OPWARMER. VOORBEREIDING VOOR DE LEERKRACHT Stoelen in een kring zetten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPWARMER. VOORBEREIDING VOOR DE LEERKRACHT Stoelen in een kring zetten."

Transcriptie

1 OPWARMER Stoelen in een kring zetten. Door in dit actieve spel in te gaan op met wie of wat je verbonden kan zijn willen we in eerste instantie het thema eenzaamheid en verbondenheid bespreekbaar maken. Door op een speelse manier het thema aan te snijden verhoog je het gevoel van veiligheid en maak je het thema laagdrempelig. (meer informatie over veiligheid, zie bijsluiter: ruggensteun voor een gesprek ) Een ruim lokaal Voor ieder een stoel 40 minuten Je vormt met stoelen een kring. Er staat één persoon in het midden, voor deze persoon is er geen stoel voorzien. De vraag die de persoon in het midden moet beantwoorden is: Met wie of wat kan je verbonden zijn?. De persoon zegt iets waarmee hij/zij verbonden kan zijn, en vervolgens moeten alle personen die op een stoel zitten en die dit herkennen of ooit meegemaakt hebben van plaats verwisselen. Als je akkoord bent mag je niet blijven zitten. De bedoeling is dat de persoon die in het midden staat een stoel verovert, en dat er dus een nieuwe leerling in het midden van de cirkel komt te staan en het woord moet nemen. Voorbeelden: Ik ben verbonden met.. mijn lief, mijn gsm, Facebook, de wereld, mijn ouders... Het kan eventjes duren eer de jongeren in het spel zitten, maar eens ze het competitie-element voelen hebben we de ervaring dat dit vlot zou moeten verlopen. Het voordeel van deze spelvorm is dat de jongeren zaken aan het opsommen zijn zonder dat het formeel aanvoelt. Wanneer je het gevoel heeft dat alle zaken gezegd zijn, kan je het spel afronden. Vervolgens kan je samen met de klasgroep alle opgesomde zaken opschrijven op het bord, om zo terug wat overzicht te verkrijgen.

2 CHECK IT OUT WERKVORM 1 Hang de letters A, B en C in het groot op, in elk een verschillende hoek van het lokaal. Haal het Connected onderzoeksrapport af van de website van In Petto, ( De leerlingen de kans geven om een beeld te krijgen van hoe goed ze hun leeftijdsgenoten kunnen inschatten als het over eenzaamheid en verbondenheid gaat. Dit doen we aan de hand van het Connected onderzoeksrapport Het Connected onderzoeksrapport. Gratis te downloaden op (www. inpetto-jeugddienst.be/) en eventueel het magazine Connected. 40 minuten Lees een resultaat uit het onderzoeksrapport voor (zie onderzoeksrapport) en geef de leerlingen maximum drie mogelijke antwoordmogelijkheden (bijvoorbeeld: dit cijfer is correct, er zijn minder jongeren die dit zeggen, er zijn meer jongeren die dit zeggen ). Verbind elk antwoord met de letter A, B of C en laat ze zich verplaatsen naar de hoek die bij hun gekozen antwoord hoort. Het is een optie om na het stellen van de vraag, de leerlingen het antwoord ineens te laten bespreken. Laat ze uitleggen waarom ze juist dat antwoord gekozen hebben, of ze concrete ervaringen hebben om hun antwoord te staven. Geef ze bijvoorbeeld de uitdaging om anderen te overtuigen om van hoek te veranderen door goede argumenten te geven. Je kan hun antwoorden ook vergelijken met die van andere leeftijdgenoten, a.d.h.v. de cijfers uit het onderzoeksrapport. Je kan hen ook wijzen op de grote gelijkenissen of verschillen die er bestaan in hun klasgroep. Hoe meer verscheidenheid van antwoord, hoe interessanter de nabespreking van de stelling uiteraard zal zijn.

