De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) IUSES Intelligent USe of Energy at School. Voorwaarden en regels voor de wedstrijd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) IUSES Intelligent USe of Energy at School. Voorwaarden en regels voor de wedstrijd"

Transcriptie

1 De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) IUSES Intelligent USe of Energy at School Voorwaarden en regels voor de wedstrijd Over de Prijs De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) is bedoeld voor middelbare scholen en middelbare scholieren uit de volgende landen: Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. De EEBP is onderdeel van het IUSES project. De EEBP bestaat uit twee stappen: eerst de Nationale Prijzen (uitreiking juni 2010) en daarna de Europese Prijs (uitreiking oktober 2010). In iedere categorie nemen de winnaars van de Nationale Prijzen automatisch deel aan de Europese Prijs (zonder verdere inschrijving). De Prijzen worden uitgereikt aan projecten met goede resultaten, ideeën, toepassingen of plannen op het gebied van energie, met de nadruk op vermindering van het energieverbruik. De drie prijscategorieën (zie onder) staan open voor iedere middelbare school en/of individuele middelbare scholier of groepen middelbare scholieren uit Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk, ongeacht hun pakket of profiel. Het is niet vereist om een energiezuinig of duurzaam energiesysteem daadwerkelijk geïnstalleerd te hebben om mee te mogen doen aan deze wedstrijd. Lees meer over de prijzen, en ontdek tips en hints over energiebesparing op: Voor vragen over de wedstrijd, neem contact op met Lieke Dreijerink van IVAM:

2 Doel Doelen van de wedstrijd zijn: Gezamenlijke ontwikkeling van een beter energiebeheer en verbruikgedrag op middelbare scholen; Meer aandacht voor duurzame energie in het lespakket; Creëren van goede voorbeelden en gedragsveranderingen wat betreft duurzame energie en energiebesparing in het dagelijks leven van jongeren op school, thuis, in hun vrije tijd en in hun mobiliteitspatroon; Verbeteren van milieubewustzijn en kennis van leerlingen, docenten en andere werknemers op scholen door plannen te maken voor energiebesparing; Betrekken van leerlingen bij energiebesparende activiteiten door gebruik te maken van praktische, realistische activiteiten, onderzoeken, kunstuitingen en experimenten; Overtuigen van schooldirecties om mee te gaan met een energie bespaarplan dat kan variëren van het installeren van energiezuinige verlichting of het verbeteren van het onderhoud van de verwarmingsinstallatie tot trainingsactiviteiten of het opnemen van energieonderwerpen in het standaard lesprogramma. Tijdschema van de Prijs Januari 2010 December 2009 tot 1 mei 2010 Lancering van de Europese Energie Bespaar Prijs Uitvoeren van activiteiten en maatregelen om energie te besparen onderzoek en rapporteer de bereikte resultaten 20 mei 2010 Deadline indienen Inschrijfformulier Eind juni 2010 Oktober 2010 Nederlandse Prijzen Europese Prijzen. Winnaars worden uitgenodigd in Triëst Italië voor de prijsuitreiking, seminars en disseminatie activiteiten Prijscategorieën / Wie kan meedoen? De wedstrijd staat open voor alle middelbare scholen en middelbare scholieren uit Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn drie prijscategorieën: Scholen Prijs voor de meest energiezuinige middelbare school. Deze categorie staat open voor iedere middelbare school (openbaar of privé) die energie heeft bespaard door de energieprestatie te verbeteren door beter onderhoud of beheer van verwarming- en energiesystemen, of door onderwijs, waarbij ook het vervoer naar school, het leven op school en renovaties meegenomen mogen worden. Rekeningen, foto s van energiemeters of een ander document moeten met de inschrijving meegezonden worden om de daadwerkelijke energiebesparing aan te tonen.

3 Individuele of groepen leerlingen Prijs voor leerlingen die energie hebben bespaard en energiebesparing hebben gepromoot in hun huishouden of hun dagelijks leven, inclusief mobiliteitsgedrag. Deze prijscategorie staat open voor iedere individuele middelbare scholier of groep middelbare scholieren. Rekeningen, foto s van energiemeters of een ander document moeten met de inschrijving meegezonden worden om de daadwerkelijke energiebesparing aan te tonen. Multimedia (individuele en/of groepen leerlingen) Prijs voor video, digitale reclames, korte films, digitale spellen, animaties, software applicaties, videokunst etc. over energiebesparing. Deze prijs staat open voor iedere middelbare school, leerling of groep leerlingen die een multimedia project hebben uitgevoerd waarin ideeën, ervaringen, visies en meningen over energiebesparing en/of duurzame energie kunnen worden vertoond op een (beeld)scherm. Prijzen In iedere categorie worden eerste, tweede en derde prijzen uitgereikt, zowel op het nationale als het Europese niveau. De lijst met prijzen wordt gepubliceerd op de IUSES website. Voorbeelden van projecten die ingediend kunnen worden De EEBP zal projecten en activiteiten belonen die in eerste instantie zijn gericht op: Activiteiten/type activiteiten o Energiebesparing plannen o Gedragsverandering programma s o Definitie en toepassing van technieken: ontwerpen, bijstellen en verbeteren van energiebesparingprogramma/plan o Investeringen voor energie efficiency of duurzame energietechnologieën o Organisatie van openbare debatten en discussies over energie o Participatie in energieprogramma s en bijeenkomsten, trainingsactiviteiten, etc. o Vrijwillige overeenkomsten tussen scholen en de overheid o Promotie en versterking van netwerken met maatschappelijke organisaties, bedrijven en beleidsmakers, en met energiebedrijven, onderzoeksinstituten, etc. o Leiden van bewustwordingcampagnes Sectoren of onderwerpen o Energie: met speciale aandacht voor besparing, efficiency en duurzame energie o Transport: aandacht voor mobiliteitsgedrag van leerlingen, files, luchtvervuiling Noot: Energiebesparing is essentieel (een voorwaarde), de andere activiteiten zijn aanvullend. Evaluatie en selectie van inzendingen Inzendingen worden bekeken en beoordeeld door een jury die op nationaal niveau door IVAM UvA B.V. wordt aangesteld en op Europees niveau door de IUSES project coördinator. Er kan niet in beroep gegaan worden tegen de beslissingen van de jury s.

4 Alle activiteiten die worden ingezonden, worden beoordeeld op de volgende criteria: Evaluatie criteria (score) Hieronder staan de belangrijkste criteria voor scholen, individuele scholieren en groepen scholieren en multimedia. Niet ieder criterium heeft hetzelfde gewicht voor iedere categorie (zie de Scoretabel). Deelnameformulieren waarop op de verplichte velden niet zijn ingevuld worden niet beoordeeld. Categorieën: Scholen en Scholieren (individueel of in een groep) 1. Relevantie van de activiteit (Voorwaarde) Energiebesparing of introductie van duurzame energie systemen zijn een onderdeel van de praktijk en cultuur op school. Bedenk dat energiebesparing een voorwaarde is voor de evaluatie; zonder bewijs van besparing zal de inzending niet worden meegenomen in de beoordeling. 2. Aantoonbaarheid van energiebesparing Energiebesparing door technische en gedragsmaatregelen worden bij voorkeur onderbouwd met rekeningen of een ander document dat besparing aantoont (zoals foto s van de energiemeter aan het begin en aan het eind van het project) (zie inschrijfformulier). Juryleden moeten een bewijs kunnen zien van de opgewekte of bespaarde energie, en eventueel van broeikasgasreducties en van voordelen voor het lokale milieu. 3. Integratie van het onderwerp energie met de dagelijkse gang van zaken op school. (Alleen categorie Scholen) Deelnemers laten zien hoe hun school duurzame energie heeft geïntegreerd in de dagelijkse gang van zaken, en of en hoe veranderingen op het gebied van technologie, gedrag en onderwijs zijn opgenomen in het dagelijkse werk. Dat betekent ook de integratie van de cultuur van energie efficiency in het onderwijs en de organisatie van de school. 4. Verspreiding en betrekken lokale gemeenschap Scholen en scholieren laten ook hun vermogen en betrokkenheid zien door duurzame energie principes en activiteiten te verspreiden, door bijvoorbeeld samen te werken met andere scholen, familie, vrienden, klasgenoten, de lokale gemeenschap, lokale onderwijsinstellingen, maatschappelijk organisaties, energieleveranciers, etc. 5. Herhaalbaarheid Scholen en scholieren laten zien dat de energiebesparingsmaatregelen ook op andere scholen en door andere mensen uitgevoerd kunnen worden, en dat zij al bezig zijn geweest met het verspreiden van hun activiteiten. 6. Originaliteit van de activiteit Scholen en scholieren laten bij voorkeur een innovatieve aanpak van energiebesparing zien. Innovatieve en originele oplossingen (vanuit een technisch of gedragsoogpunt) voor een beter gebruik van energie worden aangemoedigd.

5 7. Degelijkheid en omvang van de activiteit Het project omvat gedragsveranderingen waardoor energie wordt bespaard (zoals gewoontes, waardoor scholieren het licht en de computers uitdoen), ontwikkelingen in het lesprogramma (zoals het integreren van informatie over duurzame energie technologieën en energiezuinige maatregelen in het lesprogramma), en technische maatregelen (zoals de installatie van energiezuinige en/of duurzame energie technologie). De juryleden beoordelen de omvang van de interventie (bijv. de inspanning in termen van tijd of geld), de samenhang van de activiteiten en hun integratie en onderlinge samenhang (bijv. activiteiten die elkaar versterken. Het is niet vereist dat een school zelf duurzame energie opwekt om mee te mogen doen aan de wedstrijd. De evaluatiecriteria zijn verdeeld in onderdelen en subonderdelen die als volgt worden gescoord: Scoretabel Criteria per onderdeel/subonderdeel Scholen Individuele en groepen scholieren 1. Relevantie van de activiteit Voorwaarde Voorwaarde 1.1 Hoe relevant is het voorstel voor het behalen van de doelen van EEBP? 1.2 Zijn energiebesparing en duurzame energie een belangrijk onderdeel van de praktijk en cultuur van de school/het huishouden? 2. Aantoonbaarheid van energiebesparing* Is de energiebesparing bewezen? 2.2 Betrouwbaarheid van bewijsmaterialen 2.3 Komen documenten overeen met de tijdsperiode van de wedstrijd? 2.4 Zijn de besparingen behaald door de maatregelen die door de deelnemers worden beschreven? 3. Integratie van onderwerp energie met dagelijkse gang van zaken op school 3.1 Is er een energieplan ontwikkeld en toegepast? 15 N.v.t. 3.2 Zijn er onderwerpen die te maken hebben met energiebesparing toegevoegd aan het lesprogramma van de school? 3.3 Is er een doorlopend monitoring systeem ingesteld voor het energieverbruik en de energie efficiency? 4 Originaliteit van de activiteit Is er sprake van een innovatieve aanpak van energiebesparing? 5 Verspreiding en deelname Is verspreiding een onderdeel van de activiteit?

6 5.2 Is de mate van betrokkenheid en deelname van de partner N.v.t. voldoende? 5.3 Zijn er andere mensen (familie of vrienden) actief bij N.v.t. betrokken? 6 Herhaalbaarheid Kan de activiteit door anderen herhaald worden? 7 Degelijkheid en omvang van de activiteit Omvang van de inspanning (tijd en/of geld) 7.2. Is er een integratie mogelijk van de verschillende typen maatregelen, zoals gedragsmatige, technische, onderwijs maatregelen? 7.3 Hoe omvangrijk is het Energie Bespaar Plan (indien van toepassing)? 7.4. Toekomstige plannen? 7.5. Reeds uitgevoerde plannen? N.v.t. Maximum Totale Score Categorie: Multimedia Video s en andere digitale projecten moeten digitaal en zonder virussen verzonden worden, en moeten te openen zijn met redelijk standaard plug-ins. De multimedia projecten mogen niet aanstootgevend of vulgair zijn, of het copyright schenden. Maximale duur: 15 minuten. Alle materialen die niet voldoen aan de bovenstaande eisen worden niet meegenomen in de beoordeling. De ingezonden cd s en dvd s worden niet teruggezonden naar de deelnemers. 1. Relevantie van de activiteit (Voorwaarde) Multimedia projecten gaan over de principes van energie efficiency en/of over duurzame energie en promoten energiezuinig gedrag. Multimedia projecten die niet gaan over energiebesparing of energie efficiency worden niet meegenomen in de beoordeling. 2. Originaliteit en artistieke kwaliteit De juryleden beoordelen de originaliteit, zowel van de voorgestelde oplossingen voor energiebesparing als van de manier waarop dit wordt gepresenteerd. Ook evalueren de juryleden de artistieke kwaliteit van de multimedia projecten. 3 Impact De juryleden beoordelen de effectiviteit van de boodschap en de impact ervan op andere mensen.

7 Scoretabel Criteria per onderdeel /subonderdeel MULTIMEDIA 1. Relevantie van de activiteit (Voorwaarde) Gaat het multimedia project over energie efficiency of over duurzame energiesystemen? 1.2 Promoot het energiezuinig gedrag? 2. Originaliteit en artistieke kwaliteit De voorgestelde energiebesparende oplossingen Originaliteit en artistieke kwaliteit van de manier waarop de boodschap wordt gepresenteerd. 3. Impact Effectiviteit van de boodschap. Maximum Totale Score 100 Inschrijving en procedures Deadline Het volledige inschrijvingsformulier moet ingezonden zijn voor 20 mei Inschrijvingen die na deze datum binnen komen worden automatisch afgewezen. Waar en hoe Inschrijvingen moeten in een dichte envelop opgestuurd worden naar of afgeleverd worden bij: IVAM UvA B.V. IVAM UvA B.V. Betreft: EEBP IUSES Betreft: EEBP - IUSES Postbus Plantage Muidergracht ZB Amsterdam 1018 TV Amsterdam

De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) IUSES Intelligent USe of Energy at School. De wedstrijd

De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) IUSES Intelligent USe of Energy at School. De wedstrijd De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) IUSES Intelligent USe of Energy at School De wedstrijd Over de Prijs De Europese Energie Bespaar Prijs (EEBP) is bedoeld voor middelbare scholen en middelbare scholieren

Nadere informatie

SEA SHOOT SHARE. Pak je camera en doe mee, want zwerfvuil hoort niet in de zee. MARLISCO videowedstrijd. * reglement* Nederland

SEA SHOOT SHARE. Pak je camera en doe mee, want zwerfvuil hoort niet in de zee. MARLISCO videowedstrijd. * reglement* Nederland MARLISCO videowedstrijd * reglement* Nederland Versie 4 december 2013 MARLISCO Marine Litter in European Seas: Social Awareness and Coresponsibility is een FP7 project gefinancierd door de Europese Commissie

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Introductie. De kit bestaat uit verschillende materialen en een DVD. Op de DVD staan de volgende bestanden: Handboek over Gebouwen, met animaties;

Introductie. De kit bestaat uit verschillende materialen en een DVD. Op de DVD staan de volgende bestanden: Handboek over Gebouwen, met animaties; IUSES Toolkit Introductie Met deze experimentele toolkit kunnen experimenten uitgevoerd worden op het gebied van energie efficiency, energiebesparing en duurzame energie. Hij is ontwikkeld voor docenten

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

Europese feestdagen 2019

Europese feestdagen 2019 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 01-02

Nadere informatie

Reglement OPEN M 2019

Reglement OPEN M 2019 Reglement OPEN M 2019 De tentoonstelling OPEN M nodigt kunstenaars uit om hun werk te presenteren aan een jury en te tonen in M Museum Leuven. De tentoonstelling OPEN M loopt van 24 mei 2019 tot en met

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT 30 mei 2013

WEDSTRIJDREGLEMENT 30 mei 2013 WEDSTRIJDREGLEMENT 30 mei 2013 1. Deelnemingsvoorwaarden Artikel 1 De ingezonden AV-productie moet aan de volgende voorwaarden voldoen: 1. De film dateert uit 2009 of later. 2. De taal van de film is Nederlands,

Nadere informatie

Europese feestdagen 2018

Europese feestdagen 2018 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03

Nadere informatie

KNX Award Richtlijnen en voorwaarden

KNX Award Richtlijnen en voorwaarden KNX Award 2014 Richtlijnen en voorwaarden Standaard KNX Associatie is de oprichter en eigenaar van de KNX technologie - de wereldwijd enige open STANDAARD voor alle toepassingen voor de huis- en gebouwenautomatisering.

Nadere informatie

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden door een scholier 1209 woorden 24 februari 2013 4,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Discovery 1: Noord- Europa IJsland

Nadere informatie

Scorebord van de interne markt

Scorebord van de interne markt Scorebord van de interne markt Prestaties per lidstaat België (Verslagperiode: 2015) Omzetting van wetgeving Omzettingsachterstand: 1,1% (laatste verslag: 0,8%) voor het eerst sinds mei 2014 weer in de

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité NL NL TOELICHTING

Nadere informatie

Reglement Prijsvraag Bedrijvig Groen

Reglement Prijsvraag Bedrijvig Groen Reglement Prijsvraag Bedrijvig Groen 1. Inleiding In het Uitvoeringsprogramma Toekomstbestendige werklocaties 2017-2019 (UTW) zet de provincie Noord-Holland in op het verbeteren van de kwaliteit van werklocaties

Nadere informatie

OMO-praktijkwerkstukprijs. Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs november 2015 (aangepast november 2018)

OMO-praktijkwerkstukprijs. Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs november 2015 (aangepast november 2018) OMO-praktijkwerkstukprijs Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs november 2015 (aangepast november 2018) Inleiding In onze scholen volgen veel talentvolle leerlingen onderwijs. Dat talent willen we graag

Nadere informatie

REGLEMENT InfraTech Innovatieprijs 2019

REGLEMENT InfraTech Innovatieprijs 2019 REGLEMENT InfraTech Innovatieprijs 2019 1. OPZET 1.1 De InfraTech Innovatieprijs 2019 is uitgeschreven door Rotterdam Ahoy nv. 1.2 Een dichtbevolkt land als Nederland met een belangrijke doorvoerfunctie

Nadere informatie

ART in the MEDIA 2007

ART in the MEDIA 2007 PRIJS ART in the MEDIA 2007 REGLEMENT 1 Omschrijving De Stichting de Moffarts bekroont om de twee jaar drie kritische bijdragen over beeldende kunst, die reeds in de media verschenen zijn. Zij wil daarmee

Nadere informatie

Je maakt kans op de hoofdprijs als jouw verslag blijk geeft van een origineel, inventief en kwalitatief goed onderzoek.

Je maakt kans op de hoofdprijs als jouw verslag blijk geeft van een origineel, inventief en kwalitatief goed onderzoek. De HAN Faculteit Techniek organiseert voor eindexamen leerlingen havo een profielwerkstukwedstrijd. Iedere havo scholier die tussen mei 2015 en maart 2016 een profielwerkstuk maakt voor het vak natuurkunde,

Nadere informatie

OMO-profielwerkstukprijs havo - vwo

OMO-profielwerkstukprijs havo - vwo OMO-profielwerkstukprijs havo - vwo Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs november 2015 (aangepast november 2018) Inleiding In onze scholen volgen veel talentvolle leerlingen onderwijs. Dat talent willen

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0274 (E) 13588/17 ACP 119 FIN 647 PTOM 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretaris-generaal van

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT. XIU actie schooljaar SHINE OP STRAAT

WEDSTRIJDREGLEMENT. XIU actie schooljaar SHINE OP STRAAT WEDSTRIJDREGLEMENT XIU actie schooljaar 2016-2017 SHINE OP STRAAT Artikel 1 Organisatie XIUvzw, Gentsesteenweg 109, 8500 Kortrijk organiseert de wedstrijd SHINE OP STRAAT. De wedstrijd begint op 7/11/2016

Nadere informatie

SEA SHOOT SHARE. Pak je camera en doe mee, want zwerfvuil hoort niet in de zee. MARLISCO videowedstrijd. * reglement* Nederland. Versie 15 mei 2013

SEA SHOOT SHARE. Pak je camera en doe mee, want zwerfvuil hoort niet in de zee. MARLISCO videowedstrijd. * reglement* Nederland. Versie 15 mei 2013 MARLISCO videowedstrijd * reglement* Nederland Versie 15 mei 2013 (bijgewerkt op 31 juli 2013) MARLISCO Marine Litter in European Seas: Social Awareness and Coresponsibility is een FP7 project gefinancierd

Nadere informatie

Scorebord van de interne markt

Scorebord van de interne markt Scorebord van de interne markt Prestaties per lidstaat Nederland (Verslagperiode: 2015) Omzetting van wetgeving Omzettingsachterstand: 0,6 % (laatste verslag: 0,6%) stabiel, nog steeds beter dan het EU-gemiddelde

Nadere informatie

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME?

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? FACTSHEET 1. WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? In lijn met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Handleiding registratie losbeweging bij invoer of laadbeweging bij uitvoer pluimvee en konijnen Het is de pluimvee- of konijnenhouder van het beslag van aankomst, respectievelijk vertrek, die verantwoordelijk

Nadere informatie

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S16/2017. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S16/2017. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S16/2017 Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen Deze oproep tot het indienen van voorstellen past in de uitvoering van het

Nadere informatie

Zin en onzin van het paranormale

Zin en onzin van het paranormale Zin en onzin van het paranormale 1. Anekdotische gegevens 2. Wetenschappelijk materiaal 3. Balans 4. Waarom zo succesvol? Rare mensen Rare wereld 5. Conclusie Anekdotische gegevens (1) Margaret en Kate

Nadere informatie

Geachte meneer, mevrouw,

Geachte meneer, mevrouw, Informatiemap 2018 Geachte meneer, mevrouw, Hierbij ontvangt u de informatie en prijzen map voor 2018 Hierin vindt u : Onze standaard service Onze mogelijkheden Verpakking voorschriften Prijzen voor: o

Nadere informatie

REGLEMENT FGH VAST GOED PRIJS

REGLEMENT FGH VAST GOED PRIJS REGLEMENT FGH VAST GOED PRIJS De FGH Vastgoedprijs is een initiatief van FGH Bank en wordt om de twee jaar uitgereikt. De prijs werd voor het eerst uitgereikt op 25 oktober 1990. Sindsdien vindt de uitreiking

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT. XIU actie schooljaar 2015-2016 PIMP YOUR FLUO JACKET

WEDSTRIJDREGLEMENT. XIU actie schooljaar 2015-2016 PIMP YOUR FLUO JACKET WEDSTRIJDREGLEMENT XIU actie schooljaar 2015-2016 PIMP YOUR FLUO JACKET Artikel 1 Organisatie XIUvzw, Gentsesteenweg 109, 8500 Kortrijk organiseert de PIMP YOUR FLUOJACKET wedstrijd. De wedstrijd loopt

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0298 (E) 14563/14 ACP 166 FIN 764 PTOM 51 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de

Nadere informatie

2013 Eurostar Ashden Award for Sustainable Travel

2013 Eurostar Ashden Award for Sustainable Travel 2013 Eurostar Ashden Award for Sustainable Travel Dit document bevat een overzicht van de vragen die u moet invullen op het online inschrijvingsformulier. Beantwoord deze vragen online op: http://www.ashden.org/travel_awards

Nadere informatie

Handicap: een zaak van mensenrechten

Handicap: een zaak van mensenrechten Koningsstraat 136, 1000 Brussel 2 de cartoonwedstrijd Handicap: een zaak van mensenrechten Wedstrijdreglement De cartoonwedstrijd is een initiatief van Gelijke Rechten voor Iedereen met een handicap (GRIP

Nadere informatie

KLIMAATVERANDERING. N.B. : Voor de algemene analyse zie de analytische synthese.

KLIMAATVERANDERING. N.B. : Voor de algemene analyse zie de analytische synthese. Directoraat-generaal Communicatie EENHEID PUBLIEKE OPINIE Brussel, 15/10/2008 KLIMAATVERANDERING Speciale Eurobarometer 300 Voorjaar 2008 Eerste ruwe resultaten: Europees gemiddelde en belangrijke nationale

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet?

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Nederland kent naar schatting tussen de 3000 en 4000 social enterprises, een relatief kleine maar groeiende sector, met groot potentieel.

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE 13.12.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 334/37 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 11 december 2013 tot wijziging van Besluit 2012/226/EU betreffende de tweede reeks gemeenschappelijke veiligheidsdoelen

Nadere informatie

REGLEMENT LANDELIJKE VAKWEDSTRIJD STUDIECLUB SCHILDERS

REGLEMENT LANDELIJKE VAKWEDSTRIJD STUDIECLUB SCHILDERS REGLEMENT LANDELIJKE VAKWEDSTRIJD STUDIECLUB SCHILDERS STUDIE CLUB SCHILDERS REGLEMENT LANDELIJKE VAKWEDSTRIJD STUDIECLUB SCHILDERS Artikel 1 Algemeen De Centrale Clubleiding (CCL) van de Studieclub Schilders

Nadere informatie

Algemene informatie over de respondent

Algemene informatie over de respondent Openbare raadpleging over de Refit-evaluatie van de EU-wetgeving inzake gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelenresiduen Velden met een * zijn verplicht. Algemene informatie over de respondent

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders Inhoudsopgave WERKEN IN TWEE LANDEN 2 Wonen in Nederland en werken buiten Nederland Waar verzekerd bij werken in twee landen Voorkom dubbele premiebetaling Werkgevers- en werknemersverklaring DE PROCEDURE

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1402992 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot de wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog

Nadere informatie

# ontwerp wedstrijd 2015. voorwaarden

# ontwerp wedstrijd 2015. voorwaarden # ontwerp wedstrijd 2015 voorwaarden voorwaarden artikel 1. doel Het doel van de HEMA ontwerpwedstrijd is een bijdrage te leveren aan de praktijkvorming van de deelnemers van de betrokken opleidingen voor

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli 2013 Je kan gratis naar dit tariefplan overstappen. Nationaal Bellen in Nederland Prijs in Euro Duur * Vaste net Kruidvat Mobiel 0,05 Per minuut mobiel van andere

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

BESLUIT VAN DE COMMISSIE 27.4.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 115/27 BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 23 april 2012 betreffende de tweede reeks gemeenschappelijke veiligheidsdoelen voor het spoorwegsysteem (Kennisgeving

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Handleiding registratie losbeweging bij invoer of laadbeweging bij uitvoer pluimvee en konijnen Het is de pluimvee- of konijnenhouder van het beslag van aankomst, respectievelijk vertrek, die verantwoordelijk

Nadere informatie

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Op zoek naar creatieve, innovatieve ideeën voor het uitbannen van kinderarbeid in de wereld Deadline: 4 oktober 2017 Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Vandaag de dag zijn wereldwijd zo n 168 miljoen

Nadere informatie

Tarief voor de doorgifte via de kabel van prestaties van uitvoerende kunstenaars verschuldigd door de kabelmaatschappijen... Tarieffiche

Tarief voor de doorgifte via de kabel van prestaties van uitvoerende kunstenaars verschuldigd door de kabelmaatschappijen... Tarieffiche Tarief voor de doorgifte via de kabel van prestaties van uitvoerende kunstenaars verschuldigd door de kabelmaatschappijen... Tarieffiche 2019-2021 I. Toepasselijke tarieven Het tarief dat een kabelmaatschappij

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012D0226 NL 13.12.2013 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 23 april 2012 betreffende

Nadere informatie

Fidias Awards 2015: wedstrijdreglement

Fidias Awards 2015: wedstrijdreglement Fidias Awards 2015: wedstrijdreglement Algemeen: Organisatie Initiatiefnemer van de Fidias Award is het AiNB, de beroepsvereniging van Interieurarchitecten van België en zijn partners. Doelstellingen De

Nadere informatie

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN EOR reglementering : drie wettelijke documenten de richtlijnen 1994/45 en 2009/38 de omzetting in nationale wetgeving uw akkoord 2 2009/38? akkoorden getekend na 5.06.2011 ongewijzigde

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's NL NL TOELICHTING 1. ACHTERGROND

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 27 mei 2002 2001/0138 (COD) LEX 311 PE-CONS 3659/1/01 REV 1 TRANS 181 PECOS 199 CODEC 1126 VERORDENING (EG) Nr. /2002 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT. XIU actie schooljaar 2014-2015: FLUO-RAP

WEDSTRIJDREGLEMENT. XIU actie schooljaar 2014-2015: FLUO-RAP WEDSTRIJDREGLEMENT XIU actie schooljaar 2014-2015: FLUO-RAP Artikel 1 Organisatie XIUvzw, Gentsesteenweg 109, 8500 Kortrijk organiseert de wedstrijd 2014-2015 onder de naam FLUO-RAP De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Maatregelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers

Maatregelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers Maatregelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers Velden met een zijn verplicht. Persoonlijke gegevens In welk land bent u gevestigd? België Bulgarije

Nadere informatie

"Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I

Culturele Hoofdstad van Europa voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I P5_TA(2004)0361 "Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019 Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen Deze oproep tot het indienen van voorstellen past in de uitvoering van het

Nadere informatie

Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop

Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop 1. BRP bron voor demografische statistieken 2. Demografische statistieken volgens Europese verordening

Nadere informatie

Kies uw taal a.u.b. English

Kies uw taal a.u.b. English Kies uw taal a.u.b. English NALEVINGSENQUÊTE VAN HET SUPPLY CHAIN INITIATIVE - 2017 Welkom op de online-enquêtewebsite van Dedicated. De onlinemethode garandeert de anonimiteit van de antwoorden van uw

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) 2016/0186 (COD) PE-CONS 25/17 CULT 69 AELE 49 EEE 27 CODEC 867 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN

Nadere informatie

Contractor Safety Award 2016 Inschrijfformulier

Contractor Safety Award 2016 Inschrijfformulier Contractor Safety Award 2016 Inschrijfformulier TenneT wil topprestaties leveren op veiligheidsgebied. We beschouwen leveranciers als onze partner in safety om samen de Safety Vision 2018 te verwezenlijken.

Nadere informatie

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Wanneer gebruiken? Deze instructie is alleen van nut indien u een aanvraag wilt indienen voor een jongere die langer dan 3 maanden in Nederland

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal Tariefplan: Kruidvat Helder * Je kan je niet meer aanmelden voor dit tariefplan. * Het tariefplan: 'Kruidvat Helder' maakt gebruik van vier verschillende bundels. Namelijk: de 'Kruidvat Helder 200 Bundel',

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli 2013 Je kan niet meer naar dit tariefplan overstappen. Nationaal Bellen in Nederland Prijs in Euro Duur * Vaste net Kruidvat Mobiel 0,05 Per minuut mobiel van andere

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER PERSOONLIJKE GEGEVENS Naam Adres Te bereiken op mail Telefoon Facebook; LinkedIn;Twitter profiel: Korte beschrijving van je achtergrond, CV IDEE VOOR ANIMATIE

Nadere informatie

EUROPA, OOST EUROPA, ISRAEL, TURKIJE, NOORWEGEN & VERENIGD KONINKRIJK GELDIG VAN 1 SEPTEMBER TOT 1 OKTOBER 2016

EUROPA, OOST EUROPA, ISRAEL, TURKIJE, NOORWEGEN & VERENIGD KONINKRIJK GELDIG VAN 1 SEPTEMBER TOT 1 OKTOBER 2016 EUROPA, OOST EUROPA, ISRAEL, TURKIJE, NOORWEGEN & VERENIGD KONINKRIJK GELDIG VAN 1 SEPTEMBER TOT 1 OKTOBER 2016 Wat wilt u dit jaar bereiken met uw business? Wat zou u ervan vinden om in 2016 het Shoot

Nadere informatie

Deelnemen kan als individu of als groep. Elk individu en elke groep kunnen maximaal 1 film inzenden.

Deelnemen kan als individu of als groep. Elk individu en elke groep kunnen maximaal 1 film inzenden. 1 HET FESTIVAL Het 4 e Euregionaal Jeugdfilmfestival vindt plaats op zaterdag 30 januari 2016 in het cultuurcentrum C-Mine te Genk (België). In het kader van het festival vindt een filmwedstrijd plaats.

Nadere informatie

De kandidaat slaat zijn samenvatting op onder de naam S-Jenaam.Jevoornaam.docx Bv. S-Vermeulen.Luc.docx

De kandidaat slaat zijn samenvatting op onder de naam S-Jenaam.Jevoornaam.docx Bv. S-Vermeulen.Luc.docx ie-prijzen 2017 Artikel 1 Doelgroep ie-net schrijft een wedstrijd uit ter bekroning van de masterproeven van studenten van de faculteiten ingenieurswetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, industrieel

Nadere informatie

Enquête over e-facturering bij overheidsopdrachten

Enquête over e-facturering bij overheidsopdrachten Enquête over e-facturering bij overheidsopdrachten Vragen met een sterretje * zijn verplicht. Identificatie van de respondent U beantwoordt deze vragenlijst als: * Beleidsmaker (nationaal/regionaal/lokaal)

Nadere informatie

Naam : Rust goed : 10 pnt/ Eindstand goed : 15 pnt / Toto goed : 5 pnt / *Land goed (op juiste plek) : 15 pnt

Naam : Rust goed : 10 pnt/ Eindstand goed : 15 pnt / Toto goed : 5 pnt / *Land goed (op juiste plek) : 15 pnt Eindhovense manege EK Poule 2012 Op 8 juni a.s. gaat het EK voetbal 2012 van start. Ons leek het leuk op een Voetbal Poule op te zetten om EURO 2012 nog leuker en spannender te maken! Vul naar eigen idee

Nadere informatie

12 jaar geleden zag ons huidige logo het licht. Wij vinden het tijd voor een update en daarom dagen we jou uit! Ben je tussen 16 en 30 jaar?

12 jaar geleden zag ons huidige logo het licht. Wij vinden het tijd voor een update en daarom dagen we jou uit! Ben je tussen 16 en 30 jaar? 12 jaar geleden zag ons huidige logo het licht. Wij vinden het tijd voor een update en daarom dagen we jou uit! Ben je tussen 16 en 30 jaar? Ben je gedomicilieerd in Groot-Aarschot? Ben je grafisch bezig

Nadere informatie

ERASMUS+ STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN SCHOOL EXCHANGE PARTNERSHIPS

ERASMUS+ STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN SCHOOL EXCHANGE PARTNERSHIPS INFO OPROEP 2019 ERASMUS STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN VOOR WIE? De School Exchange Partnerships (KA229) of samenwerking voor enkel scholen binnen Erasmus bestaat enkel voor scholen uit het

Nadere informatie

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden In het Hoger Onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk en instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de minister vastgesteld

Nadere informatie

HANDLEIDING VOICE/DATA SIM KAART VERENIGD KONINKRIJK

HANDLEIDING VOICE/DATA SIM KAART VERENIGD KONINKRIJK HANDLEIDING VOICE/DATA SIM KAART VERENIGD KONINKRIJK Copyright 2018. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of

Nadere informatie

14072/14 roe/lep/hh DG C 1

14072/14 roe/lep/hh DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 13 oktober 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0292 (E) 14072/14 ACP 154 FIN 727 PTOM 45 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken Nr. 1317 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

TESTCASE 2018: LEGAAL ONLINE-FILMAANBOD SAMENVATTING

TESTCASE 2018: LEGAAL ONLINE-FILMAANBOD SAMENVATTING TESTCASE 2018: LEGAAL ONLINE-FILMAANBOD SAMENVATTING Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie, 2018 Overneming met bronvermelding is toegestaan. RAPPORT 2018 AANGAANDE DE TESTCASE LEGAAL

Nadere informatie

4. Niet de moedertaal maar wel de gekozen taalcategorie bepaalt de taal die zal gebruikt worden doorheen de wedstrijd.

4. Niet de moedertaal maar wel de gekozen taalcategorie bepaalt de taal die zal gebruikt worden doorheen de wedstrijd. Wedstrijdreglement Eustory Doel EUSTORY is een geschiedeniswedstrijd georganiseerd door BELvue, onder toezicht van de Koning Boudewijnstichting. Het wil jongeren van alle onderwijstypes de hand reiken

Nadere informatie

Sabine Heijning. het Notarieel Bureau. voor vragen:

Sabine Heijning. het Notarieel Bureau.  voor vragen: Sabine Heijning het Notarieel Bureau www.hetnb.nl voor vragen: ipr@hetnb.nl De Verordening in de tijd Nalatenschap opengevallen vóór of na 17 augustus 2015 Wanneer oud ipr toepassen? Welk ipr? Wat valt

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 66 (1991) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 39 A. TITEL Overeenkomst betreffende samenwerking en een douane-unie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten,

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.6.2011 COM(2011) 352 definitief VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S Tweede

Nadere informatie

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wilt u wonen (en werken) in Nederland? EU-burgers hebben in de meeste gevallen geen verblijfsdocument of tewerkstellingsvergunning nodig. In deze publicatie

Nadere informatie

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country Zuivelproductie per land 2015 Melkaanvoer en productie EU-28 2015 Milk deliveries and production EU-28 index: 2014=100 EU-28 jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec cumulatief index Melkaanvoer

Nadere informatie

De Nederlandse Lucht- en ruimtevaartprijs voor het Wetenschappelijk Onderwijs ter grootte van 5.000 euro

De Nederlandse Lucht- en ruimtevaartprijs voor het Wetenschappelijk Onderwijs ter grootte van 5.000 euro Wedstrijdreglement Nederlandse Lucht- en ruimtevaartvaartprijzen Lid 1: De Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartprijzen Het bestuur van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartfonds stelt prijzen beschikbaar voor

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 economie CSE GL en TL GT-0233-a-15-2-b Zelfstandig of niet informatiebron 1 Cijfers Kamer van Koophandel over 2013 Starters 113.823 Bedrijfsbeëindigingen 136.640 informatiebron

Nadere informatie

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra.

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra. Aanvraag verzekerbaarheid in het buitenland Procedure voor de OCMW s HZIV Dienst Internationale Relaties (iri.enquete@hziv.be) www.hziv.be Inleiding De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

FAQ Solidarity Award

FAQ Solidarity Award FAQ Solidarity Award Wat is het doel van de wedstrijd ING Solidarity Award? Wie kan deelnemen aan de wedstrijd ING Solidarity Award, wat zijn de verkiesbaarheidscriteria? Hoe kan ik mijn vereniging inschrijven?

Nadere informatie

Beleid voor internationale sponsoring. 1 april 2015 Amway

Beleid voor internationale sponsoring. 1 april 2015 Amway Beleid voor internationale sponsoring 1 april 2015 Amway Beleid voor internationale sponsoring Dit beleid geldt per 1 april 2015 voor alle Europese markten (België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland,

Nadere informatie