Handleiding Schoolexamenbank Groen. Versie 2.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Schoolexamenbank Groen. Versie 2.1"

Transcriptie

1 Handleiding Schoolexamenbank Groen Versie september 2017

2 - 2 - Inhoudsopgave 1 De Schoolexamenbank in vogelvlucht Account aanmaken Inloggen voor aoc-docenten van scholen aangesloten bij Kennisnet Federatie Inloggen voor andere organisaties Inloggen Het Profielscherm Profiel onderhouden Het Homescherm Mijn schoolexamens Schoolexamens samenstellen Stap 1: Voer naam schoolexamen en hoofdprofiel/examenprogramma in Stap 2: Kies leerweg Stap 3: Selecteer soort schoolexamen Stap 4: Selecteer onderdelen examenprogramma Stap 5: Selecteer toetsmatrijs Stap 6: Beoordeel de gevonden schoolexamenopgaven en selecteer deze Stap 7: Zet de opgaven en vragen in de juiste volgorde Stap 8: Voer administratieve exameninformatie in Resultaat: een compleet schoolexamen Bewerk Word-examen na Online afname... 22

3 - 3-1 De Schoolexamenbank in vogelvlucht De invoering van de nieuwe beroepsgerichte vmbo-programma s in 2016 vraagt veel van vmbodocenten en hun leidinggevenden. Qua organisatie, leermiddelenontwikkeling, vakgerichte bijscholing, maar óók qua examinering. De kwaliteit van het schoolexamen in het vmbo wordt steeds belangrijker. Alle beroepsgerichte keuzevakken worden met een schoolexamen afgesloten (eventueel in samenwerking met het mbo) en komen met een apart cijfer op de eindlijst van de leerling te staan. De Schoolexamenbank Groen is een online database met vragen voor schoolexamens, zowel voor theorie- als praktijkexamens. Met de Schoolexamenbank Groen kunnen docenten twee dingen doen: 1. Voorbeeldexamens zoeken en deze aanpassen 2. Zelf nieuwe schoolexamens samenstellen uit een database met schoolexamenvragen. De theorie-schoolexamens in de Schoolexamenbank Groen kunnen op twee manieren worden afgenomen: 1. Op papier: de samengestelde examens kunnen worden gedownload in Word-formaat. 2. Online: met behulp van het toetsservicesysteem QMP. (N.B. Om gebruik te kunnen maken van deze optie hoeft u niet al een actieve QMP-gebruiker te zijn). De praktijkexamens in de Schoolexamenbank Groen kunnen voorlopig uitsluitend op papier worden afgenomen. Deze handleiding bevat instructies voor het aanmaken van een account op de Schoolexamenbank en voor het gebruik van de twee hoofdonderdelen van de bank: Overzichtsscherm van de samengestelde schoolexamens Wizard om een schoolexamen mee samen te stellen: Om succesvol te kunnen werken met de Schoolexamenbank Groen is het noodzakelijk dat u een goed uitgewerkt PTA heeft. Zonder dat kader wordt het zoeken naar examenvragen lastig.

4 - 4-2 Account aanmaken Inloggen op de Schoolexamenbank Groen gaat met behulp van Entree Kennisnet. Aoc s zijn aangesloten bij de Kennisnet Federatie. Docenten van deze scholen kunnen inloggen met de persoonlijke inloggegevens van hun eigen schoolnetwerk. Kunt u geen gebruik maken van het schoolaccount, dan dient u een persoonlijk Kennisnet-account aan te maken. Schoolexamenbank Groen is beschikbaar voor docenten van aoc s. Voor hen geldt dat zij een zogenoemde Digicode moeten activeren om toegang te krijgen tot de Schoolexamenbank Groen. Digicodes voor Schoolexamenbank Groen worden verstrekt door Groene Norm. Stuur een mail naar contact@groenenorm.nl en vermeld daarbij dat u een digicode wilt voor gebruik van de Schoolexamenbank Groen. 2.1 Inloggen voor aoc-docenten van scholen aangesloten bij Kennisnet Federatie Zorg er voor dat u bent ingelogd op het netwerk en/of de portal van de school en open een browser 1. Klik op de hyperlink die u heeft ontvangen van Groene Norm: of vul deze in de adresregel van de browser in 2. Vul het aanmeldscherm van Kennisnet in (is het aangegeven adres correct?) en klik op Versturen/Volgende/Aanmelden* 3. Bevestig uw aanmelding door in het mailtje dat u automatisch is toegestuurd op de hyperlink te klikken* 4. Klik op Digicode activeren Of als er geen Digicode te zien is, knip-en-plak de Digicode dan uit de mail in het invoerveld en activeer deze 5. Ga naar en klik op Inloggen als docent 6. Vink bij Mijn VMBO-Profiel het profiel Groen en/of Groen Landbouwbreed aan, scroll naar beneden en vink vervolgens de examenprogrammaonderdelen (profielmodules en keuzevakken) aan die voor u van belang zijn 7. Klik op Sla mijn profiel op. Daarvoor moet u helemaal naar beneden scrollen. * Deze stap is niet nodig als u zich al eens eerder heeft aangemeld bij Entree Kennisnet. Kunt u niet inloggen op de portal van uw school? Ga dan als volgt te werk: VOORWAARDEN 1. Open een internetbrowser 2. Zorg er voor dat u bij uw box van school kunt en open dit mailtje. STAPPEN 1. Klik op de hyperlink die u heeft ontvangen van Groene Norm: of vul deze in de adresregel van de browser in 2. Kies voor de optie Log in met je schoolaccount 3. Zoek uw school op, selecteer deze en klik op Verder 4. Log in op het inlogscherm van uw school met uw eigen inloggegevens 5. Vul het aanmeldscherm van Kennisnet in ( adres correct?) en klik op Versturen/Volgende/Aanmelden*

5 Bevestig uw aanmelding door in het mailtje dat u automatisch is toegestuurd op de hyperlink te klikken* 7. Klik op Digicode activeren Of als er geen Digicode te zien is, knip-en-plak de Digicode dan uit de mail in het invoerveld en activeer deze 8. Ga naar en klik op Inloggen als docent 9. Vink bij Mijn VMBO-Profiel het profiel Groen en/of Groen Landbouwbreed aan, scroll naar beneden en vink vervolgens de examenprogrammaonderdelen (profielmodules en keuzevakken) aan die voor u van belang zijn 10. Klik op Sla mijn profiel op. Daarvoor moet u helemaal naar beneden scrollen. * Deze stap is niet nodig als u zich al eens eerder heeft aangemeld bij Entree Kennisnet. 2.2 Inloggen voor andere organisaties Is uw (school)organisatie niet aangesloten bij de Kennisnet Federatie? Dan moet u een persoonlijke Entree-account aanmaken. U controleert of uw (school)organisatie bij de Kennisnet Federatie is aangesloten op de volgende webpagina: Een persoonlijk Entree-account maakt u aan op de volgende webpagina: Met uw nieuwe Entree-account kunt u vervolgens de Digicode activeren, die u van Groene Norm heeft gekregen, door op de hyperlink te klikken: 1. Klik op Log in met je Entree-account 2. Log in met de inloggegevens van de Entree-account 3. Volg de stappen voor het activeren van de Digicode 4. Klik door naar de Schoolexamenbank vmbo.

6 - 6-3 Inloggen Het internetadres van de Schoolexamenbank Groen is: U klikt op Inloggen Schoolexamenbank en u komt op de inlogpagina:

7 - 7 - Er zijn twee knoppen: Met de linker knop gaan leerlingen van groene scholen naar klaargezette schoolexamens in het toetsservicesysteem QMP om een online examen te maken. Zie daarvoor hoofdstuk Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.. Met de rechter knop loggen docenten in op de Schoolexamenbank Groen. Als u op de knop Inloggen als docent klikt, wordt u doorgestuurd naar de inlogschermen van Entree Kennisnet. Is uw school aangesloten bij de Entree Federatie, dan klikt u op Log in met je schoolaccount. Heeft u een persoonlijk Entree-account, dan klikt u op Log in met je Entree-account. Volg voor de inlogprocedure de aanwijzingen op het scherm.

8 - 8-4 Het Profielscherm Bij eerste inlog op de Schoolexamenbank Groen komt u op uw persoonlijk Profielscherm: U vult de volgende profielgegevens in: 1. Uw voornaam 2. Uw achternaam 3. De school waar u lesgeeft (aanvinken in de lijst) Nadat u deze gegevens heeft opgeslagen, vult u de volgende gegevens in: 4. De vmbo-profielen waarvoor u lesgeeft (Groen en/of Groen Landbouwbreed) 5. De profielmodules en keuzevakken waarvoor u mogelijk examens wilt samenstellen. Scroll daarvoor naar beneden. Als u alles heeft ingevuld, klikt u onderaan het scherm op Mijn profiel opslaan. Let op, de profielmodules en keuzevakken die u hier selecteert, komen terug in de wizard voor het samenstellen van schoolexamens. U kunt een schoolexamen samenstellen voor deze examenprogrammaonderdelen en niet voor andere!

9 Profiel onderhouden Als u later veranderingen wilt aanbrengen in uw profiel, kunt u dit als volgt aanpassen: 1. Klik op uw gebruikersnaam in de menubalk boven rechts 2. Pas uw persoonlijk profiel aan (ander hoofdprofiel/examenprogramma, andere profielmodules en/of keuzevakken) 3. Klik op Mijn profiel opslaan onderaan het scherm.

10 Het Homescherm Eenmaal ingelogd komt u op het Homescherm: Op dit scherm kunt u: 1. Naar de lijst met uw schoolexamens gaan (Stel een schoolexamen samen). Dit is de weg die u volgt om een nieuw schoolexamen samen te stellen en het overzicht van uw eigen schoolexamens te raadplegen. 2. Losse schoolexamenvragen en praktijkopdrachten zoeken (Zoek naar examenvragen). Deze optie gebruikt u om te kijken of bepaalde vragen en opdrachten (bijvoorbeeld van een bepaald thema of onderwerp) in de examenbank opgenomen zijn. 3. Nieuwsberichten voor uw profiel(en) lezen (Nieuwsberichten) 4. Een overzicht van de inhoud van de Schoolexamenbank Groen bekijken (Overzicht inhoud). Hier kunt u voor alle profielmodules en keuzevakken zien hoeveel theorievragen en praktijkopdrachten er in de bank beschikbaar zijn. U gebruikt deze optie alleen voor oriëntatie, niet voor het samenstellen van een examen. 5. Voorbeeldexamens voor uw profiel(en) bekijken (Voorbeeldexamens). U kunt de voorbeeldexamens ongewijzigd gebruiken als schoolexamen, of aanpassen naar eigen inzicht en vervolgens onder een eigen naam opslaan.

11 De informatie over voorbeeldexamens ziet er als volgt uit: Door op de knop bekijk voorbeeldexamen te klikken komt u in het overzichtscherm van dit schoolexamen. Zie paragraaf 7.9 van deze Handleiding voor een toelichting op het overzichtsscherm schoolexamen.

12 Mijn schoolexamens U bereikt dit scherm door vanaf elk scherm van de Schoolexamenbank Groen in de bovenbalk op Mijn Schoolexamens te klikken. Op dit scherm kunt u: Een al eerder samengesteld examen van u of een collega: o Opzoeken (u kunt alle kolommen sorteren) o Bekijken (klik op de naam van het schoolexamen) o Verder ontwerpen waar u was gebleven - alleen beschikbaar in de status concept (klik op het pennetje) o Verwijderen (kruisje): alleen als het examen de status concept heeft. Vastgestelde examens worden geregistreerd en kunnen daarom niet worden verwijderd. U kunt alleen examen verwijderen die u zelf samengesteld heeft. o Afgenomen schoolexamens archiveren (klik op het mapje). Een nieuw schoolexamen gaan ontwerpen (knop Nieuw schoolexamen maken). Klik op een van de keuzemogelijkheden.

13 Schoolexamens samenstellen Schoolexamens samenstellen doet u met behulp van een wizard die u in acht stappen door het proces heen leidt. 7.1 Stap 1: Voer naam schoolexamen en hoofdprofiel/examenprogramma in Geef het schoolexamen een naam en kies het hoofdprofiel/examenprogramma waarvoor het schoolexamen geldt: 7.2 Stap 2: Kies leerweg Kies de leerweg waarvoor u het schoolexamen samenstelt.

14 Stap 3: Selecteer soort schoolexamen Op dit scherm selecteert u het soort schoolexamen dat u wilt gaan samenstellen. De Schoolexamenbank Groen ondersteunt drie soorten schoolexamens: Theorie-examen Praktijkexamen (een of meer praktijkopdrachten) Combinatie-examen (combinatie van praktijkopdracht en bijbehorend theorie-examen). 7.4 Stap 4: Selecteer onderdelen examenprogramma In dit scherm kiest u de onderdelen uit het examenprogramma waarvoor u examenvragen wilt gaan zoeken. U haalt deze onderdelen uit het PTA: U kunt alle onderdelen van het examenprogramma in- of uitklappen U kunt complete examenprogrammaonderdelen aanvinken maar er ook voor kiezen een specifieke exameneenheid of zelfs één of meer eindtermen te kiezen. Combinaties zijn ook mogelijk. Let op, op dit scherm verschijnen alle examenprogrammaonderdelen die u in uw persoonlijk profiel heeft geselecteerd, niet alleen de examenprogrammaonderdelen van het door u in Stap 1 geselecteerde hoofdprofiel van het schoolexamen!

15 Stap 5: Selecteer toetsmatrijs In dit scherm kiest u de Profielmodule of het Keuzevak waarvan de toetsmatrijs gaat gelden voor uw schoolexamen: De ingebouwde toetsmatrijzen in de Schoolexamenbank Groen gaan uit van een ideale verhouding in procenten tussen de soorten vragen in een schoolexamen: Kennis (K) Algemene Beroepsvaardigheden (ABV) Specifieke Beroepsvaardigheden (SBV). Deze ideale verhouding kan verschillen per leerweg en per profielmodule of keuzevak. Uitgangspunt is de norm die door het Cito gehanteerd wordt bij het CSPE. Let op, het gaat hier om een adviesnorm, niet om een officieel vastgesteld kader. Het is aan de school in hoeverre deze norm wordt overgenomen. Ga hierbij uit van uw eigen PTA. Let op: Groene Norm heeft vooralsnog geen verschillen aangebracht tussen de diverse profielmodules en keuzevakken voor wat betreft de ideale verhouding tussen de drie vraagsoorten; ze kennen alle dezelfde ideale verhouding. U kunt hier dus een willekeurige profielmodule of keuzevak kiezen.

16 Stap 6: Beoordeel de gevonden schoolexamenopgaven en selecteer deze In dit scherm worden alle schoolexamenvragen in de Schoolexamenbank Groen getoond die voldoen aan uw zoekcriteria: U ziet alle gegevens over elke vraag: toetsterm, examentijd, aantal punten, vraagvorm, trefwoorden, eventuele benodigdheden, ontwikkelaar en ontwikkeldatum. Door op de titel van een opgave te klikken krijgt u een preview van de complete opgave inclusief correctiemodel. U kunt ook op de titel van elke afzonderlijke vraag klikken voor een preview van die vraag. U kunt de getoonde items filteren op Onderwerp (Kennis, Algemene beroepsvaardigheden of Specifieke beroepsvaardigheden) en Rekenvragen U selecteert vragen door ze aan te vinken. Met de knop Alles (de)selecteren selecteert (of deselecteert) u alle vragen van een opgave in een keer. Door op de naam van de vraagitems te klikken, krijgt u een preview van de vraag gepresenteerd:

17 U kunt de gehele vraag en het antwoordmodel bekijken. Tevens kunt u een vakinhoudelijke waardering van de vraag invoeren. Deze worden verzameld en getoond aan alle andere gebruikers. Tenslotte kunt u ook een opmerking over het item aan het Redactieteam versturen met behulp van de knop Feedback. Als u de preview sluit, keert u terug naar het selectiescherm. Onderaan het selectiescherm kunt u tijdens het selecteren twee toetsmatrijscontroles uitvoeren: 1. Verhouding vraagsoorten : selecteert u te veel of te weinig vragen van een bepaalde vraagsoort, dan worden de percentages rood (uitgaande van de zgn. streefpercentages ). U kunt dan meer vragen van die vraagsoort selecteren. Komt het percentage in de buurt van het streefpercentage dan wordt het percentage in groen aangegeven. De wijze hoe u met rode percentages omgaat is aan u en uw school; het is niet persé noodzakelijk om rode percentages groen te maken. 2. Totale examentijd. Bij een Combinatie-examen worden de toetsmatrijsgegevens van het gecombineerde theorie- en praktijkexamen getoond. Bij een Combinatie-examen moet u theorie- én praktijkexamen hebben samengesteld voordat u verder kunt.

18 Stap 7: Zet de opgaven en vragen in de juiste volgorde U sleept de examenopgaven in de door u gewenste volgorde. De gegevens over examenthema en exameneenheid kunnen hierbij helpen (alle vragen over een bepaald thema achter elkaar bijvoorbeeld). U kunt ook de volgorde van de vragen binnen een opgave wijzigen, maar dat wordt sterk afgeraden omdat deze vragen veelal logisch samenhangen. U kunt inleidingen toevoegen aan vragenblokken in het examen. Door op het document-icoontje te klikken opent zich een tekstvenster. Hierin kunt u tekst intikken of plakken.

19 Stap 8: Voer administratieve exameninformatie in De Schoolexamenbank Groen is niet een hulpmiddel voor droogzwemmen in schoolexaminering, maar is bedoeld als een instrument om échte schoolexamens samen te stellen, voor een concrete groep leerlingen, op een specifiek moment. Daarom moet de docent op dit scherm enkele administratieve gegevens invoeren over het specifieke schoolexamen dat hij heeft samengesteld. In dit scherm voert u gegevens over het door u samengestelde examen in: Unieke PTA-code (code van het schoolexamen binnen uw PTA. Deze moet uniek zijn binnen een schooljaar). Deze is nodig voor de officiële toetsmatrijs en voor de afname van de digitale versie van het (theorie)examen Status: Concept of Vastgesteld (volgens de vaststellingsprocedure van uw eigen school). Let op: alleen aan een concept examen kunt u (of uw collega s) nog verder werken en wijzigen; een vastgesteld examen kan niet meer gewijzigd worden. Alleen van een vastgesteld examen (theorie) kunt u een online examen genereren; dat kan niet bij een concept examen. Naam van de klas/groep waarvoor het examen is bedoeld Leerjaar Verwachte afnamedatum (om het examen later beter te kunnen terugvinden) Zichtbaarheid van het examen. Wilt u dat het examen alleen zichtbaar is voor uzelf of ook voor de collega s van uw locatie of voor die van het gehele aoc (=samenwerkingsverband). Klik op Sla schoolexamen op

20 Resultaat: een compleet schoolexamen Het schoolexamendetailscherm toont het uiteindelijke resultaat van uw ontwerpwerk. U kunt verschillende dingen doen met het door u samengestelde examen: Toetsmatrijs bekijken en printen Schoolexamen downloaden als Word-document Correctiemodel/docentenhandleiding downloaden. Dit document bevat bij praktijkopdrachten aanwijzingen voor de docent, lijst van benodigdheden, etc. Eventuele bijlagen bij het schoolexamen downloaden Omzettingstabel genereren. De omzettingstabel volgt de berekeningswijze van Cito. Standaard staat de n-term ingevuld op 1 Online theorie-examen klaarzetten in het toetsservicesysteem QMP (alleen beschikbaar als het examen de status vastgesteld heeft) Een kopie van dit schoolexamen maken om deze te kunnen bewerken als een nieuw examen. Met de Schoolexamenbank Groen kunt u een theorie-examen digitaal afnemen met behulp van het toetsservicesysteem QMP. Let op, deze optie is alleen beschikbaar als het schoolexamen de status Vastgesteld heeft! Zie voor meer informatie hoofdstuk 8 van deze handleiding.

21 Bewerk Word-examen na Met de Schoolexamenbank Groen kunt u een Word-versie van het door u samengestelde schoolexamen maken. U moet deze Word-versie controleren en waar nodig aanpassen. Het gaat in het bijzonder om het bij elkaar houden van alle onderdelen van een vraag op één pagina en om het voorkomen van te veel witruimte. Ook kan het voorkomen dat vraaginleidingen dubbel voorkomen. U dient dan de herhalingen van de inleiding uit het document zelf te verwijderen. Let op: u bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het schoolexamen dat u samenstelt. Die kwaliteit heeft te maken met keuzes die u bij het samenstellen maakt ten aanzien van de tijdsduur, de verhouding tussen vraagtypen, de weging en de wijzigingen die u aanbrengt in de Word-versie. Sla het (gecorrigeerde) Word-examen op onder een eigen bestandsnaam in één van uw eigen werkmappen. Let op: wijzig het bestandstype, dat standaard op gecombineerd webpaginabestand staat, in Worddocument.

22 Online afname Samengestelde theorie-examens kunnen alleen in de status vastgesteld voor leerlingen beschikbaar gesteld worden als online examen. Dit online examens is vervolgens beschikbaar via het toestservicesysteem QMP. In deze paragraaf geven we u een stappenplan voor Online Afname. Aanmaken online examen 1. Klik op de menuoptie Genereer online schoolexamen in QMP in het schoolexamendetailscherm (zie paragraaf 7.9) Het schoolexamen wordt aangemaakt binnen het toetsservicesysteem QMP (alleen als het examen de status vastgesteld heeft). Voorbereidende stappen voor afname; monitor-inlog aanvragen 2. Vraag een monitor-inlog aan. Het schoolexamen kan online afgenomen worden mits er ook een monitor-inlog is aangevraagd bij Groene Norm (k.soesman@groenenorm.nl). Vermeld bij de aanvraag voor een monitor-inlog de naam van het aoc en de locatie en de naam en het adres van de docent die de monitor-inlog aanvraagt. U heeft de monitor-inlog nodig om het online-examen op de computer van alle leerlingen vrij te geven. Ook heeft u met de monitor-inlog toegang tot de beheeromgeving van QMP waar u onder andere de resultaten van het online-examen dat een klas leerlingen heeft gemaakt, kunt inzien. Als de begeleidend docent al een monitor-inlog heeft, sla deze stap dan over. Stappen voor leerlingen 3. Laat uw leerlingen naar gaan. 4. Laat de leerlingen het AOC en vestiging opzoeken

23 Laat de leerlingen de PTA Code van het schoolexamen invoeren (hou de exacte PTA Code bij de hand) 6. Laat de leerlingen het examen kiezen 7. Laat de leerlingen het aanmeldformulier invullen (voornaam, achternaam en klas) 8. Voer als begeleidend docent de gegevens van de monitor-inlog in op de computer van elke leerling. Let op: met de monitor-inlog heeft u ook toegang tot de beheeromgeving. Geef de monitor-inlog daarom nooit aan de leerlingen!

24 Laat de leerling het examen maken 10. Als alle vragen beantwoord zijn, klikt de leerling op klaar. 11. Bekijk de resultaten van schoolexamen via de standaard functionaliteiten van het toetsservicesysteem QMP, de zogenaamde beheeromgeving, bereikbaar via de url: U logt hier in met uw monitor-inlog. 12. Als er bij de online afname technische problemen voordoen die direct opgelost moeten worden, dan kunt u contact opnemen met de QMP helpdesk: U krijgt dan iemand van de organisatie Explain aan de lijn. Geef aan dat u een acuut technisch probleem heeft bij de online afname van een schoolexamen in de Schoolexamenbank Groen. Bij algemene en minder urgente problemen kunt u contact opnemen met Karlijn Soesman van Groene Norm: k.soesman@groenenorm.nl of telefonisch via of

Handleiding Schoolexamenbank vmbo

Handleiding Schoolexamenbank vmbo Handleiding Schoolexamenbank vmbo Voor het profiel Groen Versie 1.8 2 september 2017 - 2 - Inhoudsopgave 1 De Schoolexamenbank vmbo in vogelvlucht... 3 2 Account aanmaken... 4 2.1 Inloggen voor docenten

Nadere informatie

Handleiding Schoolexamenbank vmbo

Handleiding Schoolexamenbank vmbo Handleiding Schoolexamenbank vmbo Versie 1.3 14 november 2016 - 2 - Inhoudsopgave 1 De Schoolexamenbank vmbo in vogelvlucht... 3 2 Account aanmaken en inloggen... 4 2.1 Inloggen voor docenten van op de

Nadere informatie

Schoolexamenbank vmbo

Schoolexamenbank vmbo Handleiding Schoolexamenbank vmbo Versie 1.0 1 oktober 2017 - 2 - Inhoudsopgave 1 De Schoolexamenbank vmbo in vogelvlucht... 3 2 Inloggen... 4 2.1 Inloggen met een account van op de Kennisnet Federatie

Nadere informatie

Handleiding Schoolexamenbank vmbo Groen. Versie 1.3

Handleiding Schoolexamenbank vmbo Groen. Versie 1.3 Handleiding Schoolexamenbank vmbo Groen Versie 1.3 27-4-2015 - 2 - Inhoudsopgave 1 De Schoolexamenbank vmbo Groen in vogelvlucht... 3 2 Account aanmaken en inloggen... 4 3 Het inlogscherm... 7 4 Het overzichtsscherm...

Nadere informatie

Samenwerken aan kwaliteit van (school)examinering loont!

Samenwerken aan kwaliteit van (school)examinering loont! Samenwerken aan kwaliteit van (school)examinering loont! Welkom namens het projectteam op de masterclass SE bank vmbo groen! Projectleiding: Wilma Bredewold, Jacob Molenaar en Alex van Essen (Toetsplaza)

Nadere informatie

Welkom! Maak kennis met de

Welkom! Maak kennis met de Welkom! Maak kennis met de Programma 1. Kwaliteit van schoolexaminering 2. Doel en inrichting van de Schoolexamenbank vmbo 3. Werking van de Schoolexamenbank vmbo 4. Uitgebreide demo De Schoolexamenbank

Nadere informatie

Programma Kwaliteit (school)examinering vmbo

Programma Kwaliteit (school)examinering vmbo Programma Kwaliteit van schoolexaminering Doel en inrichting van de Schoolexamenbank vmbo Werking van de Schoolexamenbank vmbo Uitgebreide demo Stand van zaken zomer 2017 Licentie en kosten Programma Kwaliteit

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Taken verdelen portal Centrale Eindtoets

Taken verdelen portal Centrale Eindtoets Taken verdelen portal Centrale Eindtoets Helpdesk Centrale Eindtoets Het gebruik van de portal Centrale Eindtoets wordt ondersteund door de helpdesk Centrale Eindtoets. Bereikbaar op werkdagen van 8.30-17.00

Nadere informatie

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Helpdesk Centrale Eindtoets Het gebruik van de portal Centrale Eindtoets wordt ondersteund door de helpdesk Centrale Eindtoets. Bereikbaar op werkdagen

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten

Handleiding koppeling voor patiënten Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren... 2 1.1 Voordat u begint... 2 1.2 Een account aanmaken... 2 1.3 Geen account? Registreer nu!... 3 1.4 Bevestig uw account... 3 1.5 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Taken verdelen portal Centrale Eindtoets

Taken verdelen portal Centrale Eindtoets Taken verdelen portal Centrale Eindtoets Helpdesk Centrale Eindtoets Het gebruik van de portal Centrale Eindtoets wordt ondersteund door de helpdesk Centrale Eindtoets. Bereikbaar op werkdagen van 8.30-17.00

Nadere informatie

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Helpdesk Centrale Eindtoets Het gebruik van de portal Centrale Eindtoets wordt ondersteund door de helpdesk Centrale Eindtoets. Bereikbaar op werkdagen

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers

Handleiding voor gebruikers December 2015 Postbus 19196 3001 BD Rotterdam Bezoekadres Kruisplein 25 3014 DB Rotterdam T 010-2066556 F 010 2130384 info@kennisid.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Wat is... 1 1.2 Vragen over...

Nadere informatie

Starten met bettermarks. Registreren en activeren

Starten met bettermarks. Registreren en activeren Starten met bettermarks Voordat u uw docentenaccount in bettermarks wiskunde en/of rekenen kunt gebruiken, moet u eenmalig een aantal stappen doorlopen. Indien u enkel gaat werken met bettermarks rekenen

Nadere informatie

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Tip: print deze handleiding uit! Als deelnemer aan de kunstroute kunt u uw kunstaanbod presenteren op de website van kunst in

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding voor leidinggevenden Jaargesprekken voeren via het SBA Leerplein

Handleiding voor leidinggevenden Jaargesprekken voeren via het SBA Leerplein Handleiding voor leidinggevenden Jaargesprekken voeren via het SBA Leerplein Account aanmaken/ inloggen 1. Ga naar sbaweb.nl en klik in de onderstaande banner op de homepage op Wat is het leerplein? als

Nadere informatie

Sdu Jurisprudentie Handleiding

Sdu Jurisprudentie Handleiding Sdu Jurisprudentie Handleiding Inloggen Om in te loggen, klikt u op de knop Log in in de rechterbovenhoek van het scherm. Vul vervolgens uw gebruikersnaam in en klik op Log in. Er wordt nu gevraagd om

Nadere informatie

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Stichting Stem Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden versie 160628 Stem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Handleiding Admin account Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Admin- & leerkrachtaccount Leerlingen toevoegen/wijzigen

Nadere informatie

Revisely Docentenhandleiding

Revisely Docentenhandleiding Revisely Docentenhandleiding Educate-itbalie@uu.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Account aanvragen en inloggen 3 2 Groep aanmaken 3 3 Studenten toevoegen 3 3.1 Handmatig één voor één toevoegen 3 3.2 Groep

Nadere informatie

HANDLEIDING ONLINE DOSSIER (CODEX)

HANDLEIDING ONLINE DOSSIER (CODEX) HANDLEIDING ONLINE DOSSIER (CODEX) 2019 Van Brug Software Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronica of

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding De Liemers Helpt Partner handleiding Je kunt de actuele versie van onze handleiding downloaden op: http://www.deliemershelpt.nl/partner-worden/partner-worden.html Registreren Om een account aan te maken

Nadere informatie

Digitaal Verkeersexamen

Digitaal Verkeersexamen Digitaal Verkeersexamen 2018 Handleiding Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor scholen die deelnemen aan de pilot digitaal Verkeersexamen. De digitale omgeving

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging Handleiding Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging april 2014 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 3 Hulpmiddelen... 4 Verkort stappenplan... 4 1 Andere gebruikers van FRS uitnodigen tot

Nadere informatie

Handleiding ADAS bij kwaliteitsvisitatie

Handleiding ADAS bij kwaliteitsvisitatie bij kwaliteitsvisitatie Dit document is een handleiding voor het gebruik van het online auditsysteem ADAS, gebruikt voorkwaliteitsvisitaties georganiseerd door de NVvP. Inhoudelijke informatie over de

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 Datum: september 2014 Auteur: Intergrip Inhoud 1. VMBO verstrekt inloggegevens DDD aan de leerling... 3 2. Leerling vult Dossier in... 5 2.1 Activeren...

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

Studentenhandleiding. Question Bank. Versie 1.2

Studentenhandleiding. Question Bank. Versie 1.2 Studentenhandleiding Question Bank Versie 1.2 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. Inlogprocedure... 2 2. In Question Bank... 5 3. Cursus... 7 Toevoegen van vragen...17 Bekijken van de waardering van uw

Nadere informatie

Handleiding patiëntportaal

Handleiding patiëntportaal Handleiding patiëntportaal Huisartsenpraktijk Burgers & Tieleman Inhoud Handleiding patiëntportaal... 1 Registreren... 2 Voordat u begint... 2 Een account aanmaken... 2 Registreren... 3 Bevestig uw account...

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

Docentenhandleiding Portfolio-site.nl

Docentenhandleiding Portfolio-site.nl Docentenhandleiding Portfolio-site.nl Met Portfolio-site.nl kunnen leerlingen aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling. Door het uitvoeren van taken verzamelen ze bewijsmaterialen en laten ze zien

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen DOCENTEN HANDLEIDING Oktober 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of krachtens

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens invullen/aanpassen... 4 Wachtwoord wijzigen... 4 De

Nadere informatie

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Tip: print deze handleiding uit! Na aandringen van de deelnemers van vorig jaar zijn de handelingen vereenvoudigd; u kunt nu

Nadere informatie

Handleiding. Online database met duizenden activiteiten.

Handleiding. Online database met duizenden activiteiten. Handleiding Online database met duizenden activiteiten www.doenkids.nl /DoenKids @DoenKids @doenkids Inhoudsopgave Samenvatting 3 Inloggen in DoenKids 4 Activiteiten kiezen 5 Activiteiten zoeken 5 Activiteit

Nadere informatie

Handleiding Blink Studio

Handleiding Blink Studio Handleiding Blink Studio Versie 1.2 Algemene functies Blink Studio Introductie Blink Studio biedt verschillende mogelijkheden aan leerkrachten. Blink Studio is de startpagina voor alle Blink lesmethodes.

Nadere informatie

Handleiding Groenhuysenpas

Handleiding Groenhuysenpas Handleiding Groenhuysenpas Inhoudsopgave Manieren van Opwaarden 1 e keer... 2 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa... 2 Optie 2: Via het internet... 2 Stap 1: De website... 2 Stap 2: Registratie... 3 Stap

Nadere informatie

Provincie Gelderland Handleiding. Indienen van een subsidieaanvraag, mijn aanvragen en mijn subsidies. 1 Startpagina subsidieportaal...

Provincie Gelderland Handleiding. Indienen van een subsidieaanvraag, mijn aanvragen en mijn subsidies. 1 Startpagina subsidieportaal... Provincie Gelderland Handleiding Indienen van een subsidieaanvraag, mijn aanvragen en mijn subsidies Inhoud 1 Startpagina subsidieportaal... 2 2 Uw persoonlijke startpagina... 2 3 Subsidies... 3 4 Mijn

Nadere informatie

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties:

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties: HOME Op deze pagina kunt u inloggen op het KledingManagementSysteem (KMS) van Buurman. Bent u uw wachtwoord vergeten? U kunt het via de link klik hier opvragen, het wordt u per e-mail toegezonden. Heeft

Nadere informatie

Invoice Portal. Handleiding

Invoice Portal. Handleiding Invoice Portal Handleiding Inhoud Invoice Portal... 3 Activerings e-mail... 3 Account activeren... 4 Inloggen Invoice Portal... 4 Facturenscherm... 5 Selectiemogelijkheden... 6 Enkelvoudige downloads...

Nadere informatie

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school Handleiding GRAS (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school December 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Account

Nadere informatie

versie: januari 2017 HANDLEIDING

versie: januari 2017 HANDLEIDING versie: januari 2017 HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 Licentie Taaltestcentrum 3 Bestel uw credits om toetsen af te nemen op www.nt2.nl 3 Opbouw Taaltestcentrum 4 BEHEER > ORGANISATIE INRICHTEN EN

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

HANDLEIDING ONLINE AGENDA GEMEENTE UTRECHT

HANDLEIDING ONLINE AGENDA GEMEENTE UTRECHT HANDLEIDING ONLINE AGENDA GEMEENTE UTRECHT BEWONERS WIJK LOMBOK Dank u wel voor het gebruik maken van de Online Agenda van Gemeente Utrecht. Via onze instructies helpen wij u digitaal een afspraak in te

Nadere informatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie Handleiding VPNL Instore Communicatie Inhoudsopgave. Gebruikersomgeving. Dia s maken. Presentaties maken 9 4. Uitzending bekijken VersPlatform Nederland Handleiding VPNL Instore Communicatie . Gebruikersomgeving

Nadere informatie

Handleiding GlobeTrace Lite CMS V1.0

Handleiding GlobeTrace Lite CMS V1.0 GlobeTrace Lite App Dit is een handleiding voor het gebruik van het GlobeTrace Lite CMS. De GlobeTrace Lite App en het achterliggende systeem is volledig gratis te gebruiken. Mocht u vragen hebben over

Nadere informatie

Handleiding De Sociale Monitor

Handleiding De Sociale Monitor Handleiding De Sociale Monitor Inhoudsopgave Gebruikershandleiding: De Sociale Monitor 2 Bestaande rapportages 7 Een nieuw rapportage aanmaken 9 Het menu 10 Handleiding lokaal beheerders: De Sociale Monitor

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

Augustus Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid

Augustus Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid Augustus 2018 Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid Augustus 2018 Inhoudsopgave Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid... 3 Account aanmaken... 4 Gegevens invullen... 5 Home pagina... 6 Mijn

Nadere informatie

Handleiding Voor Bedrijven

Handleiding Voor Bedrijven Handleiding Voor Bedrijven Versie 1-2017 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1. account 3 - Nieuw account aanmaken 2. Inloggen 5 - Op het beheersysteem 3. project 8 - Het aanmaken van een project 3b. project 14 - Biedingen

Nadere informatie

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem HANDLEIDING Emjee ICT diensten Ticketsysteem Inhoud Snel aan de slag... 3 Wachtwoord opvragen... 3 Inloggen... 4 Ticket aanmaken... 4 Schermopbouw... 4 Inleiding... 5 Ticket maken of bellen?... 5 Inloggen...

Nadere informatie

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Stichting Stem versie 190521 Stem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Stichting Stem Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden versie 160628 Stem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Snel starten met Testweb Diagnose

Snel starten met Testweb Diagnose Snel starten met Testweb Diagnose WAAR? Je vind Testweb Diagnose op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb Diagnose INLOGGEN

Nadere informatie

-1- credit: een credit geeft recht op het maken van één contract. Door betaling met ideal kunnen credits worden aangeschaft.

-1- credit: een credit geeft recht op het maken van één contract. Door betaling met ideal kunnen credits worden aangeschaft. Handleiding -1- Begrippenlijst account: na registratie voor icontract, de bevoegdheid om gebruik te maken van de applicatie van icontract om, tegen betaling, standaard contracten te genereren. Zie ook:

Nadere informatie

(Toegangsbeheer) Gebruiker toevoegen

(Toegangsbeheer) Gebruiker toevoegen Toegangsbeheer en instellingen (Toegangsbeheer) Gebruiker toevoegen Het grote voordeel van online werken is dat er meerdere gebruikers, tegelijk, in het programma kunnen werken. De beheerder van Scipio

Nadere informatie

Handleiding voor gebruik van de Huize Rosa Tag als betaalmiddel

Handleiding voor gebruik van de Huize Rosa Tag als betaalmiddel Handleiding voor gebruik van de Huize Rosa Tag als betaalmiddel April 2016 Inhoud Handleiding Huize Rosa Tag als betaalmiddel... 3 Manieren van Opwaarderen eerste keer... 3 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa...

Nadere informatie

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Zelfservice Cloud 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud 4 2.2 Rechten kopen of wijzigen

Nadere informatie

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding handleiding voor het Management Drives systeem Management Drives systeem Handleiding Met het Management Drives systeem kunt u onder andere Management Drives vragenlijsten versturen, ontvangen en deze zowel

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier Handleiding Digitaal Doorstroomdossier 1 2016-2017 1 Beste Intergrip gebruiker, Voor u ligt de handleiding voor het Digitaal doorstroomdossier. De werkwijze in het systeem wijst zoveel mogelijk voor zich.

Nadere informatie

HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ

HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding patiëntportaal

Handleiding patiëntportaal Handleiding patiëntportaal Huisartspraktijk de Ruiter Inhoud Handleiding patiëntportaal... 1 Registreren... 2 Voordat u begint... 2 Een account aanmaken... 2 Registreren... 3 Bevestig uw account... 4 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Handleiding aanmelden klassen. LAKS-monitor 2018

Handleiding aanmelden klassen. LAKS-monitor 2018 Handleiding aanmelden klassen LAKS-monitor 2018 Inhoud Welke informatie per klas aanleveren?... 3 Hoe informatie per klas aan leveren?... 3 Stap 1: Surf naar de LAKS-Portal: http://portal.laks-monitor.nl/...

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

Handleiding WasteTool voor bedrijven. Registratie verpakkingsafval

Handleiding WasteTool voor bedrijven. Registratie verpakkingsafval Handleiding WasteTool voor bedrijven Registratie verpakkingsafval Inhoud 1 Inleiding 3 2 Inloggen 4 Voor het eerst inloggen 4 De volgende keren inloggen 5 3 Overzicht opvragen 7 4 Switchen tussen profielen

Nadere informatie

HANDLEIDING EPASS beoordelaars / examinatoren Erasmus MC Onderwijsbeleid en -advies, maart 2018

HANDLEIDING EPASS beoordelaars / examinatoren Erasmus MC Onderwijsbeleid en -advies, maart 2018 HANDLEIDING EPASS beoordelaars / examinatoren Erasmus MC Onderwijsbeleid en -advies, maart 2018 1. Introductie EPASS EPASS (Elektronisch Portfolio Assessment Support System) is ontwikkeld door de Universiteit

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Handleiding autorisatie Zaken Doen DUO.nl Versie voor gebruikers

Handleiding autorisatie Zaken Doen DUO.nl Versie voor gebruikers Handleiding autorisatie Zaken Doen DUO.nl Versie voor gebruikers DUO Versie 1.1 13 januari 2016 Inhoud 1. AUTORISATIE 3 2. AANVRAGEN TOEGANG 4 2.1 SCHEMATISCHE WEERGAVE 4 2.2 AANVRAGEN GEBRUIKERSRECHTEN

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

SSO handleiding. Inhoudsopgave

SSO handleiding. Inhoudsopgave SSO handleiding Inhoudsopgave Inloggen... 2 Wachtwoord vergeten... 2 Eenmaal ingelogd... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Uitloggen... 3 E-learning... 3 RIEsicotoer... 4 Leerlingen... 4 Overzicht leerlingen...

Nadere informatie

Proeftuinexamens Linked Data 3.0 Handleiding voor docent en leerling

Proeftuinexamens Linked Data 3.0 Handleiding voor docent en leerling Proeftuinexamens Linked Data 3.0 Handleiding voor docent en leerling Ondersteuning Voor ondersteuning of vragen over inloggen of de applicatie kun je contact opnemen met de Servicedesk van Kennisnet. Telefoonnummer

Nadere informatie

<Koptekst> Transparantie in Transporttarieven. Handleiding voor transporteursv.1.0

<Koptekst> Transparantie in Transporttarieven. Handleiding voor transporteursv.1.0 Transparantie in Transporttarieven Handleiding voor transporteursv.1.0 2014 Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Registreren van een account... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord of gebruikersnaam

Nadere informatie

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Handleiding gebruik Mijnschoolinfo Schoolmedewerkers v 29.7.2014 1 Inhoud 1. Activeren van Mijnschoolinfo als ouder... 3 2. Wachtwoord kwijt of wijzigen... 3 2.1 Wachtwoord

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Tropaz

Gebruikershandleiding Tropaz Gebruikershandleiding Tropaz Zorginstellingen November, 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 4 2.1 2.1 De eerste keer aanmelden... 4 2.2 Aanmeldscherm... 5 2.3 2.3 Wachtwoord vergeten of

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 0 INHOUDSOPGAVE 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 1 1: Leerlingen-programma Het leerlingenprogramma kan via www.techniektotaalsofware.nl

Nadere informatie

Wat is itslearning..?

Wat is itslearning..? Wat is itslearning..? Met itslearning heb je via internet altijd toegang tot bijvoorbeeld je huiswerk, interessante informatie en studiewijzers. Ook kun je via itslearning communiceren, samenwerken met

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier Handleiding Digitaal Doorstroomdossier Inleiding Beste VO contactpersoon, Voor u ligt de handleiding DDD voor het VMBO. Het gebruik van het DDD wijst zoveel mogelijk voor zich. Toch willen we het DDD ondersteunen

Nadere informatie

Handleiding ledenadministratie NVVH afdelingen

Handleiding ledenadministratie NVVH afdelingen Handleiding ledenadministratie NVVH afdelingen Inleiding U kunt via internet de gegevens van de leden van uw afdeling bijhouden. Hieronder staan de mogelijkheden beschreven. Inloggen Om te kunnen werken

Nadere informatie

Papieren afnames scoren Gebruikershandleiding voor het Hogrefe Testsystem

Papieren afnames scoren Gebruikershandleiding voor het Hogrefe Testsystem Papieren afnames scoren Gebruikershandleiding voor het Hogrefe Testsystem 1. Inloggen Ga naar het volgende internetadres: www.hogrefe-online.com U kunt hier uw serienummer en wachtwoord invullen. Klik

Nadere informatie

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER INLEIDING Voor de Veilig Thuis organisaties is in opdracht van de VNG blended learning trainingsmateriaal ontwikkeld door VanMontfoort en Augeo over de thema s Kindermishandeling

Nadere informatie

Handleiding Atletiek Academie

Handleiding Atletiek Academie Handleiding Atletiek Academie Handleiding Atletiek Academie 07-02-2013-1 - Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Inloggen... 4 2 Opbouw van de Atletiek Academie... 5 2.1 Je bent ingelogd, wat nu?... 5 2.2 Klaslokaal...

Nadere informatie

Docentenhandleiding De webshop

Docentenhandleiding De webshop Docentenhandleiding 2 De webshop Versie 1.1 Jutten Simulation 30-09-2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Account aanvragen... 4 Kiezen van een Bundel...4 Schoolaccount...5 Bevestiging aanvraag...5 3.

Nadere informatie

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding voor de Opdrachtgever EuroSystems B.V. Nieuwegein 2008, EuroSystems B.V., Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Carrosserie

Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Carrosserie Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Carrosserie Stichting Stem Handleiding Toetssysteem deelnemers aanmelden Carrosserie versie 201612 Stem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Nieuwsattendering van de gemeente Venray

Nieuwsattendering van de gemeente Venray Nieuwsattendering van de gemeente Venray Inhoudsopgave 1 Even vooraf... 2 2 Aanmaken persoonlijke pagina... 3 3 Aanmelden nieuwsbrief... 6 4 Abonnement wijzigen... 8 5 Uw gegevens wijzigen... 8 1 1 Even

Nadere informatie

HANDLEIDING MIJN.SCILDON.NL EENVOUDIG TOEGANG TOT AL ONZE PORTALEN

HANDLEIDING MIJN.SCILDON.NL EENVOUDIG TOEGANG TOT AL ONZE PORTALEN HANDLEIDING MIJN.SCILDON.NL EENVOUDIG TOEGANG TOT AL ONZE PORTALEN EERSTE KEER AANMELDEN GA NAAR MIJN.SCILDON.NL U komt op de inlogpagina van mijn.scildon.nl. Hier heeft u drie opties: Meer info : als

Nadere informatie

Handleiding. imailingtool. Introductie

Handleiding. imailingtool. Introductie Handleiding imailingtool Handleiding...1 imailingtool...1 Introductie...1 2 Aan de slag!...2 2.1 Inloggen...2 2.2 Dashboard / Homepage...2 2.2.1 Uitleg dashboard...3 3 Adressenlijst...0 3.1 Een nieuwe

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud

Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren 2 1.1 Voordat u begint 2 1.2 Een account aanmaken 2 1.3 Geen account? Registreer nu! 2 1.4 Bevestig uw account 3 1.5 Gefeliciteerd, u heeft uw

Nadere informatie