3 EEN KLAS OM VAN TE DROMEN WERKVORM 2 Nagaan hoe je als klasgroep er voor kan zorgen dat iedereen zich goed en connected voelt. Wat is noodzakelijk voor een ideale klassfeer? Pen en papier 45 minuten Stel de leerlingen de vraag: hoe ziet jouw ideale klas eruit? Welke eigenschappen zou die klasgroep hebben?. Laat ze ook de denkoefening doen: Stel dat jij zou kunnen beslissen, wat zou jij doen om er voor te zorgen dat iedereen zich goed voelt in de klas?. Dus concreet laat je ze zowel eigenschappen van een ideale klas/school, als concrete maatregelen om er voor de zorgen dat de klassfeer nog verbetert, opschrijven. Je kan ze daar alleen, per twee of in kleine groepjes een tiental minuten over laten nadenken. Daarna is het de bedoeling dat ze hun werk voorstellen aan hun klasgenoten. Vraag de leerlingen goed uit te leggen waarom ze de gekozen eigenschappen belangrijk vinden en vraag hen zeker ook hoever hun droomklas van hun huidige klas staat. Het kan zijn dat er grote verschillen zijn in visie. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat de ene leerling graag wil dat de klas wat stiller is en dat de andere liever een luidruchtige klas heeft. Je kan hen zeker op die verschillen wijzen en eventueel met hen op zoek gaan naar een manier om met die verschillen om te gaan. De belangrijkste eigenschappen kan je bundelen en in het klaslokaal ophangen. Bekijk ook de concrete maatregelen om de klassfeer te bevorderen en iedereen zich goed te laten voelen. Zijn hier gelijkenissen en verschillen in te vinden? Wat als iemand zich niet goed voelt in de klas, is dat enkel de verantwoordelijkheid van die persoon of kan de hele groep daar iets aan doen? Scheid samen de onmogelijke bedenkingen van de haalbare; eventueel kan je dit doen aan hand van een bordgesprek. Probeer een zo concreet mogelijke to do -lijst te verkrijgen en ga samen op zoek naar hoe je die lijst werkelijk kan uitvoeren. Eventueel kan je de lijst samenvatten in een paar puntjes en deze ophangen in de klas. Op deze manier blijft de oefening wat verder leven en kan je er samen met je leerlingen blijvend aan werken. Kleine veranderingen kunnen voor individuele leerlingen een groot verschil maken! Belangrijk: probeer zoveel mogelijk zonder oordeel te blijven. Zeg niet dat ze een slechte klas hebben, maar dat je drijfveer is ze alleen nóg beter te maken. Het is zeker niet de bedoeling om ze naar huis te laten gaan met het idee dat ze hun klas waardeloos is.

4 EEN BRUG TE VER? Kritisch leren nadenken over verbondenheid en vriendschap en de grenzen ervan. Casussen (zie bijsluiter p.11). 40 minuten WERKVORM 3 Lees een casus voor en laat de klas er hun mening over spuien. Sommige casussen bestaan uit verschillende stappen. Pols na elke stap naar hun visie. Het is interessant om de verschillende meningen in de schijnwerpers te zetten, zo ontstaat er een klasgesprek. Vragen die gesteld kunnen worden tijdens of na de opdracht: Vind je dat vrienden altijd loyaal moeten zijn, in welke omstandigheid dan ook? Waarom wel/niet? Zijn er uitzonderingen? Wat is het verschil tussen eerlijk zijn en klikken? Zou je ooit een vriend/vriendin verplichten om voor jou te liegen? In welke omstandigheden wel/niet? Heb je al eens een gelijkaardige situatie meegemaakt? Hoe heb je toen gereageerd? In welke situaties is het moeilijk om voor jezelf op te komen? Ken je het fenomeen groepsdruk?

