARM Lekker makkelijk! MAALTIJDSERVICE Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 5 5 HOOFDSTUK 1 Wie ben jij? WOORDEN 1 1 Ik... Paula. a heet b naam 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 3 Ik ga... mijn vriend naar het restaurant. a uit b met 2 1 Mijn... is Derek. a huisnummer b naam 2

Nadere informatie

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen?

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen? zorgwijzer 2013/2014 Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! De beste zorg vinden? Uw verzekering snel en digitaal regelen? Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Inhoudsopgave 4 Regel uw verzekering

Nadere informatie

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T 045 573 65 99 Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T 045 573 65 99 Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum Secretariaat Meldpunt: Vangnetteam Parkstad Extra ondersteuning voor wie dat gebruiken kan... 1 2 3 4 5 9 10 6 Soms kunnen mensen wel eens wat extra hulp gebruiken. Al vinden veel mensen het lastig om

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere Voorwoord In deze folder vindt u een overzicht van de belangrijkste Veerse professionele -en vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning.

Nadere informatie

HKC ALO. - het ledenaantal is de afgelopen 3 jaar stabiel of stijgend geweest en - er worden activiteiten voor ledenbinding georganiseerd.

HKC ALO. - het ledenaantal is de afgelopen 3 jaar stabiel of stijgend geweest en - er worden activiteiten voor ledenbinding georganiseerd. HKC ALO Sportverenigingen zijn van grote waarde voor de stad. Uw vereniging levert wekelijks een fantastische prestatie. Daar zijn wij, als gemeente, trots op! Natuurlijk gaat dat niet altijd zonder problemen.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN. Voorwoord: Wedstrijdbal:

SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN. Voorwoord: Wedstrijdbal: SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN Bestuursamenstelling Voorzitter: Eddy Spraakman Tel: 0522-242444 Email: e.spraakman@planet.nl Secretariaat: Bertus Spijkerman Tel: 0522-462650 Email: Bertusspijkerman@hetnet.nl

Nadere informatie

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op.

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op. Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht T 030 271 83 53, F 030 271 62 56 secretariaat@pvp.nl, www.pvp.nl Utrecht, 2015 Onderwerp: Informatiepakket Voorwaardelijke Machtiging Helpdesk PVP T 0900 4448888 helpdesk@pvp.nl

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Nationale Nederlanden Paspoort Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Zorgbelang Gelderland, november 2010 Teksten of delen van teksten uit deze uitgave mogen, na verkregen toestemming van

Nadere informatie

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8 Pensioen krant Maart 2014 Ik ga later niet op de bank zitten pagina 6 Meer inzicht in uw pensioen pagina 4 Wat is het UPO? pagina 8 Pensioenheld Dromen doen we allemaal Brayen Verbond (39 jaar) is projecteider

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Activiteitenkrant augustus 2015 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Bij Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve in Vianen Kijk voor meer informatie in deze krant. ZOMERMARKT 2015 GROOT SUCCES. Mooi

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten!

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten! HONDENKAART Uitgave 2009 schone stad iedereen uitgelaten! Honden horen erbij in Den Haag! Opruimmiddelen voor hondenpoep Honden spelen al eeuwen een belangrijke rol in onze samenleving. Vooral als gezelschapsdier,

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

zorgwijzer Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies over uw gezondheid Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt!

zorgwijzer Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies over uw gezondheid Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! zorgwijzer 2014/2015 Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies over uw gezondheid Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! Inhoudsopgave 4 Persoonlijk advies over uw gezondheid 6 Digitaal inzicht

Nadere informatie

Marijke Hiem. Dienstverlening voor senioren

Marijke Hiem. Dienstverlening voor senioren Marijke Hiem Dienstverlening voor senioren Uw welzijn......daar draait het om! Iedereen geeft een eigen invulling aan plezierig wonen. Voor de één heeft dat te maken met een bepaald woonoppervlak en leefruimte,

Nadere informatie

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Onderzoek in opdracht van TNT Post Onderwerp: Verjaardagen Datum: 26 juli 2010 Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Informatie over de onderzoeksopzet

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter, Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport drs. K.P. Klein Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/2012.614

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Word nu lid van de Stomavereniging

Word nu lid van de Stomavereniging Word nu lid van de Stomavereniging sterker met stoma door jouw ervaring te delen Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Elke De stomazorgwijzer heeft mij inzicht gegeven in de kwaliteit van de stomazorg

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren in de bibliotheek en op het internet Grammatica: voltooide tijd Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie