Docentenhandleiding Falling Dreams

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding Falling Dreams"

Transcriptie

1 Docentenhandleiding

2 Docentenhandleiding 2 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Informatie voor de leerkracht 5 Over Het Filiaal theatermakers 5 Korte inhoud van de voorstelling 5 Lesmateriaal 5 Recensie 6 Ter voorbereiding 8 1. Introductie 8 2. Slapen 9 3. Dromen Naar het theater gaan 12 Na Nabespreking voorstelling Lessuggestie Fotografie 16 Nawoord 18

3 Docentenhandleiding 3 Voorwoord Binnenkort bezoek je met jouw klas de voorstelling. De belangrijkste redenen voor het aanbieden van dit lespakket zijn: het wekken van de nieuwsgierigheid bij de kinderen voor wat er komen gaat. het plezier waarmee kinderen naar de voorstelling kijken en luisteren vergroten. de gezamenlijke beleving van de voorstelling bij de kinderen te vergroten. In dit lespakket tref je onderstaande items aan: Deze docentenhandleiding Twee posters van de voorstelling Op onze website vind je alle filmpjes en digitale materialen waar we naar verwijzen. Ook deze handleiding kan je daar downloaden. Mocht je naar aanleiding van de voorstelling en/of het materiaal vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat graag. We wensen je veel plezier met de voorbereiding! Met vriendelijk groet, Anne-Marie Knippels & Nina de Hondt Postbus BJ Utrecht T nina@hetfiliaal.nl

4 Docentenhandleiding 4

5 Docentenhandleiding 5 Informatie voor de leerkracht Over Het Filiaal theatermakers Het Filiaal theatermakers is een Utrechts gezelschap, gevestigd in Theaterhuis de Berenkuil. We toeren van Nieuwegein tot New York en van Moskou tot Maastricht met hartverwarmende voorstellingen voor jong én oud. Rond elke voorstelling wordt omlijstend lesmateriaal voor basisscholen ontwikkeld. Korte inhoud van de voorstelling Ken je het gevoel dat je valt, net voor je echt inslaapt? gaat over dát moment. In vliegende vaart beland je in het dromende denkhoofd van een tiener. Met gedachten die komen en gaan, beelden die dwars door elkaar heen lopen en waar het soms flink stormt. In kan zomaar alles gebeuren, net als in een echte droom. Camera s en projectieschermen zorgen voor beeld op meer plekken tegelijk en blazen miniatuurwerelden op tot meer dan levensgroot. Soms lijkt het alsof je in een live gemaakte videoclip terecht bent gekomen, compleet met stoere popliedjes en bizarre objecten. Lesmateriaal Ter voorbereiding staan de thema s slapen en dromen centraal. En de rol van onze hersenen tijdens het slapen, het dromen en het opgroeien als tiener. Het behandelen van bovengenoemde thema s kan de leerling helpen beter te plaatsen waar hij/zij naar kijkt tijdens de voorstelling. Je kan zelf kiezen welke lessuggesties je behandelt. Je kan ook een selectie maken uit de aangeboden informatie.

6 Docentenhandleiding 6 Recensie FALLING DREAMS JEUGDTHEATER 22 NOVEMBER STADSSCHOUWBURG UTRECHT Een trip naar dromenland Door Brechtje Zwaneveld gepubliceerd 22 november 2015 van Het Filiaal theatermakers vangt het wonderlijke moment waarop je in slaap valt. De onbegrijpelijke visuele logica van dat moment wordt grandioos vertaald naar een muzikale, poëtische knutseltheater- en filmtaal. Met een even intiem als meeslepend resultaat. Met videocamera s, instant montage en ruige livemuziek creëren twee spelers, twee muzikanten en een operator een geoliede machinerie van bizarre gebeurtenissen en beelden. Miniatuurdecortjes worden gefilmd en geprojecteerd. Ze vormen de achtergrond voor de vallende Mirthe Klieverik, die het twaalfjarige meisje speelt in wier dromende hoofd het publiek mag rondkijken. Zij denkt en spreekt in gedichten: Van binnen ben ik honderd, van binnen ben ik blauw. Opzwepende songs ( Do you dream of a dream of a dream come true ) gaan ongemerkt over in absurde scènes, waarin moeder maar door kakelt over een schandalige bakker die geen maanzaadbollen meer heeft terwijl vader liever de hond uitlaat. Een Russisch jabberende levensgrote kraai geeft de vallende slaapster een opzienbarende levensles die zij nooit meer zal vergeten (en die het publiek totaal niet kan begrijpen). Hilarische blauwe poppen die in een berg elektradraden graaien, worden in het hoofd van het meisje geprojecteerd.

7 Docentenhandleiding 7 Deze blauwe stemmen in haar hoofd confronteren haar slap van het lachen met haar eigen bedachte denkregels. Er is geen samenhangend verhaal te vertellen over deze voorstelling. kijkt als een trip met een eigen, perfecte logica, op een manier die wie zijn eigen dromen goed kan onthouden ongetwijfeld zal herkennen. Er wordt mooi en ritmisch, met geweldige articulatie en dynamiek gemusiceerd en gezongen. Het thema van de ongrijpbare tijd, die als abstract gegeven zoveel merkwaardige vragen oproept en die zo ingewikkeld te controleren valt (zeker voor creatieve, dwalende geesten), komt regelmatig langs. De sfeer varieert van beklemmend tot geestig en uiteindelijk eindigt alles toch geruststellend. Het meisje beseft dat ze weliswaar alleen is in haar ongestructureerde denkhoofd, maar dat de anderen dat ook zijn. En dat ze haar ouders niet alles hoeft te vertellen. Wat in haar hoofd zit is van haar. De vloeiende manier waarop de vijf performers zo veel techniek moeiteloos hanteren om tot verbluffende, sfeervolle beelden en muziek te komen, is sensationeel. is een droom die je zelf niet beter had kunnen dromen.

8 Docentenhandleiding 8 Ter voorbereiding 1. Introductie Doel: korte kennismaking met de voorstelling. Benodigdheden: digibord, poster Tijd: ±10 minuten. Voorbereiding leerkracht: Hang de poster op in de klas. Zet de filmpjes die je wilt laten zien op het digibord klaar. Deze zijn gemakkelijk terug te vinden op bij tabje kunsteducatie. Stap 1 Bekijk met elkaar de poster. Vertel de leerlingen dat jullie binnenkort naar deze theatervoorstelling gaan. Stap 2 Kijk samen de trailer. Vertel de klas dat Filiaalvoorstellingen nooit puur uit tekst bestaan, er komt meestal altijd zang, muziek of videoprojectie bij kijken. Voor je neus maken we live een film én theater én een concert. Voor jullie de voorstelling bezoeken kunnen jullie onderzoek doen naar slapen en dromen. Want wat gebeurt er eigenlijk allemaal wanneer we rustig in bed liggen?

9 Docentenhandleiding 9 2. Slapen Doel: Algemene kennis vergaren over de functie van slaap. Wat is de rol van onze hersenen tijdens de slaap? Wat verandert er bij tieners aan hun slaapritme? Benodigdheden: gespreksvragen & digibord met online filmpjes. Duur: naar eigen inzicht 2.1 Klassengesprek over slapen en ons brein Gespreksvragen: Kan een mens zonder slaap? Slapen is niet alleen lekker, maar ook erg belangrijk voor je gezondheid. Zonder slaap kunnen we niet leven: iemand sterft eerder aan slaapgebrek dan aan honger. Gemiddeld overlijdt iemand al na 10 dagen zonder slaap. Hoeveel slaap je gemiddeld in je leven? Gemiddeld slapen we 1/3 deel van ons leven. Wanneer we in bed liggen te slapen, liggen onze hersenen dan ook te slapen? Het lijkt er op dat we tijdens onze slaap uitstaan, maar niets is minder waar. De ogen zijn dicht en het lichaam beweegt niet. Maar we staan niet uit, integendeel afhankelijk van hoe diep de slaap is zijn onze hersenen zeer actief of juist minder actief Wanneer denk je dat jouw hersenen zijn volgroeid? Vroeger dachten we dat het brein op 12-jarige leeftijd volgroeid was, maar we weten nu dat de hersenen blijven groeien tot ons 24ste levensjaar. In deze periode maken je hersenen twee keer een groeispurt door rond je 12 e en je 14 e.. Verandert er iets in jullie slaapritme? Ben je eerder moe of juist later? Hoe laat vind jij dat het goed is om naar bed te gaan? De slaap in een mensenlichaam ontstaat door de aanmaak van een stofje melatonine in de hersenen. De hersenen van tieners beginnen steeds later met de aanmaak van melatonine. Filmjes over slapen en ons brein zijn te vinden op onze site: De buitendienst: Is slapen voor apen? Duur: 20: 29 min. Schooltv: Hoe werken je hersenen? Duur: 02:49 min Youtube: wetenschapsjournalist Mark Mieras over tieners, slaap en de hersenen. Duur: 1.56 minuten.

10 Docentenhandleiding Dromen Doel: Onderzoek naar (eigen) dromen. Duur: 15 minuten, kan ook NA de voorstelling Dromen zijn bijzonder beeldend. Een droom lijkt op een film. De verhaallijn hoeft niet te kloppen (dingen kunnen veranderen, zwaartekracht hoeft niet te gelden). Dromen gaan over dingen die ons bezig houden; die uit onszelf komen. Wanneer we dromen zijn de hersengebieden die het logische denken verzorgen minder actief. Daarom denken we meestal niet logisch in een droom. Filmclip Willem Wever: hoe komt het dat ik s nachts droom? Duur: min Er zijn kunstenaars die hun dromen als inspiratiebron gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn : Salvador Dali, Erik Johanson en Paul Mc Cartney. Op onze site kan je voorbeelden vinden om te laten zien ter inspiratie. Dromenonderzoek in de klas Stap 1: Vertel een dierbare, vreemde of spannende droom van jezelf (leerkracht) aan de klas. Vertel vervolgens dat wetenschappers nu denken dat we per nacht ongeveer 6 uur dromen. Dat is ¼ deel van onze dag, ofwel ¼ deel van ons leven maken we dromend mee. Vaak praten we niet over onze dromen. Jammer eigenlijk? Stap 2: Vraag de leerlingen om terug te denken aan hun dromen en op zoek te gaan naar hun meest bijzondere, mooie, bizarre droom. Vraag om twee minuten stilte en laat ze hierover nadenken. Ze mogen eventueel korte aantekeningen maken om het te onthouden. Stap 3: Verdeel de klas in groepjes van 3 à 4 leerlingen. Vraag ze om in hun groepje om de beurt aan elkaar hun meest indrukwekkende droom te vertellen. Stap 4: Wanneer ze deze aan elkaar verteld hebben vraag je ze om met elkaar te bespreken wat nou echt vreemde elementen/gebeurtenissen zijn die ze in hun dromen tegen zijn gekomen. Dingen die in het dagelijkse leven niet kunnen maar in hun droom wel (denk aan vliegen, veranderen in iets, etc). Vraag een groepslid deze vreemde onlogische dingen op te laten schrijven. Stap 5: Wanneer de groepjes hiermee klaar zijn is het interessant om er klassikaal op terug te komen. Laat ze voorlezen welke vreemde onlogische dingen ze in hun dromen zijn tegen gekomen.

11 Docentenhandleiding 11 Suggestie voor een creatieve schrijfopdracht Kerndoel: Nederlands 5 & 9 Duur: naar eigen inzicht Let op: deze opdracht kan ook NA de voorstelling plaatsvinden. Opdracht Omdat je dromen op den duur vaak vergeet vraag je de leerlingen om hun meest indrukwekkende droom verhalend op te schrijven. Tip: Vraag de leerlingen hun droom in tegenwoordige tijd en als waargebeurd verhaal op te schrijven. Suggestie voor een beeldende opdracht Kerndoel 54 Kunstzinnige oriëntatie: Leerlingen leren beelden te gebruiken om er ervaringen en gevoelens mee uit te drukken. Leerlingen gebruiken inspiratie uit hun eigen droom om beeldend vorm te geven. Duur: ±45 minuten Benodigdheden: tijdschriften, scharen, lijm, papier, potloden Opdracht Gebruik de onlogische gebeurtenissen die verzameld zijn tijdens het droomonderzoek. Of gebruik de droom die als verhaal opgeschreven is. Kies één van de meest bijgebleven beelden uit de droom om een collage of tekening van te maken. Net als in het werk van Erik Johansson (zie website), vraag je de leerlingen iets realistisch en onrealistisch te combineren. Het lijkt echt te kunnen, maar het kan in werkelijkheid niet.

12 Docentenhandleiding Naar het theater gaan Doel: Leerlingen maken kennis met de spelregels van een theaterbezoek. Tijd: ±10 minuten Vraag de kinderen of ze wel eens naar het theater gaan. Wat voor voorstelling(en) hebben ze gezien? Hoe vonden ze dat? Er zijn er een aantal spelregels waar alle bezoekers zich aan houden. Die zijn handig om te bespreken: De voorstelling begint op een afgesproken tijd. Als je te laat bent, dan mag je niet meer naar binnen. Jassen en tassen hang je aan de kapstok of geef je af bij de garderobe. Soms mogen ze mee de zaal in en dan kan je je jas en tas onder de stoel leggen. Tijdens de voorstelling kan je niet naar het toilet, dat stoort namelijk. Zorg ervoor dat je van tevoren (op school) al geweest bent. Mobiele telefoons moeten in het theater worden uitgezet. Het is in de theaterzaal niet toegestaan foto-, video opnames te maken. Attitude Wie televisie is gewend zal bij theater in eerste instantie aan het tempo moeten wennen. Er zijn geen snel gemonteerde camerawisselingen, wel taal, spel en muziek met een eigen dynamiek. Er kan niet gezapt worden als het beeld even verveelt en op alles reageren stoort medekijkers. Dat kan wennen zijn, zeker voor leerlingen zonder theaterkijkervaring. Als jij geconcentreerd kijkt, kan een acteur zich helemaal focussen op zijn spel en gaat dus beter spelen. Als er onrust is en in de zaal gekletst wordt, commentaar gegeven wordt, kan de acteur zich minder goed concentreren en wordt de voorstelling minder goed. Theater is een wisselwerking tussen acteurs en publiek. Het publiek en de acteurs maken samen de voorstelling. Hoe meer respect en aandacht jij als publiek aan een voorstelling geeft, hoe beter de voorstelling wordt. Wij vragen je in het theater per 10 kinderen één begeleider mee te nemen en deze tussen de kinderen in te laten plaatsnemen in de theaterzaal.

13 Docentenhandleiding 13

14 Docentenhandleiding 14 Na 5. Nabespreking voorstelling Doel: Door te reflecteren op een kunstervaring vormen kinderen blijvende, persoonlijk en betekenisvolle herinneringen. Praten over kunst zet aan tot vragen stellen, inleven en verbeelding. Kerndoel 55 : De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. Duur: 15 minuten Gebruik de voorstellingsfoto s op onze website om de voorstelling weer voor de geest te halen. De reflectievragen zijn in vier categorieën ingedeeld. Deze categorieën kun je gebruiken om een lijn in het nagesprek te brengen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

15 Docentenhandleiding Persoonlijke ervaring - De beleving van de kinderen. Wat vond je mooi? Wat vond je spannend? Waar moest je om lachen? Wat vond je niet leuk? Bespreek met de leerlingen het verschil tussen observatie en interpretatie en dat hoewel iedereen dezelfde voorstelling heeft gezien je het toch allemaal anders ervaart. 2. De voorstelling Wat heb je gezien en gehoord? Wat heb je gezien? (denk aan: decor/kostuum/licht) Wat heb je gehoord? (denk aan: geluid/muziek) Het is interessant om hierbij te bespreken welk effect het decor, het kostuum, de muziek, de speelstijl etc heeft. Waarom zouden de makers van de voorstelling hiervoor hebben gekozen? 3. De Makers - Onderwerp en betekenis. Waar ging de voorstelling over? (let op, er bestaat geen goed/fout antwoord, dit is voor iedereen anders.) Denk je dat de makers van de voorstelling een boodschap hebben met deze voorstelling? Zouden ze ons ergens over willen laten nadenken, of iets mee willen geven? Wat zou dat kunnen zijn? Heeft de voorstelling je aan het denken gezet? Of denk je nu soms anders na over iets dan je voor het zien van de voorstelling deed? 4. De wereld - De voorstelling in de context van onze tijd. Waar haakt de voorstelling aan wat er gebeurt of gebeurd is in de wereld om je heen. Denk aan actuele onderwerpen uit het nieuws, krantenartikelen of situaties op school, of bij de kinderen thuis.

16 Docentenhandleiding Lessuggestie Fotografie Maak je eigen Falling foto Doel: de leerlingen creëren met elkaar een optische illusie en leggen deze vast in de vorm van een foto. Benodigdheden: camera / smartphone / i-pad De makers van de voorstelling hebben tijdens het repetitieproces heel veel uitgeprobeerd en onderzocht. Een gedeelte van hun onderzoek was hoe kunnen we laten zien dat iemand valt, terwijl ze in het echt niet valt? In de voorstelling heb je het valeffect vooral met bewegend (film)beeld gezien. Hier zien jullie hoe het posterbeeld gemaakt is. Door de houding, het licht en de verticale lijnen lijkt het alsof het meisje naar beneden valt, terwijl ze eigenlijk gewoon op de vloer ligt. Opdracht: Maak in groepjes een foto waarin het lijkt dat je/jullie vallen, zonder echt te vallen. Tips & Tricks Werk in groepjes van maximaal 4 personen. Ga opzoek naar een ruime plek (bijvoorbeeld een lange gang, de hal, de klas, de gymzaal, het speelplein). Lijnen (zoals een stoeprand, overgang muur naar vloer, stoeptegels, een grasrand) helpen om diepte mee te maken. Kijk maar naar de voorbeeld foto s. Je kan eerst een foto van de lege ruimte maken en deze vervolgens een kwartslag draaien. Je ziet dan met welke objecten je kan gaan spelen. Maak proeffoto s daardoor kom je weer op nieuwe ideeën en kan je de foto steeds een beetje beter maken. Onderzoek of je beter vanuit een hoog of laag standpunt de foto kan maken. Gezichtsuitdrukkingen, samenwerking in beweging zorgen voor een groter effect.

17 Docentenhandleiding 17 Op onderstaande foto s zie je hoe anderen de suggestie van vallen gewekt hebben. Gelukt? : Mail je foto naar nina@hetfiliaal.nl en de meest originele foto ontvangt een prijs om van te dromen.

18 Docentenhandleiding 18 Nawoord Naast de educatie rondom onze voorstellingen ontwikkelen we ook, i.s.m. met het onderwijs, programma s op maat. In onze plusprgramma s verbinden we thema s uit onze voorstellingen aan reguliere vakgebieden en ontwikkelen daarvoor een lessenreeks. Ook geven we kunstlessen in de klas. Met dezelfde materialen waar ook onze theatermakers mee hebben gewerkt, gaan de leerlingen onder begeleiding van een Filiaal kunstdocent aan de slag. Ze ontwerpen ieder een miniatuurdecor in 3D van een eigen droombeeld. Ze volgen de stappen van een creatief proces en onderzoeken de vormgevingsprincipes waarmee je een verhaal in beeld kan vangen. Mocht je daar meer informatie over willen, neem dan contact met ons op.

Docentenhandleiding Falling Dreams

Docentenhandleiding Falling Dreams Docentenhandleiding Docentenhandleiding 2 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Informatie voor de leerkracht 4 Recensie 5 Ter voorbereiding 7 1. Introductie 7 2. Slapen 8 3. Dromen 10 4. Naar het theater gaan 14

Nadere informatie

Docentenhandleiding ISHI, Indianenwijsheid voor de 21e eeuw

Docentenhandleiding ISHI, Indianenwijsheid voor de 21e eeuw Docentenhandleiding ISHI, Indianenwijsheid voor de 21e eeuw Docentenhandleiding 2 Docentenhandleiding 3 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Informatie voor de leerkracht 5 Over Het Filiaal theatermakers 5 Korte

Nadere informatie

Docentenhandleiding Spoor

Docentenhandleiding Spoor Docentenhandleiding Docentenhandleiding 2 Docentenhandleiding 3 Inhoudsopgave Voorwoord 4 1. Het spel 6 2. Naar het theater gaan 7 Na de voorstelling 8 3. Nagesprek 8 4. Lessuggesties 10 5. Suggesties

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Mevr. Ophelia

Docentenhandleiding Mevr. Ophelia Docentenhandleiding Docentenhandleiding 2 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Informatie voor de leerkracht 4 Het Filiaal theatermakers 4 Korte inhoud van de voorstelling 4 Lesmateriaal 4 Recensie 5 Ter voorbereiding

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar

Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar METAMORPHOSE 1 Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar bovenal een betekenisvolle ervaring. JEUGDTHEATER HOFPLEIN Jeugdtheater

Nadere informatie

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven:

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven: Lesbrief 1 Introductie auteursrecht Voorbereiding Doelen: - De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht en leren verschillende begrippen rondom auteursrecht kennen.

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G Adios Beste Docent(e), U bezoekt binnenkort met uw klas(sen) de theatervoorstelling Adios van Het Houten Huis. Wat fijn dat u voor onze voorstelling hebt gekozen en wij u en uw leerlingen mogen verwelkomen

Nadere informatie

TJERK WORDT EEN BERK

TJERK WORDT EEN BERK TJERK WORDT EEN BERK EDUCATIE: VOORBEREIDEN EN REFLECTEREN Jolan Van de Waeter onderwijzend in cultuuronderwijs 2017 2018 Het educatiemateriaal behorende bij de voorstelling, Tjerk wordt een Berk is ontworpen

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

LESBRIEF. Bosch in Bed

LESBRIEF. Bosch in Bed LESBRIEF Bosch in Bed 1 Inleiding De schilder Jheronimus Bosch maakte schilderijen met allerlei vreemde personages, gebeurtenissen, hij schiep een bizarre droomwereld. Tussen wakker worden en dromen fantaseren

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Voorafgaand aan de voorstelling worden de kinderen voorbereid op het bezoek aan het theater en krijgen ze een korte inleiding.

Voorafgaand aan de voorstelling worden de kinderen voorbereid op het bezoek aan het theater en krijgen ze een korte inleiding. LESBRIEF VOOR DE VOORSTELLING Voorafgaand aan de voorstelling worden de kinderen voorbereid op het bezoek aan het theater en krijgen ze een korte inleiding. De inleiding op de voorstelling gebeurt middels

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Sprekende Portretten Wouter van Riessen, zelfportret met luchtbel, aankoop 2000 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum.... p. 3 Algemene

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus Docentenhandleiding Educatieprogramma Ik bied Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum p. 3 Algemene doelstelling programma p. 3 Aansluiting bij kerndoelen p. 3-4 Programma Ik Bied.

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

TROEP LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

TROEP LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE TROEP LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is de grootste jeugdtheaterschool van Nederland.

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Lesbrief. Mongens en Jeisjes

Lesbrief. Mongens en Jeisjes Lesbrief Mongens en Jeisjes Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen,

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Lesbrief HappyPeople

Lesbrief HappyPeople Lesbrief HappyPeople Beste docent, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen de voorstellen HappyPeople. Hierbij ontvangt u van ons informatie over de voorstelling en een aantal lessuggesties waarmee u het

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Activiteiten bij het thema Angst uit de boekenreeks Wetenschappelijke doorbraken de klas in! (boek 1, 2012)

Activiteiten bij het thema Angst uit de boekenreeks Wetenschappelijke doorbraken de klas in! (boek 1, 2012) Activiteiten bij het thema Angst uit de boekenreeks Wetenschappelijke doorbraken de klas in! (boek 1, 2012) Overzicht Voorbereiding van het project... 2 Introductieactiviteit Activiteit 1: Introductie

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken 1 Inhoud Welkom... 3 Kijken, doen en tonen... 4 Museumles: Kunst kijken en Kunst maken... 5 Voorbereiding

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Docentenhandleiding Molman

Docentenhandleiding Molman Docentenhandleiding Docentenhandleiding 2 Docentenhandleiding 3 Inhoudsopgave Voorwoord 4 1. Introductie 8 2. Naar het theater gaan 9 Na de voorstelling 10 3. Nakaarten 10 4. Suggesties voor aansluiting

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Een vreemde planeet groep 5-8

Een vreemde planeet groep 5-8 Een vreemde planeet groep 5-8 Hoe weten we wat voor weer het is op Mars? Of uit welk materiaal de ringen van Saturnus bestaan? De leerlingen onderzoeken in deze les zelfgemaakte planeten. Ze leren dat

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Docentenhandleiding RADICALLY MINE!

Docentenhandleiding RADICALLY MINE! Docentenhandleiding RADICALLY MINE! Het Van Abbemuseum saai? Vergeet het maar! In het kader van de Radically Mine gaan leerlingen op uiteenlopende manieren aan de slag om een bijdrage te leveren aan dit

Nadere informatie

Ken jezelf en de ander

Ken jezelf en de ander Ken jezelf en de ander Codificatie Verwantschapsleutel Doel kat die zichzelf in de spiegel ziet als leeuw we zien onszelf graag anders dan we zijn Uitwisseling over wie we zijn en hoe we de ander denken

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn theater Groep 3 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door CKC & partners. Mijn lichaam Informatie over Mijn lichaam Groep 3, lessenreeks basis,

Nadere informatie

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 THUIS IN DE WERELD PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 ------------ THUISGEVOEL LESBRIEF Overal ter wereld voelen mensen zich thuis. Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? Betekent dat fijne thuisgevoel

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

EDUCATIE BIJ LEO & LENA

EDUCATIE BIJ LEO & LENA EDUCATIE BIJ LEO & LENA Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Leo & Lena van NTjong. Bij deze ontvangt u het educatie materiaal zodat u de voorstelling met uw leerlingen kan voorbereiden

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Dromen. Naam: Noa Hutten Datum : Plaats: Bunschoten - Spakenburg

Dromen. Naam: Noa Hutten Datum : Plaats: Bunschoten - Spakenburg Dromen Naam: Noa Hutten Datum : 03-04-2017 Plaats: Bunschoten - Spakenburg Inhoud 0. Voorwoord Blz. 2 1. Dromen Blz. 3 1.1 Definitie van dromen 1.2 Kenmerken 1.3 Welke soorten dromen zijn er? 1.4 Emoties

Nadere informatie

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat.

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: INHOUD #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Docentenhandleiding Les4Life

Docentenhandleiding Les4Life Docentenhandleiding Les4Life Doel: o De leerlingen voorbereiden op de komst van Dance4Life en een gastspreker uit Indonesië. Leerlingen krijgen informatie over het projectland Indonesië. Duur: o 25 minuten

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Lesbrief. Carrousel des Moutons (4+) D'Irque & Fien Vlaanderen

Lesbrief. Carrousel des Moutons (4+) D'Irque & Fien Vlaanderen Lesbrief Carrousel des Moutons (4+) D'Irque & Fien Vlaanderen Dit Vlaamse duo laat de grootsheid van het circus dan wel achterwege, maar deze voorstelling heeft absoluut alles: poëzie, acrobatie, humor,

Nadere informatie

Beste leerkracht, Wij wensen u en uw klas veel plezier met TUTU! Met vriendelijke groet, Lichtbende.

Beste leerkracht, Wij wensen u en uw klas veel plezier met TUTU! Met vriendelijke groet, Lichtbende. Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de voorstelling TUTU van Lichtbende. Lichtbende maakt voorstellingen die zich bewegen op de grens van abstractie. De verhaallijn ligt niet vast

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128 INHOUD Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1" Inleiding

Nadere informatie

Activiteit Campagne voeren

Activiteit Campagne voeren Activiteit Campagne voeren Toelichting op de activiteit In het participatieproject binnen Meer Democratie mogen kinderen meedenken over een beslissing die hen aangaat of waar zij bij betrokken zijn (schoolreisje,

Nadere informatie

Docentenhandleiding educatief programma Body Art

Docentenhandleiding educatief programma Body Art Docentenhandleiding educatief programma Body Art Deze docentenhandleiding hoort bij het educatief programma voor het voortgezet onderwijs in de tentoonstelling Body Art, die tot en met 30 augustus 2015

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

Workshop Vertellen. Workshop Vertellen

Workshop Vertellen. Workshop Vertellen Workshop Vertellen Er is om ons heen veel aandacht voor het (voor)lezen, maar veel minder voor het vertellen vanuit eigen verbeeldingskracht. Verhalenverteller en theatermaker Adrie Gloudemans geeft in

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Docentenhandleiding Thema Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Oktober 2009 Inleiding. Deze handleiding is bedoeld als een gids voor de lessen die rondom het thema Dromen zijn bedrog!? gegeven zullen

Nadere informatie