5 ONCE IN A LIFETIME WERKVORM 4 Bewust leren nadenken over de impact van een eerste indruk en over de impressie die ze zelf nalaten. De verbondenheid van jongeren is tegenwoordig ook een online gegeven. Hoe zit het eigenlijk met eerste indrukken in die virtuele omgeving? Foto s (zie bijsluiter p.14). Pen en papier voor iedereen 40 minuten Verdeel de klas in kleine groepjes (3 à 4 leerlingen) en geef elke groep minstens 1 foto (meerdere foto s mag ook natuurlijk). Laat hun volgende denkoefening doen: Stel je voor dat je een vriendschapsverzoek krijgt op Facebook van de persoon op de foto en dat de foto zelf de profielfoto is, welke indruk laat die persoon dan na op jou? Geef ze de opdracht om alles op te schrijven waaraan ze denken als ze naar die persoon op de foto kijken. Richtvragen zijn: hobby s, karaktereigenschappen, studierichting, leeftijd, e.d. Geef ze een tiental minuten om samen zo veel mogelijk neer te pennen. Daarna kan je ze de resultaten laten voorstellen in grote groep. Volgende vragen kunnen interessant zijn om een gesprek op gang te krijgen: Zou je de persoon op jouw foto aanvaarden als vriend op Facebook? Waarom wel/niet? Hou je vaak rekening met een eerste indruk? Op welke manier? Kan die indruk nog veranderen? Heb je dat al meegemaakt? Is het slecht om een eerste indruk te hebben? Denk je zelf na over wat jouw profielfoto over jou zegt? Wat zegt die dan? Vind je dat belangrijk? Is de eerste indruk die je nalaat ook wie je echt bent? Hou je daar rekening mee voordat je over anderen oordeelt?

6 Google je leerlingen en lijst zoveel mogelijk van de informatie die je vindt op. Let wel: lijst op wil niet zeggen sla dit op. WERKVORM 5 VEILIGHEID OP JE INTERNETPROFIEL Ze mogen onderling overleggen en gaan dan op een bepaalde volgorde gaan staan. Daarna kan je enkele leerlingen bevragen. Je zal over je leerlingen allerhande foto s, feiten en uitspraken vinden. Beschrijf wat je vindt zo goed mogelijk schriftelijk, omschrijf zo gedetailleerd mogelijk wat je vindt. Verzamel de nodige informatie over internetprivacy, het beschermen van internetprofielen, ontgooglen, ect. om nadien op hun vragen te kunnen beantwoorden (korte informatie hierover vindt je alvast in de bijsluiter, p.16). Jongeren confronteren met het gevaar van internet en privacy en hen daarna de juiste handvaten te bieden om hun eigen privésfeer te bewaken. De omschrijvingen van wat je hebt gevonden nadat je de leerlingen opgezocht hebt op het internet. De nodige informatie over internetprivacy, het beschermen van internetprofielen, ontgooglen, enz. 50 minuten Zonder te vertellen dat je je leerlingen gegoogled hebt, vraag je ze om op een lange rij te gaan staan op volgorde van meest veilige internetgebruiker. Als de leerling dus over zichzelf denkt over mij valt er het minst te vinden, ik ben een veilige internetgebruiker gaat hij/zij aan de ene uiterste kant staan. De mensen die geloven dat ze helemaal niet veel maatregelen hebben getroffen met betrekking tot privacy gaan aan de andere kant staan. Waarom sta je daar? Wie is er bewust bezig met wat op het internet staat of gezet wordt? Welke maatregelen heb je dan juist getroffen? Na het gesprek vertel je dan dat je hen opgezocht hebt op het internet. Deel van enkele leerlingen mee wat je hebt gevonden. (Laat nooit gevonden foto s klassikaal zien, dit beïnvloedt de veiligheidsband tussen jou en de leerlingen!) Vertel hen oprecht waarom je deze oefening hebt gedaan, dat je geen misbruik zal maken van de gevonden gegevens maar dat je ze gewoon wil bewustmaken van het feit dat ze erg makkelijk te vinden zijn Wijs hen op het feit dat mensen met minder goede bedoelingen aan dezelfde gegevens en beelden kunnen geraken. Bovendien zoeken andere mensen (zoals toekomstige werkgevers) je vaak op om te zien wie je bent. Vinden de leerlingen het oké om zo over te komen op andere mensen? Nazorg: Toon hen hoe je pagina s kan ontgooglen. Raad hen aan zichzelf om de drie maanden eens op te zoeken op het internet. Wijs hen op het feit dat het beter is om op voorhand kritisch na te denken over wat je op het internet zet, dan er nadien de informatie er terug af te halen. Dan kan het al te laat zijn. Meer informatie hierover vindt je in de bijsluiter.

7 IN BALANS WERKVORM 6 Eenzaamheid bespreekbaar maken. Wanneer en waar voel je je eenzaam en hoe ga je daar mee om? Pen en papier. 45 minuten DEEL 1: vraag de jongeren om op hun blad 5 balansen op stellen. Naar dit voorbeeld: Eenzaam Op en top verbonden Boven elke balans schrijven ze volgende situaties: in de klas, bij je vrienden, tijdens je hobby, bij je familie en thuis. Geef ze de opdracht om individueel na te denken over waar ze zich op de balans, in die specifieke situatie meestal zouden plaatsen en laat ze een streepje zetten op de lijn. Dit moet niet per se besproken worden in grote groep, dat is namelijk redelijk confronterend. Ben je zelf al eens geconfronteerd geweest met eenzaamheid (zelf of iemand anders?) 68% van de jongeren geeft al wel eens eenzaam te zijn geweest. Wat denk je van dit resultaat? Had je dit verwacht? (Onderzoeksresultaten Connected, te raadplegen op ( 9% van de jongeren zegt dikwijls eenzaam te zijn. Had je dit verwacht? (Onderzoeksresultaat Connected ) Waarom zou je eenzaam kunnen zijn? Zijn jongeren die eenzaam zijn dan losers zonder vrienden? Mocht jij eenzaam zijn, zou je dat dan zeggen tegen anderen? Zou je hulp vragen? Als iemand anders tegen jou zou zeggen dat hij/ zij zich eenzaam voelt, wat zou je dan van die persoon denken? Kan je eenzaamheid uit de wereld helpen? Kan je als klas er voor zorgen dat niemand zich daarin eenzaam voelt? Hoe? Is dat de verantwoordelijkheid van de klas of van de persoon zelf? DEEL 2: deze opdracht kan alleen of in kleine groepjes uitgevoerd worden. (voor meer informatie over gespreksvormen: raadpleeg de bijsluiter) Stel hen de vragen: wat doe je als je je eenzaam voelt? Waar kan je dan terecht? en Wat doe je als iemand anders aangeeft eenzaam te zijn?. Laat ze hierover even brainstormen. Daarna kan je de resultaten overlopen in grote groep en deze nabespreken.

8 IK HEB ER DE PEST IN Nagaan hoe pestsituaties ontstaan en hoe er dan op een goede manier gereageerd kan worden door de verschillende partijen en de omstanders. Hoe ver staat deze ideale reactie van de reële reactie? Pen en papier 45 minuten Verdeel de klas in kleine groepjes van 3 à 4 personen. Elk groepje krijgt de opdracht een realistische pestsituatie te creëren. Dat wil zeggen: realistische omschrijvingen van de mensen die in deze situatie betrokken zouden zijn, concrete omschrijving van hoe de situatie is ontstaan en wat er is gebeurd. Hoe gedetailleerder hoe beter! Laat de helft van de groep een online pestsituatie bedenken en de andere helft een offline. Geef ze hier genoeg tijd voor. (10 à 15 minuten) Laat ze hun werk voorstellen voor de grote groep zonder veel nabespreking. Daarna geven ze hun blad met hun tekst door naar het groepje aan hun rechterzijde. Zo heeft elk groepje een nieuw blad. Laat ze nadenken over de ideale manier om de pestsituatie die ze voor hun hebben liggen tegen te gaan, te vermijden. Laat ze dit ook op het blad schrijven. WERKVORM 7 gereageerd worden. (Dus niet langer op ideale wijze zoals daarvoor) Daarna overloop je wat er op de bladen staat in grote groep en kan je nabespreken. Tonen de verschillende pestsituaties gelijkenissen of verschillen? Is het altijd eenduidig om aan te wijzen wie schuldig is? Waarom zou iemand pesten? Waarom zou iemand eruit gekozen worden om gepest te worden? Heb je het zelf al eens meegemaakt? Werd je zelf gepest of heb je het gezien? Als een groepje mensen één iemand pest, is dit dan verbondenheid? Wat is het verschil tussen de online en de offline situaties? Welke zie je het vaakst? Is er een groot verschil tussen de ideale reactie en de reële reactie? Wat is het verschil? Waarom? Zou je zelf helpen als je het zag? Eerder bij de offline of online versie? Waarom wel of niet? Mocht je zelf gepest worden zou je dan hulp vragen? Wat zou je doen als iemand die gepest wordt jouw hulp zou vragen? Laat ze het blad een laatste keer doorgeven naar rechts. Laat ze alles nog eens doornemen dat op het blad staat. Ze moeten nu op het blad schrijven hoe er in realiteit zou

9 I-ONLINE WERKVORM 8 Voor deze werkvorm is geen extra voorbereiding nodig Kritisch nadenken over verbondenheid en vriendschap op sociale media en het internet in het algemeen. Stellingen (zie bijsluiter p.18) 30 minuten Laat alle leerlingen rechtstaan op een rij, met het gezicht naar voren. Lees vervolgens een stelling voor. Als je akkoord bent met de stelling zet je een stap naar voren, als je niet akkoord bent zet je een stap naar achter. Bespreek elke stelling even en laat ze dan terug op hun startpositie staan. (Je kan dit eventueel ook al zittend doen met groene en rode kaartjes. Als ze akkoord zijn steken ze een groen kaartje in de lucht, anders een rood.) Geen nabespreking nodig. De stellingen worden best individueel besproken.

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS BROKKENKAARTEN IN DE KLAS 1 - EEN VERHAAL VOL GEVOEL emoticons - boek: Per ongeluk Laat een aantal leerlingen om de beurt één van de emoticons nadoen. Bespreek ze met de kinderen, laat hen het gezicht

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX.

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen tips over correct handelen als je het uitmaakt met je lief. Ze bespreken

Nadere informatie

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt STELLINGENSPEL Tijd 40 minuten Opdracht geven Argumenten bedenken Klassikaal bespreken 5 minuten 10 minuten 25 minuten Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

Werkvolk gezocht. Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkvolk gezocht. Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 1 Lesvoorbereiding Werkvolk gezocht Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de beroepenkaartjes 2 uit als er maximum 18 kinderen in jouw

Nadere informatie

Beste mentoren en collega s,

Beste mentoren en collega s, Beste mentoren en collega s, Welkom aan het begin van een nieuw schooljaar als mentor/docent van een derde klas. Ter voorbereiding tref je hieronder de handleiding voor het startprogramma dat je straks

Nadere informatie

Ik geloof dus ik ben?

Ik geloof dus ik ben? Ik geloof dus ik ben? Naar: Bord vol kinderrechten Oh my god (UNICEF België) Leeftijd: 6 tot 9 jaar Duur: 2x 50 min. Doelen De kinderen weten dat er verschillende soorten geloof in de wereld zijn De kinderen

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

Duurt eerlijk het langst?

Duurt eerlijk het langst? Duurt eerlijk het langst? Leeftijd: 9 tot 12 jaar Duur: 60 min. Doelen Kinderrechten Kinderrechtenwaarden Kinderrechtenvaardigheden Leermiddelen Materialen Vooraf Kinderen denken na over wat eerlijk zijn

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

Spider(wo)man. Doelstellingen

Spider(wo)man. Doelstellingen Spider(wo)man Vrouwendag/gender, derde graad Doelstellingen Kinderen benoemen kenmerken van helden Kinderen onderzoeken in hoeverre de rol van een meisje verschilt met de rol van een jongen in een film

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

lesmodule 4 sleutel tot verandering: oplossingen lesmodules 1

lesmodule 4 sleutel tot verandering: oplossingen lesmodules 1 lesmodule 4 sleutel tot verandering: oplossingen lesmodules 1 Dit is een initiatief van PROTOS en GREEN, met de steun van de Vlaamse overheid en de Federale overheid. www.protosh2o.org www.greenbelgium.org

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR JONGEREN UIT DE BIJZONDERE JEUGDZORG

Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR JONGEREN UIT DE BIJZONDERE JEUGDZORG Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR JONGEREN UIT DE BIJZONDERE JEUGDZORG COLOFON No Hate - Toolbox is een uitgave van Jong & Van Zin Kipdorp 30 2000 Antwerpen info@jongenvanzin.be jongenvanzin.be Redactie

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR OKAN-JONGEREN

Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR OKAN-JONGEREN Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR OKAN-JONGEREN COLOFON No Hate - Toolbox is een uitgave van Jong & Van Zin Kipdorp 30 2000 Antwerpen info@jongenvanzin.be jongenvanzin.be Redactie Alessandro Cadau, Annelies

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

gevoelens (2) De les Inhoud Doel Materiaal Tip 52 GROEP 8

gevoelens (2) De les Inhoud Doel Materiaal Tip 52 GROEP 8 Les 15 Problemen en gevoelens (2) Inhoud In deze les herhalen de leerlingen de eerste drie stappen van het probleemoplossen: rustig worden en nadenken, vaststellen wat het probleem is en hoe ze zich voelen

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Voedsel onder de loep

Voedsel onder de loep Voeding graad 2 Lesvoorbereiding Voedsel onder de loep Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les Print het krantenartikel 'Voeding kan de aarde redden' 1

Nadere informatie

Rechtvaardige Rechters in actie

Rechtvaardige Rechters in actie Lesvoorbereiding Rechtvaardige Rechters in actie Print de personagestickers op etiketten of maak er kaartjes van (zie richtlijnen bij Verwondering). Werk graad 2 Print en knip de identiteitskaarten uit,

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

(Designmatic, 2016) RECLAME IN APPS

(Designmatic, 2016) RECLAME IN APPS (Designmatic, 2016) RECLAME IN APPS IN DEZE LES Duur Informatie/leerinhoud Leslokaal Doelstellingen Eén les In deze les staan we stil bij reclame in apps ( in-app advertising ), zowel op smartphones als

Nadere informatie

VOORZITTERSCHAP HAND OUT. Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT DK AMSTERDAM

VOORZITTERSCHAP HAND OUT. Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT DK AMSTERDAM VOORZITTERSCHAP HAND OUT Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT 1 1015 DK AMSTERDAM TEL. +31-(0)20-2621220 WWW.EN-MAES.NL VOORBEREIDING Met een goede voorbereiding kun je

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

6. Meningsvorming. doel Kritisch denken voorbereiding op een gesprek over verschillende oplossingen/meningen/enzovoort.

6. Meningsvorming. doel Kritisch denken voorbereiding op een gesprek over verschillende oplossingen/meningen/enzovoort. 6.1 Plakker parade doel Kritisch denken voorbereiding op een gesprek over verschillende oplossingen/meningen/enzovoort. wanneer begin, kern of einde les(senserie) groepssamenstelling klassikaal duur 10-20

Nadere informatie

Solliciteren, wie zijn best doet zal het leren. Het cv

Solliciteren, wie zijn best doet zal het leren. Het cv Solliciteren, wie zijn best doet zal het leren. Het cv Cv staat voor het Latijnse curriculum vitae en vrij vertaald betekent het levensloop. Het is een soort samenvatting van het leven van de kandidaat

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Les 6 Leren Solliciteren

Les 6 Leren Solliciteren Les 6 Leren Solliciteren Duur 50 Vakken Economie, Nederlands, Handel, Humane Wetenschappen, Sociale Vorming Doelstellingen De leerlingen kunnen een CV structureren en weten welke informatie erin past [stellen

Nadere informatie

GEPERSONALISEERDE RECLAME

GEPERSONALISEERDE RECLAME (Designmatic, 2016) GEPERSONALISEERDE RECLAME IN DEZE LES Duur Informatie/leerinhoud Leslokaal Doelstellingen Eén les Deze les komt het best na de les(sen) over sociale media, zodat de leerlingen reeds

Nadere informatie

ONZE KLAS CHALLENGE DE KLASTHERMOMETER KLASPRAAT KEN JE KLASGENOOT

ONZE KLAS CHALLENGE DE KLASTHERMOMETER KLASPRAAT KEN JE KLASGENOOT CHALLENGE - WEEK TEGEN PESTEN ONZE KLAS CHALLENGE DE KLASTHERMOMETER KLASPRAAT KEN JE KLASGENOOT CHALLENGE VAN DE DAG Verzin in kleine groepjes een groepskreet. Wat je verzint, moet bij de klasgroep passen.

Nadere informatie

Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR BUSO-JONGEREN

Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR BUSO-JONGEREN Bijlage bij de Toolbox No Hate VOOR BUSO-JONGEREN COLOFON No Hate - Toolbox is een uitgave van Jong & Van Zin Kipdorp 30 2000 Antwerpen info@jongenvanzin.be jongenvanzin.be Redactie Alessandro Cadau, Annelies

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

leven met een chronische ziekte

leven met een chronische ziekte leven met een chronische ziekte Een ont-moet spel, voor jezelf en anderen. Als we een chronische ziekte hebben, is er vooral aandacht voor de bestrijding van symptomen. Wat de ziekte met ons zelfbeeld

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten)

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten) Kennismaking met het IVRK (Uit: verzameling workshops kinderrechten) (Uit: Recht in de roos) Algemeen doel: kennismaken met de verschillende kinderrechten uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten

Nadere informatie

GO! Middenschool Halle A.Demaeghtlaan Halle. Resultaten tevredenheidsenquête

GO! Middenschool Halle A.Demaeghtlaan Halle. Resultaten tevredenheidsenquête GO! Middenschool Halle A.Demaeghtlaan 40 1500 Halle Resultaten tevredenheidsenquête Verwerking en presentatie van de leerlingenbevraging schooljaar 2018-2019 I. Inleiding Beste leerlingen, Voor de examenperiode

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

Lessenserie over Taal & Respect. Klas 1 - VMBO

Lessenserie over Taal & Respect. Klas 1 - VMBO Lessenserie over Taal & Respect Klas 1 - VMBO Hallo, In deze lessenserie ga je samen met je klasgenoten en je docent nadenken over de effecten van grof taalgebruik en het respectvol omgaan met de ander.

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

Speak up! Wat is JA en wat NEE?

Speak up! Wat is JA en wat NEE? Les 3 Speak up! Wat is JA en wat NEE? Deze derde les gaat over het leren inzien en uitspreken van je wensen en grenzen bij intimiteit en seks. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Het belangrijkste daarbij

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel Maak je doel PRISMA! P: Positief P = Positief formuleren: omschrijving doel Formuleer je doel zo positief mogelijk. Het is belangrijk te formuleren wat je wél wilt. En het universum geeft je waar je om

Nadere informatie

Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s.

Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s. Onderwerp Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s. NED 2.8 WO 2.7 WO 2.9 WIS 5.4 *NED 4.2 Een instructie geven zodat

Nadere informatie

over de toekomst over de toekomst

over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst Wat wil in je leven nooit meer anders dan nu? Wat wil je graag veranderen aan je leven

Nadere informatie

Tips voor een goed verkoopsgesprek

Tips voor een goed verkoopsgesprek Tips voor een goed verkoopsgesprek Begroet al je klanten Iedere klant die je winkel binnenkomt moet begroet worden. 100%. En dat betekent dat wanneer je in gesprek bent met die ene klant, toch even de

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra.

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. VLUCHTELING IN NEDERLAND DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas. Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

om Babbelonië te evalueren

om Babbelonië te evalueren speelse manieren om Babbelonië te evalueren Vuile was/propere was Knip voor elke deelnemer een propere trui en een vuile trui uit. Sjablonen zijn te vinden op internet. Hang een wasdraad op in het lokaal.

Nadere informatie

Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Tegenwoordig kunnen we haast niet meer zonder computer. Bijna alles wat je doet,

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten.

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten. en nu MBO! MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO, doelgroep MBO leerjaar 1 Inleiding Je zou graag wel eens iemand anders willen zijn, of een paar kleine veranderingen willen aanbrengen aan je eigen

Nadere informatie

Over de streep met pro-actieve cirkels Sprekers: Sofie Keersmaekers (lkr vtst) en Nadja Burnotte (MW VCLB Turnhout)

Over de streep met pro-actieve cirkels Sprekers: Sofie Keersmaekers (lkr vtst) en Nadja Burnotte (MW VCLB Turnhout) Praktijkvoorbeeld Over de streep met pro-actieve cirkels Draaiboek 3 e graad sec onderwijs (zonder voorbereidende gesprekken) tijdstip: einde januari Inleiding cirkel: PAC is een manier om om te gaan met

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Werkvormen beroepenkaarten

Werkvormen beroepenkaarten Werkvormen beroepenkaarten Tessa Boff Tonella Werkvorm 1: De beroepenkaarten om te onderzoeken wat je leuk vindt Doel: Naast dat de beroepenkaarten een beroep op de kaart hebben, staat er ook een foto

Nadere informatie

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit Onzichtbaar op internet introductie GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect ONDERWERP: Communiceren DOEL: Spelen met identiteit DOELGROEP: 13-14 jaar, onderbouw voortgezet onderwijs KORTE BESCHRIJVING: Deze les

Nadere informatie

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win!

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! 1 Programma SOCIAL MEDIA Deel en Win! Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

Schrijfopdracht 4 Hoe overtuig ik mijn ouder(s)?

Schrijfopdracht 4 Hoe overtuig ik mijn ouder(s)? Leerlingboekje Les 7 en 8 Naam:. Schrijfopdracht 4 Hoe overtuig ik mijn ouder(s)? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

groep 5/6/7/8 Voorbereiding: ± 5 minuten - Groot vel papier en stiften klaarleggen - Naamkaartjes van de leerlingen maken en in een bakje stoppen

groep 5/6/7/8 Voorbereiding: ± 5 minuten - Groot vel papier en stiften klaarleggen - Naamkaartjes van de leerlingen maken en in een bakje stoppen Groep 5/6/7/8 Doelgroep: - Groep 5/6 - Groep 7/8 Deze les sluit aan bij de volgende pijlers van de week tegen pesten: - Kennismaking - Inzetten eigen kwaliteiten Lesdoelen: Na de les kunnen de leerlingen:

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen;

Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen; Lesbrief 3 Beroemd blijven Voorbereiding Doelen: - De leerlingen leren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen als je daar talent voor hebt, en dit al op school uit te proberen; - De leerlingen leren

Nadere informatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Tijdsduur van de volledige opleiding: maximum 1 uur. 1. Voorbereiding Vóór de opleiding plaats vindt. Doel In deze minivorming

Nadere informatie

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen?

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Educatieve fiche Bewegen naar de zon Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? p 1 Aan de slag! Aan de slag met je leerlingen! Eerst en vooral

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

1. Kansen op de arbeidsmarkt

1. Kansen op de arbeidsmarkt Studiewijzer 3 Verken de mogelijkheden II Wat vind jij belangrijk bij het maken van een keuze? Moet de studie vooral leuk zijn of kijk je ook naar wat je er later mee kan worden en of je kans maakt op

Nadere informatie

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.)

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.) Social media Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: actieve spellen, Spellen binnen Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd Tijdsduur: 55 min. Bron: Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

Schrijf je op sociale media dingen die je nooit in het echt (irl) tegen iemand zou zeggen?

Schrijf je op sociale media dingen die je nooit in het echt (irl) tegen iemand zou zeggen? Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 55 60 minuten Voorbereiding: wanneer je niet veel weet van Instagram kun je meer lezen op http://mijnkindonline/artikelen/alles-over-instagram en http://mijnkindonline.nl/artikelen/cijfergooien-op-instagram-gesprekstips

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie